Träningsklocka & GPS-klocka: 33 modeller i test

Senast uppdaterat Februari 2022

Dags att börja träna? En pulsklocka kan vara en både nyttig och inspirerande hjälp för att både komma igång och ta dig till nästa nivå. Vi har testat en stor mängd pulsklockor från Garmin, Apple, Suunto, Polar och fler kända märken. Här har vi bedömt både byggkvalitet och utseende tillsammans med funktioner och kvalitet på GPS och övriga sensorer.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Träningsklocka

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Träningsklocka och GPS-klockor har under de senaste åren blivit ett allt viktigare hjälpmedel för väldigt många löpare, cyklister, simmare och motionärer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på så kan en bra pulsklocka med inbyggd GPS hjälpa dig att nå nya nivåer med träningen.

Numera finns det många prisvärda modeller med smarta funktioner som gör träningen både roligare och effektivare. Man skulle kunna likna det vid en personlig tränare virad runt din handled.

Viktigt att tänka på vid köp

När man köper träningsklocka ska man först och främst tänka på till vilken typ av träning man vill använda den, hur mycket man tränar och vilka funktioner som är viktigast. En klar och tydlig display underlättar till exempel enormt när man är ute och springer eller cyklar, speciellt på kvällen. Vi ger dig köpråd oavsett vilken nivå du befinner dig på, från nybörjare till elitnivå.

Multifunktion är framtiden

Alla klockorna i testet fungerar bra som pulsmätare för träning med grundläggande EKG-funktioner som pulsintervall i relation till maxpuls. Dessa värden baseras på vikt och längd och mäts med optisk sensor mot handleden eller med bröstband med trådlös överföring till klockan. De flesta klockorna i recensionen har GPS och funktioner för att mäta hastighet, sträcka och kalorimätning. Det är när det gäller funktioner utöver de grundläggande som skillnaderna på modellerna märks. Dagens mer avancerade träningsklockor har en mängd funktioner för att hjälpa dig med träningen och kan ge förslag på återhämtningstider, analysera din löpdynamik eller dina simtag samt hjälpa till med intervallträningen eller varna dig om du får för hög puls. De allra mest avancerade modellerna kan dessutom läsa av ditt VO2-max, din mjölksyratröskel samt förutsäga dina tävlingstider. Även möjligheten att hantera sms, samtal, sociala medier och musikspelare från klockan via parkoppling till telefonen är funktioner som många användare idag efterfrågar.

Garmin Forerunner en vinnare i längden 

Bäst i test när man lägger ihop alla parametrar blir Garmin Forerunner 235, en smart och lättanvänd löparklocka med inbyggd GPS och pulsmätare. Bästa budgetval blir Polar M400, en prisvärd pulsklocka som är enkel att förstå samtidigt som den hjälper dig att utvecklas. För triathleter rekommenderar vi Garmin Forerunner 920 XT, den optimala klockan för löpning, cykling och simning, både i öppet vatten och i bassäng.

Information kring trådlösa tekniker hos Träningsklocka

Pulsbältet som bärs runt bröstkorgen registrerar hjärtmuskelns elektriska aktivitet genom huden. Via en trådlös sändare i pulsbältet skickas informationen om hjärtaktiviteten vidare till pulsklockan. Det finns olika tekniker för detta ändamål, de vanligaste idag är de digitala teknikerna ANT+ och Bluetooth Smart. De gör det möjligt för din pulsklocka att prata med andra enheter, exempelvis pedalmonterade kraftmätare för cykel, fotsensorer, mobiltelefoner eller träningsredskapet på gymmet. Tyvärr är teknikerna inte kompatibla med varandra. Detta kan ställa till rejäla problem om man investerat i många tillbehör till sin pulsklocka och vill byta till en modell som använder en annan teknik, då blir tillbehören obrukbara. Både Bluetooth Smart och ANT+ är extremt energisnåla och därför kan batteriet i ett pulsband räcka i flera år. Fördelen med dessa digitala överföringstekniker framför traditionell analog överföring är att är att din pulsklocka inte kan störas av andra enheter i närheten.

Test av Träningsklocka med GPS

Bland pulsklockorna med inbyggd GPS är Garmin, Suunto, Polar och TomTom dominerande marknadsledare i Norden. Med dessa klockor kan du enkelt läsa ut hastighet, distans, men även plotta ut din rutt via verktyg som Garmin Connect, Suunto Movescount, Polar Flow, Strava, Endomondo eller Google Maps. GPS-mottagaren är inbyggd i klockan men är väldigt liten, så storleken är inget hinder längre. Däremot drar mottagaren väldigt mycket batteri och därför måste du ladda pulsklockan ganska ofta. I viloläge, med GPS avslagen, är batteritiden numera klart godkänd för att användas även till vardags.

Test av Träningsklocka utan GPS

Pulsklockor med GPS drar mycket batteri så om du inte behöver denna funktion är vårt råd att köpa en utan GPS. Om du i ett senare skede ändrar dig har du ändå möjligheten att mäta hastighet och sträcka genom en så kallad foot-pod eller GPS-tillbehör. Tillbehören är ultralätta och fästes i skosnörningen och kopplar trådlöst ihop sig med pulsklockan.

Pulsklockorna är testade av två multisportare som har gjort varsin Svensk Klassiker och sprungit ett antal Marathon. En tidigare OS-deltagare och två nybörjare har också varit delaktiga. Testdeltagarna har recenserat pulsklockorna utifrån ett antal faktorer; funktion, design, användarvänlighet, byggkvalitet samt prisvärde. Prisvärdet mäts utifrån den samlade bilden från övriga faktorer och ligger som grund för betyget. Därför kan produkter med såväl hög som låg prislapp vara prisvärda.


Fler tester för din hälsa

Kosttillskott

Stegräknare

Blodtrycksmätare

Läs andra tester av träningsmaskiner här

Spinningcykel

Crosstrainer

Motionscykel

Multigym

0 5 5 1

1. Garmin Forerunner 245 Music BÄST I TEST PULSKLOCKA

Ruskigt komplett löparklocka som inte sparar in på detaljerna

GPS: Ja Skärmupplösning: 240 x 240 pixlar Bredd: 42,3 mm Höjd: 42,3 mm Djup: 12,2 mm Vikt: 38,5 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 24 timmar med GPS, 8 timmar med GPS & musik Trådlös teknik: Bluetooth, wifi, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjd från GPS-data Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Forerunner 245 Music är en lite billigare pulsklocka med stöd för musik från bland annat Spotify. Det är samtidigt en väldigt välutrustad klocka för både träning och vardagsmotion. Vi utnämner den till bäst i test för ett smidigt format, bra funktioner och bra pris.

Det finns två modeller av Garmin Forerunner 245. En med stöd för musik och trådlösa hörlurar och en utan. Utöver prislappen är det enda skillnaden mellan de två och det är modellen med stöd för musik vi testat.

Garmin Forerunner 245 Music

Många funktioner i smidig klocka

Forerunner 245 kommer inte att vinna några pris för sin design. Men det är en ganska liten pulsklocka med en hyfsat diskret design åtminstone. Inbyggt finns GPS för att mäta dina träningspass utomhus och även en optisk pulsmätare som håller koll på pulsen direkt från handleden. Vill du kan du alltid köpa till ett externt pulsband också.
Det finns stöd för många olika träningsformer, både inom- och utomhus och mätningen är både snabb och exakt. Det finns även en stor mängd avancerade funktioner för att skapa eller följa träningsprogram och se hur du utvecklas.

Musiken laddar du in i klockan som antingen vanliga mp3-filer eller via någon av de större musiktjänsterna, där Spotify är mest aktuellt för oss svenskar. Har du ett premiumabonnemang är det bara att ladda in din spellista, para ihop ett par bluetooth-hörlurar och börja träna. Det gör att du kan lämna telefonen hemma.

Samtidigt finns ett inbyggt nödläge som känner av om du kraschar med exempelvis cykeln och varnar närstående. Det är beroende av telefonen, så den kan vara bra att ha med ändå.

Batteritiden är riktigt bra i vardagen och under träning. Lyssnar du på musik under träningen dyker dock batteritiden väldigt snabbt.

Det finns även en stor mängd funktioner för vardagen. Du kan få notiser från telefonen (Iphone och Android), räkna steg, mäta hur du sover och hålla koll på din puls under hela dygnet.

Garmin Forerunner 245 Music är ett enormt komplett paket till ett riktigt bra pris. Klockan passar såväl nybörjaren som de mer avancerade, men saknar multisportfunktioner och höjdmätare för de mer avancerade atleterna. Kombinationen av pris och funktioner gör klockan till bäst i test.

Många bra funktioner, musik i klockan, bra format
Dålig batteritid vid musiklyssning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Garmin Forerunner 945 BÄSTA PREMIUMVAL

Extra allt och lite till

Typ: Pulsklocka med träningsfokus Skärm: 1,3 tum (240x240 pixlar) Vikt: 50 gram Bredd: 47 mm Höjd: 47 mm Djup: 13,7 mm Batteritid: 36 timmar (med GPS), 10 timmar (med GPS och musik), 14 dagar i viloläge Höjdmätare: Ja (barometrisk) Kompass: Ja Vattentålighet: 5 ATM Övrigt: Vibrationslarm, optisk pulsmätare

Forerunner 945 är den mest fullfjädrade träningsklocka vi testat, och att den kan lätt föräras epitetet ”bästa premiumval”. Har du råd och tycker att du vill ha precis allt och lite till, då är det här produkten du söker. Ska man vara krass så är det här egentligen en Fenix 5 Plus, fast en betydligt sportigare klocka med mycket nättare mått. Ja, och så har man försett den med en del funktioner som i alla fall i nuläget inte tycks vara aktuella för Fenix.

Garmin Forerunner 945

Men låt oss börja med de sportiga bitarna. Här finns nämligen stöd för i princip varenda sport som existerar på den här planeten. Man har till och med försett klockan med möjligheten att mäta puls direkt via själva klockan när man simmar. Det här är förvisso något som andra tillverkare har erbjudit redan tidigare, men just när det gäller Garmin så har det inte dykt upp förrän nu. Och som det anstår en Garminklocka så är GPS:en av allra högsta klass. Vi hittar inga som helst fel i mätningarna. Garmin har även försett den här klockan med en rad olika sensorer och analysfunktioner som kompletterar informationen om din träning. Här finns till exempel stressmätning och analyser av hur din sömn påverkar träningen, och hur sömnen och träningen i sin tur påverkar dina energinivåer. Informationen som klockan levererar känns träffsäker, men är kanske inte riktigt så utförlig som den man får med rivalen Polar Ignite.

Spotify-stöd

I övrigt så är det späckat med funktioner. Vi noterar bland annat att det finns intern musiklagring (med stöd för både bluetooth-hörlurar och offlinespellistor på Spotify), samt kartor och navigation. Nu är det ju kanske inte världens smidigaste sak att navigera med en klocka, men det fungerar om inte annat som ett dugligt substitut om du inte har telefonen med dig.

Även om det här är en smidig klocka (framför allt jämfört med Fenix 5 Plus) så är det trots allt ändå en ganska stor pjäs, och därmed kanske inte allas kopp te. Den har även en riktigt bra batteritid, men inte den bästa på marknaden, och det är en annan potentiell deal breaker. Men trots dessa tillkortakommanden så tycker vi ändå att det här är det bästa premiumvalet på marknaden just nu.

Späckad med finesser och funktioner
Designen tilltalar kanske inte alla
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Garmin Forerunner 745 BÄSTA TRIATHLONKLOCKA

Typ: Pulsklocka med träningsfokus Skärm: 1,3 tum (240 x 240 pixlar) GPS: Ja Vikt: 47 gram Bredd: 43,8 mm Höjd: 43,8 mm Djup: 13,3 mm Vattentät: 5 ATM Batteritid: 16 timmar med GPS, 6 timmar med GPS och musik Höjdmätare: Ja (barometrisk) Övrigt: Vibrationslarm, optisk pulsmätning

Garmin är utan tvekan marknadsledande när det handlar om multisportklockor. Och man har ett riktigt brett utbud. Ett av de absoluta flaggskeppen är modellen Forerunner 945. Och Forerunner 745 är nästan allt det som storebror är, och därmed också ett attraktivt alternativ för den som vill ha ”nästan allt”, men inte vill lägga allt för mycket pengar på sin pulsklocka. 745 är cirka tusenlappen billigare än storebror. Så vilka är då skillnaderna? Ja, framför allt så har man plockat bort kartorna från Forerunner 745, så om den biten är dig kär så är det här inget alternativ. I övrigt handlar det mest om bantade specifikationer. Vi snackar lite kortare batteritid och lite mindre minne (den här klockan har ju inte behov av lika mycket minne, eftersom kartorna saknas). Man har även slopat golfläget, så är du en inbiten golfare som är van vid att använda din pulsklocka i spelet, ja då är det ytterligare en anledning att leta vidare.

Smidigt format

På plussidan kan vi nämna att den här klockan är aningen mindre och därmed mycket smidigare än Forerunner 945, som faktiskt kan kännas en aning stor emellanåt. En annan trevlig grej är att man har plockat konceptet ”Track mode” från Coros, vilket ger extrem precision när du tränar på löparbanor utomhus. Här kommer du nästan ned på millimeternivå, vilket är oerhört häftigt.

När det kommer till sensorer och mer avancerade funktioner för analys så saknas ingenting från Forerunner 945. Här finns med andra ord en rejäl uppsättning finesser för den som gillar att gå på djupet med sin träning. Inte minst så har man försett klockan med en riktigt gedigen återhämtningsfunktion. En kul detalj är att klockan kommer med förslag på träningsupplägg för dig. Om den anser att du borde vila benen en dag så föreslår den till exempel styrketräning istället.

Pulsklocka Garmin Forerunner 745 005

Inget som står ut

När det kommer till klockans funktionalitet i övrigt så är det ingenting som står ut nämnvärt. Här får man Garmins klassiska plattform med allt vad det innebär av musikstöd, mobila betalningar, notifieringar och aktivitetsmätning.

Faktum är att den här klockan känns som ett vettigare alternativ än Forerunner 945 för de flesta. Du får inte allt, men nästan. Och frågan är verkligen vilket utbyte du har av kartor på en så här liten skärm? Det kan bara du själv avgöra.

Nästan alla funktioner, smidig storlek
Aningen klen batteritid, lite trist gränssnitt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

4. Garmin Forerunner 45/45s BÄSTA BILLIGA PULSKLOCKA

Garmin börjar äntligen ta sin billiga löparklocka på allvar

GPS: Ja Skärmupplösning: 208 x 208 pixlar Mått (BxHxD): 39,5 x 39,5 x 11,4 mm (Forerunner 45S), 42 x 42 x 11,4 mm (Forerunner 45) Vikt: 32 g (Forerunner 45S), 36 g (Forerunner 45) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 13 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth, ANT+ Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej, endast höjddata via GPS Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Garmin Forerunner 45 är en billig pulsklocka med en bra uppsättning grundfunktioner. Det finns två storlekar av klockan, Forerunner 45 och den lite mindre Forerunner 45s. Det finns inga som helst skillnader mellan de två, utöver att Forerunner 45S är lite mindre. Klockan i sig känns oväntat välbyggd för prisklassen, även om skalet är i plast.

Bra grundutbud

Forerunner 45 har hämtat mjukvaran från Garmins dyrare modeller. Det gör klockan relativt enkel att använda med ett bra utbud av basfunktioner.

Klockan har inbyggd GPS som snabbt hittar position och inbyggd pulsmätare som håller koll på din puls både under träning och i vardagen. Tänk på att bära klockan ganska tight bara, annars kan mätaren rapportera fel.
Det finns stöd för löpning, cykling och en handfull andra sporter, både inomhus och utomhus. Alla pass synkroniseras till Garmins app i din telefon, där du kan se närmare data kring passet och även hur du utvecklas. Med hjälp av appen kan du även få notiser från telefonen till klockan.

GarminForerunner45

Mäter hela dagen

Med Forerunner 45 kan du även hålla koll på din hälsa under hela dygnet. Klockan räknar hur många steg du tar, vilken puls du har under hela dygnet och håller koll på hur bra du sover under natten.
Det finns även en del funktioner för att följa träningsprogram och skapa egna pass på förhand. Samtidigt är det just i mängden tillgängliga sporter och de mer avancerade funktionerna kring din träning som dyrare klockor har.

Garmin Forerunner 45 är perfekt för både nybörjaren och den som vill ha en liten pulsklocka. Antalet funktioner är riktigt bra för priset och klockan är ganska lätt att använda. Det gör Forerunner 45 till en värdig vinnare av bästa budgetval.

Liten, bra grundfunktioner
Inget för multisportare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

5. Garmin Venu 2 & Venu 2S

En perfekt hybrid av pulsklocka och smartwatch

Typ av produkt: Träningsklocka Skärm: 1,3 resp 1,1 tum Vikt: 38,2 gram Batteritid: 8/7 timmar Övrigt: Pulsmätning, höjdmätare

Har Garmin äntligen lyckats ta fram en smartwatch som verkligen gör skäl för epitetet? Svaret är definitivt ja. Den första Venuklockan drogs onekligen med en rad tillkortakommanden. Ett krångligt gränssnitt och en energitörstig OLED-skärm var några av de problem som Venu brottades med. Och så var den ett mer eller mindre (mest mindre) lyckat försök att härma Apple Watch.

