Robotgrasklippare bast i test

Robotgräsklippare: 12 modeller i test

Senast Uppdaterad November 2017

Robotgräsklipparen har funnits i över 20 år men har först på senare år exploderat i popularitet. Detta beror åtminstone delvis på att priset gått ner, men även på att utbudet av modeller växt och att robotgräsklipparna generellt blivit betydligt bättre. En annan viktig faktor är troligtvis att många vågar köpa sin egen robotgräsklippare först när de kan konstatera att grannens modell faktiskt gör sitt jobb och ger ett tillfredställande klippresultat. Därför sker spridningen av robotgräsklippare i kluster, där den ena villaförorten har betydligt högre förekomst än nästa. Trenden är dock tydlig. Robotiseringen av gräsklippning är ostoppbar. Än är den traditionella gåbakom-gräsklipparen långt ifrån utrotningshotad, men robotgräsklipparen står för en ständigt ökande andel av nyförsäljningen.

Stora skillnader mellan olika modeller

Föga förvånande är inte alla robotgräsklippare lika bra och faktorer som prestanda, effektivitet, tillförlitlighet, funktionalitet och säkerhet skiljer sig mer än man kan tro mellan olika modeller. Med en korrekt utförd installation kan de bästa robotklipparna sköta sig själva i veckor utan driftstopp, medan de sämsta kan ha svårt att ens hitta hem för laddning. De bästa klipparna kräver liten anpassning av kabeldragning och underlag för en tillförlitlig klippning, medan de sämre har strikta krav på underlag, lutning och klippytans utformning. De säkraste robotgräsklipparna är så väldesignade att det är nästintill omöjligt att skada sig på dem, medan de med sämst säkerhet kan utgöra en fara för ex. fötter eller barnfingrar. Vissa modeller kan till och med rymma ifrån inhägnaden och göra slavsylta av grannens rabatter.

Vårt test visar att dyrare robotgräsklippare generellt har högre prestanda än billigare, men långt ifrån alltid. Det är heller inte säkert att en robotgräsklippare med hög teoretisk prestanda för ytkapacitet och lutning lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på specifikationer, som hur många kvadratmeter klippyta en robotgräsklippare teoretiskt klarar. Mycket viktigare är robotgräsklipparens tillförlitlighet och hur lång avgränsningskabel basstationen stöder, då det snarare är dessa faktorer som avgör hur stor klippyta den klarar. Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är vilken typ av signal som robotgräsklipparens avgränsningsslinga använder sig av. Vissa modeller stör nämligen ut andra robotgräsklippare, vilket knappast är bra för grannsämjan.

Hur dyr robotgräsklippare behöver jag köpa?

I vårt test av robotgräsklippare har vi testat marknadens främsta modeller för att ta reda på hur väl de presterar. De bästa robotgräsklipparna har en riktigt bra prestanda, men smakar det så kostar det och en modell som klarar en medelsvår till svår gräsmatta går på ca 15 000 kr. Detta ska dock sättas i relation till värsting-modellerna som kostar uppåt 50 000 kr. Har man däremot en plan, okomplicerad och inte alltför stor gräsmatta klarar man sig med betydligt enklare modeller för runt 10 000 kr. Det är dock stor skillnad mellan en budget- och en premiumrobotgräsklippare och i många svenska trädgårdar räcker det tyvärr inte med en budgetmodell för att få jobbet gjort.

Då både pris och prestanda skiljer sig så kraftigt åt mellan olika modeller har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: upp till 11 000 kr 

Robotgräsklippare i denna prisklass bör klara mindre, okomplicerade gräsmattor med jämnt underlag. Både problemlösningsförmåga och terrängegenskaper är normalt klart begränsade.

Mellan: ca 11 000–20 000 kr

I denna prisklass bör man kunna förvänta sig att robotgräsklipparen klarar medelsvåra gräsmattor på ca 1000 kvm. Såväl problemlösningsförmåga som terrängegenskaper bör vara tillräckligt goda för att klara majoriteten gräsmattor. Tyvärr är det många mellanklass-modeller som inte klarar detta.

Premium: över 20 000 kr

Modeller i denna prisklass bör klara stora, komplicerade gräsmattor med många hinder, smala passager och komplex kabeldragning. Helst ska de även klara kraftiga lutningar och besvärligt underlag. Tyvärr fallerar en stor andel av premiummodellerna på flera av dessa punkter.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Robotgräsklipparen är en så kallad ”autonom robot”, vilket betyder att den arbetar självständigt. Den behöver därför kunna hantera en mängd olika situationer och miljöer. Att utvärdera hur den faktiskt klarar av detta kräver stor produktkompetens och är tidskrävande.

För att få ett så tillförlitligt testresultat som möjligt har vi testat robotgräsklipparna under flera månader, på flera olika typer av gräsmattor, i olika typer av väder. Detta gör det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan. Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på försommaren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.

I andra tester är det också mycket vanligt att använda sig av endast en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som en robotgräsklippare testas på, desto bättre.

I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

Prestanda, effektivitet & tillförlitlighet: Hur stor gräsyta klarar robotgräsklipparen att klippa? Hur smart är den? Hur effektivt arbetar den med avseende på tid och klippresultat? Hur lång tid behöver den spendera på gräsmattan? Hur bra blir klippresultatet på kort och lång sikt? Hur tillförlitlig är den? Hur ofta blir den ståendes med ett felmeddelande och i vilka situationer sker detta? Hur goda terrängegenskaper har robotgräsklipparen? Hur klarar den ojämnheter, rötter, gångar, branter och löst underlag? Hur hanterar den hinder såsom träd, buskar, rabatter, pallkragar, sandlådor, gungor och studsmattor? Hur väl klipper den långt, grovt och vått gräs? Hur skonsam är den mot sköra gräsmattor? Hur undviker robotgräsklipparen hjulspår längs med avgränsningskabeln? Hur hanterar den smala passager, spetsiga hörn, hinderrika hörnområden, sekundärytor och biytor? Hur flexibel kabeldragning klarar robotgräsklipparen av? Har den funktionen kantklippning?

Användarvänlighet: Är installationen snabb och smidig eller långsam och omständlig? Finns det tydliga instruktioner, såsom detaljerade illustrationer eller Youtube-klipp? Hur lätt är robotgräsklipparen att programmera? Är menysystemet lättnavigerat? Hur kommunicerar robotgräsklipparen med sin ägare? Vilken typ av information ger den? Kan den hanteras med en app? Hur väldesignad är appen och vilken funktionalitet har den? Hur högljudd är robotgräsklipparen? Kan man vistas i trädgården utan att störas av ljudet från den? Kan den arbeta på natten utan att störa grannskapet? 

Design & byggkvalitet: Hur välkonstruerad är robotgräsklipparen? Hur snygg är den? Hur väl främjar designen terrängegenskaperna? Ger hjulen ett bra grepp samtidigt som de är skonsamma mot gräsmattan? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage tål konstruktionen? Hur tåliga är knivarna? Hur tyst arbetar knivarna och hur stor kraft krävs för att driva dem? Ger knivarna ett fint snitt eller sliter de sönder gräset? Hur ofta måste man byta ut knivarna? Hur lätt och hur dyrt är det? Blir robotgräsklipparen lätt repig eller smutsig? Vilka garantier gäller? Finns det reservdelar? 

Funktionalitet/säkerhet: Vilka inställningsmöjligheter finns? Hur stor kontroll har man som användare över klippschemat? Använder sig robotgräsklipparen av pivotknivar eller fasta knivar?Stör signalen i avgränsningskabeln ut andra robotgräsklippare? Hur säker är robotgräsklipparen? Kan barn eller husdjur komma åt knivarna? Hur stor skada kan knivarna göra, exempelvis på kvarglömda leksaker? Hur effektivt är stöldskyddet? Vad händer om man glömmer PIN-koden eller någon trycker in fel PIN-kod?

Vi har pressat varje robotgräsklippare till gränsen för vad den klarar, för att se vilka typer av situationer och miljöer den kan hantera. Varje robotgräsklippare har betygsatts efter dess prisvärde, d.v.s. hur bra den är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr modell har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet.

