Solkräm för barn: 13 produkter i test

Redaktör Katarina Stenskytt
Senast uppdaterat Maj 2023

Är du på jakt efter ett solskydd till barnen som är lätt att applicera och använda? Vi har testat solkräm för barn från märken som Evy, Nivea och La Roche-Posay. För att en solkräm för barn ska utses till bäst i test, måste det vara milt mot huden, lätt att applicera och absorberas snabbt. Extra plus får solskyddet, om det är vattenresistent (även om återapplicering efter bad naturligtvis alltid rekommenderas). 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Solkräm för barn

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av solkräm för barn har vi låtit vanliga barnfamiljer få använda olika solkrämer och jämföra deras egenskaper mot varandra. Solkrämen har använts i vardagen vid vanlig lek utomhus i trädgården, på förskolan eller i parken. Solkrämerna har också använts under svensk högsommar, vid bad i hav och pool samt vid olika svettiga aktiviteter. 

Användning: Hur är solkrämen att applicera, går den lätt in i huden och är förpackningen smidig att portionera ut solskyddet med?

Kladd: I vilken utsträckning uppfattats solkrämen som kladdig, och hur snabbt går krämen in i huden? Lämnar solkrämen lätt fläckar på kläder och andra föremål?

Tålighet: Hur länge upplevs solskyddet sitta i och hur påverkats lagret av solkräm av bad, lek och annat slitage?

Familjerna har utvärderat solkrämerna för barn utifrån ovanstående kriterier och även vägt detta mot produktens pris. Betyget är satt på den sammantagna upplevelsen av produkten i relation till dess prisvärdhet.


Fler tester för soliga dagar:

Glass

Solkräm

UV-kläder

Tester för regniga dagar

Regnkäder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

0 5 5 1

1. Evy Sunscreen Mousse Kids SPF50 BÄST I TEST + BÄSTA BUDGETVAL

Solskydd: SPF30 Storlek: 150 ml Hållbarhet: Anges ej

Denna solskyddande mousse från Evy Technology får testpanelen på fall år ut och år in. Här har vi nämligen ett lättanvänt och vårdande solskydd som faktiskt är riktigt roligt att applicera - till och med barnen har gett tumme upp på detta solskyddsmousse.

Hygienisk mousseflaska

Evy Sunscreen Mousse Kids kommer i en klassisk moussesprayflaska och är smart konstruerad så att luft inte kommer in varför krämen inte kan härskna utan håller sig fräsch tills den tar slut. Sprayet är lite vilt och okontrollerat men moussen som kommer ut är fanatiskt lättarbetad, går direkt in i huden och kladdar i princip inte alls. Har man inte tidigare använt solskyddsmousse, tar det ett par appliceringar innan man lärt sig hur mycket produkt som faktiskt kommer ut vid ett tryck på munstycket.

Det här solskyddet för barn innehåller inga konserveringsmedel, men håller ändå otroligt länge. Detta beror på aerosolförpackningen, som agerar likt en konservburk. Ni vet hur man i början av sommaren måste rensa bort alla bortglömda solskydd från sommaren innan - släng inte Evy-flaskan. Produkten blir nämligen inte dålig eftersom ingen luft eller bakterier kommer in, utan går verkligen att använda till sista droppen. 

Lätt att applicera

Det är enkelt att få till ett jämnt lager över hela barnets kropp och att stegvis portionera ut solkskyddet. Solkrämen stannar sedan som ett skyddande lager trots slitage och bad men utan en vit klibbig hinna. Enligt tillverkaren ska skyddet hålla i 6 timmar, trots bad, då den är vattenfast.

I själva behållaren är det en vätska som fungerar som ett koncentrat, direkt vid kontakt med luft expanderar vätskan produkten till ett mousse (du kommer själv bara se mousse. Detta innebär faktiskt att man får ut mer än dubbelt så många insmörjningar i jämförelse med samma milliliter solkskydd i krämform. Det brukar inte gå att säga att en solskyddsprodukt är dryg, eftersom det alltid krävs lika stor mängd produkt för ett fullgott skydd. Men med Evy Sunscreen Mousse Kids är det i den expanderade formen man räknar, en tesked mousse till ansiktet kräver alltså mindre än en tesked av koncentratet som finns i flaskan. Detta innebär att milliliterpriset blir avsevärt mycket lägre än i stort sätt alla andra solskyddsprodukter, och ihop med det faktum att produkten inte blir dålig om man råkar glömma en flaska gör att Evys solskydd är riktigt prisvärt.

Evy Sunscreen Mousse Kids är en solskydd för barn av riktigt hög kvalitet som även finns i SPF 30.

