Rakapparat: 5 modeller i test
Våra experter har utsett rakapparaten Braun 7-series som bäst i test och vårt köpråd för 2015. Rakningen är mycket hudnära och följsam utan att ge upphov till hudirritation. Bägge rakapparaterna från Philips får också bra betyg, det skiljer dock flera tusenlappar i pris på modellerna. Testet är utfört av två barberare på en barbershop i Stockholm. Flera försökspersoner med olika typer av ansiktsbehåring och hudkänslighet har blivit rakade med rakapparaterna. På detta sätt har barberarna kunna jämföra rakapparaternas effektivitet och följsamhet samt ifall rakningen ger upphov till hudirritation, rodnad eller sveda.

Skillnader mellan Philips och Braun
I Sverige dominerar Philips och Braun marknaden för rakapparater. Remington och Panasonic har en mycket liten marknadsandel och därför kan det vara krångligt att få tag på nya skärblad och reservdelar. På grund av det fokuserar vi på Philips och Braun i detta test. Bägge dessa tillverkares rakningstekniker använder skärhuvuden med flera skärblad som kapar skäggstråna under en hålförsedd tunn plåt. Philips teknik använder tre runda skärhuvuden där skärbladen roterar. Brauns rakapparater har två långsmala parallella skärhuvuden där skärbladen rör sig fram och tillbaka. Mellan Brauns skärhuvuden finns dessutom en sax som klipper längre hårstrån. Philips teknik är märkbart tystare. Å andra sidan är skärhuvudena runda vilket gör det något svårare att precisionsraka mustascher och polisonger.

Så rakar du dig med rakapparat
Då man rakar sig med en Philips ska rakapparaten föras i en cirkelformad roterande rörelse längs huden. Brauns rakapparater används mer likt en rakhyvel där man rakar mothårs i 90 graders vinkel mot ansiktet. Efter en tids användning vänjer man sig vid bägge teknikerna och det går inte att säga att det ena sättet är bättre än det andra.

Motverka sveda och hudirritation
Många som använt rakapparat vet att de kan ge upphov till sveda och göra huden irriterad, oavsett varumärke. Både Philips och Braun har därför jobbat med skärhuvudenas följsamhet för att motverka detta problem. Vi har enbart låtit testa rakapparater med fjäderupphängda skärhuvuden då de följer ansiktsformen bättre. Generellt gäller att en dyrare maskin har mer avancerad fjädring och därmed bättre följsamhet. Har man känslig hud rekommenderar vi med bestämdhet att köpa en elektrisk rakapparat med separat fjädrande skärhuvuden för att motverka hudirritation och rodnad. Det gör stor skillnad.

Rengöring och underhåll
Alla rakapparaterna i testet är vattentäta och går att skölja under vattenkran. Man kan tro att de rengöringsstationer som medföljer som tillbehör till de dyrare rakapparaterna enbart är en gimmick. Faktum är att den speciella rengöringsvätskan är att föredra framför rengöring i vatten för att behålla skärbladens skärpa. Den mineralfria rengöringsvätskan förhindrar nämligen att rakeggen oxiderar vilket sker ifall rakapparaten lämnas fuktig efter rengöring under vattenkran. Det är alltså inte flitig användning som gör skärbladen slöa utan helt vanlig korrosion. Rengörningsstationerna förlänger därmed skärbladens livslängd markant och är långsiktigt en bra investering. Alla rakapparater i detta test utom Philips HS8420 har rengöringsstationer som tillbehörRakapparat Braun 750
Braun 7series
Brauns mest avancerade rakapparat har sonisk rakningsteknologi vilket skapar hela 10000 mikrovibrationer. Rakresultatet är enastående, skärbladen lyckas kapa både skäggstubb och längre hårstrån oavsett vilket håll de växer åt. Barberarna som utförde testet blev uppriktigt förvånade över hur snabbt och tight maskinen rakar, helt jämförbart med en våtrakning. Designen är klassiskt stilren med hög byggkvalitet. Rakhuvudet är helt flexibelt och anpassar sig smidigt efter ansiktets konturer, även vid svårare partier som kindbenen. Mycket prisvärd!

