Robotgräsklippare: 13 modeller i test 2016
Robotgräsklipparen har funnits sedan 1990-talet men det är först under de senaste åren som efterfrågan formligen har exploderat. Än är den traditionella gräsklipparen långt ifrån utrotningshotad men det råder inget tvivel om att robotgräsklipparen de kommande åren kommer att ta en ständigt växande andel av marknaden.

Spridningen av robotgräsklippare liknar den för många andra nydanande teknologier. En liten skara av så kallade ”early adopters” (tidiga brukare) visar vägen och blir trendsättare. Ofta börjar det med att någon i kvarteret skaffar en robotgräsklippare, varpå grannarna snart kan konstatera att den faktiskt fungerar och gör sitt jobb. Robotgräsklipparens gräsmatta blir snart den mest välskötta i kvarteret, utan att ägaren anstränger sig. Frestelsen för grannarna att slippa gräsklippningen blir sedan starkare för varje gång de själva kämpar med sin gräsmatta. På detta sätt erövrar robotgräsklipparen kvarter för kvarter och villaförort efter villaförort.

Robotgräsklippare-2016Naturligtvis är inte alla robotgräsklippare lika bra och såväl prestanda som funktion och säkerhet skiljer sig enormt mellan olika modeller. Med en välkalibrerad installation så kan de bästa robotklipparna sköta sig själva i veckor utan driftstopp, medan de sämsta har svårt att ens hitta hem för laddning. De bästa klipparna kräver liten anpassning av kabeldragning och underlag för en tillförlitlig klippning medan de sämre har strikta krav på underlag, lutning och klippytans utformning. De säkraste robotgräsklipparna är så väldesignade att det är nästintill omöjligt att skada sig på dem, medan de med sämst säkerhet kan utgöra en fara för ex. fötter eller barnfingrar. Vissa modeller kan till och med rymma ifrån inhägnaden och göra slavsylta av grannens rabatter. 

I vårt test av robotgräsklippare har vi testat marknadens främsta modeller för att ta reda på hur de presterar. De bästa robotgräsklipparna har en riktigt bra prestanda, men smakar det så kostar det och toppmodellerna kostar uppåt 25 000 kr. Har man en plan, okomplicerad och inte alltför stor gräsmatta klarar man sig däremot med betydligt enklare modeller för runt 10 000 kr. Det är dock stor skillnad mellan en budget- och en premium-robotgräsklippare och i många svenska
 trädgårdar räcker det tyvärr inte med en budgetmodell för att få jobbet gjort ordentligt.

Vi har bedömt robotgräsklipparna och betygsatt dem efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet, design och säkerhet i förhållande till prislappen. Alla modeller förväntades prestera väl, men de dyrare modellerna förväntades prestera bättre än de billigare. Testet visade att en dyrare robotgräsklippare generellt har högre prestanda än en billigare, men långt ifrån alltid. Det är heller inte säkert att en robotgräsklippare med hög teoretisk prestanda vad gäller exempelvis ytkapacitet och lutning lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på specifikationer, som hur många kvadratmeter klippyta en robotgräsklippare teoretiskt klarar. Mycket viktigare är robotgräsklipparens tillförlitlighet och hur lång avgränsningskabel basstationen stöder, då det snarare är dessa faktorer som avgör hur stor klippyta den klarar. Ytterligare en faktor att ta hänsyn till är vilken typ av signal som robotgräsklipparens avgränsningsslinga använder sig av. Många modeller stör nämligen ut andra robotgräsklippare, vilket knappast är bra för grannsämjan och ju vanligare robotklipparna blir, desto mer problem kan detta orsaka.

För att kunna ge köpråd till våra läsare oavsett storleken på plånboken har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: upp till 12 000 kr     Mellan: ca 12 000-18 000 kr    Premium: över 18 000 kr

Så gjorde vi testet
Vi lät vårt testteam bedöma hur väl robotgräsklipparna klippte gräset, framförallt med hänsyn till hur de klarade av olika typer av prövningar, exempelvis:
  • Ojämn och brant terräng
  • Vanligt förekommande hinder, ex. träd, buskar, rötter, gångar, rabatter, sandlådor, gungor och studsmattor
  • Besvärligt underlag, ex. lösjord/sand, nyplanterat gräs, barr-, löv- och kottansamlingar
  • Utmanande klippytor, ex. smala passager, flaskhalsar, spetsiga hörn, hinderrika hörnområden, sekundärytor
  • Långt, grovt och vått gräs
Vi noterade hur ofta, var och varför varje robotgräsklippare blev ståendes, samt vilka följder detta fick på klippresultatet. Vidare utvärderade vi egenskaper som säkerhet, klipptid, buller, design och användarvänlighet.

