Gasolgrill: 14 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Vi har testat populära gasolgrillar från Weber, Bluegaz, Futur, Grand Hall, Broil King och Landmann. Vår testvinnare från Bluegaz Z-1 behåller förstaplatsen och är därför fortfarande vårt köpråd. För den med mindre plats på verandan är Weber Q 3200 ett bra alternativ. Gasolgrillarna blir allt mer populära då de både är snabbare och bekvämare än traditionella kolgrillar.

Även proffsen föredrar ofta gasolgrillar framför kolgrillar då värmekontrollen är enklare. Flera brännare gör det lätt att skapa olika temperaturzoner för att grilla eller varmhålla olika sorters mat. Blindtester har dessutom visat att den autentiska grillsmaken är densamma. Gasolgrillarnas bekvämlighet gör att de passar för både helgens barbecue och vardagens snabbgrillning. Allt fler svenskar grillar dessutom året om och upptäcker fler metoder av grillning.

Vi har endast testat grillar från välkända märken med bred distribution då tillgången till reservdelar är viktigt. Grillarna ska klara att stå ute hela året och utsätts för snabba temperaturskiftningar. Kvalitetskraven på materialen måste vara väldigt höga och garantitiden på gasolgrillarna i testet är lång. Om något trots allt går sönder är det viktigt att man får hjälp av en professionell kundtjänst. Alla tillverkare i testet har teknisk support via telefon och mail.

Vilken typ av gasolgrill är bäst för dig?

Generellt kan man säga att högre pris innebär mer finesser och bättre kvalitet på materialval. Detta betyder dock inte att dyraste grillen passar alla. Du bör fundera på hur ofta du grillar, vilken typ av mat du ska tillreda, din budget samt hur stor plats du har. Exempelvis rekommenderar vi en nättare grill för dig som bor i lägenhet, Weber Q3200. Denna modell passar även dig som ofta släpar grillen över gräsmattan då den har stora hjul. Trots det smidiga formatet är grillytan relativt stor och den fungerar även för indirekt grillning.

Om du bor i villa med stor terrass bör du dock satsa på ett komplett utekök, exempelvis testvinnaren Bluegaz Z-1. Denna gasolgrill kännetecknas av den väl tilltagna grillytan som gör det lätt att laga mat till en hel familj utan att involvera husets vanliga kök. De små hjulen innebär dock att man ogärna flyttar på grillen, det blir mer en permanent lösning.

Testvinnare - Gasolgrill

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. En gasolexpert och grillentusiast har ansvarat för testet. De gasolgrillar som presterar väl behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna. Vi har fokuserat på att granska följande parametrar:

Funktion: Huvudbrännare (samt eventuell sidobrännare) - antal och effekt. Erbjuder produkten både direkt och indirekt grillning. Typ av tändning, termometer, förvaringsutrymme, sidobord, redskapshållare, varmhållningsgaller med mera.

Konstruktion och design: Hur jämn är värmefördelningen över grillytan? Hur är storlek på grillytan i förhållande till grillstorlek? Hur är enkel är gasolgrillen att rengöra? Finns flera typer av grillmöjligheter? Kan eventuella hjul användas praktiskt på veranda och gräsmatta med mera.

Kvalitet: Materialval och godstjocklek - Stomme, sidor, bakstycke, sidobord, reglage. Materialval på utsatta komponenter - Galler, lock, brännare, stekplatta med mera.

Grillarnas prisvärde baseras på hur väl modellerna uppfyller förväntningarna på parametrarna ovan i förhållande till priset. Flera metoder av grillning har använts; direkt grillning, indirekt grillning (barbecue) samt 50/50-metoden. Många typer av mat och anrättningar har tillagats, även vegetariska alternativ och bakverk. Exempelvis hamburgare, pulled pork, varmrökt lax och sockerkaka. Det finns egentligen inga gränser för vad du kan laga för mat med en gasolgrill. Allt som kan göras på spisen eller i ugnen kan också tillagas på grillen.


Fler tester för grillning

Kolgrill

Stektermometer

Vakuumförpackare

Fler tester för uteplatsen

Infravärmare

Studsmatta

Högtryckstvätt

Poolrobot

0 5 4.5 1

1. Bluegaz Z-1 — BÄST I TEST GASOLGRILL

Genomtänkt och snyggt designad gasolgrill som ger utmärkt grillresultat

Tid att nå 150°C: 2min 7 sek Tid att nå 250°C: 8 min 57 sek Grillyta: 63 × 49 cm (19 små hamburgare) Längd: 136 cm Bredd: 121 cm Höjd: 60 cm Brännare: 4 st Effekt: 14 kW (3,5 kW per brännare)

Bluegaz Z-1 är en mycket prisvärd gasolgrill som genomgående håller hög kvalitet. Vårt testexemplar håller sig i bra skick efter 3,5 års hårt grillande. Det dubbelmantlade locket i borstat, rostfritt stål ger grillen ett exklusivt intryck, till och med baksidan är vacker att se på. Att det är riktiga grillfantaster som designat grillen märks direkt på att inga genvägar har tagits vad gäller materialvalen.

