Motorsag bast i test

Motorsåg: 7 modeller i test

Updated Mars 2018

Motorsågen har länge varit ett oumbärligt redskap för lant- och skogsbrukare, men blir ständigt allt populärare bland vanliga husägare. Delvis beror detta troligen på att det numera finns ett stort utbud av lättanvända och prisvärda motorsågar för enklare uppgifter. Traditionellt har motorsågen drivits med en bensinmotor, men idag är även elmotorsågar populära, både sladdbundna och batteridrivna. På senare år har framförallt batteridrivna motorsågar växt i popularitet, då deras batterier blivit både kraftfullare och billigare. Bensinmotordrivna motorsågar är fortfarande överlägsna vad gäller kraft, men elmotorsågarna har andra fördelar som för många konsumenter väger tyngre. Framförallt är de tystare och man slipper besvärande avgaser. Vilken typ av motorsåg du ska välja beror på vilka arbetsuppgifter du ska använda den till. Har du många grova träd som ska fällas är en bensindriven motorsåg att föredra. Ska du däremot mest fälla mindre träd och kvista räcker det gott med en el- eller batteridriven motorsåg.

Vilka regler gäller?

Motorsågen är ett mäktigt redskap och felaktigt hanterad kan den vara livsfarlig. Varje år sker ett hundratal olyckor med både skador och dödsfall till följd av arbete med motorsåg. Skogsarbete utgör, tillsammans med lantbruk, Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Som privatperson har du visserligen rätt att fälla träd på din egen tomt utan dokumenterad utbildning. Likväl kan det vara en god idé att exempelvis ta motorsågskörkort för att stärka din kunskap och minska risken för olyckor. Med ett motorsågskörkort får du dessutom använda motorsågen på annans tomt och får därtill arbeta professionellt med att fälla träd. Kom ihåg att man alltid ska varsla andra innan fällning och att man ska kontakta väg- och ledningsägare om man har vägar eller ledningar inom trädets räckvidd.

Vilken skyddsutrustning bör man använda?

Förutom närkontakt med motorsågen beror många olyckor på sprättande flisor, grenar och stammar. Därför är det viktigt att inte bara hantera motorsågen rätt, utan även att bära passande skyddskläder. Som privatperson finns inga lagkrav på skyddsutrustning, men det kan vara en god idé att titta på reglerna som de professionella trädfällarna följer, de finns ju där av en anledning. Reglerna för yrkesmän säger att man ska bära följande:

 • Sågskyddsstövlar eller sågskyddskängor (med skyddande stålhätta.)
 • Sågskyddsbyxor (som stannar kedjan vid närkontakt, se exempel här.)
 • Hjälm
 • Hörselskydd
 • Visir
 • Arbetshandskar

Underhåll och tillbehör

För att din motorsåg ska hålla länge är det viktigt att du underhåller den vid varje användning genom att säkerställa att den har rätt mängd kedjeolja, att kedjan är lagom spänd och att den hålls välslipad. När du sågat klart bör även luftfiltret kontrolleras och om nödvändigt rengöras. Se också till att köpa till rätt filutrustning för att spara tid och få bästa resultat.

Vi rekommenderar att du köper med följande tillbehör när du köper motorsåg:

 • Extra kedja
 • Kedjeolja
 • Filmall och ryttarmall (för snabbare slipning av kedjan)

Svärdet är visserligen också en förbrukningsprodukt, men håller betydligt längre än kedjan och är därför inte med i listan ovan. För den som vill vara extra väl förberedd för kniviga situationer såsom sjuka eller kraftigt lutande träd finns även hjälpmedel som fällkil, vinsch, fällriktare och trampbrytjärn.

Köpa motorsåg via internet

Låga priser. Allt fler köper sin motorsåg på nätet. Den främsta anledningen till detta är troligtvis att det är lättare att prisjämföra och hitta en modell med en inbjudande prislapp. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla nere sina kostnader genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.

