Matstol: 14 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2021

Det finns idag ett stort utbud av matstolar för barn och priserna skiljer sig från några hundralappar till flera tusenlappar. Vissa matstolar kommer i paket där allt som behövs ingår, andra köps som en enkel basstol och sedan får man införskaffa de tillbehör man önskar använda. I det här testet av barnmatstolar har vi inte testat säkerheten. Utan vi har istället utgått i från design, funktion och användarvänlighet. Vi har endast testat matstolar som är fristående, inte modeller som ska spännas fast ovanpå en vanlig stol eller som hängs direkt på bordet. Vi har testat samtliga stolar med de tillbehör som finns tillgängliga, utom i vissa fall den tillhörande stolsdynan om den säljs separat.

Det finns flera saker som det är klokt att tänka på inför köpet av barnmatstol, exempelvis för vilken ålder på barnet det är tänkt att stolen ska användas. Vill man ha sin mer eller mindre nyfödda bebis uppe vid bordsytan så är det någon av stolarna som har en spädbarnsinsats som gäller. Alla stolar har bygel eller annan anordning som gör att den ska kunna användas för en sittande bebis från cirka 6 månader och upp till 2-3 år, men det varierar huruvida det kommer med i stolens grundutförande eller är ett tillbehör som måste köpas till. En del stolar har en hel fempunktssele för att hålla barnet säkert på plats, andra endast en rem som spänns över barnets höfter. Det är viktigt att vara medveten om att ett barn på 18 månader har 25% av sin kroppsmassa i huvudet, så risken för att barnet trillar ur stolen och skadar sig är överhängande om det inte är säkert fastspänt. De flesta av stolarna i testet kan sedan användas även efter 3 års ålder, då bygeln eller baby setet kan tas loss. Maxvikten på stolarna varierar dock, några är gjorda för max 15 kg medan andra tål hela 80 kg. För att stolen bättre ska kunna anpassas efter att barnet växer så är det en fördel om matstolen har ett fotstöd som går att justera i höjd. Möjligheten att kunna ha stöd under fötterna handlar främst om bekvämlighet för barnet och en rent ergonomiskt bättre sittställning. Med små barn så kan en nackdel med fotstödet vara att barnet, om det ej är fastspänt, enklare kan ställa sig upp i stolen.

Vad gäller tillbehören tillgängliga för matstolarna, utöver de delar som anpassar stolen efter spädbarn, småbarn och större barn, så har vi tittat främst på matbrickorna och sittdynorna. En matbricka är inget nödvändigt tillbehör men de har sina fördelar. Dels för att ha en avgränsad yta för barnet att kladda med maten på, dels för att det skapar lite distans mellan barnet och bordsytan - vilket minskar risken för att barnet ska nå att dra kastruller och tallrikar över sig eller ned på golvet. Sedan är det bra om både stol och tillbehör är enkla att rengöra, då detta är något som ska göras flera gånger varje dag och barnmat i puréform är kladdig och fastnar i minsta skrymsle. Vissa matbrickor är enklare än andra att ta loss för att diska för hand, en del tål till och med att diskas i maskin.

Vissa av matstolarna kan fällas ihop i sin helhet, andra är enkla att ta av benen på eller på annat sätt plocka isär. Detta är en fördel om man bor trångt eller om man vill kunna ta med sig sin matstol till landstället eller hem till släktingar på middag. Stolarna skiljer sig även mycket åt i storlek, och då är det framför allt stolens bas som är intressant. Det krävs att benen tar upp en vissa yta för att stolen ska kännas stabil och stå stadigt trots ett rörligt barn som sitter i den, men på vissa stolar sticken stolsbenen ut så mycket att de orsakar upprepade snubbelolyckor hos de gående i familjen. Utöver allt detta så har vi även tittat på stolarnas utseende samt totalt priset på stolen med och utan tillbehör

Testvinnare - Matstol

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas verkligheten. I testet av matstolar har vi låtit vanliga barnfamiljer och experter på barnprodukter få använda stolarna. Matstolarna har använts av barn i olika åldrar, från nyfödd om passande tillbehör finns tillgängligt. I testet har vi framför allt tittat på följande egenskaper:

Funktion: Kan stolen skjutas in hela vägen mot bordet, hur mycket sticker stolsbenen ut och vilka olika slags tillbehör finns det till matstolen?
Design: Är stolen estetiskt tilltalande, underlättar stolens formgivning när man ska justera fotstöd och sittyta, och är den konstruerad så att den kan fällas ihop för transport?
Användning: Hur rymlig är stolens sittyta, vad har matstolen för maxvikt och är den enkel att rengöra?

Ovanstående har därefter vägts samman med matstolen pris, varefter ett slutgiltigt betyg har satts.


Se fler tester för barnens matstund:

Nappflaska

Amningskudde

Läs även våra andra tester av produkter för små barn:

Bebisprodukter

Bilbarnstolar

Cykelsitsar

Barnvagnar

Barnkläder

Barngrindar

0 5 4.5 1

1. Stokke Steps — BÄST I TEST

Snygg matstol med lång användningstid, enkel att anpassa efter ålder och behov

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 80 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja

Stokke Steps är Stokkes efterföljare till Tripp Trapp, och det här är en matstol där stor vikt lagts vid design och utseende. Det betyder dock inte att Stokke har tummat på stolens funktioner. Steps största nackdel är den saftiga prislappen om man vill ha paketet i sin helhet, men fördelen är att man med alla tillbehör får en stol som fungerar från barnets första dag i livet och många år framöver. Maxviktskapaciteten för Steps ligger på 85 kg. Stolen är visserligen inte dimensionerad för en vuxen men den höga maxvikten innebär att Steps kan användas ända fram tills att barnet är stort nog för att sitta på en vanlig stol.

Steps är enkel att montera. Instruktionsboken är pedagogiskt upplagd och det endast några få moment som kräver verktyg. I grundutförandet ingår stolen som den är tänkt att användas för barn från 3 år och uppåt. Vill man använda stolen till en sittande bebis så måste man köpa till en insats, ett så kallat Baby Set. Vill man ha stolen till en nyfödd så köper man till Babysittern, som precis som Steps Baby Set kan fästas direkt på stolen. Om delarna är korrekt ihopsatta så hörs ett klick och Babysittern ha dessutom en färgindikator. Steps Baby Set kan fästas i ett inre och ett yttre läge, så stolen går att anpassa i flera steg efter att barnet växer och blir större. Det är också mycket enkelt att första använda stolen för en bebis och sedan på några sekunder bygga om den för att passa för en fyraåring som inte behöver vare sig sele eller insats.