Vi bedömde klippresultatet direkt efter klippning men främst efter en tids regelbundet klippande. För att få ett så rättvisande testresultat som möjligt så långtidstestade vi varje robotgräsklippare under minst ett par sommarmånader, oftast betydligt längre. Detta gjorde det möjligt att bedöma långtidseffekter och årstidspåverkan. Exempelvis är det ofta blött under höst men torrt under högsommaren. Gräset växer som mest i början av sommaren och gräsmattan är som skörast under högsommartorka och höstväta. Att testa robotgräsklipparen under alla dessa förhållanden ger därmed en bättre helhetsbild än att bara testa den under ett par veckor på våren. Något som är vanligt i andra robotgräsklippar-tester.

Vidare så testade vi varje modell på flera olika gräsytor som var och en bjöd på sin unika uppsättning utmaningar. I andra robotgräsklippar-tester så använder man sig i regel enbart av en gräsyta per modell, på vilken man på konstgjord väg försöker få med alla typer av svårigheter. Vår erfarenhet säger oss dock att det är notoriskt svårt att lyckas riktigt bra med detta. Främst då det är så svårt att förutspå alla typer av svårigheter som olika gräsmattor bjuder på. Därför anser vi att ju fler typer av gräsytor som er robotgräsklippare testas på, desto bättre. 

Bästa robotgräsklipparen 2016
Bäst i test och vårt köpråd för 2016 blir Husqvarna 315, tack vare sin kombination av mycket hög prestanda till ett rimligt pris. Bästa premiumval blir Husqvarnas Automower 430X med sin enastående prestanda. Bästa budgetval blir Gardena R50 Li som med ett relativt lågt pris gjorde mycket bra ifrån sig. Alla tre testvinnare presterade väldigt väl i relation till prislappen och är riktigt prisvärda för sina respektive gräsmattetyper. Även om Husqvarnas premium-modell Automower 430X hade högst prestanda, så gjorde dess saftiga prislapp att den betydligt billigare – men nästan lika högpresterande – Husqvarna 315 ansågs mer prisvärd för den genomsnittlige tomtägaren.


Husqvarna Automower 315
– Fantastiskt prisvärd med utmärkt problemlösningsförmåga

Recensionsår: 2016 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,1 Ah/18 V Drifttid: ca 70 min/laddning Rek. maxyta: 1500 m² Maxlutning: ca 22° (40%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 22 cm Vikt: 9 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Mått (BxHxD): 630x510x250 mm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 315
Husqvarna Automower 315
är en mycket högpresterande, tillförlitlig samt prisvärd robotgräsklippare och vi utnämner den därför till bäst i test. Trots ett pris i mellanklassen presterar Automower 315 bättre än alla andra testkandidater förutom storasyskonet Automower 430X. Detta beror på att Automower 315 i princip är en nedbantad version av 430X och att den därför delar flera av storasyskonets styrkor, men till ett betydligt lägre pris. De främsta styrkorna är den genomarbetade konstruktionen som ger mycket goda terrängegenskaper samt den föredömliga problemlösningsförmågan. Automower 315 klarar därför av att klippa de allra flesta typer av gräsmattor på ett tidseffektivt och driftsäkert sätt. Detta inkluderar en rad svårhanterade miljöer med utmaningar såsom oregelbundet dragen avgränsningskabel, många hinder, besvärligt underlag, kuperad terräng, smala passager, kraftiga lutningar och högt gräs. Automower 315 klarar brantare lutningar än specifikationen anger och justerar hastigheten efter motståndet.

Hjulen är skonsamma mot gräset men ger samtidigt ett bra grepp i backar och vid lös jordmån. En favoritfunktion är den patenterade guidekabeln som inte bara motverkar att hjulspår uppstår längs med avgränsningskabeln utan även drastiskt effektiviserar klippningen av komplexare gräsmattor. Säkerheten är utmärkt och pivot-knivarna klipper gräset på ett tyst och skonsamt sätt. Samtidigt är knivarna milda gentemot kvarglömda leksaker och frukter, som relativt oskadade slungas iväg istället för att krossas. Ett lättnavigerat menysystem gör programmeringen enkel. Detaljerade och pedagogiska instruktioner underlättar både installation och underhåll. Designen är stilrent exklusiv, men karossen blir ganska lätt repig. Installations-kit i storlekarna S, M och L säljs separat, så att man kan anpassa mängden kabel och märlor efter tomtstorlek.