Kostnadsfri hemleverans. Köper du din motorsåg i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att du själv slipper lägga tid på att ta dig till och från butiken. Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin motorsåg på nätet.

Priskategorier i testet

Vi kategoriserar motorsågarna i testet nedan enligt följande prisintervall:

 • Budget: <2 000 kr
 • Mellan: 2 000-3 000 kr
 • Premium: >3 000 kr

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat motorsågarna genom att såga, kapa och kvista ett stort antal träd av olika grovlek och sort. Vi har även utmanat motorsågarna med svårare uppgifter som sågning i rishögar, ett påfrestande arbete för svärdet och kedjan eftersom det innebär många, tuffa ryck.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

 • Användarvänlighet
 • Byggkvalitet/hållbarhet
 • Funktionalitet
 • Prestanda
 • Säkerhet
 • Tidseffektivitet
 • Tillförlitlighet

Stihl MSA 120 C-BQ

Smidig mindre motorsåg som samtidigt har mycket kraft

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 3,2 Ah Ljudnivå: 91,4 dB Svärdlängd: 30 cm Kedjedelning: 1/4"P Kedjetjocklek: 1 mm Antal kedjelänkar: 45 st Inkluderade tillbehör: Svärdskydd
Bäst I Test Badge.se 2018.png

Stihl MSA 120 C-BQ blir bästa batterimotorsåg eftersom den är både nätt och behändig samtidigt som den är kraftfull. Den lämpar sig väl för enklare arbetsuppgifter, exempelvis när du ska fälla mindre träd eller grena av dem. Den har både ett relativt kort svärd och en kedja som är tunnare än vad vi är vana vid även på den här typen av motorsåg. Det gör den lätt och smidig att ta sig fram med. Det vi kan sakna är någon mer säkerhetsfunktion. I princip är det nu bara att slå till kastskyddet och sedan är du redo att börja såga. Det kanske många uppskattar, men ur ren säkerhetssynpunkt känns det inte helt tillförlitligt. Å andra sidan lämpar sig detta väl för den som exempelvis måste klättra upp i trädet för att kapa av grenar, eller den som står på en stege. Då kan det vara praktiskt att slippa startknapp. Den har även ett praktiskt transportläge där batteriet sitter fast men sågen och batteriets kontaktytor inte nuddar varandra.

Stihl MSA 120 C-BQ må vara nätt, men den är absolut inte mesig. Den har inga problem att kapa ganska grova grenar av hårdare träslag såsom ek. Den klarar också av en hel del hugg och slit utan att kedjan hoppar eller blir slapp. Det är tur för kedjan är rätt tung att spänna, ratten ger hårt motstånd. En annan nackdel som MSA 120 C-BQ dras med är att den måste rengöras ofta. Kör du den i sly och träslag som lämnar ifrån sig mycket bös sätter den igen fort i kedjehuset. Å andra sidan är den enkel att rengöra. Batteritiden är godkänd och räcker ungefär en halv dag vid lågitensivt arbete såsom trädbeskärning. Stihl anger batteritiden till runt en halvtimme. Du kan även köpa till ett batteri med större kapacitet. En fördel är att du kan se batteristatus direkt på motorsågen. Sammantaget är detta en lätt och liten batterimotorsåg med mer kraft än vad den ger sken av.

