Babyskydd: 12 modeller i test
Under barnets första tid i livet ska det sitta i ett babyskydd under bilresorna. Babyskydd finns det flera olika varianter av, med mer eller mindre avancerade funktioner och i varierande prisklasser. En del babyskydd bältas fast direkt i bilen med bilbältet, men smidigast är oftast att använda en bas. Det finns både baser som bältas fast och sådana som fästs i bilen med isofix, ett fästsystem som består av två metallfästen som är förankrade i bilens chassi. Fördelen med en bas är att den gör det betydligt enklare att ta i och ur hela babyskyddet, exempelvis om man vill bära barnet i det eller fästa babyskyddet på sin barnvagn. Det är också svårare att montera en bas inkorrekt, vilket gör kombinationen babyskydd + bas till det säkraste alternativet.

Ett babyskydd kan komma med en mängd olika funktioner. Gemensamt för de flesta är att det finns ett bärhandtag, men det kan även finns sufflett, urtagbar dyna, ställbar sele, förlängningsbart ryggstöd med mera. Babyskydd kan finnas med både 3- och 5-punktssele. Ett babyskydd gör att barnet sitter i en mer liggande position än i de efterföljande stolarna, för att inte belasta barnets rygg allt för mycket.

Liknande test

Därför ska man ha bas till babyskyddet
Den största faran vid en olycka är att barnstolen inte är korrekt monterad. Enligt NTF sitter hela 67 % av barnen i felmonterade bälteskuddar. Även om procentsiffran är bättre för babyskydd är det besvärande att många föräldrar inte tar krocksäkerheten på större allvar.

Ett babyskydd utan bas monteras med bilens trepunktsbälte. Många tycker att detta är en ganska komplicerad process som dessutom upprepas varje gång man ska sätta in babyskyddet i bilen. Vid en stressad situation finns det risk att man gör fel. Alla monteringsfel med en barnstol kan leda till livsfara. Det går åt mycket bilbälte för att spänna fast ett babyskydd utan bas. Vid längre användning kan det fullt utdragna bältet ge utmattningsskador åt bältesfjädern. I värsta fall blir den förstörd och hela bältesmekanismen måste bytas. Vissa bilar har för korta trepunktsbälten för att kunna spänna fast babyskyddet utan bas. Exempel på detta är SAAB 9-5, Opel Astra samt Volvo från 90-talet.

En bas monteras enkelt, antingen med isofix som ger en mekanisk montering eller med bilens trepunktbälte. Basen blir en mer permanent installation i bilen. Vid bilfärd dockar man helt enkelt babyskyddet i basen. Den enkla monteringen gör också att man kan lyfta ur ett sovande barn ur bilen utan att väcka det.

Så gjorde vi testet
Babyskydden och baserna är testade efter parametrarna funktion, design, kvalitet och prisvärde. Med design menar vi hur väl produkten är utformad för att utnyttja de funktioner som produkten besitter. Prisvärdet baseras på hur väl produkten uppfyller förväntningarna på funktionalitet, design och kvalitet i förhållande till priset. En relativt dyr produkt har därmed också högre förväntningar.

Vi har låtit barn i olika åldrar åka i stolarna. Vi har inte testas stolarnas säkerhet, däremot är alla babyskydden i testet certifierade i enlighet med E-godkännandet. Det styrs av reglemente ECE R44 rev 04 som är ett europeisk godkännande för krocksäkerhet. I Sverige är det krocksäkerhetslaboratoriumet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Linköping som utfärdar E-godkännandet. I och med att babyskyddens krocksäkerhet redan är godkänd är vårt test ett komplement för de parametrar som inte provas av VTI eller dess motsvarigheter i Europa.

