Solkräm: 20 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2024

Letar du efter ett lättanvänt solskydd som inte kladdar? Vi har testat flera olika formulas från märken som Evy, Sensai och Vichy. För att ett solskydd ska utses till bäst i test, måste det vara enkelt att applicera, absorberas snabbt och fungera även för känslig hud. De ska också vara relativt vattenresistenta (även om påfyllning efter bad alltid är att rekommendera).

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Solkräm

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Testpersonerna i vårt test av solkräm har den ljusa nordiska hudtyp som lätt blir röd och som också lätt får soleksem. Solskydden har testats bl.a. på olika stränder på Kanarieöarna, Egypten, Sydostasien, på hög höjd vid bergsvandringar i Spanien och givetvis sommar i Sverige. Testet har pågått under 18 månader för att få en bra uppfattning om produkterna. Nedanstående parametrar har varit avgörande för omdömet på solkrämen: 

Användning: Hur är solkrämen att applicera och hur behaglig är den att bära? Är den lätt att smörja ut och är den dryg? Är förpackningen smidig att använda? Hur bra upplevt skydd mot solen får man?

Kladd: Hur snabbt går solkrämen in i huden och hur kladdig blir känslan efter insmörjning? Lämnar krämen fläckar på kläder och andra föremål?

Tålighet: Hur bra sitter solkrämen under dagen? I vilken utsträckning upplevs solkrämen försvinna på grund av slitage som exempelvis bad?

Solskydd är vad det låter som, en säkerhetsprodukt, och vi vill betona att detta inte är ett kliniskt test. Laboratorietester saknar dock tyvärr faktorn kring hur solskyddskrämen känns att applicera och bära på huden. Denna faktor är viktig då den påverkar viljan att använda krämerna. Vårt test bör alltså ses som ett komplement till de kliniska tester som Läkemedelsverket utför.


Fler tester för soliga dagar

Solkräm för barn

Glass

Fler tester för resan

Body lotion

Resväska

Resesäng

Resevagn

Digital systemkamera

0 5 5 1

1. EVY Sunscreen Mousse SPF 30 BÄST I TEST + BÄSTA BUDGETVAL

Ett vattenfast och lättapplicerat solskydd som passar nästan alla

Återigen är EVY Sunscreen Mousse bäst i test. Det är helt enkelt svårt att hitta en produkt som med sådan lätthet går in i huden utan att lämna minsta klibb. Formulan är inte bara snabbabsorberad, utan känns tydligt vårdande på huden. Även de mest känsliga (till och med barn med atopiska eksem) är glada och nöjda med EVY solskyddsmousse. Moussen har både UVA- och UVB-skydd och tål ett dopp med medföljande handdukstorkning - men snåla inte trots det. Alla solskydd bör återappliceras efter svalkande (eller värmande) bad.

Solskydd som skyddar upp till 6 timmar

Om man ska se till de mer tekniska aspekterna av detta solskydd, så bör det nämnas att EVY lägger sig i hela det översta hudlagret istället för att bara lägga sig på ytan. Detta är anledningen till att moussen sitter bra och skyddar i upp till 6 timmar.

Även om moussen i detta test har SPF 30, finns EVY Sunscreen Mousse upp till SPF 50, vilket är en lika bra produkt den. Oavsett skydd så fungerar moussen utan anmärkning, och här handlar det mest om att köpa det skydd som passar en bäst (ju högre, desto bättre). Att det är just en mousse tycker hela familjen är festligt och det känns faktiskt lite roligare att applicera denna jämfört med många andra produkter.

solskydd evy

Helt utan parfym och konserveringsmedel

Ingen av Evys solskydd innehåller parfym, nanopartiklar eller konserveringsmedel. Som extra plus är solskyddet hypoallergent och stärker dessutom hudens barriärskydd, vilket gör detta till en utmärkt produkt även för den med riktigt känslig hud. Vi har låtit barn med atopiska eksem testa Evy Sunscreen Mousse med riktigt goda resultat. Atopiska barn upplever att många produkter svider, men med Evys solskydd har det gått som smort att smörja.

Absorberas snabbt och är vårdande, klibbar inte, UVA- och UVB-skydd, utan farliga ämnen
Var försiktig vid doseringen, det kommer mycket mousse om man trycker för hårt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. EVY Daily UV Face Mousse SPF 30 BRA FÖR ANSIKTET + BRA FÖR ROSACEA + BRA FÖR KÄNSLIG HY

Ett solskydd för den som vill skydda ansiktet

Ett återkommande problem med solskydd i ansiktet, är att de gärna lämnar efter sig en glansig hinna. Och medan man gärna vill ha lite glow, så är linjen mellan glow och SPF-blänk svår att balansera på. Med EVY Daily UV Face Mousse behöver man dock aldrig bekymra sig för att blänka som en nypolerad bil - med denna i ansiktet ser man bara pigg och fräsch ut.

Återfuktar och skyddar på samma gång

Denna produkt gör inga avkall på att samtidigt återfukta som den skyddar mot solen. Huden känns mjuk och följsam vid användning och ansiktet ger inga som helst indikationer på protester i form av arg akne. Något som spf-krämer för ansiktet ibland verkar komma hand i hand med. Det är helt enkelt en rakt igenom bra upplevelse att använda denna.

test solskydd bodylotion evy

EVY Daily UV Face Mousse luktar ingenting alls, sjunker in i huden snabbare än blixten och lämnar efter sig ett trivsamt glow, men absolut inte den typ av glansig hinna som man allra helst vill slippa i ansiktet. Den innehåller dessutom både hyaluronssyra och kollagen som bland annat binder fukt samt hjälper att förebygga pigmentfläckar.

Finns med både SPF 30 & SPF 50

Detta solskydd för ansiktet finns både med SPF 30 och 50 - båda varianterna fungerar lika bra. Applicera solskyddet innan ditt smink - det kan vara lockande att lägga en solkräm ovanpå smink, men det fiffiga är att denna produkt även fungerar bra som en primer. Med andra ord lämnar mousset en bra bas för sminket att fästa på. Givetvis behöver man under dagen fylla på med mer solkräm, och då kan man även behöva bättra på sminket. Eller så skippar man sminket om man vill, för denna solmousse ger en fin lyster på egen hand. 

I vår testpanel har vi haft personer med både känslig hud och rosacea som också upplevt att Evys solskyddsmousse för ansiktet fungerat riktigt bra. När man har rosacea är det dock alltid en bra idé att testa varsamt för att se hur huden reagerar, innan man bunkrar om med flaskor som ska räcka hela sommaren.

Eftersom Evys solskydd kommer i aerosolförpackning behöver man aldrig öppna själva flaskan. Detta innebär att innehållet aldrig kommer i kontakt med syre och därmed inte härsknar. Detta förlänger hållbarheten på solmousset och även om det finns ett utgångsdatum på förpackningen, hinner man  använda upp allt och under testperioden tvekade vi aldrig över huruvida produkten var fräsch nog att användas.

Lämnar ansiktet utan blänk, UVA- och UVB-skydd, lätt att applicera
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Heliocare 360° Oil-Free Gel SPF50 BÄSTA PREMIUMVAL

Superlätt solskydd för ansiktet för den som inte vill riskera en oljig finish

Heliocare 360° Oil-Free Gel SPF50 är en oljefri solskyddsgel för ansiktet som ger ett behagligt och matt resultat. Faktum är att detta är ett solskydd som verkligen sticker ut med sin matta finish och i vårt test uppskattades det extra mycket av personer med hud som lätt bli glansig och blänkig när solen gassar.

Solskydd med god och diskret doft

Heliocare 360° Oil-Free Gel SPF50 doftar väldigt gott. Men föredrar man sitt solskydd utan doft, kan man lugna sig med att lukten försvinner väldigt snabbt efter applicering. När man först klämmer ut gelkrämen i handen, blir man lite förvånad – den ser nämligen pigmenterad ut. Detta är dock inte ett färgat solskydd. Det blir helt transparent på huden och lämnar inte heller minsta tendens till vit film på huden.

Solkräm som passar fet hud

Heliocare 360° Oil-Free Gel SPF50 absorberas oerhört snabbt. Huden känns inte kladdig över huvud taget vid användning av detta lätta solskydd. Många solskydd idag ger huden lyster eller glow, vilket uppskattas av många. Men är ens hud fet, kan solskydd med glow upplevas alldeles för oljiga. Denna solskyddsgel är då perfekt. Inget glow, inget oljigt blänk – bara en silkeslen finish som känns så lätt att man nästan kan tro att man glömt smörja in sig.

