Crosstrainer: 20 modeller i test 2016
Crosstrainer är ett träningsredskap som blivit mycket populärt de senaste åren. Detta är inte så konstigt då en crosstrainer möjliggör en typ av träning som passar en väldigt bred målgrupp. Crosstrainerns vinnande egenskaper är exempelvis att hela kroppen får arbeta under träningen, att den ger både motions- och styrketräning, att dennna typ av träningsmaskin ger en mjuk träning som är skonsam mot leder, rygg och knän, samt att den trots detta ger möjlighet till väldigt tuff träning för den som föredrar detta. Crosstrainer-träning är till skillnad från t.ex. löpbandsträning mycket skonsam mot leder och knän, tack vare den elliptiska benrörelsen som jämnar ut belastningen över hela rörelsen.

Träning med Crosstrainer jämförs ofta med längdskidåkning då den tränar såväl ben, armar, mage, bröst som axlar. Denna allsidiga träning bygger inte bara upp dessa muskelgrupper, den gör även att kroppen förbränner extra många kalorier vilket gör crosstrainern mycket lämplig för den som vill gå ner i vikt. Då man själv har goda möjligheter att kontrollera motstånd och tempo är möjligheten att variera sin tärnings intensitet utmärkt. En crosstrainer utsätts ofta för tuff belastning, speciellt om användaren väger mycket och/eller kör hårdare träning. Därför är det viktigt att man köper en crosstrainer av hög kvalitet för att den inte snabbt ska slitas ut och gå sönder.

Välj rätt crosstrainer
Den som funderar på att köpa sig en crosstrainer bör ställa sig några grundläggande frågor:
  • Hur ofta kommer jag att använda crosstrainern?
  • Vilka förväntningar har jag på crosstrainerns kvalitet och funktion? 
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att lägga ner? 
När man funderat igenom detta så vet man ungefär hur stor budget man har och vilka krav man ställer på sin blivande crosstrainer. Detta är viktigt att veta då priset för en crosstrainer skiftar enormt beroende på byggkvalitet, funktion, design, märke etc. De crosstrainers vi testat kostar mellan ca 1 500-20 000 kr. Inte oväntat vänder sig en crosstrainer för t.ex. 1 500 kr till en helt annan kundgrupp än en crosstrainer som kostar 20 000 kr.

Mest prisvärda crosstrainers - 2016
Vi har valt ut de bästa och populäraste modellerna från marknadens ledande tillverkare. Här finns något för de flesta plånböcker då vi har delat in modellerna i hela 4 olika prisklasser enligt följande.

"Budget"-klassen: Under 4 500 kr
Här finner vi enklare, lättare och mindre robusta crosstrainers, vilket exempelvis innebär en lägre maskinvikt och svänghjulsvikt, men även enlägre  användarmaxvikt. Budget-modeller behöver generellt mer underhåll än dyrare modeller, tål hårdare påfrestningar sämre och låter mer.

"Mellan"-klassen: 4 500 - 9 000 kr
Kännetecknas av större, mer gedigna konstruktioner som tål hårdare och längre användning. De har en längre steglängd, en bättre och mer elliptisk rörelse samt bättre träningsdator. Ofta är mellanklass-modeller även tystare och har en snyggare design. På grund av sitt överkomliga pris med ofta mycket höga prisvärden är mellanklassen den populäraste prisklassen och de flesta crosstrainers som säljs tillhör denna prisklass.

"Premium"-klassen: 9 000 - 15 000 kr
Utmärks av stora och mycket välbyggda konstruktioner som normalt tål flerårig regelbunden hemanvändning utan att behöva repareras. Såväl maskinvikt som maximal användarvikt är normalt mycket hög och byggkvaliteten likaså. Steglängden är i regel rejält tilltagen vilket bidrar till en ofta föredömlig stegrörelse. Framhjulsdrivna modeller är vanligast i denna prisklass då de generellt anses överlägsna bakhjulsdrivna modeller. Träningsdatorerna är vanligen betydligt mer påkostade och nyttiga specialfunktioner såsom pulskontroll är standard.

"Elit"-klassen: Över 15 000 kr
Toppklassen i vilken man finner de mest påkostade maskinerna med den allra högsta prestandan. Modellerna i denna prisklass förväntas tåla kommersiellt bruk, vilket innebär att de skulle platsa på ett gym där de dagligen används flitigt av ett flertal olika personer. En crosstrainer i lägre elitklassen är ofta ett utmärkt val för företagsgymmet eller för den finare bostadsrättsföreningens gym. Detta beror på att en crosstrainer i denna typ miljö inte sällan ser flitig användning på daglig basis, vilket ställer helt andra krav på hållbarhet än på en crosstrainer ämnad för hemanvändning. Samtidigt är nötandet inte lika extremt som för en crosstrainer på ett välbesökt storstadsgym och prislappen behöver därför inte heller bli extremt hög.Xterra Fitness FS3.9E – Robust och framhjulsdriven crosstrainer med utmärkt träningsdator
Prisklass: Mellan Steglängd: 46 cm Svänghjul: 8,6 kg Träningsprogram: 15 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 70 kg Maxanvändarvikt: 148 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,4 tum Mått (LxBxH): 166x56x163 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

