BiT Traningstights

Träningstights för dam: 7 modeller i test

Senast uppdaterat Juli 2020

Ett par bra träningstights är sköna att ha på sig och håller dig torr genom hela passet. Vi har testat sju populära träningstights för dam – för att du ska kunna hitta rätt modell för just dig och din träning. Modellen Aimn´ Line Up Tights från Aimn’ är utsedd till Bäst i test tack vare den utmärkta passformen och funktionaliteten, höga midjelinningen, snygga designen och att de inte är genomskinliga.

Testvinnare - Träningstights

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av träningstights för dam har vi låtit vanliga motionärer testa tightsen, både under styrketräningspass och högintensiva pass, för att se hur de presterar under olika moment och hur de klarar av att transportera bort svett. I testet av träningstights för dam har vi främst bedömt följande egenskaper:

Passform: Är träningstightsen små, lagom eller stora i storlek? Hur sitter de på kroppen? Är de långa eller korta i benen? Hur är träningstightsens byxlinning? Är midjan hög eller normalhög? Har tightsen sömmar som känns av under träningspasset? Är de svåra eller lätta att ta av och på? Är tyget genomskinligt eller inte? Sitter de uppe under alla rörelser eller rullar linningen ner?

Ventilation och absorberingsförmåga: Hur tjockt är tightsens tyg? Ventilerar träningstightsen bort svett bra? Känns det som att tyget absorberar fukt eller blir tightsen tunga och blöta när du svettas?

Funktionalitet: Är tightsen sydda så att alla rörelser kan utföras utan begränsningar?
Finns det en eller flera fickor för nycklar eller mobiltelefon? Har tightsen kompression?

0 5 5 1

1. Aimn´ Line Up Tights - BÄST I TEST TRÄNINGSTIGHTS

Perfekta bastights med smickrande passform och som inte är genomskinliga

Material: 73 procent polyester och 27 procent elastan

Aimn´ Line Up Tights är bekväma, transporterar bort svett på ett utmärkt sätt, har en smickrande passform, ger god rörelsefrihet under alla övningar, är noll procent genomskinliga och håller väldigt bra efter tvätt. Det gör att vi utser Aimn´ Line Up Tights till Bäst i test inom träningstights.

Bastights med snygga detaljer

Aimn´ Line Up Tights har vita detaljer som gör att de sticker ut från andra svarta träningstights. Skulle du tröttna på de vita detaljerna vid den breda linningen kan du enkelt gömma dem under din överdel. Vi uppskattar den rena designen på tightsen och att de inte har några onödiga sömmar som känns av. Sömmen baktill är placerad högt ovanför rumpan och är inte helt rak, vilket ger en smickrande passform.

Hög midja och lagom i storlek

Aimn´ Line Up Tights är ”true to size”, vilket innebär att du kan köpa din vanliga storlek. Vi testade tightsen i vår vanliga storlek och upplevde den som lagom, åtsittande utan att kännas trång. De är lite långa i benen, men lätta att rulla upp vid vaderna. Midjan är hög och går över naveln. Linningen är bred och sitter tight, vilket ger en skön och stöttande känsla. De vita detaljerna runt linningen gör att tightsen sitter uppe väldigt bra men den svarta delen på linningen viker sig när man sitter ner eller lutar sig framåt. Efter användning blir linningen lite lösare, men återgår till sin vanliga passform efter tvätt. Tightsen håller bra efter tvätt, men tänk på att vända dem ut och in så att inte de vita detaljerna slits.

Skönt material som transporterar bort svett

Tightsens material är åt det kraftigare hållet, matt och mjukt. De vita detaljerna är tillverkade i ett annat, blankt material. Passformen är superskön och mjuk, du blir inte begränsad i någon rörelse när du har dessa på dig. Materialet transporterar bort svett från kroppen på ett utmärkt sätt men eftersom tyget är lite tjockare passar de bättre för träning under svalare årstider. Aimn´ Line Up Tights är inte genomskinliga. De sitter tight vid rumpan och därför syns troskanten igenom, vi rekommenderar att ha sömlösa trosor under tightsen.

Passar all typ av träning

Aimn´ Line Up Tights passar dig som vill ha ett par funktionella, snygga och smickrande träningstights med perfekt passform och som sitter på plats under alla typer av träning, från löpning och HIIT till styrketräning och yoga. Eftersom de är så sköna och smickrande passar de även lika bra på powerwalken.

