Handkräm: 16 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2024

Har du torra och nariga händer efter väder, vind och noggrann handhygien? Vi har testat ett brett urval handkrämer från märken som Clarins, O'Keefe's och Atrix. För att utses till bäst i test, måste handkrämen återfukta bra, absorberas snabbt och inte lämna en fet hinna på händerna. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Handkräm

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Handkrämerna i detta test har testats av vanliga personer i deras vardag. Testet har pågått under en längre period och krämerna har således använts under olika förhållanden. De har utvärderats både vid normal insmörjning, under stressiga förhållanden när man inte kan vänta länge på att krämen ska torka, samt även under förhållanden med vatten. Följande parametrar har varit grund för våra slutgiltiga omdömen:

Torktid: Hur snabbt torkar krämen? Går den in ordentligt i huden eller blir det kladdigt? Hur beter sig krämen efter intorkning vid kontakt med vatten?

Återfuktande förmåga: Återfuktar krämen utan att kännas för fet? Blir huden len och smidig?

Doft & förpackning: Är doften stark eller passar den även känsliga användare? Passar doften för både män och kvinnor? Är förpackningen smidig att ha med sig och förvara?

Omdömet baseras på den samlade upplevelsen av handkrämen. Detta har sedan vägts mot produktens pris varpå ett slutbetyg har satts.


Fler tester för torrisar

Bodylotion

Fler tester för dig med torrt hår

Hårinpackning

Hårolja

0 5 5 1

1. CeraVe Reparative Hand Cream BÄST I TEST HANDKRÄM

En tjock och effektiv handkräm, passar den med riktigt torra händer

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 50 ml

CeraVe Reparative Hand Cream är en handkräm som riktar sig till personer med riktigt torra och kanske till och med lite spruckna händer. Är du en person som har härligt mjuka händer under sommaren, men sedan överrumplas om vintern av hur nariga de blir? Då är detta en handkräm för dig.

Tjock men lättapplicerad handkräm

Vid första anblick reagerar man på hur tjock handkrämen från CeraVe verkar. Då man klämmer ut en klick ur den medicinsk inspirerade tuben, är det lätt att undra om den verkligen kommer absorberas av huden. Men oroa dig inte, krämen är riktigt lätt att applicera. Efter bara någon minut har huden glatt sugit åt sig all kräm, och ger man den bara denna minut, så känns händerna faktiskt helt kladdfria.

Huden känns omedelbart lugnad och mjukare. Lider man av väldigt nariga händer är de nästan helt återställda inom loppet av en dryg vecka med CeraVe Reparative Hand som följeslagare. Krämen innehåller, som namnet avslöjare, tre olika ceramider. Den innehåller dessutom hyaluronsyra. Ceramider fungerar som en barriär för huden, och hjälper den att behålla fukten genom att låsa in den. Detta leder till att huden inte blir oönskat torr.

Diskret doft som inte stör

CeraVe Reparative Hand är ett riktigt litet kraftpaket för torra händer och är mild nog att passa i stort sett alla. Handkrämen har ingen doft som stör och absorberas så snabbt att du aldrig riskerar att förstöra viktiga pappershandlingar med kladdiga fläckar, för livet är trots allt inte papperslöst riktigt än.

Otroligt effektiv, bra pris, absorberas snabbt
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Atrix Intensive Protection Cream BÄSTA BILLIGA HANDKRÄM

En otroligt prisvärd handkräm som passar alla med torra händer

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Flytande Förpackning: Tub Torktid: Någon minut Mängd: 100 ml

Vågar vi oss på att kalla Atrix för både statens och mormors favorit? Atrix är nämligen ett märke som ofta syns hos dessa.

Trygg, nostalgisk doft

Denna ljusgröna tub för tankarna till barndomen, vilket även lukten gör. Den doftar gott, och det går nästan inte att komma undan, att man luktar som mormor och farmor när man använder den. Vilket naturligtvis inte är något negativt. Det är en trygg och mild doft.

Otroligt prisvärd och effektiv handkräm

Atrix Intensive Protection Cream gör sitt jobb väl och den gör det för nästan inga pengar alls. En stor tub med 100 ml, kostar hälften så mycket som många andra handkrämer och är samtidigt dubbelt så stor i sin förpackning. Letar man efter bästa ”bang for buck” är det tvivellöst Atrix man ska satsa på.

Krämen går snabbt in i händerna och lämnar efter sig en silkeslen hud med en doft av barndomsminnen. Det är lätt att förstå varför Atrix ofta används på papperstunga arbetsplatser – den absorberas snabbt och man är redo för plock i pappersarkivet nästan på studs.

Stor förpackning, billig, effektiv, mild doft
Doften kanske inte faller alla i smaken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 5 1

3. Clarins Hand & Nail Treatment BÄSTA PREMIUMVAL

Kladdfri och dryg handkräm, passar den som vill ha lent resultat

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Kort Mängd: 100 ml

Otroligt snabbt torkar Clarins Hand & Nail Treatment in i huden och ger leda händer utan att lämna en hinna. Slutresultatet blir att det känns som att huden naturligt är så len.

Dryg och lättdoserad handkräm

Krämen är dryg och enkel att dosera vilket medför att den räcker länge. Huden på händerna blir smidig och den krämiga konsistensen går enkelt att smörja ut jämnt. Doften, som är mogen, kan först kännas stark men lägger sig och blir mer försiktig i sin framtoning efter att insmörjningen har avslutats.

Klassisk och exklusiv design

Clarins givit sin tub samma klassiska design som återfinns hos samtliga produkter i märkets sortiment. Den ser helt klart exklusiv ut. Tuben har tyvärr en skruvkork och är ganska stor, vilken gör den osmidig att ha med sig. Denna typ av förpackning passar bättre hemma i badrumsskåpet eller att ha ståendes på kontoret. Som nackdel får denna anmärkning anses som marginell, då övriga positiva egenskaper väger desto tyngre. Tack vare det fantastiskt resultat som uppnås med handkrämen så hamnar Clarins Hand & Nail Treatment på en välförtjänt topposition.

kladdfri, neutral doft, dryg, väldigt lent resultat
Stor tub, skruvkork
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

4. Neutrogena Nourishing Hand Cream

Dryg kräm som är en räddare för torra händer, passar den som är ute mycket om vintern

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 50 ml

Räddaren för torra händer kommer här. Neutrogena Nourishing Hand Cream har en otrolig förmåga att återfukta och lugna torra, irriterade händer. På vinterhalvåret är detta verkligen en trevlig kompis som enkelt kan stoppas ner i väska tack vare tubens lilla storlek.

