Glass Bast I Test

Glass: Test av årets nyheter

Senast uppdaterat Februari 2019

Glass, glass - glass i stora lass! Det spelar ingen roll om man är liten eller stor, gammal eller ung, en god glass går alltid hem och glass åt alla tycker vi är ett bra motto för den svenska sommaren. I vårt test av årets nyheter från GB Glace så kan vi dessutom se att ännu fler får möjligheten till att mätta magen med något kallt. Glassnyheterna för 2016 innehåller nämligen flera sorters laktosfria alternativ och även glass med lågt antal kalorier. En glass kan ätas på många olika sätt - som en god efterrätt, ett mättande mellanmål eller som en nedkylare på stranden.

I vårt test har vi utgått ifrån det glassutbud som går att finna i kiosker, på bensinstationer och i matbutiker men för den glassugne så finns även möjlighet till att själv vara kreativ och skapa en god efterrätt med glass i ugn eller göra egen glass i en glassmaskin. Utgå ifrån ett grundrecept, som oftast bygger på vispade äggullor, och fyll på med egen smaksättning. På internet finns ett stort utbud av recept för olika smaker; glass utan socker, utan grädde, utan ägg och med kondenserad mjölk. Det finns även glass för diabetiker och för den som följer en diet som lchf, samt gott om glassrecept med lite mer exotiska inslag av kvarg, fryst banan, kokosmjölk eller extra fiber.

I vårt test av glassar utgår vi ifrån GBs glassnyheter 2016 och där finns både helt nya glassar men också en del klassiker som skapar riktig glassnostalgi, glassar som känns igen från 90-talet  och glassar som försvunnit. Framöver hoppas vi kunna fylla på testet med glass från glassbilen, från Ica, från andra glasstillverkare och kanske även fler varianter av glass. Vad sägs om strut med glasskopor, glassrån, glasstårta eller andra glassefterrätter? I vårt test finns en glass för varje smak!

Testvinnare - Glass

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter som de är tänkta att användas eller avnjutas i verkligheten, och gör alla våra tester själva. För vår glassprovning har vi låtit ett gäng om både barn oxh vuxna metodiskt få smaka sig igenom alla glasspinnar, glasstrutar, glassrån och glasskakor som släppts för 2016 och förutom lite magknip så fick vi även fram ett testresultat.

Smak: Är den en fruktig glass eller har den smak av hallon, jordgubb eller andra bär? Eller är glassen mer åt det mäktiga håller med mörk choklad eller jordnötssmör?

Form: Är glassen lätt att hålla i både för små och stora händer? Hur stor är den - lagom som en dessert eller mer en liten munsbit?

Målgrupp: Är det en glass som passar bäst för barn som gillar söta smaker eller enkel, len vanilj? Eller är det en mer komplex, vuxen glass med mörkare smaker?

Även om smaken är som baken så har vi låtit våra testfamiljer sätta betyg och vägt samman barnens för sig och de vuxnas för sig, för att se vilka glassar som blir bäst i test. Glassens smak och storlek har också vägts mot priserna på glassarna.

1. SIA Chocolate

Gräddig och god chokladglass täckt av mörk choklad, med riktigt intensiv smak

Pris: 25 kr Storlek: 100 ml

SIA Chocolate imponerar från första intrycket och ända ned i magsäcken. Det här är en glass för den som älskar choklad, den som inte tycker att det kan bli för mycket choklad och den som inte är rädd för choklad som tar plats. Barnen tar en tugga, meddelar att det här är vuxenchoklad, och sen vill de inte ha mer. Medan de vuxna chokladälskarna njuter av varenda sekund med SIA Chocolate.

Utseendemässigt ser Chocolate ut ungefär som en klassisk GB Magnum, med ett chokladöverdrag över chokladglass. Chokladsmaken känns riktig, och glassen är maximalt gräddig i sin konsistens. Gillar man framför allt mildare mjölkchoklad kanske SIA Chocolate kan kännas som på gränsen till för intensiv dock.

Det enda negativa en chokladälskare kan hitta hos denna glass, är att den är mäktig att äta. Den skapar törst snarare än att den svalkar. Kanske är det mer en efterrättsglass än en glass för när solen gassar som mest på strand? En sak är säker - gillar du choklad så kan SIA Chocolate mycket väl bli din nya favoritglass.

