Kaffemaskin bast i test

Test av kaffemaskiner

SENAST UPPDATERAD 2015   Kärt barn har många namn och det verkar inte råda någon riktig konsensus om vad man egentligen bör kalla en kaffemaskin. Kapselmaskin, espressomaskin för pods, kaffekapselmaskin? I vilket fall som helst så handlar det om en kaffemaskin som brygger en färdig varm dryck genom ett eller fler enkla knapptryck. Bäst-i-test har under 2015 testat ett flertal modeller av kapselmaskiner ur tre olika prisklasser; budget, mellan och premium. Vi har givetvis bedömt slutresultatet, hur själva kaffet smakar, men vi har också tittat på många andra aspekter.

Storleken på maskin och hur användarvänliga knappar samt eventuell display är utgör förstås en grund till hur en kaffemaskin uppfattas av konsumenten. Tanken med en kaffemaskin är ju främst att förenkla kaffebryggandet, och då bör ju tillagningsprocessen vara just enkel, och gärna även snabb. Vi kommer därför jämföra bryggtid samt uppvärmningstid mellan de olika maskinerna. Vi tittar på hur ljus- och ljudindikationerna fungerar, hur enkel kaffemaskinen är att rengöra och hur många beståndsdelar den utgörs av. Finns en funktion för automatisk avstängning och för att varna vid låg vattennivå? Finns det möjligheter att själv ställa in vattenmängd eller göra andra finkalibreringar? Hur funkar kapslarna, finns det ett ställ för dem, här hänsyn till miljön tagits med tanke på att det är en engångsprodukt? Det är också intressant att se hur stort utbud av olika drycker som finns till varje maskin, om mjölk också finns som kapsel, var kapslarna kan inhandlas samt vilket cirkapriset är.

En del av kaffemaskinerna har en mjölkskummare, andra inte. Pumpens effekt har också visat sig variera, samma gäller temperaturen på vattnet när kaffet tillverkas samt på den färdiga produkten. Testet har genomförts av vanliga kaffedrickare tillsammans med några lite mer engagerade kaffeentusiaster.

Produkter i testet

Nespresso Pixie C60/D60

Nätt kaffemaskin med genomtänkta funktioner och gott kaffe, enkel att förstå sig på

Prisklass: Mellan Tryck: 19 bar Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,80 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
Bast i test SE 2015

Nespresso Pixie C60/D60 är den utan tvekan smidigaste kapselmaskinen i vårt test. Formatet är litet och designen är industriellt avskalad, maskinen lär tilltala de flesta med sina rostfria detaljer. Men den minimala storleken är inget hinder för att Pixie skulle vara en välkonstruerad kapselmaskin. Samma smidiga lösningar som hos de större Nespresso-maskinerna finns också hos Pixie, plus en del andra smarta funktioner. Nespresso Pixie har till exempel en bakgrundsbelysning i vitt som växlar över till att lysa i varnande rött när vattentanken är tom. Muggstället är också det väldigt logiskt, enkelt uppfällbart när en större kopp ska bryggas och funkar också som droppkopp. Överlag är det ytterst sällan det krävs en titt i instruktionsboken när man använder Nespresso, intuitivt vet man hur kapselmaskinen ska användas.

När Nespresso Pixie är upplyst så skymtar man kapselbehållarens innehåll, med utrymme för att samla upp flera kapslar. För att tömma behållaren så greppar man tag om koppstället och drar utåt, så att kapslarna kan tömmas ut utan kladd. Nespresso-kapslarna är av aluminium och kan återvinnas utan att behöva rengöras vid din lokala återvinningsstation för metallförpackningar.  Bryggningen är precis så nedskalad att vem som helst kan använda sig av Nespresso Pixie, även mormor kan brygga sig en kopp. Men Nespresso gör det också enkelt att bli en inbiten kaffentusiast, det rika och väl varierade utbudet av kapslar uppskattas av finsmakaren. Nespressos kaffe kännetecknas av sina jämna, välbalanserade smaker och sina fylligt aromatiska dofter, toppat med ett lyxigt, heltäckande skum. Förutom basutbudet släpper Nespresso regelbundet tillfälliga kaffekollektioner som kan vara härliga smaksensationer. Om tillgången till kapslarna varit bättre, så hade Nespresso Pixie fått full pott på poängen. Sammantaget så är Nespresso Pixie en mycket lättanvänd, smidig och prisvärd kapselmaskin som uppfyller våra förväntningar med bravur, varför vi valt att utse Pixie till bäst i test.

