Sport BH: 7 modeller i test

Updated November 2017

Oavsett storlek på brösten så är det vanligt att använda en sport BH vid träning. Idag finns nästan fler varianter av dessa än av vanliga BHar, med allt från push up till helt utan vaddering. De kan ha dri fit-tyg eller vara gjorda helt i bomull. Allt för att alla ska kunna hitta en modell som passar dem.

Men varför ska man då använda sport BH? När vi tränar, oavsett om träningen är intensiv eller inte, så rör sig brösten. Helt utan stöd rör de sig såklart som mest men även med en vanlig BH flyttar de sig mycket. En vanlig BH är anpassad för att gå omkring eller sitta still i medan en sport BH är framtagen för att ge bra stöd vid mer aktiva rörelser, som under ett träningspass. När brösten rör sig töjer de ut de ligament som är det stöd som håller bysten uppe. Det finns inget naturligt sätt att åtgärda detta när ligamenten väl är uttöjda. För att behålla en bra form på brösten är det således viktigt att förebygga denna uttänjning. Att en sport BH håller brösten på plats hjälper också många kvinnor att känna sig mer bekväma under träningen och kunna fokusera på sin prestation.

Vilken sport BH är bäst

När man ska välja sport BH finns flera saker att tänka på. Att den är anpassad för den typ av träning som ska utföras är viktigt. Det är exempelvis stor skillnad på hur mycket brösten rör sig vid aktiviteter som jogging eller ridning jämfört med mindre intensiv träning som exempelvis yoga. Om man ska använda sport BHn på gymmet kan det tillexempel vara skönt om den är utan hårda sömmar. Även bröstens storlek har inverkan på vilken modell som lämpar sig bäst. För större byst är det bra att välja en sport BH med mycket stöd. Det finns både BHar med bygel och vadderade kupor och en del kan också uppleva det skönt att ha en variant utan brottarrygg. Tänk på att banden på en sport BH utan brottarrygg kan vara i vägen eller irritera vid vissa typer av träning.

Vidare behöver man också fundera på vilken annan utrustning som ska användas under träningspasset. Exempelvis om ett pulsband till löparklocka ska fästas runt bröstkorgen. Kanske behöver sport BHn också passa under speciella träningskläder och därmed krävs en anpassad design. Det finns också olika typer av knäppning, både framknäppt och med spänne baktill. Många modeller har inga spännen alls utan dras bara över huvudet.

Produkter i testet

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I testet av sport BHar har alla modeller testats under både låg- och högintensiva träningspass. I gymmiljö har de testats med fria vikter, kettle bells och vid träning i maskiner. BHarna har också använts vid mellanintensiv löpning och löpintervaller samt vid kroppsviktsövningar, burpees och yoga. Vi har utgått ifrån nedanstående parametrar i bedömningen.

Passform: Hur sitter BHn? Anpassar den sig efter kroppsformen? Hur bekväm är den och har den några sömmar eller lappar som skaver? Åker den upp när man sträcker på sig eller sitter den som den ska?

Stöd: Hur presterar sport BHn under träning och hur mycket stöd ger den? Håller den brösten på plats utan att kännas otymplig?

Kvalitet: Hur blir sport BHn efter att den tvättats? Håller den passform och är materialet oförändrat?

Helhetsintrycket från sport BHn i alla de olika aktiviteterna är det som legat till grund för omdömet. Detta har sedan ställts i relation till priset för att kunna avgöra prisvärdhet och sätta betyg. 

