Läppbalsam: 15 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat April 2024

Letar du med ljus och lykta efter ett läppbalsam att bota dina torra läppar? Vi har testat ett brett urval av läppbalsam från märken som La Roche-Posay, Dr Lipp och Nuxe. För att utses till bäst i test, måste läppbalsamet kännas vårdande, återfuktande och vara lätt att applicera. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Läppbalsam

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten.

Testet av läppbalsam och cerat har pågått under flera månader och samtliga produkter har testats under årets alla årstider och vädersvängningar.

Användning: Hur är ceratet eller läppbalsamet att applicera? Är produkten skön på läpparna eller känns den obehaglig och kladdig? Hur känns den på spruckna läppar?
Resultat: Har produkten någon effekt på läpparna? Blir läpparna mindre torra och nariga? Hur ofta behöver man återapplicera produkten?
Förpackning: Är förpackningen praktisk och hygienisk? Hur ser den ut - är den snygg eller är den trist att titta på?


Fler tester för torr hud

Handkräm

Bodylotion

Fler vårdande tester

Värmeskydd

Hårinpackning

Solkräm

0 5 5 1

1. La Roche-Posay Cicaplast Lips BÄST I TEST LÄPPBALSAM

Läppbalsam som är oerhört effektivt, passar den som vill ha en reparerande produkt

Det kommer knappast som någon överraskning att La Roche-Posay Cicaplast Lips får goda betyg och omdömen när vi testar mjukgörande produkter för läpparna. Detta är en närmast ikonisk produkt, och när man använder La Roche-Posay Cicaplast Lips förstår man snabbt varför.

Liten och praktisk tub

Denna plasttub är liten nog att bära med sig även i en tight jeansficka och bjuder på provitamin B5, också känt som panthenol. Panthenol har en utmärkt förmåga att binda fukt i huden, vilket innebär att det är en bra ingrediens för torr hud eller, eller som i det här fallet: torra läppar.

Läpparna känns mjuka i timmar

Med bara en liten klick på applikatorn kommer läpparna kännas insmorda och mjuka i flera timmar. Faktiskt behöver man inte använda La Roche-Posay Cicaplast Lips mer än ett par gånger under dagen – förslagsvis på morgonen och kvällen. Det kan förstås vara skönt att bättra på efter lunch, men det känns sällan nödvändigt.

Salvan kan ibland vara lite trög att trycka fram. Detta beror oftast på att den stelnat till något för att du haft den utomhus när det är lite kallare. På samma sätt upplevs den lättare att klämma ut när den till exempel legat i byxfickan och blivit lite uppvärmd.

LaRochePosay Lips BiT

Torra och fnasiga läppar är snart ett minne blott med hjälp av denna läppsalva, och man förstår verkligen varför den blivit så populär.

Väldigt effektivt på nariga och spruckna läppar, liten och smidig förpackning, parfymfri
Kan vara lite trög i konsistensen vid kallare temperaturer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Mantle The Calm Balm BÄSTA PREMIUMVAL LÄPPBALSAM

Ett lugnande multibalm som passar på fler ställen än läpparna

Mantle är ett svenskt märke som har anammat cannabeautytrenden. Med snygga och stilrena förpackningar och modernt innehåll, blev de snabbt en succé med sociala medier som draghjälp. The Calm Balm var en av deras första produkter - ett multibalm som känns som en modern tolkning av klassikerna Elizabeth Arden 8 hour cream.

Som balsam för läpparna - och resten av huden

Precis som den ikoniska krämen, är The Calm Balm från Mantle ett balsam som fungerar till det allra mesta. Torra läppar? Check! Nagelband? Check! Nariga och kliande fläckar? Check, check, check! Som läppbalsam är det en ren fröjd att applicera.

Mantle The Calm Balm

Den hågade kanske tänker att det aldrig är hundra procent kul att applicera läppbalsam ur en burk - men The Calm Balm finns inte bara i burk, utan även i tub med applikator.

Välj mellan burk och tub

Formuleringen i tubversionen skiljer sig en liten aning från originalet i burk. I tuben finns nämligen även bivax, vilket skyddar den utsatta huden på läpparna lite extra genom att agera barriär. Perfekt på vintern.