FS3.9E från Xterra Fitness utnämns till bäst i test tack vare sin kombination av prestanda och funktionalitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris. Den mest uppenbara styrkan hos FS3.9E är att den trots ett pris i mellanklassen är frontdriven. Frontdrift ger en finare, mer elliptisk stegrörelse och är finns normalt bara i dyrare prisklasser. Frontdriften gör också att fötterna kommer naturligt nära varandra, vilket bidrar till den skonsamma längdskidåkningsliknande rörelsen. Konstruktionen är påtagligt stabil, vilket talar för en lång hållbarhet. Steglängden är något kortare än på frontdrivna premium-modeller men samtidigt mycket generös för en mellanklassmodell. Träningsdatorns menysystem är lättnavigerat och utbudet av förprogrammerade träningsprogram räcker för en varierad träning. Displayen är påtagligt modern med både färg och bakbelysning. Kontrollpanelens styrka är dess mycket praktiska hjulreglage, som är förvånansvärt praktiskt. Inte minst för snabbjusteringar under träning. Kontrollpanelens svaghet är att den saknar hylla för läsplatta. Handtagen har ett bra grepp, en ergonomisk form och passar korta och normallånga användare. 

Är du längre än ca 185 cm kan de dock kännas korta. Designen är väldigt genomarbetad och utstrålar både kvalitet och exklusivitet. Bruksanvisningen har detaljerade illustrationer men är ännu inte översatt till svenska.

+ Utmärkt prisvärde, robust, framdriven, fin stegrörelse, utmärkt träningsdator
– Ingen hylla för läsplatta, ej svensk manual

Betyg: 10

Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri Frakt)Sole Fitness E35 – Den mest högpresterande crosstrainern för de mest krävande användarna
Prisklass: Elit Steglängd: 50 cm Svänghjul: 10,4 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 20 st Ramlutning: 0-30° Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 105 kg Maxanvändarvikt: 170 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 7,5 tum Mått (LxBxH): 209x55x171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Fläkt, högtalare, ljudingång, lutbar ram Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte, vattenflaska Videoklipp: ProduktdemoMontageinstruktion Bruksanvisning: PDF

Sole Fitness E35
Sole Fitness har med sina lika högkvalitativa som aggressivt prissatta träningsmaskiner transformerat hela världsmarknaden och E35 är deras mest hyllade crosstrainer. E35 är synnerligen påkostad med en robust och bekväm konstruktion samt en snygg, modern design. Ett mycket rejält svänghjul i kombination med utmärkt steglängd säkerställer en exemplarisk stegrörelse av den eftertraktade längdskidåkningstypen. Träningsdatorn ger många valmöjligheter men är samtidigt lättanvänd, med smidiga snabbknappar och en stor bakgrundsbelyst display. Träningsprogrammen är väl avvägda och möjliggör en varierande träning. Handtagens innovativa D-form ger förbättrat handgrepp och de har förutom pulsmätare även praktiska snabbknappar för justering av motstånd och lutning. Ramlutningsmöjligheten gör E35 till mer än en vanlig crosstrainer och adderar något av en trappmaskin-funktionalitet.

Utpräglade lyxfunktioner såsom inbyggda högtalare, anslutning för mp3-spelare och fläkt är visserligen trevliga men nyttjas troligen sällan av gemene man. Efter månaders användning är det närmaste en svaghet vi identifierat den höga maskinvikten vilken begränsar mobiliteten. Sammantaget är därför E35 galet högpresterande och utnämns därför till bästa elitval.

+ Svårslaget prisvärde, robust, bekväm & innovativ konstruktion, exemplarisk stegrörelse, utmärkt träningsdator
– Hög maskinvikt begränsar mobiliteten


Betyg: 10

Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri Frakt)

KAMPANJ! Rabattkoden TPE35V ger 1 500 kr rabatt på Sole Fitness E35  hos Träningspartner.se fram till 2017-01-24.Abilica Stream FC X – Framdriven premiummodell med modern design och riktigt bra funktion
Prisklass:
Premium Steglängd: 51 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,6 tum Mått (LxBxH): 170x65x183 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Bluetooth Bruksanvisning: PDF

Abilica-Stream-FC-X
FC X är den mest högpresterande modellen i Abilicas nya Stream-serie och vi utnämner den till bästa premiumval. Fronthjulsdriften ger i kombination med den ovanligt generösa steglängden och det kraftiga svänghjulet en föredömlig stegrörelse. FC X har till skillnad från sitt lillasyskon FC V ett elektromagnetisk motstånd och detta ger framförallt en betydligt längre livslängd. Träningsdatorn är densamma som på övriga crosstrainers i Stream-serien och kan uppfattas som något omständlig. Samtidigt är den hyggligt lättanvänd med ett brett urval av träningsprogram. Dessa inkluderar pulsstyrda program och för detta ändamål finns stöd för trådlöst pulsbälte. Färgdisplayen är tydlig och likaså kontrollpanelen. FC X är utrustad med Bluetooth för trådlös kommunikation med surfplattor och smartphones. Även om det nuvarande app-utbudet är magert, så gör det FC X mer framtidssäker. Redan på ett par års sikt kommer apparna troligen ha utvecklats till den grad att man föredrar att använda sin surfplatta som kontrollpanel.

