Bärbar dator: Test & köpguide

Redaktör Tobias Jacobsson
Senast uppdaterat Juli 2023

Att köpa den bästa bärbara datorn behöver inte vara så svårt som man kan tro. De flesta har nog en idé om sin budget och vad datorn främst ska användas till. Trots detta blir många överväldigade av det enorma utbudet av modeller, storlekar och prisklasser. Med vår köpguide får du uppdaterade tips och råd kring de mest intressanta, bästa och prisvärda bärbara datorerna just nu. Vi listar också de mest intressanta laptopserierna från tillverkare som Acer, HP och Asus med flera. Kolla även in vår guide kring komponenter och hårdvara.

Bärbara datorer kan vara flera tusen kronor billigare att köpa online jämfört med butikspriser. Online köper man alltid nyproducerade datorer med de senaste processorerna och grafikkorten. En laptop från butiken kan vara flera månader gammal, det är en lång tid i datorvärlden.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Bärbar dator

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Här tipsar vår datorredaktör om den mest prisvärda bärbara datorn just nu. Köptipset baseras på datorns pris i förhållande till prestanda, funktion och support. Datorn passar dem som planerar att köpa en bra modern laptop som ska användas för både arbete och fritid.

Tester för hemmakontoret:

Skrivare

Powerbank

Router

0 5 4.5 1

1. HP Pavilion 15 - eg3065no BÄST I TEST DATOR

Typ: Multimediadator Storlek: 15,6 tum Processor: Intel® Core™ i7-1355U (13:e generationen) Minne: 16 GB DDR4-3200 MHz RAM (2 x 8 GB) Hårddisk: 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD Grafik: Intel® Iris® Xᵉ-grafik Operativsystem: Windows 11 Home Vikt: 1,74 kg Garanti: 1 års insändningsservice vid material- och tillverkningsfel Övrigt: Full HD-skärm, HDMI-port, 1 st USB-C, 2 st USB 3.1, HD-Webbkamera, Minneskortläsare, Stötskyddad hårddisk, Fullstort tangentbord, 2 st Bang & Olufsen-högtalare, McAfee LiveSafe™

Pavilion-serien är en av världens mest kända och sålda datormodeller och har tillverkats ända sedan 1995. Det finns en enkel anledning till att HP lyckats så väl med denna serie, nämligen att man får väldigt mycket dator för pengarna och tillgång till HP:s utmärkta kundservice. Vi gillar verkligen det rena formspråket som känns exklusivt och modernt. Datorn väger strax under två kilo och är gedigen och välbyggd i alla detaljer. Ramen kring tangentbordet är i aluminium medan lock och botten är gjort av hårdplast av hög kvalitet.

HP Pavilion 15 - eg3065no är en riktig arbetshäst. Datorn har den senaste generationens eg3065no med 10 nanometersteknik (även kallad Raptor Lake) samt ett RAM-minne på 16 GB. Denna högpresterande kombination av komponenter gör datorn mycket snabb med utmärkt multitasking samtidigt som driften blir strömsnål vilket ger längre batteritid.

Hur står den sig?

Prestandamässigt är det särskilt intressant att det står G7 i slutet av namnet på processorn: Pavilion 15 - eg3065no. I Intels första modeller av Raptor Lake för tunna laptops är det nämligen G7 som är den mest högpresterande grafikkretsen med 64 execution units. Köper du en dator där det istället står G4 på slutet på processornamnet får du bara 48 execution units, och med G1 får du bara 32. Med HP Pavilion 15 - eg3065no får du dessutom ett dedikerat grafikkort som gör att datorn klarar relativt grafikkrävande spel och ger bra med kraft även för avancerade användare. Hårddisken är av SSD-typ (Solid State Drive), en teknik som är betydligt snabbare, stöttåligare och energisnålare än äldre snurrande hårddiskar.

Skärmen har Full HD-upplösning och är ljusstark men vi skulle gärna sett något högre kontrast. Högtalarna är från danska kvalitetsmärket Bang & Olufsen och ger bra med kraft till ljudet, faktiskt bland det bästa vi hört från en laptop med klara diskanter och schysst bas. Även pekplattan är bra, det finns inga separata knappar för vänster och högerklick men med multitouchfunktionalitet spelar det mindre roll. Tangentbordet är tyst, har fin stuns och är dessutom bakgrundsbelyst vilket är bra då man jobbar i svag belysning. Wi-Fi-mottagningen är utmärkt.

Pavilion-serien har flera bra och smarta funktioner, dubbla mikrofoner med brusreducering samt ljuskänslig HD-webbkamera. Sammanfattningsvis tycker vi att den mycket höga prestandan och byggkvaliteten i kombination med det attraktiva priset gör detta till ett utmärkt köp. Detta är ett bra val om du planerar att jobba med relativt krävande program som musikproduktion, bildbehandling eller videoredigering men är också en helt ok speldator.

  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

KAMPANJ! Ordinarie pris är 10990 kr. Med unika rabattkoden BTPAV15 får du 18% rabatt och betalar endast 8990 kr inklusive fri frakt. Du sparar 2000 kr och får väldigt mycket dator för pengarna. Rabatten gäller på HP.se till och med 2024-03-19.

0 5 4.5 1

2. HP ENVY 17 - cw0034no REKOMMENDERAD MULTIMEDIADATOR 17 TUM

Typ: Multimediadator Storlek: 17,3 tum Processor: Intel® Core™ i7-13700H (upp till 5,0 GHz med Intel® Turbo Boost Technology, 24 MB L3-cache, 14 kärnor, 20 trådar) Minne: 16 GB DDR4-3200 MHz RAM (2 x 8 GB) Hårddisk: 1 TB PCIe® NVMe™ M.2 SSD Grafik: Intel® Iris® Xᵉ-grafik Operativsystem: Windows 11 Home Vikt: 2.49 kg Garanti: 1 år Övrigt: 4K UHD IPS-bildskärm med kant-till-kant-glas, Intel® Wi-Fi 6E AX211 (2x2) och Bluetooth® 5.3 med trådlöst kort, HP True Vision 5 MP IR-kamera med kameraslutare, Havsbunden plast i basen, Återvunnen metall i höljet och tangentbordsramen, Fullstort tangentbord med numerisk knappsats, Bang & Olufsen

Är du på jakt efter en snygg 17-tums laptop som kan ersätta din stationära dator? Specifikationerna för HP ENVY 17 - cw0034no i7 är extraordinära. Datorn har en färgsprakande skärm med upplösning i 4K UHD IPS panel, en enorm hårddisk på 1 TB PCIe® NVMe™ M.2 SSD. 

Den supersnabba Intel i7-processorn är av den nya Raptor Lake-arkitekturen och tillsammans med RAM-minnet på 16 GB av DDR4-typ levereras blixtsnabb multimediaprestanda. GDDR4-minne är betydligt snabbare och strömsnålare än vanligt DDR3-minne. Sammanslaget blir detta en mycket framtidssäker komponentuppsättning som gör att datorn jobbar snabbt utan att sega ihop även om flera år.

En lättviktare

De genomgående strömsnåla komponenterna gör att batteritiden blir överraskande lång. Exempelvis aktiveras bara grafikkortet när det verkligen behövs. Dessutom är vikten riktigt låg för att vara en 17-tummare, endast 2,49 kg. Datorn har två B&O PLAY-högtalare som ger en relativt bra ljudbild jämfört med många andra bärbara datorer. Den höga prestandan och byggkvaliteten i kombination med det aggressiva priset gör detta till ett utmärkt köp. HP:s nya rena formspråk och design lär dessutom tilltala även den mest trendkänslige.

  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Dell XPS 13 9300

Kraftfull dator för bred målgrupp

Datortyp: Premium/Allround Chipp: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz 4 kärnig Lagring: 512 GB SSD Ram: 16 GB ddr4 Grafikkort: Intel Iris Plus Graphics OS: Windows 10 Home (64-bitars) Batteritid: Ca 10 tim Webbkamera: 720p Övrigt: fingeravtrycksläsare, 13 tum 4k touchskärm, stötsäker hårddisk, 2 st Usb C 1 Micro Usb läsare, 1 hörlur/stereouttag

Dell XPS 13 9300 är en 13-tumsdator som överraskar positivt. När man hör att en dator har en 13-tumsskärm är det lätt att tveka lite på grund av storleken, men XPS imponerar med sin 4K skärm. Det är svårt att inte omfamnas av den otroliga skärpan och djupet. Att den dessutom har touch tillför en extra dimension, även om touchskärm är ganska vanligt idag.

XPS 13 9300 är en kvick och stark liten laptop. Det inbyggda RAM-minnet i standardversionen räcker gott och väl till de flesta uppgifter som man kan tänkas vilja utföra på en mindre skärm, men vill du kan du den upp till hela två terabyte.

Designen är slimmad och datorn ger ett elegant intryck. Ramarna runt skärmen är relativt tunna och gångjärnen är fasta men lagom för att du ändå ska kunna öppna datorn med en hand.

Insidan av XPS är svart och har en carbonmönstrad botten. Knapparna är upplysta med ett blått, klart sken som ger god överblick när det skymmer. Dell verkligen träffat rätt när det gäller designen allt känns stilrent enkelt och snyggt!

XPS DELL 9300 4

Grafikkortet är Intels Iris Plus Graphics. Det är ett helt okej grafikkort som fungerar bra för den som tänkt använda datorn för jobb, surf och filmtittande. 4K-skärmen är ett riktigt bra tillskott när du vill kolla på bilder och video.

Däremot är datorn långt ifrån tillräcklig för några avancerade spel eller 3D-uppgifter. Å andra sidan är detta inte målgruppen. Den räcker däremot till om du vill spela enklare spel som Minecraft och liknande.

XPS DELL 9300 6

Skönt tangentbord

Tangentbordet är otroligt lätt att vänja sig vid. Det känns proffsigt att skriva på. Knapparna följer fingrarna och är väldigt responsiva, det känns aldrig plastigt eller som att de har en fördröjning.

Musplattan är helt klart godkänd. Det som kan vara en lite irriterande är att musplattan är byggd med en platta som är känsligare ju längre ner du kommer på den, och lite trögare högre upp på plattan. Man vänjer sig dock vid det, och procenten av plattan som är lite styvare är så pass låg att det inte blir ett större problem.

Den här datorn passar dig som vill ha en kompakt och kraftfull dator som passar att ta med sig på resor och annat. Det är ett bra alternativ för dig som rör på dig mycket i jobbet. Den är skön att skriva på och har en riktigt bra skärm.

4K touchskärm, välplanerad design, stark processor, skönt tangentbord
Få uttag för mus m.m, något irriterande musplatta, låg Hz-skärm
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Asus ZenBook UX430UQ

Kompakt och sober 14-tummare av hög byggkvalitet

Typ: Affärsdator Storlek: 14 tum Processor: Intel Core i7-7500U Minne: 16 GB DDR4 Hårddisk: 512 GB SSD Grafik: NVIDIA GeForce 940MX Grafikprestanda: CPU: 2 116 Grafikkort: 441 (3D Mark Basic Edition TimeSpy) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1,3 kg Garanti: 1 år Övrigt: Full HD-skärm, fingeravtrycksläsare, fullstort tangentbord, Harman Kardon-högtalare

Asus ZenBook UX430UQ är en mycket intressant dator för affärsanvändare eftersom den kombinerar en sober design i ett mycket litet chassi trots 14-tumsskärmen. Den både ser ut och känns som en premiumdator. Du hittar knappt några döda ytor runt skärmen. Vidare är datorn mäkta tunn och väger bara strax över kilot, det gör den enkel att bära med sig.

Den är också ruskigt snabb. Att öppna fönster och skifta mellan program går otroligt fort även när du har många program igång.

Det vi saknar är ett bättre grafikkort. Det sitter faktiskt ett dedikerat sådant i vilket är mycket ovanligt i ultrabooksegmentet, så på så vis utmärker den sig. Men resultatet för grafikprestandan är tyvärr fortfarande ganska nedslående. Detta är ingen dator du använder för att spela på, den är inte heller något för dig som sysslar med 3D-visualisering eller liknande, men då hade du förmodligen heller inte letat efter en ultrabook.

Prisvärd dator i all sin enkelhet

ZenBook UX430UQ är överlag en riktigt bra dator. Skärmen håller kanonkvalitet, med ordentlig skärpa, fin färgåtergivning och riktigt bra betraktningsvinkel. Ljusstyrkan justeras automatiskt utifrån rummets förutsättningar. Datorn håller sig sval även under hård belastning och fläktljudet är inget vi lägger märke till.

Batteritiden är vid normalanvändning knappt 6 timmar, vilket är två timmar kortare än angivet, men fortfarande klart godkänt. Med tanke på att datorn är så mobil hade vi önskat längre batteritid, exempelvis för långflygningar. Det vi kan sakna hos UX430UQ är annars det där lilla extra. Sådant som att kunna vrida skärmen eller riktigt maxad batteritid – något som får den att sticka ut och ge lite mer mervärde.

Är det däremot inget du känner ett behov av är detta en mycket prisvärd dator. Den passar den som arbetar med siffror och dokument, och som vill ha en snabb dator som osar kvalitetskänsla men utan att behöva betala överdrivet mycket pengar. Likaså passar den välbärgade studenter som vill ha en dator med bra byggkvalitet.

Ruskigt snabb, mycket bra skärm, kompakt och lätt, hög byggkvalitet
Svag grafikprestanda, något funktionsfattig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

5. Lenovo Yoga S940

Kraftfull arbetsdator för bred målgrupp

Datortyp: Premium/Allround Chipp: Intel Core i7-1065G7, 1,3 GHz 4 kärnig Lagring: 512 GB SSD Ram: 16 GB ddr4 Grafikkort: Intel Iris Plus Graphics G7 OS: Windows 10 Home (64-bitars) Webbkamera: 720p Övrigt: Högtalare från Dolby atmos sound system, stötsäker hårddisk,14 tum UltraHD skärm, 2 st Thunderbolt 3, usb 3 gen 2 typ a, headset.

Med sin låga vikt är S940 både lätt och slimmad. Designen är minimalistisk och känns bra, både i hand som i väska där den lätt glider ner.

Lenovos 14 tum stora ultra-HD-skärm i glas ger S940 en väldigt färgrik, fyllig och knivskarp bild. Svart är verkligen svart, och i filmer som har mörka sekvenser med lite ljus ger den ändå ett bra djup och klarhet. Skärmen passar perfekt för foto- och filmredigering.

De inbyggda högtalarna är signerade Dolby atmos. De ger ett detaljerat ljud och en djup bas för att vara en bärbar dator, men ljudnivån är tyvärr väldigt låg även om vi ställer den på max.

Det inbyggda grafikkortet fungerar bra med lättare spel som Minecraft och liknande indiespel, men om man vill spela tyngre och mer krävande spel är detta ej rätt dator. Men den kraftfulla processorn ihop med ramminnet ger datorn all styrka som man behöver vid till exempel användning utav Photoshop där man redigerar tyngre fotografier, eller om man gillar att ha flertal flikar där man strömmar film, pluggar, aktie-tabeller eller liknande. Då klarar den jobbet utan anmärkning.

Hårddisken ger rikligt med plats och är snabb. Eftersom man valt att sätta in en SSD är disken mer stötsäker/hållbar och minskar risken för framtida skador.

Tangentbordet kan kännas lite plastigt. Har man väl använt det ett tag så vänjer man sig, och det känns naturligt.

Tryckkänsligheten i musplattan fungerar så att när man klickar så är undersidan av plattan dominerande och ju högre upp man kommer desto mer motstånd blir det, det är en irriterande lösning eftersom du måste anpassa klicket efter var du träffar. På en premiumdator vill man ha en mer genomtänkt lösning.

Det finns plats att plugga in adapter för både mus och extraskärm.

Något lång uppladdningstid

Den inbyggda fläkten håller en låg ljudnivå även när den går på högvarv. Den har ett mjukt ljud och är tystare än till exempel Macbook som har ett mer distinkt ljud när den går på högvarv. Det sitter även en gummi-ribba på undersidan av S940 som lyfter upp den för att hjälpa till med luftflödet.

S940 har många smarta funktioner som möjligheten att låta datorn känna av ditt ansikte och logga utan att behöva skriva in ett lösenord, samt gör bakgrunden oskarp under videochattar med BackBlur.

Vid ett test med BEP benchmark, vilket är ett program som testar batteritiden, så vid full kapacitet och användning kom batteritiden till ungefär 2 timmar och 20 minuter vilket alltså är när den maxar datorns hela kapacitet. När vi bara surfar och streamar film är batteritiden ungefär 7 timmar. Så batteritiden är helt klart godkänt med en liten stjärna i kanten.

Med sin 65-kW-laddare som kommer med är uppladdningstiden i standby cirka 2 tim och 15 minuter. Det tycker vi är i överkant.

