Barsele bast i test

Bärsele: 9 modeller i test

Senast Uppdaterad Oktober 2017

Vi har testat olika bärselar från bland annat BabyBjörn, Ergobaby, Stokke och Britax. En bra bärsele ger dig avlastning när du bär ditt barn och balanserar barnets tyngd jämnt fördelat över din kropp. En äldre modell av bärsele hade ofta bara axelremmar, medan nyare modeller har höft- eller midjebälte som fördelar belastning bättre. Med en bärsele får du möjlighet att vara nära barnet och kan samtidigt gå och röra på dig på ett säkert sätt. Selen ska vara bekväm för både dig och ditt barn. Väljer ni rätt bärsele har ni förhoppningsvis en bärhjälp i många månader, kanske till och med i flera år framåt. För att det ska bli enklare att välja rätt kan ni läsa om de olika selarna och våra omdömen av dem i våra recensioner. Du hittar också andra tips kring vad som är bra att tänka på inför köpet och för att avgöra utifrån era behov vilken bärsele som är bäst. Vårt köpråd är Ergobaby 360 eller ERGObaby Adapt, men även nya versionen av BabyBjörn One får ett högt betyg.

Så väljer du rätt bärsele

När ni väljer sele är det viktigt att fundera på vad som är viktigt för just er. Är det samma person som kommer att använda selen eller bör den vara enkel att justera mellan olika bärare? Vill ni använda selen för att få barnet att somna kanske ni gärna vill kunna lyfta ur barnet när det kommit till ro. Då kan det vara extra viktigt med en bärsele som är enkel att knäppa upp och lyfta upp barnet ur. Om bärselen ska användas istället för vagn kanske utrymme för förvaring är prioriterat, och väljer man mellan bärsele och sjal så finns det selar som i högre grad efterliknar den avlastning en bärsjal kan ge.

För små barn är det viktigt att huvudet får ett bra stöd i bärselen. Både när det är vaket och om det somnar. För optimal sittkomfort bör spädbarnet sitta i så kallad grodposition, vilket är en mer ergonomisk sittposition. För lite större barn kan det vara viktigt att se bra så att man kan upptäcka den spännande världen. Olika modeller ger olika bra möjligheter för barnet att titta på allt spännande som händer. Det varierar även vilka bärpositioner en sele tillåter, där några möjliga är att bära barnet på magen vänt mot förälder, på magen framåtvänd, på ryggen och på höften.

Vet du med dig att du kommer vilja bära barnet länge i sele kan det vara bra att redan från början välja en som klarar lite högre vikt. Hur mycket selarna klarar av varierar rätt mycket mellan de olika modellerna och tillverkarna. Bärselar som även fungerar för barn i lite större ålder har för den första tiden ofta ett spädbarnsinlägg, som sedan tas bort. Det kan även vara klokt att fundera över hur bärselen är konstruerad om man vill kunna använda den under en graviditet eller vill bära sitt barn tidigt efter ett kejsarsnitt. I det senare fallet kan ett midjebälte kännas mer bekväm än ett bälte runt höften.

Material

Olika bärselar kan också passa olika bra beroende på årstid eftersom vissa är varmare än andra. Fundera igenom när ni huvudsakligen kommer att använda den. Materialet i selen kan också ha betydelse om man har ett barn som kräks mycket. Vissa selar är tillverkade i mesh, vilket är ett material som är svårt att torka av. Mesh kan dessutom ge avtryck mot barnets nakna hud, samtidigt som det tillåter en bättre luftgenomströmning och därmed kan funka bra på sommaren. En bärsele i tjockare material kan därför kännas mer lämplig när det är vinter, och till en del bärselar finns överdrag som skyddar extra när det är minusgrader.

Titta också på hur sömmar och tyget ser ut där barnets hud kommer att vara. Finns det risk för skav?

Det finns även en beteckning som är bra att känna till. Oeko-tex är ett test- och certifieringssystem för just tyger. Märkningen innebär bland annat att tillverkarna inte har använt några ämnen som anses kunna vara riskabla eller på något sätt skadliga. Det känns alltid tryggt om barnet kommer tillbringa mycket tid i bärselen och när barnets hud kommer att vara i kontakt med tyget.

Produkter i testet

Bäst-i-Test.se Så gjorde vi testet

Vi gör alla våra tester själva och testar alla produkter i verkligheten. Våra bärselar har testats av flera olika familjer där såväl män som kvinnor av varierande storlek och längd har burit sina barn. Vi har låtit familjer med nyfödda spädbarn använda selarna, men också burit barn som varit i förskoleålder, så länge de inte överskrider bärselens maxvikt. Följande aspekter av varje bärsele har vi tittat extra noga på:

Bärkomforten för den vuxne: hur väl fördelas belastning över kroppen, ligger mesta delen av tyngden på höft/mage eller axlar och är selremmarna vadderade.

Sittkomfort för barnet: sitter barnet i en bra position, finns det stöd för huvud och nacke för bebisen och utrymme nog för ett större barn att sitta bekvämt.

Funktioner: hur är selens remmar och spännen att använda, är det enkelt att förstå hur selens ska tas på och av och finns det solskydd, förvaringsfickor eller andra smarta detaljer.

I vårt betyg av bärselen har vi även vägt in materialval, pris, maxvikt och vilka bärpositioner som bärselen kan användas för.

