Solkräm

Solkräm: 14 produkter i test

Senast uppdaterat Mars 2019

Idag är medvetandet högt hos människor kring att skydda sig mot solens strålar. Det effektivaste är förstås att hålla sig i skuggan och att skydda kroppen med kläder och hatt, men om man vill vistas i solen är solkräm ett måste. En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålning. UVB-strålarna gör att huden bygger upp ett skyddande pigment genom att bli röd eller brun. UVA-strålarna påverkar befintligt pigment i huden och tränger längre ner i hudlagren där de orsakar negativa hudförändringar t.ex. rynkor. Ett solskydd mot UVA skyddar därmed också delvis mot UVB. 

Skyddet i krämerna kan bestå av kemiskt eller fysiskt skydd, där ett kemiskt skydd betyder att molekyler i krämen fångar och oskadliggör strålningen. Fysiskt skydd innebär att solskyddet innehåller fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lägger sig utanpå huden och reflekterar bort strålarna. Det finns även krämer som kombinerar dessa båda tekniker. Det är viktigt att använda rikligt med kräm och att du smörjer in dig i god tid innan du går ut i solen. Enligt Läkemedelsverket bör du använda minst sex teskedar till hela kroppen och vänta minst 20 min innan du går ut i solen. Dessutom bör du bättra på skyddet regelbundet under dagen då skyddet bryts ner av solens strålar och sköljs bort av bad eller svett. Varje gång du har tagit ett dopp och när du har torkat av dig efter badet eller om du blivit svettig så ska då smörja in dig med solkräm på nytt för ett bra solskydd.

Lika viktigt som kapaciteten på solskyddet, är att det är behagligt att smörja in sig och bära. Vår erfarenhet är att man inte är lika benägen att smörja in sig tillräckligt ofta och mycket med en kräm som känns kladdig. Huden i ansiktet är tunnare och kan också reagera på allt för feta krämer, och om du har känslig hud eller lätt får finnar och plitor bör du vara försiktig med att smörja ansiktet med solskydd som är tänkt för kroppen. Det är värt att kosta på sig en speciell solskyddskräm till ansiktet även om de är dyrare.

Ingen solkräm kan ge 100 -procentigt skydd mot solen. Barn som vistas i solen bör använda kläder eller soldräkt i kombination med solkräm. Tänk på att barn under 6 månaders ålder inte bör vistas i direkt solljus över huvudtaget. Läs vårt test av solkräm för barn.

Testvinnare - Solkräm

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Testpersonerna i vårt test av solkräm har den ljusa nordiska hudtyp som lätt blir röd och som också lätt får soleksem. Solskydden har testats bl.a. på olika stränder på Kanarieöarna, Egypten, Sydostasien, på hög höjd vid bergsvandringar i Spanien och givetvis sommar i Sverige. Testet har pågått under 18 månader för att få en bra uppfattning om produkterna. Nedanstående parametrar har varit avgörande för omdömet på solkrämen: 

Användning: Hur är solkrämen att applicera och hur behaglig är den att bära? Är den lätt att smörja ut och är den dryg? Är förpackningen smidig att använda? Hur bra upplevt skydd mot solen får man?

Kladd: Hur snabbt går solkrämen in i huden och hur kladdig blir känslan efter insmörjning? Lämnar krämen fläckar på kläder och andra föremål?

Tålighet: Hur bra sitter solkrämen under dagen? I vilken utsträckning upplevs solkrämen försvinna på grund av slitage som exempelvis bad?

Solskydd är vad det låter som, en säkerhetsprodukt, och vi vill betona att detta inte är ett kliniskt test. Laboratorietester saknar dock tyvärr faktorn kring hur solskyddskrämen känns att applicera och bära på huden. Denna faktor är viktig då den påverkar viljan att använda krämerna. Vårt test bör alltså ses som ett komplement till de kliniska tester som Läkemedelsverket utför.

0 5 5 1

1. EVY Sunscreen Mousse SPF 30 - BÄST I TEST SOLKRÄM

Ett vattenfast och lättapplicerat solskydd som både skyddar och gör huden gott

Återigen är EVY Sunscreen Mousse testvinnare. Det är helt enkelt svårt att hitta en produkt som med sådan lätthet går in i huden utan att lämna minst klibb. Formulan är inte bara snabbabsorberad, utan känns tydligt vårdande på huden. Även de mest känsliga (till och med barn med atopiska eksem) är glada och nöjda med EVY Sunscreen Mousse. Moussen har både UVA- och UVB-skydd och tål ett dopp med medföljande handdukstorkning - men snåla inte trots det.

