Febertermometer Bast i test

Febertermometer: 6 produkter i test

Senast Uppdaterad November 2016

En febertermometer är ett mycket praktiskt hjälpmedel för att mäta febernivån, i synnerhet hos barn som ofta inte har samma förmåga att kommunicera hur de mår när de är sjuka. Det finns ett brett utbud av febertermometrar och de kan ha många olika egenskaper. Själva mätförfarandet kan skilja sig mellan att mäta i örat, munnen, på pannan, i armhålan eller i rumpan. Vi har i vårt test av termometrar utgått ifrån ett användarperspektiv och fokuserat på hur termometern upplevs. Utöver hur tillförlitligt resultatet är har vi också utgått ifrån hur snabb termometern är samt bedömt vilka andra funktioner och egenskaper den har. Något vi tittat lite extra på är om termometrar har knappar eller andra detaljer av gummi. Detta eftersom att gummi tål avspritning dåligt och med tiden torkar och spricker upp. Att sprita av en febertermometer är antagligen vanligare förekommande inom vården än i privata hem men det är likväl en hygienaspekt som den sjuksköterska som genomfört detta test anser är värt att titta på.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av febertermometrar har vi låtit en legitimerad sjuksköterska använda termometrarna, både i sitt arbete och i sin egen vardag som småbarnsförälder. För att anse termometrarna pålitliga har vi använt dem på anvisat sätt och jämfört resultaten sinsemellan. Alla visade på samma febergrad inom en felmarginal på +/- 0,3 grader, utom en termometer som lade sig 1,5°C lägre. Utöver själva mätresultatet har vi även granskat följande:

Funktioner: Har termometern automatisk avstängning, finns batteriindikator och kan tidigare mätningar sparas?

Användning: Hur mäter man med termometern, hur känns knapparna och kan ljudet stängas av så att sovande barn in väcks av signalen?

Hygien: Finns det engångsskydd för termometern, kan den spritas av eller på annat sätt rengöras?

Utöver detta har vi även ställt termometerns design och funktioner mot dess pris, och därefter utsett testets vinnare.

Braun NTF 3000

Termometer med tydlig display som är enkel att mäta med och har ett ljudlöst läge

Typ: Panntermometer Prisklass: Mellan Batteri: AA-batterier Minnesfunktion: Nej Avstängningsbart ljud: Ja.
BÄST I TEST 2016

Braun NTF3000 är en så kallad "no touch"-termometer, som mäter temperaturen genom att linsen riktas mot pannan. Metoden kan låta osäker men våra mätresultat blev lika tillförlitliga som med andra sorters termometrar. Braun NTF3000 känns gedigen och har knappar som är enkla att hitta även i ett mörkt rum. Mätknappen är gummiklädd - vilket ger bra grepp men känns något mindre hygieniskt än en knapp i plast. Den är dock mycket tydlig i sin tryckrespons. Medföljande instruktion för var på pannan man ska mäta är lättbegriplig. Braun NTF3000 har en ljus display, vilket gör mätning nattetid möjligt, och en färgindikator vid förhöjd temperatur och vid feber. Det går att stänga av ljudet, vilket är praktiskt om man vill ta tempen på ett barn som sover. Nackdelen med en panntermometer är att det är svårt att mäta ett rörligt barn, men fördelarna överväger. Braun NTF3000 är lätt att använda och blir vårt val av bäst i test.

 • +
  Enkel att mäta med, kan ställas på ljudlöst, tydlig display
 • Svårt att mäta ett barn som rör på sig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Tommee Tippee Digital Febertermometer

Ger ett tydligt mätresultat och har en stor tydlig knapp och smal mätspets

Typ: Örontermometer Prisklass: Mellan Batteri: Liteum CR2032 Minnesfunktion: Ja, senast uppmätta värde Avstängningsbart ljud: Nej.

Tommee Tippee termometer har en liten och smal mätspets som gör den optimal att använda i örat även på små barn och bebisar. Med termometern medföljer hygienskydd och ring som användas för att föra på skydden på termometern. Tyvärr ingår ingen förvaring för dessa skydd, vilket ökar risken för att de försvinner bland annat i badrums- eller medicinskåpet. Det är positivt att det finns hygienskydd, och fler kan köpas till i efterhand. Dock är de något knöliga att få av efter användning. Tommee Tippee febertermometer har en bra och bekväm storlek. Det är tydligt när man trycker på knappen, det både känns och ett tryckljud hörs. Knappen är dock gummibeklädd, vilket är ett minus om man vill kunna sprita av termometern efter användning vid magsjuka. Termometern är tydlig med sitt resultat och vi temperaturer på febernivå hörs en ljudsignal. Det går tyvärr inte att ställa in den på ljudlöst. Tommee Tippee Digital Febertermometer känns som en klassisk örontermometer som lever upp till alla våra förväntningar.