Fotstödet på Steps är mycket enkelt att justera i höjd, inga verktyg krävs, och samma gäller matbrickan - som också den köps till separat. Vad gäller rengöring så är det enkelt att få den vita plasten vit igen även efter en tomatbaserad måltid. Med Steps Baby Set på stolen så får man dock leva med att en del matrester och smulor hamnar under insatsen, där det är lite svårare att komma åt. Matbrickan har också en skarv längs med kanten där puréer har en förmåga att fastna om de väl hunnit torka in. Den avtagbara selen i Steps Baby Set har också sina nackdelar, selspännet är klumpigt och selremmarna suger åt sig mat. Det totala intrycket av Steps är dock positivt. Steps är en stol som är estetiskt tilltalande, enkel att anpassa och använda samt har en väldigt lång användningstid. Finns budgeten för Steps med alla stolens tillbehör så kan den ha fylla en funktion hos barnfamiljen i över ett decennium, och därför blir Stokke Steps vår bästa premiumval.

Enkel att använda, lätt att anpassar efter barnets ålder och behov, smidig och snygg
Dyr, bökig sele
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Baby Dan Danstol — BÄSTA BILLIGA MATSTOL

Prisvärd matstol som är enkel att använda, stilrent designad och lätt att rengöra

Bricka/bord: Nej Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Baby Dans matstol Dan Stolen är en klassisk matstol i målat trä, som säljs i paket där bygel och sele medföljer. Sittytan har en fast höjd, medan fotstödet kan anpassas efter barnets längd. Montering av stolen kunde genomförs problemfritt, även om det krävde en del skruvande. Baby Dan Dan Stolen är inte en stol som man snabbt och lätt packar ihop för att ta med sig ut till landet eller har med i bilen om man ska äta middag hos en släkting. Den är mer stationär och samma gäller de flesta barnstolar i trä som finns tillgängliga på marknaden. Stolen känns väldigt stabil och välbalanserad, det känns helt riskfritt att låta ett större barn klättra i och ur den på egen hand. Baby Dans matstol kan användas från cirka sex månaders ålder, alltså när barnet är stort nog att kunna sitta själv.

Matstolens bygel är tillverkad i plast och är avtagbar. Har man ett barn i ett-, tvåårsåldern som är lite rund om magen så kan bygeln upplevas något tight, men det går ju även att använda stolen utan den. Bygeln är fäst både i sittytan och i ryggstödet, genom att den hakas fast i en skåra i ryggen och sedan klickas i en spärr. Att lossa bygeln går på några sekunder, spärren under sittyan är enkel att komma åt även om barnet sitter i stolen. Matstolens sele är i sin tur fäst baktill på undersidan av sittytan och utgörs av ett band som går under rumpan på barnet och två andra band som löper över barnets höfter och knäpps ihop med grenbandet framtill. Selen går på så sätt att ställa in i längd så att barnet inte kan krånglar ur sin ben ur den, men ändå har överkroppen helt fri. Selen är ibland lite bökig att få på rätt och som alla selar i textil är den knepig att hålla ren om mat har gnuggats in i den. Den går att ta lös helt för att tvätta.

Utan bygel på stolen så fungerar Baby Dans Dan Stolen att använda upp tills att barnet är stort nog att kunna sitta på en vanlig stol. Baby Dan Dan Stolen har inte direkt ett stort urval av funktioner, och att den är så okomplicerad känns som ett plus för den som är ute efter en vanlig enkel matstol. Designen är stilren och färgen stolen är målad med gör den lätt att torka av och hålla ren efter användning. Basen är normalstor och medarna är avsmalnade, för att minska risken att man slår i tårna i dem.

Enkel, prisvärd, tillverkad i trä
Något tight bygel, lite mer arbete för att kunna ändra höjd på fotstödet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. Stokke Clikk

Smidig och lätt matstol som är enkel att ta isär och har en stilren design

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Stokke Clikk är en okomplicerad och stilrent designad matstol. Det finns inget spädbarnstillbehör för den, så stolen kan börja användas från cirka sex månaders ålder. Monteringen är löjligt enkel. De fyra benen klickas i sina fästen i själva sittdelen. Att ta loss dem igen går lika snabbt. Stokke Clikk är därmed riktigt smidig att ta med sig på middagsbjudningar eller på resan.

Selen träs fast i sittytan, och kan även lossas igen om man anser att den inte behövs. Man ska dock vara medveten om att fallolyckor från matstolar är en vanligt förekommande orsak till skador hos små barn, varför selen bör användas vid varje måltid. Den medföljande matbrickan klickas smidigt fast i stolen, och kan även den snabbt och lätt lossas igen.

Överlag är smidighet ett kännetecken för Stokke Clikk. Stolen har en väldigt låg vikt, det gör att man orkar flytta runt den i köket men också att större barn själva kan dra in och ut den från matbordet. Benen sticker ut en del, men inte avsevärt mycket mer än på andra matstolar. Efter en tid vänjer man sig och slutar slå i tårna. Tack vare benen så känns Clikk stabil. Den är också formgiven utan irriterande skarvar där mat fastnar, och är därmed lätt att rengöra från kladd.

Matstolen kommer med ett enkelt fotstöd i plast. Detta kan fästas åt två håll, beroende på hur långa ben barnet har. Sittdynan som kan köpas till är visserligen både ombonad och kan torkas av med en våt trasa efter måltiden. Tyvärr tenderar den att hela tiden glida ur position. Kanten som ska vikas över ryggstödet för att hålla den på plats räcker inte till, och kardborrebandet som ska fästa dynan i stolsryggen går upp på nolltid.

Påståendet om att allt är relativt gäller också barnmatstolarna från Stokke. För även om Clikk är en budgetstol jämfört med märkets andra stolar så är den fortfarande relativt dyr för att vara en barnmatstol. Till sin fördel så levereras Clikk i paket där både sele och bricka ingår. Sittdynan får man dock köpa separat. Att Clikk har många likheter med IKEAs populära matstol Antilop undgår ingen, men prislappen är 10 gånger större.

Clikk har dock sina fördelar jämte den billigare konkurrenten. Gillar man Stokkes stilrena design men vill slippa betala vad en komplett Tripp Trapp eller Steps kostar, då är Clikk en matstol som snabbt visade sig vara lika trevlig att titta på som den är att använda.