Är det så att du vill ha en speldator är detta förstås inget för dig då det integrerade grafikkortet är svagt. Och om man bara ska surfa så kan man komma billigare undan då prislappen på denna dator är av den högre klassen. Lenovo Yoga s940 passar främst dig som vill ha en kraftfull PC där du utan större ansträngning kan redigera bilder eller arbeta med flera program eller flikar uppe samtidigt. En arbetsdator helt enkelt.

Kraftfulla komponenter, Fantastisk skärm, Minimalistisk design, Låg vikt
Lång uppladdningstid, Klumpig musplatta, Endast 2 usb-c uttag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

6. Asus Zenbook Duo UX481FL

Dubbla skärmar men ändå riktigt bra batteritid

Typ: Affärsdator Storlek: 14 tum Processor: Upp till Intel® Core™ i7 Minne: 8GB / 16GB 2133MHz LPDDR3 Hårddisk: 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD Grafik: NVIDIA® GeForce® MX250 (2 GB GDDR5 dedikerat) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1,5 kg Garanti: 1 år Övrigt: Dubbla skärmar (12.6” FHD-pekskärm), ErgoLift-gångjärn

Asus Zenbook Duo UX481FL är en bärbar dator med dubbla skärmar. Den övre skärmen sträcker sig ned över halva den nedre ytan som en förlängning av denna eller som en helt egen skärm. Den nedre skärmen kan även delas upp i flera ytor. Du kan exempelvis köra din Spotify-spellista på ena delen och en numpad på den andra.

Skaffar du ett konto på Myasus kommer du även åt appdeals där du hittar fler appar för andra skärmen. Det finns inte särskilt mycket där i dagsläget men för dig som är gamer är Overwolf ett intressant alternativ. Då kan du se dina stats i Fortnite, CS:GO eller Dota 2 på den nedre skärmen medan du spelar på den övre.

Vi finner att den nedre skärmen kommer bra till användning när vi jobbar mycket med research eller när vi snabbt vill kunna fylla i data i excelark samtidigt som vi tittar på datan på den andra skärmen. Men huruvida du har nytta av den extra skärmen beror helt på dina egna behov. Över tid märker vi att vi använder den relativt sällan och kör med den avstängd istället.

Lång batteritid

Att köra med dubbla skärmar innebär förstås att datorn drar mer batteri. Men trots detta har Zenbook Duo vansinnigt bra batteritid. Inte lika bra som anges i specifikationen, men långt över förväntad prestation. Vi klockar batteritiden med dubbla skärmar igång, tre olika webbläsare, massor av flikar, exceldokument och musikuppspelning med 50-procentig ljusstyrka på bägge skärmarna till 10,5 timmar.

Den övre skärmen har för övrigt riktigt bra betraktningsvinkel och helt okej ljusstyrka. Den har hög skärpa och kanonfina färger. Att datorn dessutom reser sig lite i bakkant när du fäller upp locket gör dels att du får bra ergonomi när du skriver på tangentbordet, dels att du ser den nedre skärmen bättre. Den nedre skärmen har också bra betraktningsvinkel och fin skärpa.

Det är kanske något slappt motstånd i knapparna på touchpaden, likaså skulle vi önska lite mer respons i tangentbordet. Touchpaden är placerad längst ner till höger. Initialt är det ovant men man vänjer sig. Det känns dock aldrig riktigt lika naturligt som en touchpad centralt, dessutom exkluderar det vänsterhänta fullständigt.

Duo har hög prestanda och klarar av att spela många av de senaste spelen på hög grafik. Det är kanske ingen dedikerad gaminglaptop, men ett bra allroundval för dig som spelar på datorn ibland, men också använder den för arbete och film. Den är dessutom tystlåten och håller sig väl kyld.

Zenbook finns även i en mindre modell där touchpaden dubblar som skärm. Men Duo kommer med betydligt bättre batteritid, och hos denna kommer den dubbla skärmen dessutom mer till nytta eftersom den är större och bättre placerad.

Det här är inte den bärbara dator du väljer som ett portabelt alternativ. Ur detta hänseende är den något tung. Den är heller inte ett bra val för vänsterhänta som vill slippa tillbehör. Däremot är den utmärkt för dig som mest tänkt ha datorn hemma och vill ha en kraftfull dator för allroundbruk. Speciellt för dig som ofta arbetar med flera fönster igång och snabbt vill kunna få en bra överblick.

Grym batteritid trots dubbla skärmar, Kvalitetsskärm, Hög prestanda
Något slappt motstånd i tangenter, touchpadens placering, lite otymplig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Lenovo Thinkpad X390

Riktigt högt säkerhetstänk och mycket bra prestanda

Typ: Affärsdator Storlek: 13,3 tum Processor: Intel Core i5-8265U Hårddisk: 512 GB SSD Grafik: Intel HD 620 Prestandamätning: CPU: 2861 Grafikkort: 390 (3D Mark Basic Edition TimeSpy) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1,2 kg Garanti: 1 år Övrigt: Full HD IPS-skärm, fingeravtrycksläsare, fysiskt webbkameraskydd,

Lenovo Thinkpad X390 är senaste modellen i en serie affärsdatorer som sett ungefär likadana ut under många år nu. Det är på sätt och vis ett vinnande koncept eftersom den som är inkörd på Thinkpadserien kommer att känna igen sig. Det kompakta mattsvarta chassit, de strama gångjärnen och den rejäla byggkvaliteten dominerar intrycket. Samtidigt ger den ett lite föråldrat intryck.

Men det finns många moderniteter med denna dator, sitt utseende till trots. På plussidan noterar vi sådant som fingeravtrycksläsare, gott om portar sett till dess kompakta storlek, ett fysiskt skydd som du kan skjuta framför webbkameran och skydd som gör att man inte ska kunna smygkika på skärmen från sidan. Om någon tjuvkikar kan du få en varning.

Säkerheten är med andra ord hög och likaså funktionaliteten i form av att kunna koppla in extern skärm, minneskort, USB-tillbehör mm.

För dig som arbetar mycket med att skriva, programmera eller liknande kommer placeringen av Ctrl-knappen på tangentbordet att kännas ovan. Den är också svår att nå ur ett ergonomiskt perspektiv - speciellt om du ska använda den i kombination med exempelvis shift.

Vidare är skärmen lite grådassig jämfört med vissa andra tillverkares mer klara och ljusstarka skärmar.

Gott om kraft

Kraften i X390:s batteri är det inget att orda om. Batteritiden klockar vi till ungefär sex timmar under normalbelastning vilket är riktigt bra även om det - precis som hos andra tillverkare - är en bra bit under det som anges i specifikationen. På energiläget kan du kräma ur 2-3 timmar till.

Samtidigt håller X390 mycket hög prestanda. Kapaciteten när det kommer till beräkningar är rejält uppskruvad och det är ytterst sällan som fläkten behöver gå igång och störa vår arbetsro. Den klarar i princip allt vi önskar att en affärsdator i den här prisklassen ska kunna hantera.

Vid de få tillfällen som fläkten går igång kan det lågmälda men högfrekventa ljudet störa. Det är den typen av ljud som lätt tar sig igenom brusreducerande hörlurar. Som tur är så är det sällan vi behöver uppleva det för trots att vi arbetar i tunga program och har flera processer igång samtidigt håller sig datorn sval och fläkten är då för det mesta helt tyst.

Tangentbordet har skön haptisk feedback men det låter en hel del när vi skriver på det. Vissa föredrar den här typen av tangentbord, andra vill ha mer lågställda och tystare tangenter.

Lenovo X390 är en klassisk affärsdator med stort fokus på säkerhet, prestanda och batteritid. Den passar dig som vill ha en arbetshäst, men som kanske inte lägger så stor vikt vid flashig design. Är du ett fan av Thinkpadserien sedan tidigare kommer du troligen att tycka om den här kompakta men samtidigt lättillgängliga storleken.

Mycket snabb, för det mesta helt tyst, mycket hög säkerhet
Ljudligt tangentbord, lite tråkig design, grådassig skärm
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

8. Dynabook Tecra X40-F

Välbyggd arbetshäst som inte sticker ut

Typ: Affärsdator Storlek: 13,3 tum Processor: 1,8 GHz Core i7-8565U Hårddisk: 1 GB SSD Grafik: Intel UHD 620 Prestandamätning: CPU: 1 212 Grafikkort: 332 (3D Mark Basic Edition Time Spy) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1,22 kg Garanti: 1 år. Övrigt: Harman Kardon-högtalare, micro SD-kortläsare, dubbla USB 3.1 Type-C/Thunderbolt3-portar, 3,5-millimeters ljudingång, 1 USB 3.1-port

Varumärket Dynabook tillhör Toshiba (som dessutom nu mer ägs av Sharp till större delen). X40-F är en av de första flaggskeppsprodukter som släpps under namnet. Det handlar om datorer avsedda primärt för affärsmarknaden och det är framför allt priset som gör dem konkurrenskraftiga.

X40F är en väldigt nätt och tjusig liten bärbar dator. Vi ska inte beskriva den som extremt lätt eller tunn, men den är trots allt väldigt behändig.

Den är även greppvänlig och stabil och ska vara klassad enligt militärstandarden MIL-STD810G, vilket borde innebära att den tål lite tuffare tag. Vi har inte utsatt den för några större påfrestningar, men däremot kan vi konstatera att byggkvaliteten känns oerhört gedigen.

Det här är en dator som är solid, och tangentbordet är en speciellt trevlig bekantskap. Man kan hamra på under långa sessioner utan att störas, och det är precis lagom med respons i tangenterna. Höljet är även stumt och robust under tangentbordet, som inte sviktar alls, även om man smattrar på för allt vad tygen håller.

X40F har helt okej med portar, om än inget extraordinärt. Så det blir godkänt på den här punkten, men inte mer.

Hyfsat med kraft, sämre batteri och ljud

När vi öppnar locket inser vi snabbt att designen av skärmen inte är lika tjusig som resten av datorn. Ramarna runtom kan störa den estetiskt orienterade en aning. Men det är å andra sidan en helt okej 13,3-tumsskärm med 1080p-upplösning (det känns som mer än så, ärligt talat). Toshiba har onekligen lyckats med såväl skärpa som färgåtergivning.

Tyvärr är skärmen inte särskilt ljusstark, vilket drar ned helhetsintrycket en smula.

Skärmen lämpar sig sannolikt inte optimalt för den som vill spela spel, för det här är en affärsdator först och främst och vi noterar en del släp i bilden emellanåt.

Men med det inte sagt att det inte går att spela spel med en Dynabook X40-F. Här sitter trots allt en Core i7-processor med fyra kärnor under skalet. Den integrerade Intel UHD 620-grafiken till trots så lyckas vi ändå köra Farming Simulator helt utan problem, men då handlar det också om ett spel som inte ställer några större krav på 3D-rendering eller bjuder på någon intensiv action som kräver ultrasnabb responstid.

Ett Geekbenchtest bekräftar också att det finns ganska rejält med kraft under huven på den här datorn. Att det finns stöd för upp till 32 GB arbetsminne gör ju förstås inte saken sämre. Huruvida det verkligen behövs är en annan fråga, och att konfigurera den här datorn med mindre minne kan förstås vara vettigt för de allra flesta om man vill få ner priset.

Ljudet är dessvärre ett renodlat fall av bortkastade möjligheter. Här är det Harman Kardon som står för tekniken, vilket normalt sett brukar innebära ett klart, välseparerat och maffigt ljud. Men X40-F har ett mumlande ljud med kvävd diskant som inte imponerar alls. Det ska visa sig ha en fånig förklaring, och det är att högtalarna sitter i bottenstycket riktade nedåt. När vi testar att lyfta upp datorn med tangentbordet i ansiktshöjd släpps potentialen loss, och ljudet blir plötsligt helt fantastiskt. Sätter man ned datorn i knäet igen så låter det åter illa. Nu lär väl knappast ljudet fälla något avgörande för den typiska X40-F-målgruppen, men däremot kan man med all rätta förstås fråga sig vad poängen är med Harman Kardon-ljud om man ändå har tänkt ”ställa högtalarna i garderoben och dra för ett draperi”.

Batteriet är lite av en besvikelse. Vi fick det bara att räcka i dryga fyra och en halv timme innan det var dags att ladda igen. Den medföljande laddsladden har dock en hyfsat generös längd, vilket man inte alltid är bortskämd med i laptopsammanhang.

Den här datorn är en utmanare till bland annat Dells XPS 13 eller Lenovos Thinkpad. Man kan fråga sig om Dynabook verkligen klarar den minst sagt tuffa konkurrensen. Men är man i behov av 32 GB arbetsminne och jagar millimetrar och gram, så förtjänar den onekligen att åtminstone övervägas.

Snygg design, skönt tangentbord, hygglig prestanda
Halvdan batteritid, visst släp i bilden, högtalarna på undersidan
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

9. Lenovo Ideapad S340

Pålitlig arbetsmaskin

Typ: Arbetsdator Storlek: 14 tum, 1920x1080 pixlar Processor: 1 GHz Intel Core i5-1035G1 (upp till 3,6 GHz med Intel Turbo Boost Technology) 6 MB cache, 2 kärnor) Minne: 8 GB DDR4 Hårddisk: 1TB GB PCIe M.2 SSD Grafik: Intel UHD Graphics 620 Operativsystem: Windows 10 Vikt: 1,4 kg Garanti: 1 år Övrigt: 2 USB 3.1, 1 USB-C, 1 HDMI, SD-kortläsare, hörlursuttag

Lenovo Ideapad S340 har lite av mellanklassdatorernas förbannelse över sig. Av den generation vår testdator kommer ifrån finns det inte mindre än tre olika skärmstorlekar, varianter med både Intel- och AMD-processor och, som brukligt, en uppsjö av olika konfigurationer med minne och lagring. Det är synd, eftersom den på det stora hela är en riktigt trevlig maskin.

Just vår modell får ses lite som toppmodellen bland Intel-maskinerna, med 14 tumsskärm och generösa en terabyte SSD-disk till ett ändå överkomligt pris. Rimligen är övriga modeller i serien likvärdiga sett till funktion dock.

Kantig plast

S340 är en ganska sobert designad dator i matt metallfärgad plast och väldigt skarpa linjer. Den är knappast uppe och tampas med ultraportabla datorer i sin formfaktor, men känns ändå fullt rimlig i tjocklek och vikt.

Något som Lenovo blivit allt bättre på under åren på sina mellanklassdatorer är tangentbordet, som är både responsivt och följsamt. Även musplattan är förvånansvärt responsiv för prisklassen.

Skärmen gör sitt jobb utan att varken störa med dåliga färger eller skärpa – men imponerar inte direkt heller på den fronten. Kameran ovanför skärmen har den, för Lenovo, trevliga standardfunktionen med en fysisk skjutlucka om du vill stänga av den helt. Däremot är kameran inte förberedd för Windows Hello.

Prestandan är i full paritet med andra datorer i segmentet. I5-processorn har en ganska låg klockfrekvens som standard för att spara batteri, men kan vid behov vridas upp rätt rejält. Det gör att vanligt kontorsarbete och slösurf inte stöter på några hinder. Vill du däremot spela får du nöja dig med lite enklare spel eftersom den inbyggda Intel-grafiken inte orkar med på samma sätt som ett dedikerat grafikkort.

Batteritiden vid normal användning landar på ungefär fem timmar, hälften av vad Lenovo anger. Givetvis går den att höja upp med lägre ljusstyrka på skärmen och liknande, men det får ändå ses som standard.

Lenovo Ideapad S340 är helt enkelt en dator för dig som bara vill ha en dator. Som arbetsmaskin för vanliga kontorsuppgifter, eller som surfmaskin hemma duger den med råge. Bygget är bra och den känns stabil rätt igenom, med en väl tilltagen SSD-disk. Har du däremot några specifika krav åt ena eller andra hållet faller den däremot snabbt ut ur fokus.

Bra tangentbord och musplatta, Tillräcklig prestanda för hemmabruk, Stor SSD-disk
Lite tung, Förutom SSD är prestandan lite snål sett till priset
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

10. Lenovo Yoga Book C930

Snäv målgrupp men vågat drag

Typ: Hybrid ritplatta + dator + e-boksläsare Storlek: 15,6 tum Processor: Intel® Core™ i5 (1,7 GHz basfrekvens) Minne: 4 GB DDR4 Hårddisk: 128 GB SSD Grafik: Intel HD 650 Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 0,7 kg Garanti: 1 år Övrigt: 2 st USB-C, Minneskortläsare, simkortplats

Lenovo Yoga Book C930 är en bärbar dator utan traditionellt tangentbord, istället är en stor del av den nedre ytan touch - så den kan vara ett tangentbord men den kan även vara exempelvis din skissyta eller skärm för e-böcker och långa dokument.

Touchytan ger viss ljudlig respons när du trycker på den för att du ska få en känsla av att du trycker på tangenter. Det fungerar hyfsat. Men här finns några små störande moment. Dels får du ingen ergonomisk skrivställning såsom på ett traditionellt tangentbord, eller det är i alla fall väldigt svårt att få det - vilket leder till ansträngda fingrar. Dels uppstår det ibland lagg i touchen. Ska du exempelvis gå snabbt från att skriva till att flytta muspekaren rör sig ibland inte musen, du måste då toucha igen. För dig som i vanliga fall skriver snabbt kan lagget upplevas som ett irritationsmoment.

