Babyland Banner
Cykelvagn bast i test2

Cykelvagn: 6 modeller i test

Senast uppdaterat April 2019

En cykelvagn kan fylla många funktioner för barnfamiljen. Den kan fungera som skjuts i vardagen istället för syskonvagn, den kan fungera för barn som inte trivs i cykelsits bakom eller för föräldern som inte känner sig bekväm med att ha barnet i en sits framför cykeln. Cykelvagnen kan vara ett komplement i livspusslet för den som saknar körkort eller inte har tillgång till bil. I länder som Danmark och Holland, där cyklar används flitigt, är cykelvagnar en vanlig syn.

En cykelvagn används främst från åldern 9-12 månader och uppåt men kan med en insats, ofta i form av någon slags hängmatta, även fungera för spädbarn vid promenader. Ska man cykla med vagnen så är det inte rekommenderat att låta en nyfödd bebis ligga i cykelvagnen, då barn i cykelvagn rekommenderas bära hjälm även om lagen inte kräver det. För barn från cirka 6 månader till 9 månaders ålder som kan sitta upp stabilt så kan cykelvagn börja användas. Om cykelvagnen har fällbart ryggstöd kan den används som barnvagn från tidigare ålder tack vare viloläget. Ofta är det de dyrare modellerna som har extrafunktioner såsom viloläge och smidig ihopfällning. En bra billig cykelvagn funkar utmärkt att cykla med, men har sällan fällbart ryggstöd.

Det finns ingen övre åldersgräns för äldre barn i cykelvagn. Det är inte hur gammalt barnet är utan barnens vikt som avgör när cykelvagnen är urvuxen. Om stora barn kan åka i cykelvagn avgörs av vagnens maxviktskapacitet. Med en maxvikt på 50 kg kan två normalstora femåringar plus en del packning lastas in i cykelvagnen utan problem. Det finns cykelvagnar avsedda för ett barn, så kallade singelmodeller, men även modeller för två barn. I dubbelcykelvagnarna kan selen fästas om för balanserad skjuts av en ensam passagerare också. För att sätta fast barnen säkert ska cykelvagnens sele användas.

Vårt råd för smart inköp av cykelvagn är att försöka provsitta barnen i vagnen innan köp, hos en fysisk återförsäljare. Det gäller i synnerhet om man har långa barn, och låt då barnen testa vagnen med hjälm på. Sedan kan man med fördel även beställa online, då många modeller också säljs på nätet - ibland till ett fördelaktigt erbjudande. För den med en tight budget så kan cykelvagnar även köpas billigt begagnade.

Vilka funktioner är viktiga hos en cykelvagn?

Ska cykelvagnen förutom att skjutsa barn även användas för att handla så är det viktigt att packning får plats. Hur cykelvagnarnas lastutymme ser ut varierar från rejäla bagageluckor till mindre förvaringsfack. Ska vagnen köras i terräng är det viktigt att den är dämpad eller eventuellt är utrustad med dubbdäck för att även klara av att köras när det är vinter. Cykelvagnar har luftfyllda däck som behöver pumpas regelbundet för bästa körkänsla. Det fäste och dragstång som ingår med cykelvagnen fungerar på de flesta cyklar och underlättar för på- och avkoppling av cykelvagn till cykel. Regnskydd, överdrag för förvaring och väska för transport går ibland att köpa till separat.

De flesta cykelvagnar är relativt breda, och att ta reda på vagnens mått innan inköp är i synnerhet viktigt om man har en ytterdörr vagnen ska komma igenom. Även vagnens vikt kan vara relevant. En lätt vagn innebär mindre vikt att dra bakom sig med cykeln. För somliga kan lösningen vara att fästa cykelvagnen vid en elcykel och få extra draghjälp på det viset. Det som främst påverkar är cykelvagnens vikt. En vagn med aluminiumram kan vara stabil men ändå inte för tung. Förutom aluminium kan även en cykelvagn med hård botten upplevas som bättre balanserad och mer stabil. Efter att ha låtit familjer med erfarenhet av cykelvagnar få gå igenom flera olika modeller så har vi kommit fram till vilken cykelvagn som vi tycker är bäst i test.

