Motionscykel: 9 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Motionscykeln är den mest klassiska träningsmaskinen för hemmet och är alltjämt mycket populär bland hemma-användare. Inte så konstigt är väl är det, då motionscykeln har en rad egenskaper som gör den till ett utmärkt träningsredskap. Motionscykeln tränar såväl hjärta och lungor som ben och stuss. Dessutom är den en effektiv kaloribrännare och troligen den typ av träningsmaskin som tar upp minst utrymme. Tack vare sitt varierbara motstånd kan motionscykeln användas för såväl lätt som tung träning. Då cykelns ram bär upp användarens kroppsvikt skonas knän och leder jämfört med gång eller löpning. Detta gör motionscykeln extra populär bland överviktiga och äldre men också vid rehabilitering. Motionscykeln är även mycket populär att använda för uppvärmning innan styrketräning.

Motionscykel eller spinningcykel?

En särskild variant av motionsscykel är spinningcykeln som ofta förknippas med så kallade spinningpass, vilka är en slags aerobicspass där man till musik cyklar i grupp. Spinningcykeln har emellertid på senare år blivit alltmer populär att använda i hemmet, då den har en rad fördelaktiga egenskaper. En spinningcykel är extra stabil, vilket gör att den tål hårdare tag som att stå och cykla på den. Den är strömlös med ett steglöst motstånd som efterliknar upp- och nedförsbacke väldigt väl och har ett extra tungt svänghjul. Dessutom går oftast både sadel och styre att justera såväl på höjden som framåt eller bakåt, vilket inte minst uppskattas av korta användare. Spinningcykeln har ingen träningsdator som räknar kalorier, puls, sträcka etc. utan motivation och tempo hålls istället uppe av att man cyklar till musik och rytmen bestämmer tempot.

Vad är då bäst? Motionscykel eller spinningcykel? Svaret beror på vilken typ av träning du ska använda träningscykeln till. Förenklat kan man säga att motionscykeln passar bäst för mer lågintensiv träning medan spinningcykeln är för mer intensiv träning. Även om det främst är yngre som kör spinning passar träningsformen även äldre och otränade personer. Detta då man själv bestämmer tempo och motstånd efter hur mycket man orkar. Centralt i spinning är dess intensitet, vilket gör musiken så viktig för träningsformen. Motionscykeln däremot, kan visserligen ofta även den användas för hård träning men generellt tar man det lite lugnare på motionscykeln. Motionscykel-användare föredrar kanske att titta på TV eller lyssna på radio under passet istället för att fokusera helt på träningen och musiken.

Bästa valet för dig

I vårt test av motionscyklar har vi valt ut de populäraste motionscyklarna just nu. För att bestämma vilken modell som är bäst för just dina behov bör du ställa sig några grundläggande frågor:

 •     Hur ofta kommer motionscykeln att användas?
 •     Vilka förväntningar har jag på motionscykelns kvalitet?
 •     Hur mycket pengar kan jag tänka mig att spendera på motionscykeln?
 •     Kommer flera att använda motionscykeln och vilka förväntningar har de på prestanda och funktionalitet?

När du fastställt detta vet du ungefär hur stor budget du har och vilka krav du ställer på motionscykeln. Detta är viktigt då priset skiftar kraftigt beroende på motionscykelns byggkvalitet, funktionalitet, design, märke etc. Vi har delat in träningscyklarna i tre olika prisklasser enligt följande:

Budgetklassen: Under 3 500 kr
Karaktäriseras av enklare, lättare och mindre robusta cyklar som tål påfrestningar sämre än mer robusta modeller.

Mellanklassen: 3 500-7 000 kr
"Mellan"-klassen karaktäriseras av mer gedigna konstruktioner, ofta med en bättre träningsdator.

Proffsklassen: Över 7 000 kr
"Proffs"-klassen karaktäriseras av påkostade och mycket välbyggda modeller som tål tuff och omfattande användning.

Vi har poängsatt cyklarna efter hur prisvärda vi tycker att de är, det vill säga hur mycket motionscykel vi tycker att man får per spenderad krona.

Testvinnare - Motionscykel

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Vårt testteam består av såväl elitidrottare som vardagsmotionärer och tillsammans har de utvärderat över hundra träningsmaskiner. De viktigaste modellerna behåller vi för långtidstest, i många fall i flera år, och lägger kontinuerligt till uppdateringar i recensionerna.

 I vår bedömning har vi fokuserat på följande områden:

Användarvänlighet: Hur lättanvänd är träningsdatorn? Passar den både korta och långa användare? Är motionscykeln lätt att flytta? Hur tydlig är bruksanvisningen?

Kvalitet och design: Hur välkonstruerad är motionscykeln? Hur stora påfrestningar och hur mycket slitage bör konstruktionen tåla? Vilken typ av motstånd har den? Hur exakt är mätningen av puls, kaloriförbränning etc.? Vilka garantier gäller?

Funktionalitet: Är styre och sits justerbara i både höjd och sidled? Finns det hyllplan för surfplatta? Stöder motionscykeln trådlöst pulsbälte?

Prestanda: Hur kraftigt är det maximala motståndet? Hur hög är den maximala användarvikten? Hur kraftigt är svänghjulet?

Vi har betygsatt motionscyklarna efter deras prisvärde, d.v.s. hur bra de är på respektive område i relation till sin prislapp. En dyr produkt har således högre förväntningar än en billigare och tvärtom. 


Läs även våra andra tester om träningsmaskiner:

Crosstrainer

Löpband

Gåband

Roddmaskin

Multigym

Fler tester för dig som gillar att cykla

Cykelvagn

Spinningcykel

Cykelsits

Elcykel

0 5 4.5 1

1. Masterfit TP200 — BÄST I TEST MOTIONSCYKEL

Funktionell motionscykel i budgetklassen med en modern, lättmanövrerad träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 7 kg Display: LCD Färg: Vit Träningsprogram: 16 st Motståndsnivåer: 32 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lodrätt: 31 cm | Vågrätt: 8,5 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 91 cm Bredd: 58 cm Höjd: 152 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Masterfit TP200 är en lättmanövrerad och funktionell motionscykel i nedre mellanklassen och dess nuvarande låga pris gör att den blir bäst i test. Designen är snygg med en för prisklassen stabil konstruktion. Trots att träningsdatorn faktiskt är rätt avancerad så är den ändå lättmanövrerad och har ett flertal träningsprogram. Denna användarvänlighet gör att det går snabbt att komma igång med träningen även för ovana användare. Färgdisplayen är bakgrundsbelyst och visar information om distans, hastighet, motstånd, pulskontroll, recovery och kroppsfett. Displayen har dessutom utrymme för fyra olika användarprofiler. Genom att hålla händerna på pulsavkännaren på styret så hittar träningsdatorn snabbt den aktuella pulsen. Dessutom är styret bekvämt med ett bra handgrepp och det är lätt att vinkla till önskat läge. Detta gör i kombination med möjligheten att justera sadeln såväl lod- som vågrätt att både korta och långa motionärer lättare kan få till en optimal sittställning. Vidare är sadeln bred och passar därför bäst för större stussar. De många motståndsnivåerna gör att det är lätt att finjustera motståndet och maxmotståndet är tillräckligt starkt också för vältränade personer.

TP200 har hylla för surfplatta, vilket blir en allt viktigare egenskap när alltfler överger teven för paddan. Tyvärr är dock hyllan placerad direkt under displayen, vilket gör att denna skyms av en eventuell surfplatta. Man måste därför välja mellan att se på sin padda eller kunna följa träningen på displayen. Detta är alltjämt en vanlig designmiss på den minoritet motionscyklar som överhuvudtaget utrustats med hylla. Vi skulle också gärna sett att TP200 fått en flaskhållare. Masterfit får en eloge för att man översatt manualen till svenska och dessutom försett den med tydliga instruktioner för både montage och träningsdator. Masterfit TP200 riktar sig till vardagsmotionären som är ute efter en funktionell och användarvänlig mellanklassmodell och som ämnar kolla på sin surfplatta under träningen.

Användarvänligt styre, bakgrundsbelyst display, lättanvänd träningsdator
Saknar hylla för surfplatta, ingen flaskhållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Spirit Fitness CU800 — BÄSTA PROFFSVAL

Självgenererande motionscykel med hög byggkvalitet och lättanvänd träningsdator

Prisklass: Proffs Svänghjul: 13,5 kg Display: 6.3 tum Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 6,3 tum Träningsprogram: 10 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 40 st Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 52 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 108 cm Bredd: 55 cm Höjd: 136 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1-2 år Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Spirit Fitness CU800 är en påkostad motionscykel i den övre proffsklassen och utnämns till bästa proffsval. Den är främst avsedd för miljöer där träningsmaskiner används flitigt, exempelvis kommersiella gym. Designen är exklusiv, men också diskret och stilren varför den smälter in väl såväl hemma som i kommersiella lokaler. CU800 är mycket robust med en gedigen konstruktion. Sadeln har utmärkt dämpning, är lagom hård och är lätt att ställa in både våg- och lodrätt. Styret möjliggör för användaren att variera mellan flera olika grepp och förbättrar därigenom komforten. CU800 är självgenererande, något som fungerar bra och förenklar placeringen samt gör att man slipper strömkablar. Kontrollpanelen har ett begränsat antal knappar som hjälper till att göra den lättöverskådlig.