Heliocare 360° Oil-Free Gel SPF50

Fjäderlätt solskydd, doftar gott men milt, lämnar inget blänk alls på huden
Ett relativt dyrt solskydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF30

En lugnande och vårdande solkräm för ansiktet

Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF30 är ett mineralbaserat solskydd för ansiktet. Denna solkräm har tagits fram med känslig hud i åtanke, något som märks redan vid första användningen.

En lugnande solkräm för ansiktet

Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF30 innehåller allantoin (fuktbindande), centella asiatica (lugnande och antiinflammatorisk) och prebiotika (balanserade), en blandning som både lugnar, återfuktar och stödjer hudens barriär. Detta uppskattas verkligen av vår testperson med känslig hud, eftersom huden i ansiktet faktiskt på en gång känns lugnare när Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF30 har smorts in.

Krämen kan bäst beskrivas som en blandning mellan gel och kräm. Den är lätt på huden och absorberas snabbt och utan kladd. Det är enkelt att applicera den i flera lager och finishen blir sammetslen när solkrämen väl gått in ordentligt. Samtidigt känns huden återfuktad, mjuk och lugn.

Lite större flaska än andra solskydd för ansiktet

Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF30 innehåller 60 ml, vilket faktiskt är lite mer än de flesta solskydd för ansiktet (som vanligtvis brukar innehålla 50 ml). Å andra sidan kostar Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen också lite mer än många andra solskydd, så det jämnar ut sig när man väl räknar på det.

Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF30

Har man en känslig hud och helst undviker tungt parfymerade solskydd i ansiktet, är Paula's Choice Calm Barrier Protect Mineral Sunscreen SPF30 ett mycket trevligt alternativ. Samtidigt som huden skyddas mot solen, känns den lugn och återfuktad: precis vad man behöver under årets varmare månader!

Upplevs tydligt lugnande, något större flaska än andra solskydd för ansiktet, behaglig konsistens
Kan upplevas lite glansig innan produkten helt gått in i huden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Beauty of Joseon Relief Sun SPF 50+ PA++++ BRA FÖR FÖR AKNEBENÄGEN HUD + BRA KLADDFRI

En ultralätt solkräm för ansiktet som absorberas på ett kick

Beauty of Joseon Relief Sun SPF50+ PA++++ är ett populärt k-beauty solskydd och det är lätt att förstå varför. Krämen är nämligen fjäderlätt och absorberas snabbare än vad man hinner säga “vilket vackert väder vi har”.

Återfuktande utan att huden ser glansig ut

Även om man lider av en riktigt torr hud, känns Beauty of Joseon Relief Sun riktigt återfuktande. Men till skillnad från andra solskydd som är duktiga på att återfukta, blir huden inte minsta glansig av denna solkräm. Tvärtom upplevs den som en smula nedmattande. Doften är mild och råkar man få i ögonen när svetten rinner eller när man smörjer in sig, svider den aldrig. Den lämnar inte heller någon “white cast”, alltså en vit slöja på huden.

BiT Beauty of Joseon Relief Sun SPF 50+ PA++++ sittdel

Förpackningen är i plast och man klämmer lätt ut produkten ur tuben. Eftersom tuben är så lätt att klämma ihop, får man också ut all produkt och svinnet blir mycket litet.

Fungerar bra att återapplicera ovanpå smink

I vårt test har Beauty of Joseon Relief Sun Rice+Probiotics fungerat utmärkt även på känslig hud och den har vare sig retat eller svidit på huden. Men det som har varit allra mest imponerande, är ändå hur snabbt solkrämen absorberas. Att den inte kladdar har inneburit att det faktiskt varit lättare att använda rätt mängd solkräm och att återapplicera den under dagen ovanpå smink. För att återapplicera Beauty of Joseon Relief Sun när man är sminkad har det bästa sättet varit att klappa in den eller dutta med en sminksvamp. Har man en hud som är lite oljigare eller aknebenägen, kommer man också uppskatta denna nästan helt kladdfria solkräm.

Väldigt snabbabsorberande, kladdar inte, mild doft
Förpackningen skuffas lätt i väskan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun SPF50 PA++++ BRA FÖR GLOW + BRA UNDER SMINK

Ett återfuktande solskydd för den som vill ha maxat glow

Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun SPF50 PA++++ är en solkräm för ansiktet med bredspektrumskydd. Att ordet ”moist” ingår i produktnamnet är ingen slump – detta är nämligen en solskydd som bjussar på en rejält dos fukt till ansiktet också, vilket är skönt i sommartider.

Att detta solskydd återfuktar, innebär dock inte att formulan är tung eller tar tid på sig att absorberas. Tvärtom! Den gelliknande formulan glider in i huden snabbt och utan att lämna någon kladdig hinna efter sig. Den lämnar i stället en makalös lyster, och sminkar man sig efter applicering blir resultatet underbart glowigt. Vill man ha ett solskydd som ger en matt finish är detta inte en solkräm att satsa på, men för ett sommarfräscht glow är Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun helt klart ett säkert kort.

Ett milt doftsatt solskydd som ger fantastisk lyster

Detta är ett solskydd som bär på en lätt doft, och medan detta kanske inte passar parfymallergikern, så är lukten ändå så pass lätt att den inte på något sätt känns påträngande eller jobbig.

Precis som med alla solskydd, måste man dosera rätt för att krämen ska nå upp till det utlovade skyddet. Vissa solkrämer är svåra att arbeta in i dessa lite större mängder, men med Hyal Reyouth Moist Sun är det inga som helst problem.

Dr. Ceuracle Hyal Reyouth Moist Sun SPF50 PA++++

Konsistensen är verkligen härlig att arbeta in i huden, och känns något svalkande. Faktiskt är det så, att det här är en solkräm man längtar efter att använda och bara där är halva slaget vunnet då man vill ha så långa trösklar som möjligt för att komma ihåg att skydda sig mot solen.

Absorberas snabbt, ger fint glow, luktar gott
Relativt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun serum

Solskydd a´la K-beauty som återfuktar och lugnar huden i ansiktet

Om man undviker solskydd under förevändningen att de känns klibbiga på huden, har man inte längre några ursäkter. Moderna solkrämer är fjäderlätta och hudvårdande och har hämtat mycket inspiration från K-beauty. SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun serum är ett sådant solskydd för ansiktet.

Kemiskt och mjukgörande solskydd för ansiktet

SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum är ett kemiskt solskydd med ett högt UVA/UVB-skydd på SPF 50+ och PA++++. Detta solskydd med serumliknande konsistens, kommer i en mycket behändig tub som är utrustad med pump. Konsistensen är som ett lite tjockare serum, men känns nästan som vatten vid kontakt med huden.

Lättapplicerad solkräm utan “white cast”

Appliceringen är enkel och man har snabbt masserat in produkten i ansiktet. Vår testpanel upplever inte att den svider i ögonen över huvud taget, så var inte blyga kring ögonen – huden där måste också skyddas. Direkt efter användning känns huden i ansiktet mjuk och följsam. Det känns vare sig klibbigt eller strävt. Det är därför också lätt att använda en rejäl mängd produkt för att verkligen nå det angivna skyddet. Cirka en tesked till ansiktet krävs för att nå fullt skydd – och glöm inte att återapplicera under dagen. Detta gäller alla solskydd.

SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun serum

SKIN1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum är ett populärt solskydd för ansiktet som snabbt säljer slut hos återförsäljarna. Det är lätt att förstå varför: högt skydd, mjuk och återfuktad hud, bra förpackning, ingen irriterande doft – det finns helt enkelt inte särskilt mycket att ogilla!

Bra förpackning, känns omedelbart mjukgörande på huden, absorberas snabbt
Säljer slut snabbt i butikerna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

8. Sun Bum Original SPF 30 Sunscreen Lotion

Solkräm för kroppen som doftar sagolikt av barndomens strandsemester

Letar du efter en solkräm som luktar som barndomens sommarlov? Då är Sun Bum Original Sunscreen Lotion något att unna doftsinnet. Solkrämen, som finns med både SPF 30 och SPF 50, luktar barnsligt gott av vanilj med en touch av banan och kokos. Ja, det är lite cocktailvarning, men samtidigt luktar det verkligen härligt av sommar.

Krämig och lättapplicerad solkräm

Sun Bum Original SPF 30 Sunscreen Lotion är ganska lättflytande men samtidigt krämig. Direkt när man smörjer in kroppen, känns huden skönt återfuktad. Solkrämen ger fin lyster för stunden, men absorberas snabbt av huden. Doften är ganska intensiv precis vid applicering, men den dämpas i takt med att krämen sjunker in. En behaglig lukt av vanilj hänger sig dock kvar resten av dagen.

