Sport-BH: 11 modeller i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2024

Letar du efter en sport-bh som ger bra stöd under både löppassen och intensiva pass i crossfitboxen? Vi har testat sport-bh:ar från märken som Shock Absorber, Icaniwill och Casall. För att en sport-bh ska utses till bäst i test, måste den ge bra stöd, hålla bra genom många tvättar och ge god rörelsefrihet. Läs även vårt test av bygellösa bh:ar.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Sport-BH

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av sport BHar har alla modeller testats under både låg- och högintensiva träningspass. I gymmiljö har de testats med fria vikter, kettle bells och vid träning i maskiner. BHarna har också använts vid mellanintensiv löpning och löpintervaller samt vid kroppsviktsövningar, burpees och yoga. Vi har utgått ifrån nedanstående parametrar i bedömningen.

Passform: Hur sitter BHn? Anpassar den sig efter kroppsformen? Hur bekväm är den och har den några sömmar eller lappar som skaver? Åker den upp när man sträcker på sig eller sitter den som den ska?

Stöd: Hur presterar sport BHn under träning och hur mycket stöd ger den? Håller den brösten på plats utan att kännas otymplig?

Kvalitet: Hur blir sport BHn efter att den tvättats? Håller den passform och är materialet oförändrat?

Helhetsintrycket från sport BHn i alla de olika aktiviteterna är det som legat till grund för omdömet. Detta har sedan ställts i relation till priset för att kunna avgöra prisvärdhet och sätta betyg. 


Fler tester för att maxa träningspasset

Proteinpulver

Proteinbar

Pulsklocka

Stegräknare

Fler tester av träningsutrustning

Träningstights

Löparskor

Pannlampa

Yogamatta

0 5 5 1

1. Shock Absorber Women's Ultimate Run Bra BÄST I TEST SPORT-BH

Sport-BH som sitter som en smäck och ger rejält stöd vid löpning

Typ av träning: Högintensiv Tillgängliga färger: 10+ Tvättråd: 40 grader Material: 88% polyamid,11% elastan, 1% polyester Storlekar: 70B-85G

Letar man efter en sport-BH som erbjuder stöd som fungerar även för löpning, är Shock Absorber Women's Ultimate Run Bra ett väldigt bra alternativ. Shock Absorber Women's Ultimate Run Bra har klassiska BH-mått: omfång och kupa. Detta innebär att man gör bäst i att mäta sig med måttband innan man köper, men som belöning får man också en sport-BH som verkligen sitter som en smäck.

Shock Absorber Women's Ultimate Run Bra är en högpresterande sport-BH som ger rejält med stöd oavsett träningsform. Brösten håller sig på plats genom så väl traillöpning, hinderbanor och en svettig WOD. Materialet är så tunt att det nästan känns som en andra hud. Innertyget saknar dessutom sömmar, vilket gör att den faktiskt inte skaver alls.

Sport-BH som fungerar bra vid högintensiv träning

Ultimate Run Bra har en brottarrygg med reglerbara axelband och två knäppningar, en på ryggen och en mellan skulderbladen. Knäppningen innebär att man slipper vrida överkroppen ur led för att få på sig BH:n. Knäppet sitter har en design som man måste vänja sig lite vid, men sedan fungerar det perfekt.

Shock Absorber Women's Ultimate Run Bra

BH:n håller bra även om den tvättas ofta. Den blir snabbt en favorit för högintensiv träning, eftersom den både är bekväm och ger bra stöd. Att den dessutom finns i många storlekar, ger ytterligare plus i kanten.

Fantastiskt stöd. Bra passform. Lätt material.
Knäppningen mellan skulderbladen kan vara svår att nå.
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Röhnisch Kay Sports Bra BÄSTA BUDGETVAL

En prisvärd och snygg sport-bh som passar bra till nästan all sorts träning

Typ av träning: Medel-högintensiv Tillgängliga färger: 10+ Tvättråd: 40 grader Material: 86% polyester 14% elastan Storlekar: S-XL

Röhnisch Kay Sports Bra är en riktigt snygg tränings-bh som passar till i stort sett all sorts träning för dig med medelstor till stor byst. Den täcker upp bra framtill och inga bröst rymmer via urringningen under plankor eller down dogs. Har du mindre bröst har den däremot en tendens att glipa vid armhålorna.