Mantle The Calm Balm

Doften är frisk av citrus och formulan är mjuk och skön på även de mest narriga och irriterade vinterläpparna. CBD ger långvarig fukt och produkten upplevs lugnande - vilket innebär en ganska omgående lättnad om man lider av läppar som nästan känns lite strama på grund av torr och irriterad hud. Mantle The Calm Balm är en multifunktionell pärla, oavsett om man köper den i burk eller tub.

Otroligt skön på läpparna, återfuktar, ger en aning glans
Innehåller limonene - doftar gott men kan irritera
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Försvarets hudsalva BÄSTA BILLIGA LÄPPBALSAM

Klassiskt läppbalsam som fungerar riktigt bra

Försvarets hudsalva är kanske den mest ikoniska återfuktaren för läppar som finns i Sverige. I sin militärgröna plastförpackning är den snygg i all sin enkelhet och igenkänningen är omedelbar.

Trygg och tydlig doft av vanilj

Försvarets hudsalva doftar tydligt av vanilj och det går rykten om att det fungerar att steka mat i den - detta har vi dock inte testat. Som läpprodukt funkar den däremot bra och det känns onekligen tryggt med produkter som är så intimt förknippade med apoteket.

Den glider på läpparna enkelt och gör dem mjukare. Förpackningen är också praktisk, då man trycker upp stiftet allt eftersom man behöver. Den upplevs också skydda bra mot yttre påverkan som kalla vindar och snöiga dagar. Den fungerar dessutom utmärkt att smörja in torra fläckar på övriga kroppen med.

Locket lämnar lite att önska

Även om förpackningen är praktisk på många sätt, lämnar locket en del att önska. Det kommer lätt in skräp under det, och när skräpet tar sig in så ramlar locket enkelt av i väskan. Och ett läppbalsam fullt med grus från fickan, är aldrig en rolig historia. Däremot går det inte att sticka under stolen med att detta är ett oerhört prisvärt cerat. Med denna prislapp, kan man leva med att locket är lite bökigt.

Mjukar upp, skyddar, doftar gott
Jobbigt lock
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. L:A Bruket 017 Lip Balm Almond/Coconut

Ett stort cerat för den som helst vill ha läppbalsam med naturliga ingredienser

Med L:A Bruket 017 Lip Balm Almond/Coconut i fickan är det lika bra att du förbereder dig på att få frågan: varför går du omkring med ett limstift? Det är nämligen så stort detta läppbalsam är. Men oroa dig inte, istället för lim rymmer denna behållare ett härligt mjukgörande läppcerat.

Cerat i storförpackning

L:A Bruket 017 Cerat Mandel/Kokos innehåller 14 ml vilket är relativt mycket för att vara ett läppbalsam (som referens innehåller La Roche-Posay Cicaplast Lips 7.5 ml). Innehållet är naturligt: mandelolja, jojoba, bivax, kokosolja, solrosolja och E-vitaminet tokoferol (tocopherol). Detta ger en oljig och len konsistens på läpparna. Stiftet är härligt att applicera på torra och nariga läppar, då det inte svider alls.

Lindrar nariga läppar snabbt

Våra testare upplever att L:A Bruket 017 Cerat Mandel/Kokos lindrar snabbt för stunden. Ceratet råder omgående bot på yttorra läppar snabbt, men behöver också återappliceras relativt ofta för att huden på läpparna ska behållas. Efter regelbunden användning tycker testarna att läpparna upplevs som mjukare och mindre torra överlag, men det främsta resultatet är det som märks för stunden.

L:A Bruket 017 Lip Balm Almond/Coconut

Extra poäng ska L:A Bruket 017 Cerat Mandel/Kokos ha för att den även fungerar utmärkt som ett multibalm. Har man torra fläckar, är L:A Brukets cerat perfekt att stryka på för lindring. Detta är perfekt om man exempelvis är förkyld eller allergisk och har fått ilsket torr hud kring näsan. Dutta då på lite med fingertoppen och njut av lindringen.

