Hårtork: 7 modeller i test 2014
Babyliss hårtork blir utsedd till bäst i test och vårt köpråd för 2014. Lyxiga och superlätta salongfönen från CHI Farouk, ekovänliga Parlux 3800 samt snygga OBH Nordica är också mycket bra köp beroende på behov. Braun ger snyggt resultat men är långsam medan billiga Coline gör håret svårhanterligt, statiskt och frissigt. Det skiljer mycket i pris, ljudnivå, blåseffekt samt temperatur för både varmluft och kalluft hos modellerna. Hårfönen från Babyliss blir bäst i test då den presterar bra på samtliga tekniska parametrar samtidigt som den är prisvärd och har en snygg och genomtänkt design. Det blir helt enkelt lättare, snabbare och roligare att torka och styla håret.

Våra experter arbetar som frisörer men har i detta test av hårfönar utgått från ett konsumentperspektiv. Viktigaste parametern hos en bra hårtork att den är effektiv men samtidigt skonsam för håret. För het värme kan bränna hårbotten och göra håret både slitet och livlöst. Därför satsar tillverkarna på professionella produkter som inte bara torkar håret snabbt, utan också har vårdande egenskaper så att håret blir mjukt, slätt och glansigt med bibehållen fuktbalans. Keramisk teknik ger en jämn värmefördelning medan joniseringsfunktion neutraliserar positiva joner. Med dessa tekniker motverkas effektivt trassel och statisk elektricitet samtidigt som risken för torrt och sprött hår minskar. Dessutom blir håret lättarbetat och flexibelt för att enkelt skapa snygga frisyrer både på kort och långt hår.

Är du van vid förra generationens hårtork kommer du att förvånas över den följsamhet, lyster och glans som en ny modern hårfön ger.Babyliss Pro Hair Dryer iPro 2000 6634E
BaByliss Pro Diffusor Ionic Superlight 2000W

Uppföljaren till tidigare testvinnaren BaByliss 6632E har hela 25% lägre vikt samtidigt som den är tystare. Både långt och kort hår torkar snabbt med ett glansigt och lättjobbat resultat. Reglagen har flyttats till sidan av handtaget där de är lättåtkomliga för tummen. Fönen har ytterligare ett temperaturläge än föregångaren. Enda synpunkten vi har är att sladden blivit kortare vilket är lite synd. Det här är en riktigt bra hårfön, som med sin låga vikt ytterligare stärkt BaByliss position som testvinnare.

+ Funktionsrik, diffuser ingår, håret blir mjukt och lättjobbat − Kortare sladd än föregångaren

Betyg: 9

Bästa pris hos: NiceBeauty.com


Parlux 3800 Eco Friendly Ionic & Ceramic Edition

Parlux 3800 Eco Friendly Ionic & Ceramic
Parlux 3800 är en rätt liten och smidig hårfön som är tillverkad i återvinningsbara material. Den har keramiska värmeelement som använder jonteknik för att göra håret blankare och mindre flygigt. Det kan låta som hockus pockus men det funkar faktiskt. Reglagen är distinkta men har en något förvirrande färgsättning, exempelvis är kalluftknappen röd. Detta är ingen resefön i riktig bemärkelse, men formatet gör den lätt att packa ner. Vi gillar att fönen, förutom att vara riktigt bra, visar miljöhänsyn.

+ låg vikt, och torkar håret snabbt. 2 munstycken medföljer
− Något vassa reglage mot handen, ingen diffuser

Betyg: 8


Bästa pris hos: Lyko.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: Eleven.se (Fri frakt)


Hårtork CHI PRO Hair Dryer

CHI Pro Hair Dryer

Proffsfönen från amerikanska CHI har lågt luftflöde men kompenserar bra med het luft och avancerad infrateknik. Håret torkar snabbt med fin glans utan frissighet och statisk elektricitet. Unikt för CHI är att fönen genererar en extremt låg elektromagnetisk strålning vilket skapar en säkrare arbetsmiljö för frisörer som jobbar långa pass. Fönen är dyrast i detta test men om du har professionella ambitioner eller tycker att vanliga fönar är för högljudda är CHI Pro Hairdryer det bästa köpet. 

