Test av semlor i Stockholm

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Januari 2024

Går du och drömmer om semmeldagen? Inför semmeltestet 2024, besökte vi redaktionens favoritbagerier där semlor inhandlades anonymt. Vi har bland annat testat semlor från Komet Stockholm, Socker Sucker och Bullar & Bröd. För att en semla ska utses till bäst i test, ska den ha en bra balans mellan bulle, grädde och mandelmassa. Den måste ha en fluffig och god grädde som inte vispats för mycket. Bullen måste vara saftig och mandelmassan får inte smaka parfymerat.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Test av semlor i Stockholm

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Semlorna inhandlades anonymt och en pandemianpassad minipanel har deltagit i ett blindtest av sammanlagt 22 olika semlor. Testpanelen har betygsatt och kommenterat de olika semlorna, allt för att på ett så bra sätt som möjligt kunna vägleda semmelsugna stockholmare.

Testet är uppbyggt utifrån följande parametrar

Smak: Hur är den totala smakupplevelsen av semlan? Den totala smakupplevelsen står för 45 % av betyget.
Mandelmassa: Hur mycket smak av bittermandel finns, hur är konsistensen och smaken? Mandelmassa står för 25 % av betyget.
Grädde: Är den fluffig, hur smakar den? hur mycket grädde är det på semlan? Grädde står för 10 % av betyget.
Bröd: Hur mycket kardemummasmak har brödet och hur saftigt är det? Bröd står för 10 % av betyget.
Utseende: Är semlan vacker för ögat och hur mycket florsocker har den? Utseendet står för 10 % av totalbetyget.


Fler tester av semlor

Semlor i Malmö

Semlor i Göteborg

0 5 5 1

1. Komet Stockholm (klassisk semla) BÄST I TEST SEMLOR I STOCKHOLM

Testår: 2024 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 58 kr Antal butiker: 1 Adress: Kungsholmsgatan 10, Stockholm

Komet Stockholm är ett ställe man hamnar på av två anledningar: man råkar gå förbi och ser de delikata bakverken genom fönstret och lockas in av den varma stämningen, eller så styr man dit målmedvetet för att man redan upptäckt denna lilla pärla. Låt oss lägga till en tredje anledning: de har helt fantastiska semlor. Semlorna hos Komet sticker ut både utseende- och smakmässigt.

Vackert spritsad och smarrig grädde

Den fluffigt lena grädden är spritsad som en stjärna, vilket ärligt talat gör denna semla väldigt bildskön. Men det är mer än utseendet som gör denna semla till en vinnare. Bullen är supergod med sitt lite mörkare bröd. Mandelmassan är sensationellt god, med både crunch från mandelkross i själva massan samt mandelspån som pryder toppen av den generösa mandelmassan.

Perfekt storlek på årets bästa semla

Storleken på Komets semla är perfekt, inte för stor men samtidigt inte en minisemla. Vad vi verkligen uppskattar är mängden grädde. Senaste åren har det gått inflation i högt spritsad grädde på fastlagsbullarna, vilket tenderar att bli för mycket av det goda. Komet behärskar sig med gräddmängden, vilket gör att man faktiskt kan njuta av hela semlan utan att bli gräddmätt. Ett vinnande koncept som resulterar i en vinnande semla - bästa semlan 2024 hittar du hos Komet på Kungsholmen.

Komet Stockholm (klassisk semla)

Perfekt storlek, smarrig bulle, otroligt god mandelmassa, vacker
Lite svårt att hitta till Komet Café
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

Hemsida: Komet Stockholm (kometstockholm.com)

0 5 5 1

2. Socker Sucker (laminerad semla) BÄSTA LYXSEMLA

Testår: 2024 Typ: Laminerad semla (croissantdeg) Pris vid inköp: 70 SEK Antal butiker: 1 Adress: Drottninggatan 93, Stockholm

Socker Sucker är ett konditori högst upp på Drottninggatan där bakverken i den moderna glasdisken närmast kan liknas vid vackra juveler. Men det är inte bara franskinspirerade godbitar som lockar: de är riktigt vassa på att göra semlor. Deras klassiska semla är fantastisk (du kan läsa mer om den på plats tre i vårt test), men är man ute efter en riktigt dekadent lyxsemla ska man satsa sina slantar på den laminerade semlan.

Frasigare semla går knappast att hitta

En laminerad deg är samma typ av deg som används då man bakar croissanter och kallas även treslag eller fyrslag. Exakt vilken teknik Socker Sucker använt sig av vet vi inte, och det spelar inte så stor roll. Det viktiga är frasigheten och den lyxiga smaken av smör som smälter i munnen då man tar sig en bit. Locket är dekorerat med florsocker och en kanderad salt mandel. Under locket hittar man fler av dessa mandlar - de är inte många, men de är rakt igenom ljuvliga. Sältan bryter av vackert mot den i övrigt söta och mäktiga semlan.

Lyxsemla på en ny nivå

Grädden är spritsad vackert på snedden och mandelmassan är i en klass för sig själv: så god att man inte vill lämna en smula kvar på tallriken. Men det är den frasiga degen som verkligen lyfter denna lyxsemla till oanade höjder. Är man förtjust i wienersemlor så kommer man älska denna, som verkligen levlar upp det frasiga gamet till en helt ny och utsökt nivå. Tres bien, Socker Sucker, vi längtar redan till nästa års semmeltest.

Socker Sucker (laminerad semla)

Otroligt frasig med god smak av smör, fantastisk mandelmassa, de kanderade mandlarna är magnifika
Det svider till i plånboken ̶̶̶ men det får det vara värt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

Hemsida: Socker Sucker (sockersucker.se)

0 5 5 1

3. Socker Sucker (klassisk semla)

Testår: 2024 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 60 SEK Antal butiker: 1 Adress: Drottninggatan 93, Stockholm

Även om man medvetet styr sina steg mot Socker Sucker för en semla, är det lätt att distraheras av övriga vackra bakverk i montern. Men trots att deras klassiska semla ser något enkel ut jämför med de avancerade franska bakverken, gäller det att inte tappa fokus. Semlan är nämligen värd slantarna i plånboken.

Kanderade salta mandlar förhöjer smaken

På grädden har de allra flesta semlor små kanderade mandlar utplacerade. Just på semlan vi fick med oss hem gömde sig dock alla dessa små godbitar direkt under locket. Det är lite synd att de synliga mandlarna saknas, för de gör så mycket för helhetsintrycket och är dessutom alldeles utsökta. Sältan i dessa mandlar får denna semla att explodera smakmässigt.

En semla i perfekt balans

Mandelmassan innehåller bitar av mandel, vilket ger ett gott tuggmotstånd och precis som i den laminerade semlan från Socker Sucker, är mandelmassan jättesmarrig. Bitarna av mandel är lagom stora och höjden på grädden följer samma mall: det är precis lagom mycket grädde. Ingen gillar att springa in i en maffig gräddvägg och tvingas vaska en semla för att orken inte räcker till, men mängden grädde på Socker Suckers semla är precis rätt. God och len är den också.

Socker Sucker (klassisk semla)

Bullen har en god och tydlig smak av kardemumma. Ibland kan kardemumman ta över smaken, men även här är det en perfekt balans av smaker. Detta gör att man snabbt slukar hela semlan från Socker Sucker och faktiskt överväger om man skulle orka en till innan man beger sig därifrån.

De kanderade mandlarna är en wow-upplevelse, mycket god bulle, välbalanserade smaker
På vår semla var det färre mandlar än på övriga i montern ̶̶̶ synd när de är så goda
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

Hemsida: Socker Sucker (sockersucker.se)

0 5 4.5 1

4. Bullar & Bröd (klassisk semla)

Testår: 2024 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 58 SEK Antal butiker: 1 Adress: Valhallavägen 65, Stockholm

Har du vägarna förbi Östermalm eller KTH ska du inte missa stenugnsbageriet Bullar & Bröd. Här finns gott om sittplatser i två våningar och utbudet är både vackert och gott. Och deras semlor? Fantastiska!

