handkram bast i test

Handkräm: 13 produkter i test

Senast uppdaterat April 2019

Torr hud är för många ett problem, inte minst på hösten och vintern när luften är kallare. Då blir spruckna händer lätt en del av vardagen och även naglarna kan bli sköra. Ett sätt för både män och kvinnor att förebygga torra händer är att regelbundet smörja in dem. Naturligtvis går det bra att använda handkräm året runt. Det finns till och med krämer som innehåller solskydd för att passa extra bra på sommaren. Många innehåller också ämnen som motverkar hudens åldrade och kan exempelvis vara anpassade för rynkiga händer. För extremt torra händer eller för den som har eksem finns speciella produkter att köpa på apoteket.

Så använder du handkräm

När man väljer handkräm bör man notera huruvida den innehåller vatten eller alkohol, samt i så fall hur stor mängd av detta, då det i regel är ämnen som torkar ut huden. I övrigt ska man tänka på om handkrämen ska vara för ett speciellt ändamål, om den ska innehålla solskyddsfaktor eller ha en doft anpassad för användning av män. För att tillföra extra fukt är det bra om krämen innehåller vårdande ämnen, såsom aloe vera. Övriga egenskaper som kan vara avgörande vid inköp är om handkrämen luktar gott samt om eller hur mycket den kladdar efter insmörjning.

För att inte råka ta onödigt mycket kräm rekommenderas vi att man applicerar en liten mängd handkräm på ena handryggen, för att sedan fördela krämen över båda händerna. Det är bättre att ta lite åt gången och fylla på om det inte räckte. Ett överflöd av handkräm gör lätt att händerna blir kladdiga när huden mättas och inte kan suga åt sig mer. Om exempelvis knogarna utgör ett område av extra torr hud så kan man i efterhand smörja in med mer kräm just där.

Tips för att motverka torra händer

Handkräm är fantastiskt men det finns fler saker man kan göra för att få lena och fina händer. På vintern är vatten och kyla ofta boven. Viktigt är därför att ha vantar vid vistelse utomhus och att undvika blöta händer om det är möjligt. Ett bra tips är att använda plasthandskar vid disk eller städning. Se gärna även till att ha handkräm och tvål som en naturlig kombination efter handtvätt, vilket kan uppnås genom att också ha en pump med kräm på handfatet. Precis som med ansiktet är det bra att peela och göra masker regelbundet. Vill man inte köpa alla produkter finns det huskurer man kan göra hemma med ingredienser som redan finns i skafferiet. En peeling kan göras genom att blanda honung och kokos eller olivolja och socker. För inpackning går det bra att använda kokosolja.

Testvinnare - Handkräm

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Handkrämerna i detta tests har testats i av vanliga personer i deras vardag. Testet har pågått under en längre period och krämer har således använts under olika förhållanden. De har utvärderats både vid normal insmörjning, under stressiga förhållanden är man inte kan vänta länge på att krämen ska torka samt även under förhållanden med vatten. Följande parametrar har varit grund för våra slutgiltiga omdömen.

Torktid: Hur snabbt torkar krämen? Går den in ordentligt i huden eller blir det kladdigt? Hur beter sig krämen efter intorkning vid kontakt med vatten?

Återfuktande förmåga: Återfuktar krämen utan att kännas för fet? Blir huden len och smidig?

Doft & förpackning: Är doften stark eller passar den även känsliga användare? Passar doften för både män och kvinnor? Är förpackningen smidig att ha med sig och förvara?

Omdömet baseras på den samlade upplevelsen av handkrämen. Detta har sedan vägts mot produktens pris varpå ett slutbetyg har satts.