Barnens betyg: 2

+Gräddig glass, otroligt god chokladsmak, söt och mättande
Lite för intensiv chokladsmak för vissas tycke
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

2. Solero Organic Juicy Lemon

Maximalt läskande isglass med syrlig citronsmak och få kalorier

Pris: Uppgift saknas Storlek: 55 ml

Rent utseendemässigt är wow-faktorn låg för Solero Organic Juicy Lemon, men döm inte hunden efter håren. Smaken är den mest läskande av alla vårens nyheter. Det här är den glass som samtliga testare, oavsett ålder, skulle välja en riktigt varm sommardag när svetten lackar. Som alltid med Solero-glassarna finns det en krämigare kärna i mitten. För Organic Juicy Lemon så utgörs den av en syrlig lemoncurd-liknande substans.

Gillar man inte citronsmak blir man såklart inte lika förtjust, och en del tycker sig förnimma en viss artificiell känsla över hur citronglassen doftar. Solero Organic Juicy Lemon är kanske inte det mest spännande alternativet. Men det är en rakt igenom enkel och fräsch isglass.

De vuxna testarna ser det som ett stort plus att Solero Organic Juicy Lemon är en lågkaloriglass. Då kan man passa på att äta två. Som en av få glassar går Soleron hem lika väl hos både stora och små. Gillar man isglass och citron så kommer man älska Solero Organic Juicy Lemon.

Barnens betyg: 8

+Mycket läskande, lagom stor, härligt syrlig smak av citron, få kalorier
Inte så spännande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

3. SIA Unicorn

Gräddig blåbärsglass i strutformat som går hem hos både stora och små

Pris: 21 kr Storlek: 130 ml

Det här är glassen som fick våra barntestare att ropa ut 10 poäng innan pappret ens tagits av. Att SIA marknadsför glassnyheten Univorn mot barn råder det ingen tvekan om, men själva glassen är förvånansvärt vuxen och inte alls så sötsliskig som man kunnat förvänta sig.

Själva glassen är krämig och gräddig, det känns som riktig glass. Och samma gäller för smaksättningen. Istället för att uppfattas som artificiell så smakar det bär på riktigt om SIA Unicorn. Mest framträdande är blåbären, och det blandar sig ljuvligt i munnen med övrig glass. Konsistensen är väldigt slät, vilket väl kan anses vara åt det barnvänligare hållet. Men smaken går hem hos både stora och små.

Kanske att man känner sig aning lurad av att förpackningen är så stor, medan glassen är rätt normal i storlek. Men Unicorn är annars en fröjd även för ögat, med ett vackert mångfärgat chokladöverdrag och en härlig mix av rosa och lila i själva glassen. SIA Unicorn både smakar och ser ut som ett tivoli i ätbart format.

Barnens betyg: 9

+Mycket vacker och rolig glass, väldigt god smak av blåbär, lagom i storlek
Ganska slät glass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

4. Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie

Smart förpackad och helt vegansk chokladglass med smaskiga browniebitar

Pris: Uppgift saknas Storlek: 100 ml

Att veganglassen har kommit riktigt långt i sin utveckling bevisas av Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie. Glassen kommer i en liten bägare. En behändig spatel (av trä) medföljer så det är inga problem att äta sin glass på språng. Barnen protesterar direkt mot smaken, några spottar till och med ut. De vuxna är desto mer förtjusta.

Precis som en Ben & Jerrys glass ska vara så är också Chocolate Fudge Brownie rejält mäktig. Browniebitarna smakar gott och själva glassen har en djup chokladsmak. Den här glassen gör sig bäst när den är riktigt kall, och bör därför ätas direkt ur frysen. När den hunnit tina upp lite så framträder nämligen det som främst avslöjar att det är en veganglass - den något gryniga texturen.

Så länge glassen är kall så efterliknar den vanlig glass på mjölk, men när Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie hunnit smälta något så blir den lite för fluffig och kornig. Vissa upplever att en viss smak av havre då också blir mer framträdande, andra håller inte med. På det stora hela är dock Ben & Jerry's Vegan Non Dairy - Chocolate Fudge Brownie en riktigt lyckad glass för veganer och alla som äter mjölkfritt.