Smidig att flytta runt, enkel att montera isär, bra tillbehör, lätt att rengöra
Dynan lossnar lätt, låg maxvikt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. BabyBjörn Matstol

Unik matstol där barnet sitter säker utan sele, enkel att rengöra och kan fällas ihop

Bricka/bord: Ja, ingår Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (nej) Dyna som tillbehör: Nej

BabyBjörn har med sin matstol hittat en helt egen lösning på frågan om hur man får ett barn att sitta fast säkert vid måltiderna, utan att riskera att barnet känner sig fjättrat. Faktum är att det är mycket med Baby Björns stol som är rätt unikt och det är roligt att se i ett annars ganska likartat utbud av matstolar för barn. Monteringen gick lekande lätt, då det enda som krävdes var att klicka fast stolens ben. Baby Björns matstol kan enkelt fällas ihop och blir då väldigt platt, det underlättar både vid förvaring i hemmet och om man vill ta med sig stolen i bilen eller på resan. Matstolen ser väldigt liten ut när man tittar på den. Men det är en synvilla, orsakad av att benen är rätt korta medan själva sittdelen utgör en längre del av hela stolen. Både sitthöjden och höjden på matbrickan är i nivå med, eller något högre än, de flesta andra matstolar vi har testat.

Med Baby Björns matstol så medföljer ett brickskydd i hårdplast. Det klickas smidigt på stolens matbricka och tas loss igen lika enkelt. Detta underlättar mycket vid rengöring, eftersom att brickskyddet ryms i diskmaskinen. Det speciella med matstolen är alltså hur man sätter i och tar ur barnet, samt hur barnets hålls på plats. Det finns ingen sele i sittdelen, utan det är matbrickan som utgör den fasthållande bygeln. Genom att tilta ett vrede mellan barnets ben så låser man upp brickan och fäller den utåt. Sedan sätter man barnet i stolen, vrider om vredet och låser det sedan när matbrickan är i rätt position. Med hjälp av en knapp på undersidan av matbrickan kan man sedan justera avstånd mellan bricka och stolsrygg i tre olika lägen. På så sätt kan barnet sitta luftigt men samtidigt helt utan möjlighet att trilla ur. Och det funkar. Inget av de barn vi testat i stolen har lyckats få upp ett ben eller på annat sätt ta sig ur stolen och alla har uppskattat att slippa böja in armar och kropp i en sele.

Nackdelen med stolen är att den får en begränsad användningstid. Ett rundare barn kommer känna att magen kommer i kläm, men för ettåringar har den funkat oavsett kroppsform. När barnet blir 2-3 år måste man ändå byta vidare till en annan stol, då maxvikten är 15 kg och brickan inte kan monteras bort. Men under den period som Baby Björns matstol kan vara aktuellt, så är den en favorit och hade användningsperioden kunnat göras längre hade den varit aktuellt för en topplacering i vårt test.

Liten, enkel att rengöra, kan fällas ihop, barnet sitter säkert utan sele
Kortare användningsperiod
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Stokke Tripp Trapp

Klassisk barnmatstol med tidlös design, hög maxvikt och lång användningstid

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 85 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Tripp Trapp är Stokkes klassiska barnmatstol, som funnits i evigheter men också uppdaterats och förfinats genom åren. Tanken med matstolen är att den ska kunna växa med barnet. Monteringen är inte svår och går relativt snabbt, men kräver en del skruvande. Under användningens gång blir konstruktionen något utav ett minus. Varje gång barnet vuxit behöver man nämligen skruva isär halva stolen för att höjdjustera fotstöd eller sittyta. Det gör det också knepigt att snabbt kunna växla mellan att låta olika stora barn använda stolen.

Utbudet av tillbehör till Trapp Trapp är mycket stort. Stolen kan användas direkt från födseln med Stokkes Set för nyfödd – Newborn Set. Setet fungerar lite grann som en babysitter, men barnet sitter upphöjt och har enklare att känna sig delaktig när övriga familjer umgås eller äter middag. Att slippa ha bebisen på golvnivå har också varit smart ergonomiskt för föräldrarna, samt väldigt praktiskt för den som har husdjur eller närgångna äldre barn.

Andra tillbehör till Tripp Trapp är ett bygelset för småbarn, sittdyna, matbricka, förvaring – och sele, även om man kan tycka att en sådan säkerhetsdetalj borde ingå. Alla tillbehör är välkonstruerade. Bygelsetet är lätt att få på plats, och sittdynan sitter stabilt. Tidigare fanns endast matbricka att fästa med sugproppar på bordet framför. Numera har Tripp Trapp även en bricka som klickas på bygeln. Det gör att matstolen enkelt kan användas fristående i rummet.

Även Tripp Trapp förvaring, en rymlig och lättrengjord korg som fästs baktill på stolen, har haft mer praktiskt användning än man först kan tro. Använder man stolen med Set för nyfödd eller med bygelset för små barn så är det skönt att där kunna stoppa ned leksaker, napp, kräkhandduk eller annat man vill ha nära till hands. Med bygel eller set för nyfödd ska man för tippriskens skull fästa benförlängare på stolen. Men dessa är platta och upplevs inte öka på risken för att man snubblar på matstolen.

Stokke Tripp Trapp är inte den minsta av barnstolar men känns ändå smidig i köket. Det är en stationär matstol, som finns i hemmet men som man ogärna packar ihop för sommarhuset eller middag hos släkten. Samtidigt är matstolen både gedigen, har lång användningstid samt har många praktiska tillbehör. Att den ikoniska designen, idag tillgänglig i moderna och fräscha kulörer, dessutom är lika tilltalande i nutid som när Tripp Trapp lanserades är mycket imponerande.

Kan användas länge, stort utbud av tillbehör, hög maxvikt, bra sittposition
Selen måste köpas separat,
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Leander Matstol

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 125 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Leander är ett dansk märke och tillverkar förutom matstolar också andra möbler. Deras vagga, som kan fästas i taket eller på stativ, är en av Leanders mest välkända produkter hittills. Matstolen utstrålar en aura av klassisk nordisk design, är tillverkad av europeiskt björkträ och finns tillgänglig i en färgskala av svart, vitt och fyra nyanser av trä. Designen är slimmad och själva matstolen en riktig lättviktare på endast 5,1 kg. Det är lite svikt i konstruktionen, så att ett naturligt gung skapas när barnet rör på sig. Samtidigt är Leanders matstol en riktigt tålig pjäs. Maxvikten är hela 125 kg, vilket gör att Leander matstol kan användas från 6 månaders ålder och i princip livet ut. Priset är inte det lägsta men med tanke på den mycket långa användningstiden så känns det ändå inte som för högt.

