Utflykt med barn i Stockholm

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Mars 2022

Vill ni åka på en rolig utflykt med barnen i Stockholm? Vi har testat utflyktsmål i Stockholmsområdet, och besök platser som Skansen, Junibacken och Tekniska museet. För att ett utflyktsmål ska kunna utses till bäst i test så ska det erbjuda på bra underhållning för olika åldrar, det ska finnas tillgång till servering och utflyktsrum och gärna fungera lika väl att besöka året om.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Utflykt

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva. För tester av utflykter i Stockholm har vi låtit barnfamiljer testa några av stans mest populära utflyktsmål för familjer. För varje utflyktsmål har vi som prisexempel beräknat inträdespriset för en familj med tre barn på 1, 4 och 8 år en lördag i november. I förhållande till det priset har vi vägt in bland annat följande aspekter:

Tillgänglighet: Hur enkelt tar man sig till utflyktsmålet, går det att ha med sig barnvagn in i lokalerna och hur ser utbudet av toaletter och skötrum ut.

Lek: Hur ser möjligheterna för aktiv lek ut, har utflyktsmålet öppna ytor och är eventuella utställningar interaktiva?

Vuxenperspektiv: Kan man som förälder ha roligt med sina barn, är utbudet av mat rimligt prissatt och välsmakande, och hur upplevs miljön och ljudnivån?

Både barn och vuxna har fått tycka till. Varje ställe har besökts minst två gånger och utflykterna har gjorts både på sommaren och under vintern.


Fler tester för soliga dagar:

Glass

Solkräm för barn

UV-kläder

Cola

Tester för regniga dagar

Regnkäder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

0 5 4.5 1

1. Tekniska Museet

Utflykt i Stockholm som passar alla i familjen och har gott om utrymme för fysisk lek

Typ av utflyktsmål: Museum, inomhus Prisklass: Premium, fri entré för barn t.o.m. 6 år Pris för vår exempelfamilj: 450 Öppettider: Kl. 10-17, alla dagar Resesätt: Bil, buss 69 Matservering: Restaurang och café, samt matsäcksrum Toalett/skötrum: Gott om toaletter och skötrum Garderob/värdeskåp: Ja/ja. Barnvagnsvänligt: Ja

Är det verkligen möjligt att få till samma fysiska aktivitetsnivå för barnen som ett lekland kan, men ändå bibehålla någon slags värdighet hos de vuxna? Vi vill påstå det. Tekniska Museet verkar vara under ständig förbättring och de mer nybyggda delar av lokalerna har alla fallit mycket väl ut.

Populärt besöksmål med prisvärt årskort

Den äldre museidelen finns ännu kvar och visst fascineras barnen av de maskiner som visas upp och av den spännande gruvan. Men det är lekområdena som gör Tekniska till ett av stans mer prisvärda utflyktsmål.

Tekniska är både dyrt och populärt. Ett hett tips är att förbeställa biljetter på webben. På så sätt får man både ned priset och kan gå före den ibland väldigt långa kön som lätt uppstår i synnerhet vid höstlov, sportlov och vid påsk. Planerar man många besök kan vi varmt rekommendera årskortet.

Underhållning för alla åldrar

Våra testbarn i åldrarna 1 till 12 år har alla haft lika roligt. MegaMind är snyggt uppbyggt, också vi vuxna dras snabbt med i barnens upptäckande. Teknoleket har underhållning för flera timmar, roligast har små barn i förskoleåldern. Även bebisar i krypåldern har mycket att utforska nere i Tekniskas källare.

Några trappor upp har det skapats rum för Play beyond play. En ålderlös underhållning uppskattad av alla med intresse för dataspel. Även den som inte redan har fördjupad kunskap tycker om att strosa runt i utställningen.

Vill man ha med hela familjen på utflykten så kan man utan problem parkera sin tweenie eller tonåring i delen där besökarna själva får testa på olika spel. Det här bidrar till att göra Tekniska till ett perfekt tidsfördriv under en regnig dag.

