Bärsjal & trikåsjal: 3 modeller i test

Senast Uppdaterad April 2017

Att bära med sjal, eller sjala, kan vara allt ifrån ett praktiskt sätt att transportera sitt barn till en hel livsstil. Är man ny inom bärsjalsvärlden kan det stora utbudet kännas oöverskådligt stort. Inte nog med att det finns många olika typer av bärsjalar, allt ifrån trikåsjalar till ringsjalar till vävda sjalar. Det finns också ett stort urval av olika sjaltillverkare. Ställd inför ett stort antal olika varianter i olika material är det inte så lätt att veta vilken typ av sjal som är den rätta för de egna behoven.

Trikåsjalen är en populär sjaltyp för bebisens första år i livet och en sjal som är relativt enkel att lära sig knyta. Trikåsjalen är lämplig även för nyfödda, också för prematurfödda barn. Fördelen med en trikåsjal är det stretchiga material som formar sig efter barnet och förälders kroppar, och som gör det enkelt att få till den eftertraktade grodpositionen. Grodpositionen är hur barnet ska bäras för att bäst efterlikna hur en bebis naturligt vill positionera sin kropp – med knäna uppdragna och ryggen krökt i en C-form. För att barnet ska anses sitta ergonomiskt i en sjal ska barnets ben ha stöd av tyget ut till knävecken och rumpan ska vara lägre än knäna, så att barnets underkropp bildar formen av bokstaven M.

En trikåsjal kan knytas på många olika sätt och det finns gott om knytinstruktionerna får bärsjalstillverkarna men även tillgängligt online i form av instruktionsvideos. Olika knyt kan vara mer eller mindre lämpliga beroende på barnets storlek och ålder. Ett tips är att trikåsjalen ofta ska sitta tightare än vad man tror, eftersom att det elastiska tyget tänjs ut av barnets kropp.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas i verkligheten. Vår test av bärsjalar har utförts av vanliga småbarnsförälder. Vissa föräldrar har haft tidigare erfarenheter av att bära med sjal medan andra varit så gott som nybörjare. Testet har utförts av både mammor och pappor och med barn i olika åldrar, dock främst med fokus på bebisar från 0 till 6 månader gamla. I vårt test av bärsjalar har vi koncentrerat oss på följande frågor:

Användning: Hur är sjalen att använda och knyta?

Material: Vad är sjalen tillverkad av, är den varm eller sval?

Funktion: Hur stabil är sjalen, hur länge kan den användas?

Pris och möjlig användningstid har ställs mot sjalens övriga egenskaper och den totala bedömningen av varje sjal ligger sedan till grund för dess betyg och omdöme.

Aldoria Bambu Soft Bärsjal

Mjuk och bekväm bärsjal som håller sig sval på sommaren och ger bra avlastning

Viktrekommendation: Nyfödd till cirka 10 kg Material: Bambutrikå Storlek: 0,5 x 5 meter
Bäst för nyfödd

Aldoria Bambu Soft Bärsjal är en mycket lätt och luftig bärsjal av bambutrikå. Materialet kan liknas vid silke, både i dess mjukhet och i dess förmåga att släppa ut värme och fukt om det är varmt, samtidigt som den håller värmen inne när det är kallt. Att bära sitt barn tätt mot huden är väldigt mysigt, men kan lätt bli svettigt. Det gäller i synnerhet den som får sin bebis på sommaren. En sjal som kan användas utan att man får värmeslag blir då verkligen guld värd. Känslan i Aldoria Bambu Soft är otroligt skön och len. Det här är ett material man inte tvekar att ha direkt mot sin nyfödda bebis hud. Precis som andra trikåtyger är också bambutrikån stretchig. Tillverkarens rekommendation är att sjalen är särskilt lämplig under barnets första sex månader, men kan användas upp till ett år innan man behöver övergå till ett mer stabilare material som kan hålla uppe ett tyngre barn bättre. Men för de första månaderna ger Aldoria ett väldigt bra stöd för barnet och en jämn, bekväm avlastning för den som bär. 

Aldoria Bambu Soft bärsjal är enkel att få grepp om och att knyta, även för nybörjaren. Att ena sidan är lätt ribbad medan den andra är slät gör det enklare att upptäcka om tyget råkat vrida sig, något som ska undvikas för att tyngden ska bli så jämnt fördelad som möjligt över bärarens kropp. Sjalen har också en bra mitt-markering. Tack vare sin tunnhet blir sjalen väldigt kompakt när den viks eller rullas ihop. Den går med lätthet att få ned i skötväskan och är perfekt att packa med sig till BB ifall bebisen inte skulle uppskatta att rullas runt i plastbaljan. Bambu Soft finns som en extra bonus i ett stort utbud av färger. Aldoria Bambu Soft är en riktigt härlig bärsjal som man snabbt blir beroende av och som därför är väl värd varenda krona.

