Cykelsitsar: 8 modeller i test

Redaktör Anna Lavfors
Senast uppdaterat November 2023

Vill du smidigt kunna skjutsa ditt barn på cykeln? Vi har testat cykelsitsar från populära tillverkare som Thule, Hamax och Bobike. För att en cykelsits ska kunna utses till bäst i test ska den gå att använda med olika sorters cyklar, vara bekvämt för barnet och lätt att justera när barnet växer.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Cykelsits

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av cykelsitsar har vi låtit vanliga barnfamiljer använda cykelstolarna i sin vardag, både för att lämna och hämta på förskolan med men också för andra sorters utflykter.

Cykelsitsarna har använts av barn från cirka 8-9 månaders ålder och uppåt. Alla barnstolar för cykel har använts på den typ av cykel som de är konstruerade för. Vissa fästs på cykelns pakethållare, andra direkt i cykelns ram. I testet har vi tittat extra noga på följande egenskaper:

Barnets komfort: Sitter barnet bekvämt? Kan cykelsitsen anpassas efter en växande kropp?

Funktioner: Har cykelsitsen något viloläge om barnet somnar? Är det smidigt att knäppa ihop och upp selen?

Användning: Är cykelsitsen enkel att montera? Finns snabbfäste så att den enkel kan flyttas mellan olika cyklar? Ingår lås för att förhindra stöld av cykelsitsen?

Utöver detta har vi även vägt in cykelsitsen design samt dess pris. Därefter har vi gjort en slutgiltig bedömning och utsett vilken cykelsits som blir bäst i test.


Läs fler tester av säkerhetsprodukter:

Cykelvagn

Bilstol

Barngrind


Läs även våra andra tester för barn:

Barnvagn

Matstol

Studsmatta

Surfplatta för barn

0 5 5 1

1. Thule Ridealong BÄST I TEST CYKELSITS

Mycket smidig, bekväm och lättanvänd cykelsits med användbart viloläge

Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 27,2-40 mm, ovala ramar på maximalt 40 x 55 mm)

Thule RideAlong är en rejäl men samtidigt mycket smidig cykelsits. Den passar på de flesta cyklar, både med och utan pakethållare. Cykelsitsen monteras lätt på plats genom att man skruvar fast ett fäste på ramen. Manualen är tydlig med bra bildinstruktioner.

Mycket lätt att använda

Vill man kunna flytta Thule RideAlong mellan olika cyklar så kostar ett extra fäste endast 300 kr. På så sätt kan man på nolltid växla vem som ska cykla med barnet bakom sig. Eller vara en förälder som lämnar barn plus cykelbarnstol på förskolan så att en annan förälder kan hämta med cykel på eftermiddagen.

Funktionerna hos Thule RideAlong känns mycket pedagogiska och cykelsitsen är enkel att använda sig av. Alla delar på stolen som kan justeras är färgmarkerade med ljusblått. Selen är otroligt smidig. Den är enkel att klicka fast med en hand, vilket gör att man kan hålla cykeln stadig med den andra.

Bekvämt och justerbart för barnet

Cykelsitsen kan justeras efter barnet både vad gäller benstöden och selens höjd i sitsen. Sittkomforten är mycket god, barnet sitter bekvämt och åkturen upplevs inte som stötig. Skulle barnet somna kan man dessutom med ett enhandsgrepp vinkla Thule RideAlong ned till ett viloläge.

Med Thule RideAlong medföljer ett lås som gör att cykelsitsen inte är lika enkel att stjäla. Prislappen är inte den lägsta men komfort och användning får rakt igenom toppbetyg. Bonus för att det dessutom är både enkelt och prisvärt att från Thule få tag på reservdelar till cykelsitsen, om man skulle råka tappa bort någon del. Thule RideAlong är en solklar testvinnare.

Mycket god komfort, Lättanvänd sele och spänne, Har viloläge
Något högt pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 3.5 1

2. Hamax Kiss BÄSTA BILLIGA CYKELSITS

Okomplicerad och prisvärd cykelsits med smidig montering och bra snabbfäste

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm

Hamax Kiss är en okomplicerad modell av cykelbarnsits. Den monteras likt andra Hamax-stolar med ett fäste runt ramen, som sedan själva stolen enkelt kan klickas fast i. Det gör också att Kiss kan lätt flyttas mellan flera olika cyklar, om man köper till ett extra fäste. Inget lås för att låsa fast cykelsitsen ingår.

Bekväm dyna i sitsen

Sittkomforten i Hamax Kiss är god. Cykelsitsen upphängning ger ett litet gung, vilket gör att det inte blir stötigt för barnet när man cyklar över gupp och kanter. I cykelsitsen finns en vadderad dyna som går upp en bit på ryggen, och gör det lite skönare att sitta däri.