I vårt test har vi använt babyskyddens respektive isofixbas för att förankra skyddet i bilarna. Samtliga babyskydd kan även fästas direkt i bilen med trepunktsbälte, vissa babyskydd har även en bas som kan bältas fast i bilsätet.Maxi Cosi Pebble

Förankringsmetod: Isofixbas Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 6,8 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66 x 43 x 55 cm Bältesupphängning: Automatisk Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet Kan babyskyddet bältas fast?: Ja

Maxi-Cosi-Pebble-Bäst-i-test
Maxi Cosis babyskydd Pebble är ett något mer påkostat och avancerat babyskydd än den populära modellen CabrioFix från samma märke. Det som särskiljer Pebble är framför allt selen, som fortfarande är trepunktsvarianten men som har andra fästen i ryggstöd och sittplatta. Dessa fästen håller sedan selen öppen när den är uppknäppt, vilket gör att selremmarna aldrig hamnar i vägen när barnet ska placeras i Pebble. Det som skiljer Pebble från i-size-varianten Pebble Plus är i sin tur främst spädbarnsinlägget, på Pebble är det tvådelat i form av rumpkudde och nackkudde, samt förstärkningar i babyskyddets sidor. Maxi Cosi Pebble är ett rymligt och mysigt ombonat babyskydd, som känns bekvämt för barnet utan att se bylsigt ut i den vuxnes ögon. Selen i Pebble kan höjas i flera olika lägen med hjälp av ett reglage på stolens baksida, babyskyddet kan på så sätt växa med barnet.

Solksyddet till Maxi Cosi Pebble är ett tyg med två gummihakar som fästs på babyskyddets handtag, och kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Handtaget har en bärvänlig form. Klädseln har klarat av fläckar väl och det känns enkelt att hålle Pebble rent. Basen till Maxi Cosi Pebble har både ljus- och ljudindikatorer så det går inte att installera babyskyddet felaktigt i bilen, och det piper även till om stödbenet skulle hamna i fel läge efter en tids användning. Maxi Cosi Pebble är ett med tanke på funktionerna mycket prisvärt babyskydd. Babyskyddet är något tyngre än testets riktiga lättviktare men det tycker vi vägs upp av den fantastiska selen och andra detaljer som visar på hur väl genomarbetat Maxi Cosi Pebble är. Alla funktioner, pris och vikt sammantaget så blir Maxi Cosi Pebble det babyskydd vi utser till bäst i test år 2015.

+ Genialiskt lättanvänd sele, rymlig sittyta, estetiskt tilltalande
– Något kort solskärm

Betyg: 9


Bästa pris - Stol: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)
Bästa pris - Stol: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)BeSafe iZi Go
Förankringsmetod:
Isofixbas Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Ja Vikt babyskydd: 3,9 kg. Vikt bas: 6,3 kg. Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66 x 43 x 58 cm. Bältesupphängning: Ja, magneter. Sufflett: Ja, 4 lägen Sele: Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet Kan babyskyddet bältas fast?: Ja

BeSafe iZi Go
BeSafe iZi Go är ett väldigt rymligt och användarvänligt babyskydd. Basen är lätt att bära och enkel att hantera, vilket gör att man inte drar sig för att byta mellan olika bilar eller montera ur skydd och bas helt och hållet. Det är heller inga problem att förstå sig på hur basen ska installeras i bilen. Babyskyddet ska hållas i rätt vinkel för att enklast klickas fast i basen. Det kräver lite övning men när det väl sitter så är även det snabbt gjort. Enklast är dock att lossa iZi Go ur basen med ett enkelt och lättåtkomligt knapptryck, BeSafe har antagligen testets bästa lösning för just den funktionen. Själva babyskyddet är ombonat, med en avsmalnande form upp runt barnets huvud. Barnets huvud hålls på plats och konstruktionen upplevs som säker. BeSafe iZi Go känns trots den snäva passformen dock inte trång alls, snarare tvärtom. Även större barn i 7-8 månaders åldern sitter bekvämt.

