Powerbanks: 6 modeller i test

Senast uppdaterat Mars 2021

Får du ofta slut på batteri i telefonen? Då är en powerbank ett perfekt tillbehör att ha med sig. Men vilken powerbank är bäst? Vi har hårdtestat de populäraste modellerna.

Varje gång det görs undersökningar om vad vi konsumenter vill ha i en mobiltelefon är ”bättre batteritid” nästan uteslutande det mest populära svaret (mobilkamera kan ibland knipa förstaplatsen, beroende på hur undersökningen är formulerad).

Det är inte så konstigt. Dagens telefoner håller batteriet i ungefär en dag, ibland mindre om du använder den mycket och ibland mer om du slår på strömsparläge. Vi är många som fortfarande minns den gamla skolans mobiltelefoner där standbytiden mättes i veckor snarare än timmar, men å andra sidan klarade de telefonerna i stort sett av att ringa och spela Snake. En modern telefon har mer gemensamt med en fullfjädrad dator sett till vad den klarar av och har ersatt allt från kompaktkamera till musikspelare, filmvisare och navigatorer. Fler funktioner, mer kapabel hårdvara och framför allt enormt mycket större skärmar drar helt enkelt mer ström.

Om du vet med dig att din telefon har problem att hålla en hel dag, eller om du bara vill slippa stressmomentet som batteritorsk kan medföra, är en powerbank en bra investering. Det är helt enkelt ett extra batteri som kan användas för att ladda din telefon när du inte har tillgång till en vanlig mobilladdare.

Powerbanks finns i en uppsjö olika storlekar. Precis som batteriet i dagens telefoner mäts kapaciteten i milliamperetimmar, mAh. En normal telefon idag har ett batteri på mellan ungefär 2 000 och 4 000 milliamperetimmar och powerbanks brukar börja strax över 2 000 milliamperetimmar och gå ända upp till både 20 och 30 000 milliamperetimmar.

Mindre kapacitet ger ett mindre batteri inuti powerbanken och därmed en mindre storlek överlag. Mindre batterier tar även generellt sett kortare tid att ladda. Samtidigt vill du såklart både kunna ladda en nästan urladdad telefon full igen och att det ska gå någorlunda fort även om du samtidigt använder den. Därför är ofta powerbanks med lite större kapacitet att föredra.

Samtidigt är matematiken inte helt enkel för powerbanks. Säg att du har en telefon med ett 2 000 mAh-batteri så betyder det inte att en lika stor powerbank klarar av att ladda upp telefonen fullt en gång. Beroende på hur powerbankens elektronik är uppbyggd kan strömförlusten vara olika stor, helt enkelt att en del ström spiller över på sidan medan du laddar. Är telefonen samtidigt igång drar den ju hela tiden ström, vilket påverkar mängden laddning också.

I vårt test har vi siktat in oss på powerbanks med en kapacitet på omkring 10 000 mAh. Det ger fortfarande förhållandevis små och smidiga enheter, samtidigt som de har kapacitet att fulladda en telefon minst en gång, ofta två. Det är även i den här klassen som det blir ganska vanligt med extrafunktioner som snabbladdning, möjlighet att ladda två enheter samtidigt eller till och med trådlös laddning.

Testvinnare - Powerbank

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

I detta test har vi gjort beräkningar och tester på powerbanks. För att kunna bedöma dem rättvist har vi använt oss av ett batteri på 1800 mAh, vilket motsvarar ett genomsnittligt mobilbatteri av den lite mindre klassen. Det är ungefär vad du hittar i en Iphone SE av 2020 års modell, även om många Android-telefoner kan springa upp i både 3- och 4 000 mAh.

I testet har vi använt oss av en vanlig Lightningkabel som går upp till två ampere.

Vi har testat alla powerbanks individuellt och genom den data vi har fått fram har vi bedömt och jämfört de olika modellerna.
Nedanför kan du läsa om de olika mätningar och tester vi har gjort, samt en kort förklaring över vad de innebär.