Fluffig bulle med god smak av kardemumma

Bullen är rejäl och fluffig som få, med en välbalanserad smak av kardemumma. Detta är en bulle som skulle vara god nog att köpa även utan semmelfyllning, men ska man vara riktigt petig drar den kanske lite åt det torra hållet. Men det gör inte så mycket då resten av innehållet väger upp. Grädden är perfekt vispad och håller formen hela vägen hem i den prydligt packade kartongen. Det är ganska generöst med grädde, men ändå inte överdrivet mycket. Det går alltså bra att äta utan att man blir proppmätt halvvägs genom.

Magnifik mandelmassa som ger mersmak

Mandelmassan är supergod, faktiskt en riktigt tiopoängare. Den innehåller fina bitar som ger ett gott tuggmotstånd och textur till fastlagsbullen. Det är en generös portion mandelmassa och det går att ana sig till att mandlarna nog har rostats innan de gått ned i bullen. Semlan på Bullar & Bröd är faktiskt värd en tur till Valhallavägen även om man normalt sett inte rör sig i denna stadsdel. Mandelmassan i sig är skäl nog att unna sig denna semla under årets semmelsäsong. Tips: köp inte en att dela, den är så god att du kommer vilja äta upp hela själv!

Bullar & Bröd (klassisk semla)

Fantastiskt god mandelmassa, perfekt grädde
Bullen är en smula torr (men det märks knappt tillsammans med fyllningen)
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Hemsida: Bullar & Bröd (bullarochbrod.se)

0 5 4 1

5. S:t Paul Bageri (klassisk semla)

Testår: 2024 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 56 SEK Antal butiker: 4 Adress: Drottninggatan 73 C, Stockholm

S:t Paul Bageri som tidigare bara fanns på Söder, finns nu även centralt på Drottninggatan och det är med varm famn vi välkomnar denna söderpärla till city. S:t Paul är kända för sitt goda bröd och även deras semlor brukar vara riktigt populära och uppskattade.

Fint vispad grädde med smak av mjölk

På semlan vi köper har grädden vätskat sig en aning, faktiskt så pass att det blir en kladdig fläck i kartongen under tiden den bärs från bageriet till testpanelen. Grädden är fint vispad och har en ganska mjölkig smak och att grädden runnit lite påverkar inte smaken i övrigt. Många andra bagerier tillsätter lite vanilj eller socker i grädden, men S:t Pauls grädde känns väldigt ren i smaken. Bullen har en mycket god smak av kardemumma och man behöver inte tveka över om det är en kardemummabulle eller inte, vilket testpanelen verkligen uppskattar eftersom en semla ska smaka av kardemumma.

Mörk och god mandelmassa

Mandelmassan är rejält mörk, som om mandlarna kraftfullt rostats innan. Den är god och knaprig samtidigt som den är krämig. Smaken är ganska djup, vilket vi tror kan bero på den misstänkta rostningen av mandlarna. Semlan från S.t Paul är av klassiskt snitt och är för all del god, samtidigt som den inte lämnar oss med en innerlig längtan att snart besöka S:t Paul för en semla igen. Men nöjd, det blir man.

S:t Paul Bageri (klassisk semla)

God och mörk mandelmassa, fin smak av kardemumma på bullen
Grädden har vätskat sig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Hemsida: S:t Paul Bageri (stpaulbageri.se)

0 5 3.5 1

6. Caffé Nero (semla med marconamandlar)

Testår: 2024 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 10 i Stockholm Adress: Drottninggatan 86, Stockholm

Caffé Nero är inte det första stället man tänker på inköp av en semla, men i år har de lockat med stora skyltar utanför sina kaféer där de annonserat sin semla med marconamandlar. Det visar sig vara en semla som är väldigt högt spritsad.

Hög spritsning med lite för mycket grädde

Trots den höga spritsningen, tar den sig hem i lådan helt oskadd. Tittar man närmare på grädden har den dock spruckit lite i kanterna, vilket kan vara ett tecken på att grädden är lite för hårt vispad eller att den stått i montern ett tag. Grädden visar sig vara fluffig och vanlijig, men är en aning övervispad. Locket är en smula torrt, men det är ganska vanligt hos de flesta semlor.

Krämig mandelmassa av marconamandlar

Mandelmassan, som alltså innehåller marconamandlar, är en slät mandelmassa. Detta, som tidigare var standard, är nästan lite ovanligt nu för tiden. Det känns dock som helt rätt val för en mandelmassa med marconamandlar, då mandlarnas smörighet väldigt väl kommer till sin rätt och lyfts fram. Mandelmassan upplevs inte kladdig alls och det är en väldigt generös portion man får på sin semla. Själva bullen är däremot lite väl blygsam när det kommer till smak av kardemumma och upplevs som något intetsägande.

Caffé Nero (semla med marconamandlar)

Det som sticker ut med Caffé Neros semla, är helt klart mandelmassan, som är väldigt krämig. Men nu när testpanelen vant sig vid bitar av mandlar (eller andra nötter) i semlorna, upplevs Caffé Neros semla vara lite för mjuk. Men att den är god råder det inga delade meningar om.

Väldigt krämig mandelmassa med god smörig mandelsmak, en av de billigare semlorna i testet
Bullen saknar stinget av kardemumma
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Hemsida: Caffé Nero (caffenero.com)

0 5 2.5 1

7. Bröd & Salt (pistagesemla)

Testår: 2024 Typ: Pistagesemla Pris vid inköp: 69 SEK Antal butiker: 23 Adress: Kungsgatan 68, Stockholm

Pistagesemlan från Bröd & Salt har blivit en återkommande gäst hos denna Stockholms kedja och i år var det dags att inkludera den i vårt test av semlor i Stockholm. På Bröd & Salt spritsas semlorna vid beställning, och det visar sig snabbt att man gör klokt i att äta den på plats istället för att bära med sig semlan hem.

För mycket grädde

Oavsett vilken semla man köper på Bröd & Salt så spritsas de rejält högt. Detta ser effektfullt ut, men i ärlighetens namn blir det för mycket av det goda. En semla är maffig och mättande även när de inte består av en tredjedel grädde: balans är nyckeln och pistagesemlan från Bröd & Salt saknar faktiskt balans. När semlan pressas in i kartongen (som dessutom är en kartong för två semlor) får den inte riktigt plats på höjden. Detta innebär att grädden glider av och hamnar
halvvägs utanför bullen. Det här har vi stött på flera gånger under våra år semmeltestande, så tyvärr verkar det inte vara en engångsföreteelse.

Kladdigt och alldeles för sött

Pistagemassan, som alltså ersätter mandelmassan, är tung och nästan lite parfymerad i smaken. Den innehåller chokladknappar, vilket ytterligare förstärker den söta smaken. Det är en generös portion pistagekräm, men precis som med grädden blir det för mycket och pistagekrämen glider av bullen. Detta är en kladdig, stabbig och alldeles för söt semla som ingen i testpanelen vill äta särskilt mycket av.

Bröd & Salt (pistagesemla)

Kul med pistagenötter
För stor, dyr, kladdig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Hemsida: Bröd & Salt (brodsalt.se)

0 5 0.5 1

8. Burger King (semmelburgare)

Testår: 2024 Typ: Semmelburgare Pris vid inköp: 39 SEK Antal butiker: Många Adress: Kungsgatan 63, Stockholm

Burger Kings semmelburger släpptes första gången för några år sedan och då bara på utvalda restauranter. Till 2024 är den tillbaka och finns nu att beställa på alla Burger King. Reklambilden ser lovande ut: en gräddad bulle med pärlsocker, grädde, en skiva brownie för en burgarlook och sedan mandelmassa. En browniesemla i burgarform, helt enkelt. Men sällan har en reklambild varit mer missvisande.