Omedelbart smidig hud

Efter insmörjning blir huden blir smidig och len. Krämen är väldigt dryg och så länge den inte överdoseras så blir det inte kladdigt. Konsistensen är ganska seg. Därför är den bästa metoden för att applicera krämen att lägga en klick på vardera handen och sedan smörja in en hand i taget. 

Neutral doft som passar de flesta

Tuben har ett lock som måste skruvas av och på. Detta är helt klart ett störningsmoment som gör det svårare att applicera krämen exempelvis på tunnelbanan eller bussen. Krämens försiktiga och neutrala doft gör att den passar både till män och kvinnor. Neutrogena Nourishing Hand Cream har ett väldigt lågt pris vilket ihop med alla dess positiva egenskaper helt klart gör detta till ett fantastiskt bra val av handkräm.

Dryg, väldigt återfuktande, kladdfri, billig
Seg konsistens, skruvkork
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4 1

5. O’Keeffe’s Working Hands

En doftfri och extremt återfuktande handkräm, passar riktigt utsatta händer

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Fast kräm Förpackning: Burk Torktid: Lång tid Mängd: 96 gram

En handkräm som O’Keeffe’s Working Hands kommer aldrig vinna några priser i modetidningarnas tester av återfuktare för händerna. Men så är det inte heller riktigt den publiken som man siktar på med den här handkrämen.

Handkräm för utsatta händer

I en illgrön plastburk finns O’Keeffe’s att köpa på allt från apotek till byggvaruhus – och att de finns på just byggvaruhus ger en indikation på vem som är den tänkta kunden. Detta är nämligen en exceptionellt fet handkräm för händer som är riktigt utsatta. Jobbar du ofta i trädgården med händerna i jord? Är du hantverkare? Kommer du i kontakt med uttorkande medel under din arbetsdag? Jobbar du inom en industri där händerna är hårt ansatta? Då är detta handkrämen för dig.

O’Keeffe’s Working Hands är en fast salva som smälter då man smörjer in händerna med dem. Salvan innehåller pålitliga återfuktare som bland annat glycerin, och här ska man se till att man har tid till hands. Det är nämligen inte en bra idé att smörja dig med O’Keeffe’s strax innan du ska hantera papper. Detta är en kräm som behöver en god stund för att absorberas. Allra bäst gör man i att smörja in sig på kvällen innan läggdags.

Fungerar bra på torra sprickor

Men har man tiden på sin sida, kommer man belönas med rejält återfuktade händer och en bebislen känsla. Dessutom fungerar den bra på torra sprickor i huden (och kan med fördel användas även som fotkräm om man lider av självsprickor). Till och med testpersonen som jobbar i livsmedelsindustrin, svär vid denna handkräm för att vårda hans torra händer.

Detta må vara en handkräm som i huvudsak verkar marknadsföra sig till män, men den fungerar som en intensiv återfuktare till precis vem som helst.

Helt doftfri, rejält återfuktande, smälter in i huden
Tar tid att absorberas, lätt att använda för mycket, trist förpackning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Weleda Almond Sensitive Skin Hand Cream

Handkräm som luktar smarrigt och är mild mot händerna, passar den som vi shoppa ekologiskt

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Flytande Förpackning: Tub Torktid: Någon minut Mängd: 50 ml

Mild handkräm för känsliga händer, utlovar Weleda med sin handkräm som bland annat innehåller mandelolja. Och det stämmer.

Weleda är ett märke som man gärna förknippar med milda, ekologiska och naturliga produkter. Märket har även en linje helt riktad mot bebisar. Weleda Almond Sensitive Skin Hand Cream kommer i en rosa aluminiumförpackning, som är riktigt fin.

Mild doft av mandel

Handkrämen doftar milt av mandel, och tankarna dras till barndomens björnklister. Det kan låta märkligt att jämföra lukten med ett klister, men björnklister luktade intensivt och gott av just mandel. Krämen är utan mineralolja och precis som alla produkter från Weleda, är denna handkräm ekologisk.

Len och kladdfri handkräm

Krämen är härligt len och rik. Den lämnar bara en förnimmelse av doft kvar på händerna, samtidigt som huden känns som silke. Den upplevs ha en lugnande inverkan på händer som är i torrhetsuppror och svider inte över huvud taget. Inte ens när skolbarnet, som har känslig hud som ofta bränner, klagar när denna kräm appliceras – vilket får ses som något av en bragd.

Weleda Almond Sensitive Skin Hand Cream är en riktigt trevlig kompanjon till torra händer, som absorberas snabbt och lämnar händernas silkeslena.

Doftar gott, återfuktar väl, absorberas snabbt
Bökigt med skruvlock
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Elizabeth Arden Eight Hour Cream Hand Treatment

Härlig konsistens som snabbt går in i huden, passar den som har bråttom

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Gel/kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Kort Mängd: 75 ml

Denna produkt kan vid första anblick se ut som en kräm, men enligt Elizabeth Arden så är det en kombination av kräm och gel. Och faktum är att det märks. Lika lätt som en gel sjunker den in i huden samtidigt som den lämnar händerna lika återfuktade som efter att en kräm har använts.

Återfuktande utan kladd

Detta är en produkt som verkligen återfuktar väl, helt utan att kladda. Med Eight Hour Cream Hand Treatment så blir händerna mjuka och huden känns elastisk. Även om det snabbt går att göra torra aktiviteter efter insmörjning så kan händerna bli lite oljiga vid kontakt med vatten.

Neutral unisex-doft

Då lukten inte är söt så passar denna produkt väl till både män och kvinnor. Den mogna doften kan till en början kännas stark men den lägger sig efter ett tag. För känsliga användare kan mängden initial lukt dock uppfattas som jobbig. Tuben är liten och smidig att ha med sig och har Elizabeth Ardens klassiska utseende. Visst är krämen något dyr men drygheten och den återfuktande förmågan gör ändå Eight Hour Cream hand Treatment mycket prisvärd.

Ger mjuka händer, snabb torktid, härlig konsistens
Stark doft, oljighet vid snabb vattenkontakt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Elemis Mayfair No 9 Hand and Body Lotion

Handkräm som fungerar bra som body lotion – för den som gillar multiprodukter

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Pumpflaska Torktid: Medel Mängd: 300 ml

Elemis är vad man ofta kallar för ett spa- eller salongsmärke. De har sina rötter i den professionella hudvården och brukar vara mästare på väldoftande hud- och kroppsvård. Elemis Mayfair No 9 Hand and body lotion är dock inte den fullträff man hade kunnat hoppas.