Husqvarna Automower 315

Fantastiskt prisvärd med utmärkt problemlösningsförmåga

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 70 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: ca 22° (40%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 22 cm Vikt: 9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Längd: 630 Bredd: 510 cm Höjd: 250 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Bäst-i-test.se 2017.png

Husqvarna Automower 315 är mycket högpresterande, tillförlitlig samt prisvärd och vi utnämner den därför till bäst i test för andra året i rad. Trots ett pris i övre mellanklassen presterar Automower 315 bättre än de flesta premiummodeller. De främsta styrkorna är den genomarbetade designen som ger mycket goda terrängegenskaper samt den föredömliga problemlösningsförmågan. Automower 315 klarar därför av att klippa de allra flesta typer av gräsmattor på ett tidseffektivt och driftsäkert sätt. Detta inkluderar en rad svårhanterade miljöer med utmaningar såsom oregelbundet dragen avgränsningskabel, många hinder, besvärligt underlag, kuperad terräng, smala passager, kraftiga lutningar och högt gräs. Automower 315 klarar relativt branta lutningar och justerar hastigheten efter motståndet så att den orkar med att klippa även högt gräs. Hjulen är skonsamma mot gräset men ger samtidigt ett bra grepp i backar och vid lös jordmån. En favoritfunktion är den patenterade guidekabeln som inte bara motverkar att hjulspår uppstår längs med avgränsningskabeln, utan även effektiviserar klippningen av komplexare gräsmattor.

Säkerheten är utmärkt och pivot-knivarna klipper gräset på ett skonsamt och nästan ljudlöst sätt. Tillsammans med de tysta hjulmotorerna ger detta Automower 315 en mycket låg ljudnivå och den kan därför även köras på natten utan att störa grannskapet. Pivotknivarna är även milda gentemot fallen frukt och kvarglömda leksaker, som relativt oskadade slungas iväg istället för att krossas. Ett lättnavigerat menysystem gör programmeringen enkel. Ännu bättre är dock att köpa till GSM-modulen för Automower Connect (AMC), som för första året finns tillgängligt för Automower 315. Med AMC kan du via en utmärkt app kontrollera nästan allt på din Automower via mobilen utan att ens vara i närheten av den. Detta tillval ger verkligen ett mervärde och är värt den extra slanten för de flesta. Bruksanvisningen är föredömligt detaljerad och pedagogisk, vilket underlättar både installation och underhåll. Youtube-klippen med installationsinstruktioner rekommenderas. Designen är stilrent exklusiv, men karossen blir ganska lätt repig. Installations-kit i storlekarna S, M och L säljs separat, så att man kan anpassa mängden kabel och märlor efter tomtstorlek.

 • +
  Fantastiskt prisvärde, smart, tidseffektiv, tillförlitlig, lättprogrammerad, stöder AMC
 • Lättrepad kaross
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Husqvarna Automower 430X

Högpresterande premiummodell med effektivitet & tillförlitlighet i toppklass

Recensionsår: 2017 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 135 min/laddning Rek. maxyta: 3200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72.1 Bredd: 55,8 cm Höjd: 30,8 Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Badge Bästa Premiumval.se 2017

Automower 430X (tidigare kallad 330X) blir för andra året i rad utnämnd till bästa premiumval. Ingen konkurrerande tillverkare kommer i närheten av 430X:s tillförlitlighet och problemlösningsförmåga. Speciellt i extra utmanande miljöer, såsom mycket komplexa gräsmattor med oregelbunden kabeldragning, många hinder, besvärlig terräng och smala passager. Även kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade hörn och högt gräs hanteras både smart och tidseffektivt. Den smarta guidekabeln lotsar robotgräsklipparen genom svåra områden, vilket sparar tid. Tillsammans med den långa batteritiden gör detta att 430X kan klippa riktigt stora gräsytor. Den enda situation vi identifierat där 430X kan få svårigheter är om den stöter på ett hinder i kraftig nedförsbacke. Robotgräsklipparen kan då få svårt att backa och ändra körriktning, speciellt om gräset är blött eller tunt. 

Pivotknivarna kombinerade med fantastiskt tysta hjulmotorer gör att 430X smyger fram och den klipper därför med fördel om natten. Installationen är föredömligt enkel, inte minst då den klarar av riktigt invecklad kabeldragning. En upplyst display och ett lättnavigerat menysystem gör programmeringen smidig. 430X har en ”stealth”-liknande design som är stiligt diskret och utstrålar exklusivitet. Karossen blir dock relativt lätt repig och även om detta inte påverkar funktionaliteten så kan reporna se tråkiga ut. Som tillval kan man köpa en GSM-modul för appen Automower Connect (AMC). Detta är verkligen att rekommendera då appen ger användaren oöverträffad kontroll över robotgräsklipparen. Via det väldesignade gränssnittet kan alla kommandon ges och alla inställningar göras, oavsett var man själv befinner sig, så länge det finns täckning till mobilnätet. Man kan också få notiser, exempelvis om robotgräsklipparen kört fast eller lämnat stöldskyddsområdet. En satellitbild över trädgården visar till och med var robotklipparen kört, vilket hade varit mer imponerande om inte GPS:n ofta visat fel på några meter. 430X passar bäst för villaägaren med stor eller riktigt utmanande gräsmatta.

 • +
  Mycket hög effektivitet & tillförlitlighet, lättprogrammerad, stilren design, stöder AMC
 • Lättrepad kaross, GPS:en inte alltid exakt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Söderströms paket inkluderar tillbehöret AMC (Automower Connect), vilket vi rekommenderar att köpa till.

Gardena R100Li SILENO

Tillförlitlig mellanklassmodell med smarta innovationer

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Li | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 65 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 22 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde ca 59 dB Längd: 510 Bredd: 248 Höjd: 627 Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel, 400 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF

Gardena R100Li SILENO är en mycket prisvärd robotgräsklippare i nedre mellanklassen. Trots Gardenas karakteristiskt turkosa färg känns designen diskret och smakfull. Innanför skalet gömmer sig bland de smartaste robotarna på marknaden. SILENO får dessutom stor hjälp att hantera komplexa trädgårdar av den patenterade guidekabeln. Guidekabeln guidar robotgräsklipparen genom smala passager och andra utmanande miljöer, vilket kan spara mycket tid och förhindrar att hjulspår uppstår längs med avgränsningskabeln. En annan smart funktion är laddningsstationens inbyggda antenn som gör att robotgräsklipparen ofta kan ta en genväg hem utan att behöva följa kabeln. Dessa tidsbesparande innovationer gör att SILENO kan betjäna en betydligt större gräsyta, då den inte behöver spendera lika mycket tid med att ta sig till och från laddningsstationen.

SILENO har en god terränghantering och klarar av de utmaningar man rimligen kan begära av en mellanklassmodell, exempelvis lös jordmån, kraftig lutning och måttligt ojämnt underlag. Användargränssnittet är föredömligt med lättnavigerade menyer och en tydlig bakgrundsbelyst display. Kontrollpanelen täcks dock av en skylande skyddslucka som måste stängas för att robotgräsklipparen ska verkställa ett klipp-kommando.  SILENO har en utmärkt säkerhet med pivotknivar som effektivt klipper gräset. Samtidigt är pivotknivarna skonsamma mot kvarglömda leksaker, frukter och liknande som slungas iväg relativt oskadade. Pivotknivarna och de tysta hjulmotorerna gör dessutom robotgräsklipparen så tyst att den kan klippa gräset på natten utan att störa. I paketet ingår ordentligt med kabel och märlor. Gardena R100Li SILENO gör sig bäst på medelstora till stora gräsmattor av normal till måttligt svårighet. 

 • +
  Svårslaget prisvärde, smart, tidseffektiv, tillförlitlig, lättprogrammerad, generöst med tillbehör
 • Skylande displaylucka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Husqvarna Automower 450X

Exklusiv lyxmodell med oslagbar effektivitet, tillförlitlighet och klippkapacitet

Recensionsår: 2017 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 10,4 Ah/18 V Drifttid: ca 260 min/laddning Rek. maxyta: 5000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 9 steg (elektroniskt) Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72,1 Bredd: 55,8 Höjd: 30,8 Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Automower Connect, ultraljudsensor, strålkastare, avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar  Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Automower 450X är Husqvarnas nya prestigemodell som riktar sig till resursstarka individer och organisationer som kräver högsta tillförlitlighet och en mycket stor klippkapacitet. 450X är på de flesta områden identisk med sin betydligt billigare syskonmodell 430X, men det finns vissa skillnader. Den största skillnaden ligger i den betydligt längre batteritiden, som för oss snittade ännu längre än vad specifikationen anger och ger en enorm klippkapacitet. Likt övriga modeller i Automover-serien stöder 450X Husqvarnas patenterade innovation guidekabeln. Guidekabeln frigör robotgräsklipparen från att behöva följa avgränsningskabeln, möjliggör tidsbesparande genvägar och lotsar den genom besvärliga partier. Vi fick robotgräsklipparen att ta sig igenom passager smalare än 80 cm. 450X klarar dessutom fler guidekablar än någon annan modell, hela tre stycken. Något som kan innebära betydande tidsbesparingar på stora, komplicerade gräsytor.