 • +
  Kompakt format, enkel att använda, välgenomtänkt med gott kaffe
 • Begränsad tillgänglighet till kapslarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Nespresso Latissima Touch

Påkostad och välkonstruerad kaffemaskin med inbyggd mjölkskummare, kaffeälskarens val

Prisklass: Premium Tryck: 19 bar Vattentank: 0,9 liter Mjölkskummare: Ja Storleksval på kopp: Ja, 3 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,80 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
BÄSTA PREMIUMVAL 2015

Latissima Touch är rent prismässigt en av Nespressos premiummaskiner och det speglas i design och funktioner. Kombinationen av gott kaffe och inbyggd mjölkskummare kan göra vilken latteälskare som helst till en mycket nöjd kaffedrickare. Nespressos sortiment av kaffe befinner sig i en egen klass, där hela skalan utgörs av välbalanserade toner. Med ett utbud från intensivt rostade aromer till blommigt vilda smaker bjuds man på en lyxig kaffeupplevelse med en konsekvent jämn karaktär. Med en avtagbar vattentank och samma, inte helt perfekta, princip för uppsamling av använda kaffekapslar så fungerar Latissimia Touchs alla grundläggande funktioner väl men det är i det lilla extra som kaffemaskinen briljerar. Storlekmässigt så är Latissimia Touch inte mycket större än Nespressos maskiner utan mjölkskummare, så fortfarande relativt kompakt. Det tycker vi är värt att notera som ett plus, med tanken på mängden hushållsappareter som finns i de flesta kök i dag.

Dricker man alltid sitt kaffe svart så är Nespresso Latissimia Touch ett onödigt inköp, då räcker det med någon av Nespresso enklare modeller utan mjölkskummare. Utbudet av kapslar är precis lika stort som för alla Nespresso-maskiner - och vi efterlyser möjligheten att köpa kapslarna även i vanliga matbutiker då det helt klart skulle underlätta för tillgången. Gillar man sitt kaffe främst i formen av en latte så kommer man uppskatta hur smidigt man med Latissimia Touch kan göra sin egen - och det med riktig mjölk. Mjölkbehållaren kan tas loss helt för att förvaras i kylen, vilket är praktiskt och gör att man slipper hälla ut mjölkslattar som blivit över. Om kaffe är en prioriterad utgift i hushållsbudgeten, och kaffe med varm vispad mjölk en favorit, så är det utan tvekan en Nespresso Latissima Touch som bör få ståta på diskbänken. Därför utser vi Latissima Touch till bästa premiumval.

 • +
  Mycket god kaffe latte med riktig mjölk som skummas vid bryggning, kaffeälskarens favorit
 • Högt pris, begränsad tillgång till kaffekapslarna
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Nescafé Dolce Gusto Mini Me

Utrymmessparande kaffemaskin, som brygger både kall och varm dryck med ett knapptryck

Prisklass: Mellan Tryck: 15 bar Vattentank: 1 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 7 storlekar Kapsel: Nescafé Dolce Gusto Snittpris per espressokapsel: 3,16 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja
BÄSTA BUDGETVAL 2015

Nescafés Dolce Gusto Mini Me är den maskin som mest av alla kaffemaskiner i vårt test bygger på höjden till sin form. Den blir därför väldigt utrymmessnål i köket och tar upp minimalt med yta, något som uppskattas i de flesta hushåll. Designen på Mini Me sticker ut den med. Kaffemaskinen ser lite grann ut som en Fia med knuff-pjäs. Dolce Gusto Mini Me har ett stort utbud av kapslar och kan både göra kalla och varma drycker. På Mini Me kan du välja mellan 7 olika vattenmängder, och det står på kapseln vilken mängd vätska som rekommenderas. En bryggkaffe är storlek 6 med 180 ml vätska medan en espresso barista är storlek 1, med 35 ml vätska. För att välja mellan kallt och varmt vatten och hur mycket vätska man vill ha så används en joystick som sitter på toppen av Mini Me.

