Bilbarnstolar: 7 modeller i test
Har du planer på att köpa en ny eller begagnad bilbarnstol eller funderar du kanske på att att hyra? Då är detta testet för dig. Av de sex bakåtvända bilbarnstolar som testats blir Britax Multi-Tech utsedd som bäst i test och vårt köpråd för 2015. Även Maxi Cosi Mobi är riktigt bra och billiga Britax Hi-Way blir utnämnd som bästa budgetval. Brio har skärpt till sig på sistone men har en bit kvar till toppen. Däremot blir vi besvikna på Acta Graco och dyra BeSafe.

I testet ingår även en framåtvänd bältesstol, TransformerT. Framåtvända bältestolar ska användas först när barnet vuxit ur den bakåtvända bilbarnstolen.

Testa gärna hur bilstolen passar i just din bil och att ditt barn ryms i den. Flera av tillverkarna tillhandahåller listor på vilka bilar där deras bilbarnstolar passar. I detta test har vi använt bilar från Volvo, SAAB, Volkswagen, Skoda och Mercedes.

Detta test fokuserar på barnets bekvämlighet, flexibilitet, hur mycket stol och finesser man får för pengarna samt hur länge de kan användas. Vi har inte testat säkerheten, ett grundkriterie har dock varit att samtliga bilbarnstolar i testet ska vara typgodkända och prövade enligt europeiskt reglemente. I Sverige är det Statens väg- och transportforskningsinstitut i Linköping som utför provningarna kring bilbarnstolens säkerhet.

Vad ska man tänka på om barnsäkerhet?

Nytt test: Babyskydd

Babyskydd
Läs vårt helt nya test av babyskydd. Babyskydd är avsedda för bakåtvänt åkande för barn mellan 0-13kg. Vi har testat några av de populäraste modellerna på marknaden. Vi ger också tips och råd så ditt barn åker säkert i bilen.


Till test: Babyskydd
Enligt svensk lag ska barn som är kortare än 135 cm använda särskild skyddsanordning avsedd för barnets ålder, vikt och längd. Detta kan vara babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Var noga med att följa bruksanvisningen då du monterar bilstolen. Om du är osäker på hur barnstolen ska monteras kan du fråga din återförsäljare eller dem du hyr bilstolen från. Vissa av stolarna erbjuds också med så kallade Isofix fästen, de blir då betydligt enklare att montera.

Som regel gäller att man kan använda den bakåtvända bilbarnstolen till den är urvuxen på vikten eller att toppen av barnets öron når överkanten på ryggstödet. Det är alltså ok att en liten bit av huvudet sticker upp ovanför kanten. Stolarna ska aldrig användas på en plats där en krockkudde finns inkopplad. Om du planerar att köpa en begagnad bilbarnstol så måste du försäkra dig om att barnstolen inte har varit inblandad i en krock eller annan olycka. Vissa av stolarna i testet är så kallade kombistolar, det innebär att de är godkända att användas både bakåtvända och framåtvända. Kombistolar är dock relativt tunga och ofta finns det bättre, billigare och lättare alternativ för den som vill ha en framåtvänd stol, exempelvis TransformerT som är testad nedan.

Hyra bilbarnstol
Många föräldrar väljer idag att hyra bilbarnstol istället för att köpa. Både försäkringsbolag och återförsäljare hyr ut bilbarnstolar. Det finns flera attraktiva paketerbjudanden på marknaden där man får hyra en ny stol i takt med att barnet växer. Först babyskydd, sedan bilbarnstol och slutligen bältesstol eller bälteskudde. I vissa erbjudanden får man till och med behålla den sista stolen. Flera av bilbarnstolarna i detta test finns att hyra.

Att hyra bilbarnstol är dock inget som tillverkarna rekommenderar då kontrollerna av stolarna kan vara bristfälliga. Om det saknas garanti för stolens funktion bör man varken hyra, låna eller köpa begagnat. Skador inne i bilbarnstolen kan vara osynliga för blotta ögat men ändå orsaka livsfara vid krock.

