Sport-BH: 10 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Oktober 2023

Letar du efter en sport-bh som ger bra stöd under både löppassen och intensiva pass i crossfitboxen? Vi har testat sport-bh:ar från märken som Shock Absorber, Icaniwill och Casall. För att en sport-bh ska utses till bäst i test, måste den ge bra stöd, hålla bra genom många tvättar och ge god rörelsefrihet. Läs även vårt test av bygellösa bh:ar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Sport-BH

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av sport BHar har alla modeller testats under både låg- och högintensiva träningspass. I gymmiljö har de testats med fria vikter, kettle bells och vid träning i maskiner. BHarna har också använts vid mellanintensiv löpning och löpintervaller samt vid kroppsviktsövningar, burpees och yoga. Vi har utgått ifrån nedanstående parametrar i bedömningen.

Passform: Hur sitter BHn? Anpassar den sig efter kroppsformen? Hur bekväm är den och har den några sömmar eller lappar som skaver? Åker den upp när man sträcker på sig eller sitter den som den ska?

Stöd: Hur presterar sport BHn under träning och hur mycket stöd ger den? Håller den brösten på plats utan att kännas otymplig?

Kvalitet: Hur blir sport BHn efter att den tvättats? Håller den passform och är materialet oförändrat?

Helhetsintrycket från sport BHn i alla de olika aktiviteterna är det som legat till grund för omdömet. Detta har sedan ställts i relation till priset för att kunna avgöra prisvärdhet och sätta betyg. 


Fler tester för att maxa träningspasset

Proteinpulver

Proteinbar

Pulsklocka

Stegräknare

Fler tester av träningsutrustning

Träningstights

Löparskor

Pannlampa

Yogamatta

0 5 5 1

1. Shock Absorber - Ultimate Fly Bra BÄST I TEST SPORT BH

Sitter som en smäck, passar den som vill ha rejält stöd

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 77% polyamid,19% elastan, 4% polyester Storlekar: 70B-85E

Shock Absorber är kända för att leverera ordentligt med stöd oavsett storlek på brösten - Ultimate Fly Bra är inget undantag. Denna laserskurna sport-bh köps efter kupstorlek och omfång, vilket innebär att den har ett övertag gentemot märken som bara går från S-XL då passformen blir bättre.

Sport-bh perfekt för högintensiv träning

Här får man en högpresterande BH som ger rejält med stöd oavsett träningsform och bröst som håller sig på plats genom så väl traillöpning, hinderbanor och långdistanspass på roddmaskinen.

Samtidigt som Ultimate Fly Bra erbjuder ordentligt med stöd, är den så pass tunn att den knappt känns på kroppen. Inga sömmar som skaver, inga axelband som gräver sig ned i huden eller glider fel. Och trots att bhn sitter nära och tight, upplever man aldrig att den sitter för hårt eller att den känns hindrande i några övningar.

sportbh shockabsorber

Svår knäppning men flexibel brottarrygg

Ultimate Fly Bra har en brottarrygg med reglerbara axelband och två knäppningar, en på ryggen och en mellan skulderbladen. Även om knäppningen innebär att man slipper några större akrobatiska övningar vid på- och avklädning, kan knäppet mellan skulderbladen innebära lite stretching i försöken att träffa rätt. Men man vänjer sig vid det efter ett par gånger och under testperioden har hjälp från träningskompisen inte behövts en endaste gång.

BH:n håller bra genom tvätten och blir snabbt en favorit i träningsgarderoben, då den helt enkelt gör ett otroligt bra jobb.

Fantastiskt stöd. Bra passform. Lätt material.
Knäppningen mellan skulderbladen kan vara svår att nå.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra BÄSTA PREMIUMVAL SPORT BH

En sport-bh med brett storleksutbud och bra stöd

Typ av träning: Medelintensiv Tillgängliga färger: 8 Maximal tvätt-temperatur: Handtvätt Material: 49% polyamid, 39% polyester, 12% elastan Storlekar: 65AA-85G

Det är inte ovanligt att det upplevs som svårt att hitta rätt storlek på en sport-bh, särskilt inte om man har en bröststorlek som är mindre eller större än vad kedjorna brukar nöja sig med att erbjuda. Detta är dock inget problem när man köper en Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra. Är man bara noga med att ta sina mått först så finns här storlekar från 65AA upp till 85G. Genom att ta måtten, fick vår testare en sport-bh som satt perfekt.

Bekväm och enkel att ta på sig

Detta är en sport-bh som är väldigt bekväm och samtidigt lätt att ta på sig, något som inte alltid är fallet. Är man van vid att i första hand använda bh-toppar med brottarrygg, kanske man känner sig skeptisk till en mer klassisk bh-modell under träningspasset, men räds inte – detta blir snabbt en favorit.

Sömmarna är bekväma och retar aldrig och axelbanden sitter på plats utan att skava. BH:n sitter ordentligt på plats under även de mer intensiva träningspassen, men samtidigt är den faktiskt bekväm nog att ha på sig hela dagen (vilket är trevligt om man har en långsam dag utan brådska till duschen efter passet). Att kuporna dessutom är klädda i ett mjukt tyg, ökar komforten ytterligare och är väldigt uppskattat.