0 5 5 1

1. Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream - BÄST I TEST HANDKRÄM

Billig och effektiv handkräm som ger fantastiskt resultat

Prisklass: Budget Återfuktningsgrad: Hög Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 50 ml

Förpackningen kanske inte är den vackraste, men man ska aldrig döma krämen efter tuben. Innehållet i denna anspråkslösa tub är nämligen en perfekt återfuktare för även de mest känsliga tassar. Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream är en rejält tjock kräm och när man först klämmer ut den är det lätt att luras till att tro att den kommer vara besvärlig att massera in. Men även här blir man glatt överraskad. Krämen snabbt sjunker in i huden och även byråkrater med mycket papperskontakt kommer slippa lämna feta fingeravtryck på handlingar som ska arkiveras.

Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream innehåller bland annat squalane som kan verka positivt på hudens elasticitet (något som huden tappar lite av för var år som går) och glycerin verkar perfekt i återfuktande syfte. Knäpplocket är praktiskt och denna handkräm blir snabbt en vapendragare, som med sin oerhört milda doft och vårdande egenskaper passar alla hudtyper.

+Lågt pris men fantastiskt resultat.
En rätt trist (men funktionell) förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Clarins Hand & Nail Treatment - BÄSTA PREMIUMVAL

Kladdfri och dryg som ger otroligt lent resultat

Prisklass: Premium Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Kort Mängd: 100 ml

Otroligt snabbt torkar Clarins Hand & Nail Treatment in i huden och ger leda händer utan att lämna en hinna. Slutresultatet blir att det känns som att huden naturligt är så len. Krämen är dryg och enkel att dosera vilket medför att den räcker länge. Huden på händerna blir smidig och den krämiga konsistensen går enkelt att smörja ut jämnt. Doften, som är mogen, kan först kännas stark men lägger sig och blir mer försiktig i sin framtoning efter att insmörjningen har avslutats.

Clarins givit sin tub samma klassiska design som återfinns hos samtliga produkter i märkets sortiment. Den ser helt klart exklusiv ut. Tuben har tyvärr en skruvkork och är ganska stor, vilken gör den osmidig att ha med sig. Denna typ av förpackning passar bättre hemma i badrumsskåpet eller att ha ståendes på kontoret. Som nackdel får denna anmärkning anses som marginell, då övriga positiva egenskaper väger desto tyngre. Tack vare det fantastiskt resultat som uppnås med handkrämen så hamnar Clarins Hand & Nail Treatment på en välförtjänt topposition.

+kladdfri, neutral doft, dryg, väldigt lent resultat
Stor tub, skruvkork
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

3. Neutrogena Nourishing Hand Cream

Dryg kräm som är en räddare för torra händer

Prisklass: Budget Återfuktningsgrad: Hög Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 50 ml

Räddaren för torra händer kommer här. Neutrogena Nourishing Hand Cream har en otrolig förmåga att återfukta och lugna torra, irriterade händer. På vinterhalvåret är detta verkligen en trevlig kompis som enkelt kan stoppas ner i väska tack vare tubens lilla storlek. Efter insmörjning blir huden blir smidig och len. Krämen är väldigt dryg och så länge den inte överdoseras så blir det inte kladdigt. Konsistensen är ganska seg. Därför är den bästa metoden för att applicera krämen att lägga en klick på vardera handen och sedan smörja in en hand i taget. 

Tuben har ett lock som måste skruvas av och på. Detta är helt klart ett störningsmoment som gör det svårare att applicera krämen exempelvis på tunnelbanan eller bussen. Krämens försiktiga och neutrala doft gör att den passar både till män och kvinnor. Neutrogena Nourishing Hand Cream har ett väldigt lågt pris vilket ihop med alla dess positiva egenskaper helt klart gör detta till ett fantastiskt bra val av handkräm.

