Akgrasklippare bast i test

Åkgräsklippare / trädgårdstraktor: 5 modeller i test

Senast Uppdaterad April 2017

För den som har en stor gräsmatta blir klippningen lätt både tidskrävande och ansträngande. En åkgräsklippare kan då både spara tid och skona kroppen. Åkgräsklipparen kan dessutom förses med olika tillbehör som utökar dess användningsområden, exempelvis plogning, gödsling, sopning och transport. Vi har testat två olika åkgräsklippare, en budgetmodell och en lite finare modell.

Olika typer av åkgräsklippare

Åkgräsklippare kan delas in i huvudgrupperna mittmonterade eller frontmonterade. Typen bestäms av var klippaggregatet sitter på maskinen.

Mittmonterad åkgräsklippare / trädgårdstraktor

Som namnet antyder så sitter en mittmonterad åkgräsklippares klippaggregat i mitten, under föraren. Den mittmonterade åkgräsklipparen kallas ofta istället trädgårdstraktor. Det är främst denna typ av åkgräsklippare som används med diverse tillbehör, såsom snöblad, mossrivare, gödslingsspridare och transportvagnar. Trädgårdstraktorn är oftast framhjulsdriven.

Frontmonterad åkgräsklippare

Frontmonterade åkgräsklippare är normalt bakhjulsstyrda eller midjestyrda. De är i regel dyrare än mittmonterade trädgårdstraktorer. Deras styrka ligger främst i att de är mer lättmanövrerade och bättre på kantklippning. Detta gör det exempelvis enklare att komma åt under buskar, runt häckar, träd, staket, murar, väggar, gångar och rabatter. Även frontmonterade åkgräsklippare stödjer ofta påkoppling av diverse tillbehör.

Köpa åkgräsklippare via Internet

Alltfler upptäcker möjligheten att köpa sin åkgräsklippare på Internet. De främsta anledningarna till detta är troligtvis:

Låga priser. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla sina kostnader nere genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.

Kostnadsfri hemleverans. Köper man sin åkgräsklippare i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att man slipper frakta hem åkgräsklipparen från butiken själv. Detta gör att man slipper frakta hem åkgräsklipparen från butiken själv. Något som annars kan kräva hyrning av släp, med allt vad det innebär av hämtning, tillbakalämning etc.

Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin åkgräsklippare via Internet

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Alla modeller har långtidstestats under minst en sommar. Vi bedömde klippresultatet dels direkt efter klippning, dels efter en tids regelbundet klippande. Alla åkgräsklippare testades på flera olika gräsytor med varierande grästyper och höjder på gräset. Vi klippte även gräset i olika grader av väta. Åkgräsklipparna bedömdes också med avseende på smidighet, manövrerbarhet, komfort, byggkvalitet, prestanda, funktionalitet, underhåll/rengöring, bullernivåer, vibrationer, bensinångor, bränsleförbrukning och tillgängliga tillbehör.

Husqvarna Rider 214TC

Mycket högpresterande modell för stora ytor med många hinder

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 12,8 kW (vid 3100 rpm) Tankvolym: 12 l Klipphöjd: 25-75 mm (10 steg) Klippbredd: 94 cm Hastighet: Framåt: 9,5 km/h | Bakåt: 9,5 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 244 kg Ljudnivå: 83 dB Rattvibrationer: 2,5 m/s² Växellåda: Hydrostatisk
Bäst-i-test.se 2017.png

Husqvarna Rider 214TC är en snabb, bakvagnsstyrd åkgräsklippare med ett utbytbart frontmonterat klippaggregat. Detta gör den egentligen till mycket mer än en gräsklippare då den även kan utrustas med exempelvis snöblad, borste eller mossrivare. Konstruktionen gör styrningen intuitiv och ger god översikt över arbetsytan. Tyvärr finns ingen strålkastare för klippning i svagt ljus. Både framkomlighet och manövrerbarhet är föredömliga och gör det smidigt att klippa runt buskar och träd. Det gäller dock att inte glömma att bakpartiet kan svänga ut och då slå i staket och väggar. Klippbredden är välavvägd för stora ytor med många hinder. Aggregatet skulle dock gärna fått gå 5 cm längre ut från hjulen, för att underlätta klippning vid rabatter.