 • +
  Fungerar lika bra på sommaren som på vintern, oerhört mjuk, bekväm att bära med
 • Kortare användningsperiod
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Babylonia Tricot-slen Organic

Rejäl och stabil bärsjal med lång användningstid och som ger mycket bra avlastning

Viktrekommendation: Nyfödd till 18 kg Material: Ekologisk bomull Storlek: 0,6 x 5,5 m

Babylonia Tricot-slen organic är en trikåsjal tillverkad av ekologiskt odlad bomull som är GOTS och Öko-Tex 100 certifierad. Trikåtyget är tjock och rejält, samtidigt som det är mjukt och formar sig efter barnets och bärarens kropp. Tricot-slen ger ett väldigt bra stöd och den rekommenderade användningstiden är upp till 18 kg, viket gör att sjalen kan användas under många år. För den som vill bära sitt barn i förskoleålder så blir det inga problem med Tricot-slen. Det rejäla tyget innebär att sjalen är av det varmare slaget. Det finns även en cool-variant av Tricot-slen, men den vanliga lämpar sig nog bäst för den som inte är så svettig och funkar antagligen bättre kyligare årstider än mitt i sommaren. Som alltid är det viktigt att komma ihåg att bärsjalen blir som ett lager kläder, så man ska inte klä barnet för varmt i den. Använder man Tricot-slen när det är riktigt varmt ute räcker det kanske med att ha barnet i bara blöjan.

Sjalen finns i ett stort utbud av färger och har en tydlig mitt-markering, så man vet var på tyget man ska påbörja sin knytning. Med sina dryga 60 cm på det bredaste ställer så är Babylonia Tricot-slen en sjal med mycket tyg. Med en nyfödd bebis kan det kanske kännas som att barnet försvinner lite i materialet, men bebisar växer snabbt och det går utmärkt att vika tyget åt sidorna så att barnet alltid har ansiktet synligt. Tricot-slen är enkel att knyta och ger en mycket bra avlastning för bäraren. Skulle en olycka ske eller om man spiller mat medan man bär så går sjalen utmärkt att tvätta i maskin på 40 grader. Sjalen finns tillgänglig i många olika färger och kommer med instruktioner för ett flertal olika knytningar. Babylonia Tricot-slen organic är både snygg och känns ytterst kvalitativ, helt enkelt en bärsjal som kan användas länge och känns lika bra för barn som förälder.

 • +
  Rejäl, lång användningstid, ger mycket bra avlastning
 • Kan bli varm att bära med under sommaren
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Baby K'tan Bärsjal

Trikåsjal som är praktisk för nybörjare, behöver inte knytas och går snabbt att ta på

Viktrekommendation: Från 3,5 – 16 kg Material: Bomull Storlek: XS, S, M, L och XL

Det må låta motsägelsefullt i och med att sjalbärandet handlar om att knyta, men Baby K’Tan bärsjal är likväl en bärsjal för den som inte vill – eller törs – göra just det. Den är också smart för den som vill kunna ta på sjalen utomhus utan att allt tyg släpar i marken och blir vått och smutsigt. Baby K’tan utgörs av två tygslingor som hålls ihop med ett tygband samt ett separat tygstycke som även fungerar som förvaringspåse när det vänds ut och in. Sjalen finns i fem olika storlekar, från XS till XL, och de ska motsvara vanlig kavajstorlek för män och klänningsstorlek för kvinnor. Man ska tänka på att utgå ifrån den storlek man hade innan graviditeten. Brukar man ligga mitt emellan två olika storlekar är Baby K’tans rekommendation att välja den mindre och den bedömningen håller vi med om. Eftersom att sjalen inte kan dras åt är det bättre att ha den lite extra tight i början och sedan låta den tänjas ut något i takt med att barnet växer.

Baby K’tan bärsjal kommer med en tydlig instruktion för hur den ska användas. Tillvägagångssättet kan liknas vid att ta på sig en tröja. Båda slingorna hängs runt halsen, en arm träs in i vardera slingan och sedan kan man börja sätta i barnet. Därefter knyts det stödjande tygstycket fast runtom. För mer visuell handledning finns bra videoinstruktioner online. Det tar några övningsomgångar innan man får till alla moment rätt, men när man väl fått till tekniken går det på nolltid att få upp barnet i sjalen. Med Baby K’tan kan man bära sitt barn i fem olika positioner, inklusive en höftposition. Avlastningen med Baby K’tan är god och den känns väldigt bekväm att använda med en nyfödd, men kanske inte lika effektiv som en vanlig sjal när barnet blir större och tyngre. Den möjliga användningstiden blir därmed troligtvis kortare. Är man två föräldrar med väldigt olika kroppsform så behöver man dessutom varsin Baby K’tan, det går inte att dela på samma som med en vanlig trikåsjal. Men för den som är nyfiken på sjalbärande och känner sig osäker på att knyta själv så är Baby K’tan bärsjal den perfekta introduktionen till sjalandets värld.

 • +
  Kräver ingen kunskap om knytning, går snabbt att ta på, bra för nybörjaren
 • Kan inte alltid delas med en annan förälder, kortare användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5