Handtagen är långa och har ett skönt grepp, vilket tillsammans med de rejäla fotstöden gör att FC X passar alltifrån korta till mycket resliga användare. De inre – sekundära – handtagens lutning känns dock mer anpassade för långa användare är för normallånga eller korta. Transporthjulen är ovanligt gedigna vilket gör dem hållbara och skonar känsliga golv.

+ Konkurrenskraftigt pris, utmärkt steglängd & svänghjulsvikt, robust & stabil, stilren design      
− Något omständlig träningsdator, de inre handtagens något höga vinkel


Betyg: 9

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Master Fitness CR40
Prisklass: Mellan Steglängd: 46 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanent Magnet Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: ? W Maskinvikt: 75 kg Maxanvändarvikt: 140 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: I Storlek: ? tum Mått (LxBxH): 140x70x155 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Master Fitness CR40
CR40 från Master Fitness är en robust och stabil mellanklassmodell med ett för prisklassen tungt svänghjul och en rejäl steglängd. De långa, bekväma handtagen samt det låga insteget underlättar påstigning och ger ett gott handgrepp, för såväl korta som långa användare. Kontrollpanelen har ett hyllplan för böcker, läsplattor etc., däremot saknas en vattenflaskhållare. Stegrörelsen är inte riktigt så jämn som vi förväntat oss av en crosstrainer med en så väl tilltagen steglängd. Liksom andra bakdrivna crosstrainers är det relativt brett mellan pedalerna, vilket kan vara bra att tänka på för korta användare. Det finns flera varierande träningsprogram att välja på och datorn sparar information från fem olika användare. För den som vill lägga till ytterligare en dimension till träningen så går det att köpa till trådlöst pulsbälte. Träningsdatorns användargränssnitt är tydligt och gör det enkelt att läsa av puls, tid och kcalförbrukning. Transporthjulen är något tröga, vilket gör förflyttning svårare. Samtidigt är designen så tilltalande att träningsmaskinen gärna kan stå framme.

+ Prisvärd, stabil, hylla för läsplatta
– Svår att förflytta, saknar vattenflaskhållare


Betyg: 9

Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri Frakt) 
Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)Viking Sport 302 − Budgetmodell med svårslaget prisvärde
Prisklass:
Budget Steglängd: 38 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 21 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: W Maskinvikt: 43 kg Maxanvändarvikt: 110 kg Mått (LxBxH): 130x68x157 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Bruksanvisning: PDF

 Viking Sport 302
Viking Sport 302 - ofta förkortad som VS302 - är en mycket prisvärd budgetklass-crosstrainer och vi utnämner den därför till bästa budgetval. Den är mycket lik sin föregångare VS301, men har även vissa uppgraderingar. VS302 är mycket stabil för sin prisklass och varken gnisslar eller knakar så länge den monteras korrekt. Detta är nu enklare än tidigare då bruksanvisningen förbättrats. Vi skulle dock fortfarande gärna sett lite fler och tydligare illustrationer. Glidet är bra och ger tillsammans med den - för prisklassen rekordlånga - steglängden en mjuk elliptisk benrörelse, vilket alltid eftersträvas med en crosstrainer. Träningsdatorn är förbättrad med ännu fler träningsprogram och motståndsnivåer, som möjliggör en varierad och stimulerande träning. Display-texten kan fortfarande uppfattas tanig, men faktumet att displayen nu är bakgrundsbelyst underlättar läsbarheten. Inte minst om man tränar framför teven i ett nedsläckt rum.

+ Svårslaget prisvärde, skönt glid, stabil, tyst, bra steglängd
− Något tanig display-text, manualens halvdana illustrationer

Betyg: 8

Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri Frakt)Casall Infinity 1.1X
Prisklass: Budget Steglängd: 35 cm Svänghjul: 7 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 44,6 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) | Storlek: 5,6 tum Mått (LxBxH): 132x62x162 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.1X
Infinity 1.1X är den billigaste crosstrainern i Casalls Infinity-serie. Som vanligt har Casall lagt ner möda på designen som känns mycket stilren och klart Apple-inspirerad. Trots en beskedlig maskinvikt känns Infinity 1.1X relativt stabil och den går tyst. Att den är robust konstruerad visar sig också i dess maximala användarvikt som är hög för prisklassen. En lång, stark och tung användare som kör hårt på högt motstånd kommer över tid troligen att slita en hel del på maskineriet. För mer normal användning ter sig hållbarheten däremot som god. Steglängden är normal för den lägre medelklassen och ger en helt godkänd stegrörelse, så länge men inte är alltför lång då den kan upplevas kort. Handtagen är riktigt greppvänliga och givet att man inte är alltför lång ger de ett bra grepp. Sammantaget lämpar sig Infinity 1.1X därför bäst för användare som är kortare än ca 180 cm. Träningsdatorn är lättanvänd, displayen är bakbelyst och kontrollpanelen har en smakfullt enkel design. Däremot saknar den hylla för läsplatta. Casall är något av ett premium-märke och de rekommenderade priserna på deras träningsmaskiner avspeglar detta. Hård prispress mellan webbutiker har emellertid pressat ner priserna rejält på Casalls träningsmaskiner och detta gäller periodvis även Infinity 1.1X.