ERGObaby 360

Ergonomisk för både bärare och barn, bekväm med ett effektivt avlastande midjebälte

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja, från ca 6 mån På höften: Ja Vikt: 740 gram Material: 100% bomullscanvas Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 5-15 kg Spädbarnsinlägg: 3,2-5,5 kg, säljs separat
Bäst-i-test.se 2017.png

I ERGObaby 360 kan barnen bäras på fyra olika ergonomiska sätt. Mot din mage, framåtvänd, på ryggen eller höften, och detta är antagligen rekord för en och samma bärsele. Selen fungerar även för spädbarn om man köper ett särskilt inlägg. Sätet som barnet sitter i är skålformat och ger stöd för en ergonomisk C-formad rygg oavsett hur barnet bärs. Se till att barnets rumpa hamnar i skålen, och inte på höftbältets övre kant vilket kan bli obekvämt. Barnet har bra utsikt, även när nackskyddet är uppfällt. Nackstödet kan fällas ner och går att knäppa fast så att det sitter kvar i nedfällt läge.

Bärselen tas på genom att man spänner höftbältet med kardborre och bälte runt höften. Barnet sätts i selen och axelbanden träs på och spänns ihop bakom nacken. Är du stel i nacken kan det vara svårt att nå detta spänne. Genom att justera längden på axelremmarna kan du bestämma hur nära kroppen du vill ha barnet, vilket känns tryggt. Eftersom barnet sitter i grodposition är det enkelt att sätta sig ner utan att barnets ben hamnar i vägen. Det är lätt att sätta barnet på bröstet, något krångligare att sätta det på ryggen. Här rekommenderar vi att man tittar på ERGObabys instruktionsfilmer på nätet och tränar.

Höftbältet, en jämnbred kardborre, ger testets bästa avlastning. Tack vare att sittdelen är fäst brett över hela främre höftbältet så fördelas barnets tyngd effektivt runt höfterna. Nackdelen med kardborre är att det blir svårt att justera höftbältet med barnet i och att det låter högt när man tar av bältet, vilket kan väcka ett sovande barn. Kardborren kan också förstöra kläder om man inte är försiktig. Selen har ett sol- och amningsskydd som även ger ett visst skydd så att man inte spiller på barnet, dock skyddar det inte mot het vätska. Skyddet packas undan i ett smart fack när det inte används vilket ger bärselen ett propert intryck. ERGObaby 360 går att reglera väl efter bärarens längd, nackspännet är dock lite trögt att reglera i höjdled. Sammanfattningsvis är selen en av våra absoluta favoriter. Det finns flera tillbehör att köpa till, till exempel vind- och regnskydd, fleecefoder och axelremsskydd.

 • +
  Bra avlastande midjebälte, flest bärpositioner i testet, sol- och amningsskydd, mycket ergonomisk
 • Nackspännet kan vara bökigt för stela personer, högljudda kardborrar i bältet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

ERGObaby Adapt

Ergonomisk bärsele som kan användas direkt från födseln och ger ultimat bärkomfort

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 6 mån På höften: Ja Vikt: 740 gram Material: 100% premium bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

ERGObabys bärselar är med all rätt mycket populära och har gjort sig kända för sin ergonomi och högklassiga bärkomfort. Med Adapt har märket lyssnat på användarnas önskemål om en sele som kan användas från födseln utan ett separat spädbarnsinlägg. Nackdelen skulle då ha kunnat bli att en sele som fungerar för en nyfödd på 3 kg snabbt känns urvuxen när barnet blir äldre. Men Adapt fungerar lika väl för en ettåring och har en maxvikt på hela 20 kg. Den möjliga användningstiden är således mycket lång. ERGObaby Adapt har ett reglerbart midjebälte med en för korsryggen skönt avlastande ryggplatta. Remmar är långa och Adapt fungerar väl för kroppar av olika storlek. Med Adapt kan man bära i tre positioner: på magen, på höften och på ryggen.

Axelremmarna kan fästas parallellt eller korsat. Att bära med remmarna korsade ger god avlastning. Det gäller i synnerhet när man bär mindre barn där de korsade axelremmarna kramar åt bättre vilket också ger en utmärkt passform för bebisens kropp. Givetvis är Adapts panel mjuk nog att barnet kan sitta med ryggen i den önskade C-kurvan och barnets rumpa tillåts sjunka ned så att kroppen befinner sig i en ergonomiskt korrekt grodposition. Panelen kan nedtill anpassas efter barnets längd genom att med kardborre fästas i olika lägen. Instruktionerna är mycket pedagogiska. Panelens bredd kan dessutom justeras med tryckknappar. Det blir därför enkelt att få Adapt att växa med barnet utan att det blir stora hopp mellan ett storleksläge och nästa. Den smarta kanten upptill kan vikas och fästas på flera olika sätt. Den fungerar utmärkt för att ömsom låta barnet se ut, ömsom ge ett bra stöd för huvudet när barnet sover eller ännu inte är stabil i nacken.

