Motorsåg: 15 modeller i test

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Juni 2023

Ska du fälla ett träd eller kapa upp inför vedklyvning på tomten? Vi har testat motorsågar för olika slags arbeten, från märken som Stihl, Husqvarna och MTD. För att en motorsåg ska bli bäst i test ska den ha bra prestanda sett till sitt pris, smidigt underhåll och hög byggkvalitet.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Motorsåg

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat motorsågarna genom att såga, kapa och kvista ett stort antal träd av olika grovlek och sort. Vi har även utmanat motorsågarna med svårare uppgifter som sågning i rishögar, ett påfrestande arbete för svärdet och kedjan eftersom det innebär många, tuffa ryck.

I vår bedömning har vi bland annat fokuserat på följande egenskaper:

Prestanda: Hur kraftfull är motorsågen? Var har den sina begränsningar? Vad för typ av kraftansträngningar kan den hantera, klarar den exempelvis att kapa i rishög?

Användarvänlighet & säkerhet: Hur lätt är det att hantera motorsågen? Går det smidigt att underhålla den mellan användningarna? Vilka säkerhetsfunktioner har den?

Byggkvalitet: Vilka material är motorsågen konstruerad av? Hur är hållbarheten? Har motorsågen bra ergonomi?

Vi har vägt samman alla dessa faktorer med sådant som funktionsutbud, tillbehör, garantier och andra viktiga punkter. Sedan har vi tittat på priset på produkten och bestämt ett slutbetyg utifrån dess prisvärde.


Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

Fler tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

0 5 4.5 1

1. Stiga CS 545 BÄST I TEST MOTORSÅG

Ett kraftpaket för grövre träd

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 42,4 cm³ Effekt: 1900 W Tankvolym: 0,51 l Svärdlängd: 38 cm Ljudnivå: 99,5 dB (uppmätt) Vikt: 4,3 kg Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Stiga CS 545 tillhör toppskiktet bland de motorsågar vi har testat, dels på grund av sin kraft, dels på grund av hur väl avvibrerad den är. Det är riktigt bra drag i motorn och snabb respons. Du kan både fälla grova träd och kapa grov ved utan problem.

Den väger en del, men inte överdrivet mycket sett till prestandan. Vidare har den ett bensinfönster, men det är svårt att få en överblick genom det lilla fönstret så det tillför inte så mycket i praktiken.

En motorsåg med hög byggkvalitet

Byggkvaliteten upplevs hög. Det förekommer inga missljud och sågen är robust byggd. Efter ett par månader får vi problem med att motorn lägger av så fort den blivit varm. På en vanlig motorsåg har du två stycken ställskruvar, en låg och en hög. Med dessa reglerar du tomgång och hur den ska varva. CS 545 har bara en sådan skruv och tändspolen är elektronisk. Efter att ha skruvat in och ut den skruven igen fungerar sågen som vanligt.

CS 545 har en choke som man vrider upp när man ska starta, och en pump. Man drar igång sågen och gasar till och då släpper choken automatiskt. Det är väldigt smidigt.

CS 545 kommer med en traditionell kedjespännare som fungerar bra men kräver verktyg. Verktyget följer med, men vi föredrar överlag de verktygslösa spännare som man ser allt oftare idag.

Luftfiltret kräver däremot inga verktyg, det lossas enkelt via sitt snäppfilter. Tank- och oljelock ska inte kräva verktyg, men i praktiken är det lite dåligt grepp på dessa så om du dragit åt för hårt kan du behöva ta verktygshjälp.

Stiga CS 545 är en riktigt stark och modern motorsåg för den som vill kunna fälla grova träd och kapa upp grov ved tidseffektivt. Den passar dig som har mycket träd på tomten, eller en lite mindre skog.

Väldigt bra avvibrerad, mycket hög prestanda, sköna grepp, fin byggkvalitet
Lite tröga lock, ej verktygslös kedjespännare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Stihl MSA200C BÄSTA MILJÖVAL

Kraftfull och mångsidig motorsåg med hög byggkvalitet

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 6 Ah Batteritid: 33 min (obelastad), 19 min (belastad) Ljudnivå: 75 dB Svärdlängd: 25.5 Kedjedelning: 1/4"P Vikt: 5,1 kg (varav 1,7 kg batteri) Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Stihl MSA200C är en av marknadens bästa batterimotorsågar tack vare kombinationen snygga snitt, kraft, smidighet och bra batteritid. Den har en tydlig batteriindikator, gummerat grepp, uppenbart hög byggkvalitet och få vibrationer. Kedjan är tunn och väldigt smidig. Den lämnar mycket fina snitt, vilket gör att den här motorsågen lämpar sig utmärkt för finlirarbete. Samtidigt innebär den tunna kedjan att det krävs en specialfil för att slipa den

Trots att kedjan är så tunn så orkar den både fälla och kapa upp en medelstor björk utan att motorsågen protesterar.

Underhållet mestadels smidigt

Att underhålla MSA200C är enkelt. Oljepåfyllningen är ett snabblock som du viker undan. Batteriet är fjäderlastat så det är enkelt att ta ur och sätta i. Man kommer snabbt åt att utföra rengöring genom att fälla ut en flärp som vrids om för att lossa.

Enda nackdelen är egentligen kedjespännaren. Konstruktionen i sig är det inget fel på, det är en rulle som dras åt och detta fungerar smidigt. Problemet är att rullen är så extremt trög. Råkar du dessutom få oljestänk på den som hinner härda så blir problemet än värre.

MSA200C förbrukar en hel del olja. Fördelen är förstås att den hela tiden är välsmord. Nackdelen är att den blir lite dyr i drift. Det går nästan en hel tank olja per omgång som du kör den från full tank bränsle till tom tank. Oljetanken är dock inte stor och det är som sagt enkelt att fylla på den.

stihl msa 200c motorsag BiT

Prestation i tid och efter arbetsuppgift

Det medföljande batteriet har en hög kapacitet och batteritiden under belastning är bra. Det finns konkurrenter som presterar likvärdigt obelastade, men vid arbete kortas deras arbetstid drastiskt. MSA200C:s batteri orkar däremot med en hel del tyngre arbete och vi uppmäter en batteritid på 3,2 min per Ah.

Baksidan av den höga batterikapaciteten är att batteriet är rätt tungt och detta drar upp tyngden på maskinen. Samtidigt blir mångsidigheten med att ha en batterimotorsåg som både klarar av att fälla och kapa upp ett mindre träd, kapa ved samt beskära träd tydlig efter ett par månaders användning.

Stihl MSA200C passar därför bäst för exempelvis arborister och skogsägare, som söker en mångsidig motorsåg som både klarar finlir och

Riktigt snygga snitt, orkar mycket, relativt god batteritid, hög byggkvalitet, enkel att underhålla
Ganska tung, trög kedjespännare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Stihl MS 211 C-BE BÄSTA PREMIUMVAL

Lättstartad och behändig motorsåg för allroundbruk

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 35,2 cm³ Effekt: 1,7 kW Tankvolym: 0,27 l Ljudnivå: 106,8 dB Vikt: 4,6 kg Svärdlängd: 35 cm Kedjedelning: 3/8"P (lågprofildelning) Kedjetjocklek: 1.3 mm Antal kedjelänkar: 50 st Kedjetyp: PD3 Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd Bruksanvisning: PDF

Stihl MS 211 C-BE är en motorsåg som klarar en bred uppsättning arbetsuppgifter samtidigt som den är lättstartad och enkel att underhålla. Stihl har en funktion som kallas för Easy2Start. Det är en spiralfjäder som lagrar energi. I praktiken gör det att du inte behöver dra särskilt hårt eller snabbt för att den ska starta, det räcker med ett enkelt ryck så är den igång. Funktionen fungerar mycket bra och är en av de största fördelarna med den här motorsågen.

En annan fördel är hur enkelt det är att rengöra den, du viker bara ut en knapp och snurrar den. Dessutom har motorsågen inga problem att fortsätta tugga sig igenom träd och grenar även om det samlats lite smuts i den.

