Bilbarnstol bast i test

Bilbarnstolar: 14 modeller i test

Senast Uppdaterad September 2017

Har du planer på att köpa en ny eller begagnad bilbarnstol? Då är detta testet för dig. Vår testvinnare från 2016 BeSafe iZi Plus behåller förstaplatsen även 2017 och är därför vårt köpråd. Det är en riktigt bra bakåtvänd bilbarnstol men även andra modeller presterar bra i testet, exempelvis Britax Max Way, och Axkid Minikid, Maxi Cosi Mobi XP.

Den bakåtvända bilbarnstolen har en betydligt längre användningstid än vad babyskyddet har, även om den tredje stolen - bältesstolen - troligtvis är den som barnet kommer att använda allra längst. Man ska byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol från och med att barnet kan sitta själv utan stöd, vid ungefär 6-9 månaders ålder. Den svenska rekommendationen för bakåtvänt åkande är idag till barnet fyller 4 år, gärna 5 år. 

Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga bilbarnstolar i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente. I Sverige är det Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping som utför provningarna kring bilbarnstolens säkerhet.

Vad ska man tänka på om barnsäkerhet?

Att barn ska sitta bakåtvända i bilen så länge som möjligt handlar om att ett barns kropp inte är tillräckligt utvecklad eller stark nog för att klara av de krafter som kroppen utsätts för vid kollisioner. Det är framför allt barnets huvud och nacke som utsätts för extrema påfrestningar, vilket utgör den största risken för allvarliga och dödliga skador. Stolarna ska aldrig användas på en plats där en krockkudde finns inkopplad.

Enligt svensk lag ska barn som är kortare än 135 cm använda särskild skyddsanordning avsedd för barnets ålder, vikt och längd. Detta kan vara babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Var noga med att följa bruksanvisningen då du monterar bilstolen. Om du är osäker på hur barnstolen ska monteras kan du fråga din återförsäljare eller dem du hyr bilstolen från. Vissa av stolarna erbjuds också med så kallade Isofix fästen, de blir då betydligt enklare att montera. Läs mer om Isofix längst ner på denna sida. Provmontera gärna stolen i din egen bil, då hur väl en bilstol kan fästas varierar beroende på vad det unika bilsätet har för form.

Många föräldrar väljer idag att hyra bilbarnstol istället för att köpa. Både försäkringsbolag och återförsäljare hyr ut bilbarnstolar. Att hyra bilbarnstol är dock inget som tillverkarna rekommenderar då kontrollerna av stolarna kan vara bristfälliga. Om det saknas garanti för stolens funktion bör man varken hyra eller låna. Skador inne i bilbarnstolen kan vara osynliga för blotta ögat men ändå orsaka livsfara vid krock.

Samma regel gäller om du planerar att köpa en begagnad bakåtvänd bilbarnstol. Du måste försäkra dig om att barnstolen inte har varit inblandad i en krock eller annan olycka. Köp därför helst av någon du litar på.

När är bilbarnstolen urvuxen?

Som regel gäller att man kan använda den bakåtvända bilbarnstolen till den är urvuxen på vikten eller att toppen av barnets öron når överkanten på ryggstödet. Bilstolen är alltså säker även om en liten bit av huvudet sticker upp ovanför kanten. Vissa av stolarna i testet är så kallade kombistolar, det innebär att de är godkända att användas både bakåtvända och framåtvända. Kombistolar är dock både tunga och otympliga och rekommenderas inte att användas framåtvända. Vi rekommenderar istället att köpa en fast framåtvänd bältesstol när barnet vuxit ur sin bakåtvända bilbarnstol.

I vårt test anger vi om stolen blivit plustestad och godkänd. Plustestet är ett för bilstolstillverkarna frivilligt test som utförs av VTI. Stolar som används mellan 9 och 25 kg kan plustestas och syftet är att mäta vilka krafter barnets nacke utsätts för vid en frontalkollision.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter som de är tänkta att användas. Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterium har dock varit att samtliga bilbarnstolar i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente.

I vårt test av bilbarnstolar låter vi vanliga barnfamiljer, med barn i olika åldrar, få testa bilstolarna i sin egen vardag. Stolarna monteras i och ur olika typer av bilar samt används under en längre period för att det ska gå att skapa sig en bild av hur de slits. De mått vi anger i testet ska ses som en jämförelse mellan de olika modellerna av bilstolar och inte som en indikation på hur väl ett barn av viss längd kommer sitta i stolen. Under testförfarandet tittar vi närmare bland annat på följande områden: 

Montering: Hur är stolen att montera i bilen, är instruktionerna tydliga och finns det risk för att oavsiktligt begå misstag under monteringen?

Funktioner: Kan stolen vinklas, är det enkelt att justera nackstödets läge och hur funkar den interna selen?

Användning: Är det enkelt att sätta i och ta ur barnet, är stolen rymlig och kan klädseln enkelt rengöras? 

Ovan nämnda faktorer vägs sedan samman med bilbarnstolens pris och därefter sätts ett slutbetyg.

BeSafe iZi Plus

Rymlig bilstol med flera lutningslägen, justerbara under körning, och hög maxvikt

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner. Kan fällas under färd Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 62 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Magneter.
Bäst-i-test.se 2017.png

BeSafe iZi Plus är en bakåtvänd bilstol till premiumpris som prydligt checkar av varenda punkt på vår lista över egenskaper den perfekta bilstolen ska vara utrustad med. Användningstiden blir exceptionellt lång när BeSafe kombinerar den bältade stolens maxvikt om 25 kg med en rymlig sittdel och ett långt ryggstöd samt förlängningsbart nackstöd. Resultatet blir att även barn som ligger på runt 115 cm i längd kan sitta säkert. iZi Plus är en stor bilbarnstol men samtidigt överraskande kompakt och funkar att sitta bredvid. Monteringen var likvärdig den för andra bilstolar som bältas fast, stolen sitter riktigt stadigt på plats. Monterad i framsätet ger stolens vinkel god sikt för bilens förare att se sidospegeln på andra sidan.