+Låg vikt, kompakt storlek, kraftfull för klassen, hög byggkvalitet
Måste rengöras ofta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Husqvarna 436 Li

Behändig och tillförlitlig batterimotorsåg

Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 4,2 Ah Motortyp: Borstlös Ljudnivå: 106 dB Svärdlängd: 25-35 cm Maximal kedjehastighet: 15 m/s Kedjedelning: 3/8 tum Kedjetjocklek: 1,1 mm Antal kedjelänkar: 45 st Längd: 430 mm Bredd: 255 mm Höjd: 230 mm Vikt (inkl. svärd, batteri och kedja): 4,8 kg (uppmätt) Garanti: 1 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Husqvarna 436 Li är en lika behändig som tillförlitlig batteridriven motorsåg och vi utnämner den därför till bäst i test. Husqvarnas renommé för motorsågar tillhör den absoluta världseliten och 436 Li bevisar att man även kan bygga batteridrivna motorsågar av rang. Motorsågen är välbalanserad och lätt att hantera, samtidigt som den är kraftfull i relation till sin nätta storlek och för att vara en batterimotorsåg. Kedjan hoppar inte i första taget, inte ens vid fritt arbete i en stor, rörig rishög. Designen är föredömligt genomtänkt. Både gasreglaget och gasreglagespärren är tillräckligt tilltagna. Kastskyddet är väl placerat och lätthanterligt. Start/stopp-knappen kan däremot upplevas något liten om man har stora händer och tjocka arbetshandskar på sig.

Av någon anledning är svärdskyddet längre än det tillhörande svärdet och åker lätt av. Det är enkelt att ta ut batteriet för laddning. Det tillhörande batteriet är rejält tilltaget och räcker länge. Laddaren laddar snabbt och har därför en relativt kraftig - och högljudd - inbyggd fläkt för att motverka överhettning under laddningen. Märkligt nog vill dock inte laddaren ladda i minusgrader. 436 Li är ett utmärkt val för arboristen eller privatpersonen som söker en motorsåg för enklare uppgifter, såsom fällning, kvistning och uppkapning av mindre träd.

+Hög byggkvalitet, tillförlitlig, behändig, lång batteritid,
Laddaren kräver plusgrader, svärdskyddet sitter löst
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Stihl MS 211 C-BE

Lättstartad och behändig motorsåg för allroundbruk

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 35,2 cm³ Effekt: 1,7 kW Tankvolym: 0,27 l Ljudnivå: 106,8 dB Vikt: 4,6 kg Svärdlängd: 35 cm Kedjedelning: 3/8"P (lågprofildelning) Kedjetjocklek: 1,3 mm Antal kedjelänkar: 50 st Kedjetjocklek: 1,3 mm Kedjetyp: PD3 Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd Bruksanvisning: PDF
Badge Basta Premiumval.se 2018.png

Stihl MS 211 C-BE är en motorsåg som klarar en bred uppsättning arbetsuppgifter samtidigt som den är lättstartad och enkel att underhålla. Stihl har en funktion som kallas för Easy2Start. Det är en spiralfjäder som lagrar energi. I praktiken gör det att du inte behöver dra särskilt hårt eller snabbt för att den ska starta, det räcker med ett enkelt ryck så är den igång. Funktionen fungerar mycket bra och är en av de största fördelarna med den här motorsågen. En annan fördel är hur enkelt det är att rengöra den, du viker bara ut en knapp och snurrar den. Dessutom har motorsågen inga problem att fortsätta tugga sig igenom träd och grenar även om det samlats lite smuts i den.

MS 211 C-BE passar bra som allroundsåg. Den orkar med att fälla mindre till medelstora träd. När det kommer till hur bränslesnål den är sticker den varken ut positivt eller negativt. Den presterar ungefär i samma klass som konkurrenterna vilket i praktiken innebär att du kan fälla ett par träd och grena av dem på en tank. Den passar också om du ska kapa upp eller kvista träd, även om en lätt batterimotorsåg är optimal för just kvistning. Vi har några småsaker att anmärka på. Dels är kedjan trög att spänna och ratten kunde varit mjukare. Dels är på-knappen väldigt liten och sitter väl integrerad, den kunde synliggjorts mer. På det stora hela är MS 211 C-BE dock en riktigt bra allround-motorsåg för genomsnittliga användare som vill kunna fälla, grena och beskära mindre till medelstora träd. Dessutom är kedjan en slitstark variant av hårdmetall.