Träningsdatorn är okomplicerad och intuitiv samt erbjuder ett omväxlande urval av träningsprogram och många motståndsnivåer. Displayen har en bra storlek men med tanke på prisklassen hade vi gärna sett en mer högupplöst skärm. Manualen ger ett för prisklassen ganska spartanskt intryck och finns endast på engelska, men är samtidigt tydlig, givet genomsnittliga engelska-kunskaper. Fläkten ger en lätt svalka men går inte att rikta och träffar därför i bröstet på längre personer. CU800 har transporthjul men för att kunna använda hjulen måste man lyfta upp bakdelen och det är svårt att få något grepp där. Tillsammans med den höga maskinvikten gör detta motionscykeln svårflyttad.

Mycket hög byggkvalitet, lättanvänd träningsdator, självgenererande
Ingen svensk manual, lågupplöst display, fläkt ej justerbar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

SLUT I LAGER: På grund av Coronakrisen har Spirit Fitness CU800 varit slut i hela Europa. Motionscykeln går dock att beställa just nu för leverans i oktober 2021 på Träningspartner.se.

0 5 4 1

3. Christopeit Sport AL2 — BÄSTA BILLIGA MOTIONSCYKEL

Robust och stabil motionscykel med rejält svänghjul och ett svårslaget pris

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: LCD Träningsprogram: 17 st Motståndsnivåer: 24 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Christopeit Sport AL2 kombinerar ett mycket konkurrenskraftigt pris med en för prisklassen genomgående god prestanda och blir därför bäst i test. Svänghjulet är rejält tilltaget för prisklassen och bidrar till ett jämnt motstånd. Antalet motståndsnivåer är stort, så det finns goda möjligheter att finjustera motståndet. Därtill är det maximala motståndet tillräckligt starkt för att ge även vältränade personer ett utmanande träningspass. AL2 har ett skönt styre men bra handgrepp, pulsavläsning och är likt sadeln vinkelbart. Sadeln kan dessutom enkelt justeras både lod- och vågrätt. Denna flexibilitet gör det mycket lättare att hitta en sittställning som passar just dig.

Träningsdatorn har flera olika träningsprogram med funktioner såsom pulskontroll, recovery och kroppsfetts-program. Displayen är visserligen på engelska men ändå enkel att förstå. En underlighet är emellertid att displayens ”+”-knapp tvärtemot praxis sitter till vänster om ”–”-knappen. Displayen är inte bakgrundsupplyst, vilket dessvärre innebär att det blir svårt att läsa av den om belysningen är otillräcklig. Vidare har konsolen ingen hylla för surfplatta eller mobil, så vill du kolla på något när du tränar så får du ställa motionscykeln framför en TV. Christopeit Sport AL2 passar bäst för vardagsmotionärer som är priskänsliga, som planerar att cykla i ett upplyst rum och som kollar på TV snarare än surfplatta eller mobil när de tränar.

Relativt robust & stabil, rejält svänghjul för prisklassen
Ej bakgrundsupplyst display, ingen hylla för surfplatta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

4. Finnlo Exum

Stabil konstruktion med bred, mjuk sadel och elektromagnetiskt motstånd

Prisklass: Mellan Svänghjul: 8 kg Display: Bakbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5,5 tum Träningsprogram: 18 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt: 20 cm | Vågrätt: 9 cm Maskinvikt: 39 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 120 cm Bredd: 55 cm Höjd: 125 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 4 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF

Exum är en tyst och välbyggd motionscykel i mellanklassen från tyska Finnlo. Byggkvaliteten är god, med en stabil och robust konstruktion som klarar en hög användarvikt. Svänghjulets vikt är något under medel, men det har ingen märkbar effekt på motståndet. Samtidigt har Exum ett elektromagnetiskt (EMS) motstånd, vilket man normalt bara ser hos betydligt dyrare modeller i proffsklassen. EMS-motstånd har i regel längre hållbarhet än vanliga permanentmagnetiska motstånd. Exum har en bred, relativt mjuk sadel som främst är avsedd för större stussar, men även passar mindre. Liksom styret är sadeln lätt att ställa in i för användare av olika längd. Motionscykelns design är av traditionellt kontinental typ, vilket av vissa skandinaver nog kan upplevas som lite tråkig. Displayen är bakgrundsbelyst, vilket är nödvändigt för att den ska kunna läsas av i ett mörkt rum, exempelvis framför TV:n. Träningsdatorn är lättanvänd, när man väl lärt sig hur menysystemet och knapparna fungerar. Ett watt-program är bekvämt nog förvalt vilket gör det snabbt att komma igång. Tyvärr finns inget hyllplan för ex. läsplatta. Förutom pulsmätare i handtaget får man även med en öronsnibb-pulsmätare.

Denna blir lätt irriterande att ha i örat, men med tanke på att den ingår utan extra kostnad så är det svårt att klaga. Dessutom stöder Exum trådlöst pulsbälte. Vi skulle gärna sett en svensk manual utöver den engelska.

God byggkvalitet, robust & stabil, EMS, tyst
Ingen hylla för surfplatta
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

5. Hammer Ergo-Motion BT

Snygg motionscykel med bra träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: 5,5" Träningsprogram: 22 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 400 W Sätesjustering: Lodrätt 25 cm / Vågrätt 8 cm Maskinvikt: 35 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 102 cm Bredd: 50 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: Finns ej digitalt

Hammer Ergo-Motion BT har ett tilltalande prisvärde och design. Den har en skön sadel samt ett flertal olika inställningsmöjligheter vilket minskar risken för skador. Det finns möjlighet att köra riktigt tungt då det magnetiska maxmotståndet är mycket kraftigt. Även vid högsta belastning så jobbar cykeln nästan ljudlöst, främst tack vare det magnetiska motståndet.

Estetiskt tilltalande med stabil konstruktion
Ergo-Motion BT är stabil och svajar inte ens vid riktigt hög belastning. Den har justerbara fötter som gör den stabil vid placering på ojämnt underlag. Sadel är helt ok och styret går att ändra till flertalet olika positioner efter önskemål. Motionscykeln är utrustad med sköna trampor som dessutom erbjuder möjlighet att spänna fast fötterna med ett enklare spänne. Eftersom den har två transporthjul och är förhållandevis lätt så är det enkelt att flytta Ergo-Motion BT.

Snygg träningskonsol med USB-uttag
Träningsdatorn är lagom komplicerad och vi gillar hur lätt det är att navigera sig fram. Knapparna på konsolen är genomtänkta och det är bra med ett vred för att snabbare kunna hitta rätt. Ergo-Motion BT har stöd för trådlös pulsmätning, men pulsband köps till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Du kan även ladda ned gratisappen iConsole för att få en ännu bättre överblick. Appen speglar samma värden som du ser på displayen fast med en annan grafik i telefonen. Konsolen har en hylla för telefon och surfplatta som dessvärre skymmer displayen om man ställer dem där. Detta gör det svårt att överblicka träningen, såvida du inte använder appen på surplattan förstås. Det är ett stort plus att den även har ett USB-uttag så att din mobila enhet inte riskerar att få slut på batteri under träningspasset.

Hammer Ergo-Motion passar dig som är ute efter en modern mellanklass-motionscykel med en lättnavigerad och relativt avancerad träningskonsol. Den har fina inställningsmöjligheter vilket ger användaren goda förutsättningar för ergonomisk och skadefri cykelträning.

Smidig träningsdator, rejält motstånd, USB-uttag, hylla för surfplatta/telefon
Ingen vattenflaskhållare
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 4 1

6. Casall Exercise bike EB600

Påkostad motionscykel med bluetooth och pulsbälte

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: 5,3" Träningsprogram: 12 st Motstånd: Elektroniskt Motståndsnivåer: 32 st Sätesjustering: Lodrätt 27 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 36 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / Pulsbälte ingår Garanti: 3 år Bruksanvisning: PDF

Casall EB600 är en välklädd motionscykel som i grundutförandet inkluderar både bluetooth och pulsbälte. Den är utrustad med en liten ratt i mitten på träningskonsolen som gör att du snabbt kan välja rätt inställningar och önskat träningsprogram. Konsolen har dessutom en hylla där du kan placera din surfplatta eller telefon. Displayen är bakgrundsbelyst med två färger och man kan utläsa både text och siffror utan problem.

Elegant design med stabilt chassi
Den har en genomtänkt konstruktion som gör det enkelt för alla åldersgrupper att kliva upp på cykeln och snabbt komma igång med sitt cykelpass. Vi gillar att det även går att vinkla styret för att hitta en så bra position som möjligt. Höjden på sitsen är förhållandevis enkel att ställa in och sitsen går även att justera vågrätt till viss del. EB600 har dessutom justerbara fötter bak med syfte att göra den så stabil som möjligt. Tyvärr så räcker det inte riktigt då cykeln ändå tenderar att vingla när belastning ökar och man ställer sig upp. EB600 levererar samtidigt rejält med motstånd på högsta nivån och kan utmana även de mest vältränade. Det finns en hållare för vattenflaska som är placerad nedanför styret och du når den utan problem under träningspasset.