Även solen har sina fläckar, och den interna selen i BeSafe iZi Plus är kanske inte helt optimal. Själva grenselet känns något för kort, risken finns att man oavsiktligt råkar klämma insidan av barnets lår i spännet. Selbanden tenderar även att snurra sig relativt enkelt, vilket innebär att man måste ägna lite tid ibland åt att vrida dem rätt igen och tryckknapparna i axelkuddarna öppnas upp för lätt. När barnet ska tas i och ur så hängs selen enkelt åt sidan med hjälp av magnetfästen.

iZi Plus funkar mycket väl för stora barn, men även små barn kan åka bekvämt. Stolen kan ställas i fyra olika lägen, och det är enkelt att trycka in spärren för att vinkla den. Även med ett barn som väger 20 kg + så kan detta göras med en hand av den som sitter bredvid stolen. I viloläget finns det ingen risk för tippande huvuden, och det upprätta sittläget gör att även stora barn som inte längre sover dagtid är nöjda med sin position. Det är relativt gott om benutrymme och överlag märks det att BeSafe iZi Plus är konstruerad utifrån en bekväm och säker resa för barnet. Finns det utrymme i plånbok och bil så är BeSafe iZi Plus den bakåtvända bilbarnstol vi helst rekommenderar, och därför blir den vårt val av bäst i test.

 • +
  Mycket rymlig sittdel, kan vinklas i flera lägen, lång användningstid
 • Selband som lätt snurrar sig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Axkid Minikid

Mycket prisvärd bilbarnstol med rymlig sittyta och förlängningsbart nackstöd

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Kan ej fällas under färd men kan monteras i 5 olika positioner. Vikt: 11,7 kg Höjd sittyta till högsta kant: 62 cm Bredd: 47 cm Bältesupphängning: Nej
Bästa PRISVÄRDE 2017

Axkids bakåtvända bilbarnstol Minikid bältas fast i bilen och är den absolut rymligaste i sin prisklass av modellerna inkluderade i vårt test. Nackstödet går att förlänga, så att även ett barn i 4-5 års åldern med lätthet får plats att sitta säkert. Klädseln är mjuk och skön, och barnen sitter bekvämt i den. Axkid har inte snålat på stoppningen. Smutståligheten är dock inte riktigt lika god. Stolen ser snabbt dammig ut och fläckar har en förmåga att sätta sig. Valet av textil är inte stolens starkaste sida, men klädseln går att ta och kan då tvättas i maskin på 30 grader.

För passageraren som sitter bredvid Axkid Minikid blir det en komfortabel resa. Stolen har inga detaljer som sticker ut. Vi saknar dock ett bra bärhandtag för de gånger stolen ska hanteras utanför bilen, och vi hade gärna sett tydligare instruktioner och färgkodning av stolens funktioner. Att stolen kan lutas i 5 positioner är bra, men vi skulle inte säga att den har något viloläge då det ej går att justera lutningen under färd. Det går endast att justera lutningen vid montering av stolen då förankringsbanden måste fästas om. Samtidigt är det positivt att lutningen kan anpassas efter barnets ålder samt för olika skålade säten.
 
Axkid Minikid är en bilbarnstol som fungerar bra för barnet. Det är i detaljerna den ibland saknar finesser, men det märks främst av föräldrarna som ska montera och hantera bilstolen. Med vissa undantag, nackstödet som automatiskt regleras efter barnets höjd när selens justeras är smart. Dessutom kan nackstödet låsas om man hellre skulle föredra. Axkid Minikid är mycket rymlig med en lång användningstid. Värdesätter man att ha sitt barn bakåtvänt länge så är Minikid mycket bilbarnstol för pengarna.

 • +
  Rymlig, prisvärd och bekväm för barnet
 • Något otydliga funktioner, komplicerad funktion för lutning av stolen, blir lätt smutsig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Axkid Wolmax

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9 - 25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 2 positioner, kan ej fällas under färd Vikt: 9,6 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Ingen

Wolmax är något så hedervärt som Axkids budgetversion av en bilbarnstol och en slags nedbantad variant av märkets populära stol Minikid. Priset är mycket överkomligt med tanke på stolens kvalitet och användningstid. Så länge man är medveten om vilka funktioner som prioriterats bort så blir Wolmax därför ett mycket bra köp. Wolmax installeras med bilens bälte samt med förankringsremmar. Remmarna dras åt manuellt och spännena sitter uppe vid stolen, så är det trångt om utrymme inne i bilen kan det bli lite tight att komma åt ordentligt. Det är dock inte svårt att få Wolmax att sitta stadigt på plats, men ska bilbarnstolen ofta flyttas mellan bilar så finns det smidigare alternativ. Stolen kan inte lutas under resans färd. Den har dock en slags stödfot som den kan monteras med antingen utfälld eller invikt under bilbarnstolens sittyta. Vilken vinkel man bör ha påverkas av hur bilens säte är format och delvis även av om barnet tenderar att somna i bilen. Axkid säljer också en kil separat, som kan användas för att ytterligare justera lutningen.

Maxvikten för stolen är 25 kg och ryggstödet är högt nog att fungera för en normallång fyraåring, med marginal. Att justera sele och nackstöd görs inte i en handvändning. Selen måste träs om manuellt och det finns tre olika höjder på selhålen. Nackstödet har en spärr som trycks ihop och sedan dras stödet till nytt läge. Att trä om en sele är alltid lite bökigt och inte alltid möjligt att göra med bilbarnstolen monterad. Ska Wolmax användas av syskon med olika längd blir detta en detalj man irriterar sig på. Men är det ett och samma barn som ska åka så är det ett mycket litet minus i sammanhanget. Selen är rymlig och lätt att dra ut så att barnet enkelt kan sättas i eller tas ur stolen. Det finns ingen upphängning för selen. Kuddarna på selens axelremmar, som finns där för att selen inte ska skava mot barnets hals, är smart förankrade vid nackstödet och kan inte glida ned. Wolmax klädsel uppfattas som välventilerad, och har också haft snabbt för att torka om den blivit blöt av spill eller svett.

Axkid Wolmax är något mindre rymlig i ryggstödets höjd än vad den mer påkostade Minikid är. Och i alla lägen då Wolmax ska anpassas – efter bilen eller efter barnet – så kräver den mer jobb. Men det positiva med Wolmax väger tungt. För en del barn skulle stolen fungera alla de fem år som det rekommenderas att barn minst åker bakåtvänt. Med Axkid Wolmax får man således en lätt och mycket rymlig bilstol, som i många avseenden överträffar andra budgetmodeller, för ett pris som är mindre än hälften av vad många andra bilbarnstolar kostar. Och det är värt en applåd.