Rejäl storlek, härliga ingredienser, känns mycket skön på läpparna
Lindrar främst för stunden
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm

En multifunktionell läppsalva, passar ävenl den ammande föräldern

Sitt namn till trots är Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm en produkt som i huvudsak marknadsförs som en vårdande salva för läpparna. Men tro inte att användningsområdet upphör där – denna kräm som är 100 procent lanolin, fungerar (precis som namnet antyder) alldeles utmärkt som en behandling till onda bröstvårtor vid amning.

Mjuk och skön på nariga läppar

Som behandling mot fnasiga läppar är Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm en mycket välfungerande produkt. Salvan är mjuk och skön och det är inga problem att klämma fram en lagom mängd ur tuben. Tuben är dessutom söt och lite mindre klinisk än vad många andra salvor av den här sorten brukar komma i.

Dyrare än många andra läppbalsam

Dr.Lipp The Original Nipple Lip Balm finns att köpa i två olika storlekar, vilket är bra eftersom den kostar lite mer än många andra läppbalsam i det här testet. Den mindre förpackningen låter en testa produkten innan man bestämmer sig för att köpa den större varianten.

Detta är en väldigt trevlig och vårdande salva för läpparna (och bröstvårtorna). Men den är i dyraste laget.

Återfuktar, kan användas till nästan allt
Lite dyr
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Decubal Lips & Dry Spots Balm

En effektiv och trygg produkt, passar för spruckna och svidande läppar

Decubal Lips & Dry Spots Balm är en skyddande och vårdande salva för såväl spruckna läppar som torra fläckar på huden.

Lanolin återfuktar effektivt

Decubals kräm kommer i en liten tub och innehåller lanolin. Lanolin är ett fett som kommer från fårull och utvinns ur ullen efter att fåret har klippts. Detta fett tas lätt upp av huden och är därför en vanlig och uppskattad ingrediens i läpprodukter och handkrämer. Är man vegan och undviker animalier, är med andra ord produkter med lanolin något att undvika.

Fungerar även som punktbehandling

Decubal Lips & Dry Spots Balm är väldigt skön att smörja läpparna med. Den svider aldrig och gör bara gott – inte ens på läppar som bränner för att de är så fnasiga gör den ont. Att den dessutom är tänkt att användas som punktbehandling på riktigt torr hud, gör att man kan förlåta tuben för att den inte har någon applikatorpip utan bara ett hål. Men att applicera läppsalva med fingrarna är knappast något ovanligt. Eventuell produkt som blir kvar på fingertoppen kan man med fördel smörja in nagelbanden med.

Detta är en kräm för läpparna som är så mild att den går utmärkt att använda även på barnens hud. Ett klart plus i kanten, när en produkt funkar för hela familjen.

Vårdande, effektiv, doftfri, multifunktionell
Saknar en bra applikator
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Nuxe Rêve de Miel Ultra Nourishing Lip Balm

Mjukgörande och härligt läppbalsam, passar den som gillar honung

Nuxe Rêve de Miel Ultra Nourishing Lip Balm är en tjock och härlig produkt för läpparna, som känns både vårdande och skyddande med en lätt doft av honung.

Fast konsistens som smälter på läpparna

Konsistensen drar lite åt det gryniga hållet, men grynen smälter snabbt vid applicering och formulan är riktigt skön på läpparna. Bivaxet lägger sig lite som en skyddande hinna och man upplever att läpparna kan streta igenom snålblåst och nederbörd utan att ta fullt lika mycket stryk som om de vore nakna.

Burk med skruvlock

Huruvida man uppskattar lipbalm i en burk eller inte är en smaksak och något av en vattendelare. Det är helt klart så att man får mer bakterier i den här typen av förpackning än i en tub där produkten kläms ut. Men samtidigt är just burkar ett vanligt sätt att paketera läppbalsam i.

Tycker man att det är okej med en burk att doppa fingrarna i, är detta ett fint läppbalsam att använda. Det doftar gott och gör läpparna goa och glada. Och det absolut bästa: läpparna håller sig mjuka och återfuktade i flera timmar efter applicering.