Volt - Hur mycket ström som flödar genom enheten.
A (Ampere) - Hur många ampere powerbanken kan skicka ut.
Drifttid - Hur långt tid powerbanken kan användas innan den får slut på batteri och behöver laddas.
Laddningar - Hur många laddningar som kan göras på ett 1800mAh-batteri.
Uppladdning - Hur långt tid det tar att ladda upp powerbanken till 100 procent.
Effekt - Visar hur mycket ström som flödar genom enheten med hjälp vår laddsladd som användes under testet.
Uttag - Hur många uttag enheten har och vilken typ, vilket är viktigt för att du ska kunna använda den med alla dina prylar.
Vikt - Powerbankens vikt vilket är avgörande för dess portabilitet.
Mått - Powerbankens mått vilket också har stor påverkan på dess portabilitet.


Relaterade tester av produkter med batteri

Bärbar dator

Pulsklocka

Surfplatta

Surfplatta för barn

Fler tester för hikingturen

Liggunderlag

Termos

0 5 4.5 1

1. Deltaco PB-1071 — BÄSTA BILLIGA POWERBANK

Flest uppladdningar för pengarna

Volt: 4.94 A: 0.94 Drifttid: 6.38 tim Laddningar: 2.91 Uppladdning: 6:30 h min Effekt: 4.51 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 Micro USB för laddning Vikt: 227 gram Mått (L): 140 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 15 mm

Om det är så att du har en mindre budget och är ute efter att få ut så mycket för pengarna som möjligt, vilket du såklart är, så är Deltaco PB-1071 på 10 000 mAh ett utmärkt alternativ.

Deltaco PB-1071 visar sig vara riktigt effektiv sett till hur många laddningar vi får ut ur batteriet - och med sitt väldigt låga pris är detta verkligen imponerande.

Den har två USB-portar, så att du lätt kan ladda upp två enheter samtidigt, och på samma gång kan du förstås även ladda upp powerbanken via dess Micro-USB-uttag.

Finishen är vit och blank vilket torde fungera bra i alla sammanhang. Den är även relativt reptålig.

Vikten kvalar in på 227 gram vilket gör den till en av de lättare powerbanksen i klassen. Samtidigt är den storleksmässigt, med sina 14 centimeter på längden, en av klassens större modeller, så att Deltaco lyckats hålla nere vikten såpass är imponerande.

Finns det då inga moln på himlen? Jo det gör det, den är långsam, det tar med andra ord tid att ladda. Drifttiden mäter vi till sex timmar och 30 minuter och det innebär att den är bland de långsammaste vi testat på den punkten.

Lättvikt, Bra pris, Många laddningar per enhet
Långsam laddning av powerbank
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

0 5 4 1

2. Mophie Powerstation XL Wireless — BÄSTA PREMIUMVAL

Snabb och funktionsfylld

Volt: 4.89 A: 1.53 Drifttid: 3.92 Laddningar: 2.90 Uppladdning: 6:10 Effekt: 7.56 Watt Uttag: 2 USB-portar, 1 USB-C, Wireless Vikt: 241 gram Mått (L): 128 mm Mått (B): 69 mm Mått (H): 20 mm

Mophie Powerstation XL kommer in som powerbankernas Skalman, den är utrustad med det mesta man kan tänka sig. Du har inte bara två USB-portar och en USB-C-port utan du har även trådlös laddning, vilket kommer väl tillhands när du till exempel har glömt laddsladden.

Med en drifttid på tre timmar och 55 minuter innan den tar slut, och med uppladdning av mobil på två timmar och 50 minuter, får du ut det du behöver av denna powerbank.

Vikten landar på 241 gram vilket är ganska mycket i sammanhanget, men med alla fördelar som exempelvis trådlös laddning, är det inte så konstigt.

Finishen är matt och av gummimaterial, vilket gör att den är väldigt greppvänlig, dock blir den lätt smutsig då smuts lätt fastnar i gummit och är klurigt att få bort.