Fräsch men ganska dyr matservering

Tekniska Museet har en fräsch restaurang där ambitionsnivån på maten är hög. Det smakar mycket gott. Men för en större barnfamilj lämnar lunchen också ett rejält hål i plånboken.

Som tur är finns även ett rymligt och fräscht matsäcksrum där man kan äta sin medhavda utflyktsmat. I lokalerna finns dessutom utrymme för att tvätta ur matlådan eller köpa sig en kopp automatkaffe.

Tillgängligt museum man aldrig tröttnar på

Att ha med barnvagn till Tekniska är inga problem. Man kommer enkelt runt mellan utställningspodierna och det finns alltid hiss eller ramp vid trapporna.

Med tanke på mängden besökare så blir man förvånad över att Tekniska lyckas med att alltid kännas rent och fräscht. Dessutom hålls ljudnivån på en fullt acceptabel nivå. Efter många timmars lek finns det ännu outforskade rum kvar på Tekniska Museet. Och även när man har sett allt så är det här är ett museum som man kan komma tillbaka till många, många gånger.

Passar för alla i familjen, många timmars underhållning, gott om utrymme för aktiv lek
Dyrt inträde
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

2. Skansen

Vid vackert väder kanske Stockholms bästa utflyktsmål, med aktiviteter som passar alla åldrar

Typ av utflyktsmål: Djurpark och museum, främst utomhus Prisklass: Mellan, fri entré för barn t.o.m. 3 år. Pris för vår exempelfamilj: 400 Öppettider: Varierar beroende av årstid Resesätt: Buss 67, spårvagn linje 7, bil Matservering: Mat och café, samt matsäcksrum. Toalett/skötrum: Gott om toaletter och skötrum Garderob/värdeskåp: Ja, förvaringsskåp vid entrén. Barnvagnsvänligt: Ja.

Skansen som djurpark och friluftsmuseum har förenat turister med stockholmare sedan mer än hundra år tillbaka i tiden. Nyheter tillkommer i stadig takt, både vad gäller bebyggelse och utbudet av djur.

Många ser nog Skansen främst som en mysig utflykt för vår och sommar. Men med nya Lill-Skansen, som invigdes 2012, och Baltic Sea Science Center, som stod klart våren 2019, har Skansen kraftigt ökat antalet inomhusytor som omfattas av entrén och därmed blivit en trevlig utflykt också vid regn.

Utflyktsmål som skräddarsytt för familjer

För barn finns det mycket att göra och se på Skansen. Man kan ta tillfället i akt och lämna sina nappar till katterna, se på när sälarna matas, sitta i publiken vid regelbundna sång- och musikuppträdanden, leka i Ekorrparken, klappa en get med sin 2-åring, lära sig om Östersjön med sitt skolbarn och mycket mer.

Familjerna är en viktig målgrupp för Skansen. Barnvagnen är välkommen nästan överallt, men ta med barnvagnslåset för när den måste parkeras utanför Lill-Skansen.

Brett utbud av lunchrestauranger

Sommartid finns det gott om serveringar av enklare mat. Skansen Terrassen utgör områdets största servering, men lider ofta av köbildning och servicen är inte alltid effektiv. Men maten smakar utmärkt och barnmenyn har något för alla små smaker. Dessutom finns det gott om sittplatser, även om ljudnivån tyvärr kan vara hög.

Vill man ha med sig matsäck men besöker Skansen en säsong när picknick i trädgården känns fel så finns ett bra matsäcksrum, också det uppe vid Sollidenscenen.

Mycket inne på området kostar pengar

Något man bör känna till är att Skansen inte slutar att kosta pengar efter att man har betalat entré. Om våren och sommaren har Skansens minitivoli öppet, med karuseller, veteranbilar och andra åkattraktioner. Det finns ponnyridning, fiskdamm och på området ligger också Skansen-Akvariet, som har separat entré.

Alla dessa aktiviteter innebär extra utgifter och torget med sina pittoreska bodar lockar till inköp av både det ena och andra.

