Dammsugare bast i test

Dammsugare: 7 modeller i test

Senast Uppdaterad Mars 2016

Electrolux UltraOne är bäst i test och vårt köpråd för 2016. Även den billiga Electrolux Classic Silence imponerar i årets dammsugartest. Vår bedömning är att det finns en del variationer mellan de testade modellerna. De flesta har mycket bra sugkraft men några hamnar bara precis över godkänt, särskilt märks skillnaden på mattor. Dammsugerna skiljer sig även åt vad gäller ergonomi, följsamhet, räckvidd och ljudnivå. Electrolux dammsugare UltraOne är bäst på många av dessa områden, en välbalanserad kompromiss mellan lagom högt ljud och tillräckligt bra vakuumeffekt är vad som slutligen ger det höga betyget samt utnämnandet som bäst i test och bästa köpråd.

Köpråd

Ett bra råd och en grundregel är att se till helheten hos en dammsugare. Visst är sugeffekten bland det viktigaste, men övriga aspektet får inte glömmas bort. Att maskinen är smidig att jobba är också väsentligt. Hur är den att bära, hur användarvänliga är maskinens knappar och reglage, vilka tillbehör medföljer är några av de frågor man bör ställa sig. Våra tester har pågått under en längre tid i flera hem av olika storlek och karaktär, vissa med stora öppna ytor och andra tätmöblerade med trånga vrår och många mattor. Vi har kontrollmätt räckvidd och sladdlängd, samt själva vägt varje dammsugare inklusive rör och munstycke. Alla modellerna i testet använder dammsugarpåsar.

I specifikationerna redovisar vi även en del värden på hur dammsugarna står sig i den nya energimärkning, som trädde i kraft september 2014. Det är EU-direktiven 665/2013 (energimärkning) och 666/2013 (strömförbrukningsstandard) som ligger till grund för de nya etiketter som ska finnas med produkten. På en skala från F till A redovisas energieffektivitetsklass, dammåtergivningsklass, rengöringsprestanda för mattor samt för hårda golv, ljudnivå i decibel samt årlig energiförbrukning. Det sista är ett vägledande värde, i praktiken avgörs energiförbrukningen av hur dammsugaren används i varje hushåll.

Enligt våra rön kan det ofta vara bra att justera ner effekten något när du ska dammsuga med moderna kraftfulla dammsugare som de i testet. Om du kör på full effekt suger munstycket fast i golvet och dammet flyttas bara omkring. Vårt råd är att endast använda högsta effekt på mattor.

Produkter i testet

Electrolux UltraOne ZUOGREEN+

Fenomenal sugförmåga oavsett underlag, rimlig ljudnivå och påkostade detaljer

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass B Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 68 decibel Vikt inkl allt: 7,5 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt båda sidorna vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras inuti dammsugaren Teleskophandtag: Ja
BÄST I TEST 2016

Electrolux dammsugare UltraOne Green är en uppdatering av vår tidigare testvinnare, och gör sig nu än mer förtjänt av testets förstaplats. UltraOne Green har nu klass A i energieffektivitet och har blivit grön i det avseende att den numera består till största delen av återvunnen plast, är PVC fri och återvinningsbar. Den främsta styrkan hos UltraOne är den fenomenala sugkraften, detta är det givna valet för den med många mattor. Alla underlag blir välstädade utan att munstycket suger sig fast och det är enkelt att komma åt hörn och längs med lister. UltraOne är inte tystast i testet men är den dammsugare som bäst håller en rimlig ljudnivå utan att städförmågan påverkas negativt. Även räckvidden är bäst i testet och dammsugarens reglage är utmärkta. Av-& på-knapp såväl som reglaget för sugstyrka - som är pedagogiskt utmärkt med symboler för olika typer av underlag - är enkla att justera med foten.

