Solkräm: 22 produkter i test

Senast uppdaterat Juni 2021

Idag är medvetandet högt hos människor kring att skydda sig mot solens strålar. Det effektivaste är förstås att hålla sig i skuggan och att skydda kroppen med kläder och hatt, men om man vill vistas i solen är solkräm ett måste. En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålning. UVB-strålarna gör att huden bygger upp ett skyddande pigment genom att bli röd eller brun. UVA-strålarna påverkar befintligt pigment i huden och tränger längre ner i hudlagren där de orsakar negativa hudförändringar t.ex. rynkor. Ett solskydd mot UVA skyddar därmed också delvis mot UVB. 

Solskyddsfaktor (SPF) är ett mått på hur mycket längre tid man kan vistas i solen utan att få solbränna. Detta är naturligtvis individuellt från person till person. Desto högre solskyddsfaktor, desto längre kan man vara i solen utan att bränna sig. Det är viktigt att man applicerar tillräckligt mycket produkt för att uppnå fullt skydd. Läs det fintstilta på det solskydd du har valt - där står det hur mycket du ska använda. 

Skyddet i krämerna kan bestå av kemiskt eller fysiskt skydd, där ett kemiskt skydd betyder att molekyler i krämen fångar och oskadliggör strålningen. Fysikaliskt skydd innebär att solskyddet innehåller fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lägger sig utanpå huden och reflekterar bort strålarna. Det finns även krämer som kombinerar dessa båda tekniker. Det är viktigt att använda rikligt med kräm och att du smörjer in dig i god tid innan du går ut i solen. Enligt Läkemedelsverket bör du använda minst sex teskedar till hela kroppen och vänta minst 20 min innan du går ut i solen. Dessutom bör du bättra på skyddet regelbundet under dagen då skyddet bryts ner av solens strålar och sköljs bort av bad eller svett. Varje gång du har tagit ett dopp och när du har torkat av dig efter badet eller om du blivit svettig så ska då smörja in dig med solkräm på nytt för ett bra solskydd.

Lika viktigt som kapaciteten på solskyddet, är att det är behagligt att smörja in sig och bära. Vår erfarenhet är att man inte är lika benägen att smörja in sig tillräckligt ofta och mycket med en kräm som känns kladdig. Huden i ansiktet och under ögonen är tunnare och kan också reagera på allt för feta krämer, och om du har känslig hy eller lätt får finnar och plitor bör du vara försiktig med att smörja ansiktet med solskydd som är tänkt för kroppen. Det är värt att kosta på sig ett speciellt solskydd för ansiktet även om de är dyrare. Om du upplever att det svider när du smörjer in solskyddet runt ögonen, är det troligt att det kommer kännas bättre om du använder en solkräm för ansiktet.  För att skydda läpparna extra, använd ett solstift för läppar. 

Ingen solkräm kan ge 100 -procentigt skydd mot solen. Barn som vistas i solen bör använda kläder eller soldräkt i kombination med solkräm. Tänk på att barn under 6 månaders ålder inte bör vistas i direkt solljus över huvudtaget. Läs vårt test av solkräm för barn.

Testvinnare - Solkräm

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. Testpersonerna i vårt test av solkräm har den ljusa nordiska hudtyp som lätt blir röd och som också lätt får soleksem. Solskydden har testats bl.a. på olika stränder på Kanarieöarna, Egypten, Sydostasien, på hög höjd vid bergsvandringar i Spanien och givetvis sommar i Sverige. Testet har pågått under 18 månader för att få en bra uppfattning om produkterna. Nedanstående parametrar har varit avgörande för omdömet på solkrämen: 

Användning: Hur är solkrämen att applicera och hur behaglig är den att bära? Är den lätt att smörja ut och är den dryg? Är förpackningen smidig att använda? Hur bra upplevt skydd mot solen får man?

Kladd: Hur snabbt går solkrämen in i huden och hur kladdig blir känslan efter insmörjning? Lämnar krämen fläckar på kläder och andra föremål?

Tålighet: Hur bra sitter solkrämen under dagen? I vilken utsträckning upplevs solkrämen försvinna på grund av slitage som exempelvis bad?

Solskydd är vad det låter som, en säkerhetsprodukt, och vi vill betona att detta inte är ett kliniskt test. Laboratorietester saknar dock tyvärr faktorn kring hur solskyddskrämen känns att applicera och bära på huden. Denna faktor är viktig då den påverkar viljan att använda krämerna. Vårt test bör alltså ses som ett komplement till de kliniska tester som Läkemedelsverket utför.


Fler tester för soliga dagar

Solkräm för barn

Glass

Fler tester för resan

Body lotion

Resväska

Resesäng

Resevagn

Digital systemkamera

0 5 5 1

1. EVY Sunscreen Mousse SPF 30 — BÄST I TEST SOLKRÄM

Ett vattenfast och lättapplicerat solskydd som både skyddar och gör huden gott

Återigen är EVY Sunscreen Mousse bäst i test. Det är helt enkelt svårt att hitta en produkt som med sådan lätthet går in i huden utan att lämna minsta klibb. Formulan är inte bara snabbabsorberad, utan känns tydligt vårdande på huden. Även de mest känsliga (till och med barn med atopiska eksem) är glada och nöjda med EVY solskyddsmousse. Moussen har både UVA- och UVB-skydd och tål ett dopp med medföljande handdukstorkning - men snåla inte trots det. Alla solskydd bör återappliceras efter svalkande (eller värmande) bad.


