Barnoverall: 19 modeller i test 2015
Det finns idag fler kvalitetsoveraller för barn än någonsin på den skandinaviska marknaden och de bästa overallerna har en fantastisk hög kvalitet. Vill man ha den allra högsta prestandan måste man emellertid också betala för den. De bästa vinteroverallerna kostar mellan 1500-2000 kr, men man kan även få prisvärda barnoveraller för under tusenlappen. Dessa kan däremot inte mäta sig i kvalitet med de allra bästa overallerna och deras extremt höga prestanda. Även om de mest högpresterande overallerna också generellt tillhörde de dyrare, tyckte vår panel att de är mycket prisvärda då de håller en så hög kvalitet. Dessutom behöver inte dessa mycket högpresterande overaller bli så dyra i längden, eftersom de kan användas under flera säsonger av flera syskon. Vissa modeller kan också säljas vidare till ett bra pris på andrahandsmarknaden och på så sätt minska slutkostnaden.

I årets upplaga av vårt test av vinteroveraller för barn har vi utvärderat 19 modeller från ledande skandinaviska tillverkare. Bäst i test blev Gneis SUPERSHAPE, en utmärkt overall med attraktivt pris. Bästa premiumprisklass-overall blev Isbjörn of Sweden:s mycket prestigefyllda och fulländade PENGUIN. I budgetprisklassen vann – för fjärde  året i rad – danska Mikkline med sin Oxford Snowsuit, som har en riktigt bra prestanda för sin prislapp. Testets mest prisvärda och bäst utformade overall för små barn blev Reimas Copenhagen. Den vann priset Bästa babyoverall.

Så bedömde vi overallerna

Vi har bedömt overallerna och betygsatt dem efter prestanda, funktionalitet, tålighet och design i förhållande till pris. En dyrare overall förväntades följaktligen prestera bättre vad gäller dessa egenskaper än en billigare overall. Alla fyra testvinnare presterade mycket väl i relation till sitt pris och ansågs därför mycket prisvärda. Även om Isbjörn of Sweden:s overall PENGUIN presterade bäst rent tekniskt, så gjorde dess höga pris att andra overaller ansågs mer prisvärda. I vår bedömning har vi lagt stor vikt vid overallernas tålighet, dvs. hur väl de står emot slitage i alla dess former. Exempelvis nötning, stick- & rivkrafter, tvättning och torkning. Köper man en kvalitetsoverall tycker vi nämligen att den både ska klara mycket och hålla länge. Därför räcker det inte med att overallen har hög prestanda när man köper den, utan denna prestanda ska även bestå.

Varje overall i vårt test förväntades hålla en hög kvalitet och de flesta var också bra, även om flera modeller hade besvärande svagheter. Testet visade att en dyrare overall ofta även har högre prestanda än en billigare, men att detta långt ifrån alltid stämmer. Det är också långt ifrån alltid som en overall med hög teoretisk prestanda lever upp till denna i praktiken. Man ska alltså inte stirra sig blind på hur många millimeter vattenpelare en overall klarar. Eller hur många gram vatten per kvadratmeter och dygn en overall kan andas ut. Ibland är istället en overall med lägre teoretisk prestanda bättre än en overall med högre.

Vi delade in testets kandidater i tre olika prisklasser för att kunna vägleda fler läsare till den mest prisvärda overallen för just deras budget. Även om de högst presterande modellerna också är mycket prisvärda kan/vill de flesta helt enkelt inte lägga ut så mycket pengar på en barnoverall. För många går smärtgränsen för ett overall-köp någonstans kring 1000 kr, eller ännu lägre. Lyckligtvis finns det även prisvärda overaller för runt tusenlappen.

För att kunna ge köpråd till våra läsare oavsett storleken på plånboken har vi delat in testets kandidater i tre olika prisklasser och utnämnt en vinnare i varje prisklass enligt följande:

Budget: upp till 1000 kr     Mellan: ca 1000-1500 kr    Premium: över ca 1500 kr
.
Så testade vi overallerna
Overall bäst i test

Vårt test är troligen det största, längsta och mest omfattande som gjorts av barnoveraller. Testoverallerna fick genomgå mycket tuffa prövningar under en hel vintersäsong i en ”I Ur och Skur”-förskola där barnen ägnar större delen av dagen utomhus, året runt, i både ur & skur. Barnen använde en rad modeller från ledande tillverkare av kvalitetsoveraller. Vi testade minst två exemplar av varje modell och lät barn i olika åldrar och med olika beteendemönster vara testpiloter för högsta möjliga tillförlitlighet i testresultatet. Overallerna bedömdes sedan av lärare, föräldrar och - i den mån så var möjligt - även barnen själva. En ”I Ur och Skur”-förskola tror vi är det tuffaste provet en barnoverall kan utsättas för då den inte bara utsätts för omfattande slitage. Den ska också vara varm i alla väder, vid såväl köldknäppar som kraftig vind. Overallen ska dessutom hålla barnet torrt vid slask och flitigt lekande i varmare töväder. Vidare ska den ha en bra passform, vara lätt att ta på, kännas skön att bära och i minsta möjliga mån hämma barnets rörlighet. Vi anser att man i ett labb inte kan efterlikna barn lekmönster lika bra som ett test utfört av barn för barn. Vårt test kompletterar därför andra test och vi tror att med vår hjälp får ni utmärkt vägledning till vilka de bästa overallerna för er prisklass är!Gneis SUPERSHAPE
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 98 - 164 cl Tillgängliga färger:  Black, Blue, Ceric, Green, Orange, Petrol, Purple, Red Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 c

Gneis SUPERSHAPEGneis SUPERSHAPE utnämns till bäst i test och presterar trots sitt pris i mellanklassen som en sann premiumklassoverall. Den har en utomordentlig passform, en tilltalande design och tyget är lätt, mjukt och smidigt. Barnen kan lättare springa och hoppa i SUPERSHAPE än i overaller av mer bylsig och stel modell. Materialvalen är av hög kvalitet och sömmarna är heltejpade, vilket gör overallen både vattentät och slitstark. Utsatta områden vid knän och rumpa har klarat sig utan fula märken, trots flitigt åkande i isiga backar. Den har även hållit sig fin i skicket efter flertalet tvättar. Detta gör SUPERSHAPE mycket lämpad att ärvas av yngre syskon.

Värmehållningsförmåga samt vind- och vattentåligheten är av högsta klass. Våra testoveraller har hållit värmen väl och förblivit torra både i blåsiga fjällområden och i slaskig stadsmiljö. SUPERSHAPE har även hållit väl i detaljer som knappar och dragkedjor. Ärmöppningarna har fungerat väl ihop med vantar och den har väl synliga reflexer som är smart placerade. Gummifotbanden kan upplevas klumpiga, men man får även med resårfotband. Snölåsen gör fotöppningarna så tajta att de kan vara bökiga att få över stöveln. Samtidigt är detta alltid priset man får betala för riktigt effektiva snölås, något som kan vara nog så viktigt en snörik vinter. 

SUPERSHAPE är därmed en overall som det inte finns mycket att anmärka på och Gneis har onekligen konstruerat en utmärkt vinteroverall med ett attraktivt pris för aktiva barn.

+ Superb passform, håller värmen väl, bra motstånd mot vatten och vind, mycket prisvärd, effektiva snölås
– Klumpiga gummifotband, tajta snölås

Betyg: 10

Bästa pris hos: Gneis.se (stl 98-116 cl med snodd i huva)
Bästa pris hos: Gneis.se  (stl 98-164 cl utan snodd i huva)Isbjörn of Sweden PENGUIN

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 15000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-128 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,0 g/cl Färger: Smoothie, CandyFrog, SuperheroBlue, FierceRed, NavyBlue Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C

Isbjörn of Sweden Penguin
Vinteroverallen PENGUIN från Isbjörn of Sweden får priset för bästa premiumoverall. Overallen har ett relativt högt pris men efter att ha använts flitigt under en hel vinter kan vi konstatera att man i PENGUINs fall får precis vad man betalar för. Det är en overall som håller flera vintersäsonger. Förutom en utmärkt andningsförmåga så håller overallen värmen mycket väl även vid sträng kyla, och slittåligheten i material står väl emot både krypande och klättring. Detta gäller även på knäna och rumpan, som ofta är en overalls mest utsatta partier. Flitigt tvättande av overallen har inte heller gjort någon skada på tyget. Passformen är bra, overallen kan anpassas i storlek i midjan vilket gör att barnets kroppsform inte behöver påverka hur overallen sitter. Ärmarna upplevs som vida, medan benöppningarna är något tajtare till formen och kan kännas tröga att få ned över en bred vintersko. Snöstopp finns inte men muddarna i ärmar och ben håller tätt.