Barnens betyg: 2

+Vegansk och därmed helt mjölkfri, behändig storlek, god chokladsmak
Grynig konsistens när den börjar tina, kunde smakat ännu mer choklad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

5. KINDER Bueno Ice Cream Cone

Strutglass med mycket crunch, en riktigt fullträff för den som älskar hasselnöt

Pris: Uppgift saknas Storlek: 90 ml

KINDER är för många starkast förknippat med Kinderägg, men om det är den smakbilden man förväntar sig när man köper en Bueno Ice Cream Cone så kanske man blir besviken. Den här glassen är istället himmelriket för alla som inte kan få nog av hasselnöt. Struten är lagom i storlek och här ett härligt, knaprigt kex. Det hade gärna fått finnas mer choklad i botten dock.

Själv glassen har en mumsig crunch. Smaken av hasselnöt är minst sagt framträdande. Inte så att det blir för mycket eller att den är stark, men hasselnöt är den enda smak man känner. Är man inte förtjust ger man glassen låga betyg, och älskar man hasselnöt är KINDER Bueno Ice Cream Cone förstås en riktig fullträff.

Oavsett smakpreferenser så är detta en rätt mastig glass, i synnerhet som att det inte finns någon smak av choklad eller annat som kan bryta av. Barnen som tänkte Kinderägg fastnade inte för denna modell, och även hos vuxna var den KINDER Bueno Ice Cream Cone något utav en hit or miss.

Barnens betyg: 6

+Lagom storlek, god hasselnötssmak, härligt crunch i glassen
Smakar enbart hasselnöt, känns lite väl mastig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

6. Magnum Brownie

En pinnfri Magnum med god glass på ett tjockt chokladkex

För många är Magnum synonymt med en klassisk glasspinne. Glasschocken blir därför stor när det visar sig att Magnum Brownie är pinnlös. Glassen utgörs istället av en oval puck. Förpackningen öppnas ovanifrån. Det verkar som att glassen är tänkt att ätas som en smörgås, och att man ska hålla i den genom glasspappret. Det känns inte helt smidigt, i synnerhet inte om man är ute och går.

Botten på Magnum Brownie utgörs av ett slags chokladkex, och det är hårt. Riktigt hårt. Man får bita till rejält för att komma igenom det. Bakverket glassen är döpt efter är snarare förknippat med mjukt och segt, så själva browniekänslan uteblir tyvärr helt. Dessutom känns kexet både för tjock och lite för intensivt i smaken.

Och det är synd. För själva glassen är mycket populär. Chokladöverdraget smakar gott och kolasåsen som är inmixad i glassen har precis rätt sammansättning. Vi hade gärna sett att ration glass till kex hade varit annorlunda, och att glassen hade haft en pinne för att underlätta själva ätandet. I övrigt är Magnum Brownie mäktigt god, men en bra bit ifrån en fullträff.

Barnens betyg: 5

+Mycket god smak på glassen, lagom storlek, smart förpackningen anpassad efter glassen
För hårt kex, för intensiv smak på kexet, borde haft en pinne
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

7. Ben & Jerry's Slices - On the Dough

Lagom söt glasspuck som lever upp till Ben & Jerrys-förväntningarna om maxat med ingredienser

Pris: Uppgift saknas Storlek: 89 ml

Ben & Jerrys's Slices - On the Dough lever upp till förväntningarna om hur en Ben & Jerry-glass ska vara. Gillar man konceptet med extra allt så kommer man uppskatta On the Dough. Glassen ser ut som en chokladklädd hockeypuck och formatet innebär garanterat kladdiga fingrar. Denna variant är mer glassig än tidigare Ben & Jerry-glassarna som släppts i detta format, men det är fortfarande gott om chunk i smeten.

Smaken utgörs av en blandning av choklad, vanilj, kola, jordnötssmör och kakdeg. Och kanske är det här någonstans man har tappat lite i fokus. För även om det är mycket smak, så finns det inte utrymme för någon av smakerna att sticka ut. Ben & Jerrys's Slices - On the Dough är en glass som försöker vara flera saker på samma gång, men inte riktigt lyckas med något av försöken.

On the Dough är dock alldeles lagom söt och konsistensen får genomgående höga betyg av de som gillar lite crunch i sin glass. Storleken är lagom den också, bara man kommer underfund hur man ska äta den utan att behöva helkropssanera sig efteråt. Barnen låter sig inte riktigt tjusas. Ben & Jerrys's Slices - On the Dough går bäst hem hos vuxna med ett godissug.