Mycket lättarbetad, hållbar, prisvärd och kladdfri
Något okontrollerat spray
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. La Roche-Posay Anthelios Wet Skin BÄSTA PREMIUMVAL SOLKRÄM FÖR BARN

Förstklassig solkräm som är enkel att smörja in, inte lämnar en vit hinna och är bra för känslig hud

Solskydd: SPF50+ Storlek: 250 ml Hållbarhet: 12 månader

La Roche-Posay Anthelios Wet Skin känns lite grann som solkrämernas Rolls-Royce. Den är oparfymerad, passar för känslig hud, har hög solskyddsfaktor och är extra resistent mot vatten och sand.

Går bra att smörja på torr och blöt hud

Den kan smörjas in på både torr och blöt hud, vilket gör den enkel att återapplicera regelbundet under en lång dag på stranden. Konsistens är superb, precis lagom tjock för att stanna där den klickats ut men också lagom tunn för att enkelt kunna masseras in i huden. Väl insmord sitter krämen som berget. Den får extra beröm för att färgtonen går i svagt pärlemor, vilket gör att den inte bildar en vit hinna på huden.

Ett solskydd som sitter riktigt bra

Efter att man har smörjt in sina barn, eller sig själv, så får man vara snabb med att tvätta av händerna för att man ska kunna få bort all kräm från handflatorna – men att den sätter sig så väl visar ju egentligen bara precis hur bra La Roche-Posay Anthelios Wet Skin är. Trots ett lite högre pris känns den värd vartenda öre.

Lätt att smörja in, stor tub, bildar inte en vit hinna på huden, bra för känslig hud
Sätter sig även i handflatorna om man inte tvätta av dem snabbt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Eucerin Sun Kids Trigger Spray SPF 50+

Lättapplicerat solskydd för barn med praktiskt spraymunstycke

Solskydd: SPF 50+ Storlek: 250 ml

Eucerin Sun Kids Trigger Spray SPF 50+ är något av en klassiker vid det här laget, när det kommer till att skydda barn från solens skadliga strålar. Solsprayen från Eucerin skyddar mot både UVA- och UVB-strålar och klassas som extra vattenresistent.

Finns med två olika sorters munstycken

Eucerin Sun Kids Trigger Spray SPF 50+ går faktiskt att köpa med två olika sorters spraymunstycken – dels denna trigger spray, som innehåller 250 ml. Handtaget är rejält och lätt att greppa även om man bara använder en hand (för att den andra är upptagen med att hålla sitt barn). Det finns en mindre flaska (200 ml) som har ett vanligt spraymunstycke. Men just när man ska smörja in mindre barn, har testpanelen verkligen uppskattat denna ganska rejäla flaska.

Handtaget går att låsa på plats för att förhindra spill i strandväskan. Det är bra, för med ett stort handtag som detta är det lätt att det trycks in när flaskan rullar runt i väskan. För att låsa upp den trycker man ihop den röda klämman under munstycket och för det nedåt. Ibland kan själva handtaget haka upp sig en aning, men det är lätt att lossa det de få gånger detta händer.

Solskydd som torkar snabbt på huden

Sprayen är lätt att smörja in och absorberas snabbt av huden; det är alltså ett solskydd som torkar snabbt. Den upplevs dessutom lugna huden. Detta har inneburit att Eucerin Sun Kids Trigger Spray SPF 50+ har fungerat bra även för barnet i testpanelen som ibland har problem med eksem. Solsprayen är givetvis oparfymerad!

Eucerin Sun Kids Trigger Spray SPF 50+

Eucerin Sun Kids Trigger Spray SPF 50+ klassas som extra vattenresistens. Detta innebär att den enligt Cosmetics Europe måste bibehålla hälften av sin solskyddsfaktor efter 4 x 20 minuter i vatten. Man måste med andra ord fortfarande vara noga med att fylla på med nytt solskydd efter bad och vattenlek – inget solskydd kommer hålla hela dagen på stranden eller lekplatsen utan påfyllning. Så var generös vid första appliceringen och se sedan till att regelbundet applicera ny solkräm på både ditt barn och dig själv.

Rejält handtag som är bra att greppa vid applicering, torkar snabbt, extra vattenresistent
Ibland kan handtaget haka upp sig en aning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Avène Sunspray SPF 50+ For Children

Ett solskydd i sprayform, för den som vill ha ett lättabsorberat skydd

Solskydd: SPF50 Storlek: 200 ml

Avène Sunspray SPF 50+ For Children är, precis som namnet avslöjar, ett solskydd i sprayform för barn. Avène är ett märke som är starkt och pålitligt när det kommer till såväl solskydd som hudvård. Denna solspray är inget undantag.