Ett stor plus för Isbjörn of Swedens PENGUIN är att den inte bara klarar snö och kyla. Den håller även tätt under den blaskigare delen av vintern. Inte ens när barnet praktiskt tagit badat i vattenpölar med PENGUIN på, har vatten läckt in.  Överlag har barnen inte varit förhindrade i sin rörelsefrihet, PENGUIN har upplevts bekväm att leka i och känns säker utan snören eller andra potentiella risker. Remmen som ska sitta under barnets sko skulle däremot kunna förbättras, knapparna den sitter fast i har också varit av skiftande kvalitet. Den största nackdelen hos Isbjörn of Sweden är trots allt det höga priset, men har man budget för en overall i den här prisklassen så kommer man inte bli besviken på PENGUIN. Kvaliteten i materialval, funktioner och passform samt den långa livslängden gör detta till ett utmärkt köp.

+ Håller värmen, står emot vatten och sitter bra på lekande barn
– Högt pris

Betyg: 10

Bästa pris hos: Babyshop.seReima Copenhagen
Testår: 2015 Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 12 000 mm Andningsförmåga: 5 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, alla (utom nacksöm) Tillgängliga storlekar: 62 – 98 cm Tillgängliga färger: navyblå, brun, grå, lila, klar/stark rosa Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 °C Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 °C

Reima Copenhagen
Reima Copenhagen vinner pris för bästa babyoverall. Denna mycket prisvärda vinteroverall är en rymlig modell med dubbel dragkedja för enklare på- och avklädning. Barnen har kunnat röra sig normalt i den. Overallen är försedd med en lite mjukare mudd i halsen för att dragkedjan ej ska skava, och det har fungerat bra för vissa barn medan andra ändå föredragit att dragkedjan ej dras upp hela vägen. Copenhagen andas bra och barnet blir inte svettigt. Tyget har både varit nöt- och rivtåligt. Med tanke på att overallen även finns i storlek för bebisar så är det ett gott betyg att den tål att krypas med. Även tvätt och tork står Copenhagen väl emot utan att skicket påverkas. Passformen är som sagt rymlig och mängden tyg gör den något tung, men samtidigt innebär det att overallen är väl isolerad. Den har också visat sig hålla värmen väl även under riktigt kalla vinterdagar.

Förutom de dubbla dragkedjorna så underlättar även vida ben- och ärmöppningar vid påklädning. Detta då det gör det enkelt att få igenom vantförsedda händer och att dra byxbenen över vinterskorna. Reima Copenhagen har helt enkelt resår i ärmar och ben som fungerar som det är tänkt. Vid extremväder med mycket slask har en av overallernas ärmar och ben blivit fuktiga. I övrigt har overallen en mycket bra vattentäthet som inte släpper igenom fukt, och resårbandet att fästa under skon har varit av hög kvalitet som hållit hela vintern. Precis som hos de flesta overaller så lider även Reima Copenhagen av en brist på reflexer. Sammantaget håller overallen hög klass och klarar av de viktigaste funktionerna med bravur. Det är även en overall som med fördel kan ärvas av yngre syskon. Varm, torr och vindtålig gör att Reima Copenhagen fungerar för små barns lekar vintern igenom.

+ Mycket slittålig, håller värmen väl och vind och väta ute
Dåligt med reflexer, något tung

Betyg 9

Bästa pris hos: Bamba.seTicket to heaven Baggie Suit

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,5 g/cl Färger: Orange, True Red, Grape Juice, Beetroot, Navy Iris, Majolica Blue, Caribbean Sea, Coffee, Castlerock, Black Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C
Ticket Outdoor: Baggie Suit

Baggie Suit från Ticket Outdoor/to heaven håller en allt igenom god kvalitet och förutom några mindre detaljer som skulle kunna förbättras så får den höga betyg av våra testare. De viktigaste funktionerna hos en vinteroverall klarar Baggie Suit av med bravur. Även barn som annars är kalla av sig har känt sig varma i overallen, och det utan att de har blivit svettiga så också andningsförmågan har varit mycket bra. Overallen har en god vindtäthet och står dessutom emot väta väl, den kan lekas med i både pölar och slask utan att barnet blir blött eller att fukt tar sig in. Baggie Suit känns säker och tålig. Fothällorna har hållit bra. Trots mycket lek i skog och annan hård terräng så har inga nötningar eller andra skador uppstått som en följd av slitage. Luvan, som är försedd med en pälskant, har ihop med halskragen på ett bra sätt hållit både vind och snö borta från barnets ansikte.

Även passformen är bra. Baggie Suit är något bred i passformen och det skulle kunna finnas risk för att den uppfattas som klumpig. Konstruktionen är dock så pass välgjord att overallen av barnen uppfattas som mycket smidig att röra sig och leka i, och att den är lätt bidrar också till att den är följsam. Barnen har trivts mycket bra i Baggie Suit och det har varit enkelt att klä av och på overallen.  Ben- och ärmöppningar har gått att dra över både vantar och skor, det finns inget riktigt snölås men en mindre mudd som håller allt på plats. Overallen har tålt tvätt väl utan påverkan på vare sig färg eller funktion och torkar relativt snabbt. Förutom att det skulle behövas fler reflexer för bättre god synlighet när det är mörkt, i synnerhet på ryggpartiet, så är Baggie Suit en mycket bra vinteroverall som håller måttet när det gäller.

+ Enkel att leka och röra sig i, klarar både kall snö och lek i slask mycket väl
– För få reflexer, något bred i passformen


Betyg: 9

Bästa pris hos: CDON.se
Bästa pris hos: Boozt.com

EM-KAMPANJ! Ange rabattkoden EMFEST hos CDON och få ett supporterpaket eller en bodyflag på köpet när du handlar för mer än 500 kr fram till 2016-08-02.Ticket to heaven Othello Suit

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 15 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80-140 cl Tillgängliga färger: Blue Stars, Hydra Navy, Purple Camou flower, Purple Stars, Purple magic, Grey Stars and Black Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40  C°
Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur:  40 C


Ticket Outdoor Othello Suit
Othello Suit från Ticket Outdoor/to heaven blev bäst i test i föregående tre års overalltest och presterade även denna testomgång mycket bra. Overallens grova tyg är lätt att hålla rent och den behöver därför oftast bara torkas av. Samtidigt tål den maskintvätt utan att förlora vare sig vattentäthet eller färg. Othello Suit står även emot slitage från lek på ett föredömligt sätt och varken snögrus eller barmark rår på det utomordentligt nöttåliga tyget.

Den luftiga designen bidrar till att ge Othello Suit en utmärkt värmehållningsförmåga men lämnar även gott om plats för extra klädlager. Sammantaget gör detta att barnet håller sig varmt vid rejäl kyla och hård vind. Genom att barnet kan kläs i lager på lager utan att overallen blir för tajt så möjliggörs dessutom en god rörlighet, även när vädret blir riktigt kallt. Trots sitt något ”pösiga” utseende är Othello Suit förvånansvärt tunn och smidig varför de flesta gillade passformen. Även om vattentätheten överlag fick goda omdömen även denna säsong så var de inte riktigt lika euforiska som tidigare år. Testarna hade även gärna sett fler reflexer och ett halsskydd för att motverka att dragkedjan skaver mot hals och haka.


+ Vattentät & nöttålig, håller värmen, god passform & rörlighet
– Sparsamt med reflexer

Betyg: 9

Bästa pris hos: Lekmer.seTenson Bloming
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja alla Tillgängliga storlekar: 86/92-134/140 Tillgängliga färger:  340 -rosa, 513-aqua, 550- blå, 964-grå Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 c


Tenson Blooming
Tenson Bloming är något av en uppstickare i vårt overalltest. Med ett överkomligt pris och en hög kvalitet, bortsett från några mindre synpunkter gällande detaljer, så framstår Bloming som en mycket prisvärd produkt med en utmärkt passform som gör det lätt för barnet att röra sig normalt i leken. Den varken slits eller nöts enkelt och förstärkningar på knän och rumpa gör sitt jobb väl. Såväl ben- som ärmöppningar har snölås vilket gör det lite tajt att få igenom händerna med vantarna på, men säkerställer samtidigt att snö aldrig läcker in.

Varken vind eller kyla tar sig igenom overallens yttre lager och den står även emot väta vid blask, inklusive lek i vattenpöl. Om overallen blir lerig så är det enkelt att tvätta den. Den har inte påverkats i vare sig form eller funktion av regelbunden rengöring. Luvan har en pälskant som extra skydd mot blåst och fukt. Fothällornas knappar lossnar lätt och om man drar åt midjeresåren så kan den hänga ganska mycket på insidan av overallen, vilket kan upplevas störande för barnet. Förutom dessa skavanker så är testpersonerna mycket nöjda med Bloming och upplever att det är en overall av hög kvalitet som är i så pass gott skick efter en säsong att den skulle kunna ärvas vidare till yngre syskon.


