Eltandborstar: 9 modeller i test

SENAST UPPDATERAD NOVEMBER 2016   Våra experter har utsett eltandborsten Oral-B Pro 2000 som bäst i test och vårt köpråd för 2016. Experterna heter Ann och Therese och är legitimerade tandhygienister. Oral-B Pro 2000 blir utsedd som bäst i test då den är högeffektiv, användarvänlig och prisvärd. Även Oral-B Genius 9000 och Philips Sonicare Diamond Clean är också utmärkta elektriska tandborstar som passar bra för både barn och vuxna. Alla modeller i testet har hög kvalitet och ger god munhygien. Detta betyder att de effektivt motverkar karies, tandsten och inflammation i tandköttet. Tänderna blir också vitare efter missfärgningar och fläckar från kaffe och tobak jämfört med manuella tandborstar.

De billigare eltandborstarna i detta test har färre finesser och tillbehör. Har man väl bestämt sig för att en bättre munhälsa kan en funktionsrik modell med ett högre pris vara ett klokt och bra köp för att göra tandborstningen både roligare och effektivare.

Skillnader mellan Oral-B och Philips

Kliniska rön bevisar att batteridrivna eltandborstar är effektivare än manuella tandborstar. Vi har enbart låtit testa eltandborstar från de största märkena; Oral-B som tillverkas av Braun samt Philips. Oral-B är marknadsledande i Sverige medan Philips är storsäljare i många andra länder. Bägge hävdar att de är mest rekommenderade av tandläkare och tandhygienister. Det skiljer en del på teknikerna som eltandborstarna använder. Oral-B både pulserar och roterar i en oscillerande rörelse medan Philips istället vibrerar i en sonisk pulserande rörelse som sätter saliven i svängning. Borstkänslan skiljer sig åt och det är personligt vad man föredrar. Båda teknikerna är skonsamma och effektiva för att ta bort plack och bakteriebeläggningar. De ger också en renare och fräschare känsla i munnen än en manuell tandborste. Oral-B har en bred distribution i Sverige, därför är det lätt att hitta reservborstar. Philips storsatsar nu på Sverige men än så länge finns reservborstarna inte i lika många affärer.

Borstningsteknik

Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag i två minuter. Flytta den elektriska tandborsten mjukt och långsamt från tand till tand. Skrubba inte utan låt borsten göra hela jobbet. Stanna en kort stund på varje tand innan du går vidare. Borta först tandradens utsida, sedan insidan. Var extra noga mot tandköttskanten där plack och bakteriebeläggningar ofta samlas. Avsluta med sidotändernas tuggytor. Alla eltandborstarna i testet kan garantera rätt borsttryck. Borsthuvudet ska bytas var tredje månad enligt tillverkarnas råd. Komplettera med tandtråd eller tandstickor samt tungskrapa för att motverka karies, tandlossning och dålig andedräkt.

Produkter i testet

Oral-B Pro 2000

Högeffektiv eltandborste med de nödvändigaste funktionerna till bra pris

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (2 st): Daglig rengöring, Tandköttsvård Inbyggd timer: Ja Trycksensor: Ja App-stöd: Nej
BÄST I TEST 2016

Oral-B Pro 2000 är en grundmodell i Brauns Pro-serie. Modeller med högre serienummer har visserligen fler tillbehör, borsthuvuden, app-stöd, timers och borstlägen, men i grunden är det i princip samma eltandborste med samma högeffektiva motoreffekt. Det gör Oral-B Pro 2000 otroligt prisvärd då det ”vanliga” tandborstningsläget oscillerar, roterar och känns på precis samma sätt som de betydligt dyrare modellerna i 4000, 5000 och 7000-serien. Visst är det kul att experimentera med appar och olika funktioner men det är vår uppfattning att det ”vanliga” borstläget är det som de allra flesta normalanvändare kör med till vardags. Förutom detta läge kan man aktivera läget ”Gum Care” genom att trycka in knappen en extra gång för en slags massage som liksom pulserar i intensitet.