Även den som är van vid bärselar sedan tidigare kan uppleva att Adapt har en första period då selen måste brytas in. Axelremmarna känns inledningsvis lite hårda och har då en tendens att glida. Men med användning så mjukas den upp och används den med nyfödd så hjälper det också när barnet får lite mer tyngd. Ett tips kan vara att tvätta selen för att skynda på processen. Väl inburen är Adapt en fantastisk sele som tillåter att man bär sitt barn en hel dag utan att det känns av i vare sig axlar eller rygg. Jämfört med ERGObaby 360 finns det kanske de som saknar möjligheten att bära utåtvänt men klarar man sig utan den funktionen så är ERGObaby Adapt en av de absolut bästa bärselarna och ett inköp man som nybliven förälder inte kommer ångra.

 • +
  Kan användas från födseln utan inlägg, bekväm för barnet, mycket hög bärkomfort för förälder
 • Tar ett tag att bryta in och lära sig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

BabyBjörn One

Bärsele med många olika bärpositioner, både på mage och rygg, som är enkel att använda

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Vikt: 990 gram Material: Polyester och bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 40 grader maskintvätt Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar Användarvikt & längd: 3,5-15 kg, 53-100 cm Spädbarnsinlägg: Inbyggt, aktuellt när barnet är 53-62 cm
Badge ENKEL OCH SMIDIG 2017.png

BabyBjörn One, en av våra favoriter sedan många år, finns nu i en uppdaterad version som åtgärdat många av de detaljer som den tidigare One fått kritik för - både av oss och andra. Nya One har höjt nivån ett snäpp och känns än mer genomtänkt. Axelbanden har fått en förstärkt vaddering, spännen har fått en annan vinkel för att man lättare ska hitta rätt när man satt i barnet och höftbältet är mer stabilt. Dragkedjorna på BabyBjörn One kan numera låsas i olika lägen, så det blir enklare att reglera selen utifrån barnets behov och storlek. I denna flexibla bärsele kan barnet sitta vänd mot dig, framåtvänd eller bak på din rygg. Selen passar för alla tänkbara situationer - både i och utanför hemmet. Den är väldigt enkel att justera för personer av olika längd och bredd. Midjebältet och de vadderade axelbanden ger utmärkt avlastning för att motverka värk i axlar och rygg. Selen har dessutom en praktisk lättreglerad, inbyggd spädbarnsinsats för nyfödda, inget extra bök med lösa inlägg utan man kan snabbt få upp bebisen mot kroppen. Barn som precis vuxit ur spädbarnsläget hamnar dock ganska långt ned i selen i det normala bärläget. När du ska ta ur barnet ur selen behöver du inte lyfta det uppåt för att öppna spännena, vilket är skönt om barnet somnat och ska läggas ned.

BabyBjörn One har flera smarta funktioner, exempelvis silke på insidan av bältet, vilket gör det enkelt att vrida selen om man vill ha barnet på ryggen. Det är tryggt att flytta barnet till ryggen då nackspännet säkrar så att man inte tappar barnet i den roterande rörelsen. Överlag är selen mycket välsydd med hög kvalitetskänsla i alla detaljer. Det finns ett nackskydd som skyddar barnets nacke och som går att vika ner när det inte behövs. Det kan dock åka upp ibland eftersom det saknar fästning, så ett par knappar för det hade varit positivt. Vi hade också gärna sett någon typ av skydd för plastspännena på axelremmarna, då barnets huvud lätt lutas mot dem om det sover och man själv satt sig ned för en stunds vila.

Bärselen BabyBjörn One tas på genom att man kryper in i den, med ena sidospännet knäppt. Därefter dras höftspännet åt, barnet placeras i selen och man fäster de övriga spännena. Höftbältet knäpps mycket enkelt bakom ryggen med en krok och är lätt att dra åt, då det görs i en framåtriktad rörelse. Det är snabbt gjort och gör att BabyBjörn One blir det första valet när man snabbt vill få barnet på plats nära kroppen. Blir selen smutsig går det bra att tvätta den i 40 grader. Till selen går det att köpa till flera tillbehör, till exempel ett vind och vattenavvisande fleeceöverdrag samt bärselehaklapp. Detta är en fantastisk bärsele som är väl värd sitt pris.

 • +
  Alla material är säkra, många olika bärpositioner, inbyggt spädbarnsinlägg
 • Otymplig att förvara, nackstödet saknar knappar, hade varit postivt med någon slags kant som skydd runt axelbandens spännen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Baby Tula Free-to-grow

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 5 må På höften: Nej Vikt: 650 gram Material: Twill som andas, handgjord av 100% OEKO-TEX Standard 100-certifierat tyg Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,2 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Behövs ej

Tulas bärselar kännetecknas av en välkalibrerad mix mellan funktion, design och förstås säkerhet. Just Tula Free-to-Grow är en lättanpassad bärsele som kan användas direkt från födseln, utan någon spädbarnsinlägg, och upp till att barnet väger 20 kg. Selen utgörs av en bärpanel samt av två axelremmar och ett höftbälte. På höftbältet finns en förvaringsficka som man kan vika in och förvara det medföljande solskyddet i. Solskyddet fästs i position med tryckknappar och kan även fungera som bra avskiljare från folk och brus om man vill att barnet ska sova eller amma i selen. För att selen ska fungera lika bra för ett nyfött spädbarn som för en större och mer rörlig ettåring så kan Free-to-Grow justeras i storlek. Panelen har två olika höjdlägen, så att kanten av nackstödet alltid ska kunna hamna lagom högt i förhållande till barnets huvud. Detta justeras med två remmar, så i praktiken går det ju även att använda ett eller fler lägen mellan maximalt och minimalt åtdraget. Bredden på panelen har tre olika alternativ. Detta för att säkerställa att barnet har stöd ut till strax innan knävecket oavsett längden på benen. 