Munstycket på Electrolux UltraOne har hjul med hölje i ett silikonliknande material, för mindre slitage på golvet under dammsugningen. Själva dammsugaren har två stora hjul baktill och ett litet undertill, vilket gör UltraOne smidig att dra efter sig, den klarar också trösklar väl. Bärhandtaget är enkelt att komma åt och bekvämt att hålla i. Överlag så känns detaljerna mycket påkostade. Munstycket har exempelvis gummerade kanter för att minska risken för märken på väggar och möbler. Teleskophandtaget är enkelt att justera i höjd och handtaget har ett avsmalnande grepp som gör det bekvämt för såväl större som mindre händer. Sladdvindan är tyvärr inte automatisk (man måste hålla in knappen) men både att dra in och att dra ut sladden görs friktionsfritt. Priset är högt men funktionerna är i det närmsta fulländade och vi utser därför UltraOne Green återigen till bäst i test.

 • +
  Bäst sugförmåga oavsett underlag, rimlig ljudnivå, påkostade detaljer
 • Ej helautomatisk sladdvinda, trög knapp på munstycket
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+

Prisvärd dammsugare som är lätt att manövrera och har bra sugkraft

Energieffektivitet: Klass A Partikelutsläpp: Klass A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 62 decibel Vikt inkl allt: 7,6 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Vänster sida samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 3,5 L Tillbehör: 3-i-1 munstycke, förvaras separat Teleskophandtag: Ja

Electrolux är med sin modell UltraSilencer Green något bra på spåren, ännu bättre sedan den uppdaterades till klass A i energieffektivitet. I vårt test så hamnar UltraSilencer Green högt upp i resultatet, mycket tack vare den lyckade kombinationen av en tystgående motor och ett effektivt sug i munstycket. UltraSilencer Green är en av de mer påkostade modellerna från Electrolux, vilket märks bland annat i ytfinish och i förbättrade funktioner på teleskoprör och handtag. Munstycket på UltraSilencer Green är utrustat med två borstrader undertill och hjul med silikonhölje. Dammsugaren är mycket prisvärd men det som håller den tillbaka från förstaplatsen är dels en sämre sugförmåga, i synnerhet på matta, dels att Electrolux sparat in på vissa andra funktioner. Påsen är relativt liten, 3-i-1-munstycket måste förvaras separat, det är bökigt att finjustera sugkraften och dammsugarens hölje blir snabbt repigt och kantstött.

Electrolux UltraSilencer Green är en av de tyngre dammsugarna i vårt test men tack vare det snyggt integrerade, uppfällbara handtaget så känns den ändå lätt att lyfta och bära med sig. De stora hjulen gör den enkel att dra efter sig och reglagen för att ändra effekt samt för att stänga av och sätta på dammsugaren kan alla enkelt hanteras med foten. Sladdvindan jobbar så länge man håller knappen intryckt. Det hade som sagt varit önskvärt med lite mer stötdämpning på dammsugaren, men dammsugarens yta förbisedd så gör Electrolux UltraSilencer Green ett riktigt bra jobb under städning, det för ett riktigt bra inköpspris.

OBS: Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN+ har fått en mindre uppdatering och heter numera Electrolux UltraSilencer ZUSGREEN58. Den främsta förbättringen är att ljudnivån minskat till 58 dB. Övriga funktioner design och är i princip de samma.

 • +
  Prisvärd dammsugare, bra sugkraft och lätt att manövrera
 • Seg knapp på munstycket, otydligt sugkraftsreglage, sämre förmåga på mattor
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Electrolux Classic Silence ZCS2000EL

Dammsugare med låg vikt och bra egenskaper i förhållande till prislappen

Energieffektivitet: Klass D Mattor: Klass C Hårda golv: Klass A Ljudstyrka: 71 decibel Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 6,8 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 53 L Tillbehör: Fogmunstycke + 2-i-1 munstycke, förvaras separat Teleskophandtag: Fogmunstycke + 2-i-1 munstycke, förvaras separat Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se
BÄSTA BUDGETVAL 2016

För ett decennium sedan var Classic Silence den nya, banbrytande modellen från Electrolux. Mycket har hänt i dammsugarbranschen sedan dess, men modellen håller fortsatt hög klass och utses därför till bästa budgetval i vårt stora dammsugartest. Framför allt lyckas Classic Silence väl med att skala ned på de funktioner som är mindre betydelsefulla för helhetsintrycket men bibehåller hög kvalitet på sugeffekt och handhavande. Munstycket har dubbla borstrader och är lätt att lyfta men kunde gärna fått ha en snäppet större knapp för att växla mellan parkett- och mattläge. Överlag känns Classic Silence smidig, den kommer åt i trånga utrymmen och hela dammsugaren är enkel att få med sig tack vare de stora hjulen och det uppfällbara handtaget på ovansidan. Att dammsugaren är lätt att lyfta är en stor fördel om man bor i ett hem med flera våningar.