+ Fantastiskt prisvärde, smart, tidseffektiv, tillförlitlig, lättprogrammerad
– Karossen blir ganska lätt repig

Betyg: 10

Bästa pris hos: Söderströms.nu (Fri Frakt)Husqvarna Automower 430X − Exklusiv lyxmodell med oslagbar effektivitet & tillförlitlighet
Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 6,4 Ah/18 V Drifttid: ca 150 min/laddning Rek. maxyta: 3200 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 24 cm Vikt: 13,2 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca 58 dB Mått (BxHxD): 72,1x55,8x30,8 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: Avgränsningskabel & märlor köps separat, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Husqvarna Automower 430X
Automower 430X
(tidigare kallad 330X) står för tredje året i rad ohotad som den mest högpresterande robotgräsklipparen i vårt test. Ingen konkurrent kommer i närheten av 430X:s tillförlitlighet och problemlösningsförmåga. Speciellt i extra utmanande miljöer, såsom mycket komplexa gräsmattor med oregelbunden kabeldragning, många hinder, besvärlig terräng och smala passager. Även kraftiga lutningar, rötter, löst underlag, komplicerade hörn och högt gräs hanteras både smart och tidseffektivt. Den enda situation som 430X kan ha svårt att klara av är ifall den stöter på ett hinder i kraftig nedförsbacke. Den kan då få svårt att backa och ändra körriktning. Installationen av 430X är föredömligt lätt, inte minst då den klarar av riktigt invecklad kabeldragning. En upplyst display och ett lättnavigerat menysystem gör programmeringen smidig. 430X har en ”stealth”-liknande design som är stiligt diskret och utstrålar exklusivitet.

Karossen blir relativt lätt repig och även om detta inte påverkar funktionaliteten så kan det se lite tråkigt ut. Som tillval kan 430X ges stöd för Husqvarnas branschledande app Automower Connect (AMC). Detta är verkligen att rekommendera då appen ger användaren oöverträffad kontroll över robotgräsklipparen. Via det väldesignade gränssnittet kan alla kommandon ges och alla inställningar göras, oavsett var man själv befinner sig, så länge det finns täckning till mobilnätet. Man kan också få notiser, exempelvis om robotgräsklipparen kört fast eller lämnat stöldskyddsområdet. Hade vi enbart utgått ifrån funktion och prestanda i vår betygsättning så hade 430X tveklöst blivit vår testvinnare. Då vi istället utgår ifrån prisvärde blir den god tvåa och utnämns till ”bästa premiumval”.

+ Oslagbar effektivitet & tillförlitlighet, lättprogrammerad, stilren design, AMC som tillval
– Karossen blir relativt lätt repig

Betyg:
9

Bästa pris hos: Söderströms.nu (Fri Frakt)Gardena R50 Li − Liten men smart budgetmodell som presterar över sin prisklass
Recensionsår: 2016 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 500 m² Maxlutning: ca 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 7,4 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde ca 53 dB Mått (BxHxD): 58x46x25,5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel, 200 st märlor, 3 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion

Gardena R50Li Bästa budgetval
Gardena R50 Li är en synnerligen prisvärd budgetklassmodell som presterar över sin prisklass och blir därför bästa budgetval. Trots sitt budgetpris har den flera styrkor som man snarare associerar med premium-klassen. R50 är har framförallt en anmärkningsvärt bra problemlösningsförmåga för en budget-modell och det är tydligt att den begåvats med Husqvarnas branschledande AI (artificiella intelligens). Detta gör att R50 trots sin ringa storlek och sina små hjul är skicklig på att ta sig ur besvärliga situationer, vilket gör den förvånansvärt tillförlitlig. R50:s begränsning är snarare terränghanteringen då den kräver ett någorlunda snällt underlag. Kraftiga ytliga rötter, djupa barr/kott/löv-ansamlingar och lös jord blir lätt övermäktiga. Den faktiska maxlutningen är visserligen högre än specifikationen anger, men ändå måttlig, så tomten får inte slutta alltför mycket. Säkerheten är mycket god och installationen är smidig.

Vi skulle emellertid gärna sett att guidekabeln – som i sig är en smart innovation – inte var obligatorisk, då den kan kännas överflödig på små, mycket okomplicerade gräsmattor. Programmeringen är föredömligt enkel tack vare tydliga instruktioner, ett lättnavigerat menysystem, en bakgrundsupplyst display och lagom många knappar. R50 är avsedd för små tomter och har därför en blygsam klippbredd, vilket innebär ett makligt arbetstempo. Den taniga motorn har liten klippkraft och får kämpa rejält med högre gräs. Så länge gräsmattan hålls kort genom regelbunden klippning är detta emellertid inget problem. R50 arbetar så tyst att den även kan gå om natten utan att irritera lyhörda grannar. Detta är en stor fördel då det lämnar gräsmattan fri om dagen.