Stort tack till följande barn som deltagit i detta test, ni är bäst! Elsa (4 månader), Alvin (6 månader), Wilma (1 år och 5 månader), Hugo (2 år och 9 månader), Love (3 år), Alice (3 år och 7 månader), Lucas (4 år och 11 månader), Mille (5 år) och Sigge (5 år och 8 månader).Bilbarnstol Test Britax Multi-Tech
Britax Multi-Tech
(Även såld under märket ”Volvo vändbar barnstol”)
Britax Multi-Tech är en utmärkt bilbarnstol och utnämns till bäst i test av de bakåtvända bilbarnstolarna. Den är kanske inte så djup och ombonad men ger ändå hög sittkomfort då huvudstödet är riktigt bra och bredden på sidostöden är justerbara. En stor fördel med huvudstödet är att det kan justeras i höjdled vilket gör stolen ca 5 cm högre än övriga bilbarnstolar i testet (Akta Graco Comfort S borträknad då den är ännu kortare i ryggen). Det gör att även riktigt långa barn som lämnat normalkurvan kan sitta bakåtvända under lång tid. I denna bemärkelse ligger Britax före övriga tillverkare i utvecklingen och därför är den också bästa bilbarnstolen om flera olika barn ska utnyttja den.

Bilbarnstolen tar mycket plats i jämförelse med t.ex. Brio Zento och framför allt Britax Hi-Way. I vissa baksäten blir sitsen väldigt rak och i andra säten blir det väldigt lite benutrymme för barnet. Lutningen justerar man under montering, det går inte att göra under färd. Barnstolen är godkänd att använda som framåtvänd då den är en så kallad kombistol. Montering sker med underförankringsband, bilbälte och stödben. Fem olika färger finns att välja på tyget som går att tvätta, det är dock lite småbökigt att få dit klädseln igen. Britax Multi-Tech passar utmärkt i de flesta medelstora bilar. Volvo säljer denna modell under eget märke och kallar den då ”Volvo vändbar bilbarnstol”. Den har då ett betydligt saftigare pris.

+ Bäst höjd på ryggen i testet
– Stor och tung

Betyg: 10


Bästa pris hos: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris hos: Babyland.se

KAMPANJ!
Den exklusiva rabattkoden bastitest10 ger 10% rabatt hos Babyland. Gäller till och med 2015-07-07.Bilbarnstol test Maxi Cosi MobiMaxi Cosi Mobi
Den största fördelen med Maxi Cosi Mobi är att man med ett handtag under sitsen kan luta stolen i fyra olika lägen under färd, perfekt då barnet har somnat. Sätet är djupt, har höga sidopaneler och är mjukt och mysigt ombonad. Bilstolen är dessutom snygg och stilren utan krims-krams och har en bra höjd så att barnet lätt ser ut genom fönstret. Tyvärr medföljer inget huvudstöd men då barnstolen är väldigt lätt att luta så är vi förlåtande. I nästa års modell vill vi gärna se att Maxi Cosi inför denna feature nu när till och med Brio uppdaterat sin gamla trotjänare Zento med huvudstöd. Vikterna som gäller är från 9 till 25 kg, den får dock inte användas framåtvänd.

Maxi Cosi Mobi är tung och ganska klumpig vilket lämnar något mindre utrymme för passagerare direkt bakom eller framför bilbarnstolen. Den är dock relativt smal vilket är bra för medpassagerare bredvid men har man ett knubbigare barn kan den bli utväxt fortare. Ryggen är hög men kortare än Britax Multi-Tech. Fempunktsbältet är smidigt och kan ställas i tre höjdlägen. Klädseln finns i sex olika färger och är enkel att haka loss för handtvätt. Modellen monteras med två underförankringsband, bilbälte och stödben. Den passar bäst i medelstora till större bilar.