Att montera Leander matstol är enkelt gjort, och stolen kan anpassas efter barn. Fotstödet kan fästas i flera olika lägen, likaså ryggstöd som har två olika positioner för under eller över 8 år. När barnet är cirka 2 år gammal så finns möjligheten att byta plats på plattorna, så att det som tidigare var fotstöd nu blir sittytan, och vice versa. Då försvinner möjligheten att använda bygelsetet, då endast den smala plattan har hål för bygel. Den smala plattan har även en annan form, konkav i framkant medan den större är konvex. Fördelen med att byta plats är att själva sittytan blir nästan dubbelt så stor då, och mycket bättre rymmer ett lite större barns rumpa som annars hade riskerat att glida av. Det är även på så sätt som stolen faktiskt kan vara användbar även för en vuxen.

Det finns ett stort utbud av tillbehör till Leander matstol. Det enda som saknas jämfört med främsta konkurrenterna är spädbarnsinsats, annars finns allt från matbricka till sittdyna och bygel. Inget tillbehör ingår så man får utgå från det egna behovet och den egna plånboken. Vi kan varmt rekommendera att köpa till selen till stolen. Bygeln är också praktiskt medan matbrickas användningspotential beror mycket på hur stolen ska placeras i hemmet. Leanders dyna för matstolen är fin men inte lika nödvändig. Vi har dock sparat en av de bästa egenskaperna hos Leander matstol till sista: stolsbenen. Här har någon tänkt till och fått fram en mjuk, avsmalnande design som gör att stolsbenen smälter ned mot golvet och risken för att slå i tårna blir minimal. Leander matstol kan mycket väl vara en ny klassiker här för att stanna.

Lätt att anpassa efter barnets ålder och behov, smarta stolsben, snygg design
Inga tillbehör medföljer, ganska dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. IKEA Antilop

Okomplicerad och prisvärd matstol, enkelt att ta loss benen för smidigare förvaring

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja (sele köps separat) 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Ikeas barnstol Antilop är en riktigt klassiker, i den bemärkelsen att stolen dominerar bland matstolar tillgängliga hos restauranger och på caféer samtidigt som den också är mycket vanligt förekommande i hemmen hos Sveriges alla barnfamiljer. Att det blivit så är inte så konstigt. Det är svårt att hitta en billigare matstol och Antilops enkla konstruktion gör att den är möjlig att ta med sig på resor då den kan packas kompakt. Antilop är stolen med minst antal funktioner av alla stolar vi har testat. Den kommer med fyra avtagbara ben - att klicka dem på plats är all montering stolen kräver. Antilop har en sittdel i hårdplast med fast bygel samt avtagbar selrem som knäpps ihop över barnets höfter. Antilop har inget fotstöd, så det finns inget för barnet att stötta benen mot men inte heller något de kan ta stöd på för att ställa sig upp i stolen.

En matbricka finns att köpa till som tillbehör till Antilop. Brickan är enkel att klicka på plats men kräver en del styrka när den åter ska tas loss. Konstruktionen fungerar men saknar finess. Att den är löstagbar gör det dock enklare att rengöra matbrickan, den kan till och med köras i diskmaskin om man skulle vilja. Antilop är enkel att hålla ren. Med en disktrasa kan samtliga delar snabbt torkas av. Utrymmesmässigt så fungerar Antilop bra från att barnet kan sitta upp, men då är det enligt vår erfarenhet bra med en sittdyna som komplement för att stötta upp barnet och för att göra sittdelen mjukare.

Åldersmässigt håller Antilop upp till cirka 2-3 års ålder, lite beroende på storlek på barnet. Stolen har en begränsad användningstid i och med att den inte kan göras om till en barnstol för det lite äldre barnet, som vill sätta sig i sin stol på egen hand. Sittdelen på Antilop är högt placerad, vilket är en fördel när barnet är runt året och sitter nära bordsytan, men en nackdel då även en tvååring alltid måste lyftas i och ur. Är man ute efter en billig och funktionell matstol så är Antilop ett mycket prisvärt alternativ. Hade stolen haft en längre användningstid hade den varit aktuell som vårt bästa budgetval.

Mycket prisvärd, enkel att ta isär för förvaring
Begränsad användningstid, bökigt att ta på och av matbrickan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Joie Mimzy Snacker

Hopfällbar matstol med högt placerad sittdel och smart förvaring undertill

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Nej) Dyna som tillbehör: Nej

Joie Mimzy Snacker är en matstol som utseendemässigt liknar många andra. Designen är kanske inte den mest upplyftande. Grå och vit plast med ganska klumpiga former, samt en klädsel i nedtonade men ändå glada färger och ett neutralt, barnvänligt mönster. Det är inget man irriterar sig över, men inte heller en stol som smälter in som en del av inredningen. Med det sagt, så finns det ändå riktigt gott om bra funktioner i Mimzy Snacker.

Det här en stor och stadig matstol. Benen sticker ut en del, viss snubbelrisk förekommer - i synnerhet om man har trångt runt matbordet eller i köket. Monteringen av Joie Mimzy Snacker är riktigt enkel. Med benbyglarna på plats är det bara att hänga upp förvaringskorgen och klicka fast brickan - sen kan maten serveras.

Matstolen fungerar bra från att barnet är stabilt nog att sitta själva, då sittytan i Mimzy Snacker är åt det bredare hållet. Många liknande stolar brukar sedan ganska snabbt kännas urvuxna. Där särskiljer sig denna modell genom att man kan ta bort brickan, och då följer även grenstödet med. Mimzy Snacker blir då till en öppen, men hög, karmstol som ett större barn själva kan klättra upp i. Med brickan på kan man dessutom justera hur nära eller långt ut från barnet den ska sitta.

För den som vill maximera den fria golvytan mellan måltiderna, så är det ett plus att Mimzy Snacker kan fällas ihop platt och ställas bakom en stol. Stolen har även ett ställbart ryggstöd. Med hjälp av en liten fällspak uppe vid nacken kan ryggstödet vinklas mellan tre olika lägen. En funktion som kanske kan komma väl till användning om barnet somnar mitt i maten.