+Behändig storlek, enkel rengöring, lättstartad
Trög kedjespänning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Husqvarna 440 E-series Triobrake X-Torq

Motorsåg med bra bett och hög säkerhet

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 40,9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolym: 0,37 l Svärdlängd: 33-45 cm Maximal kedjehastighet: 17 m/s Kedjedelning: .325 Kedjetjocklek: 13 mm Antal kedjelänkar: 56 st Kedjetyp: H30 Ljudnivå: 107,4 db Vikt: 4,4 kg (exklusive skärutrustning) Garanti: 1/2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd , kombinyckel

Husqvarna 440 E-series X-Torq levererar både kraft och högt säkerhetstänk. Den är bra för nybörjare eftersom den är välbalanserad och kommer med dubbla kastskydd. Motorsågen ligger bra i handen och har väldigt lite vibrationer. Den är lätt att rengöra och även lätt att fylla på olja och bensin i. Dock har vi lite svårt för snäppfästena för cylinderkåpan. De tenderar att tappa i kvalitet med tiden och går sönder. Priset för nya sådana är enligt oss överdrivet. På en motorsåg i den här prisklassen förväntar vi oss högsta kvalitet på samtliga delar. Det som även drar ner intrycket av 440 E-series är kallstarterna. Den är lättstartad på så vis att du inte behöver dra mer än 2-3 gånger. Men den är ganska tung att dra igång, det krävs en del kraft i rycket. Sedan tar det en liten stund innan den kommer upp i varv. Detta utgör inget problem på det stora hela taget, men du lämnas med intrycket att den kunde varit mer alert.

Väl igång är 440 E-series en motorsåg med mycket riv i. Kedjan är ganska bred - detta tillsammans med kraften gör att du utan problem effektivt kan fälla såväl små som stora träd. Det tenderar dock att bli lite ryckigt ibland när vi sågar i hårda träslag. I övrigt håller den en jämn och fin gång under sågning. Vi gillar att det går att välja ett kortare svärd när vi ska kvista fällda träd. Det följer dock bara med ett svärd vid köp, vill du kunna variera måste du köpa till fler. Vi gillar också placeringen och utformningen av avstängningsknappen, den känns genomtänkt. Knappen sitter skyddad men ändå lättåtkomlig och synlig med sin röda färg. Det gör att man inte har problem att vid behov nå den med tummen. Samtidigt riskerar man inte att komma åt knappen av misstag om något exempelvis faller emot den. Vår sammantagna upplevelse är att 440 E-series utgör en bra motorsåg för privatpersoner som regelbundet sågar träd av varierande storlek, personer som både söker ett högt säkerhetstänk och en användarvänlig motorsåg.

+Enkelt underhåll, mycket bra skärkapacitet, hög säkerhet, användarvänlig design
Kassa snäppfästen, något seg i starten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Jonsered CS 2240 S

Motorsåg med mycket riv i men lite seg vid kallstart

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 40,9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolym: 0,37l Ljudnivå: 109,6 dB Svärdlängd: 33-45 cm Maximal kedjehastighet: 23 m/s Kedjedelning: 325"P Kedjetjocklek: 1,3 mm Kedjetjocklek: 1,3 mm Antal kedjelänkar: 50 st Kedjetyp: H30 Vikt: 4.4 Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd, nyckel

Jonsered CS 2240 S är en motorsåg som utmärker sig genom dess kraft och bett när du sågar. Du sågar lätt och smidigt dig igenom såväl små som stora träd, och det märks under sågningen att den river på riktigt effektivt. Dock tenderar den att rycka ibland när vi sågar i hårdare träslag. CS 2240 S är även bra på så vis att den är användarvänlig. Det är lätt att fylla på olja och bensin, och även enkelt att rengöra den. Knappar och reglage sitter smart placerade. Exempelvis är stoppknappen skyddad så att du inte kan råka komma åt den, men ändå lättåtkomlig och väl synlig när du vill göra det. Snäppfästena för luftfiltret håller dock inte särskilt bra. De går lätt sönder och är samtidigt ganska dyra i inköp sett till att de är av plast.

