Pulsklocka & GPS-klocka:

14 modeller i test
Pulsklockorna Garmin Forerunner 220 och Suunto Quest är bäst i test i varsin kategori, med GPS samt utan GPS. Båda är mycket prisvärda produkter med bra funktioner och de gör pulsträningen roligare och effektivare. De är därför våra köpråd för löprundan 2015. Är du i behov av fler funktioner för triathlon eller annan multisport krävs att du går upp en prisklass. Garmin Forerunner 920 XT och Suunto Ambit 3 är mycket kompetenta pulsklockor för multisportare.

Alla klockorna i testet fungerar bra som pulsmätare för träning med grundläggande EKG-funktioner som pulsintervall i relation till maxpuls. Dessa värden baseras på vikt och längd och mäts med bröstband med trådlös överföring till klockan. Flera av pulsklockorna i recensionen har också avancerade funktioner som möjlighet till kalorimätning, hastighet och även kadens (kadens innebär att klockan även kan fungera som cykeldator). Det är när det gäller funktioner utöver de grundläggande som skillnaderna på modellerna märks.

Så gjorde vi testet
Pulsklockorna är testade av två multisportare som har gjort varsin Svensk Klassiker och sprungit ett antal Marathon. En tidigare OS-deltagare och två nybörjare har också varit delaktiga. Testdeltagarna har recenserat pulsklockorna utifrån ett antal faktorer; funktion, design, användarvänlighet, byggkvalitet samt prisvärde. Prisvärdet mäts utifrån den samlade bilden från övriga faktorer och ligger som grund för betyget. Därför kan produkter med såväl hög som låg prislapp vara prisvärda.

Information kring trådlösa tekniker hos pulsklockor

Pulsbältet som bärs runt bröstkorgen registrerar hjärtmuskelns elektriska aktivitet genom huden. Via en trådlös sändare i pulsbältet skickas informationen om hjärtaktiviteten vidare till pulsklockan. Det finns olika tekniker för detta ändamål, de vanligaste idag är de digitala teknikerna ANT+ och Bluetooth Smart. De gör det möjligt för din pulsklocka att prata med andra enheter, exempelvis pedalmonterade kraftmätare för cykel, fotsensorer, mobiltelefoner eller träningsredskapet på gymmet. Tyvärr är teknikerna inte kompatibla med varandra. Detta kan ställa till rejäla problem om man investerat i många tillbehör till sin pulsklocka och vill byta till en modell som använder en annan teknik, då blir tillbehören obrukbara. Både Bluetooth Smart och ANT+ är extremt energisnåla och därför kan batteriet i ett pulsband räcka i flera år. Fördelen med dessa digitala överföringstekniker framför traditionell analog överföring är att är att din pulsklocka inte kan störas av andra enheter i närheten.

Test av pulsklockor med GPS
Bland pulsklockorna med inbyggd GPS är Garmin och Suunto dominerande marknadsledare i Norden. GPS-mottagaren är inbyggd i klockan men är väldigt liten, så storleken är inget hinder längre. Däremot drar mottagaren väldigt mycket batteri. Därför måste du ladda pulsklockan ganska ofta. Med dessa klockor kan du enkelt läsa ut hastighet, distans och kan plotta din rutt på via verktyg som Garmin Connect, Suunto Movescount, Strava, Enodmondo eller Google Maps.

Test av pulsklockor utan GPS
Pulsklockor med GPS drar mycket batteri så om du inte behöver denna funktion är vårt råd att köpa en utan GPS. Om du i ett senare skede ändrar dig har du ändå möjligheten att mäta hastighet och sträcka genom en så kallad foot-pod eller GPS-tillbehör. Tillbehören är ultralätta och fästes i skosnörningen och kopplar trådlöst ihop sig med pulsklockan.Garmin Forrunner 220
Garmin Forerunner 220
GPS: Ja Skärmupplösning: 180x180 pixlar Mått (BxHxD): 45×45×12 mm Vikt: 40,7 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 10 h Batteritid (vila): 42 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja

Garmin Forerunner 220 är uppföljare till storsäljaren Forerunner 210. I princip allt är förbättrat; snabbare GPS-koppling, skärm, byggkvalitet och funktionalitet. Vi tycker också att designen har tagit ett stort kliv framåt, men framför allt är klockan enkel och kul att träna med. Exempelvis håller klockan koll på personliga rekord, Auto Pause-funktionen pausar tiden vid rödljus och vibratorn hjälper dig med intervallträningen, perfekt om du tränar med musik i hörlurarna. Den strömsnåla färgskärmen är utmärkt och syns väl i dagsljus, batteriet håller i veckor med GPS:en avslagen. Normalt tar det ca 10 till 15 sekunder att koppla upp sig mot satelliterna, även i tät skog eller stadsmiljö och det är klart godkänt. Knapparna har bra stuns och menysystemet är logiskt och snabbt. Tre tryck på Run-knappen är allt som behövs för att komma iväg på löprundan, superenkelt!