Ytterligare en unik innovation i syfte att öka tidseffektiviteten och klippkapaciteten är ultraljudsensorn, som varslar robotgräsklipparen om framförvarande hinder. Därmed kan 450X hålla en extra hög hastighet på öppna ytor, då den effektivt saktar in när ett hinder närmar sig. Oavsett hastighet är 450X alltid tyst och kan med fördel klippa på natten. Då kan man passa på att använda de inbyggda strålkastarna så att man inte snubblar över robotgräsklipparen i mörkret. GPS-funktionen är häftig och ger ett visst stöd, men kunde fungerat ännu bättre. GPS-navigeringen klarar inte alltid av att upptäcka sekundärytor bakom smala passager utan att använda sig av guidekabeln och angiven GPS-position kan fela med några meter. 450X har mycket goda terrängegenskaper och klarar nästan allt vi utsatt den för. Den enda situation där 450X gått bet är i mycket branta backar med tunn gräsmatta, som den då kan riva upp. 450X har inbyggt stöd för Husqvarnas utmärkta app Automower Connect (AMC) som låter dig sköta allt från schemaläggning till klipphöjdsjustering via mobilen. Designen är diskret men otvetydigt exklusiv. Tyvärr är karossen på alla Automower-modeller relativt lättrepade. 450X är världens mest sofistikerade robotgräsklippare, men gör sig bäst på mycket stora gräsytor, såsom slottsparker.

 • +
  Oslagbar effektivitet, tillförlitlighet & klippkapacitet, extremt lång batteritid, lättprogrammerad, AMC ingår
 • Lättrepad kaross, GPS:en inte alltid exakt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Gardena R50 Li

Liten men smart budgetmodell som presterar över sin prisklass

Recensionsår: 2016 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 7,4 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde ca 53 dB Längd: 58 Bredd: 46 cm Höjd: 25.5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel, 200 st märlor, 3 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Bästa Budgetval.se 2017.png

Gardena R50 Li är en synnerligen prisvärd budgetklassmodell som presterar över sin prisklass och blir därför bästa budgetval. Trots sitt budgetpris har den flera styrkor som man snarare associerar med premium-klassen. R50 är har framförallt en anmärkningsvärt bra problemlösningsförmåga för en budget-modell och det är tydligt att den begåvats med Husqvarnas branschledande AI (artificiella intelligens). Detta gör att R50 trots sin ringa storlek och sina små hjul är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den förvånansvärt tillförlitlig. R50:s begränsning är snarare terränghanteringen då den kräver ett någorlunda snällt underlag. Kraftiga ytliga rötter, djupa barr/kott/löv-ansamlingar och lös jord blir lätt övermäktiga. Den faktiska maxlutningen är visserligen högre än specifikationen anger, men ändå måttlig, så tomten får inte slutta alltför mycket. Säkerheten är mycket god och installationen är smidig.

Vi skulle emellertid gärna sett att guidekabeln – som i sig är en smart innovation – inte var obligatorisk, då den kan kännas överflödig på små, mycket okomplicerade gräsmattor. Programmeringen är föredömligt enkel tack vare tydliga instruktioner, ett lättnavigerat menysystem, en bakgrundsupplyst display och lagom många knappar. R50 är avsedd för små tomter och har därför en blygsam klippbredd, vilket innebär ett makligt arbetstempo. Den taniga motorn har liten klippkraft och får kämpa rejält med högre gräs. Så länge gräsmattan hålls kort genom regelbunden klippning är detta emellertid inget problem. R50 arbetar så tyst att den även kan gå om natten utan att irritera lyhörda grannar. Detta är en stor fördel då det lämnar gräsmattan fri om dagen.

 • +
  Smart, tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
 • Begränsad terränghantering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Honda Miimo 520

Tillförlitlig japansk precisionsrobot för större gräsmattor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: 24° (45 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,9 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64.5 Bredd: 55 cm Höjd: 27,5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Demo

Japanska Honda var ganska sena med att ge sig in i robotgräsklippar-branschen, trots sin välkända förkärlek för robotar. Deras premium-robotgräsklippare Miimo har däremot på bara några år utvecklats till en av de bästa på marknaden. Den finns i två versioner – numrerade 310 och 520 - som är nästintill identiska, sånär som på batterikapaciteten och vissa detaljer i mjukvaran. Miimo känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Ljudnivån är så pass låg att man med fördel kan låta den klippa på natten.

Programmeringen är smidig då menysystemet är relativt lättnavigerat, samtidigt som det har många inställningsmöjligheter. Displayen är upplyst men tyvärr inte knappsatsen. Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp. Miimo är numera bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden och blir sällan ståendes, även på svårare tomter. Det är bara de mest utmanande gräsmattorna som fortfarande är den övermäktig. Klippresultatet är mycket jämnt och fint, inte minst då Miimo effektivt anpassar hastigheten till motståndet och därför saktar in vid ex. högre gräs. Installationen av basstationen har förenklats jämfört med tidigare, men är fortfarande onödigt komplicerad. Samtidigt sköts all installation i regel av Hondas auktoriserade återförsäljare.

 • +
  Hög byggkvalitet, hög säkerhet, tyst & diskret, driftsäker,
 • Något bökig installation av basstationen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Husqvarna Automower 105

Liten, tyst och tillförlitlig budgetklassmodell

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 70 min/laddning Rek. maxyta: 600 m² Maxlutning: 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 6,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde: 55 dB Längd: 55 Bredd: 39 cm Höjd: 25 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 m avgränsningskabel | 200 st märlor | 9 st extraknivar

Automower 105 är en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare med ett pris i övre budgetklassen. Den är på många sätt lik Gardena R50Li som även den tillverkas av Husqvarna. Automower 105 är tack vare Husqvarnas branschledande artificiella intelligens riktigt smart. Den löser besvärliga situationer väl vilket gör den tillförlitlig för att vara en budgetklassmodell. Maxlutningen är högre än specifikationen utlovar men fortfarande måttlig. Den ringa storleken och låga maskinviken gör robotgräsklipparen lättflyttad men innebär samtidigt klart begränsade terrängegenskaper och en sparsam klippbredd. Därför går klippningen långsamt och ifall klippytan har besvärligt underlag, såsom stora ytliga rötter får robotgräsklipparen lätt problem och kan fastna. Däremot är den tyst och kan därför med fördel klippa på natten utan att störa grannarna. Nattklippning har fördelen att du får gräsmattan för dig själv på dagen.

Säkerheten är utmärkt. Det är nästan omöjligt att komma åt pivotknivarna utan att lyftsensorn stannar dem, men skulle någon ändå lyckas göra det så har knivarna så liten kraft att skadan blir begränsad. Kvarglömda leksaker slits inte i stycken, utan slungas istället iväg med ett jack i sig. Att installera Automower 105 med basstation och avgränsningskabel är relativt smidigt. Husqvarnas patenterade guidekabel är en riktigt smart innovation som kan spara mycket tid på mer komplicerade gräsytor. På de enklaste gräsmattorna är funktionen dock överflödig, men man är ändå tvungen att installera guidekabeln, vilket känns onödigt. Programmeringen är enkel med ett lättnavigerat menysystem och en tydlig bruksanvisning. Automower 105 är rimligt prissatt i relation till sin prestanda och en tillförlitlig investering för mindre och medelstora gräsmattor utan kraftiga lutningar och med jämnt underlag.

*Vi har testat Husqvarna Automower 105:s föregångare 308. Modellerna är dock identiska sånär som på att 308 har en rekommenderad klippyta på 800 kvm, jämfört med 105:s 600 kvm.

 • +
  Smart, tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
 • Begränsad maxlutning, guidekabel ej frivillig, kräver jämnt underlag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bosch Indego

Rejäl mellanklassmodell med okonventionell klippteknik

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,0 Ah/32,4 V Drifttid: ca 50 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 26 cm Vikt: 11,1 kg Ljudnivå: Över medel | Uppmätt medelvärde: ca 63 dB Multiclip: Ja Längd: 70 Bredd: 52 cm Höjd: 30 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel | 300 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Indego är en konkurrenskraftigt prissatt mellanklass-modell och Bosch har satsat allt på denna enda robotgräsklippare. Installationen är mestadels smidig och underlättas av Bosch tydliga online-instruktionsfilmer. Designen är snygg och utstrålar verkligen Bosch:s formspråk. Pivotknivarna är skonsamma mot kvarglömda leksaker och ger tillsammans med en tydlig och lättåtkomlig STOP-knapp en hög säkerhet. Programmeringen är ganska lätt men även tidsödande. Avgränsningskabelns signal stör tyvärr ut andra robotgräsklippare. Basstationen klarar inte mycket mer än 200 m avgränsningskabel, vilket gör det svårt att uppnå den rekommenderade maximala klippytan.