Extremt lättnavigerad träningsdator
Hela träningskonsolen har en fin design och vi gillar ratten som förenklar valen av inställningar. Upplägget från hur man registrerar användare till val av träningsprogram känns mycket genomtänkt. Den har en väl tilltagen hylla för placering av surfplatta och mobiltelefon. Räkna med att en surfplatta som ligger ner kommer skymma hela displayen däremot kan en mindre telefon placeras där utan problem. Förutom de tolv förinställda träningsprogrammen så kan man också koppla upp cykeln mot en app som heter iC+ Training App. Där finnas ytterligare träningsprogram att välja på. Appen är gratis och hjälper dig att hålla koll på din träning.

Familjecykel för hemmaträning
Casall EB600 är en utmärkt motionscykel för hela familjen. Den passar både den som vill cykla lite lätt framför TV:n och den som vill utmana sig själv att köra lite tyngre. EB600 är motionscykeln för dig som är beredd att betala lite mer men samtidigt få mycket cykel för pengarna.

Lättnavigerad träningsdator, pulsbälte ingår, justerbara fötter bak
Något vinglig när man står och trampar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

7. Abilica Stream UB X

Modernt designad motionscykel med EMS-motstånd, app-stöd och ett rejält svänghjul

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 16 st Maskinvikt: 46 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 95 cm Bredd: 51 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

Abilica Stream UB X är en mer påkostad version av sin syskonmodell UB V, men utseendemässigt identisk med denna. Båda motionscyklarna är mycket tysta, har hög komfort och deras design är sobert grå med drag av skandinavisk minimalism. UB X fördelar gentemot sitt småsyskon består dels i en högre maxanvändarvikt, men framförallt i ett elektromagnetiskt motstånd. Denna typ av motstånd slits mindre än ett vanligt permanentmotstånd, vilket normalt ger motionscykeln en längre livslängd. UB X konstruktion är robust och stabil, vilket den synnerligen höga maximala användarvikten och motståndet vittnar om. Kontrollpanelen är med sin bakgrundsbelysta färgdisplay både snygg och tydlig. Den har en användbar beteckning över de olika träningsprogrammen men också en praktisk hylla för exempelvis läsplattor. Träningsdatorn inkluderar ett pulsstyrt träningsprogram, är utrustad med bluetooth och stöder förutom trådlöst pulsbälte även appar via surfplatta eller smartphone. Än så länge är app-utbudet begränsat till den ganska outvecklade appen iConsole, men på sikt kommer både app-utbud och nyttan av dem av allt att döma att explodera. Tills dess duger den inbyggda träningsdatorn gott, även om vi skulle önskat att den hade en retur-knapp.

Modern design, rejäl svänghjulsvikt, robust & stabil, tyst, EMS-motstånd, app-stöd via bluetooth
Något omständlig träningsdator, pris över genomsnittet
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

8. Casall Easy Step EB100

Användarvänlig motionscykel med bred och skön sits

Prisklass: Mellan Svänghjul: 6 kg Display: 3,5" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 8 st Sätesjustering: Lodrätt 23 cm / Vågrätt 5 cm Maskinvikt: 31 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 96 cm Bredd: 59 cm Höjd: 134 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF

Casall Easy Step EB100 har en snällt anpassad utformning som gör det lätt att kliva av och på cykeln. Den har en extra bred sits som gör den mycket bekväm att sitta på. Motionscykeln är utrustad med en enklare display som har en integrerad hylla för mobiltelefon. Träningsdatorn är lättnavigerad med endast ett fåtal knappar. Tyvärr är texten på displayen i minsta laget vilket gör den svår att läsa av.

Stabil motionscykel för en bred målgrupp
EB100 är stabil och den breda sitsen förstärker det intrycket ytterligare. Denna motionscykel lämpar sig särskilt bra för äldre och rehabiliteringsträning men såklart även till de som söker enklare pulsträning till hemmet. Även vid hög belastning står cykeln stabilt på marken och den är dessutom utrustad med justeringsskruvar vid fötterna bak för att säkerställa en säker cykelträning även om underlaget är ojämnt. Den har bekväma pedaler som är utrustade med ett spänne som gör det möjligt att spänna fötterna under cykelpasset. På styrstången under styret är flaskhållaren placerad och den är lätt att nå samtidigt som man cyklar.

Enkel träningsdator med hylla för mobiltelefon
Det går snabbt att förstå hur träningsdatorn fungerar och displayen är endast utrustad med fyra knappar. Det gör att du snabbt kan komma igång med din träning. Vi konstaterar att den saknar förinstallerade träningsprogram men är samtidigt medvetna om att det enkla ibland är det bästa.

Under träningspasset kan du läsa av den vanligaste träningsinformationen. Tyvärr är det bara ett värde som visas i stor text, all annan träningsdata finns att läsa längst ned i displayen men texten är så liten så det är nästan omöjligt att se. Vi hade även önskat en bakgrundsbelyst display eftersom träningsinformationen är omöjlig att läsa av i ett mörkt rum.

Smidig och funktionsduglig
Casall Easy Step EB100 är en lättanvänd och funktionell motionscykel som kan bidra till att öka motivationen till träning i hemmet. Den har låg maskinvikt och blir därför förhållandevis lätt att rulla undan med hjälp av transporthjulen som är placerade i fronten. Det här är motionscykeln för dig som har som mål att påbörja en rehabilitering med hjälp av cykel eller helt enkelt vill utföra lättare träning hemma. EB100 är en lämplig startmodell eftersom prislappen är snäll i förhållande till vad den levererar.

Enkel träningsdator, lätt att kliva ur och av, hylla för surfplatta/mobiltelefon
Ej bakgrundsbelyst display, små siffror på displayen, inga träningsprogram
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bästa pris hos:

0 5 3.5 1

9. Schwinn Fitness Airdyne AD8

Intensiv intervallträning för hela kroppen

Prisklass: Proffs Display: Okomplicerad LCD-skärm Färg: Svart Träningsprogram: 9 st Motståndsnivåer: Luft Maskinvikt: 51 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 135 cm Bredd: 50 cm Höjd: 132 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband (tillbehör - köps separat) Garanti: 2 års hemmabruk. 1 års företagsbruk. 1 års kommersiellt bruk Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo

Schwinn Fitness Airdyne AD8 är en träningsmaskin för extremt tuffa intervaller. Motståndet är helt luftstyrt och regleras av hur intensivt du trampar och använder träningsarmarna. Vid hårt arbete blir således även motståndet väldigt högt. Resultatet blir en anmärkningsvärt hög kaloriförbränning som andra träningsmaskiner har mycket svårt att matcha.

AD8 är inte konstruerad för långa konditionspass och därför har Schwinn valt att hålla träningsdatorn relativt okomplicerad. Fokus ligger på att komma igång snabbt med träningen och därför finns det snabbknappar för de vanligaste intervallpassen. Denna typ av träningsmaskin med luftmotstånd passar sig särskilt bra för crossfit och cirkelträning med korta aktionstider.

Trots periodvis extremt hög frekvens under träningspasset så håller sig maskinen stabilt kvar med alla fyra fötterna på marken. Den förmedlar en känsla av kvalitet och har bra grepp i handtagen. Sadeln är riktigt skön men kan bli lite ranglig om den inte skruvas åt någon gång då och då. AD8 upptar inte mer utrymme än en vanlig träningscykel och den flyttas enkelt med de två transporthjulen som är placerade framför styret.

Det är svårt att överblicka all träningsdata på displayen eftersom upplösningen är låg och endast viss information lyfts upp inom ett visst tidsintervall. I ett mörkt rum är den nästintill oläslig. Vid högintensiv träning så ökar ljudnivån och även om det inte stör dig - eftersom du förmodligen kämpar för att överleva den högintensiva träningen - så kanske det stör din omgivning. För en precis pulsmätning rekommenderar vi att man använder en egen träningsklocka eftersom pulsen som anges via träningsdatorn inte är helt exakt.

Schwinn Fitness Airdyne AD8 riktar sig framförallt till dig som har begränsat med yta hemma, som vill köra högintensiva träningspass med korta aktionstider och inte avskräcks av en saftig prislapp.

Yteffektiv, skonsam
Högljudd, inexakt pulsmätning, högt prissatt
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

10. Assault Fitness AirBike

Hybridmotionscykel för intensiv men skonsam helkroppsträning

Prisklass: Proffs Display: LCD Färg: Svart Träningsprogram: 3 st Motståndsnivåer: Steglöst luftmotstånd Maskinvikt: 45 kg Max-användarvikt: 160 kg Längd: 130 cm Bredd: 60 cm Höjd: 123 cm Transporthjul: Två Pulsmätare: Mottagare för pulsband Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF Videoklipp: Produktdemo : Träningsinstruktion

Assault Fitness AirBike är en slags motionscykel som är framtagen för korta och intensiva intervallpass. Den passar särskilt bra som en del av ett högintensivt crossfitpass och ger därmed extremt tidseffektiv träning. Fördelen är att du aktiverar samtliga stora muskelgrupper och att träningsmomentet är skonsamt för knän och leder. Det krävs nästan ingen förinställning utan det är bara att hoppa upp på cykeln och efter några sekunder är du igång.