Det finns inget viloläge. Kiss kan växa med barnet genom att selens axelremmar kan fästas i två olika höjdlägen, fler lägen hade dock varit önskvärt. Fotstöden har även de flera lägen som justeras efter längd på barnets ben.

Mycket praktisk i vardagen

Mot hjulen sitter avtagbara skyddsskärmar som ska hindra barnets ben från att fastna i hjulet. Dessa lossnar tyvärr ganska ofta under ur- och ilastning om barnet råkar sparka till då. Selen i sittdelen kan lätt knappas med en hand, men är tyvärr svår att få på efter att barnet har tagit på sig hjälmen. Däremot uppskattas de små handtagen i sidorna som barnet kan hålla sig i.

Hamax Kiss må sakna exceptionella funktioner, men den fungerar utmärkt i vardagen, för cykelturer till och från förskolan. Med tanke på priset är Hamax Kiss ett utmärkt budgetval.

Snabbfäste, enkelt att montera, bra pris
Skyddsskärmarna lossnar för lätt, endast två höjdlägen för selen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 4 1

3. Påhoj Cykelsits och Sittvagn

Cykelsits som kan göras om barnvagn, passar perfekt för småbarnsfamiljer i stan

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 28–40 mm, ej kolfiberramar)

Påhoj kan beskrivas på två sätt: som en cykelsits med hjul och handtag, och som en enklare barnvagn som kan monteras på cykeln. För att få fast Påhoj på cykeln monterar man först ett fäste på ramen. Extra fäste kan köpas till, så att cykelsitsen enkelt kan användas på flera olika cyklar.

Enkel montering och bra sittposition

Monteringen av fästet är enkel. Det finns dock ingen låsmöjlighet, så ska man lämna Påhoj på cykeln när den parkeras bör man säkra med eget lås. Påhojs maxvikt är 22 kg och den rekommenderade maxlängden är 110 cm, rekommenderad minimiålder är 9 månader.

Barnets sittkomfort är god och fempunktsselen är lätt att hantera. Påhoj har ställbara fotstöd men inget viloläge, vare sig på cykeln eller som barnvagn. När den används som cykelsits, så kan Påhojs bakhjul fällas in. På så sätt tar cykelsitsen mindre plats.

Cykelsits som blir till barnvagn

Som cykelsits är Påhoj egentligen inget speciellt alls. Men väl avtagen från cykeln så är det imponerande hur väl den funkar som vagn. Handtaget dras ut, barnet spänns fast och sedan kan promenaden börja. Handtaget är inte så högt, så långa föräldrar kan behöva korta sina steg en aning.

Att strosa med Påhoj funkar bra. Hjulen är rätt små och hårda, men Påhojs körkänsla är hyfsat likvärdig andra små resevagnar. Den glider enkelt fram på alla släta underlag, och har en liten svängradie som kommer väl till pass i små butiker och stadsmiljö. För mer ombonad känsla rekommenderas att man köper till Påhojs sufflett.

Utmärkt val för vardagspendling

Ska man anmärka på något med Påhoj så är det på detaljnivå. Det finns exempelvis ingen som helst förvaring, inte ens en ficka på ryggstödet att placera regnskyddet i om man har köpt till det. Och hjulens storlek gör att Påhoj är svår att använda som barnvagn om man bor någonstans där vintern innebär snöfall, eller där underläget är grusväg och terräng.

Men för familjen som sökt efter en smidig lösning på problemet att en förälder cyklar till förskolan medan den andra ska promenera hem med barnet, så är Påhoj en dröm i uppfyllelse. Trots visst utrymme för förbättringar, råder det inga tvivel om att Påhoj är en cykelsits som kan underlätta mycket under småbarnsåren.

Kan bli en barnvagn, bra sittposition för barnet, snabbfäste, rullar bra på asfalt
Saknar förvaring, funkar inte i snö och terräng, saknar viloläge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

4. Hamax Caress

Smidig cykelsits som enkelt anpassas efter olika barn och har bra viloläge

Vikt: 4,8 kg Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm eller på pakethållare med bredd 120-180 mm, om separat fäste köps till

Hamax Caress är en stilren cykelsits med alla önskvärda funktioner: snabbfäste, viloläge, inbyggd dämpning och enkel montering. Ska man fästa Caress på cykelramen så skruvar man lätt dit ett fäste med hjälp av medföljande insexnyckel. Därefter klickar man cykelsitsen på plats. Köper man till ett extra fäste så innebär detta att Hamax Caress kan flyttas på nolltid mellan två cyklar. Det finns också ett fäste för pakethållare att köpa som tillbehör, så att Caress även kan användas på en elcykel.