Indego hanterar inte isolerade biytor och kräver en raksträcka på hela 4 m vid basstationen, vilket försvårar dess placering. Motorn är tyst men hjulen onödigt högljudda. Indegos klippmönster påminner om en vanlig gåbakom-gräsklippare med raka parallella linjer. Idén är att spara tid genom att inte klippa samma yta flera gånger. I praktiken gör denna klipp-teknik varken till eller från och klipphastigheten gynnas desto mer av den väl tilltagna klippbredden. Inte minst på grund av hinder såsom träd, studsmattor och smala passager. Indego klarar relativt branta lutningar men kan lämna spår längs med avgränsningskabeln och slirar lätt på lösare underlag. Den kan passera avgränsningskabeln något under vändning, så lämna extra buffertutrymme nära vattensamlingar, branter och avsatser. Sammantaget är Indego emellertid skapligt driftsäker med relativt goda terrängegenskaper och i relation till sin prislapp presterar den väl.

 • +
  Snygg, rejäl klippbredd, hög maxlutning, säker, enkel installation, goda terränghantering
 • Utstörande signal, kort maximal kabellängd, högljudda hjul, stöder ej biytor, lång ”dockningsbana”
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Viking iMow 632

Premiummodell med hög säkerhet för stora, okomplicerade gräsytor

Recensionsår: 2017 Batteri: Typ: Li | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd:  20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 28 cm Vikt: 13 kg Ljudnivå: ca 65,5 dB (uppmätt) Längd: 73 Bredd: 54 Höjd: 27 Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsguide

Viking iMow 632 från den välrenommerade tyska Stihl-koncernen är en premium-robotgräsklippare främst avsedd för större gräsytor. Viking är ganska nya på robotgräsklippar-marknaden och tyvärr får detta uttryck i en del barnsjukdomar. Installationen är onödigt komplicerad med en egensinnig programmering där man exempelvis anger när klipparen inte får klippa, snarare än när den ska klippa. Vidare försvåras installationen av rigida förhållningsregler för avgränsningskabeldragningen och att iMow 632 lätt förvirras. Exempelvis kan klipparen oavsiktligen fasta i en loop runt en ”ö” när den är på väg tillbaka till laddstationen. Andra egenheter inkluderar att robotgräsklipparen slutar klippa medan den vänder efter att ha stött på avgränsningskabeln och att den från start ofta kör några meter innan den börjar klippa.

Säkerheten är hög och stopp-knappen är tämligen lättåtkomlig. Med tanke på att iMow 632 har fasta knivar arbetar de relativt tyst. Likt andra robotgräsklippare med fasta knivar drabbas den emellertid lätt av att långt, vått gräs ansamlas i kåpan och skapar oljud. iMow 632 har svårt att passera smala och avlånga passager och den inser inte alltid att den kört fast utan står istället hjälplöst och snurrar med hjulen, vilket kan skada gräsmattan. Instruktionerna är goda och förutom en ganska utförlig bruksanvisning finns även en pedagogisk installationsguide-video. Förutsatt att man lyckats ta hänsyn till de strikta installationskraven så är iMow 632 emellertid acceptabelt driftsäker och klarar då att klippa stora gräsytor. Med tanke på Vikings goda renommé och prislappen hade vi dock velat de en effektivare klippning och en högre driftsäkerhet.

*Viking hävdar att de MI 632 som säljs nu inte längre har problematiken kring att den byter håll längs slingan vid hemgång

 • +
  Hög säkerhet, detaljerade installationsinstruktioner
 • Egensinnig programmering, strikt avgränsningskabeldragning, lättförvirrad
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Stiga Autoclip 225 S

Kompakt mellanklassmodell med utmärkt batteritid

Recensionsår: 2016 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/25,9 V Drifttid: ca 120 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca - dB Bredd: 420 cm Höjd: 252 Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, 200 st märlor Bruksanvisning: PDF

Stiga Autoclip 225 S är en liten robotgräsklippare för både små och stora gräsytor. Den har fasta knivar men är likväl relativt tyst. Trots sin ringa storlek så har den en för prisklassen mycket generös batteritid på upp till 2 timmar. Något som gör att den kan klippa längre tid innan den måste leta sig hem till laddningstationen. Detta är en större fördel än man kan tro. Speciellt på stora och komplicerade gräsmattor, då det innebär att roboten har råd att avsätta en relativt lång tid för att hitta hem och ändå ha gott om klipptid kvar. 225 S har en medelmåttig problemlösningsförmåga och svag terränghantering, vilket innebär att den kräver en jämn och snäll terräng.

Den klarar enklare backar men kör lätt fast på kuperade och ojämna gräsytor. Robotklipparen kan även resa sig och fastna på träd som lutar vid basen, om det inte avgränsats med kabel. På pluskontot är funktionen spiralklippning, som innebär att roboten börjar klippa i en utåtgående spiral om den stöter på hårdare klippmotstånd. Detta är ett mycket tidseffektivt sätt att klippa lokala områden med högre gräs. Inställningsmöjligheterna är klart godkända, med val för flera arbetstider per dag, sekundärt arbetsområde och olika utgångpunkter för klippning. Själva programmeringen är däremot tidsödande då display och knappar är alltför rudimentära. Prismässigt ligger 225 S i mellanklassen, men prestandamässigt befinner den sig snarare i budgetklassen.

 • +
  Utmärkt batteritid, stor ytkapacitet i relation till storleken, spiralklippning
 • Svag terränghantering, primitivt användargränssnitt, högt prissatt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

AL-KO Robolinho 100

Liten, lätt och tyst robotgräsklippare med mycket generös klippbredd

Recensionsår: 2015 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,5 Ah/18 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 700 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 30-60, 5 steg mm Klippbredd: 28 cm Vikt: 8 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Multiclip: Ja Längd: 60 Bredd: 49 cm Höjd: 24.5 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 100 m avgränsningskabel, 100 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Tyska AL-KO är ett mindre känt varumärke i Sverige, men desto större på kontinenten där företagets röda färg förknippas med tysk kvalitet till rimliga priser. Robolinho 100 är AL-KO:s första budgetklass-robotgräsklippare och att man är relativt nya på banan märks på Robolinho:s AI. Denna är ännu inte lika sofistikerad som mer erfarna konkurrenters och medför en mer begränsad problemlösnings-förmåga. Detta gör att den lättare får problem med besvärlig terräng – ex. ytliga rötter – och löst underlag – ex. djupa barransamlingar.

Robolinho märker ibland inte att den kört fast och hjulen fortsätter därför att gå, vilket kan skada gräsmattan. Trots en vikt på endast 8 kg är Robolinho relativt stark och klarar lutningar väl för sin prisklass. Dessutom är klippbredden mycket generös och faktiskt bland de vidaste i testet. I kombination med Robolinho:s ringa storlek lämnas däremot en mindre säkerhetsbuffert mellan knivblad och omgivning. Ett potentiellt irritationsmoment är att man måste skruva bort en lucka på basstationen för att se om avgränsningskabeln fungerar. Den rekommenderade maxytan på 700 m² är dessutom svår att uppnå då basstationen inte klarar speciellt lång avgränsningskabel. Är gräsmattan däremot tillräckligt lätthanterlig kan Robolinho vara riktigt tillförlitlig.

 • +
  Liten, lätt, tyst, mycket generös klippbredd
 • Svag problemlösningsförmåga, begränsad tillförlitlighet, kort maxkabellängd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Viking MI 422

Liten modell med hög säkerhet men även känslighet

Recensionsår: 2017 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet ? Ah/? V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 28 steg Klippbredd: 20 cm Vikt: 9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 62 dB Längd: 630 Bredd: 510 Höjd: 250 Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, ? st märlor

Viking MI 422 är en budgetgräsklippare för mindre gräsmattor med god säkerhet och en teoretiskt hög klippkapacitet. En plastkåpa skyddar kontrollpanelen från vädrets makter. Klipphöjdinställningen har många nivåer, så att du kan ställa in den precis efter dina personliga preferenser. Den är dessutom enkel att komma igång med tack vare tydliga instruktioner. Tyvärr har MI 422 både svag terränghantering och problemlösning, vilket resulterar i frekventa driftstopp. Även vid måttligt kuperad terräng blir MI 422 alldeles för ofta ståendes med felmeddelandet ”lyft kåpa”. Detta är förödande för driftsäkerheten och MI 422:s enskilt största svaghet. För att maximera säkerheten har Viking programmerat robotgräsklipparen att tillfälligt stanna knivarna när den stöter på vanliga hinder, såsom rabattkanter och träd. Efter detta byter den körriktning och kör några meter pipandes innan knivarna går igång igen.

Detta beteende minskar tidseffektiviteten avsevärt och det täta pipandet gör MI 422 relativt högljudd. Är Viking så rädda för att knivarna ska skada något hade det varit bättre att byta ut de fasta knivarna mot pivotknivar. Även vid högt gräs upprepas proceduren ”stanna knivarna”, ”vänd” och ”kör pipandes”, vilket knappast är effektivt klippbeteende. För att prestera tillfredställande kräver MI 422 en väldigt snäll gräsmatta med jämn terräng och få eller inga hinder. Har man dock en sådan så gör Viking MI 422 sitt jobb.