Grädden smälter på direkten

När vi öppnar hamburgerkartongen som semlan har serverats i (rolig detalj) har spraygrädden helt smält bort. Redan efter bara 10 minuter i kartongen är det bara en rinnig sås kvar där grädden spritsas. Locket, som på bilden skulle vara dekorerad med pärlsocker, är helt tomt utan spår av socker. Bullen är i och för sig välgräddad men tyvärr också riktigt riktigt torr. Semlan på det stora hela är faktiskt inget annat än en besvikelse.

Fulaste semlan vi någonsin skådat

Förutom att grädden har smält bort, är brownien inte alls som en brownie ska vara. Istället för seg och härlig, är den snarare som en sockerkaka i texturen. En ganska torr sockerkaka. Chokladsmaken är blygsam. Det är inte ofta testpanelen äter en brownie som inte är god, men Burger Kings semla lyckas verkligen underleverera även när det kommer till brownien.

Burger King (semmelburgare)

Det enda som egentligen var bra med Burger Kings semmelburgare var att den fick oss att skratta högt åt hur bedrövlig den såg ut när locket öppnades. Och ett gott skratt sägs ju förlänga livet.

Levereras i en hamburgerkartong
Hela denna semla är ett enda stort minus
  • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

0.5 av 5

Hemsida: Burger King (burgerking.se)

Så gjorde vi testet

Semlorna inhandlades anonymt och en pandemianpassad minipanel har deltagit i ett blindtest av sammanlagt 22 olika semlor. Testpanelen har betygsatt och kommenterat de olika semlorna, allt för att på ett så bra sätt som möjligt kunna vägleda semmelsugna stockholmare.

Testet är uppbyggt utifrån följande parametrar

Smak: Hur är den totala smakupplevelsen av semlan? Den totala smakupplevelsen står för 45 % av betyget.
Mandelmassa: Hur mycket smak av bittermandel finns, hur är konsistensen och smaken? Mandelmassa står för 25 % av betyget.
Grädde: Är den fluffig, hur smakar den? hur mycket grädde är det på semlan? Grädde står för 10 % av betyget.
Bröd: Hur mycket kardemummasmak har brödet och hur saftigt är det? Bröd står för 10 % av betyget.
Utseende: Är semlan vacker för ögat och hur mycket florsocker har den? Utseendet står för 10 % av totalbetyget.


Fler tester av semlor

Semlor i Malmö

Semlor i Göteborg

Semmeldagen eller fettisdagen infaller redan tisdagen den 13 februari 2024 - och konditorierna har varit fyllda med fastlagsbullar sedan början av året.


I Stockholm finns ett enormt utbud av klassiska konditorier för nostalgikern, i sällskap av nya bagerier med stora följarskaror i sociala medier. I semmeltestet 2024 har vi främst återbesökt bagerier som tidigare gjort bra ifrån sig i vårt stora semmeltest.

Är du nyfiken på hur det ser ut när vi genomför det stora semmeltestet? Titta gärna på filmen här nedan som spelades in i början av 2020 när vi gjorde semmeltestet tillsammans med en testpanel från PriceRunner.

Utgångna produkter

0 5 5 1

Santa Fé Bageri & Konditori (2022)

En semla som har allt man kan önska sig - bästa semlan i Stockholm

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 42 SEK Antal butiker: 1 Adress: Söderarmsvägen 1, Johanneshov Öppettider: Mån-Fre 08-17, Lör-Sön 10-16
SantaFe

I utkanten av Kärrtorp hittar vi Santa Fé Bageri & Konditori, ett klassiskt 50-talskonditori som från utsidan inte ser ut att vara så mycket för världen. I den ganska anspråkslöst inredda lokalen samlas lokalborna för att dricka kaffe och njuta av hembakat bröd och bakverk. Och även om målgruppen främst varit lokalbor, kan vi nu rekommendera alla att ta den där extra omvägen för att prova på Santa Fés klassiska semla.

En stor men proportionerlig semla

Semlan från Santa Fé är något större än andra semlor i testet, men proportionerna mellan brödet och mängden grädde ser ut att vara helt perfekt. Brödet har en fin gräddad färg och semlan är riktigt fint spritsad med grädde, som också ser ut att ha perfekt konsistens. Då det här var en av de sista semlorna som panelen testade hade semlan legat i några timmar, vilket förklarar det något tilltufsade och “svettiga” utseendet som semlan inte hade vid inköpet.

“Jag kommer inte på något negativt”

Semmelbullen är gräddad till perfektion och är färsk och saftig – precis som man önskar att alla semlor var. Smaken av kardemumma är tydlig utan att bli för mycket. Mandelmassan har en len konsistens och innehåller mindre bitar av mandel. Sötman är helt exemplariskt avvägd och mängden mandelmassa är perfekt i förhållande till mängden bröd och grädde. Grädden smakar lite sötad, men bara som en fin hint utan att ta över all smak från grädden. Den är helt perfekt vispad, så grädden känns luftig och lätt.

Efter att ha smakat 20 semlor kan man tänka sig att panelen borde ha tröttnat, men som nummer 21 i smakordningen blåste Konditori Santa Fé panelen helt av stolen. En solklar vinnare i semmeltestet 2022!

Färskt och saftigt bröd, perfekt söt mandelmassa, otroligt god grädde
Inga ordinarie laktosfria semlor (kommer finnas på semmeldagen)

Santa Fé Bageri & Konditori hemsida: http://www.konditorisantafe.se/index.html

0 5 4.5 1

Tössebageriet (2022)

En fantastisk semla som faller på målsnöret

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 51 SEK Antal butiker: 1 Adress: Karlavägen 77, Stockholm Öppettider: Mån-Fre 07-18, Lör 9-17, Sön 9-16
Tossebageriet

I den hemtrevliga lokalen på Karlavägen har Tössebageriet serverat sina gäster goda bakverk sedan 1920-talet. De beskriver sig själva som ett “klassiskt bageri med moderna influenser”, och ett exempel på deras nytänkande är deras semmelwrap från 2015, som hela Stockholm föll för. I år har vi dock valt att testa deras klassiska semla.

Syns att den är bakad med kärlek

Semlan från Tössebageriet är ganska nätt och har ett charmigt utseende. Den ser ut att vara hembakad av ett proffs, vilket är precis den genuina känslan som man vill ha av en semla. Den ska inte se ut att vara fabriksgjord, utan man vill få känslan av att semlan är gjord med mycket kärlek. Det enda vi reagerar på är att det ser ut att vara lite för mycket grädde i förhållande till brödet.

Mandelmassan blir en favorit

Bullen som Tössebageriet har bakat är perfekt. Perfekt gräddat, perfekt saftigt och perfekt smaksatt med kardemumma. Mandelmassan är ganska slät med små bitar av mandel, och har en idealisk sötma som balanseras bra med mandel. Gräddens konsistens är fluffig och luftig, och har en god smak av färsk grädde. Tillsammans skapar de tre komponenterna en väldigt god semla, som är närainpå perfekt. Tyvärr dras betyget ned lite på grund av att det är lite för mycket grädde i förhållande till mandelmassa och bröd.

