TV: 5 modeller i test
Att på alldeles egen hand leta rätt på den bästa teven för just sina behov upplever många som svårare än någonsin och den största utmaningen när de ska köpa en ny TV. Antalet modeller på marknaden är enormt vilket kan bli överväldigande. Förutom TV-modellernas ofta kryptiska namn så kryllar TV-branschen av krångliga tekniska ord som interpolation, crosstalk och bakgrundsblödning. Tillverkarna gör inte heller saken lättare med egna namn på diverse tekniska funktioner.  Vi har därför valt ut de bästa och mest populära TV-modellerna på marknaden just nu och utsett testvinnare. I vårt TV-test hittar du den bästa TV:n för just dina behov och din budget. Då priset ofta är avgörande för vilken TV man köper har vi gjort det enkelt för dig genom att dela upp TV-apparaterna i olika prisklasser. Testet omfattar allt från mycket prisvärda budgetmodeller till riktigt påkostade premium-modeller. Förutom att utse testvinnare i olika kategorier hjälper vi även våra läsare att reda ut begreppen. Längre ner på sidan, under recensionerna, finner du därför dels en ordlista över tekniska termer, dels mer ingående förklaringar kring olika egenskaper vi har bedömt i vårt TV-test.

Välj din prisklass
Olika TV-modeller skiftar otroligt mycket i pris. En riktigt billig modell kan köpas för nedåt 4000 kr medan en lyx-TV lätt kostar 50 000 kr. Därför har vi delat in de olika testkandidaterna i tre olika prisklasser, så att man lättare hittar de modeller som har rätt pris för ens smak och budget. De olika prisklasserna är:

Budgetklassen: Under 6000 kr
TV-apparater i denna prisklass är av enklare slag med begränsad funktionalitet. Skärmstorleken är sällan över 40 tum och bildkvaliteten har i regel en del svagheter. Många som köper en budget-TV är mest ute efter att få största möjliga skärm för pengarna, har överseende med lättare brister i bildkvaliteten och behöver inte nymodigheter som SMART-funktionalitet. Dagens budget-modeller har dock generellt en fantastiskt bra prestanda jämfört med några år äldre TV-apparater.

Mellanklassen: 6000 – 15 000 kr
Mellanprisklassen karaktäriseras av större skärmar, oftast mellan 40 och 50 tum. Bildkvaliteten är högre och funktionaliteten är rikligare än på budget-modeller, exempelvis trådlöst nätverk (WiFi), fler ingångar (såsom USB & HDMI) och snyggare design. De har normalt även viss SMART-funktionalitet såsom onlineplattformar eller möjligheten att använda sin Smartphone som fjärrkontroll.

Premiumklassen: Över 15 000 kr
Premiumklassen karaktäriseras av mycket påkostade TV-apparater med exklusiv design och skärmarstorlekar från 46 tum upp till hela 80 tum. Hårdvaran håller i regel en väldigt hög standard med kraftfulla processorer som kan generera en mycket god bildkvalitet. Premium-modeller är normalt även utrustade med en riklig funktionalitet. 3D-stöd är numera nästan obligatoriskt i denna prisklass och 3D-glasögon ingår oftast. I premiumklassen hittar man också mer avancerad SMART-funktionalitet såsom ansiktsigenkänning, röst- och geststyrning.LG 55UH770 - 55-
tummare med jämn svärta och innovativ funktionalitet
Prisklass:
Mellan Typ: LCD (IPS) Färg: Silver Storlekar: , 49, 55, 60, 65 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Bildfrekvens: 200 Hz Högtalare: 40 W Energiförbrukning: 85 W Standby: 0,5 W Digital-mottagarstöd: DVB-T2/C/S2 Mått (BxHxD): 123,9 × 77,2 × 26,3 cm Vikt: 10,6 kg (Med stativ: 12 kg) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 300x300 SMART-funktioner: Appar, Magic Mobile Connection Inkluderade tillbehör: Magic Remote

LG 55UH770
LG 55UH770 är en 55-tummare i mellanprisklassen och dess kombination av prestanda och funktionalitet till ett mycket bra pris gör att vi utnämner den till bäst i test. TV:n är stilren och slimmad med tunn silverfärgad ram och en bred fot. Till skillnad från många andra tv-apparater är den snudd på jämntjock överallt, utan utstickande klumpar. IPS-panelen har riktigt bra skärpa och ett fantastiskt tryck i färgerna. Däremot är kontrasten inte den bästa, vilket framförallt är tydligt när vi tittar på filmer och serier i det nya HDR-videoformatet. En HDR Premium-certifierad TV är betydligt dyrare, men vi hade ändå förväntat oss lite bättre bildkvalitet i förhållande till priset. TV:n gör för övrigt ett bra jobb med att skala upp Full HD-material och svarstiden är fullt duglig för spel. Högtalarna låter däremot tunt och lite instängt, så här rekommenderar vi en extern lösning.

Smarta TV-apparater kan i värsta fall vara krångliga, svårmanövrerade och buggiga, men LG:s operativisystem WebOS 3.0 känns både intuitivt och användarvänligt. Det är färgglatt, lättöverskådligt och aningen barnsligt. Pekfjärrkontrollen Magic Remote används för att styra en muspekare på skärmen och den är faktiskt lika magisk som namnet antyder. Pekfunktionen i kombination med det lilla rullhjulet gör det föredömligt enkelt att bläddra i menyer, välja appar och surfa på webben. Röststyrning och möjligheten att zooma var som helst på skärmen är andra funktioner som ger mervärde. Om vi ska klaga på någonting så är det att andra TV-apparater erbjuder ett större utbud av appar och spel för nedladdning.

LG 55UH770 är inte TV:n som kommer att få dig att ramla av stolen med sin kontrastrika och bländande HDR-återgivning. Däremot är det en snygg och genomtänkt TV med övervägande bra bildegenskaper, smarta funktioner och ett användargränssnitt som är både trevligare och mer lättanvänt än konkurrenternas.