Tillräckligt att göra för att fylla en hel dag

Det bästa med Skansen är att där finns yta och aktiviteter för en hel dag. Skansen med omnejd bjuder på vacker miljö att strosa runt i. Det finns gott om tillfällen för familjens vuxna och barn att kunna mötas i upplevelserna kring hus, djur och annat som visas upp.

För Skansens stamgäster blir årskortet snabbt ett bra köp. Oavsett om man är en långväga gäst eller redan bor nästgårds så får man på Skansen, i synnerhet om man har vädret på sin sida, ofta en oförglömligt härlig utflyktsdag med barnen.

Stora ytor att röra sig på, många olika slags aktiviteter, passar för alla åldrar
Gör sig bäst vid fint vänder, många kostnader tillkommer inne på området
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

3. Siggesta Gård

Typ av utflyktsmål: Aktivitetsgård, utomhus Prisklass: Mellan, fria aktiviteter för barn upp till 5 år Pris för vår exempelfamilj: 500 kr för aktivitetsband för 1 barn över 5 år och 2 vuxna Öppettider: Kl. 10-21 under sommarlovet, begränsade öppettider övriga året Resesätt: Bil, buss 437 och 439 samt med (egen) båt Matservering: Restaurang och café Toalett/skötrum: Ja Garderob/värdeskåp: Nej Barnvagnsvänligt: Ja, men lämna vagnen i bilen vid Skogshinderbanan och Träsktrollens stig

Siggesta Gård är en gård belägen en bra bit ut på Värmdö, så inte det mest lättillgängliga av utflyktsmål för familjen som inte åker bil. Har man bil så är det enkelt att hitta dit och det finns gott om parkeringsplatser.

Siggesta Gård omfattar även konferenslokaler och andra typer av verksamhet men för barnfamiljer är det stora utbudet av utomhusaktiviteter som lockar främst. Gården håller även en hel del djur man kan titta på, bland andra höns, alpackor, getter och hästar. Ponnyridning finns tillgänglig för de barn som gillar det.

Kan bli dyrt för flerbarnsfamiljen

Med undantag av Träsktrollens stig, en enklare promenadslinga för de minsta barnen, så kostar alla aktiviteter på Siggesta Gård pengar. 65 kr per aktivitet för barn och 85 kr för vuxna. Eller så kan man köpa ett aktivitetsband som gäller för fyra aktiviteter. Bandet kostar 130 kr för barn, 180 kr för vuxna.

För flerbarnsfamiljen kan besöket snabbt bli dyrt men en positiv aspekt är att barn under 5 år gör alla aktiviteter utan kostnad. För familjer med småbarn så innebär det att besöket på Siggesta snabbt blir betydligt mer prisvärt. Även lunchpriserna i restaurangen är väl tilltagna men i Orangeriet finns fika och enklare lunch för lägre priser.

Kom tidigt för bästa upplevelse

Miljön på Siggesta Gård är mycket inbjudande och aktiviteterna håller toppklass. Fotbollsgolf, minigolf, discgolf, skogshinderbana -för aktiva barn som gillar att springa, klättra och klänga så finns det mycket att göra. Bara skogshinderbana tar omkring en timme att genomföra och är svår på precis lagom nivå.

Området är välskött och det finns också lekplats med sandlåda och lekstuga. Vid vackert väder är det lätt gjort att tillbringa en hel dag med skoj på Siggesta Gård och det enda som drar ned helhetsbetyg är just att stället är så populärt. Minigolf är trots allt som roligast när man inte behöver köa till varje bana. Rekommendationen är att anlända tidigt på dagen så man hinner med en timme eller två innan folk börjar strömma till.