Otroligt god mandelmassa, perfekt bröd, god grädde
Lite för mycket grädde

Tössebageriets hemsida: https://www.tosse.se/

0 5 4 1

Mr Cake (2022)

Det är ju precis så här mandelmassan ska smaka

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 48 SEK Antal butiker: 2 Adress: Rådmansgatan 12, Stockholm & Lilla badhusgatan 2b, Göteborg Öppettider: Mån-Fre 8-18.30, Lör 9-18.30, Sön 9-18
Mr Cake

Mr Cake grundades år 2017 och har blivit riktiga motståndare till de klassiskt mer genuina konditorierna i Stockholm och Göteborg. De har bland annat lyckats skapa sig ett namn genom sina kreativa och unika bakverk, där nacho-semlan från 2018 förmodligen aldrig kommer glömmas bort. Även om Mr Cake erbjuder andra påhittiga varianter av semlor har vi i år valt att testa den klassiska semlan.

“Den ser inte så Mr Cakeig ut”

Som rubriken ovan lyder blev panelen lite förvånad av hur semlan från Mr Cake ser ut. Bullen är väldigt stor, det ser ut att vara alldeles för mycket grädde och vi blir lite besvikna över att mandelmassan inte syns. Vi hade nog allihopa förväntat oss att få se en lite snitsigare semla. Dessutom får man semlan i en påse istället för en låda, vilket gör det omöjligt att hålla semlan snygg hela vägen hem.

En av de bättre mandelmassorna

Brödet har en väldigt god och välgräddad smak, och smaken av kardemumma är lagom. Bullen känns färsk och fluffig, och smaken gifter sig väldigt bra med den riktigt goda mandelmassan. Den innehåller en lagom mängd mandelbitar, är inte sliskig utan alldeles lagom söt, och mängden mandelmassa är också perfekt i förhållande till brödet och grädden. Grädden hade kunnat vara lite mindre vispad för att få en luftigare konsistens, men smaken är väldigt god trots att grädden inte är smaksatt.

God mandelmassa, god smak på brödet, god grädde
Kunde varit snyggare, övervispad grädde

Mr Cakes hemsida: https://www.mrcake.se/

0 5 4 1

Bergstrands Bageri (2022)

En toppsemla för alla innerstadsbor

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 50 SEK Antal butiker: 1 Adress: Frejgatan 46a, Stockholm Öppettider: Mån-Fre 7-18, Lör 8-17, Sön 8-16
Bergstrands Bageri

För Vasastansbor är Bergstrands bageri en riktig favorit, och den mysiga lokalen med allt gott man kan tänka sig gör det definitivt även värt att åka från andra delar av stan. Semlorna har varit populära tidigare år, därför är panelen förväntansfulla på hur semlan ska smaka i år.

Charmigt hemmagjord

Bergstrands bageri ger oss en till storleken ganska generös semla. Det ser ut att vara lite för mycket grädde, och tillsammans med det lite för stora locket får semlan ett något klumpigt intryck. Men bullen är fint gyllenbrun, locket är generöst pudrat med florsocker, grädden ser inbjudande ut och mandelmassan med små bitar av mandlar är synlig. Det här ser ut som en riktigt hemmagjord semla, positivt menat.

Mandelmassan smakar fantastiskt

Semlans bröd har väldigt mycket smak av kardemumma, en i panelen tyckte att det var lite för mycket medan övriga för överens om att det var en riktig höjdare. Bullen är ganska tjock och har tyvärr blivit något kompakt, men tack vare att det är mycket grädde och mandelmassa fungerar det ändå rätt så bra. Grädden är god men kunde har vispats lite mindre för att få en härligare konsistens. Mandelmassan är en av de godaste vi har smakat, den är lagom söt och har lagom stora bitar mandlar som skapar lite crunch.

Fantastisk mandelmassa, gott bröd, god grädde
Lite för kompakt bröd, något övervispad grädde

Bergstrands Bageri hemsida: bergstrandsbageri.se

0 5 3.5 1

Valhallabageriet (2022)

En klart godkänd citysemla

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 3 Adress: Valhallavägen 174, Odengatan 19, Östermalmsgatan 92 Öppettider Valhallavägen: Mån-Fre 7-18, Lör 8-15, Sön 9-15 Öppettider Odengatan och Östermalmsgatan: Mån-Fre 7-18, Lör 8-15, Sön Stängt
Valhallabageriet

Sedan starten 2004 har Vallhallabageriet kommit att bli en favorit hos innerstadsbor, och framför allt för Östermalmsborna. Bageriet har blivit välkända för sin semlor, och har tidigare år varit vinnare i ett flertal tester. Förra året blev vi något besvikna på deras semla, så i år håller vi tummarna för att de har steppat upp igen.

Ser ut som man förväntar sig

Valhallabageriets semla ser ut precis som att ens bakfantast till mormor hade gjort den. Sådär charmig fin med ett handgjort utseende, lite så som man förväntar sig att den ska se ut. Grädden är fint spritsad och ser ut att vara i perfekt konsistens. Mandelmassan hänger ut lite över brödet och ser väldigt inbjudande ut. Brödet är generöst pudrat med florsocker, både nedre delen av bullen och locket, som förstärker den charmiga känslan med sin något märkliga form.

Tyvärr något bitter mandelmassa

Mandelmassan innehåller rostade mandlar, vilket känns som en väldigt bra idé. Tyvärr verkar vissa mandlar ha blivit lite för brända, då eftersmaken på mandelmassan blir lite åt det bittra hållet. Det är inget extremt, men det förstör lite för den annars väldigt goda och söta mandelmassan.

Grädden är krämig och har perfekt konsistens. Den är inte smaksatt på något sätt, men har ändå en väldigt god smak av färsk grädde. Brödet är perfekt gräddat och innehåller mycket kardemummasmak. “Förutom att brödet smakade gott tänkte man knappt på det, och så känns det som att det ska vara”.

Perfekt vispad grädde, riktigt gott bröd
Mandelmassan smakar lite bittert

Valhallabageriet Facebook: https://www.facebook.com/valhallabageriet/

0 5 3.5 1

Lillebrors Bageri (2022)

Ett av innerstans mest populära bagerier som i år gör oss lite besvikna

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 1 Adress: Rörstrandsgatan 10, Stockholm Öppettider: Mån-Tis: Stängt (men under semmelsäsongen håller de öppet under tisdagar), Ons-Fre: 8-19, Lör-Sön: 9-17
Lillebrors Semla

Lillebrors Bageri ligger mitt i smeten, på Rörstrandsgatan i välkända Birkastan. Och välkänd är även semlan som finns att köpa här – så förbered dig på kö. Hela Instagram har under de senaste årens semmeltider kryllat av bilder på Lillebrors semla, och den har kommit att bli en favorit hos innerstadsbor.

En Instagramvänlig semla

Semlan från Lillebrors är en av de finaste semlorna i det här testet, och det är inte omöjligt att de har försökt göra den så fotovänlig som möjligt. I så fall har de lyckats. Den är nätt, känns väldigt proportionelig och brödet har en fin och gyllenbrun färg. Mandelmassan är synlig och man kan skymta de grovhackade mandlarna. Man blir inte annat än sugen på att hugga in!

Det märks att Lillebror kan sitt bröd, bullen är nämligen väldigt god. Kardemummasmaken är perfekt avvägd, brödet är fluffigt och nästan lite saftigt. Grädden är osötad och perfekt vispad – len, krämig, fluffig och allt man kan önska.

"Åh nej inte bittermandel"

Det faller tyvärr lite på mandelmassan i år. Panelen hade sen tidigare år höga förväntningar på den, men är eniga om att den i år är lite av en besvikelse. Mandelmassan består av lagom stora bitar mandel, men den smakar lite sliskigt och nästan artificiellt. Vi misstänker att Lillebrors i år har fått för sig att ha i bittermandel i den, och enas i panelen om att det var ett riskabelt val. Smaken av bittermandel är helt klart inte för alla.