Vad gäller bryggkaffet så lyckas Dolce Gusto bra med sina kapslar från Zoégas; Mollbergs blandning och Skånerost. Kanske är dessa de kapslar i vårt test som bäst efterliknar en vanlig kopp bryggkaffe. För den som föredrar te så finns det kapslar även för det, samt för både iste och iskaffe. Utbudet av kaffekapslar är brett och lättillgängligt, kapslarna kan köpas i de flesta vanliga matbutiker. Smakmässigt finns allt ifrån gedigna, runda smaker till nötigt karaktärsrika, med några av testets bästa dofter. Att justera kopphöjden på Dolce Gusto Mini Me är enkelt, det finns två lägen och även en hög tekopp går in - vilket inte är helt vanligt. Vattenbehållaren är lätt att ta bort och sätta fast, den är dock tillverkad i en rökfärgad plast som gör det svårare att se hur mycket vatten som finns kvar. Det finns heller ingen varning om det skulle vara så att det är för lite vatten i behållaren. Kapslarna töms manuellt efter bryggning. Det går att lossa hela fästet, så man behöver inte ta i kapseln med fingrarna och riskera att smutsa ned sig eller bränna sig. Sammanfattningsvis har Dolce Gusto Mini Me många valmöjligheter, är enkel att förstå sig på och tar upp lite plats på köksbänken - precis den typ av egenskaper vi efterfrågar hos en bra kaffemaskin. Kombinerat med goda kaffesmaker och det attraktiva priset både på maskin och kapslar utser vi Nescaé Dolce Gusto Mini Me till bästa budgetval.

 • +
  Utrymmessnål, gör både kalla och varma drycker, gott bryggkaffe
 • Otydlig vattenbehållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Nespresso U C50/D50

Prisvärd och enkel kaffemaskin med bra vattenbehållare och kaffeutbud

Prisklass: Budget Tryck: 19 bar Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 3 alternativ Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,80 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

U C50/D50 är i många avseenden snarlik Nespresso Inissia. Den är en något billigare modell och därmed också mer avskalad i funktionerna. Utbudet av kaffe är lika gott som för alla Nespressos maskiner, även om tillgången som sagt är begränsad till Nespressos webbutik eller brand stores. Kapslarna är små och behändiga till formen. Maskinens behållare för att samla upp kapslar efter användning är mindre genomtänkt. Vår upplevelse är dessutom att Nespressos kapslar tillhör dem som läcker mest efter användning. Det medför extra rengöring och större risk för slabb. För att brygga kaffe med U C50/D50 krävs inte ens en knapptryckning, när man öppnat kapselfacket genom att dra bak spärren så öppnas ett utrymme att sätta in kapseln i. För att sedan brygga så stänger man bara spärren, så går maskinen igång.

Fördelen med Nespresso U C50/D50 är att den är så enkel att ha att göra med. Den cylinderformade vattenbehållaren är enkel att ta loss, det är bara att lyfta röret rakt upp. Maskinens droppställ och vattentank sitter smart på plats med magnetfästen, vattentanken kan dessutom vinklas. De tre knapparna - liten, mellan och stor - gör det okomplicerat att börja brygga sitt kaffe och detta gjorde att vår testperson oftare använde sig av Nespresso U C50/D50 än av Nespressos maskiner av en högre prisklass. Slutreslutatet, själva kaffet, är ju detsamma och det är endast vid extrem platsbrist på diskbänken som vi skulle rekommendera Nespressos kaffemaskiner av mellanklass framför denna budgetmodell, och det är ett gott betyg.

 • +
  Enkel modell, smidigt att hantera vattenbehållaren, prisvärd
 • Sämre tillgång till kaffekapslar, kapslarna läcker efter användning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Caffitaly Cyprea S12

Kompakt kaffemaskin som brygger välsmakande, krämigt kaffe

Prisklass: Mellan Tryck: 15 bar Vattentank: 1,2 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 3 storlekar Kapsel: Löfbergs Snittpris per espressokapsel: 4,20 kr Automatisk avstängning: Standby-läge efter 60 minute Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Caffitaly Cyprea S12 är Löfbergs kapselmaskin, med deras egna kapslar som finns i ett brett utbud - från flera varianter av espresso till bryggkaffe och chokladdrycker. Cyprea erbjuder tre olika storlekar på drycken, vilka regleras med knapparna liten kopp, stor kopp och F för den allra största. I instruktionsboken är det tydligt vilken knapp som ska användas för vilken dryck, men vi hade önskat att det även funnits en storleksrekommendation på kapseln. Visserligen är tanken att det ska finnas ett visst mått av valfrihet men samtidigt så är varje knapp avsedd för olika typer av kapseldryck och lite extra vägledning hade inte skadat. Caffitaly Cyprea är en relativt utrymmessnål maskin, med en lättåtkomlig vattentank som dock inte är helt smidig att sätta på plats efter påfyllning. Cyprea har en analog knappsats, det finns ingen display och knapparna är åt det mindre hållet. Vi uppfattar det även som att Cyprea har en aning längre uppstartstid innan maskinen börjar brygga. När maskinen är redo att börja brygga hörs ett tydligt pip.

