Babysitter: 6 modeller i test

Senast Uppdaterad Mars 2016

En babysitter kan vara ett mycket praktiskt hjälpmedel i vardagen med en liten bebis. Förutom barnvagn och säng eller vagga så är babysitter en av de vanligaste avlastningsplatserna, och därmed finns det också ett stort utbud av olika modeller. Den enklaste sortens babysitter utgörs en av metallram med ett tyg på och är ofta bra på att få barnet att gunga, men saknar möjlighet att vinkla sitsen. Den här konstruktionen ser man ofta hos äldre modeller men det finns även moderna varianter med samma uppbyggnad. En mer avancerad typ av babysitter kan vinklas mellan sitt-, vilo- och ibland även fullt liggläge. En del babysitters kan även låsas i ett fast läge, så att babysittern kan användas som en enklare matstol. Det finns även babysitters som mer är som en automatisk babygunga som gungar själv, och som också kan ha inbyggda funktioner för att spela musik eller vibrera. Dessa kan vara båda batteridrivna och elektriska, och brukar vara populära hos föräldrar till barn med kolik.

En babysitter kan för den lite större bebisen vara ett bra komplement till ett babygym, för att barnet ska ha flera platser att aktivera sig på. Att alternera mellan att sitta och att ligga på rygg eller mage gör att användning av babysitter inte innebär något dåligt för ryggen. De flesta babysitters kan användas från att barnet är nyfödd och fram tills barnet uppnår den vikt som är babysitterns maxbelastning. I vårt test av babysitters går vi igenom flera modeller och listar fördelar såväl som nackdelar.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten.I Bäst-i-tests omdömen av babysitters så har vi utgått ifrån ett flertal parametrar vid betygsättning. I slutet av varje recension har också prisnivån vägs in, då en babysitter kan kosta allt mellan 200 kr och 2000 kr och vi tycker att funktionerna bör spegla kostnaden. 

Funktioner: Kan babysittern fällas ihop, kan ryggstödet vinklas och kan den växla mellan att gunga och låsas i fast läge? 

Klädsel: Är materialet vänligt mot barnets hud, är tyget ekologiskt och kan klädseln tvättas eller på annat sätt rengöras? 

Gunget: Är gunget mjukt eller stötigt, kan barnet själv få babysittern i rörelse och håller gunget i sig länge eller måste man ständigt ge ny fart? 

Vi har främst låtit familjer med barn under 6 månader provsitta de olika babysittermodellerna men i de fall då tillverkaren tillåter en längre användning så har även barn över året fått testa funktionerna. De flesta babysitters har ingen åldersgräns men däremot ofta en rekommenderad ålder för bästa användning.

BabyBjörn Balance Soft

Enkelt flyttbar och smidig med fantastiskt gung och hög komfort för barnet

Prisklass: Premium Maxvikt: 13 kg Vikt: 2,1 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: 39 x 89 x 11 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: 3 stycken Liggläge: Nej. Tillbehör och funktioner Lekbågar - köps till separat Tillbehör och funktioner: Lekbågar - köps till separat.
BÄST I TEST 2016

BabyBjörns babysitter Balance Soft har sina rötter i en ursprunglig design från 60-talet och har alltså hängt med i femtio år. Det är imponerande! Det gör också att vi inte blir förvånade när vi inser att BabyBjörn dominerar vårt test av babysitters vad gäller både funktion och kvalitet - övning ger färdighet. En bra babysitter ska vara mobil och enkel, och BabyBjörn har genialiskt lyckats kombinera de egenskaperna. Balance Soft kan med ett enkelt grepp fällas helt platt och är mycket enkel att stuva undan eller ta med på resor. Att flytta runt den i hemmet är heller inget problem, och babysittern är till storleken smidig nog att fungera som säte på badrumsgolvet när föräldern tar en dusch, även om man bor trångt. Sittdelen är utformad med en tydlig grop för rumpan, som gör att barnet sitter tryggt och stabilt i rätt position. Babysittern kan vinklas i 3 olika lägen och den har ett viloläge som är bra nog för att barnet ska kunna sova bekvämt. Fastspänning av barnet sker både smidigt och ljudlöst. När barnet blivit större kan man dessutom vända på tyget och använda Balance Soft som en liten fåtölj.