Pumpflaska utan drivgas

Den här sprayen är utan aerosol. Detta innebär att det är en pump som du trycka på för varje spray – en manuell spraypump, om man så vill. Munstyckena på den här sortens spray, brukar ofta dosera ojämnt och gärna sprida sprayen lite väl mycket – något som leder till onödigt kladd på saker i omgivningen. Så är dock inte fallet med Avène Sunspray vars munstycke i stället fördelar sprayen jämnt och fint och utan onödigt kladd. Vill man kontrollerna sprayningen ytterligare, går det naturligtvis utmärkt att spraya i handen först för att sedan applicera på barnet (eller på sig själv). Tänk på att använda rätt mängd solskydd. Just med spray är det lätt att använda för lite, så var generös för att uppnå fullgott skydd.

Bra låsmekanism på flaskan

En riktigt fiffig funktion med Avène Sunspray är att munstycket går att skruva upp och ned. Skruva upp den vid användning och skruva sedan ned den för en kladdfri transport till och från stranden. Solsprayen från Avène är inte bara lätt att dosera, den är lätt att arbeta in också. När det kommer till solskydd för barn är det viktigt att det går snabbt, då det är få barn som älskar att bli insmorda. Har sjunker krämen snabbt in och lämnar efter sig en mjuk hud som känns återfuktad.

Detta är verkligen ett pangbra solskydd för barn – enkelt att spraya, enkelt att smörja och fiffig förpackning.

Lättsprayat, absorberas snabbt, smart förpackning
Något dyrt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. ACO Sun Kids Active Mousse SPF 50

Solskyddsmousse från ACO som återfuktar riktigt bra

Solskydd: SPF50 Storlek: 150 ml Hållbarhet: Bäst före-datum anges på flaskans undersida

ACO Sun Kids Active Mousse SPF50 är ett solskydd för barn som är riktigt skönt att applicera. Som namnet avslöjar är detta ett solskyddsmousse, vilket innebär att det är ett fluffigt skum som kommer ut ur flaskan. När man börjar smörja in barnens armar, förvandlas skummet dock till en mer krämliknande konsistens som känns rejält återfuktande.

Skön på huden men lite väl klibbig

Även om konsistensen är riktigt behaglig och lätt att applicera, hade vi önskat att detta solskydd för barn absorberas lite snabbare. För även om ACO Sun Kids Active Mousse SPF50 känns riktigt återfuktande, tar den tid på sig att sjunka in ordentligt och lämnar en klibbig hinna på huden.

Det kan man komma undan med när man applicerar morgonens första omgång av solskydd. När man sitter på en sandstrand och återapplicerar innebär klibbet att man snart har ett barn täckt av sand.

BiT ACO Sun Kids Active Mousse SPF 50 sittdel

Går att applicera på blöt hud

På plussidan är detta solskydd för barn inte bara vattenresistent, det går dessutom utmärkt att applicera det på fuktig hud. Vilket hade kunnat göra den till det perfekta solskyddet, om det inte vore för detaljen att kräver för mycket tid att absorberas.

ACO Sun Kids Active Mousse SPF50 är ett solskydd för barn som passar allra bäst för den första appliceringen på dagen. Men för att du ska slippa ett barn täckt av strandens all sand, rekommenderar vi att du tar med en mer snabbtorkande solkräm i strandväskan.

Skönt skum, återfuktande, vattenresistent
Tar lång tid att torka
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn

Mycket bra, lättapplicerad och nära på kladdfri solkräm i stor tub

Solskydd: SPF50 Storlek: 300 ml Hållbarhet: 12 månader

Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn kommer i en rejält tilltagen flaska vilket passar mycket väl med tillverkarens uppmaning om att smörja in barnen med rikligt med solkräm.

Lätt att arbeta in i huden

Konsistensen på solkrämen är härlig, den är lätt att jobba in i huden men känns inte vattning. När den masserats in och fått torka, det går på mindre än en minut, så sitter den som en stabil, skyddande hinna på huden och kladdar i princip inte alls.

Prisvärd solkräm utan parfym

Den lilla nackdel som finns är att man får vara snabb med att tvätta av sina egna händer om man inte vill olja ned sin telefon eller annat man vill hålla i strax efter insmörjningen. Vichy Idéal Soleil Sollotion Barn är utan parfym och innehåller inga parabener, och känns som en riktigt prisvärd solkräm.