Med Venu 2 och Venu 2S gör man å andra sidan nästan allt rätt. Venu 2S är något mindre. Skalet mäter 40 millimeter och skärmen 1,1 tum, och så har den lite kortare batteritid än storebror. Venu 2 – den större klockan - har ett skal som mäter 44 millimeter och en skärm på 1,3 tum. Det är fortfarande OLED-skärmar som gäller, men den här gången är de inte lika törstiga på kräm. Och så har man fixat till det där gränssnittet. Ja, faktum är att det känns som ett helt nytt gränssnitt.

Utöver det uppdaterade gränssnittet och att batteriet nu mer räcker tillräckligt länge för att det inte ska bli irriterande så har de här klockorna även begåvats med lite vassare komponenter, en ny inbyggd pulsmätare, mer lagringsutrymme och en bättre skärm.

Gamin Venu 2 2S

Det finns en bred flora träningsformer och det samlas in stora mängder data. När det handlar om löpning – som är den i särklass vanligaste träningsformen bland pulsklockeanvändarna – så finns träningsprogram med tips. Det finns även en funktion kallad ”daglig hälsa” som ger information om puls, stressnivå, sömn och antal steg. Det går även att få en ”hälsobild” där samtliga sensorer används för att skapa en mer holistisk sammanställning av ditt tillstånd. Här hade en EKG-funktion varit pricken över i, men det saknas.

Det finns Garminklockor som har mer batteritid och dessutom erbjuder kartor. Men är du primärt ute efter träningsmätningen så är de här klockorna svårmatchade.

Bra träningsfunktioner, stöd för Spotify
Batteriet håller inte toppklass
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

6. Polar Vantage V2

Analysekvilibristen

Typ av produkt: Pulsklocka Skärm: 1,4 tum (280x280 pixlar) Vikt: 71 gram Batteritid: 80 timmar med GPS, 300 timmar i lågfrekvent läge Pulsmätning: Ja (optisk) Övrigt: Barometer, kompass, vattentät (10 ATM)

Det här är uppföljaren på Polar Vantage V. Som uppföljare är den dock lite märklig. Visst, jämför man den rent funktionellt med Vantage V i ursprungsutförande så är det milsvid skillnad, men å andra sidan så har den äldre klockan uppdaterats med en hel del av den funktionalitet som V2 bjuder på i efterhand. Nåväl. Det här är en nyare och bättre variant på en redan bra klocka.

Polar Vantage V2 01

Det som är det utmärkande draget för den här klockan är att den är oerhört bra på träningsanalyser. Det finns till exempel analyslägen för olika typer av träning, och det finns smarta funktioner som ett benövningstest som bedömer hur pass dina ben har återhämtat sedan den senaste träningen. Det finns även en näringsguide, som kan ge dig tips på hur du ska förbereda dig på längre träningspass. Här skiljer sig Vantage V2 avsevärt från konkurrenterna. Och är det analys du är sugen på så är det här den bästa kandidaten. Det finns mängder av träningstyper representerade, och som just träningsklocka lär den inte göra dig besviken.

När det gäller de andra bitarna så är det desto sämre ställt. Är du ute efter en enhet som är lika mycket smartwatch som träningsklocka finns betydligt bättre alternativ. Det hela kokar ned till vad du är ute efter, helt enkelt. Men som träningsklocka förtjänar den ett högt betyg.

Analysfunktionerna, batteritiden är bra
Lite seg GPS-mottagning, inte så stark som smartwatch
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

7. Huawei Watch Fit

Smidig klocka med lågt pris

Typ av produkt: Träningsklocka Skärm: 1,39 tum (454x454 pixlar) Vikt: 21 gram Batteritid: Cirka 12 timmar med GPS Övrigt: Pulsmätare

Den som vill testa konceptet med en pulsklocka utan att för den sakens skull behöva ruinera sig har en i det närmaste perfekt instegsprodukt i Huawei Watch Fit. Det är en väldigt kompakt och smidig klocka som fungerar med både IOS och Android, och den kommer dessutom i ett gäng trevliga färger. Klockan har samma gränssnitt som sina dyrare syskon från Huawei, men saknar de mest avancerade funktioner som de bjuder på. Det går inte att komplettera funktionaliteten med appar heller, så det man få när man köper den är också allt man får.

Skärmen är rätt imponerande för prisklassen, då den är av AMOLED-typ, och klockan är även ganska lätthanterad med pekskärmsgränssnittet som kompletteras med en fysisk knapp på sidan av klockan.

pulsklocka stegraknare Huawei watch fit 011

Förutom att den här klockan inte har någon appbutik med appar, så är den en aning begränsad i sin funktionalitet när det handlar om sådant som analyser. Notifieringsfunktionen är också i enklaste laget, men det här bör som sagt inte vara något bekymmer för den som vill prova på företeelsen. Den som är seriös med sin träning och är van vid många finesser kan däremot bli frustrerad snabbt. Den data som klockan samlar in är puls, antal steg, sömnmönster och GPS-data vid träningsrundor.

Batterikapaciteten lämnar inte mycket i övrigt att önska. Du får faktiskt ut upp till 10 dagars användande, om du inte väljer att köra med GPS 100 procent av tiden. Med GPS aktiverad och ett någorlunda intensivt tränande kan du räkna med att få ladda klockan ett par gånger i veckan.

Det är framför allt priset som talar för den här klockan, och har du lite högre krav så bör du leta vidare.

Bra skärm, bra batteritid
Begränsade analysfunktioner och notiser
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

8. Garmin Forerunner 55

En riktigt bra budgetklocka

Typ av produkt: Träningsklocka Skärm: 1,04 tum Vikt: 37 gram Batteritid: 20 timmar (med GPS) Övrigt: Höjdmätare, kompass, pulsmätare

Garmin tog ett viktigt steg med sina träningsklockor redan med föregångaren Forerunner 45, då den baserades på samma plattform som företagets övriga produkter i segmentet. Här bygger man vidare på det med Forerunner 55, och nu börjar det bli en riktigt intressant produkt. Det kanske man inte kan tro när man tittar på klockan, för inte har det skett särskilt mycket rent visuellt. Under skalet har det däremot hänt en hel del.

Batteritiden har framför allt förbättrats avsevärt, och i smartwatchläge får man nu ut upp till 14 dagar utan att behöva ladda. Använder man klockan mer aktivt med GPS så landar batteritiden på 20 timmar.
En trevlig nyhet är att man har lagt till både återhämtningstid och track mode till finesserna för löpare. Ovärderligt om man vill veta hur länge man ska vila mellan passen eller springer på bana. Ett antal nya träningsformer har även tillkommit, bland annat simning i bassäng. När det gäller andra träningslägen så handlar det om en riktigt mångsidig enhet. Här finns allt från cykling till simning och styrketräning med på programmet.

Pulsklocka loparklocka garmin forerunner 55 01

Utöver att klocka håller koll på puls, steg och sömn så mäter den nu även andningsfrekvensen, och menscykelkontrollen som förut varit förbehållen Garmins dyrare klockor finns också med.

Forerunner 55 är en riktigt bra instegsklocka, då den innehåller mängder med funktioner och finesser. Det vi enda vi saknar är inbyggt stöd för musik. Vill man ha det så finns Garmin Venu SQ, som inte kostar så mycket mer. Då kan du köra Spotify. Det finns även en musikversion av föregångaren Forerunner 45 som nu också blivit snäppet billigare. Just det här gör att Garmin Forerunner 55 inte är ett självklart val. Men det är utan tvekan en mycket bra träningsklocka på egna meriter.

Många träningsfunktioner, bra batteritid
Saknar musikstöd
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Huawei Watch GT 3 (46 och 42 mm)

En klocka med tungt träningsfokus

Typ av produkt: Träningsklocka Skärm: 1,43 tum (46 mm)/ 1,32 tum (42 mm) Vikt: 42,6/35 gram Batteritid: 14 dagar (viloläge 46 mm), 7 dagar (viloläge 35 mm) Pulsmätning: Ja Övrigt: Barometer, kompass, vattentät (5 ATM)

Huawei Watch GT 2 var en riktigt fin pulsklocka, och förväntningarna är med andra ord skyhöga när vi plockar in de båda storlekarna av GT 3. Det är fortfarande fantastiska pulsklockor, inget snack om den saken. Men de är inte perfekta. Låt oss på en gång klargöra att det endast är storleken som skiljer de här två GT 3-modellerna åt och inget annat. Eller ja, batteriet och skärmen blir båda mindre på den mindre enheten, men det är å andra sidan rätt givet. Med det sagt, låt oss dyka in i tekniken.

Watch GT 3 är mer av en renodlad träningsklocka än en smartwatch med träningsfunktioner. Det är med andra ord en tillkopplad telefon som gäller om man vill få ut maximalt av den. Det spelar mindre roll om det är en Android eller Iphone, även om den senare har vissa problem med uppkopplingen under våra tester. I övrigt fungerar det hela bra.

Pulsklocka smartwatch gps hwatch gt 3 46mm 44mm 030

Rent funktionellt – och ur ett träningsperspektiv – snackar vi om en fullknökad klocka. Alla finesser och sensorer finns på plats, och det finns till och med mikrofon och högtalare så att du kan göra samtal med klockan. Vi vill dock varna för att volymen är plågsamt låg när det handlar om den inbyggda högtalaren, så i bullriga miljöer går den biten bort.

Handhavandet är smidigt och sköts dels via pekskärmen, dels med hjälp av kronan på ena sidan av klockan. Allt är genomtänkt och väl avvägt och ger en trivsam användarupplevelse.

GT 3 har fått en lite större skärm än vad föregångaren hade, och nu täcker den nästan hela ovansidan. Det känns modernt och snyggt. Och snygga är de här klockorna onekligen överlag. De är robusta och tillverkade i rostfritt stål, och det känns verkligen som att man bär en dyr pjäs på armen.

Pulsklocka smartwatch gpsch gt 3 46mm 44mm 027

Når det handlar om träningsfunktioner så finns inte särskilt mycket att anmärka på heller. En kul grej är att man har implementerat teknik som ska klara hela fem olika positioneringssystem (Glonass, GPS, Galileo, Beidou och Ozss). Om det gör någon skillnad för positioneringens exakthet ska vi låta vara osagt, men vi upplever hur som helst att den är korrekt under våra tester.

Pulsmätaren är också vältrimmad och levererar trovärdiga resultat, även om den ibland måste justera in sig i början av ett träningspass. Just vårt testexemplar varnade till exempel för hög puls under den första löpkilometern varje gång vi sprang. Kanske är det här någonting som Huawei kan åtgärda framöver.

Vi får även gott om analysfunktioner. Här hittar du allt från återhämtningsdata till träningsprogram och kartläggning av din sömn. Tyvärr så håller Huaweis tillhörande hälsoapp inte måttet. Den kunde vara mycket bättre, och dessutom saknar den funktioner för delning av data.

Det här är en snygg och gedigen träningsklocka som har mängder av funktioner. Plumpen i protokollet är den dåliga kompanjons-appen. Och så är det en rätt enkel klocka om man ser till annat än just träningsfunktionerna.

Snygg, bra batteritid, många funktioner
Dålig kompanjons-app, problem med pulsmätningen
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

10. Garmin Venu SQ

Typ: Fitnessfokuserad träningsklocka Skärm: 1,3 tum (240 x240 pixlar) GPS: Ja Vikt: 37,6 gram Bredd: 40,6 mm Höjd: 37 mm Djup: 11,5 mm Vattentät: 5 ATM Batteritid: 14 H med GPS, 6 dagar i viloläge Höjdmätare: Nej Kompass: Ja Övrigt: Vibrationslarm, kompass, optisk pulsmätning

I det här segmentet associeras Garmin kanske främst med sina succéklockor i Forerunner-serien, det vill säga mer löparklocka än smartwatch, åtminstone designmässigt. Med Venu SQ försöker man överbrygga gapet mellan de två kategorierna, och Venu SQ är därmed en produkt som mer liknar Apple Watch än klockorna i Forerunner-serien. Men det handlar trots allt främst om estetik. Den stora skillnaden mellan smartwatch-enheter och renodlade träningsklockor stavas skärmen. Med Garmin Venu SQ får man en färgskärm, något som förstås påverkar batteritiden, men som ser betydligt läckrare ut. Bara du själv kan avgöra om den saken ska klassas som en för- eller en nackdel.

venu1

Med eller utan musik

Det finns faktiskt två versioner av den här klockan. Venu SQ och Venu SQ Music (den senare med ett större fokus på musik, förstås). Music-varianten har stöd för trådlösa hörlurar, det är i stort sett den strikt funktionella skillnad som finns mellan dem. Du kanske känner igen namnet Venu sedan tidigare, och det beror på att det har släppts en Garmin Venu tidigare. Den gången fick vi en OLED-skärm, som nu har ersatts av en fyrkantig LCD-skärm. Det här sparar förstås batteri, och vi lyckas få två dagars användning utan att behöva ladda klockan. Här märks det att man har jobbat med batterihanteringen. Det går naturligtvis fortare att göra slut på batteriet med GPS-funktionen aktiverad, men det behöver vi väl knappast påpeka. En bonus i sammanhanget är att klockan har en always on-display, vilket innebär att man alltid kan se vad klockan är utan att behöva aktivera enheten.

venu2

Träning med estetik

Tittar vi på funktionaliteten så är det här dock mindre av en smartwatch och mer av en klassisk träningsklocka. Vi får väldigt många träningsrelaterade funktioner. Mängder av olika slags träningspass, avancerade analyser av dina ansträngningar och möjligheten att skapa egna träningspass är några av de många bitar som gör att den här klockan excellerar när det gäller träning. Vi får förvisso inte alla de funktioner som Forerunner-klockorna ståtar med (till exempel återhämtningsfunktioner och mer avancerade träningsfunktioner), men för de flesta användare lär det här räcka och bli över. Glädjande nog så tycks även pulsmätningen och GPS:en hålla högsta klass.

Vi vill också sätta ett plus i kanten för det nya pekskärmsgränssnittet. Det här är ett område som har varit Garmins akilleshäl sedan långt tillbaka, men den här gången har man lyckats skapa ett gränssnitt som känns ganska intuitivt och lättanvänt. Det finns även fysiska knappar som man med fördel kan använda om man till exempel har handskar på sig, men ändå vill komma åt någon specifik funktion.

Det här är en klocka för dig som vill ha ett förhållandevis stort träningsfokus, men som samtidigt vill att klockan ska vara lite snyggare och gå att använda till annat än att analysera löprundor.

Många funktioner till ett bra pris, stort träningsfokus
Saknar de mest avancerade träningsfinesserna
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

11. Apple Watch Series 6

Marknadsledande smartwatch – men inte bäst på träning

Typ: Smartwatch Skärm: 368 x 448 pixlar Vikt: Mellan 36,5 och 47,1 gram (beroende på armbandstyp). Bredd: 44 mm Höjd: 38 mm Djup: 10,4 mm Vattentäthet: 50 meter Batteritid: 18 timmar i viloläge Höjdmätare: Ja (barometrisk) Kompass: Ja Övrigt: Optisk pulsmätare, vibrationslarm

Apple har ända sedan starten varit marknadsledande när det gäller smarta klockor med sina Apple Watch-enheter. Dominansen är i det närmaste förkrossande, och det är långt ifrån oförtjänt. Det här är riktigt gedigna och funktionsspäckade klockor. Ska man köpa en Series 6? Ja, men kanske inte om du redan hade en Series 5.

Apple Watch Series 6

Bara med Iphone

Vi ska låta det vara sagt med en gång: En Apple Watch fungerar bara med en Iphone. Det är väl det stora tillkortakommandet om man ser klockan ur en strikt smartwatch-synpunkt. Med det sagt så är det här en ypperlig kandidat även för den som vill monitorera och analysera sin träning, även om Apple Watch inte är att betrakta som lika bra på träningsrelaterade uppgifter som de bästa pulsklockorna. Apple har valt ett lite annorlunda sätt att motivera användarna att röra på sig tillräckligt. Istället för att bara räkna steg (vilket är ett rätt trubbigt verktyg) så handlar allt om att få tre ringar att slutas varje dag. Ett ståmål, ett aktivitetsmål och ett träningsmål ska slutföras, och allt bakas in i utvärderingen av din hälsa. Det här är ett ganska motiverande upplägg, och det tar ju dessutom hänsyn till helheten på ett sätt som många andra träningsappar inte gör.