Gunget i BabyBjörns babysitter är fenomenalt. Med en fot på ramen kan man enkelt få till ett bra tempo och en större bebis kan själv sätta sittern i rörelse. BabyBjörn Balance Soft har en klädsel som kommer i flera olika material, det finns bland annat en sittdelsklädsel för att hålla barnet sval på sommaren och en annan i mjuk, lyxig soft jersey. Klädseln kan tas loss helt från ramen och tvättas i maskin, vilket känns som ett måste med tanke på målgruppens förmåga att släppa i från sig både det ena och det andra. En lekbåge kan köpas till separat och kläms fast på babysitterns ram. Detta tillbehör ha varit mycket uppskattat av våra testbebisar och något vi kan rekommendera. Alla våra testare är rörande ense om att BabyBjörn Balance Soft är så bra att det i vår fantasi faktiskt inte finns utrymme för förbättringar. Priset är högt men har man råd så är vår bestämda rekommendation att det är mer än värt pengarna att investera i en BabyBjörn Balance Soft och därför utser vi den till bäst i test 2016.

 • +
  Fantastiskt gung, enkelt flyttbar och smidig, hög komfort för barnet
 • +
 • Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Stokke Steps Bouncer

Mycket bra komfort för barnet och bra gung och kan även användas på Stokke Steps matstol

Prisklass: Premium Maxvikt: 13 kg Vikt: 3,5 kg Tvätt: Ja, avtagbar klädsel Mått ihopfälld: 80 x 13 x 53 cm Gungläge: Ja Fast läge: Nej Antal positioner: 4 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Avtagbar båge för leksaker ingår.

Stokke Steps Bouncer är en babysitter i premiumprisklassen men som känns värd sina pengar, i synnerhet om man även väljer att införskaffa Stokkes matstol Stokke Steps som det går att fästa babysittern på. Då får man en riktigt bra paketlösning för sittplats åt sitt barn från nyfödd upp till skolåldern. Som separat babysitter sticker inte Stokke Steps Bouncer ut lika mycket. Men den håller en jämn och hög nivå på sin kvalitet och prickar av egentligen alla egenskaper man kan önska att den skulle ha. Babysittern kan vinklas i fyra olika lägen. Det mest tillbakalutade funkar utmärkt för det nyfödda barnet och sittkomforten är mycket bra tack vare spädbarnsinlägget som medföljer Stokke Steps Bouncer. Inlägget fyller upp sittdelen effektivt och gör att bebisen får support för både kropp och huvud. För att vinkla mellan lägena så vrider man på en spärr på undersidan av babysittern. Det mest upprätta sittläget ger en väldigt bra sving vilket gör att den lite större bebisen kan sätta sig själv i gungning.

Utan spädbarnsinlägget ryms även lite större bebisar väl i Stokke Steps Bouncer, och för det mer vakna barnet så medföljer en praktisk leksaksbåge. Den kan klickas i på båda sidor av babysittern och tas loss helt om man inte vill använda den. I bågen kan man fästa sina egna leksaker eller andra ögonfångare. Vill man ta med sig babysittern på resa så är det snabbt gjort att fälla ihop den så att den blir helt platt, endast dryga decimetern hög. Den är fortfarande ganska bred och lång men formatet gör den enkel att packa. Ett extra plus för att den har ett litet gummispänne som man kan låsa ihop den med, så att man undviker att råka fälla upp babysittern när den lyfts upp.  Det finns inget med Stokke Steps Bouncer som vi kan anmärka på men för det höga priset så känner vi att vi hade velat ha något mer. Har man dock tänkt investera i hela Stokke Steps-paketet så blir babysittern dock utan tvekan värd pengarna.

 • +
  Bra gung, kan användas på Stokke Steps matstol, mycket bra komfort för barnet
 • Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Nuna Leaf

Mjuk pendlande rörelse med en lång rörelsetid som är bra för att söva barnet

Prisklass: Premium Maxvikt: 9/26 kg Vikt: 5,2 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, 40 grader Mått ihopfälld: Ej ihopfällbar, foten kan dock tas loss Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: Ej ställbar Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbåge, sufflett med inbyggt myggnät, tyst motor med 6 hastigheter - köps till separat.

Nuna Leaf är en annorlunda babysitter som likväl lyckas tillfredsställa de flesta av våra önskemål. Leaf är en premiumprodukt. Det syns på priset men märks även av i konstruktion och materialval. Babysittern känns helt enkelt lyxig och kullagret som använts är förstklassigt. För Nuna Leaf gungar inte upp och ner, så som vi vant oss vid att babysitters ska göra. Istället svänger den fram och tillbaka sidledes. Det gör att effekten för barnet blir en annan men den mjukt gungande rörelsen kan ha en väldigt bra lugnande och sövande effekt. Med en lätt puff sätts Nuna Leaf i rörelse och håller sedan gunget aktivt så pass länge att man hinner börja fundera över om det finns en dold motor inuti. Det gör det inte, men däremot finns en sådan att köpa till som tillbehör. Nuna Leaf kan inte vinklas utan har ett fast lutningsläge. Läget är väl avvägt och fungerar för det mesta mycket bra. Men en bebis som hunnit bli några månader och är sugen på att bättre kunna sig se omkring kan vilja sitta mer upprätt.