Läs vår stora köpguide med fler viktiga parametrar när du ska köpa barnvagn. Länk till köpguide och alla våra tester av barnvagnar

Testvinnare - Cykelvagn

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter så som de är tänka att användas i verkligheten. I vårt test av cykelvagnar har vi låtit såväl vanliga barnfamiljer som experter inom området få köra och använda vagnarna med sina egna barn. De flesta cykelvagnar är multifunktionella och kan även användas som vanlig barnvagn och ibland även som joggingvagn. I detta test har vi främst fokuserat på cykelvagnens egenskaper som cykelvagn och som promenadvagn, då detta är de två lägen som oftast används mest. Vi har under testförfarandet bland annat gått igenom följande egenskaper:

Cykelläge: Hur är vagnen att fästa bakom cykeln, är cykelarmen lätt att sätta dit och ta loss och har cykelvagnen någon fjädring?

Barnvagnsläge: Är det smidigt att växla mellan cykelläge och promenadvagn, har vagnen ställbart handtag och finns det parkeringsbroms

Barnperspektiv: Hur är sittutrymmet- och komforten för barnen, vad har cykelvagnen för maxvikt, är selen enkel att knäppa ihop och kan ryggstöden lutas?

Utöver dessa egenskaper gör vi även en bedömning av vagnens generella kvalitet samt hur funktioner och egenskaper står sig i förhållande till vagnens pris.


Läs även våra andra tester om barnvagnar:

Duovagn

Resevagn

Sulky

Syskonvagn

Vändbar Sittvagn

Joggingvagn

0 5 4.5 1

1. Hamax Outback - BÄST I TEST CYKELVAGN

Välkonstruerad och rymlig cykelvagn med ställbar fjädring och bra fäste för cykelarm

Bredd: 86 cm Vikt: 18,5 kg Maxvikt: 40 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1 eller 2 Ställbara ryggstöd: Nej Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Klarplast och solskydd

Hamax Outback är en ovanligt lyckad kombination av smarta funktioner och snygg design. Outbacks siluett är stilrent slimmad med vagnens stomme exponerad, vilket gör att den ser lika tålig ut som den är. Maxvikten på barn i vagnen är 22 kg och total maxbelastning är 40 kg. Med Outback ingår dels ett snabbfäste för cykel, dels ett snurrbart promenadhjul. Det går även att köpa till ett fast, luftfyllt jogginghjul om man vill använda vagnen att springa med. Hamax Outback har sittutrymme för två barn, men kan användas med endast ett barn i också. Sittplatserna känns rymliga och är skönt vadderade för god åkkomfort. Fempunktsselen knäpps enkelt ihop och två barn i femårsåldern har suttit bekvämt bredvid varandra i Outback. Tillverkaren anger visserligen en maxlängd på barnet om 117 cm, men även längre barn har rymts. Givetvis med cykelhjälmen på. Ryggstödet känns långt så det är snarare benen som de längsta barnen får böja lite för att få plats. För ytterligare komfort för passagerarna så har Outback ställbar fjädring vid ena bakhjulet, med pedagogiska symboler för hur den ska ställas in.