Det känns till en början lite ovant med 5-punktsbälte i ett babyskydd, men selen är okomplicerad och att den fäste i fem punkter runt barnet känns säkert. BeSafes genomgående smarta användning av magneter för att fästa undan selen på sina bilbarnstolar vid i- och urtagning av barnet fungerar mycket väl också på babyskyddet iZi Go. Huvudkudden är fäst med tryckknappar, och dessa har visat sig lossna relativt enkelt när selen justeras i höjd, vilket görs automatiskt när man ändrar läge för nackstödet. Suffletten har fyra olika lägen och kan fullt utdragen skugga en större del av barnets huvud och överkropp. BeSafe iZi Go känns påkostad i så gott som alla avseenden och det i kombination med en mycket rimlig prisnivå gör det till ett babyskydd väl värt att rekommendera.

+ Lätt, smidigt och funktionsspäckat babyskydd till bra pris
– Krävs övning innan man får till rätt vinkel när babyskyddet ska fästas i basen

Betyg: 9


Bästa pris - Stol: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris - Stol: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)Maxi-Cosi CabrioFix
Förankringsmetod: Isofixbas Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,45 kg Vikt bas: 8,75 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66 x 44 x 56 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts Kan babyskyddet bältas fast?: Ja

Maxi-Cosi CabrioFix
Maxi-Cosi CabrioFix är ett av marknadens lättaste babyskydd. Den låga vikten gör att man gärna använder stolen till aktiviteter utanför bilen, som exempelvis mat- eller gungstol. Den går också att montera på ett stort antal barnvagnschassin. Stolen har en stilren funktionell design med mjuk och skön stoppning. En borttagbar kudde anpassar stolen till bebisars C-formade ryggar. Som medpassagerare är det faktiskt okej att sitta bredvid den här stolen då den är smal och inte har några vassa kanter som sticker ut åt sidan.

CabrioFix har trepunktebälte, men har precis samma säkerhetsklassning som stolar med fempunktsbälten. Axelvadderingen på bältet kan glida ner mot bältesspännet, det påverkar dock inte bekvämligheten för barnet. Klädseln är av hög kvalitet och är lätt att torka av, men desto krångligare att sätta tillbaka efter heltvätt. Vi var tvungna att läsa manualen för att lyckas. Suffletten är nätt och skärmar av omgivningen väl. Tyget prasslar inte och fästes med krokar i handtaget.

Basen har både ISOFIX och bältespännare som gör att den passar fler bilmodeller vilket förenklar utlåning till far- och morföräldrar. Både stol och bas har var sin ficka för medföljande manualer samt bra och tydliga färgindikatorer, här är Maxi-Cosi bäst i klassen. Knappen för att lossa axelbältet är en aning trög, och knappen för att lossa stolen från basen är dumt placerad då stora händer lätt slår i knogarna i toppen av stödbenet. Sammantaget är detta ett mycket bra babyskydd. Den är också en av marknadens mest populära modeller, och vi förstår varför.

+ Mycket lätt, funktionell design, passar många barnvagnar
– Ganska krångligt att sätta tillbaka tyget

Betyg: 8


Bästa pris - Stol: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)
Bästa pris - Stol inklusive Bas: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)Concord Air Safe
Förankringsmetod Isofixbas. Förlängningsbart rygg-/nackstöd Ja. Vikt babyskydd 3,1 kg. Vikt bas 6,5 kg. Yttermått LBH (med handtaget uppfällt) 63 x 44 x 57 cm. Bältesupphängning Nej. Sufflett Solskärm, 1 läge. Sele Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet. Kan babyskyddet bältas fast? Ja.

Concord Air Safe
Concords babyskydd Air Safe är som namnet antyder en riktig lättviktare. När man som nyförlöst ska bära en bebis i ett skydd som på grund av dess storlek måste hållas en bit ut från den egna kroppen så är varje avskalat hekto betydelsefullt. Concord Air Safe har verkligen lyckats med att få till ett rymligt och för barnet bekvämt babyskydd som ändå skalats ned rejält i vikt. Även ett barn på 7-8 månader kan sitta bekvämt och det höjbara nackstödet ger väldigt bra support för huvud. Concord Air Safe är utrustad med en solskärm som kan tas loss helt och förvaras i en ficka baktill på babyskyddet. Den knäpps fast i skyddet med tryckknappar och hakas sedan i handtaget med små gummipinnar. Funktionellt, men just att komma åt tryckknapparna görs enklast när skyddet inte är monterat i bilen.