CS 2240 S har generellt låga vibrationer och ligger välbalanserad i handen. Den är dock lite seg i starten och något tung att rycka igång. Samtidigt startar den alltid på 2-3 drag vilket är mycket bra, den tar bara lite tid på sig innan den börjar varva bra. När den väl är igång och redo går den som en klocka. Detta är en driftsäker motorsåg som tuggar sig igenom det mesta. Intrycket med den breda kedjan och det kraftiga rivet är ganska rått och ruffigt. Det känns som en arbetshäst. Vi upplever inga problem med att kedjan blir slapp när vi kör den i rishög. Skulle den bli slapp är kedjespänningen dock välkonstruerad och smidig. Tittar vi på konkurrenter i samma prisklass och med liknande design finns det vissa fördelar hos framför allt Husqvarna 440 E-series - den har ett något högre säkerhetstänk med de dubbla kastskydden. Men i övrigt är dessa två modeller oerhört lika varandra. Bryr du dig inte om dubbla kastskydd är Jonsered CS 2240 S ett bra val. Det är en kraftfull och kompetent motorsåg som passar dig med mycket träd på tomten och som ofta sågar ved.

+Mycket råstyrka, genomtänkt design, effektiv sågning
Något seg vid kallstart, snäppfästen av lägre kvalitet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bosch AKE 30 Li

Mindre batterimotorsåg för lättare arbetsuppgifter

Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 2,6 Ah Motortyp: Borstlös Svärdlängd: 30 cm Maximal kedjehastighet: 8 m/s Kedjedelning: 3/8 tum Ljudnivå: 96 dB Längd: 423 mm Bredd: 268 mm Höjd: 228 mm Vikt: 7.4 Garanti: 1 år (2 år vid registrering på Boschs hemsida) Inkluderade tillbehör: 80 ml kedjeolja

Bosch AKE 30 Li är en batteridriven motorsåg lämpad för små arbetsuppgifter, såsom röjning av småträd och uppkapning av mindre stammar. Motorsågen kan köpas med eller utan batteri. Köper man paketet där batteri är inkluderat så räcker detta visserligen ganska långt, men det finns drygare batterier på marknaden. Motorsågen piper praktiskt när strömmen sätts på, varför man inte behöver titta efter att on-knappen lyser. Däremot är startknappen väl liten och opraktiskt placerad. Det är enkelt att plocka ur och sätta i batteriet. Tyvärr lämnar byggkvaliteten en del att önska och AKE 30 Li måste därför lagas rätt ofta. Detta gör att potentiella reparationskostnader riskerar att bli betydande i långa loppet. Kedjan hoppar lätt när den utsätts för tuffare arbetsuppgifter. När den ställs inför en stor rishög - vilket innebär mycket ryck i kedjan - hoppar den nästan direkt. AKE 30 Li passar bäst för större händer. Dels för att gasreglaget och dess spärr sitter ganska långt ifrån varandra. Dels för att kastskyddet är smalt och avståndet till främre handtaget relativt stort. Sågarbetet hade underlättats av en bättre balans i sågen. Håller du mitt på främre handtaget känns sågen obalanserad och svårhanterlig. AKE 30 Li är inte utan styrkor men med tanke på sitt pris hade vi förväntat oss högre kvalitet.