+Dryg, väldigt återfuktande, kladdfri, billig
Seg konsistens, skruvkork
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

4. Yves Rocher Ultra Nourishing Hand Cream

Lätt konsistens som snabbt går in i huden och torkar på nolltid

Prisklass: Budget Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Kort Mängd: 75 ml

En härligt god och söt doft tränger fram när Ultra Nourishing Hand Cream från Yves Rocher appliceras. Doften är somrig och gör att det även under regniga dagar går att drömma sig tillbaka till solstolen under parasollet. Krämen har en lätt konsistens som är enkel att fördela jämnt. Mycket snabbt tas den upp av huden och på ett ögonblick har man mjuka, kladdfria händer.

Den återfuktande förmågan är relativt bra för de med normal hud och Ultra Nourishing Hand Cream passar till de flesta tillfällen. För de torraste händerna kan det behövas en något fetare kräm. Tuben är relativt liten och krämen är lätt att trycka ut, vilket gör att den kan användas på språng. Yves Rocher Ultra Nourishing Hand Cream är en skonsam och bra kräm som i kombination med det låga priset gör den till en prisvärd allround-alternativ.

+Snabb torktid, lätt konsistens, god doft
Inte riktigt tillräckligt fet för den med torr hud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Elizabeth Arden Eight Hour Cream Hand Treatment

Härlig konsistens som snabbt går in i huden och ger mjuka händer

Prisklass: Premium Återfuktningsgrad: Medel Formula: Gel/kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Kort Mängd: 75 ml

Denna produkt kan vid första anblick se ut som en kräm, men enligt Elizabeth Arden så är det en kombination av kräm och fel. Och faktum är att det märks. Lika lätt som en gel sjunker den in i huden samtidigt som den lämnar händerna lika återfuktade som efter att en kräm har använts. Och återfuktar gör den verkligen väl, helt utan att kladda. Med Eight Hour Cream Hand Treatment så blir händerna mjuka och huden känns elastisk. Även om det snabbt går att göra torra aktiviteter efter insmörjning så kan händerna bli lite oljiga vid kontakt med vatten.

Då lukten inte är söt så passar denna produkt väl till både män och kvinnor. Den mogna doften kan till en början kännas stark men den lägger sig efter ett tag. För känsliga användare kan mängden initial lukt dock uppfattas som jobbig. Tuben är liten och smidig att ha med sig och har Elizabeth Ardens klassiska utseende. Visst är krämen något dyr men drygheten och den återfuktande förmågan gör ändå Eight Hour Cream hand Treatment mycket prisvärd.

+Ger mjuka händer, snabb torktid, härlig konsistens
Stark doft, oljighet vid snabb vattenkontakt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. The Body Shop Hand Cream

Lätt formula som ändå ger bra återfuktning

Prisklass: Mellan Återfuktningsgrad: Mellan Formula: Kräm Förpackning: Metalltub Torktid: Kort Mängd: 100 ml eller 50 ml

The Body Shops klassiska handkräm Hand Cream kombinerar en lätt formula med en bra återfuktning. Den tunna konsistensen på krämen gör att den enkelt kan smörjas ut över huden och den torkar också in snabbt. Ingen hinna lämnas kvar och snabbt kan man återgå till det man höll på med - även om kontakt med vatten kan få vänta lite längre. Visst är det inte den fetaste produkten på marknaden men den gör huden smidigt len och räcker gott och väl till normalt vintertorra händer.

Krämen kommer i flera olika dofter med dessvärre är de flesta mycket starka, vilket kan vara jobbigt för en känslig användare. Förpackningen har skruvkork, vilket gör användning i farten en aning mer problematisk då man helst vill undvika risken att tappa korken när man smörjer in händerna medan man väntar på bussen. Tuben finns både i stort och litet format och den lilla är helt enkelt perfekt att ha med sig i väskan. The Body Shop Hand Cream är en bra handkräm för den med normalt torra händer.