Om man tidigare har använt babyskydd från andra märken så kommer vissa av lösningarna hos Air Safe upplevas som ovanliga. Fästning av suffletten är ett exempel. Ett annat är att man för att reglera höjden på nackstödet och selen måste pressa in en knapp. Ofta sitter den bakom skyddet eller nackstödet. Concord har på Air Safe istället placerat den innanför klädseln på framsidan av nackstödet. Funktionen fungerar som den ska och är smidig men placering är lite oväntad. Klädseln är helgjuten och det gör att babyskyddet känns öppet och ger plats för rörelser, den skålade formen ger barnet en bra sittposition och trepunktselen är lättanvänd. Överlag är Concord Air Safe ett bra babyskydd med den låga vikten som sin främsta styrka.

+ Väger endast 2,9 kilo, rymlig sittyta och väl genomtänkt klädsel
– Lite för många moment med suffletten

Betyg: 8

Bästa pris: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)Axkid Babyfix

Förankringsmetod: Isofixbas Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 3,53 kg Vikt bas: 4,76 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 63 x 43 x 55 cm Bältesupphängning: Nej Sufflett: Ja, 2 lägen Sele: Fempunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd. Kan babyskyddet bältas fast?: Ja

Axkid Babyfix
Axkid är en ny svensk tillverkare av bilbarnstolar där grundarna har mer än 30 års erfarenhet inom barnsäkerhet, bland annat från Brio och Britax. Släktskapet till Brio Primo märks tydligt, babyskydden är faktiskt nästan identiska. Stolarna monteras till och med i samma fabrik. Babyfix har låg vikt, men tyvärr har man sparat genom att inte ha ett helgjutet handtag. Det gör det lite vasst att bära babyskyddet i armvecket.

Stolen ger bra stöd för huvudet men den helt lösa sittkudden måste justeras med jämna mellanrum. Även axelmuddarna halkar omkring en del. Solskyddet är lite trögt och klickar ljudligt, det har dock en riktigt smart och tyst ”keps” för ytterligare avskärmning. Proceduren för att byta höjd på fempunktsbältet är ganska omständlig, då fästbrickan på baksidan har små och pilliga monteringkanaler. Tur nog gör man detta moment sällan. Tyget är funktionellt, lätt att torka av och går relativt snabbt att ta bort och sätta tillbaka för tvätt. Det krävs dock starka händer att lossa klädseln från stolen då remmen till bältesspännet måste tvingas igenom en smal springa.

Basen har både bältesspänning och ISOFIX samt en säkerhetsbygel som lutas mot sätet vilket gör den mycket stabil. ISOFIX-fästena saknar gummering och kan repa bilklädseln om man är oförsiktig. Knappen för att lossa stolen från basen är distinkt och bra. Det saknas färgindikator för dockningen, däremot hörs ett tydligt klick när stolen är på rätt plats. Jämfört med Brio Primo är skillnaderna på stol och bas små, men Axkid Babyfix är lättare och har fempunktsbälte, vilket många föräldrar efterfrågar. Vi utser Axkid Babyfix till bästa budgetval.