+Smart ljudnotifiering, enkelt batteribyte
Medioker byggkvalitet, kedjan hoppar lätt, relativt obalanserad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Stiga SC 48 AE

Kraftfull batterisåg med bitvis ogenomtänkt design

Motortyp: Borstlös Svärdlängd: 35 Maximal kedjehastighet: 11,8 m/s Kedjedelning: 3/8 tum Kedjetjocklek: 1,3 cm Antal kedjelänkar: 52 st Ljudnivå: 103 dB Vikt (inkl. svärd, batteri och kedja): 3,6 kg (uppmätt) Batterityp: Litiumjon Batterispänning: 48 V Batterikapacitet: 5 Ah Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Stiga SC 48 AE är en batterimotorsåg med bra längd på sågsvärdet i förhållande till storleken på maskinen. Det gör den effektiv för fällning och uppkapning av mindre träd. Framförallt lämpar den sig dock bra för kvistning. Vid ännu mindre arbeten - såsom nedsågning av ris - tenderar tyvärr kedjan att hoppa. Motorsågen är enkel att rengöra och du tar snabbt bort drivhjulskåpan. Batteriet är något trögt att plocka ur, men laddaren är å andra sidan smidig. Batterispänningen är snäppet kraftigare än rådande branschstandard och Stiga håller relativt låga priser på sina batterier. Stiga säljer ännu inte paket med motorsåg, laddare och batteri i ett, vilket är lite konstigt då urvalet av kompatibla batterier är så litet. Förvaringen av motorsågen underlättas av ett praktiskt upphängningshål. En smart formgivning av start/stop-knappen underlättar åtkomst om man bär skyddshandskar. Tyvärr är kastskyddet placerat så tätt mot det främre handtaget att en stor hand med handske inte riktigt får plats. Gasreglagespärren är dessutom ganska liten. SC 48 upplevs även ganska tung. Detta beror inte på en speciellt hög maskinvikt, utan snarare på att motorsågen är rätt obalanserad med en stor del av vikten baktill. Detta gör det mer ansträngande att såga längre pass. Stiga SC 48 AE har en bitvis ogenomtänkt design, men ger samtidigt mycket kraft för pengarna.

+Välavvägd svärdlängd, enkel rengöring, relativt lågt batteripris
Baktung, bitvis ogenomtänkt design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra att veta om motorsågar

Även om motorsågarna på marknaden liknar varandra vid första anblick, kan det vara mycket som skiljer dem åt. Att de är välbalanserade är exempelvis viktigt för ergonomin, och det finns även en rad funktioner de bör vara utrustade med för att vara säkra. Här går vi igenom de punkter du bör ta i beaktande när du väljer motorsåg.

Vi går även igenom begreppet kedjedelning och förklarar hur du mäter kedjedelningen på din kedja.

Olika motorsågstyper

En av de första frågorna du ställs inför när du ska köpa motorsåg är huruvida den ska vara batteridriven, eldriven med sladd eller bensindriven.

Batteridriven

Den batteridrivna har fördelen att du slipper trassla med förlängningskabel när du ska ut och såga. Nackdelen är givetvis att den måste laddas mellan varven. Väljer du en batteridriven kedjesåg är det viktigt att den orkar med hela uppgiften du tänker ställa den inför, med både trädfällning och uppkapning inkluderad. Alternativt att du har flera batterier. En batteridriven motorsåg är sällan lämplig om du har storvuxna träd eller träd av hårda träslag så som exempelvis ek.

Väljer du en batteridriven motorsåg så ta gärna en med borstlös motor för längre livslängd.

Sladdbunden

Den sladdbundna men eldrivna motorsågen har istället fördelen att den ofta är lite lättare och smidigare än en bensindriven modell. För små träd, eller villaägare med lite mindre tomt och få men tanigare träd, är dessa ofta tillräckliga.

El- och batteridrivna kedjesågar har också fördelen att de inte släpper ut avgaser och att de är tystgående, därför kan de användas inomhus och i tätbebyggda miljöer utan att de stör.

Förbränningsmotor Men för den med skogstomt, eller en tomt med grova träd, är den bensindrivna motorsågen bästa valet. Den är ofta tyngre, men har samtidigt högre kapacitet och är dessutom sladdlös.