Barnens betyg: 4

+Lagom söt, uppskattad av de som gillar jordnötssmak, fullproppad med ingredienser
Lite för spretig i smakbilden, svåräten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

8. Magnum White Chocolate & Cookies

Klassisk Magnum-formad glass med gott överdrag av vit choklad och kakbitar

Pris: Uppgift saknas Storlek: 89 ml

Vuxenpanelen med glasstestare beskrev lite elakt utseendet på Magnum White Chocolate & Cookies som fult. Och den vita choklad med kakbitar i ser kanske inte så rolig ut. Men det smakar fantastiskt gott. Faktum är att chokladöverdraget bär upp hela glassen, då största delen av smaken sitter i det. Insidan är mer blygsam men vackrare, men dekorativa virvlar i brun och vit gräddglass.

För att gilla Magnum White Chocolate & Cookies så är det en grundförutsättning att man gillar vit choklad, då det utgör grunden för glassens smaker. Den är väldigt söt och faller utan tvekan mer i kategorin efterrättsglass än den sortens glass man äter för att det är så varmt ute.

Magnum White Chocolate & Cookies är glassen som ingen avskyr men ingen heller tokälskar. Den ger en precis vad den utlovat - en vit Magnumglass med kakbitar i. Vi har svårt att se att detta skulle bli en permanent smak i Magnumutbudet, men den lär definitivt sälja bra i sommar ändå.

Barnens betyg: 7

+Krämig vit choklad, god och söt smak, mycket smak i chokladöverdraget
Inte så vacker att se på, lite tråkig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

9. Bamses gräddglass med smak av päron

Harmlös barnglass med klassisk smak av Big Pack-päron

Pris: Uppgift saknas Storlek: 55 ml

Bamse gräddglass med smak av päron är namnet på vårens minst kontroversiella pinnglass. Glassen är den gröna remsan ur ett Big Pack med ett tunt chokladöverdrag på toppen. Bamse-figuren på förpackningen gör eventuellt en del barn besvikna. För när pappret väl är slängt så finns det inget som säger Bamse med den här glassen.

Vår barnpanel ger inga omedelbara hyllningar av glassen. Men det här är den pinne som de alla vill ha mer av. Smaken är en klassisk artificiell päronsmak. De vuxna testarna uppfattar Bamses gräddglass som lite billig och alldeles för tråkig. Kanske är det just det som gör den rätt för småbarn - den är smakmässigt helt oförarglig.

En rolig detalj är att när man ätit upp Bamses gräddglass med smak av päron så finns det olika Bamse-ordspråk på glasspinnen. "Hos oss får man vara olika" och "Bättre snäll än stark". Den här känns rätt för alla mellan 1 och 6 år. Är man äldre så väljer man antagligen en annan glass ändå.

Barnens betyg: 7

+Lagom storlek, milda smaker, rolig glasspinne
Artificiell päronsmak, känns tråkig och lite billig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

10. SIA Kola Sandwich (Laktosfri)

Sandwichglass i lagom stort format med en krämig smak av kolasnören

Pris: 21 kr Storlek: 105 ml

SIA Kola Sandwich är den laktosfria glassen som är en riktigt smakdelare. Reaktionerna "Åh så gott!" blandas med "Blä, ta bort den!" och det är svårt att i förväg veta vilket lag man själv hör till. Kolasmaken är inte helt lättdefinierad. Kanske beskrivs den bäst som krämkola, eller som coca cola utan bubblor? Vi landar i att den smakar främst som kolasnören i glassformat.

Kexet lever upp till förväntningarna om hur en sandwich ska vara. Men kanske att chokladkexet med sin lite mörkare smak skär sig en aning mot den betydligt mer sötsliskiga glassen? Tycker man att en vanlig Sandwich frå GB är tråkigt så uppfattar man helt klart SIA Kola Sandwich som mer spännande.

Men för att verkligen gilla den här glassen måste man vara svag för kolasmak och för det riktigt söta. Det gör också att fler barn än vuxna väljer att ge höga poäng till SIA Kola Sandwich. Extra plus dock för att den kan är laktosfria och således kan ätas av de flesta.

Barnens betyg: 7

+Lite mer spännande version av en sandwich, lagom stor, passar den som gillar kolasnören
Väldigt söt i smaken, lite för skarp kontrast mellan kex och glass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5