Eftersom touchplattan är en e-inkskärm har den också en del fördelar. Den är exempelvis lätt att läsa på längre stunder eftersom den är snäll mot ögonen. Du kan använda den för att skissa på med den tillhörande pennan och ha en referensbild på huvudskärmen. Ur det hänseendet fungerar den bra och möter våra förväntningar. Dock dröjer sig skuggor av det som visats i bild tidigare kvar, om vi exempelvis gjort en skiss och ångrar ett drag med pennan skymtas skuggan av det draget kvar.

Datorns huvudskärm har bra ljusstyrka, kristallklar skärpa och god betraktningsvinkel. Den kan roteras 360 grader och eftersom det också är en pekskärm kan du exempelvis används den som surfplatta. Svärtan är mycket djup.

En nackdel är dock att skärmen är väldigt glansig så sitter du med ett fönster bakom dig blir det en hel del reflektioner. Det problemet har du förstås inte på e-ink-skärmen. Vidare är inramningen av skärmen, de svarta listerna runtom, ganska stora. Lite trist på en annars väldigt fin premiumskärm.

Yoga Book C930 har inbyggd fingeravtrycksläsare för snabb inloggning. Tyvärr fungerar det sällan att logga in med den och med tiden väljer vi bort den helt av effektivitetsskäl.

Prestandan är okej, men sett till priset hade vi förväntat oss mer. Den hänger exempelvis inte riktigt med när vi gör flera uppgifter snabbt efter varandra. Vidare är batteritiden klart begränsad sett till priset.

För vem?

För att uppskatta den här datorn 100 procent bör du ha ett behov av just det dynamiska, anpassningsbara tangentbordet. För det är definitivt inte datorn du väljer om du sätter dig för att skriva ett skolarbete, mata excelark eller andra uppgifter där tangentbordet spelar en viktig roll. Inte heller datorn för dig med en tunn plånbok.

Yoga Book C930 har sin fördel i sin kompakta storlek, lätta vikt och inbjudande premiumkonstruktion. Skärmen gör sig också bra för den som vill titta på film.

Vidare är det härligt att se en innovativ produkt på en ganska inrutad marknad, och modigt av Lenovo att testa något nytt. Vi ger också plus för att pennan kommer med i köpet till skillnad från vissa konkurrenter, dock minus för att det saknas plats att fästa den på.

För att denna datorn ska fungera bra i professionella sammanhang behöver prestandan hamna i paritet med priset. Just nu är det främst en fräck designdator som är bra att ta med för den som ska göra ritningar eller skisser på resande fot och inte vill packa ner wacomplatta plus dator eller annan mer skrymmande lösning. Den passar även dig som ofta läser texttunga dokument och vill göra så på en lämplig och anpassad skärm.

Imponerande färger och svärta hos huvudskärmen, mycket tunn & lätt konstruktion, fin bildkvalitet på e-ink-skärmen, ingår penna
Något begränsad prestanda, lite laggig skrivupplevelse, mycket reflektioner i huvudskärmen, kass batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Så gjorde vi testet

Här tipsar vår datorredaktör om den mest prisvärda bärbara datorn just nu. Köptipset baseras på datorns pris i förhållande till prestanda, funktion och support. Datorn passar dem som planerar att köpa en bra modern laptop som ska användas för både arbete och fritid.

Tester för hemmakontoret:

Skrivare

Powerbank

Router

Komponenter och hårdvara i en laptop

Komponenterna i en laptop är utvecklade för att vara mindre och strömsnålare än de i en stationär dator. Därför är det dyrt att köpa en laptop med samma prestanda som en stationär dator. Fördelar som att de är portabla och tysta väger dock över och sedan några år tillbaka säljer bärbara datorer bättre än stationära datorer.

Här listar vi de viktigaste komponenterna och hårdvaran som ingår i en modern laptop.

Processor

Intel core i7

Processorn är datorns hjärna som bestämmer och prioriterar olika instruktioner och beräkningar. Intel och AMD är de två största tillverkarna med varumärken som Core och Ryzen. Hastigheten på processorn mäts traditionellt i klockfrekvensen hertz (Hz).

Det går inte att dra den generella slutsatsen att en högre klockfrekvens innebär en snabbare dator. Exempelvis behöver en Intel Core i3 på 1,5 Ghz inte vara lika snabb som en Intel Core i7 processor på 1,3 Ghz. Det går inte heller att enkelt ställa klockfrekvensen på en Intel processor mot en från AMD då företagen mäter på olika sätt. Detta gör det svårt att jämföra olika processorer mot varandra.

Är det någon skillnad på Intels och AMD:s chipp? Ja. Är den betydande? Nja. AMD:s integrerade grafikkrets är dock oftast något mer kraftfull, men det spelar ju mindre roll om du ändå förlitar dig på ett separat grafikkort. 

Generellt kan man istället säga att man får den prestanda på processorn som man betalar för. Dyrare modeller har åtta eller fler kärnor och högre busshastighet.

Intel-processorer
De bästa Intel-processorerna just nu är trettonde generationen Intel-processorer med modellbeteckningarna i3, i5, i7 och i9. Ju högre siffra desto mer kraftfull är chippet. De har femsiffriga modellnummer som börjar med siffran 13, exempelvis Intel Core i7-1355U.

De första två siffrorna (13 i detta fall) berättar vilken generation av det aktuella chippet det handlar om. Därefter följer två eller tre siffror som indikerar hur kraftfulla chippen är i förhållande till andra chipp i samma serie. I slutet av modellbeteckningen kommer en bokstav. H innebär att chippet är optimerat för maximal prestanda. U betyder att chippet är kraftfullt, om än inte extremt kraftfullt. Och Y innebär att det handlar om en modell där man optimerat för maximal batteritid.

AMD-processorer
AMD har tagit mark bland de högre prestandaklasserna de senaste åren med sina Ryzen-processorer. 

Du kan hitta chip som heter Ryzen 5, till exempel. Siffran indikerar vilken chippnivå det handlar om (jämför med Intels Core i3,i5 osv). Därefter följer fyra siffror. De två första är de viktiga. Den första siffran indikerar vilken generation av chippet det handlar om (högre siffra är bättre) och den andra indikerar hur kraftfull version av chippet det handlar om (högre är bättre). I slutet kan det finnas ett X, vilket innebär att chippet är extra kraftfullt.

Grafikkort

NVIDIA GeForce Grafikkort

Grafikkortet är en extra processor som är dedikerad för databehandling av det som visas på bildskärmen. De extra hästkrafterna behövs för tunga grafikapplikationer som bildbehandling i Photoshop, filmredigering eller för att visa högupplöst film på en extra LCD-monitor eller TV.

Prisintervallen sträcker sig från några hundralappar till tusentals kronor beroende på grafikkortets prestanda. Riktigt dyra grafikkort ger möjlighet att spela grafiktunga datorspel som Hogwarts Legacy, Diablo 4 eller The Last of Us - Part 1. Värstingdatorer blir dock snabbt varma och kräver högljudda fläktar för kylning.

Företagen Nvidia och ATI dominerar marknaden för separata dedikerade grafikkort med sina serier GeForce och Radeon. Är man intresserad av att veta vilket grafikkort som är snabbast och bäst kan man läsa benchmark-tester som exempelvis 3D-mark.

Om du enbart planerar att använda datorn för att surfa på nätet, betala räkningar eller använda kontorsprogram kan man istället välja en billigare grafikkrets. Dessa integreras i den vanliga processorn och delar minnet när det behövs. Exempel på grafikkretsar är Intel Iris, Intel UHD och AMD Radeon.

Bildskärm

Bildskarm storlek

LCD-skärmarna av idag har förbättrad bildkvalitet med bättre ljusstyrka, djupare svärta och högre kontrast än någonsin. Högblanka bildskärmar dominerar då de har bättre färgåtergivning än de tidigare så vanliga matta skärmarna. Nackdelen är att det lättare uppstår reflektioner ljusa miljöer. För att kompensera detta blir ljusstyrkan allt bättre och många skärmar presterar över 500 nits vid maxbelysning.

Skärmupplösningen brukar i dagsläget oftast vara 4K, medan värstingmodellerna har 8K-upplösning. Ska du spela mycket på den bärbara datorn kan det även vara värt att titta på skärmens uppdateringshastighet, som mäts i hertz.

Skärmstorlek
De vanligaste storlekarna på skärmar är 13, 15 och 17 tum.

- 13 tum är enkla att bära med sig men har sämre prestanda om man inte går upp en prisklass. Många tycker också att skärmstorleken är för liten för långa arbetspass.

- 15 tum är de mest köpta bärbara datorerna då de generellt har en bra mix av portabilitet, prestanda och pris. De passar utmärkt både för hemmet och för resan.

- 17 tum är ofta kraftfulla datorer där processor, grafikkort och den stora skärmen drar mycket batteri. De har en hög vikt men är ett bra val för den som vill ersätta den stationära datorn. 

DDR3 SODIMM ArbetsminneArbetsminne

Operativsystemet och all aktiv programvara använder datorns arbetsminne, även kallat internminne eller RAM-minne. Mer minne innebär att datorn kan köra flera datorprogram samtidigt utan att bli långsam. Man bör inte snåla med minnet då det riskerar att bli en flaskhals som förhindrar processorn att använda hela sin potential. I många datorer är det dock enkelt att uppgradera RAM-minnet själv, så länge det inte rör sig om Macbooks eller superslimmade Ultrabooks, där minnet ofta är fastlött på moderkortet och inte kan bytas.

Så väljer du storlek på minnet
De vanligaste storlekarna på arbetsminne för konsumenter är 8 GB, 16 GB och 32 GB. För professionella användare som arbetar med extremt krävande uppgifter kan det dock krävas upp till 192 GB eller mer. 

- 8 GB: Ska du ägna dig åt enklare saker, som att surfa på nätet, använda Officepaketet och lyssna på Spofity, ja då behöver du inte mer än 8 GB arbetsminne.

- 16 GB: Ska du spela spel eller redigera video är dock 16 GB eller mer att rekommendera.

- 32 GB: Jobbar du med programmering, avancerade videoredigering i hög upplösning, professionella musikprogram eller 3D-grafikrendering så finns anledning att överväga 32 GB minne. Har du råd så bör du köpa 64 GB eller mer.

MSI DVD brannareOptisk enhet

Den optiska enheten har idag inte samma betydelse som för 5 -10 år sedan. Då användes CD eller DVD-brännare för att spara och flytta filer, en funktion som nu tagits över av externa hårddiskar, USB-minnen samt molnbaserade lagringstjänster som Dropbox, Google Drive eller Microsoft OneDrive. Idag är det vanligare att en bärbar dator saknar optisk enhet och att du i det närmaste måste leta efter modeller som fortfarande har det inbyggt.

Alternativet är istället att du köper till en extern DVD- eller Blu-ray-spelare som kopplas in till datorn med USB om du verkligen har behovet. Dessa enheter går ofta att hitta för under tusenlappen och fungerar i mångt och mycket precis som de inbyggda gjorde medan de fortfarande fanns. Som standard har dessa CD- och DVD-brännare, medan Blu-ray-brännare brukar kosta lite extra.

2.5Hårddisk

För hårddiskar gäller två faktorer; storlek och hastighet.

Idag levereras alla nya bärbara datorer med så kallade SSD-diskar. De är lite dyrare än de klassiska gamla hårddiskarna, men är snabbare och betydligt mer hållbara. De fungerar i princip som ett stort minneskort och har inga rörliga delar. Därför har de lägre energiförbrukning och bättre stöttålighet än traditionella hårddiskar. Nackdelen är att hårddiskutrymmet är litet i förhållande till det höga priset.

Ett hett tips är att skaffa så stort lagringsutrymme du har råd med. Minst 512 GB är en vettig tumregel. Det finns gott om bärbara datorer med bara 256 GB lagring, men tänk på att lagringen nästan alltid tenderar att ta slut efter ett tag, även om du tror att du har hur mycket plats som helst.

Om det ändå inte räcker bör man köpa en extern hårddisk eller streama filerna från en molntjänst som Dropbox, Google Drive, Apple Icloud eller Microsoft Onedrive. Externa hårddiskar är ett måste för att säkerhetskopiera viktiga filer som egna fotografier och filmer.

Litiumjon batteriBatteri

Kraften i ett batteri beror på hur många celler det består av samt dess kapacitet (mAh) och spänning (V). Högre värden ger längre driftstid men då väger också batteriet mer. Energiförbrukningen står dessutom i direkt relation till den bärbara datorns prestanda. Snabba processorer och kraftfulla grafikkort fullkomligt slukar batteri. De kräver snart tillgång till en laddare eller ett extrabatteri i datorväskan. Små netbooks kan alltså ha mycket längre driftstid än en bärbar gamingdator med stort batteri.

De vanligaste specifikationerna idag är 6-cells och 9-cells batterier. Tillverkarna är ofta väldigt optimistiska när de uppger driftstiden. Den kan sträcka sig från 2 timmar ända upp till 12 timmar. Man bör dock ta dessa uppgifter med en rejäl nypa salt då de bygger på optimala förhållanden. Istället kan man räkna med att batteriet håller 2/3 av tiden för att surfa på internet och bara halva tiden om man tittar på film eller spelar datorspel.

Dagens batterier är av typen litiumjon eller litiumpolymer. De har bättre batteritid, längre livslängd och är miljövänligare än de tidigare teknologierna nickelkadmium (NiCd) och nickelmetallhydrid (NiMH).

Anslutningar MacBooc ProAnslutningar

Alla bärbara datorer levereras idag med både fasta och trådlösa anslutningar.

Fasta anslutningar
Fasta anslutningarna som USB används för att koppla en mängd olika produkter och tillbehör till datorn, exempelvis, skrivare och webbkameror. De flesta datorer idag har USB och Thunderbolt-anslutningar i form av den smidiga kontakten USB-C. Via de kan du ansluta såväl tillbehör som bildskärmar och även ladda datorn. I vissa fall har den här porten helt konkurrerat ut övriga anslutningar och är på god väg att bli den enda typ av kontakt som finns på många datorer.

Trådlösa anslutningar
Trådlösa anslutningar som Wi-Fi och Bluetooth har revolutionerat de bärbara datorernas portabilitet och lagt grunden för den moderna café-jobbande tjänstemannen. För att skapa ett trådlöst Wi-Fi nätverk för internetanslutning behövs en trådlös router. De senaste modellerna stödjer standarden 802.11ax (wifi 6) vilket krävs då man streamar högupplösta filmer. Där det inte finns Wi-Fi är trådlöst mobilt bredband via mobiltelefonen eller en USB-dongel ett bra komplement.

Vill du surfa utan tillgång till Wi-Fi måste du koppla upp datorn till mobilnätet. Du gör detta antigen med en dongle som du sätter i USB-kontakten, eller så delar du internet med din mobil. Med 4G-abonnemang surfar du under normala omständigheter i ca 10-60 Mbit/s medan 5G ger hastigheter ända upp till 200-600 Mbit/s. Teoretiskt ger 5G hastighet upp till 1000 Mbit/s med det är endast möjligt i kontrollerad miljö. Kopplar man inte upp laptoppen mot internet varje dag duger ett billigt kontantkort iställer för abonnemang.

AntivirusAntivirus

Vi rekommenderar att du köper och installerar ett antivirusprogram innan du kopplar upp dig mot internet. Antivirus är till för att söka efter skadlig programvara på din dator, exempelvis virus, trojaner eller andra sabotageprogram som är utformade för att förstöra dina filer, stjäla dina lösenord eller bombardera dig med reklam. Antivirusprogrammet upptäcker och tar bort dessa skadliga program.

För att fungera måste programmet vara uppdaterat och aktivt under hela tiden då datorn är uppkopplat mot internet. Moderna antivirusprogram uppdateras automatiskt och kräver generellt mycket lite processorkraft, du märker inte ens att det är igång. Det finns många olika tillverkare av antivirus men de grundläggande funktionerna är ofta de samma. Några av de största tillverkarna är McAfee, Panda och AVG.

Många datortillverkare installerar numera virusskydd redan i fabriken.

Operativsystem

När det kommer till bärbara datorer så finns det i huvudsak tre dominerande operativsystem på marknaden: Microsofts Windows, som är det i särklass mest använda i världen, Apples Mac OS, som plockar marknadsandelar för varje år, och Googles Chrome OS, som är ett slags molnfokuserat lättviktsoperativsystem för så kallade Chromebooks.

Windows
Windows är det uppenbara valet för många, eftersom det är det vanligast förekommande operativsystemet i världen. Det finns hur mycket mjukvara som helst, och det finns även hur mycket hårdvara som helst att välja mellan.