Hamax Outback briljerar som mest med sina genomarbetade funktioner. Snabbfästet för cykelarm och promenadhjul är den smidigaste lösningen vi träffat på hittills. Med ett enkelt klick sätts cykelarmen på plats och låses i sitt läge. För att visa att anslutning är korrekt blir färgfältet i fästet grönt, om något är fel visar det rött. Att växla mellan cykel- och promenadläge går därmed på under minuten och både framhjul och cykelarm kan förvaras i Outbacks packutrymme baktill. Packutrymmet är rymligt nog för två rejäla strandväskor och det finns även små förvaringsfickor inne i kupén, för saker barnen kan behöva ha till hands. Kupén har ett skydd av klarplast mot vind och väder, och ett solskydd som kan dras ned så barnens huvuden skuggas. Det finns även ett skydd med endast insektsnät, perfekt på varma sommardagar då luft men inte knott släpps igenom. Vid förvaring eller transport är det enkelt att fälla ihop Hamax Outback till ett platt paket, som med lätthet kan stuvas in i ett bagageutrymme om bakhjulen klickas av. Outback har ett handtag som kan ställas i flera olika vinklar, vilket gör körkomforten vid promenader god för föräldrar av olika längd. Vi ger även ett stort plus för den smidiga fotbromsen på vagnen. Det märks att Hamax Outback är lika väl uttänkt att fungera när man cyklar såväl som går med den och den blir därför snabbt en riktig favorit för hela familjen.

+Mycket bra fäste för cykelarm och framhjul, ställbar fjädring, bra sittutrymme för barnen
Bred över bakhjulen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4.5 1

2. Thule Chariot Cross 2 - BÄSTA PREMIUMVAL

Multifunktionell cykelvagn med fjädring, rymlig sittyta och bekväma vilolägen

Bredd: 80 cm Vikt: 14,5 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1 eller 2 Ställbara ryggstöd: Ja Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Insektsnät och separat skydd i klarplast

Chariot Cross 2 är en multifunktionell cykelvagn från Thule, kända just för att aldrig tumma på vare sig funktion eller kvalitet. Med Cross 2 erbjuds småbarnsfamiljen möjligheten att cykla eller promenera med vagnen. Det går även att köpa till jogginghjul eller kit för att använda Cross 2 vid längdskidåkning. Vagnens maxviktsbelastning är 45 kg, där barnen får väga max 22 kg vardera. Det går lika bra att cykla med ett som med två barn i Cross 2. Sittutrymmet är rymligt. Thule anger en längdgräns om 111 cm men även längre barn får plats om det skulle knipa. Selen är lätt att justera i höjd och omfång. Den får ett stort plus för att selremmarna kan knäppas i fästet en och en, de behöver alltså inte paras ihop innan. Selen är ordentligt vadderad och sittytan känns även den komfortabel. Men bäst av allt med Cross 2 är att den har individuellt ställbara ryggstöd som kan vinklas ned till ett viloläge. Lutningen är precis lagom för att ett barn ska kunna sova bekvämt utan att huvudet faller framåt. Och eftersom att ryggstödet låser sig i de olika lägen så är Cross 2 en av ytterst få cykelvagnar som är godkänd att cykla med när barnen använder viloläget.

Som cykelvagn är det enkelt att koppla fast Cross 2 vid cykeln med det snabbfäste som medföljer och monteras på cykelns bakhjul. Vagnen har ställbar fjädring som utan tvekan gör åkturen mindre skumpig för barnen. Cykelflagga medföljer. Som promenadvagn är Cross 2 lättstyrd och handtaget kan vinklas i flera olika lägen. Att växla mellan promenad- och cykelläge är kvick avklarat med Thules snabbfästen för framhjul och cykelarm. Extra pluspoäng för att promenadhjulen klickas i fästena ovanifrån när man cyklar med Cross 2, så finns de alltid när till hands när man ska växla tillbaka igen. Cross har ett inbyggt insektsnät som stängs igen om sittkupén med dragkedjor. Ett separat solskydd kan lätt klickas på och ställas i olika höjdlägen. Vid ruskväder finns ett skydd i klarplast som fästs över karossen. Det är dock inte heltäckande, ska vagnen stå ute i regn behövs ett annat skydd. Vid transport eller längre tids förvaring kan Cross 2 packas kompakt genom att man fäller ihop den och klickar av alla hjul. Även packutrymmet baktill kan fällas upp mot vagnen, för bättre benutrymme om man vill springa med den. Cross 2 har även mindre förvaringsfickor både inne i sittutrymmet och på baksidan av ryggstödet. Thule Chariot Cross 2 är en stadig vagn med hög komfort för barnet och minst lika hög funktionalitet för föräldern. Finns det utrymme för den i budgeten så blir man omöjligen missnöjd med Cross 2 som sitt transportmedel.