+Lätt formula, bra återfuktning, mycket snabb torktid, tub i olika storlek
Starka dofter, skruvkork
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. L:A Bruket Hand Cream no 102

Fantastiskt fint förpackad handkräm med väldoftande innehåll

Prisklass: Premium Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Tub eller pumpflaska beroende på storlek Torktid: Medel Mängd: 70 ml

Det är svårt att inte förföras av L:A Brukets stilrena och lyxiga förpackningar. Väljer man den lilla (30 ml) eller mellanstorleken (70 ml), kommer krämen i stilren vit aluminiumtub. Shoppar man istället hem den stora flaskan får man en mörkbrun pumpflaska som ser fantastisk ut bredvid en matchande tvål på handfatet. Men förpackningen är inte allt – så hur står sig innehållet?

L:A Bruket Hand Cream är en uppmjukande och återfuktande handkräm med en lätt antiseptisk effekt. Medan den inte utför några stora mirakel på de allra torraste händerna, känns den ändå lugnande och mjukgörande. Den absorberas relativt snabbt och upplevs lenande.

Doften av bergamot och patchouli är inte på den blygsamma sidan, och gillar man inte dessa doftnoter så gör man bäst i att välja något annat. Tycker man däremot att denna typ av träiga dofter är härliga så kommer man verkligen njuta av denna handkräm. För doften hänger sig kvar länge.
Med tanke på det väl tilltagna priset så finns det många andra handkrämer som är betydligt mer effektiva. Men är man ute efter lite lyx i vardagen så är L:A Bruket inte alls ett tokigt val.

+Snygg förpackning, väldoftande och ger lena händer.
Dyr, inte återfuktande nog för riktigt torra händer.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Biotherm Biomains Hand & Nail Treatment

Mycket dryg med försiktig doft och som ger mjuka händer

Prisklass: Premium Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Medel Mängd: 100 ml

Endast en liten ärta behövs att denna kräm för att det ska räcka till båda händerna, vilket gör den mycekt drygt och tuben räcker länge. Biomains Hand & Nail Treatment är ganska fet. Krämen återfuktar bra men torkar ändå fort. Perfekta egenskaper för en kräm att ha med när man är på språng och snabbt efter insmörjning vill kunna fortsätta med det man höll på med. Om krämen inte noggrant smörjs in kan det dock precis i början kännas något kladdigt längst ner vid handen mellan fingrarna. 

Den relativt stora tuben har en snygg design med Biotherm som tydlig avsändare. Storleken innebär att krämen passar mindre bra att ha med sig i väskan. Detta vägs dock upp av den fräscha men försiktiga doften som gör att krämen kan användas även på kontoret eller i andra miljöer där man behöver ta hänsyn till sin omgivning. Att doften är så pass neutral gör också att krämen passar till båda könen. Visst är priset högt men med tanke på Biotherm Biomains Hand / Nail Treatments alla positiva egenskaper så är den värd det.

+Mjukgörande, försiktig doft, mycket dryg
Något kladdig, stor tub
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

9. L’Occitane Shea Butter Hand Cream

Väldigt återfuktande och mycket dryg med endast svag doft

Prisklass: Premium Återfuktningsgrad: Hög Formula: Kräm Förpackning: Metalltub Torktid: Lång Mängd: 150 ml

L’Occitane Shea butter hand cream är en väldigt återfuktande handkräm, en riktig frälsare för vintertorra händer. Endast en mycket liten klick, något större än en ärta, räcker för insmörjning av båda händerna. Konsistensen är tjock och krämig men krämen går ändå lätt att fördela jämnt över båda händerna. Eftersom att handkrämen är fet så tar det ganska långt tid för den att torka in. Är händerna inte väldigt torra så har huden också lite svårt att ta upp all fukt och en kladdig känsla kan uppstå.

Den stiligt designade tuben kommer i en exklusiv kartong och förpackningarna ger ett lyxigt intryck. Då tuben är relativt stor passar den bäst hemma i badrumsskåpet. Doften är mycket svag och passar därför också för känsliga användare. L’Occitane Shea butter hand cream är en mycket vårdande kräm för den som behöver en extra fukt-boost.