Om man ska se till de mer tekniska aspekterna av detta solskydd, så bör det nämnas att EVY lägger sig i hela det översta hudlagret istället för att bara lägga sig på ytan. Detta är anledningen till att moussen sitter bra och skyddar i upp till 6 timmar.

solskydd evy

Även om moussen i detta test har SPF 30, finns EVY Sunscreen Mousse upp till SPF 50, vilket är en lika bra produkt den. Oavsett skydd så fungerar moussen utan anmärkning, och här handlar det mest om att köpa det skydd som passar en bäst (ju högre, desto bättre). Att det är just en mousse tycker hela familjen är festligt och det känns faktiskt lite roligare att applicera denna jämfört med många andra produkter.

Ingen av Evys solskydd innehåller parfym, nanopartiklar, konserveringsmedel eller kända eller omtvistade hormonstörande ämnen. Som ett extra plus är solskyddet hypoallergent och stärker dessutom hudens barriärskydd, vilket gör detta till en utmärkt produkt även för den med riktigt känslig hud. Vi har låtit barn med atopiska eksem testa Evy Sunscreen Mousse med riktigt goda resultat. Atopiska barn upplever att många produkter svider, men med Evys solskydd har det gått som smort att smörja.

Absorberas snabbt och är vårdande, klibbar inte, UVA- och UVB-skydd, utan farliga ämnen
Var försiktig vid doseringen, det kommer mycket mousse om man trycker för hårt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. EVY Daily UV Face Mousse SPF 30 — BÄSTA SOLKRÄM ANSIKTE

Ett solskydd som glänser på rätt sätt

Ett återkommande problem med solskydd i ansiktet, är att de gärna lämnar efter sig en glansig hinna. Och medan man gärna vill ha ett glow, så är linjen mellan glow och SPF-blänk svår att balansera på. Med EVY Daily UV Face Mousse behöver man dock aldrig bekymra sig för att blänka som en nypolerad bil - med denna i ansiktet ser man bara pigg och fräsch ut.

Denna produkt gör inga avkall på att samtidigt återfukta som den skyddar mot solen. Huden känns mjuk och följsam vid användning och ansiktet ger inga som helst indikationer på protester i form av arg akne. Något som spf-krämer för ansiktet ibland verkar komma hand i hand med. Det är helt enkelt en rakt igenom bra upplevelse att använda denna.

test solskydd bodylotion evy

EVY Daily UV Face Mousse luktar ingenting alls, sjunker in i huden snabbare än blixten och lämnar efter sig ett trivsamt glow, men absolut inte den typ av glansig hinna som man allra helst vill slippa i ansiktet. Den innehåller dessutom både hyaluronssyra och kollagen som bland annat binder fukt samt hjälper att förebygga pigmentfläckar.

Detta solskydd för ansiktet finns både med SPF 30 och 50 - båda varianterna fungerar lika bra. Applicera solskyddet innan ditt smink - det kan vara lockande att lägga en solkräm ovanpå smink, men det fiffiga är att denna produkt även fungerar bra som en primer. Med andra ord lämnar mousset en bra bas för sminket att fästa på. Givetvis behöver man under dagen fylla på med mer solkräm, och då kan man även behöva bättra på sminket. Eller så skippar man sminket om man vill, för denna solmousse ger en fin lyster på egen hand. 

Eftersom Evys solskydd kommer i aerosolförpackning behöver man aldrig öppna själva flaskan. Detta innebär att innehållet aldrig kommer i kontakt med syre och därmed inte härsknar. Detta förlänger hållbarheten på solmousset och även om det finns ett utgångsdatum på förpackningen, hinner man  använda upp allt och under testperioden tvekade vi aldrig över huruvida produkten var fräsch nog att användas. 

En riktigt vinnare, helt enkelt.

Lämnar ansiktet utan blänk, UVA- och UVB-skydd, lätt att applicera
Inga nackdelar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

3. Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Ett fint och vårdande solskydd för ett torrt och känsligt ansikte.

För torra och känsliga ansikten kan solen kännas som en riktig fiende. Det är alltid viktigt att skydda huden mot solens skadliga strålar. Har man en känslig hud som är riktigt torr kan det dock kännas svårt att hitta rätt produkt.

Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+ är ett riktigt härligt solskydd för ansiktet. Det absorberas snabbt och lämnar huden fint återfuktad utan att för den sakens skull kännas minsta klibbig. Den erbjuder naturligtvis skydd mot både UVA- och UVB-strålar med hjälp av både fysikaliskt och kemiskt filter och vårdar extra med hjälp av vitamin E. Solskyddet appliceras i ansiktet efter fuktkrämen morgonen och innan solexponering. Har du tatueringar som behöver extra skydd mot solen? Då fungerar denna alldeles utmärkt på din tatuering.