Härlig konsistens på läpparna, skyddar och mjukgör länge, doftar gott
Något grynig särskilt vid kallare väder, burk är inte helt hygieniskt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Laneige Lip Sleeping Mask

Läppbalsam som kan användas även som nattmask, för riktigt torra läppar

Bär, vanilj, grapefrukt eller vatten (hur det nu luktar); Laneige Lip Sleeping Mask finns i flera olika dofter. Vi har testat Berry-varianten, men samtliga dofter är likvärdiga – det handlar helt enkelt om vad man föredrar för lukt på sin läppvård.

En oerhört mjuk och mysig läpprodukt

Laneige Lip Sleeping Mask är en riktigt härlig produkt att applicera på sina läppar. Rik och återfuktande, utan att för den sakens skull känna tjock och fet. Läppbalsamet glider på härligt vid applicering och sitter kvar länge på läpparna.
Precis som namnet skvallrar om, är detta en produkt tänkt att användas som en fuktboostande mask under natten. Men att bara begränsa sig till nattanvändning vore synd, detta är nämligen en produkt man vill njuta av även i vaket tillstånd.

Opraktisk förpackning

Det är givetvis en nackdel att den kommer i en burk. Visserligen får man en spatel till för applicering. Använder man bara produkten till natten, går det kanske att hålla reda på spateln. Har man den däremot i väskan, kommer det lilla appliceringsverktyget snabbt försvinna.

Laneige Lip Sleeping Mask är dock en produkt man ständigt återkommer till, även om den kommer i en burk. Läpparna blir mjuka och doften är god. Prisläget är förvisso högt, men för en lyxig present till sig själv är det en härlig investering.

Ger mjuka läppar, lyxig konsistens, doftar gott
Dyr, opraktiskt med burk
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

9. Hurraw Licorice Lip Balm

Ett lakritsdoftande stift för nariga läppar, passar den som vill köpa ekologiskt

Ett cerat med en rolig smak, eller doft snarare, är ett lätt sätt att pigga upp vardagen en smula. Hurraw Licorice Lip Balm är en riktigt mysig följeslagare under de kalla månaderna.

Ljuvlig lakritsdoft

Läppbalsam med olika lukter, balanserar ofta på gränsen till att vara sliskiga och huvudvärksframkallande. Men detta lakritscerat från Hurraw luktar verkligt gott och det största problemet är väl egentligen att man blir väldigt sugen på en påse salt godis.

Alla läppbalsam från Hurraw är gjorda på ekologiska och råa ingredienser. Med råa menar man i det här fallet är oljorna är kallpressade och inte har hettats upp vid tillverkning. Oavsett vilken smak man väljer (panelen har testat flera olika), är dofterna milda och aldrig överväldigande. Ceraten glider behagligt över läpparna och lämnar dem mjuka och behagliga.

Kräver regelbunden applicering

Vill man sätta färg på läpparna, erbjuder Hurraw dessutom flera varianter av sina stift med en lätt pigmentering. Just lakritsvarianten är dock utan färg.

Detta är ett trevligt läppbalsam som man gärna sträcker sig efter i väskan. Dock kräver det att man applicerar det hyfsat ofta för att läpparna ska hålla sig mjuka.

Ekologiskt, luktar jättegott (och finns i flera dofter)
Kräver frekvent applicering
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

10. Carmex Classic (tub)

En amerikansk klassiker, passar bra för spruckna och uttorkade läppar

När Carmex släpptes i Sverige i mitten av 00-talet så var det en stor händelse. Det var många som redan var bekanta med den lilla vita och gula burken från resor till USA och England.

Finns även i burk och som stift

Carmex finns, förutom i burk, även som klassiskt ceratstift samt i en tub. Vi har testat alla olika varianter, men den som föredrogs var tuben. Produkten är snarlik i alla olika förpackningar, det är mest konsistensen man märker skillnad på av förklarliga skäl. Anledningen till att tuben blev favoriten, var för att appliceringen upplevs smidigast med den. Man slipper rota runt med fingrarna i en burk och man undviker ett cerat som alltid tycks vara som magneter för sand och smuts.

Kylande med kamfer och mentol

Carmex är kylande, vilket beror på att den innehåller kamfer och mentol. Lukten är rätt påstridig och även här gör sig kamfern påmind. Detta är en lukt som man antingen uppskattar eller tycker är lite väl stickig. Carmex innehåller dessutom salicylsyra – en ingrediens som används för att exfoliera. Salicylsyran hjälper döda och torra hudceller att släppa taget.