En lagom såg för husägaren med skogstomt

MS 211 C-BE passar bra som allroundsåg. Den orkar med att fälla mindre till medelstora träd. När det kommer till hur bränslesnål den är sticker den varken ut positivt eller negativt. Den presterar ungefär i samma klass som konkurrenterna vilket i praktiken innebär att du kan fälla ett par träd och grena av dem på en tank.

stihl ms211 c be motorsag BiT

Den passar också om du ska kapa upp eller kvista träd, även om en lätt batterimotorsåg är optimal för just kvistning. Vi har några småsaker att anmärka på. Dels är kedjan trög att spänna och ratten kunde varit mjukare. Dels är på-knappen väldigt liten och sitter väl integrerad, den kunde synliggjorts mer.

På det stora hela är MS 211 C-BE dock en riktigt bra allround-motorsåg för genomsnittliga användare som vill kunna fälla, grena och beskära mindre till medelstora träd. Dessutom är kedjan en slitstark variant av hårdmetall.

Behändig storlek, enkel rengöring, lättstartad
Trög kedjespänning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. Stihl MSA 120 C-BQ

Smidig mindre motorsåg som samtidigt har mycket kraft

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 3,2 Ah Ljudnivå: 91,4 dB Svärdlängd: 30 cm Kedjedelning: 1/4"P Antal kedjelänkar: 45 st Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Stihl MSA 120 C-BQ blir bästa batterimotorsåg eftersom den är både nätt och behändig samtidigt som den är kraftfull. Den lämpar sig väl för enklare arbetsuppgifter, exempelvis när du ska fälla mindre träd eller grena av dem. Den har både ett relativt kort svärd och en kedja som är tunnare än vad vi är vana vid även på den här typen av motorsåg. Det gör den lätt och smidig att ta sig fram med.

Det vi kan sakna är någon mer säkerhetsfunktion. I princip är det nu bara att slå till kastskyddet och sedan är du redo att börja såga. Det kanske många uppskattar, men ur ren säkerhetssynpunkt känns det inte helt tillförlitligt. Å andra sidan lämpar sig detta väl för den som exempelvis måste klättra upp i trädet för att kapa av grenar, eller den som står på en stege. Då kan det vara praktiskt att slippa startknapp. Den har även ett praktiskt transportläge där batteriet sitter fast men sågen och batteriets kontaktytor inte nuddar varandra.

Nätt men inte mesig

Sågen har inga problem att kapa ganska grova grenar av hårdare träslag såsom ek. Den klarar också av en hel del hugg och slit utan att kedjan hoppar eller blir slapp. Det är tur för kedjan är rätt tung att spänna, ratten ger hårt motstånd. En annan nackdel som MSA 120 C-BQ dras med är att den måste rengöras ofta. Kör du den i sly och träslag som lämnar ifrån sig mycket bös sätter den igen fort i kedjehuset. Å andra sidan är den enkel att rengöra.

Batteritiden är godkänd och räcker ungefär en halv dag vid lågintensivt arbete såsom trädbeskärning. Stihl anger batteritiden till runt en halvtimme. Du kan även köpa till ett batteri med större kapacitet. En fördel är att du kan se batteristatus direkt på motorsågen. Sammantaget är detta en lätt och liten batterimotorsåg med mer kraft än vad den ger sken av.

Låg vikt, kompakt storlek, kraftfull för klassen, hög byggkvalitet
Måste rengöras ofta
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Husqvarna 120i

Bra för att kapa ved och beskära träd

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 4 Ah Batteritid: 37 min (obelastad), 15 min (belastad) Ljudnivå: 72,6 dB Svärdlängd: 26,5 cm Kedjedelning: 1/4"P Vikt: 4,9 kg (varav 1,2 kg batteri) Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Husqvarna 120i är en stor motorsåg sett till motor och svärd, framför allt på längden och då speciellt tillsammans med batteriet som Husqvarna placerat bakåt. Men det är ändå väldigt bra balans i motorsågen, så det är bara en nackdel i fråga om smidighet. Samtidigt är vikten marginellt i överkant vilket ytterligare spär på intrycket att det är en stor såg.

Kraftmässigt imponerar den dock inte. Den klarar precis det man kan förvänta sig av en motorsåg med den här motorkapaciteten, men inte mer. Försöker vi exempelvis kapa upp en mindre björk slår den ifrån och blinkar rött. Sedan får man vänta en stund innan det går att få igång den igen.

Så är den i hanteringen

Underhållsmässigt är det här en bra motorsåg. Det är enkelt att spänna kedjan även om ratten gärna hade fått vara något större, oljepåfyllningen går snabbt och smidigt tack vare ett bra lock och det går fort att lossa kåpan för rengöring av maskinen. Att den är så pass tystgående är också skönt.

Säkerhetstänket är högt. Vi gillar att motorsågen går att stänga av med en separat knapp, och att kastskyddet har så distinkta lägen.

Balansen i sågen är som sagt perfekt trots dess något långsmala design, och den är mycket bra avvibrerad. Däremot saknar plasthandtagen gummerat grepp.

Batteritid

Batteritiden på Husqvarna 120i är god under belastning, dessutom har den ett ekoläge som lägger på någon minut till under drift. Med sina 3,75 min/Ah är den bäst i klassen just nu, men det är under förutsättning att du inte belastar den för hårt.

Batteridelningen lämnar vissa frågetecken. Vi kan exempelvis använda motorsågens batteri i en Husqvarna-häcksax med samma spänning, däremot passar inte häcksaxens batteri i motorsågen. Förhoppningsvis renodlar Husqvarna sortimentet framöver så att det alltid går att dela batteri mellan maskiner i samma spänningsklass.

Husqvarna 120i är en ganska bra motorsåg men då främst för enklare jobb. Den passar dig som ska beskära träd eller kapa upp ved.

Ganska bra batteritid, enkel att underhålla, hög säkerhet, måttlig ljudnivå
Slår ifrån lätt, något osmidig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

6. Stihl MS 170

För dig som ska kapa smått, mycket och länge

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 30,1 cm³ Effekt: 1,2 kW Tankvolym: 0,25 l Vikt: 4,57 kg Svärdlängd: 27 cm Kedjedelning: 3/8"P Antal kedjelänkar: 44 st Kedjetyp: PM3 Ljudnivå: 86,5 dB (uppmätt) Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Stihl MS 170 är en lättstartad och användarvänlig bensinmotorsåg för lätta till medelstora sågarbeten. Den är mycket enkel att underhålla och har en kompakt formgivning. Du kommer lätt åt att rengöra. Lösningen för att öppna motorkåpan består av en spårmejseldel som du vrider i 90 grader, därefter öppnas kåpan. Det gör att den sitter säkert samtidigt som det inte finns några smådelar som kan gå sönder när du öppnar. Den här lösningen borde andra tillverkare ta efter. Tändstift, filter med mera sitter sedan lättåtkomliga på insidan.

Vidare gillar vi det distinkta kastskyddet och den inbyggda stopp-start-choken som du når lätt med tummen, den gör hela motorsågen väldigt lättanvänd. Kedjespännaren kunde däremot varit mer modernt utformad. Den är enkel att spänna men omständligt placerad på grund av att skruvarna inte befinner sig i anslutning till varandra. Det förekommer en del vibrationer, inte så att det stör direkt, men med tanke på att MS 170 inte är något muskelpaket så är de ändå något i överkant.

Den är inte heller superrapp i gasen. Det tar ett tag för motorsågen att komma upp i varv och även när den går på full gas är den inte jättestark sett sin prislapp. MS 170 är dock en snitsare på att tidseffektivt fälla och kapa upp småträd.

Styrkan den har ligger i det lilla användarvänliga formatet och att den är så lättstartad. Du behöver inte dra med kraft över huvud taget, det gör den än mer användarvänlig.

Motorsåg Stihl MS170

Smal målgrupp
Målgruppen som den här motorsågen riktar sig mot är dock lite knepig. I det här segmentet gör sig egentligen batterimotorsågar väldigt bra idag eftersom de kommit att bli mycket kraftfulla och med tillräcklig batteritid för att du ska kunna kapa upp ved och annat utan att stressa. De klarar utan problem av att fälla mindre till medelstora träd och kapa upp dem.

Stihl MS 170 är således främst intressant om du av någon anledning söker just en bensinmotorsåg – snarare än en batterisåg – för mindre till medelstora jobb. Exempelvis om du ska kapa upp väldigt många småträd och behöver kunna göra det i ett enda svep, utan batteribyte.