+ Billig och lätt, smutståligt tyg, mycket stabil bas
– Omständigt att byta höjd på axelbältena

Betyg: 8

Bästa pris: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)
Bästa pris: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)Maxi Cosi Pebble Plus
Förankringsmetod: Isofixbas Förlängningsbart rygg-/nackstöd: Nej Vikt babyskydd: 4,6 kg Vikt bas: 6,8 kg Yttermått LBH (med handtaget uppfällt): 66 x 43 x 55 cm Bältesupphängning: Automatisk Sufflett: Ja, 1 läge Sele: Trepunkts, höjs med reglage på baksidan av babyskyddet Kan babyskyddet bältas fast?: Ja

Maxi Cosi Pebble Plus Family Fix XP
Pebble Plus är ett i-Size-godkänt babyskydd från Maxi Cosi. Det som skiljer Pebble Plus från vanliga Pebble är bland annat det spädbarnsinlägg med extra förstärkta kanter som hör till Pebble Plus för att stolen ska klara sidokrockar bättre. I övrigt är de två stolarna snarlika varandra. Pebble Plus är ett rymligt och mysigt ombonat babyskydd med en riktigt smart sele som automatiskt håller sig öppen tack vare förstärkningar i selfästena. När man ska placera barnet i babyskyddet behöver man alltså inte tänka på att hänga undan selremmarna först. Selen kan höjas i flera olika lägen med hjälp av ett reglage på stolens baksida.

Solksyddet till Maxi Cosi Pebble Plus hakas fast i handtaget i utfällt läge, och kan petas undan helt i den gummilist som finns runtom babyskyddets kanter. Handtaget har en bärvänlig form och klädseln har klarat av fläckar väl. Family Fix XP-basen har både ljus- och ljudindikatorer så det går inte att installera babyskyddet felaktigt i bilen, och det piper även till om stödbenet skulle hamna i fel läge efter en tids användning. Samma bas kan sedan användas till den bakåtvända stolen Pearl XP, vilket gör priset på babyskydd och bas mer rimligt. Maxi Cosi Pebble Plus är ett babyskydd som är mycket enkelt att använda och i många avseenden har funktioner som underlättar under bilfärden.

+ Sele som tar bort allt krångel vid i- och urtagning av barnet, bra spädbarnsinlägg
– Något kort solskärm, högre inköpspris

Betyg: 8Akta Graco Logico S HP

Bälte: 5-punkt Vikt: Stol: 4,4 kg Bas: 4,13 kg Längd/bredd/höjd: Stol: 67/47/58 cm Antal rygglägen: 3 + babyinlägg

Akta Graco Logico S HP
Logico S HP är ett populärt babyskydd från mycket erfarna Akta Graco. Sitsen är djup och har ett mjukt och gosigt babyinlägg. Ilägget ger nyfödda bra support för rygg, huvud och ben, det tas sedan bort när barnet växer. Smarta resårband på stolssidorna håller fempunktsbältet ur vägen när man lyfter barnet i och ur stolen. Bältesspännet är dock relativt trögt att öppna. Suffletten skyddar bra men är prassligt och klickar ganska högt när man fäller ut det. Stolen är ganska bred och kan stjäla värdefulla centimetrar om ni är många som ska få plats i bilen.

Handtaget känns påkostat med skön gummering som ger bra grepp åt både stora och små händer. Babyskyddet går också utmärkt att bära i armvecket. Tyget är funktionellt och lätt att torka av. Klädseln är mycket enkel att ta av och sätta tillbaka efter tvätt, faktiskt enklast och snabbast i vårt test.

Lutningen på basen går att justera med en ratt. Denna funktion är Akta Graco ensamma om och gör att basen passar i princip alla säten, även djupt skålade sådana. En indikator signalerar om stolen har en godkänd lutning. Basen fästes med bilens trepunktsbälte, ISOFIX-fästning finns ännu inte men ska komma enligt Akta Graco. Ett klickljud signalerar att babyskyddet dockats korrekt. Knappen för att koppla loss stolen är placerad på baksidan av stolens rygg. Ett enkelt grepp, som dock kräver att det finns utrymme mellan stolen och framförvarande instrumentbräda/säte. Sammanfattningsvis är Akta Gracos Logico S HP ett prisvärt babyskydd som ger valuta för pengarna.