De tre informationsfälten kan skräddarsys och visa det mesta man behöver på löprundan. Accelerometern gör att du kan mäta avstånds- och tempodata även vid träning på löpband och den gör det mycket exakt då klockan med tiden ”lär sig” ditt löpsteg. Via Bluetooth laddas senaste löprundorna automatiskt upp till Garmin Connect. Där du får all tänkbar statistik kring löprundan och kan ladda ner träningsplaner. Har du telefonen med dig på löprundan kan dina kompisar följa träningen och statistiken i realtid, riktigt häftigt! Vi har använt klockan i ett antal månader och den ser fortfarande helt ny ut. Helhetsintrycket i kombination med det attraktiva priset gör att vi utnämner klockan till bäst i test. För de allra flesta löpare och längdskidåkare är funktionerna i Forerunner 220 fullt tillräckliga.

+ Enkel att använda, snabb GPS-koppling, bra batteritid, bra skärm, vattentät,
– Saknar sim och cykelfunktioner

Betyg: 10

Uppdatering april 2016: Garmin Forerunner 220 är på utgående. Ersättaren Garmin Forerunner 225 är 3,5 mm tjockare då den har inbyggd optisk sensor som mäter pulsen på handleden, det gör att du slipper bröstbandet. Den har även en ny grafiskt mätare för pulsen samt aktivitetsmätare som räknar steg och kalorier hela dagen. Vi testar Garmin Forerunner 225 just nu och återkommer med testresultat inom kort.

Bästa pris hos: Sportamore.seSuunto Ambit3
Suunto Ambit3
GPS: Ja Skärmupplösning: 128x128 pixlar Mått (BxHxD): 50x15x50 mm Vikt: 80 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 25 h Batteritid (vila): 14 dagar Trådlös teknik: Bluetooth Smart Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Nej

Med Ambit-serien har finska Suunto lagt ribban högt i genren GPS-klockor för triatleter, äventyrare och andra multisportare. Den skandinaviska designen är stilren med mineralglasskärm och kompositboett i ett stycke, man vill definitivt bära Suutno3 till vardags. Att analysera vardagen är också tanken med funktionen aktivitetsövervakning som ger fakta om hela dagen och veckans aktivitet och räknar fram totalt antal förbrukade kalorier och återhämtningstid. GPS-anslutningen är exakt och snabb men tar längre tid när du är på en ny plats. Navigationsfunktionen är utmärkt och kan visa riktning med kompassnål såväl som en grafisk stig.

Suunto3 använder den trådlösa överföringstekniken Bluetooth Smart vilket gör klockan inkompatibel med kraftmätare och andra tillbehör som använder ANT+. Å andra sidan kan du nu ansluta en Iphone och Android-telefon för att enkelt justera datafält, dela din aktivitet på sociala medier och få notifieringar om e-post och nya samtal direkt till klockan. Vi saknar dock vibrator. Via online-verktyget (och gratisappen) Movescount planerar och djupanalyserar du dina träningspass. Där finns även appar att ladda ner direkt till klockan för utökad funktionalitet, exempelvis Ghost Runner, Ski Speed, Cooper Test, och en appar som räknar ut vilken tid du går i mål i nuvarande tempo i Vasaloppet eller Marathon. Det är enkelt att växla sport mitt i träningspasset, utmärkt för multisportaren. Det nya pulsbältet är mindre än tidigare och kan nu mäta hjärtslag under vatten. Klockan registrerar även simtagsfrekvens, takt samt antal simtag. Suunto3 finns i två modeller, Peak och Sport. Peak har bättre batteritid och barometrisk höjdmätare vilket är mer exakt än GPS. Vi ger en skarp köprekommendation för multisportare.