Casall Iconic Sports Bra

Sitter verkligen på plats och passar till alla olika typer av aktiviteter

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 8 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: 45 % polyamide, 41 % polyester, 14 % elastan 270g/m2 Storlekar: a/b kupa XS-XL, c/d kupa XS-XL
Bäst-i-test.se 2017.png

Casall Iconic Sports Bra sitter verkligen där den ska. BHn blir som ett med huden, ett extra lager som knappt känns. När den först tas på kan den kännas lite väl tajt men efter ett tag glömmer man helt bort att den är där. Under gympass är den mycket skön och brottarryggen gör att den inte är i vägen vid olika lyft. De mjuka kanterna gör att BHn inte skaver. Eftersom den sitter väldigt tajt ger den ett rejält stöd och brösten hålls på plats. Därför passar den även under mer intensiva pass. Varken under löpning eller burpees känns bysten skumpig. Iconic Spors Bra är inte vadderad och den har inte kupor. Dock är tyget stramt vilket i sig ger stöd.

Efter tvätt är sport BHn fortfarande som ny. Att den använts och rengjorts märks varken på färgen eller kvaliteten. Iconic Sports Bra kommer i brett utbud av olika utseenden. Den finns både i neutralt svart och vitt och i flera starka färger, samt finns också att köpa i mönstrade utföranden. Det gör att det finns någon stil för alla. Tyget andas väl vid användning och det känns inte instängt. Det faktum att Casall har gjort en sport BH som passar för alla olika typer av aktiviteter gör den till ett mycket prisvärt alternativ.

+Sitter på plats, mjuka kanter, hög kvalitet, många färger
Något tajt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

Shock Absorber Active Shaped Support Bra

Helt fantastisk passform och bra kvalitet

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 1 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: 53 % polyester, 38 % polyamid, 9 % elastan Storlekar: 70A-85E

Mjuk och stadig på en och samma gång - det är inte alla sport BHar som lyckas med denna kombination men för Shock Absorber är det inget problem. Storlekarna är som för en vanlig BH vilket gör att både kupa och omfång kan anpassas. Bandet som sitter runt kroppen har hakar i fyra olika lägen och även axelbanden är ställbara för att möjliggöra bra passform. Omfånget är ganska litet i storleken vilket är bra att ha i åtanke vid köp. Det som gör passformen extraordinär är tyget i kuporna. Materialet utgörs av ett dri fit-tyg som på samma gång lyckas vara både stabilt nog att ge bra support samtidigt som det är tillräckligt mjukt för att forma sig efter brösten. Det triangelformade yttertyget sitter högt upp och medför på så sätt att brösten hålls bra på plats utan att tyget behöver vara alltför stelt. Helt enkelt en otroligt bra passform.

Stabiliteten i Shock Absorber Active Shaped Support Bra gör att den passar utmärkt för löpturer eller andra skumpiga aktiviteter. Däremot gör avsaknaden av brottarrygg att den inte är lika optimal för gymmet då BHn kan upplevas vara i vägen vid vissa lyft. Eftersom att den ändå sitter där den ska är detta minus inte något som drar ner betyget nämnvärt. Tyget är skönt och andas väl. Kvaliteten håller hög nivå, efter tvätt ser BHn fortfarande ut som ny ut. Shock Absorber Active Shaped Support Bra är en mycket skön och prisvärd sport BH som väl motiverar sin höga prisnivå.

+Fantastisk passform, mjuk, andas, bra kvalitet
Axelband kan vara i vägen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Nike Pro Indy Bra

Otroligt snygg med bra stöd och ställbara axelremmar

Typ av träning: Låg- till mellanintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: Body: 87 % nylon, 13 % elastan, Underkanten: 81 % nylon, 19 % elastan, Foder vid kupa: 87% nylon, 13 % elastan, Foder sida: 87 % nylån, 13 % elastan, Foder inuti: 80 % polyester, 20 % elastan, Vaddering: 100 % polyester Storlekar: XS-XL

Denna sport BH från Nike är som klippt och skuren för gymmet. Pro Indy Bra är nätt med smala band och mjukt tyg, BHn är varken i vägen eller skaver vid lyft. Modellen har brottarrygg och en snyggt feminin skärning framtill. Att den är lite mindre och med djupare urringning gör också att den passar under fler typer av träningstoppar. I kuporna finns inlägg för extra stöd som kan tas bort om man vill. Trots dess nätta design så ger Pro Indy Bra förvånansvärt bra support för brösten och passar även under mer högintensiva träningspass.

