Glass Bast I Test

Glass: Test av årets nyheter

Updated September 2018

Glass, glass - glass i stora lass! Det spelar ingen roll om man är liten eller stor, gammal eller ung, en god glass går alltid hem och glass åt alla tycker vi är ett bra motto för den svenska sommaren. I vårt test av årets nyheter från GB Glace så kan vi dessutom se att ännu fler får möjligheten till att mätta magen med något kallt. Glassnyheterna för 2016 innehåller nämligen flera sorters laktosfria alternativ och även glass med lågt antal kalorier. En glass kan ätas på många olika sätt - som en god efterrätt, ett mättande mellanmål eller som en nedkylare på stranden.

I vårt test har vi utgått ifrån det glassutbud som går att finna i kiosker, på bensinstationer och i matbutiker men för den glassugne så finns även möjlighet till att själv vara kreativ och skapa en god efterrätt med glass i ugn eller göra egen glass i en glassmaskin. Utgå ifrån ett grundrecept, som oftast bygger på vispade äggullor, och fyll på med egen smaksättning. På internet finns ett stort utbud av recept för olika smaker; glass utan socker, utan grädde, utan ägg och med kondenserad mjölk. Det finns även glass för diabetiker och för den som följer en diet som lchf, samt gott om glassrecept med lite mer exotiska inslag av kvarg, fryst banan, kokosmjölk eller extra fiber.

I vårt test av glassar utgår vi ifrån GBs glassnyheter 2016 och där finns både helt nya glassar men också en del klassiker som skapar riktig glassnostalgi, glassar som känns igen från 90-talet  och glassar som försvunnit. Framöver hoppas vi kunna fylla på testet med glass från glassbilen, från Ica, från andra glasstillverkare och kanske även fler varianter av glass. Vad sägs om strut med glasskopor, glassrån, glasstårta eller andra glassefterrätter? I vårt test finns en glass för varje smak!

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi testar alla produkter som de är tänkta att användas eller avnjutas i verkligheten, och gör alla våra tester själva. För vår glassprovning har vi låtit ett gäng om både barn oxh vuxna metodiskt få smaka sig igenom alla glasspinnar, glasstrutar, glassrån och glasskakor som släppts för 2016 och förutom lite magknip så fick vi även fram ett testresultat.

Smak: Är den en fruktig glass eller har den smak av hallon, jordgubb eller andra bär? Eller är glassen mer åt det mäktiga håller med mörk choklad eller jordnötssmör?

Form: Är glassen lätt att hålla i både för små och stora händer? Hur stor är den - lagom som en dessert eller mer en liten munsbit?

Målgrupp: Är det en glass som passar bäst för barn som gillar söta smaker eller enkel, len vanilj? Eller är det en mer komplex, vuxen glass med mörkare smaker?

Även om smaken är som baken så har vi låtit våra testfamiljer sätta betyg och vägt samman barnens för sig och de vuxnas för sig, för att se vilka glassar som blir bäst i test. Glassens smak och storlek har också vägts mot priserna på glassarna.

Magnum Double Peanut Butter

Glassig pinnglass med jordnötsglass och dubbla lager choklad med jordnötssmör mellan

Pris: 22 kr Storlek: 88 ml

Magnum Double Peanut Butter är en dröm för den som älskar jordnötssmör. GB försökte sig på att tillfredsställa denna konsumentgrupp redan förra året, med struten Cornetto Peanut Butter Love, men Magnum-varianten går ur den duellen som solklar segrare. Våra testbarn - även de som gillar jordnötssmör - uppfattar dock smakerna som något för vuxna. Det blir för mycket av både jordnötter och choklad. Denna Magnum blir det helt enkelt ingen barnfavorit av. De vuxna faller dock pladask för glassen och slänger lovord över kombinationen av dubbla lager söt choklad med salt jordnötssås mellan och den kalla jordnötsglassen i mitten. Storleken är mindre än en vanlig Magnum men känns lagom med tanke på de många olika smakinslagen, som gör att glassen känns maffig. Magnum Double Peanut Butter är söt nog för att fungera som efterrätt, glassig nog att svalka en het sommardag på stranden.  Kanske har en ny vuxenfavorit fötts?