+ Smart, tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
– Begränsad terränghantering


Betyg: 8

Bästa pris hos: Söderströms.nu (Fri frakt)Honda Miimo 520
Tillförlitlig japansk precisionsrobot för större gräsmattor
Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,6 Ah/22,2 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: 24° (45 %) Klipphöjd: 20-60 mm Klippbredd: 22 cm Vikt: 11,9 kg Ljudnivå: Mycket låg Mått (BxHxD): 64,5x55x27,5 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor, 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Demo

Honda Miimo 310/520
Japanska Honda var ganska sena med att ge sig in i robotgräsklippar-branschen, trots sin välkända förkärlek för robotar. Deras premium-robotgräsklippare Miimo har däremot på bara några år utvecklats till en av de bästa på marknaden. Den finns i två versioner – numrerade 310 och 520 - som är nästintill identiska, sånär som på batterikapaciteten och vissa detaljer i mjukvaran. Miimo känns väldigt japansk på flera sätt och det mest uppenbara – förutom namnet – är den välavvägda designen. Byggkvaliteten är mycket hög och stötdämpningen gör Miimo väldigt tyst, samt får den att verka sväva diskret över gräset. Ljudnivån är så pass låg att man med fördel kan låta den klippa på natten. Programmeringen är smidig då menysystemet är relativt lättnavigerat, samtidigt som det har många inställningsmöjligheter. Displayen är upplyst men tyvärr inte knappsatsen. Säkerheten är utmärkt med väl skyddade pivot-knivar och en lättåtkomlig STOP-knapp. Miimo är numera bland de mest driftsäkra robotgräsklipparna på marknaden och blir sällan ståendes, även på svårare tomter. Det är bara de mest utmanande gräsmattorna som fortfarande är den övermäktig. Klippresultatet är mycket jämnt och fint, inte minst då Miimo effektivt anpassar hastigheten till motståndet och därför saktar in vid ex. högre gräs. Installationen av basstationen har förenklats jämfört med tidigare, men är fortfarande onödigt komplicerad. Samtidigt sköts all installation i regel av Hondas auktoriserade återförsäljare.

+ Hög byggkvalitet, hög säkerhet, tyst & diskret, driftsäker,
– Något bökig installation av basstationen


Betyg: 8


Bästa pris hos: Söderströms.nu (Fri frakt)
Bästa pris hos: CDON.seRobomow MS1000
– Mastodontklippare som kan styras med smartphone-app
Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,0 Ah/26 V Drifttid: ca 55 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (36%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 20 kg Multiclip: Ja Ljudnivå: 70 dB Mått (BxHxD): 73,5x66x31 cm Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 225 avgränsningskabel, 300 st märlor, Bruksanvisning: PDF

Robomow MS1000
Israeliska Robomow är bland de äldsta tillverkarna av robotgräsklippare med över 20 års erfarenhet. Robomow kännetecknas idag av stora, tunga robotklippare som förlitar sig mer på råstyrka än sofistikation. MS1000 är inget undantag utan en rejäl pjäs. Såväl motor som batteri är kraftigt tilltagna och driver två fasta knivar som välvts för att minska risken för deformation vid kollision. Detta fungerar, men innebär även en relativt hög bullernivå. MS1000 kan klippa mycket gräs och stora ytor på kort tid, om förutsättningarna är rätt. Den har nämligen ett antal begränsningar som kan ställa till problem.

MS1000 har vissa svårigheter med smala passager och även om den ofta kan passera dessa tar det tid – och batteri – i anspråk, vilket minskar möjligheterna att klara av sekundärytor. Roboten kan också bli förvirrad av komplicerade hörn. Detta är delvis en konsekvens av klipparens storlek men även en bitvis medelmåttig AI. Klipparen måste följa avgränsningskabeln hem vilket – tillsammans med den höga maskinvikten – lätt ger hjulspår längs slingan. Smala passager och högt gräs medför ibland att klipparen överhettas och den stänger då av sig ett tag för att hinna svalna. Displayen är mycket liten och kontrollpanelen minimal, men detta räddas av Robomows nya app som på många sätt är innovativ och föredömlig.