+Väldigt återfuktande, svag doft, dryg
Lång torktid, relativt dyr, stor tub
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Depend O2 Moisturizing Gel

Lätt gel som torkar på nolltid och har en god doft

Prisklass: Budget Återfuktningsgrad: Medel Formula: Gel Förpackning: Plasttub Torktid: Snabb Mängd: 75 ml

Depend har hela serier med produkter för naglar och för handvård generellt. Märkets O2 Moisturizing Gel har en god och sval doft som snabbt lägger sig när man smörjt in gelen i huden. Konsistensen är väldigt lätt, vilket gör att gelen på nolltid går in i huden och låter en fortsätta med det man höll på med utan att kladd. Att öppna ett burklock är men andra ord inga problem även kort efter användning.

Trots den lätta konsistensen återfuktar Depend 02 Moisturizing Gel bra och resultatet blir smidiga händer. Om händerna är mycket torra kan den dock uppfattas vara lite väl tunn, vilket gör att man lätt överdoserar. I själva verket är gelen dryg, men att man av misstag tar en större mängd än vad som krävs gör att gelen tar slut snabbare än den skulle behöva. Överlag är Depend O2 Moisturizing Gel en lätt och bra handkräm som är perfekt för den som inte vill sitta och vänta på att kunna fortsätta med livets bestyr.

+Snabb torktid, mild doft, härlig konsistens
Lätt att överdosera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2 1

11. Indy Beauty The Velvety Hand Cream

En budgetvänlig handkräm med trevlig doft

Prisklass: Budget Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Lång Mängd: 40 ml

Efterfrågan på veganska skönhetsprodukter är stor och märket Indy Beauty fick ett varmt välkomnande då det släpptes under 2018. Med söta förpackningar och plånboksvänliga priser så finns det mycket som talar för detta svenska märke.
Indy Beauty The Velvety Hand Cream håller dock inte måttet. Förpackningen är visserligen praktisk och söt, men innehållet är i det rinnigaste laget. Det gör det allt för lätt att överdosera, om man skulle råka klämma till lite för hårt.

Krämen är dessutom knepig att arbeta in helt. En kladdig hinna man gärna skulle vilja torka bort blir dessvärre kvar på huden, och orsakar feta fingeravtryck på så väl tangentbord som telefonskärm.

Rent effektmässigt bjuder Indy Beauty The Velvety Hand Cream inte heller på några aha-upplevelser. Trots att den känns fet på huden med den hinna den efterlämnar, så upplevs den återfuktande effekten som i bästa fall blygsam.
Detta må vara en budgetvänlig handkräm, men Indy Beauty The Velvety Hand Cream är ändå en besvikelse. Det finns många produkter i detta prissegment som gör jobbet mycket bättre. Det innebär att handkrämen till slut hamnar längst ned i en väska för att till slut glömmas bort.

+Bra pris, trevlig doft
Kladdig, svår arbeta in, dålig effekt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

12. Löwengrip Care & Color – Get A Grip

Dryg kräm som kommer i en liten förpackning och har en god doft

Prisklass: Budget Återfuktningsgrad: Medel Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Lång Mängd: 50 ml

En söt men försiktig doft framträder när händerna smörjs in med Löwengrip Care & Color Get A Grip. Doften sitter i under flera timmar men efter att den torkat blir den så pass försiktig att den inte stör. Endast en liten klick, i storlek av en ärta, räcker till båda händerna om man har normaltorr hud. Tuben är liten och smidig, krämen passar perfekt att ha med sig i handväskan.

Visst blir huden mjuk när krämen arbetats in men tyvärr lägger den sig först som en oljig hinna på händerna. Resultatet blir kladdig och torktiden är lång. Även om det gått någon timme så blir händerna fortsatt oljiga om de tvättas. Det känns helt enkelt inte riktigt som att krämen helt går in i huden. Även om priset är relativt lågt hade vi önskat mer av Get a grip.