+ Robust, stabil, tyst, bra träningsdator, snygg design, kraftigt motstånd
− Något högt prissatt för design-ointresserade

Betyg: 8

Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Casall Infinity 1.2X – Väldesignad, robust och mycket prisvärd mellanklassmodell
Prisklass:
Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 50,3 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) | Storlek: 5,6 tum Mått (LxBxH): 145x62x172 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.2X
Casall Infinity 1.2X ingår tillsammans med sitt lillasyskon Infinity 1.1X i Casalls nyligen uppdaterade Infinity-serie. Även om de två modellerna till synes är förvillande lika finns det främst två avgörande styrkor som gör Infinity 1.2X överlägsen sitt lillasyskon: Längre steglängd och tyngre svänghjul. Dessa båda nyckelegenskaper ger Infinity 1.2X en rejälare och skönare stegrörelse. Även om 5 cm längre steglängd låter futtigt gör den stor skillnad, speciellt för lite längre användare. Crosstrainern har en stabil konstruktion med en hög maximal användarvikt. Det mycket kraftiga maximala motståndet utmanar även den mest vältränade av användare. Bruksanvisningen är föredömlig med detaljerade montageinstruktioner och många illustrationer.

Exklusiv design är Casalls signum och det rekommenderade priset är därför satt ganska högt. Med rådande prispress betalar man emellertid inget extra för designen. Kontrollpanelen har en Apple-inspirerad, enkel design med en bakbelyst display. Träningsdatorn är intuitiv med ett lättarbetat menysystem. Kontrollpanelen saknar däremot en hylla för läsplattor och liknande.

+ Robust, bra steglängd & träningsdator, snygg design, kraftigt motstånd
− Saknar hylla för läsplatta

Betyg: 8

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)Abilica Stream RC X Påkostad mellanklassmodell med EMS och stöd för appar
Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,6 tum Mått (LxBxH): 145x58x171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream RC X
Stream RC X är tillsammans med sin billigare syskonmodell RC V uppföljare till Abilicas populära CrossTech. Alla är de lika varandra men RC X är tveklöst den främsta av de tre. Den har en påtagligt robust och stabil konstruktion som klarar hård träning. Detta återspeglas i en synnerligen hög maxanvändarvikt och ett högt maxmotstånd. Steglängden är rejäl och svänghjulet väl tilltaget, vilket ger en ordentlig stegrörelse. Till skillnad från sin billigare syskonmodell har RC X ett elektromagnetiskt motstånd och detta gör den tyst samt borgar för en extra lång hållbarhet. Handtagen är långa nog för riktigt resliga användare och handgreppet är skönt. Medan föregångaren CrossTech var vågat vinröd är RC X:s mörkgråa färg betydligt diskretare. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är snygg samt tydlig att avläsa. Kontrollpanelen har en praktisk beteckning över de olika träningsprogrammen, men saknar en retur-knapp. Detta gör den annars välfungerande träningsdatorn något bökig.

RC X är utrustad med Bluetooth för användning med exempelvis surfplattor. Det nuvarande app-utbudet lämnar en del att önska, men om ett par år kommer apparna troligen att vara både fler och bättre. Prestandamässigt är RC X en värdig arvtagare till sin populära föregångare, men prismässigt ligger den än så länge för högt för att matcha dess prisvärde.

+ Modern design, rejäl steglängd & svänghjulsvikt, robust & stabil, tyst, EMS-motstånd          
– Något omständlig träningsdator, pris över genomsnittet


Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri Frakt)Spirit Fitness CE800
Prisklass: Elit Steglängd: 50 cm Svänghjul: 13,5 kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 40 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 109 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: ? | Storlek: ? tum Mått (LxBxH): 198x70x170 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 2 år för hemmabruk | 1 år för kommersiellt bruk Extrafunktioner: Högtalare Tillbehör (inkluderade): ? Videoklipp: Produktdemo | Montageinstruktion Bruksanvisning: PDF

Spirit Fitness CE800
Spirit Fitness CE800 är en crosstrainer i elitklassen främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Trots sin höga prislapp är CE800 faktiskt relativt billig då modeller av denna kaliber ofta kostar dubbelt så mycket. Prestandamässigt har CE800 föga förvånande en mycket hög standard. Steglängden är ordentlig, likaså svänghjulet och de bidrar tillsammans med de stabila handtagen till en rejäl, stadig och skön stegrörelse. Kännetecknande för en elitmodell är den mycket höga maskinvikten och den ännu högre maximala användarvikten. Ett mycket starkt maximalt motstånd gör att även riktigt vältränade personer kan få ett tufft träningspass på CE800. Designen är genomtänkt, diskret och stilren och smälter därför in väl såväl i hemmamiljö som i kommersiella lokaler.