Mophie är den dyraste av de powerbanks vi har haft i detta testet. Iden ligger mångdubbelt över de allra billigaste modellerna och långt över snittet. Å andra sidan är denna mer modern. Trådlös laddning hör inte till vanligheterna och den laddar även snabbt via kabel. Vill du lägga extra pengar på trådlös laddning är det inget vi tycker är konstigt. Mophie gör ett fantastiskt jobb.

trådlös laddning, snabb uppladdning av batterier
högt pris, lång laddningstid av powerbank
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 4 1

3. GP Powerbank Voyager 2

Färgglad och snabbladdad

Volt: 5.11 A: 0.94 Drifttid: 6.16 tim. Laddningar: 2.82 Uppladdning: 4:30 tim. Effekt: 4.80 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 Type-C-port och 1 laddport USB c. Vikt: 245 gram Mått (L): 135 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 13 mm

GP Powerbank Voyager 2 på 10 000 mAh är en riktigt färgglad historia. Den orangea designen är en blickfångare, som både ser bra ut och gör den väldigt enkel att hitta både i djupa väskor och i mörka miljöer. Samma modell finns även i en uppsjö andra, lika utstickande, färger som ger dem en identitet många andra powerbanks saknar.

Med sin laddning av powerbanken på enbart fyra timmar och 30 minuter är den samtidigt ruskigt snabb på att ladda upp. Ska du ut och campa och har bråttom att maxa powerbankens batteri är detta valet för dig.

Powerbank Voyager 2 har även två USB-portar och en USB-C-port för laddning, samt en laddport med USB-C, vilket är en imponerande uppsättning. Det gör den konkurrenskraftig även fast den har en längre drifttid vid uppladdning av dina prylar.

Fantastisk uppladdningstid, många uttag, lätt att hitta
Långsam laddning av enheter
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5
 • Betyg 5/5

4 av 5

0 5 3.5 1

4. Anker Powercore

Minsta powerbanken med snabbast uppladdning

Volt: 5.15 A: 1.62 Drifttid: 3.55 tim. Laddningar: 2.79 Uppladdning: 5:30h min Effekt: 8.34 Watt Uttag: 1 USB-port för laddning 1 Micro-USB för laddning Vikt: 180 gram Mått (L): 92 mm Mått (B): 60 mm Mått (H): 22 mm

Är du ute efter en powerbank som är både liten och laddar snabbt kommer Anker Powercore på 10.000mAh in som ett starkt alternativ. Med sin drifttid på tre timmar och 33 minuter och laddning på 2.79 uppladdningar per enhet är den utan tvekan den snabbaste i testet. Detta fina resultat kan tillskrivas dess QI 3.0-funktion. Detta förutsatt att din övriga utrustning har stöd för den tekniken.

Med sin vikt på bara 180 gram, vilket är bland det lättaste du kan hitta i den här klassen, och en längd på endast 9,2 centimeter är den både lätt och smidig att få ner i väskan eller fickan och bära runt på.

Tyvärr får du bara 1 USB-port för laddning och 1 Micro-USB för uppladdning av powerbanken. Du är med andra ord begränsad till att ladda en pryl i taget.

Med sin uppladdningstid av powerbanken på bara fem timmar och 30 minuter är den samtidigt bland de snabbare när det kommer till att laddas upp, och gör sig till en solid konkurrent.

Ankers svarta design fungerar väldigt bra, dock är den känslig för exempelvis flott och liknande vilket kan ge den en grisig look relativt snabbt.