Användarvänlig konstruktion, lättstartad, enkelt underhåll, smidigt format
Något klen sett till priset, en del vibrationer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Husqvarna 440 E-series Triobrake X-Torq

Motorsåg med bra bett och hög säkerhet

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 40,9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolym: 0,37 l Svärdlängd: 33-45 cm Maximal kedjehastighet: 17 m/s Kedjedelning: .325 Antal kedjelänkar: 56 st Kedjetyp: H30 Ljudnivå: 107,4 db Vikt: 4,4 kg (exklusive skärutrustning) Garanti: 1/2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd , kombinyckel

Husqvarna 440 E-series X-Torq levererar både kraft och högt säkerhetstänk. Den är bra för nybörjare eftersom den är välbalanserad och kommer med dubbla kastskydd. Motorsågen ligger bra i handen och har väldigt lite vibrationer.

Den är lätt att rengöra och även lätt att fylla på olja och bensin i. Dock har vi lite svårt för snäppfästena för cylinderkåpan. De tenderar att tappa i kvalitet med tiden och går sönder. Priset för nya sådana är enligt oss överdrivet. På en motorsåg i den här prisklassen förväntar vi oss högsta kvalitet på samtliga delar.

Det som även drar ner intrycket av 440 E-series är kallstarterna. Den är lättstartad på så vis att du inte behöver dra mer än 2-3 gånger. Men den är ganska tung att dra igång, det krävs en del kraft i rycket. Sedan tar det en liten stund innan den kommer upp i varv. Detta utgör inget problem på det stora hela taget, men du lämnas med intrycket att den kunde varit mer alert.

Kraftpaket med riv i

Väl igång är 440 E-series en motorsåg med mycket riv i. Kedjan är ganska bred - detta tillsammans med kraften gör att du utan problem effektivt kan fälla såväl små som stora träd. Det tenderar dock att bli lite ryckigt ibland när vi sågar i hårda träslag. I övrigt håller den en jämn och fin gång under sågning.

Vi gillar att det går att välja ett kortare svärd när vi ska kvista fällda träd. Det följer dock bara med ett svärd vid köp, vill du kunna variera måste du köpa till fler.

Vi gillar också placeringen och utformningen av avstängningsknappen, den känns genomtänkt. Knappen sitter skyddad men ändå lättåtkomlig och synlig med sin röda färg. Det gör att man inte har problem att vid behov nå den med tummen. Samtidigt riskerar man inte att komma åt knappen av misstag om något exempelvis faller emot den.

Vår sammantagna upplevelse är att 440 E-series utgör en bra motorsåg för privatpersoner som regelbundet sågar träd av varierande storlek, personer som både söker ett högt säkerhetstänk och en användarvänlig motorsåg.

Enkelt underhåll, mycket bra skärkapacitet, hög säkerhet, användarvänlig design
Kassa snäppfästen, något seg i starten
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

8. Jonsered CS 2240 S

Motorsåg med mycket riv i men lite seg vid kallstart

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 40,9 cm³ Effekt: 1,8 kW Tankvolym: 0,37l Ljudnivå: 109,6 dB Svärdlängd: 33-45 cm Maximal kedjehastighet: 23 m/s Kedjedelning: 325"P Antal kedjelänkar: 50 st Kedjetyp: H30 Vikt: 4.4 Garanti: 2 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd, nyckel

Jonsered CS 2240 S är en motorsåg som utmärker sig genom dess kraft och bett när du sågar. Du sågar lätt och smidigt dig igenom såväl små som stora träd, och det märks under sågningen att den river på riktigt effektivt. Dock tenderar den att rycka ibland när vi sågar i hårdare träslag. CS 2240 S är även bra på så vis att den är användarvänlig. Det är lätt att fylla på olja och bensin, och även enkelt att rengöra den. Knappar och reglage sitter smart placerade. Exempelvis är stoppknappen skyddad så att du inte kan råka komma åt den, men ändå lättåtkomlig och väl synlig när du vill göra det. Snäppfästena för luftfiltret håller dock inte särskilt bra. De går lätt sönder och är samtidigt ganska dyra i inköp sett till att de är av plast.

CS 2240 S har generellt låga vibrationer och ligger välbalanserad i handen. Den är dock lite seg i starten och något tung att rycka igång. Samtidigt startar den alltid på 2-3 drag vilket är mycket bra, den tar bara lite tid på sig innan den börjar varva bra. När den väl är igång och redo går den som en klocka. Detta är en driftsäker motorsåg som tuggar sig igenom det mesta. Intrycket med den breda kedjan och det kraftiga rivet är ganska rått och ruffigt. Det känns som en arbetshäst. Vi upplever inga problem med att kedjan blir slapp när vi kör den i rishög. Skulle den bli slapp är kedjespänningen dock välkonstruerad och smidig. Tittar vi på konkurrenter i samma prisklass och med liknande design finns det vissa fördelar hos framför allt Husqvarna 440 E-series - den har ett något högre säkerhetstänk med de dubbla kastskydden. Men i övrigt är dessa två modeller oerhört lika varandra. Bryr du dig inte om dubbla kastskydd är Jonsered CS 2240 S ett bra val. Det är en kraftfull och kompetent motorsåg som passar dig med mycket träd på tomten och som ofta sågar ved.

Mycket råstyrka, genomtänkt design, effektiv sågning
Något seg vid kallstart, snäppfästen av lägre kvalitet
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

9. AL-KO CS1825

Lätt såg för enklare kapjobb

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 18 V | Kapacitet: 2,5 Ah Batteritid: 17 min (obelastad), Ljudnivå: 88,1 dB Svärdlängd: 25 cm (uppmätt 22 cm) Kedjedelning: 3/8” Oregon-sågkedja Vikt: 2,8 kg Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

AL-KO CS1825 är en lätt motorsåg med bra batteritid. Den lämpar sig för dig som ska kvista träd eller kapa lite ved - mer än så orkar den inte med. Det är egentligen inte på grund av dess kraft utan snarare på grund av rotationshastigheten, kedjan snurrar inte tillräckligt fort för att du ska kunna arbeta tidseffektivt i grova stockar, eller för att du ska kunna fälla träd - annat än småträd och sly.

Underhållet på den här motorsågen är ganska smidigt. Kedjan är exempelvis lätt att spänna. Processen är verktygslös - du släpper bara på en röd ratt och vrider om vingen. Vidare finns det en säkerhetsknapp som fungerar både för höger- och vänsterhänta.

Oljetanken sitter bra till men hålet är väldigt litet. Du får antingen vara enormt pricksäker eller se till att du har med en tratt.

Motorsågen har förstås inbyggt kastskydd. Det är kort och distinkt, släpper lätt och är lätt att dra i.

En klar fördel är att batterierna till den här motorsågen även fungerar med Bosch gröna serie. Likaså fungerar nyare batterier i Bosch gröna serie numera med AL-KO:s 18-voltsprodukter. Om dina produkter är kompatibla framgår av specifikationen.

En liten trekant på maskinkroppen skvallrar om kvarvarande batteritid. Dock hade vi hellre sett batteritiden på batteriet eftersom man ofta tar med sig det in, och då är det smidigt att kunna stämma av ifall det behöver laddas utan att man först ska behöva hämta in en maskin.

AL-KO CS1825 passar dig som ska beskära träd, kapa grenar eller kapa upp lite ved. Den arbetar inte särskilt fort, men är lätt att bära runt på och har en rimlig batteritid.

Lätt motorsåg, bra batteritid, verktygsfri kedjespännare, kan dela batteri med gröna Bosch
Långsam rotation, litet hål för oljan
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

10. AL-KO Solo 652

Ett prestandamonster utan finess

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 51,8 cm³ Effekt: 2,4 kW Svärdlängd: 37 cm Ljudnivå: 90,6 dB (uppmätt) Vikt: 4,7 kg (exklusive skärutrustning)

AL-KO Solo 652 är en riktig kraftmaskin och skulle förmodligen passa bra i ett sågverk - även om vi inte har testat den på det viset. Istället har vi testat den som en motorsåg riktad mot privatpersoner med större skogstomt och bitiga träd.

Den klarar allt vi ställer den inför. Det långa svärdet gör att den passar bra även för träd med stort omfång. Vi hör inga suckar från motorn när vi låter den arbeta i tuff miljö. Den grova kedjan mosar på bra och det går snabbt att äta sig igenom träden.

