Motionscykel: 13 modeller i test 2016
Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet och är alltjämt mycket populär bland hemma-användare. Inte så konstigt är väl är det, då motionscykeln har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. Motionscykeln tränar såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme. Tack vare sitt varierbara motstånd kan motionscykeln användas för såväl lätt som tung träning. Då cykelns ram bär upp användarens kroppsvikt skonas knän och leder jämfört med gång eller löpning. Detta gör motionscykeln extra populär bland överviktiga och äldre men också vid rehabilitering. Motionscykeln är även mycket populär att använda för uppvärmning innan styrketräning.

Motionscykel eller spinningcykel?
En särskild variant av motionsscykel är spinningcykeln som ofta förknippas med så kallade spinningpass, vilka är en slags aerobicspass där man till musik cyklar i grupp. Spinningcykeln har emellertid på senare år blivit alltmer populär att använda i hemmet, då den har en rad fördelaktiga egenskaper. En spinningcykel är extra stabil, vilket gör att den tål hårdare tag som att stå och cykla på den. Den är strömlös med ett steglöst motstånd som efterliknar upp- och nedförsbacke väldigt väl och har ett extra tungt svänghjul. Dessutom går oftast både sadel och styre att justera såväl på höjden som framåt eller bakåt, vilket inte minst uppskattas av korta användare. Spinningcykeln har ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. utan motivation och tempo hålls istället uppe av att man cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot.

Vad är då bäst? Motionscykel eller spinningcykel? Svaret beror på vilken typ av träning du ska använda träningscykeln till. Förenklat kan man säga att motionscykeln passar bäst för mer lågintensiv träning medan spinningcykeln är för mer intensiv träning. Även om det främst är yngre som kör spinning passar träningsformen även äldre och otränade personer. Detta då man själv bestämmer tempo och motstånd efter hur mycket man orkar. Centralt i spinning är dess intensitet, vilket gör musiken så viktig för träningsformen. Motionscykeln däremot, kan visserligen ofta även den användas för hård träning men generellt tar man det lite lugnare på motionscykeln. Motionscykel-användare föredrar kanske att titta på TV eller lyssna på radio under passet istället för att fokusera helt på träningen och musiken.

Bästa motionscykeln –
2016
I vårt test av motionscyklar har vi valt ut de populäraste motionscyklarna just nu. För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:
  • Hur ofta kommer motionscykeln att användas?
  • Vilka förväntningar har jag på motionscykelns kvalitet?
  • Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på motionscykeln?
  • Kommer flera att använda motionscykeln och vilka förväntningar har de på prestanda och funktionalitet?
När du fastställt detta vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav du ställer på motionscykeln. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på motionscykelns byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in träningscyklarna i tre olika prisklasser enligt följande:

Budgetklassen: Under 3 500 kr
Karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta cyklar som tål påfrestningar sämre än mer robusta modeller.

Mellanklassen: 3 500-7 000 kr
"Mellan"-klassen karaktäriseras av mer gedigna konstruktioner, ofta med en bättre träningsdator.

Proffsklassen: Över 7 000 kr
"Proffs"-klassen karaktäriseras av påkostade och mycket välbyggda modeller som tål tuff och omfattande användning.

Vi har poängsatt cyklarna efter hur prisvärda vi tycker att de är, det vill säga hur mycket motionscykel vi tycker att man får per spenderad krona.Finnlo Exum