Perfekt grädde, gott bröd, fin att titta på
Mandelmassan smakar artificiellt

Lillebrors hemsida: www.lillebrors.se

0 5 3.5 1

Konditorn & Bagarn (2022)

En fin semla med något för söt mandelmassa

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 SEK Antal butiker: 1 Adress: Pepparvägen 11, Farsta Öppettider: Tis-fre: 7-18, lör-sön: 8-17
Konditorn Bagaren semla

Konditorn & Bagarn har kommit att bli ett självklart val för många semmeltest, och kön som ringlar sig utanför det lilla bageriet i Hökarängen pekar på att semlan har blivit en favorit i söderorten. Därför är det omöjligt att inte få upp förväntningarna inför den här semlan.

Ser ut som ett konstverk

Semlan från Konditorn & Bagarn har till utseendet det mesta man kan önska sig. Bullen är välgräddad, perfekt gyllenbrun utan att se övergräddad ut. Grädden är snyggt spritsad och ger ett lyxigt intryck. Panelen uppskattar att mandelmassan syns, eftersom “då vet vi vad man får”. Och i det här fallet ser mandelmassan väldigt inbjudande ut, med stora mandelbitar som ligger ovanpå mandelmassan. Locket är i det större laget, men det är inget som stör proportionerna särskilt mycket.

Gott och/men sött

Brödet har Konditorn & Bagarn definitivt lyckats bra med. Bullen är jättegod, luftig och inte det minsta torr. Kardemummasmaken kommer fram på ett fint och lagom sätt utan att ta över all smak. Ytan på brödet är lite sött, gissningsvis kan det ha blivit penslat med socker i samband med gräddningen. Dock balanseras det fint med kardemumman och känns därför inte för sött. Grädden är naturell och fluffigt härligt vispad, vilket verkar vara lättare än sagt att få till. Plus i kanten för det!

Mandelmassan är lite åt det sötare hållet och blir på grund av sötman lite av en vattendelare i panelen. Den är helt slät, istället är semlan toppad med hackade mandlar. Vad som enar panelen är dock att det hade varit godare om bitarna istället hade blandats i mandelmassan. Men ja, den som är känslig mot för söt mandelmassa kan möjligtvis bli besviken på den här semlan.

Ser väldigt god ut, luftigt bröd, bra vispad grädde
Lite för söt mandelmassa

Konditorn & Bagarn på Facebook: www.facebook.com/konditornochbagarn.se

0 5 3.5 1

Vallentuna Stenugnsbageri (2022)

Förra årets norrortsvinnare lever inte riktigt upp till samma nivå i år

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 2 Adress: Allévägen 6, Vallentuna Centrum & Tellusvägen 21, Vallentuna Sports Club Öppettider Vallentuna Centrum: Mån-Fre 7-20, Lör-Sön 8-20 Öppettider Sports Club: Mån-Fre 8-20, Lör 9-17, Sön 10-16
Vallentuna Stenugnsbageri

I Vallentuna, norr om Stockholm hittar vi Vallentuna Stenugnsbageri. Ett välkänt bageri som människor från hela norrort gärna besöker. Här kan man njuta av pizzor gjorda på surdeg, dricka gott kaffe och äta bakverk, bland annat deras populära hemmagjorda semlor som du kan få köa ett tag för att få ta del av. Efter att ha vunnit titeln “bästa norrortssemlan” 2021 var panelen väldigt förväntningsfulla för att få smaka årets semla.

För mycket mandelmassa

Den här semlan är inte en av de finare i testet. Bullen är ganska blek, nästan så att den inte ser färdiggräddad ut, grädden ser väldigt kompakt ut och mängden mandelmassa ser ut att räcka för två semlor. Utseendet på semlan gör inte direkt att vi i panelen får några höga förväntningar på hur den ska smaka.

Grädden är fluffig och fin 

Brödet har de lyckats väldigt bra med, kardemummasmaken är perfekt avvägd och brödet känns lätt, mjukt och härligt luftigt. Trots att grädden såg ut att vara väldigt kompakt är det inget som stör när man smakar semlan. Grädden kändes snarare lätt och fluffig. Mandelmassan har små bitar av mandel i sig, och är väldigt söt. Sötman blir något av en vattendelare i panelen, där vissa tycker att den blir lite väl söt.

God kardemummasmak på brödet, bra grädde
Lite för mycket och för söt mandelmassa

Vallentuna Stenugnsbageris hemsida: www.vallentunastenugnsbageri.se

0 5 3.5 1

Ritorno (2022)

En klart godkänd och lite speciell citysemla

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 48 SEK Antal butiker: 3 Adress: Odengatan 80-82, Dalagatan 41 & Torsgatan 20 Öppettider Odengatan: Mån-Fre 7-20, Lör 8-18, Sön 10-18 Öppettider Dalagatan: Mån-Tor 7-18, Fre 7-17, Lör 8-17, Sön 9-16 Öppettider Torsgatan: Mån-Fre 7-16, Lör-Sön Stängt
Ritorno2

Ritorno är ett klassiskt konditori där cirka 87241 kaffekoppar har druckits ända sedan år 1959. När man går in genom dörren på Odengatan i Vasastan slängs man tillbaka till 60-talet, vilket är precis känslan Ritorno önskar förmedla. Här serveras allt från frukost, lunch, middag och såklart massvis med godsaker. Och i kyldisken hittar vi mängder av semlor, redo att testas.

En välgräddad skapelse

Ritornos semla ser ut att vara gjord med mycket kärlek. Brödet ser välgräddat ut, mängden florsocker är perfekt, de stora bitarna av mandlar hänger ut under grädden och grädden ser ut att vara riktigt fluffigt vispad. Det enda panelen reagerar på är att mängden grädde ser ut att kunna bli lite för mycket.

Saftigt bröd och perfekt grädde

Semmelbullen är perfekt gräddad, även locket som var i det mörkare laget var saftigt och gott. Om man hade fått önska något hade det varit lite mer kardemummasmak i bullen, då den är något smaklös. Grädden är precis som den ser ut väldigt god och har perfekt fluffig konsistens. Och även om det är mycket grädde så vägs det faktiskt upp av den generösa mängden mandelmassa.

Ingen klassisk mandelmassa

För den som föredrar en slät mandelmassa är Ritornos semla ett mindre bra val. Mandelmassan själv innehåller små bitar mandel, men den är också toppad med en rejäl mängd rostade mandlar, som smakar lite åt det saltare hållet. Det ger semlan en väldigt nötig smak. Även om det är gott med crunch, önskar vi att det hade varit lite mindre av de stora bitarna. De tar lite över från den annars goda mandelmassan, som på grund av de stora bitarna av mandel hade behövt vara lite sötare för att bryta av lite.

Perfekt grädde, kul med rostade mandlar, bra gräddat bröd
Lite för mycket crunch, för snålt sötad mandelmassa
0 5 3 1

BAK (2022)

En god semla, inte mer än så

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 45 kr Antal butiker: 1 Adress: Söndagsvägen 3, Farsta Öppettider: Mån-fre: 7-18, Lör-sön: 8-16
BAK semla

I en fin byggnad mellan Sköndal och Hökarängen hittar man bageriet BAK. Här, i en stor och ljus lokal med stora fönster till bageriet, kan gästerna titta på när degen kavlas på andra sidan glaset. BAK har kommit att bli ett välkänt och mycket populärt bageri, och 2021 tog deras semla hem titeln “bästa söderortssemlan” i det här testet. Så förväntningarna inför 2022 var definitivt höga.

Är de små, får man ta två?

