Guide till 3 modeller av Foam Roller

SENAST UPPDATERAD FEBRUARI 2017   En foam roller är ett träningsredskap som används för att utföra själv-massage. Detta åstadkoms genom att man lägger sin kroppstyngd på foam rollern och manglar sina muskler. Foam rollern fungerar därmed lite som en kavel. På detta sätt mjukas muskler, bindväv och ligament upp. Foam roller kan även fungera som ett träningsredskap för bål- och balansträning, eller för att värma upp muskeln innan träning. Foam rollern kan påskynda återhämtningen efter träning och hävdas även kunna lindra träningsvärk.

Foam rollern består av en cylinder, gjort av tätt packat skummaterial som inte förlorar sin form. Foam rollers är normalt antingen 30 eller 60 cm långa och olika modeller varierar i hårdhet. Ytan kan antingen vara slät eller räfflad i olika former.

Trigger roller

En räfflad foam roller kallas ofta trigger roller. Med en trigger roller kan man utföra så kallad triggerpunktsbehandling, som går ut på att mjuka upp stela ”knutar”, även kallade triggerpunkter eller ”trigger points”. Triggerpunktsbehandling kan vara synnerligen effektiv för att mjuka upp extra stela områden, men är också smärtsammare. För nybörjade kan det därför vara bättre att börja med en flat foam roller och efter ett tag avancera till en trigger roller. Användning av foam / trigger roller ska aldrig vara så smärtsamt att du inte kan slappna av under din självbehandling.

Produkter i testet

Casall Foam Roll Small

Medelhård skumrulle för underkroppen

Yta: Slät Längd: 31 cm Diameter: 15 cm Vikt: 260 g Hårdhet: Medel Material: EVA och Polyeten Färg: Svart, Svart/Orange, Svart/Lila

Casall Foam Roll Small är en liten, lätt och kompakt foam roller med ett lågt pris. Den är medelhård med en slät yta och är en bra nybörjarroller. Mönstret på skumrullen är ett ytligt rutnät, och den finns i flera färger. Materialet är lätt att torka av, och det fastnar inte en massa smuts på den, om man till exempel rullar den över ett smutsigt gymgolv. Foam Roll Small framstår som mer lämpad för ben än för rygg. Den är rätt hög, vilket gör det ganska utmanande att rulla den under ryggen om man ligger ned. Då den är så pass kort, så räcker den inte riktigt till för att komma åt överallt. Framsida och baksida av lår får sig en bra massage, likaså vader. Men när det kommer till säte och rygg så fungerar den inte lika bra. Denna foam roller passar därför bättre för användare som utövar benfokuserad konditionsträning, såsom löpning och cykling. Foam rollern passar bra för massage av ömma benmuskler, efter till exempel löpträning. Den är även ett bra val om man utövar pilates, eller om man vill öka sin flexibilitet.

Som namnet påvisar är Foam Roll Small liten, vilket i det här sammanhanget är lika med kort. Alltså är den lätt att stuva undan, eller ta med i träningsväskan. Då den lämpar sig bättre för ben än för rygg så passar denna foam roller bäst för benfokuserade nybörjare som vill börja lätt och därmed inte vill ha för stort tryck på musklerna.

  • +
    Lågt pris, lättrullad, kompakt
  • Kort, fungerar dåligt för ryggmassage

Casall Tube Roll

Yta: Ribbad Längd: 34cm (34,5) Diameter: 4 cm (15;5) Hårdhet: 35-40 D Densitet: 113 kg/m3 Material ytterdel: EVA , polyethylene, thermoplastic elastomers Material innerrör: ABS plastic Färg: Svart eller orange Märkning: REACH Fftalater och PVC plast: Nej

Casall Tube Roll är en hård foam roller uppbyggd av ett rör vilket gör att rullen enklare bibehåller sin form och densitet. Mönstret på foam rollern är ribbat och bidrar till ökat ytmassage. Casall Tube Roll har en ganska högt pris men håller hög kvalitet och passar en van utövare som använder foam rollern dagligen.

Dela testet