Test: Bästa Stegräknaren 2021

Senast uppdaterat Februari 2021

Stegräknare, aktivitetsband, pulsklockor… mobilen. Ja idag finns det oräkneliga sätt att hålla koll på hur mycket du rör dig under en dag. Om du vill ha en grundläggande koll, men inte kan eller vill fippla med mobiltelefonen, och inte vill lägga ut allt för stora summor på det hela, är det just en klassisk stegräknare du bör titta på.

En stegräknare är en liten manick som antingen fästs i midjan, exempelvis vid bältet, eller som hängs kring halsen. Hur den ska bäras beror helt på vilken modell du väljer.

I stegräknaren sitter det en rörelsesensor som känner av dina steg och helt enkelt räknar dem. Resultatet, som vanligen nollställs vid midnatt varje dag, visas klart och tydligt på enhetens skärm.

I vissa fall har du extrafunktioner, som minne för att kunna se dina steg över flera dagar, avverkad sträcka, förbrända kalorier och liknande. Dessa är ofta en kul sidonotis, men i många fall varken speciellt exakta eller vetenskapliga.

Apropå vetenskapligt kan faktiskt inte stegräknarnas resultat anses som helt tillförlitliga. Det kanske låter underligt att läsa det i inledningen på ett test av just stegräknare, men det är faktiskt sant och värt att veta. Alla stegräknare “räknar” steg på lite olika sätt och exakt vad som räknas som ett steg kan variera. Tanken är inte att visa upp exakt hur många steg du har gått, utan mer att ge dig en fingervisning över hur mycket du har rört dig under en dag jämfört med en annan. Med det sagt finns det såklart både stegräknare som är rent usla på att bedöma steg och de som gladeligen räknar extrasteg.

Testvinnare - Stegräknare

Så gjorde vi testet

Samtliga stegräknare i testet har burits över en längre tidsperiod för att ge en bild av hur de fungerar, hur stora de känns och hur bra de är på att mäta steg. Vid upprepade tillfällen har en kontrollrunda promenerats för att se hur många steg som mäts på den givna sträckan i förhållande till såväl vår egen räkning som ett flertal andra enheter.

När vi gjort vår bedömning har vi i första hand tagit hänsyn till följande parametrar.

Precision: Även om det inte är en exakt vetenskap är det bra att kunna mäta hur många steg varje stegräknare räknar in på en given runda.
Form och design: En stegräknare ska vara liten och osynlig, men samtidigt ge dig en tydlig display och enkel hantering av extrafunktioner.
Extrafunktioner: Utöver att mäta steg är extrafunktioner mest kul kuriosa. Men i de fall de finns bör de vara enkla att förstå och hantera.


Fler tester för vardagshälsan

Deodorant

Ansiktsrengöring

Skäggtrimmer

Näshårstrimmer

Rakapparat

Fler tester för att mäta träningspasset

Pulsklocka

Promenadband

0 5 4 1

1. Silva EX Step — BÄST I TEST STEGRÄKNARE

Enkel och exakt

Placering: Bälte Sensor: Accelerometer Mått (L): 44 mm Mått (B): 35 mm Mått (H): 20 mm Vikt: 19 g Batteri: LR44, 1 år

Den enklaste modellen av stegräknare från Silva är EX Step. Den gör exakt det, räknar steg och inget annat. Detta i kombination med prislappen gör att den får utmärkelsen bäst i test av oss.

Designen är däremot väldigt lik Silvas mer avancerade modeller som bland annat räknar sträcka och kalorier, vilket gör att designen med två knappar känns onödig. Här används de två knapparna enbart för att nollställa stegräknaren.

Exakt räkning
Silva EX Step har inbyggd clip för att fästas i bältet, även om det också medföljer ett litet säkerhetssnöre för att minska risken att den ramlar av och försvinner. Själva enheten är något plastig, men förhållandevis smidig och har en tydlig display.

Displayens tydlighet används för övrigt som batterimätare, är det suddigt ska du byta batteri hälsar manualen. Enklast möjliga.

Just stegräkningen håller sig väldigt exakt och inom både våra referensmätningar och egna beräkningar. Sensorn kommer med “inbyggt filter” som ska ta bort oönskade eller felaktiga steg och den visar sig fungera riktigt bra.

Silva EX Step är egentligen det enklast möjliga du kan hitta på marknaden. Men den sköter sin enda uppgift exemplariskt, har ett bra format och ett bra pris. En värdig vinnare av Bäst i test.

Lättläst display, exakt stegräkning, lång batteritid
Onödigt många knappar
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

2. Omron Walking Style IV

Smidig med stor display

Placering: Valfritt Sensor: 3D Mått (L): 42 mm Mått (B): 57 mm Mått (H): 13 mm Vikt: 23 g Batteri: CR2032, 6 månaders drift Övrigt: Minne (7 dagar), kaloriförbrukning,

Omron Walking Style IV är inte företagets mest avancerade stegräknare, men samtidigt vinner den faktiskt enormt mycket på just detta faktum. Sett till format, funktion och exakthet i stegräkning är det helt enkelt en enkel match för den att vinna utmärkelsen bäst i test.

Samtidigt är det tydligt att Omron gjort vad de kunnat för att krångla till hanteringen av enheten och att den räddas enbart till följd av att den har någorlunda få funktioner. Precis som Omrons dyrare stegräknare är menysystemet något bara en ingenjör, som aldrig hört talas om användarvänlighet, kan drömma ihop – men eftersom den har ganska få funktioner går det ändå att få en översikt.

Rätt räknade steg

Huvuddelen av displayen visar i alla fall dagens steg klart och tydligt. Den gör även ett glatt försök att dela upp det hela i vanliga steg och “aktiva” steg för när du rört dig extra snabbt.