*Viking hävdar att de MI 422 som säljs nu inte längre har problematiken med den överkänsliga lyft-sensorn eller att roboten byter håll längs slingan vid hemgång.

 • +
  Hög säkerhet, flexibel klipphöjdinställning
 • Svag terränghantering & problemlösning, begränsad tillförlitlighet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bra att veta om robotgräsklippare

AI

AI står för artificiell intelligens och är den skapade intelligens som man försett robotgräsklipparen med för att ge den en problemlösningsförmåga. Precis som vi människor anses robotgräsklippare smartare ju bättre de är på att lösa olika problem. Att komma på hur man ska göra en robot smartare är en mycket kostsam process som inkluderar mycket ”trial and error”. Därför tenderar robotgräsklippare från företag som tillverkat dem länge att ha en högre AI än nykomlingar, vars modeller ofta uppvisar ”barnsjukdomar” i problemhanteringsförmågan. I praktiken handlar detta om att vissa tillverkare har lyckats skapa smartare algoritmer än andra. En algoritm kan sägas vara en uppsättning instruktioner som säger åt robotgräsklipparen vad den ska göra i en mängd olika situationer.

Användarvänlighet

Att spara tid och ansträngning är troligen det viktigaste skälet bakom att köpa robotgräsklippare. Därför är det självklart att man även vill att den ska vara användarvänlig.

Inledningsvis handlar det om att själva installationen ska vara smidig och enkel, så att man verkligen kommer igång med sin robotgräsklippare. Vissa modeller är mer lättinstallerade än andra och denna skillnad kan vara extra påtaglig om man som novis sköter hela installationen själv.

När installationen väl är färdig är det till största delen robotgräsklipparens dator och kontrollpanelen som står för användarvänligheten. Gränssnittet och menysystemet ska vara så intuitivt att det är lätt att hitta bland de olika funktionerna. Har kontrollpanelen för få knappar blir programmeringen tidskrävande, samtidigt kan många knappar vara förvirrande om layouten inte är tillräckligt tydlig.

Byggkvalitet & hållbarhet

Robotgräsklippare är både dyra och komplicerade produkter varför det är viktigt att de inte går sönder. Fabriksgarantin täcker den första tiden men därefter får man själv bekosta reparationer och underhåll. En hög byggkvalitet gör i regel även en hållbar robotgräsklippare. För att hålla länge ska dock robotgräsklipparen även vara stryktålig och okänslig för yttre påverkan. Därför måste den vara fukttålig och i ett regnigt och blött klimat förhindra att inträngande fukt orsakar kortslutning i någon av alla de kretsar som finns i robotgräsklipparen. Den måste även vara värmetålig för att inte överhettas av att dagarna i ända står ute i gassande solsken. Knivbladen bör också vara okänsliga för att inte böjas eller slås sönder av hårda föremål, såsom stenar, rötter eller kvarglömda leksaker.

Design

Robotgräsklipparens design avgör inte bara hur snygg den är utan även hur driftsäker och hållbar den är, samt hur väl den hanterar terräng. De som designar robotgräsklippare måste hela tiden hantera målkonflikter mellan estetik, prestanda, funktionalitet, tillverkningskostnad och säkerhet. Exempelvis är en större klippbredd nästan alltid att föredra ut ett rent tekniskt perspektiv, då detta gör robotgräsklipparen mer stabil och snabbare på att klippa gräsmattan. Samtidigt innebär det också en större kostnad att tillverka en sådan klippare. En mindre säkerhetsbuffert kring insidan av kåpan möjliggör en större klippbredd men ökar samtidigt risken för olyckor. På samma sätt är en stor röd ”STOP”-knapp värdefull ur säkerhetssynpunkt medan det ur ett estetiskt perspektiv är fördelaktigt att placera den mindre synligt. En väldesignad robotgräsklippare utmärks därför av att man tagit hänsyn till alla dessa faktorer i dess skapande.

Driftsäkerhet

Driftsäkerheten är den kanske enskilt viktigaste egenskapen hos en robotkräsklippare. Själva idén med en robotgräsklippare är ju – liksom alla andra typer av robotar – att den sköter sig själv och kräver så lite arbete av sin operatör som möjligt. När robotgräsklipparen väl installerats och programmerats ska den därför kräva så lite hjälp som möjligt av sin ägare. En helt driftsäker robotgräsklippare kommer inte nödvändigtvis åt att klippa överallt men blir samtidigt aldrig stillaståendes någonstans. Samtidigt vill man ju att klipparen även ska klippa svårare partier av trädgården. I praktiken är därför ingen robotgräsklippare helt driftsäker utan blir förr eller senare hjälplöst ståendes någonstans. För de mest driftsäkra robotgräsklipparna sker detta emellertid mycket sällan medan de minst driftsäkra blir ståendes mycket ofta. De egenskaper som bidrar mest till driftsäkerheten är robotgräsklipparens terrängegenskaper och dess AI (Artificiella Intelligens).

Terränghantering

En robotgräsklippares terränghantering är avgörande för dess funktionalitet. Dels då de avgör var robotgräsklipparen kommer åt att klippa, dels då de indirekt avgör hur ofta robotgräsklipparen kommer att fasta och bli stillastående.

De vanligaste hindren vi identifierat i vårt robotgräsklippartest är:

Ojämnheter: Den enklaste gräsmattan att klippa för en robotgräsklippare är helt platt. Detta är dock ett ideal som de flesta gräsmattor inte uppnår. Speciellt i Sverige där gräsmattorna ofta tillåts behålla en vildare karaktär. Ojämnheter är därför ganska vanliga – i synnerhet små – och något man inte tänker på förrän de orsakar problem, exempelvis för en robotgräsklippare.

Sluttningar: Gräsmattor sträcker sig ofta över sluttande plan som backar, slänter, branter osv. Ibland är lutningen blygsam, ibland är den kraftig. Det är främst kraftiga lutningar som ställer till problem för robotgräsklippare, även om backen i sig är kort. Sluttande plan är utmanande för robotgräsklippare och de flesta klarar max 15° lutning. De bästa modellerna klarar dock 20-25° vilket innebär att de klarar de allra flesta tomtlutningar.

Hinder: Hinder finns i princip alla trädgårdar och är den vanligaste typen av utmaning för robotgräsklippare.
Vanligt förekommande hinder är många och inkluderar träd, staket, murar, stolpar, komposter, krukor, buskar, rötter, gångar, terrasser, rabatter, flaggstänger, statyer, sandlådor, pallkragar, plankor, vedhögar, gungställningar och studsmattor. Utmaningarna som hinder skapar är mycket varierande i typ och svårighetsgrad. De vanligaste hindren är även bland de mest lätthanterade och innefattar hårda, jämna föremål som sticker rakt upp ur gräsmattan, exempelvis träd och staket. Dessa bör alla robotgräsklippare hantera med lätthet. Besvärligare hinder är exempelvis buskar, studsmattor och gungställningar om de är fastsatta i marken med plankor. Buskarnas grenar kan fånga in robotklippare medan de lätt kör fast i studsmattornas ben och gungställningarnas eventuella plankor.

Underlag: Det finns en rad olika underlag som medför stora utmaningar för robotgräsklippare, ex. rötter, grus, lösjord/sand, nyplanterat gräs, barr-, löv- och kottansamlingar samt lera. Gemensamt för dem är att de skapar ett löst och/eller slirigt underlag i vilket robotgräsklipparnas små hjul lätt kör fast. För att hantera besvärliga underlag på bästa sätt krävs därför tillräckligt stora hjul med tillräckligt effektiv mönstring. Även bredden på hjulen påverkar naturligtvis terrängförmågan men med rätt mönster och en inte alltför hög vikt kan hjulen hållas förvånansvärd smala.

Utmanande klippytor: Det finns en rad vanliga typer av klippytor som är extra krävande för robotgräsklippare.

Smala passager/flaskhalsar är utmanande för en robotgräsklippare då denna saknar ögon och därför inte ser åt vilket håll passagen går. Detta gör att gräsklipparen får svårt att ”träffa rätt” och istället åker från sida till sida på passagen. Smarta robotgräsklippare har programmerats för att undvika denna typ av situation och snabbt komma ur den. Ett vanligt trick många robotgräsklippare använder sig av för att guida sig genom smala passager är att följa avgränsningskabeln en viss sträcka från basstationen eller följa en så kallad guidekabel.

Spetsiga hörn är ofta problematiska då de riskerar att orsaka robotgräsklipparen att ”spåra ur” och passera avgränsningskabeln. En säker klippare stannar av sig självt när den märker att den lämnat sin ”hage”, men blir å andra sidan ståendes tills ägaren återaktiverar den.

