Löparskor: 7 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Vilka löparskor ska jag köpa? Den frågan har många som springer ställt sig. Vi har därför testat sju populära modeller av löparskor från olika märken. Två skor fick högsta betyg av våra testare: Adidas Ultra Boost 20, en neutral sko som formar sig runt foten, ger stabilitet där det behövs och en extra boost i varje löpsteg samt Saucony Kinvara 11 som är en neutral sko med utmärkt dämpning och energiåtergivning.

Testvinnare - Löparskor

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av löparskor har vi låtit vanliga motionärer, både joggare och rutinerade långdistanslöpare, testa springskorna. De har sprungit med skorna på olika underlag och olika långa sträckor. I testet av löparskor har vi främst bedömt följande egenskaper:

Dämpning och stabilitet: Hur väl dämpade är löparskorna? Hur levererar de på olika typer av underlag? Är de stabila? Vilken typ av löpning passar de bäst för?

Komfort och passform: Hur är storleken – liten, true to size eller stor? Hur sitter skon på foten? Hur är skons insida – finns det sömmar som kan orsaka skav? Är skon bred eller smal i passformen? Vikten – är skon lätt eller väger den mer? Hur känns fötterna efter passet? Hur är löpkänslan i skorna? Är skorna energiåtergivande i frånskjutet?


Fler tester för löparen

Pulsklocka

Löpband

Proteinbar

Fler tester relaterade till träning

Motionscykel

Proteinpulver

Roddmaskin

Crosstrainer

0 5 5 1

1. Saucony Kinvara 11 — BÄST I TEST LÖPARSKOR

En lätt, väldämpad och neutral löparsko med utmärkt energiåtergivning.

Drop: 4 millimeter Vikt: 233 gram i storlek 43 herr och 200 gram i storlek 37.5 dam

Saucony Kinvara 11 sticker inte ut med sitt utseende, men så fort du plockar ut skorna ur sin kartong kommer du att känna det – det här är en lätt sko. Fördomen att lätta skor måste göra avkall på andra egenskaper för att klara den låga vikten stämmer inte med Saucony Kinvara 11, snarare är det tvärtom. Skorna har en fin grundstabilitet och en otrolig stötdämpning som gör det till en fröjd att springa på asfalt.

Skön passform med bra dämpning

Skornas storlek är ”true to size”, det vill säga att du kan köpa din vanliga storlek, och sitter perfekt runt foten. Den sitter tillräckligt fast för att inget grus ska komma in, men samtidigt mjukt nog för att de aldrig ska kännas ansträngande för foten. Hälkappan är fast, men med dämpande material som anpassar sig efter dina fötter. Värt att notera är att skon kan upplevas något smal framtill om du har breda fötter.

Materialet på skons översida andas väldigt väl och även under längre löpsträckor byggs ingen överdriven värme upp. Energiåtergivningen från sulan är utmärkt och det känns verkligen som att du kan få maximal kraft i ditt frånskjut. Dämpningen är en av de stora styrkorna med Saucony Kinvara 11, asfalt är inget problem. Sulan är skonsam och både fötter och knän lär tacka dig efter en löprunda.

En snabb sko som passar de flesta

Ofta lyfts den här modellen fram som ett bra alternativ för tempoträning eller tävling, men det är en utmärkt sko för de flesta tillfällena. Framför allt om du bor inne i en stad eller springer mycket på asfalt. Alla från den glada amatören till mer erfarna löpare bör ge den Saucony Kinvara 11 en chans i sommar eftersom det är en lätt sko utan några direkta nackdelar.

Dämpningen. Asfalt kan bli ditt nya favoritunderlag.
Möjligen har sulan något sämre grepp på grus.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 5 1

2. Adidas Ultra Boost 20

Neutrala löparskor med utmärkt passform och dämpning som ger extra kraft under löpningen

Drop: 10 millimeter Vikt: 310 gram i storlek 43 herr och 280 gram i storlek 38 dam

Söker du löparskor som ger dig en extra boost under medellånga löppass kan Adidas Ultra Boost 20 vara skon för dig. Det här är en sko för dig med neutralt löpsteg som söker ett visst mått av stabilitet och vill ha maximal energiåtergivning.