Fungerar bra även för störra bröst

Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra har fungerat bra vid medelhårda pass som innefattat många hopp. Även med större bröst har denna sport-bh gett ett alldeles utmärkt stöd. Efter regelbunden användning och tvätt i mer än ett halvår, håller den fortfarande formen. Båda material och passform ser ut som om den vore nästan nyköpt.

Det här är sport-BH:n för dig som vill ha en storlek som sitter som gjuten och som ger gott stöd även under högimpaktsövningar.

Lätt att få i en passande storlek, inget som skaver, enkel att ta på
Möjligheten att knäppa baksidan även som brottarrygg hade varit toppen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Casall Iconic Sports Bra

Sitter verkligen på plats och passar till alla olika typer av aktiviteter

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 8 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: 45 % polyamide, 41 % polyester, 14 % elastan 270g/m2 Storlekar: a/b kupa XS-XL, c/d kupa XS-XL

Casall Iconic Sports Bra sitter verkligen där den ska. BHn blir som ett med huden, ett extra lager som knappt känns. När den först tas på kan den kännas lite väl tajt men efter ett tag glömmer man helt bort att den är där.

Skön brottarrygg och inget som skaver

Under gympass är den mycket skön och brottarryggen gör att den inte är i vägen vid olika lyft. De mjuka kanterna gör att BHn inte skaver. Eftersom den sitter väldigt tajt ger den ett rejält stöd och brösten hålls på plats. Därför passar den även under mer intensiva pass. Varken under löpning eller burpees känns bysten skumpig. Iconic Spors Bra är inte vadderad och den har inte kupor. Dock är tyget stramt vilket i sig ger stöd.

Håller bra genom otaliga tvättar

Efter tvätt är sport BHn fortfarande som ny. Att den använts och rengjorts märks varken på färgen eller kvaliteten. Iconic Sports Bra kommer i brett utbud av olika utseenden. Den finns både i neutralt svart och vitt och i flera starka färger, samt finns också att köpa i mönstrade utföranden. Det gör att det finns någon stil för alla. Tyget andas väl vid användning och det känns inte instängt. Det faktum att Casall har gjort en sport BH som passar för alla olika typer av aktiviteter gör den till ett mycket prisvärt alternativ.

Sitter på plats, mjuka kanter, hög kvalitet, många färger
Något tajt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Shock Absorber Active Shaped Support Bra

Helt fantastisk passform och bra kvalitet

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 1 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: 53 % polyester, 38 % polyamid, 9 % elastan Storlekar: 70A-85E

Mjuk och stadig på en och samma gång - det är inte alla sport BHar som lyckas med denna kombination men för Shock Absorber är det inget problem. Storlekarna är som för en vanlig BH vilket gör att både kupa och omfång kan anpassas. Bandet som sitter runt kroppen har hakar i fyra olika lägen och även axelbanden är ställbara för att möjliggöra bra passform.

Otrolig passform i kuporna

Omfånget är ganska litet i storleken vilket är bra att ha i åtanke vid köp. Det som gör passformen extraordinär är tyget i kuporna. Materialet utgörs av ett dri fit-tyg som på samma gång lyckas vara både stabilt nog att ge bra support samtidigt som det är tillräckligt mjukt för att forma sig efter brösten. Det triangelformade yttertyget sitter högt upp och medför på så sätt att brösten hålls bra på plats utan att tyget behöver vara alltför stelt. Helt enkelt en otroligt bra passform.

Hög stabilitet passar bra för högintensiva pass

Stabiliteten i Shock Absorber Active Shaped Support Bra gör att den passar utmärkt för löpturer eller andra skumpiga aktiviteter. Däremot gör avsaknaden av brottarrygg att den inte är lika optimal för gymmet då BHn kan upplevas vara i vägen vid vissa lyft. Eftersom att den ändå sitter där den ska är detta minus inte något som drar ner betyget nämnvärt. Tyget är skönt och andas väl. Kvaliteten håller hög nivå, efter tvätt ser BHn fortfarande ut som ny ut. Shock Absorber Active Shaped Support Bra är en mycket skön och prisvärd sport BH som väl motiverar sin höga prisnivå.

Fantastisk passform, mjuk, andas, bra kvalitet
Axelband kan vara i vägen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Under Armour Crossback Mid

Stödgivande crossback som formar sig efter kroppen

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 7 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 90 % polyester, 10 % elastan, Foder: 80 % nylon, 20 % elastan Storlekar: XS-XL

Under Armours Crossback Mid blir som ett med huden och när träningen väl är igång glömmer man helt att den är där. De vadderade kuporna gör BHn behaglig att ha på sig utan att bli för varm.

Stor rörelsefrihet

De korsade banden som går över ryggen hjälper på ett bra sätt till för att ge mycket support utan att det blir tungt för axlarna. Eftersom det är en crossback blir det samma effekt som vid brottarrygg, rörelsefriheten blir stor. Utan problem går det att göra både militärpress och armgång. Nederst finns en resår som inte bara är snygg utan hjälper också till att motverka att BHn glider.