Design och konstruktion
Den är konstruerad för att lätt kunna flyttas och för att man ska komma igång med träningen så fort som möjligt. Det innebär att den har sparsamt med andra finesser som vi annars kan se på mer traditionella motionscyklar. Till exempel så är displayen inte bakgrundsbelyst, den finns endast ett fåtal träningsprogram och ingen avlastningsyta för vattenflaska eller telefon. Eftersom motståndet endast är luftstyrt så blir ljudnivån hög och den blir svårt att exempelvis se en film under träningspasset. Det finns även ett fotstöd där du kan placera fötterna om du bara vill använda armarna i träningen. Airbike står stabilt på marken även vid väldigt hög belastning och det finns justerbara skruvar under fötterna för att jämna ut ojämnt underlag.

Tidseffektiv kaloriförbränning
Det finns två förinställda träningsprogram med väldigt korta tidsintervaller, 20 sekunder träning och 10 sekunder vila samt tvärtom. Det går också att välja antal kalorier som målbild vilket innebär att du cyklar tills du uppnått det angivna antalet kalorier. Eftersom man använder både armar och ben i en hög frekvens så blir träningen oerhört energikrävande och mycket effektiv. Detta gör Airbike till kanske världens bästa motionscykel för tidseffektiv kaloriförbränning. Vi vill också ge ett plus i kanten för att det finns informativa intruktionsvideos – se specifikation – med tips på utmanande träningsprogram.

Assault Fitness Airbike riktar sig till ambitiösa motionärer som vill ha en okomplicerad cykel för riktigt tuffa intervallpass. Den passar utmärkt som en station kombinerat med flera andra högintensiva styrkeövningar.

Tidseffektiv, okomplicerad
Högljudd, inga avlastningsytor, ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3 1

11. Titan Life Athlete B55

Billig motionscykel med hylla för surfplatta

Prisklass: Budget Svänghjul: 9 kg Display: 5,5" Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 15 st Sätesjustering: Lodrätt 21 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 120 kg Längd: 114 cm Bredd: 55 cm Höjd: 143 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls Garanti: 1 år

Titan Life Athlete B55 är en enkel motionscykel utan några förprogrammerade träningsprogram. Den har en hylla för surfplatta vilket är utmärkt för användaren som inte har möjlighet att placera cykeln framför en tv. Tyvärr täcks dock displayen vid användning. B55 har magnetiskt motstånd och en maxbelastning som räcker gott även för en vältränad motionär.

Bekväm sadel men begränsad sitthöjd

Sadeln har en behaglig stoppning som känns bekväm, även under de lite längre träningspassen. Så länge man sitter ner så känns cykeln stabil, också vid hög belastning. Handtagen är greppvänliga och det går att vinkla styret för att hitta en så bra position som möjligt. För användare som är över ca 185 cm kan sitthöjden kännas aningen kort, även när den är inställd på maxhöjden. Är du osäker rekommenderar vi att du testar cykeln först. B55 har en enkel design som rimmar väl med dess låga pris. Den blåa färgen kanske inte passar in överallt, vilket man såklart bör överväga innan köp. Tyvärr saknas hållare för vattenflaska.

Okomplicerad träningsdator

Träningsdatorn är mycket spartansk och innehåller inga träningsprogram. Den är däremot lättnavigerad och med endast några knapptryck ställer man in önskad träningstid eller distans och sen är man igång. Det är synd att displayen inte är bakgrundsbelyst eftersom det begränsar möjligheten att läsa av träningsinformationen i ett mörkt rum. I ett upplyst rum kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Motståndet regleras manuellt och det gör man genom att vrida på en ratt. Den är placerad nedanför träningskonsolen och det kan vara ett moment som upplevs krångligt när man är riktigt trött.

Titan Life Athlete B55 gör sig bäst för dig som har en mindre budget och använder surfplatta under träningspasset. Den har en förstklassig sadel och ett greppvänligt styre som går att vinkla men observera att personen som ska använda den ej bör vara längre än 185 cm.

Hylla för surfplatta, skön sadel
Saknar hållare för vattenflaska, manuell justering av motstånd, ej bakgrundsbelyst display
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

3 av 5

Bästa pris hos:

Bra att veta om motionscyklar

I vårt test av motionscyklar har vi tagit hänsyn till ett flertal viktiga egenskaper. Några av dessa är listade nedan med en förklaring till hur och varför de är viktiga.

Användarvikten

Användarvikten (eller egentligen maxanvändarvikten) är en viktig faktor för tyngre personer som väger runt 100 kg. Detta då långt från alla motionscyklar är konstruerade för att bära en person som väger mer än 100 kg. Om man är flera olika användare som kommer att använda motionscykeln är det naturligtvis viktigt att motionscykeln är anpassad att kunna bära upp även den tyngsta användaren. Generellt gäller regeln att ju mer robust (och därmed oftast dyr) motionscykeln är, desto högre användarvikt klarar den.

Byggkvalitet

En av de viktigaste egenskaperna hos en motionscykel är dess byggkvalitet. En god byggkvalitet gör inte bara träningsmaskinen mer robust utan förlänger i regel även livslängden då den klarar en högre belastning. Detta gäller i synnerhet välanvända motionscyklar, som används ofta av tunga och/eller starka motionärer. Till skillnad från exempelvis en crosstrainer är robusta, mer stabila träningscyklar normalt inte mycket större än billigare och mindre stabila modeller.

Design

Miljobild DesignEn träningsmaskins estetiska design ska inte påverka dess funktionalitet, åtminstone inte negativt. Designen upplevs ändå av många som viktig då motionscykeln ofta får stå framme i hemmet och blir då nästan en del av inredningen. Då de flesta vill ha ett snyggt inrett hem blir det därför viktigt att motionscykeln ser bra ut, eller åtminstone inte är iögonfallande ful. För de som väljer att bara ställa fram sin motionscykel när de ska träna, varefter de åter ställer tillbaka i sitt skrymsle, blir naturligtvis designen av mindre vikt.

Display

WinTech Display 125x150En motionscykel har normalt en display på vilken man kan avläsa information om sin träning och med vilken man reglera de olika funktionerna i träningsdatorn. En bra display får dessutom gärna ha en visualisering över träningen i form av staplar eller liknande där man kan se hur långt man cyklat, hur kraftigt motståndet är etc. Träningsdatorn ska naturligtvis vara lättnavigerad för att komma till användning. Fördelen med enkla träningsdatorer med enkel funktionalitet är att de är enklare att lyckas göra lättanvända, då användaren inte har så många val. För avancerade träningsdatorer är det däremot extra viktigt att tillverkaren verkligen tänkt igenom menysystemet för att användaren inte ska gå vilse bland alla funktioner.

Garanti

En motionscykel kostar normalt flera tusen kronor vilket är mycket pengar för de flesta. Därför är det viktigt att man kan lita på att cykeln kommer att hålla i flera år. Liksom andra produkter kan motionscyklar gå sönder. Det kan till exempel röra sig om ett ”måndagsexemplar” eller kanske ett okänt konstruktionsfel. Då är det viktigt att man har en garanti som kan få cykeln reparerad eller kanske rentav få en ersättningscykel. I Sverige ger konsumentköplagen konsumenter ett rimligt skydd men helst ska en tillverkare lämna en ännu generösare garanti. Hur lång garantitid en tillverkare (eller återförsäljare) vågar ge på en motionscykel kan vara en fingervisning av vilket förtroende tillverkaren/återförsäljaren sätter i kvaliteten på sin egen produkt. Är garantitiden lång, kanske så mycket som 3 år, har man troligtvis ett stort förtroende för sin motionscykels byggkvalitet. Är garantitiden kortare kan man misstänka att tillverkaren/återförsäljaren inte har samma självförtroende.

Också billigare motionscyklar kan ofta ha generösa garantitider vilket naturligtvis är bra. Tänk dock på att man som kund vid en reklamation ofta själv får stå för transportkostnaden till reparationsverkstaden. Detta kan för den som saknar bil eller bor långt från närmaste reparationsverkstad bli en dyr affär, om man till exempel måste skicka motionscykeln med post.

Ljudnivå

Motionscykeln är tillsammans med crosstrainern de tystare träningsmaskinerna. Och väl är väl detta då motionscykel-användare ofta vill lyssna på musik eller titta på TV under träning. En fördel med motionscykel är att även billigare modeller oftast är relativt tysta. Förutom irriterande oljud finns det ytterligare en anledning till att en motionscykel inte bör gnissla. Likt för andra mekaniska konstruktioner är gnisslande ett tecken på hög friktion och hög friktion innebär högt slitage. Börjar motionscykeln gnälla är det samma medicin som för vanliga cyklar som gäller: olja på kedjan.