Nuna Leaf kan inte fällas ihop, och är därför mindre lämplig att ta med på resor. Med hjälp av ett verktyg kan foten plockas av från sittdelen, så att Leaf blir mer kompakt vid långvarig förvaring. Det ska dock inte hymlas med att Nuna Leaf är stor. I och med att den gungar sidledes tar den dessutom upp mycket plats när den används. För den med begränsad boyta så kan det bli svårt att hitta en bra placering för Leaf, och i det lilla badrummet kanske den inte får plats alls. Nuna Leaf är stabil, det finns ingen risk för att den tippar. Klädseln är gjord av babyvänligt Oeko-tex godkänt tyg och kan tas loss för tvätt. Sittern kommer med en separat sittdyna för ännu enklare rengöring. Vi hade gärna sett att selen som barnet hålls på plats med haft en mindre högljudd kardborre så att barnet inte riskerar att väckas av den. Hållare för leksak och solskärm finns att köpa till separat. För familjen som vet med sig att bebisen uppskattar gungande rörelser och som har plats över i sitt hem så är Nuna Leaf en förstklassig och välbyggd produkt, om än med saftig prislapp.

 • +
  Mjuk pendlande rörelse, lång rörelsetid, bra för att söva barnet
 • Dyr, tar upp mycket utrymme, ej hopfällbar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bumbo Floor Seat

Unik funktion som uppmuntrar aktivt sittande och är enkel att hålla ren

Prisklass: Budget Maxvikt: Finns ej, rekommenderade ålder är 4-12 mån Vikt: 1,5 kg Tvätt: Torkas av Mått ihopfälld: 23 cm hög, 37 cm i diameter Gungläge: Nej Fast läge: Ja Antal positioner: 1 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbord - köps till separat

Bumbo Babysitter är en unik produkt. I ett avseende fyller den visserligen ungefär samma funktion som en traditionell babysitter. Men samtidigt har Bumbon sitt helt egna utseende och konstruktion. Bumbo Babysitter är avsedd att användas från cirka 3 månaders ålder och hjälper bebisen att sitta i en upprätt sittposition genom att stödja ryggen och hålla ben och rumpa i rätt position. Den här typen av sittande brukar uppskattas mest av bebisar som börjat tröttna lite på det bakåtlutade gungande i en vanlig babysitter och vill komma upp lite mer, kunna se sig omkring bättre. Men det gör också att Bumbon används annorlunda. En babysitter kan vara en bekväm viloplats och gå fint att använda även för ett trött barn som kanske till och med ska ta en tupplur i den. Bumbo Babysitter kräver en mer aktiv ansträngning från barnet och användes därmed ofta under lite kortare, men mer intensiva sessioner.

Även den totala användningstiden är kortare för en Bumbo Babysitter än för en traditionell babysitter. Det handlar oftast om 2-4 månader då barnet är starkt nog för att orka sitta med Bumbons stöd, men inte kan sitta själv. Så snart barnet kan sitta stabilt på egen hand så har Bumbon spelat ut sin roll. Samtidigt är priset överkomligt och Bumbon är enkel att hålla fräsch, så den kan med lätthet säljas vidare när ens egen bebis blivit för stor. Vi rekommenderar att man köper till bordet, vilket höjer priset men gör det enklare för bebis att vara nöjd och glad med att sitta i sin Bumbo. Utan bordet så faller leksaker som man tappat greppet om ner på golvet och i och med Bumbons höjd så kan barnet inte nå sakerna själv. För den bebis som är nyfiken på att växa upp och testa sittandets ädla konst tror vi att Bumbon kan komma till bra användning, men mångfunktionaliteten och den långa användningstiden hos en babysitter kan den inte riktigt mäta sig med.

