Studsmatta / Trampolin:
6 modeller i test 2016
Utomhus-studmattan är idag ett naturligt inslag i de svenska villaträdgårdarna till barns, ungdomars men även vuxnas stora glädje. Många är de föräldrar vars barn bönar och ber om att köpa dem en studsmatta. Många är numera också de olika studsmatte-modeller som finns på marknaden. Det är därför ofta svårt att veta vilken studsmatta man ska välja och varför. Speciellt då man som konsument oftast har svårt att själv avgöra vad som gör en bra studsmatta och hur hög kvaliteten är på olika modeller. Många lågprisbutiker och stormarknader säljer billiga studsmattor, men vilken kvalitet har de och hur prisvärda är dessa egentligen? För att ta reda på vilka studsmattor som är bäst har vi testat några av de populäraste modellerna på den svenska marknaden och utsett en testvinnare.

De flesta studsmattor som idag säljs i Sverige är lågprisstudsmattor. Detta beror dels på att många konsumenter förmodligen helt enkelt inte har råd att lägga mer än 3000-4000 kr på en studsmatta. Dels beror det på att många konsumenter som egentligen har råd istället inte tar sig råd, då de inte tror det värt att betala några tusenlappar extra för en kvalitetsstudsmatta. Denna åsikt är inte så konstig för den som saknar kunskap kring hur stor skillnad de där extra tusenlapparna egentligen kan göra. Vårt test visar att även om en kvalitetsstudsmatta har ett högre inköpspris kan totalkostnaden efter några års bruk paradoxalt nog bli lägre än för en billigare "lågpris"-studsmatta. Anledningen är kvalitetsstudsmattans bättre hållbarhet och det därmed minskade behovet av reservdelar.

Hur säkra är studsmattor?
Många föräldrar oroar sig för att studsmattor är farliga och att deras barn ska skada sig när de hoppar. Använd rätt är emellertid en korrekt konstruerad studsmatta inte farligare att använda än en cykel eller gunga. I en tid då barnen spenderar allt mindre tid utomhus och rör sig allt mindre ska man också vara medveten om att studsmatte-hoppning har en rad stärkande egenskaper, speciellt för barn. Studsmattan är först och främst ett ytterst effektivt redskap att träna barnets balanssinne. Till och med ett barn i ettårsåldern som knappt lärt sig att gå kan förbättra sin balans av att gå eller krypa på studsmattan. Förutom balans förbättrar studsmattan även motorik, muskelstyrka (främst ben och rygg) samt kondition. Dessutom är studsmatte-hoppning en fantastiskt effektiv kaloriförbrännare och för många är det betydligt lättare att motivera sig att hoppa studsmatta än att exempelvis springa på ett löpband. Tar man hänsyn till dessa hälsofrämjande effekter är studsmatte-hoppning totalt sett mycket positiv för barnets hälsa.

Råd kring skyddsnät
Likt man bör använda hjälm när man cyklar bör man använda skyddsät när man hoppar studsmatta. Skyddsnätet är naturligtvis till för att förhindra att man landar utanför studsmattan eller på kanten. Lika viktigt som att själva studsmattan är säker måste självfallet även skyddsnätet hålla en tillräckligt hög standard för att ge tillräckligt skydd. Vi rekommenderar därför starkt att man även investerar i ett högkvalitativt nät om man köper en studsmatta.