+ Varm, vattentät och utmärkt passform
– För få reflexer, dåligt påsydda knappar för fothällan

Betyg: 9Didriksons Ojos Kid’s Coverall

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10.000 mm. Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 140 cl. Tillgängliga färger: Navy (mörkblå), Flag red (röd) och Amaranth (mörklila) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Nej Tål torkskåp: Ja, men på låg värme
Maximal tork-temperatur i torkskåp : 40 C

Didriksons Ojos Kid’s Coverall
Ojos är en premiumprisklassoverall från Didriksons med en specialfunktion kallad Extended Size. Den innebär att ben och ärmar kan förlängas så att overallen kan användas även när barnet vuxit en storlek. Passformen är rymlig och bra, det går att ta på barnet ett extra underställ eller mellanlager utan att overallen känns för tight. Den upplevdes dock som något bylsig i rumpan, men det är inget som hindrar barnet i dess rörelse.

Justerbara snölås underlättar av- och påklädning samtidigt som de effektivt förhindrar att snö läcker in vid ärmar och ben. Midjan kan justeras med resår och vid dragkedjans slut så skyddar ett skavskydd barnets hals. Riv- och nöttåligheten är utmärkt och Ojos ser inte sliten ut trots intensiv användning. Overallen är relativt välförsedd med reflexer. Vatten- och vindtätheten är utomordentlig och Ojos håller värmen utmärkt, även efter många tvättar. Ett varmt barn kan dock svettas ganska ofta i overallen, trots att ett ullunderställ har använts närmast kroppen.

+ Står väl emot väta, utmärkt värmehållningsförmåga, kan växa med barnet
– Begränsad andningsförmåga, bylsig i rumpan

Betyg: 9

Bästa pris hos: Lekmer.se
Bästa pris hos: Outnorth.seGneis RODIUM
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 122 - 164 cl,  Tillgängliga färger: Black, Blue, Green, Red, Black + Grey , Black + Green(R space) Blue(R space), Cerice( R space) Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 °C

Gneis RODIUM
Gneis RODIUM är overallmodellen som finns i de största storlekarna. Designmässigt känns den som en hit för barn som blivit lite äldre, i och med att de mörka benen ihop med den färggladare överdelen gör att overallen kan se ut som ett tvådelat set. Passformen är lika god som i Gneis övriga vinteroveraller. RODIUM är följsam och mjuk, väldigt lätt och med rörelserymd nog för att barnen ska kunna springa och hoppa utan hinder, men utan att overallen känns bylsig och bred. Gneis RODIUM har hållit värmen bra och har även en god andningsförmåga. Utseendet har hållits lika fint även efter att overallen har tvättas, och yttertyget har med beröm stått emot slitningar utan att märken har uppstått. Våra testares uppfattning är att RODIUM funkar som avsett både när det är kallt och mycket snö, och vid slutet av vintern när det är kallt men samtidigt blött. De tejpade sömmarna och fuktspärren vid dragkedjan gör overallen ordentligt vattentät.

Säkerhetsmässigt finns det inget att anmärka på, även om det hade varit önskvärt med fler reflexer. Det gäller framför allt på de mörka benen av overallen samt på ryggpartiet. Såväl ärm- som benöppningar har varit vida nog för att få igenom händer och fötter även om vantar och skor sitter på. Mångsidigheten och smidigheten hos Gneis RODIUM har gjort att den fungerar både som overall för lek och som välrustad skidoverall på fjällsemestern. Att den görs som overall upp till så stor storlek känns som ett plus i sig, då det inte är helt vanligt. Fler fickor är något som testarna har efterfrågat, förslagsvis på ärmen att förvara exempelvis liftkort i. Totalt sett så är RODIUM en välkonstruerad overall. Den är rymlig nog för både under- och mellanställ, men samtidigt smidig nog att barnet ska känna sig bekväm och fri med den på. RODIUM säljs även i ”More Space”-storlek för barn med mer behov av vidd i kläderna och då med namnet RODIUM SPACE.

+ Prisvärd, smutstålig vinteroverall som håller både varmt och torrt
– Hade varit önskvärt med både fler fickor och mer reflexer

Betyg: 9

Bästa pris hos: Gneis.seMikk-Line: Oxford Snowsuit
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Budget Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 92-140 cl Vikt: Under medel | Densitet: 7,3 g/cl Färger: Randigt eller enfärgat Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 30°C

Mikk-Line Oxford Jumpsuit
Bästa budgetoverall blir Oxford snowsuit från Mikk-Line. Oxford snowsuit är ett utmärkt val om man är ute efter en kvalitetsoverall till ett överkomligt pris. Mikk-Lines vinteroverall erbjuder bra värmehållning och godkänd vattentäthet samtidigt som den tål att slitas på under en säsong utan att hål eller andra större märken uppstår. Viss noppighet kan dock synas på knän och rumpa. Designen är bra med tanke på overallens funktionalitet, sömmarna är tåliga och overallen tål att tvättas och torkas åtskilliga gånger utan att man kan se eller märka av några spår av det. Vid blåsigt väder så står Mikk-Lines overall väl emot de kyliga vindarna och den håller barnets temperatur på rätt nivå vid lek i snön. Passformen är god, Mikk-Line är rymlig nog att ge barnet rörelsefrihet utan att den uppfattas som för bylsig med för mycket tyg. Ärmöppningarna är rymliga och saknar resår eller mudd, så att få igenom en hand med vante på har fungerat smidigt. Benöppningar har inte heller de någon mudd eller resår, vilket resulterar i att de ibland tenderar att åka upp under leken. Knapparna till fothällorna lossnade även lätt, vilket är ett vanligt förekommande problem hos flera olika vinteroveraller.
 
Andningsförmågan hos Mikk-Line får godkänt den också, även om det finns utrymme för ytterligare förbättringar. Overallen känns inte tung. Vår vanligaste kritik angående brist på reflexer gäller även för Mikk-Line. Det förekom även att vissa av de existerande reflexer som limmats på overallen började lossna i kanterna efter en kortare tids användning. Vad gäller vattentätheten så är yttertyget tåligt och släpper inte igenom fukt vid slaskväder, viss väta kan kännas på ytan vid plusgrader men den har då varit torr inuti. Sammantaget är Mikk-Line den mest prisvärda budgetoverallen som klarar av både snö och slask, sitter bra på barnet och tål att lekas med.
 
+ Håller värmen bra, god vattentäthet, god passform och bra rivtålighet
– Brist på reflexer, sämre kvalitet på fastsättning av knapparna till skohällorna

Betyg: 8

Bästa pris hos: Babyshop.se

OBS: Oxford Suit har utgått och ersatts av efterföljaren Nylon Suit. De enda skillnaderna mellan modellerna är att Nylon Suit har förbättrats och har en lägre vikt samt en smutsavstötande yta.Reima Trondheim
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15 000 mm Andningsförmåga: 5 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja, alla (utom nacke och midja) Tillgängliga storlekar: 92-140 cm Tillgängliga färger: marinblå, brun, grå, gräsgrön, mossgrön, mörk plommon/lila, körsbärsrosa Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Max 40°C

Reima Trondheim
Reima Trondheim är en vinteroverall av klassiskt snitt, som håller värmen väl och står emot isiga vindar. Overallen har en god andningsförmåga. Passformen är bra, normal till rymlig i storlek, och overallens design känns till största delen funktionell. Huvan har ett extra kardborreband som känns överflödigt, och i overallen finns inbyggda hängslen som inte upplevs fylla någon direkt funktion. Hängslena kan nämligen inte regleras i längd och istället för att hålla overallen på plats så är de ibland i vägen vid på- och avklädning. Trondheim står emot smuts väldigt väl.

Det finns inga särskilda snölås i ärmar och ben på Trondheim, och den är lätt att få på över vinterskor och att dra armarna igenom även om man tagit på vintervantarna i förväg. Det finns ett par fickor men det hade varit önskvärt med ytterligare någon, exempelvis på en ärm. Trondheims slittålighet är normal, färgen har dock visat tendenser på att blekna på vissa partier. Skohällorna håller skiftande kvalitet, på vissa exemplar har de suttit precis som de ska medan de på andra lossnat och försvunnit. Vattentätheten får väl godkänt vid vinterväder, men det finns risk för att overallen tar in fukt vid extrema väderomständigheter. Reima Trondheim är en varm och smidig overall som håller fint för normalt bruk.

