Bästa mobila bredbandet 2016
Vilket mobila bredband är bäst i test i jämförelser mellan bredbandsleverantörer som Telia, Tre, Telenor, Hallon, Net1 och Tele2? Det går inte att ge ett specifikt besked på den frågan. Istället är täckningen och hastigheten för 3G och 4G där just du rör dig är den viktigaste parametern.

Innan du köper mobilt bredband bör du alltså själv testa att jämföra utbyggd täckning hos de olika operatörerna i det område som är intressant för just dig. Det gör du enklast med operatörernas täckningskartor som finns nedan och mer detaljerat på deras hemsidor.

Vissa av operatörerna ger olika typer av garantier. Exempelvis har Telenor täckningsgaranti vilket innebär att om det mobila bredbandet inte fungerar där du bor så kan du lämna tillbaka det helt kostnadsfritt 14 dagar från köptillfället. Comviq och Tele2 har Nöjd-Kund-Garanti som fungerar på motsvarande sätt. Detta är ett utmärkt och riskfritt sätt att testa sig fram till vilken operatör som fungerar bäst för dig.

I jämförelsen listar vi för- och nackdelar med de olika operatörerna. Exempelvis är vissa operatörer billiga, men ofta på bekostnad av försämrad kundservice. Andra operatörer lever på sitt stora varumärke utan att leverera de fördelar som kan motivera det högre priset. Ibland har operatörerna kampanjpriser, man kan då spara tusenlappar på längre sikt.

Många i Sverige skulle faktiskt klara sig bäst med att bara använda mobilt bredband till sin bärbara dator. Då får man också friheten med billigt trådlöst internet och snabbt mobilt 3G och 4G överallt. Det funkar med både billiga kontantkort och abonnemang. Idag har 1,3 miljoner svenskar köpt mobilt bredband enligt PTS (Post och Telestyrelsen). Testa du också!

Täckningskartor
Jämför täckningen i de områden som är intressanta för dig. Alla operatörerna har god täckning i större städer och tätorter, exempelvis täcker Telenor hela 98 % av Sveriges befolkade yta. Det är på landsbygden som skillnaderna blir uppenbar. Net 1 täcker 95 % av Sveriges totala yta med Turbo 3G (även fast stora delar är obefolkade), övriga operatörer bara når 50% av den totala ytan. Net 1 når dock bara upp till en hastighet av 9,3 Mbit/sek då de använder den äldre NMT450-frekvensen. Det är långt under övriga operatörer som klarar upp till 80 Mbit/sek genom 4G-tekniken. Därför behöver inte rikstäckande mottagning vara bäst för just dig, däremot kan det vara intressant för personer med fjällstugor, husbilar eller segelbåtar.

Sök på din ort i täckningskartor här: Telenor  -  Tre  -  Tele2  -  Telia  -  Net1  -  Hallon


Täckningskartorna tar inte så bra hänsyn till topografi och skog som kan försvåra mottagningen. Antennen ska alltid placeras så högt upp som möjligt. Om du kommer att använda det mobila bredbandet regelbundet på samma plats, exempelvis i sommarstugan, rekommenderar vi att man installerar en fast antenn utomhus, det kan förbättra mottagningen markant.

Täckningskarta

Operatörerna har ofta gemensamma nät
Telia och Tele2 har ett gemensamt Turbo 3G-nät som byggs av deras gemensamma infrastrukturbolag Svenska UMTS-Nät AB, det innebär att de har samma 3G-täckning. Tele2 bygger dock ett 4G-nät tillsammans med Telenor, vilket innebär samma täckning i 4G-nätet. Halebop är helägt av Telia och delar därför samma 3G-nät. 3 och Telenor delar 3G-nät på landsbygden genom deras gemensamma bolag 3GIS, de har dock egna 3G-nät i storstäderna. Net 1 har ett eget 3G-nät på den äldre NMT450-frekvensen vilket gör att hastigheten är betydligt lägre än hos övriga operatörer.