Köpa studsmatta via nätet
Alltfler upptäcker fördelarna med att göra sina köp av stora, otympliga produkter  - såsom studsmattor -  via nätet och få dem hemlevererade. Tre klara fördelar är:
  • Låga priser. Nätbutikernas priser är mycket svåra att slå. Dels då de håller kostnaderna nere genom att köpa in stora volymer från tillverkarna. Dels har de ofta små eller inga kostnader för butikshyror och dyl. Dels genom tuff priskonkurrens nätbutikerna emellan.
  • Överlägset utbud. På nätet hittar man dels de billiga ”lågpris”-studsmattor (ex. Jula, Rusta och Jysk) som är den typ av studsmattor det säljs mest av. Man hittar emellertid även kvalitetsstudsmattor som faktiskt är svåra att få tag på i den vanliga handeln, även i storstäder. Detta är troligtvis den enskilt viktigaste fördelen för kvalitetsmedvetna föräldrar som är beredda att betala extra för en bättre säkerhet, hållbarhet och funktionalitet (såsom bättre studs).
  • Hemleverans. Köper du studsmattan i en nätbutik ingår ofta hemleverans till tomtgränsen, vilket gör att du slipper tänka på hur du ska få hem studsmattan från butiken. Denna fördel är inte att förringa då en ordentlig studsmatta med tillhörande nät och stege är en svårtransporterad historia. Bara studsmattan kan väga över 100 kg och förutom den höga vikten är paketen otympliga och får inte plats i bagageutrymmet på de flesta bilar. Ska man själv transportera hem studsmattan från en vanlig butik krävs därför ofta en hel del bök. Införskaffning av släp, transport av släp till butik, pålastning av studsmattan, transport hem, avlastning av studsmattan samt retur av släp.
Bästa studsmattan 2016
Bäst i test blir studsmattan Favorit från holländska Berg, tack vare sin kombination av byggkvalitet, säkerhet och prestanda till ett rimligt pris. Favorit har en betydligt högre prestanda än exempelvis "lågpris"-studsmattan STOJ som säljs av Jysk. Denna skillnad är naturlig då det förmodligen vore omöjligt för Jysk och andra lågpriskedjor att sälja högkvalitativa studsmattor till samma låga pris utan att gå med förlust. Över tid tenderar emellertid "lågpris"-studsmattor att inte bli så billiga, eftersom de har en sämre hållbarhet än kvalitetsstudsmattor som Favorit. En stor del av denna extrakostnad står skyddsnätet för. Dels då skyddsnätet är en dyr reservdel som ofta kostar nästan hälften så mycket som själva studsmattan. Dels då "lågpris"-studsmattornas skyddsnät vanligen bara håller i ca 1 säsong. I synnerhet är det vid blixtlåset som dessa skyddsnät är sköra. Testvinnaren Favorit har visserligen ett högre inköpspris, men blir i snitt billigare på några års sikt. Har man för avsikt att studsmattan ska användas i flera år kan det därför vara värt att betala mer nu för att spara pengar i längden. Då får man dessutom Favorits överlägsna studs och säkerhet på köpet!Berg Favorit Hög byggkvalitet , smart design och utmärkt studs till ett rimligt pris
Ramstorlek: 4,3 m Duk: Material: Polypropylen | Diameter: 3,7 m | Hoppyta: 10,75 m2 Kantskydd: Bredd: 38 cm | Tjocklek: 10-20 mm | Fyllning: Nylon | Överdrag: PVC Färg: Svart & grön Antal benpar: 4 st Fjädrar: Antal: 96 st | Längd: 12,5 cm | Diameter: 30 mm Maxanvändarvikt: 120 kg Vikt: Studsmatta: 79 kg | Nät: 40 kg | Totalt: 119 kg Mått (LxBxH): 4,3x4,3x0,9 m (2,7 m med skyddsnät) Garanti: Ram: 5 år | Hoppduk: 2 år | Kantskydd: 2 år | Fjädrar: 2 år | Stege: Ja

Berg Favorit
Favorit är en snygg kvalitetsstudsmatta från holländska Berg och blir bäst i test tack vare sin kombination av byggkvalitet, säkerhet och prestanda till ett bra pris. Studsen är spänstig och stabil vilket möjliggör höga hopp och gör Favorit riktigt rolig att hoppa på. Ramens godstjocklek är rejäl, vilket inte bara gör den stark. Den medför även en hög vikt som i sig bidrar till att göra studsmattan stadig. Svetsfogarna och galvaniseringen är välgjord vilket motverkar rost, speciellt över tid och om ramen står ute över vintern. Kantskyddet är gjort av beständiga material som tål att utsättas för väder och vind, inklusive solens UV-strålar. Säkerheten är föredömlig och kantskyddet täcker både fjädrar och ram ordentligt samt ger en effektiv stötdämpning. Skyddsnätet är slitstarkt med väl fordrade stolpar. Rätt uppspänt så ”drar” nätet inåt mattan och detta minskar risken att falla mot ytterramen om man råkar hoppa rakt in i nätet.

Vidare har skyddsnätet en självstängande ingång som därför inte kan glömmas öppen. Förutom ökad säkerhet avlägsnar denna innovativa lösning skyddsnätets traditionella akilleshäl dragkedjan. Något som ökar skyddsnätets livslängd avsevärt, vilket sparar mycket pengar i längden. Stegen har ett bra djup och sitter ordentligt samtidigt som den är lätt att montera på och av för att förhindra att minstingarna klättrar upp på den. Det vi lämnas att önska av Favorit är en svensk bruksanvisning. Dessutom gör dess stora popularitet att den kan vara svår att få tag på under högsäsong.