Roliga, välutformade utomhusaktiviteter för barn, prisvärt med aktivitetsbandet, fin miljö
Dyr lunch, enklast att ta sig till med bil, kan bli köer till aktiviteterna, bäst vid vackert väder
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Tjäderstigen - Tyresta nationalpark

Precis lagom lång och aktivitetsspäckad äventyrsstig i Tyresta nationalpark

Typ av utflyktsmål: Äventyrsstig, utomhus Prisklass: Gratis Öppettider: Alltid öppet Resesätt: Buss, bil Matservering: Café finns, samt grillar och ved att grilla medtagen matsäck på Toalett/skötrum: Ja Garderob/värdeskåp: Nej/nej Barnvagnsvänligt: Nej

I Tyresta nationalpark strax söder om Stockholm finns Tjäderstigen. Det är en äventyrsstig upplagd som en permanent tipsrunda. Under de senaste fem åren har tipsrundan uppdaterats åtminstone vid ett tillfälle, men även om det rätta svaret förblivit det samma sedan länge så tröttnar barnen inte.

Roligt tipsrunda i skogen

Tjäderstigen utgår från en punkt cirka 500 meter från närmsta parkeringen. Vägen fram till området med café och grillplats fungerar väl även för barnvagn. Själva Tjäderstigen är dock en bitvis kuperad stig genom skogen. Ska man ha en bebis med sig får man ta den i sjal eller sele, barnvagn funkar inte.

Vid Tjäderstigens startpunkt finns en liten låda. I den finns pennor till låns samt häften barnen kan fylla i svaren i samt läsa frågorna från. Vid de elva stationerna längs med äventyrsstigen ställs en fråga som relaterar till omgivningen. Med tre svarsalternativ att välja mellan så är det precis lagom klurigt för barnen att till slut få fram det kodord som bildas av alla de rätta svaren. Lämnar man in kodordet på Naturum i Tyresta nationalpark så får man dessutom ett fint Tjäderstigen-diplom att ta med hem.

Perfekt för barn som vill springa och klättra

Det bästa med Tjäderstigen är dock inte själva tipsrundan, utan att upplägget får barnen att hela tiden vilja gå lite till och vips har man tagit sig igenom hela den 1,3 km långa äventyrsstigen. Eftersom det längs med stigen även finns klätternät, små hängbroar, balansspång och annat spännande så är aktivitetsnivån konstant hög.

Med rätt kläder kan Tjäderstigen besökas året runt. Ibland blir det rejält halt på stigens mest branta delar, om det är väldigt isigt eller mycket blött, så skor med bra grepp rekommenderas. Tjäderstigen uppskattas av alla barn från 2-3 års ålder. Om barnen gillar att klättra och utforska skogen så kommer Tjäderstigen fortsätta vara en bra utflykt även upp i övre mellanstadieåldern.

Precis lagom långt, roligt upplägg, helt gratis
Funkar ej med barnvagn, stigen kan bli väldigt hal under höst och vinter
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Naturhistoriska Riksmuseet

Många olika utställningar, lärorikt för alla i familjen och bra utbud av mat

Typ av utflyktsmål: Museum, inomhus Prisklass: Fri entré sedan januari 2016. Öppettider: Vardagar 10-18, helg 11-18. Resesätt: Bil, buss linje 50, tunnelbana till Universitetet Matservering: Mat och café, samt matsäcksrum Toalett/skötrum: God tillgång till toalett och skötrum Garderob/värdeskåp: Obevakade kapphängare, låsbara värdeskåp. Barnvagnsvänligt: Ja

Naturhistoriska Riksmuseet ligger inte lika centralt som övriga utflyktsmål i vårt test, men vi tycker att det är värt en liten omväg. Museet har fri entré till alla fasta utställningar, men i huset finns även Cosmonova - en mäktig filmupplevelse som kräver separat biljettinköp.

Naturhistoriska fungerar lika väl för en skolklass på jakt efter kunskap som för en småbarnsfamilj som vill ha underhållning. Bara själva lokalen är en mäktig upplevelse med sin arkitektur. Byggnaden är dock moderniserad inuti och att ha med sig barnvagn är inget problem tack vare ett bra utbud av hissar.