De fyra brännarna är av 443-stål, en legering som har hög korrosionsresistans och som dessutom expanderar väldigt lite vid hög värme. Detta borgar för en betydligt längre hållbarhet på brännarna än om det vore tillverkade i lågkvalitativt stål, vilket den vanliga legeringen 430 är ett exempel på. Faktum är att tiden för att nå 250 grader Celcius är densamma nu våren 2018 som den var när vi tände grillen första gången för flera år sedan, imponerande! På vissa andra grillar vi testat har brännarna gett upp efter en vinter. Även dörrar, hjul, chassi och reglage på Bluegaz Z-1 håller hög klass.

Grillen har elektronisk tändning, vilket innebär att du bara behöver vrida på reglagen för att starta. Värmen fördelas jämnt över hela grillgallret. Gallret är tillverkat av robust rostfritt stål med cirka 1 cm mellanrum mellan stängerna. Det ger både fint grillmönster och förhindrar att skurna grönsaker faller igenom. Det finns ingen sidobrännare, men vet du med dig att du inte brukar använda den ändå så lär du uppskatta det extra utrymmet på sidobordet.

På baksidan finns en bricka med uppvikta kanter som går att dra ut, något som gör rengöring mycket enkel att genomföra. Bluegaz Z-1 är en närmast fulländad gasolgrill med ett attraktivt pris, vi utser den därför till bäst i test.

Utmärkt grillresultat efter flera års testande, bra materialval, genomtänkt och snygg design
Vissa lär sakna sidobrännaren
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Loger Champion 4G — BÄSTA PREMIUMVAL

Robust, stor grill för den som grillar ofta

Tid att nå 250°C: 8,5 min Grillyta: 66×46 cm Värmedel: 17x66 cm Sidobrännare: 24x30 cm Brännare: 4 st

Loger Champion 4G är en premiumgrill med stort, luftigt lock som ger gott om utrymme och bra luftflöde. Under locket ryms allt från pizza till gjutjärnsgryta. Lockets form gör att värmen rör sig fritt vilket ger ett jämnt grillresultat.

Gasolgrillen kommer med fyra brännare, inklusive en sidobrännare. Slår du på de fyra brännarna och stänger locket når du 250 grader på 8,5 minuter. Det är ett klart godkänt resultat med tanke på det stora locket.

Sidobrännaren är däremot inte lika tidseffektiv, så här krävs att du planerar om du tänkt koka potatis eller göra sås. Det tar cirka 20-30 minuter för vattnet att koka upp.

Gott om utrymme

Tändningen är elektronisk och använder ett vanligt AA-batteri. Sommartid är detta en fördel eftersom det går fort och lätt att få igång grillen. Du behöver inte fundera över om den tänts eftersom du hör hur det slår till.

Vintertid kan däremot tändningen krångla. Dels eftersom batteriet lätt blir köldpåverkat, varpå du måste värma upp det mellan tändningar. Batteriet sitter under ett skruvlock så det är inte svårt, men däremot lätt att glömma bort. Dels på grund av att tänddosan inte är vattentät, så det rinner in vatten i tändningen som du måste trycka ut. Det tar då ett par försök innan den kommer igång. Vi har inte varit med om att vattnet fryst och skadat tändningen, men det borde finnas risk för detta eftersom vattnet faktiskt tar sig in. Du bör med andra ord köpa till ett överdrag.

Byggkvaliteten i övrigt är riktigt bra. Plåtarna är gedigna, likaså gjutjärnsgallret. Efter att Loger Champion 4G stått ute under ett års tid skymtas fortfarande ingen rost. Vreden på framsidan är gummibeklädda runtom och hela grillen ger överlag ett robust intryck. Förvaringsutrymmet undertill är rymligt och täcks av dubbeldörrar. Detta gör utrymmet lämpligt för att stuva undan grillverktygen när de inte används.

Gasolgrillen 4G har fyra lika stora hjul. Dessa rullar lite dåligt på gräsmatta och andra ojämna underlag, det hade varit att föredra om det fanns två större i ena änden så att grillen kunde lyftas i ett handtag och dras över ytan. Men hjulen fungerar bra på plattsättning.

Loger Champion 4G passar dig som söker en stor grill som har både plats och kapacitet för mycket mat. Med fyra brännare + sidobrännare får du lätt plats med x hamburgare och gillen rymmer till och med gjutjärnswok och pizza.

Stort luftigt lock, Jämnt grillresultat, Ganska bra byggkvalitet, Snabb uppvärmning för sin storlek
Svårrullad på ojämnt underlag, Tändningen något väderpåverkad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Weber Q 3200 — BÄST FÖR SMÅ YTOR

Energieffektiv gasolgrill med stor grillyta i kompakt form, enkel att rengöra

Tid att nå 150°C: 2 min 15 sek Tid att nå 250°C: 9 min 30 Grillyta: 65 × 46 cm (17 små hamburgare) Längd: 93/140 cm Bredd: 110 cm Höjd: 57 cm Brännare: 2 st Effekt: 6,35 kW

Weber Q 3200 är en kompakt gasolgrill som passar bra på små ytor, exempelvis balkongen eller en mindre uteplats. Det är en uppdaterad version av den populära Q 300 men med flera förbättringar, bland annat robustare sidobord, tvådelat galler samt en uppdaterad design på lock, termometer, frontbygel, hjul och handtag.

Den är också utrustad med elektronisk tändning och praktiska hållare för brödhylla, grillgaller och gasolflaska. De två rostfria brännarna har en innovativ design vilket gör dem utmärkta för både direkt och indirekt grillning. En av brännarna löper längs kanterna medan den andra skär genom mitten. Vid indirekt grillning placeras köttet i mitten medan endast kantbrännaren är tänd.