Mac OS
Mac OS är lite enklare att använda för nybörjare, men är också mer begränsat, vilket kan vara frustrerande för mycket avancerade användare. Det är enbart Apples egna datorer som kör Mac OS, och Apples datorer är i regel ganska dyra.

Chrome OS
Chrome OS är en uppstickare som bygger på att det mesta går att göra med hjälp av webbläsaren. De här datorerna är generellt sett mycket enkla och lämpar sig inte särskilt bra för avancerade uppgifter som 3D-rendering av grafik eller musikskapande. Däremot är de väldigt prisvärda verktyg för den som mest vill använda de tjänster som finns på nätet.

Linux
Datorer kommer sällan (för att inte säga aldrig) med Linux förinstallerat, men det går att installera Linux på vilken dator som helst. Är du typen som väljer Linux läser du förmodligen inte den här artikeln för att få några tips inför ditt datorköp, så därför lämnar vi Linux utanför hädanefter.

Utgångna produkter

0 5 4.5 1

Asus Rog Zephyrus

En tunn men ändå maxad dator

Typ: Speldator Storlek: 17,3 tum Processor: Intel® Core™ i7-8750H (2,2 GHz) Minne: 24 GB DDR4-2666 SDRAM Hårddisk: 1 TB SSD Grafik: NVIDIA® GeForce® GTX 1080 (Max-Q, 8GB GDDR5X VRAM) Operativsystem: Windows 10 Pro 64 Övrigt: 144Hz FHD-skärm (sRGB), 3 ms. responstid, 2 x 2W högtalare med Smart AMP
Asus Rog Zephyrus2

Asus Rog Zephyrus är en ultratunn bärbar dator. En intressant detalj är att chassit öppnas upp baktill när du öppnar skärmen. Det gör att datorn är extremt tunn hopfälld - för att vara en gamingdator - och samtidigt får en skön låglutande vinkling när du fäller upp skärmen.

Det händer ibland att den låser sig i gångjärnen halvvägs när vi försöker öppna den, då måste man stänga och öppna igen för att låsningen ska släppa. Det är oklart vad som orsakar detta.

Byggkvaliteten är i övrigt mycket bra. Hela bygget känns solitt och stabilt samtidigt som både materialval och design andas premium. Ramen runt skärmen är mycket tunn. Skärmen i sig är ljusstark historia med mycket snabb responstid. Vidare är den riktigt skarp och har ett fint färgomfång.

Det bakgrundsbelysta tangentbordet gör sig bra när du spelar kvällstid.

Lite underlig layout på tangentbordet

Den stora nackdelen med Zephyrus är placeringen av styrplattan. Den sitter nere till höger i ytterkant. När du spelar spel gör det ingen större skillnad, men däremot varje gång du ska använda datorn till annat. Placeringen gör att du får en snedställd placering av händer och armar som känns onaturlig även efter flera månaders invänjningstid. Enklast är att börja använda styrplattan med bara en hand, då blir det en mer naturlig placering.

Lösningen på detta är annars att inhandla en extern mus, en ganska låg kostnad i sammanhanget men samtidigt tråkig detalj på en annars väldesignad dator. Å andra sidan lär den som spelar mycket ändå vilja inhandla en dedikerad gamingmus för att säkerställa programmerbara knappar, responstid och liknande - därav blir vårt minus på denna punkten av mindre vikt.

Galet snabb utan att brännas

Prestandan i Asus Rog Zephyrus är på topp. Vårt exemplar har hela 24 gigabyte ram - istället för 16 - vilket såklart ger en rejäl skjuts. Men vi har inga problem att spela de senaste titlarna på den här datorn eller att köra 3D-program samtidigt som 3-4 Adobe-program är öppna och används. Den är helt enkelt fenomenal när det kommer till prestandan.

Samtidigt är den riktigt tyst och relativt sval även under hög belastning. När fläktarna väl går igång på högtryck låter det en del men det är inte det karakteristiskt bullriga ljudet som många datorer dras med, utan den har en mindre störande ljudbild.

Asus Rog Zephyrus passar dig som söker en snygg, slimmad gamingdator som är lätt att bära med sig till LAN och liknande. Trots det kompakta bygget maxar den prestandan utan att datorn blir brännhet.

Supertunn & läcker design, mycket hög prestanda, lyckad lösning för kylning, välbyggd, kristallklar & ljusstark skärm
Dålig placering av styrplattan, låser sig ibland i gångjärnen
0 5 4.5 1

Apple Macbook Pro 16” (2019)

Typ: Multimediadator Storlek: 16” Processor: Intel Core i9 (2,4 GHz basfrekvens med upp till 5,0 GHz via Turbo Boost, åtta kärnor) Minne: 16 GB DDR4-RAM Hårddisk: 512 GB Grafik: Intel UHD Graphics 630 + AMD Radeon Pro 5300M (4 GB GDDR6) Vikt: 2 kg Garanti: 1 år Övrigt: Touch Bar, Touch ID, 4 x USB-C, Mac OS Catalina 10.15.1, Retinaskärm med True Tone (3 072 x 1 920 pixlar), Wifi 802.11AC, Bluetooth 5.0
Apple Macbook Pro 16 2019

Apple Macbook Pro 16” ersätter de gamla 15-tumsmodellerna. Och det är uppenbart att Apple har lyssnat på kritiken. För på de nya datorerna har man bytt ut den olycksaliga butterflymekanismen och givit tangenterna mer slaglängd. Dessutom har man försett datorerna med moderna och slimmade skärmkanter.

Det i kombination med fantastisk prestanda har resulterat i en serie datorer som utan tvekan kan beskrivas som de bästa Macbook Pro-datorer som Apple någonsin tillverkat. Med priser som börjar på strax under 30 000 kronor är de förvisso att betrakta som oerhört dyra, men man får också väldigt mycket prestanda för pengarna.

Förbluffande prestanda

Den modell vi testat har en åttakärnig Intel Core i9-processor på 2,4 GHz med Turbo Boost. Det bör påpekas att Turbo Boost-effekten där processorn når 5,0 GHz bara varar under mycket korta perioder. Men prestandaökningen jämfört med den sexkärniga i7-varianten är utan tvekan påtaglig, inte minst när man kör processorkrävaede spel.

Under vårt test körde vi bland annat den erkänt processortunga stadssimulatorn Cities Skylines med mängder av mods och andra tillägg utan minsta problem. Städer med uppåt en halv miljon invånare – något som kan få den mest härdade gaming-pc att börja knorra – hanteras som rena barnleken av datorn, även om fläktarna tvingas gå konstant.

I musikproduktionsmjukvaran Logic X kan man ösa på med tunga plug-ins i till synes oändlighet utan att datorn protesterar det minsta (här jobbade inte ens fläktarna under vårt test), och att rendera 4K-video i iMovie går extremt snabbt.

Standard-GPU:n AMD Radeon Pro 5300M med 4GB GDDR6-minne räcker långt, både för många spel och tyngre videoredigering i 4K. Men ska man spela mer 3D-grafiktunga spel med lite mer krävande inställningar så gör man bäst i att hoppa upp ett snäpp till ett Radeon Pro 5500 M med 4 GB arbetsminne. Vår rekommendation är dock att satsa på toppvarianten med 8 GB GDDR6-minne om man ändå vill ha vassare grafik. Prisskillnaden är marginell i sammanhanget och risken finns att man ångrar sig.

Datorn går inte att få med mindre än 16 GB arbetsminne, och för de allra flesta användare räcker det hur långt som helst. Att uppgradera till 32 eller rent av 64 GB är förvisso möjligt, om behovet skulle finnas, men det är också mycket kostsamt.

Skärmen är ett rent glädjeämne, som så ofta när det gäller Apples bärbara datorer. Apple har förvisso inte försett den med 4K-upplösning (3840 x 2160 pixlar) utan nöjer sig med 3072 x 1920 pixlar, något som dock innebär en pixeltäthet på hela 226 ppi. 4K eller ej, så är det trots allt den bästa laptopskärm vi någonsin använt, med en kontrast, skärpa, färgåtergivning och ljusstyrka som ingen annan bärbar dator i dagsläget kan matcha.

Ljudet ska enligt Apple hålla ”studiokvalitet”. Det är förstås att ta i alldeles för mycket, men stundtals tvivlar man på att det verkligen är datorn som låter. Här finns både bas och en detaljrikedom i diskanten som mer för tankarna till en hifi-anläggning. Det klart bästa ljud vi hört från en bärbar dator någonsin.

Att Apple numera enbart förser sina bärbara datorer med USB-C-portar fortsätter att vara något av ett problem i en värld där de flesta tillbehör således fortfarande kräver en dongel eller en hubb. Utöver USB-C-portarna så finns även en klassisk 3,5-millimeters hörlursutgång, men det är också allt. Ingen SD-kortläsare, ingen ethernetport. Detta är helt klart en brist hos denna Macbook.

Omöjlig att inte rekommendera

Byggkvaliteten är fläckfri och datorn känns både robust och stadig. Givet den ganska stora skärmen så kan den dock börja svaja lite om man knappar intensivt på det bakbelysta tangentbordet, men det är ytterst marginellt och inget som direkt stör. Själva tangentbordet är solitt och sviktar inte det minsta.

Vikten på 2 kilo innebär att 16-tumsversionen av Macbook Pro väger lite mer än sin föregångare på 15 tum, men det handlar trots allt inte om mer än 1,5 hekto. Givet att yttermåtten är nästan lika kompakta som hos 15-tummaren, den större skärmytan till trots, så är det sannolikt något som de flesta är villiga att ta.

Datorn är dessutom begåvad med ett större batteri, något som ger den uppåt 12-13 timmars batteritid vid lättare användning. Den som jobbar intensivt och till exempel använder många flikar i Chrome bränner dock fortfarande batteriet ganska snabbt, och en arbetsdag som börjar klockan 8 behöver då en laddning redan klockan 13.

Oavsett vad du tänkt använda din dator till så är det i princip omöjligt att inte rekommendera Apples nya Macbook Pro på 16 tum, så länge din plånbok är tillräckligt tjock. Det enda som inte är så kul är nämligen just priset.

Enastående skärm, hög pixeltäthet, bra tangentbord, fantastisk prestanda, mycket kompakt
Mycket högt pris, enbart USB-C-portar
0 5 4.5 1

Lenovo Yoga 910-13IKB

Flexibel dator ur flera aspekter

Typ: Affärsdator Storlek: 13,9 tum Processor: 2,7 GHz Intel Core i7-7500U Hårddisk: 1 000 GB SSD Grafik: Intel HD 620 Prestandamätning: CPU: 1 943 Grafikkort: 313 (3D Mark Basic Edition TimeSpy) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1,38 kg Garanti: 1 år Övrigt: 4K IPS-skärm (3840 x 2160 pixels), ISO-tangentbord, fingeravtrycksläsare, JBL-högtalare, 3 st USB (1 st ”always on”)
Lenovo Yoga 910 13IKB

Lenovo Yoga 910-13IKB blir bästa affärsdator på grund av sin perfekt balanserade mix av prestanda och mångsidighet. Den här datorn må ha en relativt saftig prislapp, men är å andra sidan fullpackad med funktioner. Du kan exempelvis vika skärmen och använda den som en surfplatta. Att datorn är så otroligt tunn gör att vi inte störs av tangentbordet på undersidan, det märks faktiskt inte av alls. Dessutom har den pekskärm vilket gör att du på ett snyggt sätt kan hålla i presentationer. Detta rimmar väldigt väl med Windows 10 som till stor del har detta fokus. Möjligheten att vika skärmen 180 grader bakåt gör också att du kan ställa den som en halvöppen bok som vilar med långsidan mot skrivbordet, och sedan ha Skypemöten via webbkameran. Det gör att datorn tar upp väldigt liten plats och är praktiskt för den som ofta har möten på resande fot. Datorn är dock inte särskilt stor, så dess storlek utgör sällan något bekymmer när den är i vanligt läge. Gångjärnen är dessutom riktigt bra. Den viker inte ihop sig om vi inte själva vill att den ska göra det. Webbkameran är för övrigt knivskarp och passar utmärkt för videomöten.

Yoga 910-13IKB har en riktigt bra skärm med en fenomenal bildkvalitet. Vi hittar inga problem med light bleed eller liknande. Den har även knivskarp skärpa och utmärkt färgåtergivning. Men allt är inte guld och gröna skogar hos den här datorn. Vi kan tycka att grafikkortet är lite i underkant med tanke på vad du får betala. Det här är absolut ingen dator du spelar spel på eller använder för andra grafiktunga uppgifter. Vi skulle också önska mer exklusiva materialval, den upplevs inte så dyr som den faktiskt är när vi känner på den. Vidare stämmer inte den angivna batteritiden på 12 timmar överens med vad vi får ut. Vi når upp i strax över hälften när vi sätter datorn i normalläge energimässigt och har program igång som vi använder aktivt. Men det är ändå godkänt. Den är också snabb tack vare den riktigt vassa processorn. Är du en Excelfanatiker som tenderar ha många fönster och program uppe samtidigt behöver du absolut inte oroa dig över väntetider när du växlar eller startar nya program. Det är heller inte dumt att du kan ladda mobiltelefonen via USB-porten trots att datorns lock är stängt. Är du en person inom affärsvärlden som vill kunna hålla presentationer, som ofta har digitala möten och som reser mycket är detta verkligen datorn för dig.

Fenomenal skärm, smart konstruktion, bra webbkamera, pekskärmsfunktionalitet
Trist val för grafikprestandan
0 5 4 1

HP Elite Dragonfly

Stilig i återvunnen skrud med många säkerhetsfunktioner

Typ: Affärsdator Storlek: 13,3 tum Processor: Intel Core i5-8365U 1,6-4,1 GHz 6 MB cache 4 kärnor Minne: 16 GB Hårddisk: 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD Grafik: Intel UHD Graphics 620 Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1 kg Garanti: 1 års insändningsservice vid material- och tillverkningsfel Övrigt: Privacyfilter, bios-skydd, fysiskt kameraskydd, 360-graders pekskärm
HP Elite Dragonfly

HP Elite Dragonfly är en superkompakt och ultralätt affärsdator gjord till stora delar av återvunnet material. Det lätta men kraftfulla magnesiumchassit är exempelvis gjort av återvunnen magnesium, och högtalarsystemet är skapat av så kallad ocean plastic vilket är plast som annars inte skulle ha återvunnits utan hamnat på landbacken och slutligen i haven.

Byggkvaliteten är rakt igenom imponerande. Allt från gångjärn till chassi andas kvalitet, och formspråket är extremt inbjudande. Det tunna chassit och de smala ramarna runt skärmen ger extra plus i kanten. Garantin är dessutom hela tre år.

Trots att HP valt att placera högtalare till höger och vänster om tangentbordet känns det aldrig begränsande storleksmässigt. Vi skriver lika fort och lätt på det som på andra välplanerade tangentbord. Responsen i tangenterna känns rapp och möter fingrarna med lagom motstånd. Det är ett lågställt tangentbord men inte så lågt att det stör.

Hp elitebook dragonfly 3

Flippbar skärm

Antalet portar på datorn är - som väntat med tanke på storleken - något begränsat. Men här finns i alla fall en HDMI för dig som vill koppla in extern skärm och Thunderbolt för dig som exempelvis vill kunna överföra stora filer till portabla SSD-diskar i hög hastighet.

Datorn håller sig relativt sval även om du kör flera webbläsare på en och samma gång med mängder av flikar i. Vårt testexemplar har “bara” en i5-processor under skalet, men gör ändå ett helt okej jobb när det kommer till enklare bildredigering, lättare spel och tunga Excel-filer.

Det är långt ifrån den mest kraftfulla bärbara dator vi har testat i det här segmentet och med den här prisbilden - sett till kraften du får ut är datorn i dyraste laget. Men den gör ett bra jobb med det den har och är helt okej för kontorsuppgifter.

Batteritiden är godkänd men inte mer. Vi lyckas få ut strax under 6 timmar vid normal användning och utan energisparfunktioner igång, dock med ljusstyrkan på låga 50 procent. För långflygningen krävs med andra ord fortfarande att du packar ner laddaren i handbagaget.

Skärmen är en pekskärm och det medföljer en penna som du kan använda för att rita, skriva under dokument och liknande. Knappen på den kan ställas in som genväg till olika kommandon. Du kan även använda fingret.

Eftersom skärmen kan roteras 180 grader kan du dessutom använda datorn som surfplatta eller ställa den på högkant för att kolla på film.

Pekskärmen har en något begränsad ljusstyrka och känns inte sådär perfekt som vissa konkurrenters. Den drar lite åt det gultonade hållet - utan att lägga någon värdering i detta, vad du föredrar är förstås en smaksak.

En välkommen detalj är att Dragonfly har ett fysiskt kameraskydd som du kan dra för. En annan säkerhetsmässig fördel är det inbyggda separata chipet som ger ett mycket bra BIOS-skydd eftersom datorn kan reparera sig själv innan operativsystemet drar igång och utan din hjälp. Dessutom gör det att du lätt kan återställa datorn. Vidare har den privacyfilter. Klickar du på funktionstangenten för detta blir det svårt för människor vid sidan om dig att se skärmen, detta fungerar helt okej.