Byggkvalitet och användarvänlighet
AL-KO Solo 652 är ganska trögstartad i standardläge. Du har ett stort motstånd du måste övervinna med kraft från nypor och arm. Men som tur är finns det en knapp du kan trycka in för att minska motståndet. Då får du en betydligt behagligare startupplevelse. Därefter åker knappen ut igen och motorn går med full kraft.

Tyvärr dras motorsågen med en hel del vibrationer. Den är inte tillräckligt bra avvägd för en maskin i den här styrkeklassen. Vidare är den väldigt tung och högljudd. Det blir med tiden lite jobbigt att köra den. Å andra sidan är det inte motorsågen du väljer för att kapa ved, utan den är nog snarare tänkt att användas under kortare pass där du fäller och kapar upp lite större träd.

Choken på den är lättåtkomlig, du drar ut en knapp och petar in den igen när du dragit igång den. Flödaren sitter också bra till. On-off-knappen är gömd under flödaren och har samma färg som själva motorsågen - den kunde varit tydligare.

Olje- och bensinlocken öppnas enklast med det medföljande verktyget. Det är ganska små nabbar på dem så de låser sig lätt annars. Men de sitter bra placerade för påfyllning. Kåpan har snäpplock. Den går att få upp med fingrarna men det är ganska trögt och vi tenderar att använda oss av en mejsel istället. Snäppfästena är av hårdplast. Det känns överlag som att byggkvaliteten och materialvalen kunde varit högre och mer genomtänkta med tanke på priset.

Vem passar den här motorsågen?
Den stora nackdelen vi ser med den här motorsågen är just priset. Med tanke på hur högt det ligger skulle vi ha önskat bättre avvägning i sågen och fler smarta innovationer som gör att den sticker ut från mängden.

I dagsläget betalar du enbart för kraft, och det går att hitta motorsågar till lägre pris som presterar tillräckligt bra för att det ska räcka för husägare med skogstomt. Det är helt enkelt inte tillräckligt mycket som skiljer ut den från konkurrenter i mellanklassegmentet. Men söker du en arbetshäst som är kraftfull utan någon direkt finess är den ett okej köp.

Smart lösning för att sänka kompet vid start, mycket kraft
Tung, högljudd, mycket vibrationer
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

11. Ryobi OCS1830

Enkel motorsåg för lätta uppgifter

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 18 V | Kapacitet: 5 Ah Batteritid: 25 min (obelastad), 5,3 min (belastad) Ljudnivå: 73,9 dB Svärdlängd: 26,5 cm Vikt: 4,2 kg (varav 742 g batteri) Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Ryobi OCS1830 är en användarvänlig motorsåg som storleksmässigt är väldigt smidig. Den är lätt och samtidigt ganska smal i designen. Säkerhetsknappen för start sitter uppepå så att du kommer åt den oavsett om du är höger- eller vänsterhänt. Det gummerade greppet gör att du får bra kontroll över motorsågen trots en del vibrationer.

Motorsågen har en för prislappen godkänd byggkvalitet - även om den upplevs lite plastig. Den glappar lätt i fästet mellan svärd och maskin.

Kedjespänningen på OCS1830 är riktigt bra. Sågen har som en ratt utanpå och ett lock med två piggar på, den ena spänner du med och den andra släpper du med. Det går smidigt både med och utan handskar. Likaså är det enkelt att lossa kåpan för rengöring.

Kastskyddet har distinkta lägen och oljelocket sitter ganska högt upp vilket gör det lätt att fylla på olja.

Smart batteridelning
Batteriet sitter bra till och är enkelt att plocka i och ur. Däremot är batteriindikatorn placerad undertill så den syns inte under användning.

En stor fördel med OCS1830 är att den ingår i One+-familjen och att du därmed kan dela batteriet med andra 18-voltsverktyg från Ryobi. Nackdelen med den är hur den presterar under belastning.

Motorsag Ryobi

Obelastad håller den ganska länge. Men så fort vi belastar OCS1830 med enklare arbetsuppgifter går drifttiden ner till strax under en minut per amperetimme. Det innebär att du kan köra cirka fem minuter med ett batteri på 5 Ah. För dig som bara ska kapa upp ett väldigt litet träd eller en liten hög ved räcker det kanske. Men med tanke på priset känns specifikationen snålt tilltagen.

Vidare hugger den en hel del när vi kapar upp träd. Däremot är motorn ganska pigg så du är snabbt igång igen.

Överlag passar OCS1830 privatpersoner som vill ha en såg för mycket enkla arbetsuppgifter. Exempelvis är den smidig och tillräckligt kraftfull för att riva en vägg inomhus, eller för lätt trädbeskärning. Men det är inte motorsågen du tar dig med ut i skogen vare sig för kapning eller kvistning.

Batteridelning, mycket bra kedjespännare
Ganska svag, hugger en del, mycket kort batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

12. MTD GCS 4600/45

Billig men tung motorsåg med begränsad prestanda

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 46 cm³ Effekt: 1600 W Tankvolym: 0,55 l Svärdlängd: 45 cm Ljudnivå: 100,1 dB (uppmätt) Vikt: 5,5 kg Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

MTD GCS 4600/45 är en budgetmotorsåg som ser bitig ut när den anländer. Byggkvaliteten känns initialt okej. Bortsett från en rasslande kedja sitter allt ordentligt på plats, och det förekommer inga missljud.

Motorsågen varvar rejält när vi drar igång den, ljudet för tankarna till ett prestandamonster. Men när vi väl ska börja såga blir vi mindre imponerade.

Det tar lång tid att ta sig igenom grövre träd, men även på mindre träd upplevs den ineffektiv gentemot konkurrenternas modeller i samma prisklass. Den orkar exempelvis inte riktigt att såga ved av 20-centimetersstockar.

Vi testar att slipa kedjan för att säkerställa att den inte är slö. Men även efter att vi slipat kedjan känns sågen slö när du kommer en bit in i stocken.

På plussidan noterar vi att den startar väldigt lätt. Vi har inte haft problem med att den blir segstartad efter att den stått en tid eller liknande.

En hel del vibrationer

MTD GCS 4600/45 har rejält tilltagen tankvolym och är ganska enkel att underhålla. Du kan exempelvis rengöra oljefiltret verktygslöst. En nackdel är att du måste använda nyckel för att få upp tanklocket när du dragit åt det som du ska.

Sågen är utrustad med traditionell kedjespännare. Tyvärr känns kedjan lite slapp även om du drar åt den, och det går inte riktigt att få till ett 100-procentigt resultat.

Greppet på GCS 4600 är bra, men tyvärr är det en hel del vibrationer i maskinen när du kör den vilket gör att upplevelsen ändå inte är på topp när det kommer till ergonomin. Dessutom är motorsågen väldigt tung.

MTD GCS 4600/45 är onekligen billig och hade den inte vägt så mycket hade målgruppen “kapa ved” varit lämplig. Problematiken med sågen ligger i att den väger och vibrerar för mycket för att vara en lågprestandamaskin, samtidigt som den inte presterar tillräckligt bra för trädfällning och liknande. Så den har ingen riktig målgrupp.

Gummerat grepp, lättstartad, enkelt att underhålla filter
Kraftiga vibrationer, tidsineffektiv, tung, tröga olje- & bensinlock
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 1.5 1

13. Solo by AL-KO CS 4235

En ickelösning på viktproblem

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 10 Ah Batteritid: 23 min (belastad) Ljudnivå: 96,5 dB (maxläge), 95 dB (ekoläge) Vikt: 4,2 kg motorsåg, 2,3 kg batteri (10 Ah) Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Solo by AL-KO CS 4235 är en udda fågel på motorsågsmarknaden. Om det är positivt eller negativt kommer vi till, men vi börjar med att ge plus för den utomordentliga kedjespännaren. Du behöver inga verktyg, istället är det som en stor ratt. Först lossar du yttre vredet, sedan vrider du på hjulet och drar därefter åt vredet igen.

CS 4235 är lite trög i starten. Den hoppar igång efter viss fördröjning, men det utgör i praktiken inget problem.