+Hög midja, bra passform, mjukt material, inte genomskinliga
Linningen viker sig ner lite, lite långa i benen, saknar nyckelficka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Better Bodies Waverly

Högmidjade träningstights med snygga detaljer och utmärkt passform

Material: 73 procent polyester, 27 procent elastan

Föredrar du tights med hög midja kan Better Bodies Waverly vara träningstightsen för dig. Här får du en midja som når en bra bit ovanför naveln, med en bred linning som sitter på plats och inte rullar ner. Det gör dem till en bra modell för dig som vill träna i en magkort överdel, eller få lite extra corestöd när du tränar. Vill du ha en lägre midja kan du enkelt vika ned linningen.

Trendigt utseende

De här tightsen kombinerar en snygg design med god funktion på ett ypperligt sätt. Meshdetaljerna ger extra ventilation och det hålmönstrade tyget höjer tightsens modegrad. Den extra ventilationseffekten behövs. Tyget är rejält, vilket är positivt i och med att det gör att tightsen inte är genomskinliga överhuvudtaget, att de verkligen sitter på plats och att troskanterna inte syns så mycket. Vi rekommenderar ändå att bära sömlösa trosor under tightsen om du inte vill att några sömmar ska synas. Men det något kraftiga tyget gör att tightsen känns lite varma när du tränar ett riktigt svettigt pass i ett sommarvarmt gym. Däremot torkar tyget väldigt snabbt och ventilerar bort fukt bra. Under vinterhalvåret tror vi att de här tightsen är perfekta.

Lagom i storleken

Better Bodies Waverly är lagom i storleken, beställ din vanliga storlek. Det rejäla tyget gör att det kan vara en liten utmaning att ta på tightsen men när de väl sitter på plats är passformen otroligt bra och de sitter på plats genom alla övningar. Benlängden är normal. I linningen på tighstens framsida finns en liten ficka där du kan förvara din skåpnyckel. Tightsens passform påverkades inte vid tvätt. Om du tvättar dessa ihop med kläder med dragkedjor rekommenderar vi att lägga Better Bodies Waverly i en tvättpåse så att inte meshdetaljerna riskerar att rivas upp.

Better Bodies Waverly passar dig som vill ha träningstights med en väldigt hög midja, som inte är genomskinliga och som har ett rejält tyg som ger lite extra stöd under passet.

+Hög midja, snygga detaljer, inte genomskinliga
Tyget hade kunna ventilera lite bättre
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Under Armour HG Ankle Crop

Funktionella, ankelkorta träningstights med två stora, dolda mobilfickor

Material: 87 procent polyester, 13 procent elastan

Under Armours träningstights är kända för tre saker: de blir inte genomskinliga ens när du gör dina djupaste knäböj, de transporterar bort svett på ett föredömligt sätt – och deras långa tights har väldigt långa ben. Under Armour HG Ankle Crop uppfyller två av de kriterierna: de är inte en gnutta genomskinliga och de ventilerar väldigt bra samt torkar extremt snabbt. Men eftersom detta är en ankelkort modell behöver inte vi som har korta ben rulla upp dem.

Värt att tänka på när det gäller funktionsplagg från Under Armour är deras förkortningar HG och CG, där HG står för ”heatgear” och CG för ”coldgear”. Vill du hålla dig sval ska du köpa HG och vill du ha träningskläder för kalla dagar ska du titta närmare på plagg med märkningen CG.

Två stora fickor och en nyckelficka

Det som får Under Armour HG Ankle Crop att sticka ut är att tightsen har två breda och djupa fickor. Fickorna är placerade på låren och rymmer med lätthet en mobiltelefon och korthållare.

Flickornas smarta placering gör att det du har i fickorna inte är i vägen när du tränar. Det är ett stort plus i kanten och vi undrar varför det inte finns fler tights som har den här praktiska lösningen? I linningen framtill finns även en mindre ficka där du kan lägga din skåpnyckel.

Mediumhög midja som slutar strax under naveln

Under armours träningstights är generellt sett större i storleken. Vi upplever Under Armour HG Ankle Crop som lagom i storlek, men vill du ha en riktigt kroppsnära passform kan du prova en storlek mindre än vad du vanligtvis brukar ha. Midjan är normalhög och slutar strax under naveln.

Det finns tydliga sömmar på tightsen, men eftersom de är sydda med flatlock stör de inte träningsupplevelsen. Sömmarna döljer till viss del att troskanten syns igenom. Vill du inte att underkläderna ska anas genom tyget överhuvudtaget rekommenderas sömlösa trosor.