Barnsligt god doft och kul flaska

Flaskan är utrustad med ett klassiskt snäpplock som håller sig stängt i väskan när man ska iväg till stranden eller landet. Det är lätt att dosera krämen och enkelt att skaka ut de sista dropparna så man slipper slänga en massa produkt i slutet flaskan. Flaskan har en rolig design, vilket egentligen inte spelar någon roll för användningen, men även solskydd kan få vara lite rolig ibland. Detta lyckas Sun Bum med både design och doftmässigt.

Sun Bum Original SPF 30 Sunscreen Lotion

Luktar riktigt härligt, känns återfuktande, krämig och skön att applicera
Är man känslig för dofter är detta inte en solkräm att satsa på
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50 BRA MED SPF 50 + BRA MED FÄRG

Ett lättflytande solskydd för ansiktet som är agerar nedmattande

Vichy Capital Soleil UV-age Daily SPF 50 är ett solskydd som är mer lättflytande än många andra. Konsistensen är någonstans mellan en lotion och ett serum. Den praktiska pumpen doserar enkelt produkten och ungefär tre pump ger 2.5 ml som är den rekommenderade mängden för ansiktet.

Matt solskydd som passar oljig hud bra

Eftersom konsistensen är så lätt, absorberas den också väldigt snabbt. Medan många solskydd satsar på en god dos glow är detta istället lite nedmattande, vilket är en lättnad för de som inte vill att ansiktet ska se oljigt ut. Vichy Capital Soleil UV-age Daily SPF 50 passar därför fet och kombinerad hud extra bra.

BiT Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50 sittdel

Flaskan ska skakas ordentligt innan applicering och eftersom den bara innehåller 40 ml är det främst ansiktet som denna är tänkt att användas i. Vichy Capital Soleil UV-age Daily SPF 50 finns även som lätt färgad, men då bara i en enda nyans som bäst passar en relativt ljus hud. Väljer man den färgade varianten (Vichy Capital Soleil UV-age Daily Tinted SPF 50), får man en utjämnande effekt på köpet.

Snabbabsorberat solskydd för ansiktet

Med ett innehåll på 40 ml, kommer Vichy Capital Soleil UV-age Daily SPF 50 räcka till 16 appliceringar i ansiktet om man använder tillräckligt mycket för att fullgott skydd ska uppnås (ca en halv tesked för ansiktet). Solskyddet absorberas otroligt snabbt och lämnar inga vita märken på huden.

Mattande effekt, absorberas väldigt snabbt, lämnar inga vita märken
Doftar relativt starkt, snålt färgutbud för den färgade varianten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

10. La Roche-Posay Anthelios Anti-Shine Mist SPF 50

Solksyddsspray från La Roche-Posay, perfekt att återapplicera under dagen

Blunda, håll andan och spraya; det finns inget annat sätt att applicera ett solskyddsspray i ansiktet. La Roche-Posay Anthelios Anti-Shine Mist med SPF 50 är ett solskydd som faktiskt är perfekt att användas just för att fylla på med SPF under dagen, men att blunda och hålla andan kommer man aldrig undan med spray.

Solskyddsspray som funkar bra över smink

Alla vet att solskydd ska återappliceras under dagen för att skydda, men när det kommer till påfyllning i ansiktet är det inte alltid helt lätt. Har man smink på sig, undviker man gärna att smörja in sig med ett nytt lager kräm. Då är en solskyddsmist exakt vad du behöver. La Roche-Posay Anthelios Anti-Shine Mist har ett högt skydd mot både UVA och UVB strålar och det är verkligen en mist som kommer ut när man trycker på knappen. Man behöver inte oroa sig för en blöt dusch. Denna solspray lägger sig istället fint i ansiktet och dämpar samtidigt glansen - perfekt en svettig sommardag.

BiT La Roche-Posay Anthelios Anti-Shine Mist SPF 50 sittdel

Viktigt att använda rätt mängd

Det kan vara svårt att applicera rätt mängd för fullt skydd med en spray. Även med en spray behövs ungefär en halv tesked till ansiktet vid varje applicering. Här får man dock lite vägledning på flaskan, som rekommenderar att man sprayar minst tre sekunder över hela ansiktet samtidigt som man inte håller flaskan längre bort än 15 centimeter. Sprayen fungerar naturligtvis bra på övriga kroppen också och är perfekt att hala fram ur väskan för att spraya en exponerad barnnacke.

Ett bonustips från oss är att hålla koll på åt vilket håll det blåser, så misten verkligen hamnar på dig och inte på personen eller parasollet bredvid. Och, som sagt, glöm inte att stänga ögonen.

Fungerar bra att använda ovanpå smink, fin mist, dämpar glans
Andas inte in den - det smakar rätt illa
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. Gun Ana UV Body Mist SPF 50 BRA FÖR KROPPEN + BRA FÖR TATUERING

En svalkande och återfuktande SPF-mist som doftar gurka

Gun Ana UV Body Mist SPF 50 är en solskyddsspray från svenska märket Gun Ana. Den kommer i en riktigt snygg flaska på 150 ml och sprayas utan drivgas. När man trycker fram sprayen fördelas den i en fin mist och går man nära huden med munstycket, är spillet minimalt.

SPF-spray med fräsch doft

Solskyddet från Gun Ana sticker ut av flera anledningar. Doften faktiskt rätt ovanlig med sin blandning av gurka och mynta. Det är lätt att tro att doften skulle kunna bli överväldigande eller att den skulle få en att känna sig som en sommardrink. Dock är lukten diskret och känns bara fräsch - ungefär som gurkvatten. Man solmisten sprayas på huden, känns den behagligt svalkande och rejält mjukgörande. Detta är inte så konstigt, då den innehåller oljor från såväl vetegroddar, havre och nypon plus antioxidanter och vitamin E, som återfuktar och skyddar huden.

Fungerar bra på både kroppen och i ansiktet

Gun Ana UV Body Mist SPF 50 är perfekt för kroppen, men är också som solskydd för ansiktet. Ett lätt sätt att applicera misten i ansiktet utan att kladda ned håret, är att spraya produkten i handen och sedan smörja in den. Den absorberas snabbt och lämnar lite snygg lyster på huden. Vid användning i ansiktet har den fungerat bra ihop med sminket - men ansiktskrämen har känns lite överflödig eftersom Gun Ana upplevs återfukta så bra på egen hand.

Gun Ana UV Body Mist SPF 50

Det här solsprayet från Gun Ana är ett riktigt trevlig tillskott i solskyddsgarderoben - skön att applicera, funkar bra även i ansiktet och kommer i en rasande snygg flaska.

Lättarbetad formula, luktar gott, absorberas snabbt
Tänk på att använda rätt mängd av produkten - ibland slarvar man med en spray
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

12. Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+ BRA FÖR TORR HY

Ett fint och vårdande solskydd för ett torrt och känsligt ansikte.

För torra och känsliga ansikten kan solen kännas som en riktig fiende. Det är alltid viktigt att skydda huden mot solens skadliga strålar. Har man en känslig hud som är riktigt torr kan det dock kännas svårt att hitta rätt produkt.

Snabbabsorberat högt skydd

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+ är ett riktigt härligt solskydd för ansiktet. Det absorberas snabbt och lämnar huden fint återfuktad utan att för den sakens skull kännas minsta klibbig. Den erbjuder naturligtvis skydd mot både UVA- och UVB-strålar med hjälp av både fysikaliskt och kemiskt filter och vårdar extra med hjälp av vitamin E. Solskyddet appliceras i ansiktet efter fuktkrämen morgonen och innan solexponering. Har du tatueringar som behöver extra skydd mot solen? Då fungerar denna alldeles utmärkt på din tatuering.

Dyra droppar

Detta är en riktigt fin solskyddskräm som inte irriterar något annat än möjligtvis plånboken. Det är nämligen något av en dyrgrip sett till att tuben bara innehåller 50 ml och därför är en relativt liten förpackning. Men priset är också det enda negativa med Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Känns fantastisk i torra ansikten, UVA- och UVB-skydd.
Den är riktigt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

13. Mantle The SPF Skin Caring SPF 50

En återfuktande SPF som passar perfekt för ansiktet

Svenska Mantle är kända för sin hudvård som använder sig av CBD vilket är en förkortning av cannabidiol. CBD kommer från hampablad och bekämpar fria radikaler samt ger huden näring. Mantle The SPF Skin Caring SPF 50 visar sig snabbt vara en riktig hit som solskydd för ansiktet.

Solskydd som återfuktar ordentligt

Mantle The SPF är ett riktigt återfuktande solskydd och anledningen till att vi främst rekommenderar den för ansiktet är att priset per ml är hög. Tuben innehåller bara 50 ml och används den till hela kroppen, skulle solkrämen knappt räcka ett par dagar. Men till ansiktet är den verkligen en fröjd.