Lagom i storlek

Adidas Ultra Boost 20 påminner om en sneaker till utseendet. Passformen är sömlös men har hårda detaljer som gör att den formar sig runt foten och ger stabilitet där det behövs. Den förstärkta hälkappan gör att du känner dig säker i avstampet och tack vare den smarta snörningen anpassar sig skon lätt efter din fots form. Skon är så bekväm på foten att du kommer att vilja bära den vid fler tillfällen än när du springer.

Storleken är lagom, men du kan ändå behöva gå upp en halv storlek jämfört med din vanliga storlek eftersom fötterna tenderar att svullna under löpning. Tack vare den elastiska överdelen, som är väl ventilerande, passar skon både dig som har normalbreda till bredare fötter.

Sulan är väldämpad och under hälen finns extra stoppning som ökar stabiliteten när du springer och gör att fötterna inte känns stumma.

Skor som ger en boost

Att springa i Adidas Ultra Boost 20 är härligt. Det är tydligt att den här skon hjälper dig där det behövs, både i frånskjut och nedsättning av foten. Trots att de har en hög grad av dämpning upplevs de inte som svampiga, utan är lätta och gör att benen orkar. En riktigt bra sko för medellånga pass! Precis som namnet säger får du en ”boost” när du springer i dessa skor.

Adidas Ultra Boost 20 passar alla typer av löpare som vill ha en lätt löparsko som ger maximal komfort och extra kraft under medellånga löprundor.

Skön passform, lätta, dämpning som ger extra kraft
Passar bäst för medellånga distanser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

3. Hoka One One Clifton 6

Neutral löparsko med otroligt skön dämpning som ger skön löpkänsla under långpassen

Drop: 5 millimeter Vikt: 242 gram i storlek 43 herr och 217 gram i storlek 38 dam

Vid en första anblick påminner Hoka One One Clifton 6 med sin rejäla sula om platåskor från 90-talet. Men de väger väldigt lite och är bekväma, stabila med väldigt god dämpning – utan att kännas klumpiga.

Normala i storleken

Baktill på Hoka One One Clifton 6 finns en flärp som underlättar när du tar på dig skorna. Vi upplever storleken som normal men gå gärna upp en halv storlek jämfört med din vanliga storlek eftersom fötterna svullnar under löpning. Passformen är bekväm och fötterna känns omslutna på ett skönt sätt. Skons insida är sömlös och minimerar risken för skav. Vid tåboxen finns det gott om utrymme och därför kan dessa skor passa dig som har normalbreda till breda fötter. Skons överdel är sydd i ett ventilerande material som ger skön svalka vid löpning i varma temperaturer.

Dämpade skor för skonsam löpning

Väldämpade löparskor kan ibland upplevas som klumpiga under löpning. Det upplever vi inte med Hoka One One Clifton 6, här får du extra kraft i frånskjutet och en skonsam löpkänsla.

Sulan ger utmärkt grepp på olika underlag och det känns tryggt att springa med dem även i en grusig nedförsbacke. Eftersom skorna är så pass lätta med god dämpning passar de extra bra till långpass i medelhögt tempo utan att fötterna känns trötta och stumma. Eftersom droppet endast är fem millimeter är det inte skor vi skulle snöra på oss när vi vill ta nytt personbästa på fem kilometers snabb löpning – men de är riktiga långpasshjältar.

Hoka One One Clifton 6 passar bra för både dig som är nybörjare och dig som är en rutinerad löpare. Det är en skön, väldämpad sko för dig med ett neutralt löpsteg. De är tåliga, efter över en månads användning på olika typer av underlag syns knappt något slitage på dem. Det i kombination med komforten gör att de ger bra värde för pengarna.