Med Tula Free-to-Grow har det varit enkelt att få till den grodposition som eftersträvas vid ergonomiskt bärande, där ryggen ska vara C-formad och där rumpan ska vara lägre placerad än barnets knän. Sett framifrån ska ben och rumpa ha en M-form. Tyget i Free-to-Grows panel är väldigt tunt och följsamt, det omsluter sig runt barnets kropp och det känns nästan som att man bara stoppat ned sin bebis under tröjan. Höftbältet är brett och vadderat, det skär inte in i kroppen och remmarna har varit enkla att dra genom spännen när man vill dra åt dem eller lossa. Höftbältet knäpps ihop med ett vanligt spänne. Axelremmarna är rejält vadderade och kan justeras från två håll. Med Free-to-Grow är axelremmarna parallella när man bär och kan inte korsas. Avlastning för bäraren är dock riktigt god tack vare rejäla vadderingar. Men Tula har även tänkt på barnet i högsta grad, så även bärpanelen har fått vadderade kanter för att tyget inte ska kunna skära in i barnets ben.

Free-to-Grow erbjuder två olika bärpositioner, barnet på magen vänt mot bärare samt barnet på ryggen. Ett stort plus med Tula är att deras selar finns i en oändlig mängd olika utföranden, med ett mönster eller en färg för varje smak. Man blir snabbt biten av den tilltalande designen och selen blir nästan till en modeaccessoar utöver dess praktiska funktioner. Användningen är enkel och hela selen känns mycket okomplicerad. För vissa är detta ett plus, men andra tycker om de lite mer avancerade inställningsmöjligheterna som kan finnas hos andra selar. Att barnet har det bra behöver man dock aldrig tvivla på med Tula Free-to-Grow.

 • +
  Mjuk och mysig att bära med, stort utbud av färg och mönster, god ergonomi för barn och bärare
 • Få bärpositioner, begränsade möjligheter att justera selen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

ERGObaby Original Bundle of Joy

Nutida klassiker med ergonomisk bärposition, hög maxvikt och inbyggt solskydd

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Ja Vikt: 710 gram Material: Bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Tvätt: 30 grader maskintvätt Standarder: Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar Användarvikt & längd: 3,2-20 kg Spädbarnsinlägg: 3,2-5,5kg behövs en insats

ERGObaby, som har sitt ursprung på Hawaii, har länge varit en av de ledande tillverkarna av selar där barnet sitter i grodposition. Original Bundle Of Joy är ursprungsmodellen som nu fyllt drygt 10 år på marknaden. I jämförelse med ERGObabys senare modeller märks det att originalet har några år på nacken, främst på finish och matrialval. Axelbanden känns lite klumpiga, men är sköna när man bär tungt. Det finns ett sol- och amningsskydd som även skyddar barnet från spill. Det skyddar dock inte från het vätska. Amningsskyddet stoppas delvis ner i en enkel ficka när det inte används. Det ser dock inte lika propert ut som på ERGObaby Performance eller 360, där skyddet förvaras i ett fack med dragkedja.

För att bära små barn krävs det en spädbarnsinsats, detta är det samma för alla ERGObabymodeller. Selen har ändå en del smarta funktioner så som en stor ficka för förvaring och snoddar på spännbanden så att de kan fästas upp. Tyget är gjort av 100% bomull och är skönt och mjukt mot bebisens hud. Höftbältet är brett och skönt framtill men kan vara för brett när man ska böja sig framåt eller sätta sig ner. Det hade varit enklare att spänna åt bältet om man gjort det i en framåtriktad rörelse, istället för som nu, i en bakåtriktad som kräver mer styrka.

Du tar på bärselen genom att spänna åt höftbältet, sätta i barnet i sittdelen och därefter ta på axelbanden som spänns ihop i nacken. Selen går att anpassa efter bärarens längd men nackspännet är lite trögt att justera i höjdled. Nackspännet kan vara svårt att komma åt om du är stel i axlarna. Det är väldigt enkelt att sätta barnet på bröstet. Barnet har bra utsikt när det sitter på plats. Tänk dock på att selen saknar nackskydd så om du till exempel reser dig snabbt måste du stödja barnets huvud med en hand. Ska du bära på ryggen rekommenderar vi att du tittar på de instruktionsfilmer som finns på nätet. Selen går att använda länge eftersom den klarar en vikt på 20 kilo. Flera tillbehör finns att köpa till. Till exempel vind- och regnskydd, fleecefoder och axelremsskydd (sugskydd).

 • +
  En nutida klassiker, har ett inbyggt amnings- och solskydd
 • Det breda höftbältet kan vara i vägen när man böjer sig eller sitter, det märks att modellen har några år på nacken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

BabyBjörn We

Lätt att förstå sig på, bra pris med nerbantat antal funktioner

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja På höften: Nej Vikt: 820 gram Material: Bomull och polyester Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 40 grader maskintvätt Standarder: Öko-Tex Standard: 100 klass 1, Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar Användarvikt & längd: 3,5-15 kg, 53-100 cm Spädbarnsinlägg: inbyggt, aktuellt när barnet är 53-62 cm

BabyBjörn We är en förenklad och lättare variant av BabyBjörn One. Den stora skillnaden är att BabyBjörn We inte tillåter framåtvänd position och att det endast går att öppna selen från höger sida. Har man inte behov av dessa funktioner, så är detta ett mycket bra och prisvärt alternativ till testvinnaren BabyBjörn One.