Handkräm och bodylotion i ett

Namnet gör det tydligt att detta är en kräm som är tänkt att användas som både handkräm och bodylotion. Förpackningen är därmed rätt väl tilltagen i denna kategori, med 300 ml i den praktiska pumpflaskan. Men istället för att vara riktigt effektiv som antingen handkräm eller body lotion, haltar den lite oavsett vad man använder den som.

För torra händer är återfuktningsgraden helt enkelt inte hög nog. Elemis Mayfair No 9 Hand and Body Lotion ger visserligen lindring för stunden och händerna känns lena direkt efter appliceringen. Men bara en knapp halvtimme senare, upplever deltagarna i vår testpanel att de behöver smörja igen. Detta gäller särskilt de som har yrken där händerna har en tendens att bli torra.

Som bodylotion är Elemis Mayfair No 9 Hand and Body Lotion ganska trevlig, men tar å andra sidan lite lång tid på sig att absorberas av huden. Den vita krämhinnan måste masseras in ordentligt innan man kan dra på sig byxorna.

En doft att älska eller hata

Doften är en vattendelare och handlar mycket om testpersonernas referensramar. En person tycker att den luktar som en avslappnande spa-dag, medan en annan tycker att den luktar myggmedel. Doften är samma som en av Elemis dunderpopulära Pro-Collagen Cleansing Balm, men den har en tendens att sticka lite i näsan – särskilt på de som inte använder parfym i så hög grad.

Elemis Mayfair No 9 Hand and Body Lotion

Elemis Mayfair No 9 Hand and Body Lotion känns lyxig, men når inte hela vägen fram vare sig på händerna eller kroppen. Den kräver frekvent återapplicering för att råda bot på riktigt torra händer, medan känns något kladdig som bodylotion.

Bra flaska med pump, tänkt som en multiprodukt, generös förpackning
Återfuktar inte lika väl som man hoppats, doften är en vattendelare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Mantle The High Five Repairing CBD Hand Cream

En vårdande handkräm med CBD-olja, passar den som letar efter en lugnande produkt

Återfuktningsgrad: Mellan Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Medium Mängd: 75 ml

CBD-olja är en ingrediens som fått mycket uppmärksamhet i beautyvärlden senaste åren och är stjärningrediensen i alla produkter från Mantle. Låt oss på en gång nämna att CBD-olja, trots att den utvinns från cannabisväxten, inte innehåller några psykoaktiva substanser. CBD är en förkortning av cannabidiol och innehåller inte THC, vilket i sin tur är en psykoaktiv substans. Du ägnar dig med andra ord inte åt olagligheter, när du smörjer händerna med Mantle The High Five Repairing CBD Hand Cream. Och tur är väl det.

Mantle The High Five Repairing CBD Hand Cream är en handkräm som direkt känns härligt vårdande. Förutom CBD-olja, innehåller den även hyaluronsyra, ceramider och sheasmör - alla effektiva ingredienser för att återfukta och binda fukt till huden.

En dryg och vårdande handkräm

Vid applicering tror man först att det ska ta tid för The High Five att absorberas, men det går faktiskt överraskande snabbt. Man kommer långt på en liten klick, så var sparsam vid dosering. Doften är härligt citrusfrisk, och den innehåller mycket riktigt limonen. Limonen är ett doftämne som en del med doftöverkänslighet kan reagera på, men i testet av denna handkräm så noterades endast doften som något positivt.

Detta är en handkräm som snabbt gör händerna lena och mindre torra. Priset är i mellanklassen, men tänk då också på att The High Five är väldigt dryg och räcker länge.

Absorberas snabbt, ger lena händer, doftar gott
Känsliga kan ha svårt med doftämnet limonen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Scratch Nails No Dry Hands Moisturizer

Dyr med dryg handkräm, passar den som gillar lavendel

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Flytande Förpackning: Tub Torktid: Snabb Mängd: 50 ml

Scratch Nails är proffs på hand- och nagelvård, något som naturligtvis märks av då man använder Scratch Nails No Dry Hands Moisturizer. Det här är nämligen både en dryg och snabbtorkande handkräm.

Praktiskt snäpplock

Förpackningen i svart och guld är utrustad med en snäpplock, något som naturligtvis är att föredra framför skruvlock då hanteringen blir oerhört mycket enklare. Tuben innehåller 50 milliliter, vilket å enda sidan är en vanlig storlek på en handkräm. Å andra sidan är priset på denna handkräm hög, vilket innebär att det är relativt dyra millilitrar.

Men man kommer långt på en liten klick, vilket innebär att tuben kommer räcka längre än en mindre dryg produkt. Handkrämen luktar av örter och lavendel, vilket inte nödvändigtvis är en doft som faller alla i smaken. Det ska dock sägas att lukten snabbt försvinner från händerna.

Återfuktar bra och är dryg

Scratch Nails No Dry Hands Moisturizer återfuktar händerna riktigt bra och är som sagt väldigt dryg. Doften av lavendel kommer från lavendeloljan som denna handkräm innehåller. Även sesamolja, olja av myrrah och ängsblomma samt jojobaolja återfinns på ingrediensförteckningen, tillsammans med den trygga återfuktaren glycerin – inte konstigt att händerna snabbt blir mjuka och goa.

Snäpplock, dryg, återfuktar bra
Knepig doft, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

11. Vaseline Intensive Care Healthy Hands Stronger Nails

En budgetvänlig handkräm som absorberas snabbt, passar den som vill vårda sina naglar

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Flytande Förpackning: Tub Torktid: Någon minut Mängd: 75 ml

Det är inte bara händerna som kan bli torra och trist, även naglarna tar mycket stryk av kallt väder eller flitig handtvätt. Detta har man tagit fasta på med Vaseline Intensive Care Healthy Hands Stronger Nails. Denna handkräm utlovar nämligen 10 gånger så starka naglar på bara två veckor.

Praktisk tub med snäpplock

Det här är en lättanvänd handkräm, som kommer i en praktisk tub med snäpplock. Krämen är vare sig för lös eller för tjock, utan snarare som en fastare typ av lotion. Appliceringen är enkel och produkten absorberas snabbt. Efteråt känns det som om händerna har en skyddande hinna, utan att det för sakens skull kännas feta eller kladdiga. Möjligen en aning glatta den första halvtimmen.

Huruvida naglarna blir 10 gånger starkare efter 2 veckor är svårt att avgöra. Men det är tydligt att de i alla fall inte mår dåligt av att bli insmorda med Vaseline Intensive Care Healthy Hands Stronger Nails. Även nagelbanden känns rätt nöjda. 