+ Mycket prisvärd, smidigt viloläge som kan justeras under färd, stilren
– Relativt stor, inget huvudstöd

Betyg: 9


Bästa pris hos: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris hos: Babyland.se

KAMPANJ!
Den exklusiva rabattkoden bastitest10 ger 10% rabatt hos Babyland. Gäller till och med 2015-07-07.Bilbarnstol Test Concord Transformer TConcord Transformer T
Tyska Concord Transformer T är en robust, stabil och innovativ framåtvänd bältesstol för något större barn. Ett skyddande skal omsluter hela stolen som är ECE godkänd från 15 kg till 36 kg. Den passar alltså barn från ca 4 år upp till 12 år. Både bredden och höjden justeras samtidigt med ett föredömligt enkelt gashydrauliskt enhandsgrepp på baksidan. Stolen kan växa med barnet och komforten blir därför alltid hög oavsett ålder. Designen är snygg, stoppningen är bra och tyget kan enkelt tas av för tvätt. Med ett enkelt knapptryck lutar man stolen, även under färd.

Monteringen sker med Isofix-fästen som kan förlängas och anpassas för i stort sätt alla bilar. Barnet spänns fast med trepunktsbälte som säkras i ett smart bälteslås, vilket man snabbt öppnar med ett knapptryck. Kvalitetskänslan och den enkla anpassningsbarheten gör att Transformer T blir en långlivad familjefavorit. Är du t.ex. mormor med många barnbarn i olika åldrar är detta den mest mångsidiga bältesstolen på marknaden. Sammanfattningsvis är Transformer T den bästa bältesstol vi testat och rekommenderar den varmt för alla barn som växt ur den bakåtvända bilbarnstolen.

+ Flexibel och långlivad, snygg, passar barn i många åldrar
– Det hårda skalet gör stolen något obekväm att sitta bredvid

Betyg: 9


Bästa pris hos: Lekmer.se
(Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris hos: Babyland.se

KAMPANJ! Den exklusiva rabattkoden bastitest10 ger 10% rabatt hos Babyland. Gäller till och med 2015-07-07.Bilbarnstol Test Britax Hi-Way
Britax Hi-Way
Britax Hi-Way är en bilbarnstol som passar utmärkt både i stora som små bilar då den tar förhållandevis liten plats. Trots det lilla formatet är den riktigt rymlig och barnet både sitter och sover bekvämt. Höga sidor och en relativt kort sittyta skapar extra utrymme för benen så att även större barn får plats. Bilstolen är inte vändbar så den inte är lika långlivad som systerstolen Britax Multi-Tech, tyvärr har den heller inget huvudstöd. Den känns inte heller lika robust och ombonad som t.ex. Maxi-Cosi Mobi eller BeSafe iZi kid X3 vilket gör komforten något sämre för riktigt små barn. I vissa bilar med mycket höga säten, t.ex. stadsjeepar kan man också få problem med att stödbenet inte når ner till golvet.

I samband med den enkla monteringen och att barnstolen passar med många olika bilmodeller så är Britax Hi-Way ett bra alternativ om bilbarnstolen ska flyttas mellan olika bilar. Vinklingen sker under montering och stolen passar många olika typer av säten, även djupt skålade sådana. Det går dock inte att justera vinklingen under färd. Tygöverdraget finns i fem olika färger och dessa går föredömligt enkelt att få på plats efter tvätt, enklast och bäst i detta moment i testet. Britax Hi-Way är en liten nätt stol till ett bra pris som passar utmärkt även i småbilar och blir därför utsedd som bästa budgetval.

+ Bra pris, liten och nätt, enkel att flytta mellan bilar
– Mindre bra komfort för riktigt små barn, inget huvudstöd

Betyg: 8


Bästa pris hos: Lekmer.se (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris hos: Babyland.se

KAMPANJ!
Den exklusiva rabattkoden bastitest10 ger 10% rabatt hos Babyland. Gäller till och med 2015-07-07.Bilbarnstol BeSafe iZi Kid X3 Isofix
BeSafe iZi kid X3
Isofix
BeSafe iZi kid X3 är det senaste tillskottet från anrika norska HTS och den gör oss imponerade men också besvikna. Bilbarnstolen är djupt formad, härligt mjuk och ombonad så även små barn sitter bra. Med ett handtag under sätet kan man fälla bilstolen i fem olika lutningslägen, ett mer än Maxi Cosi Mobi. Sitsen är lyxigt ventilerad och så pass hög att barnet har utmärkt utsikt. X3 har ett nytt huvudstöd som kan justeras i hela åtta olika lägen efter barnets storlek. Axelbältet följer automatiskt med vid justering, smart! Magneter i sidoskydden gör att bältet förblir öppet vid i och urstigning, detta förenklar verkligen denna manöver. Vi gillar skarpt innovationsförmågan hos HTS BeSafe.