Apple Watch Series 6 erbjuder EKG-mätning och kan även hålla koll på blodets syresättning. Men mätningarna säger kanske inte alltid så mycket, och skulle ingenting se väldigt fel ut så finns ingen direkt användbar information att få om värdena. Hälso-appen är dessutom väldigt rörig och svår att överblicka. Bara en sådan sak som att kolla sin historik är frustrerande krångligt, och det är svårt att klämma fram några indikationer på vad man kan förändra för att förbättra sin hälsa. Klockan har även sömnmätning, men den ligger på en väldigt basal nivå. Här kartläggs inte lätt och djup sömn eller toalettbesök. Du får ingen indikation på om du sovit bra eller dåligt. Du får bara veta när du somnade och när du vaknade. Här finns bättre alternativ från konkurrenter som exempelvis Polars produkter. En annan aspekt av det hela är att en Apple Watch oftast måste nattladdas för att klara hela dagen, och då går ju sömnmonitoreringsfunktionen bort, om man inte kör en extra laddning innan man går och lägger sig.

Stabil klocka

När det handlar om träning gör man bäst i att förlita sig på tredjepartsappar. Apples egna träningslägen är lite för enkla. Här finns bara information om tid, sträcka och puls, och det är lite för dåligt. Som tur är finns många andra appar att plocka hem som gör ett bättre jobb med att både kartlägga och analysera din träning.

Tittar man på de övriga bitarna så briljerar Apple Watch. Det finns ingen annan smartwatch som kommer i närheten när det gäller helhetsupplevelsen. Den finns i mängder av utföranden och storlekar och den har ett svårmatchat apputbud samt mängder av coola funktioner, som till exempel walkie talkie och handsfree för telefonen.

Har du en Iphone och tycker att träningsfokuset inte är det absolut viktigaste? Ja, då ska du överväga en Apple Watch. Men för den som vill ha ett robust träningsfokus med utförliga analyser och träningsupplägg bör titta på en renodlad pulsklocka.

En fantastisk smartwatch
Röriga hälso- och träningsappar. Saknar avancerade träningsfunktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

12. Huawei Watch GT2 Pro (46 mm)

Grym batteritid men få funktioner

Typ: Träningsklocka Skärm: 1,39 tum (454 x 454 pixlar) GPS: Ja Vikt: 52 gram Bredd: 46,7 mm Höjd: 46,7 mm Djup: 11,4 mm Höjdmätare: Ja (barometrisk) Batteri: 30 timmar (med GPS), 14 dagar i viloläge Pulsmätare: Optisk Övrigt: Vibrationslarm, kompass, vattentät till 50 meter

Huawei har hunnit släppa ett gäng smartwatch-enheter nu. Samtliga är mer av träningsklockor med notifieringsfunktioner än renodlade smarta klockor, och GT2 Pro är den mest avancerade. Eller ja, egentligen så är det mest materialet som är mer ”Pro” här än på de andra klockorna. GT2 Pro finns i två varianter kallade Sport och Classic, och de är den senare av de två som vi haft i vårt testlabb. Den är väldigt imponerande med sitt tjusiga titanskal och en skärm täckt i safirglas (vilket innebär att den är mycket svår att repa). Man kan även välja att ha skärmen satt i always on-läge, vilket är trevligt om man vill kunna kolla någonting så basalt som vad klockan är utan att behöva trycka på skärmen. Det här är en rätt skrymmande enhet, och det finns ingen mindre variant att välja på, så har du väldigt smala armar så finns risken att den är för stor.

Huawei Watch GT2 Pro (46 mm)

Ingen appbutik

Som alltid när det gäller Huaweis smartwatch-enheter så finns ingen appbutik med en massa appar att ladda ned, utan du får nöja dig med de funktioner som finns ombord från början, och så får du förlita dig på kopplingen till din smartphone i övrigt. Det går dock att ladda ned musik till klockan, även om det då endast är mp3-filer som gäller. Offlinemusik från Spotify fungerar till exempel inte. GT2 Pro finns inte heller i någon version med e-sim (eller annan SIM för den delen), så uppkopplingen får din smartphone stå för helt och hållet. Trots det så kan klockan användas som handsfree-enhet för telefonsamtal, vilket är glädjande.

Träningsfokus

Watch GT2 Pro är en klart träningsfokuserad enhet, och den biten gör Huawei faktiskt riktigt bra. Klockan har en rätt sofistikerad sömnmätningsfunktion, och den håller koll på dina steg, din puls och din stressnivå. Det finns dessutom mängder av träningsformer att välja mellan. Om man ska hitta någonting att anmärka i det hänseendet på så är det väl att vi gärna hade sett möjligheten att anpassa vilken information som visas i samband med träningen. Men man kan ju inte få allt man vill.

Klockan har en rätt hygglig GPS, som snabbt hittar mottagning och tycks visa rätt med god noggrannhet. En kul finess som vi noterar är att klockan har en funktion för att hitta tillbaka dit man började, om man skulle hamna vilse.

Träningsinformationen synkroniseras mot Huaweis hälsotjänst Huawei Health, och det är via telefonen du kan analysera all din data.

Det här är framför allt en telefon för dig som värdesätter en lite snyggare träningsklocka med god batteritid.

Bra batteritid, trådlös laddning
Inga appar, bara notiser
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

13. Coros Apex Pro

Enastående batteritid!

Typ: Träningsklocka Skärm: 1,2 tum (240 x 240 pixlar) GPS: Ja Vikt: 59 gram Bredd: 47 mm Höjd: 47 mm Djup: 13,4 mm Batteritid: 40 timmar (med GPS), 30 dagar i viloläge Pulsmätare: Optisk

Du kanske aldrig har hört talas om Coros? Du är garanterat inte ensam. Det här är en väldigt liten aktör på marknaden för träningsklockor och dessutom har man inte funnits särskilt länge. Apex Pro är den mest avancerade modell man har på programmet, och den vänder sig till seriösa idrottare, snarare än den som vill ha lyx och flärd.

Coros Apex Pro

Alltid batteri

Det som verkligen står ut är batteritiden. 30 dygn i viloläge är en helt galen batteritid, och även om du använder GPS-funktionen så får du ut hela 40 timmar. Det är så bra att du bör skriva upp var du lade laddningssladden, för annars lär du hinna glömma bort det mellan laddningarna.

Rent visuellt påminner den här klockan till stor del om Garmins Fenixserie. Men istället för knappar så har den här enheten ett scrollhjul i stil med Apple Watch. Det fungerar bra, men är lite sämre på vintern, när man ofta har handskar på sig. Det här känns dock överlag som en ganska välbyggd enhet, och under vår testtid på ett par månader får den ta emot både stötar och slag utan att vi ser några repor eller upplever några fel.

Det här är som sagt en klocka som vänder sig till den seriöse atleten, och det saknas därför en massa funktionalitet som man kanske normalt sett förknippar med en smartwatch. Glöm att lagra musik på den, glöm att göra betalningar med den. Här är det sport och åter sport för hela slanten. Du kan dessvärre inte skapa egna träningsformer eller varianter av de befintliga, utan du har det 20-tal sporter som finns och får nöja dig med det. Det mesta finns dock representerat, så det ska inte vara något problem för de allra flesta.

Perfekt för löparbanor

För löpare som gillar att träna på bana så lär läget Track Mode vara uppskattat, då det är skräddarsytt för just träning på bana. Märkligt nog så verkar GPS:en mäta 1-200 meter mindre än vad andra pulsklockor gör just i det här läget, och vad det beror på är oklart. Vi noterar även att utomhussimningen lider av att spåret som ritas ut via GPS:en ser ut som en vågform till en technolåt. Även detta oklart varför.

Vi hittar även en nyhet i form av ett läge för styrketräning, som ser väldigt ambitiöst ut. Men man har inte hittat helt rätt med logiken och detaljerna där ännu, anser vi. Det här kommer sannolikt dock att förbättras med tiden. Pulsmätningen via handleden är helt okej, även om vi stör oss på att den gärna låser sig vid ett specifikt värde.

Mjukvarumässigt är det lite skralt också. Det är lite väl ont om information i appen, även om det mest grundläggande finns där. Vi kan förvisso se en kurva över hur vår kondition utvecklats, men den känns ärligt talat lite slumpartad.

Den här klockan är ett intressant val. Hårdvarumässigt ligger den klart i topp, men det är på mjukvarusidan den kommer en aning till korta. Uppdateringarna kommer dock rätt ofta och är inte sällan ganska omfattande, så med tiden kan det här bli en riktigt vass kandidat till platsen på din handled.

Extremt bra batteritid, rejäl hårdvara
Sämre på mjukvarusidan, pulsmätningen haltar lite
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

14. Garmin Fenix 6 Pro Solar

Garmins toppkandidat kan laddas med solceller

Typ: Pulsklocka med träningsfokus Skärm: 1,2 tum (260 x 260 pixlar) GPS: Ja Vikt: 85 gram Bredd: 47 mm Höjd: 47 mm Djup: 15,1 mm Batteritid: 14 dagar i viloläge (16 vid soligt väder), 36 timmar med GPS (40 vid soligt väder) Höjdmätare: Ja (barometrisk) Kompass: Ja Övrigt: Vibrationslarm, optisk pulsmätning via handleden, vattentäthet 10 ATM

Om du är bekant med Garmins Fenix 6 Pro, så kan du nästan sluta läsa redan här. Eller åtminstone efter att vi berättat att den stora skillnaden är att Fenix 6 Pro Solar har – just det – solceller. Det ger lite extra batteritid, men inte tillräckligt mycket för att vi ska klassa det här som en direkt intressant uppdatering. Men den som känner till Fenix 6 Pro vet att det här trots allt är en riktigt bra träningsklocka, och det är förstås som sådan den också ska bedömas.

Solceller i en klocka

Fenix 6 Pro finns faktiskt även sedan tidigare i en version med solceller, men det är enbart den största varianten med suffixet X som begåvats med den saken. Nu har Garmin tryckt in solceller även i de mindre versionerna av klockan. Så vad innebär det här för drifttiden då? Ja, om du kör med GPS aktiverad (vilket man ju helst och oftast gör) så får du ut upp till 40 timmar om det är soligt väder. Det är fyra timmar mer än om solcellerna inte hade funnits där, och det är inte fy skam, men inte heller någonting att skriva vykort till hela släkten om. Tittar man på solcellsvinsten vid viloläge så handlar det om 16 dagar vid solexponering eller 14 dagar utan. Det är bra batteritider överlag, och en liten extra boost är förstås aldrig fel. Det finns en speciell urtavla som du måste aktivera för att se exakt hur mycket solcellerna bidrar till batteritiden, vilket är lite trist. Den informationen borde finnas som ett vanligt datafält, kan vi tycka.

Pålitlig GPS

Klockan är späckad med funktioner och träningsformer (och nu har dessutom stöd för bouldering tillkommit). GPS:en är pålitlig och bra, och pulsmätningen fungerar utmärkt. Vi noterar dessutom att vi får tillgång till kartor, och dessutom så går det att avnjuta musik från Spotify. Det går även att göra mobila betalningar med Fenix 6 Pro Solar.

Mjukvaran är beprövad och stabil, men där träningsanalysen känns gedigen och detaljerad, så saknar vi samma skärpa när det gäller analysen av sömn och andra hälsoaspekter. Det här är trots det en av de bästa träningsklockor som finns på marknaden. Behövs solcellerna? Tveksamt.

Funktionsspäckad träningsklocka, solceller ger extra batteritid
Solcellerna ger bara marginell effekt
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

15. Polar Vantage V

Välbyggd klocka med bra analysfunktioner

Typ: Multisportklocka Skärm: 1,2 tum (240x240 pixlar) GPS: Ja Vikt: 66 gram Bredd: 46 mm Höjd: 46 mm Djup: 13 mm Vattentäthet: 50 meter Batteritid: 40 timmar (med GPS) Höjdmätare: Ja (barometrisk) Kompass: Nej Övrigt: Vibrationslarm, pulsmätning

Har du någon gång tittat på Polars klocka Vantage M så vet du precis hur Vantage V ser ut. Vantage M är dock det mindre syskonet, och har färre funktioner och är dessutom inte byggd i samma robusta metall som Vantage V. I övrigt är de dock väldigt lika på alla sätt. Man har bland annat samma armbandssystem. Den saken borde dock inte intressera dig nämnvärt, då originalarmbandet känns väldigt bra. Men visst, det finns väl estetiska aspekter att ta hänsyn till också. Vantage V är utrustad med en pekskärm. Varför är högst oklart, då de fysiska knapparna är både rejäla och smidiga att använda, och dessutom riskerar man en massa feltryck om man inte låser skärmen innan träningsrundan. Här hade man kunnat spara pengar, känns det som.

Återhämtningskoll

Nåväl. Här finns hur som helst mängder av funktioner och finesser när det gäller träning. Inte minst så har man ett väl utbyggt system för att hålla koll på återhämtningen. I kombination med de väldigt detaljerade funktionerna för träningsanalys så ger det här en väldigt bra överblick av din träning.

Vi noterar även att det finns en höjdmätare, vilket är ovärderligt om du springer i lite mer kuperad terräng eller om du till exempel åker utför.

PolarVantageV01

Ingen ANT+

När det handlar om mellansegmentet för klockor av den här typen så är konkurrensen direkt mördande. Och här får Polar Vantage V faktiskt lite svårt att sticka ut i mängden. Rent funktionellt erbjuder den en hel del, men den enklare M-modellen har nästan samma flora av funktioner. Analysfunktionerna är förvisso bra, men utöver det så har den här klockan inte mycket att konkurrera med. Batteritiden kan bäst beskrivas som genomsnittlig, det saknas ANT+ och det finns få funktioner som adresserar det du gör utöver att träna. Och det går inte att spela Musik på klockan.

PolarVantageV02

Mjukvaran riktigt bra. Du får bra analyser av din träning och annan aktivitet under dagen. Den håller koll på ditt sömnmönster och klockan kommer med tips på hur du ska agera för att få ut mer av träningen. Men samtidigt så är Vantage M nästan lika bra på allt det här, trots att den kostar betydligt mindre. Därmed är det svårt att hitta ett vettigt köpargument, även om det är en bra klocka på egna meriter.

En bra träningsklocka med fina analysfunktioner
Saknar unika funktioner som särskiljer den i segmentet, onödig pekskärm
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

16. Xiaomi Mi Watch

Prisvärd men funktionsmässigt ganska tunn

Typ: Träningsklocka Skärm: 1,39 tum (454 x 454 pixlar) Vikt: 32 gram Vattentät: 5 ATM Batteritid: 50 timmar (uppgiven) Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Anslutning: Bluetooth Pulsmätare: Ja (optisk) Övrigt: GPS, vibrationslarm

Försöker man hitta prispressade produkter på konsumentelektroniksidan så landar man förr eller senare i att en enhet från Xiaomi skulle kunna vara det man söker. Det gäller även segmentet med pulsklockor. Xiaomi Mi Watch (som även kallas Mi Watch Sport, vilket kan kännas väldigt inkonsekvent och märkligt) är betydligt billigare än många rivaler, men ser åtminstone på ytan ut att bjuda på likvärdig funktionalitet.

Men det här är en produkt som saknar djup. Visst, här finns hundratals olika träningsformer, men det handlar egentligen inte om så mycket mer än glorifierade tidtagningsfunktioner. Det läge som innehåller några som helst ställbara parametrar är löparläget. Samma sak gäller informationen som klockan samlar in rent generellt. Den används inte för att ge dig några nämnvärt insiktsfulla analyser eller några träningsråd. Trist, om man hade hoppats på att kunna få lite djupare insikter.

VO2Max mäter fel

Vi måste också utfärda en varning för V02Max-mätningen, som uppenbarligen är en ren glädjemätare. Hade resultaten stämt så hade hela redaktionen varit högvilt för den svenska OS-truppen, så det kan under inga omständigheter stämma.

Man skulle kunna tro att Xiaomi ville utrusta den här klockan med sin tämligen välrenommerade träningsapp Mi Fit. Men det har man av någon anledning valt att inte göra. Här får vi istället Xiaomi Wear, som har betydligt färre funktioner och finesser. En gåta.

Pulsklocka xiaomi mi watch sport 016

Smidig

Klockan är ganska lätt och smidig och erbjuder riktigt bra batteritid. Även handhavandet går smidigt, med en följsam och lättanvänd skärm. Däremot upplever vi problem med parningen med Iphone. Vi tvingas nollställa klockan för att få den att ansluta till vår Iphone överhuvudtaget. Med Android går det lättare. GPS-signalen låser kvickt och verkar fungerar rätt bra, åtminstone under kortare löpturer. Passerar vi fem kilometer börjar den dock bli seg.

Letar du efter en budgetprodukt och har få krav på mjukvaran så är det här möjligen ett intressant val. Men det finns å andra sidan också en Lite-version av klockan, och med tanke på hur sparsmakad mjukvaran i den här klockan är, så framstår den faktiskt som ett bättre köp.

Lågt pris, batteriet håller länge
Saknar djup och analys
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

17. Huawei Watch 3

Huawei har någonting på gång här

Typ av produkt: Träningsklocka Skärm: 1,39 tum (454 x 454 pixlar) Vikt: 52 gram Batteritid: 2-3 dygn (vid normalt användande) Övrigt: App Gallery, höjdmätare, kompass, vattentät till 50 meter

Den som någon gång har använt en pulsklocka från Huawei känner omedelbart igen sig här. Huawei Watch 3 är en vidareutveckling av det som tidigare klockor från den här kinesiska tillverkaren bjudit på. Det innebär att det finns både bra och dåliga saker. Men Huawei Watch 3 är helt klart ett steg i rätt riktning.