Det tar relativt lång tid att nå grilltemperatur men å andra sidan är brännarkonstruktionen mycket energieffektiv. Värmen sprids helt jämnt från kant till kant över gjutjärnsgallret - inga kalla fläckar. Gallret är tätt och släpper inte igenom matbitar.

Rengöringen är enkel då den rundade formen leder ner fett och köttsaft i en droppskål i botten. Med sidoborden fällda tar grillen väldigt liten plats och de stora hjulen gör det enkelt att flytta den, även på en ojämn gräsmatta. Lampan i handtaget kommer uppskattas av den som grillar när det är mörkt ute, många gånger har vi fipplat med lampan på mobiltelefonen och saknat just en fast lampa. Priset är ganska högt, men grillmästare med begränsad yta som inte vill kompromissa med grillkvalitet kan knappast hitta en bättre lämpad gasolgrill. Storsäljare i USA där den även är tillverkad. 

Stor grillyta i kompakt format, energieffektiv, enkel att rengöra
Tillbehör har ganska högt pris (men har bra kvalitet)
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Bluegaz Z-3

En snabb grill för den som föredrar grill med sidobrännare

Tid att nå 150°C: 2 min 20 sek Tid att nå 250°C: 7 min 30 sek Grillyta: 63 × 49 cm (19 små hamburgare) Längd: 136 cm Bredd: 121 cm Höjd: 60 cm Brännare: 4 st Effekt: 14 kW (3,5 kW per brännare)

Hos Bluegaz mycket prisvärda gasolgrill Z-3 får du tre keramiska brännare som snabbt får upp denna gasolgrill i hög temperatur. Du har även en sidobrännare som utgör ett perfekt alternativ för den som inte vill behöva gå in för att koka potatis, eller som bara snabbt vill bygga lite snygga grillränder råvaror som legat på indirekt grillning.

Godstjockleken är bra, och grillutrymmet lagom för en genomsnittlig familj.

En stor fördel med att du kan få Z-3 den så fort och högt i temperatur är att den blir väldigt lätt att hålla ren. Du kan bränna av gallren på hög temperatur. Vidare kan du plocka ut glasskivan som skyddar under gallren väldigt lätt och göra rent.

Grillen kan vara lite lurig att starta. Vi har vid ett par tillfällen observerat att vi trott att den gått igång, men så har någon av brännarna inte reagerat. Du måste därför kasta ett öga på att de faktiskt börjar bli röda. Sidobrännaren har inte detta problemet, den startar alltid på första försöket.

Vi har testat grillen både vinter- och sommartid. Det enda vi uppmärksammat som dåligt när det kommer till utförandet är luckans hållare som hunnit rosta. Det verkar vara de enda detaljer som inte är gjorda i rostfritt material. Vi saknar också krokar. Däremot finns det gott om plats i skåpet undertill, och sidoborden är lagom.

bluegaz z3

Det dubbelmantlade locket, den rostfria konstruktionen och gjutjärnsgallren med glasplattan bidrar alla till den här grillens premiumkänsla, trots att Z-3 kvalar in i mellanklassen.

Du har skumgummihandtag att ta i när du ska öppna locket. Du har stora hjul på ena sidan och två små på andra sidan, två av dem är låsbara. Själva gallret mäter vi till 43 centimeter djupt och 60 centimeter brett. Det går in en pizzasten av rejäl storlek.

För dig som söker en snabb gasolgrill av hög kvalitet men som samtidigt inte vill betala multum utgör Bluegaz Z-3 ett mycket bra alternativ. Den är grymt prisvärd.

Snabb uppvärmning, lätt att förflytta & skön att öppna, bra godstjocklek, bra förvaringsutrymme
Tändningen inte alltid 100 procent pålitlig på första försöket, ingenstans att hänga grillverktyg
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

5. Bluegaz X1

Mycket tidseffektiv och massor av plats att grilla på

Tid att nå 150°C: 2 min 54 sek Tid att nå 250°C: 6 min 52 sek Grillyta: 74 × 46 cm (19 små hamburgare) Längd: 136 cm Bredd: 121 cm Höjd: 60 cm Brännare: 4 st Effekt: 14 kW (3,5 kW per brännare)

Med sina grova grillgaller av gjutjärn, det dubbelmantlade locket i rostfritt stål och den överlag gedigna godstjockleken ger Bluegaz X1 ett stabilt och välbyggt intryck. Den har en mycket stor grillyta och dessutom ett utdragbart varmhållningsgaller.

Sidobrännaren är en keramisk variant med grillgaller ovanför. Detta borgar för att en del smuts kan trilla ner och den blir lite svårare att hålla ren. Bluegaz har annars ett slags glasplattor över sina keramiska brännare som vi föredrar. Å andra sidan är inte denna sidobrännaren till för att grilla oljiga, ofärdiga bitar - utan snarare för att koka saker eller bränna på en färdig råvara så att den får snygga grillränder. Så på så vis är det ingen jättebesvikelse att de bara skickar med grillgaller hit.

Något vi uppskattar är att det finns möjlighet till rotisserie.

Men det bästa är hur snabb denna grill är. X1 är en fruktansvärt snabb gasolgrill, speciellt för den som ska grilla på hög värme. Vi imponeras av att det bara tar strax under 7 minuter att komma upp i 250 grader, och knappt 8,5 minut att nå över 300-gradersstrecket. Det är bland det bästa vi varit med om, speciellt sett till hur stor X1 är. Den rymmer exempelvis två större pizzastenar.