+ Prisvärd, bra studs, hög byggkvalitet, föredömlig säkerhet med innovativt skyddsnät, snygg design
– Ingen svensk bruksanvisning, säljer ofta slut

Betyg: 10


Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri frakt)Berg Champion Extra högpresterande studsmatta för de mest krävande användarna
Ramstorlek: 4,3 m Duk: Material: Polypropylen | Diameter: 3,7 m | Hoppyta: 10,75 m2 Kantskydd: Bredd: 38 cm | Tjocklek: 30 mm | Fyllning: Nylon | Överdrag: PVC Färg: Svart & grön Antal benpar: 4 st Fjädrar: Antal: 128 st | Längd: 12,5 cm | Diameter: 30 mm Maxanvändarvikt: 120 kg Vikt: Studsmatta: 97,2 kg | Nät: 42 kg | Totalt: 139 kg Mått (LxBxH): 4,30x4,30x0,95 m (2,75 m med skyddsnät) Garanti: Ram: 13 år (om registrering sker här inom en månad efter köp) | Hoppduk: 2 år | Kantskydd: 2 år | Fjädrar: 5 år Stege: Ja Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion

Berg Champion
Berg Champion är en premium-studsmatta för mycket krävande användare och vi utnämner den till bästa premiumval. Holländska Berg är världens kanske främsta tillverkare av studsmattor och Champion är tillsammans med lillasyskonet Favorit deras storsäljare. Champion är den mer påkostade av de två och har genomgående en mycket hög kvalitet. Champion lyckas kombinera en mjuk, djup studs med en utmärkt spänst. Troligtvis är detta främst ett resultat av att den har ovanligt många, långa, och tjocka fjädrar. Detta minskar belastningen på varje enskild fjäder och i förlängningen även på hopparen. Dessutom underlättar det mer avancerad akrobatik.


Ramens godstjocklek är ordentligt tilltagen och förutom styrka ger detta även en hög vikt, vilket gör studsmattan väldigt stadig. Svetsfogarna är fina och bidrar till en effektiv galvanisering. Sammantaget gör detta ramen synnerligen motståndskraftig mot rost. Berg vågar därför lämna hela 13 års garanti på ramen. Även kantskyddet håller en mycket hög standard med kraftiga, vädertåliga material som står emot elementen år efter år. Säkerheten är förstklassig och kantskyddet täcker fullständigt såväl fjädrar som ram med en tjock, effektiv stötdämpning. Även skyddsnätet håller högsta klass och är mycket slitstarkt. Konstruktionen gör att nätet spänner inåt vid mitten, vilket gör det svårare att av misstag landa på ytterramen, även om man råkar hoppa rakt in i nätet. Smartast är emellertid skyddsnätets dragkedje-fria ingång som inte riskerar att glömmas öppen och som avsevärt ökar skyddsnätets förväntade livslängd och därmed sparar pengar. Stegen har en lagom lutning, ett stadigt fotgrepp och monteras lätt på och av. Bruksanvisningen är relativt tydlig, men finns inte på svenska. Däremot finns utmärkta montageinstruktioner på YouTube.

+ Utmärkt mjuk & spänstig studs, mycket hög byggkvalitet & säkerhet, utmärkta video-montageinstruktioner
– Ingen svensk bruksanvisning

Betyg: 9

Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri frakt) Jumpking Heavy Duty 14
Ramstorlek: 4,3 m Duk: Material: Polypropylen | Diameter: 3,63 m | Hoppyta: 10,5 m2 Kantskydd: Bredd: 30 cm | Tjocklek: 30 mm | Fyllning: Okänt | Överdrag: PVC Färg: Svart & grön Antal benpar: 4 st Fjädrar: Antal: 112 st | Längd: 22 cm | Diameter: 30 mm Maxanvändarvikt: 160 kg Vikt: Studsmatta: 103 kg | Nät: 42 kg | Totalt: 145 kg Mått (LxBxH):4,3x4,3x0,9 m (2,9 m med skyddsnät) Garanti: Ram: 5 år | Hoppduk: 2 år | Kantskydd: 2 år | Fjädrar: 2 år | Säkerhetsnät: 1 år Stege: Ja Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion

Jumpking Heavy Duty 14
Amerikanska Jumpking är världens största tillverkare av studsmattor, men har i Sverige en ganska liten andel av marknaden. Heavy Duty 14 är Jumpkings storsäljare och detta är utan tvekan en kvalitetsstudsmatta med hög byggkvalitet. Ramen har fina svetsfogar och man har inte snålat på godstjockleken eller fuskat med galvaniseringen. Detta borgar för att ramen står emot rost länge, men bidrar också till att ge studsmattan en hög vikt. Tillsammans med den stabila konstruktionen gör den höga vikten att Heavy Duty 14 står stadigt. Studsen är hårdare än på vissa andra premium-studsmattor men absolut inte stum. Tvärtom har den en bra spänst som möjliggör höga hopp. Kantskyddet är väderbeständigt och står effektivt emot såväl väta som sol. På lång sikt kan det samla på sig alger och avlagringar. Kantskyddet har även en god stötdämpning och står emot ordentliga smällar. Trots detta har Jumpking valt att låta skyddnätet löpa längs insidan av kantskyddet, för att utesluta klämning mellan hoppduk och fjädrar. Tanken är god men det är tveksamt om detta verkligen höjer säkerheten. 
 
Även om risken är minimal, så kan man nämligen fortfarande hamna med foten mellan hoppduk och fjäderfästena. En större risk är snarare att kantskyddet blir en lockande lekplats att springa på, från vilken det är lätt att ramla ner. Dessutom upplevs hoppytan mindre och man går miste om bekvämligheten av att sitta på det stabila kantskyddet, när någon annan hoppar. Skyddsnätet är tåligt men likt de flesta andra studsmattor har det sin svaghet i den traditionella dragkedje-öppningen. Denna glömmer lätt barnen att stänga, vilket lämnar ett hål som de kan falla ur. Det är också kring dragkedjan som skyddsnät vanligen går sönder. Den medföljande montageinstruktionen är hyggligt detaljerad, bättre är hemsidans utmärkta videoklipp. 

+ Bra studs, hög byggkvalitet & säkerhet, utmärkta videoklipp med montageinstruktioner 
– Tveksam nytta i att ha skyddsnätet på insidan av kansskyddet 

Betyg: 8
 


Abilica Sport Supply
Ramstorlek: 4,3 m Duk: Material: Polypropylen | Diameter: 3,9 m | Hoppyta: 11,95 m2 Kantskydd: Bredd: 30 cm | Tjocklek: 12-24 mm | Fyllning: PE | Överdrag: PVC Färg: Svart & blå Antal benpar: 6 st? Fjädrar: Antal: 90 st | Längd: 17,8 cm | Diameter: 28 mm Maxanvändarvikt: 150 kg Vikt: Studsmatta: 90 kg | Nät: 24 kg | Totalt: 114 kg Mått (LxBxH): 4,3x4,3x0,9 m Garanti: 1 år | Stege: Nej Bruksanvisning: PDF
 
Studsmatta Sport SupplySport Supply är en studsmatta från norska Mylna vars mest kända märke förmodligen är Abilica. Tyvärr är inte montageinstruktionerna av den höga kvalitet man är van att se hos Abilica-produkter. Montaget är dessutom ganska omständlig då ramen lätt faller isär innan hoppduken fästs i fjädrarna och kräver därför minst två personer. Medan studsmattor i denna prisklass normalt har en tämligen stum studs har Sport Supply tvärtom en ovanligt mjuk studs. Den är därför som bäst för barn under ca 20-25 kg som tack vare detta får lättare att studsa. För äldre/tyngre hoppare kan studsen däremot upplevas som överdrivet mjuk. Av seniorer kan den väldigt mjuka studsen emellertid uppskattas då den belastar knäna mindre.

Skyddsnätet har en bitvis bristfällig säkerhet vilket tyvärr är regeln snarare än undantaget i denna prisklass. Nätet är nämligen för slappt vilket gör det sämre på att hålla tillbaka någon som studsar in i det. Öppningen en svag punkt på de flesta studsmattor då barnen kan falla ur studsmattan ifall de glömmer att stänga den. Sport Supplys öppning hålls dessutom enbart ihop av kardborreband vilket försämrar säkerheten ytterligare. Med tanke på sitt låga pris ger Sport Supply däremot onekligen mycket studsmatta för pengarna.