Röhnisch Kay Sports Bra har breda axelband i resår. De går inte att justera, men sitter både bekvämt och på plats under hela träningspasset. Modellen finns i många olika färger att välja mellan, så oavsett smak är det lätt att hitta en man gillar.

Billig tränings-BH med bra stöd

Röhnisch Kay Sports Bra är “true to size” och köper man sin vanliga storlek får man en tränings-bh som erbjuder bra stöd och är skön att ha på sig. Vi upplever inget skav och den är dessutom ovanligt lätt att ta på sig. BH:n är utan vaddering och har inga kupinlägg – detta uppskattas verkligen av vår testpanel eftersom det innebär att inga inlägg knölar ihop sig vid tvätt.

Röhnisch Kay Sports Bra

Kay Sports Bra klarar av frekventa tvättar och håller formen riktigt väl. Passformen påverkas inte och stödet känns fortfarande lika bra efter några månader som det gör när den är nyköpt. Möjligen kan axelbanden tappa sin spänst en aning, men när det sker har vår testare använt Röhnisch Kay Sports Bra regelbundet i över ett år. Med tanke på priset får man säga att det är riktigt imponerande.

Mycket snygg modell, håller brösten på plats, bekväma axelband
Passformen är inte toppen för en liten byst
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra

Tränings-BH som erbjuder bra stöd till stora bröst

Typ av träning: Medelintensiv Tillgängliga färger: 8 Tvättråd: Handtvätt Material: 9% polyamid, 39% polyester, 12% elastan Storlekar: 65AA-85G

Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra erbjuder en väldigt bra bredd på storlekar (65AA-85G), vilket innebär att det faktiskt är lätt att hitta rätt storlek. Genom att ta måtten, fick vår testpanel tränings-bh:ar som satt perfekt.

Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra är en väldigt bekväm sport-bh som är lätt att ta på sig. Kanske känner man en viss skepsis mot brottarryggen, men den ger en ökad rörelsefrihet vilket snabbt vinner tummar upp från våra testare.

Tränings-BH som ger bra stöd för alla bröststorlekar

Vare sig sömmar eller axelband skaver under träningspasset. Kuporna är fodrade med ett mjukt tyg, vilket ger extra komfort. BH:n sitter perfekt på plats under träningen och kommer aldrig på glid. Brösten hoppar inte ur kuporna och axelbanden stannar kvar på axlarna. Man kan tycka att detta skulle vara en självklarhet, men som de flesta bröstbärare erfarit under sina liv är det inte alltid givet.

Anita Active Air Control DeltaPad Sports Bra ger ett riktigt bra stöd även för den större bysten och tar en tryggt genom pass med både hopp och löpning. Passformen och materialet håller sig väldigt bra trots regelbunden tvätt och användning, men det är helt klart minuspoäng för att den måste handtvättas.

Brett storleksutbud, vare sig sömmar eller axelband skaver, ger bra stöd även till större byst
Måste handtvättas
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. AWCO Studio Sports Bra

Sport-BH i otroligt mjuk tyg som är både tillåtande och ger bra support till brösten

Typ av träning: Låg- högintensiv träning Tillgängliga färger: 5 Tvättråd: 40 grader Material: 76% Nylon, 23% Spandex, 1% “Pure Cloudiness” Storlekar: XS-L

AWCO Studio Sports Bra har sedan lanseringen fått otroligt fina recensioner. Lovorden gäller främst det mjuka tyget. Det är lätt att förstå varför. Materialet i AWCO Studio Sports Bra är verkligen något alldeles särskilt.

Den största nackdelen med AWCO Studio Sports Bra är storleksutbudet, som bara sträcker sig mellan XS till L. En av våra testare drar egentligen XL, men testade ändå AWCO Studio Sports Bra i storlek Large. Till hennes stora förvåning funkade det faktiskt utmärkt. Det enda som inte uppskattades var axelbanden som på ryggen delar sig till flera tunna band i ett mönster. Kanske snyggt på en rygg med väldigt lite underhudsfett, men våra testare upplevde att huden pressades ut genom snörena. Synd på en annars så snygg BH.