Prestandan är däremot problematisk. Kedjan snurrar ganska långsamt så det tar tid att komma igenom grövre träd och grenar. Motorsågen kommer med två lägen och den är slö på bägge. Ställer du den på lågläge för batterisparfunktion tar det extremt lång tid att ta sig igenom. Den blir helt enkelt endast lämplig för att kapa upp tunnare grenar eller fälla småträd.

Plastgreppet ger ett godkänt grepp och maskinen har få vibrationer.

Bär batteriet runt midjan

CS 4235 är som sagt en lite udda motorsåg på så vis att den kommer med en kabel. Tanken är att du ska placera batteriet på ett bälte som du bär runt midjan och sedan koppla in detta till motorsågen via en 1,6 meter lång kabel. Kabeln har ingen funktion för att rulla in sig automatiskt, eller snurras upp, så den hänger slappt vid din sida hela tiden.

För att vara en batterimotorsåg är CS 4235 extremt tung. Själva motorsågen exklusive batteri väger nästan lika mycket som konkurrenternas modeller gör med batteri inkluderat. Bältet väger dessutom ett kilo. Lägg till att batteriet väger strax över två kilo så bär du snart runt på omkring 7,5 kilo. Då är också tanken att du ska kunna bära upp till två extrabatterier på bältet - utöver det inkopplade.

Till motorsågen medföljer även en västdel som du kan bygga på bältet med för att avlasta. Vi förstår tanken, att det ska vara lätt att få med sig batterier och få längre arbetstid. Men kombinationen löshängande kabel, en vikt på över sju kilo och de rörelser som du utför när du arbetar med motorsåg utgör i praktiken en alltför stor fysisk belastning.

Dessutom blir motorsågen ganska bred med sin vida bygel. CS 4235 ser ut och väger som ett prestandamonster, men presterar som en enklare kapmaskin. Dessa två faktorer gör att den utesluter sig automatiskt från respektive målgrupp.

Motorsågen får dock plus för placeringen av oljelocket, som gör det enkelt att fylla på. Den har även en tydlig indikator för oljenivån.

Batteriet lyser upp och visar batterinivån så fort du nuddar det, det finns således ingen specifik knapp för att aktivera funktionen. Det innebär att den lyser hela tiden när du kör maskinen.

Solo by AL-KO CS 4235 fungerar okej för dig som ska kapa smågrenar, men då finns det å andra sidan mer effektiva och lätta modeller som utgör bättre val.

Bra oljelocksplacering, mycket smidig kedjejustering, tydlig indikator för oljenivå
Väldigt tung, sladd i vägen, låg prestanda
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5 Betyg 1.5/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1.5 av 5

0 5 1 1

14. Ryobi Ry36Csx40B

Dör så fort det blir kallt ute

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 2 Ah Batteritid: 13,5 min (obelastad) Svärdlängd: 16” Ljudnivå: 96,1 dB (uppmätt) Inkluderade tillbehör: Svärdskydd

Ryobi Ry36Csx40B är en ganska högljudd och grov motorsåg som ger intryck av att klara en hel del, men som i praktiken mest räcker för att fälla småträd och kapa lite ved.

När den väl fungerar - vilket bara är när det är hyfsat varmt ute - klarar den träd upp till 15 centimeter i diameter, dock utan att vara särskilt tidseffektiv. Mer rimligt är att man använder den för att kvista eller kapa ved.

Utförande som lämnar en del att önska

Handtaget är gummerat och ganska grovt i sin design. Säkerhetsspärren fungerar för både höger- och vänsterhänta. Kastskyddet är okej. Det är något högt motstånd och ger ingen direkt känsla av finess, men fungerar ändå bra. Här slutar dock våra positiva intryck.

Ry36Csx40B har flera problem men framför allt två stora sådana. Dels är den lite snål på att olja svärdet, och det kan med tiden skada den. Dels fungerar inte motorsågen när det är kallt ute. Man måste ha en varm såg med ett varmt batteri, för när det är kyligt ute stannar den mitt i trädet.

Ryobi Ry36Csx40B har ett par trevliga detaljer, men prestandan räcker inte för att såga under vintern eller sen höst/tidig vår. Många väljer att fälla under dessa årstider, så i princip blir denna motorsåg obrukbar när den behövs som mest.

Fungerar för både höger- & vänsterhänta
Klarar inte kyla, smörjer dåligt, högljudd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1 av 5

0 5 1 1

15. GreenWorks GD24X2CS36

Stor med bra klös men kort batteritid

Kraftkälla: Batteri Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 24 V | Kapacitet: 2 Ah Batteritid: 8 min (obelastad) Svärdlängd: 36 cm (uppmätt 22 cm) Kedjedelning: 5 kg Ljudnivå: 96,6 dB Inkluderade tillbehör: Svärdskydd, dubbla batterier, laddare

GreenWorks GD24X2CS36 är en rejäl motorsåg. Den är stor och låter en hel del. Priset skvallrar om en budget-motorsåg, och det är det också. Men utseendet minner mer om en större modell med gott om kraft.

Tung pjäs med otillräcklig batteritid

Tyvärr drar batteritiden ner betyget. Trots dubbla 2 Ah-batterier (den startar inte om du inte har i två stycken) så är batteritiden ynkliga 8 minuter och 22 sekunder. Det räcker inte långt.

Det som de dubbla batterierna inte gör för batteritiden gör de däremot för vikten, det här är en tung pjäs. Utan batteri väger motorsågen strax över fyra kilo, med våra test-batterier i får du lägga till ett kilo till, då är vi uppe i samma vikt som många prestandatunga bränslemotorsågar kvalar in i. Skulle du vilja maxa motorsågen med större batterier, exempelvis dubbla 4 Ah, snackar vi en vikt på 5,5 kilo.

Dock är det bra fart på GD24X2CS36 när vi väl börjar såga. Du kan lätt dela en stock eller fälla ett träd. Men när du fällt trädet är batteriet slut och kedjan lös. Risken är dessutom att kedjan hoppar när du är mitt i trädet. Det gör den nämligen även om vi bara håller inne gasen och låter svärdet rotera, efter en liten stund ligger den som en båge någon centimeter ovanför svärdet. Det finns heller inget inbyggt verktyg som du kan plocka bort och spänna den med, utan du måste ha verktygslådan med dig för att kunna skruva upp och spänna kedjan.

GreenWorks GD24X2CS36 passar dig som är stor och stark och som redan har ett gäng maskiner i Greenworks 24-voltsegment och därmed har gott om batterier. Då har du en stark motorsåg och kan byta batteri ifall den dör mitt i sågningen. Dock kommer du att behöva spänna kedjan om och om igen.

Bra riv i den, långt svärd
Dålig batteritid, tung, kedjespännaren släpper, kedjespänning inte verktygslös
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

1 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar produkterna såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vi har testat motorsågarna genom att såga, kapa och kvista ett stort antal träd av olika grovlek och sort. Vi har även utmanat motorsågarna med svårare uppgifter som sågning i rishögar, ett påfrestande arbete för svärdet och kedjan eftersom det innebär många, tuffa ryck.

I vår bedömning har vi bland annat fokuserat på följande egenskaper:

Prestanda: Hur kraftfull är motorsågen? Var har den sina begränsningar? Vad för typ av kraftansträngningar kan den hantera, klarar den exempelvis att kapa i rishög?

Användarvänlighet & säkerhet: Hur lätt är det att hantera motorsågen? Går det smidigt att underhålla den mellan användningarna? Vilka säkerhetsfunktioner har den?

Byggkvalitet: Vilka material är motorsågen konstruerad av? Hur är hållbarheten? Har motorsågen bra ergonomi?

Vi har vägt samman alla dessa faktorer med sådant som funktionsutbud, tillbehör, garantier och andra viktiga punkter. Sedan har vi tittat på priset på produkten och bestämt ett slutbetyg utifrån dess prisvärde.


Läs även våra andra tester av trädgårdsverktyg:

Häcksax

Lövblås

Röjsåg

Sekatör

Vedklyv

Fler tester av trädgårdsmaskiner:

Bensindrivna gräsklippare

Batteridrivna gräsklippare

Grästrimmer

Robotgräsklippare för stora ytor

Robotgräsklippare för små ytor 

Åkgräsklippare

Bra att veta om motorsågar

Motorsågen har länge varit ett oumbärligt redskap för lant- och skogsbrukare, men blir ständigt allt populärare bland vanliga husägare. Delvis beror detta troligen på att det numera finns ett stort utbud av lättanvända och prisvärda motorsågar för enklare uppgifter. Traditionellt har motorsågen drivits med en bensinmotor, men idag är även elmotorsågar populära, både sladdbundna och batteridrivna.