Det som saknas hos Electrolux Classic Silence jämfört med de dyrare modellerna från Electrolux är främst de små detaljerna, i form av stötskydd runt chassit och runt munstycket som skyddar möbler och lister mot skarpmärken. Det finns inte heller något lås mellan handtag och rör eller rör och munstycke, vilket innebär en viss risk att röret börjar lossa vid dammsugning efter några års användning, något vi märkt på ett av våra äldre testexemplar. Designen är något daterad och ytfinishen är inte lika påkostad som hos testvinnaren. Teleskopröret fungerar dock som avsett och handtaget är lagom brett för ett bekvämt grepp. Classic Silence klarar av hårda golv bra om man reglerar ner effekten något, hjulen under munstycket bidrar också till att minska friktionen. Dammsugaren får godkänt på mattor och sladdvindan (som tyvärr inte är helautomatisk) fungerar bra den också. Detta är en dammsugare som är kul och enkel att städa med och som dessutom har ett mycket attraktivt pris.

 • +
  Mycket dammsugare för pengarna, låg vikt
 • Lås saknas mellan rör och munstycke
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Miele Complete C3

Hög byggkvalitet, smarta detaljer och väldigt lätt att manövrera i hemmet

Energieffektivitet: Klass G Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 76 decibel Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 7,2 kg Aktionsradie: 11 m Parkeringsfunktion: Baktill samt på båda sidorna Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: Tre små munstycken, förvaras i hållare fäst på dammsugaren Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Mieles dammsugare Complete C3 har något som vi kallar för 3D-rull. Med tre rörliga hjul undertill så är maskinen mycket lättnavigerad och kan utan ansträngning skjutas sidledes med foten vilket gör det enklare att navigera runt under dammsugningen. Complete C3 är en dammsugare i lite högre prisklass från Miele och den har också en del smarta funktioner. Ett stort plus för det inbyggda facket att förvara de små munstyckena i, och för de väldigt tydliga knapparna för av/på samt för sladdvindan. Även effekten på sugstyrkan är pedagogiskt upplagd med en ljusdisplay vars ikoner visar vilken inställning som passar vilket underlag. Alla knappar kan manövreras med foten. Munstycket som hör till Complete C3 har dubbla rader borst och en stor rulle i mjukplast på undersidan för mindre friktion mellan munstycke och golv. Rullen går att ta loss och rengöra, vilket ytterligare visar på Mieles förmåga att tänka igenom sina dammsugares funktioner. Vi hade gärna sett att vridningsgraden på munstycket var bättre, men det får godkänt i manövreringsförmåga. 

Complete C3 har ett bärhandtag framtill som visserligen är lätt att få grepp om samt är skönt att hålla i, men som samtidigt är lågt placerat och det drar när betyget vad gäller bärergonomi. Dammsugaren har en list runtom som ska skydda båda dammsugaren och väggarna från märken. Teleskophandtaget justeras i höjd genom att en knapp på röret hålls in, och det görs både smidigt och ljudlöst. Handtaget har en avsmalnande form, har inga särskilda finesser men sticker inte heller ut negativt på något vis. Sladdvindan är dock inte lika bra, Även om vi uppskattar att det endast krävs en kort knapptryckning, så dras hela sladden automatiskt in, så tycker vi att sladdvindan är för trög. Det har vid tillfällen hänt att elkontakten dragits ut ur eluttaget för att sladden varit för trög för att förlänga sig, trots att sladdlängd finns kvar. Sladdvindan låter även högt vid indragning. Själva dammsugningen gör Miele Complete C3 ett godkänt jobb på hårda golv, men har endast fått betyget D på mattor och det märks när vi har testat den. Det krävs lite mer ansträngning och tid att få en tjock matta ren än vad vi tycker är rimligt. Miele är även en av de dammsugare i testat som låter allra högst, och ska dammsugare hålla en sådan ljudnivå så bör den åtminstone kunna dammsuga riktigt bra under tiden.