Mimzy Snacker är en hög matstol, vilket innebär att barnet kommer riktigt nära resten av familjen. Tar man bort brickan så kan stolen komma hela vägen fram till bordet, vilket underlättar under måltiden. Matstolen har en fast klädsel som inte kan tas loss för tvätt, men som kan yttorkas. Trots en del veck där smulor gärna samlas så har Joie Mimzy Snacker ändå upplevts som enkel att hålla ren, och brickan kan lätt diskas av under kökskranen.

En annan detalj som uppskattas är förvaringen i tyg under sittytan. Den är perfekt för att stoppa ned leksaker och annat som kan roa den mindre bebisen medan övriga i familjen äter mat. Det är också genomtänkt att brickan kan fästas baktill på stolen, så man inte behöver riskera att slarva bort den när den inte används. Joie Mimzy Snacker är en bra och lättrengjord matstol, som passar för den som uppskattar praktiska funktioner och kompakt förvaring.

Högt placerad sittdel, bra matbricka, smart förvaring, hopfällbar
Stor med utstickande ben, oestetisk design
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

9. Cybex Lemo

Smidig matstol som är mycket enkel att anpassa efter barn och kan användas länge

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Ja Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 95 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja

Cybex Lemo är en smidig och kompakt designad matstol för barn, som kan användas från nyfödd och under resten av livet. Med den tillhörande Lemo Babysitter kan stolen används så att även en liten bebis kan komma upp i höjd med matbordet. Därefter går man över till att använda en babysits med sele. Det finns även en dyna att köpa till. Babysitsen har väldigt bra passform och barnet kan röra sig utan att stolen känns instabil. Det är inte svårt att få ned och upp barnet ur sitsen och väl på plats sitter barnet så bra att selen nästan är överflödig. Dynan är lite glansig i tyget och torkas den av direkt efter måltiden så uppstår sällan fläckar. Babysitsen ska klämmas fast runt ryggstödet på stolen, något som kräver både rejäl styrka och flinkhet. Att ta av och på babysitsen är så pass ansträngande att man endast gör det när man verkligen måste, och tyvärr måste det göras när dynan ska tvättas.

Monteringen av Cybex Lemo går lätt som en dans och lika smidigt är det sedan att anpassa både höjd och sittdjup på matstolen. Både sittplattan och fotstödet har ett vridbart reglage på undersidan, och sedan kan man enkelt höja och sänka som man önskar. Sittplattan kan även göras djupare eller grundare. Det är således inget problem att låta olika stora barn turas om att använda stolen. Alla sittytor på Cybex Lemo är i räfflad plast, säkerligen för att barnet inte ska glida av sitsen. Det kan känns lite obekvämt mot bar hud. Stolen är enkel att hålla ren och torkas snabbt av. Barnet sitter bra i den och med fotstödet på har matstolen en maxvikt på 20 kg. När fotstödet tas loss och ett längre barn, eller en vuxen, sitter som i en vanlig stol så tar Lemo hela 95 kg. 

Cybex Lemo är en genomtänkt matstol. Frambenen har rejäla tassar i silikon, det gör stolen tyst mot golvet. På bakbenen finns små hjul, och tanken med dem är att stolen hellre ska glida ut från bordet än tippa bakåt om barnet sparkar ut sig. Bra förebyggande åtgärd för en reell risk. Och Lemo är också väldigt enkel att dra ut när barnet ska sätta sig. Samtidigt är den trög att skjuta in. Även om barnet endast väger runt 10 kg så krävs det mer kraft än önskvärt för att flytta stolen framåt. Att sitta bredvid och skjuta in stolen med ena handen är knappt görbart. Det går att ta loss silikontassarna men då är Lemo inte lika mjuk mot golvet. Förutom dessa mindre problem är Cybex Lemo onekligen en matstol som både enkelt kan växa med barnet men också är av tillräckligt hög kvalitet för att hålla alla småbarnsåren igenom.

Enkelt att justera höjd på sittyta och fotstöd, stabil, smidigt format, lång användningstid
Trög att skjuta in mot bordet, svårt att ta av och på babysitsen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Graco Tea Time

Bricka/bord: Ja, ingår Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja, ingår

Graco Tea Time är en stabil matstol som tar upp en del utrymme men som enkelt kan fällas ihop platt för transport eller smidigare förvaring. Sittdelen ger bra sittsupport för det lilla barnet. Ryggstödet är högt och det finns bra support för nacken för bebisen som nyss lärt sig sitta. Stolen känns ombonad med sin dyna och klädsel. Klädseln är dessutom enkel att torka av men kan också tas loss helt från stolen för att lättare komma åt att tvätta. Graco Tea Time har ett litet, ställbart fotstöd som funkar bäst för barn upp till cirka två års ålder. Med stolen ingår en matbricka som kan tas loss helt och rengöras. Den gör att barnet får ett eget litet bord framför sig, smidigt både vid måltider och för att rita eller pyssla.

Användningstiden för Tea Time är begränsad. Maxvikten är 15 kg men framför allt är det sittdelens utformning som gör att den lämpar sig bäst för mindre barn. I och med att bygeln inte kan tas av och sittdelen är högt placerad så krävs det att en vuxen både lyfter i och ur barnet. Ett barn i förskoleålder som själv vill kunna sätta sig till bords kommer inte uppskatta den här typen av stolen, men från sex månaders ålder och fram till cirka 2-3 år så funkar Graco Tea Time bra.

Ett vanligt problem med matstolar är att de för att vara stabila tvingas till en konstruktion med stolsben som sticker ur. Som förälder blir man snabbt väl bekant med känsla av en tå som slås i matstolen, och det kan bli en stor irritationsfaktor. Graco Tea Time är precis som många andra modeller en matstol som breder ut sig på golvet. Det gör att den fungerar mindre bra i små bostäder med ont om golvutrymme. Stolen känns även lite plastig och för en bebis kan den djupa sittdelen behöva fyllas upp med en extra dyna eller handduk. För sitt låga pris känns Graco Tea Time ändå prisvärd och funktionen att kunna fälla stolen platt är praktisk om stolen inte ska användas varje dag.