Monterad blir bilbarnstolen mycket stadig med en bygel som lutas mot sätet. Vikten är på hela 14 kilo men annars är bilstolen ganska smal och kompakt, den kräver dock mycket plats i längdled till medpassagerares förtret. Klädseln går att ta bort och tvätta men det är ganska krångligt att få dit den igen så det kan bli ett irriterande moment i längden. Precis som för Britax Multi-Tech kan barnstolen i vissa bilmodeller bli väldigt upprätt. Tyvärr är stolen endast godkänd upp till 18 Kg, vilket är direkt dåligt jämfört med övriga bilbarnstolar i detta test, speciellt sett till det höga priset. Det sänker betyget på denna annars utmärkta bilstol. Viktgränsen måste verkligen prioriteras upp.

+ Innovativa smarta lösningar, stadig, snabbjusterat viloläge
– Godkänd endast upp till 18 Kg, dyrast och tyngst i detta test

Betyg: 8


Bästa pris hos: Lekmer.se  - Med Isofix  (Fri frakt & Ett års öppet köp)
Bästa pris hos: Babyland.se  - Utan Isofix 

KAMPANJ! Den exklusiva rabattkoden bastitest10 ger 10% rabatt hos Babyland. Gäller till och med 2015-07-07.Bilbarnstol Test Brio Zento
Brio Zento
Brio Zento är en bilbarnstol med ett attraktivt pris som har en härligt djup och riktigt rymlig sits. Ryggen är ganska bred vid axlarna så att även större barn får plats. Trots rymligheten har den bra sidostöd och det nya huvudstödet infört sedan 2010 års modell gör att även små barn sover utan hängande huvud. Vi gillar att Brio äntligen tagit till sig av den kritik som riktats mot tidigare modeller. Huvudstödet känns dock lite billigt men fyller sin funktion. Maxvikten bakåtvänd är 25 Kg och då detta en kombinationsstol är den även godkänd att användas vänd framåt.

Sitsen är relativt hård och kan ge lite träsmak vid längre körningar. Vi skulle gärna se lite mjukare stoppning som på Acta Graco Cosmic Comfort S. Sitsen är också ganska låg så korta barn får problem att se ut. Stödben saknas men bilbarnstolen blir ändå stabil med de smarta förankringsbanden som man snabbt klickar i fästöglorna i bilen (om bilen är försett med sådana). Den enkla monteringen gör att stolen är lätt att flytta även om den är i tyngsta laget att kånka omkring med. Med en fot undertill kan man vid montering välja om den ska vara tillbakalutad eller uppåträt. I uppåträt läge blir benutrymmet riktigt bra för barnet. Fempunktsbältet går att justera i fyra olika lägen men vi skulle gärna sett att översta läget satt lite högre. Klädseln dras lätt av för tvätt. Brio Zento passar i medelstora bilar men också i många småbilar då den saknar stödben och är relativt kompakt i storlek.

+ Flexibel, billig, enkel montering
– Småkrångligt bältesspänne, hård i sitsen, låg

Betyg: 7

Bästa pris hos: Lekmer.se

Bästa pris hos: Babyshop.se (Fri frakt)Bilbarnstol Test Akta Graco Cosmic Comfort S
Akta Graco Cosmic Comfort S
Akta Graco har med sin Comfort S-modell förbättrat viktgräsen till 25kg för både fram och baksäte. Övriga specifikationer är också riktigt bra men när man använt stolen en tid dyker flera nackdelar upp. Till att börja med gillar vi inte huvudstödet som är lätt framåtlutat, detta gör att sovande små barn kan bli hängande med huvudet. Med en liten ratt kan man justera lutningen på bilbarnstolen under färd. Ett problem med detta är att djupet på stolen helt försvinner i lutat läge och barnet blir sittande ovanpå stolen istället för i den. Tyvärr stjäl också lutningen höjd från ryggen vilket gör att den blir ca 5 cm kortare än övriga stolar i testet, inget för långa barn alltså. Dessutom tar detta lutningssystem längre tid och är bökigare än på det sätt som man lutar Maxi Cosi Mobi och BeSafe iZi kid X3.