+ Bra babyinlägg, ergonomiskt handtag, enkelt att ta bort tyget, passar många barnvagnar och sulkys
– Något bred och tung

Betyg: 8Cybex Aton 4

Förankringsmetod Isofixbas. Förlängningsbart rygg-/nackstöd Ja. Vikt babyskydd 5 kg. Vikt bas 5,4 kg. Yttermått LBH (med handtaget uppfällt) 64 x 44 x 56 cm. Bältesupphängning Nej. Sufflett Ja, 4 lägen. Sele Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet. Kan babyskyddet bältas fast? Ja.

Cybex Aton 4
Cybex delar upp sina bilstolar i olika katergorier; silver, guld och platinum. Aton 4 är Cybex babyskydd i guldkategorin och det märks att det är en mer påkostad stol än vad Cybex Aton är. Aton 4 är utrustad med en sufflett med fyra olika lägen och en klart godkänd täckning över barnet, det låter dessutom inget när den fälls upp och ner. Genom att dra i en ögla bakom nackstödet kan man justera höjden på det och på den interna selen. Isofixbasen har en smal, skålad form som gör det enkelt att få plats med fler stolar eller andra passagerare bredvid. Bälteshållaren på babyskyddet kan dock skava lite i sidorna för den placerad bredvid babyskyddet.

Cybex Aton 4 är ganska smal upptill i babyskyddet, vilket gör att ett större barn kanske växer ur babyskyddet snabbare. Den smala passformen är för att ju mindre luft mellan barn och babyskydd, desto säkrare är babyskyddet. Aton 4 har en relativt upprätt sittställning, vilket lite mer aktiva bebisar kan uppskatta. Dock medför det något större risk för ett tippande huvud när barnet somnar. Det är enkelt att fästa både basen i bilen och babyskyddet i basen. Instruktionerna är tydliga och enkla att förstå. Bärhandtaget på Aton 4 har en bekväm form och viktmässigt får Aton 4 godkänt, men befinner sig åt det något tyngre hållet på skalan. Klädseln känns både tålig och smutstålig, och Cybex babyskydd kan användas på barnvagn med samma adaptrar som för Maxi Cosi och BeSafe. Aton 4 är således ett allsidigt och lättanvänt babyskydd.

+ Bra sufflett, enkelt att justera höjd på sele, bra form på basen
– Något smal över axlarna

Betyg: 7

Bästa pris - Stol inklusive Bas: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris - Stol: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)Cybex Cloud Q

Förankringsmetod Isofixbas. Förlängningsbart rygg-/nackstöd Ja. Vikt babyskydd 5,8 kg. Vikt bas 5,4 kg. Yttermått LBH (med handtaget uppfällt) 68 x 43 x 57 cm. Bältesupphängning Nej. Sufflett Ja, 4 lägen. Sele Trepunkts, höjs automatiskt med nackstödet. Kan babyskyddet bältas fast? Ja.

Cybex Cloud Q
Med Cloud Q har Cybex konstruerat ett babyskydd som känns helt unikt. Vid först anblick påminner det kanske om Aton 4 till formen, och i bilen så är den också i princip likadan. Det magiska med Cloud Q inträffar när man tar ut babyskyddet, antingen för att bära det med sig eller för att fästa på barnvagnen. Med ett enkelt enhandsgrepp så kan babyskyddet då fällas ut från att vara skålad, till att få ett i princip plant liggläge. Funktionen är inte godkänd att använda under bilturen men färdas man ofta med bil så underlättar det att barnet kan få en bättre sovkomfort vid de tillfällen man vill ta babyskyddet med sig. Cloud Q går att fälla när barnet sitter i babyskyddet. Liggytan är väldigt rymlig, även barn på över halvåret har gott om plats. I sin skålade form är babyskyddet dock åt det smalare hållet, av samma säkerhetsskäl som Aton 4 - ju mindre luft runt barnet desto bättre.