Motstånd

En motionscykel har antingen ett elektromagnetiskt motstånd eller ett permanentmagnetiskt. Elektromagnetiskt motstånd förkortas ofta EMS, vilket står för ElectroMagnetic Suspension och blir översatt till svenska elektromagnetisk upphängning. Denna typ av motstånd är överlägset ett permanentmagnetiskt då hållbarheten är mycket längre tack vare att det inte har några rörliga delar som kan slitas ut. Permanentmagnetiska motstånd är däremot billigare att tillverka vilket gör dem populära bland tillverkarna då man därmed kan hålla ett lägre försäljningspris. Permanentmagnetiska motstånd dominerar i budgetklassen och är vanliga i mellanklassen medan det är elektromagnetiska motstånd som gäller i premiumklassen.

Storlek

Motionscykeln är troligen den minst utrymmeskrävande av de vanligaste typerna av träningsmaskiner. Möjligen är den också den träningsmaskin-typ där storleken skiljer sig minst mellan dyr och billig modell. Även om motionscykeln ofta är mindre utrymmeskrävande än exempelvis ett löpband kan den i regel inte fällas ihop. Däremot kan de flesta motionscyklar flyttas och är utrustade med transporthjul.

Utgångna produkter

0 5 4 1

Casall Infinity 1.3B

Välbyggd och tyst motionscykel med bra motstånd och pulsstyrning via bröstbälte

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 40,5 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 114 cm Bredd: 54,4 cm Höjd: 151 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.3B

Infinity 1.3B är den mest påkostade motionscykeln i Casalls Infinity-serie. Likt syskonmodellerna har den en stilren skandinavisk design som andas exklusivitet och som för att utmärka detta är den svart istället för vit. Prestandamässigt är Infinity 1.3B nästintill identisk med testvinnaren Infinity 1.2B. Den har en robust, stadig och tyst konstruktion. En skön och flexibel sadel. En bakgrundsbelyst och  intuitiv display med lättanvänd träningsdator. Ett riktigt rejält maxmotstånd och en synnerligen generös maxanvändarvikt.
Unikt för Infinity 1.3B är dess pulsstyrning som anpassar motståndet efter användarens puls. Dessutom ingår ett trådlöst puls-bröstbälte i storlek medium. Likt övriga Infinity-modeller kunde Infinity 1.3B:s transporthjul varit lite kraftigare, främst för att skona sköra golv. Prispåslaget för pulsstyrningen uppfattas troligen som lite högt för många vanliga motionärer. För mer rutinerade cyklister som värdesätter pulsbaserad träning anses pulsstyrningen nog mer prisvärd.

Välbyggd & snygg, tyst, bra träningsdator, bröstbälte med pulsstyrning
Små transporthjul, bröstbältet för litet för mycket storvuxna användare
0 5 4.5 1

Sole Fitness B94

Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD Typ: 9 kg Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 8,5 tum Träningsprogram: 10 st Motståndsnivåer: 20 st Maxmotstånd: 600 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 56 kg Max-användarvikt: 135 kg Längd: 112 cm Bredd: 59 cm Höjd: 140 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (ingår) Garanti: 2 år Motståndstyp: Permanent Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Sole Fitness B94

Sole Fitness B94 är en påkostad motionscykel i proffsklassen och avsedd för den målinriktade konsumenten som bestämt sig för att inte kompromissa med kvalitén. Designen är modernt sportig, men också diskret och stilren, varför den smälter in väl såväl hemma som i kommersiella lokaler. Motionscykelns konstruktion är mycket robust och gedigen, vilket avspeglas i en hög maskinvikt. Materialvalen är genomgående höga och tål flitig användning. Den enda avvikelsen är plastkåporna som täcker fötterna. De har visserligen bara en estetisk funktion, men kan likväl gå sönder och lossna ifall de utsätts för kraftfulla stötar. Sadeln har god dämpning, är lagom hård och är dessutom lätt att ställa in både våg- och lodrätt. Utformningen av styret möjliggör flera olika grepp och därmed en mer varierad träning. Med ett flertal snabbknappar på kontrollpanelen är det enkelt för konsumenten att snabbt komma igång med rätt träningsprogram. Träningsdatorn är lättanvänd och erbjuder ett omväxlande urval av träningsprogram samt flera motståndsnivåer.

Den bakgrundsbelysta displayen gör det enkelt att överblicka sitt träningspass i mörker. Under displayen finns en hylla för läsplatta. Även om displayen är stor, täcks den av en normalstor läsplatta, vilket gör det bökigare att titta på läsplattan och överblicka träningspasset samtidigt. Denna svaghet är dessvärre snarare regel än undantag bland motionscyklar. B94 har transporthjul i fronten och ett stabilt handtag bak, vilket gör cykeln lättflyttad. Manualen finns endast på engelska, men är samtidigt tydlig, givet genomsnittliga engelska-kunskaper. B94 är ett utmärkt val för den flitige och kräsne motionären, då den ger så mycket kvalitetscykel för pengarna.

Mycket hög byggkvalitet, utmärkt bekvämlighet, lättanvänd träningsdator
Ingen svensk manual, surfplatta kan täcka displayen, något sköra fotkåpor
0 5 4 1

Casall Infinity 1.2B

Stadig och stilren motionscykel, välkonstruerad med bra prisvärde och träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: Bakbelyst LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lodrätt: 32 cm | Vågrätt: 7,5 cm Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 114 cm Bredd: 54,4 cm Höjd: 151 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo
Casall Infinity 1.2B

Casall Infinity 1.2B är en stilren mellanklass-motionscykel och ingår likt lillasyskonet 1.1B i Casalls Infinity-serie. Syskonmodellerna är lika men Infinity 1.2B:s kraftigare ram gör den större, robustare och stadigare. Något den mycket höga max-användarvikten vittnar om. Det tyngre svänghjulet ger en jämnare, skönare gång och det rejälare handtaget ett bättre grepp. Infinity 1.2B passar därför både kortare och längre användare vilket gör den till en utmärkt motionscykel för hela familjen. Designen känns Apple-inspirerad och exklusiv. Displayens bakgrundsbelysning kommer väl till pass i mörka TV-rum. Träningsdatorn är lättanvänd med en varierande uppsättning träningsprogram och ett lättnavigerat menysystem. Kontrollpanelen saknar en hylla för läsplattor och liknande. Något som annars börjar bli allt vanligare, även på motionscyklar. Maxmotståndet är ovanligt starkt och duger även för mycket vältränade användare. Sadeln är bekväm och går att justera både lod- och vägrätt. Detta möjliggör en god sittställning för både långa och korta motionärer. Bruksanvisningen är föredömlig med detaljerade montageinstruktioner och många illustrationer.

Högt prisvärde, stadig konstruktion, stilren design, bra träningsdator
Saknar hylla för surfplatta
0 5 4 1

Hammer Cardio XT5

Snygg och prisvärd motionscykel med bra träningsdator

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: 5,5" Träningsprogram: 17 st Motstånd: Magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 260 W Sätesjustering: Lodrätt 22 cm / Vågrätt 7 cm Maskinvikt: 30 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 113 cm Bredd: 54 cm Höjd: 133 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Hammer Cardio XT5

Hammer Cardio XT5 är en riktigt snygg och prisvärd motionscykel. Den är utrustad med ett flertal olika inställningsmöjligheter vilket ger bra ergonomiska förutsättningar. Cykeln har magnetiskt motstånd och maxbelastningen är tillräcklig för de allra flesta. Det magnetiska motståndet gör träningen till nästintill ljudlös. Vid tyngre belastning kan motståndet upplevas som aningen hackigt vilket är ett minus.

Enkel men genomtänkt design

XT5 är robust och den står stabilt på marken även vid hård belastning. Den har en stor och rejäl sadel som inte är alltför mjuk, vilket gör att du sitter skönt även på längre träningspass. Handtagen är tillverkade med greppvänligt material och själva styret går att ändra till flertalet olika positioner efter önskemål. Cykeln är lätt att flytta eftersom den är utrustad med två bra transporthjul. Du tippar cykeln enkelt upp på hjulen med hjälp av styret och sen är det bara att rulla iväg den till önskad plats. Tyvärr saknas både hållare för vattenflaska samt hylla för telefon eller surfplatta.

Avancerad träningsdator för prisklassen

Träningsdatorn är förhållandevis komplicerad för att vara en budgetmodell. Förutom standardprogram som recovery och puls så finns även tolv förinställda träningsprogram. Knapparna på konsolen samt mjukvaran är tydliga och enkla att förstå och på bara några få knapptryck så är träningen igång. XT5 har stöd för trådlös pulsmätning, pulsband köps till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls. Tyvärr så är displayen inte bakgrundsbelyst vilket gör det ansträngt eller omöjligt att läsa av träningsinformationen i ett mörk rum.

Hammer Cardio XT5 riktar sig främst till dig som är mån om prislappen och letar efter en snygg motionscykel med en lättnavigerad och relativt avancerad träningskonsol. Den har fina inställningsmöjligheter vilket ger användaren goda förutsättningar för ergonomisk och skadefri cykelträning.