+ Bäst i test, oerhört bra rakresultat, suverän rengöringsapparat medföljer
– Något svag trimmer

Betyg: 10

Bästa pris hos: CDON.se
Bästa pris hos: Tretti.seRakapparat Philips RQ1290
Philips RQ1290

Sällan har en rakapparat gett upphov till samma prylbegär som Philips RQ1290. Design, ergonomi samt materialval står i en helt egen klass och maskinen utstrålar en känsla av lyx. Rakresultatet är förträffligt, det är faktiskt makalöst att en maskin kan raka så hudnära. Philips patenterade GyroFlex 3D-huvud följer med lätthet ansiktets alla konturer. Skärbladen kapar effektivt både skäggstubb och liggande längre hårstrån på halsen utan minsta tillstymmelse av hudirritation. Även den integrerade trimmern har utmärkt funktion. Betyget dras dock ned på grund av det skyhöga priset.

+ Fantastiskt bra rakresultat, väldigt tyst, rengöringstation medföljer
– Väldigt dyr

Betyg: 8

Bästa pris hos: CDON.se

OBS: Philips RQ1290 är på utgående och ersätts av Philips S9000-serien. Den nya modellen har bland annat bättre skäggtrimmer. Vi rekommenderar specifikt S9111, den har samma utmärkta rakningssystem men saknar personliga inställningar och digital display. Den är dock betydligt mer plånboksvänlig.Rakapparat Philips HS8420 och hudlotion HS800
Philips Advanced Skin Protection System HS8420/23
Philips samarbete med Nivea har gett upphov till en mycket innovativ och prisvärd rakapparat. Under rakningen doseras hudlotion från rakhuvudet vilket fungerar bra och ger en känsla av våtrakning. Samtidigt återfuktas huden som förhindrar hudirritation. Rakresultatet är väl godkänt men inte riktigt lika tight eller snabbt som Philips RQ1290. Apparaten har också ibland problem med längre skäggstrån på svåråtkomliga ställen. Batterikapaciteten är ganska tam och tyvärr saknas trimmer men annars är denna rakapparat riktigt bra och ett utmärkt budgetköp.

+ Billig och innovativ, går att använda i duschen
– Ingen trimmer och rengöringsstation, relativt lång laddtid & kort raktid

Betyg: 8Rakapparat Braun 550
Braun 550

Funktionerna hos Braun 550 är i mångt och mycket de samma som hos storebror Braun 750. Rakhuvudet har dock inte samma snabba oscillation eller flexibilitet och därför tar rakningen längre tid. I slutändan blir rakresultatet väl godkänt, man får dock trilskas något med längre skäggstrån. Har man känslig hy kan rakaparaten ge upphov till lättare rodnad på halsen direkt efter rakning varför vi rekommenderar aftershave. Trimmern är den bästa i testet och klarar både konturrakning av skägg samt grövre polisonger.

+ Enkel rengöring under rinnande vatten, utmärkt trimmer
– Rakningen tar ganska lång tid

Betyg: 7Rakapparat Braun 350
Braun 350

Rakapparaten använder Brauns gamla skärbladssystem SmartFoil, vilket märks både vid användning och på rakresultatet. Rakningen är inte i närheten av så snabb eller hudnära som Braun 750. Rakhuvudet har uppenbara problem med att följa ansiktets konturer. Ibland händer det att vissa hårstrån rycks ut istället för att skäras av vilket bränner och skapar sveda, hudirritation och rodnad. Dessa problem gör att rakapparatens pris inte är motiverat, trots att det är relativt lågt. Till sin fördel är maskinen enkel att rengöra under vattenkran.

+ Enkel rengöring, ligger skönt i handen
– Ibland rycks hårstrån ut

Betyg: 5
Bästa pris hos: Apotekhjartat.se
Läsare av detta test läste även följande tester