+Viloläge på sittdelarna som får används när man cyklar, enkelt att växla mellan de olika lägena, fjädring på bakhjulen.
Lite bökigt att solskydd och regnskydd sätts på separat, begränsat packutrymme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Nordic Cab Explorer 2 in 1 - BRA VAL

Cykelvagn med hög maxvikt, bra packutrymme, ställbart ryggstöd och god sittkomfort

Bredd: 79 cm Vikt: 14 kg Maxvikt: 50 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1 eller 2 Ställbara ryggstöd: Ja, till viloläge Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja, snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Myggnät, klarplast och heltäckande

Nordic Cab Explorer är en gedigen cykelvagn med en hård bottenplatta som bidrar positivt både till tålighet och balans. Den är lika smidig som cykelvagn som den fungerar bra som barnvagn. Med Explorer ingår både snabbfäste för cykel och ett snurrbart promenadhjul. Vagnen har ett rymligt sittutrymme med flyttbara selar, så att kupén enkelt anpassas för två barn jämte varandra eller ett barn centrerat. Selkuddarna är ordentligt vadderade och sittytan är bekväm tack vare ett poröst sittblock under klädseln. Ryggstödet i Explorer går att vinkla ned till ett viloläge genom att sittytan skjuts fram ett par hack samtidigt som man lossar på ryggstödets remmar. Viloläget får dock inte användas när man cyklar med vagnen. Att det för små barn finns en möjlighet till bättre sovposition om man promenerar med vagnen är ett stort plus och gör att användningstiden blir längre, i och med att Explorer fungerar även för en ettårings behov. Under cykelturen är Explorer också mycket smidig, tack vare snabbfästet kopplas den enkelt till cykeln och den känns stabil att dra efter sig.

Att växla Nordic Cab Explorer från cykel- till barnvagnsläge är riktigt enkelt, cykelarmen kan sitta kvar på chassit och ett roterande promenadhjul klickas fast framtill på själva cykelvagnen. Under cykelturen kan promenadhjulet förvaras baktill på vagnen. Packutrymmet i Explorer är riktigt bra. Baktill finns som en bagagelucka i miniformat och att ställa in en fullpackade strandväska eller två, tre matkassar är inget problem. Cykelvagnen har dessutom en relativt högt maxviktskapacitet på 50 kg, så med två lite mindre barn kan man få in många kilo packning. Handtaget är fast monterat på vagnen och kan vinklas i olika lägen med en knäled. Vill man använda vagnen för att exempelvis springa eller åka skidor med så finns det en uppsjö av tillbehör att köpa till. Nordic Cab Explorer är en lite dyrare cykelvagn men för den som inte har bil eller som tänker använda cykelvagnen flitigt i vardagen, vill kunna packa mycket och enkelt och ofta har tänkt växla mellan att cykla och promenera så är priset väl motiverat. Att Explorer dessutom erbjuder hög komfort både för ett sovande litet barn som för ett upprätt sittande lite större barn tycker vi är riktigt bra.

+Rymlig inuti, lutningsbara säten, mycket bra packutrymme
Litet promenadhjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

4. Nordic Cab Active 2-in-1

Lättrullad cykelvagn med mycket bra viloläge och ställbart handtag

Bredd: 81 cm Vikt: 15 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1 eller 2 Ställbara ryggstöd: Ja Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Ja snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Insektsnät, klarplast och solskydd

Nordic Cab Active 2-in-1 är en cykelvagn som kan byggas om för många olika typer av användningsområden. Vid inköp medföljer cykelfäste samt ett mindre promenadhjul. Det går också att köpa till ett joggingset med stort framhjul, skidset med medar samt ett vandringskit, där man fäster vagnen runt midjan med en sele.