Du tar på dig bärselen genom att krypa i den och därefter spänner du höftbältet. Barnet träs in från höger och du knäpper spännet på höger sida och därefter bröstspännena. Sidospännet kan upplevas svårt att hitta och kunde därför gärna fått ha ännu bättre guidning. Höftbältet knäpps bakom ryggen med en krok vilket gör det mycket enkelt att både fästa och öppna. Spännet är ändå mycket säkert och dessutom tyst. Höftbältet är lätt att dra åt då rörelsen för att dra åt det är framåtriktad. Bältet har silke på insidan vilket gör det enkelt att vrida runt selen om man vill ha barnet på ryggen. Ska selen användas för spädbarn kan man enkelt justera storleken på sittbrunnen med en dragkedja. Nackskyddet går inte att fälla ner, vilket dock inte är viktigt när barnet endast kan bäras mot dig.

När du ska ta ur barnet ur bärselen trycker du barnet mot dig för att öppna spännena. Denna rörelse blir den minst störande om barnet somnat. Vill du ha barnet på ryggen är förflyttningen enkel och trygg. Ryggspännet säkrar så att man inte tappar barnet i rörelsen. Selen är skön att ha på sig tack vare dess breda, mjukt stoppade axelband. Ryggspännet går att justera i både höjdled och bredd och selen får därför en bra passform för bäraren. BabyBjörn We är även utrustad med hällor i vilka man kan stoppa undan spännbanden. Materialet som selen är tillverkat av är mjukt och skönt och selen passar bra för varma dagar, då kan barnet sitta i bara blöja utan att komma i kontakt med vassa sömmar och kanter. Det finns flera tillbehör att köpa till, till exempel vind- och vattenavvisande fleeceöverdrag samt bärselehaklapp.

 • +
  Nästan samma bärsele som BabyBjörn One till lägre pris och lägre vikt
 • Saknar möjlighet till att bära framåtvänt, sidospännet kunde gärna haft ännu bättre guidning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Mountain Buggy Juno

Stilren bärsele med praktiskt spädbarnsinlägg och lättanvänt magnetspänne

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Ja Vikt: 850 gram Material: 100% OEKO-TEX tyg Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) Förvaringsfickor: Ja Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Öko-Tex Standard: 100, Global Organic Textiles Standard, Consumer Product Safety Improvement Act Användarvikt & längd: 3,5 - 20 kg Spädbarnsinlägg: Ingår

Mountain Buggy är välkänt som tillverkare av barnvagnar men märket har även en del andra produkter i sitt sortiment. Ett exempel på det är bärselen Juno. Juno kan användas från födseln och upp till 20 kg, i fyra olika bärpositioner – inåt- och utåtvänd på magen, på höften och på ryggen. Med selen kommer ett spädbarnsinlägg, som ska användas upp till att barnet väger 6,5 kg. Något som anges motsvara cirka 6 månaders ålder. MB har dock faktiskt lyckats ta fram ett spädbarnsinlägg som är överraskande lättanvänt. Det kan dessutom flippas ut och in, och därmed växa med barnet så att kanten på inlägget inte hamnar för högt upp i förhållande till barnets nacke. Det går ändå inte att påstå något annat än att Juno blir smidigare att använda så snart man kan lägga spädbarnsinlägget åt sidan.

Utsidan av MBs bärsele är av ett lite mer slittåligt, enfärgat tyg medan insidan är fordrad med mjukare bomull. Juno har en del funktioner som sticker ut från övrigt utbud. Bärpanelen består av dubbelt lager tyg med öppningar från båda sidor, vilket bildar en ficka. Perfekt att stoppa in händerna när man vill krama om sitt barn lite extra men fickan funkar också som en praktisk handvärmare när det är kallt ute. Juno har ett inbyggt solskydd som även den har som en ficka det kan vikas ned i. Axelremmarna knäpps ihop över ryggen med ett riktigt smart magnetspänne. Och även om det kan låta som att en magnet lätt går upp så behöver man inte oroa sig över det, däremot underlättar det väldigt att spännet i princip låser sig av sig själv.

Många funktioner hos MB Juno är smarta och genomtänkta men tyvärr finns det andra detaljer som väcker funderingar. Axelremmarna är rejält vadderade och höftbanden likaså, avlastning är faktiskt riktigt god. Men remmarnas vaddering slutar precis innan plastspännena. Bär man iförd ett linne eller ett tunt plagg så skär spännena in i ryggen och det blir riktigt obekvämt efter ett tag. Ett extra lager seltyg borde fästas under spännena. Själva remmarna är dessutom inte av nylon, vilket nästan alltid annars är fallet, utan av textil. Det skapar en massa friktion när remmarna dras genom spännena och gör det väldigt segt att justera dem. Det får i sin tur som följd att det inte är så lätt att anpassa selen så den sitter helt bekvämt. Med Juno har Mountain Buggy en bra selgrund att bygga på men det återstår en del jobb innan de utgör någon verkligen konkurrens på bärselemarknaden.