Olika storlekar finns att köpa

Den här handkrämen finns både som tub (med 75 ml) och som större flaska (med 200 ml), och oavsett vilken storlek man köper är priset lågt. Den mindre tuben, innehåller dessutom mer än vad många andra handkrämstuber gör i standardstorlek.

Doften upplevs som en smula omodern och onödigt intensiv. Ibland är det en svår avvägning när det gäller doftsättning av basprodukter som handkräm. Å ena sidan är det trevligt när en handkräm luktar gott. Å andra sidan vill man helst inte att lukten ska vara för påträngande.

Det här är en prisvärd handkräm som är bra nog att återfukta, men det ska samtidigt erkännas att den inte bjuder på några större aha-upplevelser för konnässören. Är man bara ute efter en handkräm utan några krusiduller, då fungerar Vaseline Intensive Care Healthy Hands Stronger Nails bra.

Absorberas snabbt, lämnar en skyddande hinna, gör händerna mjuka
Luktar för starkt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. L:A Bruket Hand Cream no 102

Fantastiskt fint förpackad handkräm, passar den som vill lyxa till det

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Tub eller pumpflaska beroende på storlek Torktid: Medel Mängd: 70 ml

Det är svårt att inte förföras av L:A Brukets stilrena och lyxiga förpackningar. Väljer man den lilla (30 ml) eller mellanstorleken (70 ml), kommer krämen i stilren vit aluminiumtub. Shoppar man istället hem den stora flaskan får man en mörkbrun pumpflaska som ser fantastisk ut bredvid en matchande tvål på handfatet. Men förpackningen är inte allt – så hur står sig innehållet?

Handkräm med antiseptisk effekt

L:A Bruket Hand Cream är en uppmjukande och återfuktande handkräm med en lätt antiseptisk effekt. Medan den inte utför några stora mirakel på de allra torraste händerna, känns den ändå lugnande och mjukgörande. Den absorberas relativt snabbt och upplevs lenande.

Krävande doft för den känsliga

Doften av bergamot och patchouli är inte på den blygsamma sidan, och gillar man inte dessa doftnoter så gör man bäst i att välja något annat. Tycker man däremot att denna typ av träiga dofter är härliga så kommer man verkligen njuta av denna handkräm. För doften hänger sig kvar länge.

Med tanke på det väl tilltagna priset så finns det många andra handkrämer som är betydligt mer effektiva. Men är man ute efter lite lyx i vardagen så är L:A Bruket inte alls ett tokigt val.

Snygg förpackning, väldoftande och ger lena händer.
Dyr, inte återfuktande nog för riktigt torra händer.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. Biotherm Biomains Hand & Nail Treatment

Dryg med försiktig doft och som ger mjuka händer, passar den som vill ha en fet kräm

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Medel Mängd: 100 ml

Endast en liten ärta behövs att denna kräm för att det ska räcka till båda händerna, vilket gör den mycket drygt och tuben räcker länge.

Fet handkräm som återfuktar bra

Biomains Hand & Nail Treatment är ganska fet. Krämen återfuktar bra men torkar ändå fort. Perfekta egenskaper för en kräm att ha med när man är på språng och snabbt efter insmörjning vill kunna fortsätta med det man höll på med. Om krämen inte noggrant smörjs in kan det dock precis i början kännas något kladdigt längst ner vid handen mellan fingrarna. 

Stor tub som knappt får plats i väskan

Den relativt stora tuben har en snygg design med Biotherm som tydlig avsändare. Storleken innebär att krämen passar mindre bra att ha med sig i väskan. Detta vägs dock upp av den fräscha men försiktiga doften som gör att krämen kan användas även på kontoret eller i andra miljöer där man behöver ta hänsyn till sin omgivning. Att doften är så pass neutral gör också att krämen passar till båda könen. Visst är priset högt men med tanke på Biotherm Biomains Hand / Nail Treatments alla positiva egenskaper så är den värd det.

Mjukgörande, försiktig doft, mycket dryg
Något kladdig, stor tub
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. L’Occitane Shea Butter Hand Cream

Väldigt återfuktande och mycket dryg , passar den som vill ha en svag doft

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Kräm Förpackning: Metalltub Torktid: Lång Mängd: 150 ml

L’Occitane Shea butter hand cream är en väldigt återfuktande handkräm, en riktig frälsare för vintertorra händer. Endast en mycket liten klick, något större än en ärta, räcker för insmörjning av båda händerna.

Mycket krämig konsistens

Konsistensen är tjock och krämig men krämen går ändå lätt att fördela jämnt över båda händerna. Eftersom att handkrämen är fet så tar det ganska långt tid för den att torka in. Är händerna inte väldigt torra så har huden också lite svårt att ta upp all fukt och en kladdig känsla kan uppstå.

Riktigt snygg förpackning

Den stiligt designade tuben kommer i en exklusiv kartong och förpackningarna ger ett lyxigt intryck. Då tuben är relativt stor passar den bäst hemma i badrumsskåpet. Doften är mycket svag och passar därför också för känsliga användare. L’Occitane Shea butter hand cream är en mycket vårdande kräm för den som behöver en extra fukt-boost.

Väldigt återfuktande, svag doft, dryg
Lång torktid, relativt dyr, stor tub
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. Försvarets Handsalva

Handkräm som passar utmärkt för både män och kvinnor

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Flytande Förpackning: Tub Torktid: Ett par minuter Mängd: 50 ml

Nästan alla känner igen Försvarets Hudsalva och detta drar man naturligtvis nytta av, då man lanserar Försvarets Handsalva. Tuben har samma militärgröna färg som hudsalvan har, och locket är vitt. Även texten på förpackningen ser likadan ut. Det känns stilrent och tryggt, på en och samma gång och det är troligtvis många män och kvinnor som känner igen designen från sin tid i lumpen. 

Tar tid att absorberas

Formulan på Försvarets handsalva är krämig och hyfsat tjock. Detta innebär att det tar en stund för krämen att torka helt på händerna. Det gör den kanske inte till en optimal skrivbordsprodukt, men fungerar finfint om man smörjer sig framåt kvällen eller om man inte har bråttom till några pappershögar. Även om den tar en extra stund att torka, är resultatet mjuka och återfuktade händer.

Doft med förnimmelse av vanilj

Handsalvan har en svag doft av vanilj, som påminner om den nära nog ikoniska doften på Försvarets hudsalva. Det är dock en väldigt diskret lukt, vilket innebär att detta är en handkräm som passar personer som inte vill lukta alltför parfymerat. Det är också en handkräm för de män (och personer överlag, naturligtvis), som räds alltför pyntade förpackningar. Looken på denna är lika stram som en militäruniform.