 • +
  Prisvärd, rymlig, lång användningstid
 • Selen måste träs om manuellt, begränsad möjlighet att lutas, något mer krävande montering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Britax Max Way

Enkelt att använda och installera, lång användningstid tack vare högt ryggstöd

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, tre lägen. Kan ej fällas under färd Vikt: 6,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 60 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Ja, gummifästen att haka fast selspännet i
Badge Bästa Budgetval.se 2017.png

Max Way är en okomplicerad bakåtvänd bilbarnstol från Britax, enkel och ren i sitt stilspråk men med en utstrålning av säkerhet. Stolen monteras med bilens bälte och sina egna förankringsband. Det är inte helt enkelt att hitta och förstå sig på det U-formade stag som fungerar som ett uppbalanserande stöd på undersidan av stolen. Det fälls ut när två, rätt tröga, knappar pressas in. Väl på plats sitter Max Way dock väldigt stadigt i bilen, och det är en av de stolar som varit enklast att få riktigt hårt fastspänd. Max Way har inga vilolägen men lutningen på stolen är god, större barn som sover i den slipper huvud som faller ned mot bröstet.

Max Way är en rymlig stol, framför allt i ryggstödet. Barn som närmar sig 110 cm i längd har utrymme att växa lite till. Benutrymme är det värre med men Max Way har ändå en relativt lång användningstid. Stolens klädsel känns väl anpassad för att användas av barn, tyget har en glatt yta som nästan känns smutsavstötande. Samtidigt är klädseln väl vadderad och sittytan är mjuk, barnen i vårt test har inte klagat på komforten. Stolen är mycket enkel att hantera då den ska tas i och ur bilen då den endast väger hälften så mycket som vissa andra bilbarnstolar i testet. Stödbenet är enkelt att justera och likaså nackstödet, som höjs från stolens baksida.

Selspännet är enkelt att komma åt när barnet ska tas loss. Att förlänga och förkorta den är dock inte lika smidigt, det känns ibland som att selen tar emot någonstans och fastnar, varpå man får lirka lite för att kunna lossa den igen. Max Way är en enkel och stilren bakåtvänd bilbarnstol, som på intet sätt känns billig. De djupa sidorna bidrar till att den känns trygg för barnet och priset i förhållande till vad Max Way erbjuder är mycket bra.

 • +
  Okomplicerad bilstol, väl tilltaget ryggstöd och lång användningstid
 • Inga vilolägen, inte alltid helt lättjusterad sele
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

BeSafe iZi Modular RF i-Size

Lättinstallerad bilstol som är smidig att använda och kan vinklas i flera lägen

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofixbas PLUS-test godkänd: Ja. Viktkapacitet: 9-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, flera positioner. Kan fällas under färd Vikt: 14,9 kg för stol och bas Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Magneter.

iZi Modular är en bakåtvänd i-Sizestol från populära märket BeSafe. Modular är ett tredelssystem som utgörs av en ISOfixbas, ett babyskydd och en bakåtvänd bilbarnstol. Samma bas används till båda stolarna. Det smidiga med att ha bilstolen på en bas är att installationen blir löjligt enkel och att man snabbt kan flytta stolen mellan två olika bilar. Modular i-Size-basen har förlängningsbara ISOfixarmar som kan justeras individuellt, vilket gör den lätt att montera i bilen. När barnet växer kan man dessutom dra ut basen så att extra benutrymme skapas mellan bilbarnstolen och sätets ryggstöd, vilket även ger en längre användningstid.

Konstruktionen av stolen är gedigen och monterad i bilen blir BeSafe Modular mycket stabil. Även rymligheten i Modular är god. Som medföljande tillbehör kommer ett sidokollionsskydd kallat SIP+, som fästs på den sida av bilstolen som är vänd mot bildörren. Ett inlägg för mindre barn ingår också. Nackstödet kan höjas i flera steg och selen följer då med. Att bilbarnstolen är av typen i-Size innebär att den max får används upp till 18 kgs vikt och 105 cms längd. Tyvärr, för större barn sitter bra i stolen utan att huvudet sticker upp över kanten.

BeSafe iZi Modular är en mycket användarvänlig bilbarnstol. Selen är enkel att reglera i längd och kan hängas upp med hjälp av magnetfästen. Den lämpar sig väl även för mindre barn då den kan vinklas i ett flertal positioner, vilket gör att barnet kan sova bekvämt utan att huvudet faller framåt. Tyvärr är de mest upprätta sittlägena inte godkända att använda enligt i-Size-reglementet, det är synd. Stolen är smal, utan utstickande detaljer, så det är bekvämt att sitta på sätet bredvid den. BeSafes klädslar har blivit kraftigt förbättrade och står nu mycket väl emot fläckar, med tvätt eller enklare rengöring går det snabbt att få stolen att se ut som ny igen. Modular-paketet har ett högt pris men ger valuta för pengarna då det förutom själva i-Size-reglementets begränsningar inte finns något att klaga på.

 • +
  Smidig, enkel att använda, lätt att installera, bekväm för barnet
 • Maxvikt och maxlängd är begränsade enligt i-Size, likaså antalet godkända lutningspositioner
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Maxi Cosi Mobi XP

Bilbarnstol med hög maxvikt och smidigt justerbara vilolägen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd. Vikt: 11,5 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Spännen selen kan hakas fast i.

Maxi Cosi Mobi XP är en väl genomtänkt bilbarnstol som lyckas kombinera smarta funktioner med en väl tilltagen sittyta. Stolen kan tiltas i 4 olika positioner med hjälp av ett reglage, som är 
lättåtkomligt placerat. Även om barnet närmar sig bilbarnstolens maxvikt om 25 kg så glider Mobi XP mellan vilofunktionerna utan ansträngning, och ett barn som somnat kan fällas till viloläge med en hand. Stolen fungerar väldigt väl att använda även för bebisen som precis vuxit ur babyskyddet, och glappet mellan de två stolstyperna känns med Mobi XP inte särskilt stor. Därför imponerar det att också 4,5-åringar sitter så bekvämt i stolen.