Prisklass: Mellan Svänghjul: 8 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 18 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 9 cm Maskinvikt: 39 kg Max-användarvikt: 150 kg Färg: Blå (Monokrom) | Storlek: 5,5 tum Mått (LxBxH): 120x55x125 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Finnlo Exum
Exum är en tyst och välbyggd motionscykel från tyska Finnlo och blir med sitt nuvarande pris bäst i test. Byggkvaliteten är god, med en stabil och robust konstruktion som klarar en hög användarvikt. Svänghjulets vikt är något under medel, men det har ingen märkbar effekt på motståndet. Samtidigt har Exum ett elektromagnetiskt (EMS) motstånd, vilket man normalt bara ser hos betydligt dyrare modeller i proffsklassen. EMS-motstånd har i regel längre hållbarhet än vanliga permanentmagnetiska motstånd. Exum har en bred, relativt mjuk sadel som främst är avsedd för större stussar, men även passar mindre. Liksom styret är sadeln lätt att ställa in i för användare av olika längd. Motionscykelns design är av traditionellt kontinental typ, vilket av vissa skandinaver nog kan upplevas som lite tråkig. Displayen är bakgrundsbelyst, vilket är nödvändigt för att den ska kunna läsas av i ett mörkt rum, exempelvis framför TV:n. Träningsdatorn är lättanvänd, när man väl lärt sig hur menysystemet och knapparna fungerar. Ett watt-program är bekvämt nog förvalt vilket gör det snabbt att komma igång. Tyvärr finns inget hyllplan för ex. läsplatta.  Förutom pulsmätare i handtaget får man även med en öronsnibb-pulsmätare. Denna blir lätt irriterande att ha i örat, men med tanke på att den ingår utan extra kostnad så är det svårt att klaga. Dessutom stöder Exum trådlöst pulsbälte.

+ God byggkvalitet, robust & stabil, EMS, tyst
− Svänghjulets vikt något under medel

Betyg: 9

Bästa pris hos: Sporttema.se
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Casall Infinity 1.2B
Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lodrätt: 32 cm | Vågrätt: 7,5 cm Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 114x54,4x151cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo

Casall Infinity 1.2B
Casall Infinity 1.2B är en stilren mellanklass-motionscykel och ingår likt lillasyskonet 1.1B i Casalls Infinity-serie. Syskonmodellerna är lika men Infinity 1.2B:s kraftigare ram gör den större, robustare och stadigare. Något den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Det tyngre svänghjulet ger en jämnare, skönare gång och det rejälare handtaget ett bättre grepp. Infinity 1.2B passar därför både kortare och längre användare vilket gör den till en utmärkt motionscykel för hela familjen. Designen känns Apple-inspirerad och exklusiv. Displayens bakgrundsbelysning kommer väl till pass i mörka TV-rum. Träningsdatorn är lättanvänd med en varierande uppsättning träningsprogram och ett lättnavigerat menysystem. Kontrollpanelen saknar en hylla för läsplattor och liknande. Något som annars börjar bli allt vanligare, även på motionscyklar. Maxmotståndet är ovanligt starkt och duger även för mycket vältränade användare. Sadeln är bekväm och går att justera både lod- och vägrätt. Detta möjliggör en god sittställning för både långa och korta motionärer. Bruksanvisningen är föredömlig med detaljerade montageinstruktioner och många illustrationer.

+ Högt prisvärde, stadig konstruktion, stilren design, bra träningsdator
− Saknar hylla för läsplatta

Betyg: 9

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Spirit Fitness CU800
Prisklass: Proffs Svänghjul: 13,5 kg Display: 6,3 tum Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå (Monokrom) | Storlek: 6,3 tum Träningsprogram: 10 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 40 st Maxmotstånd: 600 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 52 kg Max-användarvikt: 200 kg Mått (LxBxH): 108x55x136 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1-2 år Videoklipp: Montageinstruktion | Produktdemo