Alla solskydd bör återappliceras efter svalkande (eller värmande) bad.
Om man ska se till de mer tekniska aspekterna av detta solskydd, så bör det nämnas att EVY lägger sig i hela det översta hudlagret istället för att bara lägga sig på ytan. Detta är anledningen till att moussen sitter bra och skyddar i upp till 6 timmar.

Även om moussen i detta test har SPF 30, finns EVY Sunscreen Mousse upp till SPF 50. Oavsett skydd så fungerar moussen utan anmärkning. Att det är just en mousse tycker hela familjen är festligt och det känns faktiskt lite roligare att applicera denna jämfört med många andra produkter.

+Absorberas snabbt och är vårdande, klibbar inte, UVA- och UVB-skydd
Var försiktig vid doseringen, det kommer mycket mousse om man trycker för hårt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. EVY Daily UV Face Mousse SPF 30

Ett solskydd som glänser på rätt sätt

Ett återkommande problem med solskydd i ansiktet, är att de gärna lämnar efter sig en glansig hinna. Och medan man gärna vill ha ett glow, så är linjen mellan glow och SPF-blänk svår att balansera på. Med EVY Daily UV Face Mousse behöver man dock aldrig bekymra sig för att blänka som en nypolerad bil - med denna i ansiktet ser man bara pigg och fräsch ut.

Denna produkt gör inga avkall på att samtidigt återfukta som den skyddar mot solen. Huden känns mjuk och följsam vid användning och ansiktet ger inga som helst indikationer på protester i form av arg akne. Något som spf-krämer för ansiktet ibland verkar komma hand i hand med. Det är helt enkelt en rakt igenom bra upplevelse att använda denna.

EVY Daily UV Face Mousse luktar ingenting alls, sjunker in i huden snabbare än blixten och lämnar efter sig ett trivsamt glow, men absolut inte den typ av glansig hinna som man allra helst vill slippa i ansiktet. Den innehåller dessutom både hyaluronssyra och kollagen som bland annat binder fukt samt hjälper att förebygga pigmentfläckar. En riktigt vinnare, helt enkelt.

+Lämnar ansiktet utan blänk, UVA- och UVB-skydd, lätt att applicera
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Ett fint och vårdande solskydd för ett torrt och känsligt ansikte.

För torra och känsliga ansikten kan solen kännas som en riktig fiende. Det är alltid viktigt att skydda huden mot solens skadliga strålar. Har man en känslig hud som är riktigt torr kan det dock kännas svårt att hitta rätt produkt.

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+ är ett riktigt härligt solskydd för ansiktet. Det absorberas snabbt och lämnar huden fint återfuktad utan att för den sakens skull kännas minsta klibbig. Den erbjuder naturligtvis skydd mot både UVA- och UVB-strålar med hjälp av både fysikaliskt och kemiskt filter och vårdar extra med hjälp av vitamin E. Solskyddet appliceras i ansiktet efter fuktkrämen morgonen och innan solexponering.

Detta är en riktigt fin solskyddskräm som inte irriterar något annat än möjligtvis plånboken. Det är nämligen något av en dyrgrip sett till att tuben bara innehåller 50 ml. Men priset är också det enda negativa med Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

+Känns fantastisk i torra ansikten, UVA- och UVB-skydd.
Den är riktigt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

Lättflytande, väldoftande och effektiv

Det är inte ofta man upplever stunden med solskyddet som något lyxigt, men med Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream är det faktiskt en så pass angenäm upplevelse att smörja in sig att man längtar tills det är dags att fylla på.

Denna solkräm, som funkar bra på både kroppen och i ansiktet, är för det första lättflytande. Detta gör den till en ren barnlek att smörja in sig med. Glöm de där trögflytande krämerna som man får jobba med i tjugo minuter för att få in i huden - den här går in på ett kick. Inte nog med det, den doftar dessutom riktigt härligt och fräscht, utan att för den sakens skull bli överväldigande i värmen. Men är man doftkänslig bör man nog tänka till innan ett inköp.

Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream innehåller flera härliga mjukgörande ingredienser och är dessutom vattenresistent. Detta innebär naturligtvis inte att den står emot hur många bad som helst. Som med alla solskydd ska man vara noggrann med att återapplicera regelbundet.
Det enda som talar emot denna härliga solkräm är priset. Det ligger högre än många andra produkter i detta test, och även om det är en riktigt bra solkräm så kan prislappen helt klart avskräcka.

+Lättabsorberat, UVA- och UVB-skydd, väldoftande
Dyrt. Gillar man doftfritt är detta inte rätt val
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. EVY Sunscreen Mousse SPF20

Mycket prisvärd solkräm med solskydd och som är både vattenfast och lättapplicerad

Testvinnare är ett svenskt patenterat solskydd i mousseform, som är lättapplicerad och som sjunker in i huden extremt snabbt. Den är inte kletig över huvud taget och lämnar en matt yta på huden. Detta gör att du lätt kan återapplicera solskydd direkt på stranden eller precis innan du klär på dig. Moussen har både UVA- och UVB-skydd och tål både ett bad och att du torkar dig efteråt. EVY tar hem vinsten genom att vara prisvärd, effektiv och behaglig på kroppen.

+Lättapplicerad, klibbfri, UVA & UVB-skydd, vattenfast, mycket prisvärd
Det kommer för mycket mousse ur flaskan om man är oförsiktig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water SPF 30

Mjukgörande sprayformula som känns härlig på huden.

De senaste åren har de genomskinliga solsprayerna dundrat in på marknaden och de är här för att stanna. En av de härligaste solskyddssprayerna är Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water med ett SPF-skydd på 30. Efter att flaskan har skakats så sprayas innehållet på och masseras sedan in. Eftersom detta är en genomskinlig produkt så är det bra om man är extra noggrann då det är svårt att se om man råkar missa något område. Glöm inte att vara riktigt generös vid appliceringen!

Sprayen, som innehåller bland annat hyaluronsyra och thermalskt källvatten, känns som en återfuktande blandning av vatten och olja. Kladdet är minimalt och efter applicering känns huden härligt fuktmättad.

Den största nackdelen med Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water är förpackningen, som trots att den är snygg, inte är fullt ut praktiskt. Att hålla flaskan upp och ned går inte, då ingen produkt kommer att nå röret som leder till munstycket. Det hade helt klart varit en fördel om flaskan hade kunnat hållas åt vilket håll som helst, då det hade inneburit färre akrobatikliknande övningar vid applicering. Men bortsett från förpackningen är detta ett riktigt härligt solskydd att använda.

+Mjukgörande, UVA- och UVB-skydd
Lite bökig förpackning, svår att dosera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

7. Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50

Högt skydd för solkänslig hud

Lider man av allergier orsakade av solen, exempelvis soleksem, så kan detta vara en riktigt räddare i nöden. Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50 är nämligen särskilt framtagen för personer med solallergier.

Namnet till trots, så är konsistensen på denna solkräm mycket mer av en kräm än gelé. Vid applicering är dock upplevelsen ändå att denna produkt sjunker in snabbare än vad en klassisk kräm oftast gör. Dock inte lika smidigt som en gelé. Solkrämen är oparfymerad, men knappast doftfri då lukten direkt påminner en om barndomens lata sommarlovsdagar på en vindpinad strand någonstans i Sverige. Den upplevs inte det minsta irriterande på huden och testade väl även hos personer med solkänslig och eksembesvärad hud. Krämen känns inte kladdig efter applicering, utan bara insmord på ett trevligt sätt.

Ytterförpackningen till Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel bjuder dessutom på ovanligt tydliga doseringsanvisningar. Här anges i milliliter hur mycket kräm som behövs till ansikte respektive kropp, vilket bjuder på en och annan aha-upplevelse. Kort och gott: snåla inte på skyddet.

+UVA- och UVB-skydd. Fungerar även för hud som lätt får soleksem
Förhoppningar på en något mer gel-baserad konsistens baserat på namnet.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

8. Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25

Solkräm anpassad för ansiktet och för känslig hy, innehåller bra solskydd

Lyxhudvårdsmärket Dermalogica har även solksydd. Krämen innehåller endast fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Just denna variant är lätt färgad dagkräm och ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt och ger inga finnar eller problem vilket annars kan vara ett problem med solskydd för ansiktet. Doften är lätt pudrig, men innehåller inga articifiella dofter eller färgämnen.