De bensindrivna motorsågarna är vanligen utrustade med tvåtaktsmotorer när de riktar sig till den genomsnittliga husägaren, de räcker många gånger gott och väl. Men det finns även motorsågar med fyrtaktsmotor. De är då betydligt kraftfullare.

Vibrationer

Som med alla maskiner uppstår det vibrationer då du brukar dem. Ska du använda motorsågen ofta är det viktigt att du inte utsätts för onödigt kraftiga vibrationer eftersom det i förlängningen kan leda till skador på kroppen.

Billiga maskiner har ofta sämre vibrationsdämpning vilket gör att du inte orkar använda dem lika länge.

Säkerhet

Ibland hugger motorsågar fast och de kan då slungas tillbaka mot dig. Det här kan även hända när spetsen nuddar först. Därför är motorsågar utrustade med kedjebroms, ofta kallat kastskydd. Exakt hur det löser ut varierar. Exempelvis kan det bromsa kedjan när det märker att kedjesågen gör en kraftig rörelse, eller så kan det fungera på så vis att din hand då slår i ett reglage som bromsar kedjan när motorsågen flyger upp. De kan också ha tröghetsutlöst kedjebroms.

Två andra säkerhetsfunktioner är fångtappen som fångar kedjan om den lossnar, och högerhandsskyddet som gör att kedjan inte kan komma åt fingrarna.

Det är också lagstadgat att motorsågen ska ha en stoppknapp och en spärr mot ofrivilligt gaspådrag.

Många motorsågar kräver även att du trycker in två knappar eller reglage för att den ska starta, detta är också en säkerhetsfunktion.

Ergonomi

Att fälla träd är generellt sett tufft för kroppen. Arbetsställningen vid uppkapning är knappast ergonomisk och därför är ergonomin en viktig punkt när det kommer till valet av motorsåg.

Dels handlar det om vikten på maskinen, dels om hur den är utformad. Är greppet bra och vikten lagom orkar du såga längre stunder och det tar inte lika hårt på kroppen. Motorsågen ska även vara välbalanserad.

Specialfunktioner

Förutom de viktiga säkerhetsfunktionerna finns även lite olika funktioner som snarare styr användarupplevelsen. Funktioner för enkel start och stopp är vanliga och kan kallas lite olika saker beroende på tillverkaren.

Möjligheten att variera svärdslängd för olika arbetsuppgifter är också en bra funktion som finns på vissa modeller. En kort svärdslängd är exempelvis att föredra vid kvistning, medan ett grovt träd kräver en rejält tilltagen svärdslängd.

På de lite finare proffssågarna finns även en lyxig funktion. De utrustas ibland med funktion för uppvärmt handtag, och kan på så vis användas även vintertid under längre arbetspass.

Underhåll

När du väljer motorsåg se till att det är lätt att spänna kedjan på den eftersom detta är något du kommer att få göra ofta. Vissa motorsågar har vertygslös kedjespännare vilket är att föredra om dessa fungerar tillfredställande.

Du bör även se till att det är enkelt att komma åt och rengöra luftfilter och eventuellt även tändstiftet. Samt att det är lätt att kontrollera och fylla på olja eftersom det är den som smörjer kedjan.

Slutligen har du kedjeunderhållet. Vissa föredrar att slipa kedjan manuellt med en rundfil, du filar då varje skärlänk för sig. Men för den som använder motorsågen ofta och vill att slipningen ska gå fort är en kedjeslip en bra investering.

Garantier och service

Detta är också en viktig punkt när du väljer motorsåg. En kedjesåg tar mycket stryk och även om du underhåller den noggrant kan det uppstå skador. Att det finns reservdelar är a och o. Välkända märken har oftast detta, antingen i butik eller genom att du ringer och får dessa hemskickade.

Garantin är också viktig. Går motorsågen sönder en kort tid efter att du köpt den vill du inte behöva betala för en ny.