Detta är en riktigt fin solskyddskräm som inte irriterar något annat än möjligtvis plånboken. Det är nämligen något av en dyrgrip sett till att tuben bara innehåller 50 ml och därför är en relativt liten förpackning. Men priset är också det enda negativa med Mesoestetic Moisturising Sun Protection SPF 50+

Känns fantastisk i torra ansikten, UVA- och UVB-skydd.
Den är riktigt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

4. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face SPF 30

Lyxig solkräm med anti-ageing egenskaper som får plånboken att gråta

Sensai är kända för sin lyxiga hudvård. Det är lätt att förstå varför, även när man testar deras solskydd.

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face SPF 30 är en solskyddskräm för ansiktet. Den testade varianten har SPF 30, men den finns att köpa även med SPF 15 och SPF 50. Detta är en kräm som verkligen skiljer sig från många andra solkrämer för ansiktet.

Solprodukter för ansiktet brukar ha en lättare formula än de för kroppen, men Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face är nästan ofattbart lätt i jämförelse med många andra. Krämen absorberas häpnadsväckande snabbt och lämnar bara en mjuk och fräsch känsla efter sig. Ingen kladdig yta, ingen känsla av en hinna i ansiktet.

Doften är mild och känns exklusiv. Något annat som känns exklusivt är priset. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face är otroligt dyr. Även om detta är en solkräm som är så bra att klockorna stannar – är frågan om man verkligen vill lägga så här mycket pengar på solskydd? Vill man det, ja då råder det ingen tvekan om att man får en fantastisk produkt. Men för plånböcker som gärna håller i slantarna, då är det bättre att undersöka billigare alternativ.

Fantastisk formula, känns knappt på huden, anti-ageing
Otroligt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream

Lättflytande, väldoftande och effektiv

Det är inte ofta man upplever stunden med solskyddet som något lyxigt, men med Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream är det faktiskt en så pass angenäm upplevelse att smörja in sig att man längtar tills det är dags att fylla på.

Denna solkräm, som funkar bra på både kroppen och i ansiktet, är för det första lättflytande. Detta gör den till en ren barnlek att smörja in sig med. Glöm de där trögflytande krämerna som man får jobba med i tjugo minuter för att få in i huden - den här går in på ett kick. Inte nog med det, den doftar dessutom riktigt härligt och fräscht, utan att för den sakens skull bli överväldigande i värmen. Men är man doftkänslig bör man nog tänka till innan ett inköp.

Bioline Sundefense SPF 30 face and body cream innehåller flera härliga mjukgörande ingredienser och är dessutom vattenresistent. Detta innebär naturligtvis inte att den står emot hur många bad som helst. Som med alla solskydd ska man vara noggrann med att återapplicera regelbundet.
Det enda som talar emot denna härliga solkräm är priset. Det ligger högre än många andra produkter i detta test, och även om det är en riktigt bra solkräm så kan prislappen helt klart avskräcka.

Lättabsorberat, UVA- och UVB-skydd, väldoftande
Dyrt. Gillar man doftfritt är detta inte rätt val
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water SPF 30

Mjukgörande sprayformula som känns härlig på huden.

De senaste åren har de genomskinliga solsprayerna dundrat in på marknaden och de är här för att stanna. En av de härligaste solskyddssprayerna är Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water med ett SPF-skydd på 30. Efter att flaskan har skakats så sprayas innehållet på och masseras sedan in. Eftersom detta är en genomskinlig produkt så är det bra om man är extra noggrann då det är svårt att se om man råkar missa något område. Glöm inte att vara riktigt generös vid appliceringen!

Sprayen, som innehåller bland annat hyaluronsyra och thermalskt källvatten, känns som en återfuktande blandning av vatten och olja. Kladdet är minimalt och efter applicering känns huden härligt fuktmättad.

Den största nackdelen med Vichy Idéal Soleil Solar Protective Water är förpackningen, som trots att den är snygg, inte är fullt ut praktiskt. Att hålla flaskan upp och ned går inte, då ingen produkt kommer att nå röret som leder till munstycket. Det hade helt klart varit en fördel om flaskan hade kunnat hållas åt vilket håll som helst, då det hade inneburit färre akrobatikliknande övningar vid applicering. Men bortsett från förpackningen är detta ett riktigt härligt solskydd att använda.

Mjukgörande, UVA- och UVB-skydd
Lite bökig förpackning, svår att dosera
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

7. Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30

Solskyddande spray med vattenliknande konsistens

Vi ser fler och fler vattenliknande solskyddsprodukter, Garnier Ambre Solaire UV Water är en sådan. Till skillnad från tjocka solkrämer så brukar solskyddsvatten upplevas som smidigare och enklare att använda.

Garnier Ambre Solaire UV Water har en så kallad tvåfas-formula. Detta innebär att det är två komponenter (olja och vatten) som ska skakas ihop. Det är oljan som innehåller solskyddet, och det är därför viktigt att man verkligen skakar om flaskan ordentligt innan man sprayar kroppen med produkten.