 • +
  Smal mätspets, stor och tydlig knapp, tydligt mätresultat
 • Kan ej ställas in på ljudlöst, saknar förvaring för hygienskydden
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Chicco Comfort Quick Infrared

Ger en snabb mätning och har en behändig storlek och medföljande smidig förvaringsask

Typ: Örontermometer Prisklass: Premium Batteri: CR2032 Minnesfunktion: Ja, 9 senaste värdena Avstängningsbart ljud: Nej

Chicco Comfort Quick Infrared är en digital örontermometer i ett bra format, storleken känns precis lagom och bekväm i en vuxen hand. Med termometern ingår också en förvaringsask, där finns plats för både termometern och för hygienskydden. Denna örontermometer mäter snabbt av temperaturen och vid feber signalerar den med en ljudsignal. För den glömske så visas även föregående uppmätta temperatur i termometerns display.  Ljudet går tyvärr inte att stänga av helt, en funktion man tycker att man borde kunna förvänta sig med tanke på termometerns pris. Samma gäller manualen, som inte finns översatt till svenska. Chicco Comfort Quick har av och på-knappen på ena sidan och scan-knappen på andra sidan, det finns en liten risk att man i brådrasket kan råka fel om man inte dubbelkollar först. Knapparna är åt det mindre hållet men har en tydlig känsla när man trycker på dem. Det här är en smidig, pålitlig och lättanvänd termometer som dock säljs till ett något högt pris. Instruktioner på svenska och att kunna stänga av ljudet helt hade höjt vårt omdöme av Chicco Comfort Quick Infrared.

 • +
  Snabb mätning, smidig förvaringsask, behändig storlek
 • Högt pris, går ej att ställa in på ljudlöst, saknar svensk manual
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Braun Thermoscan IRT 6020

Termometer med smidiga hygienskydd och tydlig display till ett bra pris

Typ: Örontermometer Prisklass: Budget Batteri: AA-batterier Minnesfunktion: Ja, senast uppmätta värdet Avstängningsbart ljud: Nej.

Braun har flera olika örontermometrar i sitt sortiment och de är en klassiker hemma hos många barnfamiljer. Thermoscan IRT 6020 är en termometer i budgetklassen, gillar man märket men vill ha mer funktioner rekommenderar vi istället modellnummer 6520. Den här modellen har en tydlig display med stora siffror. Hygienskydd ingår och fler kan köpas till separat. De är enkla att få på plats och det går lika lätt att ta bort dem när det är dags för byte. Mättiden är tyvärr åt det längre hållet och termometern piper vid mätning. Ljudet går ej att stänga av. Manualen finns inte översatt till svenska. Själva termometern känns ganska stor, på gränsen till klumpig, men det är lätt att hitta knappen utan att se efter. Själva knappen är dock ganska grund. Braun Thermoscan IRT 6020 gör en inte besviken men vi saknar det där lilla extra i form av ytterligare några smarta funktioner.

 • +
  Bra pris, tydlig display, smidiga hygienskydd
 • Lång mättid, ej ljudlös, saknar svensk bruksanvisning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

NUK 2in1

Är liten med en tydlig knapp och ett bra medföljande ställ

Typ: Öron- och panntermometer Prisklass: Mellan Batteri: Liteum CR2032 Minnesfunktion: Ja, 5 senaste värdena Avstängningsbart ljud: Ja.

NUK 2in1 kan mäta temperatur både i örat och på pannan. Den går även att använda för att mäta rumstemperatur. Själva termometern är liten och smidig att hålla i handen, med en bra och tydlig knapp. När man köper den ingår ett förvaringsställ som är väldigt praktiskt att ha termometern i när den inte används. Ljudet går att stänga av helt. Termometerns tipp färgas röd om temperaturen som uppmäts övergår 37,5 grader, är värdet lägre är den grön. Mättiden är dessvärre relativt lång, vilket är ett stort minus om man har barn som inte uppskattar att sitta still eller bli fasthållna. Redan efter en kort tids användning så slutade dessutom termometern att fungera och visade upp ett felmeddelande. Efter noggrann läsning i den enbart engelska manualen hittade vi att linsen måste vara helt ren för att termometern alls ska fungera. Med sådan känslighet hade det varit bra om det funnits engångsskydd för NUK 2in1, men det gjorde det tyvärr inte. Krångel av den typen är även vad som drar ned helhetsintrycket av termometern.

 • +
  Liten, bra medföljande ställ, tydlig knapp
 • Lång mättid, väldigt känslig för smuts på linsen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Chicco Easy Touch

Så liten att den går att ha med på resan eller liggandes i skötväskan

Typ: Panntermometer Prisklass: Mellan Batteri: Liteum CR2032 Minnesfunktion: Ja, 25 senaste värdena Avstängningsbart ljud: Ja.

Chicco Easy Touch är en liten termometer som man mäter feber med genom att rikta linsen mot sidan av pannan. Storleken är väldigt behändig om man vill kunna ha med sig termometern på resorna eller liggandes i skötväskan. Men att den är så väldigt minimal gör även att termometern litegrann känns som en leksak. Easy Touch har gummibeklädda sidor, vilket inte känns så hygieniskt och är känsligt för regelbunden avspritning. Mättiden är dessvärre av det längre slaget och som enda termometer i testet hände det att Chicco Easy Touch visade att mätresultat på 1,5°C lägre än övriga. Termometern har en tydlig ljudsignal vid feber och har även en funktion inbyggd att när knappen hålls intryckt så scannar den temperaturen kontinuerligt var 0,6e sekund. Knapparna är även de små och inte alltid enkla att hitta rätt med. Manualen finns inte på svenska. Chicco Easy Touch låter smidig och enkel men har efter en tids användning visat sig inte riktigt vara värd sitt pris.

 • +
  Så liten att den går att ha med på resan
 • Lång mättid, svår att hålla hygienisk, saknar svensk manual
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5