+ Varm och vindtålig, står emot smuts bra
– Har en del onödiga funktioner

Betyg: 8


Bästa pris hos: Babyshop.se

* Reima meddelar att det extra kardborrebandet på luvan är avsett för att skydda barnet och dess kläder från att fastna i det när luvan inte används. De inre hängslena är till för att man ska kunna ta av sig den översta delen av overallen utan att overallen faller av eller släpar i marken.Gneis MINISHAPE II
Testår: 2015 Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm  Andningsförmåga: 10 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 80 - 92 cl Tillgängliga färger: Black, Blue, Blue-Red-Blue, Cerice-Green-Cerice, Green-Orange-Green, Petrol-Orange-Dk Petrol, Purple-Purple Grey, Red Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 40 °C

Gneis MINISHAPE II
Gneis MINISHAPE II är en babyoverall, och för att underlätta påklädning har den försetts med två stycken parallella dragkedjor. Passformen är rymlig utan att vara för bred. Den sitter bra även på lite smalare barn. Materialvalet känns genomtänkt då overallen både andas utmärkt och står emot slitage väl. Vare sig aktiv lek eller många tvättar har påverkat utseendet på MINISHAPE II. Samtidigt är overallen mjuk, lätt och följsam och barnen har kunnat röra sig precis som vanligt i den. Värmehållningsförmågan är god men för ett lättfruset barn kan det krävas något extra lager under overallen när det är riktigt kallt ute.

Ärmöppningar på Gneis MINISHAPE II är smart konstruerade med kardborreöppning, så det är enkelt att få igenom barnets hand även om vantarna sitter på. Vid bensluten så finns bra snölås som sluter tätt kring skon men som är rymligt nog att enkelt föra över skaftet på en vinterstövel. Våra testare tyckte att det hade varit önskvärt med fler eller åtminstone bättre placerade reflexer. Vi saknar även fickor på overallen - vilket kan behövas för att förvara exempelvis vantar i. Även om den dubbla dragkedjan gör overallen lätt att ta på, så upplevdes dragkedjorna som obekväma om de drogs ända upp. Knapparna vid skofästet har varit dåligt påsydda på samtliga testexemplar av overallen. Överlag ger dock Gneis MINISHAPE II ett gott intryck, den uppfattas av våra testare som väldigt prisvärd, säker och följsam efter barnets kropp och rörelser.

+ Utmärkt andningsförmåga, bra passform, slittålig och står emot både vatten och vind
– Saknar fickor, dåligt påsydda knappar vid skofästet och önskvärt med fler reflexer

Betyg: 8

Bästa pris hos: Gneis.sePolarn O. Pyret

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar:  86-128 cl, Tillgängliga färger: Daffodil/Seaport/Ladybug/Black Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja, på låg temperatur Tål torkskåp: Ja, på låg temperatur Maximal tork-temperatur: 40 C

Polarn O. Pyret
Vinteroverallen från Polarn O. Pyret håller värmen inne och snön ute, men skulle behöva ytterligare förstärkningar för att bli riktigt tålig för slitage och nötningar. På en av overallerna som vi testade så gick det hål i tyget på både ben, höft och bröst där tyget inte är förstärkt. Overallens passform är god, det finns resår i midjan som gör att overallen hålls uppe och barnet får en god rörelsefrihet. Det finns även utrymme för ett extra lager kläder. PoPs vinteroverall har även tålt kyliga vindar väl, men det tjocka tyget som bidrar till detta gör även att overallen uppfattas som något tung.

Overallen går att tvätta, men har efter en säsong blivit påverkad vid sömmarna. De tjocka benen tar även tid på sig att torka efter tvätt. Vid ben och ärmar har den ena testoverallen dock ibland känts fuktig medan den andra stått emot slask väl - trots avsaknaden av snölås i öppningarna. Yttertyget tål väta på ett bra sätt. Overallen andas väl och barnen har inte blivit svettiga med den på. Sammanfattningsvis funkar Polarn O. Pyrets vinteroverall som allra bäst under en snörik vinter.

+ Mycket bra värmehållningsförmåga, god passform och snygg design
– Tål ej slitage så bra, påverkas av tvätt

Betyg: 8Lego Tec Jussi

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: </=18m2 Pa/W Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: 104-152 cl, Tillgängliga färger: Turkos, marinblått, limegrön, svart, rosa och lila Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: Låg


Lego Tec Jussi
Lego Tec Jussi är mjuk och följsam med en genomtänkt design i glada färger. Trots oöm behandling har overallen hållit sig i fint skick. I sömmarna har viss smuts varit svår att få bort men färgen har bestått, även efter tvätt. Vattentätheten på utsidan är god, det har dock hänt att overallen blivit något fuktig i innertyget, men barnet har förblivit torrt och inte frusit. Overallen saknar snöstopp i både ben och ärmar, vilket gör att det blir lättare att föra över overallbenen över vinterskorna eller få igenom vantarna genom ärmarna. Bensluten kan dock upplevas som något trånga då man ska dra dem över stora vinterkängor.

Passformen är god och det har funnits utrymme för ett extra lager kläder. Att den inte är så tight i modellen gör också att den passar många olika kroppsformer. Det finns inga snoddar eller andra detaljer som känns osäkra. Vindtätheten är god och om man för de lättfrusna barnen under de kallaste dagarna kompletterar med ett ullunderställ eller ett mellanlager, så håller Lego Tec Jussi måttet mycket väl med tanke på prisnivån.

+ Smidig passform, bra slittålighet, god vattentäthet, mkt prisvärd
– Kan behöva kompletteras med ett ullunderställ/mellanlager, fler reflexer önskas

Betyg: 8


Bästa pris hos: Lekmer.se
Bästa pris hos: Bamba.seTroll
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: Yttertyg 5.000 mm, förstärkning 10.000mm Andningsförmåga: 8000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 74-134, Färger: marinblått, rött Maskintvätt: Max 40°C Torktumling/Torkskåp: Ja, max 40° C

Troll
Norska Trolls vinteroverall har de viktigaste egenskaperna som efterfrågas hos en overall som ska tåla svensk vinter, nämligen att hålla barnet varmt och torrt. Andningsförmågan är god, barnet blir inte svettigt och eventuell fukt transporteras ut mellan inner- och ytterfoder. Innerfodret är nämligen löst i Troll vinteroverall, vilket möjliggör att den kan användas även på våren och hösten. Även overallens utsida fyller sin funktion väl och yttertyget är vindtätt. Tyget är grovt och rejält, inget slitage har uppstått ens på de mest utsatta ställena - rumpa, knän och nederkant av byxben.

Overallen tål tvätt väl. Vid ärm- och benslut finns muddar som fungerar som snölås och förhindrar att barnet blir blött av snölek. Overallen har för få och för små reflexer men den stora svagheten är passformen som kan upplevas för pösig trots dragsko i midjan. Vidare har det urtagbara fodret en tendens att åka med ur när man klär av barnet. Detta kan upplevas så besvärande att barnet inte vill använda overallen. 

+ Håller värmen väl, vattentålig, mycket slittålig, kan användas under vår och höst
- Problematisk passform, dålig design av det löstagbara fodret

Betyg: 7


* Troll meddelar att på 2015 årsmodell så har ytan på ullfodret kompletterats med en polyesteryta som motverkar att fodret åker med ut.Wheat
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10.000 mm Andningsförmåga: 10.000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 74cm-128cm Färger: powder rose, heather rose, dark lilac, cardinal, ashley blue, steel.  Maskintvätt: Max 30°C Torkskåp: Max 40°C


Wheat
Vinteroverallen från Wheat har en design som särskiljer sig lite från många av de andra overallmodeller vi har testat under vintern. Utseendemässigt har den en parkaslook och overallens luva har en modedetalj i form av en pälskant. Passformen är åt det lösare hållet. Fördelen med det är att barnet får en stor rörlighet inuti. Nackdelen är att den för mindre eller smalare barn kan uppfattas som bylsig och det kan göra att det lilla barnet får lite svårare att ta sig fram. Overallen känns inte tung och har inga snören eller annat som uppfattas som osäkert. Tygets riv- och slittålighet är god, inga märken eller annan åverkan har uppstått under testperioden och tvätt samt torkning har inte heller fått overallen att förändras. Wheats vinteroverall har snölås i ärmöppning, det gör det lite tightare att få igenom en hand med vante på men samtidigt så sitter vanten ordentligt fast och ingen snö kan läcka in. Overallen står emot vind och håller värmen mycket väl men har ibland upplevts ha något sämre andningsförmåga vilket gör att barnet blivit lite svettigt.

Overallen har reflexer men de är alldeles för få och för diskreta, det är inte tillräckligt för att barnet ska synas ordentligt när det är mörkt ute. Vattentätheten skulle också kunna förbättras. När barnen lekt ute på backen vid töväder så har fukt krupit igenom och overallen känns överlag något för varm vid plusgrader. Fickor har den dock gott om. Av- och påklädning funkar smidigt med Wheats vinteroverall och benen träs enkelt över även en större vintersko. Overallens främsta styrkor kommer fram vid kallt väder och snö. Barnet hålls då varmt och overallens form fungerar väl för att barnet under kan kläs enligt lager på lager-principen. Resultatet blir en prisvärd kvalitetsoverall som gör att frusna barn kan leka länge ute i snön.