På baksidan av cykelsitsens ryggstöd finns ett enhandsfäste för att höja upp selen. Även benstöden kan regleras i längd och växa med barnet. Det gör att både en ettåring och en femåring kan sitta bekvämt. Om barnet skulle somna i cykelsitsen så finns det ett reglage man kan snurra på för att få viloläge.

Effektivt viloläge och bra sele

Caress kan tiltas diskret bakåt till en maximalt 20-gradig lutning. Lutningen kan ställas in smidigt, utan att barnet vaknar, och motverkar att huvudet hänger framåt. Det hade dock varit ett plus om det funnits lite djupare kanter på cykelsitsen, som stöd och skydd. Selen är mycket smidig och kan lätt dras över barnets huvud, med hjälm på, utan att det blir ett irriterande moment. Även benstöden är lätta att justera, med ett grepp på deras baksida.

Caress är utrustad med ett lås för att förhindra stöld, och två nycklar medföljer. Priset är högre än för Hamax enklare cykelsitsar, men det man vinner på det är snabbhet och smidighet i att flytta cykelsitsen mellan cyklar, en välfungerande sele och lutningsläget. Är det funktioner man har stor glädje av så är Hamax Caress en mycket prisvärd cykelsits.

Mycket lätt att flytta, lätt att anpassa efter olika barn, har viloläge
Känns lite öppen runt ett litet barns huvud
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

5. Thule Yepp Next Maxi

Smart och smidig cykelsits som enkelt monteras på cykelns pakethållare

Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Ja Montering: Monteras genom att spännas fast runt pakethållaren

Thule Yepp Next Maxi är en barnstol för cykel som sticker ut både i futuristiskt utseende och i montering. Denna modell har nämligen ett pakethållarfäste undertill. För att installera den så behöver man bara skruva fast den, så att den spänns runt pakethållaren. Det är mycket enkelt gjort, och instruktionerna som medföljer cykelsitsen är tydliga.

Möjligt att justera avstånd till sadeln

Det går även att anpassa hur nära cykelsadeln som Thule Yepp Next Maxi ska sitta. På så sätt kan man se till att det finns bekvämt med utrymme också för större barn. Vill man flytta Thule Yepp Next Maxi mellan två cyklar så är det snabbt och lätt gjort.

Sittkomforten är väldigt bra. I och med att Thule Yepp Next Maxi inte har något viloläge så hade det dock varit bra med lite mer stöd för huvudet. Om barnet somnar i cykelsitsen som det är nu så tenderar huvudet att tippa åt sidorna.

Mycket bra cykelsits för pakethållaren

Selen har fungerat utmärkt. Den är lätt att trä på och av för en vuxen, samtidigt som den är svår för barnet själv att få upp. Thule Yepp Next Maxi kan anpassas varefter barnet växer genom de ställbara benstöden, med vilka man också kan låsa fast barnets fötter, och att selen kan justeras i höjd.

Thule Yepp Next Maxi ser dyrare ut än den är, samtidigt som dess funktioner håller högsta kvalitet. Ett smart lås för att försvara stöld av cykelsitsen finns inbyggt. För den som söker efter en cykelsits att sätta på pakethållaren så är Thule Yepp Next Maxi ett mycket bra och prisvärt val.

Enkel att montera och flytta, mycket smidig sele, bra fastspänning av barnets fötter
Saknar viloläge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

6. Bobike Classic Junior

Stabil cykelsits för större barn, med smidiga benstöd och rymlig sittyta

Viloläge: Nej Maxvikt: 35 kg Snabbfäste: Nej Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med runda och ovala cykelramar med en diameter på 28 till 50 mm. Pakethållaren får vara max 160 mm bred.

Bobike Classic Junior är en cykelsits tänkt för äldre barn, att övergå till när den vanliga cykelsitsen antingen blivit för liten eller sett sin maxvikt överskridas. Därmed utgör den ett mycket säkrare alternativ till att skjutsa barnet på pakethållaren.

Bökig montering men stabil väl på plats
Att använda Bobike Classic Junior på en elcykel är för det mesta uteslutet. Och sitsen kan bara monteras på en cykel vars pakethållare max är 160 mm bred. Monteringen är relativt komplicerad och kräver en del pill. Väl på plats så sitter Bobike Classic Junior stadigt där den sitter. Den kan inte snabbt klickas av eller flyttas mellan cyklar.