Spirit Fitness CU800
Spirit Fitness CU800 är en påkostad motionscykel i den övre proffsklassen och är främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Designen är exklusiv, men också diskret och stilren varför den smälter in väl såväl hemma som i kommersiella lokaler. CU800 är mycket robust med en gedigen konstruktion. Sadeln har utmärkt dämpning, är lagom hård och är lätt att ställa in både våg- och lodrätt. Styret möjliggör för användaren att variera mellan flera olika grepp och förbättrar därigenom komforten. CU800 är självgenererande, något som fungerar bra och förenklar placeringen samt gör att man slipper strömkablar. Kontrollpanelen har ett begränsat antal knappar som hjälper till att göra den lättöverskådlig. Träningsdatorn är okomplicerad och intuitiv samt erbjuder ett omväxlande urval av träningsprogram och många motståndsnivåer. Displayen har en bra storlek men med tanke på prisklassen hade vi gärna sett en mer högupplöst skärm. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men är samtidigt tydlig, givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten ger en lätt svalka men går inte att rikta och träffar därför i bröstet på längre personer. CU800 har transporthjul men för att kunna använda hjulen måste man lyfta upp bakdelen och det är svårt att få något grepp där. Tillsammans med den höga maskinvikten gör detta motionscykeln svårflyttad.

+ Mycket hög byggkvalitet, lättanvänd träningsdator, självgenererande
– Ingen svensk manual, lågupplöst display, fläkt ej justerbar 

Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningspartner.se (Fri frakt)Abilica Stream UB X
Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: Typ: EMS | Antal nivåer: 16 st | Maxmotstånd: - W Sätesjustering: Lodrätt: - cm | Vågrätt: - cm Maskinvikt: 46 kg Maxanvändarvikt: 200 kg Mått (LxBxH): 95x51x143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Digital bruksanvisning: PDF

Abilica Stream UB X
Abilica Stream UB X är en mer påkostad version av sin syskonmodell UB V, men utseendemässigt identisk med denna. Båda motionscyklarna är mycket tysta, har hög komfort och deras design är sobert grå med drag av skandinavisk minimalism. UB X fördelar gentemot sitt småsyskon består dels i en högre maxanvändarvikt, men framförallt i ett elektromagnetiskt motstånd. Denna typ av motstånd slits mindre än ett vanligt permanentmotstånd, vilket normalt ger motionscykeln en längre livslängd. UB X konstruktion är robust och stabil, vilket den synnerligen höga maximala användarvikten och motståndet vittnar om. Kontrollpanelen är med sin bakgrundsbelysta färgdisplay både snygg och tydlig. Den har en användbar beteckning över de olika träningsprogrammen men också en praktisk hylla för exempelvis läsplattor. Träningsdatorn inkluderar ett pulsstyrt träningsprogram, är utrustad med bluetooth och stöder förutom trådlöst pulsbälte även appar via surfplatta eller smartphone. Än så länge är app-utbudet begränsat till den ganska outvecklade appen iConsole, men på sikt kommer både app-utbud och nyttan av dem av allt att döma att explodera. Tills dess duger den inbyggda träningsdatorn gott, även om vi skulle önskat att den hade en retur-knapp. 

+ Modern design, rejält svänghjul, robust & stabil, tyst, EMS-motstånd, app-stöd via bluetooth
– Något omständlig träningsdator

Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Christopeit Sport AL2 
Prisklass: 
Budget Svänghjul: 9 kg Display: LCD Träningsprogram: 17 st Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 96x59x134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Digital bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport AL2
Christopeit Sports motioncykel AL2 kombinerar ett mycket konkurrenskraftigt pris med en genomgående god prestanda och utnämns därför till bästa budgetval. AL2 har snygg design och har en för prisklassen stabil konstruktion. Svänghjulet är rejält tilltaget och de många motståndsnivåerna går ända upp till 400 Watt. Styret är skönt med ett bra handgrepp, pulsavläsning och är likt sadeln vinkelbart. Dessutom justeras sadeln enkelt både lod- och vågrätt. AL2 har en avancerad träningsdator med flera olika träningsprogram, inkluderandes funktioner såsom pulskontroll, recovery och kroppsfetts-program. Träningsdatorn har engelsk display men är samtidigt enkel att förstå. En underlighet är emellertid att displayens ”+”-knapp tvärtemot praxis sitter till vänster om ”–”-knappen.