214TC har en förträfflig komfort för såväl små som stora förare med bekväm sits, lättåtkomliga reglage, fack för dryck/verktyg samt pedalstyrd hydrostatväxellåda. Hydrostaten är guld värd i områden som kräver mycket backning. Klippresultatet är fint överlag och klipphöjden kan sättas mycket lågt. Mulchingen är synnerligen effektiv så längre gräset inte är alltför högt och blött. Rengöringen av klippaggregatet är exemplariskt enkel så länge man har en vattenslang. 214TC är en påtagligt välkonstruerad åkgräsklippare och trots sin höga prislapp synnerligen prisvärd, varför vi utnämner den till bäst i test.

 • +
  Snabb, smidig manövrering, gott klippresultat, hög komfort, enkel rengöring
 • Ingen strålkastare, lätt att glömma att bakpartiet svänger ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

KAMPANJ! Rabattkoden rab214 ger 2000 kr rabatt på Husqvarna 214TC hos Soderstroms.nu fram till 2017-11-28.

Viking MT 4097 SX

Mångsidig och prisvärd traktor med god komfort

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 7,2 kW (vid 3100 rpm) Klipphöjd: 35-90 mm (8 steg) Klippbredd: 95 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 6 000 kvm Vikt: 197 kg Ljudnivå: 86 dB Växellåda: Hydrostatisk Bruksanvisning: PDF
Badge BÄSTA TRAKTOR 2017.png

Viking T4 MT 4097 SX utnämns tack vare sin tidseffektivitet, sitt fina klippresultat och sin mångsidighet till bästa traktor. Att det finns en dragkrok gör den exempelvis till ett ypperligt verktyg vid förflyttningar på tomten. Införskaffar du ett litet släp klarar 4097 SX även att dra upp till 40 kilo. Tack vare god svängradie och starkt driv navigerar du snabbt och enkelt runt i trädgården. Att den dessutom har belysning så att du ser bra även vid skymning är ett klart plus. När det kommer till gräsklippningen imponerar 4097 SX stort. Den klipper snabbt och lätt stora ytor. Klippresultatet är jämnt - så även i högt, vått gräs. Den gör också ett riktigt bra jobb med att mala ner gräset, vilket gör att avsaknaden av mulchingfunktion inte blir lika kännbar (det finns dock kit att köpa till för ett par hundralappar). Aggregatet är centrerat rakt under maskinen, såsom det alltid är på trädgårdstraktorer, det gör att 4097 SX inte har lika lätt som en frontmonterad åkgräsklippare att komma åt överallt. Målgruppsmässigt passar den därför större, okomplicerade gräsmattor bäst. I mer komplicerade trädgårdar får du gå och efterklippa en hel del runt pallkragar, buskar och i snäva hörn.

Komforten är hög. Du sitter riktigt bekvämt på den välstoppade sitsen som effektivt motverkar besvär med vibrationer under körning. Det är lätt att nå alla spakar och pedaler. Dessutom finns dubbla flaskhållare. Det är också enkelt att läsa av aggregatets höjdnivå. Däremot kan det vara lite trixigt att få i rätt nivå på första försöket. Likaså är knappen för att klippa samtidigt som du backar trög. Vi skulle också önskat en enklare nedmontering av aggregatet. Men det är på det stora hela små anmärkningar, för generellt sett är användarvänligheten hög. Du ser till exempel enkelt vilken hastighet du åker i och maskinen reagerar mjukt på hastighetsförändringar. En nackdel för lätta användare är att åkgräsklipparen är utrustad med en ej justerbar viktspärr för att förhindra användning av barn. Den ska aktiveras vid 35 kg men gjorde det även för en testare på närmare 50 kg. Sammantaget är dock 4097 SX en väldigt prisvärd traktor som ger mycket traktor och åkgräsklippare för pengarna, men även körglädje och klipplust. Speciellt i stora, okomplicerade trädgårdar.