HP Elite Dragonfly är knappast en kraftmaskin av rang, men den är ett bra alternativ för dig som ofta är på resande fot och söker en mycket lätt men skrivvänlig dator. Den tål tuff hantering, är extremt portabel och har ett flertal välkomna säkerhetsfunktioner. Den passar också den samvetsgranna som vill ha en dator med hög byggkvalitet och ett snyggt formspråk.

Bra miljöval, Många tryggande säkerhetsfunktioner, Kompakt formspråk & hög byggkvalitet, Mycket lätt, Skönt tangentbord
Begränsad prestanda, Inte så ljusstark
0 5 4 1

Microsoft Surface Pro 4

Typ: Hybriddator Storlek: 12,3 tum Tillgängliga processorer: Intel Core m3, Intel Core i5 (Skylake), Intel Core i7 (Skylake) Minne: 4 GB, 8 GB eller 16 GB RAM Hårddisk: SSD med 126 GB, 256 GB eller 528 GB Grafik: m3 Intel HD-grafik 515, i5 Intel HD-grafik 520, i7 Intel Iris-grafik Operativsystem: Windows 10 Vikt: i5/i7: 786 gram m3: 766 gram Garanti: 2 år för maskinvara samt 1 år för tillbehör Optisk enhet: Nej Övrigt: Surface-penna, USB 3.0, HD-webbkamera (Framåtriktad 5 MP, Bakåtriktad med autofokus 8 MP), Minneskortläsare, Headsetuttag, Mini-DisplayPort, Omgivningsljussensor, Accelerometer, Gyroskop, Magnetometer
Microsoft Surface Pro 4

Microsoft Surface Pro 4 är en hybriddator, både surfplatta och laptop med löstagbart tangentbord. Flera andra datortillverkare har utvecklat liknande koncept men ingen konkurrent väcker samma instinktiva habegär. Design och byggkvalitet är enastående samtidigt som prestanda och användarvänlighet ligger på topp. Surface Pro 4 bygger på föregångaren Surface Pro 3, men vid en närmare titt hittar man ett antal betydelsefulla förbättringar. Skärmen är större, trots att dimensionerna är de samma. Dessutom är skärmens kvalitet bättre med fantastisk färgåtergivning och knivskarp skärpa med 267 ppi (pixlar per inch). Även tangentbordet har förbättrats med separerade tangenter, en ny utmärkt pekplatta av glas och inbyggd fingeravtrycksläsare. Som pricken över i är Surface-pennan ännu bättre med 4 gånger fler nivåer av tryckkänslighet. Du kan köpa till fler typer av pennspetsar för bättre känsla då du ritar, skriver eller gör avancerade tekniska CAD-ritningar.
 
Tekniken i Surface Pro 4 är i världsklass, men det är helhetsbilden som är mest minnesvärd, hur de olika delarna smälter samman till en gränslös användarupplevelse. Till exempel att datorn låses upp då den känner igen ditt ansikte, att du kan vila din hand mot skärmen då du skriver och att stödet på baksidan gör att du kan vinkla skärmen precis så som du vill ha den. Visst finns det ett antal saker vi stör oss på; tangentbordet ingår inte vid köp, portarna är väldigt få och pennan som fäster vid datorns sida med magneter lossnar ganska lätt. Dessa brister är i sammanhanget små och de barnsjukdomar som fanns vid lanseringen har vi inte märkt av under vårt månadslånga test. Priset är högt, särskilt med de snabba i5- och i7-processorerna, men om du är på jakt efter smidig surfplatta som vid behov kan multitaska tunga prestandakrävande Windows 10-program är det ingen tvekan om att Surface Pro 4 är ett utmärkt köp. Vi är mycket imponerade.

Smidigt och innovativt format, bra skärm, utmärkt prestanda
Tangentbord ingår ej, få portar
0 5 4.5 1

MSI GL75 Leopard

Fantastisk prestanda men högljudd fläkt

Typ: Spel Storlek: 17,3 tum (IPS) Processor: Intel® Core™ i7-10750H (2,6-4,7 GHz) Minne: 16 GB DDR4 (2x8 GB) Hårddisk: 512 GB SSD Grafik: NVIDIA® GeForce® RTX 2060 6GB Portar: 1 st HDMI, 3 st USB 3.0, 1 st USB 3.1 type C generation 2, 1 st displayport
MSI GL75 Leopard

Med 10:e generationens i7-processor, 120 hertz IPS-skärm och ett kraftfullt RTX 2060-kort bockar MSI GL75 Leopard av många utav kraven som ställs på en maxad speldator, men räcker det hela vägen?

GL75 Leopard bär MSI:s klassiska färger rött och svart. Den svarta finishen ger en matt känsla vilket ger den en stilren look. Datorn smälter in utan problem var du än väljer att ha den i ditt hem.

Vikten är cirka 2,5 kilo vilket är mycket i datorvärlden, men inte när det kommer till just speldatorer eftersom det sitter ett flertal tyngre komponenter inuti dessa. Skärmen mäter hela 17.5 tum men har smala kanter runtom så den känns aldrig särskilt bitig.

Om det är så att du efter en riktigt kraftfull dator som klarar även mer kvalificerade spel så ger GL 75 det du behöver utan större ansträngning. Du kan spela i princip alla spel på marknaden med hög fps, vilket är fantastiskt med tanke på att det är en bärbar dator.

GL 75 har även i sitt medföljande program Dragon Center flera olika lägen där du kan köra allt från batterisnåla alternativ till att maxa datorns prestanda.

De inbyggda “Giant speaker” är lite att ta i, ljudet i sig är som mest godkänt. Dock så är detta en speldator och användandet av hörlurar något dom flesta har så det känns inte som ett större problem.

Skärmen ger ett fantastiskt djup. Den har mycket fin färgrikedom som verkligen återspeglar färgerna sin fulla potential. Gillar du att spela färgrika spel eller singleplayer-spel där grafiken spelar en avgörande roll för upplevelsen, så är det en fröjd på denna skärm.

Dubbla fläktar

Skärmen har bra ljusstyrka och kan motstå dagsljus till en hög grad. Även från sidan ger skärmen ett bra djup.

MSI GL75

MSI GL75 har många uttag av olika typer och dessutom minneskortläsare vilket är lite av en bonus numera.

Vad som brukar vara besvärligt för gaming laptops är fläkten, och detta är inget undantag här. Fläktarnas brus är högt och hörs igenom även dom tätaste hörlurar, vilket kan vara frustrerande speciellt om du spelar ett spel som bygger mycket på god hörsel.

Då GL 75 är utrustad med två fläktar kan du med ett enkelt knapptryck stänga av ena fläkten när den börjar gå på högvarv, men det hjälper inte mycket när spelet prestanda påverkas och det är tyvärr den största nackdelen med denna dator.

Då detta inriktar sig mest till gamers så har vi gjort tester med spel som är populära.

League of legends
- Högsta inställning - 200-240fps
Det som verkligen var en bonus var GL75s fantastiska IPS-skärm. Den lyfte verkligen färgerna i spelet och gav det ett djup - och med fantastiska 200-240 fps fanns det inte mycket att klaga på.

CS:GO
- Högsta inställning - 155- 200 fps
CS:GO klarade den även utan större problem. Bildrutorna höll sig starkt och allt kändes väldigt bekvämt här. Datorn och skärmen kändes snabbt bekväma, och att klicka hs eller få in flickshots kändes naturligt - man kunde utan problem prestera. Men, när du kommer till en högre nivå utav spelare så blir det klurigare för GL75s skärm (120 hz, 25 ms) att hänga med, för den kräsna rekommenderar vi en extern skärm på 144 hertz eller 240 hertz.

Fortnite
- Högsta inställning - 130-160 fps
Om vi pratar om färgrika spel så är Fortnite ett bra exempel, och här glänser verkligen GL 75 med sin färgrika och skarpa skärm. Spelet flyter på riktigt bra och även vid Epic settings så märker man inga störningar, lagg eller större framedrops.

MSI GL75 Leopard passar dig som söker en riktigt kraftfull speldator med en kanonfin skärm, och som inte behöver maxad uppdateringsfrekvens på skärmen och som kan leva med lite fläktljud. Här har du prestanda så det skriker om det, och en riktigt fin konstruktion i övrigt.

Skarp & färgrik skärm, kraftfulla komponenter, välbyggd & genomtänkt konstruktion
Högljudda fläktar, långsam skärm vid snabba rörelser (Hög ms)
0 5 4.5 1

Huawei Matebook X Pro

Nygammal goding har blivit aningen vassare

Datortyp: Allround/Multimedia Chipp: Intel Core i7 10510 (4-kärnigt) 1,8 GHz Lagring: 1 TB SSD Ram: 16 GB DDR3 Grafikkort: GeForce MX250 från Nvidia (2 GB minne) OS: Windows 10 Home Garanti: 1 år Övrigt: Vikt 1,33 kilo, Wifi 5, NFC, 17 timmars drifttid vid minimal belastning
Huawei Matebook X Pro 1

Huaweis Matebook X Pro tog många med storm när den släpptes för några år sedan. De visuella likheterna med Apples Macbook Pro-datorer var slående, men många av de egenskaper som Huaweis dator hade (kanske framför allt de tunna skärmkanterna och det lite annorlunda aspektratiot med en 3:2-skärm) var något som många Appleanhängare efterfrågat under lång tid.

Att datorn utöver att vara sanslöst snygg dessutom var kraftfull, välbyggd och robust gjorde den snabbt till en favorit på laptopsidan bland många konsumenter.

Det har i ärlighetens namn inte hänt särskilt mycket rent visuellt sedan den första versionen av datorn släpptes för ett par år sedan, men varför skulle det behövas? Den är snygg som den är. Det som framför allt kan skvallra om att det är en ny dator är den nya färgvarianten med en mörkgrön aluminiumfinish, som också är ruskigt tjusig.

Man har naturligtvis uppgraderat datorn desto mer under skalet, och vi kan välja mellan Core i5-10210U eller Core i7-10510U. Väljer du den senare får du även en SSD på hela 1 TB. Vi noterar även att grafikkortet förärats en uppgradering från Nvidias Geforce MX150 till MX250. Minnet ligger på 16 GB, vilket åtminstone än så länge räcker för det mesta man kan tänkas vilja göra.

Skärmen är ett riktigt glädjeämne och den bjuder på både ljusstyrka och tryck i elitklassen. Upplösningen ligger alltjämt kvar på samma 3 000 x 2 000 pixlar som hos föregångaren, och det är alldeles utmärkt om du frågar oss. Vi upplever skärmen som oerhört krispig och stimulerande med sina mättade färger. Svärtan är helt okej.

Inget wifi6

Tangentbordet är också en trevlig bekantskap, med en utmärkt slaglängd och ett härligt välavvägt klickljud. Det förekommer ingen irriterande svikt i tangentbordet, vilket gör att datorn känns robust och rejäl.

Styrplattan är, som alltid när det gäller icke-Apple-laptops, inte perfekt, men hör till de bättre i Windowssammanhang.

En trist detalj som fortfarande finns kvar sedan tidigare är webbkameran som är inbyggd i tangentbordet. Fördelen är att den kan tryckas ned rent fysiskt så att man inte exponeras för den i onödan. Nackdelen är att man inte blir så vacker ur det perspektiv som erbjuds. Kameran håller inte högsta klass heller, så ska du använda datorn mycket för videosamtal så finns bättre alternativ.

Den andra tråkiga saken är avsaknaden av Wifi6, som vi inte riktigt förstår oss på. Kanske var det en fråga om att få ned priset.

I Geekbench 5 får datorn 3 662 poäng, villet är alldeles utmärkt. Vi upplever inte heller några problem med prestandan i något enda sammanhang, även om vi aldrig testar några mer avancerade spel på datorn. Det här är å andra sidan ingen gamingdator, primärt.

Det här är en ganska dyr dator i förhållande till prestandan, men man får verkligen vad man betalar för. Huaweis Matebook X Pro håller även i 2020 års utförande ställningarna som en av de klart trevligaste bärbara datorerna på marknaden. Om stilren design och en imponerande skärm är egenskaper som ligger dig lite extra varmt om hjärtat är det svårt att hitta en riktigt bra konkurrent. Det skulle i så fall vara Dells XPS 13.

Inbjudande design, högklassig skärm, fin byggkvalitet
Dyr sett till prestandan, saknar wifi 6
0 5 4.5 1

OMEN by HP 17-cb1024no

Speldator med mycket kraft och bra skärm

Typ: Speldator Storlek: 17 tum Processor: Intel® Core™ i7-10750H (2,6 GHz, 12 MB L3-cache, 6 kärnor) Minne: 16 GB DDR4-2933 SDRAM (2 x 8 GB) Hårddisk: 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD Grafik: NVIDIA® GeForce® RTX 2070 Super™ med Max-Q-design (8 GB GDDR6 dedikerat) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 3,23 kg Garanti: 1 års insändningsservice vid material- och tillverkningsfel Övrigt: 43,9 cm (17,3") antireflexbehandlad FHD IPS-bildskärm med WLED-bakgrundsbelyst glas, mikroram (1920 x 1080), B&O, dubbla högtalare, HP Audio Boost, DTS-hörlurar: X™-stöd, HP Wide Vision HD-kamera med integrerad, digital dubbelsystemsmikrofon, Intel® (2x2) Wi-Fi® och Bluetooth® 5, Fullstort island-tangentbord med numerisk knappsats White Legend 4-zonsbelysning RGB, OMEN Command Center
omen by hp 17 cb0030no

OMEN by HP 17-cb1024no är en intressant speldator som kombinerar hög prestanda med ett futuristiskt yttre och en bra webbkamera för streaming. Den är ett hett alternativ för dig som vill ha en speldator som klarar av alla de senaste spelen och som gillar att streama. Visst, den är lite otymplig och ganska tung, men det är många speldatorer i 17-tumsklassen.

Skärmen är mycket bra. Bildfrekvensen på 120 hertz gör sig kanon i FPS-spel. Vidare har den god betraktningsvinkel, bra färgåtergivning och djup svärta. Enda anmärkningen vi hittar är att den kan upplevas lite gråmatt i jämförelse med vissa konkurrenter.

Med tanke på priset på datorn hade vi dock önskat lite fler funktioner och mer exklusiva materialval. Den har till exempel ingen fingeravtrycksläsare och känns lite plastig. Dess tjocklek gör också att vi får skavkänsla i handlederna efter en tids användning.

En stor fördel är dock att datorn håller sig väl kyld även under belastning. Fläktljudet är förstås lite högre då men vid normal användning märker vi inte ens av det. Den angivna batteritiden på nästan 13 timmar når vi däremot aldrig upp i. Vid belastning når vi inte ens upp i en fjärdedel av den tiden. Men om vi använder datorn i energisparläge och bara surfar får vi ut ett antal timmars användning vilket ändå får anses vara godkänt för en så här kraftfull och stor dator.

Fixar de senaste spelen

Prestandan hos OMEN by HP 17-cb1024no är det inget fel på. Det här är som sagt ett riktigt kraftpaket. Att spela de senaste spelen, såsom Battlefield- eller Destinyserien, i högsta grafikläge kommer absolut inte att utgöra några problem. Vi upplever varken hack eller andra prestandarelaterade konstigheter. Spelen får på det stora hela taget ett väldigt bra flyt.

Problemen vi finner hos den här datorn rör främst tangentbordet och styrningen. Ett problem vi har är att när du använder speltangenterna AWSD för att röra dig i spel och samtidigt vill använda touchpad:en för att styra kameran i spelet så går inte detta. Touchpad:en stängs av när du trycker på tangenterna. Det är bra vid de tillfällen då du skriver eftersom du inte riskerar flytta markören av misstag, men mindre bra när vi spelar. Det finns heller ingen lättåtkomlig knapp för att stänga av denna inställning.

Vidare skulle vi gärna ha sett ett ISO-tangentbord. ANSI har väldigt kompakt enterknapp vilket kan tyckas vara ett litet problem, men det är faktiskt mycket irriterande även efter flera veckors användning. Däremot prisar vi det faktum att datorn har en numpad och programmerbara tangenter. Likaså att den har bakgrundsbelyst tangentbord med speltangenterna AWSD extra väl markerade.

Det gör att OMEN by HP 17-cb1024no ändå överträffar flera av de krav man kan ha på en dator i dess prisklass. Framförallt klarar den av alla de nya spel du kan tänkas vilja spela och den gör det med bravur.