Har du exceptionellt torra händer? Då bjuder vi på ett bonustips. Samtidigt som du skaffar Försvarets handsalva, köp hem ett stift med Försvarets hudsalva. Hudsalvan är ett utmärkt sätt att punktbehandla extra torra fläckar och torra nagelband.

Återfuktar bra, snygg med enkel förpackning, mild doft
Skruvlocket är bökigt, tar en stund att torka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

16. Mario Badescu Lavender Hand Cream with Vitamin E

En handkräm med lugnande doft av lavendel, för den stressade

Återfuktningsgrad: Medium Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 85 gram

Mario Badescu Lavender Hand Cream med vitamin E utlovar fukt till torra händer, med ett uppmjukande resultat. Detta är en handkräm som passar bäst om man har halvtorra händer – personer med torrsprickor behöver något betydligt mer återfuktande.

Denna handkräm som doftar tydligt av lavendel, är sannolikt en vattendelare just på grund av doften. Det är inte alla som gillar doften av lavendel, och en av testpersonerna sa att den luktar lite omodern. Och ja, lavendel är helt klart en lukt som får en att minnas doftpåsar i strumplådan.

Lätt konsistens som fungerar bäst för halvtorra händer

Mario Badescus handkräm har en lätt konsistens, som innebär att den snabbt går in i huden. Den känns dock nästan lite vattning just när man smörjer in den, som om friktionen av handgnuggningen gör att den släpper vätska. Det gör den inte, men ändå finns här en något glatt känsla just när den ska gå in i huden.

Har man halvtorra händer, återfuktar den här handkrämen helt okej. Men har man torra händer eller kanske till och med extremt torra händer – då hjälper inte Mario Badescu Lavender Hand Cream särskilt mycket. Visst, den går att applicera i flera lager, men det gör i ärlighetens namn vilken handkräm som helst och det är en något märklig punkt att lyfta fram i säljpitchen.

Behöver man en handkräm i handväskan som snabbt absorberas av händerna, är handkrämen från Mario Badescu ett alternativ som är gott nog. Men behöver man lite mer krut i produkten, är detta inte handkrämen som kommer rädda ett par riktigt torra händer från fnaset.

Lätt konsistens, absorberas snabbt
Något glatt känsla, återfuktar sparsamt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Handkrämerna i detta test har testats av vanliga personer i deras vardag. Testet har pågått under en längre period och krämerna har således använts under olika förhållanden. De har utvärderats både vid normal insmörjning, under stressiga förhållanden när man inte kan vänta länge på att krämen ska torka, samt även under förhållanden med vatten. Följande parametrar har varit grund för våra slutgiltiga omdömen:

Torktid: Hur snabbt torkar krämen? Går den in ordentligt i huden eller blir det kladdigt? Hur beter sig krämen efter intorkning vid kontakt med vatten?

Återfuktande förmåga: Återfuktar krämen utan att kännas för fet? Blir huden len och smidig?

Doft & förpackning: Är doften stark eller passar den även känsliga användare? Passar doften för både män och kvinnor? Är förpackningen smidig att ha med sig och förvara?

Omdömet baseras på den samlade upplevelsen av handkrämen. Detta har sedan vägts mot produktens pris varpå ett slutbetyg har satts.


Fler tester för torrisar

Bodylotion

Fler tester för dig med torrt hår

Hårinpackning

Hårolja

Fem tips när du ska köpa handkräm

Trädgårdsarbete, yrken som kräver flitig handtvätt, kallt och blåsigt väder, händer som utsätts för kemikalier, bra hygienrutiner och handsprit – händerna har det tufft ibland. Vatten och handsprit, väder och vind torkar ut. Se till att återfukta dina arma händer regelbundet, så slipper du hud som spricker, svider och smärtar. Låt oss hjälpa dig hitta en handkräm som passar dig som handen i handsken.

1. Fundera på hur utsatta dina händer är

Jobbar du i livsmedelsbranschen eller som frisör, där händerna hela tiden måste tvättas eller är i kontakt med vatten och andra kemikalier? Har du ofta händerna i jorden? Eller är det mest slitsamma för dina tassar, att du skär dig på papper på kontoret (vilket kan göra nog så ont)? Olika personer, behöver olika handkrämer. Om du har väldigt utsatta händer: satsa på en kräm som är riktigt fet och gärna lägger sig som en skyddande hinna, med andra ord som skapar en barriär, mellan dig och de yttre påfrestningarna. Jobbar du däremot med mycket papper, är det en bättre idé att satsa på en handkräm som absorberas snabbt, så du inte riskerar lämna flottiga fingeravtryck på viktiga handlingar.

2. Titta på ingredienslistan (eller INCI, som den kallas)

Det finns vissa nyckelingredienser som kommer vårda och skydda dina händer, som är värda att kika efter i INCI (innehållsförteckningen). Du kommer sannolikt inte hitta en handkräm som har alla dessa ingredienser, men sikta på i alla fall en eller två av dem, så kommer händerna bli glada. Handkrämen ska innehålla både fett och fukt för att fungera bra.

 • Glycerol/glycerin
 • Urea
 • Hyaluronsyra
 • Karbamider
 • Ceramider
 • Squalane
 • Niacinamide
 • Vegetabiliska oljor
 • Vaseline
 • Paraffin
 • Växtsmör

3. Räds inte mineraloljor

Det har länge pågått en debatt om mineraloljornas vara eller icke vara. Mineraloljor är syntetiskt framställda oljor. De täpper inte till porerna, men lägger sig däremot som en skyddande film på huden. Just att de lägger sig som en skyddande film, innebär att de skapar den viktiga barriären mellan yttre påfrestningar och huden. Testa själv: smörj in dina händer med vaselin (en typ av mineralolja) och skölj sedan händerna under vatten. Du kommer se att vattnet ligger kvar på huden i form av små droppar. Man blir helt enkelt lite som en gås – vattnet kommer inte åt huden samma utsträckning, och om det inte kommer åt huden, då kan det inte heller torka ut huden.

Vanliga mineraloljor är: vaselin, paraffin, paraffinum liquidum och petrolatum. Den mineralolja som används i kosmetiska produkter är raffinerad flera gånger, och är därmed inte cancerframkallande (oraffinerad mineralolja kan däremot vara det, men oraffinerad mineralolja får inte användas i kosmetiska produkter).

Vill man inte ha en produkt som innehåller mineraloljor, är vegetabiliska oljor ett gott alternativ, dessa benämns ofta som ”olus oil” eller ”olusolja” på ingredienslistan.