+ Innovativ smartphone-app, rejäl klippbredd,
– Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager


Betyg: 7 

Bästa pris hos: Tretti.se (Fri frakt)Husqvarna Automower 308 − Liten, tyst och lättprogrammerad mellanklassmodell
Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,6 Ah/18 V Drifttid: ca 60 min/laddning Rek. maxyta: 800 m² Maxlutning: 14° (25%) Klipphöjd: 20-50 mm, steglöst vred Klippbredd: 17 cm Vikt: 6,8 kg Ljudnivå: Mycket låg | Uppmätt medelvärde: ca 55 dB Mått (BxHxD): 55x39x25 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 200 avgränsningskabel | 200 st märlor | 9 st extraknivar Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Husqvarna 308
Automower 308
är en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare med ett pris i mellanklassen. Den är på många sätt lik budgetklassvinnaren Gardena R50 som även den tillverkas av Husqvarna. Automower 308 är tack vare Husqvarnas världsledande AI riktigt smart. Den löser besvärliga situationer väl vilket gör den tillförlitlig. Maxlutningen är förvisso högre än specifikationen utlovar men fortfarande måttlig. Den ringa storleken och låga maskinviken gör robotgräsklipparen lättflyttad men innebär samtidigt en begränsning av terrängegenskaperna och en sparsam klippbredd.

Därför går klippningen långsamt och ifall klippytan har hinder – ex. stora ytliga rötter – eller löst underlag – ex. djupa ansamlingar med barr – får robotgräsklipparen lätt problem och kan fastna. Däremot är den tyst och stör inte grannarna. Säkerheten är utmärkt och att installera Automower 308 med basstation och avgränsningskabel är relativt smidigt. Vi hade emellertid föredragit att den så kallade guidekabeln - som visserligen är en smart innovation - var frivillig, som på dyrare Husqvarna-modeller. Programmeringen är enkel med ett lättnavigerat menysystem och en tydlig bruksanvisning. Automower 308 är rimligt prissatt i relation till sin prestanda och en tillförlitlig investering så länge gräsmattan inte är alltför besvärlig. Dess största problem är emellertid att den inte är lika galet prispressad som den nästan lika högpresterande budgetklassvinnaren Gardena R50.

+ Smart & tillförlitlig, tyst, hög säkerhet, lättprogrammerad, tydlig bruksanvisning
– Begränsad maxlutning, guidekabel ej frivillig, kämpar med besvärligt underlag

Betyg:
7

Bästa pris hos: Söderströms.nu (Fri Frakt)Bosch Indego − Rejäl mellanklassmodell med okonventionell klippteknik
Recensionsår: 2015 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 3,0 Ah/32,4 V Drifttid: ca 50 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 26 cm Vikt: 11,1 kg Multiclip: Ja Ljudnivå: Över medel | Uppmätt medelvärde: ca 63 dB Mått (BxHxD): 70x52x30cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 avgränsningskabel | 300 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsinstruktion
Bosch Indego

Indego
är en konkurrenskraftigt prissatt mellanklass-modell och Bosch har satsat allt på denna enda robotgräsklippare. Installationen är mestadels smidig och underlättas av Bosch tydliga online-instruktionsfilmer. Designen är snygg och utstrålar verkligen Bosch:s formspråk. Pivotknivarna är skonsamma mot kvarglömda leksaker och ger tillsammans med en tydlig och lättåtkomlig STOP-knapp en hög säkerhet. Programmeringen är ganska lätt men även tidsödande. Avgränsningskabelns signal stör tyvärr ut andra robotgräsklippare. Basstationen klarar inte mycket mer än 200 m avgränsningskabel, vilket gör det svårt att uppnå den rekommenderade maximala klippytan.

Indego hanterar inte isolerade biytor och kräver en raksträcka på hela 4 m vid basstationen, vilket försvårar dess placering. Motorn är tyst men hjulen onödigt högljudda. Indegos klippmönster påminner om en vanlig gåbakom-gräsklippare med raka parallella linjer. Idén är att spara tid genom att inte klippa samma yta flera gånger. I praktiken gör denna klipp-teknik varken till eller från och klipphastigheten gynnas desto mer av den väl tilltagna klippbredden. Inte minst på grund av hinder såsom träd, studsmattor och smala passager. Indego klarar relativt branta lutningar men kan lämna spår längs med avgränsningskabeln och slirar lätt på lösare underlag. Den kan passera avgränsningskabeln något under vändning, så lämna extra buffertutrymme nära vattensamlingar, branter och avsatser. Sammantaget är Indego emellertid skapligt driftsäker med relativt goda terrängegenskaper och i relation till sin prislapp presterar den väl.