Du kan plocka bort de fyra grillgallren och det ligger då plåtar över brännarna. På dem kan du ställa en rök om du vill.

Gott om förvaring
Skåpet undertill har ett hål invändigt för att ställa in gasoltuben - vilket man inte får i Sverige. Bluegaz borde ha tillverkat en hel iläggsplåt för svenska förhållanden så man får bra med förvaring inuti.

bluegaz x1

Det är stort i skåpet om det inte hade varit för hålet. Så du kan ställa in massa grejer. Det är dessutom rostfritt och heltäckt.

Längst ner i skåpet har det lyckas smita in vatten. Detta har gjort att piggarna som håller luckan på plats har rostat. Det är lite underligt att man inte valt rostfritt material genomgående.

Du har tillgång till två sidobord, varav ett är fällbart. Du har även tre stycken hängare på vardera gavel. Under grillen hittar du fyra småhjul som är låsbara.

Bluegaz X1 är en fantastisk grill, men priset är lite väl högt för de små missar som Bluegaz ändå gör. Därför blir det inte allra högsta betyg, men än dock en köpvärd grill för det stora hushållet.

Extremt snabb upp till hög temp, mycket gedigen godstjocklek, massor av plats att grilla på, varmhållningsgallret kan förstoras
Rostar på detaljer vid luckan, ingen glasplatta med till keramiska brännaren, stort hål i skåpet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Landmann Triton PTS 2.0

Bra nybörjargrill för små hushåll

Tid att nå 150°C: 3 min 44 s Tid att nå 250°C: 11 min och 30 sek Grillyta: 47 × 43 cm Längd: 123 cm Bredd: 56 cm Höjd: 122 cm Brännare: 2 st

Landmann Triton PTS 2.0 är en lite mindre gasolgrill med delade gjutjärnsgaller inuti och värmehylla. Allt kan lätt plockas ut för smidig rengöring.

Som namnet antyder så har Triton 2.0 utrustats med två brännare. Detta gör att den som sysslar med indirekt grillning får lite mer av en utmaning att lyckas i köket. Grillen lämpar sig främst för direkt grillning.

Samtidigt är det ett luftigt lock så även om det bara är två brännare får du även plats med sådant som bygger på höjden, exempelvis en gryta eller en hel kyckling. Vi mäter utrymmet till 30 centimeter, dock något lägre när du närmar dig ytterkanten eftersom locket rundar av där.

Lagom för två

Värmefördelningen är bra - det vi grillar grillas jämnt. Däremot är Triton 2.0 långt ifrån den snabbaste gasolgrillen vi haft att göra med. På den här punkten får den godkänt sett till att den ändå tillhör det lägre prissegmentet, men absolut inte mer.

Photo 2020 06 10 12 48 2

Byggkvaliteten är överlag bra. Vi har inte haft grillen i mer än ett par månader när detta skrivs så det återstår att se hur den presterar vintertid, men överlag hittar vi ingen rost eller delar som krånglar så här långt.

Landmann Triton PTS 2.0 har två uppfällbara sidobord. Det är trevligt att de går att fälla ner eftersom det gör gasolgrillen lättförvarad när den inte används, och du kan även enkelt dra ett skyddsöverdrag över den. Vidare har den två krokar, vilket känns okej med tanke på priset.

Undertill har du ett skåp. Konstruktionen skvallrar om att det är byggt för att förvara gasolen därinne, något som inte är att rekommendera. Det utrymmet hade vi gärna sett kom med någon form av hyllplan och plugg för de som istället vill nyttja skåpet för förvaring.

Landmann Triton PTS 2.0 passar den lilla familjen eller den som är nybörjare när det kommer till att grilla. Ett slags instegsgrill i gasolgrillvärlden för att se om intresset håller i sig eller om familjen blir större.

Gott om höjd i grillen, lättförvarad, ganska robust byggkvalitet, bra värmefördelning, smidigt underhåll
Dåligt planerat förvaringsutrymme undertill, passar sämre för indirekt grillning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Broil King CROWN 320

Tid att nå 150°C: 4 minuter 27 sekunder Tid att nå 250°C: 10 minuter 32 sekunder Grillyta: 48 × 44 cm (12 små hamburgare) Längd: 125 cm Bredd: 56 cm Höjd: 117 cm Brännare: 3 st Effekt: 8,8 kW (3 kW per brännare)

Broil Kings grillar har länge varit storsäljare på andra sidan Atlanten. De är kända för sitt högkvalitativa stål och det utmärkta grillsystemet. Den lilla gasolgrillen CROWN 320 är en av Broil Kings billigaste modeller men är trots det utrustad med elektronisk tändning, högkvalitativa brännare, låsbara hjul och ett stabilt välkonstruerat chassi med plats för en stor gasoltub.

Gasreglagen är vridbara i 180 grader vilket ger smidig finjustering av temperaturen. Effekten per brännare är relativt låg men då grillen är välisolerad och man alltid använder minst två av dem för normal indirekt grillning märker man inte av det mer än då man grillar i riktigt kallt väder.
 