Den som väntar på något gott väntar dock aldrig för länge. När Caffitaly Cyprea bryggt klart så är slutresultatet mycket välsmakande. Espresson blir härligt skummig med en krämig smak med lite bett i sig. Det är det välbryggda kaffet som gör att Caffitaly Cyprea ändå framstår som något utav en favorit hos våra testare. Cyprea får dock ett litet minus för att själva kapslarna är rätt stora och plastiga och för att det är svårt att få in stora koppar eller muggar med kant, i och med att ytan för koppen är nedsänkt men grund.  Maskinen i sig är som sagt inte perfekt men Caffitaly Cyprea är väldigt okomplicerad ändå. När man väl lärt sig knapparna och vilken inställning som passar vilken dryck, så blir det enkelt att återkomma till Cyprea för mer gott kaffe.

 • +
  Välsmakande kaffe, kompakt maskin
 • Kapslarna tar upp mycket plats, lite otydliga knappar, ogenomtänkt koppställ
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bosch Tassimo Charmy T55

Enkel att rengöra, smart bryggningen som styrs med hjälp av en streckkod på kapseln

Prisklass: Budget Tryck: 3,3 bar Vattentank: 1,4 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: Maskinen väljer Kapsel: Tassimo Snittpris per espressokapsel: 3,60 kr Automatisk avstängning: Ja, övergår till strömsparläge Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Inget krångel är vad Tassimos egen slogan "kaffe utan filter" marknadsför, och Charmy T55 är precis så enkel som utlovat. Faktum är att det är en av de kaffemaskiner i vårt test som kräver minst av användaren. När vattentanken är påfylld och kapseln lagd på plats så är det bara ett knapptryck kvar innan kaffet är klart. Tassimo Charmy T55 styr själv över bryggningen, men det går att trycka in en knapp för mer vatten om man vill ha extra mycket dryck. Koppstället regleras i höjd genom att man vrider på en spärr. Det finns ingen automatisk uppsamling av kapslarna, utan dem får man för hand ta ur och slänga och därmed finns risk både för att man spiller och bränner fingrarna. Tassimos basutbud av kaffesmaker är inte så utsvävande, men det finns också ett brett utbud av färdiga kaffedrycker. Med Tassimo finns även möjlighet att göra te och chokladdrycker. Det är på den punkten som Tassimo briljerar.

Bosch Tassimo Charmy T55 säger till när det är dags för rengöring, att maskinen tas isär i delar underlättar detta. Endast kapselfacket är något svårt att komma åt. Vattentanken lossas helt vid påfyllning. Man bör vara noga med att man placerar kapseln rätt, hamnar den snett så kan dubbla hål slås upp varpå det blir en del slabb att städa. Vill man ha kaffe med mjölk i så är det kapslar med konserverad mjölk med en väldigt söt smak som gäller, det går förstås att skumma riktig mjölk separat om man vill ha en mer genuin mjölksmak. Bosch Tassimo Charmy T55 är enkel att använda samtidigt som bryggningen genomförs med hjälp av ett ganska komplext system. Det är en streckkod på kapseln som bestämmer åt dig hur ditt kaffe ska vara. Därmed minskas möjligheterna att själv välja och experimentera med kaffet. Är man nöjd med det utbud som finns så erbjuder Bosch Tassimo Charmy T55, utan någon större ansträngning från din sida, en kopp gott kaffe.