+ Snygg, rejäl klippbredd, hög maxlutning, säker, enkel installation, goda terränghantering
– Utstörande signal, kort maximal kabellängd, högljudda hjul, stöder ej biytor, lång ”dockningsbana”


Betyg: 7Worx Landroid M

Recensionsår: 2015 Prisklass: Budget Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,0 Ah/28 V Drifttid: ca 30 min/laddning Rek. maxyta: 1000 m² Maxlutning: ca 20° (35%) Klipphöjd: 20-60 mm, steglöst vred Klippbredd: 18 cm Vikt: 8,3 kg Ljudnivå: Medel (ca 65 dB) Mått (BxHxD): 38x26,8x55 cm Knivtyp: Pivot PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 180 avgränsningskabel, 200 st märlor, 8 st extraknivar Bruksanvisning: PDF

Worx Landroid M
Worx Landroid M är bland de billigaste men även populäraste robotgräsklipparna på marknaden. Den är tyst och har en för budgetklassen kraftfull motor samt klarar av tämligen branta backar. Robotklipparens menysystem är överlag lättnavigerat och tidseffektivt. För den som är otålig att komma igång med klippningen kan Landroid M köra igång utan förprogrammering. Landroid M har en för prislappen normal problemlösningsförmåga som därmed är ganska begränsad. Det är därför viktigt att installationsanvisningarna följs noggrant. Även om så sker kvarstår situationer där Landroid M kunde varit smartare. Exempelvis så måste klipparen följa avgränsningsslingan strikt under återgången till laddaren, vilket ökar risken för att den fastnar vid eller inte kan passera rabatter, grusgångar, buskage etc.

Speciellt när slingan legat några säsonger och ex. buskar växt sig större. Denna rigiditet kan också leda till att hjulspår bildas längs avgränsningsslingan. Vidare får avgränsningsslingan inte läggas parallellt med en sluttning, då detta medför att den ibland rymmer. När så sker inser inte alltid Landroid M att den lämnat sin inhägnad och kan då köra iväg en bra bit innan den stannar. Något vi anser vara mycket problematiskt ur säkerhetssynpunkt, även om det inte lär vara ett problem för alla användare. Tillverkarna förbättrar hela tiden sina robotgräsklippares mjukvara så att de blir smartare och Landroid M kan man uppdatera själv via en USB-anslutning på klipparen. Terrängegenskaperna är begränsade och Landroid M kräver ett tämligen jämnt och fast underlag för att inte fasta eller halka. Detta är normalt för budgetklassen men innebär ändå att Landroid M bör hålla sig till mindre och enklare gräsmattor.

+ Lågt pris, enkelt menysystem, kan köras utan förprogrammering, tyst
– Begränsad problemlösningsförmåga, kan rymma, kräver relativt jämnt underlag

Betyg: 6Viking iMow 632
- Premiummodell med hög säkerhet för stora, okomplicerade gräsytor
Recensionsår: 2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 4,5 Ah/29 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 24° (45%) Klipphöjd: 20-60 mm, 10 steg Klippbredd: 28 cm Vikt: 13 kg Ljudnivå: ca 65,5 dB (uppmätt) Mått (BxHxD): 73x54x27 cm Knivtyp: Fast kniv PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 300 m avgränsningskabel, 300 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Installationsguide

Viking iMow 632
Viking iMow 632 från den välrenommerade tyska Stihl-koncernen är en premium-robotgräsklippare främst avsedd för större gräsytor. Viking är ganska nya (2010) på robotgräsklippar-marknaden och tyvärr får detta uttryck i en del barnsjukdomar. Installationen är onödigt komplicerad med en egensinnig programmering där man exempelvis anger när klipparen inte får klippa, snarare än när den ska klippa. Vidare försvåras installationen av rigida förhållningsregler för avgränsningskabeldragningen och att iMow 632 lätt förvirras. Exempelvis kan klipparen oavsiktligen fasta i en loop runt en ”ö” när den är på väg tillbaka till laddstationen. Säkerheten är hög och stopp-knappen är tämligen lättåtkomlig. Med tanke på att iMow 632 har fasta knivar är den relativt tyst. Likt andra robotgräsklippare med fasta knivar drabbas den emellertid lätt av att långt, vått gräs ansamlas i kåpan och skapar oljud. iMow 632 har svårt att passera smala och avlånga passager och den inser inte alltid att den kört fast utan står istället hjälplöst och snurrar med hjulen, vilket kan skada gräsmattan. Instruktionerna är goda och förutom en ganska utförlig bruksanvisning finns även en pedagogisk installationsguide-video. Förutsatt att man i installationen lyckats ta hänsyn till iMow 632:s begränsningar så är den emellertid skapligt driftsäker och klarar då att klippa stora gräsytor. Med tanke på sin prislapp i premiumklassen hade vi dock gärna sett en ännu högre driftsäkerhet.