 • +
  Lättnavigerad, hög byggkvalitet och smarta detaljer
 • Dåligt sug på mattor, trög sladdvinda
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Philips FC8721

Bra energieffektivitet och ett väldesignat munstycke med bra rull

Energieffektivitet: Klass A Mattor: Klass C Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 78 decibel Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 7 kg Aktionsradie: 11 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: Ett 2-i-1-munstycke, förvaras i hållare fäst på dammsugaren Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Dammsugaren Performer Expert från Philips har högsta betyg i energieffektivitet och dammåtergivning, och har lägst årlig energiförbrukning av alla dammsugare i testet. Den sticker även ut med testets mest originella munstycke, som utrustats med stora, gummerade hjul som ger ett bra rull över golvytor och minimerar risken för onödigt slitage på golvet. Bakdelen av munstycket har rejäla borstar som ska fånga upp damm och smulor, och i våra tester så är detta munstycke ett av de bättre vad gäller rengöringsförmåga i snäva utrymmen och hörn. Knappen för att växla mellan lägena för parkett och matta kunde fått vara något större och mer trampvänlig dock. Det väl formgivna munstycket bidrar även positivt till Philips Performer Experts ljudbild. Den är relativt högljudd med sina 78 decibel men det är ett dovt, mer behagligt ljud tack vare att det är främst är motorns brummande som låter och inte munstycket som väser.

Philips Performer Expert har ett bärhandtag framtill och ett utstickande ovanpå, vilket gör bärergonomin god. Som enda dammsugare i testet har Performer Expert rörlig stos, det vill säga delen där slangen ansluter till dammsugaren kan snurras 360 grader. Tanken är mycket god men stosen är lite för trög för att idén ska fungera fullt ut i praktiken. Knapparna för att slå av/på dammsugaren och för att samla in sladden är väldigt lättanvända med bra klickfeedback, vredet för att reglera sugeffekt går att vrida med foten men det är lite krångligare än det borde vara. Dammsugaren är skön att städa med, då handtaget är bekvämt format och extra pluspoäng för de pedagogiska ikonerna som visar hur man direkt på handtaget kan ställa in hur hårt vakuum man bör ha. Dammsugaren är tillverkade i hårdplast utan förlåtande kanter medan munstycket åter briljerar  med mjukare plast som ska ta stryk istället för att repa möbler och lister. Sladdvindan fungerar bra, är tyst och lätt att använda. Själva dammsigaren uppfattas dock som rätt skramlig, i synnerhet när man drar den över trösklar. Vad gäller sugförmågan så får Philips Performer Expert ett betyg strax över medel. Den suger bra på både mattor och hårda golv, och gör helt enkelt det jobb den ska göra.

 • +
  Utmärkt energieffektivitet, munstycket har bra rull
 • Skramlig konstruktion, bångstyrig slag-stos, högljudd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bosch Ingenius ProSilence BGL8330T

Dammsugare av hög kvalitet, är ofattbart tyst under städningen

Energieffektivitet: Klass A Mattor: Klass D Hårda golv: Klass B Ljudstyrka: 59 decibel Dammåtergivning: Klass A Vikt inkl allt: 8,2 kg Aktionsradie: 12 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 5 L Tillbehör: Ett fullstort munstycke för parkett och ett för stengolv, samt ett litet fogmunstycke och ett 2-i-1-munstycke Teleskophandtag: Ja Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Bosch smäckra dammsugare Ingenius ProSilence är både påkostad och i många avseenden väl genomtänkt. Men framför allt är den testets absolut tystaste dammsugare. Med sina 59 decibel låter den inte mer än att sovande barn kan sova vidare, tv:n kan stå på och konversationer i vanlig samtalston kan föras direkt ovanför dammsugaren. Tyvärr så innebär det låga ljudnivån att Bosch kompromissat med dammupptagningsförmågan både på golv och på matta. Hur tyst en dammsugare än är, så är den inte så användbar när man även på parkett måste svepa över en yta 2-3 gånger innan den är smulfri. Visserligen kommer Bosch Ingenius ProSilence med flera extra munstycken som ska effektivera städningen men med universalmunstycket får den bara precis godkänt. För de två små munstyckena medföljer en hållare att fästa på röret. Smart i teorin men något klumpigt i praktiken.