 • +
  Smart ficka för både händer och förvaring, lättanvänt magnetspänne, praktiskt spädbarnsinlägg
 • Selspännena ligger direkt mot huden, selremmar av seg textil
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

BabyBjörn Miracle

Bärsele av äldre modell med bra avlastning för övre ryggpartier och bra materialval

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Vikt: 880 gram Material: Polyester och bomull Höftbälte: Nej Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 40 grader maskintvätt Standarder: OEKO-Tex Standard: 100 , Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar Användarvikt & längd: 3,5-12 kg, 53-85 cm Spädbarnsinlägg: Inbyggt

I den här välsydda bärselen sitter barnet med hängande ben. Selen har en skön ryggplatta som fördelar vikten på ryggen.  På många sätt påminner den om BabyBjörn Original där Miracles ryggplatta och midjebälte är de stora skillnaderna. Av de selar där barnen sitter med hängande ben är det denna som har bäst avlastning trots att den har ett midjebälte snarare än ett höftbälte. Axelbanden är breda och tunna, vilket gör att du bär bekvämt samtidigt som det inte blir så varmt. Selen är enkel att röra sig i utan att skava någonstans och barnet sitter mycket bra även om du är aktiv i hem eller trädgård.

När du ska ta på dig BabyBjörn Miracle tar du på ryggplattan och spänner åt på magen. Barnet kan sedan sättas i från valfritt håll. Därefter knäpper du bröstspännena och drar åt under armhålorna. Du kan välja om nackstödet ska vara uppfällt eller nerfällt. Somnar barnet kan du enkelt lägga ner det genom att hela sittdelen knäpps loss och läggs ner tillsammans med barnet. Spännena på magen är dock något hårda och några av våra testare har haft svårigheter att öppna det. Ska du sätta dig ner med barnet måste du som alltid vid sittställningar med hängande ben komma ihåg att vika undan dem.

Ett måttband visar så att du får rätt inställning för barnets längd, vilket gör det lätt och intuitivt att ställa in exakt. Är du lång ska rygglängden justeras så att du har ryggkrysset längre ner. Det är lite krångligt att justera krysset med ett barn i selen, så enklast är att göra det innan du sätter i barnet. Flera tillbehör går att köpa till, så som vind- och vattenavvisande fleeceöverdrag och bärselehaklapp. Om man ska bära längre stunder vi tycker att midjebältet inte riktigt räcker till för avlastning utan rekommenderar istället en bärsele som avlastar med höftbälte, exempelvis BabyBjörn We.

 • +
  Skön avlastning för övre ryggen, alla material är säkra
 • Ingen avlastning på höfterna, har några år på nacken
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

BabyBjörn Original

Mycket enkel att använda och tar upp liten plats när den är hoppackad

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Vikt: 510 Material: Bomull Höftbälte: Nej Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: 40 grader maskintvätt Standarder: OEKO-Tex Standard: 100 , Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar Användarvikt & längd: 3,5-11 kg, 53-66+ cm Spädbarnsinlägg: Inbyggt
Bästa Budgetval.se 2017.png

BabyBjörn Original är vår budgetfavorit. Det är också testets lättaste och mest kompakta bärsele. Ihopvikt tar selen ungefär lika mycket plats som ett mjölkpaket vilket gör att den passar utmärkt om du ska ut och resa. Tyget är mjukt och skönt mot barnets hud och selen tappar inte formen även om den knölas ihop. Barnet har väldigt bra uppsikt över omvärlden och nackskyddet ger bra stöd för sovande bäbisar. Har du ett sovande barn i selen är det väldigt enkelt att lägga ner det, då du kan knäppa loss hela sittdelen och lägga ner den tillsammans med barnet. Faktum är att detta är bärselen i testet som är enklast för denna manöver som är en kvällsräddning för många småbarnsföräldrar.

Du tar på dig bärselen genom att ta på ryggkorset och därefter spänna ihop den vid magen. Barnet kan sättas i från valfritt håll och därefter spänner du åt bröstspännena. Du kan reglera sitthöjden mot din kropp med hjälp av spännen under armhålorna. Vi tycker att selen är enkel att ta på sig och reglera. Den har dock inte så många inställningsmöjligheter. Barnet sitter i bärselen med hängande ben, antingen framåtvänd eller mot ditt bröst. Vill du sätta dig ner med barnet i selen måste du vika barnets ben åt sidan. Den tillhörande manualen är bäst i testet med tydliga bilder och instruktioner vilket gör det lätt att förstå hur selen ska användas. Bärselen har även två reflexer på sittdelen vilket är bra om du använder den i mörker.

Det finns flera tillbehör att köpa till, exempelvis vind- och vattenavvisande fleeceöverdrag och bärselehaklapp. Sammanfattningsvis är priset är lågt, kvalitén hög och bärselen har en genomtänkt design. Ska man använda sele långa stunder rekommenderar vi dock en modell med ett höftbälte. BabyBjörn Original är dessutom bara anpassad för barn upp till elva kilo vilket begränsar hur länge du kan använda den. Det attraktiva priset och enkelheten gör dock att vi tycker att den är oemotståndlig som resesele eller extrasele.