Lätta, bekväma, stabil dämpning
Något klumpigt utseende, inte optimala för snabba tempopass
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Nike Air Zoom Pegasus 37

Neutral löparsko med medeldämpning som ger en skön löpkänsla på de flesta underlag

Drop: 10 millimeter Vikt: 255 gram i storlek 43 herr och 238 gram i storlek 38 dam

Nike Air Zoom Pegasus 37 är en lätt och neutral löparsko som ger tillräcklig dämpning för löpning på alla typer av underlag. En skön löparsko med responsiv löpkänsla som passar bra för både mängdträning och snabba tempopass.

Gå upp en storlek

Nike Air Zoom Pegasus 37 har en stilren design och ser snabb ut. Den bakre delen av sulan sticker ut som ett litet horn och bidrar till att ge extra frånskjut i stegen. Skorna har en låg vikt och känns lätta på foten. Ovandelen är sydd i ett stycke och hälkappan är formsydd, vilket minimerar risken för skav. Passformen känns sockliknande och skorna ger extra stöd runt fötterna ovansidor. Tyget ventilerar bra och gör att fötterna inte känns varma och tunga trots lång löpning i varmt väder. Skosnörena är av bra längd och sitter väl på plats, även under snabba intervaller och backlöpning.

Vi upplever att tåboxen är åt det smalare hållet. Har du breda fötter kan du behöva gå upp en storlek för att få en bekväm passform. Överlag rekommenderar vi att köpa Nike Air Zoom Pegasus 37 i en halv till en storlek större jämfört med din vanliga storlek eftersom de är små i storleken.

Lätta och snabba med skön löpkänsla

Nike Air Zoom Pegasus 37 har en god dämpning och passar för löpning på alla typer av underlag utan att fötterna känns trötta. Dämpningen är mindre framtill på skorna jämfört med baktill på hälen vilket ger en responsiv löpkänsla med bra kraft i frånskjutet. Sulan är ganska smal runt skon vilket inte gör dem till de mest stabila skorna vi har testat, men sulan ger å andra sidan utmärkt grepp på alla typer av underlag och ger därför en trygg löpupplevelse.

Den bakre delen av sulan är tjock men tillverkat i ett så mjukt material att det blev märken där sulan tryckts ihop under löpstegen efter endast några pass. Det gör tyvärr att skorna ser slitna ut redan efter några löprundor.

Nike Air Zoom Pegasus 37 passar dig som är en hyfsat van löpare, är ganska lätt i kroppen och som vill ha ett par bra allroundskor med medelmycket dämpning och responsiv löpkänsla för löpning på olika typer av underlag.

Lätta, sitter skönt på foten, ger extra kraft vid frånskjutet
Smala vid framfoten, liten i storlek, ser slitna ut fort
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Asics GT-2000 8

En stabil sko med mellanmycket dämpning för dig med måttlig överpronation

Drop: 10 millimeter Vikt: 275 gram i storlek 42,5 herr och 246 gram i storlek 39 dam

Med Asics GT-2000 8 har Asics uppgraderat både sulan och ovandelen på en av sina storsäljande, mest stabila modeller. Asics GT-2000 8 är inte en sko som du snörar på dig när du ska ta nytt personligt rekord på fem kilometer. Däremot är skorna bra kompisar för dina fötter när du ska nöta ett långpass på något mjukare terräng, eller om du är nybörjare och vill komma igång med jogging.

Stabil sko för dig som pronerar

Om du överpronerar, det vill säga att din fot tenderar att rulla inåt under varje löpsteg, är Asics GT-2000 8 ett bra val. Det syns på designen att det här är en stabil sko. Utseendemässigt är det inte den trendigaste skon, men som bekant ska du inte gå efter designen utan efter dina fötters behov. För att vara en stabil sko är Asics GT-2000 8 förvånansvärt lätt.