Just stegen räknar den galant mot våra kontrollerade testrundor och jämförelser, oavsett var du väljer att bära den.

Samtidigt är enheten liten och smidig nog för att kunna tas med överallt utan att vara ivägen.

Med en exakt stegräkning och dess smidiga format är Omron helt klart det bästa och mest prisvärda valet för dig som letar efter en stegräknare.

Bra stegräkning, minnesfunktion, tydlig display
Krångligt handhavande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

3. Omron Caloriscan

Onödigt komplicerad

Placering: valfritt Sensor: 3D Mått (L): 78 mm Mått (B): 33 mm Mått (H): 10 mm Vikt: 25 g Batteri: CR2032, 6 månaders drift Övrigt: 3 MET-räkning, Minne (7 dagar), Kaloriförbrukning, klocka, energisparfunktion, datum

Vill du ha svar på frågan “hur många funktioner går det att trycka in i en stegräknare” så är svaret Omron Caloriscan. Här finns allt från minnesfunktion till klocka, kaloriförbrukning, MET-mätning och mycket mer.

Dina data visas på en förhållandevis stor och tydlig display, detta förpackat i en ganska smidig enhet. Skärmen är i huvudsak uppdelad i tre fält, med steg och andra viktiga parametrar på den största delen, flankerad av två mindre fält. Det är tydligt, men samtidigt hade vi gärna sett att stegdelen fick ta ännu större plats.

Bra stegräkning

Med 3D-sensor kan du placera Caloriscan egentligen hur du vill på dig och den räknar ändå steg. Våra tester visar att den håller sig väldigt nära det vi själva mäter upp och sällan över- eller underdriver.

Däremot är det inte helt logiskt när du ska utnyttja alla funktioner. Enhetens tre knappar kan användas på flera olika sätt och det finns ingen direkt tydlig logik bakom. Därför måste du konsultera manualen, som i sin tur är lika krånglig som produkten. Användarupplevelse är inget folket på Omron verkar ha hört talas om.

Omron Caloriscan är helt enkelt en bra stegräknare som vill alldeles för mycket och därför blir onödigt krånglig att hantera.

Bra stegräkning, tydlig display, minnesfunktion
För många funktioner, krångligt handhavande
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 2 1

4. Jenkinsbird 3D Pedometer

Snål stegräkning

Placering: Överallt Sensor: 3D Batteri: CR2032 Övrigt: Kaloriförbrukning

På temat enklast möjliga stegräknare hittar vi Jenkinsbird 3D pedometer. För även om den påstår sig mäta steg med det som brukar kallas för 3D-sensor är den väldigt tjurig med var du kan bära den, precis som de enklare accelerometer-stegräknarna.

Enheten i sig är kompakt och smidig, och kommer med ett separat bältesclip. Väl monterad i det sitter den säkert, och det är just i bältet du vill ha den för att mäta steg någorlunda exakt. Bär du den någon annanstans tappar den en hel del steg i räkningen och även i bältet räknar den betydligt lägre än andra mätare.

Kaloriförbrukning

Utöver att visa steg handlar det som sagt om enklast möjliga stegräknare. Minnesfunktion och andra lyxdetaljer får du titta annorstädes efter. Det finns däremot en kalorimätare, men eftersom du inte kan ange vare sig vikt, längd, ålder eller någon annan parameter kan du knappast se den som tillförlitlig.

Även om stegräkning inte är en på något sätt precis vetenskap är det tydligt att Jenkinsbirds stegräknare, enkelheten till trots, inte riktigt är med i matchen – vare sig sett till stegräkning eller placeringsmöjligheter.

Smidigt format, enkelt handhavande, lång batteritid
Räknar steg lågt, begränsat fästområde
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

2 av 5

0 5 0.5 1

5. Velleman Digital Mini Pedometer

Fruktansvärt opålitlig

Placering: Midjan Sensor: Accelerometer Mått (L): 48 mm Mått (B): 48 mm Mått (H): 25 mm Vikt: 30 g Batteri: LR44

Vad är huvudfunktionen hos en stegräknare? Att räkna steg såklart. Tyvärr klarar inte Velleman SHE10 Digital Mini Pedometer av den uppgiften speciellt bra.

Men om vi börjar med enheten som sådan. En ganska smidig grå klump med inbyggd bältesclip, eftersom det är där det är tänkt att du ska bära den.

Displayen sitter på kortsidan, vilket gör att den är riktad uppåt mot bäraren för att enkelt kunna läsas av. Samtidigt gör det displayen väldigt liten och svårläst trots sin tydlighet i övrigt.

Räknar inte steg

De få funktioner som finns sköts via tre knappar på ovansidan av enheten. Turligt nog finns det knappt några funktioner att prata om, för knapparna är löjligt små.

Men det stora problemet är just stegräkningen. Helt plötsligt får enheten för sig att sluta registrera steg, lite som att den hänger sig. Utan större fanfar kan den helt plötsligt få för sig att vakna och köra igång stegräkningen, för att i nästa stund sluta räkna igen. Att byta batteriet, eller bara rycka ut det och sätta in det nollställer det hela så att den börjar fungera igen, men problemen återkommer ganska snart igen.

En manick som har som en enda uppgift att räkna steg och samtidigt sköter den biten tväruselt är helt enkelt inte en manick som du ens behöver fundera på att lägga dina pengar på. Velleman SHE10 Digital Mini Pedometer är tyvärr inte ett bra köp.

Litet format, lång batteritid, lättanvänd
Måste startas om ofta för att registrera steg, opålitlig, små knappar
 • Betyg 1/5 Betyg 0.5/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

0.5 av 5