På senare år har framförallt batteridrivna motorsågar växt i popularitet, då deras batterier blivit både kraftfullare och billigare. Bensinmotordrivna motorsågar är fortfarande överlägsna vad gäller kraft, men elmotorsågarna har andra fördelar som för många konsumenter väger tyngre. Framförallt är de tystare och man slipper besvärande avgaser. Vilken typ av motorsåg du ska välja beror på vilka arbetsuppgifter du ska använda den till. Har du många grova träd som ska fällas är en bensindriven motorsåg att föredra. Ska du däremot mest fälla mindre träd och kvista räcker det gott med en el- eller batteridriven motorsåg.

Vilka regler gäller?

Motorsågen är ett mäktigt redskap och felaktigt hanterad kan den vara livsfarlig. Varje år sker ett hundratal olyckor med både skador och dödsfall till följd av arbete med motorsåg. Skogsarbete utgör, tillsammans med lantbruk, Sveriges mest olycksdrabbade bransch. Som privatperson har du visserligen rätt att fälla träd på din egen tomt utan dokumenterad utbildning.

Likväl kan det vara en god idé att exempelvis ta motorsågskörkort för att stärka din kunskap och minska risken för olyckor. Med ett motorsågskörkort får du dessutom använda motorsågen på annans tomt och får därtill arbeta professionellt med att fälla träd. Kom ihåg att man alltid ska varsla andra innan fällning och att man ska kontakta väg- och ledningsägare om man har vägar eller ledningar inom trädets räckvidd.

Vilken skyddsutrustning bör man använda?

Förutom närkontakt med motorsågen beror många olyckor på sprättande flisor, grenar och stammar. Därför är det viktigt att inte bara hantera motorsågen rätt, utan även att bära passande skyddskläder. Som privatperson finns inga lagkrav på skyddsutrustning, men det kan vara en god idé att titta på reglerna som de professionella trädfällarna följer, de finns ju där av en anledning. Reglerna för yrkesmän säger att man ska bära följande:

  • Sågskyddsstövlar eller sågskyddskängor (med skyddande stålhätta.)
  • Sågskyddsbyxor (som stannar kedjan vid närkontakt, se exempel här.)
  • Hjälm
  • Hörselskydd
  • Visir
  • Arbetshandskar

Underhåll och tillbehör

För att din motorsåg ska hålla länge är det viktigt att du underhåller den vid varje användning genom att säkerställa att den har rätt mängd kedjeolja, att kedjan är lagom spänd och att den hålls välslipad. När du sågat klart bör även luftfiltret kontrolleras och om nödvändigt rengöras. Se också till att köpa till rätt filutrustning för att spara tid och få bästa resultat.

Vi rekommenderar att du köper med följande tillbehör när du köper motorsåg:

  • Extra kedja
  • Kedjeolja
  • Filmall och ryttarmall (för snabbare slipning av kedjan)

Svärdet är visserligen också en förbrukningsprodukt, men håller betydligt längre än kedjan och är därför inte med i listan ovan. För den som vill vara extra väl förberedd för kniviga situationer såsom sjuka eller kraftigt lutande träd finns även hjälpmedel som fällkil, vinsch, fällriktare och trampbrytjärn.

Köpa motorsåg via internet

Låga priser. Allt fler köper sin motorsåg på nätet. Den främsta anledningen till detta är troligtvis att det är lättare att prisjämföra och hitta en modell med en inbjudande prislapp. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla nere sina kostnader genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.

Kostnadsfri hemleverans. Köper du din motorsåg i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att du själv slipper lägga tid på att ta dig till och från butiken. Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin motorsåg på nätet.

Olika motorsågstyper

Även om motorsågarna på marknaden liknar varandra vid första anblick, kan det vara mycket som skiljer dem åt. Att de är välbalanserade är exempelvis viktigt för ergonomin, och det finns även en rad funktioner de bör vara utrustade med för att vara säkra. Här går vi igenom de punkter du bör ta i beaktande när du väljer motorsåg.

Vi går även igenom begreppet kedjedelning och förklarar hur du mäter kedjedelningen på din kedja.

En av de första frågorna du ställs inför när du ska köpa motorsåg är huruvida den ska vara batteridriven, eldriven med sladd eller bensindriven.

Batteridriven

Den batteridrivna har fördelen att du slipper trassla med förlängningskabel när du ska ut och såga. Nackdelen är givetvis att den måste laddas mellan varven. Väljer du en batteridriven kedjesåg är det viktigt att den orkar med hela uppgiften du tänker ställa den inför, med både trädfällning och uppkapning inkluderad. Alternativt att du har flera batterier. En batteridriven motorsåg är sällan lämplig om du har storvuxna träd eller träd av hårda träslag så som exempelvis ek.

Väljer du en batteridriven motorsåg så ta gärna en med borstlös motor för längre livslängd.

Sladdbunden

Den sladdbundna men eldrivna motorsågen har istället fördelen att den ofta är lite lättare och smidigare än en bensindriven modell. För små träd, eller villaägare med lite mindre tomt och få men tanigare träd, är dessa ofta tillräckliga.

El- och batteridrivna kedjesågar har också fördelen att de inte släpper ut avgaser och att de är tystgående, därför kan de användas inomhus och i tätbebyggda miljöer utan att de stör.

Förbränningsmotor Men för den med skogstomt, eller en tomt med grova träd, är den bensindrivna motorsågen bästa valet. Den är ofta tyngre, men har samtidigt högre kapacitet och är dessutom sladdlös.

De bensindrivna motorsågarna är vanligen utrustade med tvåtaktsmotorer när de riktar sig till den genomsnittliga husägaren, de räcker många gånger gott och väl. Men det finns även motorsågar med fyrtaktsmotor. De är då betydligt kraftfullare.

Vibrationer

Som med alla maskiner uppstår det vibrationer då du brukar dem. Ska du använda motorsågen ofta är det viktigt att du inte utsätts för onödigt kraftiga vibrationer eftersom det i förlängningen kan leda till skador på kroppen.

Billiga maskiner har ofta sämre vibrationsdämpning vilket gör att du inte orkar använda dem lika länge.

Säkerhet

Ibland hugger motorsågar fast och de kan då slungas tillbaka mot dig. Det här kan även hända när spetsen nuddar först. Därför är motorsågar utrustade med kedjebroms, ofta kallat kastskydd. Exakt hur det löser ut varierar. Exempelvis kan det bromsa kedjan när det märker att kedjesågen gör en kraftig rörelse, eller så kan det fungera på så vis att din hand då slår i ett reglage som bromsar kedjan när motorsågen flyger upp. De kan också ha tröghetsutlöst kedjebroms.

Två andra säkerhetsfunktioner är fångtappen som fångar kedjan om den lossnar, och högerhandsskyddet som gör att kedjan inte kan komma åt fingrarna.

Det är också lagstadgat att motorsågen ska ha en stoppknapp och en spärr mot ofrivilligt gaspådrag.

Många motorsågar kräver även att du trycker in två knappar eller reglage för att den ska starta, detta är också en säkerhetsfunktion.

Ergonomi

Att fälla träd är generellt sett tufft för kroppen. Arbetsställningen vid uppkapning är knappast ergonomisk och därför är ergonomin en viktig punkt när det kommer till valet av motorsåg.

Dels handlar det om vikten på maskinen, dels om hur den är utformad. Är greppet bra och vikten lagom orkar du såga längre stunder och det tar inte lika hårt på kroppen. Motorsågen ska även vara välbalanserad.

Specialfunktioner

Förutom de viktiga säkerhetsfunktionerna finns även lite olika funktioner som snarare styr användarupplevelsen. Funktioner för enkel start och stopp är vanliga och kan kallas lite olika saker beroende på tillverkaren.

Möjligheten att variera svärdslängd för olika arbetsuppgifter är också en bra funktion som finns på vissa modeller. En kort svärdslängd är exempelvis att föredra vid kvistning, medan ett grovt träd kräver en rejält tilltagen svärdslängd.