Tightsen är väldigt hållbara och tappar inte passformen efter tvätt, tänk bara på att vända dem ut och in så att inte loggan slits i förtid. När du ska marklyfta kan det vara smart att välja ett par andra träningstights – skivstänger av vissa märken sliter nämligen på tyget på smalbenen.

Passar dig som tränar varierat

Oavsett vilken typ av övning du gör sitter Under Armour HG Ankle Crop där de ska och håller dig sval. De här träningstightsen passar dig som vill ha ett par sköna, smickrande, ventilerande träningstights med snygga mönsterdetaljer och som vill kunna ha mobilen i en ficka medan du tränar. De passar lika bra på CrossFit-wod:en som på gymmet, gruppträningspasset eller under svettiga cardiopass.

+Två smarta mobilfickor, ventilerande och snabbtorkande tyg, bra passform
Tyget får skrapmärken från vissa skivstänger vid marklyft
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. 2XU Mid-Rise Compression Tight

Kompressionstights med medelhög midja tillverkade i svalt, ventilerande material

Huvudsakligt material: 72 procent nylon och 28 procent elastan. Sekundärt material: 75 procent polyamid och 25 procent elastan

2XU (uttalas ”two times you”) är kända för sina funktionsplagg med komprimerande egenskaper.
Till skillnad från märkets storsäljande Compression Tight har 2XU Mid-Rise Compression Tight en bredare linning, men samma graderade kompressionsegenskaper som ska öka blodgenomströmningen till musklerna och snabba på återhämtningen. 2XU-loggorna på låren och ena vaden ger tightsen ett ”snabbt” utseende. Materialet är tunt och känns skönt mot huden.

Lagom i storlek

Som med alla kompressionstights kan det vara en utmaning att sätta på sig dem. Hålen där du för igenom fötterna är väldigt små, om du har breda fötter kan du få kämpa lite för att få igenom dem. Knepet för att ta på sig 2XU Mid-Rise Compression Tight är att rulla upp dem för benen, som när du tar på dig ett par strumpbyxor. Passformen är tight kring vaderna, på grund av kompressionen, men det finns plats för lår och rumpa. När du köper kompressionstights är det extra viktigt att följa storleksguiden för att få rätt kompressionsegenskaper. Vi gjorde det och upplevde storleken som lagom. Ett plus för 2XU är att de erbjuder två benlängder på sina tightsmodeller där du som har längre ben kan köpa deras T-storlekar (T står för ”tall”).

Linningen på 2XU Mid-Rise Compression Tight slutar under naveln. Det går att dra tightsen högre upp i midjan men då upplevde vi en osmickrande visuell effekt. Trots att midjelinningen är bred viker den sig lite under vissa övningar. I linningen finns en liten nyckelficka.

Ger bra support under träning

2XU Mid-Rise Compression Tight sitter väldigt bra på kroppen, som ett andra skinn, och trots att de är komprimerande är de väldigt bekväma. På förpackningen står det att de ska ge ge kompression till hela benen, men vi upplever mest support i vaderna. Tightsen ger samma känsla som att ha ett par välsittande kompressionsstrumpor på sig. Det är skönt att behålla tightsen på sig ett tag efter själva träningspasset och få extra stöd.

Svalt tyg som leder bort svett effektivt

Eftersom tyget är tunnare känns tightsen svala, transporterar bort svett bra och torkar snabbt. Vi uppskattade dessa egenskaper extra mycket på svettiga träningspass och på löprundor under varma dagar. Men det tunna tyget har en nackdel – tightsen blir liten genomskinliga baktill under knäböj eller övningar där man lutar sig framåt. Trosorna syns igenom och därför rekommenderar vi hudfärgade och sömlösa trosor under dessa tights. Tightsen håller bra efter tvätt men vi rekommenderar att tvätta dem ut och in så att inte printdetaljerna slits.

Kompressionstights för alla typer av träningspass

2XU Mid-Rise Compression Tight passar dig som vill ha ett par välventilerade kompressionstights som ger extra stöd när du springer, tränar HIIT eller utför annan högintensiv träning. Eftersom rörelsefriheten i tightsen är god kan du även ha dem när du styrketränar eller går på gruppträning. De sitter bekvämt på kroppen och åker inte ner, oavsett vilka rörelser du gör.