+Perfekt balans av jordnötsmaken, lagom storlek, en favorit för de vuxna
Går inte hem hos barnen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Magnum Mint

Sockerkrispdekorerad Magnum med uppfriskande mintglass och välsmakande choklad

Pris: 24 kr Storlek: 100 ml

Varje år släpper GB sin långtida klassiker Magnum i ett antal nya smaker och utföranden, och Magnum Mint från 2018 är ett utmärkt exempel på detta. Från utsidan ser Magnum Mint snarlik ut en Magnum Mandel, detta eftersom att ytterlagret choklad är strösslat med så kallad sockerkrisp. Mintsmaken på glassen är välbalanserad. Magnum Mint känns som glassarnas svar på en bit After Eight. Storlekmässigt ligger Magnum Mint precis rätt och så länge man gillar mintsmak så är det här än glass som både mättar fikasuget och känns fräscht avkylande en varm sommardag.

+Uppfriskande mintsmak, bra balans mellan choklad och mint
Sockerkrispen känns något överflödig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Magnum Double Caramel

En glassklassiker i lyxig tappning med dubbla lager choklad med krämig kolasås mellan

Pris: 22 kr Storlek: 88 ml

Magnus Double Caramel är en något mindre Magnum-glass med två lager mörk choklad. Däremellan finns en fyllning av både choklad- och kolasås som ser mycket aptitretande ut. Varje bett av Double Caramel blir en mäktig upplevelse i munnen - intensiv men ändå inte för mycket. Vi uppskattar att själva glassen är en vanlig, len vaniljglass som väl balanserar kola och choklad. Alla barn tyckte det var kul med mycket choklad medan det rådde blandade åsikter om såserna. "Gott" tyckte några, "en vätska som inte smakar något" uttryckte andra. De vuxna var ense om att storleken var precis perfekt. Några uppfattade Magnum Double Caramel som snäppet för söt, medan andra tyckte att det var precis en lagom mix. Utan tvekan är dock Double Caramel glassig nog att faktiskt kyla ned när det är varmt ute och känns inte som att en glass som korsat gränsen till att mer bli ett fikabröd. För den som gillar choklad och kola så är Magnum Double Caramel precis rätt glass i sommar.

+Många goda smaker, välbalanserat mot len vaniljglass
Blir snabbt rinnig när glassen börjar smälta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Oreo Sandwich

En vuxen variant av sandwich med salta chokladkex och en härlig vaniljglass i mitten

Pris: 20 kr Storlek: 100 ml

Oreo Sandwich är precis vad det låter som. En stor Oreo-kaka som har en fyllning av vaniljglass istället för den vanliga kakfyllningen. Hos våra testare blir Oreo lite otippat en favorit hos både stora och små. Barnen ville alla smaka jättekakan och åt upp allt med glada miner. Kexet har en smak som är rakt på och vaniljglassen fylld med Oreo-bitar och kräm uppskattades mycket.  De vuxna blir också fans och utnämner Oreo Sandwich till den mogna varianten av en vanlig sandwich. Den är lite otymplig att hålla i med sin runda form men det kompenseras av hur gott det är med ett lite salt chokladkex till ett tjockt lager glass. Oreo Sandwich är stor och bitig, gränsar till att vara mer efterrättsglass än ett alternativ för stranden men den funkar i alla lägen. Och efter att ha provat ett helt gäng med glassar återstår Oreo Sandwich som en glass man vill smaka igen.

+Godare än kakan, går hem lika bra hos barn som hos vuxna
Lite svår att hålla i, hade kunnat vara mer glass i förhållande till kexet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Marabou Mjölkchokladstrut

Stor glasstrut med både bitar och överdrag av fyllig Marabou mjölkchoklad

Pris: 25 kr Storlek: 160 ml

Marabou Mjölkchokladstrut ser ut som en Daimstrut och det är ju inte så konstigt. Nya Marabou Mjölkchokladstrut är helt enkelt bara ett nytt utförande av klassisk chokladbit möter strut med glass. Smakmässigt bjuder denna kombination inte på några överraskningar. Och eftersom man får precis vad man har tänkt sig så borde man kanske inte bli besviken. Men när struten är uppäten så uppstår likväl en önskan om att ha fått uppleva lite mer smak. Lite mer mjölkchoklad, ja lite mer choklad överlag kanske. Men för den som inte tycker att en glasstrut ska vara så om sig och kring sig så är Marabou Mjölkchokladstrut helt rätt val.