Det lilla runda borsthuvudet gör det lätt att precisionsborsta vid områden där det samlas mycket bakteriebeläggningar, exempelvis tandytan närmast tandköttskanten och kindtänderna. Handtaget är bekvämt både för stora som små händer och en varningslampa blinkar till om man trycker för hårt. Det är en bra funktion, särskilt för nya användare. Om du har mycket problem med tandsten eller behöver extra motivation i ditt tandborstande kan det kanske ändå vara värt att köpa en dyrare modell med fler borstlägen, borsthuvuden och app-stöd. Men om du känner att du bara vill ha en riktigt bra eltandborste utan lull-lull så levererar Oral-B Pro 2000 just detta, till ett oslagbart pris.

 • +
  Kraftfull motor, effektiv mot plack och bakteriebeläggningar, utmärkt resultat
 • Få borstlägen, inget app-stöd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Oral-B Genius 9000

En av marknadens bästa eltandborstar med många smarta tillbehör

Borsthastighet: 10 500 oscilleringar/rotationer, 40 000 pulseringar per minut Borstningslägen (6 st): Daglig rengöring, Djuprengöring, Tandköttsvård, Mjuk, Vitgörande, Tungrengöring Inbyggd timer: Ja Trycksensor: Ja App-stöd: Ja
Badge Bästa Premiumval.se 2016
Oral-B Genius 9000 är nästa generations eltandborste, utrustad med en egen app. Den är riktigt bra och engagerande och efter ett tag upptäcker man att det faktiskt blivit roligare att borsta tänderna. I appen visas pedagogiskt exakt var i munnen man ska borsta, hur rena tänderna blir och när det är dags att flytta borsten till en annan position. Borstningen kan skräddarsys efter din personliga munhälsa, det går att göra helt själv eller i samråd med en tandhygienist eller tandläkare. Med Genius 9000 medföljer en hållare för telefonen, så att den på vägg eller spegel kan fästas upp så man ser ordentligt medan man borstar. För den som verkligen vill göra tandborstningen personlig finns också möjligheten att byta färg på borstens inbyggda lampa.
 
Är man inte intresserad av extra lullull så har Oral-B Genius 9000 också många praktiska egenskaper som väl motiverar dess väl tilltagna pris. Borsten har flera olika program som man enkelt kan växla mellan med ett knapptryck. Mest användbart är den vanliga borstningen och läget som ska rensa mellan tänderna. Lägena för att polera och borsta tungan har inte lika tydligt märkbar effekt. Motorn i Genius 9000 är stark, med 10 500 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut är den verkligen högeffektiv. Även personer som har tidigare, mångårig erfarenhet av att borsta med eltandborste upplever en wow-faktor med Oral-B Genius 9000. Munnen har aldrig känts renare och tandborstningen har aldrig varit mer underhållande. Priset är högt men för den med stor eltandborstebudget så är Genius 9000 ett utmärkt val.
 • +
  Mycket effektiv, smarta tillbehör, rolig och praktisk app
 • +
 • Högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

Philips Sonicare Diamond Clean

Lätt och ergonomisk eltandborste som borstar högeffektivt och är tyst, stilren design

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut. Borstningslägen (5 st): Rengöra, Tandköttsvård, Polera, Sensitive, Vit

Första gångerna man borstar tänderna med Philips Sonicare Diamond Clean kittlar det i munnen. Det är inte obehagligt, snarare intressant, en känsla som måste upplevas för att förstå. 31000 pulserande rörelser per minut sätter fart på saliven och munnen måste hållas stängd, annars lär du skvätta ner badrumsspegeln. Den soniska borsttekniken för in vätska mellan tänderna och längs tandköttskanten. Efter några dagar lär man sig att gilla Philips borstteknik, munnen känns ren och fräsch.

Enligt vår mening gör Philips de snyggaste eltandborstarna på marknaden. Batteritiden är utmärkt, ett medföljande glas fungerar som trådlös laddstation, en stilren och praktiskt lösning som funkar med både 110 och 230 volt. Det ingår dessutom ett resefodral som laddas via USB, även detta är praktiskt då man slipper ta med en särskild laddare. Borsten är relativt lätt samtidigt som greppet är tunt och ergonomiskt utformat vilket gör det enklare att nå kindtänderna. Det finns fem borstprogram och en inbyggd timer meddelar då man är klar med varje fjärdedel av munnen. Timern är inte lika pedagogiskt som Oral-B:s dyrare modeller men fungerar bra. Philips har 60-dagars nöjdhetsgaranti, du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd. Har man väl lärt sig gilla Philips borstteknik vill man absolut fortsätta.