Jämfört med många andra bagerier är semlorna hos BAK något mindre, men det behöver nödvändigtvis inte vara negativt eftersom man slipper blir så där extremt mätt som man kan bli efter en del semlor. Semlan ser till utseendet väldigt inbjudande ut, brödet är fint i färgen och ser lagom gräddat ut. Möjligtvis att det känns som att det är lite för mycket grädde i förhållande till semlans storlek.

En god semla, men inte mer

Semlan från BAK är en god semla. Den har ett bröd som smakar kardemumma, precis som man förväntar sig att det ska göra. Brödet är dock lite övergräddat och blir därför åt det torrare hållet. Grädden är god, den är perfekt vispad och har en ren och mjölkig smak.

Mandelmassan är grov, vilket verkar vara en trend bland många semlor just nu. Den är dock inte särskilt söt, och tillsammans med den osötade grädden och det osötade brödet, blir semlan nästan lite för neutral i smaken. Nästan så att man får känslan av att man äter ett matbröd, och inte ett fikabröd. Vi kan konstatera att semlan från BAK verkar ha haft sin största prime time 2021.

God grädde, ser inbjudande ut
Lite torrt bröd, lite för osötad mandelmassa

BAK på Facebook: www.facebook.com/bagerietbak

0 5 2.5 1

Engelbrekts konditori (2022)

Högdalen-semlan imponerar med sin mandelmassa

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 35 SEK Antal butiker: 1 Adress: Önskehemsgatan 43, Bandhagen Öppettider: Mån-Fre 06.45-19.00, Lör-Sön 19-18
Engelbrekts Konditori

Söder om Stockholm i Högdalens Centrum, hittar vi Engelbrekts konditori. Här, i anspråkslös cafélokal kan lokalborna gå för att dricka kaffe eller äta någon av alla bakverk som erbjuds.

Färdigpackad semla uppskattas inte

Semlan från Engelbrekt är den enda i årets test som är färdigpackad i en kartong när vi köper den. Det första intrycket av den blir därför ingen höjdare, eftersom man knappt vet vad man får och att det känns som att semlan är köpt på mataffären. När vi packar upp semlan är den lite hoptryckt, men det är svårt att veta om det är transporten från Engelbrekts som har orsakat det eller inte.

Förutom att semlan är hoptryckt ser semlan helt okej ut. Locket är för stort och skapar ett klumpigt och hamburgarliknande intryck. Grädden är någorlunda spritsad men ser tyvärr nästan hård ut. Brödet är lite ljusare än många andra semlor, men ser annars inte ut att vara undergräddat.

God mandelmassa och mindre god grädde

Det första vi reagerar på när vi smakar semlan är att brödet är lite torrt. Det känns som att brödet kan ha legat någon dag för länge. Smaken på brödet är dock gott och det känns nästan lite sött. Tillsammans med smaken av kardemumma gifter det sig väldigt fint.

Mandelmassan är nästan helt slät, med småsmå mandelbitar i som knapps märks av. Den är lagom söt utan att kännas sliskig, och har en fin krämig konsistens. Grädden är tyvärr för hårt vispad och smakar därför lite smör. Det blir inte heller den där luftiga konsistensen man önskar av en grädde, istället blir den tjock och lite mosig.

God mandelmassa, brödet är bra kryddat
Hård grädde, torrt bröd, färdigpackad semla
0 5 2.5 1

Bullar & bröd (2022)

En semla med alldeles för lite massa

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 2 Adress: Valhallavägen 65, Stockholm & Lindhagensgatan 147, Stockholm Öppettider Valhallavägen: Mån-Fre 07.30-18.00, Lör 8-17, Sön 9-17 Öppettider Lindhagensgatan: Mån-Tis 8-16, Ons-Fre 8-18, Lör 8-16, Sön 9-16
Bullar Brod

Centralt i Stockholm bara ett stenkast från Tekniska Högskolan, samt nere vid Hornsbergs strand på Kungsholmen, ligger Bullar & Bröd. Ett genuint stenugnsbageri som säljer allt man kan önska sig. Semlan för det här testet inköptes vid Hornsbergs strand, i en ganska liten och kal lokal vid vattnet.

En klassisk konditorisemla

Bullar & Bröds semla ser ut som man tänker att de flesta semlor ser ut. Bullen ser välgräddad ut, grädden är hyfsat snitsigt spritsad, locket täcks av fint florsocker och ration mellan de olika delarna ser ut att vara rätt. Det är lite synd att mandelmassan inte syns alls eftersom man gärna vill veta vad är man ska få smaka på.

Alldeles för lite mandelmaassa

Bullen smakar gott av kardemumma och är välgräddad utan att vara torr, brödet känns luftigt och mjukt. Grädden är tyvärr lite för vispad och smakar därför lite smör. Mandelmassan känns väldigt nötig och består av väldigt stora bitar mandlar. Det är nästan svårt att urskilja mandelmassan, istället smakar det mest hela mandlar. Man saknar helt enkelt en viktig komponent, och får inte den där härliga sötman som mandelmassan vanligtvis ger.

Välgräddat och väldigt gott bröd
För stora mandelbitar, för lite mandelmassa

Bullar & Bröds hemsida: www.bullarochbrod.se/

0 5 2 1

Viggbyholms Stationskafé (2022)

När man inte trodde att det kunde bli för mycket kardemumma

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 69 SEK Antal butiker: 1 Adress: Södervägen 5, Täby Öppettider: Mån-Fre 08.30-18, Lör-Sön 9-17
Viggbyholms stationskafe

Viggbyholms Stationskafé är ett populärt café bland många norrortsbor, och framför allt bland de boende i Täby. Beläget i en mysig lokal bredvid tågstationen i Viggbyholm är det ett café som är lättillgängligt för många. Här serveras allt från bröd och bakverk till pajer och enklare luncher.

Grädden ser ut som örtsmör

Semlan från Viggbyholms Stationskafé är dessvärre ingen fröjd för ögat. Bullen är i det blekaste laget och ser inte helt färdiggräddad ut, och även om vi inte är emot små lock så får semlan ett oproportionerligt utseende med så mycket grädde och ett pyttelitet lock. Grädden ser ut att vara extremt hårt vispad, och tillsammans med kardemummabitarna förs våra tankar till ett örtsmör som man lägger på köttbiten.

Kardemumma, kardemumma och mer kardemumma

Semlans bröd är inte undergräddat som vi trodde utan är faktiskt väldigt fluffigt och gott. Vad vi reagerar på är att man har valt att ha i kardemumma i alla tre komponenter – bröd, grädde och i mandelmassan. Även om det såklart är gott med smaksatt grädde, och att det inte alls är en dum idé att ha i kardemumma i den goda mandelmassan, så är vi överens om att det blir lite för mycket. Det blir ingenting som bryter av utan allt smakar istället likadant. Alltså kardemumma.

Den här semlan är också den klart dyraste i testet med sina 69 kronor för EN semla. Och det är den faktiskt inte värd. 

God smak på mandelmassan, saftigt bröd
Smakar bara kardemumma, övervispad grädde, dyr

Viggbyholms Stationskafés hemsida: http://www.viggbyholmsstationskafe.se/

0 5 2 1

Bröd & Salt (2022)

Mandel är gott, men vi saknar massan i den här semlan

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 16 Adress: Karlbergsvägen 8, Stockholm Öppettider: Mån-Fre 06.30-20, Lör 07.30-20, Sön 8-19
Brod Salt

Bröd & Salt beskriver sig som ett hantverksbageri och erbjuder bland annat sina kunder pizza, bullar och matbröd från deras stenugnar. Med 16 bagerier runt om i Stockholm är deras semla ett självklart val att testa.

