Banner Mat.se

Scan Gourmet färdigkokt julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 140 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Svensk, färdigkokt julskinka som inte är billigast i kyldisken men som väl motiverar sin prislapp. Efter att ha fått sig en traditionell senapsgriljering så ser Scan Gourmet ut att komma direkt från charkdisken, snarare än att vara massproducerad. Faktum är att redan innan tillagning var förpackningen av Scan stilren och aptitlig. Skinkans smak präglas av sälta och är mycket fyllig. Konsistensen är varken seg eller lös. Skinkan är lätt att tugga och mycket saftig. Fettranden är välbalanserad och även för den gemene, hungrige julbordsbesökaren märks det faktum att skinkan är gjord av lite finare rapsgris tydligt av. Det finns ingen risk att Scan Gourmet står och blir dålig i kylskåpet, det här är en julskinka som snabbt blir uppäten

Bästa pris hos:

Garant Kokt Julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: ca 70 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

En färdigkokt julskinka med svål, gjord på gris från Sverige. Förpackningen känns lite trist och plastig, trots försöken att liva upp den med ett juligt mönster och ett målat rött band på etiketten. Julskinkan har senapsgriljerats i ugn och efter det lyfter den rejält i utseende. Köttet ser dock en aning rynkigt och ojämnt ut. Tuggmotståndet är åt det kraftigare hållet. Julskinkan är inte seg på ett oaptitligt sätt, men den är definitivt mer fast i formen och kräver mer energi när den ska tuggas. Färgen är lite grådassig och inte så frisk som man skulle önska. Mängden fettstråk befinner sig någonstans mellan lagom och riklig. Garant julskinka må sakna en del vad gäller visuell framtoning och konsistens men smaken är det inte fel på. Salthalten är alldeles lagom och skinkan är god både för sig och på en smörgås.

ICA julskinka kokt utan svål

Ursprungsland: Sverige Kilopris: 129 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

ICAs julskinka beskrivs som välputsad och benfri av noga utvalt kött. Förpackningen är inte direkt en fest för ögat men själva skinkan har en vackrare profil. Efter griljering så behöver den absolut inte skämmas för sig på julbordet. Julskinkan har en fin skär färg, med en mindre fettkant runtom. Smaken är god men inget som sticker ut. ICAs julskinka drar åt det salta mer än andra julskinkor och smaken är normalt fyllig. Konsistensen får godkänt men tuggmotståndet hade kunnat vara bättre, även om det såklart är positivt att skinkan är allt annat än seg. Överlag lämnar Icas julskinka inget bestående intryck och lite mer tryck i smaken efterlyses.

Änglamark ekologisk kokt julskinka

Ursprungsland: Sverige Kilopris: 169 kr/kg Tillagning: Färdigkokt, kräver endast griljering

Änglamarks ekologiska kokta julskinka har ett högt kilopris men motiverar sig väl innan den ens tagits ur förpackningen. Inte bara är köttet svenskt, det är också ekologiskt och spårbart till KRAV-certifierade gårdar där grisarna får leva ett så fritt liv som möjligt. För den som med all rätt tvärvägrar dansk skinka och känner en vag tveksamhet även till svensk grisuppfödningen så kan Änglamarks julskinka vara värd att överväga. Änglamarks ekologiska har en näst intill perfekt skinksmak och fyller näsa och mun med precis den doft och smakupplevelse som man förväntar sig av en julskinka. Sötma och salt är mycket välbalanserat. Skinkan lyckas med att vara fuktig utan att falla isär. För den som har både kräsna smaklökar och ett moraliskt samvete så är Änglamark ekologisk kokt julskinka ett av de bättre alternativen i köttdisken.