Suffletten till Cloud Q kan fällas i fyra steg och täcker väldigt bra. Dock krävs det att man har handtaget i ett visst läge för att suffletten inte ska ta emot när den fälls ut. Trepunktsselen i Cloud Q höjs automatiskt när man justerar höjd på nackstödet, och axelbandskuddarna är mycket mjuka så barnet slipper att ha remmen skavandes mot kroppen. Grenselet tenderar tyvärr att glida nedåt i babyskyddet när man sätter i barnet, så att man alltid måste dra fram det från under barnets rumpa igen innan man kan knäppa ihop selen. Den stora nackdelen med Cybex Cloud Q, förutom att det kostar mycket, är att den smarta liggfunktionen drar upp vikten på babyskyddet rejält. Hur stor betydelse det har avgörs dock av hur man planerar att använda babyskyddet. Ska det aldrig tas ut ur bilen blir Cloud Q en onödigt stor utgift. Men för familjen som ofta är ute på biltur samt växlar mellan vagn och bil så kan det bli en mycket uppskattad investering.

+ Går att fälla ut till plant liggläge när den användas utanför bilen
– Tungt och dyrt, saknas en bra upphänging för selen

Betyg: 7
Britax Baby Safe Plus SHR II
Bälte: 5-punkt Vikt: Stol 4,82 kg Bältad Bas: 6,57 kg Längd/bredd/höjd: Stol: 67/44/58,5 cm Antal rygglägen: 8

Britax Baby Safe Plus SHR II
Britax Baby Safe Plus II är ett bra och stabilt babyskydd som utmärker sig på flera sätt. Till att börja med använder inte Britax en lös sittkudde för de små barnen, istället förändras ryggformen automatiskt när man med ett enkelt grepp justerar höjden på axelremmarna och huvudstödet. Konstruktionen känns mycket påkostad och förenklar detta moment, men fastnar halvvägs upp i en instruktionsbokslucka på baksidan. Med luckan borttagen funkar allt fint. Huvudstödet har hela 8 olika lägen men bredden gör att riktigt små barn kan hänga lite med huvudet när de sover.

Suffletten är bra och tyst, men lossnar om den dras för långt bak.
Britax är också ensamma om att ha två inbyggda funktioner i handtaget. En knapp för att lossa stolen från barnvagnschassin medan den andra fäller handtaget. Klädseln är något besvärlig att ta av och sätta på, det är många stroppar och spännen att fästa. Britax patenterade sidokrockskydd, D-SIP, består av en bricka som fälls upp mot bildörren vid färd. Brickan ska minska sidokrafterna vid krock men samtidigt är det ytterligare ett moment att komma ihåg.

Basen har en bygel som lutas mot sätet och ger mycket god stabilitet. Den har också testets bästa stödben. Tyvärr är det separata baser för ISOFIX respektive bältesfästning. Den bältade basen är mycket prisvärd, den är robust och andas tysk industriell kvalitet. För att få hjälp vid montering kan du skanna en QR-kod på stolen och få tillgång till instruktionsvideor direkt i mobilen, smart! Britax har många nyskapande innovationer, men vi skulle gärna sett en lägre vikt på stolen.

+ Mycket stabil, enkelt att justera axelremmarna, stabil bas
– Bökigt att ta av klädseln


Betyg: 7

Bästa pris - Stol: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)
Bästa pris - Stol: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)Silver Cross Simplicity

Förankringsmetod Isofixbas. Förlängningsbart rygg-/nackstöd Ja. Vikt babyskydd 4,3 kg. Vikt bas 7,3 kg. Yttermått LBH (med handtaget uppfällt) 68 x 41 x 55 cm. Bältesupphängning Nej. Sufflett Ja, 2 lägen. Sele Fempunkts, höjs automatiskt med nackstödet. Kan babyskyddet bältas fast? Ja.