+ Bra batteritid, många bra träningsappar, robust byggkvalitet, bra integration med iPhone
– Ingen vibratorfunktion, ingen Android-app (ska dock vara på gång enligt Suunto)


Betyg: 9

Bästa pris hos: Outnorth.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: Sportamore.se (Fri frakt)Garmin Forerunner 920XT
Garmin Forerunner 920 XT
GPS: Ja Skärmupplösning: 205 x 148 bildpunkter Mått (BxHxD): 48x55x12,7 mm Vikt: 61 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 24 h Batteritid (vila): 4 månader Trådlös teknik: ANT+ för kraftmätare, Bluetooth smart för telefon Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja

Forerunner 920 XT är Garmins flaggskeppsmodell för triathleter och har fått ett rejält ansiktslyft jämfört med föregångaren. Klockan har en ny utmärkt färgskärm, bättre stuns i knapparna och ett mer flexibelt armband. Även bröstbandet är uppdaterat och registrerar nu också löpdynamik som kadens, vertikal rörelse och markkontakttid. Med dessa data hjälper klockan dig att förbättra och optimera din löpteknik via ljudvarningar och vibrationer. Klockan hjälper också att förbättra din fysiska kondition genom att beräkna kroppens maximala syreupptagningsförmåga (VO2 max) och rekommendera återhämtningstid efter träningspasset. Det ger även funktionalitet att beräkna framtida tävlingstider, något som görs med relativt god precision. Forerunner 920 XT förutsåg 3:23 inför att vår testare sprang Stockholm Marathon och den faktiska tiden blev 3:28.

Garmin har förbättrat gränssnittet, information är intuitiv och det är enkelt att byta mellan olika datafält i språnget. Klockan är kompatibel med ANT+ kraftmätare för cyklar och simfunktionerna fungerar både i simbassäng och öppet vatten. Utomhus används GPS för tempo och distansmätning medan accelerometern mäter dessa data inomhus. Accelerometern identifierar också simtagstyp och antal simtag. Garmin har lagt mycket krut på vardagsfunktioner, exempelvis stegräknare och sömnövervakning. Du får ett dagligt stegmål som automatiskt anpassas efter din aktivitetsnivå. GPS-mottagningen är snabb, men vi skulle gärna se en ännu tydligare presentation av när uppkopplingen sker så man inte missar det. Via Bluetooth kan du få SMS och mail direkt till klockan och med Garmins smartphoneapp för du trådlöst över träningsdata till Garmin Connect där du får detaljerad grafisk statistik. Där kan du också ladda ner ytterligare appar för utökad funktionalitet. Vi är imponerade, detta är den ultimata triathlonklockan.

+ Avancerad funktioner för triathlon, bra gränssitt och mobillapp, aktivitetsmätare
– Högt pris, vissa tycker designen är för ”sportig” för vardagen

Betyg: 9

Bästa pris hos: Outnorth.se
Bästa pris hos: Outdoorexperten.seGarmin Forerunner 620
Garmin Forerunner 620
GPS: Ja Skärmupplösning: 180x180 pixlar Mått (BxHxD): 45×45×12,5 mm Vikt: 43,6 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 10 h Batteritid (vila): 42 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja

På armen är Garmin Forerunner 620 förvillande lik den betydligt billigare (men ändå utmärkta) Forerunner 220. För den avancerade användaren har dock Forerunner 620 ett antal högintressanta mätverktyg. Förutom vanlig pulsmätning registrerar klockan markkontakt i millisekunder, steg per minut (kadens) samt vertikal svängningsrörelse, alltså hur mycket du studsar i ditt löpsteg. Denna information ger möjlighet att analysera och förbättra din löpteknik. Klockan räknar också ut din maximala syreupptagningsförmåga (VO2 max) och kan på så sätt förutsäga när du går i mål på en given distans, 5 km, 10 km, halvmara och maraton. I kombination med återhämtningsrådgivaren ger dessa funktioner viktig information för att maximera nyttan av varje löprunda och förbättra din aerobiska kapacitet.