Locket har dubbla väggar av stål, utsidan porslinsemaljerad och sidor i gjuten aluminium. Det ger inte bara grillen en stilren look, det ger också bra värmeisolering. Grillytan består av ett porslinsemaljerat gjutjärnsgaller av hög kvalitet även värmehyllan kan användas som primär grillyta. På Broil Kings dyrare grillar är gallret tvåsidigt, så är tyvärr inte fallet här men det ger köttet fina ränder och hjälper till att hålla jämn värme, även om man öppnar locket ofta.

De stadiga sidoborden har redskapskrokar på kanten, det finns dock ingen sidobrännare. Under högra sidobordet kan man dra ut hela droppbricka med droppformen för rengöring, mycket smidigt. Vi har testat en hel del grillar i denna prisklassen och det är ingen tvekan om att CROWN 320 ger mycket för pengarna, dessutom ingår slang och regulator.

Bra konstruktionskvalitet och materialval, lågt pris
Vissa lär sakna sidobrännaren som finns på andra Broil King modeller
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Landmann 12792 Flatbed Avalon

Lättmonterad gasolgrill med stor grillyta och många matlagningsmöjligheter

Tid att nå 150°C: 4 min 15 sek Tid att nå 250°C: 6 min Grillyta: 70,5 × 49,5 cm (20 små hamburgare) Längd: 135 cm Bredd: 114 cm Höjd: 60 cm Vikt: 66 kg Brännare: 4 st + 1 kokplatta Effekt: 18,7 kW Gasförbrukning: 4 × 272 g/h + 1 × 249 g/h

När vi först testade Landmann 12792 Avalon var priset över 6000 kr. Vårt testexemplar har gått varm i några år, och under tiden har priset reducerats rejält, det gör grillen mer prisvärd än någonsin. Materialen är överlag av bra kvalitet men efter några säsonger har vårt testexemplar börjat rosta kring hjulens infästning, trots att grillen stått under kapell.

Grillen trivs alltså bäst som ett stationärt utekök under tak. Gasreglagen är gummibelagda och de fyra brännarna är liksom grillkåpan av rostfritt stål. Grillytan är delad i tre delar, två grillgaller och en stekplatta, allt i robust gjutjärn. Även sidobrännaren är av gjutjärn vilket annars bara är vanligt på betydligt dyrare utekök. Grillytan är enorm med fyra värmezoner, här ryms det hamburgare för en hel kvartersfest.

Det tar relativt lång tid att nå grilltemperatur då volymen är stor och då gallret är av gjutjärn. Gjutjärnet gör dock att värmen bättre behålls kvar i grillen vid öppnande och stängande av locket. Monteringen är enkel, färdigmonterad blir grillen väldigt stabil. Som många andra större grillar är den dock rätt så bökig att rengöra.

De små hjulen rullar ok på en veranda men på asfalt eller en gräsmatta blir det betydligt svårare. Givet att du har plats för denna bjässe så får du nästan obegränsade matlagningsmöjligheter för både vardag och fest, på sommaren såväl som vintern. För den som inte är beredd att lägga över 5000 kr för en gasolgrill är detta ett bra alternativ.

Många matlagningsmöjligheter, stor grillyta, enkel att montera
Ganska bökig att flytta och rengöra,
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Barbecook Brahma 5.2

Mångfunktionell gasolgrill med inbyggda aromlådor och rotesserifunktion

Tid att nå 150°C: 3 min 30 sek Tid att nå 250°C: 9 min 55 sek Grillyta: 69 × 44 cm (18 små hamburgare) Längd: 146 cm Bredd: 119 cm Höjd: 58 cm Brännare: 3 st + rotisseribrännare + 1 kokplatta Effekt: 15 kW + 2,7 kW + 1,8 kW

Detta är den mest funktionsspäckade gasolgrillen i testet. Exempelvis sköter rotesserifunktionen rotationen av dina grillspett automatiskt med extra grillhjälp av den vertikala bakbrännaren. Två utdragbara aromlådor gör det roligt att experimentera med olika smakupplevelser. Bland annat testade vi att blötlägga timjan och hickoryflis i öl med fantastiskt resultat.

Grillytan är rejäl med två gjutjärnsgaller och en stekplatta. Det är relativt brett mellan gallren och stekplattans avrinningshål är onödigt stort då grönsaker lätt slinker ner i det om man är oförsiktig. Varmhållningsgallret är något för smalt för att utnyttjas effektivt.

Chassit är mycket robust och de fällbara sidoborden gör att grillen tar mindre plats när den inte används. Överlag känns materialvalen högkvalitativa förutom de lite fladdriga reglagen och skåpdörrarna som känns något skrangliga.

Brännarna har hög effekt men det tar ändå relativt lång tid att nå grilltemperatur, faktiskt längst i testet. Vid rengöring är det lite svårt att komma åt direkt under brännarna men avrinningen är utmärkt. Arbetshöjden är hela 95 cm vilket gör att grillen även passar långa personer. Förutom några skavanker är detta en utmärkt gasolgrill som vi rekommenderar den som gillar att experimentera under matlagningen

Många funktioner, rotesserifunktion, inbyggda aromlådor, fällbara sidobord
Tar lång tid att nå grilltemperatur, onödigt stora hål i galler och stekplatta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. Bluegaz Tiger

Gasolgrill med utmärkt grillresultat, effektiva brännare och många påkostade detaljer

Tid att nå 150°C: 1 min 5 sek Tid att nå 250°C: 4 min 33 sek Grillyta: 50 × 67 cm (18 små hamburgare) Längd: 145 cm Bredd: 122 cm Höjd: 65 cm Brännare: 4 st + 1 kokplatta Effekt: 17 kW

Om du varit en tid i Australien har du säkerligen grillat på en Bluegaz. Sedan några år tillbaka finns dessa gasolgrillar även i Sverige. Det första man lägger märke till med Bluegaz Tiger är den stora emaljerade stekplattan av gjutjärn som tillägg till det vanliga gallret. Plattan passar utmärkt för ägg och bacon samt allt annat som man tillagar i en stekpanna. Inga mer grönsaker som slinker igenom grillgallret alltså.

