Silverschampo: 7 produkter i test

Senast Uppdaterad Feb 2017

Silverschampo är en produkt som är älskad av många! Det används för att neutralisera gula eller orangea toner i ett blont, vitt eller grått hår och för att skapa det där populära kalla resultatet. Produkten går också använda på bruna eller röda hår för att få en annan nyans, då behöver man dock vara extra uppmärksam så att inte schampot får verka för länge då det kan ge ett dassigt resultat.

Silverschampo torkar ut ditt hår något, men under de senaste åren har det utvecklats många med bra riktigt bra produkter. Det finns vissa som hävdar att det sliter och är skadligt och förr lämnade schampot ett större avtryck på håret men nu är det mycket skonsammare. Dock är det bra att avsluta med en vårdande produkt som exempelvis en vanlig inpackning. För den som vill ha en väldigt kall nyans på sitt hår finns både silverbalsam och silverinpackning att tillgå. Resultatet blir inte lika intensivt eftersom de är till för att sluta hårstrået igen och därför inte tillför lika mycket pigment men det kan helt klart vara en snygg finish.

Viktigt att komma ihåg är att silverschampo inte tar bort de gula tonerna i håret eller bleker det. Är man inte nöjd med sin färg när man går från frisören ska man gå tillbaka och få det omgjort. Detta är bara ett sätt att hålla håret snyggt mellan besöken. Silverschampo är inte heller detsamma som en färgbomb som också det har blivit mycket populärt. Färgbomben är som en slags toning med mycket mer pigment i och som ger ett mer bestående resultat.

Hur används silverschampo?

Silverschampo fungerar att använda på såväl färgat och blonderat hår som naturligt. Från början var det tänkt för personer med naturligt grått eller vitt hår för att få bort gula eller guldiga nyanser utan att behöva färga men numera är det mest frekvent använt av blonda personer. När man schamponerar håret öppnas hårstrået som gör att de violetta pigmenten i produkten kan fästa vilket ger det kalla resultatet. Med vissa silverschampon kan det vara bra att tvätta med vanligt schampo en gång innan applicering. Håret drar åt sig mer när det är torrt, krama därför ur håret ordentligt och stryk sedan på schampot snarare än att löddra upp det som ett vanligt schampo. Att torra hår drar åt sig mer pigment gör också att schampot kan slå olika på olika hår. Blekta hår är oftast torrare vilket gör att de drar åt sig pigmenten snabbare och i större utsträckning. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam om man har blonderat eller torrt hår för att undvika att färgen slår över mot violett utan istället stannar vid en härligt askblond nyans.

Hur ofta silverschampo ska användas varierar men rekommendation från frisör är 1-2 gånger i veckan och då låta den verka 3-5 minuter. Ett tips är att låta verkningstiden vara 10-15 minuter någon gång ibland för att få mycket effekt med intensivt resultat. Dock är detta väldigt individuellt beroende på hårtyp och vilken produkt som används.

Många undrar om det går att använda silverschampo i löshår. Och ja, löshår är ju egentligen bara vanligt hår om det är äkta, så naturligtvis går det att använda. Dock måste man tänka på att det kanske inte kommer reagera på samma sätt som när man använder schampot i sitt eget hår. Ett löshår är svårt att veta hur det har behandlats innan det hamnar hos en själv vilket gör att man kan få ett oväntat resultat. Var därför extra uppmärksam vid applicering för att inte riskera en oönskad effekt.

Håll utkik, vi kommer att uppdatera det här testet under mars 2017!