4. Välj förpackning med omsorg

I en drömvärld, skulle alla handkrämer komma i en stabil förpackning med pump, för att göra doseringen effektiv, öka livslängden samt undvika kladd. Men handkrämer är ofta tjockare i konsistensen än en vanlig lotion för kroppen. Detta beror på fetterna som är viktiga för att skydda händerna. Detta gör dem ofta lite för tröga för att fungera bra i pumpförpackningar. Tub är det näst bästa och är dessutom mer praktiska att stoppa i väskan eller necessären.

Burkar brukar vara den besvärligaste förpackningen, men med riktigt feta krämer finns det ibland ingen annan lösning. Vissa handkrämer är så feta att de faktiskt är nästan fasta i burken. Men väljer man en handkräm i burk ska man vara medveten om att de snabbt blir en grogrund för bakterier, så använd den raskt och låt den inte stå flera månader, då kommer den härskna.

5. Överväg att undvika parfymerade handkrämer

Om du har riktigt torra händer, är det inte ovanligt med självsprickor, trasig hud och ömma nagelband. För att undvika att händerna svider och blir mer irriterade, satsa på en handkräm utan parfym. Parfymer och eteriska oljor är kända för att irritera huden och till och med orsaka eksem, om man har otur.

Torr hud är för många ett problem, inte minst på hösten och vintern när luften är kallare. Då blir spruckna händer lätt en del av vardagen och även naglarna kan bli sköra. Ett sätt för både män och kvinnor att förebygga torra händer är att regelbundet smörja in dem. Naturligtvis går det bra att använda handkräm året runt. Det finns till och med handkräm med spf (solskydd) för att passa extra bra på sommaren. Många innehåller också ämnen som motverkar hudens åldrande och kan exempelvis vara anpassade för rynkiga händer eller händer med åldersfläckar (kika efter krämer med anti-age i namnet). För extremt torra händer eller för den som har eksem finns speciella produkter att köpa på apoteket.


Så använder du handkräm

När man väljer handkräm bör man notera huruvida den innehåller vatten eller alkohol, samt i så fall hur stor mängd av detta, då det i regel är ämnen som torkar ut huden - allra helst ska en handkräm vara utan vatten. I övrigt ska man tänka på om handkrämen ska vara för ett speciellt ändamål, om den ska innehålla solskyddsfaktor eller ha en doft anpassad för användning av män. För att tillföra extra fukt är det bra om krämen innehåller vårdande ämnen, såsom aloe vera. Övriga egenskaper som kan vara avgörande vid inköp är om handkrämen luktar gott samt om eller hur mycket den kladdar efter insmörjning. Titta gärna på ingredienserna i övrigt och leta efter kända återfuktare som glycerin, karbamid, ceramider och hyaluronsyra. 

För att inte ta onödigt mycket kräm rekommenderas vi att man applicerar en liten mängd handkräm på ena handryggen, för att sedan fördela krämen över båda händerna. Det är bättre att ta lite åt gången och fylla på om det inte räckte. Ett överflöd av handkräm gör lätt att händerna blir kladdiga när huden mättas och inte kan suga åt sig mer. Om exempelvis knogarna utgör ett område av extra torr hud så kan man i efterhand smörja in med mer kräm just där.

Tips för att motverka torra händer

Handkräm är fantastiskt men det finns fler saker man kan göra för att få lena och fina händer, eller som komplement när man upplever att handkräm hjälper inte. På vintern är vatten och kyla ofta boven bakom extremt torra händer. Viktigt är därför att ha vantar vid vistelse utomhus och att undvika blöta händer om det är möjligt. Ett bra tips är att använda plasthandskar vid disk eller städning - passa på att smörja dig med handkräm före du tar på dig handskarna för kombinationen plasthandskar och handkräm blir som en intensiv handinpackning. Se gärna även till att ha handkräm och tvål som en naturlig kombination efter handtvätt, vilket kan uppnås genom att också ha en pump med kräm på handfatet. En pumpflaska är dessutom lättare att använda, mer hygieniskt och håller förpackningen utan kladd.

Precis som med ansiktet är det bra att peela och göra masker regelbundet. Vill man inte köpa alla produkter finns det huskurer man kan göra hemma med ingredienser som redan finns i skafferiet. En peeling kan göras genom att blanda honung och kokos eller olivolja och socker. Som inpackning för torra händer går det bra att använda kokosolja. 

Glöm inte att även barn kan få torra och nariga händer, ibland till och med eksem. Detta gäller särskilt under perioder då handtvätt och desinfektion är av extra vikt. Låt även ungarna använda en handsalva, helst en utan parfym. Apoteket säljer handkräm, och produkterna man hittar där brukar fungera utmärkt till hela familjen. Undvik torra händer genom att göra det till en rutin även för barnen att smörja händerna efter handtvätt. 

Utgångna produkter

0 5 4 1

Yves Rocher Ultra Nourishing Hand Cream

Lätt konsistens som snabbt går in i huden och torkar på nolltid, passar den som gillar en blommig doft

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Kort Mängd: 75 ml
Yves Rocher Ultra Nourishing Hand Cream2

En härligt god och söt doft tränger fram när Ultra Nourishing Hand Cream från Yves Rocher appliceras. Doften är somrig och gör att det även under regniga dagar går att drömma sig tillbaka till solstolen under parasollet.

Lätt konsistens som lätt smörjs in

Krämen har en lätt konsistens som är enkel att fördela jämnt. Mycket snabbt tas den upp av huden och på ett ögonblick har man mjuka, kladdfria händer. Den återfuktande förmågan är relativt bra för de med normal hud och Ultra Nourishing Hand Cream passar till de flesta tillfällen.

Riktigt torra händer behöver fetare kräm

För de torraste händerna kan det behövas en något fetare kräm. Tuben är relativt liten och krämen är lätt att trycka ut, vilket gör att den kan användas på språng. Yves Rocher Ultra Nourishing Hand Cream är en skonsam och bra kräm som i kombination med det låga priset gör den till en prisvärd allround-alternativ.

Snabb torktid, lätt konsistens, god doft
Inte riktigt tillräckligt fet för den med torr hud
0 5 3.5 1

The Body Shop Hand Cream

Lätt formula som ändå ger bra återfuktning

Återfuktningsgrad: Mellan Formula: Kräm Förpackning: Metalltub Torktid: Kort Mängd: 100 ml eller 50 ml
The Body Shop Hand Cream

The Body Shops klassiska handkräm Hand Cream kombinerar en lätt formula med en bra återfuktning. Den tunna konsistensen på krämen gör att den enkelt kan smörjas ut över huden och den torkar också in snabbt.