Huden känns återfuktad hela dagen och med denna på morgonen, kan man oftast skippa ytterligare dagkräm. Den går utmärkt att bära under smink. Svårare är det så klart när man ska återapplicera under dagen. Men vi har ett bra tips för att lösa detta: ta hjälp av exempelvis en beautyblender för att dutta in solskyddet ovanpå sminket.

BiT Mantle The SPF Skin Caring SPF 50 sittdel

Mild doft som inte stör

The SPF från Mantle har en försiktig doft av solskydd men inte så mycket annat. Till skillnad från många av Mantles andra produkter, doftar inte solskydet av citrus. Detta upplevs som positivt av våra testpersoner då det är skönt med en produkt som inte doftar särskilt mycket.

Till ansiktet behövs ungefär en halv tesked per applicering av solskydd (alla solskydd - oavsett konsistens). Det innebär att Mantle SPF räcker till 20 appliceringar i ansiktet eftersom den innehåller 50 ml, vilket får ses som en standardstorlek på solskydd för ansiktet.

Återfuktande, svider inte i ögonen, luktar väldigt lite
Dyr per användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

14. Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

Effektiv solkräm för den som vill ha ett lättflytande skydd

Det är inte ofta man upplever stunden med solskyddet som något lyxigt, men med Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream är det faktiskt en så pass angenäm upplevelse att smörja in sig att man längtar tills det är dags att fylla på.

Lättflytande solkräm för ansikte och kropp

Denna solkräm, som funkar bra på både kroppen och i ansiktet, är för det första lättflytande. Detta gör den till en ren barnlek att smörja in sig med. Glöm de där trögflytande krämerna som man får jobba med i tjugo minuter för att få in i huden - den här går in på ett kick. Inte nog med det, den doftar dessutom riktigt härligt och fräscht, utan att för den sakens skull bli överväldigande i värmen. Men är man doftkänslig bör man nog tänka till innan ett inköp.

Mjukgörande solskydd

Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream innehåller flera härliga mjukgörande ingredienser och är dessutom vattenresistent. Detta innebär naturligtvis inte att den står emot hur många bad som helst. Som med alla solskydd ska man vara noggrann med att återapplicera regelbundet.
Det enda som talar emot denna härliga solkräm är priset. Det ligger högre än många andra produkter i detta test, och även om det är en riktigt bra solkräm så kan prislappen helt klart avskräcka.

Lättabsorberat, UVA- och UVB-skydd, väldoftande
Dyrt. Gillar man doftfritt är detta inte rätt val
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

15. L’Oréal Paris Bright Reveal Dark Spot UV Fluid SPF50

Serumliknande solskydd som känns lätt på huden och ska motverka pigmenteringar

L’Oréal Paris Bright Reveal Dark Spot UV Fluid SPF50 är ett väldigt lättflytande solskydd för ansiktet. Ja, som en vätska faktiskt, precis som ordet “fluid” i produktnamnet indikerar. Detta är ett solskydd som dessutom jobbar med att förebygga ålderstecken som orsakas av solen samt skydda mot uppkomsten av mörka fläckar, så kallade pigmenteringar.

Solskydd som även ska skydda mot pigmenteringar

I vårt test har vi inte märkt någon skillnad på pigmenteringar, men så har vi inte heller gjort några mätningar av dem. Däremot har L’Oréal Paris Bright Reveal Dark Spot UV Fluid SPF50 uppskattats av våra testare av andra anledningar.

Den tunna och lättflytande formulan får högt betyg av vår testpanel. Det är en produkt som är mycket lätt och behaglig att applicera. Huden känns återfuktad vid användning. Dessutom får huden ett diskret glow som är precis lagom! Det ser inte ut som om man smort ansiktet med matolja, vilket uppskattas mycket av våra testare med hud som drar åt det fetare hållet.

Härligt tunn och lättapplicerad formula

Att applicera rätt mängd av denna kräm (en dryg tesked för att nå det angivna skyddet) är inga problem alls när fomulan är så fjäderlätt som den hos L’Oréal Paris Bright Reveal Dark Spot UV Fluid SPF50 är. Huden absorberar solkrämen (som är nästan lika tunt som ett serum) på bara några sekunder. Inga vita ränder eller fläckar syns, bara hud som känns och ser återfuktad och välmående ut. Ett mycket praktiskt solskydd att bära med sig i väskan för skydd mot både UVA- och UVB-strålning.

L’Oréal Paris Bright Reveal Dark Spot UV Fluid SPF50

Lätt formula, absorberas mycket snabbt, lämnar inga vita rester på huden
Upplever ingen synbar skillnad på pigmenteringar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

16. Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum

Ett skönt SPF-serum i liten förpackning

Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum är ett SPF-serum som är riktigt trevlig att använda, men som med de flesta serum är förpackningen i det mindre laget. Av Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum får man bara 30 ml, men prisbilden är å andra sidan också lite lägre än hos många andra solskyddsserum av liknande slag.

Lättflytande solskyddsserum som ger fin glow

Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum har SPF50 och formulan är väldigt lättflytande, precis som ett löst flytande serum. Detta resulterar i ett solskydd som är lätt att applicera, även om det kan krävas ett par lager för att påföra den mängd som krävs för fullgott skydd (5 ml till ansiktet . Den som gillar att räkna inser snabbt att detta serum med andra ord inte räcker till fler appliceringar än sex (30 ml dividerat med 5 ml per applicering). Då är det viktigt att påtala att doseringsmängden 5 ml till ansiktet gäller alla solskydd, inte bara detta.

Förpackningen som Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum kommer i är riktigt trevlig. Det är en pumpflaska i porslinsglas med härlig tyngd. Den känns rentav lite lyxig, men lämpar sig helt klart bäst att stå på en hylla hemma mellan appliceringarna. Detta är inte en förpackning som bör ramla runt i en väska där den riskerar krocka med mobilen.

Solskydd med stark doft

Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum luktar ganska intensivt av en klassisk solskyddsdoft. Inget fel i det, men är man känslig för parfymerad hudvård bör man vara aktsam. Denna luktar så pass mycket att man faktiskt känner smaken av parfymen i munnen när man andas in. Det är synd, för i övrigt är Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum en riktigt härlig produkt att skydda sitt ansikte mot solen med.

Garnier Ambre Solaire Super UV Invisible serum

Lättapplicerad formula, rätt lyxig förpackning med tanke på priset, ger fint glow
Rejält parfymerad, snålt med innehåll, något ömtålig förpackning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

17. Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water SPF 30

Mjukgörande SPF som den som vill ha sprayformula

De senaste åren har de genomskinliga solsprayerna dundrat in på marknaden och de är här för att stanna. En av de härligaste solskyddssprayerna är Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water med ett SPF-skydd på 30.

Skaka ordentligt och var generös vid appliceringen

Efter att flaskan har skakats så sprayas innehållet på och masseras sedan in. Eftersom detta är en genomskinlig produkt så är det bra om man är extra noggrann då det är svårt att se om man råkar missa något område. Glöm inte att vara riktigt generös vid appliceringen! Sprayen, som innehåller bland annat hyaluronsyra och thermalskt källvatten, känns som en återfuktande blandning av vatten och olja. Kladdet är minimalt och efter applicering känns huden härligt fuktmättad.

Svår förpackning för applicering svår

Den största nackdelen med Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water är förpackningen, som trots att den är snygg, inte är fullt ut praktiskt. Att hålla flaskan upp och ned går inte, då ingen produkt kommer att nå röret som leder till munstycket. Det hade helt klart varit en fördel om flaskan hade kunnat hållas åt vilket håll som helst, då det hade inneburit färre akrobatikliknande övningar vid applicering. Men bortsett från förpackningen är detta ett riktigt härligt solskydd att använda.

Mjukgörande, UVA- och UVB-skydd
Lite bökig förpackning, svår att dosera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

18. Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50

Ett lätt solskydd för extra skydd i ansiktet

Det är lätt att säga att man bör använda solskydd i ansiktet varje dag, men i praktiken blir det sällan så. Ofta upplever man det som bökigt med en kladdig och tung kräm i ansiktet. Då kan man istället testa Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50.

Fjäderlätt och lättabsorberad solkräm

Detta är en fjäderlätt solkräm som absorberas på ett kick av huden. Produktnamnet får en att tro att detta är en gelé, men det är snarare än hybrid mellan gel och kräm. Ögonen ska undvikas enligt förpackningen, och med tanke på hur starkt den luktar av alkohol är detta föga förvånande. Man blir faktiskt lite förvånad över hur tydlig doften av alkohol är, men det visar sig också vara den näst största ingrediensen vid en titt på innehållsförteckningen.

Lämnar ingen kladdig känsla

Med Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50 slipper man helt känslan av kladd i ansiktet och den lämnar ingen hinna efter sig. Det känns nästan som vilken hudvårdsprodukt som helst, och man ska applicera den då man är klar med sin övriga hudvårdsrutin. Låter man den vila lite efter applicering (det räcker med några minuter), har det fungerat utmärkt att bära denna under sminket.