Carmex säger sig även ha en läkande förmåga på munsår, vilket en av testets deltagare håller med om. Munsåret gör mindre ont då Carmex används, och det verkar även som att det försvinner lite snabbare.

Så länge man inte har något emot lukten av kamferolja, så är Carmex en trevlig parhäst i slaget mot spruckna och fnasiga läppar.

Exfolierande, mjukgör, upplevs snabba på läkandet av munsår
Stark lukt som alla inte gillar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick

Ett lyxigt läppbalsam, passar om man inte räds en skarp doft

Elizabeth Arden Eight Hour Cream är en närmast en ikonisk produkt – populär till allt från torr hud till nariga läppar. Detta är ett balm som går att köpa i såväl tub som burk, men för läpparna är onekligen stiftet den mest praktiska lösningen. Ingredienslistan är inte exakt samma dock, det kan vara bra att tänka på om man väljer mellan de olika formuleringarna.

Vårdar men luktar starkt

Att Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick effektivt vårdar och rår om torra läppar, det råder det inga tvivel om. Däremot går åsikterna om doften isär. Elizabeth Arden Eight Hour Cream har en skarpt parfymerad doft, och denna doft är tyvärr lika påtaglig i ceratet som i de andra varianterna av krämen. Doften är del av upplevelsen, men det är inte nödvändigtvis en upplevelse som blir särskilt angenäm om man inte uppskattar lukten.

Har man inga problem med hur Elizabeth Arden Eight Hour Cream Lip Protectant Stick luktar, är det dock en riktigt effektiv produkt som lämnar läpparna mjuka och en smula glansiga. Dessutom känns den lyxig, vilket är ett härligt plus i kanten.

Effektiv, ger mjuka läppar, ger läpparna lite glans
Dyrt för ett läppbalsam, skarp och egen doft
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

12. Burt's Bees Beeswax Lip Balm

Ett pepparmintsdoftande cerat, passar den som uppskattar bivax

Burt’s Bees Beeswas Lip Balm innehåller Vitamin E och doftar friskt av pepparmint. Detta är ett märke som använder naturliga och ekologiska ingredienser. Tyvärr når inte det här ceratet hela vägen fram.

Hårt och svårapplicerat

Kanske beror det på det höga innehållet av bivax (cera alba), en ingrediens som i och för sig brukar vara utmärkt i produkter för läpparna, men detta cerat känns närmast som ett vax. Vid applicering lägger sig produkten som en vaxig hinna på läpparna, och det är inte en helt angenäm känsla. Säkert skyddar denna hinna läpparna i form av barriär gentemot yttre åverkan, men den njutbara känslan av glid på läpparna uteblir helt.

God doft som får läpparna att pirra

Pepparminten luktar gott och får det att pirra rätt skönt i läpparna, men det väger inte upp för konsistensen. Det är helt enkelt svårt att komma över den obehagligt vaxiga känslan på läpparna. Rätt snart längtar man efter en skönare produkt att mjuka upp med.

Doftar gott
Obehagligt vaxig konsistens på läpparna
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

13. Nueva Cerat

Billigt cerat som finns att köpa på mataffären, passar bra som snabblösning

Om man brukar spana på ceraten vid kassan i mataffären, känner man säkert igen Nueva Cerat. För inte många slantar alls, är det lätt att denna får hänga med hem tillsammans med mjölken och brödet.

Inte det mest effetkiva läppbalsamet

Nueva Cerat är dock ingen vinnare när det kommer gäller återfuktning av läpparna. Ceratet är väldigt fast, nästan lite hårt i sin konsistens. Det glider därför inte på så smidigt som man önskar vid applicering. Efter sig lämnar det dessutom en relativt vaxig hinna som visserligen känns skyddande, men inte särskilt vårdande.

Som en snabb instans för torra läppar, kan Nueva Cerat fungera okej. Men det är inte det läppbalsamet man kommer att svära vid och rekommendera sina vänner att köpa.

Billigt, lättillgängligt
Vaxigt, ingen lyxkänsla alls
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

14. Lypsyl Original

Ett närmast ikoniskt cerat, passar bra som backup i jackfickan

Lypsyl är kanske ett av de mest välkända varumärkena när det kommer till cerat. Det är inte ovanligt att läppbalsam på stift får gå under benämningen ”läppsyl” – vilket såklart härstammar från denna klassiska produkt som inte kostar mer än en tjuga.

Nostalgisk doft

Lypsyl Original doftar barndom och lite tvål. Det är en trevlig lukt som känns snäll och trygg. Själva ceratet är mjukt och appliceras enkelt på läpparna. Det känns dock snarare som om huden får en hinna än att produkten absorberas av läpparna.

Lätt att applicera

På plussidan får man lagom mängd då man applicerar. Förpackningen känns lite retrosnygg, vilket så klart beror på att Lypsyl har haft samma tydliga design genom åren. Cerathylsan ser faktiskt på det stora hela likadan ut som på 80-talet. Kanske är det av denna anledning som Lypsyl är ett läppbalsam populärt hos många män – den enkla och avskalade looken?

Med tanke på att detta är ett billigt cerat, är det trots allt prisvärt. Det är en bra produkt att ha liggandes i jackfickan eller väskan – men några större mirakel uträttar den inte.

God doft, lätt att applicera, billig
Känns inte djupverkande
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

15. O'Keeffe's Lip Repair Cooling Relief

Ett läppbalsam som lämnar en besviken

O’Keeffe’s må vara kända för sin superfeta och omtalade handkräm, men när det kommer till läppbalsam lämnar deras produkt en del att önska.

Konsistens som lämnar vaxig hinna

O'Keeffe's Lip Repair har en kylande effekt, vilket brukar kännas fräscht på läpparna. Tyvärr är konsistensen på detta cerat väldigt oförlåtande och det spelar rakt ingen roll hur produkten doftar eller beter sig i övrigt. En vaxig och rätt obehaglig hinna lägger sig på läpparna. Varenda gång denna användes under testperioden, slutade det med att man medvetet (eller omedvetet) torkade av sig om läpparna för att slippa känna ceratet där.

Ett dåligt alternativ

Med tanke på att detta cerat kostar de dubbla jämfört med snabbköpsklassikerna i testet, känns O’Keeffe’s Lip Repair som ett av de sämre alternativen att bära med sig för att vårda nariga läppar.

Innehåller bivax, hylsan i orange är lätt att hitta i väskan
Obehaglig känsla på läpparna
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten.

Testet av läppbalsam och cerat har pågått under flera månader och samtliga produkter har testats under årets alla årstider och vädersvängningar.

Användning: Hur är ceratet eller läppbalsamet att applicera? Är produkten skön på läpparna eller känns den obehaglig och kladdig? Hur känns den på spruckna läppar?
Resultat: Har produkten någon effekt på läpparna? Blir läpparna mindre torra och nariga? Hur ofta behöver man återapplicera produkten?
Förpackning: Är förpackningen praktisk och hygienisk? Hur ser den ut - är den snygg eller är den trist att titta på?


Fler tester för torr hud

Handkräm

Bodylotion

Fler vårdande tester

Värmeskydd

Hårinpackning

Solkräm

Fem tips när du ska köpa läppbalsam

Läppbalsam, cerat, läppgunk – kärt barn har många namn. För många är inte inköpsprocessen längre än att slänga ett cerat i kundvagnen när man står i kön i den lokala mataffären. Men lider du av svårt torra läppar eller tycker det är roligt att köpa produkter med lite mer eftertanke, då är de här tipsen för dig.

1. Det är skillnad på cerat och cerat

Även om ett cerat som man köper på matbutiken kan vara riktigt bra skiljer det naturligtvis mycket mellan olika produkter. Det finns en anledning till att vissa produkter kostar under tjugan, medan andra gräver djupare i plånboken än så. Om man lägger sig kring hundralappen brukar man få en riktigt bra produkt med vårdande ingredienser. Sedan finns naturligtvis produkter som kostar långt mer än så, men då handlar det ofta om en ren lyxupplevelse: Man köper ett märke, en snygg förpackning eller en konsistens som är utöver det vanliga.