Stor tub, mycket lätt att applicera, kladdar inte, hög solskyddsfaktor
Sätter sig så bra i huden att man som förälder måste vara snabb med att tvätta händerna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

7. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray

Solkräm för barn i smart designad sprayflaska, fungerar även på känslig hud

Solskydd: SPF50+ Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader

Niveas solkräm Sun Kids Protect & Sensitive Sun kommer i två olika former – dels som lotion, dels som spray. Denna sprayflaska har en smart design med grovt räfflade sidor. När man redan smörjt in ett barn och har rejält halkiga händer så är det dessa räfflor som möjliggör ett fortsatt bra enhandsgrepp om flaskan.

Bra spray som hamnar där man siktar

Själva sprayet är bra med en godkänd koncentration – solkrämen hamnar alltså där man siktar. Det är enkelt att smörja in barnet men det bör göras ett tag innan man sätter barnet i en bil eller vagn, för det tar lite tid innan krämen går in och slutar fläcka. Sen sitter krämen bra även vid bad, men ett nytt lager ska förstås smörjas på efter att barnet har varit i vattnet.

Passar bra för känslig hud

Nivea anger att krämen, tack vare att den är fri från parfym, färgämnen och konserveringsämnen, passar bra för känslig hud. När vi smörjt barn med medelsvåra eksem så har ingen reaktion uppstått på just det barnet.

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Spray är en prisvärd och tack vare flaskan också lättanvänd solkräm.

Hög solskyddsfaktor, väldesignad sprayflaska, fungerar även för känslig hud
Ganska kladdig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Rudolph Care Kids Sun Lotion SPF 50

Danskt ekologiskt solskydd som känns vårdande för barnens hud

Solskydd: SPF50 Storlek: 200 ml

Rudolph Care är ett danskt ekologiskt hudvårdsmärke med produktion på plats i Danmark. Rudolph Care Kids Sun Lotion är både Svanenmärkt samt certifierat för att passa allergiker. Som sig bör när det kommer till hudvård för småttingar, är solkrämen från Rudolph Care parfymfri och har bredspektrumskydd och SPF50.

Denna vattenresistenta solkräm är härligt krämig, men ändå lätt att applicera. Just innan den absorberas av huden, ser den vit ut på kroppen, vilket underlättar appliceringen då det är lätt att se vart man har och vart man inte har smörjt. Detta är onekligen en fördel när föremålet för solskyddet är ett barn som inte vill sitta stilla i mer än ett par korta sekunder. Men det är ganska lätt att identifiera vilka områden man kanske missat, om man håller lite koll under tiden man arbetar in krämen. Men den lämnar ingen vit hinna på huden när krämen väl är nsmord, vilket en del andra solskydd har en tendens att göra.

Solskydd för barn som lämnar huden mjuk

Efter applicering känns huden mjuk och återfuktad, men inte klibbig. Detta är skönt, för just klibbiga armar och ben kan verkligen irritera de barn som har låg toleransnivå för den typen av kladd. Förpackningen är en smidig tubflaska med snäpplock, som inte bara är lätt att använda, utan även ser fin ut på badrumshyllan eller i strandväskan. Nog för att just utseendet egentligen inte spelar en särskilt stor roll, men testpanelen tycker att den sticker ut lite bland utbudet i övrigt.

Den enda invändningen är priset. Å ena sidan är det en ekologisk produkt som är producerad i Norden. Å andra sidan går det åt mycket solkräm under sommarmånaderna, och kostnaden per insmörjning blir rätt hög. Men utöver prislappen, är det ett trevligt tillskott i spf-samlingen.

Skön att applicera, absorberas snabbt, vattenresistent
Dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm SPF50+

Solskydd: SPF50+ Storlek: 50 ml Hållbarhet: 6 månader från öppning

Eco Cosmetics solkräm för barn är riktigt bra på solskydd. Solskyddsfaktorn är hög och krämen fäster bra på barnen och bildar vad som uppfattas vara en väl skyddande hinna på huden.

Ekoinnehåll med fysikaliska fiter

Innehållet i Eco Cosmetics Baby & Kids är ekologiskt certifierat och solkrämen utgörs just av fysikaliska filter som lägger sig ovan huden och reflekterar bort solen.  Solkrämen funkar bra på stranden då den tål vatten väl och inte tvättas bort direkt efter ett dopp. 

Kladdar mycket

Nackdelen är att också kladdfaktorn är riktigt hög och man får räkna med att förutom barnen även se solkrämen hamna på kläder, telefonen, din klocka, glasögonen och allt annat du rör vid en halvtimme efter att barnen smörjts in. Om inte solskyddet känts så effektivt hade kladdet varit ett stort minus men som det är nu känns det värt vita fläckar på alla sommarkläder.