Om man inte tycker det är obehagligt med den mycket påtagliga lukten av alkohol, är detta ett bra solskydd för ansiktet. Att den dessutom har SPF 50 är ett stort plus i kanten. Men sett till priset, hade man önskat en formula som inte luktade full så mycket.

Absorberas snabbt, lätt formula, högt skydd
Luktar starkt av alkohol
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

19. Beauté Pacifique Stay Outside SPF30

Solkräm för den som gärna använder pumpflaska

Beauté Pacifique Stay Outside SPF30 kommer i en solgul flaska utrustad med pump för att underlätta doseringen. Detta visar sig vara en ganska tjock solkräm som kräver sitt tålamod vid applicering.

Även om Stay Outside inte lämnar någon hinna på huden när den väl har absorberats, måste man verkligen se till att arbeta in den i huden. Detta är inte en solkräm som man kan smörja in ansiktet med lite snabbt utan att kolla spegeln innan man lämnar huset – risken är då överhängande att du kommer gå omkring med vita streck i ansiktet resten av dagen.

Medan detta vita onekligen gör att det är lätt att se vilka ställen som man kanske håller på att missa under appliceringen, känns det faktiskt ganska meckigt och tidskrävande att massera in Beauté Pacifique Stay Outside. Det finns många solskydd till samma eller ett lägre pris, som är betydligt mer lätta att använda sig av.

Och det är kanske där problemet ligger. När det kommer till ett märke som danska Beauté Pacifique, har man relativt höga förväntningar. Deras produkter brukar vara effektiva, lätta att använda och kännas genomtänkta. Men det gör inte Stay Outside. Hade formuleringen varit enklare att smörja in sig med, hade betyget gått upp. Tyvärr känns Stay Outside jobbig snarare än härlig att använda.

Bra flaska, känns återfuktande
Svårabsorberad, lämnar vit hinna vid slarv
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

20. Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30

En mjölkig solkräm för den som gillar klassiska dofter

Biotherm Waterlover Sun Milk är, som namnet skvallrar om, en produkt med mjölkigare konsistens. Den är med andra ord mer flytande än vad en tjockare kräm är. Men den är samtidigt mer fast än vad man vanligtvis förväntar sig av en mjölkig produkt.

Förvånande lång absorberingstid

Vid applicering tar det förvånande nog ganska lång tid för denna produkt att absorberas. Eftersom den är lite lättare än andra solskydd, hade man hoppats på att huden skulle suga upp produkten snabbt. I stället känner man krämen på huden ganska länge.

För starkt doftsatt

Den stora säljpunkten med Biotherm Waterlover är att det ska vara en produkt som är ekovänlig och inte skada haven. Detta är inget vi kan testa, och får helt enkelt lita på marknadsföringen. Däremot upplever testpanelen att den är väl starkt doftsatt. Om man smörjer denna i ansiktet, svider det faktiskt i ögonen från parfymen. Och medan detta inte på något sätt är en produkt som marknadsförs för användning på barn, så är det ofta praktiskt att kunna ha en produkt i strandväskan istället för två. På grund av den starka doftsättningen, är det här ingen kräm som man skulle vilja ha som back-up till känslig barnhud.

Pumpflaskan är onekligen praktisk, faktiskt till och med snygg. Men eftersom prisläget är relativt högt och parfymeringen så stark, finns det många andra solskydd som känns mer användbara.

Bra konsistens, praktisk flaska
För starkt parfymerad, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Testpersonerna i vårt test av solkräm har den ljusa nordiska hudtyp som lätt blir röd och som också lätt får soleksem. Solskydden har testats bl.a. på olika stränder på Kanarieöarna, Egypten, Sydostasien, på hög höjd vid bergsvandringar i Spanien och givetvis sommar i Sverige. Testet har pågått under 18 månader för att få en bra uppfattning om produkterna. Nedanstående parametrar har varit avgörande för omdömet på solkrämen: 

Användning: Hur är solkrämen att applicera och hur behaglig är den att bära? Är den lätt att smörja ut och är den dryg? Är förpackningen smidig att använda? Hur bra upplevt skydd mot solen får man?

Kladd: Hur snabbt går solkrämen in i huden och hur kladdig blir känslan efter insmörjning? Lämnar krämen fläckar på kläder och andra föremål?

Tålighet: Hur bra sitter solkrämen under dagen? I vilken utsträckning upplevs solkrämen försvinna på grund av slitage som exempelvis bad?

Solskydd är vad det låter som, en säkerhetsprodukt, och vi vill betona att detta inte är ett kliniskt test. Laboratorietester saknar dock tyvärr faktorn kring hur solskyddskrämen känns att applicera och bära på huden. Denna faktor är viktig då den påverkar viljan att använda krämerna. Vårt test bör alltså ses som ett komplement till de kliniska tester som Läkemedelsverket utför.


Fler tester för soliga dagar

Solkräm för barn

Glass

Fler tester för resan

Body lotion

Resväska

Resesäng

Resevagn

Digital systemkamera

Fem tips när du ska köpa solskydd

Låt oss säga detta på en gång: det bästa sättet att skydda sig från solen är genom kläder. Med hatt och tunna kläder, kommer din hud vara bättre skyddad än med en solkräm. Men, det finns så klart många tillfällen då klädlager inte är givna: stranden, värmebölja, i en solstol på balkongen. Tänk då på att solkräm är den hudvårdsprodukt som bäst kommer reducera risken för rynkor i framtiden. Ja, det gäller att tänka långsiktigt ibland.

1. Välj en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar

UV-strålning ultraviolett strålning) delas in i tre grupper, men det är två som är särskilt skadliga för oss och som vi bör skydda oss mot. Dessa strålningsgrupper har olika mycket energi, och ju mer energi desto större är risken att du skadar huden. Skydda oss mot UV-strålning bör vi göra både för att mota hudens åldrande i grind, men givetvis ännu viktigare: för att minska risken för hudcancer.

UV-strålningen bryter ned kollagenet i huden i förtid, och är man hudvårdsintresserad vet man att kollagenet är viktigt för hudens spänst. Men strålningen kan faktiskt även påverka hudens DNA vilket sin tur kan orsaka hudcancer.

 • UVA: de allra flesta av de strålar som når oss, är UVA-strålar. Det är det minst energirika strålningen, men det innebär inte att UVA inte är skadligt. UVA tränger djupare in i hudens skikt och får huden att åldras i förtid. UVA kan också orsaka hudcancer.
 • UVB: är mer energirik än UVA och det är UVB som gör att vi bränner oss och blir ilsket röda, om vi solar för mycket. Även UVB orsakar åldrande av huden och kan orsaka hudcancer. Men UVB startar också hudens D-vitaminsproduktion och gör huden tjockare, vilket faktiskt, på sikt, boostar hudens egna UV-skydd. Strålningen i solarium har mindre UVB och har därmed inte de främjande egenskaperna som UVB till viss del har.

Tänk på: även om UVB har viss förmåga att utveckla ett naturligt skydd hos huden, måste man komplettera med solskydd, i och med att både UVB och UVA har så många skadliga egenskaper.

2. Fundera på en särskild solkräm för ansiktet

Det går visserligen utmärkt att använda en kräm för kroppen även i ansiktet. Många upplever dock att solskydd för kroppen blir lite väl glansigt i ansiktet. Det finns många solskydd som riktar sig specifikt till ansiktet, som ju trots allt också är exponerat för solen dagligdags. Har man ett solskydd som känns skönt i ansiktet, ökar chansen att du faktiskt använder det.
Solkrämer för ansiktet är ofta lite tunnare i sin formulering och absorberas enklare än en tjock solkräm. Vissa solskydd för ansiktet, är så finurligt formulerade att de dessutom fungerar bra som en primer för smink och i vissa fall ger ansiktet en fin och naturlig lyster.

3. Välj ett solskydd som är lätt att applicera

Det finns mängder av konsistenser att testa när det kommer till solskydd. Utbudet sträcker sig långt bortom de klassiska krämerna. Populära varianter är exempelvis skum och spray.

 • Skummande solskydd för tankarna direkt till hårskum. De kommer i hygieniska förpackningar och är inte sällan vattenresistenta. Skummen brukar dessutom lämna en skön känsla efter applicering och bonuspoäng för att barn ofta tycker moussen är roliga att bli insmorda med.
 • Solskydd som krämer och lotions har nog de allra flesta av oss använt. Medan en lotion är lös är en kräm lite rikare och tjockare att applicera. Lotions brukar absorberas snabbast av de två.
 • Flytande solskydd som spray och vatten sprayas på. De är lätta att använda, men brukar vara svåra att dosera i en sådan mängd att de uppnår den utlovade solskyddsfaktorn. Var noga med att läs bruksanvisningarna för denna typ av produkt, för att få en fingervisning om hur mycket produkt som krävs för att man ska nå det SPF-skydd som flaskan utlovar. Applicera flera gånger – här gäller lager på lager principen!