+Bra kompression i vaderna, omslutande och skön passform, UPF 50+ solskydd
Genomskinliga vid vissa rörelser
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

5. Nike One Tight

Träningstights i väldigt skönt material som ventilerar bra

Material: 83 procent polyester, 17 procent elastan

Nike One Tight är ett par stilrena, enfärgade träningstights utan några extra designdetaljer, förutom en diskret liten Nike-swoosh längst ned på vänstra benet. Det som får de här tightsen att sticka ut är materialet de är tillverkade av, som är otroligt skönt och mjukt.

Ventilerar bra och är inte genomskinliga

Tightsen glider lätt på kroppen och när du har dem på dig känner du knappt av dem. Tyget ventilerar väldigt bra, även under svettiga och högintensiva pass och inga svettfläckar syns igenom. Nike One Tight får plus för att de inte blir genomskinliga vid till exempel knäböj. Däremot syns troskanten igenom tyget. Trivs du inte med det rekommenderas sömlösa träningstrosor under tightsen. Storleken på tightsen är åt det större hållet. Är du mitt emellan två storlekar eller vill ha riktigt kroppsnära tights rekommenderas att du köper en storlek mindre än vad du brukar ha. Tightsen är långa i benen men lätta att rulla upp ifall du behöver ha dem kortare.

Mellanhög midja med bred linning

Midjan på Nike One Tight når upp till naveln och trots att linningen är bred upplever vi inte att den korvar sig under träningspassen. Baktill på linningen finns en stor ficka med meshklädd insida. Fickan är så stor att den rymmer en mobiltelefon, eller en korthållare och skåpnyckel. Tightsen håller passformen bra efter tvätt och ser fortfarande som nya ut efter flera vändor i tvättmaskinen.

Nike One Tight passar dig som lätt blir varm när du tränar och vill ha ett stilrena, ventilerande bastights i väldigt skönt material som du kan bära både på gymmet, yogapasset eller på powerwalken.

+Mjukt tyg, skön passform, ventilerande, stor ficka
Något stora i storleken, troskanten syns igenom
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Sculpture High Waist Tights – Liquid black

Smickrande träningstights i blankt material med väldigt hög midja

Material: 59 procent polyamid, 41 procent lycra

Sculpture High Waist Tights – Liquid black från Casall har en extremt hög midja som når långt över naveln och omsluter nedre delen av bröstkorgen. Det gör att dessa tights sticker ut från mängden bland andra helsvarta träningstights och ger en smickrande silhuett. Materialet på tightsen skiljer sig också från andra träningstights, det är blankt och åt det tunnare hållet men elastiskt. På sidorna av benen finns högblanka detaljer som ger en fin visuell effekt.

Små i storleken

Sculpture High Waist Tights – Liquid black sitter tight hela vägen från vaderna till midjan. Eftersom de är små i storleken rekommenderar vi att köpa en storlek större jämfört med din vanliga storlek. Vi upplever benlängden som normal. Midjan är som sagt väldigt hög och tight, vilket ger extra support under träning, men vi upplever också att linningen viker sig under vissa övningar som när man lutar sig framåt eller sitter ner. Vi upplevde inte att linningen viker sig vid löpning eller promenader, men under yoga och styrketräning fick vi ofta dra upp linningen när den korvat sig. Kanske försvinner den effekten om man går upp en storlek i tightsen?

Ventilerende tyg

Materialet på tightsen transporterar bort svett på ett effektivt sätt och känns svalt även under högintensiv träning. De är inte genomskinliga, men eftersom passformen vid rumpan och midjan är så tight rekommenderas sömlösa trosor, annars syns troskanten tydligt igenom.

Sculpture High Waist Tights – Liquid black passar dig som vill ha ett par stilrena träningstights med väldigt hög midja. De passar extra bra för dig som tränar högintensiva pass eftersom tightsen ger stor rörelsefrihet samtidigt som de sitter på plats.

+Väldigt snygg design, bra passform, hög midja
Linningen viker sig, liten i storlek, saknar nyckelficka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

7. Stronger Etna II

Stretchiga bastights med mellanhög midja och fina printdetaljer

Material: 73 polyester, 27 procent elastan

Stronger är kända för sina mönstrade tights och enfärgade tights i starka kulörer men de gör även bastights i svart och andra mörkare färger. Stronger Etna II är ett par bekväma tights som är smidiga att ta på sig tack vare det stretchiga och följsamma tyget. Midjan är medelhög och linningen är bred samt förstärkt med ett tunt resårband för att hålla tightsen på plats genom alla övningar. På vänstra låret finns Strongers signaturmärke – två breda streck som skapar en fin detalj. Tänk på att tvätta tightsen ut och in så att inte loggan eller strecken slits ut i förtid.