Ingenius ProSilence har ett rejält munstycke som är lätt att navigera med och som kommer åt bra i hörn men är lite för högt för att komma in i låga utrymmen. Det rullar bra och känns som ett av de mer skonsamma i testet. Munstycket är dock även testets tyngsta. Teleskopröret passerar utan anmärkning, dammsugaren har ett utstickande handtag för bättre ergonomi och längre räckvidd. Det är skönt att hålla i men gör röret något svårare att lyfta. Knappen för att justera effekt är samma som för att slå av och på dammsugaren, den går att vrida om med foten men är något hal. Sladdvindan är riktigt smidig, det finns dock ingen knapp för den utan det gäller att rycka till i sladden med det rätta knycket, en teknik man snabbt får till. Bosch Ingenius ProSilence har påkostade lister i naturgummi som skyddar både väggar och dammsugaren från fula märken. Om Ingenius ProSilence gått att vrida upp ett helt varv till i effekt hade den fått ligga i toppen av testet. Som det är nu så funkar den bäst för de som mest vill findammsuga utan att störa husdjur, barn och övriga i hushållet.

 • +
  Otroligt tyst, många extra munstycken ingår, hög byggkvalite
 • Relativt dålig sugförmåga på mattor, mycket högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Miele Classic C1

Låg vikt som gör den enkel att bära och styra under städning, kan packa ihop kompakt

Energieffektivitet: Klass F Mattor: Klass D Ljudstyrka: 80 decibel Dammåtergivning: Klass B Vikt inkl allt: 5,8 kg Aktionsradie: 9 m Parkeringsfunktion: Baktill samt undersida vid högkant Indikator för påsbyte: Ja Påsvolym: 4,5 L Tillbehör: Tre små munstycken Teleskophandtag: Nej Dammsugarpåse och filter hos: InkClub.se

Mieles budgetdammsugare Classic C1 har som sina bästa egenskaper bland annat ett riktigt bra rull. Tack vare de tre snurrbara hjulen undertill är den lätt att manörera även sidledes. Dammsugaren är enkel att slå av och på. Även knappen för sladdvindan är tydlig. Sugeffekten kan dock inte justeras med foten. Classic C1 har ett mindre bärhandtag framtill som är något lågt placerat. Den är lättast i testet, vilket är viktigt för den som inte orkar bära tungt i trappor. Som enda dammsugare i testet så har Miele Classic C1 ett så kallat EasyLock-rör. Röret kan alltså inte förlängas som ett teleskoprör, utan är istället låsbart i alla detaljer: mot handtag, mot munstycke och mitt på. Röret kan tas isär i två delar. När man använder dammsugarens parkeringsfunktion så hakar man fast underdelen av röret i dammsugaren och hänger sedan överdelen på, med hjälp av ett medföljande fäste.

Munstycket på Miele Classic C1 har en enkel rad med borst, en till rad hade varit önskvärt. Det är dock lätt och rullar bra på sina små hjul. Knappen för att justera mellan parkett och matta är enkel att pressa in. De främsta nackdelarna med Classic C1 är att den har testets sämsta betyg i dammupptagningsförmåga oavsett underlag, vilket märks när man använder den. Samtidigt är den också testets mest högljudda dammsugare, med enn uppgiven ljudstyrka på 80 decibel. Att en dammsugare låter mycket om den samtidigt är billig och suger godkänt kan vara okej för den som inte är ute efter finesser utan vill städa snabbt och effektivt. Men hos Miele Classic C1 hade det behövts en bättre sugeffekt för att kunna motivera ljudet den producerar.

 • +
  Mycket lätt vikt, enkel att manövrera
 • Mycket högljudd, dålig dammupptagningsförmåga
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5