Snabbladdningar utav enheter, Liten design, lätt vikt
Blir lätt smutsig, få uttag, dyr
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

5. Xiaomi MI Powerbank 3

Tung men smidig

Volt: 4.94 A: 1.41 Drifttid: 4.25 tim. Laddningar: 2.91 Uppladdning: 6 tim. Effekt: 6.97 Watt Uttag: 2 USB-portar, 1 type C port, 1 micro USB Vikt: 282 gram Mått (L): 148 mm Mått (B): 75 mm Mått (H): 15 mm

Xiaomi MI Powerbank 3 på 10 000 mAh är bland de mest effektiva powerbanks vi testat sett till antal gånger du kan ladda din telefon innan batteriet i powerbanken är slut. Den slimmade och avlånga formen gör så att det är lätt att få in den i smala fack eller små utrymmen. Drifttiden är på fyra timmar och 15 minuter, Enhetens uppladdning av exempelvis mobiler och dylikt sker med andra ord snabbt och effektivt. Dock är uppladdningen av powerbanken på runt 6 timmar för full uppladdning vilket är relativt långsamt.

MI Powerbank 3 kommer med två USB-portar, en USB-C port och en Micro-USB-port, en klart godkänd uppsättning som täcker in de allra flesta behov. Den väger dock en del. Vikten på 282 gram gör powerbanken till en av de tyngsta i klassen.

Antal laddningar per mobil, Snabb laddning av mobiler, Slimmad design
Tung, långsam uppladdning av powerbank
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

0 5 3.5 1

6. Linocell Premium powerbank

stilrent allroundalternativ

Volt: 5.11 A: 1.56 Drifttid: 3.71 tim. Laddningar: 2.82 Uppladdning: 6:30h tim Effekt: 7.97 Watt Uttag: 2 USB-portar och 1 USB-C 1 Micro-USB Vikt: 235 gram Mått (L): 136 mm Mått (B): 70 mm Mått (H): 14 mm

Med sitt minimalistiska utseende och sin stilrena design kommer Linocell Premium Powerbank in som ett bra allroundalternativ. Med rätt förutsättningar laddar den upp dina prylar på nolltid.

Linocells powerbank har en silvrig finish vilket gör den lätt att hålla ren. Den har inte problem med att den blir flottig såsom vissa andra powerbanks med glansig yta, silver ser alltid bra ut. Vikten på 235 gram är godkänd.

Med sina 2 USB-portar och 1 USB-C samt 1 Micro-USB för laddning av powerbanken kommer du alltid att ha uttag så det räcker och blir över. Har din mobil eller surfplatta stöd för Quickcharge 3 får du även en ganska rask laddning av dina enheter, även om den inte är överdrivet långsam i vanligt läge heller direkt.

Dock är uppladdningen av powerbanken mycket långsam: sex timmar och 30 minuter. Å andra sidan laddar den upp prylarna snabbt, drifttiden för detta är på tre timmar och 42 minuter vilket gör den tidseffektiv på den punkten.

Fin design, lätt att hålla ren, snabb laddning av mobiler
Långsam laddning av powerbanken, storlek, högre pris
 • Betyg 1/5
 • Betyg 2/5
 • Betyg 3/5
 • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
 • Betyg 5/5

3.5 av 5

Allt du behöver veta om powerbanks

Vad är en powerbank?

En powerbank är en batteribackup gjord för att lagra energi för uppladdning av mobiltelefoner, laptops med mera. Inuti powerbanken sitter det vanligen en (eller flera) små litium-batterier som lagrar energin.

Hur laddar man en powerbank? Hur lång tid tar det?

Att ladda upp en powerbank tar olika lång tid beroende på hur mycket energi litiumbatterierna kan ta in. Man laddar upp powerbanken med vanligt USB uttag så som USB-C, micro USB eller USB-A.

Samtidigt beror det också på hur mycket ström powerbanken kan ta emot och hur kraftfull laddaren som laddar batteripacket är. Således en hel del faktorer att väga in. I testet här ovan ser du hur det kan skilja sig i uppladdningstid med en vanlig mobilladdare och powerbanks på ungefär 10 000 mAh

Hur stor powerbank behöver jag?

Att veta hur mycket man behöver beror på vad man vill ladda. Om du exempelvis har en powerbank på 10 000 mAh räcker det till ungefär 2–4 laddningar för en mobil, och 1 laddning för en Ipad. Behöver du mer än så finns det powerbanks med en kapacitet på 20 000 mAh eller mer att köpa.