+ Väldigt varm, bra snölås, slittålig och rymlig passform
– Alldeles för få reflexer, kan släppa igenom fukt

Betyg: 7Vaude Kids Suricate Overall II
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 10000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 92-140 Färger: Pistachio, Rosebay och Hydro Blue Maskintvätt: Max 30°C Torktumling/Torkskåp: Max 30°C

Vaude Suricate II
Vinteroverallen Kids Suricate Overall II från märket Vaude är en modell med en lite smalare passform än många av konkurrenterna. Overallens sitter bra på barnen men om man behöver ett extra lager kläder under så kan den upplevas som något tajt. Overallens andningsförmåga är god. Yttertyget är samtidigt väldigt tåligt och står emot både slitage och nötningar, även fast barnet åkt kana på rumpan. Detta beror nog mycket på de smarta förstärkningarna just på rumpan och på knäna. Kids Suricate har varken tappat i färg eller funktion efter tvätt. Vind står den emot bra. När det gäller vattentätheten så fick den lite blandade men mest goda omdömen.

Overallen har reflexer, men de är alldeles för få och på baksidan saknas de helt. Ärmöppningar är vida nog att få igenom en vantbeklädd hand och benen är vida nog för att trä över en vinterkänga. Kids Suricate har snölås. Skohällorna hade kunnat vara mer slittåliga men fyller sin funktion. Om man vill klä sitt barn enligt lager på lager-principen så är Vaude Kids Suricate Overall II en vinteroverall som bäst lämpar sig för ett smalare barn.

+ Mycket slittålig med bra förstärkningar
- Smal passform, låg kvalitet på skohällorna

Betyg: 7

Bästa pris hos: Outnorth.seHelly Hansen K-rider Ins Skisuit
Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: - Andningsförmåga:- Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar:  86-134 cl, Tillgängliga färger: racer blue, navy, sweet lilac Tål maskintvätt: Ja Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Torktumling/Torkskåp: Låg värme

Helly Hansen K-rider Ins Skisuit
K-rider Ins Skisuit ger överlag ett gott intryck med några undantag. I kallt väder med mycket snö så håller den värmen mycket bra och andas väl. Rivtåligheten bedöms också den som bra. Att tvätta overallen är inget problem och den torkar snabbt. Passformen är rymlig, benen upplevs som lite onödigt vida men samtidigt har det varit mycket enkelt för barnen att få in armarna genom ärmöppningarna och att trä benöppningar över vinterskorna. För större barn har dragkedjeöppningen på overallen gjort det enkelt att klä på sig själva.

Overallen känns lätt och är smidig att röra sig i. Den passar bra för varma barn som vill ha stor rörelsefrihet, exempelvis i skidbacken. Vid slaskväder så står sig overallen inte lika väl, barnen har blivit blöta på knäna och i rumpan, och overallen släpper även in en del slask vid fötterna på grund av bristen på snölås. De långa kardborrbanden vid fötterna upplevs också som bökiga. I alla övriga avseenden har testpersonerna gillat overallen och är värmehållning prioritet så fyller den sin funktion med bravur.

+ Lätt i vikt och lätt för barnet att röra sig i, håller värmen mycket väl
– Vid snöslask kan vatten läcka igenom


Betyg: 7Molo Polaris

Testår: 2015 Typ: Barnoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 8 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: x cl, Tillgängliga färger:- Tål maskintvätt: Ja/Nej Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 30 C

Molo Polaris
Molo Polaris är en säker overall utan onödiga snören eller dylika detaljer. Overallen andas väl och värmehållningsförmågan samt vindtätheten är god. Barnen har inte frusit någon gång i den. Polaris är väldigt bred och kan upplevas som pösig och då hämma barnens rörelsefrihet. På- och avklädning fungerar väl tack vare bredden och avsaknaden av snölås.

Vattentätheten hos Polaris är godkänd. Medan den ena testoverallen har stått emot slitage väl så har den andra blivit rejält nött på knäna samt sömmarna runt bensluten och på insidan av benen. Små revor har också uppstått efter barnens lek på barmark. Önskvärt hade varit om Polaris utrustats med en dragkedjeförsedd ficka för förvaring av småsaker.

+ Varm overall som håller vinden ute, bra andningsförmåga
– Pösig passform, begränsad slitagetålighet


Betyg: 7

Bästa pris hos: Babyshop.seMolo Pyxis

Testår: 2015 Typ: Babyoverall Prisklass: Premium Vattentäthet: 10 000 mm Andningsförmåga: 8 000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Tillgängliga storlekar: x cl, Tillgängliga färger:- Tål maskintvätt: Ja/Nej Maximal tvätt-temperatur: 40 C° Tål torktumling: Ja Tål torkskåp: Ja Maximal tork-temperatur: 30 C

Molo Pyxis
Overallen Pyxis från Molo är en ”babyoverall” och den har därför utrustats med två stycken dragkedjor. Detta för att underlätta när ett litet barn ska kläs på och av. Passformen passar ett barn i 1-2 års ålder utmärkt och hindrar inte barnet i leken. Resåren i ärm- och benöppningar håller overallen på plats. Samtidigt är den flexibel nog att man utan svårighet kan få igenom en hand med vintervante på eller trä byxbenet över en vintersko med brett skaft. Pyxis känns säker, den har inga hängande snören eller dylikt som utgör någon risk. Vi hade dock gärna sett större och fler reflexer, förslagsvis på ryggen och på framsidan av benen.

Pyxis har god andnings- och värmehållningsförmåga och den tål att nötas på av krypande barn. Vattentätheten är god överlag, men skulle varit bättre med snölås. Något man troligen valt bort då snölås gör overallen svårare att ta på. Pyxis har tvättats och torkats utan att tappa färg eller form.

+ Bra passform, håller värmen väl, god rivtålighet
– För få reflexer, saknar mudd i ärmar, dyr babyoverall


Betyg: 7

Bästa pris hos: Babyshop.seOm ”I Ur & Skur”-pedagogiken

I Ur &amp; Skur
Kollikok
Testet skedde i samarbete med ”I Ur och Skur”-förskolan Kollikok. ”I Ur och Skur”-förskolor drivs i samarbete med Friluftsfrämjandet och barnen ägnar större delen av dagen utomhus, året runt, i både ur & skur. Man ger sig ofta ut på strövtåg i skog och mark, åker skridskor etc. Även fri lek, sömn och måltider sker utomhus och allt detta innebär att barnens overaller används mycket flitigt. Detta är också anledningen att vi valde en ”I Ur och Skur”-förskola för vårt overall-test. Du kan läsa mer om ”I Ur och Skur” på Friluftsfrämjandets hemsida och mer om Kollikok på förskolans hemsida.
Overaller som inte längre finns att köpa

Reima: Reimatec+ - Stilren premiumoverall med fantastiskt testresultat
Prisklass: Premium Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl, Färger: Annulus, Spatial, Quad, Schicht, Tomoe
Reima: Reimatec+

Finska Reima har tillverkat kvalitetskläder sedan 1944, bland annat för militärt bruk. Numera är deras fokus helt på barnkläder och prestigeoverallen Reimatec+ är trots den höga prislappen mycket prisvärd. Vind- och vattentäteten är utmärkt, även efter maskintvätt. Tyget är smutsavvisande och mycket slittåligt. Testoverallerna är i gott skick trots en hel vintersäsong med utelek. Den enda förslitning vi sett är en bit av en reflex som lossnat. Overallen har god rörlighet och passform även om ärmarna kan vara lite tajta. Den håller värmen väl och har mycket god andningsförmåga. Reimatec+ är bäst i test bland premiumoverallerna och för dig som har råd är detta en utmärkt investering som håller för flera syskon.
 
+ Mycket vattentät, håller värmen och andas väl, stilren, hållbar
Högt inköpspris, ärmarna kan upplevas lite för tajtaDidriksons: Kilimanjaro/Baffin* - En lika populär som prisvärd testvinnare
Prisklass: Mellan Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl, Färger: Bright blue, Dark Violet, Dark Fuchisa, Green Quilt, Red Wave, Graphite Black
Didriksons: Kilimanjaro/Baffin

Didriksons är Sveriges största modehus för barnoveraller. Kilimanjaro är en mycket populär modell och blir testets bästa overall i mellan-prisklassen. Overallen är tålig och är i gott skick efter hela vintersäsongen. Den andas väl och gummimuddar vid fötterna håller ute såväl vatten som snö. Kilimanjaro är lätt att ta på sig och har en justerbar passform. Det gör att man vid kallare väder än några minusgrader lätt rymmer 1-2 extralager. Overallen står emot smuts väl och har behöll sin vattentäthet efter maskintvätt. Väl blöt har den en kort torktid. Kilimanjaro är det bästa valet för dig som söker en overall med genomgående hög kvalitet till ett överkomligt pris
 
+ Överkomlig pris, vattentät, slitagetålig, andas väl, justerbar passform
Kan upplevas något pösig nedtillHummel Kids: Penelope - Sportig designoverall för de minsta barnen
Prisklass: Mellan Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 10000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 74-104 cl, Färger: Fiery Red, Sparkling Grape
Hummel Kids Penelope

Penelope är en snygg och prisvärd overall från sportiga Hummel Kids. Den är designad för de allra minsta förskolebarnen och har gott om vidd över magen. Stolekarna finns i upp till 104 cl men den upplevdes som bylsig för större barn. Overallen har två dragkedjor för att underlätta på- och avklädning. Barnen gillade overallen men dragkedjorna är krångliga för barn som vill klä på sig själva. Ärmmuddarna är väldigt trånga vilket gör det svårt att trä på overallen med vantarna påtagna. Slitagetåligheten kunde varit bättre och vissa revor uppstod på knän. Vind och vattentätheten är dock riktigt bra och även i ordentligt busväder hålls barnet både varmt och torrt.

