Vedklyv bast i test

Vedklyv: Köpguide och test

Senast Uppdaterad Januari 2017

En vedklyv gör just vad den heter. När du hugger ved på traditionellt vis med klyvyxa krävs en betydligt större arbetsinsats och ofta mer tid än om du låter en maskin göra jobbet. Dessutom är det billigare att klyva själv än att köpa färdigkluven ved. Vedklyven fungerar på så vis att en kolv med en tryckplatta i änden pressas i riktning mot en kil som sitter på andra sidan. Kilen kallas för kniv. Du placerar trästycket mellan tryckplattan och kniven, och maskinen klyver sedan stycket i flera delar med ren kraft. Det vanliga är att kniven ser ut precis som en kil, och stycket klyvs då i två bitar. Därefter upprepas proceduren tills dess att vedkubbarna uppnått en lagom storlek.

Olika typer av vedklyvar

Vedklyvar finns i några olika varianter. Dels kan du välja mellan stående och liggande modeller, där de stående är något kraftfullare men även dyrare. Bland de liggande finns det modeller med korta ben och modeller med längre ben. Till de med korta ben följer ofta ett lägre pris men också något sämre prestanda. Det är viktigt att du innan köp tänker igenom vilka behov du har, så att du varken väljer en onödigt lyxig eller simpel modell.

Vedklyv och säkerhet

Vedklyvar är kraftfulla maskiner och säkerheten är därför av yttersta vikt. Som väl är så är dagens vedklyvar mycket säkra om de används på rätt sätt. Exempelvis har de tvåhandsgrepp som minimerar risken för att klämma sig. Utöver vedklyvens säkerhetsfunktioner är det värt att tänka igenom sin skyddsutrustning. Vid användning av vedklyv bör man alltid använda skyddsglasögon/visir och arbetshandskar. När vedstycket klyvs frigörs ofta stora krafter och träflisor kan då flyga iväg och orsaka ögonskador på den oskyddade. Likaså är det lätt att få stickor i händerna ifall man inte bär arbetshandskar.

Köpa vedklyv via internet

Allt fler köper sin vedklyv på nätet. De främsta anledningarna till detta är troligtvis följande.

 • Låga priser. Webbutikernas priser är ofta de lägsta på marknaden. Detta beror dels på att de kan hålla sina kostnader nere genom att de inte måste betala för fysiska butiker, med allt vad det innebär av personalkostnader, underhåll, värme, hyra etc. Utöver detta råder också ofta stenhård priskonkurrens mellan webbutikerna.
 • Kostnadsfri hemleverans. Köper man sin vedklyv i en webbutik så ingår i regel hemleverans till tomtgränsen. Detta gör att man slipper frakta hem vedklyven från butiken själv, något som annars kan kräva hyrning av släp, med allt vad det innebär avhämtning, tillbakalämning et cetera. Det finns med andra ord ofta både tid och pengar att spara på att köpa sin vedklyv via Internet.

Tänk på att vissa vedklyvar ofta levereras utan en tillräcklig mängd hydralikolja i tanken och att det därför kan vara nödvändigt för dig att komplettera med en dunk. Komplettera gärna inköpet med en vedkap för att snabbt och lätt göra ved även av de tunnare grenarna på trädet.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi har testat vedklyvarna genom ett klyva flera hundra kubbar av varierande storlek, träslag och komplexitet över flera säsonger. Varje vedklyv har pressats till max med olika typer av vedkubbar, för att se var gränsen går för vad den klarar. Detta inkluderar klyvning av breda, långa, massiva, kvistiga, torra och fasade/sneda vedklabbar.
I vår bedömning har vi fokuserat på följande egenskaper:

● Användarvänlighet

● Byggkvalitet/hållbarhet

● Funktionalitet

● Prestanda/klyvförmåga

● Säkerhet

● Tidseffektivitet

● Tillförlitlighet

AL-KO KHS 5204

Liggande, prisvärd budgetmodell

Motoreffekt: 2200 W Maximalt klyvtryck: 5000 kg Maximal kubblängd: 52 cm Vikt: 47 kg Garanti: 1 år
AL-KO KHS 5204 är - liksom sin föregångare KHS5200 - en av de mest sålda vedklyvarna på marknaden och det är lätt att förstå varför. Den inbjudande prislappen i kombination med det höga klyvtrycket utgör en attraktiv kombination. KHS 5204 hanterar merparten av kubbarna den ställs inför problemfritt. Även segt trä, hårt trä och rejäla träckstycken med stor diameter klyvs effektivt. Endast när det kommer till kubbar med kraftiga förgreningar går den ofta bet. Klyvlängden är rejält tilltagen och räcker med råge för normala användare. Klyvlängden går dock inte att minska om vedkubbarna är kortare än maxlängden. I längden tar detta tillkortakommande mycket onödig tid i anspråk, vilket blir extra tydligt när korta kubbar klyvs. 
Tvåhandsgreppet med en tumknapp och matningsstav leder till en framåtlutad, något vriden kroppsposition, vilket knappast är ergonomiskt. Å andra sidan gör tvåhandsgreppet klyvningen säker och du kan alltid köpa till ett stativ. Designen är nätt, men KHS 5204 står ändå stabilt och förflyttas enkelt tack vare de två hjulen. Mobiliteten blir dock lite lidande av att hjulen blir skevbenta om vedklyven reses i en allt för kraftig vinkel under flytt. KHS 5204 har sina svagheter, men den är fortfarande en kompetent vedklyv och med tanke på det låga priset även mycket prisvärd.
 • +
  Kraftfull, stadig, mobil, generös klyvlängd, lågt pris
 • Ej ergonomisk design, ej justerbar klyvlängd,
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

AL-KO LHS 6000

Toppmatad tidsbesparare

Motoreffekt: 3000 W (kräver 16 ampere-säkring) Maximalt klyvtryck: 6000 kg, 220 bar Maximal klyvlängd: 105 cm Klyvdiameter: 12-32 cm Klyvcykel: Max 33 s Vikt: 128 kg Garanti: 1 år Inkluderade tillbehör: Klyvkryss

AL-KO LHS 6000 är en stående premium-vedklyv för de som eldar mycket, men som inte vill investera i en betydligt dyrare sågmaskin. Det är i grund och botten en robust vedklyv som står stadigt på marken. Den medföljande fyrvägskniven klyver direkt kubben i fyra delar. Ihop med den justerbara klyvhöjden innebär detta en rejäl tidsbesparing, speciellt för den lite kortare kubbar. LHS 6000 klarar de flesta typer av trä, även hårdare trädarter och segare trä. Tjocka kubbar med tillräckligt kraftiga förgreningar blir dock övermäktiga. Användarvänligheten är hög och det parallella tvåhandsgreppet är enkelt att arbeta med så länge stockarna inte är alltför kraftiga. LHS 6000 håller ett lagom högt arbetstempo. Dessutom är den ergonomisk tack vare den upprätta arbetsställningen. På plattan sitter gummiförsedda gripklor som håller kubben på plats. Dessa har dock ett minsta avstånd på 12 centimeter i diameter, kubbar mindre än så missgynnas. Den färdigkluvna kubben ligger ofta kvar på klyvplattan, vilket gör att man inte behöver plocka upp bitarna på marken efteråt och minskar risken för att få vedbitar på fötterna. Likväl bör man alltid ha skor/stövlar med stålhätta vid vedklyvning med maskinen. 

LHS 6000 har även svagheter och den främsta av dessa är att det förkortade returläget lätt släpper om man inte drar åt spärren riktigt hårt. Har man tillräckligt starka nyper är detta inte ett problem, men vi hade förväntat oss en smartare spärrfunktion för en vedklyv i denna prisklass. Vidare känns säkerhetsavståndet mellan platta och kniv lite väl tilltaget, vilket gör att man ibland måste klyva om korta kubbar från andra hållet. Har du budgeten och prioriterar en bra arbetsställning samt tidseffektivitet är dock AL-KO LHS 6000 överlägsen billigare, enklare vedklyvar.