Lämnar ingen kladdig hinna

Krämen absorberas snabbt och ingen hinna lämnas kvar, vilket innebär att man raskt kan man återgå till det man höll på med - även om kontakt med vatten kan få vänta lite längre. Visst är det inte den fetaste produkten på marknaden men den gör huden smidigt len och räcker gott och väl till normalt vintertorra händer.

Allt för starka dofter

Krämen kommer i flera olika dofter med dessvärre är de flesta mycket starka, vilket kan vara jobbigt för en känslig användare (och även för de som delar ens kontor). Förpackningen har skruvkork, vilket gör användning i farten en aning mer problematisk då man helst vill undvika risken att tappa korken när man smörjer in händerna medan man väntar på bussen. Tuben finns både i stort och litet format och den lilla är helt enkelt perfekt att ha med sig i väskan. The Body Shop Hand Cream är en bra handkräm för den med normalt torra händer.

Lätt formula, bra återfuktning, mycket snabb torktid, tub i olika storlek
Starka dofter, skruvkork
0 5 5 1

Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream

Billig och effektiv handkräm som ger fantastiskt resultat

Återfuktningsgrad: Hög Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 50 ml
Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream

Förpackningen kanske inte är den vackraste, men man ska aldrig döma krämen efter tuben. Innehållet i denna anspråkslösa tub är nämligen en perfekt återfuktare för även de mest känsliga tassar. Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream är en rejält tjock kräm och när man först klämmer ut den är det lätt att luras till att tro att den kommer vara besvärlig att massera in. Men även här blir man glatt överraskad. Krämen snabbt sjunker in i huden och även byråkrater med mycket papperskontakt kommer slippa lämna feta fingeravtryck på handlingar som ska arkiveras.

Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream innehåller bland annat squalane som kan verka positivt på hudens elasticitet (något som huden tappar lite av för var år som går) och glycerin verkar perfekt i återfuktande syfte. Knäpplocket är praktiskt och denna handkräm blir snabbt en vapendragare, som med sin oerhört milda doft och vårdande egenskaper passar alla hudtyper.

Lågt pris men fantastiskt resultat.
En rätt trist (men funktionell) förpackning
0 5 3.5 1

Garnier Nourishing Hand Creme

En plånboksvänlig handkräm, för den som vill ha stor förpackning

Återfuktningsgrad: Mellan Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Medium Mängd: 100 ml
Garnier Nourishing Hand Creme

Garnier Nourishing Hand Creme kommer i en generös förpackning om 100 ml. Kanske extra generös om man begrundar det faktum att detta också är en oerhört budgetvänlig produkt – ett köp gör knappt ett avtryck i plånboken alls. Handkrämen doftar milt och doften är sådan att den passar de flesta. Den luktar rent, som tvål på ett ungefär.

Garnier Nourishing Hand Creme innehåller glycerin som fuktgivare och barriär, samt allantoin som har lugnande egenskaper. Det här är en handkräm som riktar sig mot de allra torraste händerna och det är hos de testdeltagare som har väldigt torra händer som handkrämen uppskattas mest.

Effektivt barriärskydd för händerna

Garnier Nourishing Hand Creme lägger sig nästan som en film på händerna, något som uppskattas av de deltagare i testet som inte tillbringar dagarna framför en datorskräm. Har man ett jobb där händerna måste tvättas och spritas ofta, eller där man är ute och jobbar med jord eller kanske kemikalier, kan den skyddande barriär som Garnier Nourishing Hand Creme ger, uppskattas. Sitter man däremot och skriver på en dator, då stör det lite att den ger feta fläckar på både tangentbord och mobilskärm.

Garnier Nourishing Hand Creme är en perfekt handkräm att smörja in händerna med innan läggdags, så den får sjunka in över natten. Att ha den ståendes vid jobbdatorn för att smörja under dagen, kommer dock bjuda på fingeravtryck på tangentbordet om man inte har tålamod att låta den sjunka in rejält. Men för riktigt torra händer är den skön och skyddande när helst på dygnet.

Upplevs rejält återfuktande, lågt pris, stor förpackning
Lägger sig som en film på handen
0 5 3.5 1

Depend O2 Moisturizing Gel

Lätt gel som torkar på nolltid och har en god doft

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Gel Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 75 ml
Depend 02 Moisturizing Gel

Depend har hela serier med produkter för naglar och för handvård generellt. Märkets O2 Moisturizing Gel har en god och sval doft som snabbt lägger sig när man smörjt in gelen i huden. Konsistensen är väldigt lätt, vilket gör att gelen på nolltid går in i huden och låter en fortsätta med det man höll på med utan att kladd. Att öppna ett burklock är men andra ord inga problem även kort efter användning.

Trots den lätta konsistensen återfuktar Depend 02 Moisturizing Gel bra och resultatet blir smidiga händer. Om händerna är mycket torra kan den dock uppfattas vara lite väl tunn, vilket gör att man lätt överdoserar. I själva verket är gelen dryg, men att man av misstag tar en större mängd än vad som krävs gör att gelen tar slut snabbare än den skulle behöva. Överlag är Depend O2 Moisturizing Gel en lätt och bra handkräm som är perfekt för den som inte vill sitta och vänta på att kunna fortsätta med livets bestyr.

Snabb torktid, mild doft, härlig konsistens
Lätt att överdosera
0 5 3 1

Eos Essential Hand Lotion

Handkräm i nätt förpackning, passar den som gillar söta dofter

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Flytande Förpackning: Tub Torktid: Någon minut Mängd: 44 ml
Eos Essential Hand Lotion

Eos Essential Hand Lotion har en förpackning som sticker ut från mängden – liten, nätt och rundad. Den passar perfekt i handväskan. Den innehåller något mindre än en standardförpackning (44 ml jämfört med 50 ml, som brukar vara den vanligaste mängden).

Påträngande söt doft

Eos Essential Hand Lotion finns i flera olika doftsättningar. Vi har testat Berry Blossom, en doft som visar sig vara lite väl påträngande. Den är söt och samtidigt ganska skarp. Dessutom hänger sig lukten kvar väldigt länge, vilket är synd. Nog för att det är trevligt med dofter som håller, men inte när de tar över.

Rinnig handkräm med kort effekt

Precis som namnet antyder, är detta en lotion. Detta innebär att den är lite lösare i konsistensen än en kräm. Den arbetas relativt snabbt in i händerna och de känns för stunden lena och återfuktade, men effekten är inte särskilt långvarig. Faktum är att doften är kvar på händerna längre tid än vad de känns insmorda. 

Å andra sidan, med den snabba absorberingen, är det en produkt som fungerar bra att ha nära till hans på jobbet eller i situationer då man inte vill riskera lämna flottiga fingeravtryck efter sig.