Mycket hög prestanda, markerade speltangenter, bra skärm & webbkamera, effektiv kylning
ANSI-tangentbordslayout, kort batteritid, bitvis trista materialval
0 5 4.5 1

Huawei Matebook 13

Otroligt prisvärd

Typ: Ultraportabel Storlek: 13 tum, 2160x1440 pixlar Processor: 1,8 GHz Intel Core i7-10510U (upp till 4,9 GHz med Intel Turbo Boost Technology) 8 MB cache, 4 kärnor) Minne: 16 GB DDR4 Hårddisk: 512 GB NVMe M.2 SSD Grafik: Nvidia MX250 Operativsystem: Windows 10 Vikt: 1,6 kg Garanti: 1 år Övrigt: 2 USB-C, hörlursuttag
Huawei MateBook 13 i7 16GB 512GB 2020

Huawei Matebook 13 är, åtminstone i sin toppspecifikation som vi haft inne för test, ett prima exempel på hur hårdvara, design och pris bäst kan kombineras. I skrivande stund finns det till att börja med få datorer med samma höga specifikationer i prisklassen (närmast är Huaweis egen Matebook 14 för en tusenlapp mer).

Lyxig dator

Vidare är bygget något vi förväntar oss på datorer ett par prishack uppåt. Hela maskinen är byggd i aluminium och känns väldigt solid. För att vara lite petig ska det sägas att Matebook 13 är något hekto eller två tyngre än snittet, men fortfarande väldigt lätt. På samma ämne kan du hitta datorer som skalat någon millimeter eller två i tjocklek, men det är fortfarande ett tunt och smidigt bygge vi har att göra med.

Som tur är slipper vi Huaweis dumheter med att bygga in webbkameran i tangentbordet, vilket alltid ger oss ett osmickrande grodperspektiv i videosamtal. Istället sitter den där den ska, ovanför skärmen.

En annan positiv egenskap är att den kombinerade strömknappen och fingeravtrycksläsaren placerats ovanför tangentbordet. Ofta vill tillverkarna baka in sådana saker i tangentbord eller musplatta, vilket bara rör till hela layouten, men det slipper vi här.

Medan musplattan känns riktigt tight och följsam är å andra sidan inte tangentbordet det bästa du kan hitta. Det är bra och fungerar absolut, men slaglängden på tangenterna är en aning för kort och småsvampigt för att lyxkänslan ska infinna sig även där.

Huawei matebook 13 13

Rejäl prestanda

Som tidigare nämnt får du mycket prestanda för pengarna. Till att börja med i form av en riktigt fin skärm med såväl bra färger som en smula högre upplösning än snittet. Även ljudet ur högtalarna håller förvånansvärt hög klass.

Ett dedikerat grafikkort tillsammans med senaste generationens Intel-processor ger ordentlig skjuts i det mesta. Även om MX250-grafiken inte är det värsta du kan hitta duger det ändå för att kunna spela dagens spel i stor utsträckning. Trots grafikkortet har datorn en angiven batteritid på 11 timmar, vilket vid vanligt kontorsarbete i alla fall innebär nästan en hel arbetsdag innan du kan börja bli nervös.

Huawei Matebook 13 är helt enkelt ett bygge i nästan toppklass, med bättre hårdvara än vad prislappen borde medge.

Bra byggkvalitet, Dedikerat grafikkort, Adapter för fler portar ingår
Saknar wifi 6, Lite trist tangentbord
0 5 4 1

Surface Pro 6

Ingenjörsmässig uppvisning… igen

Typ: Ultraportabel Storlek: 12,3 tum, 2736x1824 pixlar Processor: 1,6 GHz Intel Core i5-8250U 6 MB cache, 2 kärnor) (finns även med Core I7) Minne: 8/16 GB DDR4 Hårddisk: 128GB-1TB SSD Grafik: Intel UHD Graphics 620 Operativsystem: Windows 10 Vikt: 770 g Garanti: 1 år Övrigt: 1 USB 3.1, Mini Displayport, micro SD-kortläsare, hörlursuttag
Surface Pro 6

Microsoft Surface Pro 6 är fortfarande en ren uppvisning i ingenjörskonst, trots att hybriddatorn sett i stort sett likadan ut sedan generation tre. Den är tunn, lätt och väldigt smidig. Samtidigt börjar åldern synas på andra sätt hos datorn.

Kräver tillbehör

Som standard är Surface en surfplatta med Windows. I förpackningen hittar du just bara själva enheten och laddaren. Tidigare ingick Surface Pen i paketet, men numera är den ett separat tillbehör.

Ett annat tillbehör som är synonymt med Surface är det löstagbara tangentbordet (i versioner med eller utan fingeravtrycksläsare) som närmast får ses som ett måsteköp samtidigt som plattan. Det gör att priset på en Surface går upp en del redan från start, såvida du inte har ett gammalt Surface-tangentbord för det passar även med den nyare modellen.

Utseendet är som sagt närmast identiskt med hur det har sett ut de senaste åren. Riktigt snyggt, men också något som känns lite gammalt. Det steglöst ställbara stället på baksidan är fortfarande lika magiskt bra som det alltid varit däremot.

Utöver det smidiga formatet är det även till det yttre som våra största minuspunkter med enheten finns. Det slimmade formatet gör såklart att antalet postar måste hållas till ett minimum, men redan när Surface Pro 6 släpptes kändes det riktigt snålt att inte ha med USB-C i form av en port eller två. Det klagomålet kvarstår och är än mer tydligt numera.

Fantastisk arbetsmaskin

Formatet har aldrig gjort att Surface Pro kommer att vara en spelmaskin. Men trots det har den hårdvara nog att klara av de flesta vardagliga uppgifter och en del lättare spelande. Vid vanligt kontorsarbete blir vi positivt överraskade över batteritiden, som utan större tummanden går att dra ut över i stort sett en hel arbetsdag.

Microsoft Surface Pro 6 köper du för att du vill ha något riktigt snyggt och smidigt att ta med dig när du är ute på språng. Samtidigt har den kraft nog att klara av de flesta arbetsuppgifter. Kan du leva med en mer traditionell dator av ultralätt typ finns det däremot betydligt kraftigare maskiner för samma peng, som du inte behöver köpa till ett extra tangentbord för.

Bra batteritid, Smidig format, Byggkvaliteten
Tangentbord kunde gott ingå, Ingen USB-C, Snålt med portar
0 5 4 1

Surface Laptop 2

Älskvärd smutsmagnet med kort batteritid

Typ: Ultraportabel Storlek: 13,5 tum, 2256x1504 pixlar Processor: 1,7 GHz Intel Core i5-8250U (upp till 3,4 GHz med Intel Turbo Boost Technology) 6 MB cache, 2 kärnor) Minne: 8-16 GB DDR4 Hårddisk: 128GB-1TB GB PCIe M.2 SSD Grafik: Intel UHD Graphics 620 Operativsystem: Windows 10 Vikt: 1,25 kg Garanti: 1 år Övrigt: Pekskärm, Hello-kamera, 1 USB-A, 1 Displayport
Surface Laptop 2

Surface Laptop 2 är en slimmad och lätt laptop med fantastisk skärm och riktigt trevlig byggkvalitet. Microsoft bygger bra datorer och ska väl ur en synvinkel ses som maskiner där de visar hur Windows 10 kommer mest till sin rätt. Oftast har det inneburit hybriddatorer i gränslandet mellan laptop och surfplatta (Surface Pro och Surface Book). Men för de som hellre vill ha en vanlig bärbar dator utan krusiduller är det Surface Laptop som gäller.

Microsoft lyckades ganska bra med föregångaren och har, på gott och ont, valt att ha kvar väldigt mycket av det yttre i Surface Laptop 2. Bland nyheterna hittar vi främst ett mattsvart färgalternativ. Det innebär även att datorn utrustats med ett riktigt tyst och responsivt tangentbord med bra slaglängd på tangenterna.

Ytan kring tangentbord och pekplatta är inte i plast eller metall, utan är klädd i syntetiskt moccatyg (Alcantara). Det ger en förvånansvärt mjuk och trevlig yta att lägga handlederna på, samtidigt som det tyvärr är en enorm magnet för allsköns småskräp som gör att det fort ser smutsigt ut.

Inte så mycket nytt, men det fungerar

Själva pekplattan är lagom stor och för det mesta riktigt responsiv att använda, även med flera fingrar. Stundtals buggar den ur och registrerar exempelvis inte scroll med två fingrar, men för det mesta fungerar den bättre på den punkten än många andra Windowsdatorer.

Även om skärmen till största del är likadan som förra året har vi inget att klaga på. Pekskärmen fungerar felfritt och bildkvaliteten är bland de bättre hos bärbara datorer genomgående.

Ovanför den sitter webbkameran som även fungerar som ansiktsigenkänning med Windows Hello. En inloggningsmetod som fungerade klockrent alla gånger vi startade datorn, utom en gång när solen lös rakt på kameran.

Genomtänkt uppladdning och bra prestanda

Vad som däremot kunde ha uppgraderats är portarna på datorn. Uttag för laddare, en USB, en Displayport och headset är vad som bjuds. USB-uttaget är välkommet, men det kunde gärna ha varit två stycken. Samtidigt känns det känns ärligt talat lite föråldrat med Mini Displayport istället för USB-C, som är betydligt mer mångsidig.

Positivt är däremot laddaren, som fästs med magneter i datorn. Något som borde vara standard hos alla laptops egentligen. Nätadaptern har även ett uttag för att ladda via USB, vilket är ett väldigt trevligt inslag.

Insidan av datorn är uppdaterad med moderna utgåvor av Intels processorer och integrerade grafik. I fallet med vår testdator en i5-processor som utan problem klarar av allt arbete vi slänger på den. Däremot är vi inte helnöjda med batteritiden, där datorn kroknar efter ungefär fem timmar vid vanligt surfande och dokumenthantering. Det förtar lite känslan av en ultraportabel dator.

Om du kan leva med den snåla uppsättningen portar är dock helhetsintrycket av Surface Laptop 2 riktigt positivt och helt klart ett av de mest intressanta alternativen om du letar efter en lättare dator med rejäl kraft för vardagliga sysslor.

Grym skärm, snabb dator, Hello-kameran funkar kanon, smidig magnetladdare
Drar åt sig smuts, inte så bra batteritid, extremt snålt med portar
0 5 4 1

Dell Inspiron G3

Ett kraftmonster i spelarnas budgetklass

Typ: Speldator Storlek: 15 tum Processor: Intel® Core™ i5-8300H (2,3 GHz, samt turbo-läge: 4 GHz, 8 MB cache) Minne: 8 GB DDR4 Hårddisk: 128 GB SSD, 1 GB SATA Grafik: NVIDIA® GeForce® GTX 1050 Ti (4 RAM) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 2,35 kg Övrigt: Bakgrundsbelyst tangentbord, IPS-skärm på 60 Hz (1920 x 1080), 3 USB-A, thunderbolt 3, SD-kortläsare, 1 HDMI, bluetooth 5.0, 720p webbkamera, 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 3 889 Grafikkort: 1 749
Dell Inspiron G3

Dell Inspiron G3 är en speldator i vad man skulle kunna kalla för speldatorernas budgetklass, och den kommer med mycket kraftfull prestanda sett till sitt pris. Dessutom är batteritiden mycket bra. Vid vanlig användning, såsom surf, mejlprogram och enklare spel, räcker den strax över fyra timmar. Batteritiden är kanske inte det viktigaste för en gamer, men de flesta använder sin dator till mer och då är det skönt att kunna frigöra sig från vägguttag för en stund.

När det kommer till utbudet av portar finns både SD-kortläsare och HDMI-utgång. Tre USB-portar känns också helt okej. Vi saknar dock en USB-C-port. Det känns lite förlegat att behöva hålla till godo med USB-A i den här prisklassen.

Ljudmässigt presterar datorn okej men du som ska lyssna på musik eller vill ha en fullfjädrad spelupplevelse bör köpa till ett par högtalare eller hörlurar av lite bättre kvalitet. Fläkten är dessutom relativt högljudd när du pressar datorn, så ett par brusreducerande hörlurar kan vara en värd investering. Datorn blir även ganska varm i bakkant när den pressas. Men när du bara använder datorn för att surfa är fläktljudet klart godkänt. Likaså värmeutvecklingen.

Smarta prioriteringar

Dell Inspiron G3 håller en bra byggkvalitet. Vi upplever inga problem med ojämn belysning, missljud eller lösa detaljer. Den känns gedigen. Det som är lite tråkigt med datorn är designen. Detta känns absolut inte som en dator i 10 000-kronorsklassen, utan den är snarare ganska budget i materialval och när det kommer till känslan i touchpaden. Det låga tangentbordet är däremot skönt med sin korta slaglängd. Att det är bakgrundsbelyst känns också som ett plus. Dessutom är datorn lätt och tunn för att vara en speldator.

Att Dell skurit ner på kostsamma material och touchpad känns som bra prioriteringar, för istället har de satsat på prestandan. Visst, den orkar inte riktigt upp på 60 bilder per sekund med grafiken maxad i 4K-upplösning i de allra tuffaste spelen. Men att du faktiskt kan spela de senaste och mest grafiktunga spelen på maximal grafik i full HD är imponerande. Inspiron G3 har helt enkelt väldigt bra prestanda sett till priset.

Det absolut tråkigaste med datorn är skärmen. Bortsett från bra betraktningsvinkel har vi inte mycket gott att säga om den. Den är dåligt kalibrerad färgmässigt. Upplevelsen är att den är lite lätt gultonad och inte särskilt ljusstark. Tyvärr kan detta dra ner upplevelsen lite i de allra snyggaste spelen.

Inspiron G3 är en speldator för dig med en lite mindre budget som bara vill prioritera prestanda för att kunna spela så tunga - och så många - spel som möjligt. Är du ute efter en mycket kraftfull speldator i budgetklassen är det här modellen du ska välja.

Bra batteritid, ganska lätt, mycket bra prestanda, skönt tangentbord, bra betraktningsvinkel
Trista materialval & design, dålig skärm, oprecis touchpad
0 5 4 1

OMEN by HP 15-dc1065no

Prisvärd kompakt speldator med god prestanda

Typ: Speldator Storlek: 15 tum Processor: Intel® Core™ i7-9750H (2.6 GHz, 12 MB cache, 6 cores) Minne: 16 GB DDR4-2666 SDRAM (2 x 8 GB) Hårddisk: 512 GB PCIe® NVMe™ M.2 SSD Grafik: NVIDIA® GeForce® RTX 2060 Graphics (6 GB GDDR6 dedikerat) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 2,62 kg Garanti: 1 års insändningsservice vid material- och tillverkningsfel Övrigt: 39,6 cm (15,6") antireflexbehandlad FHD 144 Hz IPS WLED-bakgrundsbelyst glas, mikroram (1920 x 1080), Bang & Olufsen, dubbla högtalare, HP Audio Boost, DTS-hörlurar: X™-stöd
omen by hp 15 dc1065no

OMEN by HP 15-dc1065no är ett riktigt prestandamonster sett till sin nätta storlek på 15 tum. Det är en bärbar speldator ut i fingerspetsarna på så vis att den både är relativt lätt för att ha inriktningen gaming, och har den karakteristiskt futuristiska designen. Detta är därför inte datorn du hivar upp under affärsmötet. Däremot något du kan stoltsera med under LAN-sessionerna.

IPS-skärmen är tyvärr något gråmatt och har en ganska fet, svart plastram runt sig. Men betraktningsvinkeln är mycket bra och vi hittar inga problem med light bleed eller döda pixlar. Skärpa och färgåtergivning är också bra.

Något vi uppskattar hos OMEN by HP 15-dc1065no är det bakgrundsbelysta tangentbordet där de för gamers viktiga tangenterna AWSD markerats ut extra tydligt för att du snabbt ska hitta dem. Andra saker vi uppskattar med datorn är att den startar snabbt från avstängt läge och den håller sig sval även när vi pressar den.

En ganska mobil speldator

Prestandan hos OMEN by HP 15-dc1065no är utmärkt. Den är snabb och det vassa grafikkortet gör spelupplevelserna till en härlig stund. Spelar du i värsta grafikläget blir det förstås inte perfekt flyt, då krävs ännu tuffare prestanda. Men det blir i alla fall mycket bra som betyg och när vi kör på medel eller hög som inställning i spelen flyter det på nästintill perfekt.

Vi har heller inga problem med fläktljud som drar igång på maxnivå när vi spelar. Batteritiden kunde dock ha varit bättre. De angivna 12 timmarna stämmer inte, utan vid medelhög belastning handlar det snarare om 3-4 timmar. Vi rekommenderar att du använder strömkabel både när du spelar och när du kollar på film. I standbyläge räcker däremot batteriet bra mellan sessionerna.

Det absolut sämsta med OMEN by HP 15-dc1065no är enterknappen. Den är ovanligt liten. Det kan tyckas vara en fånig sak att anmärka på, men även efter flera veckors användning har vi svårt att vänja oss vid designen och placeringen av den. Dessutom finns det gott om utrymme, om de omfördelat och prioriterat lite annorlunda, för en fullstor enterknapp. Tyvärr saknar den även programmerbara tangenter.

Ett rejält plus i kanten dock för att datorn kommer med numpad.

Sammantaget är detta en ganska mobil dator för att vara en speldator, med mycket bra prestanda som ger en stabil spelupplevelse. Känner du att en 15-tummare är tillräckligt stort för att spela kan det här vara datorn för dig.