+Passar känslig hy, anpassad för ansiktet, UVA & UVB-skydd
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

9. Coola Unscented Sunscreen Body Spray SPF 30

: Praktiskt solskydd i sprayform som är lätt att applicera

I denna rejält tilltagna flaska kommer ett bredspektrumsolskydd (UVA A + UVA B) som sprayas på kroppen. Denna mist är tunn och känns svalkande, samtidigt som den absorberas relativt snabbt. Den känns också härligt återfuktande, vilket till stor del beror på de vårdande oljor som sprayen innehåller. På grund av oljorna behöver man hjälpa sprayen in i huden genom att massera in den likt en vanlig solkräm, men med betydligt mindre kladd.

Samtidigt som flera testpersoner upplevde att sprayen från Coola var skönt svalkande, var upplevelsen för testare med eksem tvärtom. På den ömtåliga huden sved denna spf-spray så pass mycket att den inte gick att använda. Att den sved beror sannolikt på den höga alkoholhalten i produkten. Alcohol denat är en ingrediens som ofta används för att en produkt ska absorberas eller torka snabbare, men den verkar även uttorkande på huden och har man en känslig hud är det inte en dum idé att se sig om efter alternativ utan denna typ av alkohol. I Coola Unscented Sunscreen Spray är alcohol denat den först listade ingrediensen.

För en hud som inte är känslig, är detta dock ett praktiskt och lättanvänt solskydd.

+Lätt att applicera, UVA- och UVB-skydd
Alldeles för hög halt alcohol denat och svider på skadad hud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

10. Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30

Vattenfast solkräm förpackad i en behändig flaska, innehåller UVA & UVB-skydd

Hawaiian Tropic är en riktig klassiker som vi tycker levererar ett bra skydd i solen. Doften är god av kokos och tropik, men en känslig näsa kanske har svårt för det. Doften försvinner dock efter bara någon minut. Tar som de flesta solkrämer en stund att sjunka in i huden och du bör smörja in dig 20 innan du lägger dig i solen. Solkrämen är vattenfast och klarar både bad och ett svettigt träningspass.

+Behändig flaska, vattenfast, UVA & UVB-skydd
Ej parfymfri
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Vichy Capital Soleil Spf 20

Snyggt förpackad solkräm som har en skön konsistens och snabbt går in i huden

Vichys solskydd har konsistensen av en gel som är lätt att applicera och går in i huden snabbt. Den är mycket behaglig och lättsmord på kroppen. Det upplevda solskyddet är helt ok, men testet har flera som känns bättre. Glöm inte bort att bättra på efter någon timme då gelformulan är svårare att stryka på i ett tjockare lager. Du kan däremot applicera flera tunnare lager för en bättre effekt.

+Skön formula, UVA & UVB-skydd, snygg och praktisk flaska
Skyddet måste byggas upp i lager
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. Vichy Capital Soleil Spf 30

Fuktgivande solkräm med högt solskydd, innehåller varken parfym eller parabener

Denna solskyddskräm har både UVA och UVB-skydd. Krämen ger ett bra solskydd, men lämnar en klibbig yta vilket blir lite besvärande om du ska ta på dig kläder eller ligga på en sandig strand. Den blev inte en favorit bland testkandidaterna, men ett plus är att den ger fukt om du har torrare hud. Behöver du både fuktlotion och solskydd kan detta vara ett bra alternativ. Tuben är rejält stor, alltså ingenting för handväskan.

+UVA & UVB-skydd, fuktgivande, parfymfri, parabenfri
Klibbig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

13. ACO Face Sun Cream Spf 25

Solkräm särskilt anpassad för ansiktet, klarar vatten och fukt bra

Solskydd för ansiktet, klarar vatten och fukt bra. Tyvärr ger krämen en blank och riktigt klibbig yta, en känsla som tyvärr inte försvinner och som upplevs som extra obehaglig i ansiktet. Det drar ner betyget avsevärt, eftersom våra testpersoner helt enkelt ogärna använde den igen. Sand och hår klibbar fast i ansiktet där krämen applicerats. Om krämen används på kroppen är upplevelsen av klibb inte lika ansträngande.