Mycket bra solskydd, fysikaliska filter, ekologiskt certifierad
Kladdar något enormt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

10. Bamse Solkräm SPF50

Solkräm med förpackning som tilltalar de yngre barnen

Solskydd: SPF50 Hållbarhet: 6 månader från öppning

Bamses egen solkräm är stark precis som sin namne och ska enligt tillverkaren vara hudirritationstestad och sakna färgämnen, parfymer och parabener.

Kladdig men lätt att applicera

Vår upplevelse av Bamse Solkräm är att den är lätt att smörja in och känns som en bra solkräm med effektivt solskydd. Krämen blir ganska kladdig vid insmörjning men det håller sig på en acceptabel nivå. Krämen får godkänt för användning i vatten, har den inte fått sätta sig ordentligt sköljs den ganska snabbt bort.

Håller riktigt bra

Men uppe på land är Bamse Solkräm ordentligt hållbar. Vi uppskattar den höga solskyddsfaktorn och att förpackningen är en rejäl tub som det är enkelt att använda. Priset relativt låg i jämförelse med övriga solkrämer för barn och med tanke på att det vid korrekt användning ska gå av stora mängder solkräm så känns det som ett plus.

Prisvärd, lättjobbad och skön på huden
Kortare hållbarhetstid, ganska kladdig
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

11. ACO Sun Kids Active Pump Spray

Solkräm med hög solskyddsfaktor i smidig flaska med sprayfunktion

Solskydd: SPF50+ Storlek: 175 ml Hållbarhet: 12 månader

ACOs Sun Kids Pump Spray är en oparfymerad solkräm med hög solfaktor. Den har ett sprayhuvud som kan roteras 360 grader och formen på själva flaskan är mycket greppvänlig.

Något lös konsistens

Konsistensen på solkräm är dock en aning för lös, vilket gör att sprayen känns svår att kontrollera och solkrämen hamnar lite överallt. Inget man vill applicera inomhus således. Det mest effektiva blir till slut att spraya i handen och sedan smörja in sig eller barnen med krämen, och då har man ju förlorat lite av själva idén med solkräm på sprayflaska.

Absorberas snabbt av huden

Väl applicerad upplevs dock ACO Sun Kids Active Pump Spray ge ett bra skydd. Den går snabbt in i huden och kladdar inte nämnvärt mycket.

Smidig form på förpackningen, hög solskyddsfaktor
Okontrollerat spray, svår att träffa rätt med
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

12. Bamse Sollotion SPF30

Prisvärd solkräm för barn som kommer i stor familjeförpackning och tål vatten

Solskydd: SPF30 Storlek: 250 ml Hållbarhet: 12 månader

Bamse Sollotion är en solkräm i stor förpackning som räcker länge. Den lättöppnade tuben innehåller 250 ml sollotion med skyddsfaktor 30, vilket inte är maxskydd men likväl ger ett bra skydd mot både UVA och UVB.

Fungerar bra till stor som liten

Den något lägre solskyddsfaktorn innebär också att även vuxna tycker att krämen fungerar att smörja in sig med på stranden. Bamse Sollotion ska vara extra vattenresistent, och den känns väldigt tålig. Krämen är lätt att massera in i huden men tar lite tid på sig att torka och känns kladdig en stund efter applicering.Under den perioden kan den också lämna fläckar ifrån sig på kläder och annat.

Oparfymerad solkräm

Solkrämen är oparfymerad, vilket är bra för känslig barnhud. Bamse Sollotion sticker kanske inte ut något speciellt ur mängden men känns som ett prisvärt alternativ att ha nedpackat i strandväskan.

Prisvärd, stor förpackning som räcker länge
Kladdig tills den torkat in
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

13. Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion

Solkräm för barn i form av lotion, lätt att få ur flaskan och tål lek i vatten

Solskydd: SPF50+ Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader

Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion har högeffektivt UVA-skydd och är enligt Nivea dermatologiskt testad för att passa även på känslig hud. När vi testat att smörja in ett barn med hudproblem så har ingen negativ reaktion på krämen uppstått.

Fri från parfym och färgämnen

Formulan innehåller varken parfym, konserveringsmedel eller färgämnen. Sun Lotion ska enligt tillverkaren vara extra vattenresistent och upplevelsen är att den faktiskt tål en hel del bad. Vid en lång dag på stranden bör man ändå smörja in flera gånger för att säkerställa att solskyddet är intakt.