+ Svårslaget pris, robust & stabil, rejält svänghjul
– Displayens ”+”-knapp sitter till vänster om ”–”-knappen

Betyg: 8

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: Sporttema.se (Fri frakt)Casall Infinity 1.3B
Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 114x54,4x151cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Digital bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.3B

Infinity 1.3B är den mest påkostade motionscykeln i Casalls Infinity-serie. Likt syskonmodellerna har den en stilren skandinavisk design som andas exklusivitet och som för att utmärka detta är den svart istället för vit. Prestandamässigt är Infinity 1.3B nästintill identisk med testvinnaren Infinity 1.2B. Den har en robust, stadig och tyst konstruktion. En skön och flexibel sadel. En bakgrundsbelyst och  intuitiv display med lättanvänd träningsdator. Ett riktigt rejält maxmotstånd och en synnerligen generös maxanvändarvikt.
Unikt för Infinity 1.3B är dess pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Dessutom ingår ett trådlöst puls-bröstbälte i storlek medium. Likt övriga Infinity-modeller kunde Infinity 1.3B:s transporthjul varit lite kraftigare, främst för att skona sköra golv. Prispåslaget för pulsstyrningen uppfattas troligen som lite högt för många vanliga motionärer. För mer rutinerade cyklister som värdesätter pulsbaserad träning anses pulsstyrningen nog mer prisvärd.

+ Välbyggd & snygg, tyst, bra träningsdatorbröstbälte med pulsstyrning
– Små transporthjulbröstbältet för litet för mycket storvuxna användare

Betyg: 8

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Casall Infinity 1.1 B
Prisklass: Mellan Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lodrätt: 32 cm Vågrätt: 7,5 cm Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 110x54x133 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Digital bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.1 B

Casall Infinity 1.1B är den billigaste motionscykeln i Casalls Infinity-serie och har en prislapp som pressats ner i lägre mellanprisklassen. Motionscykeln har en robust konstruktion och är stabil under cykling, även med sadeln inställd på högsta läget. Designen kännetecknas av Casalls rena skandinaviska design och ter sig även lite Apple-influerad. Detta gäller inte minst displayen som känns iPod-inspirerad. Träningsdatorn är intuitiv och lättanvänd. Maxmotståndet är mycket kraftigt och lär även duga för de starkaste användare. Samtidigt är denna motionscykel väldigt tyst, på gränsen till ljudlös. Bruksanvisningen är föredömligt tydlig med detaljerade och rikt illustrerade montageinstruktioner på svenska. Tidigare led Infinity 1.1B av underdimensionerade transporthjul, men detta har nu åtgärdats med större och robustare hjul. Tillsammans med den låga maskinvikten gör detta motionscykeln lättflyttad. Det är inte helt lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.1B. Det lilla vi kan anmärka på är att det inte finns någon hylla för läsplatta.

+ Högt prisvärde, stabil, stilren design, tyst, bra träningsdator
– Ingen hylla för läsplatta

Betyg: 7

Bästa pris hos: Träningsmaskiner.com (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Casall EB200
Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 36 kg Max-användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 116x51x131 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Digital bruksanvisning:PDF

Casall EB200
Casall EB200 kombinerar prestanda, design och kvalitet till ett just nu mycket bra pris. Med en utförlig svensk manual är den snabbt hopmonterad och klar att användas. Den smakfullt skandinaviska designen utstrålar kvalitet, i synnerhet för en motionscykel i budgetklassen. EB200 är också stabil och skön att cykla på med en bekväm sadel som smidigt justeras både lod- och vågrätt. Det kraftiga maxmotståndet ger även starka användare en tuff träning. Med en lättnavigerad display och en intuitiv träningsdator får man snabbt grepp om de olika funktionerna. Träningsprogrammen känns välavvägda och tillräckligt många för en varierad och utmanande träning. EB200 har inga större svagheter men transporthjulen är i minsta laget vilket kan påfresta känsliga golv. Dessutom gör avsaknaden av en bakgrundsbelyst display att EB200 blir svårare att programmera i mörker, ex. i vintermörkret framför TV:n.