Mycket bra sittyta
Barnets sittkomfort i Bobike Classic Junior är bra. Sitsen är öppen och rymlig. Barnet spänns fast med ett band över benen. Det vore önskvärt med en smidigare lösning för selen när den inte används, för glömmer man att knäppa ihop den så trasslar banden direkt in sig i bakhjulet. Bobike Classic Junior har justerbara fotstöd som även underlättar rejält när barnet ska klättra upp på egen hand.

Tygklädd sits som lätt blir blöt
Eftersom Bobike Classic Junior inte enkelt kan monteras av cykeln blir det ett minus att sitsen är klädd i tyg, ett material som rimmar illa med det faktum att cyklar ofta förvaras utomhus. Ryggstödet kan visserligen fällas ned när sitsen inte används, men blir blöt ändå om det regnar. Trots en del svaga punkter så upplevs Bobike Classic Junior överlag som en stabil och användbar cykelsits av bra kvalitet.

Bra sittyta för barnet, justerbara fotstöd, barnet kan klättra i sitsen själv
Komplicerad montering, bättre förvaring när selen ej används, tygklädd sits
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

7. Hamax Zenith Relax

Smidig cykelsits med justerbara benstöd och som kan vinklas ned till viloläge

Viloläge: Ja, upp till 12,5 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: På ramen eller på pakethållare (kräver köp av pakethållaradapter), vilket är nödvändigt om ramen överstiger 28–40 mm eller vid användning av elcykel

Hamax Zenith Relax är en till storleken smidig cykelsits som kan monteras på cykeln på flera olika sätt. Antingen använder man Hamax eget fäste, som monteras på cykelns ram, eller så köper man till fäste för pakethållaren. Ska Zenith Relax användas på en elcykel, så måste cykelstolen monteras på pakethållaren då ramen är för bred.

Att montera Zenith Relax med Hamax ramfäste innebär att man kan justera hur nära eller långt bort från sadeln som man vill ha cykelsitsen. Ramfästet innebär även en smidig lösning om båda föräldrarna ska kunna cykla med barnet. Samtidigt som man lämnar sitt barn kan man även lämna Zenith Relax på förskolan. När de andra föräldern ska hämta, som också har ett Hamax-fäste på sin cykelram, så är det bara att klicka i cykelstolen och cykla hem. Det finns även ett låsbart fäste, som försvårar att cykelsitsen blir stulen från cykeln.

Cykelstol som kan justeras till viloläge

Hamax Zenith Relax kan anpassas efter barnets storlek. Dels genom att man kan höja och sänka fotstödet, dels genom att man kan montera selen i två olika höjdlägen. Ska man cykla med ett yngre barn, som kanske somnar under färden, så går det att vinkla Zenith Relax till viloläge.

Hamax Zenith Relax

För att luta cykelsitsen behöver man trycka ner och snurra på det stora reglaget som är placerat mellan barnets ben. Tyvärr upplevs detta som lite trögt att få till, och i praktiken vill man gärna vara två personer när det ska göras. En som håller i stolen med barnet, och en som snurrar på knappen.

Dyna som är lite krånglig att ta loss

Ett annat minus är cykelsitsen dyna. På sommaren är den toppen, då den är mjuk samt hindrar varm plast att bränna mot huden. Under höst och vinter är den visserligen också bekväm, men ofta även blöt. Dynan tenderar att suga åt sig regn och är svår att få hel torr igen. Det hade varit önskvärt om dynan var enklare att ta loss och sätta fast, utifrån väder och behov.

Zenith Relax har en bra form på sitsen i det avseende att den inte upplevs bidra till något ökat luftmotstånd när man cyklar utan barn i cykelsitsen. Stolen är rymlig och bekväm, och även om knappen är trög så är det förstås ett plus att barnet kan somna i cykelstolen utan att huvudet blir hängande. Sett till den funktionen så känns Hamax Zenith Relax som en prisvärd cykelsits.

Mycket enkelt att montera, lätt att flytta mellan cyklar, litet och nätt format
Krångligt att ta loss sittdynan, lite för omständligt att vinkla till viloläge
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

8. OK Baby Body Guard

Enkel och billig cykelsits som lätt kan flyttas mellan olika cyklar

Vikt: 4 kg Viloläge: Nej Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm

OK Baby Body Guard är en klassisk cykelsits som funnits med länge. En monteringsmanual medföljer men den lämnar en del att önska vad gäller tydlighet i instruktionerna. Monteringen tar därför relativt lång tid och känns allt annat än enkel.

Väl på plats så sitter den stabilt förankrad i sitt ramfäste. Det gör det också enkelt att flytta OK Baby Body Guard mellan olika cyklar, om man har ett extra fäste. Cykelsitsen kan i viss mån anpassas efter cykeln, då man väljer hur högt över bakhjul eller pakethållare man vill ha den.