Snygg design, relativt avancerad träningsdator
Saknar vattenflaskhållare & hylla för surfplatta, ej bakgrundsbelyst display
0 5 4 1

Impetus IV 6500

Snygg motionscykel med hållare för surfplatta och USB-uttag

Prisklass: Proffs Svänghjul: 5 kg Display: 5,5 Träningsprogram: 10 st Motstånd: Luft och magnetiskt Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 250 W Sätesjustering: Steglöst lodrätt och vågrätt Maskinvikt: 56 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 123 cm Bredd: 63 cm Höjd: 149 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Handpuls / bröstbälte (köps separat) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Impetus IV 6500

Impetus IV 6500 är en stilren och påkostad motionscykel. Den är utrustad med USB-uttag vilket innebär att du på ett smidigt sätt kan ladda din telefon eller surfplatta under träningspasset. Den har dessutom en särskild hylla där du kan placera din surfplatta under tiden den laddas eller om du vill titta på t.ex. film samtidigt som du tränar. Dessvärre så skymmer då surfplattan displayen, vilket gör att du inte ser träningsinformationen. Impetus IV 6500 har både luft- och magnetiskt motstånd och detta möjliggör rejält med motstånd trots svänghjulets ringa vikt. Motionscykeln har en stabil konstruktion som gör att den står stadigt på backen även vid hård belastning. Sadeln är stor och rejält mjuk vilket gör att du sitter skönt även på längre träningspass. Likaså ger handtagen av hårt gummi ett riktigt bra grepp även när händerna blir svettiga.

Impetus IV 6500 är lätt att flytta eftersom den är utrustad med två bra transporthjul samt ett rejält handtag på baksidan. Det gör det enklare att lyfta upp och rulla iväg den på hjulen. Den har steglös justering av sadeln både våg- och lodrätt vilket är ett stort plus och relativt ovanligt för en motionscykel. Detta ökar avsevärt dina möjligheter att hitta en riktigt bra träningsposition. Tyvärr saknas dock hållare för vattenflaska. Träningsdatorn är okomplicerad och har tio förinställda träningsprogram. Den är kompatibel med trådlös pulsmätning men notera att pulsband köpes till separat. Under träningspasset kan du överblicka den vanligaste träningsinformationen såsom hastighet, kaloriförbrukning, distans och puls.

Impetus IV 6500 riktar sig främst till dig som vill lyfta din motionscykling till nästa nivå eller helt enkelt vill ha en riktigt lyxig och högpresterande motionscykel i hemmet. Dess exklusiva design gör sig bra i det stilrena hemmet och den är även utformad för att du ska kunna ha koll på din telefon eller surfplatta samtidigt som du ger dig själv ett riktigt bra träningspass.

Hög byggkvalitet, USB-uttag, steglös justering av sadel, hylla för surfplatta
Saknar hållare för vattenflaska
0 5 3.5 1

Casall Infinity 1.1 B

Lättflyttad motionscykel med högt prisvärde, bra träningsdator och låg ljudnivå

Prisklass: Mellan Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lodrätt: 32 cm Vågrätt: 7.5 cm Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 110 cm Bredd: 54 cm Höjd: 133 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall Infinity 1.1 B

Casall Infinity 1.1B är den billigaste motionscykeln i Casalls Infinity-serie och har en prislapp som pressats ner i lägre mellanprisklassen. Motionscykeln har en robust konstruktion och är stabil under cykling, även med sadeln inställd på högsta läget. Designen kännetecknas av Casalls rena skandinaviska design och ter sig även lite Apple-influerad. Detta gäller inte minst displayen som känns iPod-inspirerad. Träningsdatorn är intuitiv och lättanvänd. Maxmotståndet är mycket kraftigt och lär även duga för de starkaste användare. Samtidigt är denna motionscykel väldigt tyst, på gränsen till ljudlös. Bruksanvisningen är föredömligt tydlig med detaljerade och rikt illustrerade montageinstruktioner på svenska. Tidigare led Infinity 1.1B av underdimensionerade transporthjul, men detta har nu åtgärdats med större och robustare hjul. Tillsammans med den låga maskinvikten gör detta motionscykeln lättflyttad. Det är inte helt lätt att hitta svagheter hos Infinity 1.1B. Det lilla vi kan anmärka på är att det inte finns någon hylla för surfplatta.

Högt prisvärde, stabil, stilren design, tyst, bra träningsdator
Ingen hylla för surfplatta
0 5 3.5 1

Casall EB200

Lättflyttad motionscykel med högt prisvärde, bra träningsdator och låg ljudnivå

Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 36 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 116 cm Bredd: 51 cm Höjd: 131 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Casall EB200

Casall EB200 kombinerar prestanda, design och kvalitet till ett just nu mycket bra pris. Med en utförlig svensk manual är den snabbt hopmonterad och klar att användas. Den smakfullt skandinaviska designen utstrålar kvalitet, i synnerhet för en motionscykel i budgetklassen. EB200 är också stabil och skön att cykla på med en bekväm sadel som smidigt justeras både lod- och vågrätt. Det kraftiga maxmotståndet ger även starka användare en tuff träning. Med en lättnavigerad display och en intuitiv träningsdator får man snabbt grepp om de olika funktionerna. Träningsprogrammen känns välavvägda och tillräckligt många för en varierad och utmanande träning. EB200 har inga större svagheter men transporthjulen är i minsta laget vilket kan påfresta känsliga golv. Dessutom gör avsaknaden av en bakgrundsbelyst display att EB200 blir svårare att programmera i mörker, ex. i vintermörkret framför TV:n.

Prispressad, stabil, snygg design, bra träningsdator
Taniga transporthjul, ej bakgrundsupplyst display
0 5 3.5 1

Abilica Winmag

Plånboksvänligt prissatt motionscykel med låg vikt som är lätt att flytta runt

Prisklass: Budget Svänghjul: 7 kg Display: LCD Träningsprogram: 6 st Motståndsnivåer: 8 st Sätesjustering: Lod- och vågrät Maskinvikt: 32 kg Max-användarvikt: 130 kg Längd: 100 cm Bredd: 59 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF
Original Abilica WinMag vit

Abilica Winmag är en ergometerklassad motionscykel i budgetklassen och Abilicas instegsmodell. Svänghjulet på 7 kg är helt i linje med vad man förväntar sig med tanke på prislappen och träningsdatorn likaså. Träningsprogrammen och motståndsnivåerna är inte många men väl avvägda och duger för den genomsnittlige motionären. Maskinvikten är ganska låg, vilket gör Winmag relativt enkel att flytta. Maxanvändarvikten är emellertid generösare än genomsnittet för budget-motionscyklar. Sadeln är skön och kan justeras både lod- och vågrätt för en bra sittställning. Åtminstone om man inte är kortare än ca 160 cm. Pedalgreppen är dock för små för fötter med en skostorlek större än 45. Sammantaget är Winmag ett skolexempel på vad man förväntar sig av en bra motionscykel i budgetklassen.

Plånboksvänligt pris, låg vikt och lättflyttad
Ej justerbar för mycket korta användare
0 5 3.5 1

BH Fitness TFB Dual

Proffsig motionscykel med superb app-funktionalitet och lättjusterad sadel

Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 5 tum Träningsprogram: 12 st Antal nivåer: 24 st Maxmotstånd: 350 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 53 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 130 cm Bredd: 62 cm Höjd: 156 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 1 år (Ram: 5 år) Videoklipp: Produktdemo : i-Concept
Original BH Fitness TFB Dual

TFB Dual är en proffsmodell från världskända BH Fitness. Konstruktionen är stabil och den maximala användarvikten känns därför rimlig. Clips gör att man kan fästa fötterna på ett bra sätt i pedalerna och ett förenklat insteg gör det lättare för personer med begränsad rörlighet att sätta sig. Styret har en bra utformning som möjliggör olika handgrepp och handtagen är sköna att greppa. Sadeln kan ställas in såväl lod- som vägrätt och är föredömligt lätt att justera.

Kontrollpanelen är av enklare typ men utstrålar samtidigt kvalitet. Den har ett hyllplan som man kan lägga en surfplatta på. Detta passar utmärkt då TFB Dual inkluderar en liten bluetooth-modul som gör den kompatibel med en rad appar. De bästa apparna kostar visserligen pengar men är också prisvärda. Vi gillar speciellt appen BH by Kinomap som visualiserar (POV) en mängd verkliga sträckor i Europa på surfplatta. Även utan sin bluetooth-modul har TFB Dual en duglig träningsdator med varierande träningsprogram och många motståndsnivåer. Prismässigt ligger TFB Dual ett par tusenlappar över konkurrensen, så man ska vara medveten om att man betalar extra för app-funktionaliteten. Denna motionscykel gör sig därför bäst för teknikintresserade motionärer som verkligen använder apparna.