 • +
  Tidseffektiv, bra arbetsställning, stadig, klyvkryxss medföljer
 • Hög maskinvikt, klyvhöjdsspärren lossnar lätt, gripklornas minimumstorlek
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Viktiga egenskaper hos en vedklyv

För att välja den bästa vedklyven för just dina behov är det viktigt att du förstår hur en vedklyv fungerar och vad som skiljer olika modeller från varandra. Här följer därför en genomgång av de viktigaste egenskaperna hos en vedklyv.

Stående eller liggande

Vedklyvar finns i stående och liggande utförande. De billigaste budgetmodellerna är oftast liggande med korta ben och är tänkta att stå på någon typ av stativ. Ett snäpp upp kommer liggande modeller med långa ben, så att de kan stå direkt på marken. De flesta vedklyvar som säljs tillhör denna kategori. Professionella vedklyvar med förbränningsmotor är också oftast liggande. Stående vedklyvar tillhör normalt premiumklassen och har en högre prestanda än liggande. De är tunga och väger ofta över 100 kg, varför de kan vara bökiga att flytta. Vissa av dem är utrustade med tillsatsbord för två vedträlängder, och de flesta kommer med möjligheten att justera arbetshöjden i olika steg.

Motorn

Motorn har en nyckelroll då dess kraft avgör hur kraftigt klyvtrycket blir. Vedklyvar för vanliga konsumenter har elmotorer medan professionella vedklyvar för storkonsumenter istället har förbränningsmotor. Då elmotorer är begränsade till vanlig hushållsel kan effekten inte bli lika hög som om man använder en förbränningsmotor. Bensindrivna vedklyvar kan ha ett klyvtryck på över 20 ton och riktar sig till storkonsumenter såsom skogsägare. Observera att kraftigare eldrivna vedklyvar kan kräva 16 amperesäkring och trefasuttag.

Klyvtryck

Mycket av prestandan hos en vedklyv ligger i dess klyvtryck. Ju högre klyvtryck desto tuffare trästycken klarar den av att klyva. Ett torrt trästycke från ett mjukt träslag ger svagt motstånd medan sega träslag, blött trä och trästycken med förgreningar i kan vara ett gissel för svagare vedklyvar. Dyrare modeller tenderar att ha ett högre klyvtryck än billigare modeller. De billigaste vedklyvarna har ett klyvtryck från 3 ton medan de kraftigaste modellerna med elmotor har ett klyvtryck på 7-8 ton. De flesta vedklyvarna som säljs för den vanliga villaägaren ligger däremellan. För att en vedklyv ska klara av de flesta typerna av vedkubb bör den ha minst 5 tons klyvtryck. Man ska inte underskatta skillnaden som ett extra ton klyvtryck kan göra. En vedklyv med ett klyvtryck på 3 ton riskerar att bara klara enkla kubbar.

Design

De flesta vedklyvar är utformade på ungefär samma vis. Något som kan vara viktigt att kasta ett extra öga på är dock var tyngdpunkten ligger. En stabil vedklyv är enklare att hantera. Något som exempelvis kan variera på de liggande modellerna är placeringen av motorn. I vissa fall är den till exempel placerad direkt under pumpen, i andra fall en bit ner på benen. Med en låg tyngdpunkt står oftast maskinen bättre på marken. De stående modellerna kan vara utrustade med extraben som du fäller ut när det är dags att klyva.