Den viktigaste skillnaden mellan Huawei Watch 3 och tidigare enheter från Huawei i det här segmentet är att man har försett den här klockan med sitt eget operativsystem Harmony OS. Det innebär ingen våldsam skillnad i handhavande vid en snabb anblick, men däremot så innebär det större möjligheter när det gäller synkronisering med andra Huaweienheter i framtiden. Med Harmony OS får man även appbutiken App Gallery som bjuder på flera olika appar som går att ladda ned. Du kan med andra ord skräddarsy den här klockan i lite högre utsträckning. Precis som på mobilsidan är det dock rätt klent med appar som känns angelägna för användare i Sverige, men Huawei jobbar ständigt på att uppdatera sin appbutik, så det kommer vad det lider.

Huawei Watch 3

Det bör poängteras att du måste installera App Gallery på din tillkopplade telefon, vilket innebär att det inte går att få tillgång till appbutiken om du använder en Iphone. Men det är i sig inget argument att avfärda den här klockan, då den har det mesta du behöver med från början.

Träningsfunktionerna i den här klockan är precis som på tidigare Huaweienheter väldigt bra. Du får både detaljerad information om din träning och tillgång till många träningslägen. Huawei har dock låst in mycket av informationen på sin egen plattform, och du har inga möjligheter att dela med dig av dina ansträngningar till alla som inte vill veta något om dem. Lite trist.

Vi noterar en väldigt bra skärm med smidig pekskärmsnavigering i kombination med ett par sidoknappar. Du kan använda eSIM och det går att använda klockan som mobilhögtalare också. Vad gäller byggkvalitén så är det här en rätt robust pjäs, och dessutom ståtar den med en rätt hygglig batteritid på upp till tre dygn. Gillar du designen kan det här vara precis den produkt du söker, även om konkurrensen därute är stenhård.

Snygg, funktionsrik
App Gallery är inte riktigt där ännu
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

18. Suunto 5

Multisport för vardagsmotionären

GPS: Ja Skärmupplösning: 218 x 218 pixlar Bredd: 46 mm Höjd: 46 mm Djup: 14,9 mm Vikt: 66 g Vattentät/Djup: Ja/50 Batteritid: 20 timmar med GPS Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare (barometriskt): Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och externt pulsband

Suunto 5 må ha ett namn som får det att låta som en mellanmodell i Suuntos senaste flora av sportklockor. Men den bjuder på en hel del nyheter som inte ens de dyrare modellerna klarar av.

Klockan har inbyggd GPS och inbyggd pulsmätare vid handleden, men kan även koppla in ett externt pulsband om så önskas. Samtidigt finns en uppsjö sensorer inbyggt som håller koll på hur många steg du tar per dag och hur du sover. Dessa, tillsammans med pulsmätaren, kan även räkna ut hur stressad du är och hur mycket energi du har. Många av de vardagliga mätparametrarna är dessutom nya för Suunto och inte ens deras dyrare modeller har sådant än.

När det kommer till sportande finns det en hel del att hämta. Klockan har stöd för multisport, det vill säga att baka in cykling, simning och löpning i ett och samma träningspass (som i triathlon) och även en uppsjö träningslägen för enskilda sporter. Klockan hittar GPS fort och mäter såväl löprundor som puls och steg inom fullt godkända gränser. Däremot är batteritiden i vardagen en bit kortare än konkurrenterna. Vid träning finns det däremot inget att klaga på ur den synvinkeln.

Hög kvalitet med blek skärm

Suunto 5 känns samtidigt riktigt välbyggd, mycket till följd av att delar av skalet är i stål istället för plast. Samtidigt är knapparna inte så bekväma som vi hade kunnat önska oss och skärmen har förvånansvärt usel betraktningsvinkel. Ser du på den rakt framifrån är den skarp och fin, men lite från sidan är det snabbt svårt att se detaljer.

Alla dina träningsdata synkroniseras antingen till en dator eller till mobilen. Du har däremot ingen möjlighet att ladda ner appar eller datafält till telefonen, utan får leva med det du har från start.

Suunto 5 är ingen dålig klocka och har ett ganska bra pris. Ur den synvinkeln passar den nybörjare inom multisport. Vill du däremot ha mer data ur din träning eller en bättre skärm finns det bättre modeller att titta på.

Bra vardagsfunktioner, många funktioner
Ingen klockren skärm
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

19. Polar Vantage M

Många funktioner i plastig förpackning

Typ: Pulsklocka Skärm: 1,2 tum (240x240 pixlar) GPS: Ja Vikt: 45 gram Bredd: 46 mm Höjd: 46 mm Djup: 12,5 mm Vattentäthet: 30 meter Batteritid: 30 timmar (med GPS), 5 dagar (viloläge) Höjdmätare: Nej Övrigt: Pulsmätning, vibrationslarm

Det mest iögonfallande med Polars Vantage M är utan tvekan priset. Det här är en väldigt konkurrenskraftigt prissatt klocka, som på många sätt påminner om den dyrare varianten Vantage V. Klockan släpptes för ett par år sedan, men det innebär också att man har hunnit utveckla mjukvarudelen till det bättre. Det finns dock fortfarande en del saker som inte känns hundraprocentiga.

Många sporter

Det finns en herrans massa sportprofiler som man kan använda sig av, och du kan själv välja vilka av dem som ska vara mest lättillgängliga med hjälp av den tillhörande smartphone-appen. Det är också i appen som man sköter inställningarna till större delen. Mjukvaran har mängder av utförliga analysfunktioner som kartlägger allt ifrån träning till sömn och annan aktivitet under dagen. Den erbjuder dessutom möjligheten att se notiser från den tillkopplade mobiltelefonen, men vi har en del problem med dessa under vårt test. En märklig grej är att informationen om din träning inte överförs mot mobilen automatiskt, utan måste synkroniseras till din telefon manuellt. Det här kan vara lite av en deal breaker. Men om vi ska framhålla någonting så är det analysfunktionerna. Vi vill även ge plus i kanten för de många inbyggda passen i klockan för allt ifrån konditionsträning till stretching och styrketräning. Mångfacetterat.

PolarVantageM03

Lite plastig

Rent fysiskt är det här en väldigt lätt pjäs. Däremot är klockan ganska skrymmande, och har man lite mindre armar kan den uppfattas som orimligt stor. Att vikten är låg beror till stor del på att klockan är tillverkad i plast. Det innebär också att den känns - just det - plastig. Armbandet som följer med är inget vidare heller, då det är strävt i strukturen och kan kännas som att det skaver. Det är lyckligtvis enkelt att byta ut armbandet.

Pulsmätningen sker via en ljusramp på bakstycket av klockan, och det här fungerar alldeles utmärkt, så du behöver inget externt pulsband. Här finns däremot ingen höjdmätare, vilket Vantage V ståtar med. Det här kanske inte är jätteviktigt för dig, men åker man utför eller tränar mycket i kuperad terräng så är det förstås en tillgång man inte vill vara utan.

Är det här en klocka att satsa på? Ja, om du har en mycket tajt budget så kan det mycket väl vara så. Men det förutsätter att du i huvudsak är intresserad av en träningsklocka och inte så mycket mer. Det är inte någon fantastisk träningsklocka, bara helt okej. Och som smartwatch fungerar den inte alls särskilt bra.

Många träningsfunktioner, bra analyser
Plastig, halvtaskig GPS, notifieringar från mobilen krånglar
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

20. Polar M430 HRM

Prisvärd och lättanvänd pulsklocka som hjälper dig att utvecklas

GPS: Ja Skärmupplösning: 128 x 128 pixlar Mått (BxHxD): x11,5 mm Vikt: 56,6 g Djup: 11,5 mm Vikt: 56,6 g Vattentät/Djup: Ja/ 30 meter Batteritid: 8 h Trådlös teknik: Bluetooth smart Batteritid (vila): 20 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Sker med pulsband

Ända sedan Polar uppfann den första pulsklockan 1977 har företaget legat i framkant kring analys och coachning, och Polar M430 är inget undantag. Den kan verka simpel vid en första anblick men när man djupdyker bland funktionerna inser man klockans stora potential, exempelvis sluttidsberäknare som beräknar din sluttid på olika tävlingsdistanser, stegfrekvensmätare och maximal syreupptagningsförmåga (VO2 max). Du kan få individuellt anpassade träningsprogram för att komma igång med ditt mål, fem kilometer, en mil, halvmaraton och maraton. För att du ska kunna hålla koll på dina framsteg kommer klockan ihåg dina personliga rekord och du kan följa din dagliga och långsiktiga fysiska aktivitet i Polar Flow-appen. I appen och webbtjänsten lagras en mängd info exempelvis hur många daglig steg som tagits, hur lång tid som ägnats åt olika aktiviteter, hur intensiva träningspassen varit och den dagliga kaloriförbrukningen. Dessutom får du reda på hur många inaktivitetsvarningar du fått och hur din sömn ser ut.

Seg GPS

Det tar förhållandevis lång tid att hitta GPS signal om du inte står helt stilla men mätningen är exakt när den väl är igång. Displayen är överskådlig och det är enkelt att läsa av de 3-4 informationsfälten, vill du få mer info under träningspasset bläddrar du med en knapptryckning snabbt fram en annan datasida. Om du parkopplar din telefon till M430 så påminner klockan dig om möten, visar inkommande samtal, SMS och aviseringar från sociala appar. Klockan är välbyggd och robust men kan kännas något stel på handleden, framförallt på en smalare handled. Det går att byta pulssensor på pulsbandet vilket enkelt och hygieniskt möjliggör användandet för flera personer. Klockan är vattentät ner till 30 meter vilket är riktigt bra för en klocka i denna prisklassen. Med Polar M430 har du alla möjligheter att utvecklas i din löpning till ett mycket attraktiv pris.

Enkel att använda, överskådlig, pedagogisk hemsida, robust
Känns stel mot smala handleder
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

21. Garmin Forerunner 630

Exakt GPS-klocka med pekskärm och avancerade löpdynamikfunktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Mått (BxHxD): 45x45x11,7 mm Vikt: 44 g Bredd: 45 mm Höjd: 45 mm Djup: 11,7 mm Vikt: 44 g Vattentät/Djup: Ja/50m Batteritid: 16h Batteritid (vila): 28 daga Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med pulsband

Garmin Forerunner 630 har det mesta som den avancerade löparen kan önska sig och lite till. Förutom att det är en utmärkt GPS-klocka som snabbt hittar signal är Forerunner 630 en smartwatch, dvs du kan parkoppla klockan med din mobil och på så sätt ta emot aviseringar från sociala medier, se inkommande samtal samt få kalenderpåminnelser. Det fungerar bra, faktiskt mycket bättre än vad vi hoppats på. Den högupplösta färgpekskärmen gör klockan lätt att använda och förstå både innan träning om du till exempel vill ställa in intervallpass med tempovarningar och efter träning för att analysera din löpning och dra slutsatser om träningspasset. Touchskärmen, som är en av skillnaderna från Forerunner 235, gör klockan lätt att navigera under träningspasset men i spöregn kan den få spel. Andra faktorer som underlättar träningen är Auto Pause, en funktion som pausar och fortsätter tidtagningen vid rödljus, samt möjligheten att låta datasidorna gå på autoscroll, dvs rulla under träningspassets gång.

Du kan även få reda på ditt uppskattade VO2 max och på vilken tid du troligtvis skulle gå i mål på 5,10, 21 eller 42 km. De här variablerna blev dock något lägre en de reella värdena vi uppmätt i testlab men eftersom Forerunner 630 hela tiden anpassar sig efter nya omständigheter kommer siffrorna på sikt bli mer lika sanningen. Den tydligaste funktionsmässiga skillnaden mot den billigare Garmin Forerunner 235 är de avancerade löpdynamikfunktionerna som registrering av markkontakt i millisekunder, steglängd, steg per minut (kadens) samt vertikal svängningsrörelse, dvs hur mycket du studsar i ditt löpsteg. På så sätt ger Forerunner 630 dig möjlighet att analysera och förbättra din löpteknik.
Genom funktionen LiveTrack kan dina vänner följa dina träningspass i realtid och med endast en knapptryckning överförs din träningsdata via wi-fi till din dator eller mobil. Garmin Forerunner 630 ger oändliga analysmöjligheter samtidigt som den är lättnavigerad och pedagogiskt uppbyggd. För de allra flesta duger dock Garmin Forerunner 235 gott och väl.

Avancerade löpardynamikfunktioner, bra anlysverktyg, snabb GPS-uppkoppling
Högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

22. Garmin Forerunner 620

GPS-löparklocka med pekskärm och smarta funktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 180x180 pixlar Mått (BxHxD): 45×45×12,5 mm Vikt: 43.6 g Bredd: 45 mm Höjd: 45 mm Djup: 12,5 mm Vikt: 43,6 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 10 h Batteritid (vila): 42 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med pulsband

På armen är Garmin Forerunner 620 förvillande lik den betydligt billigare (men ändå utmärkta) Forerunner 220. För den avancerade användaren har dock Forerunner 620 ett antal högintressanta mätverktyg. Förutom vanlig pulsmätning registrerar klockan markkontakt i millisekunder, steg per minut (kadens) samt vertikal svängningsrörelse, alltså hur mycket du studsar i ditt löpsteg. Denna information ger möjlighet att analysera och förbättra din löpteknik. Klockan räknar också ut din maximala syreupptagningsförmåga (VO2 max) och kan på så sätt förutsäga när du går i mål på en given distans, 5 km, 10 km, halvmara och maraton. I kombination med återhämtningsrådgivaren ger dessa funktioner viktig information för att maximera nyttan av varje löprunda och förbättra din aerobiska kapacitet.

GPS-uppkopplingen är den snabbaste vi testat på en GPS-klocka någonsin, höga hus och tät skog är inga problem. Skärmen är skarp och visar fyra informationsfält samtidigt vilka är enkla att anpassa efter eget tycke och smak, här briljerar Garmin i vanlig ordning. Touch-skärmen är särskilt användbar i steget då ett snabbt svep bläddrar mellan informationsfälten, inget fipplande med knappar. Vibratorfunktionen är utmärkt och kan justeras för att vibrera vid en viss sträcka eller tid. LiveTrack låter dina kompisar följa dina träningspass i realtid och med ett tryck på connect-knappen överförs dina träningsdata via wi-fi till din dator, detta moment har aldrig varit enklare. Så, är Forerunner 620 värd sitt premiumpris? Svaret är ja om du har tid och intresse för djupanalys och målmedvetenhet att förbättra varje steg i din löpträning. För normalmotionären är dock Forerunner 235 fullt tillräcklig.

Mycket kompetent pulsklocka med mängder av intressanta funktioner för seriösa atleter
Touch-skärmen funkar bra men är inte lika responsiv som moderna smartphones
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 2.5 1

23. Garmin Forerunner 225

En uppdatering av vår tidigare testvinnare, nu med inbyggd pulsmätare

GPS: Ja Skärmupplösning: 180x180 pixlar Mått (BxHxD): 287x48x16 mm Vikt: 54 g Bredd: 287 mm Höjd: 48 mm Djup: 16 mm Vikt: 54 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 10 h Trådlös teknik: ANT+ Batteritid (vila): 28 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med optisk sensor på handleden alternativt med pulsband

Garmin Forerunner 225 är en löparklocka med GPS som har det mesta en aktiv kan önska sig. Du kan till exempel registrera sträckor och tempo inomhus, få tempovarningar om du avviker från ett förinställt tempo och mäta din puls via handleden. Den inbyggda pulsmätaren är en av skillnaderna mot föregångaren och den tidigare testvinnaren Garmin Forerunner 220. Pulsen och GPS hittas snabbt och det är enkelt att med ett par knapptryckningar komma igång med träningspasset. Du kan enkelt ställa in vad du vill se på i de tre informationsfälten på skärmen och möjligheten till autoscroll finns också om du föredrar att datasidorna rullar. Den andra nyheten med Forerunner 225 är ett färgglatt grafiskt gränssnitt som visar pulszon och slag per minut samt aktivitetsmätare som räknar steg och energiförbrukning i kcal hela dagen. Klockans användargränssnitt är relativt enkel att förstå och du kan snabbt avläsa information på skärmen i steget. För dig som tränar prestationsinriktat hjälper Forerunner 225 dig att nå dina mål genom att den håller koll på dina personliga rekord.