Bra för medelintensiv träning

Crossback Mid har ett gäng lappar som ska klippas bort. Dock skaver ändå kanten där lapparna har sytts fast något och bäst är helt klart att sprätta loss dem. Något annat värt att nämna är att den är anpassad främst för bröst i storleken A-C, något som inte är självklart då storlekarna inte anges i kupor. Även om Sport BHn främst är anpassad för medelintensiv träning så går även högintensiv träning bra för den som har små bröst. Det faktum att detaljerna på BHn är mjuka och att den ger hög support gör att den passar såväl till det lugna yogapasset som till hinderbanelöpning. Helt klart en prisvärd BH.

Stödgivande crossback, stabil nedre resår, mjuka detaljer, formar sig efter kroppen
Skavande lappar, något förvirrande storlekar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Kari Traa Ness

Mjuk, skön och perfekt för yogan

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 6 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 61% Polyamide, 30% Polyester, 9% Elastane Storlekar: XS-XL

Ness från Kari Traa är en mjuk och följsam sport-bh som man helst inte vill ta av eftersom den är så skön mot kroppen. När etiketterna väl är bortklippta finns det inget som skaver eller känns obekvämt.

Fungerar inte för högintensiv träning

Ness ger inte tillräckligt med stöd för högintensiv träning och är absolut inte en bh som ska med ut på löppasset. Har man en liten byst, kan den fungera för medelintensiva pass, men allra bäst gör den sig vid lågintensiv träning: på yogamattan och till balance-passen kommer denna bli en kär vän.

Konstiga kupinlägg 

Kari Traa Ness har uttagbara kupinlägg, vilka känns felformade och i vägen. De är dock lätta att ta ur och eftersom tyget är riktigt tjockt, innebär inte förlusten av inläggen att BHn blir genomskinlig på något sätt. Resåren under brösten är bred och modellen är lång, vilket innebär att Ness utan problem kan användas på egen hand utan något linne över, om yogapasset är svettigt och man inte har något emot att visa lite av huden.

Letar man efter en mjuk sport-bh, helt utan skav, och inte behöver mycket stöd - då är Ness från Kari Traa ett härligt val.

Lång och skön modell. Fantastiskt mjukt tyg.
Inte mycket stöd. Märkligt formade kupinlägg.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. H&M Shaping Sport-bh High Support

En sport-bh vars design sticker ut i mängden

Typ av träning: Högintensiv Tillgängliga färger: 2 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: Polyester 70%, Elastan 30%, Paneler: Polyamid 85%, Elastan 15% Storlekar: XS-L

Tycker man att sport-bh:ar ofta ser lite väl sportiga ut, ska man spana in H&M Shaping Sport-bh High Support. Detta är en modell som för all del ser ut som en tränings-bh, men en dekorativ vågad nederkant gör ändå att den känns roligare att ta på sig än många andra.

Känns bekväm mot huden

Storleksmässigt kommer man snabbt känna igen sig om man har använt H&M:s sport-bh:ar tidigare. Storlekarna sträcker sig från XS till L – det är synd att det inte finns större omfång på storleksutbudet än så. När det kommer till bekvämlighet, få denna sport-bh högt betyg. Det finns inget som skaver eller irriterar. Den sitter på plats bra och känns bekväm mot huden.

Enligt namnet på denna bh, ska den erbjuda ”high support” och visst ger den stöd. Den har fungerat bra under både löpturer och fyspass som inkluderat såväl hopp, burpees och handstående. BH:n har hållt allt på plats under tiden. Men samtidigt smiter den inte åt riktigt lika mycket som andra sport-bh:ar gör. Under bysten är den tight, men över brösten sitter tyget lösare. Även axelbanden sitter lite löst, och går inte heller att justera.

Håller bra trots flitig tvätt

Hållbarheten är riktigt bra. Trots flitig användning och regelbundet tvättande, är formen helt oförändad och tyget ser fortfarande som nytt ut. Sett till den låga prisbilden, så är det svårt att inte vara nöjd med H&M Shaping sport-bh High Support på det stora hela.

Är man ute efter en sport-bh som ger rejält med kompression och mycket stöd, är denna inte det bästa valet. Men ogillar man den känsla av andnödhet som de riktigt tighta sport-bh:arna ibland kan orsaka, så kan Shaping Sport-bh High Support vara något att kika närmare på.

Fin design, bra kvalitet, mycket bekväm
Ger inte riktigt sådant högt stöd som man skulle kunna hoppas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

8. Eivy Sport BH Cover Up

En sport-bh med roliga mönster och dubbelfunktion på stranden

Typ av träning: Medelintensiv Tillgängliga färger: Nya mönster varje säsong Material: Polyester 85% , Elastan 15% Storlekar: XS-L

Eivys Sport BH är en längre modell som fungerar alldeles utmärkt att använda som sport-topp om man inte har något emot att midjan är bar. Varje säsong släpps nya mönster och färger, och de är ett enkelt sätt att piffa till sin träningsgarderob.

Snygg och bekväm sport-bh

Modellen är snygg och sitter skönt på kroppen. Det breda resårbandet i underkanten sitter möjligen lite väl hårt. Det ska dock sägas att det aldrig känns hindrande, inte ens under ett yogapass som kräver mycket av rörligheten.

Är det mycket stöd för brösten man behöver, är inte Eivy Sport BH Cover Up det bästa valet. Medan den fungerar utmärkt får låg- till medelintensiv träning, lämnar den lite att önska vid löpning eller, om man är lagd åt det hållet: trampolinträning. För dessa mer högintensiva träningsformer, är en kompressions-BH att föredra.