+ Tystaste hårtorken i testet, kompakt, lätt, liten elförbrukning
− Dyr, diffuser ingår ej


Betyg: 8

Bästa pris hos: Lyko.se (Fri frakt)


Hårtork OBH Nordica 5195

OBH Nordica 5195 Björn Axén AC 2000 W Hair Dryer

Med en snygg design och hög finish ger hårtorken från OBH Nordica ett trevligt intryck. Modellen har lång sladd och mycket bra prestanda med tre värmelägen och två hastigheter. Fönens smala munstycke skapar en stark och komprimerad luftström. Håret torkar snabbt och resultatet blir lent, fint och lättjobbat. Knapparna är något i vägen men annars är handtaget skönt oavsett åt vilket håll man riktar fönen. Greppet kan dock vara lite väl brett på mitten för en liten hand.

+ Snyggt och följsamt hår, diffusermunstycke ingår
− Ganska hög ljudnivå, väldigt lång och rätt så tung

Betyg: 8


Bästa pris hos: Lyko.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Ellos.se


Toni&Guy Signature Collection Ultimate Compact Salon Dryer 1700W
Toni&Guy Compact Salon Dryer 1700W
Tony&Guy Compact Salon Dryer är en snygg och effektiv hårfön. Motorn på 1700W ger bra luftflöde och med det sagt, kort torktid. Den direkta kalluftsknappen ger faktiskt riktigt kall luft vilket underlättar om du snabbt vill kyla ditt stylade hår. Hela fönen har skön sidenmatt yta, som både är snygg men också skön att hålla i. Handtaget ligger bra i handen men knapparna kan kommas åt av misstag. Ett munstycke för riktat luftflöde medföljer. En bra hårfön som passar både killar och tjejer.

+ Riktigt bra direkt kalluft, snygg och skön yta
− Högt pris, ingen diffuser

Betyg: 7

Bästa pris hos: Bangerhead.se
(Fri frakt)


Hårtork Braun HD710

Braun HD710

Braun HD710 drar mest ström av alla hårtorkar i detta test med sina 2200 W men är ändå ganska svårjobbad. Fläkten är högljudd och varken värmeläget, kalluftsläget eller blåseffekten imponerar. Tyvärr är också sladden för kort med sina 1,9 meter. Vi gillar dock skjutreglagen som gör det svårt att byta temperaturläge av misstag under användning. De stör inte heller greppet. Till sin fördel är fönen relativt billig och har 60 dagars köp och prova-garanti.

+ Billig, bra slutresultat, skönt grepp, prova-på garanti
− Hög effekt men ändå en klen hårfön

Betyg: 6


Bästa pris hos: Tretti.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)


Hårtork Coline
Coline hårfön

Claes Ohlsons egen hårfön är billigast i testet men ändå inte prisvärd. Modellen är inte utrustad med de vårdande egenskaper som vi vant oss vid i moderna värmeverktyg. Påtagligt blir det då avsaknaden av joniseringsfunktion gör håret märkbart statiskt och flygigt. Handtaget är gummerat och ergonomiskt utformat men plastytorna runt utblåset blir lätt repade. Sladden är irriterande kort och stylingmunstycket är alldeles för brett vilket försvårar precisionsarbete.

+ Volymmunstycke ingår, liten och nätt fön
− Håret blir frissigt, ostyrigt och yvigt, sladdriga och tröga reglage

Betyg: 3
Hårfönar vi testat som utgått

Hårtork BaByliss 6632E
BaByliss iPro 2000W 6632E

BaByliss prisvärda hårfön blir bäst i test då den effektivt kombinerar vårdande egenskaper med bra tryck och värme. Håret blir snabbt mjukt, flexibelt och lättjobbat oavsett om det är tunt eller kraftigt, långt eller kort. Fönen har också testets överlägset bästa kalluftsläge för fixering av frisyrer. Handtaget är välbalanserat och ligger bra i handen med ett gummerat grepp. Fläkten låter en hel del men levererar bra resultat även på den lägre tystare hastighetsnivån. Lång sladd.

Läsare av detta test läste även följande tester