 • +
  Enkel att använda och rengöra, lättast att förstå sig på
 • Kapslarna måste hanteras manuellt, obland något oklart vad en knapp gör
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Nespresso Inissia C40

Snygg kaffemaskin med lättanpassad mugghållare, brett utbud av kaffekapslar

Prisklass: Mellan Tryck: 19 bar Vattentank: 0,7 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 2 storlekar Kapsel: Nespresso Snittpris per espressokapsel: 3,80 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Ja Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nespresso kännetecknas av sitt breda utbud - både av kaffemaskiner och av kapslar. Inissia C40 är en kaffemaskin av mellanprisklass men som ser ut att kosta betydligt mer. Rent designmässigt är Nespresso spot on i sitt uttryck och man behöver aldrig skämmas över att ha en av deras kaffemaskiner ståendes på köksbänken. Inissia C40 tar inte upp mycket plats heller och det är inte det minsta krångligt att anpassa muggstället för först en liten och sedan en större mugg genom att öppna och stänga en lucka. Vattentanken är avtagbar. Är man petig så kan den vara lite svår att få loss i och med att den hakas fast som på krokar, men det är en parentes i sammanhanget. Det tenderar även att bli lite slabbigt i facket där använda kapslar hamnar, så det gäller att hålla koll på att det utrymmet rengörs med jämna mellanrum.

Vad gäller smaken på kaffet så är vad man föredrar givetvis något som skiljer sig från person till person. Fördelen med Nespressos maskiner är att det finns väldigt många olika sorters kaffekapslar att välja mellan, och det är svårt att inte hitta något som passar ens eget tycke. Nackdelen är att tillgängligheten är begränsad. Kapslarna finns ej att köpa i vanliga matbutiker utan endast i Nespressos egna brand store eller så får man handla online. Minns man att fylla på lagret i tid så är ju detta inget problem. Men kommer man under fredag eftermiddag på att kaffet är slut så kan det bli en lång väntan på påfyllning. Så länge man er en kaffedrickare med god framförhållning så blir man inte missnöjd med sin Nespresso Inissia C40.

 • +
  Kompakt design, stort urval av kaffe, lätt att anpassa efter koppen
 • Sämre tillgänglighet till kapslarna, en del kladd vid kapselhantering
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Nescafé Dolce Gusto Circolo Flow Stop

Brygger både varma och kalla drycker, rymlig vattenbehållare och enkel att använda

Prisklass: Premium Tryck: 15 bar Vattentank: 1,3 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 3 storlekar Kapsel: Nescafé Dolce Gusto Snittpris per espressokapsel: 3,16 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nescafé Dolce Gusto Circolo Flow Stop har ett säreget utseende, kaffemaskinen är formad som ett stort O med koppstället i mitten. Maskinen ser stor ut till formen, men ställs den upp mot en vägg så tar den inte upp så väldigt mycket mer utrymme än konkurrenterna. Förutom det speciella utseendet så har Dolce Gusto Circolo också den unika egenskapen att kunna blanda till kalla drycker såsom iskaffe och iste. Instruktionerna på kapslarna är pedagogiska, det står precis hur maskinen ska ställas in för att det ska bli rätt mängd vätska. Koppstället kan regleras i tre lägen beroende av höjden på koppen och är snyggt upplyst inifrån. Således inga svårigheter att smygbrygga sig en kopp kaffe i ett mörkt kök. Ironiskt nog uppfattas bruksanvisningen som rörig, medan det mesta med Nescafé Dolce Gusto Circolo framstår som solklart när man väl använder kaffemaskinen.

När Dolce Gusto Circolo bryggt drycken klart så behöver man inte peta ut kapseln med fingrarna. Hela kapselhållaren kan istället lossas från maskinen och kapseln slängas i soporna utan att man behöver röra vid den med händerna. Vattenhållaren är mycket enkel att ta loss, den är dessutom en av de rymligare som vi har testat. Att Dolce Gusto Circolo först uppfattas som klumpig i formen vägs således upp av andra fördelar när man hunnit använda den ett tag. Smakmässigt har både cappuccinon och espresso intenso fint skum och gediget god, lyxig smak. Utbudet av espressokapslar är dock inte så stort. Styrkan hos Nescafé Dolce Gusto Circolo är snarare de olika varma och kalla kaffedryckerna. Är det vad man föredrar att dricka så är Dolce Gusto Circolo en passande kaffemaskin.