 • +
  Uppmuntrar aktivt sittande, unik funktion, enkel att hålla ren
 • Kort användningstid
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Carena Landsort Babysitter

Stabil konstruktion med bra lekbåge och välfungerande nackstöd

Prisklass: Budget Maxvikt: 9 kg Vikt: 3,1 kg Tvätt: Avtagbar klädsel, handtvätt. Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Lekbåge ingår

Carenas babysitter Landsort är en rejäl konstruktion som tar upp en del utrymme men som samtidigt känns stabil och tålig för barnet att använda. Maxvikten är standard om 9 kg och sittytan är rymlig men något för plan. Vi hade gärna sett att klädseln varit mer skålad för bättre komfort för barnet. Carena har dock försett sin babysitter med ett litet nackstöd som känns bra när Landsort ska användas med en mindre bebis. Klädseln är av polyester, så är olyckan framme kan babysittern lätt torkas av. Det går även att lossa klädseln helt och då är det handtvätt som gäller. Carena har två handtag som gör att babysittern är enkel att flytta runt i hemmet, och ryggstödet kan ställas i fler olika positioner. Från en mer liggande för det minsta barnet, till en mer sittande position för den lite större bebisen. Carena Landsort är inte enkelt hopfällbar och därför inte en babysitter som enkelt kan packas ihop för att tas med på resa. Vill man stuva undan babysittern till nästa barn eller ändå få med den i bilen så går den givetvis att montera isär i lösa delar genom att trycka ut 4 sprintar. Den blir då platt och tar inte upp så mycket utrymme.

Carena Landsort kan ställas in i en fast position och i en gungande position. För den fasta så fäller man ut små fötter på sitterns medar. Precis som hos många andra babysitters med vinkelbart ryggstöd så tycker vi tyvärr att även Landsort har lite för dåligt gung för att vi ska vara helt nöjda. Det krävs ett i princip konstant aktivt gungande från föräldern då rörelsen snabbt upphör efter att babysitterns satts igång, men sitter man med foten på den så funkar den helt okej. Med Carena Landsort medföljer en lekbåge med små tygfår, som har varit väldigt populär hos barnen och som kan lossas helt från sittern om man inte vill använda den. Det går även att hänga upp andra leksaker i bågen, så att barnet får nya saker att titta på. Carenas babysitter känns gediget konstruerad och har alla funktioner vi vill se hos en babysitter, men för högre betyg hade vi önskat ett bättre gung i Landsort

 • +
  Stabil konstruktion, bra lekbåge och välfungerande nackstöd
 • Inte så smidig att fälla ihop, kunde haft mer gung
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Chicco Pocket Relax

Bra med tre lutningslägen och den kan enkelt fällas ihop och fraktas

Prisklass: Mellan Maxvikt: 9 kg Vikt: 3,1 kg med förvaringsväskan Tvätt: Ja, avtagbar klädsel Mått ihopfälld: 79 x 15 x 20,5 cm Gungläge: Ja Fast läge: Ja Antal positioner: 3 stycken Liggläge: Nej Tillbehör och funktioner: Förvaringsväska ingår.

Chicco Pocket Relax är en babysitter med många funktioner, där den mest unika är att den kan fällas ihop på både längd, bredd och höjd. Fällningen sker genom ett två moment med knappar som ska pressas in och med Pocket Relax medföljer en förvaringsväska som gör det enkelt att ta med babysittern på resa. Klädseln är av polyester och är enkel att torka av, men kan även lossas helt för att tvättas för hand. Att babysittern kan rengöras känns som ett plus men den här typen av material blir lätt svettigt och känns ibland lite plastig mot barnets hud, en uttagbar dyna i ett mjukare tyg hade varit positivt. Chicco Pocket Relax har tre olika lutningslägen på ryggstödet, och kan även ställas in mellan fast och gungande läge. Det fasta läget är bra om babysittern ska användas som matstol. Vi hade dock gärna sett att det gungande läget hade haft mer gung med bättre flyt. Med nuvarande konstruktion får vi aldrig igång riktigt den rörelse som vi vill se hos en bra babysitter.

Pocket Relax babysitter kan användas från nyfödd men sittdelen är rätt flack och saknar en bra skålning som håller bebisen i rätt position, vilket gör att den funkar bättre för något äldre bebisar. Vi saknar även ett bra nackstöd för att ge ett nyfött barn extra support av huvud och nacke. Babysitterns utformning gör det även extra viktigt att spänna fast barnet ordentligt med selen över barnets höfter. Den stora fördelen med Chicco Pocket Relax är att den är smidig att fälla ihop och att ihoppackad ta med sig på resa eller om man ska på besök hos en vän. Men för att den funktionen skulle varit optimal hade vi gärna sett att babysittern lika enkelt kan förflyttas inne i det egna hemmet, men tyvärr har den inga bärremmar eller annat slags handtag. Trots att idén med babysittern känns bra så är utförandet inte tillräckligt för att vi ska bli nöjda. Bättre gung, bärhandtag och någon slags dyna för bättre komfort för bebisen skulle lyfta Chicco Pocket Relax rejält.

 • +
  Kan enkelt fällas ihop och fraktas, bra med tre lutningslägen
 • Dåligt gung, saknar bärhandtag
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5