GPS-uppkopplingen är den snabbaste vi testat på en GPS-klocka någonsin, höga hus och tät skog är inga problem. Skärmen är skarp och visar fyra informationsfält samtidigt vilka är enkla att anpassa efter eget tycke och smak, här briljerar Garmin i vanlig ordning. Touch-skärmen är särskilt användbar i steget då ett snabbt svep bläddrar mellan informationsfälten, inget fipplande med knappar. Vibratorfunktionen är utmärkt och kan justeras för att vibrera vid en viss sträcka eller tid. LiveTrack låter dina kompisar följa dina träningspass i realtid och med ett tryck på connect-knappen överförs dina träningsdata via wi-fi till din dator, detta moment har aldrig varit enklare. Så, är Forerunner 620 värd sitt premiumpris? Svaret är ja om du har tid och intresse för djupanalys och målmedvetenhet att förbättra varje steg i din löpträning. För normalmotionären är dock Forerunner 220 fullt tillräcklig.

+ Mycket kompetent pulsklocka med mängder av intressanta funktioner för seriösa atleter
– Touch-skärmen funkar bra men är inte lika responsiv som moderna smartphones


Betyg: 9

Bästa pris hos: Outnorth.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: Sportamore.se (Fri frakt)Suunto Quest
Suunto Quest
GPS: Nej Skärmupplösning: - Mått (BxHxD): 42,7x13,2x42,7 mm Vikt: 40 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 1 år Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Finska pulsklockan Suunto Quest är byggd från grunden för att användas med onlineverktyget MovesCount. Där sköter du inställningar, analyserar din träning och laddar ner hela träningsprogram till klockan. Längs urtavlans ytterkant visas procentandel av maximal hjärtfrekvens, av träningspasset eller återhämtningstid. Displayen är tydlig och intuitiv, den visar bland annat träningsintensitet och hjärtfrekvenszoner i realtid. Med Suuntos foot pod, som bara väger 10 gram, visas även hastighet, stäcka och stegfrekvens med stor precision. Varvräkning sker automatiskt eller med en lätt knackning på skärmen. Klockan är väldigt lätt men ger ändå ett högt kvalitetsintryck. Suuntos byggkvalitet och design är i högform. Många avancerade mätmetoder hos Quest finns bara hos betydligt dyrare modeller. Om du inte är intresserad av att plotta dina löprundor med GPS är detta ett alldeles utmärkt köp.

+ Avancerad men användarvänlig, liten och lätt vardagsklocka, bra batteri
– Foot pod behövs för att mäta hastighet och distans

Betyg: 8

Bästa pris hos: Outnorth.se
Bästa pris hos: Sportamore.seSuunto Ambit2 S
Suunto Ambit2 S
GPS: Ja Skärmupplösning: 128x128 pixlar Mått (BxHxD): 50x50x15,5 mm Vikt: 72 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 25 h Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Nej

Uppföljaren till succén Suunto Ambit har nu full funktionalitet för triatleter. Klockan har ANT+ kompabilitet med kraft-POD-enheter för cyklar och kan mäta simtagsfrekvens, takt samt antal simtag. Menysystemet gör att man enkelt växlar sport mitt i träningspasset för att sedan djupanalysera datan online på Movescount. Likt föregångaren är Ambit 2S tillverkad i Finland och byggkvalitén är extraordinär med mineralglasskärm och kompositboett i ett stycke. Dessutom är klockan mindre än konkurrenten Garmin FR 910XT och har en design som gör att man vill bära den till vardags. På Suunto App zone finns över 1000 gratis appar, exempelvis räknar marathonappen ut vilken tid du går i mål i nuvarande tempo. När en av våra testare kom i mål på 3,35 i Stockholm Marathon var batteriet fortfarande halvfullt. Höjdmätning sker med GPS. Äventyraren som behöver tillgång till barometrisk höjdmätning, lufttryck, termometer och navigering bör snegla mot Suunto Ambit2 (utan S). Då får man dock gå upp en prisklass. För multisportaren är Ambit2 S tveklöst en utmärkt GPS-klocka.