Ventilerar bra

Tyget är väldigt väl ventilerande. Du känner dig aldrig varm eller fuktig i dessa tights, inte ens om du tränar ditt svettigaste pass. Storleken på tightsen är något stor. Vi upplevde att tyget blev veckigt där låren börjar, men tror att det går att undvika om man köper en storlek mindre än man brukar. Stronger Etna II blir inte genomskinliga vid knäböj. Däremot syns sömmar på trosor extremt väl genom tyget. Till och med kanterna på sömlösa trosor anas genom tyget.

Benlängden på den här tightsmodellen upplever vi som normal. I linningen baktill på träningstightsen finns en meshförstärkt nyckelficka.

Stronger Etna II passar dig som vill ha ett bastights i ett skönt material och med mellanhög midja. Eftersom tyget är så stretchigt och välventilerande passar de lika bra på det högintensiva passet som under en yogasession.

+Bekväma, stretchigt tyg, välventilerande
Troskanten syns igenom väldigt väl, tyget veckar sig framtill
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Köpa träningstights – svar på vanliga frågor:

Hur hittar jag rätt träningstights för mig?

Att hitta de perfekta träningstightsen kan vara en utmaning. Utbudet av tights för träning är enormt och det finns mängder av modeller att välja mellan. Den första frågan du ska ställa dig är vilken typ av träning du ska använda tightsen till? Det finns olika träningstights för olika träningsformer. Tights för yoga och annan lågintensiv träning är till exempel ofta sömlösa för maximal rörelsefrihet. Om du utövar styrketräning är det bra om tightsen är sydda i ett lite kraftigare tyg som inte får skrapmärken av skivstången. Tränar du högintensiva pass, som HIIT (high-intensity interval training), Crossfit eller cirkelträning där det ingår både moment med styrka och kondition, kan ett par kompressionstights som ger extra stöd vara bra samt tights som ventilerar bort svett på ett effektivt sätt.

Den andra frågan du ska ställa dig är hur mycket du är beredd att betala? Träningstights finns i många olika prisklasser, från omkring 200 kronor upp till över 1 000 kronor. Hur bra träningstightsen håller beror på vilket material de är tillverkade i, hur ofta du använder dem och till vilken typ av träning samt hur du tvättar dem. Tränar du ofta och har höga krav på din utrustning kan det vara värt att köpa tights i en högre prisklass och med bättre kvalitet. Tränar du mer sällan eller föredrar lågintensiva pass som inte sliter så mycket på tightsen kan du med fördel välja en modell i en lägre prisklass.

Vilken storlek ska jag välja på mina träningstights?

Precis som med alla kläder skiljer sig storlekarna på träningstights åt mellan olika tillverkare. Ett bra tips är därför att kika på storleksguiden för tightsen du är sugen på att köpa. Med hjälp av ett måttband kan du mäta din midja, stuss och beninnerlängd och hitta rätt storlek för dig. Du kan också ta hjälp av recensioner från andra konsumenter, om det finns, och se om de upplevt storlekarna som små, lagom eller stora.

Var köper man träningstights?

Eftersom träning är så populärt erbjuder allt fler e-handlare och fysiska butiker ett utbud av träningskläder. På många gym kan du även köpa träningskläder i deras shop. Ett bra tips är att använda dig av PriceRunners prisjämförelse för att se vilken butik som erbjuder bästa pris på tightsen som du vill köpa.

Vilket material ska jag välja på träningstights?

Eftersom träningstights ska hålla dig sval under dina träningspass, oavsett vilken träningsform du utför, är det fördelaktigt att välja ett par tights i funktionsmaterial. Vanliga funktionsmaterial är polyester och polyamid. Funktionsmaterial leder bort svett och fukt från kroppen så att du känner dig torr under hela ditt pass. Plagg som är tillverkade i bomull suger i stället åt sig svetten och ett par tights i bomull får därför lätt svettfläckar och blir tunga och blöta.

Är du en person som lätt blir väldigt varm när du tränar kan det vara skönt att ha tights med meshpaneler som ger ytterligare ventilation under passet.

Hög midja på träningstights eller inte?