Hopfällbar, lätt att hålla ren, avtagbar bricka
Ganska stor med utstickande stolsben, begränsad användningsperiod
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. 2ME Maja

Lättanvänd matstol för barn, med rymlig sittdel som är enkel att rengöra

Bricka/bord: Ja, ingår Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 20 kg Fotstöd (ställbart): Ja (nej) Dyna som tillbehör: Ja, ingår

2ME Majas stomme utgörs en av sittdel i vit plast, medan benen är i metall och klickas på plats ett och ett. Benen har plastfötter som fästs separat. Maja känns väldigt stabil och har en bred bas. Stolfötternas form, bredare nedtill, innebär dock en ökad risk för att man som förälder snavar till över stolen. 2ME Maja var enkel att montera, med få moment och helt utan att verktyg behövdes. Matstolen har ett fotstöd som klickas på plats. Stödet är placerat så att det är lagom för ett barn mellan 1 och 2 år att vila fötterna mot. Det kan inte justeras i höjd. 2ME Maja kan användas från cirka 6 månaders ålder och har sedan en maxviktskapacitet på 20 kg, vilket motsvarar cirka 5 års ålder. Sittdelen är högt placerad, så det krävs att barnet lyfts i och ur stolen.

Om 2ME Maja ska användas av ett mindre barn så är det enkelt att montera fast det tillhörande brickbordet. Maja har ingen separat bygel som en bricka sätts fast på, utan brickan är bygeln. Stödet som ska gå mellan barnets ben klickas i sittdelen och sedan skruvar man fast det med hjälp av ett mynt eller annat smalt föremål. Själva brickan hakas i sittdelens sidor och klickas sedan fast i stödet. För enklare i och urtagning av barnet så är det snabbt gjort att ta av brickan helt. Själva matbrickan har tydliga kanter, är enkel att torka av och som en något ovanlig egenskap så har den inbyggd mugghållare, som funkar fint som skål för det lilla barnet som ska öva pincettgreppet genom att fånga små bitar av mat.

Sittdelen är utrustad med en fempunktssele som går att ta loss helt om man skulle vilja, exempelvis för att enklare kunna rengöra den. 2ME Majas sittdel har även en medföljande sittdyna i ett litet hårdare material, snarlikt ett sittunderlägg i känsla. Det gör att stolen blir lite mjukare för det mindre barnet att sitta. Dynan går att torka av och hela stolen känns enkel att rengöra. Högst upp på ryggstödet finns ett bärhandtag som gör det extra smidigt att flytta undan Maja när stolen inte används. 2ME Maja tillhör kategorin budgetstolar i vårt test men är tre gånger dyrare än testets billigaste stol. Samtidigt så har den också desto fler funktioner och för den som inte räds en stol med bred bas så har 2ME Maja många goda kvaliteter.

Enkel att använda, rymlig sittdel, lätt att rengöra
Ej justerbart fotstöd, stolens fötter sticker ut
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. Baby Dan Angel Set

Stilren matstol som kan användas från födseln, många funktioner och tillbehör

Bricka/bord: Nej Spädbarnsinsats: Ja, ingår Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja, ingår

Baby Dans multistol Angel Set utgörs av fyra olika delar. Dels själva grundstommen, benen som stolen står på. Dels de tre olika sitt- och liggdelarna som kan klickas på stolsbenen. Tanken är att stolen ska kunna användas direkt från födseln, så att även det nyfödda barnet får plats vid matbordet men också som en portabel viloplats för andra utrymmen i hemmet. För det syftet använder man den tillhörande liggdelen, som utgörs av ett tyg monterat på en ram, som sedan enkelt klickas på plats. Liggdelen är vit, en madrass ingår och även en sufflett, som dock inte är särskilt effektiv för att blockera ut sol men som skärmar av lite kring bebisen huvud. Liggdelen tål en maxvikt på 9 kg, och rymmer ett barn upp till ungefär sex månaders ålder.

När barnet vill börja sitta upp så smått så kan man börja använda babysittern, som också den klickas fast på stolsbenen. Iom att det är helt separata delar så är det enkel att växla mellan liggdel och babysitter. Babysittern kan vinklas i två olika lägen, och har en sele som håller barnet på plats. Selen känns lite hård och plastig i sin konstruktion. På det stora så fungerar den väl, men detaljerna känns inte helt genomtänkta. Selen är exempelvis fastsydd i klädseln, så om den behöver rengöras så måste man lossa allt tyg från babysittern. Och vadderingen runt grenselet känns lite klumpigt konstruerad. Att köra klädseln i maskin har dock fungerat bra och trots att allt kommer i helvitt utförande så har Baby Dan Angel Set förblivit förvånansvärt ren.

Slutligen finns själva sittdelen, tänkt för barnen som vill sitta upprätt vid matbordet. En dyna för sittdelen ingår, och på stolens stomme finns ett benstöd som kan justeras i höjd. En sele i form av en rem som knäpps ihop över barnets höft fungerar som avsett, och sittdelen känns rymlig, för en ettåring finns det gott om plats både sidledes och under bygeln. Formmässigt så är Baby Dan Angel Set stilren i sitt helvita utförande, stolen har bra funktion och stolsbenen kan fällas ihop för enklare förvaring om den exempelvis ska packas med på en resa. Benen sticker ut en del men inte mer än på konkurrerande stolar, och med tanke på vad det totala priset är för ett Angel Set jämfört med andra multistolar så känns stolen prisvärd i förhållande till kvalitet och funktioner.

Många funktioner, enkel att använda
Detaljerna känns inte så påkostade, något klumpig att rengöra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

13. Graco Snack n Stow

Kompakt hopfällbar matstol som har en smidig bricka men är svår att rengöra

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Ja) Dyna som tillbehör: Ja

Graco Snack n Stow har ett formspråk som känns bekant. Sittytan utgörs av en klassisk ram runt barnets mage, ett borttagbart grenband och ett ryggstöd. Matstolens ben utgörs av två Y-formade ben. De sticker visserligen ut en aning, men inte så man snubblar över dem mer än man rent generellt snubblar över barnstolar vid matbordet.

Snack n Stow är inte nödvändigtvis den mest estetiskt tilltalande stolen. Den inger en viss plastig känsla. Samtidigt är form och färg inte heller något man irriterar sig på, neutralt vitt med en klädsel i mer bjärta kulörer funkar bra på en barnprodukt.

När man köper Graco Snack n Stow så krävs viss montering. Det är inte komplicerat. Men det kan kräva lite styrka då piggarna som säkrar ben och rygg har varit tröga att pressa in när delarna ska passas ihop. Samma problem återfinns i fotstödet. Snack n Stow har ett fotstöd som kan justeras i två olika höjdlägen. Även där har knoppen som ska tryckas in för att släppa säkringen varit trög, först med hjälp av ett verktyg gick det att pressa in den.