Passar bra för kortare cykelturer

Barnets sittkomfort i OK Baby Body Guard är bra, även om cykelsitsen saknar möjlighet till viloläge. Selen träs över barnets huvud och knäpps sedan fast i sitsen mellan barnets ben. På sidan av cykelsitsen finns rejäla kåpor som ska skydda barnets ben från att hamnar i hjulet. Fötterna kan spännas fast, men det är lite knepigt då detta görs på baksidan av skydden. Body Guard kan växa med barnet, då både selen och benstöden kan justeras i höjd.

Efter den första monteringen så både är och fungerar OK Baby Body Guard okomplicerat. För kortare utflykter eller en daglig cykeltur till och från förskolan så uppfyller den alla behov, och det till ett lågt pris dessutom.

Kan enkelt flyttas mellan olika cyklar, justerbar fotstöd, barnsäker sele
Otydlig instruktioner, krånglig att montera, svårt att spänna fast fotspännet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänkta att användas i verkligheten. I vårt test av cykelsitsar har vi låtit vanliga barnfamiljer använda cykelstolarna i sin vardag, både för att lämna och hämta på förskolan med men också för andra sorters utflykter.

Cykelsitsarna har använts av barn från cirka 8-9 månaders ålder och uppåt. Alla barnstolar för cykel har använts på den typ av cykel som de är konstruerade för. Vissa fästs på cykelns pakethållare, andra direkt i cykelns ram. I testet har vi tittat extra noga på följande egenskaper:

Barnets komfort: Sitter barnet bekvämt? Kan cykelsitsen anpassas efter en växande kropp?

Funktioner: Har cykelsitsen något viloläge om barnet somnar? Är det smidigt att knäppa ihop och upp selen?

Användning: Är cykelsitsen enkel att montera? Finns snabbfäste så att den enkel kan flyttas mellan olika cyklar? Ingår lås för att förhindra stöld av cykelsitsen?

Utöver detta har vi även vägt in cykelsitsen design samt dess pris. Därefter har vi gjort en slutgiltig bedömning och utsett vilken cykelsits som blir bäst i test.


Läs fler tester av säkerhetsprodukter:

Cykelvagn

Bilstol

Barngrind


Läs även våra andra tester för barn:

Barnvagn

Matstol

Studsmatta

Surfplatta för barn

Fem tips när du ska köpa cykelsits

Cykelsits kallas även cykelbarnstol, barnsits eller barncykelsadel, och gemensamt för alla är att de fästs på någon del av den vuxnas cykel för att på ett bekvämt och säkert sätt kunna skjutsa barnet. Vilken modell man väljer handlar dels om vilken sorts cykel man har, dels hur långt barnet är och hur mycket det väger. Här är några saker att ha i åtanke inför ett köp.

1. Varianter av cykelsitsar

Det finns många olika modeller och konstruktioner av cykelsitsar. Det vanligaste är att köpa en barncykelsadel som placeras på pakethållaren men även andra alternativ syns mer frekvent i dag. En godkänd cykelsits ska vara märkt EN14344, då uppfyller den de europeiska kraven på säkerhet och kvalitet.

Cykelsits för pakethållare: En bekväm och lite omslutande modell som fungerar bäst för de större barnen som tar mer plats. Barnet sitter bekvämt och kan se ordentligt åt sidorna. En del av de nyare modellerna har ett fäste som monteras framåt på ramen, vilket gör att en pakethållare inte alltid behövs.

Cykelsits på ramen: Passar bäst för lite mindre barn då de inte får skymma den vuxnas synfält eller vara i vägen med armar och ben. Ger bra sikt framåt och gör det lite lättare för barnet att kommunicera med den vuxne. Har man två barn kan det vara en smidig lösning att ha det större barnet i sitsen bakom sig och det mindre där fram. Dessa sitsar är dock inte lika säkra då de saknar ett ordentligt skydd för nacke och rygg.

Cykelsits på styret: Samma som ovan, men med barnet placerat lite längre fram på styret. Här får man också tänka på att tyngdpunkten på cykeln kan ändras något.  

2. Rätt vikt för cykelsitsen

Det är viktigt att barnet själv kan sitta ordentligt och är tillräckligt stark för att kunna hålla sig ordentligt upprätt under färd. Rekommenderad ålder för att börja skjutsa i cykelsits är ungefär nio månader eller nio kilo, men kontrollera noga vilka viktrekommendationer som gäller enligt tillverkaren av barnstolen, både för lägsta och högsta vikt. Om barnet är för tungt för sitsen kommer säkerheten i konstruktionen att försämras.