Innersulan är uttagbar. Den uppbyggd med ett hålfotsinlägg som ger extra stöd vid överpronation. Vi hade dock önskat att sulan varit formgjuten inne i själva skon. Kanten på innersulan resulterade nämligen i blåsor på insidan av hälarna efter premiärlöpturen en varm dag. Efter det har inte skorna orsakat varken skav eller blåsor på fötterna.

Köp en storlek större än vanligt

Passformen på Asics GT-2000 8 får plus i kanten. Ovansidan av löparskorna har mesh framtill på foten som svalkar skönt när du springer. Det gör att du slipper den där känslan av trötta, varma fötter när du springer ett långpass. Hälkappan är vadderad på insidan och smiter åt skönt utan att skava. Skosnörena är rejäla och det är lätt att dra åt dem på ett sätt som är anpassat efter din fot så att du får extra stöd där du behöver det. Vi upplevde aldrig att skosnörena gick upp under passen. Den här skomodellen gör att fötterna känns omslutna på ett bekvämt sätt. Med löparskor är det rekommenderat att gå upp något i storlek, eftersom fötterna svullnar när du tränar. Med Asics GT-2000 8 är det bra att gå upp en helt skostorlek jämfört med din vanliga storlek. Det gäller i synnerhet om du har breda fötter framtill.

Bra grepp på sulan och sköna att springa med i skogen

Sulan på Asics GT-2000 8 är rejäl och ger bra grepp på alla underlag, till och med nedför en skogsbacke efter en regnskur. Eftersom droppet är tio millimeter och en stor del av dämpningen sitter i hälen är det lätt att springa så att du landar på hälen och mellanfoten i de här skorna. Vi har testat skorna på olika typer av underlag. Om du är van vid mer väldämpade skor, där det känns som att ha en studsig kudde under foten, kommer du inte få den bästa löpkänslan av att springa flera kilometer på asfalt med Asics GT-2000 8. Efter några kilometer på asfalt märks den måttliga dämpningen av i form av att dina ben kan kännas lite stumma. Men i skogen och på grusväg levererar den här skomodellen en skön löpkänsla där dämpningen ger en god energiåtergivning i varje steg. Eftersom skorna är så pass lätta viktmässigt, stabila och framförallt sköna på foten är det enkelt att springa och njuta av omgivningen i dem.

Trots den lätta vikten är skorna tåliga. Efter några veckors frekvent löpning ser de fortfarande fräscha ut och vi kan inte se något slitage på sulorna. Det borgar för att Asics GT-2000 8 är hållbara under lång tid.

Asics GT 2000-8 passar dig som har ett pronerande löpsteg och vill ha en stabil, lätt och hållbar sko som kommer att få dig att se fram emot de långa mängdträningspassen ute i naturen.

Stabila, sitter bra på foten, skön passform, välventilerande
Något små i storlek, lite dämpning, hård kant på innersulan
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Reebok Forever Floatride Energy 2.0

Neutral och lätt standardsko för medellånga pass

Drop: 9 millimeter Vikt: 255 gram i storlek 43 herr och 218 gram i storlek 38 dam

Reebok Forever Floatride Energy 2.0 är en lättare standardsko med stilren och snygg design. För att vara en neutral sko upplever vi sulan som stabil, åt det hårdare hållet, vilket är en fördel för de löpare som uppskattar det.

Lagom i både storlek och passform

Storleken på skorna är ”true to size”, men som alltid med löparskor är det rekommenderat att köpa en halv storlek större jämfört med din vanliga storlek för att inte riskera skav eller obehag när fötterna blir varma och svullnar. Passformen är bekväm och skon upplevs inte som förstärkt vare sig i hälkappan eller runt hålfoten. Det finns gott om plats för tårna, även om det är en smalare sko. Till skillnad från många nyare skor så är snörningen klassisk, vilket den traditionella löparen bör gilla. Du kommer att känna igen dig när du springer i den här skon.