Mobi XP har en ombonad känsla i klädsel, och materialvalet känns klokt då vi uppfattar det som både smuts- och slittåligt. Trots flitigt använding under testperioden ser bilbarnstolen fortfarande fin ut. Stolens design är genomtänkt. På baksidan finns gummerade listor för att skydda instrumentbrädan om stolen ska monteras i framsätet.  Mobi XP är inte optimalt utformad för övriga bilresenärer. Stödhornen för bilens bälte är rejält utåtstickande i precis fel höjd för den som ska sitta jämte stolen. Färden blir mer bekväm om man lägger något mjukt emellan höft och horn.

Mobi XP har med utgångspunkt i den äldre modellen Mobi fått en djupare sittyta, ett enklare system för att höja stolens interna sele och har blivit några centimeter smalare i yttermått för att enklare kunna monteras bredvid andra bilstolar. Maxi Cosi har förädlat modellen väl. I slutändan blir den utmärkta vilofunktion en av flera starkt bidragande faktorer till att Mobi XP är en favorit hos såväl barn som vuxna.

 • +
  Ombonad sittdel, bra vilolägen som är mycket enkla att justera
 • Onödigt utstickande stödhorn, bökig justering av stödbenets längd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Britax Max Fix II

Bilbarnstol med isofixfäste, höjbart nackstöd och flera sitt- och vilolägen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Viloläge: Ja, 7 positioner Vikt: 12,2 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Gummifästen att hala fast selspännet i

Britax bakåtvända isofixstol Max Fix II är en slimmad och smidig pjäs som är riktigt enkel att montera. Isofixfästen är enkla att komma åt och få på plats, och stödbenet är även det lätt att få till i rätt position. Stolen ser ut att vara tudelad i säte och bas, men sitter ihop i ett stycke. Max Fix II är smal nog till formen för att det ska gå utmärkt att sitta bekvämt bredvid den. Vill man kan utnyttja de sju olika vilolägen så krävs dock en del utrymme på längden i bilen, vilket kan göra det svårt att ha bilbarnstolen bakom föraren om denne är lång.

För att luta Max Fix II vrider man om en liten ratt, det finns en på vardera sida om stolen. Det är enkelt att finjustera mellan lägena men ratten är lite obekväm att hantera. I maximalt viloläge har stolen en bra vinkel och hängande huvuden på barnet kan undvika helt. I och med att Britax Max Fix II är en isofixstol så är maxvikten på 18 kg, men det i höjden reglerbara nackstödet går att få upp högt nog för en lång användningsperiod. Stolen lämpar sig även väl för bebisar, en uppfyllande stödkudde för spädbarn medföljer.

Selen på Max Fix II är bra när den sitter på barnet, men axelkuddarna orsakar ibland för mycket friktion och gör den knepig att spänna åt vid isättning. Ser man till att manuellt dra åt selbanden över höfterna först och sen dra fram axelkuddarna en bit så går det enklare. Via luckan på stolens baksida kommer man åt både remmar och nackstödsreglaget. Klädseln är snygg och enkel att hålla ren, det finns även en del smarta tillbehör såsom ett sommaröverdrag att köpa till. De barn som testat bilbarnstolen har varit mycket nöjda med höjdplacering, även en ettåring kan enkelt se ut genom fönstret. Även föräldrarna har trivs med Max Fix II och uppskattat hur lätthanterad stolen är.

 • +
  Enkel att montera med ett flertal olika vilolägen, bekväm att sitta bredvid
 • Tar upp en del plats på längden i bilen, selen hakar ibland fast sig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Maxi Cosi Pearl XP i-Size

i-Sizestol som installeras med samma bas som babyskydd och har flera lutningslägen

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix-bas PLUS-test godkänd: Ja. Viktkapacitet: 9-18,5 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd Vikt: Stolen 7,4 kg, ihop med basen 13,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 61 cm Bredd: 47 cm Bältesupphängning: Bältet står upp av sig självt.

Maxi Cosis Pearl XP är märkets första stol som testats och godkänts enligt standarden för i-Size. Den är dessutom en del av en mycket smart paketlösning. Som enda bakåtvända stol i vårt test fästs Pearl XP i bilen med en bas. Samma Family Fix XP-bas kan även användas för babyskydden Pebble och Pebble+. Priset för alla tre delar är relativt högt, men då får man också en mycket smidig lösning för de första åren av bilåkande. Som alla i-Size- och isofixstolar så har Pearl XP en något lägre maxvikt, men utrymmesmässigt är den ändå förvånande rymlig. Maxlängd ska vara 105 cm, men även barn längre än så tycker vi har suttit bra med huvudet inom gränsen för godkänt.

Pearl XP kan enkelt vinklas i fyra olika lägen, även under färd. Stolen är mjuk och vadderad för god åkkomfort. Nackstödet på vårt testexemplar är klätt i en ljus textil som mycket snabbt får fläckar och ser solkigt ut. Däremot är den interna selen på gränsen till genialisk, när den öppnas så står den automatiskt upp. Det är aldrig krångligt vare sig att få i eller ta ur barnet, och ingen extra moment med att hänga upp selremmarna krävs. Stolen är lätt och dess runda form är en fröjd för ögat men vi hade gärna sett någon typ av handtag för att underlätta hanteringen, internselen hopknäppt kan dock fungera som något att hålla i. Att sitta bredvid Pearl XP är riktigt bekvämt. Basen är smal och det finns inget annat som sticker ut och stör.

Ur barnets perspektiv så är Pearl XP en av våra favoriter, som ger mycket för pengarna. Barnet kommer högt upp i bilen och viloläget är väldigt generöst - tippande huvuden förekommer inte. Testfamiljerna uppfattar Pearl XP som estetiskt tilltalande, enkel att hålla ren och som bekväm. Den är kompakt i bilens kupé och även en längre förare ryms om Pearl XP är installerad i sätet bakom. Vi gillar verkligen hur Maxi Cosi tänkt utanför boxen för sin i-Size-stol och lyckats så väl, både ur ett barn- och föräldraperspektiv.