Hinderrika hörnområden kan innebära utmaningar då gräsklipparen riskerar att bli ”instängd” om den hela tiden krockar med antingen avgränsningskabeln eller hindren som omger hörnet. För att undvika att robotgräsklipparen slösar bort tid i ett hörn krävs därför en tillräckligt smart robot som snabbt listar ut ett sätt att komma loss.

Sekundärytor är ytor som ligger avskilda från huvudytan, men som också ska klippas. En sekundäryta kan exempelvis vara den mindre gräsmattan på framsidan av ett hus med en stor gräsmatta (huvudytan) på baksidan. Ofta förbinds sekundärytan och huvudytan av en smal passage.

Långt, grovt och vått gräs är någonting robotgräsklippare inte är tänkta att behöva hantera och därför är de inte konstruerade för detta. Därför kan en vildvuxen gräsmatta behöva trimmas ner med en konventionell gräsklippare för att den ska bli hanterlig för robotgräsklipparen. Detta gäller i synnerhet små gräsklippare. Även om gräsklipparen klarar av att forcera det långa gräset behöver den ofta köra över det yta flera gånger för att stegvis klippa ner gräset. Då klipparens hjul pressar ner gräset vid varje passering blir ofta resultatet att det långa gräset gradvis läggs ner snarare än att klippas ner. Detta gäller i synnerhet om robotgräsklipparen har pivotknivar som är konstruerade för att ge efter om motståndet blir för stort. Långt och grovt gräs är därmed ett av de få områden där fasta knivar är att föredra framför pivotknivar.

Robomow MS1000

Mastodontklippare som kan styras med smartphone-app

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,0 Ah/26 Drifttid: ca 55 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 20 kg Ljudnivå: 70 dB Multiclip: Ja Längd: 73.5 Bredd: 66 cm Höjd: 31 cm Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 225 avgränsningskabel, 300 st märlor Bruksanvisning: PDF
Robotgrasklippare Robomow MS1000

Israeliska Robomow är bland de äldsta tillverkarna av robotgräsklippare med över 20 års erfarenhet. Robomow kännetecknas idag av stora, tunga robotklippare som förlitar sig mer på råstyrka än sofistikation. MS1000 är inget undantag utan en rejäl pjäs. Såväl motor som batteri är kraftigt tilltagna och driver två fasta knivar som välvts för att minska risken för deformation vid kollision. Detta fungerar, men innebär även en relativt hög bullernivå. MS1000 kan klippa mycket gräs och stora ytor på kort tid, om förutsättningarna är rätt. Den har nämligen ett antal begränsningar som kan ställa till problem.

MS1000 har vissa svårigheter med smala passager och även om den ofta kan passera dessa tar det tid – och batteri – i anspråk, vilket minskar möjligheterna att klara av sekundärytor. Roboten kan också bli förvirrad av komplicerade hörn. Detta är delvis en konsekvens av klipparens storlek men även en bitvis medelmåttig AI. Klipparen måste följa avgränsningskabeln hem vilket – tillsammans med den höga maskinvikten – lätt ger hjulspår längs slingan. Smala passager och högt gräs medför ibland att klipparen överhettas och den stänger då av sig ett tag för att hinna svalna. Displayen är mycket liten och kontrollpanelen minimal, men detta räddas av Robomows nya app som på många sätt är innovativ och föredömlig.

 • +
  Innovativ smartphone-app, rejäl klippbredd,
 • Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager

Husqvarna Automower 308

Liten, tyst och lättprogrammerad mellanklassmodell

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 6,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde: ca 55 dB Längd: 55 Bredd: 39 cm Höjd: 25 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 avgränsningskabel | 200 st märlor | 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Husqvarna Automower 3082

Automower 308 är en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare med ett pris i mellanklassen. Den är på många sätt lik budgetklassvinnaren Gardena R50 som även den tillverkas av Husqvarna. Automower 308 är tack vare Husqvarnas världsledande AI riktigt smart. Den löser besvärliga situationer väl vilket gör den tillförlitlig. Maxlutningen är förvisso högre än specifikationen utlovar men fortfarande måttlig. Den ringa storleken och låga maskinviken gör robotgräsklipparen lättflyttad men innebär samtidigt en begränsning av terrängegenskaperna och en sparsam klippbredd. 

Därför går klippningen långsamt och ifall klippytan har hinder – ex. stora ytliga rötter – eller löst underlag – ex. djupa ansamlingar med barr – får robotgräsklipparen lätt problem och kan fastna. Däremot är den tyst och stör inte grannarna. Säkerheten är utmärkt och att installera Automower 308 med basstation och avgränsningskabel är relativt smidigt. Vi hade emellertid föredragit att den så kallade guidekabeln - som visserligen är en smart innovation - var frivillig, som på dyrare Husqvarna-modeller. Programmeringen är enkel med ett lättnavigerat menysystem och en tydlig bruksanvisning. Automower 308 är rimligt prissatt i relation till sin prestanda och en tillförlitlig investering så länge gräsmattan inte är alltför besvärlig. Dess största problem är emellertid att den inte är lika galet prispressad som den nästan lika högpresterande budgetklassvinnaren Gardena R50.

 • +
  Smart & tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
 • Begränsad maxlutning, guidekabel ej frivillig, kämpar med besvärligt underlag

Robomow MS1500

Mastodontklippare som kan styras med smartphone-app

Recensionsår: 2017 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Li | Kapacitet 4,0 Ah/26 V Drifttid: ca 55 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 20 kg Ljudnivå: 70 dB Multiclip: Ja Längd: 73,5 Bredd: 66 Höjd: 31 Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 225 avgränsningskabel, 300 st märlor,
Robomow MS1500

Israeliska Robomow är kända för sina stora, tunga och kraftfulla robotklippare. MS1500 är inget undantag utan en rejäl pjäs. Såväl motor som batteri är kraftigt tilltagna och driver två fasta knivar som välvts för att minska risken för deformation vid kollision. Detta fungerar, men innebär även en relativt hög bullernivå. MS1500 kan klippa mycket gräs och stora ytor på kort tid, om förutsättningarna är rätt. Den har nämligen ett antal begränsningar som kan ställa till problem. MS1500 har svårigheter med smala passager och även om den kan passera en passage så tar det ofta både tid och batteri i anspråk. Detta lämnar mindre drifttid för att klippa sekundärytor. Roboten kan också bli förvirrad av komplicerade hörn. Detta är delvis en konsekvens av klipparens storlek men även en begränsad AI. Klipparen måste följa avgränsningskabeln hem, vilket lätt ger hjulspår längs slingan. Kantklippningen är dock uppskattad av många.

Smala passager och högt gräs medför ibland att klipparen överhettas och den stänger då av sig ett tag för att hinna svalna. Är gräset över ca 10 cm blir knivmotorerna lätt överbelastade och slutar då klippa eftersom MS1500 inte saktar in för att de ska hinna med. Istället kör den bara på utan att klippa och kör istället ner gräset. Programmeringen är onödigt primitiv då man inte kan ange vilka tider den ska klippa, bara ”låg”, ”medel” och ”hög”, varpå den klipper när den tycker. Displayen är mycket liten och kontrollpanelen minimal, men detta räddas av Robomows app som på många sätt är innovativ och föredömlig. Manualen är mestadels detaljerad och tydlig. Sammantaget gör sig Robomow MS1500 bäst på större, okomplicerade gräsmattor utan smala passager.

 • +
  Innovativ smartphone-app, rejäl klippbredd,
 • Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager

Worx Landroid M

Tystgående robotgräsklippare med enkelt menysystem och lågt inköpspris

Recensionsår: 2015 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,0 Ah/28 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, steglöst vred Klippbredd: 18 cm Vikt: 8,3 kg Ljudnivå: Medel (ca 65 dB) Längd: 38 Bredd: 26,8 cm Höjd: 55 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 180 avgränsningskabel, 200 st märlor, 8 st extraknivar Bruksanvisning: PDF
Robotgrasklippare Worx Landroid

Worx Landroid M är bland de billigaste men även populäraste robotgräsklipparna på marknaden. Den är tyst och har en för budgetklassen kraftfull motor samt klarar av tämligen branta backar. Robotklipparens menysystem är överlag lättnavigerat och tidseffektivt. För den som är otålig att komma igång med klippningen kan Landroid M köra igång utan förprogrammering. Landroid M har en för prislappen normal problemlösningsförmåga som därmed är ganska begränsad. Det är därför viktigt att installationsanvisningarna följs noggrant. Även om så sker kvarstår situationer där Landroid M kunde varit smartare. Exempelvis så måste klipparen följa avgränsningsslingan strikt under återgången till laddaren, vilket ökar risken för att den fastnar vid eller inte kan passera rabatter, grusgångar, buskage etc.