Hård mot underlaget

Eftersom Reebok Forever Floatride Energy 2.0 är en neutral sko är den i sig lite hårdare mot underlaget, du får ingen större hjälp i fotnedsättning eller frånskjut. Har du ett neutralt löpsteg kommer du att känna dig hemma med skorna, annars kommer du nog att uppleva dem som hårda och något stumma. De levererar bäst på asfalt under medellånga pass. Vid längre pass är det skönare att springa i ett par skor med mer dämpning, i dessa kan benen bli trötta.

Reebok Forever Floatride Energy 2.0 är inte en ”spännande” sko med moderna finesser och tekniska detaljer, men det är bra allroundsko som inte gör dig besviken. Du får vad du betalar för. Reebok Forever Floatride Energy 2.0 passar dig som springer medellånga pass två till tre gånger i veckan och föredrar skor med hårdare sula och mer stum dämpning.

Väger lite, ger säker löpning, sköna på foten
Något stum dämpning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. New Balance Fresh Foam 1080v10

Neutrala löparskor med god dämpning som utmanar löpsteget

Drop: 8 millimeter Vikt: 262 gram i storlek 43 herr och 225 gram i storlek 38 dam

New Balance Fresh Foam 1080v10 är en löparsko som sticker ut bland andra löparskor, både till utseendet och löpkänslan de genererar. Det här är ett par löparskor som sätter en rutinerad löpares fotteknik på prov.

Snygg design och stor i storleken

Att New Balance Fresh Foam 1080v10 är väl dämpade syns på den tjocka sulan. Vi uppskattar designen, de ser snabba ut men kan även användas som ett par sköna sneakers en dag när du ska promenera långt. Även om man inte ska köpa löparskor utifrån utseende utan efter efter dess egenskaper måste vi berömma den hör skomodellens detaljer som gör att vi känner oss extra bra i löparspåret. Storleken på skorna är åt det större hållet, vilket innebär att du kan köpa din vanliga storlek och ändå ha lite extra utrymme framme i tåboxen. Skon är mjuk och skön på alla sätt. Passformen anpassar sig med lätthet efter foten. De är lätta att ta av och på. Trots att det endast finns ett fåtal hårda partier på skon upplevs den som stabil.

Utmanar löpsteget

New Balance Fresh Foam 1080v10 sätter ditt löpsteg på prov, även om du är en rutinerad löpare som är van att springa i olika typer av skor. Har du ett neutralt löpsteg, eller ofta landar på framfoten, kommer du uppleva att du ramlar framåt med skon. Det tar ett tag att vänja sig vid och gör också skon något ”studsig” samt att det är lätt att få upp hälen i steget. Det är tydligt att tanken bakom skon är att hjälpa till i frånskjutet men vi upplever dem som något vingliga. En van löpare får löpa några pass med dem för att vänja sig, då bör de vara bra för benen!

New Balance Fresh Foam 1080v10 är löparskor som passar för dig som är nybörjare och vill ha ett par skor som är energiåtergivande, eller dig som är en van löpare och vill utmana ditt löpsteg och ha variation från dina vanliga mängdträningsskor.

Lätta, väl dämpade, roliga att springa i
För ”studsiga”
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Allt om löparskor

Vanliga frågor – och svar – när man ska köpa löparskor

Varför ska man ha löparskor när man springer?

Olika skor är designade för olika aktiviteter. Det är för att underlätta för dig när du utför en viss sport eller träningsform. Löparskor är tillverkade för framåtrörelse, det vill säga att de ska underlätta för dig att röra dig framåt när du springer. Om du tittar på sulorna hos olika löparskor ser du att de ofta är lite rundade, i synnerhet framtill. Det är för att ge ditt löpsteg en bättre övergång från häl till tå. När du springer rör du dig framåt, därför är även ovandelen på springskon designad för just det. Det innebär att att en löparsko inte är anpassad för att stabilisera fötterna vid snabba rörelser åt sidorna.