Du kan via appen Garmin Connect skapa avancerade träningspass och kostnadsfria träningsprogram men det kräver en liten arbetsinsats innan. Via appen kan du även få information om din sömn då du både kan få info om total sömntid men även information om sömnkvalitet. Överföringen av information från klockan till appen är bökig ifall flera olika Garminenheter är parkopplade, men för de allra flesta användare kommer detta inte vara ett problem. Klockan är stöttålig och armbandet är mjukt och följsamt. Trots att Forerunner 225 är något tjockare än föregångaren på grund av den inbyggda pulssensorn som mäter handledspulsen sitter klockan bekväm på armen. Garmin Forerunner 225 har det mesta en motionär kan önska sig av en GPS-klocka och tack vare den inbyggda pulsmätare blir det enkelt att hålla koll på resultaten. Mer avancerade användare bör dock snegla mot systermodellen Garmin Forerunner 235 som kostar några hundralappar mer. Den har flera bra funktioner, exempelvis notifikationer från från mobiltelefoner och mer avancerad löpanalys som VO2 Max, återhämtningstid och beräkning av sluttid på olika distanser. Den har också bättre batteri och bättre skärm.

Många funktioner till bra pris, mäter puls på handleden
Att skapa individuella träningsprogram kan vara tidskrävande
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

24. Garmin Forerunner 220

Prisvärd GPS-klocka som är enkel och kul att träna med

GPS: Ja Skärmupplösning: 180x180 pixlar Mått (BxHxD): 45×45×12 mm Vikt: 40,7 g Bredd: 45 mm Höjd: 45 mm Djup: 12 mm Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 10 h Batteritid (vila): 42 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med pulsband

Garmin Forerunner 220 är uppföljare till storsäljaren Forerunner 210. I princip allt är förbättrat; snabbare GPS-koppling, skärm, byggkvalitet och funktionalitet. Vi tycker också att designen har tagit ett stort kliv framåt, men framför allt är klockan enkel och kul att träna med. Exempelvis håller klockan koll på personliga rekord, Auto Pause-funktionen pausar tiden vid rödljus och vibratorn hjälper dig med intervallträningen, perfekt om du tränar med musik i hörlurarna. Den strömsnåla färgskärmen är utmärkt och syns väl i dagsljus, batteriet håller i veckor med GPS:en avslagen. Normalt tar det ca 10 till 15 sekunder att koppla upp sig mot satelliterna, även i tät skog eller stadsmiljö och det är klart godkänt. Knapparna har bra stuns och menysystemet är logiskt och snabbt. Tre tryck på Run-knappen är allt som behövs för att komma iväg på löprundan, superenkelt!

De tre informationsfälten kan skräddarsys och visa det mesta man behöver på löprundan. Accelerometern gör att du kan mäta avstånds- och tempodata även vid träning på löpband och den gör det mycket exakt då klockan med tiden ”lär sig” ditt löpsteg. Via Bluetooth laddas senaste löprundorna automatiskt upp till Garmin Connect. Där du får all tänkbar statistik kring löprundan och kan ladda ner träningsplaner. Har du telefonen med dig på löprundan kan dina kompisar följa träningen och statistiken i realtid, riktigt häftigt! Vi har använt klockan i ett antal månader och den ser fortfarande helt ny ut. Detta är en utmärkt pulsklocka men Garmin Forerunner 235 eller Garmin Forerunner 225 slår den på fingrarna på många punkter.

Enkel att använda, snabb GPS-koppling, bra batteritid, bra skärm, vattentät,
Saknar sim och cykelfunktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

25. TomTom Cardio Runner 1

Användarvänlig och prisvärd löparklocka med inbyggd pulsmätare

GPS: Ja Skärmupplösning: 144x168 pixlar Mått (BxHxD): 9,3x9,3x10,5 mm Vikt: 63 g Bredd: 9,3 mm Höjd: 9,3 mm Djup: 10,5 mm Vikt: 63 g Vattentät/Djup: Ja, 40 meter Batteritid: 8 timmar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med optisk sensor på handleden

TomTom Cardio Runner 1 är en relativt billig GPS-klocka som lämpar sig både för nybörjare som vill ha en användarvänlig klocka, och för den mer avancerade löparen som vill ha koll på sina prestationer. En stor fördel med Cardio Runner 1 är att du kan börja använda den direkt utan att behöva läsa manualen grundligt, vilket kan vara en fördel då manualen inte är översatt till svenska. En av Cardio Runner 1 styrkor är att klockans armband har en inbyggd pulsmätare, pulsregistreringen fungerar direkt utan större anmärkningar och tack vare att du slipper bröstbandet för att mäta din puls minskar risken för skavsår. Klockan har en inbyggd accelerometer, som gör det möjligt att mäta hastigheten inomhus. Vi uppfattade dock att den funktionen inte alltid vara så exakt, däremot fungerar GPS-funktionen i klockan utmärkt i de områden där du sprungit tidigare. I nya områden tar det en stund att få GPS mottagning, däremot är precisionen så gott som felfri vilket är en av de viktigaste funktionerna för en GPS-klocka.

Displayen visar tre träningsdata samtidigt och du kan själv välja om du vill se sträcka, träningstid, puls, kcalförbrukning, nuvarande tempo eller ditt genomsnittstempo på den stora displayen. Klockan är lätt och smidig och sitter bra på handleden men armbandet kan kännas lite svettigt under varma träningspass. Alla funktioner kontrolleras med en fyrvägsknapp, dvs att du navigerar upp och ned och fram och tillbaka i menyerna med hjälp av den till synes enkla tryckknappen. För att få tillgång till mer avancerade inställningar måste du parkoppla klockan till analysprogrammet TomTom MySports. Du kan bl a se de rutter du sprungit på karta, se din stegfrekvens, avläsa vad du haft för olika tempon under ett träningspass samt sätta upp mål för din träning. Du kan även ställa in ditt eget intervallprogram och träna efter olika hjärtfrekvenszoner. Så även om TomTom Cardio Runner vid en första anblick kan verka som en simpel klocka anpassad för nybörjaren har den lika mycket att ge den mer avancerade löparen även om det saknas vissa funktioner som inställning av pulsbestämda intervallpass, höjdmeter och personliga rekord.

Inbyggd pulsmätare i armbandet, användarvänlig, pålitlig fartmätare
Tar tid att hitta gps första gången, saknar mer avancerade funktioner
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

26. Suunto Quest

Liten och avancerad pulsklocka som ändå känns användarvänlig och har ett bra batteri

GPS: Nej Mått (BxHxD): 42,7x13,2x42,7 mm Vikt: 40 g Bredd: 42,7 mm Höjd: 13,2 mm Djup: 42,7 mm Vikt: 40 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 1 år Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Sker med pulsband

Finska pulsklockan Suunto Quest är byggd från grunden för att användas med onlineverktyget MovesCount. Där sköter du inställningar, analyserar din träning och laddar ner hela träningsprogram till klockan. Längs urtavlans ytterkant visas procentandel av maximal hjärtfrekvens, av träningspasset eller återhämtningstid. Displayen är tydlig och intuitiv, den visar bland annat träningsintensitet och hjärtfrekvenszoner i realtid. Med Suuntos foot pod, som bara väger 10 gram, visas även hastighet, stäcka och stegfrekvens med stor precision. Varvräkning sker automatiskt eller med en lätt knackning på skärmen. Klockan är väldigt lätt men ger ändå ett högt kvalitetsintryck. Suuntos byggkvalitet och design är i högform. Om du inte är intresserad av att plotta dina löprundor med GPS är detta ett alldeles utmärkt köp.

Avancerad men användarvänlig, liten och lätt vardagsklocka, bra batteri
Foot pod behövs för att mäta hastighet och distans
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

27. Polar RCX5

Tunn och lätt pulsklocka med bra batteritid, som även kan mäta puls vid simning

GPS: Ja Vikt: 46 g Vikt: 46 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 7 500 h Batteritid (vila): 300 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Sker med pulsband

Polar RCX5 är den tunnaste pulsklockan vi testat och har 11 månader batteritid. RCX5 kan anpassas efter sport och briljerar på informationsvisning, träningsplanering och träningsoptimering. ZoneOptimizer justerar dina pulszoner till dagsformen och idealtempofunktionen hjälper dig att hålla rätt tempo vid tävlingar. Även historik och efteranalys är ingående men det tar tid att lära sig alla funktioner. Knapparna har lite dålig stuns men klockan kan visa önskad information bara genom att hållas upp mot bröstbandet. Pulsmätningen fungerar i vatten vilket tar pulsträningen till nästa nivå för triatleter, vi skulle dock önskat oss mätning av distans, simtag och tempo. Priset blir mastigt med tillbehör. Vi rekommenderar istället Polar V800, en betydligt mer kompetent pulsklocka.

Tunn och lätt, bra batteritid, mäter puls vid simning,
Separat GPS eller footpod behövs för distansmätning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

28. Samsung Galaxy Watch Active 2

Inbjudande som klocka, men inte för träning

GPS: Ja Skärmupplösning: 360 x 360 pixlar, 1,2/1,35 tum (40/44mm) Mått (BxHxD): 40 x 40 x 10,9 mm (40 mm), 44 x 44 x 10,9 mm (44mm) Vikt: 37/44 g (40/44mm) Vattentät/Djup: Ja/5ATM Trådlös teknik: Bluetooth, LTE (vissa modeller) Batteritid (vila): 24-60 timmar Höjdmätare (barometriskt): Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden

Att Samsung släppte Galaxy Watch Active 2 bara ett halvår efter föregångaren känns som att någon på företaget inte tänkte hela vägen. Även om skillnaderna är rätt små mellan de två är Watch Active 2 ändå den bättre klockan – men den har fortfarande en bit kvar.

Snygg med vacker skärm

Modellen vi tagit in för test är 40-millimetersutgåvan och den mindre varianten. Samma klocka finns även i diametern 44 millimeter, med något större skärm och ett lite större batteri.

Utöver ett armband som känns väldigt billigt handlar det om en riktigt snygg och diskret klocka. Skärmen kan vara på i ett lite enklare läge hela tiden så att du alltid kan se tiden. Väl i full gång är skärmen riktigt vacker och Samsung har byggt gränssnittet för att verkligen dra nytta av de fina färgerna som Amoled-skärmen medför. Den fungerar även hyfsat bra i direkt solljus.

Runt skärmen sitter en touchsensor som agerar styrning vid sidan av pekskärmen. Några generationer bak hade Samsungs klocka ett fysiskt hjul runt skärmen för navigering och det här är ett halvt steg tillbaka till det. Efter viss inlärningskurva fungerar det riktigt bra.

Snedträning

Klockan passar bra ihop med de flesta Android-telefoner, även om det finns flest funktioner och bäst integration mot Samsungs lurar. Iphone fungerar den också med, men den har då något begränsat med funktioner.

Som smartwatch är den riktigt kompetent, med många bra appar och smarta notiser. Vi saknar dock en bra kart-app och en vettig röstassistent (inbyggda Bixby gör ingen glad).

Som träningsklocka är den däremot ganska opålitlig – precis som föregångaren var. Den mindre modellen vi testar har lite kortare batteritid än den större, såklart. Däremot varierar batteritiden kraftigt även under någorlunda identiska dagar. Allt mellan en halv dag till en och en halv pallar den med. En cykeltur eller löprunda kan dra allt från en bråkdel av batteriet till mer än hälften, trots identisk sträcka.

Efter träningen kan vi konstatera att GPS-mätningen är väldigt överentusiastisk. Halvmilslånga löprundor blir ofta så mycket som en halv kilometer längre med klockan och cykelturer ligger i samma härad. Även stegräkningen ligger en bra bit över andra mätare, bra mycket högre än vad som kan anses vara variationer i tillverkarens algoritmer.

EKG skulle för övrigt vara en stor grej med den här klockan. Men under vår testperiod var det aldrig en funktion som aktiverades.

Samsung Galaxy Watch Active 2 är en snygg och riktigt kompetent smartwatch. För träning och aktivitetsmätning lämnar den däremot en hel del att önska.

Kul hjulstyrning, Snygg design, Bra notisfunktioner
GPS mäter för långt, För många steg i stegräkningen, Opålitlig batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

29. Wahoo Element Rival

Mjukvaran håller inte riktigt måttet

Typ: Pulsklocka med träningsfokus Skärm: 1,2 tum (240x240 pixlar) Vikt: 54 gram Bredd: 46,5 mm Höjd: 46,5 mm Djup: 15,3 mm Batteritid: 24 timmar (med GPS aktiverad), 14 dygn i viloläge Höjdmätare: Ja (barometrisk) Övrigt: Vibrationslarm, pulsmätning

Vi såg verkligen fram emot att sätta tänderna i just den här träningsklockan, eftersom Wahoo normalt sett brukar kunna röra om i grytan rätt rejält. Man har bland annat släppt banbrytande cykeldatorer och pulsband, som fått andra tillverkare att få någonting att fundera på. I det här fallet lyckas man däremot inte jättebra. Men så är det också den första träningsklocka man lanserat.

Få funktioner
Det är framför allt mjukvaran som inte håller måttet. Det finns ganska få funktioner som rör själva träningspassen, vilket är en smula förvånande. Och trots att den är utrustad med en mängd sensorer så tar man inte vara på den data dessa genererar. Det finns en kul detalj, och det är att klockan kan känna av automatiskt om du skulle byta träningsform. Men har finns inga analyser och inga tips på återhämtning. Inte ens någon larmfunktion för puls eller kadens. Det här är grejer som vi förväntar oss att en modern pulsklocka erbjuder, och att man slopat den biten är något av en gåta. Nu handlar det ju förvisso om mjukvara, så det finns möjlighet till förbättring. Men i nuläget håller det inte.

Wahoo har tidigare profilerat sig med produkter som fungerar bra med andras tjänster. Med klockan Rival så spinner man vidare lite på den traditionen, och tanken är att man ska skicka informationen om sin träning vidare till den app man föredrar. Det är ett rätt logiskt upplägg, då många väljer att förlita sig på externa tjänster ändå, men den som hade väntat sig en intern lösning kammar noll.

Fin hårdvara
Utöver träningsfunktionerna så bjuds det inte på särskilt mycket alls. Det finns ett basalt stöd för notifieringar, men det fungerar dåligt. Många av dem dyker aldrig upp på skärmen. Och att det finns stöd för widgets spelar ju mindre roll när det knappt finns några. Vi får verkligen hoppas att man bättrar sig på mjukvarusidan

Hårdvarumässigt är det här paradoxalt nog däremot en rätt bra klocka. Byggkvalitén osar premium och för tankarna till flaggskepp från tillverkare som Garmin. Faktum är att Rival påminner lite om just Garmins Fenixklockor rent visuellt. Både pulsmätningen och GPS:en håller hög klass och visar korrekt information. Vi får dessutom en rätt bra batteritid på 24 timmar med GPS och hela 14 dygn i viloläge.

Men det går inte att komma ifrån att Wahoo Elemnt Rival ger en trist användarupplevelse, framför allt till följd av mjukvaran. Det går att få bättre produkter för pengarna. Förhoppningsvis kommer Wahoo att släppa en ny pulsklocka som ger ett bättre helhetsintryck. De har ju kompetensen som behövs. Men med den första produkten i segmentet levererar man inte.

Hårdvaran håller hög klass
Mjukvaran är sorglig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

30. Garmin Venu

Snygg skärm sänker smart sportklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 390 x 390 pixlar Bredd: 43,2 mm Höjd: 43,2 mm Djup: 12,4 mm Vikt: 46,3 g Vattentät/Djup: Ja/5ATM Batteritid: 6 timmar med GPS och musik Trådlös teknik: Bluetooth Batteritid (vila): upp till 7 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggd optisk läsning vid handleden och via externt pulsband

Garmin Venu är ett vågat sätt att försöka brygga världarna mellan smarta klockor och traditionella träningsklockor. Medan den lyckas med vissa bitar faller däremot andra fullständigt platt, och den känns i slutändan mest frustrerande. Den är samtidigt närmast identisk med Vivoactive 4/4S, som slipper det största bekymret med skärmen.

Funktionsfylld för vardagen

Men om vi börjar med det positiva. Venu (eller Vivoactive 4) är Garmins ‘träningsklocka för vanlig folk’ på ett ungefär. Smidigt format, enkel och diskret design men samtidigt fylld av funktioner.

I det här fallet finns de flesta träningsformer du kan tänka dig: stegräknare, sömnmätning, puls, stressmätning, andningsövningar, vätskelogg, logg för menscykel, mobila betalningar, musikstöd med bland annat Spotify och en del annat (puh!).

Det som egentligen saknas är multisportlägen, simning i öppet vatten och återhämtningstimern som de mer avancerade klockorna har. Den sistnämnda delen känns som att den borde ha passat klockrent in i det här paketet.

Nytt är bland annat en riktigt bra logg för intag av vätska och inbyggda yogaprogram komplett med animeringar på klockan.

Garmin Venu 02

Skärmen förstör

När det kommer till mätning av alla grejer klockan klarar av att mäta är det lika bra som tidigare hos Garmins klockor. Puls är exakt, GPS hittas fort och så vidare.

Men problemen uppdagar sig med klockans främsta funktion, skärmen. Även om Garmin kommit väldigt långt när det gäller att hantera pekskärmar (något de varit notoriskt usla på genom åren) är logiken inte alltid med dem. Exempelvis styrs start och varv/set under aktivitet enbart med de två knapparna, men att avsluta en aktivitet kan bara göras genom knappen på pekskärmen.