Museum som bjuder på mycket bra variation

De fasta utställningarna är inga lekland så Naturhistoriska är inte plast för små ben att springa av sig på. Men ytorna är öppna och det finns många interaktiva inslag där barnen får testa, upptäcka och röra vid föremål. På nedre plan finns också en skaparverkstad som det kostar en slant att besöka.

På museet finns även mer ålderdomliga delar, rum fyllda med uppstoppade djur i glasmontrar och där informationen presenteras skriftligt. Det finns dock en fascination även i det och tack vare variationen så blir helhetstrycket av Naturhistoriska riksmuseet ändå mycket modernt.

Naturhistoriska vill man besöka många gånger

Många barns favoritdel är förstås den med dinosaurierna och där har Naturhistoriska riksmuseet under de senare åren uppdaterat utställningen rejält. Hela upplägget känns uppfräschat i en positiv riktning. Det går att hitta underhållning som räcker i timmar både för barn och för vuxna. På sitt eget sätt kan även de allra minsta barnen uppskatta att det finns mycket att titta på så efter en heldag på Naturhistoriska känner sig hela familjen nöjd och lagom stimulerad.

Vill man stanna över lunch så kan man faktiskt få sig en riktigt god sådan nere i museets egen restaurang. Kön kan se lång ut men tempot är högt och bord lyckas man hitta även när det är som mest fullsatt. För den som föredrar matsäck hemifrån så finns det bra med utrymme för att förtära en sådan. Naturhistoriska riksmuseets har alltid känts som en favorit och nu när det är fritt inträde finns det inget som hindrar oss från att bli riktiga stammisar.

Gratis, många utställningar, stora ytor och gott om interaktiva inslag
Ganska mörka lokaler, hade kunnat ha haft fler interaktiva utställningar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Nordiska Museet

Typ av utflyktsmål: Museum med lekrum Prisklass: Mellan, fri entré för barn under 18 år Pris för vår exempelfamilj: 400 kr (lekstugan inkluderad) Öppettider: Varierar beroende av årstid Resesätt: Buss 67, spårvagn linje 7, bil Matservering: Restaurang och café, samt matsäcksrum Toalett/skötrum: Gott om toaletter och skötrum Garderob/värdeskåp: Ja/ja Barnvagnsvänligt: Nja

Nordiska Museet är visserligen ett utflyktsmål för familjer, men det är långt ifrån den enda målgrupp man har riktat in sig på. Och när man tänker familj så kan man utesluta de yngsta barnen, då det krävs någon typ av historiskt intresse för att man ska uppskatta besöket.

Passar bäst för barn över 5 år

Vår rekommendation är Nordiska Museet är roligt från ungefär 5 år och uppåt. Man anordnar en särskild barnvagnsvisning vissa dagar. Hissar finns i museet men det är också gott om halvtrappor och att ta sig runt med barnvagn är inte helt smidigt.

Alla barn kommer in gratis på Nordiska Museet. Men vill man leka i lekstugan, vilket innebär en tidsresa ett sekel tillbaka i tiden, så tillkommer en biljett om 40 kr per barn. Ett begränsat antal släpps in varje hel timme (föräldrar får följa med) och leken leds av museipersonalen. Lokalen har sett likadan ut i över 20 år men har tagits hand om väl. Barnen dras snabbt med i leken och det är väl värt att boka in sig för en timmes historiska aktiviteter i Lekstugan.

Mycket att se för den som gillar historia

Nordiska Museet har en barnanpassad, dramatiserad audioguide. Barn i skolålder klarar av att hänga med och tycker att det är roligt att lära sig om hur familjer levde och bodde förr i tiden. De yngre barnen tröttnar snabbt. Men där får Nordiska Museet ett extra plus för de på vissa våningar strategiskt utplacerade lekborden med byggklossar. Som vuxen försjunker man dock snabbt i att gå runt bland utställningar och lära sig mer om den dåtida vardagen.