Mobilt bredband - Kontantkort

Kontantkort för mobilt bredband fungerar precis som kontantkort för mobilen. Man laddar det enkelt på internetbanken eller köper värdebevis hos t.ex. Pressbyrån eller bensinmackar. Ett gratis litet USB modem ingår i de flesta startpaket och det är ingen bindningstid på kontantkorten. Jämför bredband nedan, startavgift tillkommer men utnyttja kampanjpriserna för bästa erbjudande.



Hallon Mobilt Bredband
Hallon
- 30 dagar: 89 kr (5 GB data)
- 30 dagar: 149 kr (20 GB data)


Omdöme
+ Alltid 30 dagar surf, Mycket data ingår
– Begränsad täckning i Norrland


Bästa pris hos: Hallon.se



3 Mobilt Bredband kontant

- 1 dag: 29 kr (1 GB data)
- 7 dagar: 99 kr (5 GB data)
- 30 dagar: 299 kr (30 GB data)

Omdöme
+ Höga hastigheter, 64 Mbit/s
– Ganska dyrt startpaket


Bästa pris hos: Tre.se



Comviq Surf kontant
- 30 dagar: 50 kr (max 1 GB data)
- 30 dagar: 100 kr (max 3 GB data)
- 30 dagar: 200 kr (max 10 GB data)

Omdöme
+ Täckningsgaranti, Låga priser
– Något begränsade öppentider för kundservice


Bästa pris hos: Comviq.se



Telia kontant
- 1 dag:  39 kr (max 1 GB data)
- 7 dagar: 99 kr (max 3 GB data)
- 6 månader 299 kr (max 5 GB data)

Omdöme
+ Stor operatör
– Lite datatrafik ingår, Mycket dyrt startpaket

Bästa pris hos: Telia.se



Mobilt bredband - Abonnemang

Abonnemang för mobilt bredband är bästa alternativet om du surfar mycket eller planerar att säga upp ditt fasta bredband. Det kostar olika mycket beroende på hastighet och den datamängd du behöver per månad. Ett gratis USB-modem för trådlöst internet ingår hos vissa bredbandsleverantörer. Hastigheter upp till 80 Mbit/s gör det snabbare än många fasta bredband. Jämför priser och utnyttja kampanjer för bästa pris.



Hallon Mobilt Bredband
Hallon
är en ny och enkel mobiloperatör som kör på 3:s nät. All försäljning sker online.
3G (32 Mbit/s): Från 89 kr/mån
3G med 20GB surf: 149 kr/mån
Omdöme
+ Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid, ingen faktura
– Enbart 3G-hastighet


Bästa pris hos: Hallon.se



Tre Abonnemang har supersnabbt bredband och ofta bra kampanjerbjudanden.
3G (32 Mbit/s): Från 119 kr/mån
4G (64 Mbit/s):
Från 99 kr/mån
Omdöme
+ Höga hastigheter, Fri aktivering
– Ganska hög faktureringsavgift

Bästa pris hos: Tre.se



Telenor Abonnemang snabbt internet, 14 dagars öppet köp. Bra för storsurfaren.
4G-mini (20 Mbit/s): Från 199 kr/mån
4G (40 Mbit/s): 399 kr/mån
Omdöme
+ Täckningsgaranti
– Oflexibel bindningstid


Bästa pris hos: Telenor.se



Tele2 Abonnemang har ett av världens snabbaste 4G-nät och är kända för att pressa priserna.
4G (3 GB data): 119 kr/mån
4G (60 GB data): 699 kr/mån
Omdöme
+ Låga priser, Supersnabbt nät
– Relativt dyra modem


Bästa pris hos: Tele2.se


Telia Abonnemang
har 4300 supersnabba surfzoner utbyggt nät för  4G - upp till 100Mbit/s.
4G (3 GB data): 99 kr/mån
4G (40 GB data): 399 kr/mån
Omdöme
+ Många surfzoner i storstäderna
– Lite data ingår och det är dyrt att köpa extra


Bästa pris hos: Telia.se