Bra prestanda, markerade speltangenter, låg vikt för en speldator
Kort batteritid, liten enterknapp, något grådaskig bildkvalitet
0 5 4 1

Samsung Galaxy Book Flex

Mångsidigt ritblock

Typ: Ultraportabel Storlek: 13,3 tum, 1920x1080 pixlar Processor: 1,3 GHz Intel Core i7-1065G7 (upp till 3,9 GHz med Intel Turbo Boost Technology) 8 MB cache, 4 kärnor) Minne: 16 GB DDR4 Hårddisk: 512 TB GB NVMe M.2 SSD Grafik: Intel Iris Plus Operativsystem: Windows 10 Vikt: 1,16 kg Garanti: 1 år Övrigt: 1 USB-C, 2 Thunderbolt 3, micro SD-kortläsare, hörlursuttag
Samsung Galaxy Book Flex 930QCG K01SE

Samsungs återtåg på laptopmarknaden i Norden frontas av superlyxiga Galaxy Book Flex. En bärbar dator som på många sätt kan ses som datorvarianten av företagets populära Galaxy Note-telefoner.

Flex är en oerhört lätt maskin som utan problem kan bäras med överallt. Samtidigt är det en av de snyggaste bärbara datorer vi haft inne för test. I nästan alla lägen känns byggkvaliteten dessutom lika hög som enheten är snygg.

Kraft och penna

Trots de minimala måtten och den låga vikten finns det en hel del kraft innanför skalet i och med senaste generationens i7-processor från Intel, och hyfsat generöst med arbetsminne. Samtidigt utvecklar den nya processorn en hel del värme, för det krävs inte mycket ansträngning innan en ettrig fläkt spinner igång, tyvärr.

Inbyggt i chassit finns en penna liknande den du hittar i Samsungs Note-serie. Den har inte riktigt alla funktioner du hittar i de telefonerna, men tillsammans med en hel del tillhörande mjukvara har du det mesta du behöver för att skissa och göra anteckningar redan när du packar upp den.

Dock tar både mjukvarorna för pennan och, Samsungtelefoner troget, all annan extra mjukvara upp rätt mycket av systemresurserna (vilket kanske delvis förklarar fläkten).

Platt tangentbord

Pennan ger helt klart en extra dimension till datorn som inte många andra bärbara datorer kan skryta med. Eftersom skärmen kan fällas hela vägen bak görs den snabbt om till surfplatta. Det underlättar skrivande på skärmen med pennan, men placerar samtidigt högtalarna fel så att ljudet försämras markant. Själva gångjärnet till skärmen är samtidigt ganska svagt, vilket gör att den gärna lägger sig ner i laptopläge om underlaget är småskumpigt – exempelvis om du åker bil eller buss. Det går däremot att leva med i de allra flesta lägen utan att det stör.

Tangentbordet kräver lite mer övning för att du ska trivas med det däremot. Med en så pass kompakt formfaktor har helt enkelt tangentdjupet fått kapas ner. På det stora hela påverkar det inte skrivkänslan, men jämfört med mer traditionella tangentbord krävs det en del övning för att inte göra dubbelslag.

När det kommer till skärmen är det en riktigt färgrik historia du har att göra med. Den har överlag också bra prestanda. Extra plus för utomhusläget, som ökar skärmens ljusstyrka rejält för att palla med solljus. Det drar såklart extra mycket batteri, men samtidigt har datorn riktigt bra batteritid i grunden så en stunds arbete i solen fungerar utan större problem.

Samsung Galaxy Book Flex är en ganska unik dator i och med det inbyggda stödet för pennan. Det gör att du, precis som med Note-serien, verkligen behöver se behovet för just pennan för att det ska vara värt att fundera på. Behöver du inte den finns det andra ultraportabla, från Samsung och andra, som är lite billigare med i samma viktklass.

På det stora hela är det dock en riktigt snygg och kompetent dator där nästan alla detaljer stämmer.

Tunn, lätt och snygg, Kul med pennstöd, Ljusstark skärm och lång batteritid
Irriterande fläkt, Inte världens starkaste gångjärn till skärmen, Lite för kort slaglängd på tangentbordet
0 5 3.5 1

Dynabook Protege X30-F

Slimmad arbetshäst med hög prislapp

Typ: Affärsdator Storlek: 13.3 tum Processor: 1,8 GHz Core i7-8565U Hårddisk: 1 GB SSD Grafik: Intel UHD 620 Prestandamätning: CPU: 1 212 Grafikkort 332 (3D Mark Basic Edition Time Spy) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1,07 kg Garanti: 1 år Övrigt: Harman Kardon-högtalare
Dynabook Protege X30 F

Toshibas X40 Tecra har vi redan recenserat här på Pricerunner. Och att sätta tänderna i X30 är som att backa på lunchmaten med en något mindre extraportion.

Det som huvudsakligen skiljer X30 från storebror är skärmstorleken. X40 har en 14-tumsskärm medan X30-skärmen mäter 13,3 tum. Det kanske låter som en försumbar skillnad, men det gör faktiskt en hel del för både handhavandet och vikten. Den här datorn känns praktiskt taget som en bit frigolit, eller – kanske en något mer relevant jämförelse – en surfplatta. Vikten ligger på bara 1,07 kilo, vilket är sällsynt lite för en dator med den här skärmstorleken.

Upplösningen på den knivskarpa skärmen är full HD, vilket räcker gott och väl i den här storleksklassen. Men trots den fina skärpan och den höga bildkvaliteten i övrigt så saknas lite ljusstyrka och tryck för att vi ska kunna ge den högsta betyg.

Samma sak gäller tyvärr ljudet. Harman Kardon har levererat ett i grunden mycket imponerande ljud med fin separation och detalj, ja till och med förvånansvärt mycket bas. Men monteringen av högtalarna gör att man inte riktigt kan njuta av ljudet, då det projiceras rakt ned i bordsskivan eller knäet. Vill du spisa musik på optimal nivå så är det hörlurar som gäller, om du inte är beredd att sitta och hålla datorn i höjd med näsan.

Bra tangentbord

Precis som när det gäller Toshibas övriga Dynabookdatorer är tangentbordet en riktigt trevlig bekantskap. Bra slaglängd (något längre än snittet) och ett härligt distinkt knappljud i kombination med i princip noll svikt i höljet gör det här till en riktigt bra arbetshäst för den som vill skyffla bokstäver i parti snarare än minut.

Prestandan är mycket hög, vilket man också kan tycka är rimligt på den här prisnivån. Givet den rätt begränsade grafiska prestandan (Intel UHD Graphics 620) så är dock inte det här någon dator man spelar några direkt avancerade spel på, även om enklare simulationstitlar och andra spel som inte kräver nämnvärd skjuts på 3D-sidan fungerar utmärkt (processorstyrka finns det gott om).

Att arbetsminnet klockar in på 32 gigabyte lär glädja den som tänkt använda maskinen för exempelvis redigering av högupplöst video, men frågan är om det verkligen är den målgruppen man vänder sig till med en sådan här produkt? I nästan alla andra sammanhang känns 32 gigabyte lite overkill. Frågan är hur mycket man hade fått ned priset om man hade slopat Harman Kardon-ljudet och även nöjt sig med 16 gigabyte arbetsminne.

Den här datorn passar dig som söker en arbetsdator som är snabb. Du får en rejäl SSD-disk på en terabyte och gediget med minne, dock till ett ganska högt pris.

Snabb, Bra tangentbord, Mycket minne
Inget tryck i skärmen, Högt pris
0 5 3.5 1

MSI Creator 17

Typ: Arbetsdator Storlek: 17,3 tum, 3840x2160 pixlar Processor: 2,3 GHz Intel Core i7-10875H (upp till 5,2 GHz med Intel Turbo Boost Technology) 16 MB cache, 8 kärnor) Minne: 32 GB DDR4 Hårddisk: 2TB GB NVMe M.2 SSD Grafik: Nvidia Geforce RTX 2080 Max-Q Operativsystem: Windows 10 Vikt: 2,39 kg Garanti: 1 år Övrigt: 3 USB 3.1, 1 USB-C (Thunderbolt 3), 1 HDMI, micro SD-kortläsare, hörlursuttag
MSI Creator 17M A10SE 268NE

MSI Creator 17 är på många sätt värstingen bland bärbara datorer, med egentligen alla specifikationer på max. Trots hårdvaran på insidan är det skärmen – en av de allra första bärbara datorerna med mini LED-teknik – som är stjärnan här.

Om vi börjar med just skärmen finns det verkligen inget att klaga på. Ljusstyrkan går att vrida upp till “jobba ute i solen”-nivåer och allt från färger till kontrast ligger på en tydlig nivå över det mesta du kan hitta bland vanliga LED-skärmar. Helt klart är det här höjdpunkten hos datorn som inte gör någon besviken.

Högljutt monster

Specifikationerna för datorn talar sitt tydliga språk i övrigt. Tionde generationen i7-processor och Nvidias snabbaste grafikkort för bärbara datorer, tillsammans med stabila 32 gigabyte arbetsminne. Det innebär helt enkelt stationär prestanda i ett bärbart format.

Hårdvaran och storleken på skärmen gör såklart att du har att göra med en förhållandevis tung maskin med ganska kort batteritid, men de faktorerna är å andra sidan inte det du fokuserar på om du är spekulant på den här datorn.

Istället handlar det om en av de snabbaste bärbara datorerna för såväl spel som arbetsprogram som du kan hitta idag. Det kommer däremot till ett pris: ljudnivån. I standard- eller prestandaläge är fläkten på konstant och då på en nivå som gör att du måste använda hörlurar för att inte störas av den. Det går att ställa ner datorn till tyst läge, men av förklarliga skäl skruvas prestandan ner en hel del.

MSI Creator 17 10

Bra tangentbord, billigt chassi

Medan vi på sätt och vis kan förstå att datorn låter som en jetmotor sett till sin prestandanivå finns det flera aspekter som inte återspeglar prisnivån. Till att börja med har MSI stoppat in en ganska sopig webbkamera i Creator 17. Den genererar trista färger och dåliga mörkerbilder.

Även ljudet ur de inbyggda högtalarna borde kunna erbjuda större fyllighet än vad de gör, istället är det ett förvånansvärt diskantigt ljud som erbjuds.

Störst besvikelse utgör dock själva chassit. Medan det är väldigt snyggt utformat, knarrar och sviktar det en hel del. Vi hade rynkat på näsan åt detta även i en dator för halva summan som den här kostar.

Det är trist, eftersom det är en trevlig dator i övrigt. Tangentbordet har riktigt bra känsla med sina chiclet-tangenter, och pekplattan är exakt och följsam. Det i kombination med monsterhårdvaran på insidan och den fantastiska skärmen drar upp betyget en hel del. Men MSI Creator 17 känns tyvärr inte lika genomtänkt som helhet som prislappen borde motsvara.

Mini LED är ny benchmark för skärmar, Otroligt hög prestanda, Bra tangentbord
Högljudd, knarrigt och sviktande chassi, sopig webbkamera
0 5 3.5 1

Asus Zenbook 14 UX434

Nydanande, extremt kompakt och ändå lagom

Typ: Lifestyledator Storlek: 14 tum Processor: Intel® Core™ i7-8565U (1.8GHz quad-core med Turbo boost (upp till 4.6GHz) och 8MB cache) Minne: Inbyggt 8GB / 16GB 2133MHz LPDDR3 Hårddisk: 1TB PCIe x4 SSD Grafik: NVIDIA GeForce MX250 (2 GB GDDR5 dedikerat) Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 1,26 kg Garanti: 1 år Övrigt: Dubbla skärmar, ErgoLift-gångjärn
Asus Zenbook 14 UX434

Asus Zenbook 14 UX434 är en fröjd för ögat. Byggkvaliteten, designen och känslan är på topp, datorn är både lätt, kompakt och tunn. Den andas premium in i minsta detalj.

Det lågställda tangentbordet ger en skön, fast feedback utan att tangentbordet låter för mycket när du skriver på det. Vi älskar det faktum att gångjärnen får tangentbordet att vinkla sig när vi öppnar skärmen.

Ramarna runt skärmen är mycket tunna, men Asus har ändå lyckats att klämma in en webbkamera i överkanten. Tyvärr finns det inget fysisk kameraskydd som du kan dra för.

Det som framför allt sticker ut hos Zenbook UX434 är att touchplattan dubblerar som extra skärm. Initialt är det ovant med skärmen i touchplattan och det händer att vi råkar aktivera den av misstag vilket gör att musen slutar fungera på andra skärmen. Men det är som med ett nytt tangentbord, när du väl har lärt dig fungerar det överlag bra.

Frågan är då vad du ska använda den här fräcka funktionen till? I princip handlar det om att du slipper växla fönster om du använder en viss typ av tjänst ofta, samt att du kan skapa genvägar till kommandon du använder ofta. Sitter du exempelvis med miniräknaren och snabbt vill kunna slå en uträkning och samtidigt se ditt dokument i full storlek så har du nytta av den. Det är även en trevlig energisparfunktion för dig som vill byta låt på Spotify utan att ha stora skärmen igång. Vidare kan du som sagt lägga till genvägar för att snabbt starta ett visst program, kopiera saker och liknande.

Något revolutionerande är det kanske inte ur användbarhetsperspektiv, men allt eftersom tiden går uppskattar vi extraskärmen mer och mer. Framför allt för Spotify samt genvägsfunktionen. Det är dock upp till dig att avgöra om du har nytta av den extra skärmen eller om den bara är en cool gimmick.

En riktigt bra dator

Zenbook är tystgående har gott om kraft för dig som ska använda den i arbetet. Med tanke på grafikkortet är detta kanske inte datorn du väljer om du ska spela tunga spel, men den räcker gott och väl för bildredigering och för dig som alltid har en stor uppsättning flikar öppna i webbläsaren – vilket i och för sig inte har med just grafikkortet att göra, men en viktig faktor för många ändå.

Datorn blir inte särskilt varm, inte ens när fläktarna går igång, vilket är skönt för den som gillar att ha datorn i knät.

Den slimmade designen gör Zenbook mycket lätt att bära med sig. Vidare är skärmen detaljrik och har fina färger. Tyvärr upplever vi att den reflekterar en hel del ljus vilket gör det omständligt att arbeta i direkt solljus. Den sekundära skärmen ser du bra så länge du sitter relativt upprätt.

Batteritiden tar dock en del stryk av att det är två skärmar. Vi kommer upp i cirka 5 timmar innan det blir kritiskt att ladda datorn, vilket är kort sett till konkurrenterna. Speciellt med tanke på att den är så otroligt portabel i övrigt.

Formatet och byggkvaliteten gör att Asus Zenbook 14 lämpar sig utmärkt för dig som vill ha en tålig bärbar dator med dig på resor eller för dig som tar hem datorn när arbetsdagen är slut. Portabiliteten dras ner lite av att batteritiden inte är maxad, men den är dock ändå helt okej sett till att datorn har dubbla skärmar. Trots den kompakta designen känns datorn aldrig liten, snarare precis lagom. Den är mycket bra att skriva på och touchpaden är innovativ.

Innovativ touchpad, Mycket bra tangentbord, Gedigen & stilren design, Kompakt format, Lutat tangentbord
Mycket reflektioner i skärmen, Ganska kort batteritid
0 5 4 1

Toshiba Portégé X30T-E

Snabb dator och smidig surfplatta i ett

Typ: 2-i-1, affärsdator med löstagbar skärm Storlek: 13,3 tum (pekskärm full-HD) Processor: 1.8 GHz Intel Core I7-8550U (upp till 4 GHz med Intel Turbo Boost Technology) 8 MB cache, 4 kärnor) Minne: 8 GB LPDDR3 SDRAM Hårddisk: 256 GB SSD Grafik: Intel UHD Graphics 620 Operativsystem: Windows 10 Pro 64 Vikt: 1,4 kg (endast platta: 799 g) Garanti: 1 år Övrigt: Fingeravtrycksläsare, 1 HDMI-port, 1 USB-C, 2 USB 3, 5 MP webbkamera, stötskyddad hårddisk, fullstort tangentbord 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 2013 Grafikkort: 313
Toshiba Portege X30T E

Toshiba Portégé X30T-E är en hybriddator med fördelen att den kommer med dubbla batterier - ett i skärmen och ett i det avtagbara tangentbordet. Den sammanlagda batteritiden är precis godkänd. Vi klockar batteriet i skärmen till cirka 3 timmar vid normal belastning, vilket innebär att du får ut omkring 6 timmar sammanlagt. En rejäl bit från utlovade 15 timmar, men ändå okej sett ur belastningssynpunkt och konkurrens. Vi hade dock gärna sett längre batteritid i surfplatteläget.

En bra grej är att den använder batteriet i tangentbordet först, så att du sedan kan docka loss datorn och då ha fullt batteri igen. Uppladdning sker över USB-C.