Snack n Stow kommer med en matbricka som även kan tas loss från stolen. Brickan är genialiskt enkel att sätta fast och ta bort. Momentet kräver två händer men har en mycket tydlig återkoppling och en taktil känsla för att hantera inställningarna. Med brickan borttagen från Graco Snack n Stow så kan stolen fällas ihop. Den blir då platt, och kan exempelvis förvaras stående bakom en dörr.

Sittytan i Snack n Stow är rymlig, med ett svagt bakåtlutat ryggstöd. Mindre barn får ett bra sittstöd både bakifrån och från sidorna. Samtidigt har de lite för lätt att komma åt (och kladda ned) stolens utsida. Större barn sitter mindre bra i Snack n Stow och tyvärr funkar den halvdant utan brickan på. Stolens ram är så pass djup att avståndet mellan barn och bordsyta blir för stort.

Snack n Stow upplevs också som något krånglig att hålla ren. Utsidan har flera detaljer som är direkt svåra att komma åt. Matstolen kan därför kännas ofräsch om man inte orkar använda verktyg för att komma åt i alla skrymslen där matrester gnuggats in. Orkar man vara petig med rengöringen så är Graco Snack n Stow en prisvärd matstol, framför allt för den som vill spara utrymme i köket genom att fälla ihop stolen mellan måltiderna.

Superenkel bricka, blir platt ihopfälld, bra sittstöd för små barn
Svår att rengöra, kommer för långt från bordet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

14. 2ME Sandra

Hopfällbar matstol som kan förvaras kompakt, bortfälltbart bord och rymlig sittdel

Bricka/bord: Ja, ingår Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Nej Maxvikt: 15 kg Fotstöd (ställbart): Ja (nej) Dyna som tillbehör: Ja, ingår

2ME Sandra är en matstol som har en konstruktion som särskiljer sig från övriga stolar i vårt test. Det som gör stolen speciell är att den kan vikas ihop genom att två spärrar lossas och stolsbenen förs ihop mot varandra. Stolen blir då plattare men förbli ganska lång.  Bygel och brickbord medföljer vagnen, bygeln är fast men brickbordet kan fällas över sittdelen och lämnas vilande ned mot stolens bakre ben när man inte vill använda det. I framfällt läge så klickas bordet fast på bygeln och det finns även en säkerhetsrem med tryckknapp för att verkligen fastställa att bordet är låst i sitt läge. Det är inte att rekommendera att fälla fram och tillbaka matbrickan när barnet sitter i stolen.

2ME Sandra krävde en hel del montering, både med och utan verktyg. Dels skulle benen sättas ihop och dels skulle fotstöd och bricka skruvas på plats. Stolstommen är gjord av metall och sittdelen utgörs av en klädsel med bottenplatta.  Klädseln är fastskruvad direkt i stolen. Sidorna är rätt mjuka och utgör inte så mycket stöd, då är det extra viktigt att man använder matstolens sele så att barnet sitter säkert. 2ME Sandras sittdel känns väldigt rymlig. En normalstor ettåring har nästa en decimeter sittyta till godo och det är ett bra avstånd även ned till fotstödet, som inte går att justera i höjd.

Brickbordet till 2ME Sandra känns dock något högt placerat för en ettåring. Det hamnar nästan i armhålorna på barnet, och det är troligtvis i den åldern man främst har användning för bordet. Att det känns högt beror mycket på att bordskanten mot barnet är lika hög som kanterna åt sidorna och framåt. 2ME Sandra är en hög stol, med ganska djup sits. I och med den fasta bygeln så måste barnet alltid lyftas i och ur stolen, men maxvikten ligger på 15 kg så trots det generösa sittutrymmet så har vagnen en begränsad användningstid. Funktionen att fälla ihop stolen passar bra för den som vill kunna förvara den bakom en dörr eller i annat trångt utrymme, eller för den som vill att stolen ska ta mindre plats på höjden om man lägger den i bilen.

Rymlig sittdel, bortfällbart brickbord, kan fällas ihop och bli plattare
Bred bas, svår att rengöra
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

KAOS Klapp

Mycket väldesignad och hopfällbar matstol med lång användningstid

Bricka/bord: Nej Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Maxvikt: 230 kg Fotstöd (ställbart): Ja (Nej) Dyna som tillbehör: Nej
KAOS Klapp

När det gäller premiumsegmentet av barnprodukter så är det inte ovanligt att de allra dyraste grejerna har ett högt pris mer på grund av design än tack vare extraordinära funktioner. Med tanke på vad matstolen KAOS Klapp kostar så skulle det vara lätt att dra samma slutsats om den. Varför betala 20 gånger så mycket för Klapp som för en fullt funktionell matstol från IKEA? Men det visar sig efter en tids användning att Klapp är en riktigt välkonstruerad barnmöbel.

Det finns ingen spädbarnsinsats, så stolen är rekommenderad från 6 månaders ålder och uppåt. Maxvikten är hela 230 kg. Det kan tyckas överflödigt. Men när man inser att KAOS Klapp fyller en funktion även efter att barnen blivit stora så är det inte dumt alls. Denna matstol är nämligen konstruerad som en klassisk liten trappstege. Genom att dra ut en spärr på sitsens undersida kan Klapp enkelt fällas ihop och blir helt platt. Stolen blir då liten nog att gömmas undan bakom en dörr eller lutas ur vägen i ett hörn.

KAOS Klapp har tre fasta trappsteg, som även utgör fotstöd. Sittytan är lagom djup och bekväm att sitta på. Stolens finish känns lyxig och ytan är mycket lätt att hålla ren. Stolen ser ny ut även efter ett par månaders daglig, kladdig användning. Vill man använda KAOS Klapp med mindre barn måste man köpa till stolens bygel. Med bygeln kommer en grenrem, som knäpps fast under sitsen. Det är så bygeln stannar på plats. Stolen kan fällas med bygeln på.

Grenremmen är stolens enda minuspunkt. Den är gjord av ett poröst, ljust tyg som bokstavligt talat suger åt sig mat och vätska. Den kan lossas och sköljas av, men ett lite tåligare material hade varit att föredra. Det finns ingen sele i Klapp, så lite koll behöver man ha. Men bygelns form håller barnet väl på plats. Och även om den kan se tight ut, så sitter en helt normalstor tvååring fortfarande bra i Klapp med bygel.

Ur en vuxens perspektiv finns det inget annat än lovord för att Klapps bakben endast sticker ut marginellt bakom ryggstödet. Som enda matstol är detta en modell man faktiskt inte konstant slår tårna i. Bara det gör KAOS Klapp värd sitt pris. Men parat med hur otroligt smidig stolen är känns den verkligen som en hit. Klapp är lätt att ställa undan, lätt att skjuta in hela vägen mot bordet och barnet sitter otroligt bra. Och nej, det skadar inte att KAOS Klapp även är en sann fröjd för ögat.