Vissa av våra testare tyckte initialt att stekplattan var väl stor/överdimensionerad men fördelarna med den vägde snart över. Extra galler finns dessutom att köpa till om man för den som vill byta ut stekplattan.

Många detaljer känns påkostade, exempelvis gummerade reglage, låsbara hjul, handdukshängare med krokar samt en robust/gedigen, snygg stålkåpa. Vissa andra detaljer skvallrar emellertid om den låga prislappen, piezotändare, lite taniga dörrar och en ogenomtänkt slangupphängning. Detta är dock inget som påverkar grillresultatet vilket genomgående är utmärkt. Brännarna är nämligen högeffektiva och sprider effektivt värmen över hela grillytan.

Man rengör grillen via en utskjutbar lucka på baksidan med avrinningshål, vilket funkar bra om man inte har bråttom.

Effektiva brännare, många påkostade detaljer, utmärkt grillresultat
Slangen skjuter ut för långt åt sidan, dörrarna känns något taniga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Weber Spirit E-310 Classic

Lättanvänd gasolgrill som snabbt når grilltemperatur och är enkel att rengöra

Tid att nå 150°C: 2 min Tid att nå 250°C: 5 min 10 sek Grillyta: 61 × 44 cm (15 små hamburgare) Längd: 137 cm Bredd: 116 cm Höjd: 65 cm Brännare: 3 st Effekt: 11 kW

Weber är så pass säkra på sin byggkvalitet att de ger 25 års garanti, det är antagligen rekord. Grillen har bra materialval och känns mycket stabil. Fyra hjul gör den enkel att flytta på både uteplatsen och gräsmattan, även om den inte är lika smidig som Weber Q 300. Gasreglagen är placerade på det högra sidobordet vilket ger bra uppsikt och gör grillen barnsäker. Vi skulle dock hellre sett reglagen någon annanstans då avställningsytan blir begränsad. I gengäld finns två kryddhållare och fyra redskapshållare.

Grillen är snabbast i testet på att nå grilltemperatur. Brännarna är placerade i längdled för att maximera ytan vid indirekt grillning. De är skyddade från fettstänk vilket förhindrar flare-ups. Gallret är av porslinsemaljerat stål och sprider värmen bra men ger inte lika snygga ränder som ett gjutjärnsgaller, det är så klart en smaksak. Hela grillen är föredömligt enkel att rengöra, gallret kan köras i diskmaskin. Tändningen sker med en klassisk piezotändare. Vissa tycker nog att det känns billigt men du slipper fippla med batterier och den lär hålla för tusentals grillkvällar.

Når grilltemperatur snabbt, bra garant, enkel att rengöra
Begränsad avställningsyta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

12. Landmann Pantera 3.0

Lättförflyttad gasolgrill med snäppfästen

Tid att nå 150°C: 3 min 54 s Tid att nå 250°C: 13 min och 45 sek Grillyta: 54 × 46 cm Längd: 89 cm Bredd: 53 cm Höjd: 78,5 cm Brännare: 3 st

Landmann Pantera 3.0 är en ganska smidig gasolgrill som kan knäppas loss från sitt underrede och placeras på valfri, plan yta. Du kan med andra ord stå upprätt och grilla på din vanliga grillplats, och sedan lätt knäppa loss grillen från vagnen och förflytta den till bordet. De smidiga snäppfästena, ihop med de stabila handtagen på sidorna, gör denna manöver enkel.

Både snäppfästena och de två avtagbara sidoborden är av plast. Ur perspektivet byggkvalitet känns inte detta 100-procentigt, och för sidobordens del känns det heller inte som den bästa lösningen sett till att du hanterar varma fat och liknande.

Byggkvaliteten i övrigt är godkänd. Under de månader vi har haft den har vi inte sett skymten av någon rost, och heller inte haft problem med delar som gått sönder. I början tyckte vi att var ett konstigt flås när man drog igång den, men det försvann när vi kört in den ett par gånger. Dock har vi ännu inte haft grillen igång över vintern så det återstår att se hur den presterar på längre sikt.

Photo 2020 06 10 12 47 57

Stor grillyta trots portabel utformning

Landmann Pantera 3.0 kommer upp i grundvärme ganska fort, men det tar ganska lång tid för att nå högre värme. Med tanke på dess storlek och att den har tre brännare hade vi förväntat oss att den skulle vara lite snabbare. Den får godkänt på den här punkten, men inte mer. Värmefördelningen är däremot väldigt bra.

Tyvärr saknar Pantera 3.0 täckplåtar över brännarna. Det är inte ett problem när det kommer till grillningen, även om det trillar ner fett och annat har det inte påverkat grillresultatet. Däremot ser gasolgrillen snabbt väldigt smutsig ut, och den är inte lika enkel att rengöra som konkurrenter i samma prisklass.