Skärmen i sig är en supersnygg Oled-skärm med fina färger och grym skärpa. även om Garmin gjort mycket för att dra nytta av den känns dock gränssnittet fortfarande väldigt svartvitt i många fall.

Den stora nackdelen är just Oled-tekniken istället för en transreflektiv LCD-skärm som hos företagets andra klockor (dock med fördelen att den alltid är på och har många dagars batteritid). Du kan ställa den till att alltid vara på (det är den inte, men oftast), men då med nackdelen att du får ut knappt två dagars användning utan träning. Strax över ett dygn med GPS under träningspass.

Ställer du den istället till att slockna efter en stund är batteritiden i nivå med många av Garmins andra klockor. Då blir istället problemet att du aldrig ser notiser eller vad klockan är. Detta eftersom den automatiska tändningen av skärmen är, för att uttrycka det i mildaste ordalag, ett skämt.

Att tända skärmen via någon av knapparna går, men den ena knappen leder dig direkt in i träningsdelen och den andra agerar backknapp. Att trycka på den senare när du får en notis från telefonen leder således till att du stänger ner notisen du ville se, men inte fick eftersom skärmen vägrade tända sig.

Det är helt enkelt en studie i frustration. Vilket är väldigt synd eftersom det är en väldigt trevlig klocka i övrigt. Men som Garmin Venu fungerar i dagsläget är den billigare och närmast identiska Garmin VivoActive 4 ett rejält mycket bättre köp.

Massor med träningsfunktioner, Massor med hälsofunktioner, Massor med extrafunktioner
Välj mellan värdelös skärm eller värdelös batteritid
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2.5 1

31. Suunto M5

Pulsklocka som fungerar som motiverande personlig tränare och har skönt armband

GPS: Nej Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 1 år Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej

Lilla Suunto M5 är mer än bara en pulsklocka, det är en personlig tränare. Klockan skapar personligt utformade träningsprogram baserat på dina mål, exempelvis förbättrad kondition eller viktminskning. Missar du ett träningspass anpassar sig klockan efter det. Skärmen är stor och tydligt, den har även vanliga klockfunktioner som tid, datum och larm. Menyerna är tydliga men det krävs flera klick för att starta ett träningspass. Bröstbandet är skönt och kompatibelt med de flesta träningsmaskiner på gymmet. Om man köper en foot pod kan klockan även mäta distans och hastighet, men då sticker priset iväg. Följer du instruktionerna från Suunto M5 är det svårt att misslyckas med träningen. Det finns dock flera kompetenta konkurrenter som har GPS som slår den på fingrarna.

Motiverande, skönt armband, träningsanalys online, bra vardagsklocka
Begränsad funktionalitet för mer avancerade löpare
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

0 5 2 1

32. Suunto 7

Wear OS gör den ointressant

Typ: Träningsklocka Skärm: 1,39 tum (454 x 454 pixlar) Vikt: 70 gram Vattentät: 50 meter Höjdmätare: Ja Vattentålighet: Ja Pulsmätning: Ja (optisk) Anslutning: Bluetooth Övrigt: GPS, vibrationslarm, 2 dagars batteritid (uppgiven)

Suunto hade en väldigt framträdande position på marknaden för pulsklockor för några år sedan. Men konkurrensen har hårdnat, och det känns som att det här märket har fått försöka hitta nya vägar att sticka ut på marknaden. Ett sätt skulle kunna vara den egenutvecklade mjukvaran Sports Tracker, men tyvärr lämnar den en del i övrigt att önska vad gäller analysfunktioner. VI saknar dessutom återhämtningsdata. Det finns med andra ord inget som talar för att du skulle använda Sports Tracker hellre än någon annan app. Och den här klockan kör ju Googles Wear OS, så det går förstås utmärkt att plocka hem en app som till exempel Strava, alternativt använda Google Fit.

Tyvärr dras Suunto 7 med samma tillkortakommanden som Wear OS generellt. Det har inte hänt så mycket, även om Google nyligen meddelade att det är stora saker på gång för Wear OS framöver (inte minst med tanke på samarbetet med Samsung). Men i nuläget är gränssnittet allt annat än intuitivt och dessutom finns det klent med appar.

Pulsklocka gps android wear suunto 7

Nåja, tittar vi på hårdvaran så är det här en trevlig bekantskap. Speciellt versionen som vi testat, som är i titan. Det är en snygg klocka, helt enkelt. Skärmen är också ett glädjeämne, liksom den fina GPS-mottagningen. Däremot så har vi lite synpunkter när det gäller pulsmätningen. Vi upplever att den är rätt trög när det handlar om att registrera förändringar i pulsen. Det gäller både vid ökad och sänkt puls. En annan nackdel med den här klockan rent hårdvarumässigt är att batteritiden inte är direkt fantastisk. Uppgiven batteritid är två dagar, men använder man den någorlunda normalt så tycker vi nog att det handlar mer om en dag.

Pulsklocka gps android wear suunto 7 01

Sammanfattningsvis så kan man väl säga att det är Wear OS som är det största problemet med den här klockan. Plockar man bort Suuntos egen app så får man bara en rätt alldaglig Wear OS-enhet, och då finns det mer prisvärda rivaler på marknaden. Och den där träningsappen är inte tillräckligt bra för att motivera köpet. Ska du prompt ha en Suunto så är Suunto 5 1 000 kronor billigare medan Suunto 9 ger dig avsevärt fler funktioner. Vi kan inte se vem den här klockan är avsedd för.

Snygg, bra skärm
Wear OS, pulsmätningen slirar, högt pris
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Bra pris hos:

0 5 2 1

33. Beurer PM25

Billig och kompetent pulsklocka med enkla mycket välfungerande funktioner

GPS: Nej Vattentät/Djup: Ja/30 m Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Sker med pulsband

Vi blev riktigt förvånade över hur pass kompetent denna billiga löparklocka från Beurer är. Förutom vanlig pulsmätning har klockan individuella pulsintervall, kaloriförbränning och mäter fettförbränning i gram. Funktionerna är dock inte lika avancerade som övriga pulsklockor i testet. Tyvärr går det inte att ansluta tillbehör som t.ex. foot-pod så det går inte att mäta hastighet och sträcka eller kadens för cykelträning. Men om det bara är tid, puls och fettförbränning du är intresserad av så är detta ett utmärkt och billigt val. Beurer PM25 har några år på nacken och det märks då den känns daterad både till design och funktionalitet.

Billig, enkla men bra funktioner
Kan störas av andra pulsklockor inom 1 meter
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2 av 5

Så gjorde vi testet

Träningsklocka och GPS-klockor har under de senaste åren blivit ett allt viktigare hjälpmedel för väldigt många löpare, cyklister, simmare och motionärer. Oavsett vilken nivå du befinner dig på så kan en bra pulsklocka med inbyggd GPS hjälpa dig att nå nya nivåer med träningen.

Numera finns det många prisvärda modeller med smarta funktioner som gör träningen både roligare och effektivare. Man skulle kunna likna det vid en personlig tränare virad runt din handled.

Viktigt att tänka på vid köp

När man köper träningsklocka ska man först och främst tänka på till vilken typ av träning man vill använda den, hur mycket man tränar och vilka funktioner som är viktigast. En klar och tydlig display underlättar till exempel enormt när man är ute och springer eller cyklar, speciellt på kvällen. Vi ger dig köpråd oavsett vilken nivå du befinner dig på, från nybörjare till elitnivå.

Multifunktion är framtiden

Alla klockorna i testet fungerar bra som pulsmätare för träning med grundläggande EKG-funktioner som pulsintervall i relation till maxpuls. Dessa värden baseras på vikt och längd och mäts med optisk sensor mot handleden eller med bröstband med trådlös överföring till klockan. De flesta klockorna i recensionen har GPS och funktioner för att mäta hastighet, sträcka och kalorimätning. Det är när det gäller funktioner utöver de grundläggande som skillnaderna på modellerna märks. Dagens mer avancerade träningsklockor har en mängd funktioner för att hjälpa dig med träningen och kan ge förslag på återhämtningstider, analysera din löpdynamik eller dina simtag samt hjälpa till med intervallträningen eller varna dig om du får för hög puls. De allra mest avancerade modellerna kan dessutom läsa av ditt VO2-max, din mjölksyratröskel samt förutsäga dina tävlingstider. Även möjligheten att hantera sms, samtal, sociala medier och musikspelare från klockan via parkoppling till telefonen är funktioner som många användare idag efterfrågar.

Garmin Forerunner en vinnare i längden 

Bäst i test när man lägger ihop alla parametrar blir Garmin Forerunner 235, en smart och lättanvänd löparklocka med inbyggd GPS och pulsmätare. Bästa budgetval blir Polar M400, en prisvärd pulsklocka som är enkel att förstå samtidigt som den hjälper dig att utvecklas. För triathleter rekommenderar vi Garmin Forerunner 920 XT, den optimala klockan för löpning, cykling och simning, både i öppet vatten och i bassäng.

Information kring trådlösa tekniker hos Träningsklocka

Pulsbältet som bärs runt bröstkorgen registrerar hjärtmuskelns elektriska aktivitet genom huden. Via en trådlös sändare i pulsbältet skickas informationen om hjärtaktiviteten vidare till pulsklockan. Det finns olika tekniker för detta ändamål, de vanligaste idag är de digitala teknikerna ANT+ och Bluetooth Smart. De gör det möjligt för din pulsklocka att prata med andra enheter, exempelvis pedalmonterade kraftmätare för cykel, fotsensorer, mobiltelefoner eller träningsredskapet på gymmet. Tyvärr är teknikerna inte kompatibla med varandra. Detta kan ställa till rejäla problem om man investerat i många tillbehör till sin pulsklocka och vill byta till en modell som använder en annan teknik, då blir tillbehören obrukbara. Både Bluetooth Smart och ANT+ är extremt energisnåla och därför kan batteriet i ett pulsband räcka i flera år. Fördelen med dessa digitala överföringstekniker framför traditionell analog överföring är att är att din pulsklocka inte kan störas av andra enheter i närheten.

Test av Träningsklocka med GPS

Bland pulsklockorna med inbyggd GPS är Garmin, Suunto, Polar och TomTom dominerande marknadsledare i Norden. Med dessa klockor kan du enkelt läsa ut hastighet, distans, men även plotta ut din rutt via verktyg som Garmin Connect, Suunto Movescount, Polar Flow, Strava, Endomondo eller Google Maps. GPS-mottagaren är inbyggd i klockan men är väldigt liten, så storleken är inget hinder längre. Däremot drar mottagaren väldigt mycket batteri och därför måste du ladda pulsklockan ganska ofta. I viloläge, med GPS avslagen, är batteritiden numera klart godkänd för att användas även till vardags.

Test av Träningsklocka utan GPS

Pulsklockor med GPS drar mycket batteri så om du inte behöver denna funktion är vårt råd att köpa en utan GPS. Om du i ett senare skede ändrar dig har du ändå möjligheten att mäta hastighet och sträcka genom en så kallad foot-pod eller GPS-tillbehör. Tillbehören är ultralätta och fästes i skosnörningen och kopplar trådlöst ihop sig med pulsklockan.

Pulsklockorna är testade av två multisportare som har gjort varsin Svensk Klassiker och sprungit ett antal Marathon. En tidigare OS-deltagare och två nybörjare har också varit delaktiga. Testdeltagarna har recenserat pulsklockorna utifrån ett antal faktorer; funktion, design, användarvänlighet, byggkvalitet samt prisvärde. Prisvärdet mäts utifrån den samlade bilden från övriga faktorer och ligger som grund för betyget. Därför kan produkter med såväl hög som låg prislapp vara prisvärda.


Fler tester för din hälsa

Kosttillskott

Stegräknare

Blodtrycksmätare

Läs andra tester av träningsmaskiner här

Spinningcykel

Crosstrainer

Motionscykel

Multigym

Utgångna produkter

0 5 4 1

Garmin Forerunner 735XT

Smidig med det mesta som behövs

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Mått (BxHxD): 44,5 x 44,5 x 11,9 mm Vikt: 40,2 g Bredd: 44,5 mm Höjd: 44,5 mm Djup: 11,9 mm Vikt: 40,2 g Vattentät/Djup: Ja/5 ATM Batteritid: 14 timmar Trådlös teknik: ANT+ Batteritid (vila): 11 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja
Garmin Forerunner 735XT

Garmin är knappast främmande för multisportklockor. Men vid sidan av Fenix-serien, som officiellt landar i friluftsfacket, var Forerunner 735XT den första renodlade multisportklockan från Garmin på länge när den lanserades. Här är det tydligt hur tekniken gått framåt sedan toppmodellen Forerunner 920X, både hård- och mjukvara. Till det yttre ger den visuellt ett aningen plastigt intryck och är nästan förvillande lik den renodlade löparklockan Forerunner 235, men kvalitetskänslan rent fysiskt är det inga som helst fel på. Yttermåtten är samtidigt extremt nätta för den här typen av klockor och det känns aldrig som en klumpig klocka att ha på sig. Samtidigt finns det inte mycket att sakna i klockan heller. Visst, det saknas höjdmätare och inbyggd termometer, men åtminstone det senare går att lösa med en lös sensor.

Satsar du på någon av Garmins lyxigare pulsband samtidigt får du allt från pulsmätning under simning till fler data om ditt löpsteg än vad du rimligen kommer behöva. Klockan i sig hittar GPS snabbt och mäter rundor exakt och den inbyggda pulsmätaren sällan gör bort sig. Skärmen saknar pekfunktion, men är skarp och tydlig. Det smidiga formatet till trots är även batteriet kraftigt nog för att orka med alla dina pass och tiden däremellan utan att behöva laddas mer än en eller två gånger per vecka. Bland tillgängliga sporter finns mer eller mindre något för alla. Skulle något saknas finns såväl extra träningsprofiler som nya urtavlor och extrafunktioner att ladda ner via dator eller mobil. Det senare är att föredra, då du även får alla dina träningspass, steg och även sömndata automatiskt synkat mot telefonen. Åt andra hållet visar klockan även upp notiser från telefonen, vilket fungerar riktigt smidigt. Det finns helt enkelt väldigt mycket att gilla hos Forerunner 735XT. Vill du ha fler möjligheter än en renodlad löparklocka är det här både ett smidigt och relativt prisvärt alternativ för att täcka in de flesta behov.

Smidigt format, bra mobilkoppling, bra batteritid
Inte världens lyxigaste utseende, saknar höjd- och temperatursensor
0 5 4 1

Garmin Fenix 5

Genomtänkt lyx

GPS: Ja Skärmupplösning: 240x240 pixlar Mått (BxHxD): 47,0 x 47,0 x 15,5 mm Vikt: 85,0 g Bredd: 47 mm Höjd: 47 mm Djup: 15,5 mm Vikt: 85 g Vattentät/Djup: Ja/10 ATM Batteritid: 24 timmar Trådlös teknik: Bluetooth Smart, ANT+ Batteritid (vila): 2 veckor Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt eller med pulsband
Garmin Fenix 5

Fenix-serien från Garmin har alltid handlat om att visa hur mycket som faktiskt går att trycka in i en liten enhet på armen, samtidigt som batteriet håller hur länge som helst. Fenix 5 är knappast ett undantag i den frågan. Här är mellanmodellen Fenix 5, som flankeras av den något smidigare Fenix 5S (samma funktioner, mindre format och lite sämre batteritid) och Fenix 5X (större, bättre batteri och även kartfunktion).  I Fenix 5 finns egentligen allt du kan komma på (utom navigering då, vilket du hittar i 5X). Ett enormt batteri, riktigt snabb och exakt GPS, kompass, höjdmätare, temperatur och stöd för tillbehör via såväl etablerade tekniken ANT+ som Bluetooth. Det enda som egentligen saknas är en inbyggd musikspelare, något som skulle påverka batteritiden allt för negativt enligt Garmin. Även pekskärm saknas, men där kommer Garmin undan med mängder av smarta genvägar som gör alla funktioner förvånansvärt lättillgängliga.

Till det yttre har Fenix 5 blivit betydligt smidigare än föregångaren och är både välbyggd och förhållandevis lyxigt designad. Designen har Garmin tagit fasta på med armbanden också, vilka enkelt kan bytas ut utan verktyg för att snabbt anpassa klockan till alla tillfällen. På insidan hittar du en stabil koppling mot telefonen för att automatiskt synka träningspass, steg och sömnlogg till Garmins webbtjänst och även för att få notiser från telefonen levererade till klockan. Antalet träningsformer och aktiviteter täcker in allt du kan tänka dig och det går även att fylla på via appbutiken ConnectIQ. Priset kan avskräcka en aning, men för det får du den kanske mest kompletta multisport- och friluftsklockan på marknaden. 