De kan definitivt baka bröd

Semlan från Bröd & Salt ser fin och proportionerlig ut, det är en av de mindre semlorna i det här testet. Dock är den inte för liten utan det kan snarare vara positivt att slippa den där värsta semmelkoman som vissa semlor kan ge. Brödet smakar lika gott som det ser ut att göra. Smaken av kardemumma är perfekt och brödet är fluffigt och fint gräddat.

Snålt med massa och smaklös grädde

Mandelmassan har en väldigt rostad och nötig smak, till och med så att panelens nötallergiker blev lite fundersam vad det var i. Det är väldigt stora bitar mandel i massan, men tyvärr alldeles för lite massa. Det gör att semlan inte blir tillräckligt söt, och man saknar massan som bryter av från grädden och brödet. Särskilt eftersom grädden i det här fallet inte smakar något alls.

Fluffigt och bra gräddat bröd
Smaklös grädde, för lite massa

Bröd & Salt hemsida: https://www.brodsalt.se/

0 5 2 1

Balders Bröd (2022)

Mandelmassan räddar upp lite, men inte tillräckligt

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 5 Adress: Solna Torg 25, Solna Öppettider: Mån-Fre 8-19, Lör 9-17, Sön 9.30-17
Balders brod

Familjeföretaget Balders Bröd grundades för nästan hundra år sedan, och man kan bara anta att de har hunnit grädda ett enormt antal semlor sen dess. Bageriet, som idag drivs av tredje generationen, hittar vi norr om stan – i Solna, Sollentuna och Täby.

Det är inte ofta man får för lite grädde

Semlan från Balders Bröd är en fin semla. Brödet är fint gyllenbrunt, florsockret är jämnt pudrat och grädden är snyggt spritsad. Panelen reagerar dock på att bullen känns lite för tjock, och det gör också att mängden grädde ser ut att vara lite för lite. Ofta brukar det snarare vara tvärtom, att man gärna vill ta bort lite grädde. Men när det gäller den här semlan önskar panelen att de skulle varit lite mer generösa med grädden.

“En lätt touch av torrhet”

Precis som rubriken hintar om så är brödet tyvärr lite torrt. Det är inget extremt alls, men man får inte den där luftiga och fluffiga känslan som man helst vill ha. Med en så tjock bulle känns det dock inte som någon överraskning. Mandelmassan är len och slät, så för den som inte vill ha stora mandelbitar i mandelmassan kan den här semlan passa. Massan är lite åt det sötare hållet, men eftersom det är så mycket bröd så neutraliseras den överdrivna sötman något. Grädden får “helt okej” i betyg. Den upplevs dock vara lite smörig, vilket tyder på att den är lite för hårt vispad.

Snygg semla, ganska god mandelmassa
Lite torrt bröd, för hårt vispad grädde, för lite grädde

Baldes Bröd hemsida: https://www.baldersbrod.se/

0 5 2 1

Bergis Bageri (2022)

Bergis lyckas inte helt med sin semla i år

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 35 SEK Antal butiker: 1 Adress: Björnstigen 34, Solna Öppettider: Mån-Fre 7-18, Lör 9-17, Sön 10-15
Bergis

Norr om Stockholm i Bergshamra hittar vi Bergis. Bäst beskrivs bageriet som ett litet gemytligt stammisställe dit Bergshamraborna går för att köpa goda lördagsfrallor eller unna sig en god lunch.

“Ser ut som att jag har gjort den själv”

Även om man kan uppskatta bakverk som ser hemmagjorda ut, så bör det inte vara för mycket begärt att gå på ett bageri och bli serverad en semla som iallafall ser ut som att någon försökt göra den lite fin. Eller hur? Locket är lika stort som bullen och ojämnt skuret och grädden ser ut att vara hastigt påslängd. Brödet är väldigt mörkt och skulle kunna vara lite övergräddat.

God och välvispad grädde

Något vi definitivt har lärt oss är att det är mer ovanligt än vanligt att bagerierna lyckas få till grädden. Det har faktiskt Bergis lyckats riktigt bra med! Den är perfekt vispad, har fin och luftig konsistens, och smakar väldigt gott. Aningarna om att bullen är övergräddad blir bekräftade då brödet tyvärr är torrt. Smaken på brödet är det dock inget fel på utan kardemummasmaken är väl avvägd. Mandelmassan som innehåller små bitar av mandel, blir nästan lite klistrig i munnen och smakar dessvärre lite för sött.

God grädde, bra smak på brödet
Klistrig mandelmassa, ful semla, torrt bröd

Bergis Bageri Facebook: https://www.facebook.com/BergisBar/

0 5 2 1

Thelins Konditori (2022)

Mandelmassan är det enda positiva med den här semlan

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 44 SEK Antal butiker: 17 Adress: Centralvägen 21, Solna Öppettider: Mån-Fre 7-19, Lör-Sön 9-17
Thelins

Bland stockholmare är det nog relativt få som inte känner till Thelins, konditoriet som har funnits med ända sedan tidigt 1900-tal. Det allra första Thelins öppnade på Kungsholmen, men idag har de 17 butiker runt om i Stockholm och i Uppsala. Semlan till det här testet är inköpt på Thelins vid Solna Centrum. Lokalen är liten och mysig, som ett klassiskt konditori med mängder av inbjudande bakverk som står uppradade.

Tyvärr är brödet nästan snustorrt

Thelins semla är nätt och lite mindre än många andra semlor i testet. Brödet har en fin gyllenbrun färg, och semlan har generöst med florsocker både på locket och underbullen. Grädden är ganska fint spritsad, vilket bilden bredvid inte riktigt visar då semlan tyvärr hamnade på sidan i sin påse. Bullen har en tydligt smak av kardemumma men är tyvärr väldigt torr.

Något söt mandelmassa

Mandelmassan innehåller små bitar mandel och har en väldigt krämig och fin konsistens. Om man är känslig mot lite sötare mandelmassor finns det risk att man inte tycker om den, men den fick klart godkänt av flera i panelen. Grädden känns dessvärre väldigt tråkig i konsistensen, och trots att den smakar smörigt så känns den nästan lite för dåligt vispad.

Bra konsistens och smak på mandelmassan
Grädden är undervispad, brödet är torrt
0 5 1.5 1

Näsbydals Stenugnsbageri (2022)

En blek, torr och inte alls söt semla

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 42 SEK Antal butiker: 1 Adress: Näsbydalsvägen 15, Täby Öppettider: Mån-Fre 7-18, Lör-Sön 7-14
Nasbydals Stenugnsbageri

I Näsbydal som ligger centralt i Täby hittar vi Näsbydals Stenugnsbageri. En klassisk liten och mysig konditorilokal dit framför allt Täbybor åker för att köpa nybakat bröd och goda bakverk.

En konformad blek bulle

Det första vi slås av är att semlan från Näsbydal är väldigt blek, vilket såklart drar misstankarna till att brödet inte är färdiggräddat. Brödet är väldigt tjockt, och tillsammans med den högt spritsade grädden är det här en av de högsta semlorna i testet. Nu är det inte särskilt lätt att äta någon semla, men den här semlan får man kämpa rejält med om man vill slippa ta till besticken.

“Oj vad torrt!”

Brödet är tyvärr väldigt torrt och locket är nästan som ströbröd i munnen. Det gör att man misstänker att brödet har blivit bakat för flera dagar sen. Det smakar inte heller särskilt mycket, och panelen upplever att kryddningen är lite ojämn.

Grädden > mandelmassan

Grädden smakar gott och har en fin och fluffig konsistens, så den har de verkligen lyckats med. Mandelmassan smakar tyvärr nästan ingenting, framför allt saknar vi sötman. Istället känner man bara smaken av de små bitarna av mandel som finns i mandelmassan.