Detta gäller även kontrollpanelen som har ett begränsat antal knappar vilket hjälper till att göra den lättöverskådlig. Träningsdatorn är okomplicerad och lätt att lära sig men har ändå ett omväxlande urval av träningsprogram. Displayen har en bra storlek men med tanke på prisklassen hade vi velat se mer högupplöst grafik. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men desto viktigare är den tydlig givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten är som på alla andra crosstrainers vi testat tanig och ger därför en mycket begränsad svalka. Sammantaget är CE800 ett utmärkt alternativ till betydligt dyrare modeller för verksamheter som använder sina träningsmaskiner flitigt.

+ Utmärkt stegrörelse, mycket hög byggkvalitet, lättanvänd träningsdator
– Ingen svensk manual, lågupplöst display, tanig fläkt


Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri Frakt)Casall Infinity 1.3X
Exklusivt designad crosstrainer med pulsstyrning och bröstbälte

Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Maskinvikt: 50,5 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Svart & silver-vit (Monokrom) | Storlek: 5,6 tum Mått (LxBxH): 145x62x172 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo
Bruksanvisning: PDF

Casall Infinity 1.3X

Infinity 1.3X är den mest påkostade crosstrainern i Casalls nyligen uppdaterade Infinity-serie. Den har samma smakfulla skandinaviska design som sina syskonmodeller men är, som för att utmärka sin exklusivitet, svart istället för vit. Infinity 1.3X har en rad styrkor. Den har en robust och stabil konstruktion. Den har även en rejäl steglängd och ett kraftigt svänghjul som ger en ordentlig, behaglig stegrörelse. Handtagen är greppvänliga och sköna. Nytt för årets modell av Infinity 1.3X är en ny och i flera avseenden förbättrad träningsdator. Displayen är bakbelyst och menysystemet är okomplicerat. Kontrollpanelen har ett hjulreglage som gör den smidigare att använda, exempelvis för att justera motstånd under träning. Längst upp på kontrollpanelen så finns alla träningsprogram listade, vilket ger en bättre översikt över vilka träningsprogram som finns att välja mellan. Det finns också en hylla för exempelvis läsplattor samt stöd för appen iConsole. Både maxmotstånd och maxanvändarvikt är mycket kraftiga. Utöver detta är Infinity 1.3X dessutom utrustad med pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Man får även med ett trådlöst puls-bröstbälte i mediumstorlek. Det är inte lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.3X, det närmaste vi kan komma är att det inkluderade bröstbältet är för litet för bredbröstade användare.

+ Snygg design, utmärkt träningsdator, bröstbälte inkluderat, pulsstyrning
– Bröstbältet för litet för mycket storvuxna användare


Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Abilica Stream RC V
Stilren och robust mellanklassmodell
Prisklass: Mellan Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 62 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,6 tum Mått (LxBxH): 145x58x171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
 

Abilica Stream RC V
Abilicas Stream RC V är uppföljare till storsäljaren CrossTech och trots stora likheter finns även flera skillnader modellerna emellan. Mest uppenbar är designen som är sobert grå istället för färggrant röd. En dold men desto viktigare skillnad är motståndet, som tyvärr nedgraderats från EMS till permanentmagnet. Detta märks emellertid inte då RC V är tyst och har ett mycket kraftigt maxmotstånd. Desto viktigare har RC V likt sin föregångare en generös steglängd och ett rejält svänghjul, vilket ger en effektiv och skön stegrörelse.

Handtagen har ett skönt grepp och passar även långa användare. RC V utstrålar kvalitet och är märkbart robust och stabil, även vid tuff träning. Träningsdatorn kan uppfattas lite omständlig, så det är mödan värt att läsa igenom bruksanvisningen. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är däremot tydlig och kontrollpanelen har en praktisk men även diskret beteckning över de olika träningsprogrammen. RC V är onekligen en högpresterande crosstrainer, men är än så länge inte lika prispressad som konkurrerande modeller.