Speciellt när slingan legat några säsonger och ex. buskar växt sig större. Denna rigiditet kan också leda till att hjulspår bildas längs avgränsningsslingan. Vidare får avgränsningsslingan inte läggas parallellt med en sluttning, då detta medför att den ibland rymmer. När så sker inser inte alltid Landroid M att den lämnat sin inhägnad och kan då köra iväg en bra bit innan den stannar. Något vi anser vara mycket problematiskt ur säkerhetssynpunkt, även om det inte lär vara ett problem för alla användare. Tillverkarna förbättrar hela tiden sina robotgräsklippares mjukvara så att de blir smartare och Landroid M kan man uppdatera själv via en USB-anslutning på klipparen. Terrängegenskaperna är begränsade och Landroid M kräver ett tämligen jämnt och fast underlag för att inte fasta eller halka. Detta är normalt för budgetklassen men innebär ändå att Landroid M bör hålla sig till mindre och enklare gräsmattor.

 • +
  Lågt pris, enkelt menysystem, kan köras utan förprogrammering, tyst
 • Begränsad problemlösningsförmåga, kan rymma, kräver relativt jämnt underlag

Viking iMow 632 (2015 års modell)

Premiummodell med hög säkerhet för stora, okomplicerade gräsytor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 28 cm Vikt: 13 kg Ljudnivå: ca 65,5 dB (uppmätt) Längd: 73 Bredd: 54 cm Höjd: 27 cm Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor
Viking iMow 632

Viking iMow 632 från den välrenommerade tyska Stihl-koncernen är en premium-robotgräsklippare främst avsedd för större gräsytor. Viking är ganska nya (2010) på robotgräsklippar-marknaden och tyvärr får detta uttryck i en del barnsjukdomar. Installationen är onödigt komplicerad med en egensinnig programmering där man exempelvis anger när klipparen inte får klippa, snarare än när den ska klippa. Vidare försvåras installationen av rigida förhållningsregler för avgränsningskabeldragningen och att iMow 632 lätt förvirras. Exempelvis kan klipparen oavsiktligen fasta i en loop runt en ”ö” när den är på väg tillbaka till laddstationen. Säkerheten är hög och stopp-knappen är tämligen lättåtkomlig. Med tanke på att iMow 632 har fasta knivar är den relativt tyst. Likt andra robotgräsklippare med fasta knivar drabbas den emellertid lätt av att långt, vått gräs ansamlas i kåpan och skapar oljud. iMow 632 har svårt att passera smala och avlånga passager och den inser inte alltid att den kört fast utan står istället hjälplöst och snurrar med hjulen, vilket kan skada gräsmattan. Instruktionerna är goda och förutom en ganska utförlig bruksanvisning finns även en pedagogisk installationsguide-video. Förutsatt att man i installationen lyckats ta hänsyn till iMow 632:s begränsningar så är den emellertid skapligt driftsäker och klarar då att klippa stora gräsytor. Med tanke på sin prislapp i premiumklassen hade vi dock gärna sett en ännu högre driftsäkerhet

 • +
  Hög säkerhet, detaljerade installationsinstruktioner
 • Egensinnig programmering, strikt avgränsningskabeldragning, lättförvirrad

Robomow RS630 / Wolf-Garten ROBO Scooter 3000

Kraftfull jätteklippare för stora, enkla gräsytor

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Li | Kapacitet 6,0 Ah/26 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 19 kg Ljudnivå: 70 db Multiclip: Ja Bredd: 66 cm Höjd: 31 Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 450 m avgränsningskabel, 450 st märlor,
Original Wolf Garten ROBO Scooter 3000

Tyska Wolf-Garten säljer sin egen version av Robomows RS630. RS-serien är Robomows dyraste och ligger i premium-prisklassen. Den stora skillnaden från Robomows billigare MC-serie är den högre batterikapaciteten, vilket ger en längre drifttid. Detta gör att robotgräsklipparen klarar av att klippa en större yta, då den kan klippa längre tid mellan laddningarna. Den har även borstfri knivmotor, vilket bör ge motorn en längre livslängd. I övrigt så har vi inte hittat några skillnader i prestanda jämfört med MC-serien. Robomow RS630 har en GSM-modul, men detta saknar ROBO Scooter 3000. Robomows robotgräsklippare framstår i jämförelse med konkurrenterna som bjässar och ROBO Scooter 3000 är också tyngst i testet. Robomows filosofi verkar vara att robotgräsklipparen ska vara ute och klippa så kort tid som möjligt. Därför har ROBO Scooter 3000 två fasta knivar och en stark motor som kan mala ner mycket gräs på kort tid. Detta förutsätter emellertid att gräsmattan inte är för svår, med smala passager, komplicerade hörn, kuperad terräng eller besvärligt underlag. Alltför högt gräs kan göra den överhettad, varpå den stänger av sig tills den svalnat. ROBO Scooter 3000 måste följa begränsningsslingan hem, vilket kan ge hjulspår längs begränsningsslingan. Likt andra större Robomow-modeller passar ROBO Scooter 3000 / RS630 bäst på stora, platta, okomplicerade gräsmattor.

 • +
  Lång batteritid, rejäl klippbredd,
 • Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager

Stiga Autoclip 524 S

Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 7,8 Ah/25,9 V Drifttid: ca 200 min/laddning Rek. maxyta: 2800 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 20-45 mm Klippbredd: 29 cm Vikt: 16,1 kg Ljudnivå: Låg | Bredd: 502 cm Höjd: 290 Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, 200 st märlor
Original Stiga Autoclip 524

Stiga Autoclip 524 är Stigas senaste flaggskeppsmodell för privatpersoner och efterföljare till Autoclip 527. 
Skillnaderna mellan dessa två maskiner är inte stora. Mest påtaglig är en något modernare design. Stiga har äntligen tagit intryck av konkurrenterna och gjort STOP-knappen lättillgänglig på toppen av klipparen. Likt sin föregångare har Autoclip 524 fasta knivar som ger större klippkraft, men ökar risken för skador om robotgräsklipparen oavsiktligt kör över något. Kontrollpanelen är sig lik med sin lilla display och mycket få knappar, vilket gör programmeringen relativt tidsödande. Även justeringen av klipphöjd är onödigt bökig. Utbudet av inställningar är däremot klart godkänt för prisklassen, med möjlighet till flera arbetstider per dag, sekundärt arbetsområde och olika utgångpunkter för klippning. Autoclip 524 har faktiskt en kortare batteritid än sin föregångare, men den är fortfarande bland de längsta i testet. Detta gör att den kan klippa länge mellan laddningarna. Något som gör den lämpad för stora gräsytor. Autoclip 524 kräver samtidigt ett jämnt underlag då terrängegenskaperna tyvärr lämnar en del att önska. Kuperad terräng, ojämnheter i gräsmattan, rötter och backar är alla exempel på utmaningar som alltför ofta blir den övermäktiga. Med tanke på dessa begränsningar gör sig Autoclip 524 bäst på stora och platta gräsytor.

 • +
  Lång batteritid, kraftfulla knivar
 • Tidsödande programmering, svag terränghantering, bökig klipphöjdsjustering,

Stiga Autoclip 527

Robotgräsklippare med kraftfulla knivar, lång batteritid och diskret design

Recensionsår: 2015 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,9 Ah/25,2 V Drifttid: ca 270 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-45 mm Klippbredd: 29 cm Vikt: 12 kg Ljudnivå: Över medel | Uppmätt medelvärde: 65 dB Multiclip: Ja Längd: 59 Bredd: 43 cm Höjd: 27 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel, 300 st märlor
Robotgrasklippare Stiga Autoclip 527

Autoclip 527 är Stigas nya flaggskeppsmodell och efterföljare till den äldre Autoclip 520. Den mest påtagliga skillnaden modellerna emellan är Autoclip 527:s modernare design. Designen är fortfarande diskret och konstruktionen är mycket robust. Under huven är likheterna däremot mycket stora. Båda använder sig av fasta knivar, vilka ger en större klippkraft men ökar risken för skador om robotgräsklipparen oavsiktligt kör på något. Även kontrollpanelen är snarlik med sin placering på robotklipparens baksida, en liten display och ett fåtal knappar, som gör inprogrammering relativt tidsödande.

Samtidigt är robotdatorn kompetent och relativt avancerad med programmering av sekundära klippscheman, regndetektor och stöd för biytor. Nödstoppet består av en ganska liten knapp på kontrollpanelen, vilket gör den mindre lättåtkomlig och uppenbar för personer som är obekanta med klipparen, såsom grannar och barn. Autoclip 527 har testets drygaste batterier och kan därför klippa mycket länge mellan laddningarna. Detta gör den lämpad att betjäna mycket stora gräsytor. Den kräver dock ett inte alltför besvärlig underlag då terrängegenskaperna inte är så imponerande som vi skulle önskat av en premium-modell. Vidare stör basstationens signaler lätt ut andra robotgräsklippare och får dem att stanna, vilket kan tänkas reta upp grannen som drabbas. Autoclip 527 känns därför bäst lämpad för herrgårdar och andra lite ensligare fastigheter med stora jämna gräsytor.