På de lite finare proffssågarna finns även en lyxig funktion. De utrustas ibland med funktion för uppvärmt handtag, och kan på så vis användas även vintertid under längre arbetspass.

Underhåll

När du väljer motorsåg se till att det är lätt att spänna kedjan på den eftersom detta är något du kommer att få göra ofta. Vissa motorsågar har vertygslös kedjespännare vilket är att föredra om dessa fungerar tillfredställande.

Du bör även se till att det är enkelt att komma åt och rengöra luftfilter och eventuellt även tändstiftet. Samt att det är lätt att kontrollera och fylla på olja eftersom det är den som smörjer kedjan.

Slutligen har du kedjeunderhållet. Vissa föredrar att slipa kedjan manuellt med en rundfil, du filar då varje skärlänk för sig. Men för den som använder motorsågen ofta och vill att slipningen ska gå fort är en kedjeslip en bra investering.

Garantier och service

Detta är också en viktig punkt när du väljer motorsåg. En kedjesåg tar mycket stryk och även om du underhåller den noggrant kan det uppstå skador. Att det finns reservdelar är a och o. Välkända märken har oftast detta, antingen i butik eller genom att du ringer och får dessa hemskickade.

Garantin är också viktig. Går motorsågen sönder en kort tid efter att du köpt den vill du inte behöva betala för en ny.

Tillbehör

Det finns mängder av tillbehör som både förenklar sågarbetet och bidrar till en säkrare sågmiljö. Här följer några.

Kedjor: Du kan köpa till extra kedjor till din motorsåg om den gamla blivit sliten och behöver bytas.

Svärd: Samma som ovan, du kan köpa till ett nytt svärd till motorsågen om det gamla slitits ut.

Olja: Du bör alltid ha olja hemma och hålla motorsågen i trim med denna.

Vinsch: Hjälper till att få bångstyriga, svåra träd att falla där du vill ha dem.

Fällriktare: Hjälper till att få trädet att falla i rätt riktning, men fungerar även som lyfthjälp av timret.

Fällkil: En kil som du kilar så att trädet inte kan nypa fast i sågen när du sågar. Vanligen av plast.

Brytjärn: Med hjälp av hävstångsprincipen hjälper du till att få trädet att falla i rätt riktning.

Kedjeslip: Håller kedjans skärlänkar i trim så att motorsågen inte måste kämpa sig igenom varje träd.

Sågbock: Lyft upp stockarna på en sågbock för att kunna stå rakt när du kapar upp dem.

Timmerjigg: Med denna gör du dina egna brädor genom att koppla jiggen till motorsågen och sedan såga stockarna på längden.

Skyddsutrustning

Förutom motorsågen bör du även bära skyddskläder. Dessa består av sågskyddsstövlar eller sågskyddskängor, arbetshandskar, sågskyddsjacka, sågskyddsbyca och en hjälm med visir och hörselskydd.

Det är även bra att ta med sig första förband med sig ut.

Se till att du syns ordentligt när du fäller trädet så att eventuella förbipasserande inte bara hör utan även ser vad som pågår.

Kedjedelning

En motorsåg består i stora drag av en kropp, ett svärd och en kedja. För att dessa ska fungera tillsammans krävs det att de har samma kedjedelning. Om du har en kedjesåg utan svärd och kedja kan du med andra ord inte köpa vilket svärd eller vilken kedja som helst till den.

Det är hur sågen är byggd som avgör vilken typ av svärd och kedja du måste använda. Svärdet är vanligen utrustat med ett noshjul och detta samt kedjan måste ha samma kedjedelning som motorsågens drivhjul för att de ska fungera ihop.

När man pratar om kedjedelning är det dock ofta avståndet mellan drivlänkarna på en kedja som åsyftas eftersom det är kedjan eller svärdet som är de bitar du vanligen ersätter. Det finns då olika typer av kedjedelning.Den vanligaste på motorsågar är idag 0,325”. Men det finns också en hel del motorsågar med 3/8" kedjedelning.

För att ta reda på vilken typ du behöver finns det tre saker du kan göra.

  1. Enklast är att kolla upp vilken modell och tillverkare du har på din motorsåg och läsa i manualen vilken kedjedelning som är korrekt för din maskin. Manualen finns ofta även att finna på tillverkarens hemsida om du tappat bort pappersversionen.
  2. Tag med motorsågen till en återförsäljare. En fackman brukar enkelt kunna se vilken modell det är och vet därmed vilka kedjor och svärd som passar.
  3. Mät kedjedelningen själv.
  4. Om vi har recenserat motorsågen ska kedjedelningens värde vara angett i produktens specifikation ovanför recensionen.

Alternativ tre är i teorin okomplicerat men kräver precision i din mätning. Det skiljer exempelvis endast cirka 1,3 millimeter på en 0,325” och en 3/8". Det rätta sättet att få fram en delning är att mäta avståndet mellan tre nitar. Om du mäter avståndet mellan tre sådana, delar det med 2 och omvandlar det till tum får du fram kedjedelningen. Exempel: Mäter du avståndet mellan nitarna på en 0,325” kommer du fram till avståndet 16,5 mm. Sedan tar du 16,5/2=8,25 mm. Gör du slutligen om detta till tum blir det 0,325.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Husqvarna 135

Kraftfull arbetshäst för husägare med mindre skogstomt

Kraftkälla: Bensin Cylindervolym: 40,9 cm³ Effekt: 2.01 hp Tankvolym: 0,25 l Ljudnivå: 89,7 dB Svärdlängd: 31.5 cm Vikt: 4,4 kg (exklusive skärutrustning) Inkluderade tillbehör: Svärdskydd
Husqvarna 135

Husqvarna 135 blir bäst i test eftersom det är en bra avvägd motorsåg med få vibrationer och mycket kraft. Den passar husägare med både små och stora träd på tomten. Svärdet är ganska långt, men trots detta orkar motorsågen att ta sig igenom det mesta utan att sucka. Kedjan är vass och maskinen är välbyggd.

Nackdelen med Husqvarna 135 är att den är väldigt trög att dra igång. Många konkurrenter har innovationer som minskar motståndet vilket gör att de - trots kraftfulla maskiner - är enkla att starta. Den här motorsågen kräver istället en hel del kraft i nyporna och armen när du ska få igång den. Samtidigt finns det inget riktigt bra sätt att placera kroppen på under start. Exempelvis skulle du vilja lägga knät mot kåpan för att hålla emot, men där finns en knöl för tändstiftet som försvårar. Det fungerar att placera foten i greppet och dra igång den. Men hela startproceduren tycker vi känns lite omodern och bökig.

Samtidigt är den lättstartad så till vida att det bara krävs 1-3 ryck för att få igång den från kallstart. Hittar du en bra teknik och är stark är det alltså inga problem.

husqvarna 135 motorsag BiT

Lätt att göra rent och justera
När du väl fått igång Husqvarna 135 är den användarvänlig. Motorsågen är som sagt mycket bra avvägd för att vara en sådan arbetshäst, du blir aldrig negativt påverkad av vibrationer under användning. Dessutom är det god balans i sågen. Så trots en ganska rejäl maskinvikt är den lätt att använda.

Motorsågens greppunkter saknar gummering, men det är inget som stör - den ligger otroligt bra i handen.

Kastskyddet har distinkta lägen och reagerar utmärkt. Vidare är motorsågen enkel att underhålla. Det medföljande verktyget gör det lätt att öppna och komma åt både bensinlock, oljelock, kåpa och kedjespännaren. Vi är tveksamt inställda till kåpans snäppfästen i hårdplast och hade hellre sett en mer hållbar lösning, de drar ner byggkvaliteten lite. Men i övrigt upplevs motorsågen mycket välbyggd.

Alla markeringar och siktlinjer är tydligt utmarkerade. Överlag är detta en rapp och ganska lättanvänd motorsåg, med en svärdlängd och kraft som passar husägare med mindre skogstomt. Det är ett av de bättre valen bland de lättare bensinmotorsågarna.