+ Håller varm och torrt, sportig design
Begränsad slitagetålighet, trånga ärmarLego Wear: Jared - Smidig overall som är lätt att trivas i
Prisklass: Mellan Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-98 cl, Färger: Printed Navy, Printed Fuchia
 Lego Wear Jared

Lego Wear:s Jared är en lätt och smidig overall som också är lätt att trivas i. Den är mjuk i tyget, rymlig och har god passform. Jared håller barnet varmt och torrt i både ur & skur och får torktumlas, vilket är ganska ovanligt för en barnoverall. Jared är lätt att ta på sig och har till skillnad från många andra overaller väl tilltagna byxslut, som klarar både kängor och slalompjäxor. De starka färgerna och de många reflexerna gör barnet väl synligt i såväl dagsljus som vintermörker. Vi hade gärna sett en bättre slittålighet och ifall barnet är väldigt aktivt blir overallen påtagligt nött under en tuff vintersäsong.

+ Vattentät, lätt, mjuk, god passform, enkel att ta på, rymliga byxslut
Begränsad slitagetålighetDidriksons: Kebnekaise - Stilren och färgglad overall som håller värmen väl
Prisklass: Mellan Vattentäthet: 5000 mm Andningsförmåga: 4000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 80-140 cl, Färger: Black Quilt, Bright Blue, Fuchsia Quilt, Orchid Wave, Red Black, Speed Green
Didriksons Kebnekaise

Modellen Kebnekaise är stilrent designad och systermodell till testvinnaren Kilimanjaro. Didriksons plagg finns i många snygga färger och det är det lätt att hitta en färg man tycker om. Kebnekaise har god andningsförmåga, håller värmen väl och klarar flera minusgrader utan att barnet blir kallt. Omdömena kring vattentätheten är mer blandade då en testoverall läckte in och två höll torrt. Passformen är bra men kan vara lite trång över bröst och mage då barnet har flera lager under. Overallen har många reflexer men vi skulle gärna sett fler på överkroppen för att synas bättre i djup snö. Sammanfattningsvis en klart godkänd overall som både föräldrar och barn gillade.

+ Stilren design, andas väl, håller värmen, god passform
Varierande vattentäthetMinymo: Vic 8 - Enkel & luftig budgetoverall som klarar kyla galant
Prisklass: Budget Vattentäthet: 8000 mm Andningsförmåga: 40 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 68-92 cl, Färger: Mörklila, lila, rosa, brun, grå, svart, mörkblå, blå, grön
Minymo Vic 8


Minymos Vic 8 är en moderiktig och luftig overall i budgetklassen som håller värmen mycket bra, såväl vid blåst som vid flera minusgrader. Andningsförmågan är däremot låg och aktiva barn blir lätt svettiga i overallen, åtminstone vid mildväder. När overallen är torr har den låg vikt och känns smidig men den blir betydligt tyngre vid väta. Trots att yttertyget blivit blött och insidan känns fuktig så är ofta barnet torrt och varmt inuti. Overallen torkar dessutom snabbt. Som de flesta budgetoverallerna i testet är slitagetåligheten begränsad och efter en vintersäsong på en ”Ur och skur”-förskola var våra overaller märkbart slitna. Vic 8 gör sig därför bäst kalla vintrar, för föräldrar med en begränsad vinteroverall-budget.

+ Lågt pris, varm, vindtät, håller oftast torrt
– Tung vid väta, begränsad slitagetålighet, låg andningsförmåga

Helly Hansen: K Explorer Playsuit - Stilren och smidig designoverall
Prisklass: Mellan Vattentäthet: 15000 mm Andningsförmåga: 15000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 86-128 cl Färger: Deep Violet, Navy
Helly Hansen K Explorer Playsuit

Playsuit från Helly Hansen är snygg med stilren design. Overallen har slimmad design med låg vikt som ger barnet mycket god rörlighet. Passformen är overallens främsta styrka och aktiva barn begränsas inte i lek och rörelse. Den har också en smidig luva men ärmarna upplevdes som tajta vid handen och kardborrarna något bökiga. Det finns endast två reflexer på overallen, ingen av dem sitter på ben eller kropp. Barnet håller sig varmt och torrt i slask, snö och vind. Tygets form och funktion bevaras även efter tvätt. Efter vintersäsongen var dock testoverallerna påtagligt nötta med slitna sömmar vid förstärkningen på rumpa och knän samt trasiga fotremmar.

+ Stilren, smidig, god passform, vind- & vattentät, håller värmen
Låg slitagetålighet, få reflexer, lite väl tajta ärmarKatvig: Snowsuit Baby
Typ: Babyoverall Prisklass: Mellan Vattentäthet: 10000 mm Andningsförmåga: 5000 gr/m2/24h Tejpade sömmar: Ja Storlekar: 62-98 cl Vikt: Medel | Densitet: ca 8,5 g/cl Färger: Beluga, Surf the web, Wild aster

Katvig Snowsuit Baby

Danska Katvig profilerar sig som ett märke för medvetna föräldrar som vill köpa högkvalitativa, ekologiska barnkläder. Katvig Snowsuit Baby lever på flera sätt upp till denna image. Den har en bekväm, enkel och modern design med mycket god nöttålighet. Efter en hel vinters påfrestningar syns inga spår. Dessutom tål den maskintvätt och blir som ny, tvätt efter tvätt. Andningsförmågan är utmärkt, så barnet slipper svettas i overallen. Inte heller blir barnet blött i töväder då vattentätheten, liksom vindtätheten, får högsta betyg. Och – kanske viktigast av allt – barnet håller sig alltid varmt. Overallens största svaghet är dess trånga ärmar som gör det svårt att få igenom barnets händer om vantarna redan trätts på.

+ Mycket slitagetålig, vatten - & vindtät, utmärkt andingsförmåga
– Trånga ärmar, stundom irriterande dragkedjeflärp, något hård krage

Viktiga egenskaper hos en barnoverall


För att utse vilken overall som blir bäst i test i respektive prisklass har vi tagit hänsyn till en mängd olika egenskaper uppdelade i ett flertal kategorier. Nedan kan du läsa i detalj om dessa egenskaper med förklaringar till hur och varför de är viktiga och även få råd om vad som är viktigt för just ditt barns behov.

Vattentäthet
Vattentäthet
Det finns på marknaden en mängd olika material som är vattentäta och olika barnoveralltillverkare använder olika material. När man mäter vattentäthet mäter man i branschen traditionellt hur hög vattenpelare ett material klarar. För att förstå vad detta innebär kan man tänka sig ett flera meter högt glasrör som är öppet i båda ändar. Man ställer glasröret med ena änden ned mot materialet för vilket man vill mäta dess vattentäthet och den andra änden uppåt. Sedan fyller man på med vatten uppifrån och ser hur fullt röret hinner bli (det vill säga hur hög pelaren av vatten i röret hinner bli) innan vattnet tränger igenom materialet i botten på röret.

Branschkravet för att ett plagg ska klassas som vattentätt är 1 300 mm, det vill säga 1,3 meter. Vissa prestanda-overallers material påstås klara vattenpelare ända upp till 20 000 mm, det vill säga 20 meter! Även om det egentligen borde vara svårt att motivera vad en vattentäthet på över 4000-5000 mm har för praktisk nytta, visade vårt test att overaller med extremt höga värden för vattentäthet även var de vattentätaste och motstod väta extremt väl. Den overall som blev bäst i test hade ett värde på hela 10 000 mm. Samtidigt motstod flera overaller med en påstådd vattentäthet på 8000 mm inte väta tillräckligt väl.