Enligt bruksanvisningen, räcker det med att spraya och sedan låta produkten torka. Du ska med andra ord inte behöva använda händerna alls, även om man ofta gör det ändå på ren instinkt. Här ska man notera, att det faktiskt krävs två omgångar med sprayet, för att uppnå det utlovade skyddet. Mängden produkt spelar alltid roll när man applicerar solskydd, oavsett om den är i kräm eller vattenform.

Det enda egentliga minuset, förutom en något skarp lukt, är flaskan och spraylocket. Flaskan har en ofattbart greppovänlig form – och sprayfunktionen får man kämpa för att få igång. Efter ett par användningar fungerar den visserligen bättre, men fortfarande långt ifrån bra.

Sprayen torkar snabbt och lämnar huden härligt mjuk och återfuktad. Hade det inte varit för flaskans bristfälliga design och den starka lukten, hade denna solskyddsspray kunnat få full pott i betyg.

Torkar snabbt, återfuktande, uppfriskande formula
Bökig förpackning, stark lukt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50

Högt skydd för solkänslig hud

Lider man av allergier orsakade av solen, exempelvis soleksem, så kan denna solkräm från Eucerin vara en riktig räddare i nöden. Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel Face & Body SPF 50 är nämligen särskilt framtagen för personer med solallergier.

Namnet till trots, så är konsistensen på denna solkräm mycket mer av en kräm än gelé. Vid applicering är dock upplevelsen ändå att denna produkt sjunker in snabbare än vad en klassisk kräm oftast gör. Dock inte lika smidigt som en gelé. Solkrämen är oparfymerad, men knappast doftfri då lukten direkt påminner en om barndomens lata sommarlovsdagar på en vindpinad strand någonstans i Sverige. Den upplevs inte det minsta irriterande på huden och testade väl även hos personer med solkänslig och eksembesvärad hud. Krämen känns inte kladdig efter applicering, utan bara insmord på ett trevligt sätt.

Ytterförpackningen till Eucerin Sun Sensitivity Cream Gel bjuder dessutom på ovanligt tydliga doseringsanvisningar. Här anges i exakt hur mycket kräm som behövs till ansikte respektive kropp, vilket bjuder på en och annan aha-upplevelse. Kort och gott: snåla inte på skyddet.

I och med att prisbilden på Eucerins produkter är något lägre än många andra märken, är detta ett relativt billigt solskydd och passar utmärkt att skicka med barnen till förskolan. 

UVA- och UVB-skydd. Fungerar även för hud som lätt får soleksem
Förhoppningar på en något mer gel-baserad konsistens baserat på namnet.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

9. Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body SPF 30

Dyr anti-ageing solkräm för kroppen som absorberas snabbt

Tyvärr är det ofta så, att man får vad man betalar för. För Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body betalar man en hel del, men får i utbyte en solskyddskräm för kroppen som är riktigt bra.

Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream for body känns som silke på kroppen när man smörjer sig med den. Detta är något inte många solkrämer lyckas med. Här finns ingen antydan till kladd eller klibb, den absorberas lika snabbt som en bra body lotion.

Doften är förvånande stark och lukten av alkohol är väldigt framträdande. Så pass tydligt luktar den av alkohol, att man drar sig för att smörja in sig med den för nära inpå lämning av barnen. Som tur är försvinner den starka alkohollukten rätt raskt.

Det här är en vattenresistent solkräm, men det är ändå viktigt att smörja in sig på nytt efter bad eller om man har svettats ymnigt. Och här kommer kruxet när en solkräm kostar så mycket som Sensai Silky Bronze Cellular Protective Cream gör – det är lätt att snåla. Tyvärr är det så med solkrämer, att om man snålar så uppnår man inte den skyddsgrad som förpackningen utlovar.

Känner man däremot att man har ekonomin att smörja sig med ett ordentligt lager av denna solkräm och fylla på vid behov, då är det en fantastisk produkt att unna sig. Men om plånboken protesterar, så finns det andra bra solskydd för blott en viskning av priset.

Silkig finish, fantastisk formula, lämnar inga vita fläckar, anti-ageing
Luktar starkt av alkohol, väldigt dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

10. Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50

Ett lätt solskydd som inte tummar på solskyddsfaktorn

Det är lätt att säga att man bör använda solskydd i ansiktet varje dag, men i praktiken blir det sällan så. Ofta upplever man det som bökigt med en kladdig och tung kräm i ansiktet. Då kan man istället testa Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50.

Detta är en fjäderlätt solkräm som absorberas på ett kick av huden. Produktnamnet får en att tro att detta är en gelé, men det är snarare än hybrid mellan gel och kräm. Ögonen ska undvikas enligt förpackningen, och med tanke på hur starkt den luktar av alkohol är detta föga förvånande. Man blir faktiskt lite förvånad över hur tydlig doften av alkohol är, men det visar sig också vara den näst största ingrediensen vid en titt på innehållsförteckningen.