 • +
  Kraftfulla knivar, robust och diskret design, längsta batteritiden, mycket stor klippkapacitet
 • Utstörande signal, liten display, tidsödande programmering, deformerbara knivar, malplacerad STOP-knapp

Stiga Autoclip 520

Robotgräsklippare med kraftfulla knivar och en mycket hög klippkapacitet

Recensionsår: 2015 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,9 Ah/25,2 V Drifttid: ca 180 min/laddning Rek. maxyta: 1900 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-56 mm Klippbredd: 29 cm Vikt: 12 kg Ljudnivå: Medel Multiclip: Ja Längd: 59 Bredd: 43 cm Höjd: 27 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel, 300 st märlor
Stiga Autoclip 520

Autoclip 520 är en kraftfull premium-robotgräsklippare från Stiga och föregångare till syskonmodellen Autoclip 527. Stigas robotgräsklippare har till skillnad från majoriteten av konkurrenterna fasta knivar, vilket både har för och nackdelar. Fasta knivar klipper högre gräs snabbare än pivotknivar och är bättre på att klippa löv och annat som ligger på gräsmattan. Då fasta knivar är mer kraftfulla kan de även göra mer oavsiktlig skada, exempelvis på kvarglömda leksaker eller fötter. Framförallt deformeras de emellertid lättare om robotgräsklipparen råkar köra på ett hårt föremål, såsom ett studsmatteben eller en nedfallen gren.

Autoclip 520 har en mycket rejäl batteritid, vilket ger en imponerande klippkapacitet. Kontrollpanelen är placerad på robotens baksida med en bakgrundsupplyst men tanig display. Inställningsmöjligheterna är rikliga men själva inprogrammeringen är relativt tidsödande. Nödstopp-knappens placering på kontrollpanelen och dess blygsamma storlek gör den svåråtkomlig jämfört med en större knapp på ovansidan som numera nästan är bransch-standard. Konstruktionen är stryktåligt robust och designen känns diskret. Siluetten är hög men den gråa färgen håller gräsklipparen ur synfältet. Basstationens signaler stör lätt ut andra robotgräsklippare, vilket kan störa grannsämjan. Autoclip 520 klarar under rätt förutsättningar höga lutningar, men den angivna maxlutningen känns överoptimistisk. Autoclip 520 är onekligen en högpresterande arbetshäst, men det märks att modellen numera har några år på nacken.

 • +
  Kraftfulla knivar, lång batteritid & mycket hög klippkapacitet, robust konstruktion
 • Utstörande signal, liten display, tidsödande programmering, deformerbara knivar, malplacerad STOP-knapp

Husqvarna Automower 330X

Exklusiv robotgräsklippare med oslagbar effektivitet och tillförlitlighet

Recensionsår: 2015 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: 3200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Längd: 72.1 Bredd: 55,8 cm Höjd: 30.8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 400 avgränsningskabel, 400 st märlor, 9 st extraknivar
Husqvarna Automower 330X

Automower 330X är Husqvarnas flaggskeppsmodell. Ingen konkurrent kommer i närheten av Automower 330X:s driftsäkerhet och problemlösningsförmåga. Speciellt i utmanande miljöer, såsom komplexa gräsmattor med oregelbunden kabeldragning, många hinder, besvärligt underlag och smala passager. Automower 330X är helt enkelt en skoningslöst effektiv referens-modell som besegrar både rimliga och mindre rimliga svårigheter. Efter ännu en säsongs prövningar på rekordsvåra ”testbanor” har den fortsatt att överraska med sin föredömliga tillförlitlighet och sitt utmärkta klippresultat. Kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade klippytor, högt gräs. Automower 330X klarar dem galant och gör det både smart och tidseffektivt. Den enda situation som Automower kan ha svårt att klara av är ifall den stöter på ett hinder i kraftigt nedförslut. Den kan då få svårt att backa och ändra körriktning.Installationen är lätt och klipparen är förlåtande av slarvig kabeldragning. Programmeringen är smidig med ett pedagogiskt menysystem. Automower 330X har en ”stealth”-liknande design som är stiligt diskret och utstrålar exklusivitet. Karossen blir relativt lätt repig och även om detta inte påverkar funktionaliteten så kan det se lite tråkigt ut.

 • +
  Oslagbar effektivitet & tillförlitlighet, lättprogrammerad, stilren design
 • Karossen blir relativt lätt repig

Gardena R160

Prisvärd och tillförlitlig robotgräsklippare, effektiv samt lätt att programmera

Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: NiMH | Kapacitet 2,2 Ah/18 V Drifttid: ca 45 min/laddning Rek. maxyta: 1600 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, steglöst vred Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,1 kg Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Multiclip: Ja Längd: 71 Bredd: 56,8 cm Höjd: 31.1 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 250 avgränsningskabel, 400 st märlor, 9 st extraknivar
Gardena R160

Gardena R160 är en riktigt högpresterande, tillförlitlig samt prisvärd robotgräsklippare. Trots en prislapp i övre mellanklassen presterar den rakt igenom som en premiumklass-modell. Designen är inte lyxig men likväl smakfull. Säkerheten är utmärkt och pivot-knivarna klipper gräset effektivt men är samtidigt skonsamma mot exempelvis kvarglömda leksaker och frukter, vilka slungas iväg relativt oskadade. Under pivotknivarna finns en skyddande metallskiva för ytterligare säkerhet. Får skivan för mycket stryk kan den sätta sig eller lossna från klipparen. Även om det är rekommenderat att då sätta tillbaka skivan korrekt så fungerar robotklipparen utmärkt även utan den. Terrängegenskaperna är förträffliga och R160 klarar allt man rimligen kan begära av en robotgräsklippare i mellanklassen. Den hanterar utmanande situationer med bravur samt arbetar effektivt och snabbt tack vare en utmärkt problemlösningsförmåga. R160 är stor och stark för en pivotklippare men väger förvånansvärt lite. 

Robotgräsklipparen klarar brantare lutningar än specifikationen anger och justerar hastigheten i sluttningar. Hjulen ger ett gott grepp i backar, över lös jordmån osv., men är samtidigt skonsamma mot gräset. Guidekabeln förhindrar att hjulspår uppstår längs med avgränsningskabeln och effektiviserar klippningen i komplexare trädgårdar. Till skillnad från billigare Gardena-modeller är guidekabeln däremot inte obligatorisk. Programmeringen är enkel med lättnavigerade menyer, men kontrollpanelens skyddslucka - som måste stängas för att gräsklipparen ska verkställa ett klipp-kommando - kan upplevas skylande. Batteriet är av den äldre NiMH-typen men har fortfarande hög kapacitet. Gardena är generösa med inkluderade tillbehör och R160 kommer välförsedd med både kabel och märlor.

 • +
  Fantastiskt prisvärde, mycket effektiv & tillförlitlig, lättprogrammerad, generöst med tillbehör
 • Inget litium-batteri, skylande displaylucka, skyddsskivan kan lossna

Honda Miimo

Japansk precisionsrobot för stora, jämna gräsmattor

Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: 10° (17 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,8 kg Ljudnivå: Mycket låg Längd: 64.5 Bredd: 55 cm Höjd: 27.5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: kluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar
Honda Miimo 2

Miimo är japanska Hondas första robotgräsklippare och ligger prismässigt i premium-klassen. Den finns i två versioner – kallade 300 och 500 - som är identiska sånär som på batterikapaciteten, där den senare har ett drygare batteri än den förra. Miimo känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Programmeringen är smidig och displayen är upplyst, dock inte knapparna. Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp. Under rätt förutsättningar är Miimo mycket driftsäker och blir sällan ståendes. Tyvärr är dessa förutsättningar väl strikta för svenska förhållanden, som relativt ofta inkluderar knepigare trädgårdstyper.

Främst är det den blygsamma maxlutningen som skapar svårigheter och gör att Miimo kör fast vid tämligen måttliga lutningar på 10-15°. Innan man köper en Miimo bör man därför låta en fackman från Honda bedöma ifall trädgården är lämplig för denna robotgräsklippare. En mindre väsentlig ofullkomlighet - men ändå besvärande för en premium-klippare - är Miimo:s stundom tidsödande hantering av komplicerade hörn. Installationen av basstationen är bitvis bökig och då Miimo är en premium-robotgräsklippare rekommenderar vi att överlåta den till en fackman.

 • +
  Hög byggkvalitet, hög säkerhet, tyst & diskret, driftsäker på plant underlag
 • Låg maxlutning, kan förvirras i komplicerade situationer, bökig installation av basstationen