+ Välbyggd och robust, växla aktivitet mitt i träningspasset, snabb GPS
– Svag intervallträningsfunktion, inget vibratoralarm

Betyg: 8

Bästa pris hos: CDON.se (Fri frakt)

EM-KAMPANJ! Ange rabattkoden EMFEST hos CDON och få ett supporterpaket eller en bodyflag på köpet när du handlar för mer än 500 kr fram till 2016-06-28.Garmin Forerunner 10
Garmin Forerunner 10
GPS: Ja Skärmupplösning: 55x32 pixlar Mått (BxHxD): 45,5x20x15,7 mm Vikt: 43 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 5 h Batteritid (vila): 35 dagar Trådlös teknik: Ej pulsmätning Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Detta är Garmins minsta, lättaste och billigaste GPS-klocka. Den finns i två modeller, en herrmodell och en dammodell som är så pass liten att den har bra passform på väldigt smala handleder. Det är också en av de användarvänligaste på marknaden och startar/stoppar med en enda knapp. Skärmen är tydlig och visar två rader med information samtidigt. Med pilknappen bläddrar man mellan tidtagning/distans, kaloriförbrukning/tempo samt klocka. Trots den låga prislappen finns ett antal funktioner som man annars bara hittar på dyrare modeller; Auto Paus stannar tiden vid rödljus, Virtual Pacer visar om du springer för snabbt eller sakta jämfört med din målsättning, Run/Walk gör att du kan skapa en löprunda med inplanerade gångpartier baserat på tid.

GPS-anslutningen är inte lika snabb som hos Garmins dyrare modeller, vanligtvis tar det ungefär 20 sekunder. Med en kabel laddar du upp dina löprundor till Garmin Connect där du kan se all tänkbar statistik och kartor. Batteriet räcker för ca 5 timmar träning, med strömsparläge visas tiden i flera veckor. Klockan känns något plastig och knapparna kunde gärna fått ha bättre stuns men då priset är så pass lågt är vi förlåtande. Garmin Forerunner 10 har inga pulsfunktioner, det har systermodellen Forerunner 15 men om man går upp en prisklass är Forerunner 220 en bättre klocka. Forerunner 10 passar såväl nybörjaren som elitlöparen som söker en ultralätt extraklocka för maraton. Vi utser den därför till bästa budgetval bland GPS-klockorna.

+ Liten och lätt, mycket användarvänlig, vattentät
− Inget stöd för pulsmätning, plastig känsla


Betyg: 7

Bästa pris hos: Outnorth.seGarmin Forerunner 910 XTGarmin Forerunner 910XT
GPS: Ja Skärmupplösning: 160x104 pixlar Mått (BxHxD): 54x61x15 mm Vikt: 72 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 20 h Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja

Uppföljaren till populära GPS-klockan Forerunner 310XT har flera nya funktioner anpassade för triatleter. Bland annat stödjer klockan ANT+ -baserade cykeleffektmätare och höjdmätaren är barometrisk vilket gör den mycket exakt. De nya simfunktionerna mäter distans, tempo och simtag. För att registrera vändningarna kräver dock accelerometern att man skjuter iväg hårt från bassängkanten. Pulsbandet kan inte användas under vatten. Menysystemet är logiskt och batteriet räcker för 20 timmar träning, väl inom tidsgränsen vid en Ironman. Vi gillar särskilt funktionerna för intervallträning och vibratorlarmet som underlättar då man tränar till musik. Detta är den ultimata triathlonklockan.

+ Fullspäckad med funktioner, enkel att komma igång, robust
– Mäter ej puls under vatten, stor och tung, tröga sidoknappar

Betyg: 7


Bästa pris hos: Sportamore.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: Proshop.se (Fri frakt)Polar RCX5
Polar RCX5
GPS: Ja Skärmupplösning: - Mått (BxHxD): - Vikt: 46 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 7 500 h Batteritid (vila): 300 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Polar RCX5 är den tunnaste pulsklockan vi testat och har 11 månader batteritid. RCX5 kan anpassas efter sport och briljerar på informationsvisning, träningsplanering och träningsoptimering. ZoneOptimizer justerar dina pulszoner till dagsformen och idealtempofunktionen hjälper dig att hålla rätt tempo vid tävlingar. Även historik och efteranalys är ingående men det tar tid att lära sig alla funktioner. Knapparna har lite dålig stuns men klockan kan visa önskad information bara genom att hållas upp mot bröstbandet. Pulsmätningen fungerar i vatten vilket tar pulsträningen till nästa nivå för triatleter, vi skulle dock önskat oss mätning av distans, simtag och tempo. Priset blir mastigt med tillbehör.