 • +
  Lätt, ergonomisk, stilren, tystgående, högeffektiv rengöring, 60 dagars nöjdhetsgaranti
 • Det kan ta några dagar att vänja sig vid borstkänslan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Oral-B SmartSeries 5000

Mycket populär eltandborste. Nu med flera smarta förbättringar

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (4 st): Daglig rengöring, Tandköttsvård, Mjuk och Vitgörande Inbyggd timer: Ja Trycksensor: Ja App-stöd: Ja
Oral-B SmartSeries 5000 är en uppdatering av den otroligt populära och kompetenta Oral-B Pro 5000 Triumph. I grunden är det samma eltandborste med samma höga kvalitetsintryck men med några intressanta förbättringar. En stor nyhet är att eltandborsten går att parkoppla med din smartphone via Bluetooth. En app guidar dig i tandborstningen och meddelar när det är dags att byta till nästa kvadrant. I appen får du också data och statistik vilket är utmärkt för den som behöver en extra sporre för att få en bättre tandhälsa. Även handtaget är uppdaterat och är numera betydligt greppvänligare och lättmanövrerat, även för små barnhänder.
Borsthastigheten är den samma som tidigare, den roterar, oscillerar och pulserar tusentals gånger per minut vilket är mycket effektivt mot fläckar och plack. Renhetskänslan blir mycket god, jämfört med en vanlig manuell tandborste är det som natt och dag. De olika borstprogrammen gör det enkelt att hitta en personlig favorit. Tre olika borsthuvuden som matchar respektive program är inkluderade i förpackningen. Tandborsten reducerar hastigheten automatiskt om du trycker för hårt. Vi gillar eltandborstens garanti, om man inte är nöjd efter 30 dagar får man pengarna tillbaka. Oral-B SmartSeries 5000 är bättre än föregångaren men priset är relativt högt.
 • +
  Mycket bra borstresultat, smart app, bra garanti
 • Relativt högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Philips Sonicare FlexCare

Snygg och smart eltandborste med långlivat batteri och tystgående, effektiv rengöring

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut. Borstningslägen (3 st):: Clean, Skonsam, Massage Borsttekniker (2 st): Go care, Max Care

Philips tidigare toppmodell har ett smalt gummerat grepp med smakfullt kromade detaljer. Modellen är så pass snygg att den passar att stå framme även i exklusiva badrumsmiljöer. Den låga vikten och handtagsdesignen gör det enkelt att nå svåråtkomliga ytor i munnen, även för barn. Borsten är dessutom effektiv mot både plack och fläckar. När borstprogrammet är slut stänger en timer automatiskt av eltandborsten. Det tar några gånger att vänja sig vid den soniska pulserande teknik som Philips använder, men i längden gillar man känslan mer och mer. Batteriet håller länge och laddaren funkar med både 110 och 230 volt.

 • +
  Snygg och smart, tystgående högeffektiv rengöring, långlivad resetandborste
 • Extraborstar finns i ett begränsat antal butiker än så länge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Braun Oral-B Pro 7000

Avancerad eltandborste med intelligent trycksensor och smartphone-app för statistik

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (7 st):: Daglig rengöring, Mjuk, Polering, Massage, Djup rengöring, Tunga, Trippelsensor

Pro 7000 är den mest avancerade elektriska tandborsten från Oral-B. Det är också den smartaste, enligt uppgift ska beräkningskapaciteten i processorn vara större än datorn på månraketen Apollo 12. Till utseendet är tandborsten väldigt lik den tidigare toppmodellen Oral-B PC 5500 Triumph. Mycket av funktionaliteten är också den samma, exempelvis borsthastigheten och den trådlösa smartguiden. Det finns dock några intressanta nya funktioner, exempelvis ett extra borstprogram för att skrapa tungan.

