Köpguide: Spjälsäng / bedside crib

Senast Uppdaterad December 2016

En spjälsäng är en säng i mindre modell, avsedd för barnets första ett eller två år i livet. De flesta spjälsängar är snarlika varandra, med liknande bäddmått och en höj- och sänkbar botten. De senaste åren har marknaden av sängar för bebisar utökats med en modell som ofta kallas för bedside crib. Detta är en särskild slags spjälsäng, generellt lite nättare i formatet, som är tänkt att ställas sida vid sida mot förälderns säng. Idén är att en bedside crib ska underlätta för föräldern att få tillgång till barnet nattetid, utan att behöva resa sig upp eller bära barnet över spjälsängskanten. Detta kan vara till extra stor nytta för den som blivit förlöst med kejsarsnitt och bör undvika lyft i största möjliga mån. 

En bedside crib är en säng med många fler funktioner än de flesta vanliga spjälsängar. En del av dem har hjul, för att enklare kan flyttas runt i hemmet eller placeras på olika sidor av sängen. En del har även en extra långsida som kan köpas till vid behov, så att sängen även kan användas fristående. Användningstiden för en bedside crib är kortare än en spjälsäng, i och med att bäddbotten är väsentligt mindre. Samtidigt gör en bedside crib ofta som mest nytta under bebisens första sex månader. Man bör dock vara medveten om att man kan komma att behöva komplettera med ytterligare en spjälsäng innan barnet är redo för en växasäng eller annan sovlösning.

En bedside crib bör vara höj- och sänkbar, så att den kan anpassas efter förälderns säng. Spjälsängens botten ska vara i nivå med förälderns, så att bebisen inte kan råka ut för ett fall eller fastna mellan sängarna. Hur mycket en bedside crib kan justeras i höjd varierar mellan olika modeller, därför är det viktigt att kontrollmäta både sin egen säng och spjälsängen innan inköp. En bedside crib ska också kunna förankras vid förälderns säng. Om spjälsängen kan glida iväg så finns risken för att bebisen allvarligt kan skadas om hen faller ned i marken eller fastnar i glipan mellan sängarna. Beroende på hur ens egen sängram ser ut så kan olika typer av förankringar vara mer eller mindre kompatibla. I de flesta fall behovs någon typ av sängram för att en förankring ska kunna göras, men det finns även varianter av en bedside crib som är mer fristående i grundutförandet.

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester i verkligheten och testar alla produkter som de är tänkta att användas. I vårt test har tre olika modeller av en bedside crib inkluderats och alla har använts i vardagen av en familj med mångårig erfarenhet av vanliga spjälsängar. Vi har även låtit en expert inom inom barnprodukter granska sängarna.
  
Montering: Hur var instruktionen som medföljde, var sängen enkel att sätta ihop och var det tydligt hur den säkert kunde förankras med förälderns säng?
  
Funktioner: Kan sängen höjas och sänkas tillräckligt mycket för att kunna passa de flesta sängar, och fungerar den för olika typer av sängramslösningar? Har sängen några andra funktioner, såsom horisontell lutning om barnet blir förkylt eller hjul för att underlätta förflyttning?
  
Användning: Hur fungerar sängen i vardagen med ett spädbarn, underlättar den vid nattmatning och är den enkel att rengöra vid behov?
  
Vi har även utvärderat vilka tillbehör som medföljer sängen samt vilka som måste eller kan köpas till. Detta ställs även mot sängens design och pris.

Våra testfamiljer jobbar just nu på detta test och det kommer att publiceras inom kort. Håll utkik här.