Klyvlängd/Slaglängd

Klyvlängd (kallas även slaglängd) är måttet på den inställning som avgör hur långt tillbaka vedklyvens kolv rör sig och som därmed definierar hur lång vedkubb som får plats i vedklyven. Exempelvis innebär en angiven klyvlängd på 50 cm att vedklyven kan hantera en vedkubb på max 0,5 m. Ju dyrare modell, desto större tenderar klyvlängden att vara. Klyvlängden brukar variera från ca 0,5 m till uppåt 1,5 m. Då en vanlig braskamin inte klarar klyvlängder på mer än ca 30-40 cm så har även de billigaste vedklyvarna oftast en tillräckligt lång klyvlängd. På mer påkostade modeller så kan klyvlängden varieras. Anledningen är att en kortare klyvlängd ger en kortare cykeltid då kolven rör sig en kortare sträcka. Är vedbitarna kortare än den maximala slaglängden, så kan man därför spara tid på att minska klyvlängden. När klyvlängden anges i specifikationer så syftar man i regel på den maximala längd som vedklyven kan hantera. Slaglängdens reglering kan antingen gå i steg - exempelvis två lägen - eller vara steglös så att du kan ställa den i vilket läge du vill.

Klyvdiameter

Klyvdiametern brukar inte anges av tillverkarna och påverkas främst av hur lång vedklyvens kniv är. Detta beror troligen på att klyvdiametern i praktiken sällan är en begränsande faktor. Även en enkel vedklyv klarar ofta av en klyvdiamter på uppåt 40-50 cm, förutsatt att motorn har kraft nog. Man kan dock i dessa fall behöva klyva kubben på varje sida.

Kniven

Kniven på en vedklyv liknar på de flesta modeller en kil som är fastsvetsad i fronten på maskinen. Kildesignen innebär att den klyver trästycket i två delar. Ett sätt att snabba upp arbetet är att skaffa en kniv som kan klyva trästycket i fler än två delar med en gång. Exempelvis en fyrvägskniv eller ett klyvkryss. Detta gör också att du minskar på den fysiska ansträngningen eftersom det blir färre, tunga lyft.

Säkerhetsavstånd

Att tryckplattan inte går hela vägen fram till kniven är en säkerhetsfunktion på alla modeller. När detta avstånd upplevs för stort och trästycket inte klyvs väljer vissa att lägga en kloss mellan tryckplattan och trästycket. Detta kan utgöra en säkerhetsrisk eftersom klossen riskerar skjutas iväg som en projektil när ytan på trästycket är ojämn. Att tillverkaren har ett väl avvägt säkerhetsavstånd som varken är för långt eller kort är därför av största vikt både vad gäller användarvänlighet och vad gäller säkerhet.

Cykeltid

Cykeltiden är den tid det tar för vedklyvens kolv att röra sig fram (klyvtid) och tillbaka (returtid) till utgångspunkten, d.v.s. en hel cykel. Cykeltiden har därmed en stor inverkan på hur snabbt vedklyven arbetar. Ju större klyvlängd, desto längre cykeltid. Ju kortare vedbit, desto längre blir också cykeltiden, då kolven måste röra sig längre för att nå fram till vedbiten. På mer påkostade vedklyvar kan man justera klyvlängden, vilket kan spara mycket tid om trästyckena är kortare än den maximala klyvlängden.

Tvåhandsmanövrering

Tvåhandsgreppet är standard och utgör en säkerhetsfunktion. Det finns på alla modeller även om det ibland kan handla om två spakar, och ibland en knapp och en spak. Det är ett slags “död mans grepp” som innebär att du måste använda bägge händerna för att kunna använda klyven. Släpper du en av dessa slutar maskinen driva kolven framåt.

Tillbehör

Förutom knivar utformade för att klyva trästycket i flera delar på en gång (exempelvis klyvkorts) finns även andra tillbehör. Det vanligaste är stativ eller bord. Dessa ger en mer behaglig arbetsgång.

Ofta är stativen utrustade med hjul på ena kortsidan, vilka gör det enklare att transportera vedklyven mellan olika platser. Det finns även en del andra bra tillbehör som man kan köpa till, exempelvis ett uppsamlingsbord som fångar upp den nyhuggna veden när den kommer klar ur maskinen. Glöm heller inte oljan till hydrauloljetanken.