Mycket kraftfull, rapp, lätt att underhålla, välbalanserad, mycket bra avvägd
Mycket trögt motstånd i dragstart, ej gummerat handtag
0 5 4.5 1

Husqvarna 436 Li

Behändig och tillförlitlig batterimotorsåg

Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 4,2 Ah Motortyp: Borstlös Ljudnivå: 106 dB Svärdlängd: 25-35 cm Maximal kedjehastighet: 15 m/s Kedjedelning: 3/8 tum Antal kedjelänkar: 45 st Längd: 430 mm Bredd: 255 mm Höjd: 230 mm Vikt (inkl. svärd, batteri och kedja): 4,8 kg (uppmätt) Garanti: 1 år Inkluderade tillbehör: Svärdskydd
Husqvarna 436 Li

Husqvarna 436 Li är en lika behändig som tillförlitlig batteridriven motorsåg. Husqvarnas renommé för motorsågar tillhör den absoluta världseliten och 436 Li bevisar att man även kan bygga batteridrivna motorsågar av rang. Motorsågen är välbalanserad och lätt att hantera, samtidigt som den är kraftfull i relation till sin nätta storlek och för att vara en batterimotorsåg. Kedjan hoppar inte i första taget, inte ens vid fritt arbete i en stor, rörig rishög. Designen är föredömligt genomtänkt. Både gasreglaget och gasreglagespärren är tillräckligt tilltagna. Kastskyddet är väl placerat och lätthanterligt. Start/stopp-knappen kan däremot upplevas något liten om man har stora händer och tjocka arbetshandskar på sig.

Av någon anledning är svärdskyddet längre än det tillhörande svärdet och åker lätt av. Det är enkelt att ta ut batteriet för laddning. Det tillhörande batteriet är rejält tilltaget och räcker länge. Laddaren laddar snabbt och har därför en relativt kraftig - och högljudd - inbyggd fläkt för att motverka överhettning under laddningen. Märkligt nog vill dock inte laddaren ladda i minusgrader. 436 Li är ett utmärkt val för arboristen eller privatpersonen som söker en motorsåg för enklare uppgifter, såsom fällning, kvistning och uppkapning av mindre träd.

Hög byggkvalitet, tillförlitlig, behändig, lång batteritid,
Laddaren kräver plusgrader, svärdskyddet sitter löst
0 5 3 1

Bosch AKE 30 Li

Mindre batterimotorsåg för lättare arbetsuppgifter

Batteri: Typ: Litiumjon | Spänning: 36 V | Kapacitet: 2,6 Ah Motortyp: Borstlös Svärdlängd: 30 cm Maximal kedjehastighet: 8 m/s Kedjedelning: 3/8 tum Ljudnivå: 96 dB Längd: 423 mm Bredd: 268 mm Höjd: 228 mm Vikt: 7.4 Garanti: 1 år (2 år vid registrering på Boschs hemsida) Inkluderade tillbehör: 80 ml kedjeolja
Bosch AKE 30 Li

Bosch AKE 30 Li är en batteridriven motorsåg lämpad för små arbetsuppgifter, såsom röjning av småträd och uppkapning av mindre stammar. Motorsågen kan köpas med eller utan batteri. Köper man paketet där batteri är inkluderat så räcker detta visserligen ganska långt, men det finns drygare batterier på marknaden. Motorsågen piper praktiskt när strömmen sätts på, varför man inte behöver titta efter att on-knappen lyser. Däremot är startknappen väl liten och opraktiskt placerad. Det är enkelt att plocka ur och sätta i batteriet. Tyvärr lämnar byggkvaliteten en del att önska och AKE 30 Li måste därför lagas rätt ofta. Detta gör att potentiella reparationskostnader riskerar att bli betydande i långa loppet. Kedjan hoppar lätt när den utsätts för tuffare arbetsuppgifter. När den ställs inför en stor rishög - vilket innebär mycket ryck i kedjan - hoppar den nästan direkt. AKE 30 Li passar bäst för större händer. Dels för att gasreglaget och dess spärr sitter ganska långt ifrån varandra. Dels för att kastskyddet är smalt och avståndet till främre handtaget relativt stort. Sågarbetet hade underlättats av en bättre balans i sågen. Håller du mitt på främre handtaget känns sågen obalanserad och svårhanterlig. AKE 30 Li är inte utan styrkor men med tanke på sitt pris hade vi förväntat oss högre kvalitet.

Smart ljudnotifiering, enkelt batteribyte
Medioker byggkvalitet, kedjan hoppar lätt, relativt obalanserad
0 5 3 1

Stiga SC 48 AE

Kraftfull batterisåg med bitvis ogenomtänkt design

Motortyp: Borstlös Svärdlängd: 35 Maximal kedjehastighet: 11,8 m/s Kedjedelning: 3/8 tum Antal kedjelänkar: 52 st Ljudnivå: 103 dB Vikt (inkl. svärd, batteri och kedja): 3,6 kg (uppmätt) Batterityp: Litiumjon Batterispänning: 48 V Batterikapacitet: 5 Ah Inkluderade tillbehör: Svärdskydd
Stiga SC 48 AE

Stiga SC 48 AE är en batterimotorsåg med bra längd på sågsvärdet i förhållande till storleken på maskinen. Det gör den effektiv för fällning och uppkapning av mindre träd. Framförallt lämpar den sig dock bra för kvistning. Vid ännu mindre arbeten - såsom nedsågning av ris - tenderar tyvärr kedjan att hoppa. Motorsågen är enkel att rengöra och du tar snabbt bort drivhjulskåpan. Batteriet är något trögt att plocka ur, men laddaren är å andra sidan smidig. Batterispänningen är snäppet kraftigare än rådande branschstandard och Stiga håller relativt låga priser på sina batterier. Stiga säljer ännu inte paket med motorsåg, laddare och batteri i ett, vilket är lite konstigt då urvalet av kompatibla batterier är så litet. Förvaringen av motorsågen underlättas av ett praktiskt upphängningshål. En smart formgivning av start/stop-knappen underlättar åtkomst om man bär skyddshandskar. Tyvärr är kastskyddet placerat så tätt mot det främre handtaget att en stor hand med handske inte riktigt får plats. Gasreglagespärren är dessutom ganska liten. SC 48 upplevs även ganska tung. Detta beror inte på en speciellt hög maskinvikt, utan snarare på att motorsågen är rätt obalanserad med en stor del av vikten baktill. Detta gör det mer ansträngande att såga längre pass. Stiga SC 48 AE har en bitvis ogenomtänkt design, men ger samtidigt mycket kraft för pengarna.

Välavvägd svärdlängd, enkel rengöring, relativt lågt batteripris
Baktung, bitvis ogenomtänkt design

Vanliga frågor om motorsågar

Vilken motorsåg skall jag köpa?

Vilken motorsåg du ska köpa beror på vad du tänkt använda din motorsåg till. Om du är skogsägare eller har en tomt med många stora träd behöver du en motorsåg med bättre prestanda och längre svärd än den som bara vill kapa ved eller fälla småträd. 

Vilken bensin till motorsåg?

Om du har en bensinmotorsåg har den vanligen en tvåtaktsmotor. Dessa tankas med alkylatbensin 2-takt.

Hur slipa kedja motorsåg?

Du kan välja mellan att fila kedjans alla skär med en fil anpassad för din specifika kedja, eller använda en för ändamålet avsedd motorsågsslip. Den senare slipar automatiskt alla skärlänkar och kan ställas in storleksmässigt för olika typer av kedjor.

Motorsåg startar inte när den är varm?

Om startproblemet endast uppstår när motorsågen är varm och tändstiftet fortfarande ger gnista kan problemen bero på att du måste rycka hårdare i snöret. När motorn är varm krävs mer kraft vid start. Om din motorsåg har dekompressionsventil bör du nyttja denna eftersom det minskar på kraftbehovet. Tänk på att det är viktigt att underhålla sin motorsåg regelbundet för att den ska ha bästa möjliga livslängd.

Hur mäta svärdlängd motorsåg?

Oftast vill man mäta svärdet för att veta vilken kedja man ska köpa till motorsågen, bägge dessa mått anges i sågens specifikation som du hittar i manualen. Är du osäker på vad din motorsåg heter kan du räkna tänderna på din gamlakedja och dubblera antalet för att få ut länkantalet. Detta talar om vilken kedja du ska köpa. 56 drivlänkar motsvarar 13” och 64 drivlänkar 15”.