Med Kiehl’s Ultra Light Daily UV Defense Aqua Gel SPF 50 slipper man helt känslan av kladd i ansiktet och den lämnar ingen hinna efter sig. Det känns nästan som vilken hudvårdsprodukt som helst, och man ska applicera den då man är klar med sin övriga hudvårdsrutin. Låter man den vila lite efter applicering (det räcker med några minuter), har det fungerat utmärkt att bära denna under sminket.

Om man inte tycker det är obehagligt med den mycket påtagliga lukten av alkohol, är detta ett bra solskydd för ansiktet. Att den dessutom har SPF 50 är ett stort plus i kanten. Men sett till priset, hade man önskat en formula som inte luktade full så mycket.

Absorberas snabbt, lätt formula, högt skydd
Luktar starkt av alkohol
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. SkinCity Essentials Sun Protection SPF50 Stick

Solskydd för ansiktet i praktiskt stift

Alla vet att man ska fylla på solskyddet under dagen, men det är i ärlighetens namn inte helt praktiskt att bära omkring på en flaska solkräm hela dagen som riskerar att läcka i väskan. SkinCity Essentials Sun Protection SPF50 Stick löser detta lilla vardagsproblem åt dig.

Det här solstiftet, som främst är avsett för ansiktet, kommer i en pastellgul förpackning. Stiftet är transparent och skruvas upp likt ett limstift, men konsistensen är inte i närheten av lika kladdig som hos ett lim. Detta är ett fast stift som lämnar en lite svalkande och behaglig känsla på huden. Produkten syns i stort sett inte alls, möjligen ett diskret blänk precis i samband med applicering men inte mer än så. När man applicerat solskyddet, får man hjälpa till med fingrarna att fördela ut det – lätt som en plätt.

Något ovanligt, är hur pass parfymerat detta solskydd är. Man kan nästan känna smaken av parfym i munnen då man andas in. Det är visserligen en god doft, men i starkaste laget, särskilt om man är känslig för dofter.

Samtidigt som det absolut går att applicera detta stift som påfyllnad under dagen, ska man vara medveten om att eventuellt smink i ansiktet kommer ta stryk. Bäst av allt fungerar den som del av morgonrutinen, samt om man har sparsamt med smink under dagen – eller i alla fall är beredd på att bättra på sminket samtidigt som man bättrar på skyddet.

Det här är en praktisk solskyddslösning för handväskan, då den är busenkel att applicera på språng. Men är du doftkänslig ska du inte satsa dina slantar på denna.

Smidig, enkel att bära med sig, skön formula
Knepig ovanpå smink, stark doft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

12. Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25

Solkräm anpassad för ansiktet och för känslig hy, innehåller bra solskydd

Lyxhudvårdsmärket Dermalogica har även solksydd. Krämen innehåller endast fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Just denna variant är lätt färgad dagkräm och ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt och ger inga finnar eller problem vilket annars kan vara ett problem med solskydd för ansiktet. Doften är lätt pudrig, men innehåller inga articifiella dofter eller färgämnen.

Passar känslig hy, anpassad för ansiktet, UVA & UVB-skydd
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30

En lättanvänd solkräm som passar den doftkänsliga

Sterisol är ett märke som kan vara svårt att få tag på, men springer man på det i butik är det värt att lägga vantarna på deras solskydd.

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30 är en nonsensfri solkräm som kommer i en rejäl tub om 200 ml. Krämen är parfymfri, och precis vid applicering upplevde några av testpersonerna att den hade en något märklig lukt. Den försvinner dock direkt när produkten absorberats.

Krämen sjunker snabbt in i huden och känns samtidigt återfuktande. Extra plus för att texten på baksidan av tuben enkelt förklarar hur mycket som ska appliceras – ”en handfull” – för att maximalt skydd ska uppnås. Ofta står mängd angivet i milliliter, men ärligt talat sitter de flesta inte med ett matskedsmått på stranden för att dosera rätt. Då är ”en handfull” en mycket mer användbar appliceringsanvisning.

Sterisol Sweden Sun Lotion SPF 30 är både Svanenmärkt och ska fungera bra för allergiker. De testpersoner som har problem med eksem och allergier, har inte reagerat negativt på denna kräm.
Det är synd att denna inte finns mer tillgänglig att köpa för vanliga konsumenter, men om din arbetsgivare tillhandahåller denna på jobbet – se till att bunkra.

Parfymfri, absorberas snabbt, rejäl flaska
Väldigt svår att få tag på som konsument
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. Coola Unscented Sunscreen Body Spray SPF 30

: Praktiskt solskydd i sprayform som är lätt att applicera

I denna rejält tilltagna flaska kommer ett bredspektrumsolskydd (UVA A + UVA B) som sprayas på kroppen. Denna mist är tunn och känns svalkande, samtidigt som den absorberas relativt snabbt. Den känns också härligt återfuktande, vilket till stor del beror på de vårdande oljor som sprayen innehåller. På grund av oljorna behöver man hjälpa sprayen in i huden genom att massera in den likt en vanlig solkräm, men med betydligt mindre kladd.