 • +
  Genialisk sele, mycket bra viloläge, enkel att installera och använda
 • Högt pris, i-Size innebär lägre maxvikt och maxlängd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Maxi Cosi Mobi

Äldre modell som håller än, hög maxvikt och kan lutas till viloläge

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd Bältesupphängning: Fästen selen kan hakas fast i
Maxi Cosi Mobi är en av Sveriges mest populära bakåtvända bilbarnstolar. Den har dessutom nyligen prissänkt vilket gör den mer prisvärd än någonsin. Största fördelen med Maxi Cosi Mobi är att man med ett handtag under sitsen kan luta stolen i fyra olika lägen under färd, perfekt då barnet har somnat. Sätet är djupt, har höga sidopaneler och är mjukt och mysigt ombonad. Bilstolen är dessutom snygg och stilren utan krims-krams och har en bra höjd så att barnet lätt ser ut genom fönstret. Tyvärr medföljer inget huvudstöd men då barnstolen är väldigt lätt att luta så är vi förlåtande. I nästa års modell vill vi gärna se att Maxi Cosi inför denna feature nu när till och med Brio uppdaterat sin gamla trotjänare Zento med huvudstöd. Vikterna som gäller är från 9 till 25 kg, den får dock inte användas framåtvänd. 

Maxi Cosi Mobi är tung och ganska klumpig vilket lämnar något mindre utrymme för passagerare direkt bakom eller framför bilbarnstolen. Den är dock relativt smal vilket är bra för medpassagerare bredvid men har man ett knubbigare barn kan den bli utväxt fortare. Ryggen är hög men kortare än Britax Multi-Tech. Fempunktsbältet är smidigt och kan ställas i tre höjdlägen. Klädseln finns i sex olika färger och är enkel att haka loss för handtvätt. Modellen monteras med två underförankringsband, bilbälte och stödben. Den passar bäst i medelstora till större bilar. Anledningen till det nya lägre priset är att Maxi Cosi lanserat en efterföljare som heter Mobi XP. Den har något djupare sittyta, ett nytt system för selen samt är något smalare i modellen. Den har också ett betydligt högre pris.
 • +
  Mycket prisvärd, smidigt viloläge som kan justeras under färd, stilren
 • Relativt stor, inget huvudstöd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Axkid Rekid

Bilstol med anpassningsbar maxvikt samt sele och nackstöd som är enkla att justera

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix och förankringsband eller bilbälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 9-25 kg med bälte och förankringsband, 9-18 kg med isofix. Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner. Kan inte fällas under färd Vikt: 14,3 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid Rekid är en bakåtvänd bilbarnstol som i mångt och mycket påminner om DuoFix från samma märke. Stolen är en blandning mellan en bältad stol och en isofixstol. Fördelen med detta är att stolen kan monteras på alla säten i bilen som har trepunktsbälte. Vill man fästa Rekid med isofix i bilen så måste man dock ändå använda stolens förankringsbälten. Maxvikten är då 18 kg, men fästs stolen med bilbältet och förankringsremmarna så är Rekid godkänd för upp till 25 kg. Flexibiliteten är positiv men smidigheten med att helt slippa remmar som är med andra isofixstolar uteblir hos Rekid. Vi gillar dock att remmarna är självåtspännande. De fasta isofixfästena skapar ett rymligt benutrymme och det blir inte trångt för barnets fötter i Axkid Rekid. Nackdelen med detta är att stolen tar upp mycket utrymme inne i bilen för passageraren framför.

Rekid går att fälla till viloläge, för att ett mindre barn ska kunna sova mer bekvämt och stolen kan justeras i läge när den är monterad i bilen. Förankringsremmarna måste dock spännas om efter att läget ändras, vilket gör att de inte kan justeras under bilfärden. Nackstödet är förlängningsbart och ställs in i höjd automatiskt när man justerar selen. Det är en smidig funktion som ser till att stolen alltid är rätt anpassad efter det barn som ska använda den just nu. Det finns ingen upphängning för selen men selen har varit enkel att spänna åt om barnet, jämfört med många andra bakåtvända bilbarnstolar.

Sittdelen är vadderad och känns mjuk, klädseln kan tvättas i maskin på 30 grader. Axkid Rekid står på en gummifot som ökar friktionen mellan stol och säte, vilket gör att bilbarnstolen inte kan glida runt sidledes på sätet. Stolen är i sittytan mycket rymlig och det ihop med att Rekids högsta maxvikt är 25 kg gör att den får en lång användningstid.

 • +
  Sele och nackstöd justeras enkelt efter barnets höjd, anpassningsbar maxvikt
 • Förankringsband krävs alltid, tar upp mycket utrymmet i bilen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Britax Hi-Way II

Bilstol av enklare modell med gedigen känsla, hög maxvikt och enkel installation

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Viloläge: Ja, tre lägen. Kan ej fällas under färd. Vikt: 6,8 kg Höjd sittyta till högsta kant: 58 cm Bredd: 46 cm Bältesupphängning: Gummifästen att haka fast selspännet i.

Britax bakåtvända bilbarnstol Hi-Way II är en okomplicerad modell som inte är utrustade med så många avancerade egenskaper, men som är enkel att använda och fyller sin funktion. Selen går att hänga upp med hjälp av Britax gummifästen på stolens armstöd, i vilka man helt enkelt hakar fast selspännens metalldelar. Att justera selens längd har funkat smidigt, remmarna har vara lätt både att dra åt och ut. Stolen har relativt öppna sidor, som gör att barnet får bra utsikt utåt. Det minskar även risken för att barnet ska böja sig framåt för att se, varpå huvudet hamnat utanför stolens sidokanter.

Britax Hi-Way II kan inte vinklas i några vilolägen, men har en sådan lutning att barnet får en någorlunda god sovposition. I djupt skålade säten, där stolen monterad blir lite mer upprätt, finns en risk för att barnets hvuud hänger något. I övrigt har våra testbarn suttit bra i Hi-Way II. Det har funnits gott om utrymme för benen, och även sidledes är stolen rymlig. Ryggstödet är inte det längsta på marknaden men upp till dryga metern ryms de allra flesta barn inom vad som är säkert.