Om du ska jogga eller löpträna regelbundet är det bra att köpa ett par löparskor. Eftersom sulorna ofta har en mjukare dämpning, till skillnad från till exempel träningsskor, kommer dina fötter, knän och leder att tacka dig. Det kommer dessutom bli roligare att springa när du känner att dina skor ger dig lite extra energi i stegen!

Vilka löparskor ska jag köpa?

Vilka springskor du ska köpa beror på flera faktorer. Det finns mängder med modeller i olika prisklasser att välja mellan. Bortse från märket och hur löparskorna ser ut och fokusera på om skorna passar dina behov – och dina fötter. Ett par bra löparskor kommer att få dig att vilja springa oftare, medan ett par obekväma löparskor kan göra din springtur till en plåga.

Fråga dig själv: Hur ofta kommer du att använda skorna? Det kan ge en fingervisning om hur mycket pengar du ska lägga på ditt nya par. Vilken typ av underlag kommer du att springa mest på? Har du några skador eller känsliga knän och leder? Att springa innebär en större påfrestning för kroppen jämfört med promenader eftersom hela kroppsvikten läggs på foten och benet vid nedtrampet. Välj därför dämpning på skorna utifrån hur mycket du väger och om du har problem med till exempel knäna.

Tips för att köpa löparskor?

Har du aldrig köpt ett par löparskor någonsin kan det kännas som en djungel att börja titta på olika modeller. Många fysiska butiker som säljer löparskor har som service att hjälpa dig som kund att hitta löparskor som passar ditt löpsteg. Är du osäker på vilken typ av sko du ska köpa, eller har känsliga knän och leder, kan det därför vara en god idé att ta hjälp av en expert i en butik.

Många märken uppdaterar sina mest populära löparskor varje år. Det är därför vissa modeller har siffror efter namnet. Siffrorna indikerar vilken årsmodell det är på skon. Har du haft en löparsko av ett visst märke tidigare och trivs bra med den kan du googla och se om det kommit ut en uppdaterad modell av samma sko när du ska köpa nya springskor.

Ett annat bra tips är att läsa recensioner av olika löparskor. Men tänk på att ditt löpsteg inte behöver vara likadant som personens som skrivit recensionen. En sko som passar dig perfekt behöver inte vara rätt sko för någon annan. Men recensioner kan ge dig en fingervisning om löparskornas egenskaper och känsla.
När du hittat ett par springskor som du vill köpa är det fördelaktigt för din plånbok att söka på skomodellen på PriceRunner. Där kan du se vilken butik som erbjuder bäst pris på skorna just nu.

Hur många löparskor behöver man?

På samma sätt som att din kropp behöver återhämta sig mellan dina löppass behöver dina löparskor göra det. När du springer trycks materialet som ger stötdämpning i skons sula ihop, och det kan ta upp till ett dygn innan dämpningen återfått sin fulla funktion. Det är det första skälet till att det är bra att ha minst två par springskor om du löptränar regelbundet. Det andra skälet är att olika skomodeller är framtagna för olika typer av löpning. För kortare och snabbare pass, på runt fem kilometer, är det bra att ha ett par lättviktsskor som underlättar för dig att hålla ett högre tempo. När du springer längre pass i lugnare tempo är bra att ha ett par så kallade mängdträningsskor som är anpassade för längre distanser.

Det tredje skälet till att investera i lika löparskor är för att utmana dina fötter. När du springer i ett par skor vänjer sig fötterna snabbt vid skon uppbyggnad och du får samma typ av belastning. Därför är det bra att variera mellan två olika typer av skor som är uppbyggda på olika sätt, med olika stort drop och olika mycket pronationsstöd. Genom att variera mellan skorna ger du kroppen en utmaning – och blir en mer mångsidig löpare. Om du är van att springa i en väldämpad sko och varierar din löpning med en sko med mindre stöttning är det bra att börja springa kortare sträckor i skon med mindre dämpning. På så sätt vänjer du fötterna, vaderna och hälsenorna vid den mindre dämpningen och det minskar risken för att du ska få ont.