+ Stilren design, rejäl steglängd & svänghjulsvikt, robust & stabil, tyst
– Något omständlig träningsdator, pris över genomsnittet


Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri Frakt)Master Fitness CF50 -
  Prisvärd, bekväm och funktionell
Prisklass: Mellan Steglängd: 46 cm Svänghjul: 10 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: ? W Maskinvikt: 75 kg Maxanvändarvikt: 140 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: I Storlek: ? tum Mått (LxBxH): 163 x 60 x 150 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Master Fitness CF50
Master Fitness CF50 är en framhjulsdriven crosstrainer med en ordentlig steglängd och ett väl tilltaget svänghjul. CF50 ingår i samma serie som lillasyskonet CR40, med den stora skillnaden att CF50 är framhjulsdriven. Något som ger en mer elliptisk, jämn och därmed skönare benrörelse, som är bland de viktigaste egenskaperna hos en crosstrainer.  
Det är relativt långt mellan handtagen och det kan vara ovant för mindre användare. Däremot sitter de rymliga pedalerna på ett bra avstånd även för små personer, vilket är av stor betydelse för bekväm träning. Med CF50 kan du snabbt komma igång med din träning. Både med manuellt program genom ”Quick start” eller något av de förprogrammerade träningsprogrammen som även finns angivna vid sidan av den lättavlästa skärmen. För mer avancerade användare går det att köpa till ett trådlöst pulsbälte och med ”recovery”-funktionen kan du mäta din kondition. CF50 kan spara träningsinformation från upp till fem användare, vilket är praktiskt om man är flera användare.

Handtagen för förflyttning av crosstrainern är lättåtkomliga, men det kunde varit bättre rull på transporthjulen. CF50 är robust och stilren med en funktionell hylla för läsplatta. Tyvärr har den däremot ingen vattenflaskhållare.
Då det kan vara komplicerat att montera en crosstrainer för första gången så hade det underlättat med en tydligare manual med större, mer detaljerade bilder eller en instruktionsvideo.

+ Jämn stegrörelse, stabil, hylla för läsplatta
– Otydlig manual, saknar flaskhållare


Betyg: 8

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri Frakt)Abilica Stream FC V – Framdriven premiummodell med rejäl steglängd och modern design
Prisklass: Mellan Steglängd: 51 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 72 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,6 tum Mått (LxBxH): 170x65x183 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Extrafunktioner: Bluetooth Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream FC V
Premiummodellen Abilica Stream FC V är lillasyskon till den mer påkostade FC X och till synes förvillande lik denna. Det finns dock ett antal skillnader som motiverar FC V:s lägre pris. För det första saknar FC V elektromagnetiskt motstånd och har istället ett billigare – men också mindre långlivat – permanentmotstånd. Vidare har FC V en något simplare träningsdator utan stöd för appar, vilket inte gör så mycket då app-utbudet än så länge är magert. Träningsprogrammen är lika många men med en något annorlunda funktionalitet. Vi föredrar faktiskt FC V:s träningsdator då den känns lite tydligare samt stöder användardefinierade program. Samtidigt är skillnaden liten och båda träningsdatorerna kunde faktiskt varit lite mer lättanvända. Utöver de ovan nämnda skillnaderna är FC V identisk med sitt storasyskon. Den har en stilren design, framhjulsdrift, ett kraftigt svänghjul och en mycket generös steglängd med en skön och rejäl stegrörelse. Kontrollpanelen är tydlig och har en färgdisplay samt hylla för surfplatta. Handtagen är långa med skönt grepp och tillsammans med rymliga fotstöd gör detta att FC V kan användas av kort som lång. 

De inre – sekundära – handtagens lutning känns dock anpassade för riktigt långa användare snarare än normallånga eller korta. Glädjande nog är transporthjulen ovanligt gedigna vilket inte bara gör dem mer hållbara utan även skonar känsliga golv.

+ Konkurrenskraftigt pris, utmärkt steglängd & svänghjulsvikt, robust & stabil, stilren design        
– Något omständlig träningsdator, de inre handtagens höga vinkel

Betyg: 7

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt) Finnlo Loxon XTR

Prisklass: Premium Steglängd: 40 cm Svänghjul: 9 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 400 W Maskinvikt: 66 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Mått (LxBxH): 148x58x158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo | Instruktion Bruksanvisning: PDF
Finnlo Loxon XTR

Finnlo Loxon XTR är en stilren och tyst crosstrainer med hög prestanda. Med sitt unika utseende, generösa maxmotstånd och god mobilitet är det här ett bra val till hemmaträningen. Tack vare en hög tillåten maxvikt, långa handtag och god steglängd passar maskinen de flesta användare, oavsett längd. Loxon XTR har ett elektromagnetiskt motstånd, vilket normalt ger en mycket lång livslängd. Steglängden är bra för prisklassen och ger en behaglig och effektiv träningsupplevelse. Loxon XTR känns visserligen stadigt byggt, men själva skalet ger en lite plastig känsla. Träningsdatorn är simpel men kräver ändå lite tid att bemästra för den som vill mer än bara trampa i ett manuellt program. Kontrollpanelen är tydlig och informativ med en bra bakgrundsbelysning. Det saknas dock både en retur-knapp och ok-knapp samt en hylla för läsplatta. På styret finns handpulssensorer och för den som vill få ut mer av sin träning så finns det pulsprogram så att du kan skräddarsy din träning. Manualen är lättförståelig men finns tyvärr bara på engelska.