+ Hög säkerhet, detaljerade installationsinstruktioner
– Egensinnig programmering, strikt avgränsningskabeldragning, lättförvirrad

Betyg: 6

Bästa pris hos: Söderströms.nu (Fri Frakt)Robomow RS630 / Wolf-Garten ROBO Scooter 3000
Kraftfull jätteklippare för stora, enkla gräsytor
Prisklass: Premium Batteri: Typ: Li | Kapacitet 6,0 Ah/26 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 3000 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 20-80 mm, steglöst vred Klippbredd: 56 cm Vikt: 19 kg Multiclip: Ja Ljudnivå: 70 dB Mått (BxHxD): 73,5x66x31 cm Knivtyp: Fasta PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 450 m avgränsningskabel, 450 st märlor, Bruksanvisning:

Wolf-Garten ROBO Scooter 3000
Tyska Wolf-Garten säljer sin egen version av Robomows RS630. RS-serien är Robomows dyraste och ligger i premium-prisklassen. Den stora skillnaden från Robomows billigare MC-serie är den högre batterikapaciteten, vilket ger en längre drifttid. Detta gör att robotgräsklipparen klarar av att klippa en större yta, då den kan klippa längre tid mellan laddningarna. Den har även borstfri knivmotor, vilket bör ge motorn en längre livslängd. I övrigt så har vi inte hittat några skillnader i prestanda jämfört med MC-serien. Robomow RS630 har en GSM-modul, men detta saknar ROBO Scooter 3000. Robomows robotgräsklippare framstår i jämförelse med konkurrenterna som bjässar och ROBO Scooter 3000 är också tyngst i testet. Robomows filosofi verkar vara att robotgräsklipparen ska vara ute och klippa så kort tid som möjligt. Därför har ROBO Scooter 3000 två fasta knivar och en stark motor som kan mala ner mycket gräs på kort tid. Detta förutsätter emellertid att gräsmattan inte är för svår, med smala passager, komplicerade hörn, kuperad terräng eller besvärligt underlag. Alltför högt gräs kan göra den överhettad, varpå den stänger av sig tills den svalnat. ROBO Scooter 3000 måste följa begränsningsslingan hem, vilket kan ge hjulspår längs begränsningsslingan. Likt andra större Robomow-modeller passar ROBO Scooter 3000 / RS630 bäst på stora, platta, okomplicerade gräsmattor.

+ Lång batteritid, rejäl klippbredd,
– Tung, kan ge hjulspår, relativt hög bullernivå, klumpig vid smala passager


Betyg: 6

Bästa pris hos: Buildor.seStiga Autoclip 225 SKompakt mellanklassmodell med utmärkt batteritid
Recensionsår: 2016 Prisklass: Mellan Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 2,5 Ah/25,9 V Drifttid: ca 120 min/laddning Rek. maxyta: ca 1100 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 25-60 mm Klippbredd: 25 cm Vikt: 9,8 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca - dB Mått (BxHxD): 420x252x533 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, 200 st märlor

Stiga Autoclip 225 S
Stiga Autoclip 225 S är en liten robotgräsklippare för både små och stora gräsytor. Den har fasta knivar men är likväl relativt tyst. Trots sin ringa storlek så har den en för prisklassen mycket generös batteritid på upp till 2 timmar. Något som gör att den kan klippa längre tid innan den måste leta sig hem till laddningstationen. Detta är en större fördel än man kan tro. Speciellt på stora och komplicerade gräsmattor, då det innebär att roboten har råd att avsätta en relativt lång tid för att hitta hem och ändå ha gott om klipptid kvar. 225 S har en medelmåttig problemlösningsförmåga och svag terränghantering, vilket innebär att den kräver en jämn och snäll terräng. Den klarar enklare backar men kör lätt fast på kuperade och ojämna gräsytor. Robotklipparen kan även resa sig och fastna på träd som lutar vid basen, om det inte avgränsats med kabel. På pluskontot är funktionen spiralklippning, som innebär att roboten börjar klippa i en utåtgående spiral om den stöter på hårdare klippmotstånd. Detta är ett mycket tidseffektivt sätt att klippa lokala områden med högre gräs. Inställningsmöjligheterna är klart godkända, med val för flera arbetstider per dag, sekundärt arbetsområde och olika utgångpunkter för klippning. Själva programmeringen är däremot tidsödande då display och knappar är alltför rudimentära. Prismässigt ligger 225 S i mellanklassen, men prestandamässigt befinner den sig snarare i budgetklassen.