Samtidigt som flera testpersoner upplevde att sprayen från Coola var skönt svalkande, var upplevelsen för testare med eksem tvärtom. På den ömtåliga huden sved denna spf-spray så pass mycket att den inte gick att använda. Att den sved beror sannolikt på den höga alkoholhalten i produkten. Alcohol denat är en ingrediens som ofta används för att en produkt ska absorberas eller torka snabbare, men den verkar även uttorkande på huden och har man en känslig hud är det inte en dum idé att se sig om efter alternativ utan denna typ av alkohol. I Coola Unscented Sunscreen Spray är alcohol denat den först listade ingrediensen.

Coolas solskyddsspray innehåller 70 procent certifierade ekologiska ingredienser. Dessutom är Coolas produkter framtagna för att vara snälla mot korallrev, vilket är en fördel.

För en hud som inte är känslig, är detta ett praktiskt och lättanvänt solskydd.

Lätt att applicera, UVA- och UVB-skydd
Alldeles för hög halt alcohol denat och svider på skadad hud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

15. Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30

Vattenfast solkräm förpackad i en behändig flaska, innehåller UVA & UVB-skydd

Hawaiian Tropic är en riktig klassiker som vi tycker levererar ett bra skydd i solen. Doften är god av kokos och tropik, men en känslig näsa kanske har svårt för det. Doften försvinner dock efter bara någon minut. Tar som de flesta solkrämer en stund att sjunka in i huden och du bör smörja in dig 20 innan du lägger dig i solen. Solkrämen är vattenfast och klarar både bad och ett svettigt träningspass.

Behändig flaska, vattenfast, UVA & UVB-skydd
Ej parfymfri
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

16. Vichy Capital Soleil Spf 20

Snyggt förpackad solkräm som har en skön konsistens och snabbt går in i huden

Vichys solskydd har konsistensen av en gel som är lätt att applicera och går in i huden snabbt. Den är mycket behaglig och lättsmord på kroppen. Det upplevda solskyddet är helt ok, men testet har flera som känns bättre. Glöm inte bort att bättra på efter någon timme då gelformulan är svårare att stryka på i ett tjockare lager. Du kan däremot applicera flera tunnare lager för en bättre effekt.

Skön formula, UVA & UVB-skydd, snygg och praktisk flaska
Skyddet måste byggas upp i lager
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

17. Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk SPF 30

En mjölkig solkräm för den som tänker på haven

Att plaster i haven är ett stort miljöhot, är alla medvetna om. Och när vi väl börjar se oss omkring, är det lätt att inse hur otroligt många förpackningar runt oss som är gjorda just i plast. Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk med solskyddsfaktor 30 är i stort samma produkt som Garnier tidigare haft ute i handeln. Skillnaden är att förpackningen nu är gjort i återvunnen plast, som enligt Garnier, till 94 procent består av material som är nedbrytbart.

Detta är en solkräm som går under benämningen mjölk. Detta innebär att en produkt ofta har en något lösare konsistens som brukar absorberas av huden lite snabbare än riktigt rika och tjocka krämer. Detta är en bra beskrivning av Garnier Ambre Solaire Ocean Conservancy Protecting Milk. Den är dock inte alltför rinnig, utan har fortfarande en tendens till fasthet, vilket gör det mindre blaskigt att applicera än om produkten är alltför lös.

Doften är till en början rätt skarp, och vuxna med hud som drar åt det atopiska hållet tycker att den svider något vid applicering. Detta kan vara bra att hålla i minnet om du tänkt använda samma solskydd för hela familjen, känsligare hud kanske inte kommer komma helt överens med den.

Solkrämen absorberas snabbt och lämnar inte en särskilt kladdig hinna efter sig, och fungerar därför utmärkt att ha med sig till beachen för upptoppning under dagens soliga gång.

En förpackning med miljötänk, konsistens som underlättar applicering
Ganska skarp doft, svider på atopisk hud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

18. Biotherm Waterlover Sun Milk SPF 30

En mjölkig solkräm för den som gillar klassiska dofter

Biotherm Waterlover Sun Milk är, som namnet skvallrar om, en produkt med mjölkigare konsistens. Den är med andra ord mer flytande än vad en tjockare kräm är. Men den är samtidigt mer fast än vad man vanligtvis förväntar sig av en mjölkig produkt.
Vid applicering tar det förvånande nog ganska lång tid för denna produkt att absorberas. Eftersom den är lite lättare än andra solskydd, hade man hoppats på att huden skulle suga upp produkten snabbt. I stället känner man krämen på huden ganska länge.

Den stora säljpunkten med Biotherm Waterlover är att det ska vara en produkt som är ekovänlig och inte skada haven. Detta är inget vi kan testa, och får helt enkelt lita på marknadsföringen. Däremot upplever testpanelen att den är väl starkt doftsatt. Om man smörjer denna i ansiktet, svider det faktiskt i ögonen från parfymen. Och medan detta inte på något sätt är en produkt som marknadsförs för användning på barn, så är det ofta praktiskt att kunna ha en produkt i strandväskan istället för två. På grund av den starka doftsättningen, är det här ingen kräm som man skulle vilja ha som back-up till känslig barnhud.

