Ögonkräm: 6 produkter i test

Kräm, serum, gel och roll on - ögonkrämer finns idag i en mängd olika varianter för både män och kvinnor. Det finns också krämer för olika typer av ändamål som exempelvis för ung hy, mogen hy eller för att motverka mörka ringar och påsar under ögonen. Ofta är krämen vårdande och återfuktande men utan att vara kladdig eftersom den annars kan påverka applicering av makeup. Ögonkrämer innehåller mindre molekyler än vanlig ansiktskräm. Eftersom porerna runt ögonen är små kan de lättare ta upp och tillgodogöra sig dessa molekyler. Om en vanlig ansiktskräm eller body lotion används lägger den sig som en hinna på ögat och kan göra att man får irriterade eller svullna ögon. Fel typ av produkt kring ögonen kan leda till olika typer av hudproblem, exempelvis milier, talgkulor som fastnar i porerna ger upphov till vita prickar. 

Ögonkrämer är till för att motverka hudens synliga tecken på åldrande och ge anti age-egenskaper. Det gör de genom att släta ut rynkor, ge en åtstramande effekt, minska mörka ringar och dämpa svullnad. Du ser helt enkelt lite piggare och fräschare ut. Krämerna innehåller flera olika ingredienser för att uppnå dessa resultat. Bland de vanligaste är k-vitamin som motverkar mörka ringar och antioxidanter för att ge extra skydd. I de flesta krämer finns också något ämne som återfuktar och lugnar huden, exempelvis aloe vera. För personer med väldigt trötta och kraftigt svullna ögon rekommenderas ögonkräm som innehåller koffein, då det både motverkar svullnad och slätar ut huden kring ögat. Brukar man vakna med svullna ögon kan man testa att förvara krämen i kylskåpet. Kylan från krämen kan vid applicering hjälpa till att dämpa svullnaden ytterligare.

Hur används ögonkräm?

Ögonkräm använder man oftast på morgonen innan man möter dagens äventyr och på kvällen innan det är dags för skönhetssömnen. Vissa varumärken har dock krämer som är framtagna för att bara användas på natten och som är något fetare. De flesta ögonkrämer är väldigt dryga vilket gör att det räcker att man använder väldigt lite. Knappt en halv lillfingernagel brukar oftast räcka till båda ögonen. 

När du applicerar ögonkräm är det viktigt att du inte gnider för hårt mot den känsliga huden kring ögonen. Ett tips är därför att applicera ögonkrämen med ringfingrarna, där är du inte är lika stark som i pekfinger och långfinger. Då blir du naturligt mer försiktig. Dutta krämen lätt kring globbenet, du behöver inte dra ner den på ögonlocket, huden kommer själv att dra åt sig av fukten och hela området kring ögat kommer så småningom få den kräm som behövs. Om du applicerar krämen på morgonen är det extra viktigt att du inte lägger den på ögonlocket eftersom det kan göra det kladdigt om du ska applicera smink.

Håll utkik, vi kommer att uppdatera det här testet under april!