Stolen är kompakt i bilen och ger gott om utrymme för passagerare placerad både bredvid eller framför. Den är även väldigt lätt, och enkelt att få grepp om samt bära på, när bilbarnstolen ska hanteras utanför bilen. Stödbenet är lätt att begripa sig på. Britax Hi-Way II monteras med bilbältet och förankringsband och sitter stadigt på plats. Precis som Britax övriga stolar kännetecknas även Hi-Way II av god användarvänlighet.  Trots ett lågt pris så känns Britax Hi-Way långt ifrån billig, utan framstår som ett mycket prisvärt bilstolsalternativ.

 • +
  Prisvärd, enkel att använda, smidig sele
 • Saknar vilolägen, går ej att justera rygg- och/eller nackstöd i höjd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Concord Reverso i-Size

Unik i-Sizestol med lutningslägen och ett ställbart nackstöd, maxvikt 22,5 kg

Prisklass: Premium Förankringsmetod: Isofix. PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 23 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Nej. Vikt: 10,1 kg Höjd sittyta till högsta kant: 56 cm Bredd: 42 cm Bältesupphängning: Nej.

Concords i-Size-stol Reverso har en del egna lösningar som gör att den sticker ut från den övriga mängden av bakåtvända bilstolar. För att vara en stol som fästs med isofix så är den även lite unik i det faktum att maxvikten ligger på hela 23 kg. Detta är möjligt eftersom att stolen i sig är en riktig lättviktare. Monteringen är mycket enkel tack vare tydliga indikatorer. Att lossa stolen är ännu enklare tack vare öglorna man drar i för att låsa upp isofixfästena.

Väl på plats upplevs Reverso i-Size sitta väldigt stadigt i bilen. Concord Reverso i-Size har ett ställbart nackstöd, som kan förlängas till att hantera ett barn som är max 105 cm lång.  Vredet för att höja och sänka nackstödet är dock svårt att komma åt, och gör dessutom att stolen tar upp onödigt mycket utrymme framåt. När stolen är korrekt vinklad funkar den bra för små barn men läget blir något för lutat för att ett äldre barn ska trivas. Reverso i-Size kan användas ända från födseln med spädbarnsinlägget.

Concord Reverso i-Size har ett trepunktsbälte som enkelt kan dras åt tight runt om barnet, och har väl vadderade axelkuddar. Stolen överlag känns ombonad och mjuk att sitta i. Klädseln är välsydd och det finns en rejäl aluminiumram längs med stolens kanter, i-Size-stolar är ju konstruerade för att skydda extra vid en sidokrock. I Europa där bakåtvänt åkande är en nyhet kan den här stolen bli populär. I Sverige, där barnen redan åker bakåt till 4-5 år, så kan det vara en nackdel att stolens maxlängd är 105 cm. Det är dock barnets storlek som avgör hur lång användningsperioden är.

 • +
  Välkonstruerad sele, ombonad stol, enkel att montera i och ur bilen
 • Tar upp mycket utrymme längdledes, lågt placerad och för vinklad för större barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Axkid DuoFix

Installeras med både isofix och förankringsrem, kan fästas i olika lutningar

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix och förankringsband eller bilbälte och förankringsband. PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg med bälte och förankringsband, 9-18 kg med isofix. Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 3 positioner Kan inte fällas under färd. Vikt: 14,7 kg Höjd sittyta till högsta kant: 59 cm Bredd: 45 cm Bältesupphängning: Nej

Axkid Duofix är en lite ovanligt blandning mellan en bältad stol och en isofixstol. Använder man isofix för att fästa sina DuoFix i bilen så måste man ändå fästa fast stolen med förankringsband, men slipper använda bilbältet. Maxvikten är då 18 kg. Fäster man DuoFix med bilbältet och förankringsband så är stolen godkänd upp till 25 kg. Det är smart att man kan välja, men de obligatoriska förankringsbanden gör att det mesta av smidigheten med en isofixstol försvinner. Dock ett stort plus för att dessa är självåtspännande. Isofixfästen är dessutom fasta, vilket gör att bilbarnstolen hamnar en bra bit ut från ryggstödet. Har man ett litet barn som inte kräver så mycket plats för benen så stjäl detta onödigt mycket utrymme i bilen på längden.

DuoFix kan precis som Axkids andra stol Minikid ställas in i flera olika lutningslägen, men det krävs att man lossar på förankringsbanden och är således inte man gör under bilfärden. Nackstödet är förlängningsbart och ställs in i höjd automatiskt när man justerar selen. Det är en smidig funktion som ser till att stolen alltid är rätt anpassad efter det barn som ska använda den just nu. Det finns ingen upphängning för selen och överlag är den svår att spänna åt. När mindre barn sitter i DuoFix så upplevs det som komplicerat att få selbanden tighta nog runt kroppen.

Sittdelen är vadderad och känns mjuk, men klädseln drar åt sig smuts. Den kan dock tvättas i maskin på 30 grader. Stolen är relativt smidig till formen, men basen sticker ut en del åt sidorna. Vi upplever att barnens huvuden ibland blivit hängande även när bilbarnstolen är som mest vinklad, kanske för att nackstödet är så pass tjockt och sticker ut i jämförelse med ryggstöd, varför huvudet tiltas framåt. Vi förstår tanken bakom att ha en isofixstol i sitt sortiment, men tycker att Axkid DuoFix är klumpig att hantera i praktiken och saknar fördelar i jämförelse med märkets andra bakåtvända stol Minikid.

 • +
  Sele och nackstöd justeras enkelt efter barnets höjd, anpassningsbar maxvikt
 • Komplicerad installation trots isofix, tar mycket plats i bilen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Britax Multi-Tech II

Stor och rejäl bilstol som fästs med förankringsremmar, maxvikt på 25 kg

Prisklass: Budget Förankringsmetod: Bälte och förankringsband PLUS-test godkänd: Ej testad Viktkapacitet: 9-25 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja. Viloläge: Nej Vikt: 10,1 kg Höjd sittyta till högsta kant: 63 cm Bredd: 48 cm Bältesupphängning: Gummifästen att haka fast selspännet i.

Av Britax bilstolar är Multi-Tech II modellen som glömdes bort. Multi-Tech känns helt enkelt lite gammal, både i utseende och i funktioner. Stolen är stor och robust, den uppfattas som säker. Men användarvänligheten lyser i många fall med sin frånvaro och det finns heller ingen excellent sittkomfort för barnet som kan väga upp. Ett exempel är hur man för att höja upp det justerbara nackstödet till max behöver ta ut bilbarnstolen ur bilen först. Och sedan gör längden på ryggstödet att det blir väldigt otympligt att åter få den på plats.