+ Mycket mjuk studs som passar de minsta och seniorer, rejäl ram
– Studsen kan upplevas överdrivet mjuk av äldre barn & vuxna, skyddsnätets bitvis bristande säkerhet


Betyg: 7Rusta Adrenaline Pro
Ramstorlek: 4,26 m Duk: Material: Polypropylen | Diameter: 4,26 m | Hoppyta: 14,2 m2 Kantskydd: Bredd: 36 cm | Tjocklek: 2,5 cm | Fyllning: ? | Överdrag: PVC Färg: Svart & mörkblå Antal benpar: 4 st Fjädrar: Antal: 96 st | Längd: 21 cm | Diameter: 2,5 Maxanvändarvikt: 150 kg Vikt: Studsmatta: 88 kg | Nät: 24 kg | Totalt: 112 kg Mått (LxBxH): 4,3x4,3x0,9 m Garanti: 3 år Stege: Tillbehör

Studsmatta Rusta Adrenaline Pro
Studsmattan Rusta Adrenaline Pro är ett billigt alternativ till de dyrare studsmattorna. Ramen är rejäl med välgjorda svetsfogar. Det ger en bra stabilitet och svetsfogarna bidrar till att ramen håller längre, eftersom risken för rost minskar. Själva hoppduken är mycket mjukt spänd, vilket gör den bäst anpassad för små barn som har lätt att få studs på den. För personer som väger mer än ca 20 kilo blir det sämre spänst i studsen.

Mattan levereras med ett skyddsnät som dock inte är så hållbart. Räkna med att byta det efter ett par säsonger. Nätet är inte tillräckligt säkrat nedtill, vilket gör att ben kan glida emellan om man landar fel. Den som ramlar på studsmattan riskerar också att bränna sig eftersom hoppdukens friktion är hög och man skrapar då lätt upp knän och armar. Studsmattans kantskydd blir lätt väldigt varmt i solen. Kantskyddet är gjort i PVC-plast, men tenderar ändå att spricka efter en eller två säsonger. Kantskyddet är dessutom ganska tunt och ger därför inte så bra stötdämpning. Något krånglig är också monteringen av skyddsnätet, då dess stativ inte sätts på studsmattans ram utan består av parallella rör från marken. Vingmuttrarna som håller uppe detta stativ rostar lätt och blir då svåra att skruva fast.

+ Mycket lågt pris, stabil & tålig ram
– Kantskydd och skyddsnät av sämre kvalité, risk att bränna sig på mattan


Betyg: 6Jysk STOJ
Ramstorlek: 4,27 m Duk: Material: Polypropylen | Diameter: 3,83 m | Hoppyta: 11,5 m2 Kantskydd: Bredd: 26 cm | Tjocklek: 1,5 cm | Fyllning: EPE-skum | Överdrag: PVC (topp) & PE (botten) Färg: Svart & grön Antal benpar: 4 st Fjädrar: Antal: 80 st | Längd: 13,7 cm | Diameter: 23,5 mm Maxanvändarvikt: 150 kg Vikt: Studsmatta: 55 kg | Nät: 16 kg | Totalt: 71 kg Mått (LxBxH): 4,3x4,3x0,9 m Garanti: 2 år Stege: Ja

Studsmatta Jysk GILLELEJ
STOJ är en riktigt prispressad budgetstudsmatta från danska Jysk och föga förvånande kräver ett så lågt pris en hel del kompromisser. Detta märks inte minst på ramen, vars tunna godstjocklek medför en låg vikt vilket gör den mindre stadig men även lätt att montera. Vidare är ramens svetsfogar bitvis slarvigt utförda vilket gör dem till svaga punkter där rost lätt får fäste. Detta begränsar tyvärr ramens – och därmed studsmattans – livslängd dramatiskt jämfört med en kvalitetsram. Speciellt om ramen står ute året runt. Kantskyddet är bland de dyrare delarna på en studsmatta och det är därför inte förvånande att det sparats in en del även här. Samtidigt har man ansträngt sig för att göra det mesta av lite och överdragets ovansida är exempelvis gjord av tålig PVC-plast medan den mindre blottade undersidan består av billigare och skörare PE-plast.

Studsen är genomsnittlig för en lågpris-modell vilket främst yttrar sig i en stumhet när hoppduken sträcks som mest, d.v.s. i botten på studsen. För barn som inte väger så mycket blir denna stumhet däremot mindre påtaglig. Skyddsnätets säkerhet sänks något av att dragkedjan kan vara svår att stänga helt. Tillgången på reservdelar begränsas strikt av hur länge Jysk säljer en specifik studsmatta och förra årets modell går redan inte längre att köpa reservdelar till.

+ Mycket lågt pris, lättmonterad ram
– Ganska stum studs, tanig ram, slarviga svetsfogar, svårstängd skyddsnäts-dragkedja

Betyg:
6