Solkräm: 9 populära produkter i test
Idag är medvetandet högt hos människor kring att skydda sig mot solens strålar. Det effektivaste är förstås att hålla sig i skuggan och att skydda kroppen med kläder och hatt, men om man vill vistas i solen är solkräm ett måste. En bra solskyddskräm ska innehålla skydd mot både UVA och UVB-strålning. UVB-strålarna gör att huden bygger upp ett skyddande pigment genom att bli röd eller brun. UVA-strålarna påverkar befintligt pigment i huden och tränger längre ner i hudlagren där de orsakar negativa hudförändringar t.ex. rynkor. Ett solskydd mot UVA skyddar därmed också delvis mot UVB.

Skyddet i krämerna kan bestå av kemiskt eller fysiskt skydd, där ett kemiskt skydd betyder att molekyler i krämen fångar och oskadliggör strålningen. Fysiskt skydd innebär att solskyddet innehåller fysiska partiklar, till exempel titandioxid, som lägger sig utanpå huden och reflekterar bort strålarna. Det finns även krämer som kombinerar dessa båda tekniker. Det är viktigt att använda rikligt med kräm och att du smörjer in dig i god tid innan du går ut i solen. Enligt Läkemedelsverket bör du använda minst sex teskedar till hela kroppen och vänta minst 20 min innan du går ut i solen. Dessutom bör du bättra på skyddet regelbundet under dagen då skyddet bryts ner av solens strålar och sköljs bort av bad eller svett.

Lika viktigt som kapaciteten på solskyddet, är att det är behagligt att smörja in sig och bära. Vår erfarenhet är att man inte är lika benägen att smörja in sig tillräckligt ofta och mycket med en kräm som känns kladdig. Huden i ansiktet är tunnare och kan också reagera på allt för feta krämer, och om du har känslig hud eller lätt får finnar och plitor bör du vara försiktig med att smörja ansiktet med solskydd som är tänkt för kroppen. Det värt att kosta på sig en speciell solskyddskräm till ansiktet även om de är dyrare.

Så gjorde vi testet
Våra testpersoner har den ljusa nordiska hudtyp som lätt blir röd, och som också lätt får soleksem. De har testat solskydd

Liknande test

på olika stränder på Kanarieöarna, Egypten, Sydostasien, på hög höjd vid bergsvandringar i Spanien och givetvis i Sverige. Testet har bedömt olika solskyddskrämer under praktisk användning och har pågått under en längre tid (18 månader) för att kommentera produkternas upplevda skydd. Testrankingen är gjord utifrån hur väl krämen uppfyller testpersonernas förväntningarna på upplevt skydd samt hur behaglig solskyddet är applicera och bära.

Solskydd är vad det låter som, en säkerhetsprodukt, och vi vill betona att detta inte är ett kliniskt test. Laboratorietester saknar dock tyvärr faktorn kring hur solskyddskrämen känns att applicera och bära på huden. Denna faktor är viktig då den påverkar viljan att använda krämerna. Vårt test bör alltså ses som ett komplement till de kliniska tester som Läkemedelsverket utför.

Ingen solkräm kan ge 100-procentigt skydd mot solen. Barn som vistas i solen ska använda kläder eller soldräkt i kombination med solkräm. Tänk på att barn under 6 månaders ålder inte bör vistas i direkt solljus över huvudtaget.EVY Sunscreen Mousse SPF20
EVY Sunscreen Mousse SPF20

Testvinnare är ett svenskt patenterat solskydd i mousseform, som är lättapplicerad och som sjunker in i huden extremt snabbt. Den är inte kletig över huvud taget och lämnar en matt yta på huden. Detta gör att du lätt kan återapplicera solskydd direkt på stranden eller precis innan du klär på dig. Moussen har både UVA- och UVB-skydd och tål både ett bad och att du torkar dig efteråt. EVY tar hem vinsten genom att vara prisvärd, effektiv och behaglig på kroppen och är vårt köpråd för 2015.

+ Lättapplicerad, klibbfri, UVA & UVB-skydd, vattenfast, mycket prisvärd
– Det kommer för mycket mousse ur flaskan om man är oförsiktig

Betyg: 8

Bästa pris hos: Lyko.se
Bästa pris hos: Nordicfeel.sePiz Buin In Sun Lotion Spf 6
Piz Buin Spf 6

Piz Buin spf 6 har låg skyddsfaktor men vi upplever trots detta att den ger ett riktigt bra solskydd. Krämen är lätt att smörja och absorberas snabbt av huden. Den ger även fukt till torr hud utan att bli klibbig. Piz Buins signum är den speciella doften som ger associationer till sol och hav. Solkrämen har både UVA- och UVB-skydd. Piz Buin finns även med högre faktor om du vill ha detta. Vi gillar verkligen denna kräm då den dessutom är mycket billig. Bästa budgetval 2014.

+ Absorberas snabbt, UVA & UVB-skydd, fuktgivande, vattenfast, billig
– Ej parfymfri

Betyg: 8


Bästa pris hos: Bangerhead.se
Bästa pris hos: Shopping4net.seDermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25
Dermalogica Ultra Sensitive Faceblock Spf 25
Lyxhudvårdsmärket Dermalogica har även solksydd. Krämen innehåller endast fysiskt solskydd i form av Titanium Oxid. Just denna variant är lätt färgad dagkräm och ger en jämn och snygg hudton. Den är semimatt och ger inga finnar eller problem vilket annars kan vara ett problem med solskydd för ansiktet. Doften är lätt pudrig, men innehåller inga articifiella dofter eller färgämnen.

+ Passar känslig hy, anpassad för ansiktet, UVA & UVB-skydd
– Dyr

Betyg: 7Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30
Hawaiian Tropic Protective Sun Lotion Spf 30
Hawaiian Tropic är en riktig klassiker som vi tycker levererar ett bra skydd i solen. Doften är god av kokos och tropik, men en känslig näsa kanske har svårt för det. Doften försvinner dock efter bara någon minut. Tar som de flesta solkrämer en stund att sjunka in i huden och du bör smörja in dig 20 innan du lägger dig i solen. Solkrämen är vattenfast och klarar både bad och ett svettigt träningspass.

+ Behändig flaska, vattenfast, UVA & UVB-skydd
– Ej parfymfri

Betyg: 7ACO Sun Lotion Spf 10
ACO Sun Lotion Spf 10
Detta är en riktigt bra budgetkräm som står emot vatten och svett mycket bra. Vi upplever att den skyddar bättre än flera krämer med högre spf som vi testat. Krämen innehåller både UVA och UVB-skydd och har en tjockare formula som tar en stund att sjunka in i huden. Den ger också viss fukt till torr hud, men inte lika väl som Piz Buin. Vill du att solskyddet ska vara klibbfritt ska du titta på andra alternativ.

+ Billig, UVA & UVB-skydd, återfuktande
– Klibbig

Betyg: 7Vichy Capital Soleil Spf 20
Vichy Capital Soleil Spf 20
Vichys solskydd har konsistensen av en gel som är lätt att applicera och går in i huden snabbt. Den är mycket behaglig och lättsmord på kroppen. Det upplevda solskyddet är helt ok, men testet har flera som känns bättre. Glöm inte bort att bättra på efter någon timme då gelformulan är svårare att stryka på i ett tjockare lager. Du kan däremot applicera flera tunnare lager för en bättre effekt.

+ Skön formula, UVA & UVB-skydd, snygg och praktisk flaska
– Skyddet måste byggas upp i lager

Betyg: 7Vichy Capital Soleil Spf 30
Vichy Capital Soleil Spf 30
Denna solskyddskräm har både UVA och UVB-skydd. Krämen ger ett bra solskydd, men lämnar en klibbig yta vilket blir lite besvärande om du ska ta på dig kläder eller ligga på en sandig strand. Den blev inte en favorit bland testkandidaterna, men ett plus är att den ger fukt om du har torrare hud. Behöver du både fuktlotion och solskydd kan detta vara ett bra alternativ. Tuben är rejält stor, alltså ingenting för handväskan.

+ UVA & UVB-skydd, fuktgivande, parfymfri, parabenfri
– Klibbig

Betyg: 7


ACO Face Sun Cream Spf 25

ACO Face Sun Cream Spf 25
Solskydd för ansiktet, klarar vatten och fukt bra. Tyvärr ger krämen en blank och riktigt klibbig yta, en känsla som tyvärr inte försvinner och som upplevs som extra obehaglig i ansiktet. Det drar ner betyget avsevärt, eftersom våra testpersoner helt enkelt ogärna använde den igen. Sand och hår klibbar fast i ansiktet där krämen applicerats. Om krämen används på kroppen är upplevelsen av klibb inte lika ansträngande.

+ Vattenresistent
– Mycket klibbig

Betyg: 6La Roche-Posay Spray Spf 20
La Roche-Posay Spray Spf 20

Ett vattenfast solskydd i sparyform som vi tyvärr upplever som undermåligt. Sprayen innehåller både UVA- och UVB-skydd, men kanske har den lätta sprayformulan med saken att göra. Man behöver spreja flera gånger och låta sjunka in i huden mellan gångerna. Upprepa efter bad. Vårt råd är dock att inte falla för den snygga och stilrena förpackningen. Vi upplevde att exempelvis Piz buin med endast 6 spf skyddar bättre.

+ Snygg flaska, lätt att smörja in
– Ger inte fullgott skydd

Betyg: 3