2. Titta på ingredienserna

Det finns många ingredienser som är bra och vårdande för de tunna och utsatta läpparna. Huden på läpparna är faktiskt tunnare än huden på övriga kroppen, och eftersom de ofta utsätts för fuktbelastning blir de snabbt torra och nariga. Följande ingredienser är toppen för dina läppar, eftersom de är vårdande och fuktgivande. Titta efter dom när du ska göra ditt val:

  • sheasmör
  • lanolin
  • ricinolja
  • jojobaolja
  • ceramider

3. Läs på om mineralolja

Mineraloljor är inte skadliga för kroppen, trots envisa rykten. De mineraloljor som används i hudvård är raffinerade. Oraffinerad mineralolja kan vara skadlig, med det är inte en ingrediens som är tillåten i kosmetiska produkter.

Mineraloljor är bra på att skapa en barriär. De lägger sig alltså som en skyddande hinna och bäddar in fukten på läpparna så att den hindras från att dunsta vid exempelvis kallt väder. De tillför däremot ingen näring. Många billigare läppbalsam innehåller en väldigt stor mängd mineralolja, och kommer visserligen skydda läpparna men inte vårda dem. Helst vill man att ett läppbalsam ska göra båda delarna.

När folk klagar över att läppbalsam inte hjälper är det ofta för att de har testat produkter med ett högt innehåll av mineralolja och inte så många vårdande ingredienser.

4. Förpackningen spelar roll

Burk, cerat, tub – olika förpackningar har olika fördelar, men de allra flesta brukar vara ense om att burkar brukar vara den jobbigaste förpackningen. Dels för att man måste pilla i produkten med fingrarna, dels för att just detta gör att produkten ofta blir både kladdig och får en kortare hållbarhet. Läpprodukter som kommer i tub, hylsa eller stiftform brukar vara enklare att använda. Dessutom är de ofta lättare att göra rena, om det skulle behövas.

5. Fundera på en läppmask

Har du riktigt torra läppar som behöver behandlas även under natten? Då är en läppmask något för dig. En läppmask är ett läppbalsam som är ännu mer vårdande och återfuktande än ett vanligt läppbalsam. Lägg läppmasken när du går och lägger dig, då får den en hel natt på sig att verka och du kommer vakna med mjuka och återfuktade läppar.

En läppmask går naturligtvis att använda istället för läppbalsam, vilken tid som helst på dygnet. På samma sätt kan du använda ett vanligt läppbalsam som mask för läpparna på natten. Applicera då ett generöst lager (gärna av ett krämigt balsam) innan John Blund för med dig till drömmarnas land.


Lider du av torra och nariga läppar? Läpparna är ett utsatt område och de är ofta de första att reagera på väderomslag och kalla temperaturer. Precis som att huden i övrigt blir torr med jämna mellanrum, blir även läpparna det. Det är vare sig konstigt eller ovanligt. Däremot är det lätt att man förvärrar situationen genom att medvetet (eller omedvetet) slicka sig om läpparna i ett försök att fukta dem.

Att använda mjukgörande produkter för läpparna, är ett enkelt sätt att tillföra fukt och samtidigt skydda dem. Men kanske funderar du över allt du hört om att cerat är beroendeframkallande? Det stämmer att huden på läpparna kan vänja sig vid att man tillför fukt och därmed producerar mindre fukt på egen hand. Petrolatum är en vanlig och bra fuktgivare i läpprodukter, men kan också hämma läpparnas egen fuktproduktion. Ett sätt att undvika detta, är att välja produkter där man använder mineraloljan petrolatum ihop med andra ingredienser, som exempelvis lanolin eller sheasmör.

Det är lätt att glömma bort läpparna under det varma halvåret. Men även om läpparna kanske inte blir fullt lika torra under sommaren, så är de väldigt känsliga för sol. Det är därför en god idé att skaffa ett lip balm med solskyddsfaktor. Solskyddsfaktorn anges som en siffra tillsammans med bokstäverna SPF (sun protection factor).