Ihopfällbar, man slår sällan tårna i den, kan användas som trappstege, enkel att hålla ren
Högt pris, grenremmen suger åt sig kladd
0 5 4 1

Brio Sit

Prisvärd matstol med stilrent utseende, liten basyta och en robust känsla som håller

Bricka/bord: Ja Spädbarnsinsats: Nej Baby 6-36 mån (bygel): Ja 3 år+: Ja Fotstöd (ställbart): Ja (ja) Dyna som tillbehör: Ja
Brio Sit 1

Brio Sit är en matstol med enkel siluett och som tar upp en förhållandevis liten basyta men som ändå känns väldigt stabil. Stolens bakben sticker ut mindre än på många andra stolar, vilket förminskar snubbelrisken för de gående i hemmet avsevärt. Brio Sit är enkel att montera. Både sittyta och fotstöd på Sit går att justera i höjd men det kräver verktyg och är inget man vill göra dagligen. Det går inte att plocka isär Brio Sit och stolen lämpar sig därför inte för att ta med på resor och är lite tung och klumpig att packa in i en bil. Sit har ingen sele men ett band som knäpps ihop över barnets höfter.

Sit kommer som en matstol för barn från cirka 3 år och uppåt. Vill man använda Sit till ett mindre barn så måste man köpa till en bygel. Bygeln träs på plats genom ryggstödet och fästs med en mutter som skruvas för hand under sittytan. Det går att välja själv hur nära ryggstödet man vill placera bygeln, så att sittytan kan anpassas efter det växande barnet. När bygeln tas loss så är det en nackdel att skruven inte kan fästas i den vid förvaring, så det finns en viss risk att muttern tappas bort. Den matbricka som finns till Brio Sit monteras ihop med ett klick och fästs på matstolens bygel med ett till klick. Den är enkel att ta av för rengöring och går att stoppa i diskmaskinen. Sittdyna för stolen finns att köpa till separat.

Brio Sit är ganska enkel att rengöra. Vissa matrester fastnar runtom metallbeslagen på stolen där det är lite petigt att komma åt men överlag räcker det att snabbt torka av stolen med en disktrasa. Sit känns slittålig både i konstruktion och i ytfinish. Stolen har ingen spädbarnsinsats utan kan, med bygeln, användas från att barnet kan sitta upp och hålla huvudet. Brio Sit har en maxvikt på 50 kilo och kan därmed användas tills barnet är stort nog att kunna sitta på en vanlig stol. Brio Sit är en stol utan onödiga finesser men med alla funktioner man önskar hos en bra matstol, och för den som inte har behov av att flytta stolen mellan i olika platser så är Sit ett robust alternativ.

Robust, prisvärd, liten basyta
Lite bökig att rengöra, komplicerat att ändra läge på fotstödet

Vanliga frågor om matstolar

Vilken matstol är bäst?

Vi har testat matstolar och utser Stokke Steps till bäst i test. Det är en snyggt designad matstol som kan anpassas i utseende för att passa in i alla hem. Stolen har tillbehör som gör att den kan användas från nyfödd och upp till vuxen ålder. Maxvikten är 80 kg och Stokke Steps fotstöd är enkelt att reglera i höjd. Priset är högt men i Stokke Steps får man en mycket praktisk matstol med lång användningstid.

Kan en bebis sitta i matstol?

Ett nyfött barn, eller överlag bebisar under 6 månader, kan inte sitta upp i en matstol. Barnet behöver både kunna hålla huvudet stabilt och ha bålstyrka nog att inte sjunka ihop åt sidan när det sitter i stolen. Många matstolar har dock en spädbarnsinsats som kan köpas till. På så sätt kan man lägga barnet i stolen, upp i höjd med matbordet så att bebisen kan delta vid måltider även som spädbarn.

När kan man börja använda matstol?

Den rekommenderade åldern för en bebis att börja sitta i matstol är cirka 6 månader. Med små barn är de viktigt att vara medveten om risken för fallolyckor, då barnets stora, tunga huvud gör det lättare för barnet att falla ur stolen. Använd alltid matstolens sele och se till att selen sitter fast ordentligt runt barnets kropp. Känns sittytan lite stor för bebisen kan man ofta fylla upp med en dyna eller med en hopvikt handduk.

När behövs matstol?

Ofta uppstår behovet av en matstol runt när barnet ska börja med smakportioner eller ska börja med mer fast föda, vare sig man matar med gröt eller matar enligt BLW-principen. Ska man börja med smakisar med en mindre bebis eller ett barn som inte kan sitta än räcker det ofta med att ha barnet i knät eller i en babysitter. Men barn som äter mat regelbundet behöver en egen matstol

Vilken matstol ska man välja till sitt barn?

Det finns matstolar i alla prisklasser och med olika design. När man väljer matstol ska man utgå ifrån vilka funktioner man behöver. Ska stolen främst användas under barnets första år? Eller vill man ha lång användningstid och söker en matstol med hög maxvikt, som lätt kan anpassas efter det växande barnets kropp? Vill man kunna ta med matstolen på resor eller besök hos andra bör man välja en modell som lätt monteras isär.

Hur gör man rent matstolen?

Om matstolen har en dyna av tyg så är den ofta avtagbar och kan tvättas, antingen i tvättmaskin eller med handtvätt. Följ då tvättrådet på dynan. Själva matstolen rengörs enklast med en blöt trasa med lite diskmedel på. Det är ofta enklare att torka av matstolen efter varje måltid än att vänta tills mat och kladd har torkat in.

När byter man matstol?

En del byter matstol när den första, mer bebisanpassade matstolen känns urvuxen. Ofta har dessa en högt placerad sits som ej kan justeras, varför det blir tungt och svårt att lyfta upp och ned större barn. Annars byter man från matstol när man upplever att barnet är stort nog att bekvämt och säkert kunna sitta vid matbordet på en vanlig stol.

När slutar man med matstol?

När man slutar med matstol beror på flera faktorer. Är matstolens maxvikt överskriden är det dags att byta. Likaså om barnet blivit så stor eller lång att matstolen inte längre är bekväm att sitta i. Väljer man en anpassningsbar matstol med hög maxvikt är det inte ovanligt att använda matstolen upp i skolåldern.