+ Bra steglängd, EMS, stadig,
− Saknar hylla för läsplatta, något osmidig kontrollpanel


Betyg: 7

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Bowflex MaxTrainer M5I

Prisklass: Elit Steglängd: 28 cm Q-faktor: 28  Träningsprogram: 8 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 500 W  Maskinvikt: 64 kg Maxanvändarvikt: 135 kg Rekommenderad användarlängd: 160 – 200 cm Minsta takhöjd: Kroppslängd + 38 cm Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå | Mått (LxBxH): 117x64x160 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Nätel Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo | Montageinstruktion

Bowflex MaxTrainer M5I
Bowflex MaxTrainer M5i blev troligen världens mest omtalade träningsmaskin 2015 och med god anledning. MaxTrainer är ingen konventionell crosstrainer, utan en hybrid mellan crosstrainer och trappmaskin. Grundidén är att maskinen ska ge en så effektiv träning att det räcker med ett 14 minuter långt intervallpass. Detta får man sägas ha lyckats med då träningen med de tuffaste inställningarna blir extremt intensiv, även för vältränade användare. Det finns självklart också lågintensiva program. MaxTrainer är märkbart påkostad med exklusiv design, som dessutom tar liten plats. Byggkvaliteten är genomgående hög, ner till detaljer som gummit på handtagen. Konstruktionen förblir stabil även vid hård träning av storvuxna användare. Träningsdatorn är hyggligt lättnavigerad, men man kunde gjort det enklare att justera träningstiden. Det går dock snabbt att komma igång med MAX-programmet och vill man logga sin träning finns gratis appar för både Android och iOS. En analog kalorimätare sporrar att hålla förbränningen uppe. Luftmotståndet är onekligen effektivt men samtidigt tillräckligt högljutt för att överrösta en TV. Anledningen till att vi inte ger MaxTrainer ett högre betyg beror ingalunda på otillräcklig funktionalitet eller kvalitet, utan på det höga priset jämfört med andra träningsmaskiner med liknande prestanda. För köpstarka konsumenter med ont om tid och/eller utrymme, som eftersträvar en tidseffektiv och utmanande workout hemma, borde MaxTrainer däremot vara ett högintressant alternativ.

+ Hög byggkvalitet, innovativ funktionalitet, snygg, tar liten plats, app-stöd
– Saftig prislapp, högljudd


Betyg: 7

Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri Frakt) BH Fitness Khronos  – Bakhjulsdriven prestandamodell för professionella gym
Prisklass: Elit Steglängd: 51 cm Svänghjul: - kg Träningsprogram: 16 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 74 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5 tum Mått (LxBxH): 190x64x170 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (bröstbälte inkluderat) Kraftkälla: Självgenererande Garanti: 5 år Tillbehör (inkluderade): Pulsbälte

BH Fitness Khronos
BH Fitness Khronos är en mycket välbyggd och snyggt designad crosstrainer i elitklassen. Den mycket höga byggkvaliteten gör att Khronos är väl rustad för att användas mycket flitigt, exempelvis på ett företagsgym eller i en bostadsrättsförening. Steglängden är föga förvånande mycket väl tilltagen och ger en väldigt mjuk och fin stegrörelse. Ett tydligt tecken på att detta är en toppmodell är det smala steget med minimalt avstånd mellan fotplattorna. Något som bidrar till den föredömliga stegrörelsen. Maxbelastningen är inte rekordstor men fullt tillräcklig för de allra flesta. Varken kontrollpanel eller träningsdator är speciellt självförklarande, men med lite tålamod lär man sig dem skapligt snabbt. Khronos är självgenererande vilket gör den lättare att placera, då man inte behöver ta hänsyn till kabeldragning. Andra styrkor inkluderar en välavvägd variation av förprogrammerade träningsprogram, en mycket tyst gång, många motståndsnivåer samt medföljande pulsbälte. På minuskontot noterar vi en ganska svåråtkomlig flaskhållare, avsaknad av snabbknappar i handtagen och att Khronos är relativt bökig att flytta.

+ Mycket hög byggkvalitet, utmärkt steglängd, väldigt fin stegrörelse, självgenererande, tyst
– Svåråtkomlig flaskhållare, inga snabbknappar i handtagen, svårflyttad


Betyg: 7

Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri Frakt) 
Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)Christopeit Sports CS5  Prispressad budgetmodell med förvånansvärt hög prestanda
Prisklass: Budget Steglängd: 31 cm Svänghjul: 8 kg Träningsprogram: 1 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 8 st Maxmotstånd: W Maskinvikt: 40 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 140x59x171 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sports CS5
Tyska Christopeit Sports CS5 är med sitt pris i nedre budgetklassen otroligt prispressad. Byggkvaliteten är god för en budget-crosstrainer, vilket den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Steglängden räcker för medellånga kvinnor, men är väl kort för längre män. Styre och handtag är sköna med en bra höjd. CS5 har ett permanent magnetmotstånd och behöver därför inte strömsladd. Tillsammans med transporthjulen och den låga maskinvikten gör detta CS5 lättflyttad. Träningsdatorn saknar förprogrammerade träningsprogram och motståndet justeras manuellt med ett litet hjul. Displayen är mindre intuitiv, då förkortningarna är på tyska. Då både träningsdator och display är mycket simpla blir dock detta inte något reellt problem, och många användare föredrar nog till och med denna enkelhet.
 