Det finns också powerbanks med mindre kapacitet, vanligen omkring 2500 mAh och omkring 5 500 mAh. De är såklart både billigare och mindre till sin storlek. Medan de klarar av att ladda en telefon är det samtidigt inte säkert att de kan ge en full laddning, utan används med fördel som nödladdare eller för att toppa upp laddningen en smula.

Vilka uttag finns det på en powerbank?

För det mesta finns det tre uttag på powerbanks. Alla tre finns inte på alla powerbanks, men åtminstone två av dem brukar alltid finnas där.

 • USB-A: En helt vanlig USB-kontakt helt enkelt. Plugga in din vanliga laddsladd helt enkelt och ladda telefonen.
 • Micro USB: Den lilla halv-ovala kontakten som lite äldre mobiltelefoner laddades med. Används nästan uteslutande för att just ladda din powerbank.
 • USB-C: En nyare USB-kontakt som på sikt kommer att ersätta alla USB-kontakter. Oval form som kan pluggas in åt vilket håll som helst och fortfarande fungera. Det är oftast via den här kontakten som du kan få ut lite kraftigare laddström. I många fall kan kontakten användas både för att ladda din telefon och för att ladda själva powerbanken.

Sedan finns det enstaka fall med inbyggda sladdar i powerbanken. Allra vanligast är en Lightning-kontakt, alltså en sådan som du laddar Iphone med. Det finns även varianter med USB-C eller micro USB, eller flera sladdar inbyggda i en. Den lösningen är smidigt eftersom du inte behöver komma ihåg att ta med dig en separat sladd. Samtidigt brukar sådana sladdar vara ganska korta och om sladden skulle gå sönder försvinner ju hela poängen.

Vad är snabbladdning?

Att ladda är tråkigt, därför vill vi att det ska gå så fort som möjligt. För att lyckas med det, utan att elda upp grejerna som ska laddas, har det utvecklats en hel del snabbladdningstekniker.

Många tillverkare har en egen lösning för snabbladdning, som ofta kräver att du använder dig av deras prylar rätt igenom. Det finns däremot ett par mer universella lösningar.

Qualcomm Quickcharge i antingen version 1.0, 2.0 eller 3.0 är en variant som är ganska vanlig på powerbanks. Det ger en snabbare laddning av enheten, men kräver att telefonen eller surfplattan har stöd för tekniken. I praktiken innebär det att du måste ha koll på om systemchippet (samlingschip med processor, arbetsminne, grafik och liknande) i din telefon är tillverkat av Qualcomm. Sitter det ett Qualcomm Snapdragon-chip i din telefon har den nästan garanterat stöd för någon av Quickcharge-teknikerna (ju senare version, desto snabbare laddning).

Turligt nog för oss i den här delen av världen är Qualcomm jättestora. Med undantag för Iphones, Huaweis telefoner och Samsungs flaggskeppsmodeller sitter det faktiskt Snapdragon-chip i merparten av de telefoner som säljs här. Är du osäker kan du titta på tillverkarens hemsida för just din modell.

USB Power Delivery eller USB-PD är en lite mer allmän standard som nästan alla telefoner, surfplattor och även laptops med USB-C har stöd för. Den börjar bli allt vanligare på powerbanks och kommer troligen att bli någorlunda standard med tiden.

USB-PD jobbar över USB-C-kontakten och även om det inte är superkrångligt egentligen kan vi lika gärna ta det från början.

USB-C är bara kontakten och standarden kring hur den är utformad, lika mycket som stickproppen till vägguttaget. Däremot finns det en uppsjö tekniker som kan använda sig av den kontakten, USB 2.0 upp till USB 4.0, Thunderbolt och så vidare. Av den anledningen är det en rejäl röra när det kommer till hastigheter på dataöverföring, vilka enheter som klarar av att driva en extern skärm och så vidare.