Skärmen är jättefin. Både kontrast, färgrymd och reaktionen på fingrar ligger i topp. Den sömlösa designen med den tunna ramen runtom ger ett sobert intryck. Betraktningsvinkeln är mycket bra och skärmen gör ett tillfredsställande jobb med att minimera störande reflektioner.

Vi saknar kanske en minneskortläsare men utbudet av portar på datorn är annars godkänt.

Ur prestandasynpunkt är datorn varken bra eller dålig. Den får ganska bra värden ur CPU-synpunkt men sämre när det kommer till grafik. Å andra sidan riktar den sig mot affärssegmentet och där är det i första hand processorkraft som behövs. För att vara en hybriddator som riktar sig mot just den målgruppen får den ett godkänt med en liten stjärna i kanten.

En stor fördel är att datorn är så tystgående. Den blir heller inte särskilt varm så länge du inte överbelastar den.

Snårig att placera med dockan

Största nackdelen med Toshiba Portégé X30T-E är konstruktionen. Den välter lätt baklänges på grund av att skärmen är tyngre än bottenplattan. Speciellt om du sitter med den i knät. Vidare orkar inte gångjärnen hålla uppe skärmen i alla lägen, så fort den kommer lite för långt tillbaka öppnar den sig helt.

Hade man fördelat tyngden annorlunda i tangentbordet och skärmen, med lägre tyngdpunkt i skärmen och tyngdpunkten framtill i tangentbordet hade eventuellt problematiken försvunnit. Nu är du nödgad att använda det utfällbara stället baktill för att användarupplevelsen ska bli positiv, vilket inte alltid passar sig - exempelvis om du sitter med den i knät.

Tangentbordet är annars bra utformat. Utrymmet är väl utnyttjat och det är lagom haptisk feedback i tangenterna. Det känns välbyggt. Touchplattan är både precis och lagom stor, den hamnar inte ivägen när du skriver.

Tangentbordet är bakgrundsbelyst vilket kommer till nytta när du arbetar i sämre belysning.

Toshiba Portégé X30T-E passar dig som söker en 2-i-1-lösning med fokus på att få en riktigt bra surfplattedel med en kvalitetsskärm. Som bärbar dator är den som sagt lite obalanserad och får då sämre betyg för mobilitet, men sitter du vid ett skrivbord fungerar den fullgott. Batteritiden är godkänd och uppladdningen snabb.

Kvalitetsskärm, snabba beräkningar, skönt tangentbord, dubbla batterier, tystgående
Obalanserad konstruktion med dockan, batteritiden lämnar lite att önska, saknar minneskortläsare
0 5 3 1

Dell Inspiron 15 5000 2-in-1

Casualdator med vridbar pekskärm

Typ: Hybriddator Storlek: 15 tum Processor: Intel Core i5 Minne: 8 GB DDR4 Operativsystem: Windows 10 Home 64 Övrigt: Full HD vridbar 360-graders skärm, HDMI-port, 2 USB 3.0, webbkamera, minneskortläsare, stötskyddad hårddisk, utbytbart batteri 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 2404, Grafik: 312
Dell Inspiron 15 5000

Dell Inspiron 15 5000 2-in-1 är en mångfacetterad dator eftersom den har pekskärm och surfplatteläge. Skärmen är en vacker skapelse. Glaset sträcker sig hela vägen ut till kanterna, och även om det finns döytor runtom inbäddade i glaset är upplevelsen att skärmen är större än vad den faktiskt är. Svärtan är helt klart godkänd, och betraktningsvinkeln mycket bra.

Färgerna är däremot inte korrekt kalibrerade. Så även om det finns en okej färgrymd sett till prisklassen, är de lite off i nyans. Det är dock inte den dator du väljer för att arbeta med bildredigering eftersom prestandan är för dålig, och på så vis är problemet ganska marginellt.

Viker du skärmen 360 grader bakåt slår Windows automatiskt över i surfplatteläge och du får ett gränssnitt anpassat för touch. Det är inte jättemycket som skiljer sig åt men förenklar i alla fall för den som vill ha ett smidigare gränssnitt.

Touchen i skärmen är relativt känslig, men inte tillräckligt precis för dig som ska använda skärmen till annat än nöjesanvändning. Dessutom är den något långsam så den passar inte dig som målar semiprofessionellt. Som en mer allmän touchskärm för anteckningar och liknande är den däremot kanon. Likaså om du spelar enklare spel i webbläsaren, eller vill läsa morgontidningen med bra ergonomi. Tyvärr blir datorn ganska varm - dock med ganska försiktigt fläktljud.

Touchplattan är ivägen

Det stora problemet som Inspiron 15 5000 2-in-1 dras med är dess touchplatta, alltså i skrivbordsläge. Plattan är väldigt stor samtidigt som den är mycket känslig. Detta leder till att den ofta hamnar ivägen när du ska skriva. Du får svårt att hitta en ergonomisk skrivposition där du inte samtidigt råkar klicka på saker av misstag. Hos många datorer kan det vara en invänjningsperiod som påverkar detta, men i det här fallet lyckas vi inte hitta ett riktigt bra skrivläge som åtgärdar problematiken. Det är lite synd att den dras med den här nackdelen för tangentbordet har samtidigt skönt motstånd.

Vidare är Dell Inspiron 15 5000 2-in-1 svag prestandamässigt, då framför allt grafikprestandan. 

Batteritiden på strax över fyra timmar känns snålt tilltagen och det tar flera timmar att ladda det fullt igen. Däremot håller den batteriet bra i standby vilket är ett stort plus. Det finns med andra ord flera fördelar, men likaså flera nackdelar, inom vitt skilda områden.

Kombinationen av svagheter gör att målgruppen för Inspiron 15 5000 2-in-1 blir lite svårdefinierad. Den fungerar inte jättebra som studentdator eftersom touchplattan ofta stör skrivsessioner. Den har heller ingen grafikprestanda att orda om så att spela spel eller syssla med bildredigering är knappast tänkbart.

Om du har en klar idé om hur du kan få användning för just multifunktionaliteten med den vridbara skärmen i kombination med processorprestandan, är Dell Inspiron 15 5000 2-in-1 en bra dator sett till sin prisklass. Men det finns flera punkter där vi skulle önska bättring för att målgruppen ska bli bredare och prisvärdet ska öka.

Vi skulle säga att den här datorn passar dig som gillar att slösurfa, kolla på film och spela enklare webbläsarspel där det finns tillgång till vägguttag. En okej casualdator för hemmet helt enkelt.

Skönt tangentbord, fin pekskärm, håller batteriet bra i standbyläge, hög processorprestanda
Ganska kort batteritid, jobbigt stor touchplatta, svag grafikprestanda, långsam uppladdning
0 5 3 1

Lenovo IdeaPad 320-14ISK

Snabb dator för enklare uppgifter

Typ: Budgetdator Storlek: 14 tum Processor: Intel Core i3-6006U Minne: 6 GB SDRAM DDR4 (2 GHz, 3 MB cache, 2 kärnor) Hårddisk: 128 GB SSD Grafik: Intel HD Graphics 520 Operativsystem: Windows 10 Home 64 Vikt: 3,78 kg Garanti: 1 år Övrigt: Full-HD TN-panel (1920 x 1080), webbkamera 0,3 MP, bluetooth 4.1, 2 st USB 3.0, 1 st USB 3.1 type C, HDMI, 802.11ac 3D Mark Basic Edition TimeSpy: CPU: 1345 Grafikkort: 299
Lenovo IdeaPad 320 14ISK

Lenovo IdeaPad 320 är en snabb och enkel budgetdator med flera ess i rockärmen. Den arbetar exempelvis tyst och håller sig sval även under mer krävande uppgifter. USB C-porten gör att du får snabb överföring, vilket är bra inför framtiden.

Utseendemässigt ser datorn ganska standard ut. Den sticker inte ut vare sig positivt eller negativt. Ska vi klanka ner på något designmässigt är det de stora döytorna runtomkring skärmen. Viktmässigt är den ganska standard. Plus dock för den stöttåliga SSD-disken.

Datorns prestanda är det heller inga fel på. Det är riktigt snabb respons i gränssnittet. Det går fort att öppna program och det är inget problem att ha flera flikar och program uppe samtidigt och växla mellan dem. Men det är som sagt en budgetdator. Några spel eller tyngre program är det inte tal om. Då märker du direkt att det blir tuffare för datorn. Exempelvis i form av att åtgärder tar längre tid än vad de skulle ha gjort på en dator med högre prestanda. Grafikprestandan är dessutom långt ifrån tillräcklig för att du ska kunna spela spel. Å andra sidan är den inte tänkt för gaming, filmredigering och liknande uppgifter.

Kass skärm

IdeaPad 320 har helt okej batteritid. Tynger du inte ner den klarar den tre timmar i drift innan den behöver laddas. Under mer normala förhållanden håller den strax över två timmar. Sett till prisklass och konkurrens är detta relativt normalt.

Det sämsta med IdeaPad 320, sett till målgruppen den riktar sig mot, är skärmen. Färgerna är bleka och kontrasten är dålig. Överlag känns bilden lite suddig. Resultatet blir en ganska matt och trist upplevelse. Samtidigt är betraktningsvinkeln dålig. Ska du kolla mycket på film med datorn finns det betydligt bättre modeller. Webbkameran håller inte heller särskilt hög kvalitet. Bilden blir pixlig och dassig. Ska du delta i videomöten bör du köpa till en extern kamera.

Den här datorn passar främst studenter och privatpersoner som vill kunna surfa, skriva, räkna och administrera utan begränsningar. De som vill kunna hålla flera enklare program igång samtidigt och växla mellan dem utan att behöva vänta på respons från datorn. Då är den ett bra köp.

Snabb vid multitasking, okej batteritid, sval & tyst
Usel skärm, dålig webbkamera
0 5 2.5 1

Alienware 15 R3 (2017)

Tung bärbar dator med mycket kraft och häftiga funktioner men också en del brister

Typ: Speldator Storlek: 15,6 tum (1920x1080 IPS Anti Glare 300-nits) Processor: Intel Core i7-7820HK (Quad-Core, 8 MB cache, överklockad till 4,4 GHz) Minne: 16 GB DDR4 Hårddisk: 1 TB 7200 RPM SATA Grafik: NVIDIA GeForce GTX 1070 med 8GB GDDR5-minne Operativsystem: Windows 10 Vikt: 3,2 kg Optisk enhet: Ingen Övrigt: 1 st HDMI-port, 2 st USB, Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11ac, IR-kamera (ögonigenkänning för Windows Hello), minneskortläsare, bakgrundsbelyst tangentbord, 6 programmerbara tangenter
Alienware 15 R3

Alienware 15 är en kraftfull bärbar dator med all den senaste hårdvaran och märkbart mycket kraft under huven. Den klarar av alla de senaste spelen på högsta upplösning och att ha igång flera krävande program samtidigt är inga problem. Däremot låser den sig ibland under någon sekund i webbläsaren. Huruvida det har med datorn eller Chrome att göra är svårt att säga. En annan dator med samma operativsystem och delar från samma tillverkare under skalet har dock inte de problemen. Alienware 15 låser sig inte under spelande och därför är det svårt att dra några direkta slutsatser.

Alienware 15 har flera inloggningsalternativ, där det biometriska är det mest intressanta. Går datorn ner i viloläge trycker du på startknappen för att den ska gå igång igen. Därefter läser den av dina ögon med en IR-kamera för att avgöra om den ska låsa upp sig eller kräva kod. Tyvärr har IR-kameran svårigheter att starta emellanåt trots omkalibreringar. Denna typ av inloggning fungerar därför bara ungefär varannan gång. IR-kameran fyller en funktion även under användning. Tittar du bort från datorn släcks skärmen ned efter en kort tid. Det är en intressant funktion, men emellanåt kan den bli irriterande - exempelvis vid längre spelsessioner där du bara snabbt går iväg för att hämta kaffe. Här rekommenderas att du ställer in utifrån behov innan du drar igång med dina datoraktiviteter.

Dålig byggkvalitet

Kraftig kritik riktades i början av 2017 mot Alienwares nya line up gällande värmeutvecklingen utifrån antalet aktiva kärnor. Enligt Dell är problemet löst. Vårt test visar att den fortfarande blir ganska varm, men att vårt exemplar inte dras med de värmeutvecklingsproblem som det varit tal om tidigare. En nackdel med så mycket kraft i ett litet skal är förstås att fläktarna får gå en hel del. Fläktljudet är i lugnt läge ganska behagligt. Men när den går upp i varv låter det en hel del och hörlurar kan då vara bra för att inte bli störd.

Det har även förekommit kritik mot att byggkvaliteten lämnat en del att önska. Bland annat har flera konsumenter rapporterat light bleed i skärmen. Det är dock inget vårt exemplar lider av. Byggkvaliteten känns i övrigt rejäl. Det är en tung och stabil pjäs. Skärmen håller hög kvalitet, men betraktningsvinkeln kunde varit bättre.

Materialet är mycket matt. Det är härligt att vila ögonen mot, men det räcker att du rör vid det så bildas fettavtryck. Tangentbordet är placerat ganska långt mot bakkant vilket gör att framkanten av datorn ligger emot obekvämt när du skriver om du inte har ergonomiskt ställ för handlederna. Vidare saknar vi USB-portar och minneskortläsare. På en modell utan optisk enhet känns två USB-portar mycket snålt. Det upplysta tangentbordet är däremot uppskattat, speciellt på en gamingdator tänkt att användas på fritiden - som ju detta i grund och botten är. Du behöver således inte ha rummet upplyst när du spelar kvällstid. Sammanfattningsvis är detta en kraftfull gamingdator som klarar det mesta vi kastar på den, men på grund av de brister den ändå dras med idag är den inte prisvärd nog för ett toppbetyg.

Uppdatering 12 mån: Datorns fläktlager, moderkort och kablage för skärm har gått sönder och fått bytas ut.

Otroligt kraftfull, många funktioner, bakgrundsbelyst tangentbord, programmerbara tangenter
Tangentbordsplaceringen, materialval, IR-kameran, högt fläktljud, kass byggkvalitet

Vanliga frågor om bärbara datorer

Vilken bärbar dator är bäst?

Vilken är den bästa laptopen? Det är en fråga med många svar. Därför har vi testat ett stort antal modeller och guidar dig till det bästa köpet oavsett om du vill jobba, spela eller bara behöver en allround-maskin som klarar vardagen. En riktigt bra affärsdator är exempelvis Lenovo Yoga-serien, medan HP Pavilion är en grym multimediadator.

Hur låser man upp musen på en bärbar dator?

Pekplattan på en bärbar dator kan låsas eftersom man av olika orsaker ibland inte vill ha den igång. Har du råkat låsa pekplattan av misstag är det som tur är enkelt att låsa upp den igen. Leta efter mus-ikonen på funktionstangenterna (F1, F2 osv). När du har hittat den trycker du först ner fn-tangenten - vanligen lokaliserad långt ner till vänster på tangentbordet - och därefter funktionstangenten med musikonen.

Vilken bärbar dator ska jag köpa?

Vilken bärbar dator du ska köpa beror på vad du tänkt använda den till. Är du ute efter en multimediadator visar vårt test att HP Pavilion en bra datorserie för konsumenter som vill ha mycket dator för pengarna.

Hur länge håller en bärbar dator?

En bärbar dator kan hålla i många år om du tar väl hand om den. Många gånger kan man även byta ut hårdvara som går sönder mot ny ifall övrig hårdvara fortfarande håller god kvalitet. Den tekniska livslängden för en dator är flera år, men använder du den mycket och ofta kan du behöva byta delar redan efter två år. Nya krävande programvaror kombinerat med snabb teknisk utveckling gör också att datorn blir frånsprungen efter ett par år.

Hur snabbar jag upp bärbar dator?

Ett snabbt sätt att snabba upp en bärbar dator på är att installera om operativsystemet och börja om från början. Du kan även byta ut hårdvara till bättre sådan, exempelvis ersätta en mekanisk hårddisk med en ny och snabb SSD-disk. Snabbare processor, bättre moderkort och ett mer kraftfullt grafikkort är också sådant som gör en dator snabb. Att installera mer RAM-minne är ytterligare ett tips.

Varför är min bärbara dator så långsam?

Bärbara datorer blir mer långsamma med tiden, dels på grund av hur de bearbetar, lagrar och raderar information, dels på grund av att det adderas fler processer. Rensa bort allt onödigt och defragmentera hårddisken. Ta bort onödiga processer. Kan du installera om operativsystemet utan att förlora viktig information är det också ett bra sätt att börja om på nytt.

Hur tar jag skärmdump på bärbar dator?

Vissa bärbara datorer har en dedikerad knapp för skärmdump, vanligen märkt “prt scr”. Andra datorer har skärmdumpstangenten gömd som en funktion på en funktionstangent (F1, F2 osv). Då behöver du hålla nere fn-knappen och därefter klicka på korrekt funktionstangent. När du tryckt ner tangenten kommer det att tas en skärmdump på datorn som du sedan kan klistra in i exempelvis Paint.