+ Tunn och lätt, bra batteritid, mäter puls vid simning,
– Separat GPS eller footpod behövs för distansmätning

Betyg: 7

Bästa pris hos: CDON.se (Fri frakt)
Bästa pris hos: Outdoorexperten.se

EM-KAMPANJ! Ange rabattkoden EMFEST hos CDON och få ett supporterpaket eller en bodyflag på köpet när du handlar för mer än 500 kr fram till 2016-06-28.Garmin Forerunner 210
Garmin Forerunner 210
GPS: Ja Skärmupplösning: 52x30 pixlar Mått (BxHxD): 45x14x69 mm Vikt: 52 g Vattentät/Djup: - Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 21 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Garmin Forerunner 210 är en kompakt och funktionsrik löparklocka för både utomhus och inomhusträning.  Det går snabbt att komma igång och även avancerade funktioner som intervallträning och träning i pulszoner är lätta att förstå och använda. Displayen visar sträcka, träningstid, puls och tempo i realtid. På Garmin Connect ser du kartor, grafer och tabeller över löprundan. GPS-uppkopplingen är snabb och håller kontakten med satelliterna även i tät skog. Entusiaster som vill lägga till personliga datafält och ladda ner egna träningsprogram får dock gå upp en prisklass. Garmin Forerunner 210 är en riktigt bra pulsklocka men den nya uppdaterade modellen Forerunner 220 slår föregångaren på många punkter.

+ Användarvänlig, utmärkt vardagsklocka, kompatibel med footpod
– Saknar sim och cykelfunktioner, ej utbytbart armband

Betyg: 6Garmin Forerunner 110
Garmin Forerunner 110
GPS: Ja Skärmupplösning: 52x30 pixlar Mått (BxHxD): 45x69x14 mm Vikt: 52 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 20 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Forerunner 110 är en liten och billig GPS-klocka för nybörjare. Den är väldigt enkel att använda, även för dig som är oteknisk. Det finns helt enkelt inte så många funktioner som kan krångla till det. Displayen visar sträcka, träningstid, puls och genomsnittstempo. Mätningen av puls fungerar felfritt och Garmins nya bröstband är betydligt skönare än tidigare. Kaloriberäkning är pulsbaserad och träningen kan analyseras i minsta detalj med tabeller, grafer och kartor på Garmin Connect. Batteriet räcker upp till två veckor i energisparläge. Knapparna är distinkta och bakgrundsbelysningen är riktigt bra. Avancerade användare kommer dock sakna funktioner som träningseffekt, intervallträning och pulszoner.

+ Marknadens billigaste GPS-klocka, kompakt format, lättanvänd
– Ej stöd för foodpod (för träning på löpband), få funktioner

Betyg: 6
Suunto Core
Suunto Core
GPS: Nej Skärmupplösning: - Mått (BxHxD): 14,5x49,1 mm Vikt: 64 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 1 år Batteritid (vila): - Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Nej

Core som lanserades 2008 blev snabbt en klassiker och har fått ett rejält ansiktslyft inför 2014. Funktionsmässigt är det fortfarande en renodlad ABC-klocka (Altimeter, Barometer, Compass) som konsekvent och tillförlitligt gör vad den lovar. Klockan är lätt, stilren och har ett skönt silikonarmband som finns i flera färger. Displayen har vita siffror mot svart bakgrund som i mörkare miljöer blir svåra att läsa. Även bakgrundsbelysningen är svag och knapparna har ganska dålig stuns. Teknikmässigt känns Suunto Core något föråldrad i jämförelse med Suunto Ambit som tagit äventyrsklockorna till en helt ny nivå. Om du inte har behov av GPS eller pulsmätning är dock Core en prisvärd och snygg klocka som funkar både på fjället och till vardags.

+ Automatiska stormvarningar, utmärkta ABC-data, solens upp och nedgång
– Displayen är ganska mörk

Betyg: 6

* Observera att Suunto Core ej har pulsfunktioner

Bästa pris hos: Outnorth.se
Bästa pris hos: CDON.se

EM-KAMPANJ! Ange rabattkoden EMFEST hos CDON och få ett supporterpaket eller en bodyflag på köpet när du handlar för mer än 500 kr fram till 2016-06-28.Pulsklocka Beurer PM25
Beurer PM25
GPS: Nej Skärmupplösning: - Mått (BxHxD): - Vikt: - Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: - Batteritid (vila): - Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Vi blev riktigt förvånade över hur pass kompetent denna billiga löparklocka från Beurer är. Förutom vanlig pulsmätning har klockan individuella pulsintervall, kaloriförbränning och mäter fettförbränning i gram. Funktionerna är dock inte lika avancerade som övriga pulsklockor i testet. Tyvärr går det inte att ansluta tillbehör som t.ex. foot-pod så det går inte att mäta hastighet och sträcka eller kadens för cykelträning. Men om det bara är tid, puls och fettförbränning du är intresserad av så är detta ett utmärkt och billigt val. Beurer PM25 är bästa pulsklockan i budgetsegmentet i detta test.