+Mättande, mycket god chokladsmak
Lite tråkig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Rocket

Klassisk isglass med både smak och utseende som tilltalar barn

Pris: 10 kr Storlek: 55 ml

Det finns kanske ingen mer klassisk barnglass än en flerfärgad isglass, i detta fall med formen av en raket. Estetiskt så är Rocket utan tvekan tilltalande, den känns retrosnygg och raketer går såklart hem hos många barn. Smakmässigt är det ingen överdrivet fascinerande upplevelse, men smaken av hallon, apelsin och ananas går väl ihop. Glassen känns lagom söt och är, precis som isglass för det mest, väldigt uppfriskande. Perfekt för en riktigt het sommardag på stranden.

+Välkomponerad smakkombination, roligt utseende, lagom storlek för en barnglass
Sticker inte ute avsevärt från andra isglassar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Sandwich Break

En barnfavorit i mindre format med enkla men mycket goda smaker av choklad och vanilj

Pris: 10 kr Storlek: 75 ml

Sandwich Break är en minivariant av den vanliga Sandwich, tre fjärdedelar så stor som originalet, som ju har varit en GB-klassiker under många år. Men det är inte bara formatet som har förändrats, innehållet är också lite annorlunda. Den mjuka vaniljglassen har blandats upp med ett stråk av välsmakande chokladrippel. Precis som väntat blev Sandwich Break väl mottagen av våra testare. Oavsett om du är ett år, sju år eller trettiosju år så kan något så enkelt och gott aldrig bli fel. Den vuxna uppfattar Break som lite roligare i smaken än vanliga Sandwich tack vare rippeln i glassen medan själva kexet inte är något speciellt. Men Sandwich Break är ju barnkalasglassen framför alla. Både storleken, hur lättgreppad glassen är för små händer och att de milda smakerna kan avnjutas oavsett preferenser - vem tycker inte om vanilj och choklad - gör Sandwich Break till en ny och prisvärd barnfavorit.

+Smidig storlek, goda och enkla smaker
Ingen smakexplosion direkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Feast Snack Bar

Liten och greppvänlig glass i snackformat, med milda, goda smaker av kola och jordnöt

Pris: 10 kr Storlek: 60 ml

Feast Snack Bar ser ut som en godisbar och har samma uppbyggnad som en sådan. Ytterst ett tunt lager choklad strösslat med hackade jordnötter, därpå en fyllning av jordnötsglass och i mitten en kärna av kolasås. Jordnötssmaken är inte så framträdande i Feast Snack Bar utan känns ganska neutral och barnen gillade den. Alla tyckte att formen på Feast Snack Bar gjorde att den såg god ut, och formatet känns också barnvänligt. Feast Snack Bar är en liten glass, för en vuxen är det mer en aptitretare än en magmättare men för barn sitter den perfekt i handen. Testbarnen föredrar denna framför kakglassarna, men tycker att chokladen smakar "vuxenchoklad" och är för mörk för deras smak. De äldre testarna är kluvna mellan att uppfattar Feast Snack Bar som tråkig och meningslös, men andra tycker att den är god i sin enkelhet. Chokladlagret hade dock gärna kunnat vara tjockare, nu bryts det snabbt sönder vilket gör glassen lite svåräten.

+Enkla smaker, aptitretande format, barnvänlig storlek
Väldigt liten, tråkig för den som gillar glass med mycket smak
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Pris: 25 kr Storlek: 80 ml

I sin pressrelease skriver GB Glace om den nya "snackingtrenden" som även influerar hur vi svenskar äter glass och som är anledningen till att de nya glassarna är lite mindre i storleken. Men vi ser också en trend av att glassarna mer och mer transformeras till fikabröd. Ben & Jerry Cookie Dough Wich är kanske det bästa exemplet på detta bland årets nyheter. Sötare än såhär blir det inte och vad man tycker om det råder det delade meningar om. Barnen gillade att kakdegen var crunchy och tyckte vaniljglassen var god. De vuxna känner sig mätta på glassen redan efter ett par tuggor. Själva kakan smakar precis som otillagad kakdeg, vilket kan vara gott - men för våra testare blir det för mycket. Mer glass och tunnare lager kaka hade antagligen funkat bättre. Som det är nu tar det söta över. Och trots allt, köper man en glass så vill man ha en glass, inte en kaka.

+Perfekt för den som älskar sött, handvänlig storlek
För mycket kakdeg i förhållande till glassen, för sött för de flesta vuxna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5