Cykelvagnen kan användas med ett eller två barn. Den totala maxvikten är 45 kg. Det är dock framför allt barn man packar vagnen med. Övriga förvaringsutrymmen utgörs av tygfickor på baksidan. De rymmer lite grann, men det går inte att ställa ned en hel matkasse. För större packning får man använda sig av utrymmet inne i sittkupén.

Sittytan är relativt rymlig och ryggstödet går högt upp. Selen kan dock inte höjas lika mycket, och blir urvuxen ett bra tag innan sittutrymmet känns för trångt. Selen är dessutom av typen där två spännen måste paras ihop för att kunna spännas fast, något som är ansträngande att få till när man står dubbelvikt över vagnen. På modell 2019 av vagnen kommer dock selen ha gjorts både större, och enklare att knäppa ihop.

Det är riktigt bra att sittdelarna på Nordic Cab Active kan vinklas ned till ett 45-gradigt viloläge. Att sätesryggarna sitter ihop gör det knepigt att i vagnen kombinera ett barn som vaket vill sitta upprätt med ett barn som behöver sova. Att viloläget ändå finns innebär många fördelar för hur vagnen kan användas. Det gör att man med gott samvete kan ta en cykeltur när ett mindre barn ska sova middag. Nackdelen är att när ryggstödet fälls ned så dras sittytan framåt, vilket förstås påverkar benutrymmet till det sämre.

Ur en vuxens perspektiv är Nordic Cab Active en smidig, lättanvänd cykelvagn. Det är enkelt att fälla ihop den, och handtaget kan vinklas till en bekväm höjd när Active används som promenadvagn. Att växla till cykelläge är snabbt gjort, och såväl cykelarm som promenadhjul kan förvaras i vagnen så att de finns tillgängliga.

Att cykla med Nordic Cab Active skiljer sig inte från andra cykelvagnar. En liten fördel har Active i att när man använder endast insektsnätet som skydd framtill, så är det en mindre yta som är öppen och därmed blir luftmotståndet inte lika stort. Actives framstycke har fönster på sidorna och nät framtill, sedan kan man även fälla ned ett skydd i klarplast samt ett solskydd som skuggar barnens huvuden.

Höjden på selen samt det reducerade benutrymmet vid viloläge gör att Nordic Cab Active passar bäst för mindre barn. Men ska barnen sitta upprätt under färden kan vagnen användas längre. Och det faktum att vagnen är relativt smidig i storlek samt att man får så mycket funktioner inkluderade, gör Nordic Cab Active till en riktigt prisvärd cykelvagn.

+Ryggstöden kan fällas till viloläge, enkel att bygga om från cykel- till promenadvagn, prisvärd
Liten sele, benutrymmet försvinner när ryggstöden fälls ned, begränsat med packutrymme
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

5. Thule Coaster

Prisvärd cykelvagn med sittutrymme för två barn, packyta baktill och promenadhjul

Bredd: 11 cm Vikt: 11 kg Maxvikt: 45 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1 eller 2 Ställbara ryggstöd: Nej Ställbart handtag: Ja, kan monteras åt två olika håll Promenadhjul: Ja, snurrbart hjul ingår Skydd framtill: Myggnät och klarplast

Thule Coaster är en cykelvagn med ganska enkla funktioner men som för de flesta användningsområden ändå med råge uppfyller sitt syfte. Coaster kan ta två barn samtidigt och har en maxviktskapacitet på 45 kg, då är eventuell packning inräknad i viktbegränsningen. En normalstor femåring med cykelhjälm ryms bra på både längd och bredd och två förskolebarn bredvid varandra räcker utrymmet väl till för. Ryggstöden kan inte vinklas utan det är upprätta sittpositioner som gäller. Detta innebär att även när Thule Coaster används som barnvagn så lämpar den sig bäst för vakna barn.