Sport-bh med UV-skydd

Ett plus i kanten får denna BH för att den faktiskt, till viss del, skyddar mot solens strålar, vilket gör att den även fungerar som ett plagg att använda på stranden – oavsett om du bara tänkt bada, eller om du ägnar dig åt ett mer aktivt strandliv med ståpaddling eller surf. Men tänk på att ändå vara noga med solskyddet.

Eivys sport-bh bjuder på många charmiga och roliga mönster, och till yogapasset eller styrkepasset, kommer den att göra sitt jobb väl.

Roligt utbud av mönster, lång modell, funkar bra även på stranden
Ger inte mycket stöd vid mer högintensiv träning.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

9. Adidas All me 3 Stripes (3S)

För djup urringning ställer till problem

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 1 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 75% polyester, 25% elastan Storlekar: XS-XL

Trots ett mjukt och skönt material samt snygg modell, visar det sig snabbt att Adidas All me 3 Stripes är en sport-bh som helt enkelt inte håller måttet. Det största problemet med denna BH är den djupa urringningen som, i kombination med att modellen puttar brösten uppåt i något som mest kan liknas vid en push-up effekt, inte håller brösten på plats.

Ger knappt någon dämpning

Adidas All me 3 Stripes innehåller vaddering som går att ta loss, vilket visserligen dämpar push-up känslan en aning, men inte gör något för stödet. Vid löpning skumpar brösten hårt och vid all träning som innebär att man böjer sig framåt riskerar brösten att trilla ur. Detta innebär att den vare sig har fungerat vid lågintensiv eller högintensiv träning, vilket gör det svårt att hitta ett bra användningsområde för All me 3 Stripes.

Leder bort svetten

Till BH:ns fördel kan nämnas att den effektivt leder bort svett och känns skön mot huden. Axelbanden är ställbara. Men tyvärr är de även en aning för tunna, och har en tendens att antingen komma på glid eller borra sig ned i huden vilket leder till skav och irritation.

Detta är en sport-bh som gör en besviken, och som troligtvis snabbt kommer att glömmas bort i en dunkel del av byrålådan.

Snygg modell. Leder effektivt bort svett.
För urringad. Erbjuder på tok för lite stöd.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

10. Calvin Klein Modern Cotton

Ikonisk och snygg med mjukt tyg av bra kvalitet

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 4 Maximal tvätt-temperatur: Handtvätt Material: 53 % bomull, 35 % modal, 12 % elastan Storlekar: S-L

Det ikoniska utseendet på Clavin Kleins underkläder återfinns även på sport BHn Modern Cotton. Den kommer i neutrala färger med en bred resår nertill med märker tryckt över. Tyvärr är det dock utseendet som den vinner mest på.

Ger knappt något stöd

Väl på kroppen ges inte mycket stöd att tala om. En vanlig löptur blir en skumpig upplevelse och vid boxhopp är det inte bara benen som rör sig utan även brösten hoppar upp och ner. Vid upprepade burpees glider den lätt omkring lite och eftersom resåren är hård och resten av BHn är mjuk så kommer den inte automatiskt tillbaka i rätt position.

Fungerar inte bra med svett

Calvin Klein har placerat en plastig lapp som skaver längt upp vid nacken. Lappen går enkelt att rycka bort och blir man bara av med den så har sport BHn väldigt mjukt tyg som känns skönt mot huden. För ett lugnare gympass med tunga lyft är den således ett bra val. Att den innehåller stor del bomull märks och gör att det känns som den inte riktigt är tänkt att svettas i. Tyvärr tål den bara handtvätt vilket helt klart blir omständligt i längden. Med tanke på priset så tycker vi att kvaliteten skulle hålla för maskintvätt. Calvin Klein Modern Cotton är skön vid lågintensiv träning men det begränsade användningsområdet och handtvätten drar tyvärr ner helhetintrycket. 

Mjukt tyg, ikonisk och snygg
Låg grad av stöttning, passar för få aktiviteter, handtvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

Fem tips när du köper sport-bh

Ett bekvämt stöd för bysten är ett måste oavsett träningsform, och det finns en uppsjö av olika modeller och märken på marknaden. Vilken sport-bh som passar en bäst beror på hur stor ens byst är, samt vilken aktivitet som ska utövas. Ju mer intensivt, desto bättre stöd. Vilken sorts modell sport-bh:n har spelar också roll för hur bekvämt den sitter under träning. Här är fem tips i jakten på det perfekta träningsstödet.

1. Sport-bh för olika träningsformer

Vilken sport-bh som gör sitt jobb bäst handlar mycket om vilken sport aktivitet utövaren ska använda den vid. I regel så delas de in i tre olika nivåer av stöd.

High support: Alla sporter med snabb rörelse där bysten bör hållas stadig under utövning. Exempel på aktiviteter där en high support-bh passar bäst är löpning, fotboll, innebandy och aktiviteter med mycket hopp.

Medium support: Inte samma krav av stöd som i ovan, men ändå en sport-bh som erbjuder en god support av bysten. Passar bra vid cykling, powerwalks och utförsåkning bland annat.