+ Prispressad, stabil, snygg design, bra träningsdator
– Taniga transporthjul, ej bakgrundsupplyst display


Betyg: 7

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Abilica Winmag
Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 6 st Motståndsnivåer: 8 st  Sätesjustering: Lod- och vågrät Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 130 kg Mått (LxBxH): 100x59x128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Digital bruksanvisning: PDF

Abilica Winmag
Abilica Winmag är en ergometerklassad motionscykel i budgetklassen och Abilicas instegsmodell. Svänghjulet på 7 kg är helt i linje med vad man förväntar sig med tanke på prislappen och träningsdatorn likaså. Träningsprogrammen och motståndsnivåerna är inte många men väl avvägda och duger för den genomsnittlige motionären. Maskinvikten är ganska låg, vilket gör Winmag relativt enkel att flytta. Maxanvändarvikten är emellertid generösare än genomsnittet för budget-motionscyklar. Sadeln är skön och kan justeras både lod- och vågrätt för en bra sittställning. Åtminstone om man inte är kortare än ca 160 cm. Pedalgreppen är dock för små för fötter med en skostorlek större än 45. Sammantaget är Winmag ett skolexempel på vad man förväntar sig av en bra motionscykel i budgetklassen.

+ Plånboksvänligt pris, låg vikt och lättflyttad
– Ej justerbar för mycket korta användare

Betyg: 7


Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Abilica Stream RB X
Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå & gul | Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: Typ: EMS | Antal nivåer: 32 st | Maxmotstånd: - W Sätesjustering: Lodrätt: - cm | Vågrätt: - cm Maskinvikt: 57 kg Max-användarvikt: 200 kg Mått (LxBxH): 165x66x116 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream RB X
Abilica Stream RB X är en påkostad sittcykel för motionärer som vill ha maximal komfort under träningen, men passar även en utmärkt som rehabiliteringscykel. Den passar utmärkt för seniorer, gravida och överviktiga personer med sin robusta konstruktion, bakåtlutande sittställning, breda sadel och ovanligt generösa maximala användarvikt. Dessutom gör det låga insteget det lättare att kliva in och ur än en vanlig motionscykel. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är tydlig och går att vrida vertikalt för bästa betraktningsvinkel. Träningsdatorn är något omständlig men har stöd för appar – både iOS och Android - via Bluetooth. App-utbudet är än så länge tunt, men gör samtidigt motionscykeln mer framtidssäkrad. Sadeln är steglöst inställningsbar och tillsammans med det sköna ryggstödet och de flexibla fotstöden är detta onekligen en synnerligen komfortabel motionscykel.

RB X har samma sobert strama stil som övriga Stream-modeller, om än med en mer avlång design. Detta gör ofrånkomligen att den tar relativt stor plats, speciellt i en hemmamiljö. Samtidigt är transporthjulen rejäla vilket underlättar förflyttning. RB X har ett påkostat EMS motstånd som gör den nästintill ljudlös och har en längre livslängd än traditionella permanentmotstånd. Med tanke på det begränsade utbudet av sittcyklar för under 10 000 kr på den Skandinaviska marknaden är RB X ett högintressant alternativ i sin genre.

+ Modern design, rejält svänghjul, robust & stabil, tyst, EMS-motstånd, app-stöd via bluetooth
– Något omständlig träningsdator


Betyg: 7

Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)BH Fitness TFB Dual
Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD | Färg: Blå (Monokrom) | Storlek: 5 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: Antal nivåer: 24 st | Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 53 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 130x62x156 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år (Ram: 5 år) Videoklipp: Produktdemo | i-Concept