Marknadens bästa app-funktionalitet, förenklat insteg, lättjusterad sadel, väldesignat styre
Högt pris om man inte använder apparna
0 5 3.5 1

Master Fitness B430

Robust och stabil motionscykel med unik design, perfekt för rehabilitering

Prisklass: Proffs Svänghjul: 7 kg Display: Upplyst LCD Träningsprogram: 16 st Motståndsnivåer: 16 st Justering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Nej Maskinvikt: 49 kg Max-användarvikt: 135 kg Längd: 115 cm Bredd: 57 cm Höjd: 142 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 år
Master Fitness B430

Master Fitness B430 är en mellanklass-ergometer med en lite annorlunda design. Styret är inte justerbart men vi tyckte ändå att den har en skön lutning på styret. Däremot är sadeln justerbar både lod- och vågrätt. Vi upplevde B430 som mycket robust och stabil vilket en rejäl maxanvändarvikt vittnar om. Testarna tyckte också att B430 har ett rejält och bra motstånd. Träningsdatorn är relativt välutrustad med pulskontroll och möjlighet till trådlös pulsmätning. Priset för den avancerade träningsdatorn är emellertid att den inledningsvis är ganska svår att förstå sig på. Man bör därför investera lite tid i att lära sig menysystemet ordentligt för att få bästa möjliga användning av den. B430 passar perfekt som rehabcykel.

Mycket robust & stabil, perfekt för rehabilitering
Småkrånglig träningsdator
0 5 3.5 1

Christopeit Sport EM3

Lättjusterad motionscykel med lågt pris, skönt grepp på styret och pulsmätare

Prisklass: Budget Svänghjul: 8 kg Display: Typ: LCD | Färger: Monokrom Typ: Motionscykel Färg: Monokrom Storlek: 5,5 tum Träningsprogram: 24 st Motståndsnivåer: 24 st Justering: Säte: Lod- & vågrät | Styre: Lutning Maskinvikt: 40 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 110 cm Bredd: 52 cm Höjd: 148 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 3 år
Christopeit EM3

EM3 från tyska Christopeit Sport är en prispressad motionscykel i budgetklassen. Designmässigt är EM3 ingen skönhet, men med tanke på att den är bland de billigaste modellerna i testet ger EM3 onekligen valuta för pengarna. Svänghjul, antal träningsprogram och motståndsnivåer är alla respektabla. Vidare går sadeln att justera både lod- och vågrätt för bästa träningsställning. Styret är inte justerbart i höjd- eller vågled, men går däremot att vinkla och har dessutom inbyggd pulsmätare. Därtill är styret mjukt och bekvämt att luta sig mot under träning. Träningsdatorn är av billigare typ, vilket är rimligt med tanke på prislappen. Den är inte speciellt intuitiv, men samtidigt så pass simpel att den är lättanvänd när man väl förstått sig på den. Displayen är inte bakgrundsbelyst så det blir svårt att använda träningsdatorn i ett nedsläckt rum, exempelvis framför teven. Bruksanvisningen är visserligen detaljerad, men finns bara på engelska och tyska.

Mycket lågt pris, skönt styre, pulsmätare
Mindre intuitiv träningsdator, ingen svensk bruksanvisning
0 5 3.5 1

Abilica Stream RB X

Modern och robust motionscykel med EMS-motstånd och bakgrundsbelyst display

Prisklass: Proffs Svänghjul: 9 kg Display: Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå & gul Storlek: 5,6 tum Träningsprogram: 12 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 32 st Maskinvikt: 57 kg Max-användarvikt: 200 kg Längd: 165 cm Bredd: 66 cm Höjd: 116 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja (inkl. trådlös) Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF
Abilica Stream RB X

Abilica Stream RB X är en påkostad sittcykel för motionärer som vill ha maximal komfort under träningen, men passar även en utmärkt som rehabiliteringscykel. Den passar utmärkt för seniorer, gravida och överviktiga personer med sin robusta konstruktion, bakåtlutande sittställning, breda sadel och ovanligt generösa maximala användarvikt. Dessutom gör det låga insteget det lättare att kliva in och ur än en vanlig motionscykel. Den bakgrundsbelysta färgdisplayen är tydlig och går att vrida vertikalt för bästa betraktningsvinkel. Träningsdatorn är något omständlig men har stöd för appar – både iOS och Android - via Bluetooth. App-utbudet är än så länge tunt, men gör samtidigt motionscykeln mer framtidssäkrad. Sadeln är steglöst inställningsbar och tillsammans med det sköna ryggstödet och de flexibla fotstöden är detta onekligen en synnerligen komfortabel motionscykel.

RB X har samma sobert strama stil som övriga Stream-modeller, om än med en mer avlång design. Detta gör ofrånkomligen att den tar relativt stor plats, speciellt i en hemmamiljö. Samtidigt är transporthjulen rejäla vilket underlättar förflyttning. RB X har ett påkostat EMS motstånd som gör den nästintill ljudlös och har en längre livslängd än traditionella permanentmotstånd. Med tanke på det begränsade utbudet av sittcyklar för under 10 000 kr på den Skandinaviska marknaden är RB X ett högintressant alternativ i sin genre.

Modern design, rejält svänghjul, robust & stabil, tyst, EMS-motstånd, app-stöd via bluetooth
Något omständlig träningsdator
0 5 4 1

Master Fitness B4140

Prisklass: Mellan Svänghjul: 9 kg Display: LCD Typ: Motionscykel (Ergometer) Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Sätesjustering: Vågrät Maskinvikt: 36 kg Max-användarvikt: 110 kg Bredd: 50 cm Höjd: 136 cm Transporthjul: Ja
Master Fitness B4140

Master Fitness B4140 är en ergometerklassad motionscykel som prismässigt ligger i övre budgetklassen. B4140 har precis fått en välbehövlig ansiktslyftning med ett mer modernt utseende, även om grundmaskinen är densamma. Det kan dock finnas kvar exemplar av den gulaktiga, tråkigare versionen i handeln. Sadeln kan justeras både lod- och vågrätt och styret lodrätt samt i vinkel. Svänghjulet har en bra vikt vilket borde borga för ett jämnt och fint glid, men våra testare tyckte ändå att cykeln kändes lite ”trög”. Den uppdaterade träningsdatorn är lättnavigerad och har flera träningsprogram, inklusive kroppsfettsmätning, recovery-test samt möjlighet till trådlös pulsmätning om man köper till bröstbälte. Kraftigt överviktiga bör tänka på att B4140 har en begränsad maxanvändarvikt.

Lättanvänd träningsdator med många träningsprogram, ny design
Lite "trögt" glid, begränsad maxanvändarvikt
0 5 0 1

Abilica WinTech

Prisklass: Mellan Svänghjul: 10 kg Display: Bakbelyst färg-LCD Typ: Motionscykel (Ergometer) Träningsprogram: 12 st Motståndsnivåer: 16 st Maxmotstånd: 300 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 38 kg Max-användarvikt: 130 kg Bredd: 54 cm Höjd: 152 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Trådlös (och pulsstyrning) Garanti: 1 år Bruksanvisning: PDF
Original Abilica Wintech

Abilica WinTech är en lika populär som högpresterande motionscykel i mellanprisklassen. Den unika, kaxigt röda designen sticker ut på en motionscykel-marknad annars dominerad av habiliterings-vitt. Men WinTech är inte bara yta, den har även en hög byggkvalitet och är skön att cykla på. Sitsen är rejält bred och ger gott om plats, även för stora bakar. Sadeln är både lod- och vågrätt justerbar och styret kan vridas upp och ner. Detta gör att såväl kort som lång, smal som tjock sitter bekvämt. Maxmotståndet är rejält och mer än tillräckligt för de allra flesta. Transporthjulen är gedigna och gör WinTech förvånansvärt lättflyttad. Träningsprogrammen är både tillräckligt många och varierande för en omväxlande träning. Träningsdatorn kunde emellertid varit mer lättnavigerad och displayen lite större.

Snygg design, hög byggkvalitet, bred & skön sits
Lite ointuitiv träningsdator & liten display
0 5 0 1

Master Fitness S4020

Prisklass: Budget Svänghjul: 15 kg Typ: Spinningcykel Justering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Lodrät Sätesjustering: Säte: Lod- & vågrät, Styre: Lodrät Maskinvikt: 37 kg Max-användarvikt: 105 kg Bredd: 54 cm Höjd: 110 cm Transporthjul: Ja Garanti: 2 år
Master Fitness S4020

Master Fitness S4020 är en mycket lågt prissatt spinningcykel i budgetklassen. Det mycket låga priset betalar man emellertid som så ofta för med en lägre byggkvalitet. Cykeln känns lite vinglig ifall användaren är lång och har sadeln högt upp. Styret går till skillnad från majoriteten av spinningcyklar inte att justera vågrätt, vilket gör att korta personer får sträcka sig alltför långt för en skön sittställning, åtminstone om de vill luta sig mot styret. Sätet kan justeras både lod- och vågrätt, men är man oförsiktig så halkar sadeln lätt ur och lossnar. Är man normallång är S4020 emellertid skön att cykla på och ett passande val för den med minimal budget.

Mycket lågt pris
Begränsad byggkvalitet, styre ej justerbart vågrätt
0 5 4.5 1

Schwinn 170i

Modern motionscykel med praktiska finesser och en härlig träningsdator

Prisklass: Mellan Svänghjul: 6 kg Display: Bakgrundsbelyst LCD-fönster Färg: Blå | Träningsprogram: 39 st Motståndsnivåer: 25 st Maskinvikt: 29 kg Max-användarvikt: 136 kg Längd: 105 cm Bredd: 54 cm Höjd: 141 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 År (hemmabruk) Videoklipp: Produktdemo Bruksanvisning: PDF
Schwinn 170i

Schwinn 170i är en snygg och modern motionscykel i mellanklassen. 170i är enkel att ställa in vilket gör att du snabbt kan komma igång med din träning. Träningsdatorn känns modern och är estetiskt tilltalande med några praktiska finesser. T ex finns där ett stöd för läsplatta, vilket är standard på de flesta modeller. Skillnaden är att på 170i så kan du fortfarande utläsa viktig träningsinformation samtidigt som du tittar på läsplattan. Det tycker vi är ett stort plus. Vid svettiga och framförallt varma träningspass så kan du få svalka av en justerbar fläkt med tre olika styrkor. Nedanför styret finns en flaskhållare och den är placerad så att du lätt kan nå din vattenflaska under träningspasset. Styret är inte justerbart i höjdled, men det går att vinkla vilket ökar möjligheten att få exakt den positionen du önskar. Speciellt utformade armstöd underlättar dessutom en mer liggande position. Att sadeln är justerbar både lod- och vågrätt möjliggör en bättre träningsposition för såväl långa som korta motionärer. Man måste dock dra åt justeringsskruven hårt för att sadeln inte ska upplevas som något ostadig. Det kan eventuellt vara svårt för personer med svag handstyrka. 170i har rejäla och funktionella transporthjul vilket gör det lätt att flytta cykeln. Manualen är på engelska och montageinstruktionerna är tydligare än genomsnittet. Den moderna designen och de smarta funktionerna till ett svårslaget pris, gör Schwinn 170i mycket prisvärd.

Snygg design, genomtänkta finesser, ergonomisk
Något svår sadeljustering, bara engelsk bruksanvisning
0 5 4.5 1

Sole Fitness LCB Bike

Prisklass: Proffs Svänghjul: 14 kg Typ: Bakgrundsbelyst LCD Färg: Blå (Monokrom) Storlek: 8,6 tum Träningsprogram: 10 st Motstånd: EMS Antal nivåer: 16 st Maxmotstånd: 550 W Sätesjustering: Lod- & vågrät Maskinvikt: 52 kg Max-användarvikt: 150 kg Längd: 144 cm Bredd: 74,4 cm Höjd: 128 cm Transporthjul: Ja Pulsmätare: Ja Garanti: 2 år Videoklipp: Montageinstruktion : Produktdemo
Sole Fitness LCB Bike 1

LCB Bike från Sole Fitness är en snygg proffs-motionscykel av mycket hög klass med ett riktigt bra pris och utnämns därför till bästa proffsval. Sadeln är rymlig och dess gel-foder gör den snäll mot baken. Den justeras smidigt både lod- och vågrätt så att man enkelt hittar bästa träningsställning, oavsett sin längd. Styret är robust med flera möjliga handgrepp samt skönt att både hålla sig i och luta sig mot. Motionscykelns konstruktion är mycket stabil och det rejäla svänghjulet ger ett föredömligt motstånd. Den stora, bakgrundsbelysta displayen är lätt att läsa av, även i ett nedsläckt rum. Otekniska användare som annars lätt förbryllas av träningsdatorer kommer att gilla LCB Bike. Med flera och stora snabbvalsknappar samt ett intuitivt användargränssnitt är träningsdatorn mycket lätt att förstå sig på. Då motionscykeln är självgenererande slipper man strömsladd vilket gör den enklare att placera. Pausar man i träningen nollställs inte träningsdatorn utan minns var man slutade. LCB Bike:s svagheter är mycket små och få, men vi hade föredragit en mer upprätt mugghållare och kraftigare transporthjul.

Extremt prispressad, bekväm, robust, lättanvänd träningsdator
Taniga transorthjul, lite väl lutande mugghållare

Vanliga frågor om motionscyklar

I den här guiden har vi samlat de vanligaste frågorna konsumenter ställer om motionscyklar.

Hur långa träningspass bör man cykla på en motionscykel?

Det finns inga generella rätt och fel över hur långt ett träningspass på motionscykel ska vara. Det beror mycket på vad du vill få ut av din träning. Är du en ovan cyklist och mycket otränad då kan det vara lagom att börja mycket lugnt och kanske bara köra tio minuter första gången. Är du däremot normaltränad och vill förbättra din kondition så rekommenderar vi att du siktar på att minst cykla trettio minuter inklusive uppvärmning.

Vilken typ av träningspass ska jag köra?

Vi rekommenderar att du börjar med att försöka komma fram till vilket mål du har med din träning eller det specifika träningspasset. Känner du för att köra samma belastning och hastighet under hela passet eller vill du köra intervaller som innebär att du ökar och sänker både hastighet och belastning flera gånger under passet. Båda alternativen passar lika bra att köra på en motionscykel. När du bestämt dig vilken typ av pass du vill köra så bestämmer du hur länge du vill cykla. Därefter väljer du önskat träningsprogram på din motionscykel och knappar in hur länge du vill köra. Ofta finns det ett flertal olika program förprogrammerade vilket ger variation till din träning.

Vilka muskler tränas på en motionscykel?

Vid cykelträning är det framförallt underkroppens muskler som används. Det innebär sätesmusklerna, mer specifikt Gluteus maximus, Gluteus medius och Gluteus minimus. På baksidan av benet sitter Hamstring som består av Biceps femoris, Semitendinosus och Semimembranosus, samt den stora Quadriceps-muskeln som egentligen är en samling av fyra muskler (närmare bestämt Vastus lateralis, Rectus femoris, Vastus medialis och Vastus intermedialis) och sitter på lårets framsida. Även ljumskarna (Adductor) och vaderna (Gastrocnemius och Soleus) är engagerade under hela cykelrörelsen. Vaderna fungerar mer som en stöttande roll när kraften ska förflytta från Quadriceps till fötterna.

Hur många kalorier förbränner man på en motionscykel?

Kaloriförbränningen vid motionscykling är helt avgörande av hur intensivt du cyklar. Enligt Harvard medical school bränner en person som väger 83 kg ca 311 kalorier på ett medelhårt cykelpass i 30 minuter. Det kan jämföras med ett löppass med samma intensitet som bränner 444 kalorier eller en stakmaskin som bränner 422.

Hur gör man för att sitta bekvämt på en motionscykel?

Sadeln på en motionscykel är generellt sett mjukare än på en spinningcykel. Ändå kan den kännas obekväm under längre träningspass. Med rätt inställningar får man bättre förutsättningar att sitta bekvämt. Börja med att ställa in sadeln på den höjd du tror är rätt och provsitt sedan på cykeln. När du har fötterna på tramporna och ena trampan befinner sig klockan 6 (det vill säga så nära golvet den kommer), då ska vinkeln på knät vara mellan 15 och 30 grader. Om det även går att justera sadeln i horisontellt läge så ska man försöka se till att spetsen på knät ligger precis ovanför den tjockaste delen på foten när man tittar ovanifrån.
När man sedan har gjort rätt inställningar så kan man ändå uppleva att sadeln känns obekväm. Då behöver man vänja rumpan och det tar olika lång tid från person till person.

Var köper man en motionscykel?

Motionscykel går alldeles utmärkt att köpa över nätet. Marknaden för motionscyklar är hårt prispressad och många butiker på nätet säljer cyklar till kraftigt rabatterade priser. Ofta är det dessutom fri frakt. Motionscykeln brukar komma i ett kolli och den kräver inte speciellt mycket vana att montera. Verktygen som behövs för en smidig montering brukar följa med i paketet men räkna med att skruvandet tar en till två timmar.

Var kan jag läsa mer om billiga motionscyklar?

Om du utöver detta test vill läsa mer om detta ämne så rekommenderar vi Pricerunners guide av billiga motionscyklar.

Vad är skillnaden mellan en motionscykel och spinningcykel?

Motionscykel är mera lämpad för lågintensiv konditionsträning till skillnad från spinningcykeln som är mycket stabilare och byggd för att tåla snabba positionsförändringar och höga hastigheter. Motionscykeln upplevs ofta som mer behaglig att köra längre pass på och det brukar dessutom finnas en träningsdator med ett antal träningsprogram att välja ifrån. Vissa har en hylla för surfplatta vilket underlättar att exempelvis se på teve samtidigt som man cyklar.
Spinningcyklar är ofta byggda för att efterlikna riktiga tävlingscyklar vilket innebär att den har fler inställningsmöjligheter och en mycket smalare, hårdare sadel.

Varför är träning med motionscykel bra?

Träning med motionscykel är mycket skonsam och passar i stort sett alla personer oavsett ålder, vikt och träningsbakgrund. Den ger låg belastning på dina knän och leder samtidigt som den stärker upp lår, vader och höft. Träningen är bra för fettförbränning och förbättrar effektivt konditionen utan att du riskerar att skada dig. Jämfört med många andra träningsformer så är träning på motionscykel mycket säkert.