+Vattenresistent
Mycket klibbig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 1.5 1

14. La Roche-Posay Spray Spf 20

Stilrent förpackad solkräm som sprayas på kroppen och är lätt att smörja in

Ett vattenfast solskydd i sparyform som vi tyvärr upplever som undermåligt. Sprayen innehåller både UVA- och UVB-skydd, men kanske har den lätta sprayformulan med saken att göra. Man behöver spreja flera gånger och låta sjunka in i huden mellan gångerna. Upprepa efter bad. Vårt råd är dock att inte falla för den snygga och stilrena förpackningen. Vi upplevde att exempelvis Piz buin med endast 6 spf skyddar bättre.

+Snygg flaska, lätt att smörja in
Ger inte fullgott skydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Vanliga frågor om solkräm

Vilken solkräm är bäst?

I vårt test av solkrämer, har vi smörjt oss med sammanlagt 14 olika produkter. Vi utser EVY Sunscreen Mousse som finns med SPF 30 och SPF 50 till bäst i test. Detta är ett solskydd i mousseform, och den är lekande lätt att applicera och skyddar riktigt bra. Efter applicering absorberas detta solmousse på ett kick och lämnar efter sig en mjuk och len känsla.

Hur fungerar solskydd?

Solkräm innehåller ett filter som filtrerar bort UV-strålningen mot huden. Man pratar ofta om fysikaliska och kemiska filter. Enligt Läkemedelsverket, består fysikaliska filter av små partiklar som hjälper till att filtrera bort UV-strålningen. I kemiska filter absorberar molekylerna UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning genom en kemisk reaktion. Olika filter skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning, och det kan ofta behövas en kombination för att uppnå fullgott skydd.

Hur mycket solkräm behöver man?

Du ska smörja in dig rikligt med solkräm. Det allra vanligaste misstaget då det kommer till användningen av solkräm, är att man använder för lite produkt. För en vuxen person, ska ungefär 35 gram solskydd användas, vilket motsvarar cirka 6 teskedar. Använder man mindre mängd, minskar faktiskt skyddet. Läser man det finstilta på förpackningen, finns ofta en doseringsrekommendation på flaskan.

Hur ofta ska man smörja in sig med solkräm?

Börja med att smörja in dig innan du går ut. Sedan är det viktigt att minnas att bad och ivrig torkning med handdukar, innebär att solkrämen successivt försvinner från din hud. Det är därför viktigt att smörja in sig igen, särskilt om man badar mycket. Sikta på att smörja in dig varannan timme, för att vara säker på att skyddet håller.

Vad betyder siffran på solkrämen?

Siffran på solkrämens förpackning visar vilken SPF krämen har. SPF står för Sun Protection Factor, vilket på svenska betyder solskyddsfaktor. Enligt EU-kommissionens solskyddsrekommendation ska lägsta SPF vara 6. SPF mellan 6-10, räknas som lågt skydd. Mellanhögt skydd ger SPF 15-25. SPF 30-50 ger högt skydd, medan allt över 50 ger ett mycket högt skydd. SPF 15 släpper igenom 1/15 av solens skadliga strålar, med SPF 30 släpper igenom 1/30 av dem. Procentuellt innebär detta är SPF 15 ger ett skydd på 93.3% medan SPF 30 ger ett skydd på 96.6%.

Hur får man bort solkrämsfläckar från kläderna?

Fläckar av solkräm på kläderna är ett gissel. Inte nog med att de är feta, de blir ofta missfärgade och tar sig an en gulaktigt och trist ton. Testa att lägg det fläckade plaggen i varmt vatten och droppa i lite ofärgat diskmedel. Detta kan i bästa fall lösa upp fläcken något, innan det är dags att tvätta. Var noga med att skölja ur allt diskmedel innan du lägger kläderna i tvättmaskinen.

Hur länge håller en öppnad solkräm?

En solkräm håller som bäst i ett mörkt och svalt rum. I verkligheten får dessa flaskor följa med till stranden och ligger ofta både varmt och ljust under härliga sommardagar. När de utsätts för värme, påverkas stabiliteten i solkrämen och det är därför viktigt att hålla koll på konsistens, lukt och utseende på din kräm. Börjar den bli kornig, ändrar färg eller luktar konstigt, då är det dags att byta. Det är också en bra idé att köpa ny solkräm, även om det finns en slatt kvar i förra sommarens tuber.