Cykelsitsar har oftast en viktbegränsning på 15 respektive 22 kilo. Om det går att sitta bekvämt, säkert och om bältesselen passar så är sitsen för den högre viktklassen att föredra även om barnet väger under 15 kilo, här spelar ju längden in också och den kan variera en del mellan olika barn.

3. Skjutsa barn säkert på cykeln

Att skjutsa säkert handlar inte enbart om cykelsitsen, det finns även några andra punkter som är bra att kolla för att göra färden så bekväm och riskfri som möjligt. Att det ska finnas en smidig bältessele är en självklarhet, här är tre andra saker att se över.

Skydda huvudet: Cykelhjälm är en billig försäkring för både vuxna och barn, och vuxna som skjutsar har ansvar för att se till att passagerare under 15 år använder hjälm. Märkningen CE EN 1080 betyder att hjälmen är godkänd för cykling.

Skydda fingrarna: Om cykelsadeln har blottad fjädring undertill är det en god idé att byta sadel till en som inte har någon klämrisk för små barnfingrar.

Skydda fötterna: Många av de rejälare cykelsitsarna har ben- och fotstöd inbyggt i konstruktionen, men sitsar för större barn kan sakna ett skydd för ekrarna. Det går att köpa separat och montera fast så att inga fötter riskerar att hamna i kläm.

Lär dig mer om hur du skjutsar säkert på cykel hos Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF: https://ntf.se/konsumentupplysning/barn-i-trafiken/skjutsa-barn-pa-cykel/cykelsits/

4. Rätt ålder för att skjutsa på cykel

Lagarna för att skjutsa på cykel finns att hitta i Trafikförordningen och säger så här; har man fyllt 15 år får man skjutsa ett barn under 10 år och har man fyllt 18 år får man skjutsa två barn under 6 år. Det kräver dock att det finns godkända sitsar eller säten och ekerskydd.

Regeln annars är att man endast får vara så många som cykeln är byggd för, och det är ju i regel endast en person. Som tidigare nämndes så är det även den vuxnes ansvar att se till att passageraren/passagerarna bär hjälm.

5. Låsa fast cykelsitsen på cykeln

Att ha ett bra lås till sin cykel är på många platser a och o för att inte bli av med den. Att även låsa fast cykelsitsen är ingen dum idé då de också kan vara stöldbegärliga. Vissa barnsitsar har en smidig klickfunktion vars syfte är att det ska bli lätt att flytta sitsen mellan olika fästen om man till exempel har två cyklar och bara vill ha en sits. Det gör dock att det även blir lika enkelt för en klåfingrig tjuv att plocka med sig sitsen i förbifarten.

En del modeller har dock inbyggda låsfunktioner som gör att det blir svårare att ta loss dem, men finns det ingen sådan så är ett externt lås en bra investering för att få behålla sin cykelsits så länge som möjligt. 


Att montera en cykelsits på den egna cykeln är ett enkelt sätt att kunna ta med sig sitt barn på cykelturen. Vare sig det handlar om utflykter eller om att hitta ett smidigt sätt att kunna transportera sig till och från jobb och förskola så kan en cykelsits vara en smidig lösning.

Från vilken ålder kan man använda cykelsits?

Användningen av cykelsits brukar generellt rekommenderas från omkring 9 månaders ålder. Men vissa barn behöver vara äldre än så för att kunna sitta bra i cykelsitsen. Vad gäller maximal vikt i cykelsitsen så varierar det från olika tillverkare, men 22 kg är en vanlig maxvikt.

Cykelsits fram eller bak?

Fördelen med en cykelsits fram, som monteras på styret, är att man då har bättre kontakt med sitt barn medan man cyklar. Det är enklare att höra vad barnet säger och att prata om sådant man ser medan man cyklar. Nackdelen är att cykeln kan bli lite mer svårstyrd med vikten på styret. En cykelsits fram har dessutom lägre maxvikt, och därmed också kortare användningstid.

Fördelen med en cykelsits bakpå cykeln är att det inte påverkar hur cykeln är att styra, och att man kan använda cykelsitsen längre i och med att maxvikten är högre. Det finns också bättre med utrymme för större barn. Nackdelen är att man inte kommer lika nära barnet, och att det är svårare att prata med varandra medan man cyklar.

Måste cykeln ha en pakethållare för att man ska kunna använda en cykelsits?

Nej, cykeln måste inte ha en pakethållare. Det finns numera många cykelbarnstolar som förankras i cykeln med ett fäste som skruvas fast runt cykelns ram. Om man har en cykel som inte har en standardram, eller har en elcykel med batteri som sitter under sadeln så är det inte alltid dessa fästen funkar. Då kan man istället införskaffa en cykelsits som monteras genom att spännas fast på pakethållaren.