Den stora nyheten är dock att Oral-B Pro 7000 har Bluetooth-teknologi. Detta kan låta som en gimmick, men för statistiknördar tar det tandborstningen in i framtiden. Med en app till iPhone och Android får du realtidsinformation om din tandborstning med borsttips och råd direkt i telefonen. Via historiken får också statistik och analys av dina borstsessioner. Appen meddelar även när det är dags att byta borsthuvud. Den integrerade trycksensorn reducerar automatiskt borsthastigheten om du trycker för hårt. Oral-B Pro 7000 är en premiumprodukt med ett premiumpris. I dagsläget tycker vi dock att föregångaren Oral-B Professional Care 5500 Triumph ger mer för pengarna.

 • +
  Smartphone-app med statistik, intelligent trycksensor,
 • Väldigt högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

Oral-B Pro 600

Bra budgetborste men har relativt svag motoreffekt

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 20 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (1 st):: Daglig rengöring Inbyggd timer: Ja Trycksensor: Ja App-stöd: Nej
BÄSTA BUDGETVAL 2016
Oral-B Pro 600 är en eltandborste som snabbt blir en trogen kompanjon i de dagliga badrumsbestyren. Om man främst är intresserad av en bra, grundlig tandborstning och värderar extrafunktioner lägre så är Pro 600 ett bra budgetalternativ. Med eltandborsten ingår ett laddbart handtag, en laddningsstation och medföljer gör även ett borsthuvud. Pro 600 kan också kompletteras med andra borsthuvudet och är bland annat kompatibel med Cross Action, Sensitive Clean, Floss Action, 3D White och Trizone. Tandborsten är utrustad med ett borstningsläge, Daily Clean, som arbetar med 8800 oscilleringar/rotationer och 20000 pulseringar i sitt rörelsemönster. 
 
På Pro 600 finns en ljusindikator för hur laddat batteriet är. Användningstiden vid full laddningen är cirka 30 minuter, vilket innebär omkring 6-7 dagar om man borstar drygt 2 minuter både morgon och kväll. Tandborsten är även utrustad med mekanisk trycksensor för skonsam borstning, samt en timer på 2 minuter för att motivera till att den används rekommenderad borsttid. I jämförelse med Oral-B Pro 2000 modellen så känns Pro 600 som att den går på ett dåligt batteri. Den har helt enkelt inte samma kraft i motorn. Men den är ändå bättre än vanlig manuell tandborste och gör sitt jobb troget under längre perioder utan att tappa i effektivitet. Oral-B Pro 600 är därför att rekommendera till den som vill ha en bra eltandborste utan att lägga någon större summa pengar på den.
 • +
  Lågt pris, enkel att använda
 • Svag motoreffekt jämfört med dyrare modeller
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Philips HealthyWhite

Effektiv eltandborste med ett bra grepp som även funkar för barn, bra pris

Borsthastighet: 31000 pulserande rörelser per minut Borstningslägen (3 st):: Clean, Clean & White, Skonsam

Philips HX6731 har samma smidiga gummibelagda handtag som HX6932 vilket passar utmärkt för både vuxna och barn. Borsthastigheten ska också vara likvärdig men känns ändå inte lika effektiv. Tre olika program finns där Clean & White-läget ska klara att bleka tänderna hela två nyanser på två veckor. Automatisk avstängning sker efter två minuter, vill man stänga av den i förväg måste man klicka igenom alla borstlägen. Den soniska tekniken är betydligt tystare än konkurrenternas eltandborstar, faktiskt nästan ljudlös för andra i badrummet. Modellen är billig men vi föredrar ändå den funktionsspäckade HX6932.

 • +
  Relativt billig, bra grepp även för barn, enkel instruktionsbok, effektiv
 • Det tar några dagar att vänja sig vid Sonic Care tekniken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Oral-B Professional Care 500

Billig och bra eltandborste som funkar för barn och som förstagångsborste för vuxna

Borsthastighet: 7600 oscillerande rörelser per minut Borstningslägen (1 st):: 3D-rengöring

Basicmodellen Oral-B 500 har en relativt låg borsthastighet och endast ett borstläge. Tekniskt sett ligger den alltså en bit efter övriga eltandborstar i detta test. Den är dock fortfarande betydligt effektivare än en manuell tandborste och försedd med ett riktigt bra pris. Dessa faktorer i kombination med det smala handtaget och de enkla funktionerna gör att modellen passar bra som en barntandborste. För vuxna kan Oral-B 500 också vara ett bra val om det är första gången man köper en elektrisk tandborste. Har man dock använt någon av de mer avancerade modellerna ovan i detta test vill man inte gå tillbaka.