+ Jämn svärta, fantastisk färgåtergivning, innovativa funktioner
– Medioker kontrast, instängt ljud, relativt få appar


Betyg: 9Panasonic Viera TX-58DX700
Prisklass: Mellan Typ: LCD (LED) Färg: Silver Storlekar: 40, 50, 58 tum Upplösning: 3840 x 2160 (4K) Bildfrekvens: 1400 Hz Högtalare: 2 X 10 W Energiförbrukning: 159 W Standby: 0,5 W Årlig*: 152 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/C/ Mått (BxHxD): 129 × 75,3 × 4,1 cm Vikt: 23 kg (Med stativ: 24 kg) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x200 SMART-funktioner: Appar, Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Panasonic Viera TX-58DX700
Panasonic TX-58DX700B är en stilig 58-tummare som levererar den senaste tekniken till ett överkomligt pris. TV:n är välbyggd med snygg design och en tunn ram. Att fötterna kan placeras i två olika lägen förenklar placeringen på tv-bänken och att kontakterna är dolda bakom avtagbara paneler ger ett städat intryck. Panasonic använder operativsystemet Firefox OS i sina tv-apparater och det fungerar riktigt bra. Det är responsivt, tydligt och hänger sig aldrig under testet. Nackdelen gentemot vissa konkurrenter är att det finns färre appar att ladda ner. Vi gillar också att det går att pinna appar och tjänster till hemskärmen för att få ordning och reda. Fjärrkontrollen är av klassiskt snitt och har en stor Netflix-knapp som tar dig direkt till filmtjänsten.

Eftersom LCD-panelen är av VA-typ istället för IPS får vi bra svärta men lite snävare betraktningsvinkel. Uppskalat hd-material ser riktigt bra ut på tv:n, men det är 4K-material med HDR som får den att glänsa. Panasonics HDR Premium-certifierade modeller har högre ljusstyrka och mer avancerad teknik, men de är också mycket dyrare. I jämförelse med andra tv-apparater i prisklassen står sig Panasonic Viera TX-58DX700 riktigt bra med en HDR-bild som faktiskt imponerar. När vi tittar på HDR-material från Netflix eller UHD-bluray syns en tydlig förbättring med bra kontrast och tydliga nyanser i de mörka områdena. True Cinema-ger en balanserad färgpalett och när vi spelar tv-spel ger spelläget tillräckligt snabb responstid. Sammantaget är Panasonic Viera TX-58DX700 en utmärkt tv som klarar av det mesta. Om du vill ha HDR till ett bra pris är den särskilt intressant.

+ Bra svärta, naturliga färger, smidigt operativsystem, relativt bra HDR-återgivning
– Få appar i butiken, tunt ljud, förhållandevis snäva betraktningsvinklar


Betyg: 9Sony KD-55XD8505

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Svart Storlekar: 55, 65, 75, 85 tum Upplösning: 3840x2160 (4K) HDR: Ja Bildfrekvens: 800 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 103-157 W Standby: 0,5 W Årlig*: 143 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S/S2T2 Mått (BxHxD): 123,1x71,7x4,4 cm Vikt: 15,1 kg (Med stativ: 18.6 kg) 3D-stöd: Nej Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 4 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Android TV, Google Cast, Appar, TV Side View, Röststyrning Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Sony KD-55XD8505
Med snygg design, ett fullmatat operativsystem och utmärkta bildegenskaper vill Sony KD-55XD8505 ge dig mycket tv-för pengarna. Foten är stor och glänsande, ramen är tunn och det centimetertjocka bakstycket får tv:n att passa väl in i det moderna hemmet. Under huven jobbar operativsystemet Android vilket borgar för ett brett utbud av appar och spel. Här finns det möjlighet att upptäcka och prova sig fram. Nackdelen är att det är oöverskådligt, krångligt och faktiskt lite instabilt. Eftersom det sitter en mikrofon i den för övrigt traditionella fjärrkontrollen går det att styra tv:n med rösten. Det går också att parkoppla en handkontroll vilket många av spelen på Googles plattform kräver. Att spela på tv:n fungerar ofta bra, men det är inte att jämföra med spel på en spelkonsol. Att TV:n har Google Cast inbyggt gör att du kan streama material från en dator eller en smartphone.

Skärmen är av IPS-typ med kantbelysning och levererar en bild som imponerar. Svärtan är helt okej, färgerna är naturliga och kontrasten bra. Sonys exemplariska bildhantering gör ett utmärkt jobb med att skala upp vanligt HD-material med beundransvärd skärpa. Allra bäst blir det när vi tittar på 4K-video. Tv:n har även stöd för det nya videoformatet HDR som i bästa fall kan ge högre kontrast och bättre färgåtergivning, men tyvärr saknar TV:n den ljusstyrka som krävs för att göra tekniken rättvisa. Det är ett problem som rör alla tv-apparater i mellanprisklassen, men det finns ändå de som klarar sig bättre än Sony KD-55XD8505. De inbyggda högtalarna duger för nyhetssändningar, men bristen på djup, bas och nyanser får oss att rekommendera ett dedikerat ljudsystem till filmkvällen. Sammantaget är Sony KD-55XD8505 en utmärkt TV som levererar hög kvalitet utan att glänsa på något enskilt område. En bra allround-TV helt enkelt.

+ Snygg och tunn design, bra bild för pengarna, Google Cast inbyggt
– Rörigt gränssnitt, HDR-återgivningen imponerar inte, tunt ljud

Betyg: 8Samsung UE46F5505
-
Mycket prispressad budgetmodell
Prisklass:
Budget Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum (finns även i 32, 42 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 59 W | Standby: 0,3 W | Årlig: 86 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T2, CI+ Mått (BxHxD): 106x62,6x4,9cm Vikt: 10,8 kg | Med stativ: 12,4 kg 3D: Nej Anslutning: WiFi: Nej HDMI: 3 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 400x400 App-stöd: Ja Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Samsung UE46F5505
UE46F5505 tillhör som namnet antyder Samsungs F5505-serie, vilken är en av de billigaste serierna i företagets LED-TV-sortiment. Denna serie är även uppföljaren till förra årets snarlikt döpta serie ES5505, i vilken vi testade 40ES5505 och vars recension finns att läsa nedan. Likt sin föregångare riktar sig UE46F5505 till konsumenter som vill ha en stor TV med bra bildkvalitet till ett så lågt pris som möjligt. För att hålla priset nere är nymodigheter som 3D och inbyggt WiFi bortskalade. Desto viktigare är bildkvaliteten relativt hög med mycket god färgåtergivning. Även kontrasten imponerar, åtminstone i skapligt upplysta rum.

Responstiden är sådär och då teven saknar interpolation blir rörelseskärpan lidande, vilket kan göra att snabba scener upplevs lite ryckiga. Betraktningsvinkeln är snäv och bilden blir snabbt matt och man tittar för långt från sidan. Under mörka scener förekommer en del bakgrundsblödning. Designen är smakfullt enkel och vikten låg. Anslutningsmöjligheterna är ganska generösa för en budget-TV. Den inbyggda mediaspelaren har lika gott formatstöd som premium-modeller och spelar upp alla vanliga filformat för nedladdade filmer. Som en bonus har UE46F5505 dessutom utrustats med Samsungs utmärkta smart-TV-plattform Smart Hub, som stöder många populära appar såsom Netflix, Viaplay, Youtube, SVT Play, Spotify och Skype. Sammantaget ger UE46F5505 väldigt mycket TV till ett svårslaget lågt pris och utnämns därför till bästa budgetval.

+ Lågt pris, god färgåtergivning & kontrast, utmärkt smart-plattform, bra mediaspelare, smakfull design
– Svag rörelseskärpa, snäv betraktningsvinkel, viss bakgrundsblödning,

Betyg: 8


OBS:
Samsung UE46F5505 har nu utgått men ersatts av efterföljaren UE49K5515.

Bästa pris hos: CDON.se (Fri frakt)TCL Cityline S79 U55S7906

Prisklass: Mellan Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Silver Storlekar: 50, 55, 65 tum Upplösning: 3840x2160 (4K) HDR: Nej Bildfrekvens: 50 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 112 W Standby: 0,25 W Årlig*: 164 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T2, CI+ Mått (BxHxD): 124,3x71,5x5,69 cm Vikt: 15,7 kg (Med stativ: 16 kg) 3D-stöd: Ja Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 4 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll, Miracast Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller

TCL Cityline S79 U55S7906
TCL är en av Kinas största tillverkare av hemelektronik och Cityline S79 är deras modellserie för den europeiska marknaden. Här bjuder man på bra specifikationer i ett slimmat utförande. 55-tummaren är bara en centimeter tjock där den är som tunnast, men tyvärr blir den klumpigare längre ner där elektronik och högtalare sitter. TV:n ser dyrare ut än vad den är, men samma sak kan man inte säga om de plastiga fjärrkontrollerna. Valet att skicka med två fjärrkontroller känns inte heller helt genomtänkt. Den ena är nämligen för liten för att rymma viktiga funktioner och den andra så stor att den är svårhanterlig.

När det kommer till gränssnittet har TCL en lång väg kvar innan de kan mäta sig med konkurrenterna. Inte nog med att det ser gräsligt ut rent visuellt: apparna är få och funktionaliteten lämnar mycket att önska. Om du bara tittar på film och TV behöver det inte vara ett problem, men om du ser fram emot att botanisera i en välfylld appbutik, spela spel och surfa på nätet är det inte TV:n för dig. Miracast-funktionen låter dig streama material från en telefon eller surfplatta. 
 
Vi får inget HDR-stöd men 4K-upplösning finns ombord. Och till skillnad från i stort sett alla nya TV-apparater i segmentet har den även stöd för 3D. Bilden är generellt bra med rika färger, men med något ojämn belysning som får de svarta områdena att se flammiga ut. Den hanterar inte heller lågupplöst material lika bra som vissa konkurrenter. Däremot uppskattar vi rörelseutjämningen som ger ett gott resultat. TV:ns högtalare låter högre och bättre än många andra modeller på marknaden, men ett riktigt ljudsystem är fortfarande ett måste till filmkvällen. Nu hade vi gärna velat avsluta med att TCL Cityline S79 U55S7906 ger dig mycket TV för pengarna, men för det hade den behövt vara snäppet billigare.
 
+ Läcker design, bra ljud, 3D-stöd, bra bildegenskaper
– Omodernt operativsystem, saknar HDR-stöd, plastiga fjärrkontroller/Digital Life

Betyg: 6


TV vi testat som inte längre finns att köpa:

Samsung UE55F8005 - Makalöst högpresterande testvinnare
Prisklass: Premium Storlekar: 40, 46, 55 tum Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 4x10 W Energiförbrukning: On: 76 W | Standby: 0,3 W | Årlig: 111 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T2, CI+ Mått (BxHxD): 122,4x70,7x3,5 cm Vikt: 16,8 kg | Med stativ: 18,3 kg 3D: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt | HDMI: 4 st | USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 mm Specialfunktioner: Ansiktsigenkänning, gest- och röststyrning, Smart Evolution Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 2 st 3D-glasögon (aktiva)

Samsung UE55F8005
Samsungs flaggskepps-TV UE55F8005 är en oslagbart högpresterande SMART-TV och utnämns därför till bäst i test. Samsung har lyckats höja bildkvaliteten till nya nivåer med en sylvass skärpa, galet naturtrogen färgåtergivning och en förstklassig svärta. Även 3D-bilden är grym och försämringen av kontrast och ljusstyrka som 3D-glasögon ofrånkomligen alltid medför märks knappt. Med tanke på att Samsung använder sig av aktiv 3D är crosstalk ovanligt mild. Onlineplattformen SMART Hub har utvecklats med mer personalisering, exempelvis genom att ge rekommendationer baserat på tidigare program-val. Röststyrningen har förfinats och är nu förmodligen den bästa på marknaden. 

Varken uppskalningen av standardupplöst innehåll eller svarstiden är spektakulär, men båda är fullt godkända och UE55F8005 duger gott för TV-spelande. Ljudkvaliteten är förvånansvärt hög med tanke på tevens extremt slimmade design. Skärmen absorberar effektivt ljusföroreningar och förhindrar därmed störande solljus-reflektioner etc. Anslutningsmöjligheterna är föredömligt många och den inbyggda mediaspelaren har gott formatstöd. Utöver 2 st aktiva 3D-glasögon inkluderas en traditionell fjärrkontroll samt en smidig pekplatta. UE55F8005 svagheter är få och ganska små. Betraktningsvinkeln kunde varit vidare och framförallt kontrasten försämras märkbart om man sitter mer än ca 30-35° från mitten. Likt föregående år känns de förinställda bildinställningarna taffliga och visar inte upp UE55F8005:s fantastiska potential. Lyckligtvis justeras de lika enkelt som snabbt. 

+ Förstklassig bildkvalitet, exklusiv design, bra SMART-TV-funktionalitet, röststyrning
– Begränsad betraktningsvinkel, taffliga förinställda bildinställningar

OBS:
 Samsung UE55F8005 har nu utgått men ersatts av efterföljaren UE55KS9005.Panasonic TX-L42E6 - En snygg och SMART mellanklass-TV med bra svärta & fina färger
Prisklass: Budget Typ: LCD (LED) Färg: Svart, Silver, Vit Skärmstorlek: 42 tum (finns även i 32, 39 och 50 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 91 W Standby: >0,2 W Årlig:126 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 123,8x72,4x3,5 cm Vikt: 21,0 kg (Med stativ: 26,5 kg) 3D: Ja Anslutningar: SD-minne, WiFi HDMI: 3 st USB: 3 st SCART: 1 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll, 4 st passiva 3D-glasögon
Panasonic TX-L42E6
Nylanserade Panasonic TX-L42E6 är en smakfull smart-TV med en rad säljande egenskaper. Med ett pris i lägre mellanklassen känns designen ovanligt påkostad och exklusiv. Bildkvaliteten är bra i relation till prislappen med en riktigt fin svärta och färgåtergivning. För att pressa ut bästa möjliga svärta ur teven får man dock fiffla en del med bildinställningarna och offra viss ljusstyrka. På tal om bildinställningar är dessa begränsade men ändå fullt tillräckliga för normalanvändaren. Likaså är rörelseskärpan visserligen inte den skarpaste men samtidigt så känns ryckiga scener naturligt suddiga. Betraktningsvinkeln är emellertid sådär och bilden tappar lätt färg samt kontrast vid vidare vinklar.

Till glädje för de som aldrig låtit sig hänföras av 3D-tekniken och därför inte heller vill betala för den så saknar teven 3D-stöd. Däremot har den Panasonics helt nya och starkt förbättrade smart-TV-plattform kallad "My Home Screen". Förutom att vara synnerligen lättanvänd är den också smidig att personalisera efter eget tycke. App-utbudet är brett och inkluderar YouTube, Skype, Facebook, Netflix, SF Anytime, Viaplay och ”VIERA Connect Remote” som gör din smartphone/surfplatta till en fjärrkontroll. Mest innovativ känns dock ”Swipe & Share”-funktionen som låter dig skicka foton och video från din smartphone/surfplatta till teven med blott ett handsvep. Anslutningsmöjligheterna är generellt goda och inkluderar inbyggt WiFi samt SD-slot. Svarstiden är inte den snabbaste men duger för en normal gamers spelande. Mediaspelaren har ett brett formatstöd och har klarat alla HD-filer (.mkv) vi gett den.

+ Exklusiv design, bra svärta & färg, innovativ smart-TV-funktionalitet, inbyggt WiFi, bra mediaspelare
Relativt snäv betraktningsvinkel

OBS:
Panasonic Viera TX-L42E6 har nu utgått och ersatts av efterföljaren TX-40DS503E.Panasonic TX-55AS750E
Prisklass: Premium Typ: LCD (LED) Färg: Silver Skärmstorlek: 55 tum (finns även i 42 och 47 tum) Upplösning:1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 63 W | Standby: >0,2 W | Årlig: 88 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C, CI+ Mått (BxHxD): 124,3x72,2x5,3 cm Vikt: 19,0 kg (Med stativ: 21 kg) 3D: Ja Anslutningar: SD-minne | WiFi | HDMI: 3 st | USB: 3 st | SCART: 1 st VESA-väggstöd: 400x400 Specialfunktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll, APT-X, Svep & dela, skärmspegling Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller

Panasonic TX-55AS750E
Panasonic TX-55AS750E är en smakfullt och modernt designad TV i premiumklassen. 55AS750:s starkaste sida är också den viktigaste, nämligen bildkvaliteten. Denna är riktigt vass med hög luminans, livfulla färger och föredömlig kontrast. Betraktningsvinkeln är generös och bilden besväras varken av bakgrundsblödning eller ”hemvideoeffekt”. Svärtan kunde varit något jämnare och har en viss färgförskjutning åt mörkblått, vilket kan tänkas irritera en och annan bild-entusiast. Genomsnittsanvändaren kommer däremot aldrig att se detta. Det finns dessbättre väldigt gott om manuella bildinställningsmöjligheter samt bra förinställda lägen för novisen. 3D-bilden är bra med fin kontrast och försumbar crosstalk.

55AS750 har många innovativa funktioner, speciellt för att dela och strömma innehåll till andra enheter. Den har även dubbla tuners och kan därmed hantera två kanaler samtidigt. Detta gör att du kan titta på en kanal medan du strömmar den andra kanalen till en surfplatta, smartphone eller hårddisk. Panasonics smart-tv-gränssnitt "My Home Screen" är ett av de bästa på marknaden med genomtänkt och användarvänlig design. Det kan däremot upplevas lite småsegt och det inbyggda trådlösa nätverkskortet kunde varit bättre. App-utbudet är helt ok med ex. YouTube, Netflix och Skype, men saknar ex. Spotify, SVT Play och ViaPlay. Den inbyggda mediaspelaren har ett utmärkt formatstöd och klarar externa hårddiskar, inklusive NAS, men även Apt-X för högkvalitativ trådlös ljudöverföring via bluetooth.

+ Mycket bra bildkvalitet, innovativa SMART-funktioner, många bildinställningsmöjligheter, snygg design
– Bitvis småsegt användargränssnitt, något svagt WiFi, ofullkomlig svärtaPanasonic TX-55CX750
Prisklass: Premium Storlekar: 55 tum Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 55 tum Upplösning: 3840x2160 (4K Ultra HD) Bildfrekvens: 1000 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 130 W | Standby: 0,5 W | Årlig: 181 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-T/T2/DVB-S2/DVB-C Mått (BxHxD): 123,9x71,9x5,3 cm Vikt: 19  kg | Med stativ: 21,5 kg 3D: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt | HDMI: 3 st | USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x400 mm Specialfunktioner: Röststyrning , Internettjänster/appar som stöds, Smart TV Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller

Panasonic TX-55CX750
Panasonic TX-55CX750E är en stilren och prisvärd TV med Ultra HD upplösning, även kallat 4K. Upplösningen i kombination med den ljusstarka IPS-skärmen ger ett spektakulärt intryck. Detaljrikedomen och färgåtergivningen ger enastående liv åt bilden, även scener med mycket rörelse flyter fint.  Teven hör inte till de tunnaste 4K-modellerna på marknaden men i det här fallet föredrar vi funktion före form. Exempel på intressanta funktioner är de dubbla HD-mottagarna som gör att kan du dela TV-program med din surfplatta eller telefon. Operativsystemet Firefox agerar som en hub för kanaler, appar och webben. Upplevelsen är väldigt avskalad men är samtidigt snabb och lätt att förstå sig på, även för otekniska användare. Utbudet av appar är begränsat men det är enkelt att bokmärka webbsidor till hemskärmen för snabb åtkomst, exempelvis SVT Play.

Skärmen har en för prisklassen bra betraktningsvinkel men den fabriksprogrammerade bildinställningen drar åt det kliniska kalla hållet som passar i en butik. Det är dock enkelt att justera inställningarna för en betydligt bättre bild. Två fjärrkontroller medföljer, en vanlig samt en smidig pekplatta. Vi gillar direktknappen för Netflix på den vanliga fjärren. Antalet anslutningar är klart godkänt även för mer kräsna användare. Ljudkvaliteten är helt ok men för att matcha den fenomenala bilden rekommenderar vi att använda externa högtalare. Den som söker en färgsprakande 4K-TV med smarta funktioner och smidigt operativsystem bör definitivt titta närmre på Panasonic TX-55CX750.

+ Fantastisk färger och detaljrikedom, många smarta funktioner
– Ej perfekt svärta, relativt tjockPanasonic TX-L55DT60 - Härligt högpresterande premium-TV
Prisklass: Premium Typ: LCD (LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 55 tum (finns även i 42, 47, 50 och 60 tum) Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 91 W | Standby: >0,2 W | Årlig:126 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 123,8x72,4x3,5 cm Vikt: 21,0 kg (Med stativ: 26,5 kg) 3D: Ja Anslutningar: SD-minne, WiFi HDMI: 3 st USB: 3 st SCART: 1 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll 4 st passiva 3D-glasögon

Panasonic TX-L55DT60
Panasonic TX-L55DT60 är en mycket prisvärd premium-TV med en hel drös vinnande egenskaper. Med sin kraftfulla dual-core ”Hexa”-processor skapar teven en fantastiskt bra bild med livliga färger, kraftig ljusstyrka/luminans och kontrast. Bildkvaliteten består även vid vida betraktningsvinklar och vi noterar varken bakgrundsblödning eller ”hemvideoeffekt”. Dessutom är uppskalningen av standardupplöst innehåll skamlöst effektiv. För entusiasten finns rikligt med bildinställningsmöjligheter och med ”24p Smooth Film”-läge fås en fin rörelseskärpa. Svärtan är inte perfekt och har en liten färgförskjutning åt mörkblått. Likaså är ”local dimming” mindre imponerande, men inget av detta är något vanliga tittare noterar.

Tevens passiva 3D ger en mycket bra 3D-bild med stark kontrast och befrielse från vanliga 3D-defekter såsom crosstalk och artefakter. L55DT60 har dock mer att erbjuda än superb bildkvalitet. Med sin nya "My Home Screen" har Panasonic plötsligt avancerat till att ha den kanske bästa SMART-TV-plattformen i branschen. Med innovativa appar kan man exempelvis klona TV-bilden och strömma den till en smartphone/surfplatta. Eller varför inte - med ett handsvep - skicka foton eller video från din smartphone/surfplatta till teven? Med L55DT60 bevisar Panasonic att man numera inte bara tillhör världseliten i lyx-PLASMA-kategorin, utan även i premium-LED-kategorin.

+ Fantastisk bildkvalitet, utmärkt SMART-TV-funktionalitet
Ej perfekt svärta, enkel ”local dimming”Panasonic TX-L65WT600E - Prestige-modell med ofantlig upplösning i 4k
Prisklass: Premium Typ: LCD (LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 65 tum Upplösning: 3840x2160 (Ultra HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x4+10 W Energiförbrukning: On: 162 W | Standby: >0,2 W | Årlig: 225 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T/T2/S2, CI+ Mått (BxHxD): 146,8x8,6x5,6 cm Vikt: 38 kg (Med stativ: 43 kg) 3D: Ja Anslutning: WiFi (inbyggt) HDMI: 4 st | USB: 1 st | DisplayPort: 1 st VESA-väggstöd: 400x400 cm SMART-funktioner: Appar, smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 2 st 3D-glasögon (aktiva)

Panasonic TX-L65WT600E
Panasonics nya flaggskepp TX-L65WT600E är den första 4k-teve vi testat och – föga förvånade – också den mest högpresterande. Dess mycket saftiga prislapp återspeglas i en lika elegant som exklusiv design. Det är svårt att föreställa sig hur otroligt högupplöst bilden på en 4k-TV är innan man faktiskt sett den. I 4k visar L65WT600E helt spektakulärt detaljrika bilder och färgåtergivningen är galet bra med ofantlig nyansrikedom. Till glädje för entusiaster finns också generösa bildinställningsmöjligheter. De observerade skavankerna i bildkvalitet är lättare bandning i vissa mycket ljusa scener, en ganska snäv betraktningsvinkel och en något haltande svärta. L65WT600E:s stora begräsning är däremot att det nuvarande 4k-utbudet är minimalt.

Detta har Panasonic försökt råda bot på med sin egen 4k-app ”4k Channel”, som man kommer åt via tevens utmärkta användar-plattform ”My Home Screen”. Här finns en uppsjö av demon och film-trailers att titta på. Trots att de flesta är märkbart komprimerade krävs fortfarande en bandbredd på uppåt 50 Mbit för att allt ska flyta på utan lag. Då man märkligt nog inte kan buffra video innan visning blir appen nog tyvärr oanvändbar för de flesta. Dessbättre är L65WT600E mästerlig på att skala upp HD-video till UHD/4k med en välavvägd grynighet och minimalt brus. Till skillnad från samtliga konkurrerande 4k-modeller på marknaden stöder L65WT600E den senaste HDMI-versionen 2.0, vilket krävs för att föra över både 4k-bild och ljud utan kvalitetsförlust.

+ Spektakulär detaljrikedom & färgåtergivning, generösa bildinställningsmöjligheter
– Nuvarande 4k-utbud minimalt, snäv betraktningsvinkel, något haltande svärta, viss bandningSamsung PS51F4505 - Budget-TV med stor skärm till mycket litet pris
Prisklass: Budget Typ: Plasma Färg: Svart Skärmstorlek: 51 tum (finns även i 43 tum) Upplösning: 1024x768 (HD Ready) Bildfrekvens: 600 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 82 W | Standby: 0,3 W | Årlig: 120 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T, CI+ Mått (BxHxD): 118,5x70x5,6 cm Vikt: 17,7 kg | Med stativ: 19,1 kg 3D: Nej Anslutning: WiFi: Nej | HDMI: 2 st | USB: 1 st VESA-väggstöd: 400x400 mm Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Samsung PS51F4505
Är du ute efter största möjliga skärm med minsta möjliga prislapp? Vill du slippa betala för nymodigheter såsom 3D? Har du dessutom måttliga krav på bildkvalitet och anslutbarhet så är detta teven för dig. PS51F4505 är nämligen något så ovanligt som en 51-tums budgetklass-TV för mindre än 5000 kr. Detta konststycke har Samsung lyckats med genom att skala bort allt utom det nödvändigaste. Designen är smakfullt enkel och borta är moderniteter såsom SMART-funktionalitet, 3D och WiFi. PS51F4505 har visserligen HD-upplösning, men inte Full HD vilket lättare syns på en så stor skärm. Men för den tekniskt ointresserade som inte tittar på Blu-Ray och inte abonnerar på HD-kanaler är detta förmodligen försumbart.

Denna kategori konsumenter lider troligtvis inte heller av att rörelseskärpan är låg, att ljusstyrkan är sparsam eller att färgåtergivningen lämnar en del att önska. Strömförbrukningen är klart över genomsnittet, men i ärlighetens namn blir det extra ström för knappt 100 kr per år. Som plasma-TV har PS51F4505 en oklanderlig svärta, ingen bakgrundsblödning och en enastående betraktningsvinkel. Antalet anslutningar är litet men fullt tillräckligt för användare med enklare behov. En oväntad lyx är den utmärkta mediaspelaren med dess breda formatstöd. Med text-TV och en lättanvänd fjärrkontroll lär PS51F4505 inte minst passa seniorer med begränsad budget.

+ Stor skärm till lågt pris, vid betraktningsvinkel, bra inbyggd mediaspelare
– Ej Full HD, låg rörelseskärpa, sparsam ljussstyrka, haltande färgåtergivning

* Årlig energiförbrukning är beräknad enligt EU-förordning 1062/2010, vilket stipulerar 4 timmars drift 365 dagar/ år.


Philips 47PFL6007T
Prisklass: Mellan Storlekar: 32, 42, 47, 55 tum Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 47 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 60 W Standby: 0,15 W Årlig: 83 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 115x64,7x3,0 cm Vikt: 15 kg (Med stativ: 18,3 kg) 3D: Ja Anslutning: WiFi: Ja Inbyggt HDMI: 4 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x400 mm SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll, 4 st 3D-glasögon, stativ, SCART- & komponent-adapter

Philips 47PFL6007TPhilips 47PFL6007T är en mycket konkurrenskraftigt prissatt mellanklass-TV och utnämns till bäst i test. Philips har inte snålat på hårdvaran och tevens kraftfulla processor ger fina resultat. Bildskärpan är väldigt bra, med stor detaljrikedom. Mest imponerar emellertid rörelseskärpan som med Philips ”HD Natural Motion”-teknik blir riktigt vass. Som vanligt för en mellanklass-TV innebär en ökad rörelseskärpa dock viss hemvideoeffekt. Även färgåtergivningen imponerar med starka, levande och nyanserade färger. I mörka scener tenderar däremot färgerna att gå in i varandra såvida man inte aktiverar bildinställningen ”dynamisk kontrast”. Denna ökar automatiskt ljusstyrkan i mörka scener men känns tyvärr lite klumpig.

47PFL6007T använder sig av passiv 3D-teknik och är med tanke på priset en suverän 3D-TV med klara, ljusa färger utan flimmer. Förutom Philips unika Ambilight-teknik som gör tittar-upplevelsen mer behaglig har teven dessutom flera inbyggda extrafunktioner. Förutom WiFi och en Skype-kompatibel webkamera finns även en mediaspelare med förträffligt filformatstöd. Kombinerat med flera HDMI- och USB-ingångar samt smartphone-styrning gör detta en bra mediaspelare, sånär som på användargränssnittet som känns primitivt. Online-plattformen ”Smart TV” är däremot fräsch och även om antalet appar ännu är sparsamt kommer utbudet säkerligen att växa snabbt framöver.

+ Väldigt bra skärpa, färgåtergivning, 3D & formatstöd, ambilight, WiFi, anslutningsmöjligheterna
– Bristande färgnyanser i mörka scener, lite klumpig dynamisk kontrast, mediaspelarens användargränssnitt
Samsung UE40ES5500/05
Prisklass: Budget Typ: LCD (LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 40 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 55 W Standby: >0,3 W Årlig: 80 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 92,7x55,5x4,7 cm Vikt: 10,3 kg (Med stativ: 12,5 kg) 3D: Nej Anslutning: WiFi: Dongel (ingår ej) HDMI: 3 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: fjärrkontroll

 Samsung UE40ES5505
Samsungs 40ES5500/05 riktar sig till TV-köpare som främst är ute efter en rejäl TV till ett riktigt bra pris och mindre ointresserade av nymodigheter som 3D. Detta lyckas Samsung med råge leverera i denna mycket prispressade 40-tums-TV. Med sin eleganta design och diskreta kantlister ger teven intrycket av att vara betydligt dyrare än den faktiskt är. Likt årets övriga Samsung-modeller kommer 40ES5500/05 med förinställda bildinställningar som är långt ifrån optimala för normal hem-användning. Det är dock föredömligt enkelt att justera bilden och med rätt inställningar får bilden mycket god kontrast och ljusstyrka samt bra svärta och bildskärpa.

Bildprocessorn är inte den kraftfullaste, vilket TV-nörden märker på den genomsnittliga uppskalningen samt en svag rörelseskärpa och lättare bakgrundsblödning. Med tanke på den låga prislappen vore det emellertid orimligt att förvänta sig mer. Den normala TV-tittaren lär inte ens märka av dessa svagheter. Trots att 40ES5500/05 är bland Samsungs absolut billigaste TV-modeller, har den berikats med flera SMART-funktioner, inklusive den Samsungs marknadsledande online-plattform ”Smart Hub”. Sammantaget är 40ES5500/05 en bra TV som ger väldigt mycket valuta för pengarna och är ett utmärkt budgetval.

+ Det låga priset, kontrasten, ljusstyrkan, SMART-TV
De förinställda bildinställningarna, svag rörelseskärpa, viss bakgrundsblödningSamsung UE40ES6715
Prisklass: Mellan Typ: LCD (LED) Färg: Vit Storlekar: 32, 40, 46 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: 63 W Standby: 0,1 W Årlig*: 92 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/T2, CI+ Mått (BxHxD): 92,5x55,2x4,7 cm Vikt: 10,6 kg (Med stativ: 12 kg) 3D-stöd: Ja Anslutningar: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll, 2 st 3D-glasögon (aktiva)

Samsung UE40ES6715
UE40ES6715 är just nu en av Samsungs populäraste modeller och sticker ut från mängden med sin vita färg. Färgen må vara ointressant för den inbitne tekniknörden, men för den inredningsintresserade är designen en viktigt faktor. UE40ES6715 ser onekligen bra ut med sin stilrena design och de smala, vita kantlisterna som nästintill obemärkt smälter in framför en vit vägg. UE40ES6715 är emellertid inte bara yta utan även envälutrustad kvalitets-TV. Färgåtergivning, kontrast och svärta är alla mycket bra i relation till prislappen. Fabriks-bildinställningarna är dock långt från optimala och bör kalibreras. Likt många andra Samsung-modeller lider bilden av viss bakgrundsblöding.

Denna bilddefekt syns dock mest under mörka scener i mörka rum och den genomsnittlige TV-tittaren lär knappt märka av den. Betraktningsvinkeln är något snäv så man bör inte sitta alltför långt åt sidan. 3D-upplevelsen är inte lika uppslukande som på större skärmar men Samsung ska ha en eloge för att man överhuvudtaget utrustar en så liten TV med 3D-stöd. Detta är också en bra SMART-TV då den är utrustad med Samsungs lättnavigerade online-plattform Smart Hub som enligt oss är denbästa på marknaden. Utbudet av appar är riktigt bra och inkluderar Spotify, Skype, HBO och Netflix. Dessutom har Samsung egna gratis-appar för hela familjen.

+ Vitfärgad, färgåtergivningen, SMART-funktionaliteten
– Viss bakgrundsblödning, ganska snäv betraktningsvinkel
Samsung UE46ES8005
Prisklass: Premium Storlekar: 40, 46, 55 tum Typ: LCD (Kantbelyst LED) Färg: Silver/Metallic Skärmstorlek: 46 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 400 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 81,4 W Standby: >0,1 W Årlig: 119 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 103,9x61,5x3,1 cm Vikt: 12 kg (Med stativ: 14,6 kg) 3D: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Ansiktsigenkänning, gest- och röststyrning, Smartphone-fjärrkontroll, Smart Evolution Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 2 st 3D-glasögon (aktiva), Skype-kamera

Samsung UE46ES8005
Samsungs flaggskepps-TV UE46ES8005 är tekniskt revolutionerande. Samsungs onlineplattform SMART Hub är den bästa på marknaden med många bra appar, exempelvis Netflix och Spotify. Likt andra SMART-TV kan man ladda ner uppdateringar allteftersom plattformen förbättras. Unikt och nydanande är den så kallade ”Smart Evolution” som möjliggör framtida hårdvaruuppdateringar då man gjort plats för en ny processor så att teven kan uppgraderas likt en PC. Lika nyskapande är ansiktsigenkänningen samt gest- och röststyrningen. Geststyrningen fungerar sådär men röststyrningen fungerar förvånansvärt bra, förutom att den ibland aktiveras oavsiktligt.

UE46ES8005 är emellertid inte bara smart, den är även snygg med exklusivt slimmad design och en minimal kantlist. Viktigast av allt visar den dock en fantastiskt bra bild med utmärkt ljusstyrka, kontrast, uppskalning, färgåtergivning och skärpa, även i 3D. Se bara till att justera de förinställda bildinställningarna för att säkerställa bästa bildkvalitet. Multimedia-stödet är förträffligt tack vare många anslutningar och den inbyggda mediaspelares goda formatstöd. Förutom 2 st aktiva 3D-glasögon inkluderas även två fjärrkontroller, varav är en traditionell och en är en pekplatta.

+ Marknadsledande SMART-funktionalitet, utmärkt bildkvalitet & multimedia-stöd, Smart Evolution, designen
De förinställda bildinställningarna, haltande geststyrning, oavsiktligt aktiverad röststyrningSharp LC-60LE741S
Prisklass: Mellan Storlekar: 60, 70, 80 tum Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 60 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 100 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 100 W Standby: 0,1 W Årlig: 146 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 138,3x83,9x7,2 cm Vikt: 26,5 kg (Med stativ: 29,5 kg) 3D: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt HDMI: 4 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 400x400 mm SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll
Sharp LC-60LE741S
LC-60LE741S från japanska Sharp är synnerligen prisvärd och en av de allra populäraste TV-modellera just nu. Den är också det främsta exemplet på vad som verkar vara Sharps nya taktik för att sticka ut från konkurrensen: ”Största möjliga kvalitets-skärm till lägsta möjliga pris.” Skärmen är emellertid inte bara massivt stor, den visar också en bra bild med god svärta, färgåtergivning och kontrast. Storleken ger en trollbindande filmupplevelse men passar också riktigt bra för TV-spelande. Bildfrekvensen duger gott för 2D men ger tyvärr irriterande crosstalk i 3D. Dessutom ger de aktiva 3D-glasögonen viss missfärgning. 60LE741S skalar upp video väl, men likt andra mycket stora TV gör den enorma skärmen att standardupplöst video ändå lätt framstår som lite lågupplöst.

Full HD-video ser riktigt bra ut med vass skärpa, även om viss rörelseoskärpa förekommer i snabba scener.
Det inbyggda mediacentret har ett tanigt formatstöd och ett ganska slätstruket användargränssnitt. Online-plattformen AquosNet har ett snålt app-utbud jämfört med branschledarna Samsung och Sony och teven har inte mycket av SMART-funktionalitet. I vårt tycke är dessa emellertid förlåtliga svagheter då en TV:s absolut viktigaste egenskap hur bra den visar bild. Speciellt när man numera får ett utmärkt fristående mediacenter för under tusenlappen. 60LE741S är därför ett riktigt bra köp och ett välkommet inslag på TV-marknaden.

+ STOR skärm till överkomligt pris, bra färgåtergivning & kontrast
Mediokert mediacenter & online-plattform, viss rörelseoskärpa, 3D-crosstalkSony Bravia KDL-46HX755
Prisklass: Mellan Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 84 W Standby: 0,25 W Årlig: 117 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 107,6x65,2x6 cm Vikt: 14,6 kg (Med stativ: 16,7 kg) 3D: Ja Anslutning: WiFi, HDMI: 4 st USB: 2 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Sony Bravia KDL-46HX755
Sony Bravia KDL-46HX755 är en riktigt prisvärd TV, och kostar hälften så mycket som den gjorde vid lanseringen för ett år sedan. Den har gott om anslutningar – såsom 4 HDMI-uttag och inbyggt WiFi-stöd – god rörelseskärpa, utmärkt färgåtergivning och en bra 3D-bild, med bara lite crosstalk. Ljusstyrkan och färgåtergivningen ökas för att kompensera den nedsatta ljusstyrkan som 3D-glasögon medför. Den korta svarstiden gör HX755 till en utmärkt TV för spel. Och för den riktige entusiasten finns rikligt med möjligheter till bildkalibrering, såsom gammakurva och vitbalans. Svärtan hos HX755 är bra och färgnyanser syns tydligt vilket medför att skuggor framträder även i mörka scener, förutsatt att bakgrundsbelysning eller ljusstyrkan inte sätts för högt. Dessvärre kan en viss bakgrundsblödning förekomma i riktigt mörka scener, och HX755 uppnår därför inte riktigt samma höga kvalitet som Sonys HX855.

Den nya plattformen SEN hos Sonys smart-TV har fått ett uppgraderat användargränssnitt med utökat produktutbud. Trots svagheter som lång laddningstid och alltför komplicerad navigation erbjuder SEN troligtvis marknadens bästa utbud av video och musik. Eftersom den inbyggda mediaspelaren har ett uselt formatstöd bör man komplettera sin HX755 med ett externt mediacenter. Slutligen har HX755 låg energiförbrukning, nedladdningsbar fjärrkontrollapp för smartphones och erbjuder relativt bra ljud, även om ett externt hemmabiosystem är att rekommendera.

+ Föredömlig bildkvalitet, mycket aggressivt prissatt, SMART-TV-funktionaliteten, designen
– Mediaspelares formatstödSony Bravia KDL-46W905A
Prisklass: Premium Storlekar: 40, 46, 55 tum Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 46 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 800 Hz Högtalare: 2x10 W Energiförbrukning: On: 64 W Standby: 0,25 W Årlig: 89 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S/S2/C/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 104,9x61,6x6,1cm Vikt: 15,2 kg (Med stativ: 17,3 kg) 3D: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt | HDMI: 4 st | USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: 2 st fjärrkontroller, 4 st aktiva 3D-glasögon

Sony Bravia KDL-46W905A
KDL-46W905A tillhör som namnet antyder Sonys nya W90-serie, som är efterföljare till förra årets HX8-serie i vilken vi testade 55HX855. Utöver krångliga namn har dessa teve-apparater en hel del gemensamt. Förutom en förstklassig design har nämligen 46W905A likt sin föregångare en hänförande bildkvalitet. Med rätt bildinställningar är svärtan fantastisk, kontrasten exemplarisk och färgåtergivningen sofistikerat välavvägd med livliga, naturliga färger. Likt alla LCD/LED-TV avtar bildkvaliteten med betraktningsvinkeln, dvs. ju längre man sitter från mitten av skärmen. I jämförelse med sin annars utmärkta prestanda känns 46W905A:s betraktningsvinkel något snäv.

Bildskärpan är god med minimal responstid, vilket gör teven extra lämpad för ryckiga actionspel. Dessutom är rörelseskärpan sylvass, tack vare en riktigt bra interpolation. Även uppskalningen imponerar till den grad att riktigt lågupplöst video - såsom vanliga Youtube-klipp - ser skamlöst bra ut. 3D-bilden är föredömlig med minimal crosstalk och till skillnad från förra året ingår nu flera 3D-glasögon. Ljudet är förvånansvärt bra men till en så här bra teve vore det nästan helgerån att inte köpa till externa högtalare. 46W905A är en smart-TV och Sonys online-plattform SEN hänger fortfarande med i konkurrensen med sitt stora utbud av video och musik. Den inbyggda mediaspelarens formatstöd är tyvärr fortfarande relativt snålt och ser man mycket nedladdad HD-film bör man köpa till en extern mediaspelare.

+ Fantastisk bildkvalitet, förstklassig design, bra smart-TV-funktionalitet
– Mediaspelares sparsamma formatstöd, något snäv betraktningsvinkelSony Bravia KDL-55HX855
Prisklass: Premium Storlekar: 40, 46, 55 tum Typ: LCD (Bakbelyst LED) Färg: Svart Skärmstorlek: 55 tum Upplösning: 1920x1080 (Full HD) Bildfrekvens: 200 Hz Högtalare: 3x10 W Energiförbrukning: On: 93 W Standby: 0,25 W Årlig: 129 kWh Digital-mottagarstöd: DVB-S2/C/C2/T/T2, CI+ Mått (BxHxD): 127,4x75x3,5 cm Vikt: 21,7 kg (Med stativ: 27,9 kg) 3D: Ja Anslutning: WiFi: Inbyggt HDMI: 3 st USB: 3 st VESA-väggstöd: 200x200 SMART-funktioner: Appar, Smartphone-fjärrkontroll Inkluderade tillbehör: Fjärrkontroll

Sony Bravia KDL-55HX855
55HX855 som är den största modellen i Sonys nya flaggskepps-serie får trots ett relativt lågt pris i nedre premiumklassen toppbetyg i det mesta. Den stilfulla ”monolit”-designen andas exklusivitet och ger tillsammans med den väldiga skärmen ett storslaget intryck. Tevens främsta styrka är emellertid dess hänförande bildkvalitet. Med rätt bildinställningar är svärtan fantastisk, kontrasten exemplarisk och färgåtergivningen sofistikerat välavvägd med livliga, naturliga färger. Skärpan är god med minimal responstid och rörelseoskärpa, också vid ryckiga actionscener i TV-spel. Uppskalningen är imponerande och till och med riktigt lågupplöst video, såsom Youtube-klipp ser skamlöst bra ut.

3D-bilden är föredömlig med minimal crosstalk. Lite snopet ingår emellertid inga 3D-glasögon, som därför måste köpas separat. Väggmonterad har 55HX855 ett ordinärt ljud, men ståendes på det högtalar-integrerade stativet blir ljudet ovanligt vasst både vad gäller tal och bas. Gällande SMART-TV-funktionalitet har Sonys nya plattform SEN visserligen vissa svagheter men även styrkor som marknadens förmodligen bästa utbud av video och musik. Den inbyggda mediaspelaren har Sonys sedvanligt snåla formatstöd och läser exempelvis inte vanliga mkv-filer. Nedladdare av HD-filmer bör därför komplettera TV:n med en extern mediaspelare/mediacenter. Med enbart smärre svagheter, fenomenala styrkor och ett otroligt konkurrenskraftigt pris är 55HX855 en fantastiskt prisvärd premium-TV.

+ Fenomenal bildkvalitet, mycket aggressivt prissatt, SMART-TV-funktionaliteten, designen
– Mediaspelares formatstöd, inga 3D-glasögon inkluderade