Att overallens material är vattentätt innebär dock inte att overallen nödvändigtvis är vattentät. Förutom öppna ändar som byx- och ärmslut samt halslinningen kan vatten även tränga in genom blixtlås eller i sömmar. Därför ska overallen ha så få sömmar som möjligt och de sömmar plagget faktiskt har ska vara tejpade, vilket alla overaller i testet hade. Blixtlås ska dessutom ha en nedfällbar skyddande kant. Allt för att hindra att vatten eller fukt tränger igenom. Flera av de overaller vi testade hade en utmärkt vattentäthet och hade därför inte bara ett tillräckligt vattentätt ytmaterial. De hade alltså även tillräckligt skyddade byx- och ärmslut etc. för att vattnet inte skulle tränga i den vägen.

Värmehållningsförmåga
Värmehållningsförmågan är för de flesta jämte vattentätheten den viktigaste egenskapen hos en overall. Den bestäms främst av materialet och kvaliteten på overallens foder. En god värmehållningsförmåga är naturligtvis viktigare ju kallare klimat overallen ska användas i. Ju länge norröver man bor i detta avlånga land, desto viktigare bör värmehållningsförmågan bli inför ett overallval. En overalls värmehållningsförmåga står ofta motsats till dess andningsförmåga och dess rörlighet. Ju bättre värmehållningsförmåga, desto sämre andningsförmåga och rörlighet. De allra bästa overallerna har dock såväl en god värmehållningsförmåga som andningsförmåga och rörlighet.

Vissa overaller har löstagbart foder vilket gör att overallen då kan börja användas redan på hösten och sedan fortsätta brukas ända fram till långt in på våren.

Vindtäthet
Vindtäthet är en egenskap som är nära besläktad med värmehållningsförmåga, då den senare ofta är beroende av den första. När man vill veta hur mycket utomhusluften kyler mäter man köldeffekt. Förutom temperaturen påverkar ju även vindens styrka köldeffekten. Om det till exempel är - 10°C ute och det samtidigt blåser 10 m/s, motsvarar denna köldeffekt en temperatur på - 30°C när det är vindstilla. För att en overall ska kunna hålla värmen i alla väder måste den alltså vara tillräckligt vindtät. Samtidigt ska den helst också ha en god andningsförmåga och de bästa barnoverallerna uppfyller både dessa krav.

Förutom ett vindtätt material är det viktigt att vinden inte hittar in i overallens öppningar. Därför bör overallen vara utrustad med ärm- och ben-mudd, då kall luft annars lätt sugs in i ärmarna och längs byxbenen och kyler ner barnet. Vissa overaller har ärm-mudd i ärmarna med hål för fingrarna. Ärm-mudden är till för att ärmen ska sluta tätt mot armen och hålla inne värmen. Ett potentiellt problem med detta kan vara att mudden som sticker fram under ärmen då kan suga åt sig vatten. Barn med en förkärlek för att stoppa fingrarna i vattenpölar och liknande kan därför få problem med att dessa ärm-mudd blir blöta och kyler ner barnet.

Andrahandsvärde
Andrahandsvärdet på en barnoverall blir en allt viktigare egenskap för många konsumenter. Speciellt sedan Internet har gjort att man som säljare idag får mycket bättre betalt för en begagnad overall än tidigare, då man nu kan nå ut till så många fler potentiella köpare. Ofta är det de mer exklusiva barnoverallerna som har höga andrahandsvärden då de har en så god hållbarhet och inte blir lika utnötta som billigare overaller. En overall med ett högt andrahandsvärde kan därför bli en mycket bra affär för föräldern även om den har ett högt inköpspris. Detta då andrahandsvärdet kanske bara blir några hundra konor lägre än inköpspriset. Faktum är att andrahandsvärdena på många overaller idag är så höga att man som köpare ofta lika gärna kan köpa en helt ny overall i butik. På så vis kan ens barn få använda en mycket bra overall, med alla fördelar det innebär, utan att det behöver kosta mer än en mycket billig overall kostar. Overaller med höga andrahandsvärden håller i regel en mycket hög kvalitet. Därför kan man som förälder tack vare Internet-försäljning etc. ofta göra en mycket god affär genom att köpa en premium-overall i butik och sedan sälja den vidare när barnet vuxit ur den. Det behöver faktiskt inte bli dyrare än att köpa en billig ”budget”-overall för några hundralappar. Samtidigt får ens barn åtnjuta alla de fördelar det innebär att kunna använda en kvalitetsoverall, såsom passform, vattentäthet, värmehållningsförmåga etc.

Slitagetålighet
Slitagetåligheten är nära besläktad med andrahandsvärdet på en overall. För att en overall ska få ett högt andrahandsvärde måste den ju naturligtvis hålla för att kunna säljas vidare i gott skick. Den typ av overaller man billigt kan köpa på stormarknader för några hundralappar har i regel en hållbarhet som är betydligt kortare än de kvalitetsoveraller som kostar en bit över tusenlappen. Att välja en billig overall blir därför inte så billigt som man kanske tror, då den billigare overallen har en betydlig kortare livslängd än den dyrare kvalitetsoverallen. Speciellt om barnet har småsyskon som annars kan ärva sitt storasyskons overall eller om man planerar att sälja overallen när barnet växer ur den. En overall med god hållbarhet har nämligen ofta även ett högt andrahandsvärde. Förutom att en kvalitets-overall nöts mindre än en ”budget”-overall, har den i regel dessutom bättre prestanda i allmänhet vad gäller t.ex. värmehållningsförmåga, andningsförmåga, passform etc.

Rivkraft
Rivkraft är overallens förmåga att motstå revor om plagget fastnar i någonting vasst. Barn är generellt sett inte bara mer aktiva än vuxna utan därtill sällan speciellt rädda om sina kläder. De fastnar därför lätt med kläderna i olika saker, i synnerhet om de leker utomhus, t.ex. i skogen eller på en lekplats. Därför är det viktigt att en bra overall är gjort av ett material som är tillräckligt starkt för att inte slitas sönder när barnet väl fastar i något. Oftast är det grenar och andra träföremål barn fastnar i utomhus, men tyvärr är även metallföremål inte helt ovanliga orsaker till revor. En bra overall bör klara att barnet fastnar i grenar, rötter och brädor. Att stå emot en järnspik kan dock vara för mycket för även de mest rivtåliga av overaller. Vassa metallföremål får dock inte förekomma i närheten av platser där barn leker och därför borde revor orsakade av spikar, metallskrot etc. inte vara ett problem om ditt barn inte leker på olämpliga platser.

Andningsförmåga
Andningsförmåga
En overalls andningsförmåga är viktig på grund av att den släpper ut fukt och därmed håller barnet torrt. Om barnet vid till exempel lek svettas eller vatten på något sätt kommer in i overallen gör en bra andningsförmåga att denna fukt sipprar ut ur overallen. Om overall inte har en tillräckligt bra andningsförmåga kommer denna fukt istället att stanna kvar och riskerar då att kyla ner barnet när det är inaktivt och då inte själv värmer upp sin kropp på samma sätt. Dessutom vet de flesta hur jobbigt det kan kännas att bära ett plagg som är blött på insidan och inte vill torka. Som liknelse kan man jämföra ett par jeans goda andningsförmåga med ett par läderbyxors dåliga andningsförmåga.

Det råder ofta ett motsatsförhållande mellan andningsförmåga och värmeisolering. En overall med god andningsförmåga har därför ofta sämre värmeisolering och tvärtom. Det paradoxala med detta blir här att en overall med mycket hög värmeisolering kan ha sämre värmehållningsförmåga än en overall med god andningsförmåga. Det finns dock även riktigt bra overaller som har såväl bra andningsförmåga som bra värmeisolering.

Kläderna barnet bär under sin overall påverkar också andningsförmågan och därmed värmehållningsförmåga. Med rätt kläder under overallen kan även en overall med sämre andningsförmåga prestera bra och med fel kläder under kan även overall med bra andningsförmåga prestera dåligt.

Säkerhet
Säkerheten är en ofta lite bortglömd men alltjämt mycket viktig aspekt i bedömningen av en overall. Mer grundläggande säkerhets-funktionalitet, som att overallen inte har några lösa snören eller annat som under olyckliga förhållanden kan bli dödsfällor för barnet är naturligtvis viktiga. Denna typ av säkerhetsrisker är dock idag (som väl är) ovanliga, då branschen lärt sig av de olycksfall som skett och därför skyr allt vad snörning och liknande heter. Istället är det idag synligheten som är den vanligaste svagheten ur säkerhetssynpunkt bland moderna overaller. Att en overall syns väl är nämligen viktigt för barnets säkerhet. Reflexer är den kanske viktigaste faktorn för en god synlighet under vintern, speciellt i trafiknära miljöer. En overall bör ha flera reflexer på olika delar av overallen, så att minst en reflex är väl synlig oavsett barnets position och varifrån betraktaren ser barnet. Reflexer på armar och ben syns extra bra då reflexer i rörelse syns lättast.