 • +
  Billig, bra eltandborste för barn och som förstagångsborste för vuxna
 • Relativt låg borsthastighet, få funktioner och tillbehör, klarar ej 100 Volt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Eltandborstar för barn

Både Oral-B och Philips har utvecklat speciella elektriska tandborstar för barn. Philips är mer avancerad men också betydligt dyrare. För att motivera barnen i kampen mot Karius och Baktus spelas melodier under tandborstningens olika faser. Istället för att köpa en egen eltandborste till barnet går det lika bra att använda färgglada borsthuvuden på familjens vanliga eltandborstar. Då uteblir dock det uppmuntrande momentet med melodierna.

Hjälp barnet till dess att de har utvecklat finmotoriken i händerna. Använd alltid tandkräm med fluor. I detta test tar vi hänsyn till om borstarna passar för barn.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Oral-B Professional Care 3000

Greppvänlig eltandborste, lätt att hitta extraborstar och ger en god rengöring

Borsthastighet: 8800 oscillerande rörelser per minut Borstningslägen (3 st):: Daglig rengöring, Mjuk, Polering
Oral B Professional Care 3000

Oral-B 3000 har samma borsthastighet som systermodellen Oral-B 5500. Funktioner, tekniska finesser och tillbehör är tyvärr inte lika många trots att prislappen är snarlik. Vissa fördelar finns dock med denna eltandborste, handtaget är smalare och vikten är lägre. Det är dock på bekostnad av batteriets livslängd. Därför är det enkelt att rekommendera Oral-B 5500 framför Oral-B 3000. Priset må vara högt men detta är fortfarande en av de absolut bästa elektriska tandborstarna på marknaden då effektiviteten mot plack och karies är mycket god. Dessutom går extraborstar att få tag på i stort sett överallt.

 • +
  God rengöring och effektivitet, bra greppbarhet
 • Inte lika prisvärd som Oral-B 5500, batteriet håller bara en vecka

Oral-B Professional Care 5500 Triumph

Prisvärd eltandborste som ger utmärkt rengöring, borstar smart och har digital timer

Borsthastighet: 8 800 oscilleringar/rotationer och 40 000 pulseringar per minut. Borstningslägen (5 st): Daglig rengöring, Tandköttsvård, Mjuk och Vitgörande
Oral B Professional Care 5500 Triumph

Braun Oral-B PC 5500 Triumph ger ett gediget kvalitetsintryck. Borsthastigheten är lika hög som på toppmodellen Oral-B Pro 7000 (recenserad nedan). Renhetskänslan blir mycket god och de olika programmen gör det enkelt att hitta en personlig favorit. Det lilla roterande borsthuvudet gör det lätt att precisionsborsta, exempelvis tandytan närmast tandköttskanten och kindtänderna. Borsten är mycket effektiv mot fläckar och plack. Handtaget är kraftigt och har en gummibeklädd baksida för bättre grepp. För ett barn eller en person med väldigt liten hand kan det kraftiga greppet göra borsten svårmanövrerad.

Den trådlösa digitala timern guidar genom olika program och visar även om du trycker för hårt. Mycket bra om man behöver en extra sporre för att få en bättre tandhälsa. Vi gillar tandborstens garanti, om man inte är nöjd efter 30 dagar får man pengarna tillbaka. När Oral-B PC 5500 lanserades för några år sedan kostade den nästan dubbelt så mycket. Det nya attraktiva priset i kombination med eltandborstens utmärkta funktioner, tillbehör, finesser och garanti gör att vi utser den till bäst i test.

 • +
  Bäst i test, utmärkt rengöring, smart digital timer, 30 dagars prova-på-garanti
 • Relativt tung, vissa kan uppfatta handtaget som för kraftigt

Bästa pris hos:

Dela testet