Pumpflaskan är onekligen praktisk, faktiskt till och med snygg. Men eftersom prisläget är relativt högt och parfymeringen så stark, finns det många andra solskydd som känns mer användbara.

Bra konsistens, praktisk flaska
För starkt parfymerad, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

19. Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray SPF 30

Ett solskydd för den som föredrar att spraya

Det är inte utan att man blir lite förvånad när en produkt från Piz Buin inte luktar kokos. På något sätt har nämligen detta märke blivit synonymt med en doft av sommarlov och kokos. Men Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray SPF 30 har en relativt neutral men dock parfymerad doft.

Ibland går fördelar och nackdelar hand i hand, vilket är fallet för denna solspray. Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray har en lätt och tunn konsistens, vilket gör den enkel att spraya och applicera. Samtidigt innebär det att det är lite svårt att använda sig av den mängd som faktiskt krävs för att att skyddet i en SPF ska bli fullgott. Är man medveten om det, ser till att fylla på regelbundet på huden och smörjer noga, går det dock att kompensera något.

Förpackningen drar åt det något plattare hållet, vilket gör denna flaska praktisk att packa ned i sidofacket av ryggsäcken på väg mot stranden. Där håller man den extra tillgänglig, vilket är bra med tanke på att påfyllning behövs regelbundet.
Piz Buin Moisturising Ultra Light Sun Spray SPF 30 är ett solskydd som är lätt att använda, lätt att bära med sig och lätt att spraya. Den rinniga konsistensen är på det stora hela bra, men se till att använda tillräckligt mycket vid applicering.

Praktiskt flaska, absorberas snabbt
Svårt att dosera rätt mängd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3 1

20. Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Face Protection Mist SPF 50

Silkeslen solmist med en illasmakade nackdel

Det är praktiskt med en solspray för ansiktet och på pappret ser Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced Hydrating Face Protection Mist SPF 50 ut att vara en perfekt parhäst i kampen mot strålning.

Enligt förpackningen ska denna solmist för ansiktet ge fukt i 24 timmar, inte vara flottig, fungera som en fixering för smink. Att den dessutom inte innehåller parabener, tilltalar naturligtvis personer som undviker detta konserveringsmedel.

Och det är ett mycket smidigt solskydd att använda i ansiktet – misten är fin och fördelar sig jämnt i ansiktet. När produkten landar på huden, känns den silkig snarare än kladdig, vilket är trevligt när man smörjer ansiktet. Doften påminner om soliga stränder och vågskvalp – den luktar helt enkelt sommar och solskydd. Problemet är smaken.

Smaken, undrar du kanske nu? Man ska ju inte äta ett solkskydd. Nej, det ska man sannerligen inte. Men när man sprayar ansiktet spelar det just ingen roll hur intensivt man håller andan, sprayet letar sig ändå in i munnen. Flera olika tekniker testades, för att se om detta gick att undvika – men hur den än applicerades, smakade munnen strax av parfym och alkohol. En inte särskilt angenäm smak alls faktiskt.

Det är klart att detta går att undvika om man sprayar produkten i handen innan applicering, men då förlorar faktiskt ett solspray halva sitt syfte. Visst, det skyddar, men när man ändå måste spraya den i handen – ja då kan man lika gärna använda en klassisk kräm.

Ytterligare ett minus är att denna solmist upplevs som rysligt kall, då den sprayas rakt i ansiktet. Man flämtar nästan till, och med den plötsliga flämtningen smiter ännu lite till spray in i munnen. Det är som en ond solskyddscirkel.

Fin mist, fördelas jämnt, silkeslen känsla
Stark doft som oundvikligen letar sig in i munnen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

21. ACO Face Sun Cream Spf 25

Solkräm särskilt anpassad för ansiktet, klarar vatten och fukt bra

Detta solskydd för ansiktet från ACO klarar vatten och fukt bra. Tyvärr ger krämen en blank och riktigt klibbig yta, en känsla som inte försvinner och som upplevs som extra obehaglig i ansiktet. Det drar ner betyget avsevärt, eftersom våra testpersoner helt enkelt ogärna använde den igen.

Sand och hår klibbar fast i ansiktet där krämen applicerats. Om krämen används på kroppen är upplevelsen av klibb inte lika ansträngande, men att använda den i ansiktet, på ögonlock eller under smink - det vill man helt enkelt gärna undvika.

Vattenresistent
Mycket klibbig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 1.5 1

22. La Roche-Posay Spray Spf 20

Stilrent förpackad solkräm som sprayas på kroppen och är lätt att smörja in

Ett vattenfast solskydd i sparyform som vi tyvärr upplever som undermåligt. Sprayen innehåller både UVA- och UVB-skydd, men kanske har den lätta sprayformulan med saken att göra. Man behöver spreja flera gånger och låta sjunka in i huden mellan gångerna. Upprepa efter bad. Vårt råd är dock att inte falla för den snygga och stilrena förpackningen. Vi upplevde att exempelvis Piz buin med endast 6 spf skyddar bättre.