+God doft, dryg, smidig förpackning
Något kladdig, lång torktid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 2 1

13. Nivea Repair & Care

Har en neutral doft och kommer i en smidig förpackning

Prisklass: Budget Återfuktningsgrad: Låg Formula: Kräm Förpackning: Plasttub Torktid: Lång Mängd: 75 ml

Niveas förpackning för Repair & Care skiljer sig från de flesta andra då krämen kommer i en platt tub med rundade hörn. En uppskattad paketering av innehållet då detta innebär att den passar även i trånga väskor samt får plats på alla hyllor i badrumsskåpet. Dock är innehållet inte lika glädjande. När krämen applicerats känns det som att en hinna ligger kvar utanpå huden. Det tar långt tid för krämen att torka in och en bra stund efteråt insmörjning känns händerna fortfarande klibbiga. Krämen är inte heller speciellt återfuktande i jämförelse med konkurrenterna. För normal hy fungerar den som avsett även med en liten klick, vilket gör att krämen räcke länge. Torra händer blir dock ofta en för stor utmaning varpå ytterligare kräm måste appliceras, och då känns Repair & Care inte längre särskilt dryg.

Handkrämen luktar nästan ingenting vilket gör att den kan användas även med andra runt omkring. Doften är också tillräckligt neutral för att kunna användas oavsett kön eller om man också vill kunna använda andra parfymer. Trots att priset på Repair & Care är lågt så hade vi förväntat oss mer av en handkräm från en så pass etablerad tillverkare som Nivea.

+Smidig förpackning, neutral doft
Kladdig, låg återfuktande förmåga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om handkräm

Vilken handkräm är bäst?

Vi har testat 13 olika handkrämer, och utser Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream till bäst i test. Cetaphil Repair Sensitive Hand Cream är en riktigt billig handkräm som upplevs som väldigt återfuktande. Handkrämen från Cetaphil är så mild, att den fungerar bra även för personer med väldigt känsliga händer.

Varför ska man använda handkräm?

En handkräm använder du för att återfukta och skydda huden på dina händer. Händerna, precis som resten av kroppen, kan bli torra och behöva återfuktas. Händerna är dessutom extra utsatta. Dels för väder och vind, dels av allt vi utsätter dem för på en daglig basis. Vi diskar, vi torkar, vi spritar händerna i jobbet och vi skär oss på knivar och papper. Många kommer dessutom dagligen i kontakt med starka medel genom sitt jobb. Händerna tar helt enkelt, en hel del stryk, och kan behöva lite extra omvårdnad.

Hur använder man handkräm?

Kläm ut önskad mängd kräm i din hand och smörj sedan in den. Hur mycket kräm som kommer gå åt, beror på vilken typ av kräm du använder. En handkräm kan till exempel vara riktigt fet och trögflytande – då går det ofta åt lite mindre produkt. Är den mer som en lättflytande lotion, kan det istället gå åt lite mer. Passa gärna på att smörja en bit upp på underarmarna också.

Vilken handkräm är bäst mot eksem?

Om du lider av eksem, är det bra att rådfråga sjukvårdspersonal eller en apotekare om hjälp, när du ska köpa en handkräm. Det finns flera olika sorters handkräm som vänder sig till just personer som har eksem. Var försiktig med parfymerade produkter, och titta på tuben för att se om handkrämen rekommenderas vid eksem. På apoteken brukar det finnas ett rätt brett utbud att välja bland.

Varför finns det triethanolamine i min handkräm?

Triethanolamine, även känd som TEA, är ingrediens som används för att stabilisera en produkts ph-värde. Triethanolamine är en omdebatterad ingrediens, och är exempelvis inte tillåten i hudvård i Tyskland. Är man tveksam till triethanolamine som ingrediens, kan det vara värt att se sig om efter en annan handkräm om man sett TEA på ingredienslistan.