 • +
  Extremt lätt och kompakt, enkel och snabb att använda, bra materialval
 • Inget höftbälte, klarar inte tunga barn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Att bära i sele

När du bär ditt barn i sele finns det några saker som kan vara bra att tänka på. För att barnet ska sitta tryggt ska du aldrig dricka varma drycker under tiden du har barnet på din mage. Tänk också på att alltid följa bärselens längdrekommendationer, annars finns det risk att barnets ben domnar bort och det blir obekvämt.

I många av selarna kan du vända barnet framåt när det blivit lite större men tänk på att aldrig vända barnet innan nacken är stark och stabil. Ett bra tips om du har ett barn som ofta kräks är att spänna fast ett tyg eller handduk mellan dig och selen, så slipper du oväntade duschar.

Position i bärselen

Det finns olika ställningar att bära barnet i selen. En ställning kallas för grodposition och innebär att bebisen sitter med höften framåtlutad med knäna i samma höjd som höften. Barnets rygg ska vara lätt böjd, C-formad. Ett annat sätt för barnet att sitta är med fritt hängande ben. Olika selar ger olika möjligheter till att bära barnet i de positioner som finns.

Andrahandsvärdet

En bärsele i bra skick går oftast att sälja vidare när man inte längre har behov av den. Vad du får betalt för den beror på skick och modell. Man brukar få mer betalt för ett välkänt märke. Andrahandsvärdet på en bärsele kan uppgå till några hundralappar.

Tvättbarhet

Alla bärselar i vårt test är tvättbara i maskin. Det varierar dock i vilket gradtal de går att tvätta. Vet man med sig att man har ett barn som kräks mycket kan det vara en fördel att kunna tvätta på lite högre temperatur. Att selen går att få helt ren är förstås också viktigt för andrahandsvärdet.

Olika standarder

Det finns olika standarder för bärselar så som ASTM, JPMA, CPSIA och den europeiska standarden EN13209-2:2005. Dessa standardiseringar indikerar att produkterna uppfyller vissa säkerhetskrav och har certifierats efter att ha genomgått säkerhetsprövningar.

ERGObaby Performance Baby Carrier

Lätt och kompakt bärsele av luftigt material, hög maxvikt och ergonomisk bärposition

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Nej På ryggen: Ja, från ca 6 mån På höften: Ja Vikt: 620 gram Material: Ekologisk bomull, Polyesterblandning med meshdetaljer Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Ja Förvaringsfickor: Ja Maskintvätt: 30 grader med milt tvättmedel och försiktig centrifugering. Lufttorkas Standarder: Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar, JPMA Bär barn från nyfödd (med spädbarnsinlägg upp till 4-5 månader) till 20 kg (säkerhetscertifiering): ASTM och JPMA).Uppfyller CPSIA Användarvikt & längd: 5,5-20 kg Spädbarnsinlägg: 3,2-5,5 kg, säljs separat
ERGObaby Performance Baby Carrier 2

ERGObaby Performance Baby Carrier är en mycket lätt bärsele som klarar barn upp till 20 kg. Det är den mest kompakta selen med midjebälte i testet och är bara något mer skrymmande än BabyBjörn Original (som ej har midjebälte). Selen finns i olika material, där meshversionen är vår favorit då den ger fantastisk flexibilitet och följsamhet. Modellen upplevs som mycket välsydd och har förstärkta sömmar och kanter som mjukt följer barnets anatomi. Själva tyget kan dock upplevas strävt om bebisen är naken. Materialet andas bra och ERGObaby Performance passar därför bra på varma dagar. Den passar även bra på vintern då selens tunna flexibla tyg fungerar bra med tjocka kläder på barn och förälder


Du tar på dig bärselen genom att spänna höftbältet runt höften. Därefter placeras barnet i selen och du tar på axelbanden som sedan spänns ihop i nacken. Till skillnad från de övriga ERGObaby modellerna i testet är det mycket lätt att justera nackstödet i höjdled vilket är praktiskt om ni som bär är olika långa. Nackspännet kan dock vara svårt att nå för att knäppa upp om man är stel. Höftbältet är brett och stabilt. Alla band har en snodd så att de går att fästa upp när man reglerat klart selen. Det är enkelt att sätta i barnet om man vill bära på bröstet, något svårare om man ska bära på ryggen. Vi rekommenderar att man tittar på instruktionsfilmer på nätet och tränar på detta.

Selen saknar nackstöd vilket gör att man behöver stödja huvudet på barnet om man till exempel reser sig snabbt från en framåtböjd situation. På sittdelen finns ett smart fack för nycklar, plånbok eller telefon samt ett fack med sol- och amningsskydd. Det går att köpa till flera olika tillbehör, till exempel vind- och regnskydd. För små bebisar krävs det att man köper till ett spädbarnsinlägg men då man kan bära barn ända upp till 20 kilo lär denna bärsele bli en trotjänare under lång tid, vilket är ett stort plus.