Silver Cross Simplicity
Silver Cross Simplicity-basen är enkel att använda och har tydliga färgindikationer för att signalera om den är korrekt installerad i bilen. Att klicka i babyskyddet har också gått problemfritt. Simplicity-babyskyddet känns dock något plastigt och klädseln är lite för porös för vår smak. Tyget suger gärna åt sig smuts och bebiskräk. Stoppningen i ryggen glider åt sidan ibland och stolen är trång över axlarna. En normalstor bebis i 5-6 månaders åldern får svårt att komma tillräckligt långt bak med huvudet för att sitta helt bekvämt. Något som innebär en större risk för att barnets huvudet ska tippa framåt vid inbromsningar när barnet har somnat.

Selen i Silver Cross Simplicity går att justera i flera olika höjdlägen. Spärren för att reglera den kommer man åt genom att öppna upp en lucka baktill på babyskyddet. Det krävs att man klämmer åt ordentligt för att säkerställa att selen sitter fast i sitt nya läge. Som medföljande tillbehör till Silver Cross Simplicity kommer en sufflett och en fotsack, vilket är ett överdrag som fungerar lite som en tunnare åkpåse. Suffletten är mycket kort och fyller ingen egentlig funktion. Fotsacken funkar bäst för det minsta spädbarnet, innan barnets ben blivit så långa att fötterna sticker ut, och fästs med gummisnoddor runt hakarna som ska hålla bältet på plats om skyddet bältas i bilen. Det är inte vadderat men skyddar lite mot vind och väder, vilket är väldigt praktiskt att ha om man ska bära babyskyddet utomhus kortare sträckor vintertid. Med tanke på prisklassen för skydd och bas hade vi dock gärna sett ett bättre solskydd och en lite annan känsla i material.

+ Enkel att installera, fotsack som smart tillbehör
– Alldeles för kort solskydd, trång över axlarna

Betyg: 6

Bästa pris - Stol: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)
Bästa pris - Stol: Bamba.seCybex Aton

Förankringsmetod Isofixbas. Förlängningsbart rygg-/nackstöd Nej. Vikt babyskydd 3,9 kg. Vikt bas 5,4 kg. Yttermått LBH (med handtaget uppfällt) 63 x 44 x 55 cm. Bältesupphängning Nej. Sufflett Ja, 2 lägen. Sele Trepunkts, träs om manuellt för att justeras i höjd. Kan babyskyddet bältas fast? Ja.

Cybex Aton
Cybex Aton är Cybex enklaste babyskydd och det märks av i vissa avseenden. Klädseln känns inte riktigt lika påkostad och lyxig som Cybex andra bilstolar, men stilmässigt är looken ändå snarlik och babyskyddets profil är fortfarande estetiskt tilltalande. Suffletten är väsentligt kortare, med endast två lägen istället för fyra som hos de lite dyrare babyskydden. Med ett såhär kort solskydd så förlorar suffletten nästan sin funktion helt. Cybex bas för Aton är dock enkel både att använda och installera. Det har inte heller varit svårt att förstå sig på hur babyskyddet ska dockas eller lossas ur basen, och bärhandtaget har en bra form att hålla i.

Samtidigt som vissa aspekter av Aton känns nedbantade så förvånas man något över att Aton faktiskt uppleves som rymligare än både Aton 4 och Cloud Q. Detta främst vad det gäller axelutrymmet. I Aton kan även en bebis som hunnit bli runt halvåret gammalt komma bak ordentligt med axlar och huvud. Där de andra två babyskydden från Cybex var mer avsmalnande till formen så är Aton betydligt mer öppen och grundare, vilket gör att den inte känns trång för det större barnet och kanske är det en egenskap som kan förlänga användningstiden något. Däremot är vinkeln på babyskyddet lite mer upprätt, varför det i stadskörning med fler och mer plötsliga inbromsningar finns en ökad risk för att bebisens huvud hänger framåt när barnet sover och att kroppen stundvis sitter lite säckigt.

+ Rymligt babyskydd med bra utrymme på bredden
– Nedskalad funktioner bland annat i form av kort sufflett och sele som måste träs om manuellet

Betyg: 6

Bästa pris - Stol inklusive bas: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris - Stol: Babyland.se (Fri frakt, Ett års garanti & Snabb leverans)