Multigym bast i test

Multigym: 5 modeller i test

Senast Uppdaterad Mars 2017

Multigym är en lika klassisk som populär träningsmaskin som fått sitt namn från sin multifunktionalitet vilket innebär att den möjliggör flera olika typer av styrketräningsövningar på en och samma maskin. Faktum är att multigymmet är ett så populärt inslag i hembaserade gym att orden multigym och hemmagym blivit nästintill synonyma.

Fördelar med multigym

Multigymmet har flera fördelar som gör det extra lämpat för styrketräning hemma.

 •     Yteffektivt: Oftast är utrymme den mest begränsande faktorn för de som vill skapa sig ett gym hemma. Multigymmet är mycket platsbesparande då det möjliggör flera olika styrketräningsövningar på en och samma maskin.
 •     Kostnadsbesparande: Då multigym använder en och samma stålram för en rad övningar kostar den mindre att tillverka och distribuera än vad flera olika styrketräningsmaskiner skulle göra. Detta gör det billigare att köpa ett multigym än flera olika styrketräningsmaskiner.
 •     Hög säkerhet: Ett korrekt konstruerat multigym är mycket säkert, både att använda och att ha ståendes i hemmet. Multigym är säkrare än fria vikter för den som tränar själv, eftersom man då kan pressa sig hårdare utan att ha någon som ”passar”. Dessutom är risken mindre för felaktiga rörelser med ett multigym då träningsrörelserna är mer uppstyrda. Jämfört med fria vikter är risken att obehöriga skadar sig på multigymmet betydligt mindre. Skyddsplåten som omger multigymmets viktmagasin försvårar att fingrar och annat hamnar i kläm, vilket är extra viktigt om barn vistas i träningslokalen.
 •     Tillgänglighet: Då ett hemmagym per definition finns i hemmet slipper man lägga tid på att ta sig till och från träningslokalen. Detta friger tid som kan användas för annat - exempelvis att träna längre - och underlättar att överhuvudtaget få tid för träning. Ett hemmagym stänger heller aldrig och man tränar därför när man vill och kan. Hemma-gymmet har heller inga rusningstider med tillhörande köer, såvida inte andra familjemedlemmar ska träna samtidigt så klart. Många multigym kan dock användas av 2-3 användare samtidigt, så även detta kan undvikas.

Produkter i testet

Inspire Fitness Bodylift 1

Högkvalitativt multigym med innovativt viktlöst motstånd

Prisklass: Premium Viktmagasin: Egen kroppsvikt Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Antal samtidiga användare: 1 Maskinvikt: 92 kg Maximal användarvikt: 136 kg Mått (LxBxH): 135x105x204 cm Garanti: 3 år Inkluderade tillbehör: Kortdraghandtag Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Bäst-i-test.se 2017.png

Inspire Fitness BodyLift 1 (BL1) är ett kvalitetsmultigym där utövaren använder sin egen kroppsvikt som motstånd, istället för en kassett med vikter. Denna innovation har flera fördelar, såsom en låg maskinvikt samt en tyst och smidig träning med en skön mjukhet i motståndet. Frånvaron av vikter minskar dessutom risken för klämolyckor, inte minst för nyfikna barn. Du reglerar enkelt motståndet - med en hand - från 10% till 150% av kroppsvikten och maxmotståndet blir faktiskt övermäktigt även för riktigt vältränade personer. BL 1 möjliggör ett stort antal övningar för hela kroppen. Den levereras med en utförlig bruksanvisning samt en plansch där övningarna tydligt presenteras. Något som är värdefullt för nybörjare. Dessutom finns en gratis app med övningsinstruktioner, men tyvärr är denna instabil. Vid i stort sett alla övningar hamnar multigymmets maxhöjd ca 10 cm högre än vad specifikationen anger, vilket fortfarande är tillräckligt lågt för de flesta källare. Vidare behöver multigymmet stå ca 20 cm från väggen vid övningen sittande rodd, eftersom dragstången då går bak denna längd.

Eftersom BL 1 tack vare sin låga maskinvikt är lättflyttat och dessutom är relativt grunt bör detta emellertid inte utgöra något problem. För en optimal positionering i gymmet så hade en steglös justering av sitsen varit att föredra. Inspire Fitness gym har genomgående en hög byggkvalitet och så även BL 1. Det är både exklusivt och gediget med påkostade materialval, såsom fint metallarbete och sköna dynor. Det enda undantaget är sitsen som känns aningen ostadig utan belastning, men som väl är märker man inte av det under själva träningen. Inspire Fitness är ett premiummärke och normalt är deras multigym prissatta därefter. För tillfället är dock BL 1 kraftigt rabatterat och därför också mycket prisvärt. Varför vi utnämner det till bäst i test.

 • +
  Innovativt & kraftigt motstånd, låg maskinvikt, utförlig bruksanvisning
 • Ej steglös justering av sitsen, instabil app
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

KAMPANJ! Rabattkoden BL1 ger 2000 kr rabatt på Inspire Fitness Bodylift 1 hos Träningspartner.se fram till 2017-05-30.

Inspire Fitness M1

Prisklass: Premium Viktmagasin: 68 kg Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24+ st Inkluderade grepp: 6 st Antal samtidiga användare: 1 person Maskinvikt: 174 kg Maximal användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 188x87x214 cm Inkluderade tillbehör: 6 st D-handtag 1 st fotmanschett Videoklipp: Produktdemo

Inspire Fitness M1 är ett innovativt hemmagym som vidareutvecklar det traditionella multigymmet genom att möjliggöra en mer funktionell träning. Till skillnad från traditionella multigym med fasta dragstänger så är M1 nämligen utrustad med flexibla handtag och roterbara svirvel-leder. Detta gör att man med bara sex dragpunkter kan utföra mängder av varianter av gymmets olika standard-övningar. Därmed undviker man det traditionella gymmets fixerade träning, som kroppen inte har lika stor nytta av i vardagen och som kan ge muskulära obalanser. Konstruktionen möjliggör även träning av en sida i taget samt alternerande övningar. Inspire Fitness är ett premiummärke som förknippas med högkvalitativa träningsmaskiner och M1 är inget undantag. Designen är snygg och konstruktionen är stabil, yteffektiv och robust med utmärkta materialval. Inte minst sitsdynorna som är både sköna och slittåliga. Kablarna är följsamma och kan dras ut långt, vilket ger fler dragvinklar. Vikterna följer med smidigt, mjukt och tyst vid samtliga övningar. Det är faktiskt svårt att inte bli bortskämd av möjligheten att själv bestämma riktningen på rörelsen. Det räcker med att flytta vinkeln några grader så tar träningen på en annan del av muskeln, vilket gör att M1 även passar bra för rehab-övningar. 

Även om M1 möjliggör en stor övnings-variation är det fortfarande lätt att använda för standard-övningar av överkroppen. För ben och stuss krävs dock mer teknik än för en vanlig benpress eller bencurl. Den inkluderade träningsplanschen är föredömligt tydlig och visar 24 olika övningar, samt tipsar om hur du kan lägga upp din träning. Det finns dessutom instruktionsvideos på Youtube. Sitsen är aningen ostadig när den inte belastas, men som väl är försvinner ostadigheten under själva träningen. Ryggstödet går enkelt att fälla ner och ger då en helt plan träningsbänk, vilket möjliggör både sittande och liggande övningar. Montageinstruktionen är ovanligt detaljerad. 

 • +
  Ovanligt många övningsmöjligheter, funktionell träning, följsamt motstånd, hög kvalitet
 • Relativt tekniska underkroppsövningar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Titan Fitness Homegym - 100 kg

Kompakt multigym med många kilo vikter för pengarna, bjuder på bra motstånd

Prisklass: Budget Viktmagasin: 100 kg Dynor: 2 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Inkluderade grepp: 3 st Antal samtidiga användare: 1 st Maximal användarvikt: 120 kg Mått (LxBxH): 172x119x205 cm Ljudnivå: Medel Inkluderade tillbehör: Latsstång, kortdraghandtag och fotstropp Videoklipp: Produktdemo
Bästa Budgetval.se 2017.png