Genom att variera mellan två olika par löparskor sliter du inte heller ut dem lika fort som när du enbart springer i samma skor hela tiden.

Hur stora löparskor ska jag köpa?

När du springer blir du varm och det leder till att fötterna sväller. Därför är det bra att köpa löparskor som är en halv, eller en hel, storlek större jämfört med din vanliga storlek. Det extra utrymmet vill du ha framme vid tårna. När du provar löparskorna ska de sitta tight, men bekvämt, runt hälen. Skorna ska inte glappa vid hälen när du springer, då är de för stora och kommer inte att vara sköna att springa i. När du har knutit dina löparskor ska foten sitta fast och inte glida varken framåt och bakåt i skon när du rör dig. Ett par bra löparskor ska kännas sköna direkt och du ska inte behöva ”springa in dem” för att de ska bli bekväma.

Hur stort tåutrymme är bra i löparskor?

Att löpträna och känna hur tårna slår i framdelen av skorna hela tiden är inte bekvämt. Därför är det bra med lite extra utrymme framme vid tåboxen på dina löparskor. Hur stort utrymmet ska vara är en avvägning. Mellan en halv och en centimeters luft mellan dina tår och skons front brukar passa de flesta. När du har dina löparskor på dig ska du kunna böja tårna lite. Om skorna är för stora framtill kan det resultera i att skon viker sig när du springer, eller att du får skavsår. Därför är det viktigt att du köper skor som är lagom breda. Om du har för breda löparskor kan det leda till att du spänner fötterna när du springer och att du får kramp. Ta på dig skorna och känn på tyget runt om främre delen av foten. Är det mycket luft mellan främre delen av foten och skons sidor är skorna troligtvis för breda för dina fötter. Om du i stället känner att tyget runt skons främre del är väldigt spänt och att du kan se tårnas konturer genom tyget är skorna för smala.

Vad är drop i löparskor?

I produktbeskrivningar av löparskor nämns ofta drop i millimeter. Drop är en beskrivning av höjdskillnaden mellan främre delen och hälen på en löparsko. Om hälen på löparskon är 15 millimeter hög och sulan under skons främre del är fem millimeter tjock är skons drop tio millimeter.

Allt fler tillverkare har minskat droppet i sina löparskor, det vill säga minskat skillnaden mellan sulans tjocklek under framfoten och hälen. Tanken bakom det är att du ska få ett mer naturligt löpsteg och ökad löpkänsla när du springer. Värt att tänka på är att skor med lägre drop innebär en större utmaning för dina hälsenor och vader. Om du har problem med dina hälsenor eller vader, eller landar tungt på hälen när du springer, kan det vara skönt med skor med högre drop. Vilket drop som passar dig bäst är en smaksak. Är du osäker kan du ta hjälp av en expert i en löparskobutik eller prova några skor med olika drop och känna efter vilka som känns bäst för just dina fötter.

Vad är neutrala löparskor?

En typ av löparskor kallas för neutrala skor. Neutrala löparskor har lite stabilitet och är framtagna för att foten ska kunna följa sin naturliga rörelse under löpsteget.

Det är vanligt att ha ett så kallat neutralt löpsteg, något som innebär att när du springer orkar dina hålfötter hålla uppe din kroppsvikt så att du ”rullar” framåt över fotsulan. Har du ett neutralt löpsteg kan det kännas för klumpigt att ha ett par väldigt stabila skor och då är i stället ett par neutrala springskor att föredra.

Vad är löparskor med barfotakänsla?

Barfotaskor för löpning är skapade för att just ge en barfotakänsla när du springer. Skorna utseende kan variera, det finns barfotaskor som påminner om handskar med fack för varje tå och barfotaskor som är mer strumpliknande. Gemensamt för barfotaskor är att de har minimalt med stabilitet och styvhet samt att droppet är max några millimeter. Till skillnad från att springa helt barfota ger barfotaskor för löpning skydd mot vassa stenar och liknande.