4. Premiera solkrämer som pallar vatten

Nej, det finns ingen solkräm som inte behöver återappliceras under dagen – du kommer alltid behöva toppa upp för att bibehålla skyddet. Men om du springer upp och ned i badviken för en tur i böljan den blå, kan det i alla fall vara en god idé att välja ett solskydd som är vattenresistent.

Även om ett solskydd är vattenresistent, kommer man behöva vara på sin vakt och smörja in sig flera gånger under strandhänget. Men med ett vattenresistent solskydd, spolas i alla fall inte krämen bort på en gång. Och det är ju tacksamt.

5. Glöm inte läpparna

Läpparna har tunn och känslig hud och det är lätt hänt att man glömmer smörja dem med solskydd. Men givetvis behöver även läpparna skyddas från solens strålar. Antingen kan du smörja dem med din vanliga solkräm. Dock brukar solkräm vara parfymerad, vilket kan lämna en obehaglig smak i munnen när du applicerar det på läpparna. Satsa istället på ett solstift, läppbalsam eller läppstift med en SPF kring 30.

Läs gärna Apoteket Hjärtats stora solskyddsguide för mer information.


Idag är medvetandet högt hos människor kring att skydda sig mot solens strålar. Det effektivaste är förstås att hålla sig i skuggan och att skydda kroppen med kläder och hatt, men om man vill vistas i solen är solkräm ett måste. En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålning. UVB-strålarna gör att huden bygger upp ett skyddande pigment genom att bli röd eller brun. UVA-strålarna påverkar befintligt pigment i huden och tränger längre ner i hudlagren där de orsakar negativa hudförändringar t.ex. rynkor. Ett solskydd mot UVA skyddar därmed också delvis mot UVB. 

Solskyddsfaktor (SPF) är ett mått på hur mycket längre tid man kan vistas i solen utan att få solbränna. Detta är naturligtvis individuellt från person till person. Desto högre solskyddsfaktor, desto längre kan man vara i solen utan att bränna sig. Det är viktigt att man applicerar tillräckligt mycket produkt för att uppnå fullt skydd. Läs det fintstilta på det solskydd du har valt - där står det hur mycket du ska använda. 

Skyddet i krämerna kan bestå av kemiskt eller fysiskt skydd, där ett kemiskt skydd betyder att molekyler i krämen fångar och oskadliggör strålningen. Fysikaliskt skydd innebär att solskyddet innehåller fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lägger sig utanpå huden och reflekterar bort strålarna. Det finns även krämer som kombinerar dessa båda tekniker. Det är viktigt att använda rikligt med kräm och att du smörjer in dig i god tid innan du går ut i solen. Enligt Läkemedelsverket bör du använda minst sex teskedar till hela kroppen och vänta minst 20 min innan du går ut i solen. Dessutom bör du bättra på skyddet regelbundet under dagen då skyddet bryts ner av solens strålar och sköljs bort av bad eller svett. Varje gång du har tagit ett dopp och när du har torkat av dig efter badet eller om du blivit svettig så ska då smörja in dig med solkräm på nytt för ett bra solskydd.

Lika viktigt som kapaciteten på solskyddet, är att det är behagligt att smörja in sig och bära. Vår erfarenhet är att man inte är lika benägen att smörja in sig tillräckligt ofta och mycket med en kräm som känns kladdig. Huden i ansiktet och under ögonen är tunnare och kan också reagera på allt för feta krämer, och om du har känslig hy eller lätt får finnar och plitor bör du vara försiktig med att smörja ansiktet med solskydd som är tänkt för kroppen. Det är värt att kosta på sig ett speciellt solskydd för ansiktet även om de är dyrare. Om du upplever att det svider när du smörjer in solskyddet runt ögonen, är det troligt att det kommer kännas bättre om du använder en solkräm för ansiktet.  För att skydda läpparna extra, använd ett solstift för läppar. 

Ingen solkräm kan ge 100 -procentigt skydd mot solen. Barn som vistas i solen bör använda kläder eller soldräkt i kombination med solkräm. Tänk på att barn under 6 månaders ålder inte bör vistas i direkt solljus över huvudtaget. Läs vårt test av solkräm för barn.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50

Högt skydd för solkänslig hud

Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face Body SPF 50

Lider man av allergier orsakade av solen, exempelvis soleksem, så kan denna solkräm från Eucerin vara en riktig räddare i nöden. Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50 är nämligen särskilt framtagen för personer med solallergier.

Absorberas snabbare än många solkrämer

Namnet till trots, så är konsistensen på denna solkräm mycket mer av en kräm än gelé. Vid applicering är dock upplevelsen ändå att denna produkt sjunker in snabbare än vad en klassisk kräm oftast gör. Dock inte lika smidigt som en gelé. Solkrämen är oparfymerad, men knappast doftfri då lukten direkt påminner en om barndomens lata sommarlovsdagar på en vindpinad strand någonstans i Sverige. Den upplevs inte det minsta irriterande på huden och testade väl även hos personer med solkänslig och eksembesvärad hud. Krämen känns inte kladdig efter applicering, utan bara insmord på ett trevligt sätt.

Tydliga doseringsinstruktioner

Ytterförpackningen till Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel bjuder dessutom på ovanligt tydliga doseringsanvisningar. Här anges i exakt hur mycket kräm som behövs till ansikte respektive kropp, vilket bjuder på en och annan aha-upplevelse. Kort och gott: snåla inte på skyddet.

I och med att prisbilden på Eucerins produkter är något lägre än många andra märken, är detta ett relativt billigt solskydd och passar utmärkt att skicka med barnen till förskolan. 

UVA- och UVB-skydd. Fungerar även för hud som lätt får soleksem
Förhoppningar på en något mer gel-baserad konsistens baserat på namnet.
0 5 3 1

Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk SPF 30

En mjölkig solkräm för den som tänker på haven

Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk SPF 30

Att plaster i haven är ett stort miljöhot, är alla medvetna om. Och när vi väl börjar se oss omkring, är det lätt att inse hur otroligt många förpackningar runt oss som är gjorda just i plast. Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk med solskyddsfaktor 30 är i stort samma produkt som Garnier tidigare haft ute i handeln. Skillnaden är att förpackningen nu är gjort i återvunnen plast, som enligt Garnier, till 94 procent består av material som är nedbrytbart.

Mjölkig och svalkande konsistens

Detta är en solkräm som går under benämningen mjölk. Detta innebär att en produkt ofta har en något lösare konsistens som brukar absorberas av huden lite snabbare än riktigt rika och tjocka krämer. Detta är en bra beskrivning av Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk. Den är dock inte alltför rinnig, utan har fortfarande en tendens till fasthet, vilket gör det mindre blaskigt att applicera än om produkten är alltför lös.

Skarp doft som dunstar snabbt

Doften är till en början rätt skarp, och vuxna med hud som drar åt det atopiska hållet tycker att den svider något vid applicering. Detta kan vara bra att hålla i minnet om du tänkt använda samma solskydd för hela familjen, känsligare hud kanske inte kommer komma helt överens med den.

Solkrämen absorberas snabbt och lämnar inte en särskilt kladdig hinna efter sig, och fungerar därför utmärkt att ha med sig till beachen för upptoppning under dagens soliga gång.

En förpackning med miljötänk, konsistens som underlättar applicering
Ganska skarp doft, svider på atopisk hud
0 5 3.5 1

SkinCity Essentials Sun Protection SPF50 Stick

Solskydd för ansiktet för den som vill ha skydd i handväskan

SkinCity Essentials Sun Protection SPF50 Stick

Alla vet att man ska fylla på solskyddet under dagen, men det är i ärlighetens namn inte helt praktiskt att bära omkring på en flaska solkräm hela dagen som riskerar att läcka i väskan. SkinCity Essentials Sun Protection SPF50 Stick löser detta lilla vardagsproblem åt dig.

Appliceras från stift direkt i ansiktet

Det här solstiftet, som främst är avsett för ansiktet, kommer i en pastellgul förpackning. Stiftet är transparent och skruvas upp likt ett limstift, men konsistensen är inte i närheten av lika kladdig som hos ett lim. Detta är ett fast stift som lämnar en lite svalkande och behaglig känsla på huden. Produkten syns i stort sett inte alls, möjligen ett diskret blänk precis i samband med applicering men inte mer än så. När man applicerat solskyddet, får man hjälpa till med fingrarna att fördela ut det – lätt som en plätt.