 • +
  Lätt och kompakt, klarar tunga barn, tunn och flexibel sittdel, bra förvaringsficka
 • Nackspännet kan vara bökigt för stela personer, separat spädbarninlägg

Stokke MyCarrier

Bärsele med bra avlastning i ryggposition och smarta förvaringsfickor

Testår: 2014, ny version släpptes år 2016 Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Ja På höften: Nej Vikt: bärsele 610 gram + 450 främre panel/380 bakre panel Material: Ekologisk bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Ja, två st på höftbältet Tvätt: Maskintvätt 40 grader för sittdelen/30 grader handtvätt för bärselen Standarder: Säkerhetsstandard EN13209-2:2005 för bärselar, ASTM F2236-10 Dräggelskydd: Går att köpa till Användarvikt & längd: 3,5-15 kg (53 cm och uppåt) Spädbarnsinlägg: Nej
Stokke MyCarrier 2

Det märks att Stokke MyCarrier är en norsk bärsele då ergonomin för långpromenader med barnet på ryggen är exemplarisk. Selen levereras med två olika sittdelar, en som du använder om du bär på bröstet och en som du använder när du vill bära på ryggen. Det gör att barnet sitter väldigt bra både fram och bak. När man bär på ryggen ska en aluminiumskena monteras i ryggdelen. Det ger mycket bra avlastning men gör samtidigt selen både tung och skrymmande.

När du ska bära på bröstet tar du på bärselen, knäpper midjebältet och spänner åt. Sedan träs barnet i från sidan och du spänner fast karbinhaken i öglan vid armhålan. Band knäpps runt barnets ben och sedan fäster man nackspännet. Ska du bära på ryggen sätter du fast barnet innan selen tas på. Du sätter barnet på plats och spänner karbinhakarna. När du har knäppt banden vid barnets ben och ett säkerhetshängsle över dess axlar så kan du ta på dig selen som en ryggsäck. Spänn sedan höftbältet och nackspännet, som nu befinner sig på din bröstkorgs framsida. Karbinhakarna är säkra men lite krångliga att fästa och öppna, vilket gör det svårare att lägga ner ett sovande barn.

Bärselen känns påkostad och har stadiga och styva axelband, tyget kan dock upplevas som lite rivigt. Selen har två fickor där du kan förvara småsaker så som telefon eller nycklar. Fickorna fungerar också som snyggt gömsle för midjebältets remmar. Stokke MyCarrier har många justeringsmöjligheter till dig som bär. Är du väldigt lång ger den dock inte den bästa avlastningen, då det inte går att ändra rygglängden med aluminiumskenan. När man bär barnet på bröstet blir höftbältet mer som ett midjebälte, vilket också avlastar sämre. Om du behöver hjälp med justering av selen hittar du enkelt bra instruktionsfilmer med hjälp av QR-koden på en av tvättlapparna. Detta är klokt av Stokke, då justeringsmöjligheterna nästan blir för många.

 • +
  Mycket bra avlastning när man bär på ryggen, bra förvaringsfickor, välsydd och bra materialval
 • Skrymmande och tung, bökiga karbinhakar, inte lika bra avlastning för långa personer

Britax Bärsele

Bärsele som är enkel att ta på, smart haklapp medföljer på köpet

Mot bröst: Ja Framåtvänd: Ja På ryggen: Nej På höften: Nej Vikt: 670 gram Material: Polyester, Polyester/bomull Höftbälte: Ja Sol/amningsskydd: Nej Förvaringsfickor: Nej Tvätt: Maskintvätt 30 grader Standarder: Inga uppgivna standarder Dräggelskydd: Ja Användarvikt & längd: 3,5-14,5 kg Spädbarnsinlägg: 3,5-6 kg
Britax Barsele

Detta är testets enklaste bärsele då den har få inställningsmöjligheter och det gör att det går supersnabbt att ta på sig den. I princip tar man på sig selen som ett linne. Enkelheten är praktisk om man är många bärare i familjen. Tyvärr betyder det också att man förlorar justeringsmöjligheter som gör att man orkar bära länge, och det är främst för övre ryggen vi saknar denna funktionalitet. Britax Bärsele påminner om BabyBjörn Original i konstruktionen, den saknar dock sidospännen och ryggjustering men har kompletterats med ett höftbälte. Somnar barnet i selen är det svårt att lyfta ur barnet utan att det vaknar just på grund av frånvaron av sidospännen.


Bärselen dras över huvudet innan man spänner åt höftbältet runt kroppen och sedan sätts barnet i ovanifrån och bröstspännena knäpps. Barnet kan bäras vänt mot dig eller framåtvänt med bra utsikt över kanten i båda positionerna. Axelbanden justeras lätt så att barnet sitter skönt. Höftbältet avlastar dock inte lika bra som flera andra modeller i testet eftersom det viker sig något när det belastas. Det hade även varit lättare att spänna åt höftbältet om rörelsen för att tighta till hade varit framåtriktad. Axelremmarna är stadiga och lena, vilket gör att selen skön att använda med till exempel bara ett linne under. Ett dregelskydd/haklapp i frotté ingår, som lätt tas av för tvätt. Vi önskar att fler tillverkare tog efter denna generositet. Det går också att köpa till extra haklappar.

När barnet sitter med hängande ben måste du komma ihåg att vika undan dem när du sätter dig ner. För större barn kan man köpa till ett sittinlägg så att barnet även kan sitta i grodposition. Sammanfattningsvis är det här en snygg bärsele med ett lågt pris. Vi tycker dock att det finns andra selar där man får mer för pengarna då vi verkligen saknar möjligheten att justera selen i nacken samt att kunna öppna selen i sidan.

 • +
  Haklapp ingår, superenkel att ta på sig
 • Går inte att justera alls i ryggen, besvärligt att ta ur ett sovande barn