Fantastisk batteritid, väldesignad, extremt många funktioner
Saknar inbyggd musikspelare, ganska hög prislapp
0 5 3.5 1

Garmin Forerunner 235

Smart och lättanvänd löparklocka med inbyggd pulsmätare

GPS: Ja Skärmupplösning: 215x180 pixlar Mått (BxHxD): 45x45x11.7 mm Vikt: 42 g Bredd: 45 mm Höjd: 45 mm Djup: 11,7 mm Vikt: 42 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 11h Trådlös teknik: ANT+Bluetooth Batteritid (vila): 9 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med optisk sensor på handleden alternativt med pulsband
Garmin Forerunner 235

Garmin Forerunner 235 har många likheter med föregångaren 225, exempelvis den smidiga handledspulsmätningen, användarvänligheten samt autoscrollfunktionen. Forerunner 235 har dock ett antal praktiska och mycket användbara funktioner som vi tidigare endast sett på betydligt dyrare klockor. Exempelvis beräknar den sluttid på olika tävlingsdistanser samt ditt uppskattade VO2 Max (kroppens maximala syreupptagningsförmåga). Dessa funktioner kräver en längre användningstid då värdena anpassar sig efter dig och din kondition. Klockan räknar även ut träningseffekt och ungefärlig återhämtningstid efter träningspasset. Forerunner 235 hjälper dig med prestationsinriktad träning då den håller koll på dina personliga rekord. Vill du utvecklas mer kan du, även om det är lite tidskrävande, skapa avancerade träningspass och träningsprogram i appen Garmin Connect.

Med parkoppling till telefonen går det att få notiser om meddelanden, samtal och social medier. Du kan till och med styra vilken musik som spelas från klockan och få ljuduppmaningar gällande fart och sträcka. Förutom vanlig GPS har klockan stöd även för satellitsystemet Glonass som ger bättre tillförlitlighet i Skandinavien. Efter flera testade träningspass och löpartävlingar kan vi konstatera att satellitpositionering är mycket tillförlitlig. Trots att klockan har inbyggd pulssensor är den lätt och känns smidig mot handleden. Det finns fler anledningar till att använda klockan till mer än bara under träningspassen då den har inbyggd aktivitetsmätare och mäter din medelpuls de senaste 4 timmarna. Den räknar även dagens steg, distans, kalorier och håller koll på din sömn både vad gäller kvalitet och kvantitet. Klockan finns även i en billigare version som heter Garmin Forerunner 230 där den enda skillnaden är att pulsen mäts med traditionellt bröstband istället för med optisk sensor på handleden. Oavsett vilken version du väljer så är detta en av marknadens bästa och mest prisvärda pulsklockor.

Avancerade och användbara funktioner, mäter puls på handleden
Att skapa individuella träningsprogram kan vara tidskrävande
0 5 3 1

Garmin Forerunner 920 XT

Den optimala klockan för löpning, cykling och simning, både i öppet vatten och i bassäng

GPS: Ja Skärmupplösning: 205 x 148 bildpunkter Mått (BxHxD): 48x55x12,7 mm Vikt: 61 g Bredd: 48 mm Höjd: 55 mm Djup: 12,7 mm Vikt: 61 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 24 h Trådlös teknik: ANT+ för kraftmätare, Bluetooth smart för telefon Batteritid (vila): 4 månader Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med pulsband
garmin forerunner 920xt blu blk blue black

Forerunner 920 XT är Garmins flaggskeppsmodell för triathleter och har fått ett rejält ansiktslyft jämfört med föregångaren. Klockan har en ny utmärkt färgskärm, bättre stuns i knapparna och ett mer flexibelt armband. Även bröstbandet är uppdaterat och registrerar nu också löpdynamik som kadens, vertikal rörelse och markkontakttid. Med dessa data hjälper klockan dig att förbättra och optimera din löpteknik via ljudvarningar och vibrationer. Klockan hjälper också att förbättra din fysiska kondition genom att beräkna kroppens maximala syreupptagningsförmåga (VO2 max) och rekommendera återhämtningstid efter träningspasset. Det ger även funktionalitet att beräkna framtida tävlingstider, något som görs med relativt god precision. Forerunner 920 XT förutsåg 3:23 inför att vår testare sprang Stockholm Marathon och den faktiska tiden blev 3:28.

Garmin har förbättrat gränssnittet, information är intuitiv och det är enkelt att byta mellan olika datafält i språnget. Klockan är kompatibel med ANT+ kraftmätare för cyklar och simfunktionerna fungerar både i simbassäng och öppet vatten. Utomhus används GPS för tempo och distansmätning medan accelerometern mäter dessa data inomhus. Accelerometern identifierar också simtagstyp och antal simtag. Garmin har lagt mycket krut på vardagsfunktioner, exempelvis stegräknare och sömnövervakning. Du får ett dagligt stegmål som automatiskt anpassas efter din aktivitetsnivå. GPS-mottagningen är snabb, men vi skulle gärna se en ännu tydligare presentation av när uppkopplingen sker så man inte missar det. Via Bluetooth kan du få SMS och mail direkt till klockan och med Garmins smartphoneapp för du trådlöst över träningsdata till Garmin Connect där du får detaljerad grafisk statistik. Där kan du också ladda ner ytterligare appar för utökad funktionalitet. Vi är imponerade, detta är den ultimata triathlonklockan.

Avancerad funktioner för triathlon, bra gränssnitt och mobilapp, aktivitetsmätare
Högt pris, vissa tycker designen är för ”sportig” för vardagen
0 5 3 1

Suunto Spartan Sport Wrist HR

Gediget hantverk med många sportlägen

GPS: Ja Skärmupplösning: 320x300 pixlar Mått (BxHxD): 50x50x17 mm Vikt: 74 g Bredd: 50 mm Höjd: 50 mm Djup: 17 mm Vikt: 74 g Vattentät/Djup: Ja/100 m Batteritid: 30 h Trådlös teknik: Bluetooth Smart Batteritid (vila): 10 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, inbyggt eller med pulsband
Suunto Spartan Sport Wrist HR

Spartan är Suuntos serie sportklockor som från första början var ute efter att kunna erbjuda något för alla. Spartan Sport Wrist HR är till många punkter samma modell som tidigare Spartan Sport, men nu även med just pulsmätning inbyggt direkt i klockan. Just pulsmätningen via handleden fungerar riktigt bra, men går såklart att komplettera med ett trådlöst pulsbälte om så önskas. Klockan, som är handgjord i Finland, är en diskret men väldigt välbyggd historia. Den är ganska bastant och betydligt större än den på många sätt likvärdiga konkurrenten Forerunner 735 från Garmin i liknande prisklass. Spartan Sport har inte heller det stöd för appar som Suunto en gång var först med att introducera, något Garmins motsvarighet istället har. Med Spartan får du istället en pekskärm som komplement till knapparna på klockans sida.

Därmed inte sagt att du får en dålig eller funktionsfattig klocka med Spartan Sport. Här finns mängder av träningsformer för såväl multisportare som de flesta andra. 80 olika sporter, från löpning till triathlon och cheerleading finns tillgängliga. I de lägen det behövs hittar klockan GPS-mottagning riktigt fort och sparar dina pass väldigt exakt. Efter passet får du även en rekommenderad återhämtningstid. Alla pass och steg synkas mot mobilappen Movescount och det gör även att du kan få notiser om nya mail, samtal och liknande i klockan. Via sajten Movescount gör du alla inställningar och lägger enkelt upp kommande träningspass i planeringen. Klockan kan hålla koll på steg och puls kontinuerligt under dagen, men den loggar inte sömn och sparar bara pulsdata under träningspass. Bland annat sömnloggen återfinns istället i den nära nog identiska Spartan Trainer som introducerades nyligen, för en betydligt lägre prislapp. Spartan Sport Wrist HR är helt enkelt en riktigt bra multisportklocka, men lite dyr sett till vad konkurrenterna erbjuder i funktioner och dyr sett till vad Suunto själva introducerat.

Välbyggd, fantastisk webbtjänst
Dyr sett till konkurrensen
0 5 3 1

Suunto Spartan Sport

Elegant handtillverkad multisportklocka med pekskärm i färg

GPS: Ja Skärmupplösning: 320x300 pixlar Mått (BxHxD): 50x50x17 mm Vikt: 73 g Bredd: 50 mm Höjd: 50 mm Djup: 17 mm Vikt: 73 g Vattentät/Djup: Ja/100 m Batteritid: 26 h Trådlös teknik: Bluetooth Smart Batteritid (vila): 15 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Ja, med pulsband
Suunto Spartan Sport

Spartanserien är finska Suuntos uppföljare till de tidigare så framgångsrika Ambitmodellerna. Spartan Sport-klockorna är handtillverkade i Finland och är optimerade för tävlingsförhållanden. Med 80 förinställda sportlägen och sportspecifika mätvärden så beskrivs Spartan Sport som den nya ultimata träningspartnern. Här finns förinställda program för allt från löpning, simning, cykling, snowboard, cheerleading och yoga. Mjukvaran i Spartan uppdateras kontinuerligt med nya funktioner och analysverktyg. På Suuntos hemsida kan man ta del av kommande uppdateringar och även lämna förslag på egna. Det känns verkligen som Suunto vill ha en god relation med sina fans. Via online-verktyget (och gratisappen) Movescount kan du planera och djupanalysera dina träningspass. Genom Movescount kan du även upptäcka nya rutter med hjälp av värmekartor och låta klockans ruttnavigering guida dig.

Designmässigt är Sparta Sport helt klart en av marknadens snyggaste modeller. Med sin tävlingsinspirerade och slimmade design och skärm i mineralglas pryder klockan verkligen sin plats på armen. Dessutom känns den otroligt lätt och skön med en vikt på endast 70 gram. Spartan-klockorna har försetts med en modern pekskärm i färg med en bred vinkel som ger god synlighet utomhus, även i direkt solljus. Skärmen har även optimerats för att klara av påfrestningar från miljön och kan låsas helt om det behövs. Användargränssnittet är pedagogiskt utformat och upplösningen utmärkt med krispig text och tydliga ikoner. Modellen kommer i flera olika färger. När det kommer till GPS-anslutningen så är den exakt och snabb, även i de fall då du befinner dig på en helt ny plats. I dagsläget saknar vi vissa funktioner men med några mjukvaruuppdateringar så har den här klockan alla förutsättningar för att i bli en riktig storsäljare som vinner i längden.

Snygg och robust, användarvänlig, pekskärm i färg
Saknar pulsmätning på handleden, något dyr
0 5 3 1

Suunto Ambit3

GPS-klocka för triatleter, äventyrare och multisportare

GPS: Ja Skärmupplösning: 128x128 pixlar Mått (BxHxD): 50x15x50 mm Vikt: 80 g Bredd: 50 mm Höjd: 15 mm Djup: 50 mm Vikt: 80 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 25 h Trådlös teknik: Bluetooth Smart Batteritid (vila): 14 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Nej Pulsmätning: Sker med pulsband
suunto ambit3 40

Med Ambit-serien har finska Suunto lagt ribban högt i genren GPS-klockor för triatleter, äventyrare och andra multisportare. Den skandinaviska designen är stilren med mineralglasskärm och kompositboett i ett stycke, man vill definitivt bära Suutno3 till vardags. Att analysera vardagen är också tanken med funktionen aktivitetsövervakning som ger fakta om hela dagen och veckans aktivitet och räknar fram totalt antal förbrukade kalorier och återhämtningstid. GPS-anslutningen är exakt och snabb men tar längre tid när du är på en ny plats. Navigationsfunktionen är utmärkt och kan visa riktning med kompassnål såväl som en grafisk stig.

Suunto3 använder den trådlösa överföringstekniken Bluetooth Smart vilket gör klockan inkompatibel med kraftmätare och andra tillbehör som använder ANT+. Å andra sidan kan du nu ansluta en Iphone och Android-telefon för att enkelt justera datafält, dela din aktivitet på sociala medier och få notifieringar om e-post och nya samtal direkt till klockan. Vi saknar dock vibrator. Via online-verktyget (och gratisappen) Movescount planerar och djupanalyserar du dina träningspass. Där finns även appar att ladda ner direkt till klockan för utökad funktionalitet, exempelvis Ghost Runner, Ski Speed, Cooper Test, och en appar som räknar ut vilken tid du går i mål i nuvarande tempo i Vasaloppet eller Marathon. Det är enkelt att växla sport mitt i träningspasset, utmärkt för multisportaren. Det nya pulsbältet är mindre än tidigare och kan nu mäta hjärtslag under vatten. Klockan registrerar även simtagsfrekvens, takt samt antal simtag. Suunto3 finns i två modeller, Peak och Sport. Peak har bättre batteritid och barometrisk höjdmätare vilket är mer exakt än GPS. Vi ger en skarp köprekommendation för multisportare.

Bra batteritid, många bra träningsappar, robust byggkvalitet, bra integration med iPhone
Ingen vibratorfunktion
0 5 3 1

Polar V800 HRM

En robust, kompetent och användarvänlig multisportklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 128x128 pixlar Mått (BxHxD): 146x146x76 mm Vikt: 79 g Bredd: 146 mm Höjd: 146 mm Djup: 76 mm Vikt: 79 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 14 h Trådlös teknik: Bluetooth smart Batteritid (vila): 30 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja Pulsmätning: Sker med pulsband
Polar V800

Polar V800 är en GPS-klocka med inbyggd aktivitetsmätare för ambitiösa multisportutövare. Det första man lägger märke till är att den är både smalare och tunnare än de flesta konkurrerande pulsklockor. Dessutom har den en stilren men enkel funktionell design som passar lika bra i löparspåret som i kontorslandskapet. Du kan utöva flera olika typer av sporter under samma träningspass och smidigt växla mellan dem utan att avbryta registreringen av träningen. När du simmar mäter V800 sträcka och simtag, både i pool och i öppet vatten. Under cykling mäter den träningsintensiteten med en trådlös kadenssensor. För löparen finns en mängd olika funktioner och Polar har alltid varit bland de bästa i klassen på analys och träningsfeedback. Exempelvis räknar V800 automatiskt ut ditt löpindex efter varje löprunda. Det baseras på en kombination av maxpuls och vilopuls samt din arbetspuls, hastighet och höjd under varje träningspass och ger dig ett ungefärligt VO2max-värde. För att kunna jämföra belastningen mellan olika träningsformer visar funktionen Training Load hur ansträngande träningspasset var och tillsammans med annan daglig aktivitet får du riktlinjer för optimal återhämtning. För att hålla koll på din återhämtningsstatus behöver du bara peka på displayen på träningsdatorn i klockläge.

V800 har många andra smarta funktioner som HeartTouch, vilket innebär att du kan aktivera bakgrundsbelysning, visa tiden eller ändra träningsvy utan att trycka på några knappar. Zonlås ser till att du hela tiden tränar med en viss intensitet och du får även enkelt veta om du uppnått ditt förutbestämda dagsmål, och har du inte gjort det ger V800 olika aktivitetsalternativ. V800 är en välbyggd och robust klocka men passar lite sämre på den smala handleden. Den enda nackdelen vi annars ser med klockan är att det tar förhållandevis lång tid att hitta GPS signal vid rörelse. Genom möjligheten att byta pulssensor på pulsbandet underlättas användandet för flera personer. Displayen är ej i färg men tydlig och om du vill ha mer info än de 3-4 informationsfälten kan du med en knapptryckning snabbt bläddra fram till en annan träningsvy. Polar V800 är både en användarvänlig och avancerad multisportklocka, med spännande funktioner som tar din träning till en högre nivå.

Användarvänlig och motiverande, växla aktivitet mitt i träningspasset, Polar Flow
GPS-anslutningen tar tid på nya platser, sämre passform på smala handleder
0 5 3 1

Suunto Core

Klassisk pulsklocka med automatiska stormvarningar och utmärkt ABC-data

GPS: Nej Mått (BxHxD): 14,5x49,1 mm Vikt: 64 g Bredd: 14,5 mm Höjd: 49,1 mm Vikt: 64 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 1 år Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Nej
Suunto Core 20

Core som lanserades 2008 blev snabbt en klassiker och har fått ett rejält ansiktslyft inför 2014. Funktionsmässigt är det fortfarande en renodlad ABC-klocka (Altimeter, Barometer, Compass) som konsekvent och tillförlitligt gör vad den lovar. Klockan är lätt, stilren och har ett skönt silikonarmband som finns i flera färger. Displayen har vita siffror mot svart bakgrund som i mörkare miljöer blir svåra att läsa. Även bakgrundsbelysningen är svag och knapparna har ganska dålig stuns. Teknikmässigt känns Suunto Core något föråldrad i jämförelse med Suunto Ambit som tagit äventyrsklockorna till en helt ny nivå. Om du inte har behov av GPS eller pulsmätning är dock Core en prisvärd och snygg klocka som funkar både på fjället och till vardags.