Titan Homegym 100 kg är ett avskalat multigym som ger anmärkningsvärt många kilo vikter för pengarna och utnämns därför till bästa budgetval. Normalt kostar ett multigym med 100 kg vikter nämligen minst dubbelt så mycket. Ett sådant lågt pris innebär föga förvånande vissa kompromisser gällande byggkvalitet och funktionalitet. Vikternas precision kunde exempelvis varit bättre och kör man med endast en vikt på så hackar stången lätt i viktmagasinet, om det inte går ner helt rakt i hålet. Vidare så tenderar vikterna att antingen bli lite slappa eller spända vid bröstövningar. En problematik som visserligen är vanlig även på betydligt dyrare multigym. Titan Homegym 100 kg inkluderar tre olika grepp: Bred dragstång, kort dragstång och fotstropp. Med dessa kan man utföra en rad olika övningar för att träna olika muskelgrupper. 

Dock finns vissa funktionella brister. Om man exempelvis kör biceps helt framifrån så lyfts maskinen lätt. Förutom denna akilleshäl så är dock konstruktionen stabil. Vidare så går inte sitsen att höja speciellt högt, vilket försvårar benlyft för personer över ca 180 cm. Dessutom är bröstövnings-”handtagen” för breda för den genomsnittlige användaren och ryggstödet går inte att luta bakåt. Dragstängerna fungerar däremot bra för såväl rygg- som tricepsövningar. Viksmagasinskyddet ger en grundläggande säkerhet men avskärmar inte vikterna helt från ex. nyfikna barnfingrar. Vikterna har inga viktangivelser. Multigymmet är kompakt vilket underlättar placeringen. Titan Homegym 100 kg har onekligen sina funktionsmässiga skavanker, men är ändå ett svårslaget prisvärt alternativ om man har en liten budget och främst är ute efter ett multigym som kan ge rejält motstånd.

 • +
  Många kilo vikter för pengarna, kompakt
 • Haltande viktprecision, vissa funktionella skavanker
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bodymax Fitness Bodycraft GX

Multigym av hög byggkvalitet som möjliggör omväxlande träning, benpress ingår

Prisklass: Premium Viktmagasin: 90 kg Dynor: 10 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Inkluderade grepp: 3 st Antal samtidiga användare: 1 st Maskinvikt: 159 kg Maximal användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 180x163x212 cm Ljudnivå: Låg Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Latsdrag Bruksanvisning: PDF

Bodycraft GX från välkända Bodymax Fitness är ett genomtänkt och högpresterande multigym i premiumklassen. Det är främst avsett för det påkostade hemmagymmet, företagsgymmet eller det lite finare bostadsrättsföreningsgymmet. Bodycraft GX förtjänar verkligen benämningen multigym, då antalet möjliga övningar är mycket stort. Dessa inkluderar bröst- och axelpress, diverse curls, en uppsjö dragövningar samt magövningar. Man får även med en rejäl benpress, som dock tar sin plats. Detta gör ofrånkomligen multigymmet betydligt mer utrymmeskrävande, men ska man ha en benpress är det svårt att komma runt att det blir så. Sammantaget gör det stora antalet möjliga övningar att man kan täcka väldigt många muskelgrupper.

Multigymmets byggkvalitet är god, vilket inte minst märks på delarnas höga precision. Kablarna spänner genom hela dragrörelsen och viktjusteringsstången går genom magasinet med millimeterprecision. Det finns gott om justeringsmöjligheter och reglagen är lätta att ställa in. Allt detta bidrar till att övningarna kan ske med den grad av kontroll som många tycker att det är svårare att åstadkomma med fria vikter. Viktmagasinet har standardvikt och denna räcker gott för de flesta brukare och typer av övningar. Däremot kan personer med starka ben uppleva att 90 kilo är något begränsande för en benpress.