Lång torktid på huden

Det blir lätt rätt kladdigt med denna solkräm. Fram tills krämen gått in kan den lämna vita, feta fläckar efter sig på allt barnet rör vid. Även om torktiden är ett litet minus så känns Nivea Sun Kids Protect & Sensitive Sun Lotion effektiv och väl anpassad för ett barns lek och badande.

Ger bra solskydd, prisvärd, tål vatten väl
Kladdig, kan lämna vita fläckar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av solkräm för barn har vi låtit vanliga barnfamiljer få använda olika solkrämer och jämföra deras egenskaper mot varandra. Solkrämen har använts i vardagen vid vanlig lek utomhus i trädgården, på förskolan eller i parken. Solkrämerna har också använts under svensk högsommar, vid bad i hav och pool samt vid olika svettiga aktiviteter. 

Användning: Hur är solkrämen att applicera, går den lätt in i huden och är förpackningen smidig att portionera ut solskyddet med?

Kladd: I vilken utsträckning uppfattats solkrämen som kladdig, och hur snabbt går krämen in i huden? Lämnar solkrämen lätt fläckar på kläder och andra föremål?

Tålighet: Hur länge upplevs solskyddet sitta i och hur påverkats lagret av solkräm av bad, lek och annat slitage?

Familjerna har utvärderat solkrämerna för barn utifrån ovanstående kriterier och även vägt detta mot produktens pris. Betyget är satt på den sammantagna upplevelsen av produkten i relation till dess prisvärdhet.


Fler tester för soliga dagar:

Glass

Solkräm

UV-kläder

Tester för regniga dagar

Regnkäder

Gummistövlar

Spelkonsoll

Streamingtjänster

Surfplatta för barn

Fem tips när du ska köpa solskydd till barnen

Inget solskydd i världen kommer vara bättre än kläder. Bebisar ska man hålla helt borta från solen och även barn ska skyddas så gott det går från solens strålning. Men, det är klart att det är svårt att hålla sig helt i skuggan. Även om UV-kläder ger gott skydd vid bad, vill man använda solskydd för utomhuslek och som extra skydd på stranden.

Låt oss hjälpa dig rätt i den djungel som solskyddsshopping kan innebära.

1. Dyrt är inte alltid bäst

Det är lätt att tänka att de dyrare solskydden kommer vara bättre, med det är inte nödvändigtvis sant. Det som kan skilja är att de dyrare krämerna ibland kan vara lättare att applicera, men när det gäller solskydd kan man faktiskt lika gärna lägga sig i de något lägre prisklasserna. Du ska nämligen applicera så pass mycket solskydd vid varje applicering (läs instruktionerna på förpackningen, det är mer än vad du tror).
En vuxen ska smörja sig med ungefär 2 matskedar per applicering, med andra ord dryga 30 ml. Ett barn är mindre och där får man variera beroende på storlek på barnet. Det är viktigt att applicera generöst med solskydd, annars kommer produkten inte ge det fulla skydd som förpackningen anger. Och med tanke på hur mycket produkt som faktiskt går åt, är det bra att köpa ett solskydd som inte är så pass dyrt att man blir dumsnål med det.

2. Välj en solkräm med bredspektrumskydd

Solen har flera typer av ultravioletta strålar. De som vi måste skydda oss och barnen från, är UVA- och UVB-strålningen. Det finns även något som heter UVC-strålar, men denna strålning når inte hela vägen ned till oss eftersom den absorberas av atmosfären (https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/omraden/sol-och-solarier/om-uv-stralning/).

 • UVA-strålning tränger djupt in i huden och gör att den åldras i förtid. UVA ökar risken för hudcancer. Dubbelkolla därför att solkrämen du köper, skyddar på UVA-strålning.
 • UVB-strålning är energirik och är den strålningen som lätt gör vi bränner huden i solen. Även denna strålning gör att huden åldras i förtid och är också cancerframkallande. På plussidan främjar den också kroppens produktion av D-vitamin. Var noga med att solkrämen också skyddar mot UVB.

Det vanligaste är att solskydd erbjuder detta bredspektrumskydd, men det finns de som inte gör det. Det är därför viktigt att kolla innan du köper. Man vill inte använda ett solskydd som i slutändan bara skyddar mot en sorts strålning.

3. Hitta en formula som barnet gillar

Att smörja in ett barn kan vara som att försöka klä på en hal ål strumpbyxor. Försök att hitta en typ av formula som barnet gillar, eller i alla fall accepterar. Och inte minst: försök hitta en formula som underlättar för dig!