Axelbanden är justerbara vilket uppskattas då även kroppar som har samma storlek kan se olika ut. En mindre bra grej är att Nike har satt ett gäng med långa lappar på insidan vid vänster armhåla. Lapparna sitter bara fast med två stygn och är förmodligen tänkta att pillas bort för de skaver och är i vägen. Dock tycker vi att om något som ska tas bort ska man inte behöva sprätta, det ska räcka att ta fram saxen. Sport BHn går att tvätta i maskin men endast på 30 grader. Kvaliteten är bra och det syns inte att den tvättats. Sammantaget är Nike Pro Indy Bra en prisvärd BH som är snygg och bekväm och passar för flertalet aktiviteter.

+Snygg, bra stöd, mjukt tyg, ställbara axelband, bra kvalitet
Obekväma lappar, tål endast 30 grader
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Under Armour Crossback Mid

Stödgivande crossback som formar sig efter kroppen

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 7 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: 90 % polyester, 10 % elastan, Foder: 80 % nylon, 20 % elastan Storlekar: XS-XL

Under Armours Crossback Mid blir som ett med huden och när träningen väl är igång glömmer man helt att den är där. De vadderade kuporna gör BHn behaglig att ha på sig utan att bli för varm. De korsade banden som går över ryggen hjälper på ett bra sätt till för att ge mycket support utan att det blir tungt för axlarna. Eftersom det är en crossback blir det samma effekt som vid brottarrygg, rörelsefriheten blir stor. Utan problem går det att göra både militärpress och armgång. Nederst finns en resår som inte bara är snygg utan hjälper också till att motverka att BHn glider.

Crossback Mid har ett gäng lappar som ska klippas bort. Dock skaver ändå kanten där lapparna har sytts fast något och bäst är helt klart att sprätta loss dem. Något annat värt att nämna är att den är anpassad främst för bröst i storleken A-C, något som inte är självklart då storlekarna inte anges i kupor. Även om Sport BHn främst är anpassad för medelintensiv träning så går även högintensiv träning bra för den som har små bröst. Det faktum att detaljerna på BHn är mjuka och att den ger hög support gör att den passar såväl till det lugna yogapasset som till hinderbanelöpning. Helt klart en prisvärd BH.

+Stödgivande crossback, stabil nedre resår, mjuka detaljer, formar sig efter kroppen
Skavande lappar, något förvirrande storlekar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Kari Traa Idunn

Rejäl med mycket support men med feminin skärning

Typ av träning: Mellan- till högintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 30 grader Material: Huvudmaterial: 80 % polyamid, 20 % elastan, Foder ett: 100 % polyester, Foder två: 60 % polyamid, 40 % elastan Storlekar: 70B-80D

Kari Traa har lyckats med utmaningen att kombinera en snyggt feminin skärning med otroligt bra support. Tyget är stelt och kuporna är formade efter brösten vilket gör att den passar både för en stor och liten byst. Detta i kombination med rejäla axelband och ett justerbart spänne gör att den ger mycket stöd. Trots crossback-band håller den på plats bra. För att den inte ska glida finns ett BH-spänne som knäpps runt bröstkorgen. Väl på plats sitter den som ett smäck men den är lite klurig att få på sig. Kombinationen crossback och BH-spänne gör nämligen att spännet måste knäppas bakom ryggen.

För en löptur är BHn guld värd och märks inte alls. Trots att tyget är relativt tjockt så andas den bra. För träning med lägre intensitet såsom yoga eller gym är den dock i stelaste laget. Styvheten gör också att den inte alltid anpassar sig efter kroppen om man exempelvis sträcker på sig. Inuti finns två uppsättningar lappar. De som ska klippas bort är enkla att få väck och den andra är i en sorts mjuk plast. Detta är verkligen uppskattat eftersom det gör att den inte skaver det allra minsta. Allt som allt en snygg och skön BH som inte har några detaljer som skaver och som ger väldigt bra stöd.

+Mycket support, bekväm, mjuka lappar, feminin skärning
Svår att knäppa, stel vid vissa rörelser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Adidas CM Mttd Chill

Ger maximalt stöd och har justerbara axelband

Typ av träning: Låg- till högintensiv Tillgängliga färger: 3 Maximal tvätt-temperatur: 40 grader Material: Huvudmaterial: 71 % polyamid, 29 % elastan, Nätinsats: 75 % polyamid, 25 % elastan Storlekar: 65A-85E

Maximalt stöd är vad som levereras från denna sport BH från Adidas. För större bröst ger CM Mttd Chill bra support då den dels är ordentligt kupad och dels har mycket stelt tyg. Banden är breda både över ryggen och framtill och stöttar därför upp och håller på plats. Till små bröst blir dessa extra konstruktioner dock mest onödiga. Om kupan inte fylls ut helt blir den obekväm eftersom stelheten gör att den inte alls formar sig efter kroppen. Böjer man sig eller crunchar och inte har exakt rätt storlek så viker BHn sig och känns direkt klumpig. Passformen behöver således vara helt rätt för att det ska kännas bra. CM Mttd Chill har ställbara axelremmar och ett BH-spänne baktill, vilket såklart ökar chansen att få den att sitta bra.  Har man väl hittat rätt storlek så passar BHn till högintensiv träning då den effektiv undviker att bysten blir skumpig.

Tyget i sport BHn andas väl och är behagligt att bli svettig i. Tyvärr är kvaliteten på sömmarna av det sämre laget. Flera av sömmarna och även spännet skaver obekvämt. Den låga kvaliteten på sömmarna och den svåra passformen drar tyvärr ner omdömet och Adidas CM Mttd Chill lyckas inte leva upp till förväntningarna.

+Justerbara band för axlar och bröstkorg, mycket stöd, andas
Svårt att hitta rätt passform, stel, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2.5 av 5

Calvin Klein Modern Cotton

Ikonisk och snygg med mjukt tyg av bra kvalitet

Typ av träning: Lågintensiv Tillgängliga färger: 4 Maximal tvätt-temperatur: Handtvätt Material: 53 % bomull, 35 % modal, 12 % elastan Storlekar: S-L

Det ikoniska utseendet på Clavin Kleins underkläder återfinns även på sport BHn Modern Cotton. Den kommer i neutrala färger med en bred resår nertill med märker tryckt över. Tyvärr är det dock utseendet som den vinner mest på. Väl på kroppen ges inte mycket stöd att tala om. En vanlig löptur blir en skumpig upplevelse och vid boxhopp är det inte bara benen som rör sig utan även brösten hoppar upp och ner. Vid upprepade burpees glider den lätt omkring lite och eftersom resåren är hård och resten av BHn är mjuk så kommer den inte automatiskt tillbaka i rätt position.

Calvin Klein har placerat en plastig lapp som skaver längt upp vid nacken. Lappen går enkelt att rycka bort och blir man bara av med den så har sport BHn väldigt mjukt tyg som känns skönt mot huden. För ett lugnare gympass med tunga lyft är den således ett bra val. Att den innehåller stor del bomull märks och gör att det känns som den inte riktigt är tänkt att svettas i. Tyvärr tål den bara handtvätt vilket helt klart blir omständligt i längden. Med tanke på priset så tycker vi att kvaliteten skulle hålla för maskintvätt. Calvin Klein Modern Cotton är skön vid lågintensiv träning men det begränsade användningsområdet och handtvätten drar tyvärr ner helhetintrycket. 

+Mjukt tyg, ikonisk och snygg
Låg grad av stöttning, passar för få aktiviteter, handtvätt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5