Kontaktstandarden USB-C är däremot i grunden designad för att klara av betydligt större effekt än tidigare micro USB och liknande och det är där Power Delivery kommer in. Sändaren, powerbanken i det här fallet, och mottagaren, mobilen, ”pratar” nämligen med varandra och kan bestämma hur mycket mottagaren tål i stormvåg.

Det innebär att enheten kan laddas med allt mellan fem och 20 volt och med effekter på upp till 60 watt (100 watt med specialkabel). Allt från de 0,5 ampere som USB 2.0 klarar av upp till 5 ampere stöds.

Enkelt förklarat: Förr i tiden (USB 2.0) fick alla mobilbatterier samma portion mat (5 volt, 0,5 ampere) oavsett vad. Det kunde kringgås med Quickcharge och liknande tillverkarspecifika tekniker, men i praktiken vad det vad telefonerna fick. Med USB-PD kan alla få precis så mycket mat de behöver och orkar, det vill säga mer energi på kortare tid.

Hur funkar det med solceller och vevladdning?

Vevladdning och solcellsladdning är något som intresserar många och när det kommer till vevladdning så är det ganska enkelt. Du vevar igång en motor inuti powerbanken som i sin tur generar energi och laddar upp powerbanken utan att ha tillgång till el. Dock så tar det ett par minuters vevande för att få några procent batteri men kan rädda din dag. Precis samma princip som för radioapparater med vevfunktion, men här för att ladda telefonen.

Solcells laddning är ett effektivare sätt och runt 10 timmars sol kan ladda upp en powerbank på runt 8 000 mAh ungefär. Helt och hållet beroende på både väder och solcellen såklart. Däremot går det alltid fortare och är mer driftsäkert att ladda via vägguttaget när du kan.

Är en powerbank laddad när jag köper den?

De brukar ha lite batteri men är sällan fulladdade. En powerbank kan släppa ut energi över tid, och då är batterinivån kopplad till när den tillverkats och hur länge den legat på lager.

Mellan tummen och pekfingret kanske du kan vänta dig omkring halva kapaciteten direkt ur förpackningen, men det är ingen garanti.

Vad finns det för regler för powerbanks och Flyg?

Man får flyga med max 100 WH (watt hour, wattimmar). Du kan räkna ut vad detta motsvarar kontra din powerbank. Räknas ut så här: mAh (milliamperetimmar) x V (spänning) /1000.

Det kanske inte säger dig så mycket och det kan vara knöligt att hålla reda på, särskilt eftersom en powerbanks kapacitet räknas i milliamperetimmar snarare än wattimmar.

Generellt sett är det dock lugnt med powerbanks upp till ungefär 25–26 000 mAh, men de som passerar 30 000 mAh är ofta för kraftiga för att tillåtas på flyg.

Finns det Powerbank med trådlös laddning?

QI är en version utav trådlös laddning och är något som blir allt vanligare. Mest är QI riktad mot mobiler, då laptops och liknande har för stora batterier för att det ska vara värt med QI. Det man även ska tänka på om man är intresserad av QI är att man måste veta vilken mobil man har då QI tex inte går igenom metall och har man metall på baksidan på sin telefon så kan inte vågorna ta sig igenom.

Kan jag ladda en dator med en powerbank? Vad krävs?

Man kan ladda en dator med en powerbank men det man ska komma ihåg är att datorns batteri är bra mycket större än ett vanligt batteri för mobiler och kräver mer ström, så ska man ha en för att ladda sin PC behöver man investera i en större och mer kraftfull powerbank. Här är det även viktigt att powerbanken klarar av att leverera mer ström än vad en normal mobiltelefon behöver. Här mäts uteffekten i watt (W) och mellan tummen och pekfingret behöver du åtminstone 20–30 watt ut för att många datorer ens ska kännas vid laddningen.

Behöver du ladda en dator, köp en powerbank specifikt anpassad för det helt enkelt. De är större och tyngre, men som en bonus kan du ladda telefonen med dem också.