Nordiska Museets egen restaurang serverar mycket god mat, men även där är barnanpassning lite sisådär. Man serverar alltid pannkakor men i övrigt är det halva portioner av ordinarie meny som gäller. Med matkräsna barn som inte älskar pannkakor kan man få problem med att hitta mat som funkar. Trots de öppna ytorna lyckas man dock i restaurangen skapa en servering med god atmosfär.

Bra utflyktsmål även om barnen tröttnar snabbt

Tillgång till toaletter, garderob och värdeskåp är bra. Och Nordiska Museet är duktiga på säsongsanpassade aktiviteter, exempelvis med särskilda visningar vid Halloween och framtagna aktiviteter för sportlovslediga barn. Ändå känner man sig i de flesta fall rätt snabbt klar med besöket.

Med mindre barn är det i princip bara Lekstugan som verkligen roar. Men med lite större barn som själva uttryckt intresse för sådant som Nordiska Museet visar upp så kan besöket bli en desto bättre museiupplevelse.

Passar perfekt för historieintresserade barn, bra barnanpassad audioguide, prisvärd Lekstuga
Passar inte bra för små barn, något svårframkomligt med barnvagn, snålt tilltagen barnmeny
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

7. Junibacken

Fantastiska miljöer och bra utbud av underhållning, lekvänligt även för de minsta

Typ av utflyktsmål: Sagolekhus, inomhus Prisklass: Premium, fri entré för barn upp till 2 år Pris för vår exempelfamilj: 596 Öppettider: Varierar beroende på årstid, vanligtvis 10-17 Resesätt: Buss linje 69, spårvagn. Matservering: Mat och café, inget matsäcksrum Toalett/skötrum: Godkänt antal toalett och skötrum Garderob/värdeskåp: Ja/ja. Barnvagnsvänligt: Nej. Barnvagn lämnas utanför, ta med lås och regnskydd.

Junibacken är en fantastisk idé med många fina inslag, men upplevelsen faller på två viktiga punkter. Dels inträdet som är det i särklass dyraste av utflyktsmålen i vårt test, dels de för besöksmängden grovt underdimensionerade lokalerna.

Junibacken är lokaliserad på Djurgården i Stockholm men vacker utsikt över vattnet. Tanken är att visa upp miljöerna ur Astrid Lindgrens sagor och varva fasta utställningar med tillfälliga där även andra populära barnboksfigurer bjuds in.

Sagotåget erbjuder en unik upplevelse

Som ett permanent inslag finns Sagotåget och bara det är värt ett besök på Junibacken. I en tågvagn lagom stor för en familj på fyra, fem personer får man uppleva alla de mest minnesvärda stunder Astrid Lindgren givit oss via sina böcker.

Miljöerna som byggts upp är just sagolikt underbara. Vi får se bröderna Lejonhjärta återförenas i Nangijala och Madicken hoppa från taket med sitt paraply, allt berättat för oss av Astrid Lindgren själv. Inne på Junibacken finns dessutom hela Villa Villekulla och det bjuds på både sångstunder och teater.

Alltid lite för mycket folk

Junibacken skulle kunna vara det perfekta utflyktsmålet för familjen med barn som är i åldern att sagor är det bästa som finns. Problemet är bara att man aldrig är ensam om idén att åka dit. Är kön inte lång så är den ruskigt lång, och udda nog utgörs stora delar av folkmassan ofta av vuxna utländska turister utan barn.

Barnvagnen måste lämnas utanför huset (och bör låsas fast då stölder förekommer), men bärsele kan lånas. När man väl kommit in får man köa igen till Sagotåget och där är så mycket folk så det finns knappt utrymme för barnen att leka på. Restaurangen har en väldigt fin barnmeny och maten smakar gott men man får slåss för att hitta en sittplats och ljudnivån är väldigt hög.

Fin upplevelse som sällan kommer till sin rätt

Lusten att utforska försvinner snabbt när man mest ser andra besökares ryggtavlor. Lyckas man pricka in en dag och tid då besökarna är färre så kan man förstås ha otroligt roligt och för barnen går det knappt att se sig mätta på alla sina favoritfigurer.