Automatiska stormvarningar, utmärkta ABC-data, solens upp och nedgång
Displayen är ganska mörk
0 5 2 1

Garmin Forerunner 110

Lättanvänd och kompakt pulsklocka, marknadens billigaste GPS-klocka med bra knappar

GPS: Ja Skärmupplösning: 52x30 pixlar Mått (BxHxD): 45x69x14 mm Vikt: 52 g Bredd: 45 mm Höjd: 69 mm Djup: 14 mm Vikt: 52 g Vattentät/Djup: Ja/30 m Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 20 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej
Garmin 110 0

Forerunner 110 är en liten och billig GPS-klocka för nybörjare. Den är väldigt enkel att använda, även för dig som är oteknisk. Det finns helt enkelt inte så många funktioner som kan krångla till det. Displayen visar sträcka, träningstid, puls och genomsnittstempo. Mätningen av puls fungerar felfritt och Garmins nya bröstband är betydligt skönare än tidigare. Kaloriberäkning är pulsbaserad och träningen kan analyseras i minsta detalj med tabeller, grafer och kartor på Garmin Connect. Batteriet räcker upp till två veckor i energisparläge. Knapparna är distinkta och bakgrundsbelysningen är riktigt bra. Avancerade användare kommer dock sakna funktioner som träningseffekt, intervallträning och pulszoner.

Marknadens billigaste GPS-klocka, kompakt format, lättanvänd
Ej stöd för foodpod (för träning på löpband), få funktioner
0 5 2.5 1

Garmin Forerunner 210

Användarvänlig pulsklocka, kompatibel med footpod och funkar bra som vardagsklocka

GPS: Ja Skärmupplösning: 52x30 pixlar Mått (BxHxD): 45x14x69 mm Vikt: 52 g Bredd: 45 mm Höjd: 14 mm Djup: 69 mm Vikt: 52 g Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 21 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej
Garmin Forerunner 210 10

Garmin Forerunner 210 är en kompakt och funktionsrik löparklocka för både utomhus och inomhusträning.  Det går snabbt att komma igång och även avancerade funktioner som intervallträning och träning i pulszoner är lätta att förstå och använda. Displayen visar sträcka, träningstid, puls och tempo i realtid. På Garmin Connect ser du kartor, grafer och tabeller över löprundan. GPS-uppkopplingen är snabb och håller kontakten med satelliterna även i tät skog. Entusiaster som vill lägga till personliga datafält och ladda ner egna träningsprogram får dock gå upp en prisklass. Garmin Forerunner 210 är en riktigt bra pulsklocka men den nya uppdaterade modellen Forerunner 220 slår föregångaren på många punkter.

Användarvänlig, utmärkt vardagsklocka, kompatibel med footpod
Saknar sim och cykelfunktioner, ej utbytbart armband
0 5 2.5 1

Garmin Forerunner 910XT

Robust pulsklocka som är enkel att komma igång med och är fullspäckad med funktioner

GPS: Ja Skärmupplösning: 160x104 pixlar Mått (BxHxD): 54x61x15 mm Vikt: 72 g Bredd: 54 mm Höjd: 61 mm Djup: 15 mm Vikt: 72 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 20 h Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja
Garmin Forerunner 910XT 30

Uppföljaren till populära GPS-klockan Forerunner 310XT har flera nya funktioner anpassade för triatleter. Bland annat stödjer klockan ANT+ -baserade cykeleffektmätare och höjdmätaren är barometrisk vilket gör den mycket exakt. De nya simfunktionerna mäter distans, tempo och simtag. För att registrera vändningarna kräver dock accelerometern att man skjuter iväg hårt från bassängkanten. Pulsbandet kan inte användas under vatten. Menysystemet är logiskt och batteriet räcker för 20 timmar träning, väl inom tidsgränsen vid en Ironman. Vi gillar särskilt funktionerna för intervallträning och vibratorlarmet som underlättar då man tränar till musik. Detta är den ultimata triathlonklockan.

Fullspäckad med funktioner, enkel att komma igång, robust
Mäter ej puls under vatten, stor och tung, tröga sidoknappar
0 5 3.5 1

Garmin Forerunner 10

Liten, lätt och smidig pulsklocka som känns mycket användarvänlig och är vattentät

GPS: Ja Skärmupplösning: 55x32 pixlar Mått (BxHxD): 45,5x20x15,7 mm Vikt: 43 g Bredd: 45,5 mm Höjd: 20 mm Djup: 15,7 mm Vikt: 43 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 5 h Trådlös teknik: Ej pulsmätning Batteritid (vila): 35 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej
Garmin Forerunner 10 20

Detta är Garmins minsta, lättaste och billigaste GPS-klocka. Den finns i två modeller, en herrmodell och en dammodell som är så pass liten att den har bra passform på väldigt smala handleder. Det är också en av de användarvänligaste på marknaden och startar/stoppar med en enda knapp. Skärmen är tydlig och visar två rader med information samtidigt. Med pilknappen bläddrar man mellan tidtagning/distans, kaloriförbrukning/tempo samt klocka. Trots den låga prislappen finns ett antal funktioner som man annars bara hittar på dyrare modeller; Auto Paus stannar tiden vid rödljus, Virtual Pacer visar om du springer för snabbt eller sakta jämfört med din målsättning, Run/Walk gör att du kan skapa en löprunda med inplanerade gångpartier baserat på tid.

GPS-anslutningen är inte lika snabb som hos Garmins dyrare modeller, vanligtvis tar det ungefär 20 sekunder. Med en kabel laddar du upp dina löprundor till Garmin Connect där du kan se all tänkbar statistik och kartor. Batteriet räcker för ca 5 timmar träning, med strömsparläge visas tiden i flera veckor. Klockan känns något plastig och knapparna kunde gärna fått ha bättre stuns men då priset är så pass lågt är vi förlåtande. Garmin Forerunner 10 har inga pulsfunktioner, det har systermodellen Forerunner 15 men om man går upp en prisklass är Forerunner 220 en bättre klocka. Forerunner 10 passar såväl nybörjaren som elitlöparen som söker en ultralätt extraklocka för maraton. Vi utser den därför till bästa budgetval bland GPS-klockorna.

Liten och lätt, mycket användarvänlig, vattentät
Inget stöd för pulsmätning, plastig känsla
0 5 4 1

Suunto Ambit2 S

Välbyggd och robust pulsklocka med snabb GPS, lätt att växla mellan aktiviteter

GPS: Ja Skärmupplösning: 128x128 pixlar Mått (BxHxD): 50x50x15,5 mm Vikt: 72 g Bredd: 50 mm Höjd: 50 mm Djup: 15,5 mm Vikt: 72 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 25 h Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Nej
Suunto Ambit2 S.0jpg

Uppföljaren till succén Suunto Ambit har nu full funktionalitet för triatleter. Klockan har ANT+ kompabilitet med kraft-POD-enheter för cyklar och kan mäta simtagsfrekvens, takt samt antal simtag. Menysystemet gör att man enkelt växlar sport mitt i träningspasset för att sedan djupanalysera datan online på Movescount. Likt föregångaren är Ambit 2S tillverkad i Finland och byggkvalitén är extraordinär med mineralglasskärm och kompositboett i ett stycke. Dessutom är klockan mindre än konkurrenten Garmin FR 910XT och har en design som gör att man vill bära den till vardags. På Suunto App zone finns över 1000 gratis appar, exempelvis räknar marathonappen ut vilken tid du går i mål i nuvarande tempo. När en av våra testare kom i mål på 3,35 i Stockholm Marathon var batteriet fortfarande halvfullt. Höjdmätning sker med GPS. Äventyraren som behöver tillgång till barometrisk höjdmätning, lufttryck, termometer och navigering bör snegla mot Suunto Ambit2 (utan S). Då får man dock gå upp en prisklass. För multisportaren är Ambit2 S tveklöst en utmärkt GPS-klocka.

Välbyggd och robust, växla aktivitet mitt i träningspasset, snabb GPS
Svag intervallträningsfunktion, inget vibratoralarm
0 5 0 1

Garmin Forerunner 305

GPS: Ja Skärmupplösning: 160x104 pixlar Mått (BxHxD): 53x18x69 mm Vikt: 77 g Bredd: 53 mm Höjd: 18 mm Djup: 69 mm Vikt: 77 g Vattentät/Djup: Ja/ Batteritid: 10 h Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej
Garmin Forerunner 305.40jpg

Med ett bra pris och fullmatad med smart teknik är Garmin Forerunner 305 en utmärkt GPS-pulsklocka. Pulsklockan vrider sig något runt handleden vilket ger bättre satellitmottagning. När den låst på satelliten släpper inte kontakten ens i tät skog. Att följa träningsrundan direkt på Google Maps är häftigt. Med intuitiva menyer kan man skapa personliga skärmar med den information som man är intresserad av, tex hastighet, sträcka och kaloriförbränning. Pulsklockan är relativt stor men inget man tänker på under träning.

Bra GPS-låsning, snabbladdad, bra pulsklocka med triatlonfunktioner
Överföring till dator sker med USB
0 5 0 1

Garmin Forerunner 60

GPS: Nej Skärmupplösning: 56x31 pixlar Mått (BxHxD): 56x13x38 mm Vikt: 44 g Bredd: 56 mm Höjd: 13 mm Djup: 38 mm Vikt: 44 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 21 900 h Batteritid (vila): 365 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej
Garmin Forerunner 60 0

Denna pulsklocka har flera smarta funktioner som grafisk pulskurva, automatisk datasync och något Garmin kallar Virtual Partner. Detta är en digital låtsaskompis som man tävlar mot på displayen vilket faktiskt triggar en att prestera mer. Bröstbandet sitter skönt utan att irritera och statistikfunktionerna online på Garmin Connect är riktigt bra och roligare än programmen från Polar. På många sätt matchar Garmin Forerunner 60 testvinnaren Suunto T3D, vi föredrar dock Suunto:s menyer, display och mätning av träningseffekt.

Bra knappar, många funktioner
Ingen kaloriberäkning utan foot-pod
0 5 0 1

Garmin Forerunner 405CX

GPS: Ja Skärmupplösning: 124x95 pixlar Mått (BxHxD): 48×16×48 mm Vikt: 60 g Bredd: 48 mm Höjd: 16 mm Djup: 48 mm Vikt: 60 g Vattentät/Djup: Ja/1 m Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 14 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej
Garmin Forerunner 405CX.20jpg

Garmin Forerunner 405CX är i princip en Forerunner 305 i ett sportklocka-skal. Den är mindre, lättare och coolare men den har också vissa problem. Till exempel tappar den tryckkänsliga boettringen responsförmågan något när det regnar. Det finns dock flera tekniska förbättringar som fler skärmar, högre alarmvolym och trådlös ANT+ överföring till din dator. Det senaste året har priset på denna GPS-klocka sänkts kraftigt vilket gör den till en mycket prisvärt produkt. Därför har vi under 2012 uppgraderat betyget.

Oerhört liten för att ha en inbyggd GPS
Begränsad batteritid
0 5 0 1

Suunto T3D

Suunto T3D 10

Den Finska pulsklockan Suunto T3D är efterföljaren till storsäljaren T3C och är bäst i test. Klockan har ett skönt bröstband, en tydlig skärm, minneslogg för 15 träningar och smartast menyer i testet. Avancerade mätmetoder såsom beräkning av hjärtfrekvens, träningseffekt och kaloriförbrukning i realtid gör det enkelt och roligt att planera och optimera varje träningspass. Man undviker enkelt underträning eller överträning med Suunto:s unika funktioner. Dessutom är modellen tillräckligt snygg för att ha till vardags och har en mycket hög kvalitetskänsla.

Hög kvalitetskänsla, pulsklocka med lättanvända och bra funktioner
Överkänsliga knappar (det finns dock knapplås)
0 5 0 1

Polar RS100

GPS: Nej Vattentät/Djup: Ja/50 m Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Nej
Polar RS100 20

Polar RS100 har några år på nacken och det börjar märkas. I grunden är det fortfarande en bra pulsklocka för nybörjaren. Skärmen är dock ganska plottrig och designen känns väldigt 00-tal. Manualen lämnar lite att önska men man hittar ändå snabbt och lätt i Polars smarta menysystem. Synkroniseringen med bröstbältet tar i vårt test ganska lång tid. Minnet rymmer tyvärr bara en minneslogg vilket inte duger för en pulsklocka i denna prisklass.

Bra byggkvalitet, enkla menyer
Plottrig skärm, dåligt minne
0 5 0 1

Garmin Forerunner 610

GPS: Ja Skärmupplösning: 128x128 pixlar Mått (BxHxD): 45,7x63,5x14,2 mm Vikt: 72 g Bredd: 45,7 mm Höjd: 63,5 mm Djup: 14,2 mm Vikt: 72 g Vattentät/Djup: Ja/1 m Batteritid: 8 h Batteritid (vila): 28 dagar Höjdmätare: Nej Kompass: Nej Vibrationslarm: Ja
Garmin Forerunner 610.0jpg

Touchscreen på en löparklocka kan verka som en gimmick men fungerar riktigt bra. Med ett snabbt svep över skärmen växlar man informationssida och ett längre tryck aktiverar personliga datafält. Skärmen klarar både handskar, svett och regn. Training Effekt-funktionen som mäter träningsintensitet är ny för Garmin och Virtual Racer låter dig tävla mot dig själv med statistik från tidigare löprundor. Det stilrena kompakta formatet i kombination med 2 veckor batteri (i sparläge) och vanliga klockfunktioner innebär att Forerunner 610 kan användas som vardagsklocka. Mätdata för puls, tempo och distans är mycket exakt samtidigt som GPS-sensorn är snabb och tillförlitlig. Priset är dock högt.

Kompakt och stilren, vibratorlarm, bra gränssnitt och pekskärm
Får ej användas för simning,
0 5 0 1

Garmin Fenix

GPS: Ja Skärmupplösning: 70x70 pixlar Mått (BxHxD): 49x49x17 mm Vikt: 82 g Bredd: 49 mm Höjd: 49 mm Djup: 17 mm Vikt: 82 g Vattentät/Djup: Ja/50 m Batteritid: 50 h Batteritid (vila): 42 dagar Höjdmätare: Ja Kompass: Ja Vibrationslarm: Ja
Garmin Fenix 0

Fenix är Garmins första riktiga äventyrsklocka anpassad för mängder av aktiviteter, bland annat bergsbestigning, segling, fiske och geocaching. I vår mening är det också en av de snyggare i modellprogrammet. GPS-data, navigering och waypoints fungerar utmärkt, likaså höjdmätningen som är barometrisk. GPS-uppkopplingen är dock inte den snabbaste vi testat. Bakgrundsbelysningen och displayen är bra om än något lågupplöst. Informationsvisningen är intuitiv och mycket anpassningsbar. Vi saknar flera av Garmins utmärkta funktioner för löpning, exempelvis Virtual Racer och intervallträning. Klockan får dock ständigt nya funktioner via programvaruuppdateringar över Internet och blir därmed bättre över tiden.

Kartfunktioner, framtidssäker, bra informationsvisning
Saknar många funktioner för löpare

Vanliga frågor om pulsklockor

Vilken pulsklocka ska man ha?

Det finns pulsklockor för alla träningsnivåer och sporter. Från de allra enklaste, oftast anpassad för löpning, till multisportklockor med lägen för egentligen alla sporter du kan tänka dig. I vårt test hoppas vi svara på vilken pulsklocka som passar dig.

Varför ska man träna med en pulsklocka?

För en nybörjare är det oväntat beroendeframkallande att ‘spela in’ sina pass med en träningsapp eller pulsklocka och se hur du förbättrar dig över tid. För lite mer erfarna motionärer är en pulsklocka perfekt för att exempelvis träna intervaller, hålla sig inom ett visst tempo eller för intervallträning.

Hur fungerar en pulsklocka?

I de flesta fall finns minst tre delar. Dels ett träningsläge där du ‘spelar in’ dina träningspass, i praktiken lite som ett tidtagarur. Dels en pulsmätare, antingen inbyggd eller via ett trådlöst pulsband, som mäter hur hårt du anstränger dig (genom pulsen). Dels finns ofta en inbyggd GPS också, som väldigt exakt kan mäta hur långt du exempelvis sprungit eller cyklat.

Hur mäter pulsklocka pulsen

Antingen inbyggt (optisk pulsmätning) som mäter din puls med hjälp av lysdioder som ‘lyser’ på dina blodkärl och mäter pulsen den vägen. Annars kan du i många fall koppla in ett pulsband trådlöst. Det träs över bröstkorgen och mäter din puls genom små elektriska impulser.

Vilken arm ska jag ha en pulsklocka på.

Vilken som funkar. Ha pulsklockan på samma arm som du normalt har ett armbandsur på. Det som känns bekvämt helt enkelt.

Hur vet en pulsklocka att jag sover?

Det finns olika sätt för klockorna att avgöra om du sover på. Vanligt är att använda en kombination av tiden på dygnet, om du ligger stilla och hur din puls är.

Hur exakt är en pulsmätare?

Generellt är inbyggda (optiska) pulsmätare helt okej när det kommer till exakthet, men de brukar ha problem med snabba växlingar i puls som exempelvis vid intervallträning. Pulsmätning vid handleden är samtidigt känsligare för att placeras fel eller för löst. Pulsband runt bröstet är mer exakta, klarar snabba vändningar och är svårare att placera fel.

Hur tränar jag med en pulsmätare?

Några exempel är att du kan hålla dig under en speciellt puls för att inte överanstränga dig. Annars kan du träna efter de klassiska pulszonerna för att fokusera din träning på exempelvis kondition eller fettförbränning.