Low support: För lugnare övningar som till exempel yogaklasser och golf räcker det ofta med en sport-bh som har ett mindre stöd att erbjuda.
Hos Intersport finns en genomarbetad guide till att hitta den bästa modellen av sport-bh för olika aktiviteter.

2. Att välja rätt sport-bh

När man står där i provrummet och testar sig fram så är det främst tre delar av bh:n som måste sitta ordentligt. Först och främst handlar det om den del som sitter runt kroppen, eftersom det är den som ska ges stöd. Om bh:n är för stor runt om kommer den inte hålla upp bysten, oavsett hur bra kuporna sitter. Kuporna är nummer två, de ska sitta bra över bysten och hålla allt på plats men utan att trycka ihop allt för mycket.

Den tredje detaljen sitter i axelbanden och här går meningarna ibland isär. Många sport-bh:ar har sina axelband korsade bakom skulderbladen, eller i klassisk brottarstil. Om man inte uppskattar det utan hellre vill ha raka axelband så får man hitta en modell med sådan design istället. Generellt sett kan man säga att breda ställbara axelband är att föredra för en stor byst medan en mindre byst kan klara sig med tunnare band. Vissa axelband är mer dekorativa än effektiva, så ta gärna några skutt i provrummet och se hur det känns när bysten rör sig.

3. Olika knäppningar på sport-bh

Det underlättar för att få en god passform om det finns möjlighet att ställa in olika delar av sport-bh:n, men även en modell utan knäppning kan sitta väldigt bra. Tänk på att de töjer sig lite vid användning så välj inte en för stor storlek när du står i provrummet och väljer mellan olika modeller.

Framknäppt sport-bh: Att knäppa bh:n fram, mellan brösten, gör att det är lätt att både ta på sig och ta av sig sin bh, däremot går det oftast inte att välja olika omkrets med en sådan knäppning.

Ryggknäppt bh: Med en knäppning i ryggen påminner modellen mycket om en klassisk bh, och här finns ofta tre olika avstånd att välja på beroende på hur man vill ha passformen runt kroppen.

Sport-bh utan knäppning: Kan ha en helt perfekt passform trots avsaknad av justeringsmöjligheter men ett litet varningens finger höjs ändå. Detta är nämligen en modell som oftast är lättare att ta på än av, i alla fall om man blivit svettig och blöt under träningen. Har man av någon anledning begränsad rörlighet i armar eller axlar kanske detta inte är det mest ultimata valet.

4. Tvätta svettig sport-bh

Eftersom underkläderna är de plagg som befinner sig absolut närmast kroppen och armhålorna så är det också de som suger upp mest av svetten under träningen. Att köpa en sport-bh som klarar av att tvättas regelbundet – och gärna på lite högre värme – är därför en god idé om man vill att ens inköp ska hålla länge. Kolla materiallappen och se till så att det är ett plagg som tål att åka ett gäng rundor i tvättmaskinen om du inte är sugen på att handtvätta efter varje träningspass. Tvätta gärna på fintvätt och använd tvättpåse. Torktumla inte.

5. Sport-bh för vinteraktiviteter

På vintern är det ibland skönt med extra värme över bysten och det finns även sport-bh:ar som är anpassade för olika sorters snöaktiviteter, eller som bara passar bra i allmänhet när temperaturen sjunker. Sport-bh:ar med windstoppermaterial i eller över kuporna kan vara skönt om man är ute under långa och kalla blåsiga dagar, och bh:ar i merinoull håller värmen bra även om man blir svettig och passar därför bra till exempelvis skidåkning då man ofta blir svettig i pisten men sedan måste stå eller sitta stilla i liften på vägen upp igen.


Oavsett storlek på brösten så är det vanligt att använda en sport-BH vid träning. Idag finns nästan fler varianter av dessa än av vanliga BHar, med allt från push up till helt utan vaddering. De kan ha dri-fit tyg eller vara gjorda helt i bomull, de kan bjuda på high support eller mindre stöd beriende på sport. Allt för att alla ska kunna hitta en modell som passar dem.

Men varför ska man då använda sport-BH? När vi tränar, oavsett om träningen är intensiv eller inte, så rör sig brösten. Helt utan stöd rör de sig såklart som mest men även med en vanlig behå flyttar de sig mycket. En vanlig BH är anpassad för att gå omkring eller sitta still i medan en sport-BH är framtagen för att ge bra stöd vid mer aktiva rörelser, som under ett träningspass. När brösten rör sig töjer de ut de ligament som är det stöd som håller bysten uppe. Det finns inget naturligt sätt att åtgärda detta när ligamenten väl är uttöjda. För att behålla en bra form på brösten är det således viktigt att förebygga denna uttänjning. Att en sport-BH håller brösten på plats hjälper också många kvinnor att känna sig mer bekväma under träningen och kunna fokusera på sin prestation.

Vilken sport-BH är bäst?

När man ska välja sport-BH finns flera saker att tänka på. Att den är anpassad för den typ av träning som ska utföras är viktigt. Det är exempelvis stor skillnad på hur mycket brösten rör sig vid aktiviteter som jogging eller ridning jämfört med mindre intensiv träning som exempelvis yoga. Om man ska använda sport-BHn på gymmet kan det till exempel vara skönt om den är utan hårda sömmar. Även bröstens storlek har inverkan på vilken modell som lämpar sig bäst. För större byst är det bra att välja en sport-BH med mycket stöd, eller så kallat high support. Det finns både behåar med bygel och vadderade kupor och en del kan också uppleva det skönt att ha en variant utan brottarrygg. Tänk på att banden på en sport-BH utan brottarrygg kan vara i vägen eller irritera vid vissa typer av träning.