Väldigt starkt parfymerat

Något ovanligt, är hur pass parfymerat detta solskydd är. Man kan nästan känna smaken av parfym i munnen då man andas in. Det är visserligen en god doft, men i starkaste laget, särskilt om man är känslig för dofter.

Samtidigt som det absolut går att applicera detta stift som påfyllnad under dagen, ska man vara medveten om att eventuellt smink i ansiktet kommer ta stryk. Bäst av allt fungerar den som del av morgonrutinen, samt om man har sparsamt med smink under dagen – eller i alla fall är beredd på att bättra på sminket samtidigt som man bättrar på skyddet.

Det här är en praktisk solskyddslösning för handväskan, då den är busenkel att applicera på språng. Men är du doftkänslig ska du inte satsa dina slantar på denna.

Smidig, enkel att bära med sig, skön formula
Knepig ovanpå smink, stark doft
0 5 3 1

Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray SPF 30

Ett solskydd för den som föredrar att spraya

Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray SPF 30

Det är inte utan att man blir lite förvånad när en produkt från Piz Buin inte luktar kokos. På något sätt har nämligen detta märke blivit synonymt med en doft av sommarlov och kokos. Men Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray SPF 30 har en relativt neutral men dock parfymerad doft.

Lätt att applicera men svår att dosera

Ibland går fördelar och nackdelar hand i hand, vilket är fallet för denna solspray. Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray har en lätt och tunn konsistens, vilket gör den enkel att spraya och applicera. Samtidigt innebär det att det är lite svårt att använda sig av den mängd som faktiskt krävs för att att skyddet i en SPF ska bli fullgott. Är man medveten om det, ser till att fylla på regelbundet på huden och smörjer noga, går det dock att kompensera något.

Lättpackad flaska

Förpackningen drar åt det något plattare hållet, vilket gör denna flaska praktisk att packa ned i sidofacket av ryggsäcken på väg mot stranden. Där håller man den extra tillgänglig, vilket är bra med tanke på att påfyllning behövs regelbundet.

Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray SPF 30 är ett solskydd som är lätt att använda, lätt att bära med sig och lätt att spraya. Den rinniga konsistensen är på det stora hela bra, men se till att använda tillräckligt mycket vid applicering.

Praktiskt flaska, absorberas snabbt
Svårt att dosera rätt mängd
0 5 3 1

Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Face Protection Mist SPF 50

Silkeslen solmist för den som vill spraya ansiktet

Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced

Det är praktiskt med en solspray för ansiktet och på pappret ser Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Face Protection Mist SPF 50 ut att vara en perfekt parhäst i kampen mot strålning.

Smidig att använda i ansiktet

Enligt förpackningen ska denna solmist för ansiktet ge fukt i 24 timmar, inte vara flottig, fungera som en fixering för smink. Att den dessutom inte innehåller parabener, tilltalar naturligtvis personer som undviker detta konserveringsmedel. Och det är ett mycket smidigt solskydd att använda i ansiktet – misten är fin och fördelar sig jämnt i ansiktet. När produkten landar på huden, känns den silkig snarare än kladdig, vilket är trevligt när man smörjer ansiktet. Doften påminner om soliga stränder och vågskvalp – den luktar helt enkelt sommar och solskydd. Problemet är smaken.

Parfymen sätter sig i munnen

Smaken, undrar du kanske nu? Man ska ju inte äta ett solkskydd. Nej, det ska man sannerligen inte. Men när man sprayar ansiktet spelar det just ingen roll hur intensivt man håller andan, sprayet letar sig ändå in i munnen. Flera olika tekniker testades, för att se om detta gick att undvika – men hur den än applicerades, smakade munnen strax av parfym och alkohol. En inte särskilt angenäm smak alls faktiskt.

Det är klart att detta går att undvika om man sprayar produkten i handen innan applicering, men då förlorar faktiskt ett solspray halva sitt syfte. Visst, det skyddar, men när man ändå måste spraya den i handen – ja då kan man lika gärna använda en klassisk kräm.

Ytterligare ett minus är att denna solmist upplevs som rysligt kall, då den sprayas rakt i ansiktet. Man flämtar nästan till, och med den plötsliga flämtningen smiter ännu lite till spray in i munnen. Det är som en ond solskyddscirkel.

Fin mist, fördelas jämnt, silkeslen känsla
Stark doft som oundvikligen letar sig in i munnen
0 5 4 1

Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

Solskyddande spray som passar den som gillar sprayer

Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

Vi ser fler och fler vattenliknande solskyddsprodukter, Garnier Ambre Solaire UV Water är en sådan. Till skillnad från tjocka solkrämer så brukar solskyddsvatten upplevas som smidigare och enklare att använda.

Garnier Ambre Solaire UV Water har en så kallad tvåfas-formula. Detta innebär att det är två komponenter (olja och vatten) som ska skakas ihop. Det är oljan som innehåller solskyddet, och det är därför viktigt att man verkligen skakar om flaskan ordentligt innan man sprayar kroppen med produkten.

Spraya och låt torka

Enligt bruksanvisningen, räcker det med att spraya och sedan låta produkten torka. Du ska med andra ord inte behöva använda händerna alls, även om man ofta gör det ändå på ren instinkt. Här ska man notera, att det faktiskt krävs två omgångar med sprayet, för att uppnå det utlovade skyddet. Mängden produkt spelar alltid roll när man applicerar solskydd, oavsett om den är i kräm eller vattenform.

Ganska skarp doft

Det enda egentliga minuset, förutom en något skarp lukt, är flaskan och spraylocket. Flaskan har en ofattbart greppovänlig form – och sprayfunktionen får man kämpa för att få igång. Efter ett par användningar fungerar den visserligen bättre, men fortfarande långt ifrån bra.

Sprayen torkar snabbt och lämnar huden härligt mjuk och återfuktad. Hade det inte varit för flaskans bristfälliga design och den starka lukten, hade denna solskyddsspray kunnat få full pott i betyg.

Torkar snabbt, återfuktande, uppfriskande formula
Bökig förpackning, stark lukt
0 5 3.5 1

Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25

Solkräm anpassad för ansiktet, för känslig hud

Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25

Lyxhudvårdsmärket Dermalogica har även solksydd. Krämen innehåller endast fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Just denna variant är lätt färgad dagkräm och ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt och ger inga finnar eller problem vilket annars kan vara ett problem med solskydd för ansiktet. Doften är lätt pudrig, men innehåller inga articifiella dofter eller färgämnen.

Passar känslig hy, anpassad för ansiktet, UVA & UVB-skydd
Dyr
0 5 3.5 1

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30

En lättanvänd solkräm som passar den doftkänsliga

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30

Sterisol är ett märke som kan vara svårt att få tag på, men springer man på det i butik är det värt att lägga vantarna på deras solskydd.

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30 är en nonsensfri solkräm som kommer i en rejäl tub om 200 ml. Krämen är parfymfri, och precis vid applicering upplevde några av testpersonerna att den hade en något märklig lukt. Den försvinner dock direkt när produkten absorberats.

Upplevs som återfuktande

Krämen sjunker snabbt in i huden och känns samtidigt återfuktande. Extra plus för att texten på baksidan av tuben enkelt förklarar hur mycket som ska appliceras – ”en handfull” – för att maximalt skydd ska uppnås. Ofta står mängd angivet i milliliter, men ärligt talat sitter de flesta inte med ett matskedsmått på stranden för att dosera rätt. Då är ”en handfull” en mycket mer användbar appliceringsanvisning.

Svanenmärkt solskydd

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30 är både Svanenmärkt och ska fungera bra för allergiker. De testpersoner som har problem med eksem och allergier, har inte reagerat negativt på denna kräm. Det är synd att denna inte finns mer tillgänglig att köpa för vanliga konsumenter, men om din arbetsgivare tillhandahåller denna på jobbet – se till att bunkra.

Parfymfri, absorberas snabbt, rejäl flaska
Väldigt svår att få tag på som konsument
0 5 3.5 1

Coola Unscented Sunscreen Body Spray SPF 30

Praktiskt solskydd i sprayform som är lätt att applicera

Coola Unscented Sunscreen Body Spray SPF 30

I denna rejält tilltagna flaska kommer ett bredspektrumsolskydd (UVA A + UVA B) som sprayas på kroppen. Denna mist är tunn och känns svalkande, samtidigt som den absorberas relativt snabbt. Den känns också härligt återfuktande, vilket till stor del beror på de vårdande oljor som sprayen innehåller. På grund av oljorna behöver man hjälpa sprayen in i huden genom att massera in den likt en vanlig solkräm, men med betydligt mindre kladd.