Man kan även köpa läppbalsam som ger läpparna volym och även läppbalsam med färg. I det här testet har vi dock valt att fokusera på cerat och läppbalsam som är vårdande och kommer rå om dina torra och nariga läppar.

Men vilken läppbalsam eller cerat är bäst i test? Vi har testat X av de mest populära produkterna på marknaden för att hitta det bästa läppbalsamet och inte bara utsett en vinnare, utan även hittat många nya favoriter.

Utgångna produkter

0 5 3 1

EOS Organic Lip Balm

Ett cerat med design som sticker ut, passar om man gillar söta dofter

EOS Organic Lip Balm

EOS Organic Lip Balm finns i allsköns dofter och förpackningsfärger. De finns med en touch färg och till och med innehållandes skimmer för den som vill. Vi har testat ett av deras bulliga cerat utan färg och med en diskret doft av jordgubbar.

Det är just den bulliga formen som får läppbalsam från EOS Organic att sticka ut. Ihop med de bjärta färgerna på förpackningar, är det alltid lätt att lokalisera ceratet i en annars rörig väska. Att stoppa ned det i byxfickan är däremot inte att tänka på med tanke på dess storlek.

Det är härligt med ett ekologiskt cerat. Men medan det må vara en insats för miljön utför det inga stordåd på läpparna. Ceratet känns omedelbart återfuktande och uppmjukande, men effekten är inte särskilt långvarig. Vill man hålla läpparna mjuka, krävs regelbundna appliceringar trots att det innehåller sheasmör.

Den aviga formen på förpackningen, som visserligen får den att sticka ut, känns dessutom mest bökig. Locket är svårt att skruva på ordentligt och man längtar efter ett hederligt cylinderformat cerat.

Eos innehåller inte parabener, petrolatum, ftalater eller mineraloljor – så om det är något man har på sig kravlista kan det vara värt att fundera över en investering. Men är man ute efter ett effektivt läppbalsam som råder bort på uttorkade läppar kan man hitta betydligt bättre alternativ.

Många dofter, annorlunda och rolig design
Förpackningen är inte praktisk, kortvarig effekt

Vanliga frågor om Läppbalsam

Kan man bli beroende av läppbalsam?

Huden på läpparna kan vänja sig vid att man regelbundet tillför fukt till dem. Satsa på ett bra cerat eller läppbalsam som du inte behöver applicera varje halvtimme, så kommer du antagligen inte stöta på några större problem.

Är läppbalsam giftiga och dåliga för kroppen?

Med jämna mellanrum dyker det upp artiklar om giftiga ingredienser i hudvård. Om du köper hudvårdsprodukter i Europa, behöver du inte oroa dig. Dessutom absorberar kroppen inte den mängden av ingredienser i hudvårdsprodukter att de blir farliga för en. Jämför det med att du ställer dig i duschen. Om huden skulle absorbera allt vatten, så skulle man drunkna.

Är det nödvändigt med SPF i sitt cerat?

Det är inte nödvändigt och flera av de produkter vi har testat, har inte någon solskyddsfaktor. Med det sagt, är läppar känsliga för solens strålar. Det skadar med andra ord inte att investera i ett läppbalsam som innehåller solskydd – särskilt på sommaren eller om man ska åka på solsemester eller skidresa.

Är det okej att dela läppbalsam med någon annan?

Nej! Dela inte läppbalsam med andra personer. Möjligtvis om du har en produkt i en tub där man klämmer ut salvan. Men använder man ett läppbalsam i stiftform eller i burk, så håll det för dig själv. Förkylningar, magsjukor, munsår – det finns inget som gör det värt att dela cerat med någon annan.

Vilket läppbalsam är bäst?

Vi har testat 13 olika läppbalsam och upptäckt att det finns många produkter som får bukt med trasiga och nariga läppar till ett bra pris. Vi utser La Roche-Posay Cicaplast Lips till bäst i test. Detta är en salva för läpparna som verkligen gör skillnad snabbt. Dessutom behöver man inte applicera det mer än ett par gånger om dagen, till skillnad från vissa andra produkter som man stryker på minst ett par gånger i timmen. Försvarets hudsalva är ett riktigt bra budgetval, som funkar lika bra nu som man minns från barndomen.