Som barnvagn funkar den även bäst på asfalt eller enklare grusväg, då promenadhjulet är litet och av plast. Att växla från cykel- till barnvagn är dock både snabbt och enkelt med Thule Coaster, så att cykla till mataffären för att sedan ta vagnen med sig in i butik är fullt genomförbart. Cykelvagnen har ett handtag som kan fästas på chassit åt två olika håll, vinklat uppåt eller nedåt beroende på vilken höjd man vill ha handtaget på när man promenerar med vagnen.

Som cykelvagn är Thule Coaster mycket enkel att använda. För att fästa den vid cykeln används ett snabbfäste med en extra säkerhetsrem så att inte cykelvagnen kan rulla iväg ifall sprinten i fästet skulle gå sönder. En cykelflagga ingår för att vagnen bättre ska synas i trafiken. Thule Coaster har ingen direkt fjädring och rullar därför bäst på släta underlag. Givetvis tål den lite terräng men blir marken för gropig så blir åkturen mycket skumpig för barnen. Framsidan av Coaster är täckt med två lock som går omlott. Det översta är i klarplast och skyddar mot både regn och vind (men är inte ett regnskydd för hela vagnen) medan lager två utgörs av ett finmaskigt insektsnät.

Thule Coaster har ett bra packutrymme baktill, där promenadhjulet kan förvars under cykelturen men där man med lätthet även kan packa in ett par kassar med mat. För förvaring eller transport så kan Thule Coaster fällas ihop till ett platt paket, och blir förstås mer kompakt om dragstången och bakhjulen tas loss. Ska cykelvagnen användas flitigt så kanske en modell med mer fjädring, rymligare kupé och bättre förvaringsutrymme är att rekommendera. Men om användningsområdet är att skjutsa till förskolan eller enstaka utflykter så känns Thule Coaster gott och väl som en mycket bra, billig cykelvagn.

+Bra pris, tillräckligt med utrymme för två barn, packutrymme finns
Saknar fjädring, endast sittläge på ryggstöden, litet promenadhjul
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. North 13.5 Speeder

Enkelt hopfällbar cykelvagn med rymlig sittyta för barnen och packutrymme baktill

Bredd: 80 cm Vikt: 15 kg Maxvikt: 40 kg Ihopfällbar: Ja Antal barn: 1 eller 2. Ställbara ryggstöd: Nej. Ställbart handtag: Ja Promenadhjul: Fast hjul ingår, snurrbart hjul kan köpas till Skydd framtill: Myggnät och klarplast

North 13.5 Speeder är en kombinerad cykel-, barn- och joggingvagn där både snabbfäste för cykel och ett fast lufthjul för löpning och promenad ingår. Speeder kan ta antingen ett eller två barn. Att fästa om selen mellan de olika lägena är enkelt - en ensam passagerare ska sitta centrerad i vagnen för bästa balans. Som cykelvagn är det smidigt att koppla fast Speeder och den rullar på stabilt bakom cykeln. Maxvikten och utrymmet inuti vagnen är så pass bra att även två barn i 6-7 års åldern ryms bekvämt bredvid varandra. Ryggstödet är svagt tillbakalutat och kan inte vinklas. Selen har ordentliga selkuddar och en nackkudde, medan själva sittytan hade kunnat få vara en aning mer vadderad. North 13.5 Speeder har dock bra fjädring vid bakhjulen så att resan blir mindre stötig om man cyklar i terräng. På insidan av cykelvagnen finns några mindre förvaringsfickor. Vill man använda Speeder för att handla eller cykla till stranden med picknik så finns det förvaringsutrymmen på baksidan. De rymmer en hel del men är uppdelade i ett större och två mindre fack och inget är direkt rymligt nog för att man ska kunna ställa ned en strandväska eller en matkasse som den är.