Vi vill älska Junibacken. Men som vuxen inser du snabbt att du betalat ett halvt barnbidrag för att stå packad som en sill i ett par timmar, och den förtjusande känsla som Junibacken borde och skulle kunna inge försvinner då väldigt snabbt. Det är synd. I lokaler dubbelt så stora så skulle Junibacken kunna bli den upplevelse den förtjänar att få vara.

Fantastiska miljöer, Sagotåget är en upplevelse och maten är god
Mycket dyrt inträde, trånga lokaler, alldeles för mycket folk
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva. För tester av utflykter i Stockholm har vi låtit barnfamiljer testa några av stans mest populära utflyktsmål för familjer. För varje utflyktsmål har vi som prisexempel beräknat inträdespriset för en familj med tre barn på 1, 4 och 8 år en lördag i november. I förhållande till det priset har vi vägt in bland annat följande aspekter:

Tillgänglighet: Hur enkelt tar man sig till utflyktsmålet, går det att ha med sig barnvagn in i lokalerna och hur ser utbudet av toaletter och skötrum ut.

Lek: Hur ser möjligheterna för aktiv lek ut, har utflyktsmålet öppna ytor och är eventuella utställningar interaktiva?

Vuxenperspektiv: Kan man som förälder ha roligt med sina barn, är utbudet av mat rimligt prissatt och välsmakande, och hur upplevs miljön och ljudnivån?

Både barn och vuxna har fått tycka till. Varje ställe har besökts minst två gånger och utflykterna har gjorts både på sommaren och under vintern.


Fler tester för soliga dagar:

Glass

Solkräm för barn

UV-kläder

Cola

Tester för regniga dagar

Regnkäder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

Vare sig man har en skock barn som tröttnat på att vara hemma eller färdats till huvudstaden just för att upptäcka den med sin familj, så kan utflyktsmålen i Stockholm känns oöverskådliga för den som är ny för dem. Utbudet är stort och mycket variationsrikt men det innebär även att det är svårt att veta vad som är värt att öppna plånboken för.

Det finns gott om såväl inom- som utomhusattraktioner, så oavsett årstid är det således fullt möjligt att tillsammans med sina barn göra något roligt, utforska något nytt eller upprepa gamla utflyktssuccéer. Många av utflyktsmålen fungerar lika bra för en barngrupp från förskola som för en vanlig barnfamilj. Priserna för att gå på utflykt med barn varierar från helt gratis till många hundra kronor, och ju mer vi betalar desto mer förväntar vi oss att bli roade.

De bästa utflykterna är de då barnen får vara aktiva och ha roligt samtidigt som också de vuxna kan känna att de får ut något mer än att, vilket förstås räcker långt, se sina barn glada. En del lämpar sig bättre vid varmt och vackert väder medan andra utflyktsmål fungerar lika bra när det är vinter.

Förutom att utvärdera själva utflyktsmålet så har vi även vägt in en del omkringliggande faktorer. En viktig sådan anser vi vara utbudet av mat och fika, både vad gäller prisnivån, kvaliteten på det som serveras och hur miljön man äter i ser ut. Vi har även noterat om det finns möjlighet att ta med sig egen matsäck.

Om familjen även har en bebis så kan det vara bra att veta hur möjligheten för att ta med sig barnvagn ser ut, och tillgängligheten gäller förstås i viss del även för familjer med en medlem som är rullstolsburen. Vår uppfattning av utflyktsmål för barnfamiljer i Stockholm är att det mesta är riktigt bra men att det finns några ställen som sticker ut genom att vara lite extra prisvärda eller ha ett snäpp bättre nivå på underhållning.

Vanliga frågor om utflykt med barn i Stockholm

Vilken utflykt är bäst?