Ska du börja springa i barfotaskor är det rekommenderat att börja med korta löprundor och sedan trappa upp gradvis. När du springer i skor med mycket dämpning landar du per automatik längre bak på hälen. Med barfotaskor landar du i stället mer på den främre delen av foten. Om du springer i barfotaskor och sätter i hälen först kommer du att få ont. Räkna därför med en invänjningsperiod där du måste anpassa ditt löpsteg när du börjar använda barfotaskor.

Vad är löparskor med pronationsstöd?

Pronation är ett vanligt begrepp inom löpning. Det är ungefär lika vanligt förekommande att ha ett neutralt löpsteg som att överpronera. Att överpronera betyder att när du springer rullar foten inåt under varje steg. Ofta beror det på att hålfoten är åt det plattare hållet och inte klarar av att hålla upp kroppsvikten. Om du överpronerar är det därför bra att ge fötterna det stöd de behöver genom att köpa ett par stabila skor som minskar inåtrörelsen.

Vad innebär supinering när man pratar om löparskor?

Att ha ett löpsteg med supination, som också kan kallas underpronation, är motsatsen till överpronation. Om du har ett löpsteg med supination innebär det att när du springer skjuter du ifrån med fotens utsida. När foten sätts ned i underlaget sker det med utsidan av hälen först. Om du supinerar kan du prova ett par skor med mycket stötdämpning som kan underlätta för dig när du löptränar.

När blir löparskor gamla och utslitna?

Hur ofta du behöver köpa nya löparskor beror på hur ofta du springer, hur långt du springer, hur du springer och hur mycket du väger. Varje gång du sätter ner foten i underlaget när du löptränar belastar du skorna med flera gånger din egen kroppsvikt. Det utsätter skorna för en hög påfrestning. Generella rekommendationer är att byta ut dina löparskor varje, eller vartannat, år – eller när du sprungit med dem mellan 120 och 150 mil. Om du är osäker på om det är dags att kassera dina springskor kan du ställa skorna på till exempel ett bord och titta på dem. Har sulan blivit sliten och börjat luta inåt eller utåt? Då kan det vara dags att investera i ett nytt par.

Var ska man köpa löparskor – online eller i butik?

Det finns mängder av återförsäljare för löparskor. I en fysisk butik kan du få hjälp att prova ut löparskor som är anpassade efter dina fötter och ditt löpsteg. Det kan vara skönt för dig som är nybörjare och ska komma igång med löpning. Är du en mer van löpare som vet vilken typ av löparskor du föredrar kan du med fördel klicka hem skor från nätet och prova hemma i lugn och ro. Via PriceRunners prisjämförelsetjänst kan du också se vilken e-handel som erbjuder bäst pris på dina löparskor.

Var kan jag köpa löparskor billigt?

Vill du ha billiga löparskor kan du antingen hålla utkik efter reor. Då finns möjlighet att fynda springskor till ett bättre pris. Du kan också lägga in en prisbevakning på PriceRunner och bli meddelad när löparskorna du vill ha finns till det pris du önskar.

Kan man köpa löparskor online från England eller USA?

Du kan köpa löparskor från England och USA, men då är det bra att kolla upp om butiken levererar till Sverige. Det är också bra att läsa på hur mycket leveransen kommer att kosta och om du behöver betala tull för dina skor. Annars är risken att dina nya springskor blir en dyrare historia än du tänkt.

Finns det löparskor för barn?

Ja, det finns löparskor för barn. Precis som med löparskor för vuxna finns det löparskor för barn som har ett neutralt eller pronerande löpsteg. Du hittar löparskor för barn hos de flesta stora tillverkare och återförsäljare av löparskor. Att springa tillsammans med ditt barn är ett roligt sätt att tillbringa tid utomhus ihop!