Snygg flaska, lätt att smörja in
Ger inte fullgott skydd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

1.5 av 5

Utgångna produkter

0 5 3.5 1

Vichy Capital Soleil Spf 30

Fuktgivande solkräm med högt solskydd, innehåller varken parfym eller parabener

Vichy Capital Soleil Spf 30

Denna solskyddskräm har både UVA och UVB-skydd. Krämen ger ett bra solskydd, men lämnar en klibbig yta vilket blir lite besvärande om du ska ta på dig kläder eller ligga på en sandig strand. Den blev inte en favorit bland testkandidaterna, men ett plus är att den ger fukt om du har torrare hud. Behöver du både fuktlotion och solskydd kan detta vara ett bra alternativ. Tuben är rejält stor, alltså ingenting för handväskan.

UVA & UVB-skydd, fuktgivande, parfymfri, parabenfri
Klibbig

Vanliga frågor om solkräm

Vilken solkräm är bäst?

I vårt test av solkrämer, har vi smörjt oss med sammanlagt 14 olika produkter. Vi utser EVY Sunscreen Mousse som finns med SPF 30 och SPF 50 till bäst i test. Detta är ett solskydd i mousseform, och den är lekande lätt att applicera och skyddar riktigt bra. Efter applicering absorberas detta solmousse på ett kick och lämnar efter sig en mjuk och len känsla.

Hur fungerar solskydd?

Solkräm innehåller ett filter som filtrerar bort UV-strålningen mot huden. Man pratar ofta om fysikaliska och kemiska filter. Enligt Läkemedelsverket, består fysikaliska filter av små partiklar som hjälper till att filtrera bort UV-strålningen. I kemiska filter absorberar molekylerna UV-strålningen och omvandlar den till oskadlig strålning genom en kemisk reaktion. Olika filter skyddar olika bra mot UVA- och UVB-strålning, och det kan ofta behövas en kombination för att uppnå fullgott skydd.

Hur mycket solkräm behöver man?

Du ska smörja in dig rikligt med solkräm. Det allra vanligaste misstaget då det kommer till användningen av solkräm, är att man använder för lite produkt. För en vuxen person, ska ungefär 35 gram solskydd användas, vilket motsvarar cirka 6 teskedar. Använder man mindre mängd, minskar faktiskt skyddet. Läser man det finstilta på förpackningen, finns ofta en doseringsrekommendation på flaskan.

Hur ofta ska man smörja in sig med solkräm?

Börja med att smörja in dig innan du går ut. Sedan är det viktigt att minnas att bad och ivrig torkning med handdukar, innebär att solkrämen successivt försvinner från din hud. Det är därför viktigt att smörja in sig igen, särskilt om man badar mycket. Sikta på att smörja in dig varannan timme, för att vara säker på att skyddet håller.

Vad betyder siffran på solkrämen?

Siffran på solkrämens förpackning visar vilken SPF krämen har. SPF står för Sun Protection Factor, vilket på svenska betyder solskyddsfaktor. Enligt EU-kommissionens solskyddsrekommendation ska lägsta SPF vara 6. SPF mellan 6-10, räknas som lågt skydd. Mellanhögt skydd ger SPF 15-25. SPF 30-50 ger högt skydd, medan allt över 50 ger ett mycket högt skydd. SPF 15 släpper igenom 1/15 av solens skadliga strålar, med SPF 30 släpper igenom 1/30 av dem. Procentuellt innebär detta är SPF 15 ger ett skydd på 93.3% medan SPF 30 ger ett skydd på 96.6%.

Får man D-vitaminbrist av att använda solskydd?

Det finns ingen forskning som visar att användning av solskydd skulle leda till D-vitaminbrist. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten räcker det med sol i ungefär 15 minuter mitt på dagen under sommaren, för att D-vitamin ska bildas. Med andra ord har kroppen lätt för att bilda D-vitamin då den utsätts för UV-strålning. WHO, Världshälsoorganisationen, avråder människor från att sola, då det är den mest bidragande orsaken till hudcancer. Lider man av D-vitaminbrist rekommenderar WHO kosttillskott istället för att sola. 

Hur får man bort solkrämsfläckar från kläderna?

Fläckar av solkräm på kläderna är ett gissel. Inte nog med att de är feta, de blir ofta missfärgade och tar sig an en gulaktigt och trist ton. Testa att lägg det fläckade plaggen i varmt vatten och droppa i lite ofärgat diskmedel. Detta kan i bästa fall lösa upp fläcken något, innan det är dags att tvätta. Var noga med att skölja ur allt diskmedel innan du lägger kläderna i tvättmaskinen.

Hur länge håller en öppnad solkräm?

En solkräm håller som bäst i ett mörkt och svalt rum. I verkligheten får dessa flaskor följa med till stranden och ligger ofta både varmt och ljust under härliga sommardagar. När de utsätts för värme, påverkas stabiliteten i solkrämen och det är därför viktigt att hålla koll på konsistens, lukt och utseende på din kräm. Börjar den bli kornig, ändrar färg eller luktar konstigt, då är det dags att byta. Det är också en bra idé att köpa ny solkräm, även om det finns en slatt kvar i förra sommarens tuber.