Mängden remmar har en förmåga att förvirra, så monteringen av Multi-Tech tar en stund och det krävs lite styrka för att få den att sitta stadigt. Ibland kärvar den interna selen något när den ska spännas åt och knappen för att lossa selen är svår att komma åt. Det finns gummifästen att hänga upp selspännena med, men de är inte optimalt placerade. Klädseln känns smutstålig i sig men det finns en del onödiga veck där smulor gärna samlas. Nackstödet ger en bra support för barnets huvud. Det finns även en del funktioner på stolen som är avsedda för framåtvänd användning (exemplevis fästen för stolens bälte i nackstödet), men när barnet ska vändas bör man byta till en bältesstol

Britax Multi-Tech har ett bärhandtag baktill, som gärna hade fått vara djupare men bidrar lite till enklare förflyttning av stolen. Stödbenet känns precis som alltid när det gäller Britax väldigt stabilt. Baksidan av bilbarnstolen har en gummilist för att skydda instrumentbrädan. Alla stolens funktioner är tydligt färgkodade i blått, vilket gör att man slipper fundera över var det är man ska trycka eller dra. Sammantaget är Britax Multi-Tech en fullt funktionsduglig bilstol men Britax andra modeller känns bra mycket mer moderna i både utseende och funktioner.

 • +
  Rymlig sittdel, stor och robust
 • Användarovänlig, känns ålderdomlig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Olika typer av bakåtvända bilbarnstolar

Bakåtvända bilbarnstolar kan delas upp i tre olika undergrupper:

 • Bältesförankrade stolar
 • Isofix-stolar
 • i-Size-stolar

Bältesförankrade stolar

En bältesförankrad bakåtvänd bilbarnstol fästs i bilen dels med bilbältet, dels med förankringsband. Hos den här typen av bakåtvänd bilstol hittar man stolarna med högst godkänd maxviktskapacitet - upp till 25 kg. Det samt det faktum att det ännu inte finns några storlekskrav på den bältesförankrade stolen gör att fördelen blir att dessa stolar kan vara väldigt rymliga, och därmed ha en längre användningstid. Nackdelen med dessa stolar är att de medför den största risken för felmontering. Vilket förstås ökar risken för att barnet inte sitter lika säkert i bilen som avsett. Med en korrekt monterad bältesförankrad stol så sitter barnet dock lika säkert som i en isofix- eller i-Size-stol.

Isofixstolar

Isofixstolar är en typ av bakåtvänd bilbarnstol som förankras i bilen med isofixfästen som monterats på stolen. Fördelen med isofix är att det ska vara i princip omöjligt att montera den inkorrekt. Men det blir också enklare att ta i och ur stolen om det är så att man enkelt vill kunna flytta den mellan olika bilar. Isofixfästet i bilen tål en belastning om 33 kg, och eftersom att man gjort ett grundantagande om att en bakåtvänd bilstol väger cirka 15 kg så innebär detta att isofix-stolar har en maxviktkapacitet på 18 kg. Ett barn växer således snabbare ur en isofixstol än en bakåtvänd stol som bältas och spänns fast i bilen.

i-Size

En i-Sizestol är en isofixstol i det avseende att den fästs i bilen på samma sätt som en vanlig isofixstol. i-Size är vad man kallar den nya säkerhetsförordningen för hur bilstolar ska vara konstruerade. i-Size-stolarna ska förutom de säkerhetstester som alla bilstolar genomgår också klara av sidokrockstester, vilket fått till följd att dessa stolar är uppbyggda med mer krockskydd i stolens sidor. En annan fördel med i-Size är att den nya standarden ska minimera risken för felmontering. Detta ska ske genom att alla stolar ska fästas i bilen med isofixfästen och att stolen ska ha tydliga indikatorer som visar om stolen är korrekt monterad eller ej. En stol som inte fästs med isofix kan således ej bli en godkänd i-Sizestol. Precis som för isofix-stolar gäller en generell maxvikt om 18 kg, men det finns enstaka undantag där bilstolen väger mindre än 15 kg och på så sätt har mer utrymme kvar innan isofixfästet i bilen har belastats med de maximala 33 kg som den tål. i-Size stolarna har dessutom maxmått för hur bredd, lång och hög stolen får vara. Detta får till följd att i-Size stolarna generellt är mindre än de bakåtvända stolar som förankras i bilen med bältet och med spännband.

BeSafe iZi Kid X1 i-Size

i-Sizestol som är kompakt i bilen, av hög kvalitet och med ställbar lutning

Prisklass: Premium PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0.18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd. Vikt: 14,2 kg Bältesupphängning: Magneter
BeSafe iZi Kid i Size

BeSafe har givit sin i-Size-stol tungvrickarnamnet iZi Kid X1 i-Size, men själva stolen är enkel att förstå sig på. BeSafe har gjort sig kända för sina i storlek väl tilltagna och rejält robusta bilbarnstolar, men med iZi Kid X1 i-Size så har man fått till en flexibel och kompakt bakåtvänd stol som får höga betyg i de allra flesta avseenden - storleken inkluderad. Monteringen är snabbt överstökad tack vare tydliga indikationer med ljus och ljud. Både passageraren framför och bredvid kan sitta med ungefär samma sittkomfort som vanligt i bilen. Barnet hamnar riktigt högt upp, med bra utsikt genom fönstret. iZi Kid X1 i-Size kan tiltas i fyra lägen, där viloläget är tillräckligt tillbakalutat för att även ett litet barn ska kunna sova bra.

BeSafe har valt att utveckla en befintlig modell till att fungera som en i-Size-stol. Stolen är ganska tung, men det finns ett bärhandtag som underlättar förflyttning. Vi saknar dock ett infällt läge för stödbenet, bristen på ett sådant gör stolen väldigt otymplig att förvara när den inte används. i-Size standarden tillåter dock inte den funktionen, för att ytterligare minska risken för felmontering. iZi Kid X1 i-Size har ett nackstöd som kan justeras i höjd och bilbarnstolen är enkel att anpassa efter barnet storlek. För bebisen finns ett inlägg som ska fylla upp sittytan lite extra.

När man ska ta ir och ur barnet så fäster man smidigt upp selremmarna med magnetfästen. Själva selremmarna har däremot en tendens att vrida sig, så ibland får man ta sig en minut för att få dem räta igen. Användarvänligheten är hög hos iZi Kid X1 i-Size när stolen väl är monterad i bilen. Att luta den till viloläge utförs med en hand och handtaget är lättåtkomligt. Alla som testat iZi Kid X1 i-Size har trivts väl med stolen, varför endast den saftiga prislappen håller den tillbaka i testresultaten.

 • +
  Mycket välkonstruerad, bekväm för barnet och lättanvänd för den vuxne
 • Dyrast i testet, selremmarna tenderar att snurra sig

BeSafe iZi kid X3 Isofix

Rejäl och gedigen bilstol som installeras med isofix, magnetfäste i internselen

Prisklass: Mellan Förankringsmetod: Isofix PLUS-test godkänd: Ja Viktkapacitet: 0-18 kg Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Viloläge: Ja, 4 positioner. Kan fällas under färd Bältesupphängning: Magneter
BeSafe iZi Kid X3 Isofix

BeSafe iZi kid X3 är det senaste tillskottet från anrika norska HTS och den gör oss imponerade men också besvikna. Bilbarnstolen är djupt formad, härligt mjuk och ombonad så även små barn sitter bra. Med ett handtag under sätet kan man fälla bilstolen i fem olika lutningslägen, ett mer än Maxi Cosi Mobi. Sitsen är lyxigt ventilerad och så pass hög att barnet har utmärkt utsikt. X3 har ett nytt huvudstöd som kan justeras i hela åtta olika lägen efter barnets storlek. Axelbältet följer automatiskt med vid justering, smart! Magneter i sidoskydden gör att bältet förblir öppet vid i och urstigning, detta förenklar verkligen denna manöver. Vi gillar skarpt innovationsförmågan hos HTS BeSafe.

Monterad blir bilbarnstolen mycket stadig med en bygel som lutas mot sätet. Vikten är på hela 14 kilo men annars är bilstolen ganska smal och kompakt, den kräver dock mycket plats i längdled till medpassagerares förtret. Klädseln går att ta bort och tvätta men det är ganska krångligt att få dit den igen så det kan bli ett irriterande moment i längden. Precis som för Britax Multi-Tech kan barnstolen i vissa bilmodeller bli väldigt upprätt. Tyvärr är stolen endast godkänd upp till 18 Kg, vilket är direkt dåligt jämfört med övriga bilbarnstolar i detta test, speciellt sett till det höga priset. Det sänker betyget på denna annars utmärkta bilstol. Viktgränsen måste verkligen prioriteras upp.

 • +
  Innovativa smarta lösningar, stadig, snabbjusterat viloläge
 • Godkänd endast upp till 18 Kg, dyrast och tyngst i detta test

Brio Zento

Brio Zento

Brio Zento är en bilbarnstol med ett attraktivt pris som har en härligt djup och riktigt rymlig sits. Ryggen är ganska bred vid axlarna så att även större barn får plats. Trots rymligheten har den bra sidostöd och det nya huvudstödet infört sedan 2010 års modell gör att även små barn sover utan hängande huvud. Vi gillar att Brio äntligen tagit till sig av den kritik som riktats mot tidigare modeller. Huvudstödet känns dock lite billigt men fyller sin funktion. Maxvikten bakåtvänd är 25 Kg och då detta en kombinationsstol är den även godkänd att användas vänd framåt.

Sitsen är relativt hård och kan ge lite träsmak vid längre körningar. Vi skulle gärna se lite mjukare stoppning som på Acta Graco Cosmic Comfort S. Sitsen är också ganska låg så korta barn får problem att se ut. Stödben saknas men bilbarnstolen blir ändå stabil med de smarta förankringsbanden som man snabbt klickar i fästöglorna i bilen (om bilen är försett med sådana). Den enkla monteringen gör att stolen är lätt att flytta även om den är i tyngsta laget att kånka omkring med. Med en fot undertill kan man vid montering välja om den ska vara tillbakalutad eller uppåträt. I uppåträt läge blir benutrymmet riktigt bra för barnet. Fempunktsbältet går att justera i fyra olika lägen men vi skulle gärna sett att översta läget satt lite högre. Klädseln dras lätt av för tvätt. Brio Zento passar i medelstora bilar men också i många småbilar då den saknar stödben och är relativt kompakt i storlek.

 • +
  Flexibel, billig, enkel montering
 • Småkrångligt bältesspänne, hård i sitsen, låg

Akta Graco Cosmic Comfort S

Akta Graco Cosmic Comfort S

Akta Graco har med sin Comfort S-modell förbättrat viktgräsen till 25kg för både fram och baksäte. Övriga specifikationer är också riktigt bra men när man använt stolen en tid dyker flera nackdelar upp. Till att börja med gillar vi inte huvudstödet som är lätt framåtlutat, detta gör att sovande små barn kan bli hängande med huvudet. Med en liten ratt kan man justera lutningen på bilbarnstolen under färd. Ett problem med detta är att djupet på stolen helt försvinner i lutat läge och barnet blir sittande ovanpå stolen istället för i den. Tyvärr stjäl också lutningen höjd från ryggen vilket gör att den blir ca 5 cm kortare än övriga stolar i testet, inget för långa barn alltså. Dessutom tar detta lutningssystem längre tid och är bökigare än på det sätt som man lutar Maxi Cosi Mobi och BeSafe iZi kid X3.

Bilbarnstolen monteras med bälte och underförankringsband och kan även användas framåtvänd då detta är en kombistol. Stoppningen i sitsen är av en speciell sort som kallas Comfort Foam. Denna ska enligt Akta Graco forma sig efter barnets kropp och det verkar faktiskt fungera. Klädseln finns i fem färger men är ganska jobbig att få dit efter tvätt. Dessutom sticker frigoliten fram på sidorna bredvid sitsen så en välriktad spya kan ge stora problem. Acta Graco var först i världen med bakåtvända barnstolar och har en lång tradition av innovation, därför hoppas och tror vi att denna modell ska bli uppdaterad så snart som möjligt

 • +
  Mjuk och skön
 • Kortast rygg i testet, tar mycket plats i bilen, jobbiga bälten