Vad är bäst - ramfäste eller pakethållare?
Att fästa cykelsitsen med ett ramfäste eller på pakethållaren är, förutsatt att monteringen genomförs korrekt, lika säkert. Men en fördel med ett ramfäste är att det ofta går att köpa till extra fästen. Då kan man enklare flytta cykelsitsen, exempelvis mellan föräldrarnas olika cyklar.

Ska man välja cykelsits eller cykelvagn?

En cykelsits är ett smidigt sätt att få med sig sitt barn på cykeln, och den gör inte cykeln märkbart större. En cykelvagn tar upp mer utrymme. Men den innebär också att man kan få med sig extra packning och att man kan koppla lossa vagnen från cykeln och promenera med om barnet exempelvis skulle ha somnat under cykelturen. Är man en person som behöver få med sig flera barn så kan en cykelvagn kännas enklare än att ha en cykelsits fram på cykeln och en där bak.

Läs även vårt test av cykelvagnar.

Kan man ha en cykelsits på mopeden?

Om mopeden är godkänd för passagerare så får den användas för att skjutsa barn. Ntf rekommenderar att man använder en cykelbarnsits med bälte och benstöd, om en sådan kan monteras fast. Det finns även särskilda barnsitsar för mopeder. Som alltid måste barn använda hjälm om de skjutsas eller cyklar själva.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Hamax Siesta

Okomplicerad cykelsits med snabbfäste och viloläge, passar för vardagscykling

Viloläge: Ja, upp till 20 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kompatibel med de flesta cykelramar (runda ramar med en diameter på 28–40 mm)
Hamax Siesta

Hamax Siesta monteras på cykeln med hjälp av ett fäste på ramen. Köper man till ett extra fäste gör det att Siesta väldigt enkelt kan flyttas mellan olika cyklar, har man bara ett fäste så är det görbart men kräver en del skruvande. Monteringen av fästet på cykelramen är inte särskilt svår, men manualen upplevs förvirra mer än den hjälper. Ramfästet kommer med lås och nyckel, vilket ska försvåra stöld av cykelsitsen om cykeln står parkerad där man inte kan ha uppsyn över dem.

Barnet sitter bekvämt i Hamax Siesta. Fotstöden är platta och gör att foten hamnar i en bra vinkel. Spännena för att säkra barnets fötter är enkla att hantera, när man väl fått in snitsen så görs det med en hand. Siesta kan inte växa med barnet men upplevs ha god rymlighet. Selen fungerar väl och kan förlängas, men kräver dock ett tvåhandsgrepp för att kunna öppnas upp. Bra för säkerheten, men kan upplevs lite jobbigt när man ska balansera cykeln samtidigt.

För det mindre barnet så finns möjlighet att vinkla sitsen till viloläge på 20 grader, tillräckligt för att barnets huvud inte ska falla framåt lika lätt om hen somnar under cykelturen. Sammantaget är detta en synnerligen okomplicerad cykelsits. Hamax Siesta är smidig att använda i vardagen och uppskattad av såväl barn som förälder, ett bra val av cykelsits för de flesta familjer.

Enkel att ta loss från ramfästet, barnet sitter bra, rejäl sele
Otydlig manual, selen kräver två händer, ekerskydden sitter inte så bra
0 5 4 1

Hamax Amaze

Lättmonterad cykelsits med bekväm sittyta och smart viloläge

Viloläge: Ja, upp till 12,5 grader Maxvikt: 22 kg Snabbfäste: Ja Placering på cykeln: Bak Behövs pakethållare: Nej Montering: Kan monteras på runda ramar med en diameter på mellan 28-40 mm
Hamax Amaze

Hamax Amaze är en sportigare cykelsits med lutning, snabbfäste och uttagbara dynor. Monteringen går smidigt, tack vare tydliga instruktioner med bilder. Cykelstolen kan också justeras i hur den sitter, så att den hamnar lagom långt bakom cykelsadeln.

Bekväm sittdyna som lossnar för lätt

Fästet skruvas fast runt cykelramen. Ingen pakethållare behövs och cykelsitsen funkar även på en mountainbike. Köper man till ett extra fäste att ha på en annan cykel så kan man både snabbt och lätt flytta över Amaze.

Cykelsitsen har en mjuk, vadderad sittdyna som gör sittytan lite mer bekväm för barnet. Även under cykelturen verkar barnet sitta komfortabelt, det gung som uppstår som en följd av hur sitsen är monterad uppfattas inte som ett problem. Ryggdynan lossnar dock alldeles för lätt när man ska ta upp barnet, något som snabbt blir irriterande.