 • +
  Hög byggkvalitet, möjliggör omväxlande träning, benpress ingår
 • Relativt utrymmeskrävande,
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Adidas Homegym - 100 kg

Snyggt designat multigym med hög maxvikt och har många möjliga övningar

Prisklass: Mellan Viktmagasin: 100 kg Dynor: 3 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st Antal samtidiga användare: 1 st Maximal användarvikt: 135 kg Mått (LxBxH): 183x105x212 cm Ljudnivå: Medel Inkluderade tillbehör: Latsstång, kortdraghandtag, fotmanschett Videoklipp: Produktdemo

Adidas förknippas nog av de flesta med kläder, men faktum är att man även säljer viss träningsutrustning. Detta inkluderar multigymmet Adidas Homegym – 100 kg. Detta är den högsta vikten på marknaden och något över standardvikten för viktmagasin, som är på 90 kg. Detta möjliggör ett mycket kraftigt maxmotstånd som är tillräckligt för de allra flesta. Konstruktionen är stabil och står stadigt kvar när man belastar den från olika håll. Multigymmet möjliggör övningar som i princip täcker samtliga stora muskelgrupper. Dessa inkluderar exempelvis knästräckning, preacher curl, bröst- & axelpress och pec fly. Maskindelarnas precision är vad man kan förvänta sig i mellanprisklassen. 
Även om precisionen är bättre än på budgetmodeller så är den fortfarande inte lika exakt som på premiummodeller. Detta yttrar sig främst genom att kablarna tenderar att slappa lite i början på draget. Något som då gör att träningsrörelsen inte blir så fullständig som den skulle kunna bli.

Multigymmets design är smakfullt svart och rimmar väl med Adidas formspråk. Viktmagasinskyddet är inte hundraprocentigt, men ger överlag ett gott skydd mot klämskador. Prismässigt ligger Adidas Homegym i mellanklassen, vilket överensstämmer skapligt med dess prestanda. Vårt intryck är att man betalar en del extra för varumärket Adidas.

 • +
  Snygg design, hög maxvikt, möjliggör många övningar
 • Något högt prissatt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Inspire Fitness M2

Traditionell och funktionell styrketräning i samma högkvalitativa multigym

Prisklass: Premium Viktmagasin: 73 kg Dynor: 3 st Skyddat viktmagasin: Ja Antal övningar: 24 st med instruktion Inkluderade grepp: 10 st Antal samtidiga användare: 1 person Maskinvikt: 165 kg Maximal användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 180x100x198 cm Inkluderade tillbehör: 1 st latsstång, 1 st bicepshandtag samt 3 st flexibla handtag Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Inspire Fitness M2
Inspire Fitness M2 är ett premiumklassgym där användaren uppmuntras att kombinera funktionell träning med den traditionella varianten med fasta handtag. Detta ger möjlighet till stor variation och kan lyfta din träning till en ny nivå. Om ni dessutom är flera som planerar att använda multigymmet så kan det vara ett stort plus att det kan användas till båda dessa typer av styrketräning. Liksom andra multigym från Inspire Fitness kännetecknas M2 av påkostade materialval, en genomtänkt design och praktiska tillbehör. Dynorna är förförande sköna och avtagbara, vilket gör dem lätta att tvätta eller byta ut ifall de mot förmodan skulle gå sönder. Vidare medföljer en plansch med tydliga övningsinstruktioner för samtliga muskelgrupper. Sitsens höjd justeras lätt med en metallpinne. 
Ryggstödet kan lutas, men tyvärr inte skjutas fram och tillbaka, vilket oftare hade möjliggjort en optimal sittposition. M2 kräver aningen större utrymme i sidled än sin billigare systermodell Inspire Fitness M1. Exempelvis krävs drygt en meter ledigt utrymme till höger om gymmet vid bicepsövningar. M2 erbjuder samtidigt betydligt bättre träningsmöjligheter till fram- och baksida av lår. Det gäller dock att inte ha alltför korta ben, eftersom man då inte får någon bra position för bencurl-övningarna. En modul för benpress går att köpa som tillval.

 

 • +
  Erbjuder både traditionell och funktionell träning, hög byggkvalitet, bra träningsinstruktioner
 • Ryggstödet kan bara lutas, bencurl-övningarna passar ej kortbenta