+ Billig, enkla men bra funktioner
– Kan störas av andra pulsklockor inom 1 meter

Betyg: 6

Bästa pris hos: Gymgrossisten.com
Bästa pris hos: Sportgymbutiken.se (Fri frakt)Suunto M5
Suunto M5
GPS: Nej Skärmupplösning: - Mått (BxHxD): - Vikt: - Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 1 år Batteritid (vila): - Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Lilla Suunto M5 är mer än bara en pulsklocka, det är en personlig tränare. Klockan skapar personligt utformade träningsprogram baserat på dina mål, exempelvis förbättrad kondition eller viktminskning. Missar du ett träningspass anpassar sig klockan efter det. Skärmen är stor och tydligt, den har även vanliga klockfunktioner som tid, datum och larm. Menyerna är tydliga men det krävs flera klick för att starta ett träningspass. Bröstbandet är skönt och kompatibelt med de flesta träningsmaskiner på gymmet. Om man köper en foot pod kan klockan även mäta distans och hastighet, men då sticker priset iväg. Följer du instruktionerna från Suunto M5 är det svårt att misslyckas med träningen.

+ Motiverande, skönt armband, träningsanalys online, bra vardagsklocka
– Begränsad funktionalitet för mer avancerade löpare

Betyg: 6

Bästa pris hos: Outnorth.se
Bästa pris hos: Sportamore.se (Fri frakt)Produkter vi testat som utgått

Pulsklocka GPS Garmin Forerunner 305
Garmin Forerunner 305
GPS: Ja Skärmupplösning: 160x104 pixlar Mått (BxHxD): 53x18x69 mm Vikt: 77 g Vattentät/Djup: Ja/- Batteritid: 10 h Batteritid (vila): - Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Med ett bra pris och fullmatad med smart teknik är Garmin Forerunner 305 en utmärkt GPS-pulsklocka. Pulsklockan vrider sig något runt handleden vilket ger bättre satellitmottagning. När den låst på satelliten släpper inte kontakten ens i tät skog. Att följa träningsrundan direkt på Google Maps är häftigt. Med intuitiva menyer kan man skapa personliga skärmar med den information som man är intresserad av, tex hastighet, sträcka och kaloriförbränning. Pulsklockan är relativt stor men inget man tänker på under träning.

+ Bra GPS-låsning, snabbladdad, bra pulsklocka med triatlonfunktioner
– Överföring till dator sker med USB
Pulsklocka Garmin Forerunner 60
Garmin Forerunner 60
GPS: Nej Skärmupplösning: 56x31 pixlar Mått (BxHxD): 56x13x38 mm Vikt: 44 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 21 900 h Batteritid (vila): 365 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Denna pulsklocka har flera smarta funktioner som grafisk pulskurva, automatisk datasync och något Garmin kallar Virtual Partner. Detta är en digital låtsaskompis som man tävlar mot på displayen vilket faktiskt triggar en att prestera mer. Bröstbandet sitter skönt utan att irritera och statistikfunktionerna online på Garmin Connect är riktigt bra och roligare än programmen från Polar. På många sätt matchar Garmin Forerunner 60 testvinnaren Suunto T3D, vi föredrar dock Suunto:s menyer, display och mätning av träningseffekt.

+ Bra knappar, många funktioner
– Ingen kaloriberäkning utan foot-pod
Pulsklocka GPS Garmin Forerunner 405CX
Garmin Forerunner 405CX
GPS: Ja Skärmupplösning: 124x95 pixlar Mått (BxHxD): 48×16×48 mm Vikt: 60 g Vattentät/Djup: Ja/1 m Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 14 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Garmin Forerunner 405CX är i princip en Forerunner 305 i ett sportklocka-skal. Den är mindre, lättare och coolare men den har också vissa problem. Till exempel tappar den tryckkänsliga boettringen responsförmågan något när det regnar. Det finns dock flera tekniska förbättringar som fler skärmar, högre alarmvolym och trådlös ANT+ överföring till din dator. Det senaste året har priset på denna GPS-klocka sänkts kraftigt vilket gör den till en mycket prisvärt produkt. Därför har vi under 2012 uppgraderat betyget.