Vidare behöver man också fundera på vilken annan utrustning som ska användas under träningspasset. Exempelvis om ett pulsband till löparklocka ska fästas runt bröstkorgen. Kanske behöver sport-BHn också passa under speciella träningskläder och därmed krävs en anpassad design. Det finns också olika typer av knäppning, både framknäppt och med spänne baktill. Många modeller har inga spännen alls utan dras bara över huvudet.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Icaniwill Seamless Dynamic Sports Bra

En sport-bh för den som vill ha både stöd och hög rörelsefrihet

Typ av träning: Medelintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: 48% Polyamide, 45% Polyester, 7% Elastane Storlekar: XS-XL
Icaniwill Seamless Dynamic Sports Bra

Icaniwill Seamless Dynamic Sports Bra visar sig snabbt vara nära nog en fullträff i träningsgarderoben. Detta är en sport-BH som gör ordentligt med stöd och därmed passar perfekt att ha på sig under löpturen. Den sitter riktigt tight, men känns aldrig obekväm eller hindrande vid rörelse.

Passar både under yoga och löpning

Det är dock inte bara i löpspåret och under träning som kräver high support som Icaniwill Seamless Dynamic Sports Bra funkar. Även vid yogapass, crossfit och styrkelyft, är det riktigt god rörelsefrihet i denna behå. Detta beror till stor del på de tunna och korslagda axelbanden. Inte ens när man stretchar håller denna BH tillbaka rörelserna, vilket är skönt.

Materialet är rejält, men andas samtidigt vilket ger Icaniwill Seamless Dynamic Sports Bra en luftig känsla. Detta innebär att den passar fint både under vintern, men även under den varma sommarsäsongen. Extra plus får den för att den är så snygg också.

ICIW Dynamic Seamless Sports Bra Black Wmn fram

Lösa inläggen måste plockas bort

Men allt är inte självklart när det kommer till Icaniwill Seamless Dynamic Sports Bra. De lösa inläggen till kuporna är faktiskt riktigt dåliga. De lägger sig snabbt i korvar, och eftersom öppningarna till dem är så små är det nästan omöjligt att räta ut dem. När man däremot plockar bort dem och kastar dem, så är detta en sport-bh man återkommer till gång på gång just för att den ger mycket stöd och ändå god rörlighet.

Högt stöd, god rörelsefrihet, skönt material
Dåliga inlägg i kuporna
0 5 4.5 1

Nike Pro Indy Bra

Otroligt snygg med bra stöd och ställbara axelremmar

Typ av träning: Låg- till mellanintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: Body: 87 % nylon, 13 % elastan, Underkanten: 81 % nylon, 19 % elastan, Foder vid kupa: 87% nylon, 13 % elastan, Foder sida: 87 % nylån, 13 % elastan, Foder inuti: 80 % polyester, 20 % elastan, Vaddering: 100 % polyester Storlekar: XS-XL
Nike Pro Indy Bra

Denna sport BH från Nike är som klippt och skuren för gymmet. Pro Indy Bra är nätt med smala band och mjukt tyg, BHn är varken i vägen eller skaver vid lyft. Modellen har brottarrygg och en snyggt feminin skärning framtill. Att den är lite mindre och med djupare urringning gör också att den passar under fler typer av träningstoppar. I kuporna finns inlägg för extra stöd som kan tas bort om man vill. Trots dess nätta design så ger Pro Indy Bra förvånansvärt bra support för brösten och passar även under mer högintensiva träningspass.

Axelbanden är justerbara vilket uppskattas då även kroppar som har samma storlek kan se olika ut. En mindre bra grej är att Nike har satt ett gäng med långa lappar på insidan vid vänster armhåla. Lapparna sitter bara fast med två stygn och är förmodligen tänkta att pillas bort för de skaver och är i vägen. Dock tycker vi att om något som ska tas bort ska man inte behöva sprätta, det ska räcka att ta fram saxen. Sport BHn går att tvätta i maskin men endast på 30 grader. Kvaliteten är bra och det syns inte att den tvättats. Sammantaget är Nike Pro Indy Bra en prisvärd BH som är snygg och bekväm och passar för flertalet aktiviteter.

Snygg, bra stöd, mjukt tyg, ställbara axelband, bra kvalitet
Obekväma lappar, tål endast 30 grader
0 5 3.5 1

Craft Motion Bra

En snygg sport-bh med extra vaddering

Typ av träning: Medel- till högintensiv Tillgängliga färger: Flera olika färger och mönster Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: Framdel: 84% polyester 16% elastane Bakdel: 88% polyester 12% elastan Storlekar: XS-XL
Craft Motion Bra

Craft Motion Bra är en riktigt snygg sport-bh, där det inte har tummats på funktionaliteten för formens skull.