BH Fitness TFB Dual
TFB Dual är en proffsmodell från världskända BH Fitness. Konstruktionen är stabil och den maximala användarvikten känns därför rimlig. Clips gör att man kan fästa fötterna på ett bra sätt i pedalerna och ett förenklat insteg gör det lättare för personer med begränsad rörlighet att sätta sig. Styret har en bra utformning som möjliggör olika handgrepp och handtagen är sköna att greppa. Sadeln kan ställas in såväl lod- som vägrätt och är föredömligt lätt att justera.
Kontrollpanelen är av enklare typ men utstrålar samtidigt kvalitet. Den har ett hyllplan som man kan lägga en läsplatta på. Detta passar utmärkt då TFB Dual inkluderar en liten bluetooth-modul som gör den kompatibel med en rad appar. De bästa apparna kostar visserligen pengar men är också prisvärda. Vi gillar speciellt appen BH by Kinomap som visualiserar (POV) en mängd verkliga sträckor i Europa på läsplattan. Även utan sin bluetooth-modul har TFB Dual en duglig träningsdator med varierande träningsprogram och många motståndsnivåer. Prismässigt ligger TFB Dual ett par tusenlappar över konkurrensen, så man ska vara medveten om att man betalar extra för app-funktionaliteten. Denna motionscykel gör sig därför bäst för teknikintresserade motionärer som verkligen använder apparna.

+ Marknadens bästa app-funktionalitet, förenklat insteg, lättjusterad sadel, väldesignat styre
Högt pris om man inte använder apparna

Betyg: 7

Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri Frakt)
Bästa pris hos: CDON.se (Fri Frakt)Master Fitness B430
Prisklass: Proffs Svänghjul: 7 kg Display: Upplyst LCD Träningsprogram: 16 st Motståndsnivåer: 16 st Justering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Nej Maskinvikt: 49 kg Max-användarvikt: 135 kg Mått (LxBxH): 115x57x142 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 år

Master Fitness B4140Master Fitness B430 är en mellanklass-ergometer med en lite annorlunda design. Styret är inte justerbart men vi tyckte ändå att den har en skön lutning på styret. Däremot är sadeln justerbar både lod- och vågrätt. Vi upplevde B430 som mycket robust och stabil vilket en rejäl maxanvändarvikt vittnar om. Testarna tyckte också att B430 har ett rejält och bra motstånd. Träningsdatorn är relativt välutrustad med pulskontroll och möjlighet till trådlös pulsmätning. Priset för den avancerade träningsdatorn är emellertid att den inledningsvis är ganska svår att förstå sig på. Man bör därför investera lite tid i att lära sig menysystemet ordentligt för att få bästa möjliga användning av den. B430 passar perfekt som rehabcykel.

+ Mycket robust & stabil, perfekt för rehabilitering
– Småkrånglig träningsdator

Betyg: 7Christopeit Sport EM3
Prisklass: Budget Typ: Motionscykel Svänghjul: 8 kg Display: Typ: LCD | Färger: Monokrom | Storlek: 5,5 tum Träningsprogram: 24 st Motståndsnivåer: 24 st Justering: Säte: Lod- & vågrät | Styre: Lutning Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Mått (LxBxH): 110x52x148 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Digital bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport EM3
EM3 från tyska Christopeit Sport är en prispressad motionscykel i budgetklassen. Designmässigt är EM3 ingen skönhet, men med tanke på att den är bland de billigaste modellerna i testet ger EM3 onekligen valuta för pengarna. Svänghjul, antal träningsprogram och motståndsnivåer är alla respektabla. Vidare går sadeln att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Styret är inte justerbart i höjd- eller vågled, men går däremot att vinkla och har dessutom inbyggd pulsmätare. Därtill är styret mjukt och bekvämt att luta sig mot under träning. Träningsdatorn är av billigare typ, vilket är rimligt med tanke på prislappen. Den är inte speciellt intuitiv, men samtidigt så pass simpel att den är lättanvänd när man väl förstått sig på den. Displayen är inte bakgrundsbelyst så det blir svårt att använda träningsdatorn i ett nedsläckt rum, exempelvis framför teven. Bruksanvisningen är visserligen detaljerad, men finns bara på engelska och tyska. 

+ Mycket lågt pris, skönt styre, pulsmätare
– Mindre intuitiv träningsdator, ingen svensk bruksanvisning


Betyg: 7