Vilken höjd på midjan du ska välja är individuellt. Generellt sett kan man säga att tights med hög midja sitter bättre på plats under intensiva träningspass. Vissa föredrar tights med lägre midja som sitter under naveln medan andra vill ha en hög linning som går upp över naveln. Nu när det är modernt att träna i kortare överdelar är det många som väljer att kombinera det med högmidjade tights.

Ska jag träna i träningstights eller löpartights?

Utseendemässigt är det inte stor skillnad mellan löpartights och träningstights. Men det finns vissa avgörande skillnader som gör att det är bättre att träna på gymmet, i Crossfitboxen eller gå på gruppträningspasset i ett par träningstights. De är nämligen designade för de typer av rörelser du gör när du till exempel styrketränar eller går på ett bodypump-pass. Träningstights har ofta något kraftigare tyg jämfört med löpartights, eftersom de ska tåla påfrestningar från till exempel en skivstång när du tränar marklyft.

Löpartights har ofta en midja med dragsko, det finns sällan hos träningstights. Det är också vanligt att löpartights har en nyckelficka med dragkedja så att nyckeln inte ramlar ur när du springer, medan en nyckelficka på träningstights saknar dragkedja för att inte riskera skav när du till exempel gör situps. Eftersom löpartights används utomhus är det vanligt att de har reflexer för ökad synlighet. Löpartights som är designade för löpning i varmt klimat är ofta tillverkade i tunnare tyg för maximal ventilation och har även ofta meshdetaljer på benen och på baksidan av knäna.

Kompressionstights – vad är det?

Om du vill att dina träningstights ska sitta som ett andra skinn ska du kika närmare på kompressionstights. Det är tights som är designade för att både ge extra stabilitet och öka blodcirkulationen i dina ben när du tränar tack vare trycket i tyget. Kompressionstights är utvecklade för att ge stöd till musklerna och på så sätt minska vibrationerna. Det kan bidra till att öka blodcirkulationen och att dina muskler syresätts bättre, något som kan göra att du återhämtar dig snabbare efter ett tufft pass.

Det finns kompressionstights med olika mycket kompression. Tights med mycket kompression är framförallt bra vid till exempel löpning och högintensiv träning som Crossfit, HIIT och OCR (obstacle course racing) eller cirkelträning på gymmet. Tights med mindre kompression passar bra för lågintensiv träning som yoga, pilates, gymträning och promenader.

När du köper ett par kompressionstights är det viktigt att titta på storleksguiden så att du köper rätt storlek. Bli inte förvånad om det är utmanande att ta på dig kompressionstightsen. De ska sitta väldigt tight, som en andra hud, för att ge effekt. Är det knepigt att få på dem kan du prova att rulla på dem på benen, som när du tar på dig ett par strumpbyxor. När de väl sitter på ska de sitta kroppsnära, men ändå bekvämt så att du kan röra dig ordentligt.

Ska jag köpa träningstights med ficka?

Ja, om du behöver någonstans att förvara din skåpnyckel när du tränar. Många träningstights har en ficka i byxlinningen. Välj tights med en ficka utan dragkedja. Om fickan sitter i midjan eller ovanför rumpan kan en dragkedja skava när du gör övningar liggandes på rygg.

Vissa tights har även större fickor på låren där du kan förvara din mobiltelefon eller korthållare/plånbok.

Vad ska jag ha för trosor under träningstights?

För att få ut maximalt av dina träningstights fukttransporterande egenskaper ska du använda trosor som är designade för träning. De är tillverkade i material som transporterar bort svett från huden och designade för att inte begränsa dig i några rörelser. Det finns träningstrosor i flera olika modeller: vanliga trosor, hipstertrosor, stringtrosor och sömlösa trosor. Om du tränar i trosor av bomull eller syntetmaterial som inte leder bort svett från huden och blir varm kan trosorna orsaka att du får svettfläckar på dina tights.

Hur tvättar man träningstights?

För att dina träningstights ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt. Det finns tvättmedel som är anpassade för sportkläder och minimerar eventuell dålig lukt. Följ tvättråden på dina tights, där står det vilket gradantal de ska tvättas i. Vissa tvättmaskiner har även tvättprogram för just sportkläder. Använd aldrig sköljmedel när du tvättar träningskläder. Sköljmedel kan täppa till fibrerna i kläderna och göra att de fukttransporterande egenskaperna minskar. Har tightsen printdetaljer är det bra att tvätta dem ut och in för att öka hållbarheten. När plaggen är tvättade låter du dem hängtorka på en ställning. Det är inte bra att torktumla kläder med stretch i eftersom det kan göra att de tappar passformen.