Vi har testat utflyktsmål i Stockholm och utser Tekniska museet till bäst i test. Det är ett stort museum med utställningar och aktiviteter som roar alla i familjen, från bebis till pensionär. Det finns gott om utrymme för aktiv lek och Tekniska museet erbjuder många innovativa utställningar som både väcker och besvarar frågor. Tillgängligheten är god och restaurangen serverar välsmakande, men dyr mat. Självklart finns även matsäcksrum.

Vad ska man göra för utflykt i Stockholm på våren?

Det finns ett stort utbud av utflykter för familjen i Stockholm på våren. Är det vackert väder och man vill tillbringa några timmar utomhus med barnen så är Skansen ett säkert kort. Det finns även gott om roliga lekparker i Stockholmsområdet, som erbjuder lite mer än den vanliga gungställningen. Förundras över detaljerna i LasseMaja-parken i Skogås, busa loss i lekparken Lilla Kvarnholmens sagomiljöer eller släpp lös fantasin i Anders Franzéns park i Hammarby Sjöstad.

Vad gör man för utflykt när det regnar?

En regnig dag i Stockholm och barnen har spring i benen? Dags att packa ihop familjen och åka på utflykt. Med mindre barn gör man bäst i att antingen välja ett lekland där barnen kan busa av sig, eller ett museum med lite större ytor – så barnen kan få ur sig energi utan att det stör. Några populära, lekvänliga museum är Nordiska museet, Tekniska Museet och Naturhistoriska riksmuseet.

Vad ska man göra för utflykt i Stockholm på sommaren?

För familjer som vill göra en utflykt i Stockholm på sommaren finns det mycket att besöka även centralt i stan. Skansen har stora ytor utomhus med mycket underhållning för alla i familjen. Ett besök till Gröna Lund är förstås en klassiker, och köerna till bergochdalbanorna är inte sällan kortare vid regn. Eriksdalsbadet har utomhusbassänger som badsugna familjer kan plaska i. För familjer med lite större barn kan en båttur ut i skärgården bli en härlig sommarutflykt.

Vad ska man göra för utflykt i Stockholm på vintern?

Vare sig vintern är snörik och kall eller bara grå och slaskig så är det ofta populärt med utflyktsmål inomhus på vintern i Stockholm. För barnfamiljer så finns gott om underhållning på Postmuseet i Gamla Stan, även om det är de minsta barnen som har roligast där. På Scenkonstmuseet finns möjligt att prova på dans, teater och musik och på Stadsmuseet vid Slussen på Södermalm finns också många barn- och familjevänliga utställningar.

Vad ska man göra för utflykt i Stockholm på hösten?

En trevlig utflykt en vacker höstdag när bladen är vackert röda, gula och bruna är att ta en tur till skogen. För mer central skog finns Djurgården och Gärdet i Stockholm och precis norr om city finns Hagaparken där man kan spana efter båda ekorrar, långa pinnar och kungligheter. Söder om stan finns roliga tipsrundan Tjäderstigen i Tyresta nationalpark. Och kan man tänka sig en lite längre resa finns fotbollsgolf och hinderbana på Siggesta Gård på Värmdö.

Vad gör man för utflykt med bebis i Stockholm?

De flesta museum har utställningar eller lekhörnor anpassad för bebisar och små barn. Många lekland har dessutom gratis inträde både för vuxna och för barn under ett år, vilket innebär fri tillgång till perfekt anpassade lekytor. Även museum som annars mest anpassar sig för vuxna har ibland visningar särskilt för föräldralediga. Vad är det som säger att en bebis inte kan uppskatta konst, på sitt eget sätt?

Vad gör man för utflykt i Stockholm som är gratis?

I Stockholm finns det många lekparker, en del med mer traditionell utformning men också många nybyggda lekparker som är som ett minilekland gömt mitt bland vanliga bostadskvarter. Lekparker är alltid gratis och tröttnar barnen snabbt på en park är det sällan långt till nästa. Det finns också ett flertal museum som har fritt inträde för både barn och vuxna, där Naturhistoriska museet är ett bra exempel på ett gratis museum som är roligt för hela familjen.