Sport-BH för medelintensiv träning

I beskrivningen för denna BH står det att den lämpar sig för medel- till högintensiv träning. I våra tester har vi tyckt att den övertygar mest i medelintensiv träning, men att man kanske behöver lite mer stöd vid en potentiellt skakig löptur. Detta är dock givetvis väldigt mycket beroende på tycke, smak och storlek på bysten.

Vaddering värmer skönt

Craft Motion Bra är vadderad, vilket värmer skönt när temperaturen är lite lägre. Ogillar man vaddering i sin sport-bh, är det dock väldigt enkelt att plocka ut den genom en öppning på sidan av vardera kupan. De har en tendens att trilla ur då man maskintvättar BH:n, så använd gärna en tvättpåse för att undvika att de försvinner i det strumpinferno som ibland utspelar sig i tvättstugan.

Axelbanden på Motion bra är justerbara, vilket uppskattas då denna BH testas. Att kunna justera axelbanden innebär att det går att öka komforten. Banden sitter på plats och kommer aldrig på glid under träningen.

Detta är en sport-bh som gör sitt jobb väl och hade den bara gett lite mer stöd under löpturen, hade den mycket väl kunnat få full pott i betyg.

Snygg, sitter skönt, ger bra stöd under medelintensiva pass
Hade gärna fått ge mer stöd under springrundan
0 5 4 1

Craft Fuseknit Mid Impact Bra

En mjuk och följsam sport-bh som är perfekt för yoga- eller styrkepasset

Typ av träning: Låg- till medelintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 43% polyester 21% återvunnen polyester 28% polyamide 8% elastane Storlekar: XS-XL
Craft Fuseknit Mid Impact Bra

Craft Fuseknit Mid Impact Bra är en härligt mjukt sport-BH som inte skaver någonstans. Med sina mjuka sömmar och sitt elastiska material, är denna BH en riktigt bra träningskompis så länge passen inte är alltför intensiva.

Det här är inte en sport-bh som kommer ta dig genom högintensiva pass eller löpturer, men för låg- och medelintensiv träning, fungerar den med bravur. Att bära den vid styrketräning är riktigt skönt, då den är så smidig i tyget att även när man knäböjer med en stång bakom huvudet så är det inget som skaver. På yogapasset följer den lätt med i alla rörelser utan att korva sig, klämma åt eller komma på glid.

Detta är en modell som är ganska lång, så befinner man sig på ett svettigt yogapass, är detta en sport-bh som många kan känna sig bekväma att träna i, utan att ha på sig en tröja över. Med andra ord fungerar den även bra som en sport-topp då det blir riktigt svettigt.

Fukten transporteras effektivt bort och Craft Fuseknit Mid Impact Bra känns på det stora torr och skön även vid väldigt svettig träning. Möjligen att biten längst ned på BH:n, strax under bysten, blir lite mer fuktig än övriga BH:n, vilket känns tydligt efter ett riktigt varmt pass.

Detta är en mjuk och flexibel sport-BH, som är så pass bekväm att det faktiskt känns lite trist att ta av den efter passet.

Mjuk, följsam, passar såväl yoga som styrketräning
Resåren längst ned blir lite fuktig
0 5 4 1

Kari Traa Idunn

Rejäl med mycket support men med feminin skärning

Typ av träning: Mellan- till högintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: Huvudmaterial: 80 % polyamid, 20 % elastan, Foder ett: 100 % polyester, Foder två: 60 % polyamid, 40 % elastan Storlekar: 70B-80D
Kari Traa Idunn

Kari Traa har lyckats med utmaningen att kombinera en snyggt feminin skärning med otroligt bra support. Tyget är stelt och kuporna är formade efter brösten vilket gör att den passar både för en stor och liten byst. Detta i kombination med rejäla axelband och ett justerbart spänne gör att den ger mycket stöd. Trots crossback-band håller den på plats bra. För att den inte ska glida finns ett BH-spänne som knäpps runt bröstkorgen. Väl på plats sitter den som ett smäck men den är lite klurig att få på sig. Kombinationen crossback och BH-spänne gör nämligen att spännet måste knäppas bakom ryggen.

För en löptur är BHn guld värd och märks inte alls. Trots att tyget är relativt tjockt så andas den bra. För träning med lägre intensitet såsom yoga eller gym är den dock i stelaste laget. Styvheten gör också att den inte alltid anpassar sig efter kroppen om man exempelvis sträcker på sig. Inuti finns två uppsättningar lappar. De som ska klippas bort är enkla att få väck och den andra är i en sorts mjuk plast. Detta är verkligen uppskattat eftersom det gör att den inte skaver det allra minsta. Allt som allt en snygg och skön BH som inte har några detaljer som skaver och som ger väldigt bra stöd.