En stor fördel med Landmann Pantera 3.0 är att den, trots sin portabilitet, har en väl tilltagen grillyta. Du får enkelt in en pizzasten på 33 centimeter i diameter, och några hamburgare vid sidan Vidare gillar vi det faktum att grillen kommer med både grillgaller och stekbord som standard. Den är däremot inte så hög, utrymmet innanför locket (innan avrundningen i ytterkant av locket) mäter 15 centimeter.

Vagnen undertill kan inte nyttjas som förvaringsutrymme, dess hyllplan möjliggör inte det. Däremot har grillen hela fyra krokar vilket känns generöst.

Landmann Pantera 3.0 passar dig som vill ha en lite mindre och mer flyttbar grill, som du exempelvis kan ställa på bordet. Det är det som är det mest utmärkande för denna gasolgrill.

Väldigt enkel att flytta runt, snabb installation, hela fyra krokar medföljer
Lite krånglig att hålla rent, sidobord tyvärr av plast
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. Futur Trio Inox

Stilrent designad gasolgrill som tack vare stora hjul är enkel att flytta runt på

Tid att nå 150°C: 2 min 50 sek Tid att nå 250°C: 6 min 30 sek Grillyta: 61 × 43 cm (15 små hamburgare) Brännare: 3 st + 1 kokplatta Effekt: 11,4 kW + 2,3 kW

Futur Trio Inox är tveklöst en fröjd för ögat och flera av testarna fann den rostfria designen vassast i testet. Tittar man lite närmre finnar man dock en del brister. Exempelvis är huven ganska gänglig och dessutom alldeles för låg. En fläskfilé får inte plats på varmhållningsytan ovanför gallret. Reglagen är plastiga och skåpdörren sluter inte riktigt tätt. Grillen har tre huvudbrännare på 3,8 kW. Värmen sprider sig bra på mitten men lämnar ouppvärmda fläckar på sidorna.

Kan man hantera dessa förutsättningar är det emellertid inga problem att åstadkomma ett bra grillresultat. Gjutjärnsgallret är lagom tätt och på ena sidan finns en stekplatta.

Liksom andra Futurgrillar måste man vara försiktig då man rengör inuti, annars rinner vatten och flott ut på sidorna av plåten under brännarna. Det stora hjulparet gör det lätt att flytta grillen, så rengöringen sker med fördel på gräsmattan. Futur Trio Inox har en låg prislapp men det finns andra modeller i denna prisklass som ger mer valuta för pengarna.

Stilren design, lätt att flytta
Plastiga reglage, låg huv, jobbig att rengöra, ouppvärmda fläckar på grillytan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

14. Grillchef 12736 by Landmann

Billig gasolgrill utrustad med sidobrännare, som snabbt når bra grilltemperatur

Tid att nå 150°C: 2 min 5 sek Tid att nå 250°C: 5 min 45 sek Grillyta: 55 × 40 cm (12 små hamburgare) Längd: 126 cm Bredd: 109 cm Höjd: 53 cm Vikt: 25 kg Brännare: 3 st + 1 kokplatta Effekt: 12,8 kW Gasförbrukning: 914 g/h

Gasolgrillen Grillchef 12736 by Landmann levererar mycket funktionalitet i förhållande till det låga priset. Tre brännare möjliggör både direkt och indirekt grillning, det finns även en sidobrännare för tillagning i kastrull eller stekpanna.

Brännarna är mycket effektiva och når grilltemperatur snabbt. Gasförbrukningen är emellertid hög i förhållande till grillytan. Tre flametamers sprider värmen bra samtidigt som de förhindrar fettdropp på brännarna. Grillen är tillverkad av billigare material än storebror Landmann Flatbed Avalon. Plåten är tunn men färdigmonterad blir chassit ändå stadigt.

Grillgallret är av emaljerat stål och är något för glest, mindre bitar av grönsaker slinker emellan om man är oförsiktig. Fett rinner ner på en galvaniserad fettbricka som man lyfter bort vid rengöring, en enkel och väl fungerande lösning. Vi kommer dock inte helt överens med den pietzoelektriska tändaren som är integrerad i mittenreglaget, och skulle hellre sett en separat knapp för detta ändamål.

Landmann 12736 är ett bra val för personer med en begränsad budget men som ändå vill ha många matlagningsmöjligheter vid grillen. Det ingår dessutom en rabattcheck på 200 kr för gasolflaska från AGA.

Når grilltemperatur snabbt, billig, sidobrännare
Liten grillyta, hög gasförbrukning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Landmann Triton MaxX PTS 4.1

Rejäl gasolgrill med imponerande sidobrännare

Tid att nå 150°C: 3 min Tid att nå 200°C: 7 min Tid att nå 250°C: 14 min Grillyta: 64 × 44 cm Längd: 140 cm Bredd: 57 cm Höjd: 100 cm Brännare: 4 st Effekt: 14 kW (3,5 kW per brännare) Övrigt: Infraröd sidobrännare, dubbelisolerat lock
Landmann Triton Maxx PTS 4.1

Landmann Triton MaxX PTS 4.1 är en ganska stor gasolgrill som är enkel att använda och underhålla. Du monterar den på strax under en timme och beskrivningen är lätt att förstå sig på.