 • Solskyddsmousse brukar vara enkelt att snabbt applicera rätt mängd. Det roliga skummet brukar också kunna distrahera barnet en liten stund.
 • Solskyddsspray är lätta att få bra spridning på och snabbt smörja överallt. Det kan dock krävas ett par lager, för att uppnå fullgott skydd.
 • Solkrämer kan vara sköna och svalkande om det är varmt ute. De kan också kännas kalla och obehagliga och barnet är fruset eller är känsligt för olika temperaturer och kladd. Värm då gärna produkten mellan dina handflator lite innan applicering.

4. Vattenfast eller vattenresistent solskydd är ett måste

Var noga med att köpa ett solskydd till barnen som är vattenfast eller vattenresistent. Detta gör att den sitter kvar lite bättre vid vattenlek. Men det är ändå viktigt att med jämna mellanrum smörja in barnen under hela vistelsen på stranden, då solskyddet nöts bort av vatten och sand.

Tänk dock på att, när det gäller barn, så är det bästa skyddet kläder och uv-kläder. Använd solkräm som ett komplement där kläderna inte täcker. Och glöm inte att spädbarn, barn under 1 år, inte ska vistas i solen alls. För de minsta och småbarn, är det bra att skapa skugga, om naturen inte bjuder på naturlig sådan på exempelvis stranden med exempelvis parasoll och soltält. Glöm inte heller solhatten på huvudet.

5. Så hög SPF som möjligt och barnanpassade produkter

När det gäller solskydd till barnen, tänk: ju högre, desto bättre. Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar att man ska ha minst SPF 30 till sina barn, men ännu hellre SPF 50. Välj också ett solskydd som är anpassat för barn. Barn har känsligare hud och parfymerade produkter i solen är som att bjuda in till soleksem. Oparfymerat och högt SPF ska det vara, vilket solskydd riktade till barn brukar erbjuda.


Barn har känslig hud och behöver skyddas extra från solens strålar. Solen i sig är inte skadlig och barn behöver en viss mängd solsken på huden för att kroppen ska kunna bilda det viktiga D-vitaminet. Men för mycket sol kan leda till en brännskada, och att få brännskador som barn ökar risken för att i vuxen ålder utveckla hudcancer. Därför är det viktigt att som förälder agera förebyggande med effekt solskydd. Det bästa för barn är solskyddskläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt, och då ska man inte glömma bort solhatt eller annat skydd för huvudet. Barn hud är så pass tunn att små barn under ett år helst inte ska befinna sig i direkt solsken alls, och framför allt ska timmarna mitt på dagen då solen är som starkast tillbringas i skugga eller inomhus. För de delar av kroppen som inte kan kläs på så är solkrämen ett nödvändigt komplement.

För barn över ett år rekommenderas en solkräm med en solskyddsfaktor (SPF) på minst 30 men allra helst högre än så. Många solkrämer för barn har en solskyddsfaktor på 50 eller 50+. SPF står för Sun Protection Factor och är en indikation på hur mycket längre man kan vistas i solen med solkrämen än vad man skulle ha kunnat göra utan den. Solkrämer delas in i fyra olika kategorier utifrån sin solskyddsfaktor, där 6-10 är låg, 15-25 är medium, 30-50 är hög och solskyddsfaktor 50+ är mycket högt skydd.

Ett vanligt misstag som många begår är att använda alldeles för lite solkräm. En normalstor flaska ska inte räcka en hel sommar. Vid varje tillfälle som ett barn i lågstadieålder smörjs in krävs det cirka 30 ml för ett tillräckligt täckande lager solkräm över hela kroppen. En tonåring kräver lite mer kräm, ett förskolebarn en aning mindre. Efter bad eller efter några timmars lek i solen behöver det skyddande lagret dessutom bättras på med ytterligare kräm. Det är viktigt att smörja in all hud och inte glömma exempelvis nacke, öron, läppar samt händer och fötter.

Vi har valt solkrämer för barn med hög SPF och sedan testat hur de upplevs för barnen att använda och att vara insmord med. Vi har inte testat solkrämernas faktiska solskyddsfaktor då detta inte är ett kliniskt test utan istället fokuserar på användning. Vi redogör för solkrämstillverkarnas beskrivning av hur skyddet är uppbyggt, om det är ett fysikaliskt eller kemiskt filter. Slutligen har solkrämens upplevda funktioner och egenskaper ställts mot produktens pris.