 • +
  Mycket enkel att använda, rymlig vattenhållare, kan göra kalla drycker
 • +
 • Ganska otymplig till formen, något snålt utbud av klassiska kaffekapslar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bosch Tassimo Joy T43

Gedigen konstruktion med smidigt vattentak och enkel att brygga kaffe med

Prisklass: Budget Tryck: 3,3 bar Vattentank: 1,4 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: Nej Kapsel: Tassimo T-DISC Snittpris per espressokapsel: 3,60 kr Automatisk avstängning: Ja, övergår till strömsparläge Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Tassimos modell Joy T43 befinner sig precis som Charmy T55 i en plånboksvänlig prisklass, utan att märket för den sakens skull har kompromissat vad gäller kvalitet. Joy T43 känns gediget konstruerad och funktionerna är smidigt uttänkta. Den rymliga vattentanken är lätt att komma åt och det krävs inga särskilda knep för att få loss den för påfyllning. Koppstället kan ändras i höjdnivå, men måste ryckas loss från sin position med risk för att droppkoppen skvätter över om man är oförsiktig eller ovan. Själva systemet, att kaffemaskin har en streckkodsläsare som läser av instruktioner på kapseln och brygger drycken där efter, känns också det som en del av tanken om att kaffebryggandet ska vara något okomplicerat Ibland kan den mänskliga faktorn ställa till det och med Tassmio Joy T43 var det ibland maskinen som behövde en knuff i rätt riktning. Exempelvis krävdes det vid tillfälle att vi putsade av streckkodsläsaren för att maskinen skulle hitta kapseln och börja brygga.

Tassimo Joy T43 är ganska stor, kanske lite för stor med tanke på de avskalade funktionerna. Det finns inget knappval för storlek på drycken, utan det är redan inprogrammerat i varje kapsels streckkod. Vill man öka på vätska så finns det möjlighet att hålla inne knappen när den börjar blinka gult i slutet av bryggningen, men då krävs att att man står där och vaktar och trycker till vid precis rätt tillfälle. Valmöjligheterna för individen är inte så stora, därför passar Tassimo Joy T43 bäst för den som redan gillar utbudet av kaffe och andra drycker såsom de är. För den som är van vid att kunna justera drycken efter eget tycke så kan Joy T43 dock uppfattas som lite tråkig.

 • +
  Väldigt enkel att använda, smidig vattentank
 • Svårt att justera mängden dryck, tar upp ganska mycket utrymme, kapslarna måste tas ur för hand
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Nescafé Dolce Gusto Stelia

Unik, futuristisk design som smyckar köksbänken i varje kök, brygger välsmakande kaffe

Prisklass: Premium Tryck: 15 bar Vattentank: 1 liter Mjölkskummare: Nej Storleksval på kopp: 7 storlekar Kapsel: Nescafé Dolce Gusto Snittpris per espressokapsel: 3,16 kr Automatisk avstängning: Ja Automatisk uppsamling av kapslar: Nej Temperatur på färdigbrygd dryck minst 65 grader: Ja

Nescafé Dolce Gusto Stelia är en kapselmaskin med ett högre pris men med en mycket unik profil i och med designen, Stelia ser ut att vara tagen direkt från familjen Jetsons kök. Till hälften brygger Stelia kaffe, till hälften är den en interaktiv konstinstallation i ditt kök. Till skillnad från Nescafés andra maskiner så har Stelia endast en fysisk knapp. Övriga funktioner styrs via en touch display. Displayen är av mycket god kvalitet, finkänslig för fingrets rörelser när man vill justera mängden vatten eller om det är en varm eller kall dryck som ska göras.  Nescafé Dolce Gusto Stelia kräver inget manuellt bidrag till att kapseln perforeras, att en spärr trycks in ett liknande, vilket är fallet med Nescafés andra kaffemaskiner. Utan perforeringen sker automatiskt när bryggningen satts igång.

Både kapselhållaren och vattenbehållaren på Stelia har något odefinierade grepp. Vattenbehållaren får lyftas upp med fingertopparna och blir lätt något felbalanserad när den är välfylld. Behållaren kan dock även öppnas upp baktill och fyllas på med hjälp av en karaff. Också Stelias kombinerade muggställ och droppkopp är lite knepigt att få grepp om - mer tydligt definierade handtag hade varit positivt. Nescafé Dolce Gusto Stelia har en ganska liten basyta, och tar därmed inte upp så mycket plats trots att den bygger på längden istället för på höjden. Stelia är en av kaffemaskinerna i vårt test som hade lägre temperatur på kaffet direkt efter bryggning, vilket innebär att om man tillsätter kall mjölk till sitt kaffe så kan drycken upplevas som på gränsen till för ljummen. Kapslarna från Nescafé håller dock god kvalitet, med bra och naturligt fyllig smak på kaffet, där märkets bryggkaffe från Zoégas utmärker sig lite extra.

 • +
  Unik design, gott kaffe och mycket enkel att använda
 • Något låg bryggtemperatur, något högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos: