TEST: Bästa motionscykel (2024) - 17 expertbetyg

Redaktör Daniel Agerhult
Senast uppdaterat November 2023

Dags att utöka hemmaträningsmöjligheterna med en motionscykel? Vi har testat motionscyklar från märken som Christopeit, Finnlo och Spirit Fitness. För att en motionscykel ska utses till bäst i test, måste den vara välkonstruerad och hållbar, ha bra och lättanvänd träningsdator och passa både långa och korta motionärer. Den får också gärna vara lätt att flytta på. 

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Motionscykel

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

 I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är motionscykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är motionscykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder motionscykeln trådlöst pulsbälte?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt motionscyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. 


Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:

Crosstrainer

Löpband

Gåband

Roddmaskin

Multigym

Fler tester för dig som gillar att cykla

Cykelvagn

Spinningcykel

Cykelsits

Elcykel

0 5 5 1

1. UB500 JTC Sport BÄST I TEST MOTIONSCYKEL

Påkostad motionscykel med modern teknik

Prisklass: Mellan Svänghjul: 6,5 kg Display: 6.1" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 35 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 32 cm / Vågrätt 10 cm Maskinvikt: 43,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 92 cm Bredd: 50 cm Höjd: 149 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

UB500 från svenska JTC Sport är en prisvärd motionscykel med påkostade materialval och modern teknik. Den är utrustad med Bluetooth och är kompatibel med appen Zwift, som är en av världens mest populära träningsappar för cykling.

Lätt svänghjul men tillräckligt motstånd

När vi jämför UB500 med andra motionscyklar upptäcker vi att svänghjulet väger något mindre än flera andra modeller i samma prisklass. Det intressanta är att vi knappt märker någon skillnad på motståndet mellan denna och modeller som på pappret är utrustade med ett tyngre svänghjul. Det skulle såklart vara intressant att montera isär cyklarna för att mäta exakt vad respektive svänghjul väger, det har vi dock inte gjort än. Tillsvidare kan vi konstatera att motståndet på UB500 är fullt tillräckligt, även för vältränade användare.

Träningsappar höjer motivationen

Via Bluetooth kan man koppla upp sig mot olika träningsappar och vi har testat att para ihop UB500 med cykelappen Zwift. Kortfattat erbjuder Zwift realistisk cykelträning i en virtuell miljö ihop med andra cyklister runt om i världen som också kopplat upp sig i realtid. Att träna med hjälp av träningsappar ser vi som ett stort plus eftersom det är en rolig motivationshöjare. Vi hade önskat att det fanns ett USB-uttag någonstans på konsolen för laddning av din mobila enhet - använder man Zwift laddar det ur batteriet på telefonen ganska snabbt. 

Påkostade materialval

Flera delar i konstruktionen, som exempelvis vevarmar och sadelstolpe, är tillverkade i aluminium vilket är ett dyrare och mer hållbart material än vanlig metall. Vi tycker därför att detta borde synas på garantilängden, men den är bara på ett år.
Träningskonsolen har en smart hylla där man kan placera sin surfplatta eller telefon. Vi gillar att den mobila enheten inte skymmer displayen, vilket annars brukar vara vanligt på motionscyklar som har liknande lösningar. 

UB500 JTC Sport

Prisvärd motionscykel

UB500 från JTC Sport är en mycket prisvärd och högkvalitativ motionscykel. Den är mycket användarvänlig och passar därför en bred målgrupp. Men den passar kanske särskilt bra för dig som är teknikintresserad och nyfiken på hur det är att träna ihop med andra i den virtuella världen som Zwift erbjuder.

Kvalitetsdelar, kompatibel med Zwift, hylla för surfplatta/telefon
Inget USB-uttag, något kort garanti
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

5 av 5

0 5 4.5 1

2. Finnlo Varon XTR BT BÄSTA PREMIUMVAL + BRA MED APP

Tysk kvalitet med högt maxmotstånd, flera användarprofiler och generös garanti

Prisklass: Premium Svänghjul: 8 kg Display: 6,7" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 8 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 41 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt 30 cm / Vågrätt 8 cm Maskinvikt: 41 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 112 cm Bredd: 55 cm Höjd: 130 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Öronpuls Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo

Finnlo Varon XTR BT är en extremt välbyggd motionscykel från tyska Finnlo. Den har en snygg och användarvänlig design med lågt insteg som gör det lätt att kliva av och på cykeln. Den är utrustad med Bluetooth, öronpuls och ett USB-uttag som gör att du kan ladda telefonen eller surfplattan samtidigt som du tränar.

Lagom många träningsprogram - less is more

Vid första anblicken kan det kännas lite fattigt med bara åtta förprogrammerade träningsprogram på en så pass dyr motionscykel. Men vi tycker faktiskt inte att det är så dumt, låt oss förklara varför. En fördel med så få program är att samtliga kan få en egen snabbknapp nedanför displayen, förutom att det ger en bra överblick så går det också blixtsnabbt att välja program. Under varje knappval kan du sedan justera exempelvis hur långa intervaller du vill köra eller hur tufft motstånd du önskar i backarna. Så även om det är få program så finns det ytterligare en dimension inom varje valt program.

Finnlo Varon XTR BT

Önskar du fler träningsprogram eller bara inspiration så rekommenderar vi att du laddar ner appen HAMMER Workouts. Den är helt gratis och erbjuder en uppsjö av ledarledda träningspass, många är på engelska men tyvärr är de flesta på tyska. Om du använder appen så kan du placera din surfplatta eller telefon på den praktiska hyllan precis nedanför displayen och USB-uttaget på sidan säkerställer att den inte går tom på batteri. Om du önskar träna ett pulsbaserat program så fäster du antingen den integrerade pulsmätaren i örat eller så synkroniserar du ett pulsbälte via Bluetooth. Notera att pulsbälte inte ingår.

Prisvärd motionscykel för hela familjen

Med sina fyra användarprofiler är det här en motionscykel som passar utmärkt för hela familjen och maxmotståndet är fullt tillräckligt även för den vältränade storebrorsan. Det låga insteget gör att den passar fint även för mamman eller pappan med begränsad rörlighet. Vi upplever att man sitter riktigt bekvämt även under de längre cykelpassen vilket är mycket tack vare den alldeles lagom vadderade sitsen. Det går inte att bortse från att Finnlo Varon XTR BT kostar en del men det är faktiskt svårt att hitta bättre kvalitet i det här prisintervallet, och då pratar vi ändå premium. Finnlo erbjuder en mycket generös garanti på tre år vilket vi tror speglar vår uppfattning av både materialval och konstruktion.

Materialval av hög kvalitet, flera användarprofiler, generös garanti, högt maxmotstånd
Pulsbälte ingår ej
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

3. Concept 2 BikeErg BÄSTA PROFFSVAL + BRA FÖR LÅNGA ANVÄNDARE

Kvalitetscykel med luftmotstånd för tuff pulsträning

Ljudnivå: 64-71 dB Styresjustering: Lodrätt: 25 cm | Vågrätt: 18 cm Maskinvikt: 26 kg Prisklass: Proffs Display: 4,3" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motstånd: Luft Motståndsnivåer: 10 st Sätesjustering: Lodrätt 25 cm Maskinvikt: 26 kg Max-användarvikt: 136 kg Längd: 122 cm Bredd: 61 cm Höjd: 103 cm Transporthjul: Ja Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Concept 2 BikeErg erbjuder mjölksyra och svett i ett fartfyllt intervallpaket. Precis som sina syskon Concept 2 SkiErg och RowErg är BikeErg en produkt av högsta kvalitet. Motståndet är helt och hållet luftstyrt och cykeln lämpar sig bäst för intensiva intervallpass.

Smidig och okomplicerad

Det här är ett utmärkt redskap som en del i en cirkelträning eller crossfitpass, där det ofta förekommer flera deltagare. Särskilt gillar vi finessen med de enkla reglagen som gör att man snabbt kan justera sits och styre. Det är också smidigt att träningsdatorn är förhållandevis okomplicerad. Det gör att man snabbt kan sätta sig på cykeln och köra järnet utan att behöva göra massa val och inställningar först.

BikeErg väger endast 26 kilo och rullas med lätthet i väg till önskad plats. Det är praktiskt vid exempelvis cirkelpass när utrustning oftast behöver flyttas fram och tillbaka. Motståndet regleras manuellt genom att man flyttar ett reglage nere vid svänghjulet. Om du är 165 centimeter eller kortare rekommenderar vi dock att du provar cykeln innan köp, eftersom avståndet mellan sits och pedaler kan bli för stort. 

Luftmotstånd ger en högre ljudkuliss

Samtidigt som flera detaljer är på absoluta toppnivå så finns det också delar vi saknar på detta lilla kraftpaket. Om du exempelvis söker efter en tystlåten motionscykel för långa cykelturer framför TV:n så finns det betydligt bättre alternativ att välja mellan. Eftersom motståndet styrs av luft blir ljudnivån hög, vilket gör det svårt att exempelvis höra vad som sägs på en TV utan brusreducerande hörlurar. Den saknar även bekvämligheter som flaskhållare och hylla/hållare för telefon/surfplatta.

Perfekt för tuffa intervaller

Concept 2 BikeErg är ett förstklassigt val för dig som söker en hållbar cykel för intensiva intervallpass.
Om du är den som brukar dra ihop en cirkelträning hemma med familjen eller vännerna så kan den här cykeln vara ett spännande val som inte kommer lämna någon oberörd. Vi sammanfattar BikeErg med två ord: skräckblandad förtjusning.

Fantastisk kvalitet, enkel justering av höjd på sits och styre, lätt att flytta
Högt ljud, saknar flaskhållare, saknar hållare för telefon/surfplatta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

4. Christopeit Sport AL2 BÄSTA BILLIGA MOTIONSCYKEL

Robust och stabil motionscykel med rejält svänghjul, för den som vill ha en prisvärd motionscykel

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: LCD Träningsprogram: 17 st Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 31 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport AL2 kombinerar ett mycket konkurrenskraftigt pris med en för prisklassen genomgående god prestanda. Svänghjulet är rejält tilltaget för prisklassen och bidrar till ett jämnt motstånd. Antalet motståndsnivåer är stort, så det finns goda möjligheter att finjustera motståndet. Därtill är det maximala motståndet tillräckligt starkt för att ge även vältränade personer ett utmanande träningspass.

Bekvämt styre med pulsmätning

AL2 har ett skönt styre men bra handgrepp, pulsavläsning och är likt sadeln vinkelbart. Sadeln kan dessutom enkelt justeras både lod- och vågrätt. Denna flexibilitet gör det mycket lättare att hitta en sittställning som passar just dig.

Många träningsprogram att välja bland

Träningsdatorn har flera olika träningsprogram med funktioner såsom pulskontroll, recovery och kroppsfetts-program. Displayen är visserligen på engelska men ändå enkel att förstå. Något underligt är det emellertid att displayens ”+”-knapp tvärtemot praxis sitter till vänster om ”–”-knappen. Displayen är dock bakgrundsupplyst, smidigt i mörka ljusförhållanden. Det finns också en hylla för mobil eller surfplatta om du skulle vilja titta på serier eller filmer när du motionerar. Christopeit Sport AL2 är ett mycket bra val för dig som söker efter en prisvärd och enklare motionscykel för hemmabruk.

Relativt robust & stabil, rejält svänghjul för prisklassen
Något underlig placering av plus- och minusknappar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4.5 1

5. Spirit Fitness CU800

Självgenererande motionscykel med hög byggkvalitet och lättanvänd träningsdator

Prisklass: Elit Svänghjul: 13,5 kg Display: 6.3 tum Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 6,3 tum Träningsprogram: 10 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 40 st Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 52 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 108 cm Bredd: 55 cm Höjd: 136 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1-2 år Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Spirit Fitness CU800 är en fantastisk motionscykel med högklassiga materialval och användarvänlig träningsdator. Den är främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Designen är exklusiv, men också diskret och stilren varför den smälter in väl såväl hemma som i kommersiella lokaler.

Passar bra för långa användare

CU800 är mycket robust med en gedigen konstruktion. Sadeln har utmärkt dämpning, är lagom hård och har generösa inställningsmöjligheter både våg- och lodrätt. Det gör att träningscykeln passar bra både för korta som riktigt långa användare. Styret möjliggör för användaren att variera mellan flera olika grepp och förbättrar därigenom komforten. CU800 är självgenererande vilket är mycket smidigt eftersom man slipper strömkablar och du kan placera cykeln var du vill. 

Spirit Fitness CU800

Enkel och användarvänlig träningsdator

Träningsdatorn är lätt att förstå sig på men erbjuder samtidigt ett omväxlande urval av träningsprogram och många motståndsnivåer. Visst är displayen överskådlig där både text och siffror är lätta att läsa av - men med tanke på prisklassen hade vi gärna sett en mer högupplöst skärm. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men är samtidigt tydlig, givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten ger en lätt svalka men går inte att rikta och träffar därför i bröstet på längre personer. CU800 har transporthjul men för att kunna använda hjulen måste man lyfta upp bakdelen och det är svårt att få något grepp där. Tillsammans med den höga maskinvikten blir motionscykeln något svårflyttad.

CU800

Spirit Fitness CU800 är cykeln för dig med höga krav. Den är skön att cykla på, har grym kvalitet och är mycket användarvänlig. Söker du en motionscykel till exempelvis bostadsrättsföreningen, klubblokalen eller det mindre kommersiella gymmet så är detta ett klockrent val. 

Mycket hög byggkvalitet, lättanvänd träningsdator, självgenererande
Ingen svensk manual, lågupplöst display, fläkt ej justerbar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

6. Abilica Bike 20 BRA FÖR ÄLDRE

Prisvärd motionscykel med bakgrundsbelyst display och hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Svänghjul: 6 kg Display: 3,5" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 17 st Motstånd: Motoriserat magnetiskt motstånd Motståndsnivåer: 16 st Sätesjustering: Lodrätt 19 cm / Vågrätt 10,5 cm Maskinvikt: 25 kg Max-användarvikt: 110 kg Längd: 84 cm Bredd: 50 cm Höjd: 130 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Bike 20 är en enkel och användarvänlig motionscykel med bra prisvärde. Den har en bakgrundsbelyst display och flera träningsprogram att välja mellan. Med ett motoriserat magnetiskt motstånd upplevs cyklingen skön och följsam. Pulsen mäter du enkelt genom att placera händerna på handtaget.

Var uppmärksam på måtten

Det låga insteget är något som uppskattas av många och särskilt av personer med begränsad rörlighet. Den mjuka sitsen kan du justera både lodrätt och vågrätt med ett ganska stort intervall. Det finns dock risk att personer som är runt 190 cm kommer uppleva att avståndet mellan sits och pedaler är för litet, testpersonen mäter 187 cm och det var gränsfall. Och när vi ändå är inne på potentiella fallgropar så upplever vi att maxmotståndet inte direkt är supertungt. Om du är vältränad och önskar att köra tungt så kan det helt enkelt vara för lätt.

Hållare för mobil enhet 2.0

Inte alla motionscyklar i den här prisklassen kan erbjuda både en bakgrundsbelyst display och hållare för surfplatta - bra jobbat Abilica! Dessutom så är den smarta hållaren placerad längst upp på konsolen vilket innebär att du kan se träningsinformation på displayen utan att missa vad som händer i favoritserien på surfplattan.

Abilica Bike 20

Abilica Bike 20 är en mycket prisvärd och funktionsrik motionscykel som passar utmärkt för vardagsmotion i hemmet. Om du dessutom börjar få problem med vissa rörelser så kommer du att uppskatta det låga insteget. Cykeln är utrustad med transporthjul och den låga vikten gör den mycket lätt att flytta.

Fint prisvärde, hylla för surfplatta, lågt insteg, bakgrundsbelyst display
Klent maxmotstånd för vältränade, kan vara för liten för långa personer
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Hammer Cardio XT6 BT

Prisvärd och användarvänlig motionscykel

Prisklass: Mellan Svänghjul: 8 kg Display: 6,1" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 16 st Motstånd: Permanentmagnet Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 93 cm Bredd: 51 cm Höjd: 150 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls och Bluetooth Garanti: 2 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Hammer Cardio XT6 BT är en prisvärd motionscykel med flera användbara funktioner, inklusive USB-uttag, en hylla för surfplatta/telefon och en användarvänlig ratt för smidig navigering mellan de olika träningsprogrammen. Designen är riktigt snygg och den erbjuder generöst med inställningsmöjligheter vilket gör att den passar både långa och korta användare.

Extremt användarvänlig konsol

Konsolen är kompakt men erbjuder flera användbara funktioner. Den smarta ratten gör det enkelt att navigera mellan de olika träningsprogrammen och hjälper även till när du önskar justera motståndet under träningen. Under displayen finns en hylla där du kan placera din surfplatta eller telefon under träningspasset. Dessutom finns det ett USB-uttag längst upp på konsolen som kan användas för att ladda din mobila enhet.

XT6 BT erbjuder förhållandevis generösa inställningsmöjligheter vilket gör att den passar både långa och korta cyklister. Hur sadeln upplevs är en högst personlig preferens, vi tycker att den fasta stoppningen är skön även om den är lite hård. Cykeln har ett okej utbud av träningsprogram och den geniala ratten gör det enkelt att växla mellan dem. Dessutom kan du koppla ihop cykeln med olika träningsappar som Kinomap via Bluetooth-funktionen. Utöver detta erbjuder Cardio XT6 BT ett acceptabelt motstånd även om det kan vara i den lägre änden om du är mycket vältränad.

Prisvärd familjecykel med schysst garanti

Hammer Cardio XT6 BT är ett fint val för dig som söker en användarvänlig och pålitlig motionscykel till ett överkomligt pris. Utbudet av träningsprogram hjälper till med att hålla motivationen uppe samtidigt som de generösa inställningarna gör detta till en riktig familjecykel. Den generösa garantin säkerställer hög kvalitet och vi tycker att Cardio XT6 BT är en bra investering.

Användarvänlig träningsdator och konsol, bra garanti, fint prisvärde
Något lågt maxmotstånd
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

8. Hammer Cardio Motion BT

Finessrik motionscykel med generös garanti

Prisklass: Mellan Svänghjul: 8 kg Display: 6,1" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 22 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 27 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 110 cm Bredd: 52 cm Höjd: 140 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Hammer Cardio Motion BT är en praktisk motionscykel med flera användbara finesser som exempelvis USB-uttag, hylla för surfplatta/telefon och en smart ratt för navigering mellan de olika träningsprogrammen. Hammer erbjuder dessutom en generös garanti på tre år.

Enkel montering

När Cardio Motion anländer till din dörr så är det mesta redan monterat. Med rätt handlag så monteras cykeln ihop under timmen, och de verktyg som behövs följer med i leveransen. Den har en tydlig och bra bruksanvisning som även finns tillgängliga att läsa på nätet. Instruktionerna finns dock inte på svenska vilket drar ner betyget något.

Kompakt och smart konsol

Konsolen är inte stor men är utrustad med flera användbara funktioner. Vi gillar särskilt den smarta ratten som gör det lättare att navigera i träningsdatorn och justera motstånd under själva träningspasset. Under displayen hittar vi en gummerad hylla där man kan placera sin surfplatta eller telefon under cykelturen. Det finns även ett USB-uttag längst upp på konsolen som kan användas för att ladda sin mobila enhet.

Många träningsprogram och okej motstånd

Cardio Motion BT erbjuder mjuk och följsam cykling. Det finns flera inställningsmöjligheter som gör det lätt att sitta ergonomiskt rätt. Vi upplever sadeln som något hårdare än andra modellers i testet, men det är givetvis en smaksak vad man föredrar. Den här motionscykeln är fullproppad med olika träningsprogram och det enkelt att navigera mellan dem. Via bluetooth-funktionen går det även att koppla ihop cykeln med olika träningsappar som exempelvis Kinomap.

Utöver det erbjuder Cardio Motion BT ett helt okej motstånd, även om det kan vara i lägsta laget för dig som är riktigt vältränad.

En prisvärd och mångsidig motionscykel

Hammer Cardio Motion BT är ett riktigt bra val för dig som önskar en mångsidig motionscykel till ett rimligt pris. De många träningsprogrammen kommer även hjälpa dig att hålla träningsgnistan tänd. Den generösa garantin borgar för hög kvalitet och vi tycker att Cardio Motion är ett mycket bra köp.

Smart rullknapp, USB-uttag, många träningsprogram, generös garanti
Hård sadel, låg maxbelastning
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

9. Abilica Voyage BT BRA MED ZWIFT

Familjevänlig motionscykel med Zwift-kompatibilitet och generös garanti

Prisklass: Premium Svänghjul: 8 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 14 st Motstånd: Servo-magnet Antal nivåer: 16 st Maskinvikt: 46 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 95 cm Bredd: 51 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (pulsbälte köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning:: PDF

Abilica Motionscykel Voyage BT är utrustad med 14 förinställda program och 32 olika motståndsnivåer som regleras med hjälp av en servo-magnet. Vi tycker att Voyage erbjuder bra variation och har ett bra utbud av träningsprogram. Du kan dessutom skräddarsy olika typer av träningspass beroende på vad du vill träna. Kanske vill du köra korta och intensiva pass för en mer mjölksyra-intensiv cykelträning eller så vill du fokusera på konditionen och då kan du istället välja att komponera ihop ett längre distanspass. 

Användarvänlig träningsdator med Zwift

Som på de flesta andra träningsmaskiner från Abilica så har även Voyage BT en mycket lätthanterlig träningsdator. Den ger dig en bra överblick över hur ditt träningspass går och det finns tillräckligt många träningsprogram att välja på för att hålla motivationen levande. 

En extra rolig funktion är att du enkelt kan koppla ihop din telefon eller surfplatta med träningsappen Zwift och därefter synkronisera den med cykeln. Med Zwift kan du träna och tävla med andra användare världen över i en välbyggd virtuell cykelvärld. Zwift erbjuder massor av banor och du kan haka på olika utmaningar där du kan vinna priser som du bland annat kan lösa in i deras egen shop. Baksidan med Zwift är att det kostar pengar, du behöver teckna en prenumeration som kostar ca 150 kr i månaden och det är en månads uppsägningstid. 

Prisvärd familjecykel med bra garanti

Maxvikten på Abilica Motionscykel Voyage BT är 150 kg och tillsammans med mycket fina inställningsmöjligheter  så är det här en motionscykel som passar en bred målgrupp. Den är dessutom designad med ett lågt insteg som gör det enklare att stiga upp på cykeln vilket är utmärkt för personer med begränsad rörlighet. Om du är van vid att cykla på en spinningcykel behöver du vara beredd på att sitsen inte kommer att kännas på samma sätt. På den här typen av motionscykel är sitsen betydligt bredare och även mjukare, egenskaper som vi tror att de flesta uppskattar.

Voyage BT erbjuder ett helt okej motstånd även om svänghjulet på 8 kg kan vara i minsta laget för dig som är riktigt vältränad. Konstruktionen är kraftfull och stabil, vilket gör att den tål både en hög användarvikt och flitig användning vilket också speglar den generösa garantitiden på två år. 

En design för alla

Abilica Motionscykel Voyage BT är en läckert designad och prisvärd motionscykel som smälter in fint i det moderna hemmagymmet. Den är välbyggd med fina inställningsmöjligheter och har egenskaper som exempelvis ett lågt insteg vilket kan passa hela familjen, ung som gammal. Som kronan på verket är den även kompatibel med träningsapparna Zwift och Kinomap som med rätt intresse kan lyfta din cykelträning till nästa nivå. 

0 5 4 1

10. Epsilon Exceed MX90

Elegant motionscykel med fint prisvärde och tungt svänghjul

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: 5,5" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 32 st Sätesjustering: Lodrätt 24 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 40,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 109 cm Bredd: 56 cm Höjd: 149 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Epsilon Exceed MX90 är en för prisklassen välutrustad motionscykel med både bakgrundsbelyst display och hylla för surfplatta/telefon. Denna prisvärda modell är riktigt elegant, samtidigt som den erbjuder tufft motstånd och fina inställningsmöjligheter.

Ergonomiska inställningsmöjligheter

För att få en så skonsam cykling som möjligt är det viktigt att hitta ergonomiskt bra inställningar. Här finns goda möjligheter till det eftersom sadeln går att flytta både horisontellt och vertikalt, med förhållandevis generöst intervall. Sadeln är något hårdare än andra modeller och materialet upplevs vara av billigare material, och därmed sämre hållbarhet. Som på de flesta andra motionscyklar går styret inte att justera vertikalt, men det går däremot fint att vinkla.

Lättnavigerad träningsdator och tungt svänghjul

MX90 har en snygg och enkel konsol. Den är utrustad med endast fem knappar som både är tydliga och enkla att förstå sig på. Under konsolen finns en hållare för surfplatta och nedanför displayen kan man placera sin telefon, vilket känns mycket praktiskt! Under displayen finns även de tolv träningsprogrammen illustrerade i form av bilder, och man navigerar snabbt och smidigt mellan de olika träningsprogrammen med hjälp av den praktiska ratten.

Cykeln är dessutom utrustad med ett tungt svänghjul som ger utmanande motstånd, även för vältränade personer. Det vinklingsbara styret har ett skönt grepp och även sensorer för pulsmätning. För ett högre betyg hade vi önskat bluetooth, så att möjligheten till att sammankoppla enheten med ett pulsband hade funnits.

Prisvärd modell med mycket innehåll

Epsilon Exceed MX90 är verkligen prisvärd. Den passar särskilt bra för dig som söker efter en något billigare motionscykel, utan att behöva tumma på innehållet. Här får du tolv träningsprogram, pulsmätning och en smidig hylla där du kan placera din surfplatta under cykelpasset.

Hylla för surfplatta, bra prisvärde, utmanande motstånd
Ingen bluetooth, hård sadel
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

11. DKN Exercise Bike AM 3i

Elegant motionscykel med skön sadel och Bluetooth

Prisklass: Mellan Svänghjul: 11 kg Display: 5,5" bakgrundsbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 23 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 38 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 100 cm Bredd: 57 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

DKN Exercise Bike AM 3i har en integrerad gelkudde i sadeln och den detaljen bidrar till riktigt skön cykelträning. För dig som gillar att bli underhållen under träningspasset finns en praktisk hylla för placering av surfplatta och ett intilliggande USB-uttag för laddning.

Diskret design och greppvänligt styre

Den diskreta men elegant svarta designen är tilltalande och bör smälta in fint i många hem. Du har bra möjligheter att hitta rätt inställning eftersom sadeln går att justera i höjdled inom ett brett intervall. Den går dessutom att flytta både vertikalt och horisontellt. På en motionscykel är det viktigt att försöka hitta en bra ergonomisk inställning för att minimera skaderisken. Styret på den här cykeln går inte att justera i höjdled men däremot går det bra att vinkla det till önskat läge. Dessutom är styret bekvämt att hålla i och greppet är bra även när händerna är fuktiga av svett.

Vi saknar dock en hållare för vattenflaska, något som är önskvärt vid varma och svettiga träningspass.

Enkel träningsdator och Bluetooth

AM 3i är utrustad med en enkel men funktionell träningsdator som är lätt att förstå sig på. Den har endast fem knappar och träningsprogrammen visas tydligt med bilder nedanför displayen. Med några få knapptryck är du i gång med träningspasset. Det går såklart lika bra att köra ett manuellt program där du själv sänker och höjer motståndet. Enheten har Bluetooth och med den funktionen kan du koppla upp din telefon eller surfplatta mot någon av de träningsappar som finns på marknaden. Det kan vara både roligt och motivationshöjande. Du kan även para ihop cykeln med ett trådlöst pulsband för en mer exakt pulsmätning. Pulsband ingår dock inte i priset.

Bekväm motionscykel

För dig som är ute efter en stilren och bekväm motionscykel kan DKN Exercise Bike AM 3i vara ditt val. Du får en praktisk träningsdator och vi gillar att du kan koppla upp dig mot spännande träningsappar för förhöjd träningsmotivation.

Skön sits, hylla för surfplatta, Bluetooth
Ingen hållare för vattenflaska, pulsband ingår ej
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

12. Casall Exercise bike EB600

Påkostad motionscykel med bluetooth, för den som vill kombinera med pulsbälte

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: 5,3" Träningsprogram: 12 st Motstånd: Elektroniskt Motståndsnivåer: 32 st Sätesjustering: Lodrätt 27 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 36 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / Pulsbälte ingår Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Casall EB600 är en välklädd motionscykel som i grundutförandet inkluderar både bluetooth och pulsbälte. Den är utrustad med en liten ratt i mitten på träningskonsolen som gör att du snabbt kan välja rätt inställningar och önskat träningsprogram. Konsolen har dessutom en hylla där du kan placera din surfplatta eller telefon. Displayen är bakgrundsbelyst med två färger och man kan utläsa både text och siffror utan problem.

Elegant design med stabilt chassi

Den har en genomtänkt konstruktion som gör det enkelt för alla åldersgrupper att kliva upp på cykeln och snabbt komma igång med sitt cykelpass. Vi gillar att det även går att vinkla styret för att hitta en så bra position som möjligt. Höjden på sitsen är förhållandevis enkel att ställa in och sitsen går även att justera vågrätt till viss del. EB600 har dessutom justerbara fötter bak med syfte att göra den så stabil som möjligt. Tyvärr så räcker det inte riktigt då cykeln ändå tenderar att vingla när belastning ökar och man ställer sig upp. EB600 levererar samtidigt rejält med motstånd på högsta nivån och kan utmana även de mest vältränade. Det finns en hållare för vattenflaska som är placerad nedanför styret och du når den utan problem under träningspasset.

Extremt lättnavigerad träningsdator

Hela träningskonsolen har en fin design och vi gillar ratten som förenklar valen av inställningar. Upplägget från hur man registrerar användare till val av träningsprogram känns mycket genomtänkt. Den har en väl tilltagen hylla för placering av surfplatta och mobiltelefon. Räkna med att en surfplatta som ligger ner kommer skymma hela displayen däremot kan en mindre telefon placeras där utan problem. Förutom de tolv förinställda träningsprogrammen så kan man också koppla upp cykeln mot en app som heter iC+ Training App. Där finnas ytterligare träningsprogram att välja på. Appen är gratis och hjälper dig att hålla koll på din träning.

Familjecykel för hemmaträning

Casall EB600 är en utmärkt motionscykel för hela familjen. Den passar både den som vill cykla lite lätt framför TV:n och den som vill utmana sig själv att köra lite tyngre. EB600 är motionscykeln för dig som är beredd att betala lite mer men samtidigt få mycket cykel för pengarna.

Lättnavigerad träningsdator, pulsbälte ingår, justerbara fötter bak
Något vinglig när man står och trampar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

13. Finnlo Exum

Stabil konstruktion med bred, mjuk sadel och elektromagnetiskt motstånd

Prisklass: Mellan Svänghjul: 8 kg Display: Bakbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5,5 tum Träningsprogram: 18 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 9 cm Maskinvikt: 39 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 120 cm Bredd: 55 cm Höjd: 125 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 4 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Exum är en tyst och välbyggd motionscykel i mellanklassen från tyska Finnlo. Byggkvaliteten är god, med en stabil och robust konstruktion som klarar en hög användarvikt. Svänghjulets vikt är något under medel, men det har ingen märkbar effekt på motståndet. Samtidigt har Exum ett elektromagnetiskt (EMS) motstånd, vilket man normalt bara ser hos betydligt dyrare modeller i proffsklassen. EMS-motstånd har i regel längre hållbarhet än vanliga permanentmagnetiska motstånd. Exum har en bred, relativt mjuk sadel som främst är avsedd för större stussar, men även passar mindre. Liksom styret är sadeln lätt att ställa in i för användare av olika längd. Motionscykelns design är av traditionellt kontinental typ, vilket av vissa skandinaver nog kan upplevas som lite tråkig. Displayen är bakgrundsbelyst, vilket är nödvändigt för att den ska kunna läsas av i ett mörkt rum, exempelvis framför TV:n. Träningsdatorn är lättanvänd, när man väl lärt sig hur menysystemet och knapparna fungerar. Ett watt-program är bekvämt nog förvalt vilket gör det snabbt att komma igång. Tyvärr finns inget hyllplan för ex. läsplatta. Förutom pulsmätare i handtaget får man även med en öronsnibb-pulsmätare.

Denna blir lätt irriterande att ha i örat, men med tanke på att den ingår utan extra kostnad så är det svårt att klaga. Dessutom stöder Exum trådlöst pulsbälte. Vi skulle gärna sett en svensk manual utöver den engelska.

God byggkvalitet, robust & stabil, EMS, tyst
Ingen hylla för surfplatta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

14. Schwinn Fitness Airdyne AD8

Intensiv intervallträning, passar den som vill träna hela kroppen

Prisklass: Proffs Display: Okomplicerad LCD-skärm Färg: Svart Träningsprogram: 9 st Motståndsnivåer: Luft Maskinvikt: 51 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 135 cm Bredd: 50 cm Höjd: 132 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband (tillbehör - köps separat) Garanti: 2 års hemmabruk. 1 års företagsbruk. 1 års kommersiellt bruk Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Schwinn Fitness Airdyne AD8 är en träningsmaskin för extremt tuffa intervaller. Motståndet är helt luftstyrt och regleras av hur intensivt du trampar och använder träningsarmarna. Vid hårt arbete blir således även motståndet väldigt högt. Resultatet blir en anmärkningsvärt hög kaloriförbränning som andra träningsmaskiner har mycket svårt att matcha.

Okompicerad träningsdator

AD8 är inte konstruerad för långa konditionspass och därför har Schwinn valt att hålla träningsdatorn relativt okomplicerad. Fokus ligger på att komma igång snabbt med träningen och därför finns det snabbknappar för de vanligaste intervallpassen. Denna typ av träningsmaskin med luftmotstånd passar sig särskilt bra för crossfit och cirkelträning med korta aktionstider.

Trots periodvis extremt hög frekvens under träningspasset så håller sig maskinen stabilt kvar med alla fyra fötterna på marken. Den förmedlar en känsla av kvalitet och har bra grepp i handtagen. Sadeln är riktigt skön men kan bli lite ranglig om den inte skruvas åt någon gång då och då. AD8 upptar inte mer utrymme än en vanlig träningscykel och den flyttas enkelt med de två transporthjulen som är placerade framför styret.

Hög ljudnivå vid intensiva pass

Det är svårt att överblicka all träningsdata på displayen eftersom upplösningen är låg och endast viss information lyfts upp inom ett visst tidsintervall. I ett mörkt rum är den nästintill oläslig. Vid högintensiv träning så ökar ljudnivån och även om det inte stör dig - eftersom du förmodligen kämpar för att överleva den högintensiva träningen - så kanske det stör din omgivning. För en precis pulsmätning rekommenderar vi att man använder en egen träningsklocka eftersom pulsen som anges via träningsdatorn inte är helt exakt.

Schwinn Fitness Airdyne AD8 riktar sig framförallt till dig som har begränsat med yta hemma, som vill köra högintensiva träningspass med korta aktionstider och inte avskräcks av en saftig prislapp.

Yteffektiv, skonsam
Högljudd, inexakt pulsmätning, högt prissatt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

15. Titan Life Athlete B55

Motionscykel i mellanklassen med hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: 5,5" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 15 st Sätesjustering: Lodrätt 21 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 114 cm Bredd: 55 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år

Titan Life Athlete B55 är en enkel motionscykel utan några förprogrammerade träningsprogram. Den har en hylla för surfplatta vilket är utmärkt för användaren som inte har möjlighet att placera cykeln framför en tv. Tyvärr täcks dock displayen vid användning. B55 har magnetiskt motstånd och en maxbelastning som räcker gott även för en vältränad motionär.

Bekväm sadel med begränsad sitthöjd

Sadeln har en behaglig stoppning som känns bekväm, även under de lite längre träningspassen. Så länge man sitter ner så känns cykeln stabil, också vid hög belastning. Handtagen är greppvänliga och det går att vinkla styret för att hitta en så bra position som möjligt. För användare som är över ca 185 cm kan sitthöjden kännas aningen kort, även när den är inställd på maxhöjden. Är du osäker rekommenderar vi att du testar cykeln först. B55 har en enkel design som rimmar väl med dess låga pris. Den blåa färgen kanske inte passar in överallt, vilket man såklart bör överväga innan köp. Tyvärr saknas hållare för vattenflaska.

Okomplicerad träningsdator

Träningsdatorn är mycket spartansk och innehåller inga träningsprogram. Den är däremot lättnavigerad och med endast några knapptryck ställer man in önskad träningstid eller distans och sen är man igång. Det är synd att displayen inte är bakgrundsbelyst eftersom det begränsar möjligheten att läsa av träningsinformationen i ett mörkt rum. I ett upplyst rum kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Motståndet regleras manuellt och det gör man genom att vrida på en ratt. Den är placerad nedanför träningskonsolen och det kan vara ett moment som upplevs krångligt när man är riktigt trött.

Titan Life Athlete B55 gör sig bäst för dig som har en mellanbudget och använder surfplatta under träningspasset. Den har en förstklassig sadel och ett greppvänligt styre som går att vinkla men observera att personen som ska använda den ej bör vara längre än 185 cm.

Hylla för surfplatta, skön sadel
Saknar hållare för vattenflaska, manuell justering av motstånd, ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

16. Tunturi Cardio Fit B40

Enkel motionscykel med bekväm sadel och lågt insteg

Prisklass: Budget Svänghjul: 6 kg Display: 3,5 " ej bakgrundsbelyst LCD Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 8 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt 24 cm / Vågrätt 4 cm Maskinvikt: 22 kg Max-användarvikt: 110 kg Längd: 103 cm Bredd: 50 cm Höjd: 130 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF Filmklipp: YouTube

Tunturi Cardio Fit B40 erbjuder bra motstånd som regleras av en magnetisk broms och justeras manuellt i åtta nivåer. Den är även utrustad med handpuls och en hylla för surfplatta och telefon. Eftersom den har ett lågt insteg kan cykeln passa särskilt bra för rehabiliteringsträning.

Användbar hylla för telefon och surfplatta

På den mindre displayen, som inte är bakgrundsbelyst, kan du läsa av den viktigaste träningsinformationen. Det finns inga förprogrammerade träningsprogram och det går därför snabbare att komma i gång med träningen. Hållaren till displayen och materialvalen upplevs dock som något plastiga.

Om du önskar underhållning under cykelpasset så går det bra att placera en telefon eller surfplatta på den praktiska hyllan som finns placerad nedanför displayen. Du behöver dock vara medveten om att konsolen är så pass liten att den mobila enheten med säkerhet kommer skymma displayen, vilket medför att du inte kan se träningsinformationen om du väljer att placera enheten här.

Cykeln har dock ingen hållare för vattenflaska vilket hade varit önskvärt.

Bekväm sadel och rejält svänghjul

Cardio Fit B40 kommer med ett för prislappen rejält svänghjul och erbjuder motstånd i upp till åtta nivåer. Det funkar fint för vanliga motionären, men kan vara i minsta laget om du är vältränad.

Med ett par enkla handgrepp justerar man sadeln och vi gillar att den går att justera både horisontellt och vertikalt. Därefter är det bara att börja trampa! Du sitter skönt och sadeln håller hög bekvämlighetsnivå även under de längre träningspassen.

Enkel men prisvärd

Tunturi Cardio Fit B40 är den enkla men ändå praktiska motionscykeln för dig som söker bekväm träning eller rehabilitering i hemmamiljö. Om du gillar att se på film eller YouTube samtidigt som du tränar är hyllan där du kan placera din mobila enhet perfekt. Vår bedömning är att detta är en prisvärd modell i budgetklassen, även om vi sätter ett litet frågetecken på kvaliteten.

Hylla för surfplatta, skön sadel, lågt insteg
Frågetecken på kvaliteten, ej bakgrundsbelyst display, saknar hållare för vattenflaska
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

0 5 3 1

17. Epsilon M15

Enkel motionscykel för trånga utrymmen

Prisklass: Budget Svänghjul: 4,5 kg Display: 2" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 8 st Sätesjustering: Lodrätt 14 cm Maskinvikt: 18,5 kg Max-användarvikt: 100 kg Längd: 90,5 cm Bredd: 44,5 cm Höjd: 113,5 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Epsilon M15 är den enkla motionscykeln som är unik med sin låga prislapp och möjlighet att fällas ihop. Trots prislappen så är den utrustad med en enklare träningsdator och ett helt okej motstånd. Den har dessutom två års garanti!

Lätt att flytta

M15 har den lägsta maskinvikten bland våra test av motionscyklar och är lätt att förflytta. Den kan med fördel förvaras på ett ställe för att sedan plockas fram vid träningspassen. Cykeln är mycket enkel att montera och även en ovan person gör det på under halvtimmen.

Kompakt och något vinglig cykel

Vi har testat cykeln på diverse olika träningspass och vår upplevelse är att den står förvånansvärt stabilt på marken. När motstånd och frekvens ökar mot max så blir det vingligt, men konstigt vore annars med tanke på att cykeln endast väger drygt 18 kg! Den erbjuder ett godtagbart motstånd men inte mycket mer. Vikten på svänghjulet är knappt 5 kg, vilket ändå passar fint till underhållsträning framför TV:n. Den kompakta konstruktionen gör också att möjligheten till justering av höjden på sätet är begränsad. Personer som är över 185 cm slår nästan i knäna i styret, även om justeringen är i sitt maxläge.

Epsilon M15 är en spännande motionscykel för dig som bor trångt och söker en enklare motionsform i hemmet. Den är ett fint alternativ till promenader utomhus när vädret lockar till att stanna inomhus. Det är en prisvärd cykel till ett extremt lågt pris och med generös garanti.

Kompakt, billig, enklare träningsdator
Trångt för benen
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

 I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är motionscykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är motionscykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder motionscykeln trådlöst pulsbälte?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt motionscyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. 


Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:

Crosstrainer

Löpband

Gåband

Roddmaskin

Multigym

Fler tester för dig som gillar att cykla

Cykelvagn

Spinningcykel

Cykelsits

Elcykel

Fem saker att tänka på innan du köper en motionscykel

Motionscykeln är kanske den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet. Vi är inte förvånade att den år efter år behåller sin popularitet eftersom den har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. Träning med motionscykel stärker såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och en av de träningsmaskiner som tar upp minst utrymme.

1. Prisnivå

Vad har du för budget? När du vet vad du har i plånboken kan du också lättare sortera ut vilka krav du kan ställa på motionscykeln. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på motionscykelns byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Motionscykel delas in i följande prisklasser:

 • Budget
 • Mellan
 • Premium
 • Proffs

Här kommer en kortare beskrivning på vad man kan förvänta sig inom varje prisklass.

Budget: Karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta cyklar som tål påfrestningar sämre än mer robusta modeller. De är ofta utrustade med permanentmagnestiskt motstånd som har kortare livslängd. Prisintervall 2 500 till 4 500 kr.

Mellan: Här ser vi mer gedigna konstruktioner, ofta med en bättre träningsdator. De har många gånger även en snyggare design och pulsmätare i handtagen som standard. Räkna med ett prisintervall på 4 500 till 8 000 kr.

Premium: Karaktäriseras av påkostade och mycket välbyggda modeller som tål tuff och omfattande användning. Många av modellerna är även kompatibla med diverse träningsappar som exempelvis Zwift, iFit och Kinomap - dessa hjälper alla till med att förhöja träningsupplevelsen ytterligare. Motionscyklar i den här prisklassen kostar mellan 8 000 till 12 000 kr.

Proffs: Här hittar vi extremt välbyggda motionscyklar med materialval av genomgående hög kvalitet. De är ofta självgenererande vilket innebär att de inte behöver någon strömkabel. Det här är motionscyklar som passar särskilt bra för bostadsrättsföreningar, semikommersiella gym, företagsgym eller kanske till den mer påkostade klubblokalen. En motionscykel i den här prisklassen börjar på cirka 12 000 kr.

2. Teknik

Det kan variera mycket vad motionscykeln har för tekniska egenskaper.

Rätt teknisk utrustning kan både motivera och hjälpa dig med din träning. Här kommer några exempel på egenskaper som kan höja kvalitén på din träning.

 • Pulsmätning
 • Träningsappar
 • Träningsprogram

Trådlös pulsmätning: Om du kommer köra pulsbaserad träning så rekommenderar vi att du väljer en modell som har trådlös överföring från ett pulsband. De fasta pulssensorerna är ofta inte så precisa och mäter endast på ett fast ställe där du normalt inte har händerna under träningspasset.

Spännande träningsappar: Vissa motionscyklar har möjligheten att via Bluetooth koppla ihop sig med diverse träningsappar. Utvecklingen inom detta område går snabbt framåt och många av apparna är riktigt bra! Med appen Zwift kan du exempelvis cykla i virtuella miljöer med andra människor runt om i världen. En bra app kan verka som en riktigt motivationsmotor!

Förinställda träningsprogram: Om det finns ett brett utbud av förinställda träningsprogram så är det lättare att få variation i sin träning. Många motionscyklar har ett brett utbud av träningsprogram och det kan vara väldigt motiverande. Det är bra om motionscykeln har program och funktioner för fettförbränning, pulsträning, intervallträning, backträning och även möjlighet att skapa egna individuella träningsprogram.

3. Design

Var kommer du placera din motionscykel? Här är det flera faktorer som är viktiga att tänka på.

För dig med begränsat utrymme: Här kanske det är viktigt att motionscykeln är kompakt och lätt att flytta undan? De flesta motionscyklar tar förhållandevis lite utrymme i anspråk men de kan vara mer eller mindre knöliga att rulla undan. Sök därför efter en cykel som har en låg vikt och lite större transporthjul.

För dig med mycket utrymme: Då kan det var klokt att gå för en tyngre modell och kosta på din motionscykel lite mer. De är ofta mera stabila och robusta i sin konstruktion och har ofta avancerade funktioner och program. De brukar dessutom ha ett större maximalt motstånd vilket är särskilt viktigt om man exempelvis har tänkt att köra program som innehåller branta backar.

För placering centralt i hemmet: För dig som har tänkt ha motionscykeln framme för allmän beskådan blir det extra viktigt att designen matchar din stil och kanske den övriga inredningen. Det finns såklart ett brett utbud av modeller där några av de allra enklaste kanske passar bäst i en garderob medan de mer påkostade modellerna istället kan bli en del av inredningen.

4. Bromssystem

Val av bromssystem kan påverka både cykelns prestanda och livslängd. En motionscykel har antingen ett elektromagnetiskt motstånd eller ett permanentmagnetiskt.

 • Elektromagnetiskt motstånd: Förkortas ofta med EMS och det kan ibland även benämnas som motoriserat magnetiskt motstånd. Denna typ av motstånd är överlägset ett permanentmagnetiskt då hållbarheten är mycket längre tack vare att det inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Den här typen av motstånd är vanligast i premiumklassen.
 • Permanentmagnetiska motstånd: Denna typ av motstånd är billigare att tillverka vilket gör dem populära bland tillverkarna då man därmed kan hålla ett lägre försäljningspris. Permanentmagnetiska motstånd dominerar i budgetklassen och är även vanliga i mellanklassen.

5. Garanti

En motionscykel kostar normalt flera tusen kronor vilket är mycket pengar för de flesta. Därför är det viktigt att man kan lita på att cykeln kommer att hålla i flera år. Liksom andra produkter kan motionscyklar gå sönder. Det kan till exempel röra sig om ett ”måndagsexemplar” eller kanske ett okänt konstruktionsfel. Då är det viktigt att man har en garanti som kan få cykeln reparerad eller kanske rentav få en ersättningscykel. I Sverige ger konsumentköplagen konsumenter ett rimligt skydd men helst ska en tillverkare lämna en ännu generösare garanti. Hur lång garantitid en tillverkare (eller återförsäljare) vågar ge på en motionscykel kan vara en fingervisning av vilket förtroende tillverkaren/återförsäljaren sätter i kvaliteten på sin egen produkt. Är garantitiden lång, kanske så mycket som 3 år, har man troligtvis ett stort förtroende för sin motionscykels byggkvalitet. Är garantitiden kortare kan man misstänka att tillverkaren/återförsäljaren inte har samma självförtroende.

Också billigare motionscyklar kan ofta ha generösa garantitider vilket naturligtvis är bra. Tänk dock på att man som kund vid en reklamation ofta själv får stå för transportkostnaden till reparationsverkstaden. Detta kan för den som saknar bil eller bor långt från närmaste reparationsverkstad bli en dyr affär, om man till exempel måste skicka motionscykeln med post.


Motionscykel hemma

Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet och är alltjämt mycket populär bland hemma-användare. Inte så konstigt är väl är det, då motionscykeln har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. Motionscykeln tränar såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme. Tack vare sitt varierbara motstånd kan motionscykeln användas för såväl lätt som tung träning. Då cykelns ram bär upp användarens kroppsvikt skonas knän och leder jämfört med gång eller löpning. Detta gör motionscykeln extra populär bland överviktiga och äldre men också vid rehabilitering. Motionscykeln är även mycket populär att använda för uppvärmning innan styrketräning.

Motionscykel eller spinningcykel?

En särskild variant av motionsscykel är spinningcykeln som ofta förknippas med så kallade spinningpass, vilka är en slags aerobicspass där man till musik cyklar i grupp. Spinningcykeln har emellertid på senare år blivit alltmer populär att använda i hemmet, då den har en rad fördelaktiga egenskaper. En spinningcykel är extra stabil, vilket gör att den tål hårdare tag som att stå och cykla på den. Den är strömlös med ett steglöst motstånd som efterliknar upp- och nedförsbacke väldigt väl och har ett extra tungt svänghjul. Dessutom går oftast både sadel och styre att justera såväl på höjden som framåt eller bakåt, vilket inte minst uppskattas av korta användare. Spinningcykeln har ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. utan motivation och tempo hålls istället uppe av att man cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot.

Vad är då bäst? Motionscykel eller spinningcykel? Svaret beror på vilken typ av träning du ska använda träningscykeln till. Förenklat kan man säga att motionscykeln passar bäst för mer lågintensiv träning medan spinningcykeln är för mer intensiv träning. Även om det främst är yngre som kör spinning passar träningsformen även äldre och otränade personer. Detta då man själv bestämmer tempo och motstånd efter hur mycket man orkar. Centralt i spinning är dess intensitet, vilket gör musiken så viktig för träningsformen. Motionscykeln däremot, kan visserligen ofta även den användas för hård träning men generellt tar man det lite lugnare på motionscykeln. Motionscykel-användare föredrar kanske att titta på TV eller lyssna på en podd under passet istället för att fokusera helt på träningen och musiken.

Bästa valet för dig

I vårt test av motionscyklar har vi valt ut de populäraste motionscyklarna just nu. För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

 •     Hur ofta kommer motionscykeln att användas?
 •     Vilka förväntningar har jag på motionscykelns kvalitet?
 •     Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på motionscykeln?
 •     Kommer flera att använda motionscykeln och vilka förväntningar har de på prestanda och funktionalitet?

Bra att veta om motionscyklar

I vårt test av motionscyklar har vi tagit hänsyn till ett flertal viktiga egenskaper. Några av dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Användarvikten

Användarvikten (eller egentligen maxanvändarvikten) är en viktig faktor för tyngre personer som väger runt 100 kg. Detta då långt från alla motionscyklar är konstruerade för att bära en person som väger mer än 100 kg. Om man är flera olika användare som kommer att använda motionscykeln är det naturligtvis viktigt att motionscykeln är anpassad att kunna bära upp även den tyngsta användaren. Generellt gäller regeln att ju mer robust (och därmed oftast dyr) motionscykeln är, desto högre användarvikt klarar den.

Byggkvalitet

En av de viktigaste egenskaperna hos en motionscykel är dess byggkvalitet. En god byggkvalitet gör inte bara träningsmaskinen mer robust utan förlänger i regel även livslängden då den klarar en högre belastning. Detta gäller i synnerhet välanvända motionscyklar, som används ofta av tunga och/eller starka motionärer. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer är robusta, mer stabila träningscyklar normalt inte mycket större än billigare och mindre stabila modeller.

Design

Miljobild DesignEn träningsmaskins estetiska design ska inte påverka dess funktionalitet, åtminstone inte negativt. Designen upplevs ändå av många som viktig då motionscykeln ofta får stå framme i hemmet och blir då nästan en del av inredningen. Då de flesta vill ha ett snyggt inrett hem blir det därför viktigt att motionscykeln ser bra ut, eller åtminstone inte är iögonfallande ful. För de som väljer att bara ställa fram sin motionscykel när de ska träna, varefter de åter ställer tillbaka i sitt skrymsle, blir naturligtvis designen av mindre vikt.

Display

WinTech Display 125x150En motionscykel har normalt en display på vilken man kan avläsa information om sin träning och med vilken man reglera de olika funktionerna i träningsdatorn. En bra display får dessutom gärna ha en visualisering över träningen i form av staplar eller liknande där man kan se hur långt man cyklat, hur kraftigt motståndet är etc. Träningsdatorn ska naturligtvis vara lättnavigerad för att komma till användning. Fördelen med enkla träningsdatorer med enkel funktionalitet är att de är enklare att lyckas göra lättanvända, då användaren inte har så många val. För avancerade träningsdatorer är det däremot extra viktigt att tillverkaren verkligen tänkt igenom menysystemet för att användaren inte ska gå vilse bland alla funktioner.

Garanti

En motionscykel kostar normalt flera tusen kronor vilket är mycket pengar för de flesta. Därför är det viktigt att man kan lita på att cykeln kommer att hålla i flera år. Liksom andra produkter kan motionscyklar gå sönder. Det kan till exempel röra sig om ett ”måndagsexemplar” eller kanske ett okänt konstruktionsfel. Då är det viktigt att man har en garanti som kan få cykeln reparerad eller kanske rentav få en ersättningscykel. I Sverige ger konsumentköplagen konsumenter ett rimligt skydd men helst ska en tillverkare lämna en ännu generösare garanti. Hur lång garantitid en tillverkare (eller återförsäljare) vågar ge på en motionscykel kan vara en fingervisning av vilket förtroende tillverkaren/återförsäljaren sätter i kvaliteten på sin egen produkt. Är garantitiden lång, kanske så mycket som 3 år, har man troligtvis ett stort förtroende för sin motionscykels byggkvalitet. Är garantitiden kortare kan man misstänka att tillverkaren/återförsäljaren inte har samma självförtroende.

Också billigare motionscyklar kan ofta ha generösa garantitider vilket naturligtvis är bra. Tänk dock på att man som kund vid en reklamation ofta själv får stå för transportkostnaden till reparationsverkstaden. Detta kan för den som saknar bil eller bor långt från närmaste reparationsverkstad bli en dyr affär, om man till exempel måste skicka motionscykeln med post.

Ljudnivå

Motionscykeln är tillsammans med crosstrainern de tystare träningsmaskinerna. Och väl är väl detta då motionscykel-användare ofta vill lyssna på musik eller titta på TV under träning. En fördel med motionscykel är att även billigare modeller oftast är relativt tysta. Förutom irriterande oljud finns det ytterligare en anledning till att en motionscykel inte bör gnissla. Likt för andra mekaniska konstruktioner är gnisslande ett tecken på hög friktion och hög friktion innebär högt slitage. Börjar motionscykeln gnälla är det samma medicin som för vanliga cyklar som gäller: olja på kedjan.

Motstånd

En motionscykel har antingen ett elektromagnetiskt motstånd eller ett permanentmagnetiskt. Elektromagnetiskt motstånd förkortas ofta EMS, vilket står för ElectroMagnetic Suspension och blir översatt till svenska elektromagnetisk upphängning. Denna typ av motstånd är överlägset ett permanentmagnetiskt då hållbarheten är mycket längre tack vare att det inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska motstånd är däremot billigare att tillverka vilket gör dem populära bland tillverkarna då man därmed kan hålla ett lägre försäljningspris. Permanentmagnetiska motstånd dominerar i budgetklassen och är vanliga i mellanklassen medan det är elektromagnetiska motstånd som gäller i premiumklassen.

Storlek

Motionscykeln är troligen den minst utrymmeskrävande av de vanligaste typerna av träningsmaskiner. Möjligen är den också den träningsmaskin-typ där storleken skiljer sig minst mellan dyr och billig modell. Även om motionscykeln ofta är mindre utrymmeskrävande än exempelvis ett löpband kan den i regel inte fällas ihop. Däremot kan de flesta motionscyklar flyttas och är utrustade med transporthjul.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Masterfit TP200

Funktionell motionscykel med suveränt prisvärde, för den som vill ha en lättmanövrerad träningscykel

Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Färg: Vit Träningsprogram: 16 st Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt: 31 cm | Vågrätt: 8,5 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 91 cm Bredd: 58 cm Höjd: 152 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Masterfit TP200

Masterfit TP200 är en lättmanövrerad och funktionell motionscykel och dess mycket fina prisvärde gör den attraktiv. Designen är snygg med en för prisklassen stabil konstruktion.

Avancerad men lättanvänd träningsdator

Trots att träningsdatorn faktiskt är rätt avancerad så är den ändå lättmanövrerad och har ett flertal träningsprogram. Denna användarvänlighet gör att det går snabbt att komma igång med träningen även för ovana användare. Färgdisplayen är bakgrundsbelyst och visar information om distans, hastighet, motstånd, pulskontroll, recovery och kroppsfett. Displayen har dessutom utrymme för fyra olika användarprofiler.

Genom att hålla händerna på pulsavkännaren på styret så hittar träningsdatorn snabbt den aktuella pulsen. Dessutom är styret bekvämt med ett bra handgrepp och det är lätt att vinkla till önskat läge. Detta gör i kombination med möjligheten att justera sadeln såväl lod- som vågrätt att både korta och långa motionärer lättare kan få till en optimal sittställning. Vidare är sadeln bred och passar därför bäst för större stussar. De många motståndsnivåerna gör att det är lätt att finjustera motståndet och maxmotståndet är tillräckligt starkt också för vältränade personer.

Masterfit TP200

Hylla för mobil eller surfplatta

TP200 har hylla för surfplatta, vilket blir en allt viktigare egenskap när allt fler överger teven för paddan. Tyvärr är dock hyllan placerad direkt under displayen, vilket gör att denna skyms av en eventuell surfplatta. Man måste därför välja mellan att se på sin padda eller kunna följa träningen på displayen. Detta är alltjämt en vanlig designmiss på den minoritet motionscyklar som överhuvudtaget utrustats med hylla. Vi skulle också gärna sett att TP200 fått en flaskhållare. Masterfit får en eloge för att man översatt manualen till svenska och dessutom försett den med tydliga instruktioner för både montage och träningsdator.

Masterfit TP200

Masterfit TP200 riktar sig till vardagsmotionären som är ute efter en trygg och användarvänlig motionscykel med högt prisvärde. Den passar särskilt bra för dig som gillar att följa din favoritserie på surfplattan samtidigt som du cyklar.

Användarvänligt styre, bakgrundsbelyst display, lättanvänd träningsdator
Saknar hylla för surfplatta, ingen flaskhållare
0 5 4 1

Titan Life Bike B65

Välutrustad motionscykel med mjuk sadel och lågt insteg

Prisklass: Budget Svänghjul: 5 kg Display: 5,3" Träningsprogram: 21 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Sätesjustering: Lodrätt 18 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 30 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 133 cm Bredd: 63 cm Höjd: 99 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF
Titan Life Bike B65

Titan Life Bike B65 är en stilrent designad motionscykel som är rikligt utrustad med både trådlös pulsmottagare och flertalet träningsprogram. Den har ett svänghjul med låg vikt men med hjälp av ett speciellt drivkraftsystem är det upplevda motståndet betydligt tyngre.

Motionscykel med stor display

B65 har enkla men snygga former och har ett lågt insteg vilket underlättar en säker på- och avstigning. Den generösa displayen har ett användarvänligt gränssnitt och visar all viktig träningsinformation. Med lite övning så navigerar du snabbt bland de många träningsprogrammen. Det finns bland annat program för både puls och kroppsfett. Dessvärre är displayen inte bakgrundsbelyst och i ett nedsläckt rum är siffrorna svåra att överblicka .

Det är smidigt att justera sadelhöjden med hjälp av en stor fjäderbelastad skruv, samtidigt noterar vi att höjden är för kort för användare som är runt 190 cm. Sadeln går även att flytta i vågrät riktning även om det bara är några centimeter. Vi gillar den mjuka stoppningen som är bekväm att sitta på även under de lite längre träningspassen.

Träningscykeln för äldre eller för dig med begränsad rörlighet

Cykeln monteras i fyra steg och monteringsprocessen är förhållandevis enkel. Alla verktyg som behövs följer med i paketet och bruksanvisningen på svenska är tydlig och guidar dig steg för steg.

Titan Life B65 passar utmärkt för dig som söker en skön motionscykel med lågt insteg vilket kan passa särskilt bra för dig som är äldre och kanske har utmaningar med ett högre insteg. Om du också uppskattar kombinationen av en mjuk sadel och ett utmanande motstånd så är det här en mycket prisvärd motionscykel.

Flera träningsprogram, lågt insteg, stilren design
Ej bakgrundsbelyst display, kort sadelhöjd
0 5 4 1

Hammer Ergo-Motion BT

Snygg motionscykel, för den som vill ha en bra träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: 5,5" Träningsprogram: 22 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt 25 cm / Vågrätt 8 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 102 cm Bredd: 50 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: Finns ej digitalt
hammer ergo motion bt

Hammer Ergo-Motion BT har ett tilltalande prisvärde och design. Den har en skön sadel samt ett flertal olika inställningsmöjligheter vilket minskar risken för skador. Det finns möjlighet att köra riktigt tungt då det magnetiska maxmotståndet är mycket kraftigt. Även vid högsta belastning så jobbar cykeln nästan ljudlöst, främst tack vare det magnetiska motståndet.

Estetiskt tilltalande med stabil konstruktion

Ergo-Motion BT är stabil och svajar inte ens vid riktigt hög belastning. Den har justerbara fötter som gör den stabil vid placering på ojämnt underlag. Sadel är helt ok och styret går att ändra till flertalet olika positioner efter önskemål. Motionscykeln är utrustad med sköna trampor som dessutom erbjuder möjlighet att spänna fast fötterna med ett enklare spänne. Eftersom den har två transporthjul och är förhållandevis lätt så är det enkelt att flytta Ergo-Motion BT.

Snygg träningskonsol med USB-uttag

Träningsdatorn är lagom komplicerad och vi gillar hur lätt det är att navigera sig fram. Knapparna på konsolen är genomtänkta och det är bra med ett vred för att snabbare kunna hitta rätt. Ergo-Motion BT har stöd för trådlös pulsmätning, men pulsband köps till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Du kan även ladda ned gratisappen iConsole för att få en ännu bättre överblick. Appen speglar samma värden som du ser på displayen fast med en annan grafik i telefonen. Konsolen har en hylla för telefon och surfplatta som dessvärre skymmer displayen om man ställer dem där. Detta gör det svårt att överblicka träningen, såvida du inte använder appen på surplattan förstås. Det är ett stort plus att den även har ett USB-uttag så att din mobila enhet inte riskerar att få slut på batteri under träningspasset.

Hammer Ergo-Motion passar dig som är ute efter en modern mellanklass-motionscykel med en lättnavigerad och relativt avancerad träningskonsol. Den har fina inställningsmöjligheter vilket ger användaren goda förutsättningar för ergonomisk och skadefri cykelträning.

Smidig träningsdator, rejält motstånd, USB-uttag, hylla för surfplatta/telefon
Ingen vattenflaskhållare
0 5 3.5 1

Abilica Stream UB X

Modernt designad motionscykel med EMS-motstånd, passar den som vill ha app-stöd

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 16 st Maskinvikt: 46 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 95 cm Bredd: 51 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Abilica Winmag

Abilica Stream UB X är en mer påkostad version av sin syskonmodell UB V, men utseendemässigt identisk med denna. Båda motionscyklarna är mycket tysta, har hög komfort och deras design är sobert grå med drag av skandinavisk minimalism. 

Hög maxanvändarvikt

B X:s fördelar gentemot sitt småsyskon består dels i en högre maxanvändarvikt, men framförallt i ett elektromagnetiskt motstånd. Denna typ av motstånd slits mindre än ett vanligt permanentmotstånd, vilket normalt ger motionscykeln en längre livslängd. UB X konstruktion är robust och stabil, vilket den synnerligen höga maximala användarvikten och motståndet vittnar om.

Tydlig och snygg kontrollpanel

Kontrollpanelen är med sin bakgrundsbelysta färgdisplay både snygg och tydlig. Den har en användbar beteckning över de olika träningsprogrammen men också en praktisk hylla för exempelvis läsplattor. Träningsdatorn inkluderar ett pulsstyrt träningsprogram, är utrustad med bluetooth och stöder förutom trådlöst pulsbälte även appar via surfplatta eller smartphone. Än så länge är app-utbudet begränsat till den ganska outvecklade appen iConsole, men på sikt kommer både app-utbud och nyttan av dem av allt att döma att explodera. Tills dess duger den inbyggda träningsdatorn gott, även om vi skulle önskat att den hade en retur-knapp.

Modern design, rejäl svänghjulsvikt, robust & stabil, tyst, EMS-motstånd, app-stöd via bluetooth
Något omständlig träningsdator, pris över genomsnittet
0 5 4 1

Casall EB300

Motionscykel med träningsprogram och bakgrundsbelyst display

Prisklass: Mellan Svänghjul: 6 kg Display: 5,3" Träningsprogram: 12 st Motstånd: Elektroniskt Motståndsnivåer: 32 st Sätesjustering: Lodrätt 27 cm / Vågrätt 6,5 cm Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF
Casall EB300

Casall EB300 är en smidig motionscykel med en läcker konsol och användarvänlig träningsdator. Displayen är bakgrundsbelyst och har ett lättöverskådligt gränssnitt. Nedanför displayen finns en hylla där man kan placera sin surfplatta/mobiltelefon. Cykeln är utrustad med tolv förinställda träningsprogram och det är lätt att navigera fram till önskat program och komma i gång med träningen.

Bekväm sadel och robust konstruktion

EB300 är en stadig motionscykel som står stabilt på backen även när belastningen ökar och man måste stå upp och trampa. Den är utrustad med justerbara fötter både fram och bak vilket bidrar till ökad stabilitet. Eftersom sadeln är mjuk och bred ger det förutsättningar till en komfortabel träningsupplevelse. Den har ett lågt insteg vilket underlättar för personer som annars har svårt att tag sig upp på sitsen. Det går att justera sitsen både våg- och lodrätt. Vi rekommenderar att personer som är över 185 cm provar cykeln innan köp eftersom det är gränsfall att sitsen blir för låg.

Under träningspasset är det lätt att nå vattenflaskan som finns placerad i hållaren under styret. Man trär i fötterna i två plastbyglar som sitter fast på tramporna och det gör att man kan använda benen både när man trampar ner och upp. Det leder till att man använder större delar av benmuskeln.

Generöst med träningsprogram

Gränssnittet är enkelt och användarvänligt. På bara några få knapptryck är man igång med träningen. Konsolen har sex tydliga knappar och genom att antingen prova sig fram eller lägga fem minuter på att läsa bruksanvisningen (svenska) så förstår man vad varje knapp har för uppgift. Under träningspasset får du en suveränt bra överblick eftersom alla siffror är stora och belysta. Men det gäller inte om du placerar din surfplatta/mobiltelefon på hyllan som finns precis nedanför displayen, då riskerar du att inte se någonting alls i stället.

Motionscykeln för hela familjen

Casall EB300 är en prisvärd motionscykel för hemmabruk med flera trevliga detaljer. Detta är en bekväm och smidig cykel som är utrustad med flera motiverande träningsprogram. Den passar en bred användarskara som exempelvis en familj eftersom den erbjuder allt från mycket lätt till rejält med motstånd om man så önskar. Notera dock att man inte bör vara för lång. Testpersonen är 187 cm och det var på gränsen att hen var för lång.

Lättläst display, bakgrundsbelyst, hylla för surfplatta/mobiltelefon, justerbara fötter
Beakta längden för användaren, skymd display
0 5 3.5 1

Casall Easy Step EB100

Användarvänlig motionscykel, för den som vill ha en bred och skön sits

Prisklass: Mellan Svänghjul: 6 kg Display: 3,5" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 8 st Sätesjustering: Lodrätt 23 cm / Vågrätt 5 cm Maskinvikt: 31 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF
exercise bike eb100

Casall Easy Step EB100 har en snällt anpassad utformning som gör det lätt att kliva av och på cykeln. Den har en extra bred sits som gör den mycket bekväm att sitta på. Motionscykeln är utrustad med en enklare display som har en integrerad hylla för mobiltelefon. Träningsdatorn är lättnavigerad med endast ett fåtal knappar. Tyvärr är texten på displayen i minsta laget vilket gör den svår att läsa av.

Stabil motionscykel för en bred målgrupp

EB100 är stabil och den breda sitsen förstärker det intrycket ytterligare. Denna motionscykel lämpar sig särskilt bra för äldre och rehabiliteringsträning men såklart även till de som söker enklare pulsträning till hemmet. Även vid hög belastning står cykeln stabilt på marken och den är dessutom utrustad med justeringsskruvar vid fötterna bak för att säkerställa en säker cykelträning även om underlaget är ojämnt. Den har bekväma pedaler som är utrustade med ett spänne som gör det möjligt att spänna fötterna under cykelpasset. På styrstången under styret är flaskhållaren placerad och den är lätt att nå samtidigt som man cyklar.

Enkel träningsdator med hylla för mobiltelefon

Det går snabbt att förstå hur träningsdatorn fungerar och displayen är endast utrustad med fyra knappar. Det gör att du snabbt kan komma igång med din träning. Vi konstaterar att den saknar förinstallerade träningsprogram men är samtidigt medvetna om att det enkla ibland är det bästa.

Under träningspasset kan du läsa av den vanligaste träningsinformationen. Tyvärr är det bara ett värde som visas i stor text, all annan träningsdata finns att läsa längst ned i displayen men texten är så liten så det är nästan omöjligt att se. Vi hade även önskat en bakgrundsbelyst display eftersom träningsinformationen är omöjlig att läsa av i ett mörkt rum.

Smidig och funktionsduglig
Casall Easy Step EB100 är en lättanvänd och funktionell motionscykel som kan bidra till att öka motivationen till träning i hemmet. Den har låg maskinvikt och blir därför förhållandevis lätt att rulla undan med hjälp av transporthjulen som är placerade i fronten. Det här är motionscykeln för dig som har som mål att påbörja en rehabilitering med hjälp av cykel eller helt enkelt vill utföra lättare träning hemma. EB100 är en lämplig startmodell eftersom prislappen är snäll i förhållande till vad den levererar.

Enkel träningsdator, lätt att kliva ur och av, hylla för surfplatta/mobiltelefon
Ej bakgrundsbelyst display, små siffror på displayen, inga träningsprogram
0 5 4 1

Casall Infinity 1.3B

Välbyggd och tyst motionscykel med bra motstånd och pulsstyrning via bröstbälte

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 114 cm Bredd: 54,4 cm Höjd: 151 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.3B

Infinity 1.3B är den mest påkostade motionscykeln i Casalls Infinity-serie. Likt syskonmodellerna har den en stilren skandinavisk design som andas exklusivitet och som för att utmärka detta är den svart istället för vit. Prestandamässigt är Infinity 1.3B nästintill identisk med testvinnaren Infinity 1.2B. Den har en robust, stadig och tyst konstruktion. En skön och flexibel sadel. En bakgrundsbelyst och  intuitiv display med lättanvänd träningsdator. Ett riktigt rejält maxmotstånd och en synnerligen generös maxanvändarvikt.
Unikt för Infinity 1.3B är dess pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Dessutom ingår ett trådlöst puls-bröstbälte i storlek medium. Likt övriga Infinity-modeller kunde Infinity 1.3B:s transporthjul varit lite kraftigare, främst för att skona sköra golv. Prispåslaget för pulsstyrningen uppfattas troligen som lite högt för många vanliga motionärer. För mer rutinerade cyklister som värdesätter pulsbaserad träning anses pulsstyrningen nog mer prisvärd.

Välbyggd & snygg, tyst, bra träningsdator, bröstbälte med pulsstyrning
Små transporthjul, bröstbältet för litet för mycket storvuxna användare
0 5 4.5 1

Sole Fitness B94

Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Typ: 9 kg Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 8,5 tum Träningsprogram: 10 st Motståndsnivåer: 20 st Maxmotstånd: 600 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 56 kg Max-användarvikt: 135 kg Längd: 112 cm Bredd: 59 cm Höjd: 140 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (ingår) Garanti: 2 år Motståndstyp: Permanent Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Sole Fitness B94

Sole Fitness B94 är en påkostad motionscykel i proffsklassen och avsedd för den målinriktade konsumenten som bestämt sig för att inte kompromissa med kvalitén. Designen är modernt sportig, men också diskret och stilren, varför den smälter in väl såväl hemma som i kommersiella lokaler. Motionscykelns konstruktion är mycket robust och gedigen, vilket avspeglas i en hög maskinvikt. Materialvalen är genomgående höga och tål flitig användning. Den enda avvikelsen är plastkåporna som täcker fötterna. De har visserligen bara en estetisk funktion, men kan likväl gå sönder och lossna ifall de utsätts för kraftfulla stötar. Sadeln har god dämpning, är lagom hård och är dessutom lätt att ställa in både våg- och lodrätt. Utformningen av styret möjliggör flera olika grepp och därmed en mer varierad träning. Med ett flertal snabbknappar på kontrollpanelen är det enkelt för konsumenten att snabbt komma igång med rätt träningsprogram. Träningsdatorn är lättanvänd och erbjuder ett omväxlande urval av träningsprogram samt flera motståndsnivåer.

Den bakgrundsbelysta displayen gör det enkelt att överblicka sitt träningspass i mörker. Under displayen finns en hylla för läsplatta. Även om displayen är stor, täcks den av en normalstor läsplatta, vilket gör det bökigare att titta på läsplattan och överblicka träningspasset samtidigt. Denna svaghet är dessvärre snarare regel än undantag bland motionscyklar. B94 har transporthjul i fronten och ett stabilt handtag bak, vilket gör cykeln lättflyttad. Manualen finns endast på engelska, men är samtidigt tydlig, givet genomsnittliga engelska-kunskaper. B94 är ett utmärkt val för den flitige och kräsne motionären, då den ger så mycket kvalitetscykel för pengarna.

Mycket hög byggkvalitet, utmärkt bekvämlighet, lättanvänd träningsdator
Ingen svensk manual, surfplatta kan täcka displayen, något sköra fotkåpor
0 5 4 1

Casall Infinity 1.2B

Stadig och stilren motionscykel, välkonstruerad med bra prisvärde och träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lodrätt: 32 cm | Vågrätt: 7,5 cm Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 114 cm Bredd: 54,4 cm Höjd: 151 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo
Casall Infinity 1.2B

Casall Infinity 1.2B är en stilren mellanklass-motionscykel och ingår likt lillasyskonet 1.1B i Casalls Infinity-serie. Syskonmodellerna är lika men Infinity 1.2B:s kraftigare ram gör den större, robustare och stadigare. Något den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Det tyngre svänghjulet ger en jämnare, skönare gång och det rejälare handtaget ett bättre grepp. Infinity 1.2B passar därför både kortare och längre användare vilket gör den till en utmärkt motionscykel för hela familjen. Designen känns Apple-inspirerad och exklusiv. Displayens bakgrundsbelysning kommer väl till pass i mörka TV-rum. Träningsdatorn är lättanvänd med en varierande uppsättning träningsprogram och ett lättnavigerat menysystem. Kontrollpanelen saknar en hylla för läsplattor och liknande. Något som annars börjar bli allt vanligare, även på motionscyklar. Maxmotståndet är ovanligt starkt och duger även för mycket vältränade användare. Sadeln är bekväm och går att justera både lod- och vägrätt. Detta möjliggör en god sittställning för både långa och korta motionärer. Bruksanvisningen är föredömlig med detaljerade montageinstruktioner och många illustrationer.

Högt prisvärde, stadig konstruktion, stilren design, bra träningsdator
Saknar hylla för surfplatta
0 5 4 1

Hammer Cardio XT5

Snygg och prisvärd motionscykel med bra träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: 5,5" Träningsprogram: 17 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 260 W Sätesjustering: Lodrätt 22 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 30 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 113 cm Bredd: 54 cm Höjd: 133 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Hammer Cardio XT5

Hammer Cardio XT5 är en riktigt snygg och prisvärd motionscykel. Den är utrustad med ett flertal olika inställningsmöjligheter vilket ger bra ergonomiska förutsättningar. Cykeln har magnetiskt motstånd och maxbelastningen är tillräcklig för de allra flesta. Det magnetiska motståndet gör träningen till nästintill ljudlös. Vid tyngre belastning kan motståndet upplevas som aningen hackigt vilket är ett minus.

Enkel men genomtänkt design

XT5 är robust och den står stabilt på marken även vid hård belastning. Den har en stor och rejäl sadel som inte är alltför mjuk, vilket gör att du sitter skönt även på längre träningspass. Handtagen är tillverkade med greppvänligt material och själva styret går att ändra till flertalet olika positioner efter önskemål. Cykeln är lätt att flytta eftersom den är utrustad med två bra transporthjul. Du tippar cykeln enkelt upp på hjulen med hjälp av styret och sen är det bara att rulla iväg den till önskad plats. Tyvärr saknas både hållare för vattenflaska samt hylla för telefon eller surfplatta.

Avancerad träningsdator för prisklassen

Träningsdatorn är förhållandevis komplicerad för att vara en budgetmodell. Förutom standardprogram som recovery och puls så finns även tolv förinställda träningsprogram. Knapparna på konsolen samt mjukvaran är tydliga och enkla att förstå och på bara några få knapptryck så är träningen igång. XT5 har stöd för trådlös pulsmätning, pulsband köps till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Tyvärr så är displayen inte bakgrundsbelyst vilket gör det ansträngt eller omöjligt att läsa av träningsinformationen i ett mörk rum.

Hammer Cardio XT5 riktar sig främst till dig som är mån om prislappen och letar efter en snygg motionscykel med en lättnavigerad och relativt avancerad träningskonsol. Den har fina inställningsmöjligheter vilket ger användaren goda förutsättningar för ergonomisk och skadefri cykelträning.

Snygg design, relativt avancerad träningsdator
Saknar vattenflaskhållare & hylla för surfplatta, ej bakgrundsbelyst display
0 5 4 1

Impetus IV 6500

Snygg motionscykel med hållare för surfplatta och USB-uttag

Prisklass: Proffs Svänghjul: 5 kg Display: 5,5 Träningsprogram: 10 st Motstånd: Luft och magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 250 W Sätesjustering: Steglöst lodrätt och vågrätt Maskinvikt: 56 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 123 cm Bredd: 63 cm Höjd: 149 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Impetus IV 6500

Impetus IV 6500 är en stilren och påkostad motionscykel. Den är utrustad med USB-uttag vilket innebär att du på ett smidigt sätt kan ladda din telefon eller surfplatta under träningspasset. Den har dessutom en särskild hylla där du kan placera din surfplatta under tiden den laddas eller om du vill titta på t.ex. film samtidigt som du tränar. Dessvärre så skymmer då surfplattan displayen, vilket gör att du inte ser träningsinformationen. Impetus IV 6500 har både luft- och magnetiskt motstånd och detta möjliggör rejält med motstånd trots svänghjulets ringa vikt. Motionscykeln har en stabil konstruktion som gör att den står stadigt på backen även vid hård belastning. Sadeln är stor och rejält mjuk vilket gör att du sitter skönt även på längre träningspass. Likaså ger handtagen av hårt gummi ett riktigt bra grepp även när händerna blir svettiga.

Impetus IV 6500 är lätt att flytta eftersom den är utrustad med två bra transporthjul samt ett rejält handtag på baksidan. Det gör det enklare att lyfta upp och rulla iväg den på hjulen. Den har steglös justering av sadeln både våg- och lodrätt vilket är ett stort plus och relativt ovanligt för en motionscykel. Detta ökar avsevärt dina möjligheter att hitta en riktigt bra träningsposition. Tyvärr saknas dock hållare för vattenflaska. Träningsdatorn är okomplicerad och har tio förinställda träningsprogram. Den är kompatibel med trådlös pulsmätning men notera att pulsband köpes till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls.

Impetus IV 6500 riktar sig främst till dig som vill lyfta din motionscykling till nästa nivå eller helt enkelt vill ha en riktigt lyxig och högpresterande motionscykel i hemmet. Dess exklusiva design gör sig bra i det stilrena hemmet och den är även utformad för att du ska kunna ha koll på din telefon eller surfplatta samtidigt som du ger dig själv ett riktigt bra träningspass.

Hög byggkvalitet, USB-uttag, steglös justering av sadel, hylla för surfplatta
Saknar hållare för vattenflaska
0 5 3.5 1

Casall Infinity 1.1 B

Lättflyttad motionscykel med högt prisvärde, bra träningsdator och låg ljudnivå

Prisklass: Mellan Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lodrätt: 32 cm Vågrätt: 7.5 cm Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 110 cm Bredd: 54 cm Höjd: 133 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.1 B

Casall Infinity 1.1B är den billigaste motionscykeln i Casalls Infinity-serie och har en prislapp som pressats ner i lägre mellanprisklassen. Motionscykeln har en robust konstruktion och är stabil under cykling, även med sadeln inställd på högsta läget. Designen kännetecknas av Casalls rena skandinaviska design och ter sig även lite Apple-influerad. Detta gäller inte minst displayen som känns iPod-inspirerad. Träningsdatorn är intuitiv och lättanvänd. Maxmotståndet är mycket kraftigt och lär även duga för de starkaste användare. Samtidigt är denna motionscykel väldigt tyst, på gränsen till ljudlös. Bruksanvisningen är föredömligt tydlig med detaljerade och rikt illustrerade montageinstruktioner på svenska. Tidigare led Infinity 1.1B av underdimensionerade transporthjul, men detta har nu åtgärdats med större och robustare hjul. Tillsammans med den låga maskinvikten gör detta motionscykeln lättflyttad. Det är inte helt lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.1B. Det lilla vi kan anmärka på är att det inte finns någon hylla för surfplatta.

Högt prisvärde, stabil, stilren design, tyst, bra träningsdator
Ingen hylla för surfplatta
0 5 3.5 1

Casall EB200

Lättflyttad motionscykel med högt prisvärde, bra träningsdator och låg ljudnivå

Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 36 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 116 cm Bredd: 51 cm Höjd: 131 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall EB200

Casall EB200 kombinerar prestanda, design och kvalitet till ett just nu mycket bra pris. Med en utförlig svensk manual är den snabbt hopmonterad och klar att användas. Den smakfullt skandinaviska designen utstrålar kvalitet, i synnerhet för en motionscykel i budgetklassen. EB200 är också stabil och skön att cykla på med en bekväm sadel som smidigt justeras både lod- och vågrätt. Det kraftiga maxmotståndet ger även starka användare en tuff träning. Med en lättnavigerad display och en intuitiv träningsdator får man snabbt grepp om de olika funktionerna. Träningsprogrammen känns välavvägda och tillräckligt många för en varierad och utmanande träning. EB200 har inga större svagheter men transporthjulen är i minsta laget vilket kan påfresta känsliga golv. Dessutom gör avsaknaden av en bakgrundsbelyst display att EB200 blir svårare att programmera i mörker, ex. i vintermörkret framför TV:n.

Prispressad, stabil, snygg design, bra träningsdator
Taniga transporthjul, ej bakgrundsupplyst display
0 5 3.5 1

Abilica Winmag

Plånboksvänligt prissatt motionscykel med låg vikt som är lätt att flytta runt

Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 6 st Motståndsnivåer: 8 st Sätesjustering: Lod- och vågrät Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 100 cm Bredd: 59 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF
Original Abilica WinMag vit

Abilica Winmag är en ergometerklassad motionscykel i budgetklassen och Abilicas instegsmodell. Svänghjulet på 7 kg är helt i linje med vad man förväntar sig med tanke på prislappen och träningsdatorn likaså. Träningsprogrammen och motståndsnivåerna är inte många men väl avvägda och duger för den genomsnittlige motionären. Maskinvikten är ganska låg, vilket gör Winmag relativt enkel att flytta. Maxanvändarvikten är emellertid generösare än genomsnittet för budget-motionscyklar. Sadeln är skön och kan justeras både lod- och vågrätt för en bra sittställning. Åtminstone om man inte är kortare än ca 160 cm. Pedalgreppen är dock för små för fötter med en skostorlek större än 45. Sammantaget är Winmag ett skolexempel på vad man förväntar sig av en bra motionscykel i budgetklassen.

Plånboksvänligt pris, låg vikt och lättflyttad
Ej justerbar för mycket korta användare
0 5 3.5 1

BH Fitness TFB Dual

Proffsig motionscykel med superb app-funktionalitet och lättjusterad sadel

Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5 tum Träningsprogram: 12 st Antal nivåer: 24 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 53 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 130 cm Bredd: 62 cm Höjd: 156 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år (Ram: 5 år) Videoklipp: Produktdemo : i-Concept
Original BH Fitness TFB Dual

TFB Dual är en proffsmodell från världskända BH Fitness. Konstruktionen är stabil och den maximala användarvikten känns därför rimlig. Clips gör att man kan fästa fötterna på ett bra sätt i pedalerna och ett förenklat insteg gör det lättare för personer med begränsad rörlighet att sätta sig. Styret har en bra utformning som möjliggör olika handgrepp och handtagen är sköna att greppa. Sadeln kan ställas in såväl lod- som vägrätt och är föredömligt lätt att justera.

Kontrollpanelen är av enklare typ men utstrålar samtidigt kvalitet. Den har ett hyllplan som man kan lägga en surfplatta på. Detta passar utmärkt då TFB Dual inkluderar en liten bluetooth-modul som gör den kompatibel med en rad appar. De bästa apparna kostar visserligen pengar men är också prisvärda. Vi gillar speciellt appen BH by Kinomap som visualiserar (POV) en mängd verkliga sträckor i Europa på surfplatta. Även utan sin bluetooth-modul har TFB Dual en duglig träningsdator med varierande träningsprogram och många motståndsnivåer. Prismässigt ligger TFB Dual ett par tusenlappar över konkurrensen, så man ska vara medveten om att man betalar extra för app-funktionaliteten. Denna motionscykel gör sig därför bäst för teknikintresserade motionärer som verkligen använder apparna.

Marknadens bästa app-funktionalitet, förenklat insteg, lättjusterad sadel, väldesignat styre
Högt pris om man inte använder apparna
0 5 3.5 1

Master Fitness B430

Robust och stabil motionscykel med unik design, perfekt för rehabilitering

Prisklass: Proffs Svänghjul: 7 kg Display: Upplyst LCD Träningsprogram: 16 st Motståndsnivåer: 16 st Justering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Nej Maskinvikt: 49 kg Max-användarvikt: 135 kg Längd: 115 cm Bredd: 57 cm Höjd: 142 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 år
Master Fitness B430

Master Fitness B430 är en mellanklass-ergometer med en lite annorlunda design. Styret är inte justerbart men vi tyckte ändå att den har en skön lutning på styret. Däremot är sadeln justerbar både lod- och vågrätt. Vi upplevde B430 som mycket robust och stabil vilket en rejäl maxanvändarvikt vittnar om. Testarna tyckte också att B430 har ett rejält och bra motstånd. Träningsdatorn är relativt välutrustad med pulskontroll och möjlighet till trådlös pulsmätning. Priset för den avancerade träningsdatorn är emellertid att den inledningsvis är ganska svår att förstå sig på. Man bör därför investera lite tid i att lära sig menysystemet ordentligt för att få bästa möjliga användning av den. B430 passar perfekt som rehabcykel.

Mycket robust & stabil, perfekt för rehabilitering
Småkrånglig träningsdator
0 5 3.5 1

Christopeit Sport EM3

Lättjusterad motionscykel med lågt pris, skönt grepp på styret och pulsmätare

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: Typ: LCD | Färger: Monokrom Typ: Motionscykel Färg: Monokrom Storlek: 5,5 tum Träningsprogram: 24 st Motståndsnivåer: 24 st Justering: Säte: Lod- & vågrät | Styre: Lutning Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 110 cm Bredd: 52 cm Höjd: 148 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år
Christopeit EM3

EM3 från tyska Christopeit Sport är en prispressad motionscykel i budgetklassen. Designmässigt är EM3 ingen skönhet, men med tanke på att den är bland de billigaste modellerna i testet ger EM3 onekligen valuta för pengarna. Svänghjul, antal träningsprogram och motståndsnivåer är alla respektabla. Vidare går sadeln att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Styret är inte justerbart i höjd- eller vågled, men går däremot att vinkla och har dessutom inbyggd pulsmätare. Därtill är styret mjukt och bekvämt att luta sig mot under träning. Träningsdatorn är av billigare typ, vilket är rimligt med tanke på prislappen. Den är inte speciellt intuitiv, men samtidigt så pass simpel att den är lättanvänd när man väl förstått sig på den. Displayen är inte bakgrundsbelyst så det blir svårt att använda träningsdatorn i ett nedsläckt rum, exempelvis framför teven. Bruksanvisningen är visserligen detaljerad, men finns bara på engelska och tyska.

Mycket lågt pris, skönt styre, pulsmätare
Mindre intuitiv träningsdator, ingen svensk bruksanvisning
0 5 3.5 1

Abilica Stream RB X

Modern och robust motionscykel med EMS-motstånd och bakgrundsbelyst display

Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 32 st Maskinvikt: 57 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 165 cm Bredd: 66 cm Höjd: 116 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Abilica Stream RB X

Abilica Stream RB X är en påkostad sittcykel för motionärer som vill ha maximal komfort under träningen, men passar även en utmärkt som rehabiliteringscykel. Den passar utmärkt för seniorer, gravida och överviktiga personer med sin robusta konstruktion, bakåtlutande sittställning, breda sadel och ovanligt generösa maximala användarvikt. Dessutom gör det låga insteget det lättare att kliva in och ur än en vanlig motionscykel. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är tydlig och går att vrida vertikalt för bästa betraktningsvinkel. Träningsdatorn är något omständlig men har stöd för appar – både iOS och Android - via Bluetooth. App-utbudet är än så länge tunt, men gör samtidigt motionscykeln mer framtidssäkrad. Sadeln är steglöst inställningsbar och tillsammans med det sköna ryggstödet och de flexibla fotstöden är detta onekligen en synnerligen komfortabel motionscykel.

RB X har samma sobert strama stil som övriga Stream-modeller, om än med en mer avlång design. Detta gör ofrånkomligen att den tar relativt stor plats, speciellt i en hemmamiljö. Samtidigt är transporthjulen rejäla vilket underlättar förflyttning. RB X har ett påkostat EMS motstånd som gör den nästintill ljudlös och har en längre livslängd än traditionella permanentmotstånd. Med tanke på det begränsade utbudet av sittcyklar för under 10 000 kr på den Skandinaviska marknaden är RB X ett högintressant alternativ i sin genre.

Modern design, rejält svänghjul, robust & stabil, tyst, EMS-motstånd, app-stöd via bluetooth
Något omständlig träningsdator
0 5 4 1

Master Fitness B4140

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: LCD Typ: Motionscykel (Ergometer) Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Sätesjustering: Vågrät Maskinvikt: 36 kg Max-användarvikt: 110 kg Bredd: 50 cm Höjd: 136 cm Transporthjul: Ja
Master Fitness B4140

Master Fitness B4140 är en ergometerklassad motionscykel som prismässigt ligger i övre budgetklassen. B4140 har precis fått en välbehövlig ansiktslyftning med ett mer modernt utseende, även om grundmaskinen är densamma. Det kan dock finnas kvar exemplar av den gulaktiga, tråkigare versionen i handeln. Sadeln kan justeras både lod- och vågrätt och styret lodrätt samt i vinkel. Svänghjulet har en bra vikt vilket borde borga för ett jämnt och fint glid, men våra testare tyckte ändå att cykeln kändes lite ”trög”. Den uppdaterade träningsdatorn är lättnavigerad och har flera träningsprogram, inklusive kroppsfettsmätning, recovery-test samt möjlighet till trådlös pulsmätning om man köper till bröstbälte. Kraftigt överviktiga bör tänka på att B4140 har en begränsad maxanvändarvikt.

Lättanvänd träningsdator med många träningsprogram, ny design
Lite "trögt" glid, begränsad maxanvändarvikt
0 5 0 1

Abilica WinTech

Prisklass: Mellan Svänghjul: 10 kg Display: Bakbelyst färg-LCD Typ: Motionscykel (Ergometer) Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 300 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 38 kg Max-användarvikt: 130 kg Bredd: 54 cm Höjd: 152 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Trådlös (och pulsstyrning) Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF
Original Abilica Wintech

Abilica WinTech är en lika populär som högpresterande motionscykel i mellanprisklassen. Den unika, kaxigt röda designen sticker ut på en motionscykel-marknad annars dominerad av habiliterings-vitt. Men WinTech är inte bara yta, den har även en hög byggkvalitet och är skön att cykla på. Sitsen är rejält bred och ger gott om plats, även för stora bakar. Sadeln är både lod- och vågrätt justerbar och styret kan vridas upp och ner. Detta gör att såväl kort som lång, smal som tjock sitter bekvämt. Maxmotståndet är rejält och mer än tillräckligt för de allra flesta. Transporthjulen är gedigna och gör WinTech förvånansvärt lättflyttad. Träningsprogrammen är både tillräckligt många och varierande för en omväxlande träning. Träningsdatorn kunde emellertid varit mer lättnavigerad och displayen lite större.

Snygg design, hög byggkvalitet, bred & skön sits
Lite ointuitiv träningsdator & liten display
0 5 0 1

Master Fitness S4020

Prisklass: Budget Svänghjul: 15 kg Typ: Spinningcykel Justering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Lodrät Sätesjustering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Lodrät Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 105 kg Bredd: 54 cm Höjd: 110 cm Transporthjul: Ja Garanti: 2 år
Master Fitness S4020

Master Fitness S4020 är en mycket lågt prissatt spinningcykel i budgetklassen. Det mycket låga priset betalar man emellertid som så ofta för med en lägre byggkvalitet. Cykeln känns lite vinglig ifall användaren är lång och har sadeln högt upp. Styret går till skillnad från majoriteten av spinningcyklar inte att justera vågrätt, vilket gör att korta personer får sträcka sig alltför långt för en skön sittställning, åtminstone om de vill luta sig mot styret. Sätet kan justeras både lod- och vågrätt, men är man oförsiktig så halkar sadeln lätt ur och lossnar. Är man normallång är S4020 emellertid skön att cykla på och ett passande val för den med minimal budget.

Mycket lågt pris
Begränsad byggkvalitet, styre ej justerbart vågrätt
0 5 4.5 1

Schwinn 170i

Modern motionscykel med praktiska finesser och en härlig träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 6 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD-fönster Färg: Blå | Träningsprogram: 39 st Motståndsnivåer: 25 st Maskinvikt: 29 kg Max-användarvikt: 136 kg Längd: 105 cm Bredd: 54 cm Höjd: 141 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 År (hemmabruk) Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Schwinn 170i

Schwinn 170i är en snygg och modern motionscykel i mellanklassen. 170i är enkel att ställa in vilket gör att du snabbt kan komma igång med din träning. Träningsdatorn känns modern och är estetiskt tilltalande med några praktiska finesser. T ex finns där ett stöd för läsplatta, vilket är standard på de flesta modeller. Skillnaden är att på 170i så kan du fortfarande utläsa viktig träningsinformation samtidigt som du tittar på läsplattan. Det tycker vi är ett stort plus. Vid svettiga och framförallt varma träningspass så kan du få svalka av en justerbar fläkt med tre olika styrkor. Nedanför styret finns en flaskhållare och den är placerad så att du lätt kan nå din vattenflaska under träningspasset. Styret är inte justerbart i höjdled, men det går att vinkla vilket ökar möjligheten att få exakt den positionen du önskar. Speciellt utformade armstöd underlättar dessutom en mer liggande position. Att sadeln är justerbar både lod- och vågrätt möjliggör en bättre träningsposition för såväl långa som korta motionärer. Man måste dock dra åt justeringsskruven hårt för att sadeln inte ska upplevas som något ostadig. Det kan eventuellt vara svårt för personer med svag handstyrka. 170i har rejäla och funktionella transporthjul vilket gör det lätt att flytta cykeln. Manualen är på engelska och montageinstruktionerna är tydligare än genomsnittet. Den moderna designen och de smarta funktionerna till ett svårslaget pris, gör Schwinn 170i mycket prisvärd.

Snygg design, genomtänkta finesser, ergonomisk
Något svår sadeljustering, bara engelsk bruksanvisning
0 5 4.5 1

Sole Fitness LCB Bike

Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 8,6 tum Träningsprogram: 10 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 52 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 144 cm Bredd: 74,4 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo
Sole Fitness LCB Bike 1

LCB Bike från Sole Fitness är en snygg proffs-motionscykel av mycket hög klass med ett riktigt bra pris och utnämns därför till bästa proffsval. Sadeln är rymlig och dess gel-foder gör den snäll mot baken. Den justeras smidigt både lod- och vågrätt så att man enkelt hittar bästa träningsställning, oavsett sin längd. Styret är robust med flera möjliga handgrepp samt skönt att både hålla sig i och luta sig mot. Motionscykelns konstruktion är mycket stabil och det rejäla svänghjulet ger ett föredömligt motstånd. Den stora, bakgrundsbelysta displayen är lätt att läsa av, även i ett nedsläckt rum. Otekniska användare som annars lätt förbryllas av träningsdatorer kommer att gilla LCB Bike. Med flera och stora snabbvalsknappar samt ett intuitivt användargränssnitt är träningsdatorn mycket lätt att förstå sig på. Då motionscykeln är självgenererande slipper man strömsladd vilket gör den enklare att placera. Pausar man i träningen nollställs inte träningsdatorn utan minns var man slutade. LCB Bike:s svagheter är mycket små och få, men vi hade föredragit en mer upprätt mugghållare och kraftigare transporthjul.

Extremt prispressad, bekväm, robust, lättanvänd träningsdator
Taniga transorthjul, lite väl lutande mugghållare

Vanliga frågor om motionscyklar

I den här guiden har vi samlat de vanligaste frågorna konsumenter ställer om motionscyklar.

Hur långa träningspass bör man cykla på en motionscykel?

Det finns inga generella rätt och fel över hur långt ett träningspass på motionscykel ska vara. Det beror mycket på vad du vill få ut av din träning. Är du en ovan cyklist och mycket otränad då kan det vara lagom att börja mycket lugnt och kanske bara köra tio minuter första gången. Är du däremot normaltränad och vill förbättra din kondition så rekommenderar vi att du siktar på att minst cykla trettio minuter inklusive uppvärmning.

Vilken typ av träningspass ska jag köra?

Vi rekommenderar att du börjar med att försöka komma fram till vilket mål du har med din träning eller det specifika träningspasset. Känner du för att köra samma belastning och hastighet under hela passet eller vill du köra intervaller som innebär att du ökar och sänker både hastighet och belastning flera gånger under passet. Båda alternativen passar lika bra att köra på en motionscykel. När du bestämt dig vilken typ av pass du vill köra så bestämmer du hur länge du vill cykla. Därefter väljer du önskat träningsprogram på din motionscykel och knappar in hur länge du vill köra. Ofta finns det ett flertal olika program förprogrammerade vilket ger variation till din träning.

Vilka muskler tränas på en motionscykel?

Vid cykelträning är det framförallt underkroppens muskler som används. Det innebär sätesmusklerna, mer specifikt Gluteus maximus, Gluteus medius och Gluteus minimus. På baksidan av benet sitter Hamstring som består av Biceps femoris, Semitendinosus och Semimembranosus, samt den stora Quadriceps-muskeln som egentligen är en samling av fyra muskler (närmare bestämt Vastus lateralis, Rectus femoris, Vastus medialis och Vastus intermedialis) och sitter på lårets framsida. Även ljumskarna (Adductor) och vaderna (Gastrocnemius och Soleus) är engagerade under hela cykelrörelsen. Vaderna fungerar mer som en stöttande roll när kraften ska förflytta från Quadriceps till fötterna.

Hur många kalorier förbränner man på en motionscykel?

Kaloriförbränningen vid motionscykling är helt avgörande av hur intensivt du cyklar. Enligt Harvard medical school bränner en person som väger 83 kg ca 311 kalorier på ett medelhårt cykelpass i 30 minuter. Det kan jämföras med ett löppass med samma intensitet som bränner 444 kalorier eller en stakmaskin som bränner 422.

Hur gör man för att sitta bekvämt på en motionscykel?

Sadeln på en motionscykel är generellt sett mjukare än på en spinningcykel. Ändå kan den kännas obekväm under längre träningspass. Med rätt inställningar får man bättre förutsättningar att sitta bekvämt. Börja med att ställa in sadeln på den höjd du tror är rätt och provsitt sedan på cykeln. När du har fötterna på tramporna och ena trampan befinner sig klockan 6 (det vill säga så nära golvet den kommer), då ska vinkeln på knät vara mellan 15 och 30 grader. Om det även går att justera sadeln i horisontellt läge så ska man försöka se till att spetsen på knät ligger precis ovanför den tjockaste delen på foten när man tittar ovanifrån.
När man sedan har gjort rätt inställningar så kan man ändå uppleva att sadeln känns obekväm. Då behöver man vänja rumpan och det tar olika lång tid från person till person.

Var köper man en motionscykel?

Motionscykel går alldeles utmärkt att köpa över nätet. Marknaden för motionscyklar är hårt prispressad och många butiker på nätet säljer cyklar till kraftigt rabatterade priser. Ofta är det dessutom fri frakt. Motionscykeln brukar komma i ett kolli och den kräver inte speciellt mycket vana att montera. Verktygen som behövs för en smidig montering brukar följa med i paketet men räkna med att skruvandet tar en till två timmar.

Vad är skillnaden mellan en motionscykel och spinningcykel?

Motionscykel är mera lämpad för lågintensiv konditionsträning till skillnad från spinningcykeln som är mycket stabilare och byggd för att tåla snabba positionsförändringar och höga hastigheter. Motionscykeln upplevs ofta som mer behaglig att köra längre pass på och det brukar dessutom finnas en träningsdator med ett antal träningsprogram att välja ifrån. Vissa har en hylla för surfplatta vilket underlättar att exempelvis se på teve samtidigt som man cyklar.
Spinningcyklar är ofta byggda för att efterlikna riktiga tävlingscyklar vilket innebär att den har fler inställningsmöjligheter och en mycket smalare, hårdare sadel.

Varför är träning med motionscykel bra?

Träning med motionscykel är mycket skonsam och passar i stort sett alla personer oavsett ålder, vikt och träningsbakgrund. Den ger låg belastning på dina knän och leder samtidigt som den stärker upp lår, vader och höft. Träningen är bra för fettförbränning och förbättrar effektivt konditionen utan att du riskerar att skada dig. Jämfört med många andra träningsformer så är träning på motionscykel mycket säkert.