För mer information om hur solskyddskrämer fungerar och olika typer av solkrämer kan du läsa informationen i vårt test av solkräm för vuxna.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Apolosophy Solstift barn SPF 50+

Smidigt solstift som är enkelt att ha med sig och underlättar när ansiktet ska smörjas in

Solskydd: SPF50+ Storlek: 15 ml Hållbarhet: Bäst före-datum anges på förpackningen
Apolosophy Solstift barn SPF 50+

Apolosophy Solstift barn är ett litet solstift i smidigt format, med lock som sitter stabilt men är enkelt att ta av. Solstiftet är parfymfritt och ska även vara vattenresistent. Det är dock svårt att bedöma, i synnerhet som att utsattheten för vatten till stor del beror på vilken del av kroppen som är insmord. Upplevelsen är dock att detta solskydd fungerar alldeles utmärkt.

Apolosophy Solstift barn känns som rätt val när man vill komma åt att smörja in barnets ansikte. Det är betydligt enklare att få solskyddet att hamna rätt på och kring öronen med ett smalt stift än med annat solskydd. Stiftet kommer också väl till pass för kinder och näsa, när man inte vill riskera att solkräm hamnar i ögon och mun. Som ett komplement till annat solskydd för resten av kroppen känns Apolosophy Solstift barn därmed både prisvärt och användbart.

Toppen för insmörjning av ansikte, enkelt att alltid ha med sig
Behöver kompletteras med annat solskydd
0 5 3.5 1

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF 50

Solspray med låsbart munstycke

Solskydd: PF50 Storlek: 200 ml Hållbarhet: 12 månader
Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced SPF 50

Garnier Ambre Solaire Kids Sensitive Advanced kommer i en rejäl sprayflaska med ett munstycke som ser ut som det på en blomspruta. Det här är långt ifrån ett precisionsredskap och man gör bäst i att skydda golv och möbler runt appliceringsplatsen (eller helt sonika göra det utomhus, om vädret tillåter).

Munstycket fördelar sprayen över halva rummet, men lyckas samtidigt (som tur är) även träffa kroppen. För att säkerställa att rätt mängd används, rekommenderas två appliceringar med torktid emellan. Vad som först framstår som ett tidseffektivt sätt att applicera solkräm, tar därför mer tid i anspråk än vad man kanske räknat med.

När sprayen smörjs in, absorberas den dock snabbt av huden. Den lämnar dock en del vita rester på mörka kläder, och således även lite gulaktiga fläckar på vita kläder.

Ett plus är att handtaget på sprayen har en låsmekanik. Fäller man ut den lilla svarta spaken, slipper man få strandväskan full av solspray om handtaget pressas in under resan dit. Det är uppskattat.

Det här är en välfungerande solspray, men som saknar en mer precis sprayfunktion. Men solskyddet gör sitt jobb bra, när man väl får det på huden.

Generöst med innehåll, låsbart munstycke
Oprecis dosering, kräver två appliceringar för fullgott skydd
0 5 3.5 1

KidsSkin Solkräm SPF50+

Solskydd: SPF50+ Storlek: 125 ml Hållbarhet: 12 månader från öppning
KidsSkin Solkram SPF50+

KidsSkin solkräm kommer i en rejäl tub med lång hållbarhet, och känns väldigt prisvärd i förhållande till kvalitet. Solkrämen går inte in i huden riktigt lika snabbt som hos några av konkurrenterna men slutresultatet känns ändå bra. Kladdfritt blir det dock inte och nysmörjda barnhänder som får härja fritt lämnar vita hinnor efter sig på de flesta föremål. Detta är dock svårt att komma ifrån, för solkrämen ska smörjas på rikligt och idealt sitta i minst en kvart innan man går ut i solen. Ett bra solskydd är dock värt sitt kladd och KidsSkin Solkräm SPF 50+ har hög solskyddsfaktor och används flitigt i solutsatta Nya Zeeland och i Australien. I vatten får den godkänt men ett extra lager bör appliceras på nytt efter bad.

Prisvärd, smidig förpackning, lång hållbarhet
Kladdar en del

Vanliga frågor om solkräm för barn

Vilken solkräm för barn är bäst?

Vi har testat 11 olika solskydd för barn, och utser Evy Sunscreen Mousse Kids till bäst i test. Detta solskydd finns med både SPF 30 och SPF 50. Det här är en lättarbetad solmousse som sjunker in i huden på rekordtid. Extra plus för att barnen tycker att mousseformulan är rolig, vilket gör insmörjningsstunden lite lättare – vilket man som vuxen alltid är tacksam för.

Vilken solkräm är bäst för barn under ett år?

Barn under ett år ska inte vistas i solen. Istället för att smörja dem med solkräm, ska de hållas i skuggan och ha på sig svala med skyddande kläder. UV-kläder kan ge ytterligare skydd mot solens strålar. Men det är inte rekommenderat att små barn vistas i solen.