Som cykelvagn fungerar North 13.5 Speeder riktigt väl, men att omvandla den till barnvagn är inte smidigt. Cykelarmen kan sitta kvar på chassit men det fasta framhjulet och handtaget är sammankopplade med en bromsvajer så de måste tas av vid cykling. Vill man kunna bygga om vagnen framme vid butiken så ska man vara medveten om att det mesta förvaringsutrymmet äts upp av hjulet, samt att själv monteringen tar tid och kräver en hel del skruvande. Väl färdigombyggd till barnvagn så rullar North 13.5 Speeder på bra. Handtaget har handbroms och en ställbar knäled. För smidigare promenad med vagnen så finns dock ett snurrbart hjul som köps till separat. North 13.5 Speeder kan fällas ihop och blir då platt, ska den transporteras i bil så bör man även ta loss bakhjulen för ett mer kompakt kolli. Är tanken att man snabbt och enkelt ska kunna växla mellan cykel- och barnvagn samt att cykelvagnen ska gå att packa smidigt för utflykter eller vid mathandling så kommer man inte komma överens med Speeder. Men är man ute efter en cykelvagn som nästan enbart ska användas fastspänd bakom en cykel så uppfyller North 13.5 Speeder flera av de grundläggande behoven till ett vettigt pris.

+Rymlig, lätt att montera
Svårpackad, svårt att omvandla till barnvagn
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

Vanliga frågor om cykelvagnar

Vilken cykelvagn är bäst?

Vi har testat cykelvagnar och utser Hamax Outback till bäst i test. Det är en välkonstruerad och rymlig cykelvagn med bekväm sittyta för barnen och ställbar fjädring. Fästet för cykelarm och barnvagnshjul är mycket enkelt och tryggt att använda. Hamax Outback fungerar lika väl för att cykla med som att använda som barnvagn.

Hur låser man cykelvagnen?

För att förhindra stöld av cykelvagnen är den viktigt att förvara den i ett låst utrymme, exempelvis i garaget eller i ett förråd i trädgården. Finns inget sådant utrymme ska man åtminstone låsa fast cykelvagnen i något. Använda ett så rejält lås som möjligt, gärna ett vajer- eller kabellås som kan viras genom cykelvagnens ram.

Hur länge kan man använda cykelvagn?

Det finns två faktorer som påverkar hur länge man kan använda en cykelvagn. Det ena är cykelvagnens maxvikt. Ofta anges en total maxvikt för en cykelvagn, som då omfattar både barnens maxvikt och hur mycket vikt man kan belasta eventuella lastutrymmen med. Det andra är barnens längd. Barnet ska kunna få plats att sitta i cykelvagnen, med hjälp på, utan att behöva böja på rygg eller nacke.

Hur kopplar man cykelvagnen till cykeln?

För att kunna fästa cykelvagnen vid cykeln behöver man först se till att cykelarmen är fastmonterad på cykelvagnen. Man behöver också montera fast cykelvagnens fäste på cykelns bakhjul. Sedan kopplar man ihop cykelarm och cykel genom att fästa ihop delar med en sprit samt säkra fästning med en vajer med en karbinhake på.

Hur bred är en cykelvagn?

Olika modeller av cykelvagnar är olika breda. En cykelvagn för två barn är bredare än en modell för ett barn. Vill man ha en cykelvagn för två barn och vill kunna rulla vagnen genom en normalstor dörröppning så bör man välja en cykelvagn som är max 80 cm bred.

Hur fäller man ihop cykelvagnen?

Olika modeller av cykelvagnar fälls ihop på olika sätt. En cykelvagn blir inte smalare när den fälls ihop, men den blir platt. Vill man göra cykelvagnen mindre ihopfälld så kan man ofta enkelt klicka av bakhjulen, vilket kan minska bredden med en decimeter eller mer.

Hur stora barn ryms i cykelvagnen?

Olika cykelvagnar har olika stort utrymme inuti. Det är framför allt längden på ryggstödet och höjden från golv till tak sim avgör hur stora, eller hur långa barn som får plats i cykelvagnen. Det är viktigt att testa utrymmet i cykelvagnen när barnen har cykelhjälmar på sig, så att de får plats att åka säkert.