 • +
  Hög klippkapacitet, bra klippresultat, hög komfort, mångsidig
 • Bökigt aggregatmontage, ingen mulchingfunktion, överkänslig minimivikt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

KAMPANJ! Just nu får du med ett ”biokit” för mulchingfunktion värt 540 kr hos Soderstroms.nu.

AL-KO T 15-110.6 HDS

Stark trädgårdstraktor som även röjer sly

Motor: AL-KO Pro 450 Motortyp: Bensin Motoreffekt: 8,5 kW (vid 2900 rpm) Tankvolym: 7 l Klipphöjd: 30-90 mm (6 steg) Klippbredd: 110 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 10 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 4 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 224 kg Uppmätt ljudnivå: 92 dB Rattvibrationer: 2-4 m/s² Växellåda: Hydrostatisk Bruksanvisning: PDF

AL-KO T 15-110.6 HDS är en stark trädgårdstraktor som snabbt klipper större områden. En av dess största styrkor är hur enkelt den maler ned allt från vanligt gräs till kraftigare sly. Exempelvis låter vi den gå ett kraftprov i ett slyigt område där en mängd större bärbuskar klippts ner, och den har inga problem alls att tugga sönder grenarna - trots att den främst är tänkt som gräsklippare. Likt andra trädgårdstraktorer är T 15-110.6 främst avsedd för större, okomplicerade trädgårdar då aggregatet är centralt placerat och därför inte når in i hörn och ända ut på kanterna. T 15-110.6 är lite ryckig i hydrostaten och den saknar direktstyrning. Det gör att manövrerbarheten brister en aning. Samtidigt har den starkt driv, bra svängradie och slirar inte. Trädgårdstraktorn är också lätt att förstå sig på. Reglage och pedaler är enkla att justera och klipparen reagerar direkt.

Klippresultatet är bra. T 15-110.6 gör ett ordentligt arbete med att finfördela och sprida ut klippet, både på mer lättarbetade gräsmattor och i vått högt gräs. Resultatet är så snyggt att det knappt syns att du nyligen klippt gräsmattan - den ser bara välskött ut. När det kommer till underhåll är karossen lätt att rengöra. Aggregatet är däremot lite klumpigt att montera ned, och vi hade gärna sett att det fanns ett spolmunstycke. Komforten är inte heller topp. Sitsen är ganska hård och du får stå ut med en del vibrationer. Byggkvaliteten upplevs bitvis plastig, och på vissa saker har det snålats i onödan. Ett exempel är att det finns glas för belysning och lamptrådar under kåpan, men inga lampor. Det känns vilseledande. Vi saknar även dragkrok, vilket vi tycker borde vara standard på en trädgårdstraktor. T 15-110.6 är onekligen bra på sin kärnfunktion att klippa gräs. Men med tanke på att det faktiskt är en trädgårdstraktor så hade vi önskat oss en större mångsidighet.

 • +
  Stark, mulchingfunktion, tidseffektiv
 • Medioker komfort, bristande mångsidighet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

BLACK FRIDAY: 5% rabatt med koden BLACK17 hos Bygghemma.se. Se kampanjsida och villkor här: Bygghemma.se

MTD Smart RF 130 H

Budgetmodell som ger mycket styrka för liten peng

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 6,3 kW (vid 2800 rpm) Tankvolym: 3,8 l Klipphöjd: 30-95 mm (5 steg) Klippbredd: 96 cm Hastighet: Framåt: 0-9 km/h | Bakåt: 0-5 km/h Maxlutning: 11 % Vikt: 150 kg Ljudnivå: 98 dB Rattvibrationer: 5 m/s² Transmission: Hydrostatisk (handreglage) Bruksanvisning: PDF