Otroligt mjukt material som ändå ger gott om stöd

Materialet är som sagt väldigt mjukt men samtidigt stabilt och ger förvånande mycket stöd. Att det stretchar så pass väl att en person som drar XL bekvämt kan använda en L säger en hel del om följsamheten. Ibland när en sport-BH är mjuk, brukar man få kompromissa på stödet den ger till bysten.

AWCO Studio Sports Bra

AWCO Studio Sports Bra går utmärkt att ha på sig under löpturen: brösten skumpar inte alls och samtidigt ger den tillräckligt bra rörelsefrihet för att passa under både yoga och styrkelyft. Samtidigt är den fortfarande snygg nog att bära på egen hand, för alla som under varma sommarpass gärna tränar utan tröja i bara träningsbh:n. Färgerna är dämpade och väldigt fina.

AWCO Studio Sports Bra är en fantastisk sport-bh i ett häpnadsväckande material, men det något snåla storleksutbudet drar ned betyget en smula.

Exceptionellt mjukt tyg, ger mycket bra stöd, väldigt snygga färger
Banden på ryggen funkar inte för alla, storleksutbudet är något restriktivt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Shock Absorber Active Shape Support Bra

Sport-BH med fantastisk passform och hög kvalitet

Typ av träning: Medel-högintensiv Tillgängliga färger: 2 Tvättråd: 30 grader Material: 73% polyester, 27% elastan Storlekar: XS-XL

Det är inte ofta som en tränings-BH lyckas vara både mjuk och stadig på en och samma gång. Men Shock Absorber Active Shaped Support är faktiskt precis det.

Knäppningen har hakar i fyra olika lägen och axelbanden är ställbara. Shock Absorber kör vanliga BH-storlekar, vilket innebär att du får både rätt omfång och kupa, vilket bidrar till den sköna passformen. Här finns alltså alla möjligheter att hitta en storlek som passar perfekt.

Mjuk men stadig passform för högintensiv träning

Omfånget drar dock åt det lite snålare hållet, vilket är bra att tänka på när man beställer. Gå hellre upp en storlek om du ligger just på gränsen. Tyget i kuporna sticker verkligen ut. Materialet utgörs av ett “dri fit”-tyg som på samma gång lyckas vara både stabilt nog att ge bra support samtidigt som det är tillräckligt mjukt för att forma sig efter brösten. Det triangelformade yttertyget hjälper brösten att hållas bra på plats, men det känns aldrig stelt.

Stabiliteten i Shock Absorber Active Shaped Support Bra gör att den passar utmärkt för löpturer och andra skumpiga aktiviteter. Däremot gör avsaknaden av brottarrygg att den inte är lika optimal för gymmet då BHn kan upplevas vara i vägen vid vissa lyft. Tyget är skönt och andas väl och även när den tvättats flitigt ser BHn fortfarande ut som ny. Shock Absorber Active Shaped Support Bra är en mycket skön och prisvärd sport BH som är värd att investera sina slantar i.

Fantastisk passform, mjuk, andas, bra kvalitet
Axelbanden kan vara i vägen vid styrketräning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Stronger Power Sport Bra

Sport-BH med formgjutna och fastsydda kupor

Typ av träning: Medel-högintensiv Tillgängliga färger: 2 Tvättråd: 30 grader Material: 73% polyester, 27% elastan Storlekar: XS-XL

Ska en sport-BH ha vadderade kupor, då bör de vara fastsydda. Det är kuporna på Stronger Power Sport Bra, som dessutom är formgjutna. Detta innebär att inga vadderade inlägg knölar ihop sig eller rymmer under tvätten, vilket verkligen uppskattas under testperioden.

Axelbanden på Stronger Power Sport Bra är breda och sköna. De går att reglera och sitter också perfekt på plats under träningspasset. Tränings-bh:n från Stronger har en hyska med hakknäppning på ryggen. Att en sport-bh har en knäppning gör det alltid lättare att ta på och av den, eftersom man slipper trä den över huvudet. Det kan låta som en fjuttig grej att kommentera, men vi vet hur svår en tränings-bh kan vara att få av en kropp som är fuktig av svett.

Sport-BH som passar bra vid kortare löpturer

Stronger Power Sport Bra har en liten v-ringning, men det är ingen fara att brösten trillar över kanten vid armhävningar eller framåtlutade övningar. Istället håller BH:n brösten på plats under hela träningspasset, även om det är ett högintensivt pass med löpning. Är det ett långpass man ska ut på eller om man har en större byst, då kan man dock behöva mer support än vad Stronger Power Sport Bra riktigt orkar med. På normallånga löpturer och om man har medelstora bröst, fungerar Stronger Power Sport Bra bra. Även skuttig träning som hopprep går alldeles utmärkt.

Stronger Power Sport Bra

Stronger Power Sport Bra leder effektivt bort svetten och torkar snabbt. Samtidigt är den väldigt snygg. Om man gärna tränar med enbart sport-bh på överkroppen, är detta absolut en modell som man kommer känna sig stark och snygg i.

Fastsydda kupor, breda och sköna axelband med justering, sitter bra genom hopp och spring
Återhållsamt storleksutbud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. I Can I Will (ICIW) Nimble Sports Bra

En bekväm sport-BH med uttagbara inlägg, fungerar till många sorters träning

Typ av träning: Låg- till medelintensiv Tillgängliga färger: 11 Tvättråd: 30 grader Material: 75% Nylon 25% Spandex Storlekar: XS-XXL

I Can I Will (ICIW) Nimble Sports Bra är en sport-BH i ett otroligt mjukt och skönt material. Blandningen av nylon och spandex resulterar verkligen i ett följsamt plagg. Men man ska inte tro att det mjuka materialet inte ger support, för det gör det.

Nimble Sports Bra från I Can I Will (ICIW) kommer med uttagbara inlägg. D Efter en omgång i tvättmaskinen har inläggen en tendens att migrera ut ur BH:n på egen hand och det är rätt pilligt att få tillbaka dem på plats utan att de knölar ihop sig. Men det gör inte så mycket - BH:n ger ändå bra stöd och det är bara silhouetten som påverkas, inte funktionen eller stödet. Materialet håller dessutom exceptionellt bra trots regelbunden tvätt. Efter en förlängd testperiod som pågått i två år, är det faktiskt mest den tryckta loggan som har slitits ned.

Sport-BH som passar medelintensiv träning bäst

I Can I Will (ICIW) Nimble Sports Bra ger bra stöd upp till medelintensiv träning. Medan det inte kommer vara förstahandsvalet för ett snabbt och intensivt löppass, fungerar den ändå bra under en långsammare jogg. Att använda den vid styrketräning och yoga är mycket skönt, då den sitter bra utan att man måste kompromissa med rörelsefriheten.

I Can I Will (ICIW) Nimble Sports Bra

De lite bredare axelbanden är både sköna och snygga och tränar man i bara sporttoppen är denna sport-BH ett värdigt plagg att visas upp. Det finns inget knäppe på Nimble Sports Bra, så man måste dra den över huvudet. Axelbanden går inte heller att reglera storleksmässigt - så se till att mäta innan du köper så storleken blir rätt. Det ska dock sägas att avsaknaden av hyskor och knäppen, gör att Nimble Sports Bra är helt friktionsfri. Inget skaver eller nöter mot huden vid träning. Detta, tillsammans med det mjuka materialet, gör den till en väldigt bekväm tränings-BH.

Otroligt mjukt och skönt tyg, håller väldigt bra genom tvätt, inget som skaver
Inlägget ramlar ur vid tvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

8. Under Armour Crossback Mid

Sport-BH med crossback som passar medelstor byst bäst

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 7 Tvättråd: 30 grader Material: 90 % polyester, 10 % elastan (foder: 80 % nylon, 20 % elastan) Storlekar: XS-XL

Under Armours Crossback Mid sitter som en smäck på kroppen och när träningen väl är igång glömmer man helt att den är där. De vadderade kuporna gör BHn behaglig att ha på sig utan att bli för varm. Ingenting skaver eller känns obekvämt - förutom lapparna.

Crossback Mid har flera lappar som ska klippas bort. Dock skaver ändå kanten där lapparna har sytts fast något och bäst är helt klart att sprätta loss dem. Något annat värt att nämna är att den är anpassad främst för bröst i storleken A-C, något som inte är självklart då storlekarna inte anges i kupor.

Sport-BH med hög komfort - bortsett från lapparna

Även om Sport BHn främst är anpassad för medelintensiv träning så går även högintensiv träning bra för den som har små bröst. Det faktum att detaljerna på BHn är mjuka och att den ger hög support gör att den passar såväl till det lugna yogapasset som till hinderbanelöpning. Helt klart en prisvärd BH.

De korsade banden som går över ryggen hjälper på ett bra sätt till för att ge mycket support utan att det blir tungt för axlarna. Eftersom det är en crossback blir det samma effekt som vid brottarrygg, rörelsefriheten blir stor. Utan problem går det att göra både militärpress och armgång. Nederst finns en resår som inte bara är snygg utan hjälper också till att motverka att BHn glider. Under Armours Crossback Mid ger bra stöd samtidigt som man knappt tänker på att man har den på sig. Det är synd att den inte riktigt funkar för en större byst.

Väldigt hög komfort, passar bra till all sorts träning
Även när man klippt bort lapparna skaver sömmarna där de en gång satt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

9. I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra

Snygg seamless sport-BH med lätt stöd för lågintensiv träning

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 18 Tvättråd: 40 grader Material: 92% återvunnen nylon, 8% Spandex Storlekar: XS-XXL

Seamless-plagg, alltså kläder som har minimalt med sömmar för att minska skav, har ökat enormt i popularitet senaste åren. I Can I Will var tidiga med att erbjuda en bred garderob av just seamless-plagg och I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra är just en sådan sport-BH.

I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra har ett väldigt mjukt och följsamt tyg. Axelbanden är tunna och dubbla och avslutas med en brottarrygg på baksidan. De dubbla axelbanden upplevs i vårt test vara design snarare än funktion - och visst är de snygga, men bjuder inte på någon ökat komfort eller support.

Tränings-BH som passar lågintensiva pass bäst

Supportmässigt kvalar I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra in som en tränings-bh med lågt stöd. I vårt test har vi tyckt den fungerar allra bäst vid yoga och styrketräning. Ska man ut och springa, hoppa hopprep eller ägna sig åt mer högintensiv träning som innebär hopp så bör man satsa på en sport-BH som ger mer stöd än vad I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra gör.

I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra

I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra är skön att ha på sig och finns i ett hav av olika färger. Alla färger på hemsidan brukar inte gå att köpa i samtliga storlekar, gissningsvis beror detta på att färgerna kommer från olika säsongskollektioner och ligger kvar i webbshoppen tills de är helt slutsålda.

I Can I Will (ICIW) Define Seamless Sports Bra är en snygg sport-BH för den som har en mindre byst och inte behöver särskilt mycket stöd, eller för den som ska träna ett pass utan hopp och studs.

Snygg, sitter skönt utan skav, många färger att välja på
Ger inte särskilt mycket stöd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

10. Kari Traa Women's Ness

En mjuk sport-bh som passar bra under yogapasset

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 7 Tvättråd: 30 grader Material: 61% Polyamide, 30% Polyester, 9% Elastane Storlekar: XS/S samt L/XL

Kari Traa Womens’ Ness är en mjuk och följsam sport-bh som man utan problem kan gå omkring med hela dagen eftersom den är så bekväm. Den passar för lågintensiv träning och styrketräning, men storleksutbudet är knepigt.

Kari Traa Ness har uttagbara kupinlägg och dessa tar våra testdeltagare ut rätt snabbt eftersom den är skönare utan. Tyget är tjockt och skönt, men samtidigt väldigt mjukt och ger . Resåren under brösten är bred och modellen är lång, vilket innebär att Ness utan problem kan användas på egen hand utan något linne över, om yogapasset är svettigt och man inte har något emot att visa lite av huden.

Sport-BH för yoga och lågintensiva pass

Kari Traa Womens’ Ness kommer inte att ge tillräckligt med stöd för högintensiv träning är inte en bh som kommer stötta en på löppasset. Har man en mindre byst, kan den fungera för medelintensiva pass, men allra bäst gör den sig vid lågintensiv träning: på yogamattan eller vid stryketräning, alltså pass utan hopp.

Kari Traa Women's Ness

Letar man efter en mjuk sport-bh som inte skaver och som ger en bra rörelsefrihet under pass där bysten inte behöver högt stöd, är Kari Traa Womens’ Ness en trevligt sport-BH som man kommer använda om och om igen. Den håller väldigt bra trots regelbunden tvätt och råkar man kasta den i torktumlaren är det ingen katastrof, även om tvättinstruktionerna avråder från det.

Skönt tyg som ger rörelsefrihet,
Ger inte något stöd under pass som innefattar löpning och hopp
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

11. Casall Iconic Sports Bra

Sport-BH som sitter på plats och passar flera olika sorters aktiviteter

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 8 Tvättråd: 40 grader Material: 45 % polyamide, 41 % polyester, 14 % elastan Storlekar: A/B kupa XS-XL, C/D kupa XS-XL

Casall Iconic Sports Bra sitter verkligen där den ska. När man först tar den på sig kan den upplevas lite tight, men efter ett tag känns den faktiskt som en del av kroppen.

En brottarrygg gör att Casall Iconic Sports Bra aldrig är i vägen på när man gymmar. Rörelseförmågan under olika lyft hindras aldrig av den. Den har mjuka kanter som inte skaver och den tighta passformen gör att den ger ett ordentligt stöd även om man hoppar på löpbandet eller bestämmer sig för att dagens cardio ska innefatta hopprep. Varken under löpning eller burpees känns bysten skumpig.

Sport-BH med skön brottarrygg och inget som skaver

Iconic Spors Bra är inte vadderad och den har inga kupor. Dock är tyget stramt vilket i sig ger stöd. Efter otaliga tvättar är sport-BH:n från Casall fortfarande som ny. Att den använts och rengjorts märks varken på färgen eller kvaliteten. Tyget andas väl vid användning och det känns inte instängt. Det faktum att Casall har gjort en sport BH som passar för alla olika typer av aktiviteter gör den till ett mycket prisvärt alternativ.

Casall Iconic Sports Bra kommer i många olika färger: från mönstrat och färgglatt till mörkt och sombert. Detta innebär att man kommer kunna hitta en variant som faller en i smaken, oavsett vad man föredrar i färgväg.

Sitter på plats, mjuka kanter, många färger
Lite väl tight
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av sport BHar har alla modeller testats under både låg- och högintensiva träningspass. I gymmiljö har de testats med fria vikter, kettle bells och vid träning i maskiner. BHarna har också använts vid mellanintensiv löpning och löpintervaller samt vid kroppsviktsövningar, burpees och yoga. Vi har utgått ifrån nedanstående parametrar i bedömningen.

Passform: Hur sitter BHn? Anpassar den sig efter kroppsformen? Hur bekväm är den och har den några sömmar eller lappar som skaver? Åker den upp när man sträcker på sig eller sitter den som den ska?

Stöd: Hur presterar sport BHn under träning och hur mycket stöd ger den? Håller den brösten på plats utan att kännas otymplig?

Kvalitet: Hur blir sport BHn efter att den tvättats? Håller den passform och är materialet oförändrat?

Helhetsintrycket från sport BHn i alla de olika aktiviteterna är det som legat till grund för omdömet. Detta har sedan ställts i relation till priset för att kunna avgöra prisvärdhet och sätta betyg. 


Fler tester för att maxa träningspasset

Proteinpulver

Proteinbar

Pulsklocka

Stegräknare

Fler tester av träningsutrustning

Träningstights

Löparskor

Pannlampa

Yogamatta

Fem tips när du köper sport-bh

Ett bekvämt stöd för bysten är ett måste oavsett träningsform, och det finns en uppsjö av olika modeller och märken på marknaden. Vilken sport-bh som passar en bäst beror på hur stor ens byst är, samt vilken aktivitet som ska utövas. Ju mer intensivt, desto bättre stöd. Vilken sorts modell sport-bh:n har spelar också roll för hur bekvämt den sitter under träning. Här är fem tips i jakten på det perfekta träningsstödet.

1. Sport-bh för olika träningsformer

Vilken sport-bh som gör sitt jobb bäst handlar mycket om vilken sport aktivitet utövaren ska använda den vid. I regel så delas de in i tre olika nivåer av stöd.

High support: Alla sporter med snabb rörelse där bysten bör hållas stadig under utövning. Exempel på aktiviteter där en high support-bh passar bäst är löpning, fotboll, innebandy och aktiviteter med mycket hopp.

Medium support: Inte samma krav av stöd som i ovan, men ändå en sport-bh som erbjuder en god support av bysten. Passar bra vid cykling, powerwalks och utförsåkning bland annat.

Low support: För lugnare övningar som till exempel yogaklasser och golf räcker det ofta med en sport-bh som har ett mindre stöd att erbjuda.
Hos Intersport finns en genomarbetad guide till att hitta den bästa modellen av sport-bh för olika aktiviteter.

2. Att välja rätt sport-bh

När man står där i provrummet och testar sig fram så är det främst tre delar av bh:n som måste sitta ordentligt. Först och främst handlar det om den del som sitter runt kroppen, eftersom det är den som ska ges stöd. Om bh:n är för stor runt om kommer den inte hålla upp bysten, oavsett hur bra kuporna sitter. Kuporna är nummer två, de ska sitta bra över bysten och hålla allt på plats men utan att trycka ihop allt för mycket.

Den tredje detaljen sitter i axelbanden och här går meningarna ibland isär. Många sport-bh:ar har sina axelband korsade bakom skulderbladen, eller i klassisk brottarstil. Om man inte uppskattar det utan hellre vill ha raka axelband så får man hitta en modell med sådan design istället. Generellt sett kan man säga att breda ställbara axelband är att föredra för en stor byst medan en mindre byst kan klara sig med tunnare band. Vissa axelband är mer dekorativa än effektiva, så ta gärna några skutt i provrummet och se hur det känns när bysten rör sig.

3. Olika knäppningar på sport-bh

Det underlättar för att få en god passform om det finns möjlighet att ställa in olika delar av sport-bh:n, men även en modell utan knäppning kan sitta väldigt bra. Tänk på att de töjer sig lite vid användning så välj inte en för stor storlek när du står i provrummet och väljer mellan olika modeller.

Framknäppt sport-bh: Att knäppa bh:n fram, mellan brösten, gör att det är lätt att både ta på sig och ta av sig sin bh, däremot går det oftast inte att välja olika omkrets med en sådan knäppning.

Ryggknäppt bh: Med en knäppning i ryggen påminner modellen mycket om en klassisk bh, och här finns ofta tre olika avstånd att välja på beroende på hur man vill ha passformen runt kroppen.

Sport-bh utan knäppning: Kan ha en helt perfekt passform trots avsaknad av justeringsmöjligheter men ett litet varningens finger höjs ändå. Detta är nämligen en modell som oftast är lättare att ta på än av, i alla fall om man blivit svettig och blöt under träningen. Har man av någon anledning begränsad rörlighet i armar eller axlar kanske detta inte är det mest ultimata valet.

4. Tvätta svettig sport-bh

Eftersom underkläderna är de plagg som befinner sig absolut närmast kroppen och armhålorna så är det också de som suger upp mest av svetten under träningen. Att köpa en sport-bh som klarar av att tvättas regelbundet – och gärna på lite högre värme – är därför en god idé om man vill att ens inköp ska hålla länge. Kolla materiallappen och se till så att det är ett plagg som tål att åka ett gäng rundor i tvättmaskinen om du inte är sugen på att handtvätta efter varje träningspass. Tvätta gärna på fintvätt och använd tvättpåse. Torktumla inte.

5. Sport-bh för vinteraktiviteter

På vintern är det ibland skönt med extra värme över bysten och det finns även sport-bh:ar som är anpassade för olika sorters snöaktiviteter, eller som bara passar bra i allmänhet när temperaturen sjunker. Sport-bh:ar med windstoppermaterial i eller över kuporna kan vara skönt om man är ute under långa och kalla blåsiga dagar, och bh:ar i merinoull håller värmen bra även om man blir svettig och passar därför bra till exempelvis skidåkning då man ofta blir svettig i pisten men sedan måste stå eller sitta stilla i liften på vägen upp igen.


Oavsett storlek på brösten så är det vanligt att använda en sport-BH vid träning. Idag finns nästan fler varianter av dessa än av vanliga BHar, med allt från push up till helt utan vaddering. De kan ha dri-fit tyg eller vara gjorda helt i bomull, de kan bjuda på high support eller mindre stöd beriende på sport. Allt för att alla ska kunna hitta en modell som passar dem.

Men varför ska man då använda sport-BH? När vi tränar, oavsett om träningen är intensiv eller inte, så rör sig brösten. Helt utan stöd rör de sig såklart som mest men även med en vanlig behå flyttar de sig mycket. En vanlig BH är anpassad för att gå omkring eller sitta still i medan en sport-BH är framtagen för att ge bra stöd vid mer aktiva rörelser, som under ett träningspass. När brösten rör sig töjer de ut de ligament som är det stöd som håller bysten uppe. Det finns inget naturligt sätt att åtgärda detta när ligamenten väl är uttöjda. För att behålla en bra form på brösten är det således viktigt att förebygga denna uttänjning. Att en sport-BH håller brösten på plats hjälper också många kvinnor att känna sig mer bekväma under träningen och kunna fokusera på sin prestation.

Vilken sport-BH är bäst?

När man ska välja sport-BH finns flera saker att tänka på. Att den är anpassad för den typ av träning som ska utföras är viktigt. Det är exempelvis stor skillnad på hur mycket brösten rör sig vid aktiviteter som jogging eller ridning jämfört med mindre intensiv träning som exempelvis yoga. Om man ska använda sport-BHn på gymmet kan det till exempel vara skönt om den är utan hårda sömmar. Även bröstens storlek har inverkan på vilken modell som lämpar sig bäst. För större byst är det bra att välja en sport-BH med mycket stöd, eller så kallat high support. Det finns både behåar med bygel och vadderade kupor och en del kan också uppleva det skönt att ha en variant utan brottarrygg. Tänk på att banden på en sport-BH utan brottarrygg kan vara i vägen eller irritera vid vissa typer av träning.

Vidare behöver man också fundera på vilken annan utrustning som ska användas under träningspasset. Exempelvis om ett pulsband till löparklocka ska fästas runt bröstkorgen. Kanske behöver sport-BHn också passa under speciella träningskläder och därmed krävs en anpassad design. Det finns också olika typer av knäppning, både framknäppt och med spänne baktill. Många modeller har inga spännen alls utan dras bara över huvudet.

Vanliga frågor om sport-BH:ar

Vilken sport-bh är bäst?

Vi har testat 12 olika modeller och utser Shock Absorber Ultimate Fly Bra till bästa sport-bh. Detta är en sport-bh som sitter som om den vore formgjuten och ger väldigt bra stöd under så väl hinderbanan som löpturen. Knäppet på baksidan är visserligen lite knepigt, men värt besväret.

Hur ska en sport-bh sitta?

Att hitta rätt sport-bh kan vara riktigt svårt. Det viktigaste att tänka på, är att den ska smita åt ordentligt för att ge stöd. Inget ska skava eller komma i vägen. Har du en större byst, är modeller med kupor bra. Rätt storlek är viktigt, så var noggrann med att läsa på om tillverkarens storlekar.

Vilken modell på sport-bh ska jag välja?

Vilken typ av modell man ska välja, är en smaksak. Många upplever att det är svårt att få på och av en sport-bh. Då kan det vara bra att titta efter en modell med knäppning. Det finns modeller med knäppning fram och bak. Fundera också på när du ska använda din nya sport-bh. Är det till löpningen – då behöver du mer stöd. Är det till yogan – du behöver du en modell som är mjuk och följsam.

Varför ska man använda en sport-bh?

En sport-bh ger mer stöd åt brösten, än vad en vanlig bh gör. Detta behövs, då träning ofta innebär mer hopp än vad ens vanliga vardag gör. Att använda rätt sport-bh, avlastar även ryggen vid träning och kan leda till färre skador. Dessutom brukar det helt enkelt vara skönt, med extra stöd åt bysten under skuttiga pass och en trailtur genom skogen.

Hur prövar jag ut rätt storlek?

Det finns olika typer av storlekar på sport-bh. Vissa modeller säljs med storlekangivelse XS-XXXL och uppåt. Andra modeller är det istället kupstorlek och omgång som ska beräknas. Om du känner dig osäker, är det alltid en bra idé att besöka en underklädesbutik. Där kan man få bra hjälp av den kunniga personalen. Köper du online? Läs storleksguiden som alltid brukar finnas.