Torkar snabbt, smidig förpackning
Skarp lukt, inte ett långvarigt resultat
0 5 2 1

Indy Beauty The Velvety Hand Cream

En budgetvänlig handkräm med trevlig doft, passar veganen

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Lång Mängd: 40 ml
indy beauty the velvety hand cream

Efterfrågan på veganska skönhetsprodukter är stor och märket Indy Beauty fick ett varmt välkomnande då det släpptes under 2018. Med söta förpackningar och plånboksvänliga priser så finns det mycket som talar för detta svenska märke.

Knepig att arbeta in

Indy Beauty The Velvety Hand Cream håller dock inte måttet. Förpackningen är visserligen praktisk och söt, men innehållet är i det rinnigaste laget. Det gör det allt för lätt att överdosera, om man skulle råka klämma till lite för hårt. Krämen är dessutom knepig att arbeta in helt. En kladdig hinna man gärna skulle vilja torka bort blir dessvärre kvar på huden, och orsakar feta fingeravtryck på så väl tangentbord som telefonskärm.

Blygsamt återfuktande

Rent effektmässigt bjuder Indy Beauty The Velvety Hand Cream inte heller på några aha-upplevelser. Trots att den känns fet på huden med den hinna den efterlämnar, så upplevs den återfuktande effekten i bästa fall som blygsam.

Detta må vara en budgetvänlig handkräm, men Indy Beauty The Velvety Hand Cream är ändå en besvikelse. Det finns många produkter i detta prissegment som gör jobbet mycket bättre. Det innebär att handkrämen till slut hamnar längst ned i en väska för att till slut glömmas bort.

Bra pris, trevlig doft
Kladdig, svår arbeta in, dålig effekt
0 5 2 1

Löwengrip Care & Color – Get A Grip

Dryg kräm som kommer i en liten förpackning och har en god doft

Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Lång Mängd: 50 ml
Lowengrip Care Color Get a grip

En söt men försiktig doft framträder när händerna smörjs in med Löwengrip Care & Color Get A Grip. Doften sitter i under flera timmar men efter att den torkat blir den så pass försiktig att den inte stör. Endast en liten klick, i storlek av en ärta, räcker till båda händerna om man har normaltorr hud. Tuben är liten och smidig, krämen passar perfekt att ha med sig i handväskan.

Visst blir huden mjuk när krämen arbetats in men tyvärr lägger den sig först som en oljig hinna på händerna. Resultatet blir kladdig och torktiden är lång. Även om det gått någon timme så blir händerna fortsatt oljiga om de tvättas. Det känns helt enkelt inte riktigt som att krämen helt går in i huden. Även om priset är relativt lågt hade vi önskat mer av Get a grip.

God doft, dryg, smidig förpackning
Något kladdig, lång torktid
0 5 2 1

Nivea 3in1 Repair Care Hand Cream

Handkräm med neutral doft, passar den som vill ha en smidig förpackning

Återfuktningsgrad: Låg Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Lång Mängd: 75 ml
Nivea 3in1 Repair Care Hand Cream 100ml

Niveas förpackning för Repair & Care skiljer sig från de flesta andra då krämen kommer i en platt tub med rundade hörn. En uppskattad paketering av innehållet då detta innebär att den passar även i trånga väskor samt får plats på alla hyllor i badrumsskåpet. Dock är innehållet inte lika glädjande.

Lämnar en hinna på huden

När krämen applicerats känns det som att en hinna ligger kvar utanpå huden. Det tar långt tid för krämen att torka in och en bra stund efteråt insmörjning känns händerna fortfarande klibbiga. Krämen är inte heller speciellt återfuktande i jämförelse med konkurrenterna. För normal hy fungerar den som avsett även med en liten klick, vilket gör att krämen räcke länge. Torra händer blir dock ofta en för stor utmaning varpå ytterligare kräm måste appliceras, och då känns Repair & Care inte längre särskilt dryg.

Näst intill doftfri handkräm

Handkrämen luktar nästan ingenting vilket gör att den kan användas även med andra runt omkring. Doften är också tillräckligt neutral för att kunna användas oavsett kön eller om man också vill kunna använda andra parfymer. Trots att priset på Repair & Care är lågt så hade vi förväntat oss mer av en handkräm från en så pass etablerad tillverkare som Nivea.

Smidig förpackning, neutral doft
Kladdig, låg återfuktande förmåga

Vanliga frågor om handkräm

Vilken handkräm är bäst?

Vi har testat 13 olika handkrämer, och utser Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream till bäst i test. Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream är en riktigt billig handkräm som upplevs som väldigt återfuktande. Handkrämen från Cetaphil är så mild, att den fungerar bra även för personer med väldigt känsliga händer.

Varför ska man använda handkräm?

En handkräm använder du för att återfukta och skydda huden på dina händer. Händerna, precis som resten av kroppen, kan bli torra och behöva återfuktas. Händerna är dessutom extra utsatta. Dels för väder och vind, dels av allt vi utsätter dem för på en daglig basis. Vi diskar, vi torkar, vi spritar händerna i jobbet och vi skär oss på knivar och papper. Många kommer dessutom dagligen i kontakt med starka medel genom sitt jobb. Händerna tar helt enkelt, en hel del stryk, och kan behöva lite extra omvårdnad.

Hur använder man handkräm?

Kläm ut önskad mängd kräm i din hand och smörj sedan in den. Hur mycket kräm som kommer gå åt, beror på vilken typ av kräm du använder. En handkräm kan till exempel vara riktigt fet och trögflytande – då går det ofta åt lite mindre produkt. Är den mer som en lättflytande lotion, kan det istället gå åt lite mer. Passa gärna på att smörja en bit upp på underarmarna också.

Vilken handkräm är bäst mot eksem?

Om du lider av eksem, är det bra att rådfråga sjukvårdspersonal eller en apotekare om hjälp, när du ska köpa en handkräm. Det finns flera olika sorters handkräm som vänder sig till just personer som har eksem. Var försiktig med parfymerade produkter, och titta på tuben för att se om handkrämen rekommenderas vid eksem. På apoteken brukar det finnas ett rätt brett utbud att välja bland.

Varför finns det triethanolamine i min handkräm?

Triethanolamine, även känd som TEA, är ingrediens som används för att stabilisera en produkts ph-värde. Triethanolamine är en omdebatterad ingrediens, och är exempelvis inte tillåten i hudvård i Tyskland. Är man tveksam till triethanolamine som ingrediens, kan det vara värt att se sig om efter en annan handkräm om man sett TEA på ingredienslistan.