+ Oerhört liten för att ha en inbyggd GPS
– Begränsad batteritidPulsklocka Suunto T3D
Suunto T3D
GPS: - Skärmupplösning: -Mått (BxHxD): - Vikt: - Vattentät/Djup: - Batteritid: - Batteritid (vila): - Höjdmätare: - Kompass: - Vibrationslarm: -

Den Finska pulsklockan Suunto T3D är efterföljaren till storsäljaren T3C och är bäst i test. Klockan har ett skönt bröstband, en tydlig skärm, minneslogg för 15 träningar och smartast menyer i testet. Avancerade mätmetoder såsom beräkning av hjärtfrekvens, träningseffekt och kaloriförbrukning i realtid gör det enkelt och roligt att planera och optimera varje träningspass. Man undviker enkelt underträning eller överträning med Suunto:s unika funktioner. Dessutom är modellen tillräckligt snygg för att ha till vardags och har en mycket hög kvalitetskänsla.

+ Hög kvalitetskänsla, pulsklocka med lättanvända och bra funktioner
– Överkänsliga knappar (det finns dock knapplås)
Pulsklocka Polar RS100
Polar RS100
GPS: Nej Skärmupplösning: - Mått (BxHxD): 40x10 mm Vikt: - Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: - Batteritid (vila): - Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Polar RS100 har några år på nacken och det börjar märkas. I grunden är det fortfarande en bra pulsklocka för nybörjaren. Skärmen är dock ganska plottrig och designen känns väldigt 00-tal. Manualen lämnar lite att önska men man hittar ändå snabbt och lätt i Polars smarta menysystem. Synkroniseringen med bröstbältet tar i vårt test ganska lång tid. Minnet rymmer tyvärr bara en minneslogg vilket inte duger för en pulsklocka i denna prisklass.

+ Bra byggkvalitet, enkla menyer
– Plottrig skärm, dåligt minneGarmin Forerunner 610
Garmin Forerunner 610
GPS: Ja Skärmupplösning: 128x128 pixlar Mått (BxHxD): 45,7x63,5x14,2 mm Vikt: 72 g Vattentät/Djup: Ja/1 m Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 28 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja

Touchscreen på en löparklocka kan verka som en gimmick men fungerar riktigt bra. Med ett snabbt svep över skärmen växlar man informationssida och ett längre tryck aktiverar personliga datafält. Skärmen klarar både handskar, svett och regn. Training Effekt-funktionen som mäter träningsintensitet är ny för Garmin och Virtual Racer låter dig tävla mot dig själv med statistik från tidigare löprundor. Det stilrena kompakta formatet i kombination med 2 veckor batteri (i sparläge) och vanliga klockfunktioner innebär att Forerunner 610 kan användas som vardagsklocka. Mätdata för puls, tempo och distans är mycket exakt samtidigt som GPS-sensorn är snabb och tillförlitlig. Priset är dock högt.

+ Kompakt och stilren, vibratorlarm, bra gränssnitt och pekskärm
– Får ej användas för simning,Garmin Fenix
Garmin Fenix
GPS: Ja Skärmupplösning: 70x70 pixlar Mått (BxHxD): 49x49x17 mm Vikt: 82 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 50 h Batteritid (vila): 42 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja

Fenix är Garmins första riktiga äventyrsklocka anpassad för mängder av aktiviteter, bland annat bergsbestigning, segling, fiske och geocaching. I vår mening är det också en av de snyggare i modellprogrammet. GPS-data, navigering och waypoints fungerar utmärkt, likaså höjdmätningen som är barometrisk. GPS-uppkopplingen är dock inte den snabbaste vi testat. Bakgrundsbelysningen och displayen är bra om än något lågupplöst. Informationsvisningen är intuitiv och mycket anpassningsbar. Vi saknar flera av Garmins utmärkta funktioner för löpning, exempelvis Virtual Racer och intervallträning. Klockan får dock ständigt nya funktioner via programvaruuppdateringar över Internet och blir därmed bättre över tiden.

+ Kartfunktioner, framtidssäker, bra informationsvisning
– Saknar många funktioner för löpare