God grädde
Torrt bröd, smaklös mandelmassa

Näsbydals Stenugnsbageri hemsida: http://nasbydalsstenugnsbageri.se/

0 5 1.5 1

Magnus Johansson Bageri & Konditori (2022)

En salt semla som knastrar av socker

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 49 SEK Antal butiker: 1 Adress: Lugnets Allé 7, Hammarby Sjöstad Öppettider: Mån-Fre 7-18, Lör-Sön 8-16
Magnus Johanssons Bageri Konditori

År 2011 slog Magnus Johansson Bageri & Konditori upp dörrarna till sin lokal i Hammarby Sjöstad. Sen dess har de blivit ett populärt alternativ för Sjöstadsborna, som kan bli serverade frukost, fika och lunch. Förutom sitt bageri & konditori öppnade de under 2021 Magnus Johansson Glass & Konfektyr, där man köpa allt från hemgjord gelato, till praliner och hemmagjorda geléhallon. Och efter att ha hört om deras semlor, var vi tvungna att åka dit och testa.

Smakar mer matbröd än fikabröd

Semlan från Magnus Johansson är verkligen en fin semla. Proportionerna är rätt, brödet ser fint gräddat ut och grädden är riktigt snyggt spritsad. Den ser alltså ut som man vill att en semla ska göra. När vi smakar på brödet blir vi dock lite förvirrade. Förutom den tydliga kardemummasmaken (som är god), känner panelen även smak av salt. Och även om salt kan vara gott i bakverk, så är vi överens om att vi föredrar när brödet iallafall smakar fikabröd, inte som ett matbröd. Bortsett från den udda smaken är brödet väldigt bra gräddat, luftigt och saftigt.

Socker är gott, men det finns gränser

Mandelmassan innehåller rostade mandlar som tyvärr smakar lite bränt. Den är dessutom extremt söt, och när man tuggar så knastrar sockret lite. Kombinationen de lite brända mandlarna och massor av socker gör att massan får en smak av bränd fudge. Det är tydligt att massan inte har gått ihop ordentligt, och att den innehåller för mycket socker. Grädden är luftig och bra vispad.

God grädde
Konstig mandelmassa, salt bröd

Magnus Johansson Bageri & Konditori hemsida: https://www.magnus-johansson.com/bageri-konditori/

0 5 1 1

Chateau Bageri & Konditori (2022)

En grådassig semla med smörig grädde

Testår: 2022 Pris vid inköp: 40 kr Antal butiker: 1 Adress: Skärlingebacken 2, Bandhagen Öppettider: mån-fre 06.00-18, lör-sön 07-30-17
Chateau Semla

I Bandhagen Centrum hittar vi Chateu Bageri & Konditori, ett bageri som erbjuder allt från luncher och bröd, till tårtor – och såklart semlor. Ett typiskt stammisbageri dit folk från hela söderort åker för att njuta av en kopp kaffe och något gott.

Grått bröd och gul grädde

Även om man ska undvika att döma något efter utsidan, är det svårt att göra något annat när det gäller semlan från Chateau. Bullen ser torr och nästan lite gråaktig ut och grädden är gulaktig, vilket ofta tyder på att den är övervispad. Man skulle kunna tro att någon har tappat ett paket florsocker (eller mjöl?) över bullen, och det ser inte alls så där pudrigt härligt ut som det ska göra.

Lika torr som bullen ser ut att vara, nästan lika torr är den. Tyvärr. Den är bakad med kardemumma, men brödet smakar ingenting annat än det. Misstankarna om att grädden var övervispad blir också bekräftade. Den osötade grädden smakar ingenting annat än bara smör, och konsistensen är allt annat än fluffig och lätt.

Mandelmassan smakar inte hemgjord

Mandelmassan påminner om färdiga semlor som finns i tvåpack på den lokala matbutiken. Den smakar producerat och allt annat än egengjord. Det finns inga bitar alls av mandel i, vilket förstärker känslan om att den är köpt, och inte hemmagjord. “Hade jag köpt den här semlan hade jag grävt ur all mandelmassa med sked” kommenterar en person i panelen. Och ja, det sammanfattar nog det mesta.

Den går att äta
Smörig grädde, torrt bröd, mandelmassan smakar färdigköpt

Bageri Chateau hemsida: www.bagerichateau.se/ 

0 5 0.5 1

Årsta Konditori (2022)

Årstasemlan tar tyvärr en bottenplats i årets test

Testår: 2022 Typ: Klassisk semla Pris vid inköp: 42 SEK Antal butiker: 1 Adress: Årstavägen 51, Årsta Öppettider: Mån-Fre 7-18, Lör 8-16, Sön 10-16
Arsta Konditori

I Årsta, söder om Stockholm hittar vi Årsta Konditori. I en charmig liten konditorilokal serveras mängder av bröd och bakverk till de lokala Årstaborna. Både inredning och deras utbud vittnar om att man vill bevara det klassiska och historiska.

En lite hamburgarlik mjölad semla

Även om semlan från Årsta Konditori tyvärr råkat bli lite mosad (vilket är testpanelens fel), så är det oavsett inte en särskilt vacker semla. På grund av det stora locket blir semlan lite hamburgarlik, locket är dessutom dränkt i florsocker som nästan snarare ser ut som mjöl än florsocker.

Inga rätt, tyvärr

Det är aldrig roligt att såga något, men tyvärr finns det inte mycket positivt att säga om den här semlan. Brödet är alldeles för tjockt och är både torrt och hårt, det känns allt annat än nybakat. Det är dessutom alldeles för snålt med kardemumma vilket gör att bullen inte smakar något.

Mandelmassan är sötsliskig och det känns som att man har råkat tappa ner en hel flaska med bittermandelarom i den, så smaken är väldigt artificiell. Grädden är alldeles för övervispad och smörig.

Torrt och hårt bröd, sötsliskig mandelmassa, smörig grädde

Årsta konditori Facebook: https://www.facebook.com/ArstaKonditori/

Vanliga frågor om semlor

Hur gör man en semla?

För att göra en semla behöver du en vetebulle med kardemumma, grädde och mandelmassa. Skär av ett lock på bullen och lägg det åt sidan. Vispa grädden tills den är fluffig men inte hård och grynig. Gröp ur bullen lite, och fyll hålet med mandelmassa. Om du använder färdig mandelmassa, blanda gärna ut den med en skvätt grädde och smulor från den urgröpta bullen, så får mandelmassan en god konsistens. Spritsa eller klicka på grädden och lägg sedan på locket. Pudra över florsocker.

Hur många kalorier innehåller en semla?

En semla brukar innehålla någonstans mellan 350-450 kalorier (kcal). Mängden kalorier, beror naturligtvis på hur stor semlan är och hur generöst med fyllning den innehåller samt hur du serverar den. Om du serverar den med hetvägg, blir det några kalorier till.

Vad kostar en semla?

Priset för en semla på konditori brukar ligga mellan 50-70 kronor. Köper man semlor i matbutiken, brukar man få två för samma pris som man får en på bageriet. Bakar man semlor hemma, kan man få ned styckpriset rejält.

Hur äter man semla?

Hur man äter en semla är en sann vattendelare. Många svär vid att hetvägg är det enda rätta sättet. Hetvägg innebär att semlan placeras i en tallrik med varm mjölk. Andra äter hellre semlan som den är, utan någon mjölk. Om man sedan väljer att äta locket först och grädden sen och bullen sist, eller om man hellre vill hugga rakt in med en stora tugga – det är helt enkelt en smaksak.

Vilken semla ska jag köpa?

I vårt test av semlor i Stockholm 2024 blev den vackra semlan från Komet Stockholm på Kungsholmen Bäst i test. Semlans tre komponenter var fantastiskt bra gjorda och tillsammans skapade de en helt perfekt semla.