+ Mycket lågt pris, lättanvänd, sladdfri, hög maxanvändarvikt
 Sparsam steglängd, mindre intuitiv display

Betyg: 7

Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Abilica WinElip Plus Robust mellanklass-modell med bra motstånd
Prisklass: Mellan Steglängd: 32 cm Svänghjul: 6 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 16 st Maskinvikt: 53 kg Maxanvändarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 108x64x150 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja
Kraftkälla: Nätel eller Batteri Bruksanvisning: PDF

Abilica WinElip Plus är en crosstrainer i lägre mellanklassen och har en enkel men tilltalande design, sköna handtag samt en mjuk rörelse som gör den skön att gå på. Steglängden är dock i minsta laget för sin prisklass och likaså svänghjulsvikten. Det mycket kraftfulla motståndet är elektromagnetiskt (EMS) för högsta livslängd och har ett brett motstånds-spann med många motståndsnivåer. Träningsdatorn är simpel men har ett klart godkänt antal förprogrammerade träningsprogram och det finns även möjlighet att spara ett eget träningsprogram. WinElip Plus kan gå på batterier och är utrustad med transporthjul vilket gör den mycket mobil, även om det kräver en del styrka att flytta den.

Robust, snygg design, batteridriven, mycket kraftigt maxmotstånd
Kort steglängd, medioker svänghjulsvikt


Betyg: 7

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri Frakt) Master Fitness C300
Lågt prissatt modell i budgetklassen
Prisklass: Budget Steglängd: 32 cm Svänghjul: 7 kg Träningsprogram: 12 st Motståndstyp: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maskinvikt: 43,5 kg Maxanvändarvikt: 120 kg Mått (LxBxH): 111x65x150 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Kraftkälla: Självgenererande

Master Fitness C300
Master Fitness C300 är ”storasyskon” till den billigare crosstrainern C270 och är likt denna självgenererande. Även om träningsmaskinerna liknar varandra har de ändå en del skillnader. C300 har exempelvis ett rejälare svänghjul och en skaplig träningsdator med olika träningsprogram och motståndsnivåer. Den har även pulsmätare i handtagen och rejälare samt skönare grepp än sin lillasyster. För rundlagda användare kommer styret lätt i vägen för magen. Steglängden är i minsta laget, men duger för användare under 170 cm. Master Fitness C300 ligger en bit längre upp på prisstegen än sitt lillasyskon C270, med den högre prestandan gör den ändå mer prisvärd. Varken C270 eller C300 är dyra, men ändå lite högt prissatta jämfört med testvinnaren i budgetklassen.

+ Lågt pris, sköna handtag,  hög maxanvändarvikt
Kort steglängd, korta handtag, begränsat motstånd

Betyg: 7Christopeit Sport CXM6
Prisklass: Mellan Steglängd: 39 cm Svänghjul: - kg Träningsprogram: 10 st Motståndstyp: EMS Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 56 kg Maxanvändarvikt: 150 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Gul & blå Mått (LxBxH): 138x66x158 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Via handtag och trådlöst bröstbälte Kraftkälla: Nätel Garanti: 3 år Videoklipp: Produktdemo

Christopeit Sport CXM6
CXM6 är en mellanklass-crosstrainer från tyska Christopeit Sport med en mycket imponerande specifikation i relation till sitt relativt låga pris. Främst manifesteras detta i en rejäl steglängd och ett elektromagnetiskt motstånd (EMS). En typ av motstånd som anses överlägset de billigare – och vanligare – permanenta motstånden. Tyvärr är dock CXM6 i praktiken inte lika imponerande som specifikationen ger sken av. Stegrörelsen är visserligen skaplig, men inte så elliptisk och fin som den långa steglängden borde kunnat ge. Kontrollpanelens färgdisplay har tyvärr en alltför snäv betraktningsvinkel, vilket gör att skärmen blir otydlig om man inte tittar på den rakt framifrån. Denna problematik är inte helt ovanlig bland crosstrainers, men brukar kunna mildras av en vertikalt lutbar skärm. Något CXM6 dessvärre inte har. Därför upplevs skärmen lätt som otydlig av användare från ca 170 cm i längd och rent av oläslig av längre personer. Rent estetiskt är CXM6 rätt medelmåttig för prisklassen och svänghjulhusets plastskal har en bitvis ganska rå ytfinish. Möjligen bidrar detta till ett kvalitetsintryck som lämnar en del att önska. Den svenska garantitiden på hela tre år är däremot föredömlig och klart bättre än branschgenomsnittet.

+ EMS, lågt pris, generös garantitid
– Bitvis otydlig färgdisplay, ”plastigt” utseende

Betyg: 6

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)