Mycket support, bekväm, mjuka lappar, feminin skärning
Svår att knäppa, stel vid vissa rörelser
0 5 2.5 1

Adidas CM Mttd Chill

Ger maximalt stöd och har justerbara axelband

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: Huvudmaterial: 71 % polyamid, 29 % elastan, Nätinsats: 75 % polyamid, 25 % elastan Storlekar: 65A-85E
Adidas CM Mttd Chill

Maximalt stöd är vad som levereras från denna sport BH från Adidas. För större bröst ger CM Mttd Chill bra support då den dels är ordentligt kupad och dels har mycket stelt tyg. Banden är breda både över ryggen och framtill och stöttar därför upp och håller på plats. Till små bröst blir dessa extra konstruktioner dock mest onödiga. Om kupan inte fylls ut helt blir den obekväm eftersom stelheten gör att den inte alls formar sig efter kroppen. Böjer man sig eller crunchar och inte har exakt rätt storlek så viker BHn sig och känns direkt klumpig. Passformen behöver således vara helt rätt för att det ska kännas bra. CM Mttd Chill har ställbara axelremmar och ett BH-spänne baktill, vilket såklart ökar chansen att få den att sitta bra.  Har man väl hittat rätt storlek så passar BHn till högintensiv träning då den effektiv undviker att bysten blir skumpig.

Tyget i sport BHn andas väl och är behagligt att bli svettig i. Tyvärr är kvaliteten på sömmarna av det sämre laget. Flera av sömmarna och även spännet skaver obekvämt. Den låga kvaliteten på sömmarna och den svåra passformen drar tyvärr ner omdömet och Adidas CM Mttd Chill lyckas inte leva upp till förväntningarna.

Justerbara band för axlar och bröstkorg, mycket stöd, andas
Svårt att hitta rätt passform, stel, dyr
0 5 2 1

Kari Traa Driva

En sport-bh för den frusna vintermotionären

Typ av träning: Intensiv Tillgängliga färger: 6 Maximal tvätt-temperatur: Tvättas på ullprogram Material: Huvudmaterialet är 93% Polyester 7% Elastane, medan det fodrande lagret är 100% ull Storlekar: 70B-80D
Kari Traa Driva

På pappret låter Kari Traa Driva som en bra idé – en sport-bh fodrad med merinoull, som ska hålla brösten varma och goa även under vintern. Men utförandet är inte något att hoppa sig varm över. Driva från Kari Traa är nämligen en sport-bh som begränsar rörelseutrymmet en hel del.

Formgjutna och stela kupor

Kari Traa Driva har formgjutna kupor, vilket i kombination med det styva materialet som BHn är sydd i, gör att den inte formar sig efter brösten alls. I stället blir upplevelsen lite den av Madonnas strut-bh:ar under Vogue-eran, om än i en sportigare look. Detta innebär att trots att materialet är rätt hårt, får inte brösten det stöd de behöver under exempelvis en löptur.

Bristande komfort

Komforten överlag är inget att skriva hem om. Axelbanden skär in i axlarna, detta trots att de faktiskt går att justera. Även materialet i banden är hårt och oförlåtande och skaver på samtliga testare. BH:n har en dubbelknäppning med ett spänne i ryggen och ett högre upp, strax nedanför nacken. Spännet som sitter vid nacken är svår att nå och båda spännena är i en hård och obekväm plast. Den är faktiskt svår att ta både på och av, som ett resultat av dessa spännen.

Kari Traa Driva fram

Kari Traa imponerar i stort sett alltid med sina plagg, men denna behå blir till slut liggande längst in i lådan. Träningskläder ska vara behagliga, men det är inte denna BH.

Sportar man ute i riktigt kallt väder kan ullen vara värmande
Dålig passform, axelband som skär in, stumt material

Vanliga frågor om sport-BH:ar

Vilken sport-bh är bäst?

Vi har testat 12 olika modeller och utser Shock Absorber Ultimate Fly Bra till bästa sport-bh. Detta är en sport-bh som sitter som om den vore formgjuten och ger väldigt bra stöd under så väl hinderbanan som löpturen. Knäppet på baksidan är visserligen lite knepigt, men värt besväret.

Hur ska en sport-bh sitta?

Att hitta rätt sport-bh kan vara riktigt svårt. Det viktigaste att tänka på, är att den ska smita åt ordentligt för att ge stöd. Inget ska skava eller komma i vägen. Har du en större byst, är modeller med kupor bra. Rätt storlek är viktigt, så var noggrann med att läsa på om tillverkarens storlekar.

Vilken modell på sport-bh ska jag välja?

Vilken typ av modell man ska välja, är en smaksak. Många upplever att det är svårt att få på och av en sport-bh. Då kan det vara bra att titta efter en modell med knäppning. Det finns modeller med knäppning fram och bak. Fundera också på när du ska använda din nya sport-bh. Är det till löpningen – då behöver du mer stöd. Är det till yogan – du behöver du en modell som är mjuk och följsam.

Varför ska man använda en sport-bh?

En sport-bh ger mer stöd åt brösten, än vad en vanlig bh gör. Detta behövs, då träning ofta innebär mer hopp än vad ens vanliga vardag gör. Att använda rätt sport-bh, avlastar även ryggen vid träning och kan leda till färre skador. Dessutom brukar det helt enkelt vara skönt, med extra stöd åt bysten under skuttiga pass och en trailtur genom skogen.

Hur prövar jag ut rätt storlek?

Det finns olika typer av storlekar på sport-bh. Vissa modeller säljs med storlekangivelse XS-XXXL och uppåt. Andra modeller är det istället kupstorlek och omgång som ska beräknas. Om du känner dig osäker, är det alltid en bra idé att besöka en underklädesbutik. Där kan man få bra hjälp av den kunniga personalen. Köper du online? Läs storleksguiden som alltid brukar finnas.