Bilbarnstolen monteras med bälte och underförankringsband och kan även användas framåtvänd då detta är en kombistol. Stoppningen i sitsen är av en speciell sort som kallas Comfort Foam. Denna ska enligt Akta Graco forma sig efter barnets kropp och det verkar faktiskt fungera. Klädseln finns i fem färger men är ganska jobbig att få dit efter tvätt. Dessutom sticker frigoliten fram på sidorna bredvid sitsen så en välriktad spya kan ge stora problem. Acta Graco var först i världen med bakåtvända barnstolar och har en lång tradition av innovation, därför hoppas och tror vi att denna modell ska bli uppdaterad så snart som möjligt

+ Mjuk och skön
– Kortast rygg i testet, tar mycket plats i bilen, jobbiga bälten

Betyg: 6
Olika typer av bakåtvända bilbarnstolar
Bakåtvända bilbarnstolar kan delas upp i tre olika undergrupper:

- Bältesförankrade stolar
- Isofix-stolar
- i-Size-stolar


Bältesförankrade stolar
En bältesförankrad bakåtvänd bilbarnstol fästs i bilen dels med bilbältet, dels med förankringsband. Hos den här typen av bakåtvänd bilstol hittar man stolarna med högst godkänd maxviktskapacitet - upp till 25 kg. Det samt det faktum att det ännu inte finns några storlekskrav på den bältesförankrade stolen gör att fördelen blir att dessa stolar kan vara vldigt rymliga, och därmed ha en längre användningstid. Nackdelen med dessa stolar är att de medför den största risken för felmontering. Vilket förstås ökar risken för att barnet inte sitter lika säkert i bilen som avsett. Med en korrekt monterad bältesförankrad stol så sitter barnet dock lika säkert som i en isofix- eller i-Size-stol.

Isofixstolar
Isofixstolar är en typ av bakåtvändbilbarnstol som förankras i bilen med isofixfästen som monterats på stolen. Fördelen med isofix är att det ska vara i princip omöjligt att montera den inkorrekt. Men det blir också enklare att ta i och ur stolen om det är så att man enkelt vill kunna flytta den mellan olika bilar. Isofixfästet i bilen tål en belastning om 33 kg, och eftersom att man gjort ett grundantagande om att en bakåtvänd bilstol väger cirka 15 kg så innebär detta att isofix-stolar har en maxviktkapaxitet på 18 kg. Ett barn växer således snabbare ur en isofixstol än en bakåtvänd stol som bältas och spänns fast i bilen.

i-Size
En i-Sizestol är en isofixstol i det avseende att den fästs i bilen på samma sätt som en vanlig isofixstol. i-Size är vad man kallar den nya säkerhetsförordningen för hur bilstolar ska vara konstruerade. i-Size-stolarna ska förutom de säkerhetstester som alla bilstolar genomgår också klara av sidokrockstester, vilket fått till följd att dessa stolar är uppbyggda med mer krockskydd i stolens sidor. En annan fördel med i-Size är att den nya standarden ska minimera risken för felmontering. Detta ska ske genom att alla stolar ska fästas i bilen med isofixfästen och att stolen ska ha tydliga indikatorer som visar om stolen är korrekt monterad eller ej. En stol som inte fäts med isofix kan således ej bli en godkänd i-Sizestol. Precis som för isofix-stolar gäller en generell maxvikt om 18 kg, men det finns enstaka undantag där bilstolen väger mindre än 15 kg och på så sätt har mer utrymme kvar innan isofixfästet i bilen har belastats med de maximala 33 kg som den tål. i-Size stolarna har dessutom maxmått för hur bredd, lång och hög stolen får vara. Detta får till följd att i-Size stolarna generellt är mindre än de bakåtvändastolar som förankras i bilen med bältet och med spännband.