Tillbehör

Det finns mängder av tillbehör som både förenklar sågarbetet och bidrar till en säkrare sågmiljö. Här följer några.

Kedjor: Du kan köpa till extra kedjor till din motorsåg om den gamla blivit sliten och behöver bytas.

Svärd: Samma som ovan, du kan köpa till ett nytt svärd till motorsågen om det gamla slitits ut.

Olja: Du bör alltid ha olja hemma och hålla motorsågen i trim med denna.

Vinsch: Hjälper till att få bångstyriga, svåra träd att falla där du vill ha dem.

Fällriktare: Hjälper till att få trädet att falla i rätt riktning, men fungerar även som lyfthjälp av timret.

Fällkil: En kil som du kilar så att trädet inte kan nypa fast i sågen när du sågar. Vanligen av plast.

Brytjärn: Med hjälp av hävstångsprincipen hjälper du till att få trädet att falla i rätt riktning.

Kedjeslip: Håller kedjans skärlänkar i trim så att motorsågen inte måste kämpa sig igenom varje träd.

Sågbock: Lyft upp stockarna på en sågbock för att kunna stå rakt när du kapar upp dem.

Timmerjigg: Med denna gör du dina egna brädor genom att koppla jiggen till motorsågen och sedan såga stockarna på längden.

Skyddsutrustning

Förutom motorsågen bör du även bära skyddskläder. Dessa består av sågskyddsstövlar eller sågskyddskängor, arbetshandskar, sågskyddsjacka, sågskyddsbyca och en hjälm med visir och hörselskydd.

Det är även bra att ta med sig första förband med sig ut.

Se till att du syns ordentligt när du fäller trädet så att eventuella förbipasserande inte bara hör utan även ser vad som pågår.

Kedjedelning

En motorsåg består i stora drag av en kropp, ett svärd och en kedja. För att dessa ska fungera tillsammans krävs det att de har samma kedjedelning. Om du har en kedjesåg utan svärd och kedja kan du med andra ord inte köpa vilket svärd eller vilken kedja som helst till den.

Det är hur sågen är byggd som avgör vilken typ av svärd och kedja du måste använda. Svärdet är vanligen utrustat med ett noshjul och detta samt kedjan måste ha samma kedjedelning som motorsågens drivhjul för att de ska fungera ihop.

När man pratar om kedjedelning är det dock ofta avståndet mellan drivlänkarna på en kedja som åsyftas eftersom det är kedjan eller svärdet som är de bitar du vanligen ersätter. Det finns då olika typer av kedjedelning.Den vanligaste på motorsågar är idag 0,325”. Men det finns också en hel del motorsågar med 3/8" kedjedelning.

För att ta reda på vilken typ du behöver finns det tre saker du kan göra.

 1. Enklast är att kolla upp vilken modell och tillverkare du har på din motorsåg och läsa i manualen vilken kedjedelning som är korrekt för din maskin. Manualen finns ofta även att finna på tillverkarens hemsida om du tappat bort pappersversionen.
 2. Tag med motorsågen till en återförsäljare. En fackman brukar enkelt kunna se vilken modell det är och vet därmed vilka kedjor och svärd som passar.
 3. Mät kedjedelningen själv.
 4. Om vi har recenserat motorsågen ska kedjedelningens värde vara angett i produktens specifikation ovanför recensionen.

Alternativ tre är i teorin okomplicerat men kräver precision i din mätning. Det skiljer exempelvis endast cirka 1,3 millimeter på en 0,325” och en 3/8". Det rätta sättet att få fram en delning är att mäta avståndet mellan tre nitar. Om du mäter avståndet mellan tre sådana, delar det med 2 och omvandlar det till tum får du fram kedjedelningen. Exempel: Mäter du avståndet mellan nitarna på en 0,325” kommer du fram till avståndet 16,5 mm. Sedan tar du 16,5/2=8,25 mm. Gör du slutligen om detta till tum blir det 0,325.