Samtidigt som flera testpersoner upplevde att sprayen från Coola var skönt svalkande, var upplevelsen för testare med eksem tvärtom. På den ömtåliga huden sved denna spf-spray så pass mycket att den inte gick att använda. Att den sved beror sannolikt på den höga alkoholhalten i produkten. Alcohol denat är en ingrediens som ofta används för att en produkt ska absorberas eller torka snabbare, men den verkar även uttorkande på huden och har man en känslig hud är det inte en dum idé att se sig om efter alternativ utan denna typ av alkohol. I Coola Unscented Sunscreen Spray är alcohol denat den först listade ingrediensen.

Coolas solskyddsspray innehåller 70 procent certifierade ekologiska ingredienser. Dessutom är Coolas produkter framtagna för att vara snälla mot korallrev, vilket är en fördel.

För en hud som inte är känslig, är detta ett praktiskt och lättanvänt solskydd.

Lätt att applicera, UVA- och UVB-skydd
Alldeles för hög halt alcohol denat och svider på skadad hud
0 5 3.5 1

Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30

Vattenfast solkräm förpackad i en behändig flaska, innehåller UVA & UVB-skydd

Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30

Hawaiian Tropic är en riktig klassiker som vi tycker levererar ett bra skydd i solen. Doften är god av kokos och tropik, men en känslig näsa kanske har svårt för det. Doften försvinner dock efter bara någon minut. Tar som de flesta solkrämer en stund att sjunka in i huden och du bör smörja in dig 20 innan du lägger dig i solen. Solkrämen är vattenfast och klarar både bad och ett svettigt träningspass.

Behändig flaska, vattenfast, UVA & UVB-skydd
Ej parfymfri
0 5 3.5 1

Vichy Capital Soleil Spf 20

Snyggt förpackad solkräm som har en skön konsistens och snabbt går in i huden

Vichy Ideal Capital Soleil SPF20 300ml

Vichys solskydd har konsistensen av en gel som är lätt att applicera och går in i huden snabbt. Den är mycket behaglig och lättsmord på kroppen. Det upplevda solskyddet är helt ok, men testet har flera som känns bättre. Glöm inte bort att bättra på efter någon timme då gelformulan är svårare att stryka på i ett tjockare lager. Du kan däremot applicera flera tunnare lager för en bättre effekt.

Skön formula, UVA & UVB-skydd, snygg och praktisk flaska
Skyddet måste byggas upp i lager
0 5 3.5 1

Vichy Capital Soleil Spf 30

Fuktgivande solkräm med högt solskydd, innehåller varken parfym eller parabener

Vichy Capital Soleil Spf 30

Denna solskyddskräm har både UVA och UVB-skydd. Krämen ger ett bra solskydd, men lämnar en klibbig yta vilket blir lite besvärande om du ska ta på dig kläder eller ligga på en sandig strand. Den blev inte en favorit bland testkandidaterna, men ett plus är att den ger fukt om du har torrare hud. Behöver du både fuktlotion och solskydd kan detta vara ett bra alternativ. Tuben är rejält stor, alltså ingenting för handväskan.

UVA & UVB-skydd, fuktgivande, parfymfri, parabenfri
Klibbig
0 5 3 1

ACO Face Sun Cream Spf 25

Solkräm särskilt anpassad för ansiktet, klarar vatten och fukt bra

ACO Face Sun Cream Spf 25

Detta solskydd för ansiktet från ACO klarar vatten och fukt bra. Tyvärr ger krämen en blank och riktigt klibbig yta, en känsla som inte försvinner och som upplevs som extra obehaglig i ansiktet. Det drar ner betyget avsevärt, eftersom våra testpersoner helt enkelt ogärna använde den igen.

Sand och hår klibbar fast i ansiktet där krämen applicerats. Om krämen används på kroppen är upplevelsen av klibb inte lika ansträngande, men att använda den i ansiktet, på ögonlock eller under smink - det vill man helt enkelt gärna undvika.

Vattenresistent
Mycket klibbig
0 5 1.5 1

La Roche-Posay Spray Spf 20

Stilrent förpackad solkräm som sprayas på kroppen och är lätt att smörja in

La Roche Posay Spray Spf 20

Ett vattenfast solskydd i sparyform som vi tyvärr upplever som undermåligt. Sprayen innehåller både UVA- och UVB-skydd, men kanske har den lätta sprayformulan med saken att göra. Man behöver spreja flera gånger och låta sjunka in i huden mellan gångerna. Upprepa efter bad. Vårt råd är dock att inte falla för den snygga och stilrena förpackningen. Vi upplevde att exempelvis Piz buin med endast 6 spf skyddar bättre.

Snygg flaska, lätt att smörja in
Ger inte fullgott skydd

Vanliga frågor om solkräm

Vilken solkräm är bäst?

I vårt test av solkrämer, har vi hårdtestar vi varje år marknadens nya (och gamla) solkrämer. Vi utser EVY Sunscreen Mousse som finns med SPF 30 och SPF 50 till bäst i test. Detta är ett solskydd i mousseform, och den är lekande lätt att applicera och skyddar riktigt bra. Efter applicering absorberas detta solmousse på ett kick och lämnar efter sig en mjuk och len känsla.

Hur fungerar solskydd?

Solkräm innehåller ett filter som filtrerar bort UV-strålningen mot huden. Man pratar ofta om fysikaliska och kemiska filter. Enligt Läkemedelsverket, består fysikaliska filter av små partiklar som hjälper till att filtrera bort UV-strålningen. I kemiska filter absorberar molekylerna UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning genom en kemisk reaktion. Olika filter skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning, och det kan ofta behövas en kombination för att uppnå fullgott skydd.

Hur mycket solkräm behöver man?

Du ska smörja in dig rikligt med solkräm. Det allra vanligaste misstaget då det kommer till användningen av solkräm, är att man använder för lite produkt. För en vuxen person, ska ungefär 35 gram solskydd användas, vilket motsvarar cirka 6 teskedar. Använder man mindre mängd, minskar faktiskt skyddet. Läser man det finstilta på förpackningen, finns ofta en doseringsrekommendation på flaskan.

Hur ofta ska man smörja in sig med solkräm?

Börja med att smörja in dig innan du går ut. Sedan är det viktigt att minnas att bad och ivrig torkning med handdukar, innebär att solkrämen successivt försvinner från din hud. Det är därför viktigt att smörja in sig igen, särskilt om man badar mycket. Sikta på att smörja in dig varannan timme, för att vara säker på att skyddet håller.

Vad betyder siffran på solkrämen?

Siffran på solkrämens förpackning visar vilken SPF krämen har. SPF står för Sun Protection Factor, vilket på svenska betyder solskyddsfaktor. Enligt EU-kommissionens solskyddsrekommendation ska lägsta SPF vara 6. SPF mellan 6-10, räknas som lågt skydd. Mellanhögt skydd ger SPF 15-25. SPF 30-50 ger högt skydd, medan allt över 50 ger ett mycket högt skydd. SPF 15 släpper igenom 1/15 av solens skadliga strålar, med SPF 30 släpper igenom 1/30 av dem. Procentuellt innebär detta är SPF 15 ger ett skydd på 93.3% medan SPF 30 ger ett skydd på 96.6%.

Får man D-vitaminbrist av att använda solskydd?

Det finns ingen forskning som visar att användning av solskydd skulle leda till D-vitaminbrist. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten räcker det med sol i ungefär 15 minuter mitt på dagen under sommaren, för att D-vitamin ska bildas. Med andra ord har kroppen lätt för att bilda D-vitamin då den utsätts för UV-strålning. WHO, Världshälsoorganisationen, avråder människor från att sola, då det är den mest bidragande orsaken till hudcancer. Lider man av D-vitaminbrist rekommenderar WHO kosttillskott istället för att sola. 

Hur får man bort solkrämsfläckar från kläderna?

Fläckar av solkräm på kläderna är ett gissel. Inte nog med att de är feta, de blir ofta missfärgade och tar sig an en gulaktigt och trist ton. Testa att lägg det fläckade plaggen i varmt vatten och droppa i lite ofärgat diskmedel. Detta kan i bästa fall lösa upp fläcken något, innan det är dags att tvätta. Var noga med att skölja ur allt diskmedel innan du lägger kläderna i tvättmaskinen.

Hur länge håller en öppnad solkräm?

En solkräm håller som bäst i ett mörkt och svalt rum. I verkligheten får dessa flaskor följa med till stranden och ligger ofta både varmt och ljust under härliga sommardagar. När de utsätts för värme, påverkas stabiliteten i solkrämen och det är därför viktigt att hålla koll på konsistens, lukt och utseende på din kräm. Börjar den bli kornig, ändrar färg eller luktar konstigt, då är det dags att byta. Det är också en bra idé att köpa ny solkräm, även om det finns en slatt kvar i förra sommarens tuber.