+ Utmärkt batteritid, stor ytkapacitet i relation till storleken, spiralklippning
– Svag terränghantering, primitivt användargränssnitt, högt prissatt


Betyg: 6Stiga Autoclip 524 S
Recensionsår:
2016 Prisklass: Premium Batteri: Typ: Litium-jon | Kapacitet 7,8 Ah/25,9 V Drifttid: ca 200 min/laddning Rek. maxyta: 2800 m² Maxlutning: ca 11-24° (20-45%) Klipphöjd: 20-45 mm Klippbredd: 29 cm Vikt: 16,1 kg Ljudnivå: Låg | Uppmätt medelvärde: ca ? dB Mått (BxHxD): 502x290x630 mm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 150 m avgränsningskabel, 200 st märlor

Stiga Autoclip 524 S
Stiga Autoclip 524 är Stigas senaste flaggskeppsmodell för privatpersoner och efterföljare till Autoclip 527.
Skillnaderna mellan dessa två maskiner är inte stora. Mest påtaglig är en något modernare design. Stiga har äntligen tagit intryck av konkurrenterna och gjort STOP-knappen lättillgänglig på toppen av klipparen. Likt sin föregångare har Autoclip 524 fasta knivar som ger större klippkraft, men ökar risken för skador om robotgräsklipparen oavsiktligt kör över något. Kontrollpanelen är sig lik med sin lilla display och mycket få knappar, vilket gör programmeringen relativt tidsödande. Även justeringen av klipphöjd är onödigt bökig. Utbudet av inställningar är däremot klart godkänt för prisklassen, med möjlighet till flera arbetstider per dag, sekundärt arbetsområde och olika utgångpunkter för klippning. Autoclip 524 har faktiskt en kortare batteritid än sin föregångare, men den är fortfarande bland de längsta i testet. Detta gör att den kan klippa länge mellan laddningarna. Något som gör den lämpad för stora gräsytor. Autoclip 524 kräver samtidigt ett jämnt underlag då terrängegenskaperna tyvärr lämnar en del att önska. Kuperad terräng, ojämnheter i gräsmattan, rötter och backar är alla exempel på utmaningar som alltför ofta blir den övermäktiga. Med tanke på dessa begränsningar gör sig Autoclip 524 bäst på stora och platta gräsytor.

+ Lång batteritid, kraftfulla knivar
– Tidsödande programmering, svag terränghantering, bökig klipphöjdsjustering,

Betyg: 6AL-KO Robolinho 100 − Budgetmodell med generös klippbredd och kraftfulla knivar
Recensionsår: 2015 Prisklass: Budget Batteri: | Typ: Litium-jon | Kapacitet 1,5 Ah/18 V Drifttid: ca 90 min/laddning Rek. maxyta: 700 m² Maxlutning: ca 19° (35%) Klipphöjd: 30-60, 5 steg mm Klippbredd: 28 cm Vikt: 8 kg Multiclip: Ja Ljudnivå: Medel | Uppmätt medelvärde: ca 60 dB Mått (BxHxD): 60x49x24,5 cm Knivtyp: Fast PIN-kodsskydd: Ja Inkluderade tillbehör: 100 m avgränsningskabel, 100 st märlor Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

AL-KO Robolinho 100Tyska AL-KO är ett mindre känt varumärke i Sverige, men desto större på kontinenten där företagets röda färg förknippas med tysk kvalitet till rimliga priser. Robolinho 100 är AL-KO:s första budgetklass-robotgräsklippare och att man är relativt nya på banan märks på Robolinho:s AI. Denna är ännu inte lika sofistikerad som mer erfarna konkurrenters och medför en mer begränsad problemlösnings-förmåga. Detta gör att den lättare får problem med besvärlig terräng – ex. ytliga rötter – och löst underlag – ex. djupa barransamlingar.

Robolinho märker ibland inte att den kört fast och hjulen fortsätter därför att gå, vilket kan skada gräsmattan. Trots en vikt på endast 8 kg är Robolinho relativt stark och klarar lutningar väl för sin prisklass. Dessutom är klippbredden mycket generös och faktiskt bland de vidaste i testet. I kombination med Robolinho:s ringa storlek lämnas däremot en mindre säkerhetsbuffert mellan knivblad och omgivning. Ett potentiellt irritationsmoment är att man måste skruva bort en lucka på basstationen för att se om avgränsningskabeln fungerar. Den rekommenderade maxytan på 700 m² är dessutom svår att uppnå då basstationen inte klarar speciellt lång avgränsningskabel. Är gräsmattan däremot tillräckligt lätthanterlig kan Robolinho vara riktigt tillförlitlig.

+ Liten, lätt, tyst, mycket generös klippbredd
– Svag problemlösningsförmåga, begränsad tillförlitlighet, kort maxkabellängd


Betyg:
6

Bästa pris hos: Buildor.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri frakt)