Lagom viloläge för en tupplur

Om barnet somnar så kan man vrida på en spärr så att Hamax Amaze lutas bakåt med 12,5 grader. Det är inte mycket, men då kan barnet sova utan att huvudet tippar framåt. Selen har fungerat mycket bra, och kan enkelt förstoras samt knäpps smidigt med en hand så man kan balansera cykeln med den andra.

Hamax Amaze är en användarvänlig och smidig cykelsits. Designmässigt faller den inte alla på läppen och de lösa dynorna som hela tiden lossnar känns mer irriterande än de är smidiga. Amaze är en funktionell cykelsits som inte sticker ut så mycket, men barnets komfort i och med sele, vaddering och viloläge får ett gott betyg.

Viloläge, enkel att montera, bekväm sittyta för barnet
Sittdynan lossnar, tråkig design

Vanliga frågor om cykelsitsar

Vilken cykelsits är bäst?

Vi har testat cykelsitsar ur ett användarperspektiv och utser Thule RideAlong till bäst i test. Det är en mycket smidig cykelsits med snabbt genomförd montering och en tydlig manual. Barnet sitter bekvämt och cykelsitsen kan vinklas till viloläge med ett enhandsgrepp om barnet skulle somna under cykelfärden. Selen är lätt att knäppa ihop med ett spänne som känns tryggt. Det medföljer dessutom ett lås för att förhindra stöld av cykelsitsen.

Vilken cykelsits ska man välja?

Man har mycket liten glädje och nytta av en cykelsits om den inte passar på ens cykel. Det man ska börja med när man väljer cykelsits är således att mäta den egna cykelramen och ta reda på vilka fästen som en cykel är kompatibel med. Är man två som ska cykla med sitsen kan det vara klokt att välja en modell man kan köpa extra fästen till. Då kan cykelsitsen enklare flyttas mellan olika cyklar.

Från vilken ålder kan man använda cykelsits?

Den allmänna rekommendationen för när ett barn kan börja sitta i en cykelsits är från omkring 9 månaders ålder. Men man kan inte utgå enbart ifrån ålder. Barnet behöver kunna sitta stabilt i cykelsitsen och vara stor nog för att säkert och tryggt kunna spännas fast med selen. Barnet ska också vara stor nog för att det ska finnas en cykelhjälm i passande storlek.

Hur länge kan man använda cykelsits?

Cykelsitsen kan användas så länge barnet ryms i sitsen och kan åka bekvämt, samt så länge cykelsitsens maxvikt inte överskrids. En vanlig maxvikt för cykelsitsar är 22 kg, vilket motsvarar ett barn som är cirka 4-5 år gammal. Ofta gör det inget om barnets ben är lite långa, då det brukar gå bra att sitta med mer böjda knän i cykelsitsen.

När kan man använda cykelsits?

En cykelsits har i princip hur många användningsområden som helst. Cykelsitsen är praktisk både i vardagen, på helger och för semestern. För den som cykelpendlar till jobbet är cykelsitsen kanske det smidigaste sättet att med cykel kunna lämna och hämta barn på förskolan. Med cykelsitsen kan man åka på utflykt till badplatsen eller lekparken. Och varför inte åka på cykelsemester i sommar, givetvis med cykelsitsen baktill!

Hur monterar man cykelsitsen?

Olika modeller av cykelsitsar monteras på olika sätt. En del modeller kräver att cykeln har en pakethållare, som cykelsitsen sedan kan installeras på. De flesta cykelsitsar har dock sitt eget fäste, som monteras fast runt cykelramen. Dessa ramfästen är anpassningsbar efter olika ramstorlekar, inom vissa gränsar. Har man en elcykel behöver man kanske välja en cykelsits för pakethållare.

Hur låser man fast cykelsitsen?

En del modeller av cykelsitsar har ett inbyggt lås. På så sätt gör man det svårare för en tjuv att få loss cykelsitsen från ramfästet. Om cykelsitsen man har valt inte kommer med ett lås så kan man alltid köpa till ett separat vajerlås, som dras både genom cykelsitsen och genom cykelramen.

Vilken cykelsits är mest bekväm?

Är man ute efter en cykelsits med maximal åkkomfort så ska man välja en modell som har en bra och väl vadderad dyna. Det går också att sätta i en egen, mindre sittdyna i cykelsitsen om den skulle uppfattas som hård. Mindre barn som kan somna under cykelfärden går bättre sovkomfort om cykelsitsen kan vinklas till viloläge. Cykelsitsar som monteras med ramfäste har ofta en viss inbyggd fjädring, vilket också kan öka bekvämligheten när man cyklar på ojämna underlag.