MTD Smart RF 130 H är en robust åkgräsklippare av typen trädgårdstraktor. Motorn är stark och tuggar sig igenom meterhögt gräs. Den är även hyggligt bränslesnål. Framkomlighet och manövrerbarhet är båda goda för prisklassen, så länge terrängen inte är alltför kuperad och hinderrik. Backningen kunde dock varit smidigare. Dels backar åkgräsklipparen långsamt och dels måste man slå av klippaggregatet vid backning, annars stannar motorn av säkerhetsskäl. 130 H har en hydrostatisk transmission, vilket innebär steglös hastighetsjustering och att man slipper stanna vid växling. Transmissionen sköts emellertid via handreglage, vilket inte är lika smidigt som pedalstyrning. I praktiken är hastigheten därför svår att småjustera och tenderar därför att sättas i något av ytterlägena. Klipphöjden justeras mycket enkelt och likaså parkeringsbromsen. Upphängningen av bensintanken känns improviserad och inte så tillförlitlig som man skulle önska. En främre strålkastare förbättrar sikten under mörkare förhållanden. Rengöringen av klippaggregatet är skapligt enkel, trots att det är placerat under föraren och därmed inte kan fällas upp. Ett spolmunstycke hade emellertid troligen gjort susen. Sitsen kunde varit mjukare men sammantaget är komforten god. 130 H har ingen integrerad uppsamlare, utan denna köps till separat. Man kan även köpa till mulchplugg och en mängd olika bogserade tillbehör.

 • +
  Lågt pris, relativt stark motor, gott klippresultat, strålkastare
 • Omständlig backning, upphängningen av bensintanken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Stiga Park 220

Lättrengjord åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning

Motor: Briggs & Stratton Motortyp: Bensin Motoreffekt: 7,4 kW (vid 3200 rpm) Tankvolym: 4,2 l Klippbredd: 85-95 cm Rekommenderad gräsyta: Upp till 4 000 kvm Hastighet: Framåt: 9 km/h | Bakåt: 7 km/h Maxlutning: 10° Vikt: 212 kg Uppmätt ljudnivå: 88 dB Rattvibrationer: 0,3 m/s² Växellåda: Hydrostatisk Bruksanvisning: PDF

Stiga Park 220 är en midjestyrd frontmonterad åkgräsklippare med elektronisk höjdinställning vilket gör det smidigt att justera klipphöjden. Att den är frontmonterad gör att du kommer åt bra även i lite mer komplicerade trädgårdar. Du slipper gå och efterklippa lika mycket som du skulle behöva om du hade klippt med en trädgårdstraktor. Dock har den problem med att få klippresultatet jämnt på ojämna gräsmattor eftersom den följer med ojämnheterna. Den lämnar också onödigt mycket gräs oklippt för att vara en frontmonterad åkgräsklippare, detta beror på ett ganska långt avstånd mellan knivarna och frontkanten. Åkgräsklipparen begränsas också av en något ryckig hydrostat och sina små hjul. Dessutom har den en halv ratt vilket gör den mer komplicerad att styra än nödvändigt. Detta i kombination med att har svårt för lutning gör att du blir tämligen begränsad i din körning. När vi ska klippa i trängre utrymmen upplevs den tungkörd. En annan nackdel är att den slirar ibland vid backning och att den då riskerar skada gräsmattan. Däremot gör däckmönstren att den inte lämnar några märken när du kör framåt. Vi tycker också att det är bra att den är utrustad med direktstyrning eftersom det förbättrar manövrerbarheten.

Ljudnivån är under medel och framförallt är ljudprofilen relativt behaglig med ett lågt brummande. Vi upplever heller inga problem med vibrationer. Enda nackdelen när det kommer till komfort är att kraftiga personer kan ha svårt att komma åt vissa knappar eftersom rumpan och låren då tenderar att dölja dem. Stiga Park 220 är lätt att göra ren både undertill och på karossen. Vi hade önskat att aggregatet gick att vinkla lite kraftigare för att slippa stå med böjd rygg vid högtrycksrengöring, men på det stora hela är den smidig att tvätta och hålla ren. Den har också sparsam bränsleförbrukning och god svängradie.

 • +
  Elektronisk höjdinställning, lätt att rengöra, låg ljudnivå, midjestyrd
 • Klippresultatet på ojämn mark, ryckig körning, användarvänligheten
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

qctradgardsexperten