Tändningen är elektronisk och grillen har fyra dioder som visar vilka brännare du har slagit igång och eller ej. Vidare är den användarvänlig på så vis att plåtarna inuti samlar upp mycket skräp och är enkla att tömma och rengöra.

Däremot kan vi tycka att det är lite snålt med bara två krokar för att hänga tillbehör och att de inte skickar med en plugg till hålet i vagnen undertill eftersom man i Sverige inte ska förvara gasoltuben under grillen.

Het sidobrännare

Det som Triton MaxX PTS 4.1 har lite på den negativa sidan är att den inte är supersnabb i starten. Grillen är inte på något vis överdrivet långsam, men heller inte imponerande snabb sett till priset. Du behöver planera din grillning en smula.

Däremot imponeras vi mycket av sidobrännaren. Den har ett slags infraröd teknik som gör den superhet väldigt fort. För dig som vill kunna laga all mat på grillen utgör denna brännare ett utmärkt komplement, du kan exempelvis koka potatis, koka ägg eller steka pannkakor. Den är även bra för dig som vill efterbränna det du har grillat för att snabbt få en fin yta.

Värmefördelningen inuti grillen är utmärkt.

Byggkvaliteten upplevs robust, men eftersom vi inte testat grillen över vintern ännu är det svårt att säga hur den reagerar över tid. Vi lovar att återkomma om detta längre fram.

Grillen har också ganska väl tilltagen höjd inuti, vi mäter den till 30 centimeter. Framtill viker den av och där blir det lite trängre, men eftersom ytan är stor även på längden och bredden gör detta inte så mycket. Utrymmet kan gott användas till grytor, pizzor och liknande. Vi får exempelvis plats med två runda pizzastenar på 33 centimeter vardera.

Landmann Triton MaxX PTS 4.1 passar dig som har en ganska stor familj, eller som grillar ofta med vänner och bekanta. Den rymmer mycket både på höjden och rent ytmässigt. Dess infraröda sidobrännare är grymt effektiv och passar både till grillning och att koka upp vatten för ägg, potatis och andra tillbehör. Överlag är detta ett riktigt bra köp.

Högeffektiv sidobrännare, mycket bra värmefördelning, informativa dioder, gott om utrymme, smidigt underhåll
Inte jättesnabb i starten, dåligt planerat förvaringsutrymme undertill
0 5 0 1

Grand Hall Maxim 423

Grillyta: 64 × 48 cm (19 små hamburgare) Längd: 151 cm Bredd: 126 cm Höjd: 67 cm Brännare: 4 st + 1 kokplatta Effekt: 17,6 kW + 4,5 kW
Grand Hall Maxim 423

Grand Hall Maxim 423 ger ett bländande kvalitetsintryck. Faktum är att stabiliteten på reglage, skåpdörrar och chassi är en bra bit före konkurrenterna i denna prisklass. Många små detaljer ger extra kvalitetskänsla, exempelvis en väl skyddad slang som barn inte kan dra sönder, låsbara hjul med plast på utsatta detaljer, sidobrännare i gjutjärn och en stor, tydlig termometer. Gjutjärngallret kompletteras med en enormt stekplatta som är perfekt för köttbullar, sauterade grönsaker, pytt i panna eller en engelsk brunch. När du sett deras snygga stekyta kommer du aldrig vilja steka dina bacon på spisen igen.

På vänstra sidobordet finns en metallstång med krokar för att hänga upp handduk och redskap. En metallkopp undertill samlar upp stekflott. När det väl är dags är grillen exemplariskt enkel att rengöra. Placera en hink inuti chassit och skrubba med diskmedel och varmt vatten. Allt rinner ner i hinken, inget stänk eller läckage som ger fula fläckar på verandan. Inuti finns ett hålrum för 10 kilos gasolflaska och remmar för fastspänning.
Mycket hög kvalitetskänsla, utmärkta grill- och matlagningsmöjligheter
Reglaget till sidobrännaren kunde gärna fått sitta på sidan istället för ovanpå
0 5 0 1

Futur Quatro Vanilla

Grillyta: 61 × 44 cm (15 små hamburgare) Brännare: 4 st + 1 kokplatta Effekt: 11,4 kW + 2,3 kW
Futur Quatro Vanilla

Med sin stilrena design i krämfärgad emalj piggar denna gasolgrill upp även den tråkigaste uteplats. Futur Quatro Vanilla är uppföljaren till storsäljaren Futur Trio Alpes Blackline och har många av de finesser man annars mest ser hos dyrare grillar; sidobrännare, elektrisk tändning, flame-tamers, gjutjärnsgaller och stekplatta. Dessutom ingår både slang och regulator. Fyra brännare gör att värmen sprider sig effektivt över grillytan. Effekten är dock ganska låg och det tar relativt lång tid att nå grilltemperatur. Grillresultatet blir dock utmärkt.

Grillen är enkel att flytta då det ena hjulparet är stort och lättrullat. Det gör att den passar såväl i trädgården som på verandan. När man rengör insidan måste man jobba sakta, annars rinner vattnet ut på sidorna istället för i avrinningshålet. Ett enkelt veck på sidorna av underredsplåten hade förhindrat detta läckage. Chassit är stabilt men dörrarna känns lite bångstyriga. Grillar du bara några gånger i månaden lär Futur Quatro Vanilla duga utmärkt då man får mycket gasolgrill för pengarna

Många finesser till ett lågt pris, rullar bra på gräsmatta, grillar gott
Bökig att rengör