För bästa synlighet duger det dock inte med tillräckligt många samt rätt placerade reflexer. Även overallens färg är viktig för synligheten, åtminstone när det är ljust ute. Även om det oftast är mörkt i Norden under vintermånaderna är det fortfarande ljust en stor del av dygnet, speciellt under dagtid då barnet ofta är utomhus. I dagsljus krävs därför en färg som sticker ut från omgivningen för att overallen ska ha bästa synlighet. Även vid skymningsljus (som i Norden råder under extra lång tid) är väl synliga färger lika viktiga som reflexer. En god synlighet i dagsljus är dock inte bara viktigt ur en trafiksäkerhetssynpunkt. Om barnet skulle försvinna i skog och mark kan en overall som är väl synlig i dagsljus rädda liv. Att hitta barnet innan mörkrets inbrott är ofta livsavgörande då den kalla vinternatten snabbt kyler ner barnet. Flera är de barn vars liv troligen kunde ha räddats om de haft på sig väl synliga overaller. Ofta får dock synligheten stå tillbaka för att ge overallen moderiktiga färger då såväl tillverkare som föräldrar inte beaktar färgens vikt för synligheten. Flera tillverkare erbjuder dock minst ett färgglatt alternativ av de olika färgval som ofta finns för en given overallmodell.

Passform
Passformen är en annan egenskap som är viktig i bedömningen av en overall. Det är inte lätt att skapa en overall med exemplarisk passform. Speciellt med tanke på att olika barn har olika kroppsform och det faktum att overallen ska bäras av en växande individ. Dessutom ofta under en hel vintersäsong då barnet kan växa flera storlekar. De senaste åren har vi dock sett en imponerande utveckling mot allt fler overaller som har en allt bättre passform, åtminstone bland kvalitetsoverallerna.

En overall med bra passform ska vara lätt att trä på barnet för föräldern, men också av barnet självt. Muddarna ska vara tillräckligt stora för att barnet ska kunna ha handskarna på när man tar på overallen och overallens ben ska vara lätta att dra över skorna. Helst ska man även kunna ha skidpjäxor under overallen. Samtidigt ska overallen sluta tätt vid såväl handleder som anklar. Som en följd av att barnen dels blir starkare, dels får förbättrad motorik då de blir äldre bör overallerna designas med detta i åtanke. Detta innebär att muddarna bör vara mindre åtsittande för små barn och mer åtsittande för äldre barn. Om detta inte görs finns det enligt vår erfarenhet en risk för att muddarna blir för åtsittande eller för lösa. Vanligast är att muddarna blir för åtsittande för de minsta barnen.

Det är också viktigt att kragen sluter åt ordentligt, samtidigt som den inte får strypa barnet. Kragen ska inte heller vara så hög att den trycker upp mössan i nacken. Blixtlåset ska nå ända upp till krag-slutet, så att inte halsen blottas och kall luft läcker in och kyler ner barnet, vilket kan förstöra värmehållningsförmågan på en annars varm overall. För bästa passform får en overall också gärna ha funktioner för att finjustera overallens storlek. En sådan funktion är justerbar snörning i midjan, så att overallen sitter åt lagom mycket och inte glider ned. En annan funktion är justerbar snörning i byxsluten för att anpassa byxlängden och förhindra att overallens byxben glider ner och kommer i vägen för barnet och slits ut. Funktioner som justerbar snörning kan bidra till att en overall passar en hel vintersäsong trots att barnet växer flera storlekar i sina andra kläder. Overallen bör även ha resår under fötterna för att hålla skorna på plats.

Rörlighet
Utomhuslek, med all den rörelse det innebär, ger en mycket god träning och bygger upp barnets muskler, koordination etc. Därför är det viktigt att kläderna inte hindrar barnens rörelser. Samtidigt är inte nödvändigtvis den overall som väger minst och är mjukast den bästa för ditt barn. Förväntar man sig att vintern inte blir så kall, passar det kanske bättre med en tunnare och lättare overall med mer rörlighet. Tror man däremot att vintern kommer bli desto kallare, är kanske en lite tyngre och stelare overall med mer värmande foder att föredra.

Då Sverige är så avlångt i nord-sydlig riktning avgörs ofta overallvalet av var man bor i landet. I den sydligaste delen av Sverige räcker många gånger en lättare overall, med mindre foder och därmed bättre rörlighet, för att hålla barnet varmt. I norra Sverige, där man måste prioritera värmehållningsförmåga, får man istället ofta tumma lite på rörligheten för att få en tillräckligt varm overall. I Mellansverige, där de flesta svenskar trots allt bor, är valet inte lika lätt då klimatet varken är lika milt som i Skåne eller kallt som i Norrland. Riktigt bra overaller håller dock barnet varmt även vid riktigt låga temperaturer utan att rörligheten försämras nämnvärt.

Att overallen har justerbar snörning i midjan och byxsluten kan också vara bra för rörligheten, om det innebär att detta förhindrar overallen från att glida ner över fötterna.

Rengöring
Rengöring
En overall utsätts för mycket smuts då barn, tvärtemot oss vuxna, ofta njuter av att leka i vatten, lera, jord, sand etc. Att overallen då är tvätt- och torkvänlig är därför viktigt. På de bästa overallerna fastnar smutsen knappt då de likt teflonpannor stöter den ifrån sig. Om smuts väl fastnat på dessa overaller går den lätt att tvätta bort och ofta räcker det med att duscha av overallen eller i skölja den i handfatet.


Även de mest smutsavstötande overallerna kan dock behöva tvättas ibland, till exempel om barnet gjort på sig i overallen. Moderna overaller är dock ofta tyvärr inte så tvätt- och torkvänliga som man skulle önska. Detta beror inte minst på att många av de olika overallernas vattentäthet (och i vissa fall även andningsförmåga) bygger på ett vattentätt membran, som ligger likt en tunn film nära overallens ytskikt. Denna beläggning (ofta kallad coating) är tyvärr ganska känslig, speciellt för värme vilket kan få den att förstöras helt eller försvagas. Det är ofta detta som händer om man tvättar overallen med sköljmedel eller på för hög värme i en tvättmaskin eller torkar den på för hög värme i ett torkskåp eller en torktumlare. Vanligt är också att tejpen som täcker sömmar skadas och lossnar ifall overallen utsätts för höga temperaturer.

På grund av denna problematik ska man maskintvätta sin overall så sällan som möjligt och om man gör det är det viktigt att man inte har för hög tvätt-temperatur. Likaså gäller att inte maskintorka overallen mer än nödvändigt och vara försiktig med temperaturen även då. Naturligtvis ska man alltid vara noga med att följa tvätt-instruktionerna noga för att inte riskera att förstöra overallen. Många tillverkare rekommenderar också att man impregnerar overallen med impregneringsmedel när man tvättat den några gånger, för att förlänga livslängden på den vattentäta hinnan. Detta är i regel lätt gjort och något som verkligen kan göra skillnad.

När overallen blir smutsig kan man ofta rengöra den utan att behöva maskintvätta den genom att låta overallen torka och sedan bara torka av smutsen med en trasa eller hushållspapper. Detta är speciellt sant för de bästa barnoverallerna då smutsen har väldigt svårt att hålla sig kvar på dessa overallers ytmaterial. De bästa overallerna klarar dock både maskintvätt och maskintorkning med förhållandevis höga temperaturer utan att förlora sin vattentäthet.

Design
Designens viktigaste aspekt är nog för de flesta att overallen ser bra ut. Samtidigt får inte overallens design gå ut över dess funktionalitet. Det kanske vanligaste exemplet på hur modet kan påverka overallens funktionalitet negativt är färgerna. Ofta är färger i vilka barnet inte blir så synligt trendiga och för att möta konsumenternas efterfrågan säljer tillverkarna overaller i exempelvis grått, som är en mindre synlig färg. Det är naturligtvis svårt att klandra tillverkarna för detta, då de bara producerar vad de tror att kunderna vill ha. Vissa tillverkare som är medvetna om denna problematik har dock alltid färgglada overaller i sitt sortiment. Ibland som komplement till de mer trendiga färgerna när väl synliga färger inte är så trendiga.
Design


Om overallen har en luva ska den helst bilda en vindtunnel som håller ute blåst, regn och snö. Den bör även kunna tas av för att inte hindra barnets synfält. Helst ska luvan även kunna anpassas till barnets huvudstorlek.

Dragkedjan ska vara lång för att underlätta av- och påklädning. På overaller för mindre barn kan det vara praktiskt med två dragkedjor om detta innebär att det blir lättare att ta på och av overallen.

Det får gärna finnas extra foder och tyg på skinkorna. Förutom att hålla barnet varmt när det sitter på ett kallt underlag så kan extrafodret nämligen fungera som en stötdämpare om barnet faller på stjärten.

Yttertyget bör inte ha en för glatt yta då barnet i så fall lätt glider på sin overall vid snöigt eller isigt underlag. Tyget får därför gärna vara grovt men ska samtidigt göra det svårt för smuts att få fäste på dess yta.